Aktivitetskatalog Energitjenesten Nordjylland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aktivitetskatalog Energitjenesten Nordjylland"

Transkript

1 SAMMEN KAN VI NÅ KOMMUNENS KLIMAMÅL - TILBUD OM SAMARBEJDE Aktivitetskatalog Energitjenesten Nordjylland

2 For mange kommuner ligger der en udfordring i at få aktiveret energibesparelsespotentialet hos borgere og virksomheder. Sammen med Energitjenesten Nordjylland kan kommunen få sat skub i energispareindsatsen. Samtidigt forbedres mulighederne for at opretholde og skabe nye lokale arbejdspladser. Mange virksomheder, især i byggebranchen, har det svært under den økonomiske krise. Der er derfor en ekstra motivation til at skabe lokalt arbejde og fremme den lokale beskæftigelse. En effektiv energispareindsats hos borgere og virksomheder betyder salg af byggematerialer, men også arbejde til håndværkere. Kort om Energitjenesten Nordjylland som samarbejdspartner Energitjenesten Nordjyllands energirådgivere er professionelle og fagligt bredt funderet inden for energispareområdet. Vi har derfor mulighed for at tilpasse rådgivningsindsatsen til den givne situation og målgruppe. Alle vores rådgivere holder sig løbende ajour med de seneste regler og udviklingen inden for vedvarende energi og energioptimering. Energitjenesten Nordjyllands medarbejdere har herudover stor erfaring i organisering og facilitering af projekter og netværksgrupper. Erfaring Energitjenesten Nordjylland har siden 2005 arbejdet med energirådgivning af borgere samt små og mellemstore virksomheder. Vi har desuden været med til at gennemføre en række informationskampagner - for bl.a. Energistyrelsen. For nogle år siden var det en kampagne, der handlede om varmepumper, lige nu handler Energistyrelsens kampagne om udskiftning af oliefyr i alle typer af bygninger. Kampagnerne løses i konsortiesamarbejder med f.eks. Energitjenestens øvrige lokale afdelinger, Teknologisk Institut, Bolius og COWI. For at kommunen kan nå i mål med klimaplanerne, er det vigtigt at borgerne og erhvervslivet bliver rustet til at gennemføre de mest hensigtsmæssige energibesparelser. Energitjenesten Nordjylland vejleder hele vejen gennem forløbet. Når vi siger farvel, kan borgerne eller virksomheden hurtigt og trygt gå i gang med arbejdet. Energitjenesten Nordjylland har sammen med Byggecentrum, VIA University College og Grøn Erhvervsvækst uddannet de første 150 BedreBolig-rådgivere for Energistyrelsen. I sammenhæng med dette uddanner Energitjenesten Nordjylland de kontrolinstanser og certificeringsorganer, der skal godkende Bedrebolig-rådgiverne Fleksibilitet Vi lægger op til en høj grad af fleksibilitet i samarbejde med kommuner og andre aktører. Det er vigtigt, at specielt udviklingsprojekter kan ændre retning, hvis forholdene taler for det. Dette angår inddragelse af nye partnere og relevante ændringer i projektet.

3 Indhold Kort om Energitjenesten Nordjylland som samarbejdspartner... 2 Tilbud til borgerne i kommunen... 5 Energibesparelser For enden af vejen - eller I forsamlingshuset... 5 Design selv dit arrangement... 5 Rådgivercafé... 6 Design jeres egen rådgivercafé... 6 Informationsaften hos kommunen... 7 Sammen om energimodernisering... 8 Alternativer til oliefyr i kommunen... 9 Energitjek af boliger...10 Tilbud til virksomheder Etablering og drift af lokale partnerskaber med fokus på energibesparelser...11 Efteruddannelse af lokale virksomheder i byggebranchen...12 BedreBolig: Sådan får virksomheden et godkendt kvalitetsstyringssystem...12 Energitjenestens tværfaglige håndværkerkursus (evt. jobrotation)...14 Energiagenterne...14 Oplæg for små- og mellemstore erhvervsvirksomheder (SMV)...16 Dialogbaseret energirådgivning af SMV...16 Grøn Butik...18 Tilbud til kommunens egne aktører / aktiviteter Energifaglige kurser for kommunens medarbejdere...19 Design jeres eget kursusforløb Fokus på energiforbrug i almennyttige boligforeninger...20 Medarbejderinddragelse i energispareprojekter...20 Efteruddannelse af tekniske serviceledere...21 Måling af indeklima i kommunens bygninger...22 Uvildig rådgivning i forbindelse med kommunens stand på messe og lign Energi i skolen: lærerkurser og temadage for elever...23 Lærerkurser Temadage for elever Finansiering og fundraising Markedsføring af lokale aktiviteter... 24

4 Yderligere information... 24

5 Tilbud til borgerne i kommunen Energibesparelser For enden af vejen - eller I forsamlingshuset Efter forudgående aftale besøger Energitjenesten Nordjylland en grundejer-/ borgerforening, hvor vi stiller op med en lille udstilling, der indeholder forskellige energispareeffekter (isoleringsmaterialer, cirkulationspumpe, radiatortermostater, LED-lyskilder, sparepærer, vinduer m.v.). Vi har termografiapparatet med og gennemgår 1 3 huse på vejen efter forudgående aftale. Efterfølgende giver vi en mundtlig gennemgang af resultaterne og viser de eventuelle termografiske billeder, der er taget undervejs i gennemgangen. Naboer, genboer, landsbyboere m.v. deltager i gennemgangen af resultaterne. Der gives generel rådgivning om energibesparelser i bygninger og i den almindelige husholdning. Kommunen tager selv kontakt til fx den borgerforening / grundejerforening, der skal have besøg af Energitjenesten Nordjylland. Der udleveres et kit af standardmaterialer, der kan tilrettes med kommunens eget logo og tekst til brug for kommunens kontakt med grundejerforeningen. Arrangementet kan med fordel kobles sammen med og afholdes i forbindelse med en anden aktivitet i kommunen, fx byfest, idrætsuge, Sct. Hans osv. Arrangementet kan tilrettelægges, så det også tager hensyn til børnefamilier ved at tilbyde aktiviteter for børnene. Fx kan børnene være med til at bygge deres egen lille solcellebil eller vindmølle, mens forældrene er beskæftigede med energigennemgangen eller med at få rådgivning i vores udstilling. Kommunen sørger for: Kommunen står for kontakt og aftaler med grundejer- eller borgerforening. Artikler og flyers i fællesskab med Energitjenesten Nordjylland Annoncering af aktiviteten evt. i samarbejde med Energitjenesten Nordjylland Pris: kr. ekskl. moms pr. arrangement. Prisen inkluderer forberedelse, 2 rådgivere samt mobil udstilling og kørsel. Arrangementet ligger normalt fra kl på en lørdag eller søndag, men kan også arrangeres som et eftermiddags/ aften-arrangement fx fra kl , hvor arrangementet kan afholdes i tilknytning til et medborgerhus / forsamlingshus. Ønskes aktiviteter til børnene, skal der påregnes yderligere én medarbejder (merpris pr. arrangement: kr. ekskl. moms + materialer til aktiviteter for børnene). Weekend arrangement (fx lørdag og søndag, begge dage fra kl , indhold som beskrevet ovenfor) alt inkl.: kr. ekskl. moms. Design selv dit arrangement Det er muligt at designe lige præcis det arrangement, kommunen gerne vil have for sine borgere. Lad os tage en snak om, hvad I kunne tænke jer så giver vi gerne et bud på gennemførelse og pris.

6 Rådgivercafé Der gives gratis rådgivning på kommunen (gerne i tilknytning til kommunens tekniske forvaltning) én gang om måneden (frekvensen kan varieres efter ønske). Forslag: den sidste torsdag i hver måned fra kl Energitjenesten Nordjylland stiller op med en energirådgiver. Det tilstræbes, at det er den samme rådgiver, der kommer hver gang. Energitjenesten Nordjylland laver en stander med information og mødetider, som sættes i kommunens reception eller der, hvor borgerne kommer forbi, når de har ærinde hos kommunen. Energitjenesten Nordjylland giver individuel og personlig rådgivning til de fremmødte. Cafeen kan med fordel arrangeres hos kommunens tekniske forvaltning, så den enkelte borger har mulighed for at veksle imellem rådgivning hos Energitjenestens medarbejdere og kommunens medarbejdere i teknisk forvaltning. Det er en god idé, at kommunens medarbejdere er orienteret om Energitjenestens rådgivning, så de kan henvise borgere til den. Energitjenesten møder op med en udstilling, der indeholder relevante besparelsesprodukter (til demonstration) og computer til overslagsberegninger, så den enkelte borger får så stort udbytte som muligt. Rådgivercaféen kan tilrettelægges som et supplement til Energibesparelser for enden af vejen eller som et selvstændigt arrangement. Kommunen sørger for: Annoncering Artikler og flyers i fællesskab med Energitjenesten Nordjylland Tager imod tidsreservation fra borgerne (Efter aftale kan dette overtages af Energitjenesten Nordjylland) Stiller en lokale og kaffe til rådighed Pris: kr. 750 kr. pr time + 1 times opstart dog min. 6 timer inkl. opstart pr. café. Prisen er ekskl. moms og inkl. kørsel. Design jeres egen rådgivercafé Det er muligt at designe sin egen rådgivercafé. Energitjenestens koncept er kun et eksempel, og vi har mange erfaringer fra hele landet, som måske kan inddrages i jeres ideer. Hvis I har lyst til at afprøve en anden model, end den, vi har beskrevet, så lad os tage en snak om mulighederne.

