Ekstrem varme: Arabisk oryx, struds og ørkenfirben*, dværghugorm* og ørkenbille*

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ekstrem varme: Arabisk oryx, struds og ørkenfirben*, dværghugorm* og ørkenbille*"

Transkript

1 Kære Lærer Experimentariums særudstilling Xtrem Ekspedition kun den smarteste overlever handler om, hvordan dyr og mennesker tilpasser sig livet på ekstreme levesteder. I udstillingen kan I opleve livet i ekstrem varme, ekstrem kulde, ekstrem tørke, ekstremt lavt iltindhold og ekstremt mørke. Opgavearkene er et supplement til jeres besøg på Experimentarium. Opgaverne henvender sig til eleverne i 4., 5. og 6. klasse og bruges på følgende måde: Ekstrem varme: Arabisk oryx, struds og ørkenfirben*, dværghugorm* og ørkenbille* Ekstrem kulde: Isbjørn, antarktisk torsk, spættet sæl, nordamerikansk skovfrø, tundra-egern Ekstrem tørke: Ørkenbille, kamel, ørkenrotte Ekstremt lavt iltindhold: Indisk gås, yakokse Ekstremt mørke: Dværgflagermus, kæmpe rørorm, dybhavstudsefisk, blind hulefisk * Vi anbefaler, at eleverne arbejder med disse tre dyr som ét, da det er begrænset, hvor meget materiale der findes om hver enkelt i udstillingen. Fjern elevark og se, hvordan du kan tilrettelægge klassens besøg i Xtrem Ekspedition.

2 Inden besøg i Xtrem Ekspedition Vi anbefaler, at du forbereder eleverne, så de kender udstillingens hovedtemaer. Brug en til to lektioner på at introducere begreberne tilpasning og ekstreme levesteder. Læs om disse begreber på Experimentariums hjemmeside eller i lærervejledningen til udstillingen på Inden besøget deles eleverne ind i mindre grupper. Eleverne i hver gruppe vælger et ekstremt miljø og et dyr, der lever i dette miljø, som de synes, det kunne være spændende at arbejde med. De kan vælge ud fra listen: Der er fem opgaveark, et til hvert af de ekstreme levesteder. Eleverne får udleveret det ark, der passer til det ekstreme miljø, de har valgt. Kopier et ark til hver enkelt elev. På besøg i Xtrem Ekspedition På Experimentarium skal elevgrupperne arbejde med opgaverne på opgavearkene. Eleverne kan finde informationer om deres dyr på forskellig vis i udstillingen, for eksempel i tekstbokse, på film og ved interaktive øvelser. Når opgaverne er løst, anbefaler vi, at eleverne får tid til at opleve de områder af Xtrem Ekspedition, som de endnu ikke har set. Bemærkning til udstillingen Teksten, der beskriver Yakoksens tilpasninger, kan være svær at finde. I finder den ved opstillingen L6 Superlunger, ved siden af Yakoksen. Ørkenfirben, dværghugorm og ørkenbille bliver præsenteret på film. Filmen findes ved opstilling H6 - På flugt fra varme. Efter besøg i Xtrem Ekspedition Klassen samler op på deres besøg og oplevelser i udstillingen. Brug en lektion på at tale besøget igennem. Her kan opgavearket bruges som udgangspunkt for samtalen i klassen. Fx Hvordan er dit dyr tilpasset det ekstreme miljø, det lever i? Kan du sige noget generelt om dyr fra samme ekstreme miljø? Kan dyr tilpasse sig det samme ekstreme miljø på forskellige måder? Hvordan har vi mennesker det med at leve i ekstreme miljøer? Er det kun dyr i ekstreme miljøer, der tilpasser sig?

3 varme ekstrem Hvad ville du gøre? Find opstillingen På flugt fra varmen ved siden af strudsen. Tag sko og strømper af og stil dig op på pladen. Hvad gør du, når det bliver for varmt for dine fødder? Forestil dig en dag på stranden. Solen bager, og sandet er brændende varmt. Hvad ville du gøre, hvis du skulle hen over det varme sand for at komme en tur i vandet? Dyr kan være tilpasset ekstrem varme på mange forskellige måder. Beskriv hvordan det dyr, du har valgt, overlever i varmen. Ekstrem varme - hvor findes det? Saharas ørken er ekstremt varm. Sandet kan blive mere end 70 grader varmt. Alligevel er der dyr, som lever fint her. Ved siden af strudsen finder du en opstilling med varmt sand. Ved opstillingen kan du se, hvordan tre af Saharas dyr bevæger sig hen over sandet for ikke at brænde sig. Prøv at se om du kan finde det ekstreme levested, du har valgt.

