Carlo Grevy* Metaforer, scenarier og teknologi Introduktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Carlo Grevy* Metaforer, scenarier og teknologi 1. 1. Introduktion"

Transkript

1 Carlo Grevy* 301 Metaforer, scenarier og teknologi 1 1. Introduktion I min afhandling har jeg beskæftiget mig med metaforer, og hvordan de fungerer i fagsprog. Undersøgelsen omfatter 10 pc-magasiner, hvor der er fundet ca metaforer. Jeg skal her først redegøre for baggrunden for mit projekt dernæst redegøre for resultaterne af undersøgelsen og nogle af dens teoretiske konsekvenser. Men hvad er metaforer, og hvorfor er de interessante at beskæftige sig med? Gennem årtusinder har forskere givet forskellige typiske eksempler på metaforer. Således er ytringer som Peter er en ræv og Akilles er en løve metaforer. I metaforerne taler man om et emne, men man taler om det på en mere eller mindre umulig måde for hvordan kan man fx tale om en person og sige, at han er et dyr, som i de to eksempler? Hvordan kan vi forstå sådanne metaforer? Sådanne spørgsmål er der blevet brugt mange forskningsressourcer på at besvare og situationen er i dag langtfra afklaret. Aristoteles var en af de første, der blev opmærksom på fænomenet og siden har næsten utallige fulgt hans eksempel og taget dette emne metaforerne op. Følger vi de europæiske ideers historie, ser vi en skiftende interesse for emnet op til nutiden. Det er især interessant at betragte interessen for metaforer i det 20. århundrede, hvor forskningen inden for dette felt stiger meget kraftigt. Mange har iagttaget dette fænomen, dette 1 Denne artikel er en let omskrevet version af forsvaret af min ph.d.-afhandling Metaforer, scenarier og teknologi. En undersøgelse af computermetaforer på et empirisk konstruktivistisk grundlag, den 5. april 2002 på Handelshøjskolen i Århus. Til afhandlingen hører bilag, som der henvises til i artiklen. * Carlo Grevy Center for Leksikografi Handelshøjskolen i Århus Fuglesangs Allé 4 DK-8210 Århus V Hermes, Journal of Linguistics no

2 302 at interessen for metaforerne stiger. Fx nævnte Wayne Booth i 1978 på en konference, at hvis antallet af forskere, der beskæftiger sig med metaforer, ville tiltage i samme takt fremover, som det var sket de sidste par år, ville der i år 2039 være flere metaforforskere, end der var mennesker i verden. Metaforerne bliver således i det 20. århundrede meget synlige og væsentlige og de bliver set som sprogets omnipotente princip. 2. Den kognitive tradition Tidligere mente man, at metaforer var noget, der især blev anvendt i litteratur og poesi. Men man er nu blevet opmærksomme på, at metaforer bruges inden for alle mulige andre sammenhænge. I det 20. århundrede er det derfor ikke kun litterater, der har metaforerne inden for deres synsfelt en hel hær af forskere, der kommer fra områder som pædagogik, psykologi, filosofi, naturvidenskab og socialvidenskab, kaster sig over emnet. Især de to forskere Lakoff og Johnson der er henholdsvis lingvist og filosof gør sig bemærkede, idet de forsøger at systematisere de metaforer, som vi anvender i dagligdagen. Herved får de også alle gjort opmærksomme på, at der findes en lang række væsentlige metaforer uden for det litterære område. Lakoff og Johnson skelner ikke mellem døde og levende metaforer, som man gør inden for de litterære discipliner. Nej, de gør opmærksom på, at ganske almindelige ord og udtryk er metaforer, fx: at skyde sig selv i foden, flaskehalsproblemer, kølig stemning, jeg er helt oppe at køre i dag jeg er helt nede, det skal du få betalt, og: hun skyder med skarpt hun skyder mine argumenter i sænk. Mange af deres udtryk ville man tidligere slet ikke betragte som metaforer man ville sige, at de var døde men Lakoff og Johnson hævder og demonstrerer deres ide om, at sådanne metaforer hænger sammen i systemer begrebsmetaforer om man vil således at vi fx kan sige, at vi har argumenter er krig eller viden er mad. Vi taler ifølge Lakoff og Johnson om krig, som var det argumenter, når vi siger, at hun skød mine argumenter i sænk, og vi taler ifølge dem om viden som mad, når vi taler om, at en bog kan fordøjes. Det, som Lakoff og Johnson også hævder, er, at metaforerne afspejler, hvordan vi tænker metaforerne er kognitive redskaber. Vi tænker og indretter vores handlinger således, som de kognitive strukturer fortæller os, at vi skal gøre. Taler vi om diskussion som krig, vil vi også have en adfærd, der afspejler dette.

3 303 Grunden til, at jeg her fremhæver Lakoff og Johnson, er ikke, at jeg mener, de har ret. Men det forholder sig sådan, at megen af den forskning, som er foregået de sidste ca. 20 år inden for alle de nævnte forskellige videnskabelige discipliner inden for metaforområdet uheldigvis bygger på Lakoff og Johnsons ideer. Mange har taget deres ideer ukritisk til sig. Det er ikke så mærkeligt, at man lod sig rive med i 1980 erne, da de kom med deres ideer for det så jo ud som om, at en række problemer mellem tænkning og sprog nu endelig var blevet løst. Og denne række problemer kunne løses mere eller mindre som skrivebordsarbejde, fordi man inden for denne forskningstradition ikke så det nødvendigt at undersøge, om det nu også forholdt sig, som man umiddelbart antog. Man kunne ud fra selvkonstruerede teksteksempler forklare, hvordan vi tænker og fungerer som mennesker. Det, der måske kan forekomme mærkeligt, er, at der ikke er sket så meget nyt inden for metaforområdet de sidste ca. 20 år. Med Lakoff og Johnson blev der åbnet op for en ny forskningstradition, hvor man principielt kunne studere metaforer overalt men der blev samtidig låst af for nytænkning inden for området, hvilket har betydet, at forskningen mere eller mindre er gået i stå. Det har vist sig vanskeligt at komme ud af en bestemt forskningstradition, hvor man kunne lave en lang række antagelser om sproget på et meget løst empirisk grundlag. Da de to forskere præsenterede deres ideer i 1980 erne, var der dog også en række kritikere, som fremførte, at der ikke var det empiriske grundlag for de antagelser, som de hævdede. Der var også mange, der mere ukritisk roste deres initiativ. Her i Danmark har vi ligeledes kunnet finde både positive og kritiske anmeldelser af deres arbejde. På baggrund af denne kritik kunne man så forvente, at forskerne skiftede retning, blev mere opmærksomme på det spinkle empiriske arbejde, der havde fundet sted, og at der efterfølgende blev taget nye initiativer. Men principielt er der ikke sket noget nyt! Lakoff og andre har hårdnakket hævdet, at der var eller snart kunne skaffes belæg for deres antagelser. Det fremgår både af de ting, han har skrevet og af nogle af de foredrag, han har holdt de sidste par år. Og Lakoff og andre har ikke på noget tidspunkt hævdet, at et sådant belæg var uvæsentligt eller unødvendigt snarere modsat. Man kan spørge sig selv, hvorfor forskningen så ikke har skiftet spor.