7 Informationsaften hos kommunen Som et tillæg til Rådgivercaféen (eller som et selvstændigt arrangement) kan der arrangeres en informationsaften med oplæg om udvalgte emner / temaer hos kommunen. De kan fx arrangeres en torsdag aften efter Rådgivercaféen. Energitjenesten Nordjylland stiller op med en, for aftenen, relevant udstilling og en energirådgiver. Varighed: 1-1 ½ time, fx kl Emner kunne være: udskiftning eller renovering af vinduer, udskiftning af varmekilde, valg af nye lyskilder (LED m.v.), generelt om energibesparelser (Få styr på energiforbruget) eller et andet aktuelt emne. Kommunen sørger for: Annoncering Lokaler Tager evt. imod tilmeldinger fra borgerne Pris: kr. pr. aften + moms (dog inkl. kørsel). Prisen kan forhandles, hvis aktiviteten er kombineret med Rådgivercafé eller For enden af Vejen.

8 Sammen om energimodernisering At energimodernisere éns andelsbolig kan ofte tjene både privatøkonomien, komforten og klimaet. For mange andelsboligejere kan dette projekt dog hurtigt virke uoverskueligt, fordi der er mange involverede og der er mange hensyn at tage. Konceptet Sammen om energimodernisering er et udviklingsprojekt. Det er i gang med at blive afprøvet på Sjælland, hvor projektet bl.a. skal ruste andelsboligejerne til i fællesskab at opsøge og indgå aftaler med rådgivere, bygherrer og entreprenører om energimodernisering. Aktiviteten kan med fordel rettes mod tidstypiske og ensartede huse, fx en andelsboligforening med kæde- og rækkehuse fra 1970 erne. Der laves en grundig energigennemgang og termografering af et af andelsboligforeningens kæde- /rækkehuse for at finde frem til de områder, hvor der med fordel kan sættes ind med energibesparende og/eller komfortforbedrende tiltag. Informationsmøde: gennemgang af resultater Andelsforeningens beboere inviteres til et informationsmøde, hvor resultaterne af energigennemgangen og termograferingen gennemgås og drøftes, og der laves et overblik over de tiltag, der kan nedbringe andelsejernes energiregning og forbedre komforten. Med udgangspunkt i energigennemgangen og de konstaterede potentialer for energimodernisering, kan kommunen invitere relevante lokale håndværkere, der på sigt vil kunne blive involveret i energirenoveringsopgaverne, til mødet med beboerne. Da en andelsboligforening ofte består af forholdsvis ens huse, vil de identificerede områder for energimodernisering være relevante for de fleste andelsejere at gå i gang med. Vælger flere andelsboligejere fx at udskifte vinduer, vil det blive muligt at effektivisere håndværkerarbejdet og opnå stordriftsfordele i pris og kvalitet ved at bestille materialer og håndværkere sammen. Det vil samtidigt muligvis give nemmere adgang til lån til energimodernisering, fordi udgifterne bliver lavere. Varighed: ca. 1 ½ - 2 timer til energigennemgang. 3 timer til møde i andelsboligforeningen, hvor resultaterne præsenteres. Kommunen sørger for: Annoncering/ kontakt til andelsboligforeninger At finde ét relevant hus til den grundige energigennemgang Arrangerer informationsaftenen for andelsboligforeningens medlemmer Pris: Energigennemgang, termografering og rapport: 5000 kr. pr. aften + moms og kørsel Informationsaften: 5000 kr. pr. aften + moms og kørsel

9 Alternativer til oliefyr i kommunen Erfaringer viser, at der, trods massive kampagner, stadig er rigtig mange oliefyr i boligerne i de nordjyske kommuner. Fra 2016 sætter lovgivningen en stopper for installation af nye oliefyr i områder med kollektiv forsyning, men tillader nye oliefyr i områder uden mulighed for at komme på fx fjernvarmenet. Oliefyret er den mest miljøbelastende varmekilde, hvorfor der skal findes alternativer til det. I samarbejde med kommunen og lokale borgergrupper (evt. borgerforeninger) vil Energitjenesten Nordjylland arrangere og afholde informationsmøder for oliefyrsejere i de områder, hvor der er stor koncentration af olieopvarmede huse. Der foreslås at arrangere informationsmøder i det lokale medborgerhus, forsamlingshus, bibliotek eller lignende. Energitjenesten Nordjylland holder et oplæg med fokus på alternativer til oliefyr set i forhold til husenes energimæssige tilstand. Det gennemgås f.eks. hvilke opvarmningsformer, der er mest økonomiske og effektive til at varme huset op afhængigt af om det er godt eller dårligt isoleret. Informationsmødets varighed: ca. 2 timer med plads til spørgsmål. Informationsmøderne kan suppleres med et tilbud om energitjek af de enkelte huse (se beskrivelsen for Energitjek af boliger ). Flere kommuner giver tilskud til, at borgere i deres kommune kan få gennemført et energitjek til reduceret pris. Energitjek giver boligejeren mulighed for at blive klogere på sin egen bygning, sin energimæssige adfærd og få viden om, hvor de mest effektive indsatsområder for energibesparelser og vedvarende energi er, og hvordan de kan prioritere indsatsen. Ofte kan enkelte og gratis tiltag gøre en forskel på økonomien. Energitjekket består af et besøg på 1 ½ time i boligen (mens boligejeren er hjemme), en rapport der sammenfatter resultater og giver et overslag på de besparelser, der vil kunne opnås. Bagefter er det muligt for boligejerne at indhente tilbud, så de kan komme i gang med at gennemføre konkrete forbedringer. I Sønderborg, hvor man uddanner lokale håndværksfirmaer som energikonsulenter, er erfaringen, at % af de boligejere, der modtager besøg af en energikonsulent, tager imod tilbud på at få gennemført renoveringer. Ved at lade boligejeren betale halvdelen af udgiften til energitjekket selv, sikres et større ejerskab til resultaterne. I Næstved, hvor Energitjenesten har gennemført 225 Energitjek, siger 46 %, at de allerede har igangsat energiforbedringer 3 mdr. efter besøget. Kommunen sørger for: Annoncering Artikler og flyers i fællesskab med Energitjenesten Nordjylland Kontakt/invitation til borgerforeninger/ enkelte oliefyrsejere Lokaler Tage imod tilmeldinger Pris: Informationsmøde: 5000 kr. pr. oplæg ekskl. moms og kørsel

10 Energitjek af boliger Energitjek giver boligejeren mulighed for at blive klogere på sin egen bygning og få viden om, hvor de mest effektive indsatsområder for energibesparelser og vedvarende energi er, og hvordan de kan prioritere indsatsen. Samtidig gives der gode råd om energirigtig adfærd, der ofte giver en umiddelbar besparelse på energiregningen. Energitjekket består af et besøg på 1 ½ time i boligen (mens boligejeren er hjemme), en rapport der sammenfatter resultater og giver et overslag på de besparelser, der vil kunne opnås. Bagefter er det muligt for boligejerne at indhente tilbud, så de kan komme i gang med at gennemføre konkrete forbedringer. Flere kommuner giver tilskud til at borgere i deres kommune kan få gennemført et energitjek til reduceret pris. I Sønderborg, hvor man uddanner lokale håndværksfirmaer som energikonsulenter, er erfaringen, at % af de boligejere, der modtager besøg af en energikonsulent, tager imod tilbud på at få gennemført renoveringer. Ved at lade boligejeren betale halvdelen af udgiften til energitjekket selv, sikres et større ejerskab til resultaterne. I Næstved, hvor Energitjenesten har gennemført 225 Energitjek, siger 46 %, at de allerede har igangsat energiforbedringer 3 mdr. efter besøget. Pris: pr. energitjek og rapport (ekskl. transport) ved den enkelte borgers henvendelse til Energitjenesten Nordjylland. Kommunen kan vælge at give et tilskud på fx kr. pr. energitjek. Ved aftale om flere energitjek i samme kommune betaler Energitjenesten Nordjylland selv transporten.

11 Tilbud til virksomheder Etablering og drift af lokale partnerskaber med fokus på energibesparelser Der hersker ingen tvivl, om at der er en direkte sammenhæng mellem energibesparelser og CO2 reduktion, og at energibesparelser er et område, hvor der kan skabes mange arbejdspladser. Ved at være med til at støtte dannelsen af lokale partnerskaber mellem virksomheder i det lokale erhvervsliv, undgås der en energispareindsats præget af enkeltstående aktiviteter, der ikke når bredt ud, og hvor forskellige aktører risikerer at modarbejde hinanden. Via lokale partnerskaber skabes der derimod en effektiv måde at nå ud til borgeren på. At etablere et lokalt partnerskab kan sommetider være nemmere sagt end gjort. Nogle partnerskaber løber hurtigt ud i sandet, mens andre forsætter år efter år. Efter en landsdækkende undersøgelse af lokale partnerskaber har vi i samarbejde med Energistyrelsen udarbejdet drejebøger til opstart af partnerskaber. Drejebøgerne er baseret på eksisterende erfaringer og kan bruges af en kommune, en brancheforening eller en lokal ildsjæl til at få gang i et lokalt partnerskab. Energitjenesten Nordjylland kan være med til at sætte et lokalt partnerskab i gang. Der afholdes et inspirationsoplæg for interesserede virksomheder, der bl.a. sætter fokus på, hvad andre virksomheder har fået ud af at være en del af et lokalt partnerskab. Hvis ønskeligt, kan Energitjenesten Nordjylland påtage sig rollen som facilitator af det lokale partnerskab både i selve etableringsfasen og i driftsfasen. Kommunen sørger for: At invitere lokale virksomheder Annoncere Et mødelokale og forplejning Energitjenesten Nordjylland leverer gerne skabeloner til hhv. annonce, pressemeddelelse og invitation. Pris: Oplæg: 5000 kr. pr. oplæg ekskl. moms og kørsel Facilitering: kr. op til kr. afhængigt af, hvilke services der bestilles. Der kan aftales særlige ydelser, der betales efter brug fx sekretariatsbistand til henvendelser.

