Pulpabevarende metoder til behandling af profund caries

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pulpabevarende metoder til behandling af profund caries"

Transkript

1 Pulpabevarende metoder til behandling af profund caries - et litteraturstudie DKTE opgave 2012/2013 Else Reintoft, Vejle Kommune Line Wøldike Risak, Vejen Kommune Vejleder Nuno V. Hermann DDS,PHD.

2 2 Indledning Traditionelt set er profund dentincaries blevet behandlet med total renekskavering i én seance efterfulgt af fyldningsterapi af forskellig slags. Man har altså forsøgt at fjerne alt blødt og inficeret dentin. Hvis det har ført til perforation til pulpa, har man behandlet med direkte overkapning, pulpotomi eller ekstirpation af hele pulpa. I de senere år er man blevet tiltagende opmærksom på pulpa-dentin-kompleksets regenerative potentiale. Der er mere fokus på fordelene ved at bevare en vital pulpa via forskellige skånsomme behandlingsteknikker. Mange af disse er beskrevet i litteraturen f.eks. SEAL, ultrakonservativ cariesfjernelse, delvis ekskavering/indirekte overkapning, gradvis ekskavering og Hall teknikken (1). I Den Kommunale Tandpleje har man taget mange af disse behandlingsprincipper til sig, og derfor synes vi det kunne være interessant at gennemgå litteraturen på området og på den måde finde ud af, om vi har belæg for at gøre som vi gør. Eftersom vi primært behandler børn og unge, synes vi de pulpabevarende metoder er yderst relevante at have med i behandlingsovervejelserne. Vi vil i denne opgave lægge hovedvægten på den gradvise ekskavering og den delvise ekskavering af profund caries i de permanente tænder. Definition af profund caries Vi har valgt at beskæftige os med profund caries i denne opgave, og derfor har vi søgt efter en definition på profund caries. Generelt forstås profund caries som caries strækkende sig dybt ind i tanden i pulpal retning, og dermed stor risiko for perforation til pulpa ved renekskavering.

3 3 Flere har forsøgt ud fra røntgendiagnostik at inddele caries mere systematisk. Definition af profund caries I. Mejàre (4) Inderste 1/2 af dentinen K. Ekstrand (3) Inderste 1/3 af dentinen L. Bjørndal (2) Inderste 1/4 af dentinen I. Mejàre bruger i 1985 f.eks. at diagnosticere approksimal profund caries ud fra om det strækker sig ind i den inderste halvdel af dentinen (4). L. Bjørndal bruger i flere af sine artikler (2) at inddele dentinen i fjerdedele. Han vælger at definere profund caries som caries strækkende sig 3/4 eller mere ind i dentinen. K. Ekstrand (3) har beskrevet profund caries, som caries strækkende sig ind i den inderste tredjedel af dentinen. Profund caries defineres tilsyneladende forskelligt, og der vil være variation fra tandlæge til tandlæge i hvilke cariesangreb, der betragtes og behandles som profunde. Pulpa- og dentinvævets forsvarsmekanismer I dette afsnit redegøres for hvad der sker i pulpa og i dentinen som reaktion på caries, også kaldet tandens forsvars- og helingsmekanismer (4). Ved den traditionelle behandlingsmetode, hvor man i én seance ønsker at fjerne alt blødt og inficeret dentin, risikerer man at forstyrre og afbryde de gavnlige fysiologiske processer, som foregår i tandvævene som reaktion på cariesaktiviteten. Ved klinisk at tilrettelægge sin