4 304 Den har ikke skiftet spor og det har jeg vist i afhandlingen da den måde, som man har kritiseret den kognitive forskning på, er sket på det samme metodiske grundlag som det, man har forsøgt at kritisere. Og hvorfor skulle nogen så tage kritikken til efterretning? Lakoff og Johnson har fundet belæg for mange af deres antagelser ved at snakke med hinanden, ved at snakke med nogle af deres studerende og ved at slå op i ordbøger mv. De har ikke undersøgt tekster systematisk. Og de har ikke undersøgt, om disse eksempler faktisk også blev anvendt. Den forskningstradition, de arbejder inden for, kan betegnes tekstpoesi: De finder mere eller mindre selv nogle eksempler, som passer til deres antagelser. Selv de skrappeste kritikere af den kognitive semantik og dens empiriske grundlag er ikke kommet med konkrete metaforer fra egne undersøgelser, der kunne antaste Lakoff og Johnsons egne eksempler. Kritikerne har anført, at der ikke var empiriske beviser til stede men de har holdt sig inden for den samme forskningstradition og ikke selv ved egen handling vist, at forskningen kunne foregå på en anden måde. Og ofte har de selv opstillet en række mere eller mindre selvopfundne alternativer. Og en sådan kritik maner ikke netop til besindelse og refleksion den legitimerer blot traditionen. I min egen undersøgelse af metaforer er jeg først og fremmest interesseret i at finde ud af, hvilke metaforer vi bruger, og hvordan metaforerne er strukturerede. Dette er dokumenteret i bilag 1. Inden jeg gik i gang med dette arbejde, fandt jeg det dog interessant at finde ud af, hvorledes den kognitive forsknings metaforer var strukturerede. Med Internettet havde jeg adgang til et forholdsvis stort indekseret sprogligt materiale, og da jeg tjekkede frekvenserne af en række af Lakoff og Johnsons metaforiske ytringer, fandt jeg, at en del af dem var godt repræsenteret det vil sige fra flere hundrede til flere tusinde hits. Men der var også en række, der fandtes i et meget lille omfang. På side 108 i afhandlingen vil man finde en række frekvenser for de første tre begrebsmetaforer, som Lakoff nævner på sin hjemmeside på Internettet. Der er søgt på forskellige kollokationer, dvs. forskellige udgaver af Lakoffs eksempel. Således er der søgt på forskellige bøjninger af substantiverne og verberne og disses kombinationer. Af denne lille test fremgår følgende: 1. Der er nogle af Lakoffs ytringer, der næsten ikke bruges.

5 I de tilfælde, hvor de næsten ikke bruges, findes de dog altid på hans hjemmeside (fx: explanation impenetrable her er tre stk.). 3. Der er nogle af ytringerne, der er meget mere frekvente end andre. 4. Nogle af Lakoffs metaforer bruges i stort omfang, men i en anden form, end den som Lakoff selv giver som eksempel. Ud fra dette ser det ikke ud til, at Lakoffs metaforer er blevet undersøgt. Forudsætter vi nemlig, at der i Internettets stort sammensatte korpus på ca. otte mia. ord er en vis overensstemmelse mellem den måde, sproget bruges på og den måde sproget i øvrigt bruges på (fx i dagligsproget) er det vanskeligt at sige, at der er tale om nogle metaforer, som vi virkelig lever med. Nogle af dem bruger vi nemlig kun meget sjældent eller aldrig. Eller også bruges de kun som eksempler på sprog. I en undersøgelse af Internettet inden for den sidste uges tid, finder vi tre steder Lakoffs eksempel ate the lesson up. De to af dem findes på Lakoffs egen hjemmeside, og den tredje findes på min metaforhjemmeside, hvor jeg bruger metaforen én gang som eksempel på Lakoffs metaforer. For mig at se er den metodik, der her lægges for dagen, ikke særlig frugtbar. Vi kan naturligvis anlægge det synspunkt, at den kognitive forskning arbejder med principielt skjulte strukturer, som udøver deres aktivitet under overfladen. Det kunne nemlig godt være rigtigt! Problemet ved denne strategi at antage at utilgængelige, men virksomme, kræfter styrer vores sprog er, at vi aldrig kommer til en afgørelse. Fordi en sådan videnskabelig strategi gør sig immun over for kritik udefra, lukker den samtidig af for nye indsigter. Den lytter ikke til empirien, for den siger altid: Det kunne være anderledes vi kan blot ikke vide det. Set fra min synsvinkel er empiri altid et bedre argument for det er bedre at tage fat i nogle strukturer, som vi ved faktisk bruges end at forblive ved nogle strukturer, som aldrig kan verificeres. Når jeg her har vist, at Lakoffs ytringer ikke anvendes i selv meget store korpora, er dette ikke en dokumentation af, at han ikke kan have ret. For vi kan ikke vide, om han har ret eller ikke. Det, som er vist, er derimod, at der ikke synes at være verificerbar empiri bag den kognitive forsknings resultater. Lakoff og Johnson skriver for nylig, at det, vi iagttager, kun udgør toppen af isbjerget de kognitive strukturer ligger nedenunder (Lakoff og Johnson 1999). Det er mit synspunkt at vi burde bruge vores kostbare ressourcer på at undersøge det, vi kan se af isbjerget dvs. ca. 10 % ifølge Lakoff og Johnson i stedet for at gisne om de