12 Efteruddannelse af lokale virksomheder i byggebranchen Energistyring, viden om energiforbrug og energirigtig adfærd er helt grundlæggende for, at man får succes med energispareprojekterne. Energitjenesten tilbyder at efteruddanne aktører i byggeribranchen, således, at de lærer at spotte potentialer for energibesparelser i virksomheder, styre energispareprojekter, inddrage medarbejdere i arbejdet med energioptimering m.v. Kommunens Erhvervskontor sørger for: Kontakt til kommunens virksomheder Formidler virksomhedernes interessetilkendegivelser til Energitjenesten Nordjylland Pris: 5000 kr. pr. oplæg ekskl. moms og kørsel BedreBolig: Sådan får virksomheden et godkendt kvalitetsstyringssystem BedreBolig er en ny ordning fra Energistyrelsen, der skal gøre det nemmere for boligejere at få renoveret deres bolig på en energirigtig og fremtidssikret måde. Med en godkendelse til at lave BedreBoligrådgivning får virksomheder mulighed for at udbyde samlet rådgivning, der hjælper boligejerne gennem hele processen med energirenovering fra kortlægning af boligen, til renoveringen er færdig. For at blive BedreBolig-rådgiver skal en virksomhed overholde kravene til forudgående uddannelse og erhvervserfaring, gennemgå BedreBolig-ordningens efteruddannelse og have et kvalitetsstyringssystem iht. bekendtgørelsen for BedreBolig. Hvis kravene er opfyldt kan virksomheden godkendes. Det er ikke alle håndværksvirksomheder, der ønsker at være BedreBolig-rådgivere og dermed tage ansvaret for rådgivningen af boligejeren. Mange virksomheder vil dog gerne være underleverandører til BedreBolig-rådgiverne. For at blive dette, skal virksomheden indlede et samarbejde med den virksomhed, der er godkendt som BedreBolig-rådgiver og være underlagt deres kvalitetsstyringssystem. Det er derfor en god idé, at også underleverandøren har et helt / delvist kvalitetsstyringssystem, der lever op til de krav, der stilles til BedreBolig-rådgiverne. Mange, især mindre virksomheder kan have det svært med at finde et egnet kvalitetsstyringssystem og ofte lyder det som en stor mundfuld at skulle i gang med. Energitjenesten Nordjylland kan tilbyde virksomheder et kursus, hvor det ud fra en skabelon, der er givet af Energistyrelsen, anvises hvordan kvalitetsstyringssystemet kan udformes. Efter kurset kan vi tilbyde at hjælpe den enkelte virksomhed med at indføre kvalitetssikringssystemet i deres egen virksomhed. Den endelige godkendelse skal gives af en kontrolinstans eller et certificerende organ, der er godkendt til dette af Energistyrelsen. Kurset kan fx afholdes over 3 temaeftermiddage, hvor vi klæder virksomheden på med viden om, hvad de skal sørge for og hvordan arbejdet med kvalitetsstyringssystemet skal foregå.

13 Kommunens Erhvervskontor må gerne hjælpe med: Kontakt til kommunens virksomheder Formidle virksomhedernes interessetilkendegivelser til Energitjenesten Nordjylland Pris for kursus (3 temaeftermiddage fra ): kr. (ekskl. forplejning og lokaler) Kursusprogram og beskrivelse kan rekvireres hos Energitjenesten, Nordjylland primo maj Pris for implementering af kvalitetssikringssystem: aftales med den enkelte virksomhed.

14 Energitjenestens tværfaglige håndværkerkursus (evt. jobrotation) Langt de fleste efteruddannelsestilbud til håndværkere har fokus på ét enkelt fagområde. På Energitjenestens tværfaglige håndværkerkursus ser vi på bygningen som en helhed. Der sættes blandt meget andet fokus på, hvilken betydning et energispare tiltag i klimaskærmen har for effektiviteten i opvarmningssystemet og på hvornår en bygnings isoleringsgrad og varmefordelingssystem er egnet til de nye opvarmningsteknologier baseret på VE-anlæg. Energiagenterne Energitjenestens tværfaglige håndværkerkursus har fået et landsdækkende navn: Energiagenten. Det er et tredageskursus, hvor der tages udgangspunkt i de enkelte metoder til energieffektivisering i enfamiliehuse. Kurset omhandler energiforbedringer i klimaskærmen (efterisolering og udskiftning / renovering af vinduer- og døråbninger), i bygningens installationer (varmefordeling og opvarmningsformer), indeklima og udfordringer omkring tæthed og risikoen for fugtproblemer. Der sættes fokus på økonomien set fra kundens synspunkt, hvor den månedlige driftsøkonomi og bygningens salgsværdi tæller mere end det enkelte tiltags tilbagebetalingstid. Med udgangspunkt i potentialet for energibesparelser i enfamiliehuse, gives der en overordnet gennemgang af, hvilke kundegrupper, der er mest parate til at energirenovere og hvordan man evt. kan rette sit salgsmateriale direkte til disse grupper. Udbytte efter det gennemførte tværfaglige kursus Efter de tre dages kursus, vil kursisten have fået en bred viden om de nyeste energiteknologier og materialer, der tilsammen vil være en del af fremtidens løsninger på de energimæssige udfordringer. Kursisten vil have fået værktøjer og beregningseksempler, der kan anvendes i det daglige arbejde hos kunden og være i stand til at give en helhedsorienteret og prioriteret vurdering af de mulige energispare tiltag, der efterspørges i en almindelig bolig. Uddannelsen gennemføres med en veksling imellem oplæg, øvelser og dialog, så også kursisternes egne erfaringer inddrages i undervisningen. Der tages højde for kursisternes forskellige faglige forhåndsviden, og faglige termer forklares, så alle kursister får noget ud af deltagelsen. Kurset kan bl.a. anvendes af håndværkere, installatører m.v., der gerne vil kvalificere sig til BedreBoligordningen. Denne kræver en grundlæggende uddannelse på niveau 4, 2 års erhvervserfaring indenfor byggeri samt dokumenteret, relevant efteruddannelse på energiområdet af min. 3 dages varighed. Kursisterne får et kursusbevis som dokumentation for, at de har gennemført kurset: Energiagenten, som er den landsdækkende titel på Energitjenestens tværfaglige kursus Varighed: 3 hele kursusdage (kl )

15 Kommunens jobcenter sørger for: Kontakt til potentielle kursister Tager imod og formidler tilmeldinger til Energitjenesten Nordjylland Pris: Vejledende, landsdækkende pris er for hele kurset. Prisen er ekskl. moms og kørsel. Kursusprogram og beskrivelse kan rekvireres hos Energitjenesten Nordjylland.

16 Oplæg for små- og mellemstore erhvervsvirksomheder (SMV) Erfaringer viser, at der ofte er store energibesparelser at hente i de enkelte virksomheder. Det er vigtigt, at et energispareprojekt tager udgangspunkt i de aktuelle udfordringer, virksomheden har. Mange virksomheder har ikke de nødvendige informationer til at kunne se energisparepotentialet i egen virksomhed. Derfor kan et oplæg med eksempler være med til at rette virksomhedsledernes opmærksomhed hen på det energisparepotentiale, der kunne være i deres egen virksomhed. I eksemplerne, der gennemgås vil der være forskellige forløb, da virksomhederne også er forskellige i forhold til, hvordan et energispareprojekt skal forløbe. Eksemplerne tages fra virkelige energispareprojekter i virksomheder, der har haft helt forskellig indgangsvinkel til besparelser, men hvor alle har fået gode og meget forskellige resultater i sidste ende. Via aftale med kommunens Erhvervskontor, afholdes et oplæg for kommunens virksomhedsledere. Oplægget omhandler muligheder for hjælp til energispareindsats i egen virksomhed. Der gennemgås bl.a. muligheder og eksempler vedrørende: Energistyring og analyse af energiforbrug At spotte energibesparelser i egen virksomhed Inddragelse af medarbejdere i energispareaktiviteter fokus på adfærd, drift og vedligehold Start af energisparepolitik bl.a. via implementering af adfærdsprocedurer i arbejdspladsbeskrivelser Ideer til kampagner internt i virksomheden (gør det til en sport at spare) Kommunens Erhvervskontor sørger for: Kontakt til kommunens virksomheder Formidler virksomhedernes interessetilkendegivelser til Energitjenesten Nordjylland Pris: 5000 kr. pr. oplæg ekskl. moms og kørsel Dialogbaseret energirådgivning af SMV Energitjenesten Nordjylland kan tilbyde SMV en dialogbaseret energigennemgang af virksomheden. Der tages udgangspunkt i den enkelte virksomheds situation: skal der bygges til / lægges om i produktionen / males / skiftes belysning / udskiftes kompressor eller lignende. Vi tager en dialog med virksomheden, om de interesser DE har og tilbyder rådgivning og hjælp til at komme videre med deres projekter. Vi vil typisk foreslå en medarbejderinddragelse i aktiviteterne, da medarbejderne ofte har styr på, hvor det vil være rimeligt at tage fat på besparelser. Hvor det oftest er virksomhedslederen, der skal have styr på de energieffektive indkøb og omlægninger i virksomheden, har medarbejderen ofte styr på relevante besparelser både i adfærd, drift og vedligehold.