4 kulde ekstrem Hvor kold er du? I udstillingen finder du en stor væg af is. Prøv at holde din hånd på isvæggen i et stykke tid og stil dig derefter foran varmekameraet. Hvor kold er din hånd blevet?... - Du kan aflæse temperaturen i højre side af skærmen. Er du varmere under tøjet? Prøv at løfte lidt op i din bluse. Dit tøj holder på varmen, så den ikke forsvinder væk fra kroppen. Dyr, der lever kolde steder, har selvfølgelig ikke tøj på, men hvordan holder de på varmen?... Dyr kan være tilpasset ekstrem kulde på mange forskellige måder. Beskriv, hvordan det dyr, du har valgt, overlever i kulden. Ekstrem kulde - hvor findes det? På Antarktis er der målt temperaturer helt ned til -89 grader. Det er svært at forestille sig, at der kan leve dyr i sådan en isnende kulde, men alligevel findes der dyr, der har tilpasset sig disse ekstreme forhold. Prøv om du kan finde det ekstreme levested, du har valgt.

5 ekstrem tørke Har du vand i kroppen? I udstillingen ved siden af kaktussen finder du en vægt. Prøv at stille dig op på vægten og få en kammerat til at lægge dunke med vand på vægten, indtil den balancerer. Hvor meget vand har du i kroppen?... Alle dyr indeholder vand, men hvordan får de det vand, de skal bruge? Beskriv hvordan det dyr, du har valgt, overlever i tørken... Ekstrem tørke - hvor findes det? Tørke kan man finde både kolde og varme steder på jorden. Det tørreste sted i verden er Atacama-ørkenen i Chile. Her falder der stort set ingen regn. Alligevel kan man finde dyr, der lever der. Vand er nødvendigt, for at kroppen kan fungere. Faktisk er en rigtig stor del af vores krop vand. Prøv om du kan finde det ekstreme levested, du har valgt.

6 ekstremt lavt iltindhold Hvor meget ilt bruger du? Find opstillingen Luften giver ilt ved siden af yakoksen. Prøv at tage en dyb indånding og hold vejret et stykke tid. Pust så ud i mundstykket og se, hvor meget ilt du har brugt. Står der mindre end 21, har du brugt noget ilt fra luften. Hvad var det laveste tal?... Prøv en gang til Denne gang skal du tage en dyb indånding, lave ti englehop eller knæbøjninger, før du puster i mundstykket. Bliver tallet mindre end før, når du hopper eller laver knæbøjninger? Ja Nej Mennesker og de fleste dyr skal bruge ilt. Men nogle dyr er tilpasset, så de kan overleve, selv om ilt-indholdet er meget lavt. Beskriv hvordan det dyr, du har valgt, overlever med meget lidt ilt? Ekstremt lavt iltindhold - hvor findes det? Prøv at se om du kan finde det ekstreme levested, du har valgt. Næsten alle verdens dyr har brug for ilt. Vand og mad kan vi undvære i kortere tid, men ilt skal vi bruge hele tiden. I den luft du indånder, findes der 21% ilt, men hvis du bevæger dig op i bjergene, falder iltindholdet. Højt oppe i bjergene er det derfor svært for mennesker at overleve.

7 ekstremt mørke Kan du se i mørke? Vil du prøve, hvad det vil sige at leve i mørke? Gå ned bagerst i udstillingen og prøv Grotteekspeditionen, hvis du tør! Kunne du på turen i hulen finde de dyr, der var gemt i mørket? Ja Nej Dyr kan være tilpasset ekstremt mørke på mange forskellige måder. Beskriv hvordan det dyr, du har valgt, overlever i mørket. Ekstremt mørke - hvor findes det? Forestil dig en hel dag med bind for øjnene. Vi mennesker bruger synet meget, når vi skal finde vej. Det er rigtigt smart, når det er lyst, men når det bliver mørkt, kan det være svært for os at se. Flere steder på Jorden findes der dyr, der altid lever i ekstremt mørke. Prøv om du kan finde det ekstreme levested, du har valgt.