6 %, vi ikke har adgang til. Hvis vi koncentrerer os om det, vi kan se, kan vi få en større indsigt, end ved slet ikke at gøre forsøget, dvs. ved slet ikke at undersøge, hvorledes sproget reelt bruges. 3. Empirisk konstruktivisme Valget af computerfagsprog i denne undersøgelse skyldes en forventning om, at fagsprog, der omhandler emner, der forandrer sig i særlig høj grad, har brug for metaforer. Inden for computerteknologien har man en forventning om, at hastigheden for computerens processor for den sags skyld også dens lagerkapacitet fordobles for hver 18. måned. Dette betyder inden for dette fagområde ikke kun en kvantitativ eksponentiel vækst, men også en kvalitativ, hvor nye produkter hele tiden udvikles. Lad os se på, hvordan metaforer kan undersøges. I undersøgelsen af pc-magasinerne fandt jeg ret hurtigt, at man brugte en hel række ganske almindelige udtryk fra hverdagen fra vores primære sprog til at betegne højteknologiske produkter. Man taler om døre, låse, vinduer, porte, sokler, nøgler, postkasser osv. Der tales om at computeren kører, har høj hastighed, om at filer kan omdirigeres, om gæster på nettet osv. I søgningen af metaforer er alt, der kunne tænkes at være metaforer, i første omgang blevet registreret. I første omgang har jeg ladet mig inspirere af de eksempler, metaforforskningen hidtil har givet på metaforer. Indsamlingen og systematiseringen af metaforerne er altså ikke foregået ud fra en færdig teori om metaforer, som jeg havde i forvejen. Jeg er naturligvis ikke startet på bar bund jeg har taget udgangspunkt i de bestående forskellige teorier om metaforer teorier, som der er redegjort for i den første del af afhandlingen. De bestående teorier (som alle hidtil altså har været etableret uden systematiske empiriske undersøgelser af væsentlig art) er således kommet på prøve. Kunne det, som man sagde fra de forskellige videnskabelige traditioner, nu også holde? Det viste sig som tidligere nævnt at disse teorier ikke holdt. Flere af de antagelser, man har haft om metaforer, viser sig ikke at være korrekte. Med mit arbejde kommer jeg derfor også til at pege på, hvor lidt vi egentlig ved om, hvorledes metaforer fungerer, og hvor nødvendigt det er at se på, hvorledes vi bruger sproget, før vi siger noget om, hvordan det virker. Andre har også beskæftiget sig med computermetaforer, og her har man fx fundet motorvejsmetaforer. Deignan (1995) har udgivet en ordbog over forskellige metaforer og nogle af disse har også kunnet findes i

7 307 undersøgelsen her. Der findes dog til dato ikke større systematiske undersøgelser af metaforers strukturer og dette betyder, at metaforforskningen i dag ikke hviler på undersøgelser af mere end ganske få hundrede metaforer. I min undersøgelse har jeg registreret alt, der umiddelbart kunne tages som metaforer senere har jeg sorteret i dette materiale. I bilag 1 side 31 og frem er de ca metaforer registreret efter deres type. Følgende oplysninger er indeholdt i databasen: Metaforfeltet (hele ytringen) kortform type (der registreres som en alfanumerisk kode) kildeoplysninger (side, nr., årgang) kildetype (dvs.: Er det en artikel eller en reklame?) - leksikaliseringsgrad (høj/lav) fagbrug (vedrører det computerne eller helt andre ting?). Feltet i databasen, der vedrører kortformen, er væsentlig, idet det metaforiske her i en reduceret form registreres mht. metaforernes kilde- og målområde. Metaforerne er opdelt efter forskellige såkaldte scenarier, dvs. områder, hvor ordene hænger sammen i deres såkaldte bogstavelige betydning. Et sådan scenario udgøres af fx motorvejsmetaforerne, som vi ser på side 61 i bilag 1 og frem. Her ser man bl.a. en række kortformer af sådanne metaforer, der vedrører computere mv.: Microsoft stikker en kæp i hjulet, cd-rommen lå og fedtede rundt, det har været et problem at bremse, præmier står i kø og fortsætter vi fremad, ser vi en hel række af sådanne metaforer: Pc en er langsom, en fartdjævel, edb-kortet har fået fat i stængerne, produktet stormer frem, kortet lå pænt med en højere hastighed, computeren har lyntogsfart. De her nævnte metaforer vedrører computerens hastighed mv. men man kan også navigere rundt i det elektroniske landskab som et skib på vandet (side 67 og frem i bilag 1): Navigation på nettet, der er en flåde af pc er, en printer er et flagskib, en plan er kuldsejlet, der er et hav af editorer og informationsfloder, der er sat nye fabrikker i søen, der er batterihavari, en edb-virksomhed kan være på rette kurs, der anvendes ankre i et program, en model kan holde vand, en disk falder agterud, etc. At arbejde med computere bliver at køre computere (fx bilag 1, side 80 og frem): Der er programkørsler, computerne kører, RAMDAC kører med høj hastighed, man kan teste den pc, man overvejer at køre, man kan få pc-kørekort, og man kan have evner for at køre pc en, pc en kan prøvekøres, der er løsninger under kørslen, som bruger kan man være

8 308 kørt fast, pc en kan være køreklar, en pc kørte i rullestol, en databus kan køre, en pc er sløv i optrækket, der er benzinmålere på programmet, en pc er en sejtrækker eller kan skrottes. Det fortsætter fx på side 91 i bilag 1: Der er trafik på nettet, data er undervejs og følger den nemme vej eller rute, program fører os ned ad vejen, teknologi finder vej, vejen er banet og der kan være omveje, der er teknologiskift, filer omdirigeres, tager kovendinger, accelererer eller bliver bremset. Der kan være genveje - man kan overhale vennerne på Internettet, pc-branchen kan overhales indenom, man kan foretage online-rejser, tage sin rejsetaske med, få isdnadgang (når man er rejst længe og er kommet frem til målet) - og man kan besøge nettet (side 108 ff.). Dette var eksempler på, hvorledes metaforer fungerer integrerede: De hænger sammen i kildeområder og bruges til at sige noget om et nyt teknologisk område. Vi siger ikke noget om, hvorledes computeren fungerer, når den kører, accelererer eller anvender genveje. Vi bruger derimod nogle almindelige ord fra hverdagen til at sige noget om et område, vi dybest set ikke ved ret meget om. Men ordene og udtrykkene er med til at hjælpe os til at tale om det og vi taler om det på en sammenhængende måde. Alle de nævnte ord og udtryk vedrørende kørsel eller navigation på havet hænger sammen for os, fordi vi har nogle primære erfaringer i vores liv, hvor vi bl.a. kan køre og sejle. Læg også mærke til detaljeringsgraden i ordene og udtrykkene. Vi siger ikke bare, at computerne kører nej denne kørsel nuanceres, så vi både kan tale om at en pc er køreklar, kan overhale og at vi selv skal have pc-kørekort. Det, at vi benytter os af utallige af sådanne variationer i metaforerne, gør, at vi kan få det, som vi taler om, til at fremstå som et sammenhængende konsistent område. Metaforer skaber sammenhæng. De nævnte bevægelsesmetaforer udgør dog kun en lille del af alle de erfaringsområder fra hverdagen, som vi kan tage i anvendelse, når vi skal tale om ny computerteknologi. På side 172 i afhandlingen har jeg opstillet en oversigt over samtlige metaforiske områder. Det vil sige, at der her er tale om et samlet system over de metaforer, som vi har til rådighed, når vi skal tale om et emne. Bilag 1 udgør baggrundsmaterialet for denne oversigt. I oversigten finder vi under det ikke-menneskelige område kendte metaforiske kildeområder, som vi ser i tingsliggørelser, botaniseringer og animeringer. Et program