17 I processen kan indgå forslag til den interne kommunikation (hvordan får vi de gode ideer frem og får dem gennemført?), og der kan gives forskellige oplæg om aktuelle emner, som virksomheden har interesse for at vide mere om. Energitjenesten Nordjylland inddrager interesse- og samarbejdspartnere fra hele landet i dette arbejde, når det er relevant. Virksomheden vil på denne måde have et tilbud om altid at få del i den nyeste viden, der kan anvendes i praksis. Pris: efter aftale (i overensstemmelse med de ønskede aktiviteter)

18 Grøn Butik Grøn Butik er en frivillig landsdækkende diplomordning, der tilbydes butikker og servicevirksomheder. Ved at være med i ordningen får de nævnte aktører mulighed for at opnå en mere rationel daglig drift, fordi der bliver sat fokus på elforbrug, varme, vand, kemikalier, affald og transport. Det er alle faktorer, der via ressourcebesparelser både kan give økonomisk gevinst for butikken, samt gavne miljøet og give butikken en miljørigtig profil. En energirådgiver laver en energigennemgang af lokalerne, der udarbejdes en handlingsplan sammen med aktøren og der laves en opfølgning hvert år. Hertil kommer en årlig kampagne, der er landsdækkende. Energitjenesten giver desuden gode råd i forbindelse med indkøb af apparater, belysning m.v. Kommunens rolle Kommunen kan vælge at se Grøn Butik som en mulighed til at supplere kommunens øvrige initiativer i arbejdet med bæredygtighed. Nogle kommuner har allerede valgt at bruge Grøn Butik som et initiativ i arbejdet med bæredygtighedsstrategien, hvor de har set det som en mulighed for samarbejde med handelslivets aktører og organisationer. Man har fx valgt at støtte butikkerne ved at gøre energi- og miljøgennemgangen af butikkerne gratis for de tilmeldte. Pris: efter indhold og aftale

19 Tilbud til kommunens egne aktører / aktiviteter Energifaglige kurser for kommunens medarbejdere Bygningsreglementet strammes regelmæssigt og regelsættet ændres derfor ofte. Det kan være svært at følge med i alle de forskellige ændringer, ligesom der kan være ting, som man har brug for en dialog om. Energitjenesten laver kurser for flere kommuners byggesagsbehandlere. Kurserne kan fx omhandle: Energiregler for nybyggeri, tilbygninger, ombygninger og sommerhuse Gældende regelsæt: BR10, energimærkning og eftersynsordninger Fremtidens byggestile udfordringer i lokalplanlægningen Målgrupperne for disse kurser er udover byggesagsbehandlere, personale, der står for vedligeholdelse og medarbejdere, der beskæftiger sig med projekter inden for området. Pris: Halvdagskursus: kr ,- ekskl. moms pr. kursusdeltager Heldagskursus: kr ,- ekskl. moms pr. kursusdeltager Prisen inkluderer forberedelse og materialer. Kurset gennemføres i kommunens lokaler og kommunen står som udgangspunkt for forplejning. Energitjenesten Nordjylland tilbyder også at lave kursusdage til en fast lav pris uanset antallet af deltagere. Betingelsen for den favorable pris er, at kurset holdes hos kommunen, som står for arrangementet og forplejning. Priser, hvor kommunen er arrangør: For et halvdagskursus faktureres kr. ekskl. moms + transport For et heldagskursus faktureres kr. ekskl. moms + transport Design jeres eget kursusforløb Energitjenesten Nordjylland vil gerne tilrettelægge præcis det kursusforløb, der efterspørges af kommunens medarbejdere. Allerede nu er de første meldinger om, hvad der kommer i BR2015 ved at blive meldt ud. Herudover ser det ud til, at der kommer ændringer i Byggeloven og byggesagsbehandlingen. Hvis disse emner er noget for jeres kommune at høre mere om, så lad os tilrettelægge en kursusdag, hvor disse emner tages op. Et kursus, der designes specielt, vil som udgangspunkt have samme priser som ovenfor nævnt dog tages der forbehold for, at der kan komme ekstra udgifter til eksterne oplægsholdere.

20 Fokus på energiforbrug i almennyttige boligforeninger Der er et stor potentiale for energibesparelser i rigtig mange af kommunens almennyttige boligforeninger. Det vidner de mange udstedte energimærker om, der ligger i den lave ende af energimærkningsskalaen. Energitjenesten Nordjylland vil gerne være med til at sætte fokus på energiforbruget i disse bygninger, på en måde der gør det enkelt at energiforbedre i forbindelse med vedligeholdelse og renovering af den enkelte boligforening. Vi tilbyder at lave energigennemgang af boligforeninger (inkl. rapport med energiforbedringsforslag), og/ eller uddannelse af ejendomsserviceteknikere, således at de lærer at spotte potentialer for energibesparelser i boligforeningens afdelinger, styre energispareprojekter, inddrage beboerne i arbejdet med energioptimering m.v. Kommunen sørger for: Kontakt til de almennyttige boligforeninger Priser: Oplæg: 5000 kr. pr. oplæg ekskl. moms og kørsel Energigennemgang: aftales nærmere og i forhold til boligforeningers størrelse og sammensætning af bygninger. Oplæring af tekniske servicemedarbejdere /ejendommens serviceteknikere: kr. for todages kursus incl. eksterne oplægsholdere, hvor kommunen lægger lokaler og forplejning til (ex. moms og kørsel) Medarbejderinddragelse i energispareprojekter Energitjenesten Nordjylland kan tilbyde at være tovholder på kommunens inddragelse af medarbejdere i energispareaktiviteterne på deres egen arbejdsplads. Tovholderfunktionen består af: ét til flere oplæg om energibesparelser Organisering af medarbejderne i funktionelle grupper Facilitering af forankring af en energisparepolitik på arbejdspladsen Opsamling og vurdering af medarbejdernes ideer. Udarbejdelse af en decideret handlingsplan for den pågældende arbejdsplads. Pris: kr. ekskl. moms + transport pr. oplæg uanset antallet af deltagere kr., som startgebyr for facilitering. Endelig pris aftales nærmere, da den vil være afhængig af det timemæssige forbrug. Kommunen skal selv stå for arrangement og forplejning.

21 Efteruddannelse af tekniske serviceledere Energitjenesten Nordjylland kan tilbyde: 1. oplæg, der gennemgår og hjælper med at fortolke de nyeste og de aktuelle energikrav til tekniske installationer, varmeanlæg, ventilation og indeklima. 2. oplæg om styring af varmesystem (også hos brugerne) 3. oplæg om styring af lys (også hos brugerne) Pris: kr. ekskl. moms + transport pr. oplæg Efteruddannelsen kan arrangeres som et todageskursus, hvor der gives et kursusbevis som dokumentation for gennemført efteruddannelse. Prisen for kurset er kr. inkl. eksterne oplægsholdere, ekskl. moms og transport. Kommunen skal selv stå for arrangementet og forplejning.

22 Måling af indeklima i kommunens bygninger Et godt indendørs indeklima er vigtigt for menneskets helbred og trivsel. Alligevel er det sjældent, at der måles på indeklimaet til trods for, at Nordeuropæere bruger omtrent 90 % af tiden indendørs. Energitjenesten Nordjylland tilbyder at udarbejde målinger af indendørs indeklima, der omfatter bl.a. fugtighed, temperatur og indhold af CO2 i luften. Disse målinger er især relevante at lave i de bygninger, hvor der opholder sig mange mennesker i lang tid ad gangen. For kommunens vedkommende kan det være tale om fx skoler og institutioner, kontorer og plejehjem. Hvordan laves målingerne? Der installeres et såkaldt Indoor Climate Meter (IC-meter), der måler, analyserer og visualiserer indendørs indeklima i et rum eller bygning vel at mærke online. Med andre ord sendes alle målinger og data til en server, der sammenligner data med de lokale vejrforhold og omregner dem til nogle nøgletal på indeklimaet og luftskiftet. Resultaterne sendes efterfølgende til brugeren via smartphone eller PC. Disse målinger fremlægges således, at det er nemt at få et overblik over, hvor der skal sættes ind for at forbedre indeklimaet. Kommunen sørger for: at finde de rum / bygninger, hvor der ønskes at måle på indeklima Pris: 7000 kr. inkl. 1 stk. IC-meter, opsætning og vejledning + moms og kørsel Rabat kan opnås ved større ordre Uvildig rådgivning i forbindelse med kommunens stand på messe og lign. Når kommunen er på stand / messe eller lignende, kan Energitjenesten deltage som uafhængig rådgiver for borgere, der gerne vil have individuel rådgivning om energibesparelser, investering i VE-anlæg m.v. Energitjenesten kræver ikke meget plads kun et podie (som vi selv har med) og en stander til materialer. Pris for deltagelse i messer og lign.: minimumspris kr. Udover 5 timers messerådgivning betales yderligere 750 kr. i timen. Prisen er ekskl. moms og kørsel.

23 Energi i skolen: lærerkurser og temadage for elever Lærerkurser Energitjenesten Nordjylland kan tilbyde en række lærerkurser, der kan inspirere til spændende energi- og klimaundervisning på skolen. Vi tilbyder lærerkurser med op til 30 personer på hvert hold. På kurserne får lærerne viden om specifikke undervisningsmaterialer indenfor vedvarende energi, energibesparelser og klimaspørgsmål. Kurserne henvender sig til lærere, der ønsker at sætte klimaproblematikken i en anden kontekst end den almindelige klasseundervisning. Efter en gennemført kursus, vil læreren uden yderligere forberedelse kunne undervise sin klasse om emnet på en inspirerende måde. Kommunen sørger for: Kontakt til skoler med tilbud Lokaler og forplejning Evt. tager imod tilmeldinger fra lærerne Pris ved max. 30 deltagere: Pris: kr. + moms og materialer Varighed: 4 timer Temadage for elever Vi tilbyder at stå for en temadag for elever i en klasse, hvor der, efter lærerens egen ønske og valg, sættes fokus på et bestemt emne, fx solenergi, vindenergi, energibesparelser hjemmet eller på skolen, Klimatopmøde spil osv. Det er en fin måde, hvorpå eleverne kan lære om energi og de problematikker, de vil støde på i deres omgivelser. Samtidigt giver det en afveksling i forhold til den traditionelle måde at undervise på. Eksempel på en temadag: Elforbrug på skolen Eleverne måler ved hjælp af et SparOmeter skolens elforbrug. De undersøger de enkelte apparaters forbrug og beregner et eventuelt sparepotentiale. Der kan i den forbindelse laves en sparekampagne på skolen, så hele skolens elever inddrages i aktiviteten. Kommunen sørger for: Kontakt til skoler med tilbud Pris: 5000 kr. + moms og transport Varighed: 4 timer