8 varme ekstrem Hvad ville du gøre? Find opstillingen På flugt fra varmen ved siden af strudsen. Tag sko og strømper af og stil dig op på pladen. Hvad gør du, når det bliver for varmt for dine fødder? Forestil dig en dag på stranden. Solen bager, og sandet er brændende varmt. Hvad ville du gøre, hvis du skulle hen over det varme sand for at komme en tur i vandet? Dyr kan være tilpasset ekstrem varme på mange forskellige måder. Beskriv hvordan det dyr, du har valgt, overlever i varmen. Ekstrem varme - hvor findes det? Saharas ørken er ekstremt varm. Sandet kan blive mere end 70 grader varmt. Alligevel er der dyr, som lever fint her. Ved siden af strudsen finder du en opstilling med varmt sand. Ved opstillingen kan du se, hvordan tre af Saharas dyr bevæger sig hen over sandet for ikke at brænde sig. Prøv at se om du kan finde det ekstreme levested, du har valgt.

9 kulde ekstrem Hvor kold er du? I udstillingen finder du en stor væg af is. Prøv at holde din hånd på isvæggen i et stykke tid og stil dig derefter foran varmekameraet. Hvor kold er din hånd blevet?... - Du kan aflæse temperaturen i højre side af skærmen. Er du varmere under tøjet? Prøv at løfte lidt op i din bluse. Dit tøj holder på varmen, så den ikke forsvinder væk fra kroppen. Dyr, der lever kolde steder, har selvfølgelig ikke tøj på, men hvordan holder de på varmen?... Dyr kan være tilpasset ekstrem kulde på mange forskellige måder. Beskriv, hvordan det dyr, du har valgt, overlever i kulden. Ekstrem kulde - hvor findes det? På Antarktis er der målt temperaturer helt ned til -89 grader. Det er svært at forestille sig, at der kan leve dyr i sådan en isnende kulde, men alligevel findes der dyr, der har tilpasset sig disse ekstreme forhold. Prøv om du kan finde det ekstreme levested, du har valgt.

10 ekstrem tørke Har du vand i kroppen? I udstillingen ved siden af kaktussen finder du en vægt. Prøv at stille dig op på vægten og få en kammerat til at lægge dunke med vand på vægten, indtil den balancerer. Hvor meget vand har du i kroppen?... Alle dyr indeholder vand, men hvordan får de det vand, de skal bruge? Beskriv hvordan det dyr, du har valgt, overlever i tørken... Ekstrem tørke - hvor findes det? Tørke kan man finde både kolde og varme steder på jorden. Det tørreste sted i verden er Atacama-ørkenen i Chile. Her falder der stort set ingen regn. Alligevel kan man finde dyr, der lever der. Vand er nødvendigt, for at kroppen kan fungere. Faktisk er en rigtig stor del af vores krop vand. Prøv om du kan finde det ekstreme levested, du har valgt.

11 ekstremt lavt iltindhold Hvor meget ilt bruger du? Find opstillingen Luften giver ilt ved siden af yakoksen. Prøv at tage en dyb indånding og hold vejret et stykke tid. Pust så ud i mundstykket og se, hvor meget ilt du har brugt. Står der mindre end 21, har du brugt noget ilt fra luften. Hvad var det laveste tal?... Prøv en gang til Denne gang skal du tage en dyb indånding, lave ti englehop eller knæbøjninger, før du puster i mundstykket. Bliver tallet mindre end før, når du hopper eller laver knæbøjninger? Ja Nej Mennesker og de fleste dyr skal bruge ilt. Men nogle dyr er tilpasset, så de kan overleve, selv om ilt-indholdet er meget lavt. Beskriv hvordan det dyr, du har valgt, overlever med meget lidt ilt? Ekstremt lavt iltindhold - hvor findes det? Prøv at se om du kan finde det ekstreme levested, du har valgt. Næsten alle verdens dyr har brug for ilt. Vand og mad kan vi undvære i kortere tid, men ilt skal vi bruge hele tiden. I den luft du indånder, findes der 21% ilt, men hvis du bevæger dig op i bjergene, falder iltindholdet. Højt oppe i bjergene er det derfor svært for mennesker at overleve.

12 ekstremt mørke Kan du se i mørke? Vil du prøve, hvad det vil sige at leve i mørke? Gå ned bagerst i udstillingen og prøv Grotteekspeditionen, hvis du tør! Kunne du på turen i hulen finde de dyr, der var gemt i mørket? Ja Nej Dyr kan være tilpasset ekstremt mørke på mange forskellige måder. Beskriv hvordan det dyr, du har valgt, overlever i mørket. Ekstremt mørke - hvor findes det? Forestil dig en hel dag med bind for øjnene. Vi mennesker bruger synet meget, når vi skal finde vej. Det er rigtigt smart, når det er lyst, men når det bliver mørkt, kan det være svært for os at se. Flere steder på Jorden findes der dyr, der altid lever i ekstremt mørke. Prøv om du kan finde det ekstreme levested, du har valgt.