9 309 kan fx være en lysende perle, sidste skud på stammen, eller have en levetid. Dette er forholdsvis simple metaforer. Menneskelige aktiviteter og rum udgør en stor del af metaforerne. Disse er delt op i menneskelige aktiviteter, sociale rum, overlevelsesrum/ produktion, rum uden for produktion, kunst og kultur, sociale rum uden for kontrol mv. Fx er metaforer, der vedrører kriminalitet, krig, sygdom og religiøsitet sådanne metaforer. Når der tales om rum for produktion, henvises der til de forskellige historiske produktionsformer fx når der inddrages kildeområder fra jagt- og fiskeribaserede samfund eller fra håndværksbaserede samfund eller industrisamfund, fx hvis man er på jagt efter en pc, gennemtrawler nettet eller hvis man taler om computeren som en maskine, der kan justeres, bygges, tunes, neddrosles, gå som smurt, være et kraftværk og fx være helstøbt (jf. bilag 1 side 333). Disse produktionsområder har ikke tidligere været betragtet som kilder i metaforerne men fordi de fungerer på en sammenhængende måde, er der den samme begrundelse for at betragte dem som metaforer. At man ikke tidligere har fundet sådanne ret udbredte metafortyper, kan kun skyldes, at man ikke har lavet systematiske undersøgelser af sprogbrug. Der er flere vigtige ting og også teoretisk helt nye ting som karakteriserer dette system: Det er et lukket system, der indeholder overskrifterne på samtlige aktuelle kildeområder i metaforerne men det indeholder bestemt ikke alt, for alt er ikke metaforer. Det indeholder derimod en række meget konkrete områder af ord og udtryk, som konkret kan findes i bilag 1. Når det er et lukket system, betyder det også, at vi i praksis kun bruger disse kildeområder i metaforisk sprog. Vi laver altså ikke hele tiden nye kreative metaforer eller alle mulige krydsninger. Vi bruger hele tiden nogle bestemte. Metaforerne er altså ikke så specielt kreative, som forskningen hidtil har hævdet. Og det er måske ikke så mærkeligt. Kildeområderne skal jo netop være stabile for at fastholde alle de ting, som forandrer sig i verden: Den teknologiske udvikling, de nye produkter og de nye sociale relationer, som denne teknologi medfører. Metaforerne gør, at vi kan tale sammen om ting i hurtig forandring på en sammenhængende måde. Som punkt tre i opstillingen er der metaforer, der tager udgangspunkt i orientering og bevægelse og dette sker i forskellige fysiske og kulturelle rum. Fx hører motorvejsmetaforerne til her. Et metaforområde, som jeg vil fremhæve, er også de menneskelige aktiviteter. Der er de såkaldte

10 310 ydre aktiviteter, altså aktiviteter, som mennesker kan foretage sig, fordi de har en krop. Disse aktiviteter bruges som kildeområde i metaforerne (bilag 1, side 206 og frem): Data kan ikke holde sig i ro, sites vil ikke stå tilbage for andre, Lotus barsler med program, links peger, skærm begynder at røre på sig osv. De indre aktiviteter er dog vigtigere: Programmer kan introducere, udstråle arrogance, varetage styring, vente på deres tur, være hæmmede, få ny identitet, få at vide at noget sker, erkende en situation, have håb, forsøge noget, advare om fejl, signalere et ønske, foregive at være del af et netværk, give definitioner, opdage enheder, kræve, fremme uvæsen, stille krav, hævde, gøre sit bedste ja listen er meget lang. Der henvises til en lang række evner og kvaliteter, som kun mennesker ellers har: Programmer er intelligente eller dumme, husker, vågner, siger noget, stiller spørgsmål, foreslår, taler, giver råd, svarer, ønsker, beder om, fortæller, fremturer, kommanderer, antyder, erklærer, påstår, benytter sprog, dikterer, læser, er stressede, holder øje med, leder i sin liste, lytter, føler, tænker, forstår, udnytter, skifter strategi, kræver, sørger for, tillader, vælger, bærer skylden, hjælper, undersøger, blander sig. I oversigten i bilag 1 side fremgår det, at der er knapt et tusinde metaforer af denne type, hvor det komplekse menneskelige område bruges til at sige noget om computerteknologien. Hvor nuanceret denne menneskeliggørelse er, får man bedst et indtryk af ved selv at gennemgå noget af materialet men der er tale om, at menneskeliggørelser af denne art, hvor programmer og computere beskrives via sådanne termer, er meget udbredte. Når der bruges termer fra det menneskelige område, er der tale om, at ord og udtryk fra et særdeles komplekst område nemlig noget, der vedrører menneskelige evner bruges til at sige noget om teknologi. Den måde, som man hidtil har opfattet metaforer på, er, at man har ment, at metaforer gør tingene mere konkrete. Når man fx taler om et abstrakt begreb som tid, som om det var et rum, er der tale om en sådan konkretisering: Man kan se bagud i livet og se frem osv. I teorierne om metaforerne har man ment, at konkretiseringer fik os til at forstå: Dette fremgår som jeg har vist når man kigger efter i samtlige væsentlige danske sproghåndbøger og encyklopædier og leksika. Men som det er demonstreret her, er det meget udbredt at bruge et komplekst område til at sige noget om et andet område. Metaforernes hovedfunktion er nemlig

11 311 ikke, at vi bedre skal kunne forstå noget metaforernes hovedfunktion er, at vi skal kunne finde sammenhængende ord og udtryk i et område til at sige noget om forhold i et andet. Det, der er afgørende for, om vi anvender det ene eller det andet kildeområde, er, om den sproglige kompleksitet er til stede for at kunne sige tilstrækkelig mange forskellige ting om målområdet. Skal vi tale om noget komplekst, må vi vælge et komplekst kildeområde skal vi tale om noget mere simpelt, kan vi anvende et mere simpelt område (hvor vi har færre sproglige nuancer), fx dyre- eller planteriget. Men om vi bruger det ene eller det andet område, har ikke noget at gøre med, om vi bedre forstår det, vi taler om. 4. Konklusion I denne undersøgelse er der valgt en metodik, der er anderledes end traditionens. Her er der blevet foretaget systematiske empiriske undersøgelser. Metodikken er anderledes end den, som man ser anvendt i den kognitive semantik den er en kritik af den bestående forskning og det er en anden metodik end den, der hidtil er benyttet til at kritisere fx Lakoff og Johnson. Projektet her har givet nogle andre resultater: 1. Metaforer findes i et færdigt sammenhængende system. 2. Metaforernes funktioner er ikke at gøre konkret, men at muliggøre, at et vidensområde kan bruges på et andet uanset kompleksitet. 3. Metaforerne er ikke specielt kreative. 4. Især i fagsprog må metaforerne forventes at forekomme det er især her nye erfaringer og erkendelser skal sprogliggøres. 5. Metaforers funktioner skal i højere grad ses som nødvendige redskaber for at kunne tale om nye områder på en sammenhængende måde, i mindre grad som kognitive redskaber. 6. Generelt viser dette projekt, at det er en god ide at undersøge sproget empirisk og systematisk, før man udtaler sig om det. Referencer Deignan, Alice (1995). Collins Cobuild. English Guides 7: Metaphor. Glasgow: Harper Collins Publishers. Lakoff, George og Mark Johnson (1999). Philosophy in the Flesh. The Embodied Mind and its Challenge to Western Thought. New York: Basic Books.