24 Finansiering og fundraising Udover kommunens egne midler og finansieringsmuligheder, findes der forskellige kasser, der kan søges midler i: Energinet.dk fx giver projektmidler i forhold til vindmølleplanlægning. Vækstforum har midler, der parres med kommunens. Indenrigsministeriets Landdistriktspulje kan være aktuel til nogle af aktiviteterne De lokale LAG ere har forskellige programmer nogle af dem matcher energi- og miljøaktiviteter Herudover er der ELFORSK, Fornyelsesfonden, forskellige erhvervsfonde, EU m.v. alt afhængigt af, hvor store og alment nyttige projekterne er. Energitjenesten Nordjylland deltager gerne i fundraising i forbindelse med projekter, hvor Energitjenesten forventes at have en rimelig opgave, hvis projektet hentes hjem. Markedsføring af lokale aktiviteter Det er ikke altid, at annoncering virker, hvis vi skal have borgerne til at komme til et arrangement. Energitjenesten Nordjylland kan levere et samlet kit (indeholder annoncetips, artikel, flyer med tekstforslag m.v.), som kommunen kan udvikle på eventuelt sammen med vores kommunikationsmedarbejder. Hvis der er tale om aktiviteter, hvor Energitjenesten Nordjylland i forvejen bliver betalt for at gennemføre arrangementet vil disse ting ofte ligge frit tilgængeligt for kommunen. Det er dog værd, at overveje andre metoder til markedsføring af nye, lokale projekter. Energitjenesten Nordjylland kan tilbyde at lave opsøgende markedsføring evt. på gågaden, foran det lokale indkøbscenter eller lige dér, hvor folk kommer forbi, når de skal ud at handle. Vi tager små flyers med om arrangementet og fortæller kort den enkelte, hvad de kan få ud af at deltage. Pris: En opsøgende markedsføringsaktivitet af en varighed på 3 timer koster kr. ekskl. moms og kørsel. Yderligere information Aflysninger inden for 48 timer før møde/kursus faktureres med50 % af prisen. Kørsel faktureres efter statens takster, med mindre det er indeholdt i de enkelte priser.

Spar 20 % Et aktivitetskatalog målrettet. Energibesparelser hos kommunens borgere og erhvervsliv. Assens

Spar 20 % Et aktivitetskatalog målrettet. Energibesparelser hos kommunens borgere og erhvervsliv. Assens Spar 20 % Et aktivitetskatalog målrettet Energibesparelser hos kommunens borgere og erhvervsliv Assens Situation Assens Kommune er i gang med en ambitiøs klimaplan, hen imod en CO2-neutral kommune. I klimaplanen

Læs mere

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk er Energistyrelsens forbrugerrettede hjemmeside, der på en enkel og overskuelig måde tilbyder målrettede og relevante digitale værktøjer,

Læs mere

Kursus i etablering af lokale partnerskaber. Kursussted Dato, år

Kursus i etablering af lokale partnerskaber. Kursussted Dato, år Kursus i etablering af lokale partnerskaber Kursussted Dato, år 1 Kursus i etablering af lokale partnerskaber Kursusprogram Work-shops! Om Energitjenesten Introduktion til kursus og drejebogen Formålet

Læs mere

BedreBolig Krav til medarbejdernes kompetencer og uddannelse

BedreBolig Krav til medarbejdernes kompetencer og uddannelse BedreBolig Krav til medarbejdernes kompetencer og uddannelse BedreBolig Formålet med BedreBolig-ordningen er at sikre boligejerne mulighed for one-stop-shopping i forbindelse med energirenovering af deres

Læs mere

BedreBolig-rådgiver. Krav til kompetencer og uddannelse for kursister på BedreBolig-uddannelsen

BedreBolig-rådgiver. Krav til kompetencer og uddannelse for kursister på BedreBolig-uddannelsen BedreBolig-rådgiver Krav til kompetencer og uddannelse for kursister på BedreBolig-uddannelsen Januar 2014 BedreBolig Formålet med ordningen BedreBolig er at give boligejerne mulighed for one-stop-shopping

Læs mere

Tjen penge på energirenovering

Tjen penge på energirenovering Tjen penge på energirenovering Videncenter for energibesparelser i bygninger er til for dig Vil du gerne slå to fluer med ét smæk? Vil du gerne ha mere at lave og samtidig sænke CO 2 -udslippet? Hvis du

Læs mere

BedreBolig. Information til fagfolk om BedreBolig en ny godkendelsesordning under Energistyrelsen om energirenovering af enfamiliehuse

BedreBolig. Information til fagfolk om BedreBolig en ny godkendelsesordning under Energistyrelsen om energirenovering af enfamiliehuse BedreBolig Information til fagfolk om BedreBolig en ny godkendelsesordning under Energistyrelsen om energirenovering af enfamiliehuse 13. december 2013 Baggrund BedreBolig en ny ordning til energirenovering

Læs mere

BedreBolig. Information til fagfolk om BedreBolig en ny godkendelsesordning under Energistyrelsen om energirenovering af enfamiliehuse

BedreBolig. Information til fagfolk om BedreBolig en ny godkendelsesordning under Energistyrelsen om energirenovering af enfamiliehuse BedreBolig Information til fagfolk om BedreBolig en ny godkendelsesordning under Energistyrelsen om energirenovering af enfamiliehuse Udgivet 13. december 2013 - opdateret 15. januar 2014 Baggrund BedreBolig

Læs mere

Seminar om BR10. Velkommen til: -Med særligt fokus på barrierer og muligheder for at få gennemført energibesparelser i eksisterende bygninger

Seminar om BR10. Velkommen til: -Med særligt fokus på barrierer og muligheder for at få gennemført energibesparelser i eksisterende bygninger Energitjenesten i samarbejde med: IDA Konstruktørforeningen AaU Velkommen til: Seminar om BR10 -Med særligt fokus på barrierer og muligheder for at få gennemført energibesparelser i eksisterende bygninger

Læs mere

ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG

ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG ENERGI- FORBEDRING AF DIN BOLIG Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne Denne folder henvender sig til alle boligejere ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus

Læs mere

Evaluering - kommuner

Evaluering - kommuner Baggrund I forbindelse med afslutning af Spar 20% projektet har Energi tjenesten sendt et link til en elektronisk spørgeskemaundersøgelse til alle de deltagende kommuner, som hermed fik mulighed for at

Læs mere

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne

ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER. Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGIFORBEDRING AF MINDRE ERHVERVS- VIRKSOMHEDER Spar energi og penge få hjælp fra energiselskaberne ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus på at reducere energiforbruget.

Læs mere

LANDSBYENS ENERGI - HALKÆR OG HOLTET

LANDSBYENS ENERGI - HALKÆR OG HOLTET LANDSBYENS ENERGI - HALKÆR OG HOLTET Projektbeskrivelse I Aalborg Kommune er Landsbyens Energi et pilotprojekt, hvor beboerne i to landsbyer uden for kollektiv forsyning, Halkær og Holtet, tilbydes en

Læs mere

BedreBolig. Energirigtig renovering af private boliger. BB_A4_folder_Medarb_Byggemarked_150123.indd 1

BedreBolig. Energirigtig renovering af private boliger. BB_A4_folder_Medarb_Byggemarked_150123.indd 1 BedreBolig Energirigtig renovering af private boliger BB_A4_folder_Medarb_Byggemarked_150123.indd 1 23/01/15 15:31 2 BedreBolig BedreBolig en helhedsorienteret tilgang til energirenovering BedreBolig er

Læs mere

Når borgere og virksomheder skal spare på energien. Energitjenestens tilbud til danske kommuner

Når borgere og virksomheder skal spare på energien. Energitjenestens tilbud til danske kommuner Når borgere og virksomheder skal spare på energien Energitjenestens tilbud til danske kommuner Energitjenesten en partner for kommuner Med Energitjenesten som samarbejdspartner kan kommunen sætte gang

Læs mere

Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr

Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr Energistyrelsens uvildige rådgivning om udskiftning af olie- og naturgasfyr udføres af Energitjenesten i samarbejde med Bolius og Teknologisk

Læs mere

Byggeriets Energianalyse 2015 #DBenergi15

Byggeriets Energianalyse 2015 #DBenergi15 Byggeriets Energianalyse 2015 #DBenergi15 Direktør Michael H. Nielsen Den 28. januar 2015 Mål om fossil uafhængighed i 2050 skal nås af tre veje Energieffektivisering Fossil uafhængighed i 2050 Fleksibilitet

Læs mere

Sammen om BedreBolig. Individuel energirenovering i fællesskab. Villy Fink Isaksen, Wikimedia Commons, License cc-by-sa-4.0.

Sammen om BedreBolig. Individuel energirenovering i fællesskab. Villy Fink Isaksen, Wikimedia Commons, License cc-by-sa-4.0. Sammen om BedreBolig Individuel energirenovering i fællesskab Villy Fink Isaksen, Wikimedia Commons, License cc-by-sa-4.0. Sammen om BedreBolig Hos en BedreBoligrådgiver kan man købe kvalificeret rådgivning

Læs mere

Energirådet - nyt lokalt partnerskab i Mariagerfjord. Energimesse på Eurowind Energy A/S 23. Maj 2014

Energirådet - nyt lokalt partnerskab i Mariagerfjord. Energimesse på Eurowind Energy A/S 23. Maj 2014 Energirådet - nyt lokalt partnerskab i Mariagerfjord Energimesse på Eurowind Energy A/S 23. Maj 2014 Kort om partnerskabet Formål: I fællesskab løse opgaver indenfor energirenovering, med et særligt fokus

Læs mere

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet. NOTAT 25. september 2008 J.nr. 033003/33009-0726 Ref. el Energieffektivitet og internationalt samarbejde Side 1/5 Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Læs mere

Sønderborgs store omstilling

Sønderborgs store omstilling Sønderborgs store omstilling Grøn Boligkontrakt følgegruppemøde 4. september 2013 Peter Rathje ZEROfamilien 115 deltagende familier (2009) Resultater - 25% energibesparelser - 45% vandbesparelser ProjectZero

Læs mere

Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr

Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr Velkommen til informationsmøde om udskiftning af olie- og gasfyr Energistyrelsens uvildige rådgivning om udskiftning af olie- og naturgasfyr udføres af Energitjenesten i samarbejde med Bolius og Teknologisk

Læs mere

Morsø Kommune. Niels Pedersen Klima og energikoordinator Morsø Kommune

Morsø Kommune. Niels Pedersen Klima og energikoordinator Morsø Kommune Morsø Kommune Niels Pedersen Klima og energikoordinator Morsø Kommune En fælles indsats inddragelse af interessenter Morsø Kommune Før bedre Bolig på Mors Inddragelse af interessenter i Morsø Kommune.