XTREM EKSPEDITION. lærervejledning. du bliver sjovt nok klogere. - kun den smarteste overlever. Særudstillingen er lavet i samarbejde med: og

XTREM EKSPEDITION. lærervejledning. du bliver sjovt nok klogere. - kun den smarteste overlever. Særudstillingen er lavet i samarbejde med: og 6. oktober 27 til 7. september 28 XTREM EKSPEDITION lærervejledning - kun den smarteste overlever Særudstillingen er lavet i samarbejde med: og - du bliver sjovt nok klogere indhold 2 Om udstillingen 3

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL

Insekter og planter Lærervejledning 3.-4. klasse. Insekter og planter FÆLLESMÅL Insekter og planter I skal til at undersøge insekter og planter. Undersøgelse af insekter og planter er et emne, der både fagligt og i praksis kan lade sig gøre fra 3. klasse. Denne beskrivelse er rettet

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

03/FÅ 101 IDÉER præmateriale 1 lærer

03/FÅ 101 IDÉER præmateriale 1 lærer præmateriale 1 lærer Kære lærer Her er nogle aktiviteter, der kan sætte fokus på idéudvikling, så eleverne gennem deres forberedelse får mere ud af kurset på Station Next. Nogle af aktiviteterne er også

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale På de følgende sider er en række opgaver, som omhandler dyrs tilpasning set i relation til det kolde klima som herskede under og mellem istiderne. Materialet

Læs mere

Klima og. klode. økolariet undervisning. for at mindske udledningen. Navn:

Klima og. klode. økolariet undervisning. for at mindske udledningen. Navn: Slutopgave Lav en aftale med dig selv! Hvad vil du gøre anderledes i den kommende tid for at mindske udledningen af drivhusgasser? (Forslag kan evt. findes i klimaudstillingen i kælderen eller på www.1tonmindre.dk)

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Månestenen #27 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Børnenes Egen U-landskalender består grundlæggende af

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 9. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1. Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11. Kursusmappe Uge 9 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 9 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge9_nørd.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 9 l Nørd Hopp øver sig i at fløjte. Hun spidser munden og

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

Måling på udåndingensluften (lærervejledning)

Måling på udåndingensluften (lærervejledning) Måling på udåndingensluften (lærervejledning) Sammendrag Jo mere musklerne skal arbejde, jo mere energi skal der frigøres i forbindelse med muskelcellernes respiration - og jo mere ilt forbruges der og

Læs mere

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED HJERTE-LUNGE VÆRKSTED SPØRGESKEMA 4.- 6. KLASSE NAVN OG KLASSE: I skal besvare opgaverne både før, under og efter besøget på Experimentarium. NÅR I HAR LAVET OPGAVERNE: Kender I fagbegreberne organer,

Læs mere

DSF retningslinjer for juniordykning - generelt

DSF retningslinjer for juniordykning - generelt DSF retningslinjer for juniordykning - generelt Juniordykning er ikke en integreret del af kurset for voksne. Fremgang og indhold er specifikt for juniorer. Træningsprogrammet til juniordykkere henvender

Læs mere

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt).

13 min 10 minutters Øvelse i at sidde på stolen og koncentrere sig (med fokus på åndedræt). Lektion 5: Om Koncentration 10 min Tanker om tanker, ro og koncentration Eleverne deles i 3 grupper, hvor der sidder en Skulk/lærer med i hver gruppe. Læreren har evalueringsspørgsmål og skal få bragt

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Mus eum. spas. Lærervejledning

Mus eum. spas. Lærervejledning Mus eum spas Lærervejledning Før Kære lærer Dette museumspas danner rammen om jeres besøg på et af de lokale museer i Varde Kommune. Gennem arbejdet med pas og besøg får eleverne et nyt kendskab til et

Læs mere

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling

Skyde opgaver. Indtage Skydestilling Skyde opgaver Ideer til forskellige skydeøvelser, som træner forskellige aspekter Stress/spænding Tennis-skydning, 2 og 2 skyder match, hver sin skive. Skyde på kryds, to og to, på samme skive Koncentration

Læs mere

HVEM BOR HER? OPGAVE 1 OPGAVE 2. du får brug for: du skal bruge: + OG ET PLANTEGNINGSARK + ET TEGNEARK OG ALLE DE FARVER DU VIL BRUGE