12 312

SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL?

SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL? SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL? MÅ JEG SPØRGE OM NOGET? Sådan starter mange korte samtaler, og dette er en kort bog. Når spørgsmålet må jeg spørge om noget? sjældent fører til lange udredninger, så er det,

Læs mere

(bogudgave: ISBN , 2.udgave, 4. oplag)

(bogudgave: ISBN , 2.udgave, 4. oplag) Videnskabsteori 1. e-udgave, 2007 ISBN 978-87-62-50223-9 1979, 1999 Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S, København Denne bog er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig brug

Læs mere

Metaforerne: dagligsprogets og litteraturens stedbørn - tanker på tærsklen til en ny forståelse af metaforerne

Metaforerne: dagligsprogets og litteraturens stedbørn - tanker på tærsklen til en ny forståelse af metaforerne Grevy, Carlo (2001): Metaforerne: dagligsprogets og litteraturens stedbørn - tanker på tærsklen til en ny forståelse af metaforerne. Vid-Nyt, Tidsskrift for Voksenundervisningssektionen i Dansklærerforeningen

Læs mere

Den sene Wittgenstein

Den sene Wittgenstein Artikel Jimmy Zander Hagen: Den sene Wittgenstein Wittgensteins filosofiske vending Den østrigske filosof Ludwig Wittgensteins (1889-1951) filosofi falder i to dele. Den tidlige Wittgenstein skrev Tractatus

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Den sproglige vending i filosofien

Den sproglige vending i filosofien ge til forståelsen af de begreber, med hvilke man udtrykte og talte om denne viden. Det blev kimen til en afgørende ændring af forståelsen af forholdet mellem empirisk videnskab og filosofisk refleksion,

Læs mere

Psyken. mellem synapser og samfund

Psyken. mellem synapser og samfund Psyken mellem synapser og samfund Psyken mellem synapser og samfund Af Svend Brinkmann unı vers Psyken mellem synapser og samfund Svend Brinkmann og Aarhus Universitetsforlag 2009 Omslag: Jørgen Sparre

Læs mere

SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad er en algoritme?

SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad er en algoritme? SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om, hvordan algoritmer er med til at afgøre, hvad vi læser og ser. Vi kommer omkring - algoritmer

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Det er MIT bibliotek!

Det er MIT bibliotek! Det er MIT bibliotek! Denne guide er skrevet til dig, som skal køre rollespillet Det er MIT bibliotek! Det er et rollespil, som giver unge i udskolingsklasserne en bedre forståelse for, hvorfor biblioteket

Læs mere

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer Bårehold i felten Uddrag af noter fra observationer 1: Vi får et kald til Holst Camping-området, og springer i bilen. Det er en ung pige, de har svært ved at komme i kontakt med. Vi får et fix-punkt at

Læs mere

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11 Indhold Indledning... 11 Del 1 Kulturteorier 1. Kulturbegreber... 21 Ordet kultur har mange betydninger. Det kan både være en sektion i avisen og en beskrivelse af menneskers måder at leve. Hvordan kultur

Læs mere

Aalborg Universitet, Institut for Architektur&Design Gammel Torv 6 9000 Aalborg. 9. semester, 2003. Videnskabsteori. Jeppe Schmücker Skovmose

Aalborg Universitet, Institut for Architektur&Design Gammel Torv 6 9000 Aalborg. 9. semester, 2003. Videnskabsteori. Jeppe Schmücker Skovmose Videnskabsteori Aalborg Universitet, Institut for Architektur&Design Gammel Torv 6 9000 Aalborg 9. semester, 2003 Titel: Videnskabsteori Jeppe Schmücker Skovmose Videnskabsteori Udgangspunktet for opgaven

Læs mere

Formål & Mål. Ingeniør- og naturvidenskabelig. Metodelære. Kursusgang 1 Målsætning. Kursusindhold. Introduktion til Metodelære. Indhold Kursusgang 1

Formål & Mål. Ingeniør- og naturvidenskabelig. Metodelære. Kursusgang 1 Målsætning. Kursusindhold. Introduktion til Metodelære. Indhold Kursusgang 1 Ingeniør- og naturvidenskabelig metodelære Dette kursusmateriale er udviklet af: Jesper H. Larsen Institut for Produktion Aalborg Universitet Kursusholder: Lars Peter Jensen Formål & Mål Formål: At støtte

Læs mere

Rita Lenstrup. Kritiske bemærkninger til artikel af Henning Bergenholtz, Helle Dam og Torben Henriksen i Hermes 5 l990, side

Rita Lenstrup. Kritiske bemærkninger til artikel af Henning Bergenholtz, Helle Dam og Torben Henriksen i Hermes 5 l990, side Rita Lenstrup 109 Kritiske bemærkninger til artikel af Henning Bergenholtz, Helle Dam og Torben Henriksen i Hermes 5 l990, side 127-136. 1. Indledning I Hermes nr. 5 præsenteredes en sammenlignende vurdering

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Det betyder at du skal formidle den viden som du er kommet i besiddelse

Læs mere

Påstand: Et foster er ikke et menneske

Påstand: Et foster er ikke et menneske Påstand: Et foster er ikke et menneske Hvad svarer vi, når vi møder denne påstand? Af Agnete Maltha Winther, studerende på The Animation Workshop, Viborg Som abortmodstandere hører vi ofte dette udsagn.