Læs mere

lundhilds tegnestue ARKITEKTHJÆLP OG ENERGIOPTIMERING

lundhilds tegnestue ARKITEKTHJÆLP OG ENERGIOPTIMERING lundhilds tegnestue ARKITEKTHJÆLP OG ENERGIOPTIMERING Skab merværdi i din bolig Fra drøm til virkelighed... Arkitekthjælp for en dag, kombineret med et energitjek lundhilds tegnestue kombinerer nu det

Læs mere

Energilandsby en del af fremtidens landsby

Energilandsby en del af fremtidens landsby Energilandsby en del af fremtidens landsby Lyø sætter fokus på energien 13:00 Velkomst v. Rasmus Andersen 13:05 Fremtidens landsby v. Jens Peter Jacobsen 13:15 Energi og Klima i Faaborg-Midtfyn Kommune

Læs mere

Kom godt i gang. Inspiration til BedreBolig-rådgivere

Kom godt i gang. Inspiration til BedreBolig-rådgivere Kom godt i gang Inspiration til BedreBolig-rådgivere 2 BedreBolig BedreBolig 3 Indhold Velkommen til BedreBolig... 4 Målrettet markedsføring... 5 Hjemmesiden det centrale omdrejningspunkt... 7 BedreBolig-sekretariatet

Læs mere

BedreBolig En ny ordning under Energistyrelsen

BedreBolig En ny ordning under Energistyrelsen BedreBolig En ny ordning under Energistyrelsen Formål Fremme energirenovering af private boliger Fjerne barrierer gøre det nemt og overskueligt Samlet rådgivning hos én aktør gennem hele processen Skal

Læs mere

Bliv klog på dit klima

Bliv klog på dit klima 1 Energitjenesten Nordjylland Gugvej 146B, 1 sal 9210 Aalborg SØ 2 Energitjenesten Midtjylland Klosterport 4E, 1.sal 8000 Aarhus C 3 Energitjenesten Midtjylland Lokalafdeling Bredgade 108 6900 Skjern 4

Læs mere

Energibesparelser i etagebyggeri. Janus Hendrichsen, Energitjenesten København

Energibesparelser i etagebyggeri. Janus Hendrichsen, Energitjenesten København Energibesparelser i etagebyggeri Janus Hendrichsen, Energitjenesten København Janus Hendrichsen Energitjenesten København Energimærkekonsulent, Bedre bolig rådgiver Energitjek i en- og flerfamilieboliger,

Læs mere

Branchedag for Danske Bygningskonsulenter 28. oktober 2015 HENRIK ANDERSEN ENERGISTYRELSEN

Branchedag for Danske Bygningskonsulenter 28. oktober 2015 HENRIK ANDERSEN ENERGISTYRELSEN Branchedag for Danske Bygningskonsulenter 28. oktober 2015 HENRIK ANDERSEN ENERGISTYRELSEN UDFORDRINGEN: 35 PCT. AF DANMARKS SAMLEDE ENERGIFORBRUG ANVENDES I BYGNINGER TIL VARME OG VARMT VAND ENDELIGT

Læs mere

Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger. Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri

Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger. Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Den aktuelle energipolitik i Danmark - byggeriets rolle i de politiske målsætninger Teknologirådet 20. marts 2013 Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri Agenda Politiske målsætninger og energiforbrug i bygninger

Læs mere

ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU KØBER BOLIG KØBT

ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU KØBER BOLIG KØBT ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU KØBER BOLIG KØBT 1 ENERGIMÆRKNING HVAD ER DET? I Danmark har vi lovpligtig energimærkning af bygninger ved salg og udlejning. Det gælder også for boliger, som fx enfamilieshuse.

Læs mere

ARBEJDSGRUPPE BOLIGEJERNES BEHOV 2. møde d. 27. juni 2013

ARBEJDSGRUPPE BOLIGEJERNES BEHOV 2. møde d. 27. juni 2013 ARBEJDSGRUPPE BOLIGEJERNES BEHOV 2. møde d. 27. juni 2013 Temaer for arbejdsgruppens drøftelser Møde 1 Boligejeren indblik i adfærd, motivation og behov Grøn Boligkontrakt afgørende elementer for succes

Læs mere

KENDER DU ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS? Få et bedre afsæt, når du hjælper dine kunder med energiforbedringer

KENDER DU ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS? Få et bedre afsæt, når du hjælper dine kunder med energiforbedringer KENDER DU ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS? Få et bedre afsæt, når du hjælper dine kunder med energiforbedringer ENERGISELSKABERNES SPAREINDSATS HVAD ER DET? I Danmark har vi stort fokus på at reducere

Læs mere

Helsingør og klimaindsatsen

Helsingør og klimaindsatsen Helsingør og klimaindsatsen Agenda 21 Klimadag 16.marts 2013 Karen Marie Pagh Nielsen Klimaindsats - Klimamål og aftaler Status for CO2 udledningen? Hvad gør kommunen selv? ESCO Transport Skolekampagne

Læs mere

ENERGIMÆRKNING AF STØRRE BYGNINGER

ENERGIMÆRKNING AF STØRRE BYGNINGER ENERGIMÆRKNING AF STØRRE BYGNINGER FORMÅLET MED ENERGI- MÆRKNINGSORDNINGEN Gavnligt for miljø, indeklima og økonomi Formålet med energimærkningsordningen er at motivere bygningsejere til at bruge mindre

Læs mere

Renovering. Hvad skal jeg vide, før jeg går i gang? I tvivl om energien? Hvordan kommer du videre? Her slipper varmen typisk ud.

Renovering. Hvad skal jeg vide, før jeg går i gang? I tvivl om energien? Hvordan kommer du videre? Her slipper varmen typisk ud. Hvordan kommer du videre? I tvivl om energien? 1. Kontakt en rådgiver Brug en energirådgiver, f.eks. en BedreBolig-rådgiver, til at hjælpe dig med at få overblik over, hvad der skal gøres i huset, og hvilke

Læs mere

Hvad er BedreBolig? V/ chefkonsulent Lars Korsholm, Energistyrelsen

Hvad er BedreBolig? V/ chefkonsulent Lars Korsholm, Energistyrelsen Hvad er BedreBolig? V/ chefkonsulent Lars Korsholm, Energistyrelsen Hvad er BedreBolig? Ny ordning under Energistyrelsen Skal fremme energirenovering af private boliger Fjerne barrierer gøre det nemt og

Læs mere

BEDRE FAVRSKOV. Konkurrence for foreninger og fællesskaber, der fremmer energiforbedringer i kommunen. Aktivitetskatalog BEDRE FAVRSKOV

BEDRE FAVRSKOV. Konkurrence for foreninger og fællesskaber, der fremmer energiforbedringer i kommunen. Aktivitetskatalog BEDRE FAVRSKOV Deltage i og vær med i konkurrencen. Vi sætter henholdsvis 10.000 kr., 15.000 kr. og 20.000 kr. på højkant. Se hvordan i denne folder. Konkurrence for foreninger og fællesskaber, der fremmer energiforbedringer

Læs mere

Lavenergibyggeri Vedvarende energi Energibesparelser

Lavenergibyggeri Vedvarende energi Energibesparelser Lavenergibyggeri Vedvarende energi Energibesparelser K u r s u s k ata l o g 2 0 1 0 1 Velkommen til Energitjenestens kursuskatalog 2010 Vores program for 2010 byder på mange spændende kurser inden for

Læs mere

- alternativer til oliefyr

- alternativer til oliefyr Energistyrelsen - alternativer til oliefyr - Energimærkning Jeg er: Anne Svendsen Bygningsingeniør, Energikonsulent +25 år erfaring med energiområdet Rådgiver på SparEnergi.dk Jeg vil tale om: SparEnergi.dk

Læs mere

Energivejlederen -del af det kommunale projekt

Energivejlederen -del af det kommunale projekt Energivejlederen -del af det kommunale projekt Energivejlederen er en naturlig del af det lokale netværk. Bedre bygninger Bedre klima - Bedre beskæftigelse Projekt Styr Energien - et projekt fra Gate21

Læs mere

BedreBolig-plan. BEDREBOLIG-RÅDGIVER Energitjenesten Sjælland Mikkel Nielsen Vestergade 3C 4600 Køge E-mail sjaelland@detgroennehus.dk Tlf.