HVEM BOR HER? OPGAVE 1 OPGAVE 2. du får brug for: du skal bruge: + OG ET PLANTEGNINGSARK + ET TEGNEARK OG ALLE DE FARVER DU VIL BRUGE HVEM BOR HER? OPGAVE 1 1: Gå på opdagelse i huset og find de 11 dyr, som gemmer sig i husets forskellige rum. du får brug for: 2: Tegn eller skriv dyrene i de forskellige rum på plantegningen efterhånden

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

De tre tilstandsformer

De tre tilstandsformer digital Tema De tre tilstandsformer Noter til læreren: Forsøg til slowmotionfilm og elev-fremlæggelser - samt lidt teori 2013 Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever laver forsøg,

Læs mere

Skriv de ord, du kan se på billederne:

Skriv de ord, du kan se på billederne: I skal se to film o o Den lille fugl og bladet Den lille fugl og egernet Skriv de ord, du kan se på billederne: Filmene til dette emne handler om naturen. Forklar eleverne, hvad begrebet natur betyder.

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet Kend dit lokale museum. Mus eum spas

Lærervejledning til undervisningsforløbet Kend dit lokale museum. Mus eum spas Lærervejledning til undervisningsforløbet Kend dit lokale museum Mus eum spas Før Kære lærer Dette museumspas danner rammen om jeres besøg på et af de lokale museer i Varde Kommune. Gennem arbejdet med

Læs mere

Aflever altid kassen i fin orden og husk at meddele kontoret, hvis du tager det sidste kopiark, eller hvis der mangler noget.

Aflever altid kassen i fin orden og husk at meddele kontoret, hvis du tager det sidste kopiark, eller hvis der mangler noget. VI SKAL lære om rumlighed styrke vores motorik tænke, forklare og udvikle et spil arbejde i grupper og lære at samarbejde TEMA: BEVÆGELSESarkitektur Målgruppe: 4. klasse + Fag: Matematik & arkitektur Varighed:

Læs mere

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Ildebrande Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb, hvor elever

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

MASSAGE MED BOLD FORMÅL:

MASSAGE MED BOLD FORMÅL: LEG MED FØLESANSEN MASSAGE MED BOLD FORMÅL: Fornemmelse af kroppens overflade - nyde berøring LEG: I skal bruge: En bold det kan være en blød noppebold, en hårdere massagebold eller en tennisbold. Bolden

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G

L Æ R E R V E J L E D N I N G L Æ R E R V E J L E D N I N G F O R B E R E D E L S E S M A T E R I A L E T I L B I L L E D K U N S T E N S D A G 2 0 1 8 I dette materiale og på Billedkunstens Dag tager vi udgangspunkt i den aktuelle

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1: De 24 styrker... s. 5 Øvelse 2: Styrkespillet... s. 9 Øvelse 3: Find styrker i personerne

Læs mere

FLIPPED LEARNING I EKSTERNE LÆRINGSMILJØER

FLIPPED LEARNING I EKSTERNE LÆRINGSMILJØER FLIPPED LEARNING I EKSTERNE LÆRINGSMILJØER - En caseundersøgelse fra Experimentarium Henrik Levinsen, Mette Fredslund Andersen Baggrund Med folkeskolereformen fra 2013 blev der åbnet op for at styrke skolens

Læs mere

Hvad er en flygtning?

Hvad er en flygtning? Opgaveark Hvad er en flygtning? Opgave til Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne Som en introduktion til mini-forløbet med virtual reality skal eleverne stifte bekendtskab

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

UDFORDRINGER UNDER OPHOLDET PÅ MARS: HVORDAN VIL I HOLDE JER I FORM?

UDFORDRINGER UNDER OPHOLDET PÅ MARS: HVORDAN VIL I HOLDE JER I FORM? MISSION I har nu gennemført jeres basisuddannelse som astronauter, og I har tilegnet jer viden om nogle af de fag, man skal vide noget om for at kunne bestride jobbet som astronaut. Og i NVH Space Center

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

Antarktis. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Antarktis. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE

Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE Så fremtidens skov LÆRINGSARENA SKOVEN NATURAKADEMIKANON FOR 1.KLASSE LÆRINGSFORLØB OM TRÆER Selve forløbet er beskrevet udførligt, og vi kommer med forslag til, hvad man kan arbejde med før, Dette forløb

Læs mere

ULIGEUGEBREV 47. Kære Forældre.