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Rettevejledning til skriveøvelser

Rettevejledning til skriveøvelser Rettevejledning til skriveøvelser Innovation & Teknologi, E2015 Retteguiden har to formål: 1) at tydeliggøre kriterierne for en god akademisk opgave og 2) at forbedre kvaliteten af den feedback forfatteren

Læs mere

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer

Lær med stil. Af Ulla Gammelgaard, lærer Lær med stil Af Ulla Gammelgaard, lærer Jeg sidder aldrig ved skrivebordet mere. Hvis jeg gør andre ting samtidig, føler jeg mig mere tilpas og har mere lyst til at lave lektier. Jeg har det også bedst

Læs mere

Akademisk tænkning en introduktion

Akademisk tænkning en introduktion Akademisk tænkning en introduktion v. Pia Borlund Agenda: Hvad er akademisk tænkning? Skriftlig formidling og formelle krav (jf. Studieordningen) De kritiske spørgsmål Gode råd m.m. 1 Hvad er akademisk

Læs mere

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6

Specialiseringen Rapport Lavede Af Rasmus R. Sørensen Side 1 af 6 Side 1 af 6 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INTRO 3 STARTEN AF SPECIALISERINGEN 3 ANKOMST TIL SKOTLAND 4 DATABASER 5 NETVÆRK 5 INTERAKTION 5 AFSLUTNING AF SPECIALISERINGEN 5 KONKLUSION 6 Side

Læs mere

Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog

Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog Kort gennemgang af Samfundsfaglig-, Naturvidenskabeligog Humanistisk metode Vejledning på Kalundborg Gymnasium & HF Samfundsfaglig metode Indenfor det samfundsvidenskabelige område arbejdes der med mange

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse

Forberedelse. Forberedelse. Forberedelse Formidlingsopgave AT er i høj grad en formidlingsopgave. I mange tilfælde vil du vide mere om emnet end din lærer og din censor. Dæng dem til med fakta! Det betyder at du skal formidle den viden som du

Læs mere

Om besvarelse af skemaet

Om besvarelse af skemaet Indberetning Om besvarelse af skemaet Vi vil bede dig besvare det spørgeskema, som du nu sidder med. Der er et skema for hvert af de børn, som du her mest kendskab til, og som I internt i dagtilbuddet

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Jeg er den direkte vej til en tastefejl

Jeg er den direkte vej til en tastefejl Flemming Jensen Jeg er den direkte vej til en tastefejl - om livet med en talblind Papyrus Publishing Tilegnet Louise Bech Via sin kærlighed og ærlighed har hun givet mig mulighed for at give udtryk for

Læs mere

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print)

IT Support Guide. Installation af netværksprinter (direkte IP print) IT Support Guide Denne guide er hentet på www.spelling.dk Program: Microsoft Windows Vista Program sprog version: ENG (US) Guide emne: Installation af netværksprinter (direkte IP print) Publikationsnr.:

Læs mere

Hvem sagde variabelkontrol?

Hvem sagde variabelkontrol? 73 Hvem sagde variabelkontrol? Peter Limkilde, Odsherreds Gymnasium Kommentar til Niels Bonderup Doh n: Naturfagsmaraton: et (interesseskabende?) forløb i natur/ teknik MONA, 2014(2) Indledning Jeg læste

Læs mere

De gyldne og de grå 12-12-2011 19:02:00

De gyldne og de grå 12-12-2011 19:02:00 12-12-2011 19:02:00 De gyldne og de grå De gyldne elever, dem der kan det hele. Får ikke nok faglig udfordring i folkeskolen. Men hvordan kan man give dem det uden at svigte de grå, dem der har det svært

Læs mere

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv.

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. Prøv ikke at hjælpe! Skub ikke! Foreslå ingen løsninger! Vær nysgerrig på denne forunderlige historie! Vær gerne langsom! Hør hvad

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Uddannelse under naturlig forandring

Uddannelse under naturlig forandring Uddannelse under naturlig forandring Uddannelse under naturlig forandring 2. udgave Finn Wiedemann Syddansk Universitetsforlag 2017 Forfatteren og Syddansk Universitetsforlag 2017 Sats og tryk: Specialtrykkeriet

Læs mere

Engelsk for alle. Brugerundersøgelse på Roskilde Bibliotek 5.-17. september 2005

Engelsk for alle. Brugerundersøgelse på Roskilde Bibliotek 5.-17. september 2005 Projekt Engelsk for alle. Bilag 1. Brugerundersøgelse Overordnet konklusion Engelsk for alle Brugerundersøgelse på Roskilde Bibliotek 5.-17. september 2005 630 brugere deltog i bibliotekets spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser? OODBMS Vs. RDBMS 1 Indholdsfortegnelse Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?... 3 OODBMS i erhvervslivet... 4 Bagsiden af medaljen... 5 OODBMS i praksis... 6 Konklusion... 8 2 Hvorfor skal

Læs mere

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning:

EA3 eller EA Cube rammeværktøjet fremstilles visuelt som en 3-dimensionel terning: Introduktion til EA3 Mit navn er Marc de Oliveira. Jeg er systemanalytiker og datalog fra Københavns Universitet og denne artikel hører til min artikelserie, Forsimpling (som også er et podcast), hvor

Læs mere

Hvad er socialkonstruktivisme?

Hvad er socialkonstruktivisme? Hvad er socialkonstruktivisme? Af: Niels Ebdrup, Journalist 26. oktober 2011 kl. 15:42 Det multikulturelle samfund, køn og naturvidenskaben. Konstruktivisme er en videnskabsteori, som har enorm indflydelse

Læs mere

Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt.

Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt. Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt. Kort gennemgang omkring opgaver: Som udgangspunkt skal du når du skriver opgaver i idræt bygge den op med udgangspunkt i de taksonomiske niveauer. Dvs.

Læs mere

Semantikopgave Ved Tobias Scavenius

Semantikopgave Ved Tobias Scavenius Semantikopgave Ved Tobias Scavenius Opgaveformulering Undersøg hvordan verbet bære er beskrevet semantisk i DDO, sammenhold beskrivelsen med Ruus beskrivelse i Kognitiv semantik på dansk. Undersøg hvordan

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Hans-Peder Kromann. Base b11: FAGSPROGSBIBLIOGRAFIEN. Sprogbiblioteket, HERMES on-line katalog, Handelshøjskolen

Hans-Peder Kromann. Base b11: FAGSPROGSBIBLIOGRAFIEN. Sprogbiblioteket, HERMES on-line katalog, Handelshøjskolen Hans-Peder Kromann 103 Base b11: FAGSPROGSBIBLIOGRAFIEN Sprogbiblioteket, HERMES on-line katalog, Handelshøjskolen i København En fyldig bibliografi er et nyttigt redskab også for fagsprogsforskere, som

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

Den vanskelige samtale

Den vanskelige samtale Den vanskelige samtale Et arbejdsmateriale til den vanskelige samtale 1 Hvorfor er samtalen vanskelig? Din selvtillid Metoden Din fantasi Manglende tro på, at tingene bliver ændret Ingen klare mål for,

Læs mere

Evaluering Arbejdsmiljøledelse, F14

Evaluering Arbejdsmiljøledelse, F14 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

Elevernes faglige udvikling demonstreres for forældrene

Elevernes faglige udvikling demonstreres for forældrene Elevernes faglige udvikling demonstreres for forældrene Af Anne Katrine Rask, lektor Om sammenhængen mellem de forskellige elementer i skolehjemsamarbejdet hvordan bruger lærerne dem til at give forældrene

Læs mere

Edgar Schein, organisationskultur og ledelse Hvad er organisationskultur? Scheins definition af organisationskultur...