BedreBolig-plan. BEDREBOLIG-RÅDGIVER Energitjenesten Sjælland Mikkel Nielsen Vestergade 3C 4600 Køge E-mail sjaelland@detgroennehus.dk Tlf. Rapportnr: 417 Firmanr: 12 Dato: 20-04-2015 BedreBolig-plan BEDREBOLIG-RÅDGIVER Energitjenesten Sjælland Mikkel Nielsen Vestergade 3C 4600 Køge E-mail sjaelland@detgroennehus.dk Tlf.nr 36986851 BOLIGEJER

Læs mere

ZERObolig konceptet som dynamo for lokal grøn vækst Peter Rathje, ProjectZero

ZERObolig konceptet som dynamo for lokal grøn vækst Peter Rathje, ProjectZero Dansk Byggeri Konference i Korsør ZERObolig konceptet som dynamo for lokal grøn vækst Peter Rathje, ProjectZero ProjectZero BrightGreenBusiness Er visionen om at skabe et CO 2 neutralt Sønderborg-område

Læs mere

BedreBolig-ordningen i forhold til andre energispareaktiviteter i Høje-Taastrup Kommune

BedreBolig-ordningen i forhold til andre energispareaktiviteter i Høje-Taastrup Kommune BedreBolig-ordningen i forhold til andre energispareaktiviteter i Høje-Taastrup Kommune Steen Olesen Rejseholdet for BedreBolig (Energistyrelsen) & Klimakonsulent (Høje-Taastrup Kommune) En kommunes fokus

Læs mere

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management

Niels Christoffersen Management Firma: Niels Christoffersen Management SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Norgesvej 60 Postnr./by: 4700 Næstved BBR-nr.: 370-018278 Management Firma: Management Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Rynkebyvej 4 Postnr./by: 5750 Ringe BBR-nr.: 430-015032 Energikonsulent: Frede Nørrelund Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek Faaborg

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 8 til mødet i Teknik- og miljøudvalget 2014-17 den 19. april 2016 kl. 13:00 i Faaborg Side 2 af 8 Indkaldelse Søren Kristensen Hans Jørgensen Claus Jørgen Bendtsen Kristian Nielsen Mads Holdgaard

Læs mere

Sammen om BedreBolig

Sammen om BedreBolig Sammen om BedreBolig Janus Hendrichsen EnergiTjenesten København Energimærkekonsulent, BedreBolig-rådgiver Energitjek i en- og flerfamilieboliger, institutioner, mm. jh@energitjenesten.dk www.energitjenesten.dk

Læs mere

SPECIFIKATION på. Energirådgivning til enkeltstående parcelhuse. Beskrivelse af opgave samt vilkår for afgivelse af tilbud.

SPECIFIKATION på. Energirådgivning til enkeltstående parcelhuse. Beskrivelse af opgave samt vilkår for afgivelse af tilbud. SPECIFIKATION på Energirådgivning til enkeltstående parcelhuse Beskrivelse af opgave samt vilkår for afgivelse af tilbud Januar 2018 Indholdsfortegnelse 1. BAGGRUND... 2 2. BESKRIVELSE AF OPGAVEN... 2

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Energistyrelsen har i alt modtaget 9 høringssvar.

HØRINGSNOTAT. Energistyrelsen har i alt modtaget 9 høringssvar. HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato 21. november 2016 J nr. 2016-9145 Høringsnotat vedr. ændring af bekendtgørelser om en godkendelsesordning

Læs mere

Energieffektive 50+ ere ELFORSK projekt Ekstra analyse vedr. boligejeres parathed til at investere i energibesparelser

Energieffektive 50+ ere ELFORSK projekt Ekstra analyse vedr. boligejeres parathed til at investere i energibesparelser Energieffektive 50+ ere ELFORSK projekt 347-009 Ekstra analyse vedr. boligejeres parathed til at investere i energibesparelser Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Q41: Har du planer om, at investere

Læs mere

BBR-nr.: 250-000180 Energimærkning nr.: 100113725 Gyldigt 5 år fra: 12-03-2009 Energikonsulent: Per Johansen Firma: PJ Arkitekt- og Ingeniørfirma

BBR-nr.: 250-000180 Energimærkning nr.: 100113725 Gyldigt 5 år fra: 12-03-2009 Energikonsulent: Per Johansen Firma: PJ Arkitekt- og Ingeniørfirma SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Bjarkesvej 15 Postnr./by: 3600 Frederikssund BBR-nr.: 250-000180 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

Ny servicemail til BedreBolig-rådgivere

Ny servicemail til BedreBolig-rådgivere Servicemail nr. 1 maj 2014 Ny servicemail til BedreBolig-rådgivere BedreBolig-sekretariatet og Energistyrelsen får løbende gode input fra BedreBoligrådgivere, der kan bidrage til at forbedre rammerne for

Læs mere

INTEGRATION AF BEDREBOLIG I KOMMUNENS KLIMAINDSATS - EKSEMPLER PÅ FORSKELLIGE KOMMUNETILGANGE

INTEGRATION AF BEDREBOLIG I KOMMUNENS KLIMAINDSATS - EKSEMPLER PÅ FORSKELLIGE KOMMUNETILGANGE INTEGRATION AF BEDREBOLIG I KOMMUNENS KLIMAINDSATS - EKSEMPLER PÅ FORSKELLIGE KOMMUNETILGANGE INDLEDNING Cases til inspiration for kommuner og aktører - med udgangspunkt i forskellige kommunetilgange Beskrivelse

Læs mere

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen

Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Arkitekt Niels Møller Jensen SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Primulavej 31 Postnr./by: 8800 Viborg BBR-nr.: 791-080398 Jensen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Jensen Energimærkning oplyser om

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 for følgende ejendom: Adresse: Møllevej 25 Postnr./by: 4990 Sakskøbing BBR-nr.: 376-019222 nr.: 100205091 Energikonsulent: Frederik Kindt Toubro Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Tlf. 70 333 777. www.energitjenesten.dk. 7 Energitjenesten Sjælland Vestergade 3 4600 Køge. 5 Energitjenesten Samsø Strandengen 1 8305 Samsø

Tlf. 70 333 777. www.energitjenesten.dk. 7 Energitjenesten Sjælland Vestergade 3 4600 Køge. 5 Energitjenesten Samsø Strandengen 1 8305 Samsø 1 Energitjenesten Nordjylland Gugvej 146B, 1 sal 9210 Aalborg SØ 2 Energitjenesten Midtjylland Klosterport 4E, 1.sal 8000 Aarhus C 3 Energitjenesten Vestjylland Lokalafdeling tilknyttet Midt 6900 Skjern

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kløverbakken 15 Postnr./by: 5672 Broby BBR-nr.: 430-000852 Energikonsulent: Frede Nørrelund Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek

Læs mere

ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU SÆLGER BOLIG TIL SALG

ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU SÆLGER BOLIG TIL SALG ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU SÆLGER BOLIG TIL SALG 1 ENERGIMÆRKNING HVAD ER DET? I Danmark har vi lovpligtig energimærkning af bygninger ved salg og udlejning. Det gælder også for boliger, som fx

Læs mere

ENERGIRENOVERING AF PARCELHUSE EKSISTERENDE VIDEN OG NYE ERFARINGER

ENERGIRENOVERING AF PARCELHUSE EKSISTERENDE VIDEN OG NYE ERFARINGER ENERGIRENOVERING AF PARCELHUSE EKSISTERENDE VIDEN OG NYE ERFARINGER ELFORSK WORKSHOP ENERGIRÅDGIVER, HVILKE VIRKEMIDLER SKAL DU BRUGE? KOLDING 16 NOVEMBER PROFESSOR KIRSTEN GRAM- HANSSEN Hvad jeg vil sige

Læs mere

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867

VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI HAR ARBEJDET MED NYTÆNKNING SIDEN 1867 VI UDVIKLER, TÆNKER NYT OG SIKRER EN BÆREDYGTIG FREMTID Vi er aktivt med til at løse den klimamæssige udfordring I alle dele af EWII arbejder vi strategisk og

Læs mere

Lovændringer per 1/1 2016

Lovændringer per 1/1 2016 BedreBolig Lovændringer per 1/1 2016 Under BedreBolig-ordningen kunne virksomheder tidligere godkendes som BedreBolig-rådgivervirksomheder til levering af tre ydelser: 1. Kortlægning af en bygnings energibesparelsesmuligheder

Læs mere

ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU KØBER BOLIG TIL SALG

ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU KØBER BOLIG TIL SALG ENERGIMÆRKNING VÆRD AT VIDE, NÅR DU KØBER BOLIG TIL SALG 1 ENERGIMÆRKNING HVAD ER DET? I Danmark har vi lovpligtig energimærkning af bygninger ved salg og udlejning. Det gælder også for boliger, som fx

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Skovgyden 2 Postnr./by: 5642 Millinge BBR-nr.: 430-008056 Energikonsulent: Frede Nørrelund Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Vægtens Kvarter 134 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 5220 Odense SØ BBR-nr.: 461-571034 Energikonsulent: Bodolf Hansen Programversion: EK-Pro, Be06

Læs mere

Temadag i Albertslund Kommune 30. august Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering. Miljø- og teknikforvaltningen

Temadag i Albertslund Kommune 30. august Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering. Miljø- og teknikforvaltningen Temadag i Albertslund Kommune 30. august 2007 -Klimastrategi og energirigtig bygningsrenovering Miljø- og teknikforvaltningen Temadag 30. august 2007 i Albertslund Klimastrategi og energirigtig renovering

Læs mere

Energitjek ordningen er igangsat og nedenfor er en kort beskrivelse og status på ordningen.