ULIGEUGEBREV 47. Kære Forældre. ULIGEUGEBREV 47 Kære Forældre. Mørk er november og løvfaldet slut, vandet begynder at fryse, lyset fra solen og blomsterne brudt - da må vort hjerte selv lyse. Synge vil vi, legen er magt, mer end beregning,

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET

SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET SKOLEMATERIALE ABC KNUD ROMERS - ET MUSIKALSK DANSEALFABET KÆRE LÆRER Du sidder her med skolematerialet til Knud Romers ABC et dansealfabet. I kan se forestillingen og nyde den uden forberedelse, men vi

Læs mere

INSPIRATION TIL MERE BEVÆGELSE PÅ TALTAVLEN

INSPIRATION TIL MERE BEVÆGELSE PÅ TALTAVLEN INSPIRATION TIL MERE BEVÆGELSE PÅ TALTAVLEN På dette ark finder du forskellige idéer til at sætte mere bevægelse på aktiviteterne i Leg på streg på taltavlen. Lav 10 sprællemænd forskudt af Spring over

Læs mere

Vurdering af digitale lærermidler

Vurdering af digitale lærermidler Vurdering af digitale lærermidler...1 Indledning...1 Valg af emne...1 Første indtryk...1 Vurdering af Danske-dyr.dk...2 Hvem er www.danske-dyr.dk rettet mod...2 Hvem står bag...4 Indhold...4 Navigation...5

Læs mere

Dyr i bevægelse. Måling af iltforbrug hos fisk. Arbejdsark til eleverne. Naturhistorisk Museus Århus

Dyr i bevægelse. Måling af iltforbrug hos fisk. Arbejdsark til eleverne. Naturhistorisk Museus Århus Måling af iltforbrug hos fisk Tanker før forsøget I atmosfærisk luft er der ca. 21% ilt? Er det anderledes i vand? Hvorfor? Hvad bruger levende dyr ilt til? Forklar kort iltens vej i kroppen hos dyr, der

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED

HJERTE-LUNGE VÆRKSTED HJERTE-LUNGE VÆRKSTED SPØRGESKEMA 6.- 9. KLASSE NAVN OG KLASSE: I skal besvare opgaverne både før, under og efter besøget på Experimentarium. NÅR I HAR LAVET OPGAVERNE: Kender I fagbegreberne organer,

Læs mere

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN ELEVVEJLEDNING INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN Nu skal I i gang med innovationsopgaven. Richard Palmer opfandt et produkt med smart gele, der løste hans problem med dårligt beskyttelsesudstyr. Nu skal

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Et udpluk af øvelser og meditationer fra gruppeforløbet Hjerterum

Et udpluk af øvelser og meditationer fra gruppeforløbet Hjerterum Hjerteåndedrættet 1) Ret opmærksomheden blidt mod midten af brystkassen på det fysiske hjerte. Læg gerne en hånd på hjertet. 2) Hold opmærksomheden på hjertet og træk vejret dybt og roligt samtidig med,

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Trækfuglen Opgaveark Dansk, 3.-4. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Og Børnenes Egen U-landskalender består netop grundlæggende

Læs mere

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 - elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 Elevmanual Indledning Nu er det jeres tur til at afvikle Solens Folk! I dette materiale får I alt det at vide,

Læs mere

Danmarksmesterskaberne. i MORF. Kære lærer LÆS OGSÅ LÆRERVEJLEDNING, EXTREM EKSPEDITION

Danmarksmesterskaberne. i MORF. Kære lærer LÆS OGSÅ LÆRERVEJLEDNING, EXTREM EKSPEDITION Danmarksmesterskaberne i MORF Kære lærer Du sidder med lærervejledningen til skolekonkurrencen DM i MORF. Konkurrencen henvender sig til 5.- 6. klasse og er målrettet faget Natur/Teknik. DM i MORF er en

Læs mere

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse Universet Opgavehæfte Navn: Klasse Mål for emnet: Rummet Hvor meget ved jeg før jeg går i gang Skriv et tal fra 0-5 Så meget ved jeg, når jeg er færdig Skriv et tal fra 0-5 Jeg kan beskrive, hvad Big Bang

Læs mere

Stræk og bøj et eventyr

Stræk og bøj et eventyr Stræk og bøj et eventyr Lærerark Om undervisningen i Tivoli: Undervisningen i Tivoli varer 90 min. Vi varmer kroppen let op og skifter så mellem dans, bevægelse og refleksion, således at eleverne udforsker

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

O V E R L E V E L S E N S A B C

O V E R L E V E L S E N S A B C Lærervejledning Charles Darwins evolutionsteori om artsdannelse bygger på begreberne variation og selektion og er et fundamentalt emne, da den er teorigrundlaget for hele videnskabsfaget biologi. Det er

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Den skjulte nøgle. Før man spiller første gang, sættes de 12 stickers tilfældigt på de to terninger.