Edgar Schein, organisationskultur og ledelse Hvad er organisationskultur? Scheins definition af organisationskultur... Edgar Schein, organisationskultur og ledelse Arbejdet med organisationens kultur er en af de vigtigste opgaver, du har, som leder. Edgar Schein var i 1980 erne en af forgangsmændene i arbejdet med organisationskultur.

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering på Margrethe Reedtz Skolen 2014 Afviklet på Margrethe Reedtz Skolen i marts 2014 Spørgsmål af Anette Næsted Nielsen og Morten Mosgaard Tekst og grafik af Morten Mosgaard Ryde

Læs mere

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Ny forskning antyder, at kræft var en sjælden sygdom i oldtiden. Det strider imod mange kræftforskeres opfattelse af sygdommen. Af Andreas R. Graven,

Læs mere

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41 Indhold Hvorfor? Om hvorfor det giver mening at skrive en bog om livets mening 7 Svar nummer 1: Meningen med livet er nydelse 13 Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27 Svar nummer 3: Meningen

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

Metaforer, scenarier og teknologi. Carlo Grevy. November 2001. Ph.d.-afhandling. Handelshøjskolen i Århus

Metaforer, scenarier og teknologi. Carlo Grevy. November 2001. Ph.d.-afhandling. Handelshøjskolen i Århus Metaforer, scenarier og teknologi En undersøgelse af computermetaforer på et empirisk konstruktivistisk grundlag Carlo Grevy November 2001 Ph.d.-afhandling Handelshøjskolen i Århus 1 2 Forord Denne ph.d.-afhandling

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Den gode opgaveformulering

Den gode opgaveformulering Den gode opgaveformulering - En forudsætning for en god besvarelse Læreplan om opgaveformuleringen 5.1 Den skal rumme præcise faglige krav. Hvis opgaven skrives i to fag, skal det flerfaglige aspekt af

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Ressourcen: Projektstyring

Ressourcen: Projektstyring Ressourcen: Projektstyring Indhold Denne ressource giver konkrete redskaber til at lede et projekt, stort eller lille. Redskaber, der kan gøre planlægningsprocessen overskuelig og konstruktiv, og som hjælper

Læs mere

Bilag 1: Spørgeskema 1

Bilag 1: Spørgeskema 1 Bilag 1: Spørgeskema 1 1. Generelt om dig: Mand Kvinde 18 Mand Kvinde 19 Mand Kvinde 20 Mand Kvinde 21 Mand Kvinde 22 Mand Kvinde 23 Mand Kvinde 24 Mand Kvinde 25 Mand Kvinde 26 Mand Kvinde 27 Mand Kvinde

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter.

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter. Didaktikopgave 7. semester 2011 Vi har valgt at bruge Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel 1 som baggrund for vores planlægning af et to- dages inspirationskursus for ledere og medarbejdere. Kursets

Læs mere

Tre simple trin til at forstå dine drømme

Tre simple trin til at forstå dine drømme - En guide til at komme i gang med dit drømmearbejde, eller til at blive bedre til det du allerede gør. Vigtige pointer: Når du viser dine drømme interesse vil du bedre kunne huske dem. Din drøm er din

Læs mere

Naturvidenskabelig arbejdsmetode

Naturvidenskabelig arbejdsmetode Naturvidenskabelig arbejdsmetode Introduktion til Naturvidenskabelig arbejdsmetode: I denne opgave skal I lære om en arbejdsmodel, som I kan bruge, når I skal løse en åben opgave. Arbejdsmodellen kan I

Læs mere

Poul Rask Nielsen. Professionssamarbejdet. mellem. lærere og pædagoger. Viden og værktøj

Poul Rask Nielsen. Professionssamarbejdet. mellem. lærere og pædagoger. Viden og værktøj Poul Rask Nielsen Professionssamarbejdet mellem lærere og pædagoger Viden og værktøj 1 Poul Rask Nielsen Professionssamarbejdet mellem lærere og pædagoger Viden og værktøj 1. udgave, 1. oplag, 2010 2010

Læs mere

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Når jeg besøger en frimærkeudstilling, kan jeg ikke lade være med at blive imponeret over de tusinder af timer, der

Læs mere

Naturvidenskabelig metode

Naturvidenskabelig metode Naturvidenskabelig metode Introduktion til naturvidenskab Naturvidenskab er en betegnelse for de videnskaber der studerer naturen gennem observationer. Blandt sådanne videnskaber kan nævnes astronomi,

Læs mere

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus Dominique Bouchet Syddansk Universitet Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus sammen med. 1 Måden, hvorpå et samfund forholder sig til det nye, er et udtryk for dette samfunds kultur.

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

Nyhedsbrev om idéhistorie B på htx. Tema: Studieretningsprojektet

Nyhedsbrev om idéhistorie B på htx. Tema: Studieretningsprojektet Nyhedsbrev om idéhistorie B på htx Tema: Studieretningsprojektet Ministeriet for Børn og Undervisning Departementet Kontor for Gymnasiale Uddannelser September 2012 Hvorfor dette nyhedsbrev? I august og

Læs mere

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125 Tietgenskolen - Nørrehus Data warehouse Database for udviklere Thor Harloff Lynggaard DM08125 Juni 2010 Indhold Beskrivelse... 3 Data warehouse... 3 Generelt... 3 Sammenligning... 3 Gode sider ved DW...

Læs mere

Hvad er formel logik?