Energitjek ordningen er igangsat og nedenfor er en kort beskrivelse og status på ordningen. Notat Klimapartnerskab mellem SE og Vejen Kommune Køb af UP-front vindstrøm, er som det fremgår af dagsordenspunktet, 1 ud af i alt 4 delaftaler som følge af den indgåede klimapartnerskabs aftale mellem

Læs mere

1. Der skal kun laves energirammeberegninger ved nybyggeri!

1. Der skal kun laves energirammeberegninger ved nybyggeri! Nyhedsbrev den 5. maj 2006 Energiregler i de nye tillæg hvad GÆLDER lige nu. Allerførst: Der er INGEN ændringer på U-værdier og mindstekrav. Der er udelukkende ændringer i, hvornår der skal foretages energirammeberegninger,

Læs mere

BBR-nr.: 376-004533 Energimærkning nr.: 100064773 Gyldigt 5 år fra: 04-02-2008 Energikonsulent: Ralph Rex Larsen Firma: RL Byggerådgivning ApS

BBR-nr.: 376-004533 Energimærkning nr.: 100064773 Gyldigt 5 år fra: 04-02-2008 Energikonsulent: Ralph Rex Larsen Firma: RL Byggerådgivning ApS SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Kirkevej 2 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-004533 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

BedreBolig i Høje-Taastrup Kommune muligheder for økonomisk og anden støtte

BedreBolig i Høje-Taastrup Kommune muligheder for økonomisk og anden støtte BedreBolig i Høje-Taastrup Kommune muligheder for økonomisk og anden støtte De hidtidige erfaringer med energimodernisering Økonomisk støtte Introduktion til aktører i relation til BedreBolig-ordningen

Læs mere

Renovering af administrationsbygningerne i Terndrup og Nørager. Temamøde for byrådet, 27. januar 2014, Lars Schou

Renovering af administrationsbygningerne i Terndrup og Nørager. Temamøde for byrådet, 27. januar 2014, Lars Schou Renovering af administrationsbygningerne i Terndrup og Nørager Temamøde for byrådet, 27. januar 2014, Lars Schou Plan for den næste time Formål: At give indblik i historik og nyt beslutningsgrundlag for

Læs mere

ENERGITJENESTEN. Gode og gratis råd om alt fra sparepærer til energirigtig renovering af din bolig

ENERGITJENESTEN. Gode og gratis råd om alt fra sparepærer til energirigtig renovering af din bolig ENERGITJENESTEN Gode og gratis råd om alt fra sparepærer til energirigtig renovering af din bolig 02 EKSPERTER MED Peter Larsen Energivejleder Energivejlederne i Energitjenesten kan hjælpe dig, når du

Læs mere

Jerup - Den energioptimerede landsby. Jerup. Den energioptimerede landsby FREDERIKSHAVN KOMMUNE

Jerup - Den energioptimerede landsby. Jerup. Den energioptimerede landsby FREDERIKSHAVN KOMMUNE Jerup Den energioptimerede landsby FREDERIKSHAVN KOMMUNE INDHOLD Klimavenlige og miljørigtige huse er moderne 3 Husejere prioriterer økonomi og indeklima 3 Energiforbrug, varme og boligtype 3 FUNKTIONÆRBOLIG

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

Udskiftning af oliefyr. Hvornår er det en god idé?

Udskiftning af oliefyr. Hvornår er det en god idé? Udskiftning af oliefyr Hvornår er det en god idé? 1 Indhold i oplæg Den energipolitiske virkelighed Energirenovering generelt Hvorfor energirenovering Tendenser og bevægelser Skal det kunne svare sig?

Læs mere

ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI

ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI ENERGIEFFEKTIVISERING RÅDGIVNING GIVER MASSIVE BESPARELSER RHVERV ET WHITEPAPER FRA JYSK ENERGI ALLE VIL ENERGI- EFFEKTIVISERE Langt de fleste virksomheder kan se fordele i at spare på energien, hvis det

Læs mere

Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Efterisolering af loft. 183 kwh Elvarme 370 kr. 3044 kr. 8.2 år

Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Efterisolering af loft. 183 kwh Elvarme 370 kr. 3044 kr. 8.2 år SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Bystrædet 3B Postnr./by: 4050 Skibby BBR-nr.: 250-018443 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Eksempler på andre kommuners klimainitiativer overfor borgere og virksomheder

Eksempler på andre kommuners klimainitiativer overfor borgere og virksomheder NOTAT Eksempler på andre kommuners klimainitiativer overfor borgere og virksomheder Hvidovre Teknisk Forvaltning Ejendomsafdelingen Sagsbehandler: Danna Borg Sagsnr.: 11/38537 Journalnr.: 24364/12 16-01-2012

Læs mere

BedreBolig-plan BOLIGEJER

BedreBolig-plan BOLIGEJER KLADDE Rapportnr: 0 Firmanr: 40 Dato: 04-11-2014 BedreBolig-plan BEDREBOLIG-RÅDGIVER Dansk Bygningsrådgivning Kurt Lynge Christensen Visborgvej 6 9560 Hadsund E-mail info@danskbygningsraadgivning.dk Tlf.nr

Læs mere

Energitjek til boligforeninger Martin Dam Wied Kuben Management

Energitjek til boligforeninger Martin Dam Wied Kuben Management Energitjek til boligforeninger 22.10.2013 Martin Dam Wied Kuben Management Hvem er Kuben Management? En del af NRGi et af Danmarks største energiselskaber Markedsledende indenfor bygherrerådgivning Rådgiver

Læs mere

BBR-nr.: 167-099149 Energimærkning nr.: 100133504 Gyldigt 5 år fra: 09-09-2009 Energikonsulent: Bjarne Jensen Firma: NRGi Energi- & Ingeniørgruppen

BBR-nr.: 167-099149 Energimærkning nr.: 100133504 Gyldigt 5 år fra: 09-09-2009 Energikonsulent: Bjarne Jensen Firma: NRGi Energi- & Ingeniørgruppen SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Grænsevej 50 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-099149 Energimærkning oplyser om ejendommens energiforbrug og om muligheder for at reducere

Læs mere

Sig farvel til dit oliefyr - gratis informationsaften på Toldkammeret

Sig farvel til dit oliefyr - gratis informationsaften på Toldkammeret Sig farvel til dit oliefyr - gratis informationsaften på Toldkammeret Personlig information: 1. Køn: mand kvinde 1.1 Hvad er dit fødselsår? 1.2 Hvornår flyttede du til Helsingør? 1.3 Hvad er din nationalitet?

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Rosenlyparken 13 Postnr./by: 2670 Greve BBR-nr.: 253-125799 Energikonsulent: Finn Albrechtsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Finn

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Åvangen 19 B 8444 Balle BBR-nr.: 706-014119 Energikonsulent: Steffen Andersen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ingeniørfirmaet

Læs mere

BedreBolig-plan. BOLIGEJER Familien Espersen Ved Grænsen 70 2000 Frederiksberg. BEDREBOLIG-RÅDGIVER Thomas Jensen Påskeliljevej 5 4681 Herfølge

BedreBolig-plan. BOLIGEJER Familien Espersen Ved Grænsen 70 2000 Frederiksberg. BEDREBOLIG-RÅDGIVER Thomas Jensen Påskeliljevej 5 4681 Herfølge Rapportnr.: XXXXX Firmanr.: XXXXXX Dato: 00. måned 2014 BedreBolig-plan BEDREBOLIG-RÅDGIVER Thomas Jensen Påskeliljevej 5 4681 Herfølge 56 78 12 34 info@thomasjensen.dk CVR: 12345678 BOLIGEJER Familien

Læs mere

BEDRE FAVRSKOV. Konkurrence for foreninger og fællesskaber, der fremmer energiforbedringer i kommunen. Aktivitetskatalog BEDRE FAVRSKOV

BEDRE FAVRSKOV. Konkurrence for foreninger og fællesskaber, der fremmer energiforbedringer i kommunen. Aktivitetskatalog BEDRE FAVRSKOV De l o g ta g e væ i B r m E DR Vi E ed i ko FAV 1 0 sæ t.0 n ku R S K t 20 0 0 k e r h e rre OV.00 r., nce n 0 k 15. ho ld n. r. p 000 svi Se s hvo åh øjk kr. o rda g an fol n i d t. en n de r. e Konkurrence

Læs mere

ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013

ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013 ENERGIRAPPORT 2012 3. januar 2013 Side 1 af 8 Energirapport for E/F Herman Bangs Have Frederiksberg Kommune ønsker at sætte fokus på mulighederne for at gennemføre energibesparelser i boligejendomme på

Læs mere

BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Arne Rasmussen Firma: Arne Rasmussen Consult

BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Arne Rasmussen Firma: Arne Rasmussen Consult SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Violvej 22 Postnr./by: 4220 Korsør BBR-nr.: 330-008259 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Byggeriets energianalyse 2015 Dansk Byggeris anbefalinger

Byggeriets energianalyse 2015 Dansk Byggeris anbefalinger Byggeriets energianalyse 2015 Dansk Byggeris anbefalinger Min dagsorden Potentialer for energirenovering Fokus på sektorer Virkemidler for energirenovering VE og bygninger Opbyggelige ønsker Potentialer

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere

Energieffektiviseringer vvs erne muligheder

Energieffektiviseringer vvs erne muligheder Energieffektiviseringer vvs erne muligheder DGF s Gastekniske Dage 2014 Per Jensen Afdelingschef HMN Naturgas I/S 20-05-2014 1 Agenda Hvorfor energieffektiviseringer? Hvilke initiativer er etableret? Samarbejder

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Lysbovej 4 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-007718 Energikonsulent: Frederik Kindt Toubro Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Hans Tausensgade 1 Postnr./by: 5550 Langeskov BBR-nr.: 440-006644 Energikonsulent: Frede Nørrelund Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Grambyvej 19A Postnr./by: 2610 Rødovre BBR-nr.: 175-020675 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Frejasvej 11 Postnr./by: 4640 Fakse BBR-nr.: 320-006490 Energikonsulent: Ejvind Endrup Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Murbyg ApS

Læs mere

Energistyrelsen sender hermed forslag til bekendtgørelsesændringer i høring.

Energistyrelsen sender hermed forslag til bekendtgørelsesændringer i høring. Til adressater på vedlagt høringsliste Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato 6. oktober 2016 Høring om ændring af bekendtgørelser om en godkendelsesordning

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Ingeniørforeningen 2012 Energibesparelser i private virksomheder 2 Energibesparelser i private virksomheder 3 Energibesparelser i private virksomheder Resume Undersøgelsen

Læs mere

Resultater af BedreBolig opgjort oktober 2015

Resultater af BedreBolig opgjort oktober 2015 Resultater af BedreBolig opgjort oktober 2015 Overordnede resultater 29 ud af 105 husstande i BedreBolig har udført i alt 121 forskellige energiforbedringer. De 29 husstande har i alt renoveret for knapt

Læs mere