Den skjulte nøgle. Før man spiller første gang, sættes de 12 stickers tilfældigt på de to terninger. Den skjulte nøgle 3-6 spillere i alderen 5-99 Spilletid: 15-20 minutter Igennem tiden har det søde lille spøgelse Leopold hjemsøgt The Thousand Treasures Castle og kender alle dens kringelkroge og gemmesteder.

Læs mere

Lærervejledning til. Vi læser om dinosaurer

Lærervejledning til. Vi læser om dinosaurer Lærervejledning til Vi læser om dinosaurer Vi læser om dinosaurer I dette undervisningsmateriale om dinosaurer lægger vi vægt på, at eleverne opnår kompetencer, der gør dem i stand til at hente viden fra

Læs mere

En bog fra Q8. Tekst: Mikael Rosengren Billeder: Sanny Thor. Første oplag

En bog fra Q8. Tekst: Mikael Rosengren Billeder: Sanny Thor. Første oplag En bog fra Q8 Tekst: Mikael Rosengren Billeder: Sanny Thor Første oplag Anne og Oliver sidder ved et bord i klasse værelset. I den ene ende af klasse værelset farer Alex, deres lærer, forvirret rundt.

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...?

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...? Sct. Knuds Skole Fredag den 10.10.08 Er kondi en sodavand...? KONDITION STYRKE SMIDIGHED Program for Skolernes Motionsdag Program: 08.15 09.30 Lektioner jf. skema 09.30 09.45 Morgensang/Andagt v/ Thomas

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

De Pædagogiske Pejlemærker. et projektarbejde for 8. klassetrin

De Pædagogiske Pejlemærker. et projektarbejde for 8. klassetrin De Pædagogiske Pejlemærker et projektarbejde for 8. klassetrin Kære elever og lærere i 8. klasse 2 Den sidste fredag før vinterferien 2017 skal I afvikle et Pejlemærkeløb for alle elever på jeres skole.

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst September 2012 Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapeuterne Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Denne pjece er udarbejdet af

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

AFFALDETS RESSOURCER LÆR AT SE VÆRDIEN I DIT AFFALD! AKTIVITET 1 FORLØB NR. 1. Hvad er affald, og hvad er ressourcer?

AFFALDETS RESSOURCER LÆR AT SE VÆRDIEN I DIT AFFALD! AKTIVITET 1 FORLØB NR. 1. Hvad er affald, og hvad er ressourcer? AFFALDETS RESSOURCER LÆR AT SE VÆRDIEN I DIT AFFALD! FORLØB NR. 1 Har du nogensinde tænkt over, at dit affald har værdi? Vores affald indeholder det, man kalder ressourcer. Det betyder, at vores affald

Læs mere

Motionsplan: Uge 1-6

Motionsplan: Uge 1-6 Motionsplan: Uge 1-6 Her er en god workout, der passer til begyndere. Kan fuldstændigt tilpasses din livstil. Hvis du følger dette program, kan du gøre workout, når det passer dig bedst og uden et kostbart

Læs mere

Aqipi den lille hjælpeånd

Aqipi den lille hjælpeånd Naja Rosing-Asvid Aqipi den lille hjælpeånd milik publishing Langt oppe mod nord boede engang en åndemaner på en lille boplads. Han havde ganske særlige evner. Han kunne se og høre ting, som var skjult

Læs mere

Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom

Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom Til patienter og pårørende Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom Energibesparende råd og tips til hverdagen Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Rehabiliteringsklinikken Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom

Læs mere

Skibet er ladet med rettigheder O M

Skibet er ladet med rettigheder O M Skibet er ladet med rettigheder T D A O M K E R I Indhold Dilemmaøvelse. Eleverne forestiller sig, at de skal sejle til et nyt kontinent, men for at nå frem må de vælge, hvilke nødvendige eller unødvendige

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Lav ure med sand og sol

Lav ure med sand og sol Månestenen #06 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse. Omfang: 2 lektioner Lav ure med sand og sol I denne opgave skal eleverne arbejde med at måle tid. De skal lave ure, hvor de bruger to ting, der er

Læs mere

Træningsmateriale - Stafetløb

Træningsmateriale - Stafetløb Træningsmateriale - Stafetløb Indhold Generelt om stafet... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Træningsøvelser og lege... 6 Konkurrencen... 7 1 Generelt om stafet I atletik løber man typisk 4x100m eller 4x400m,

Læs mere

Dyr i bevægelse. Måling af iltforbrug hos pattedyr eller krybdyr i hvile. Arbejdsark til eleverne. Naturhistorisk Museus Århus