Hvad er formel logik? Kapitel 1 Hvad er formel logik? Hvad er logik? I daglig tale betyder logisk tænkning den rationelt overbevisende tænkning. Og logik kan tilsvarende defineres som den rationelle tænknings videnskab. Betragt

Læs mere

Studieforløbsbeskrivelse

Studieforløbsbeskrivelse 1 Projekt: Josef Fritzl manden bag forbrydelserne Projektet på bachelormodulet opfylder de givne krav til studieordningen på Psykologi, da det udarbejdede projekts problemstilling beskæftiger sig med seksualforbryderen

Læs mere

Indsæt eget foto her

Indsæt eget foto her Indsæt eget foto her Præsentation af og stillingen Fabrikschef hos NN A/S Dette materiale skal behandles fortroligt, og indholdet må under ingen omstændigheder videregives til 3. part 12. september 2012

Læs mere

Nedslag i børnelitteraturforskningen 3

Nedslag i børnelitteraturforskningen 3 Nedslag i børnelitteraturforskningen 3 Tom Jørgensen, Henriette Romme Thomsen, Emer O Sullivan, Karín Lesnik-Oberstein, Lars Bøgeholt Pedersen, Anette Øster Steffensen og Nina Christensen Nedslag i børnelitteraturforskningen

Læs mere

Med mellemrum stilles der i NA spørgsmål ved, hvad arkitekturforskning

Med mellemrum stilles der i NA spørgsmål ved, hvad arkitekturforskning 1 Med mellemrum stilles der i NA spørgsmål ved, hvad arkitekturforskning er. Nummer 4/2002 har temaet Arkitekturforskningens landskaber og signalerer forskellige positioner i øjeblikkets arkitekturforskning.

Læs mere

Vejledningen er et fælles redskab i arbejdet med logbogen for elever, vejledere og undervisere.

Vejledningen er et fælles redskab i arbejdet med logbogen for elever, vejledere og undervisere. Vejledning til logbogsskrivning Vejledningen er et fælles redskab i arbejdet med logbogen for elever, vejledere og undervisere. Ordet logbog stammer fra den maritime verden, hvor en logbog bruges til at

Læs mere

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior Solformørkelse Siden 1851 den 18. juli, er den totale solformørkelse, noget vi hele tiden har ventet på her i Danmark, og rundt i hele verden har man oplevet solformørkelsen, som et smukt og vidunderligt

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET 2015 Parlør til Folketingsvalget 2015 Forskellen på det, man siger, og det, man mener Vi oplever, at politikerne i dag befinder sig i en virkelighed langt fra vores. At de

Læs mere

Det centrale emne er mennesket og dets frembringelse Humaniora:

Det centrale emne er mennesket og dets frembringelse Humaniora: HUMANIORA HUMANIORA Det centrale emne er mennesket og dets frembringelse Humaniora: Beskæftiger sig med mennesket som tænkende, følende, handlende og skabende væsen. Omhandler menneskelige forhold udtrykt

Læs mere

Indledende bemærkninger

Indledende bemærkninger Indledende bemærkninger I indeværende år, 1993, er det 100 år siden, Bornholms Højskole på sit nuværende sted ved Ekkodalen begyndte sin virksomhed. Der havde været forberedelser hele foråret 1893, den

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede

Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede Hjernen - om at vokse ind i fremtiden. Kunsten at klare det uventede o Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. o Han har været lektor (læge,

Læs mere

HVIS DU IKKE VED, HVOR DU SKAL HEN, VIL ALLE VEJE FØRE DIG DERTIL (arbejdstitel) Flegmade i Vejle

HVIS DU IKKE VED, HVOR DU SKAL HEN, VIL ALLE VEJE FØRE DIG DERTIL (arbejdstitel) Flegmade i Vejle HVIS DU IKKE VED, HVOR DU SKAL HEN, VIL ALLE VEJE FØRE DIG DERTIL (arbejdstitel) Flegmade i Vejle Min idé til en udsmykning af Flegmade kan beskrives simpelt: En 'krydsogtværs' af hvide betonfliser på

Læs mere

I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion

I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion HEJ I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion M Hvem er vi og hvad er vores erfaring? Majken Mac Christiane Spangsberg Spørgsmål KRITISK? METODE? REFLEKSION? M KRITISK METODISK REFLEKSION

Læs mere

Rodt, / gult, gront / sprog O M

Rodt, / gult, gront / sprog O M Rodt, / gult, gront / sprog T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne skal gå rundt mellem hinanden og sige ord på forskellig måde. Formål At eleverne bliver bevidste om, hvordan de

Læs mere

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk

De Syv Stråler. - den nye tidsalders psykologi 7:8. Erik Ansvang. www.visdomsnettet.dk 1 De Syv Stråler - den nye tidsalders psykologi 7:8 Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 De Syv Stråler den nye tidsalders psykologi 7:8 Af Erik Ansvang Strålerne og mennesket Alt er energi. Mennesket er

Læs mere

Virker knowledge management?

Virker knowledge management? Virker knowledge management? Virker knowledge management? Januar 2006 af professor Per Nikolaj Bukh, pnb@pnbukh.com, Aalborg Universitet 1. Indledning Gammel vin på nye flasker? Med jævne mellemrum dukker

Læs mere

beggeveje Læringen går

beggeveje Læringen går VAGN ERIK ANDERSEN, journalist, SØREN WEILE, fotograf Læringen går beggeveje Tandlægestuderende er glade for praktikperioden i den kommunale tandpleje, men også overtandlægerne synes de lærer noget. Samtidig

Læs mere

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder

Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Dit velkendte Windows, bare bedre. Din introduktion til Windows 8.1 til virksomheder Opdag startskærmen. Startskærmen indeholder alle dine vigtigste oplysninger. Dynamiske felter sørger for, at du altid

Læs mere

Nyhedsbrev om teknologi B og A på htx. Tema: Studieretningsprojektet

Nyhedsbrev om teknologi B og A på htx. Tema: Studieretningsprojektet Nyhedsbrev om teknologi B og A på htx Tema: Studieretningsprojektet Ministeriet for Børn og Undervisning Departementet Kontor for Gymnasiale Uddannelser September 2012 Hvorfor dette nyhedsbrev? I august

Læs mere

Hvad er fremtiden for internettet?

Hvad er fremtiden for internettet? Hvad er fremtiden for internettet? pcfly.info Den Internettet er blot et par årtier gamle, men i dette korte tidsrum har oplevet væsentlige ændringer. Den voksede ud af et sammensurium af uafhængige netværk

Læs mere

Logik. Af Peter Harremoës Niels Brock

Logik. Af Peter Harremoës Niels Brock Logik Af Peter Harremoës Niels Brock December 2009 1 Indledning Disse noter om matematisk logik er en videreudbygning af det, som står i bogen MAT A [1]. Vi vil her gå lidt mere systematisk frem og være

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Af Henrik Bro og Martin T. Hansen I har måske allerede en flot, og informativ hjemmeside. Og alle jeres kursister

Læs mere

Den lettilgængelige revolution

Den lettilgængelige revolution At gætte Tankerne væltede stadig rundt i hovedet da jeg havde spist og smidt den marmeladeindsmurte avis ud. Måske kunne jeg lave et foredrag om en identitetskrise hvor jeg havde en skuespiller med som

Læs mere