Dyr i bevægelse. Måling af iltforbrug hos pattedyr eller krybdyr i hvile. Arbejdsark til eleverne. Naturhistorisk Museus Århus Måling af iltforbrug hos pattedyr eller krybdyr i hvile Tanker før forsøget I atmosfærisk luft er der ca. 21% ilt. Hvad bruger levende dyr ilt til? Forklar kort iltens vej fra indånding til udånding hos

Læs mere

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Natur/teknologi Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Når vi har vinter og koldt vejr i Danmark, er der andre steder, hvor det er stegende hedt. Det er

Læs mere

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin Arkitekturundervisning i hele Danmark side 1 0. - 3. klassetrin Foto: Mariella Harpelunde Jensen er et kreativt undervisningsforløb, hvor eleverne eksperimenterer med at bygge modeller med inspiration

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Årsplan for natur og teknik i 3.a

Årsplan for natur og teknik i 3.a 33-34 Små dyr omkring skolen. Finde dyr på skolens område. Undersøge dyrene. Dyrefælder. Natek 3. Net, glas, spande, bestemmelsesdug osv. Bog fra cfu: Smådyr i kompostbunken. stille spørgsmål til planters

Læs mere

Dyrs tilpasning. Hej med dig!

Dyrs tilpasning. Hej med dig! Dyrs tilpasning Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk jeg elsker teknik og natur. Jeg skal lære dig en masse om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

IDENTITET!&! SELVISCENESÆTTELSE!

IDENTITET!&! SELVISCENESÆTTELSE! KulturtjenesteHalsnæs Efterår2017 IDENTITET& SELVISCENESÆTTELSE LÆRERVEJLEDNING Målgruppe:5.D9.klasse Fag:Dansk,historieogbilledkunst Tidsramme: Førmuseumsbesøget:1lektion Museumsbesøg:3lektioner Eftermuseumsbesøget:6lektioner.Vejledningenerdeltopiforskelligeundervisningsforløb/D

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

HVOR HOT ER DU? Under huden FØR BESØGET. 1. Hvor på din krop tror du, at huden er koldest? På næsen. På brystet. På panden.

HVOR HOT ER DU? Under huden FØR BESØGET. 1. Hvor på din krop tror du, at huden er koldest? På næsen. På brystet. På panden. Under huden HVOR HOT ER DU? SPØRGESKEMA 7.- 9. KLASSE BIOLOGI NAVN OG KLASSE SE VIDEOEN Før du går i gang skal du se en video. Scan QR-koden eller indtast linkadressen (http://bit.ly/2suta6w) for at se

Læs mere

Stressfaktorer i forbindelse med sanseforstyrrelser

Stressfaktorer i forbindelse med sanseforstyrrelser Stressfaktorer i forbindelse med sanseforstyrrelser Du udfylder skemaet ved at give hver stressfaktor point fra 0 til 10 0 = Ingen stress (ikke generende) 5 = Medium stress (medium generende) 10 = Meget

Læs mere

Brain Break event - event for 7. klasse

Brain Break event - event for 7. klasse Brain Break event - event for 7. klasse Introduktion I skal til at udvikle jeres egne brain breakes og til det har vi fået Chris MacDonald, der er ambassadør for Styr på Sundheden, til at skrive om, hvordan

Læs mere

Mindmap og opgavekort 0l Stjerneløb

Mindmap og opgavekort 0l Stjerneløb Mindmap og opgavekort 0l Stjerneløb Her finder du 4 opgavekort, som du bruger 0l stjerneløbet. Del klassen op i 4 grupper. Afsæt 5 minuber 0l hver post. På næste side finder du et oversigtskort 0l stjerneløb

Læs mere

Mindfulness på arbejde

Mindfulness på arbejde Mindfulness på arbejde Hvad kan støtte os i mindful væren når vi er på arbejde Mayaya Louise Schubert, Tid Til Ro ID Psykoterapeut, Coach og Spirituel Mentor Inviter kroppen med på arbejde Det er fint

Læs mere

Lærervejledning til 7. klasses forløb.

Lærervejledning til 7. klasses forløb. Lærervejledning til 7. klasses forløb. Hele undervisningen i dette forløb er bygget op efter et bestemt mønster. Mønsteret er vigtigt at kende for at arbejdet trækker i samme retning. Derfor har jeg skrevet

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

At tænke med øjnene 1. del

At tænke med øjnene 1. del At tænke med øjnene 1. del Kapitel 5: Øvelsesark 1 Side 1 af 1 Begrebet at tænke med øjnene betyder, at vi hver især bruger vores øjne og vores hjerner til at kigge på vores omgivelser og de mennesker,

Læs mere