4 4 behandling af caries, så det primære bliver at caries ændres fra aktivt til inaktivt, får tanden tid til i nogen grad at hele og forsvare sig. Senere kan der evt. udføres en permanent restaurering af den mistede tandsubstans. Denne metode mindsker risikoen for eksponering af pulpa under renekskavering, og hermed øges chancen for at bevare en vital pulpa. Dentin og pulpa er tæt forbundet via odontoblastudløberne i tubuli. Denne tætte forbindelse gør det relevant at tale om et samlet pulpa-dentin-kompleks. Dette kompleks har forskellige forsvarsmekanismer, når cariesaktivitet finder sted på en tand. I en cariesproces sker en vekslen mellem demineralisering og remineralisering, afhængig af cariesaktiviteten. Ved lav eller standset aktivitet kan der genudfældes mineralske krystaller i den inderste carierede dentin (stammende fra opløst hydroxylapatit under cariesprocessen). Denne udfældning samt langsom aflejring af tubulær dentin gør dentinen meget mindre permeabel end ikke-carieret dentin, og udgør et forsøg på at aflukke den direkte passage via tubuli til pulpa. Odontoblasterne reagerer også på caries med at øge aflejringen af sekundær dentin ind mod pulpa. Dette foregår også i sunde tænder uden caries, men i større grad i carierede tænder. Ligeledes dannes der tertiær dentin ind mod pulpa, ofte med tubuli under langsom progredierende caries. Alle disse forandringer fører til mindre væskebevægelse og heraf følgende mindre følsomhed af tanden. Ved hurtigt progredierende caries dannes der ingen eller en ringere atubulær kvalitet af tertiærdentin (5). Tertiær dentin kan også dannes af andre celletyper end odontoblaster.

5 5 I pulpa ses reaktion på dyb caries desuden ved tilstedeværelse af inflammatoriske celler (lymphocyter, makrofager og plasmaceller), som udgør en del af et forsvar mod skadelige påvirkninger af pulpa-dentin-komplekset. Den fremherskende praksis ved behandling af profund caries er stadig total fjernelse af alt carieret dentin i én seance. Mange forskere verden over har i mange år beskæftiget sig med at finde frem til andre og bedre behandlingsmetoder under hensyntagen til ovennævnte processer. Den gradvise ekskavering er efterhånden blevet et udbredt og anvendt alternativ, og vi vil senere i opgaven gennemgå artikler, der undersøger effekten af disse såvel som de delvise ekskaveringer. Metoder til behandling af profund caries Der findes adskillige metoder til behandling af profund caries; de 3 vi har valgt at fokusere på her er: a) total renekskavering i én seance, b) gradvis ekskavering i to eller flere seancer samt c) partiel/delvis ekskavering. Vi vil kort definere disse. a) Komplet renekskavering i én seance vil sige at man tilstræber at fjerne alt blødt og inficeret væv med bor eller ekskavator på ét besøg. Nogle mener også at misfarvet dentin bør fjernes (4). Herefter laves fyldningsterapi, med eller uden brug af bunddækning. Denne metode har været den mest fremherskende i mange år, men faktum er, at den har meget ringe evidens. Man ved i dag, at man ikke kan fjerne alle mikroorganismer. Der vil også ofte være en stor risiko for perforation til pulpa, når der er tale om profund caries.

6 6 b) Gradvis ekskavering er en metode man har forsket i i mange år. Den er beskrevet i litteraturen første gang i 1938 af C.F. Bodecker (15). Sidenhen er fulgt en del undersøgelser med forskelligt design. Overordnet kan metoden beskrives ved, at man ved første besøg kun fjerner en del af den bløde dentin. Tanden rengøres fuldstændigt i periferien, men pulpanært efterlades blød, carieret dentin. Herefter bliver kaviteten lukket med en provisorisk fyldning og patienten sendt hjem. Efter en periode bliver tanden genåbnet, den resterende bløde og inficerede dentin fjernes og der laves en endelig restaurering af tanden. Det provisoriske materiale kan være calciumhydroxid, zinkilte-eugenol, amalgam, glasionomer eller komposit plast. Perioden imellem de 2 seancer er meget varierende i de forskellige undersøgelser der er lavet, svingende fra få uger til flere år. I de nyere undersøgelser bruges længere intervaller end i de tidligere studier. Man kan vælge at lave flere seancer end 2, hvis caries stadig findes for pulpanært og risikoen for perforation for stor ved renekskavering. Teorien bag denne metode er, at caries-processen standses, når der ikke længere er næring til de resterende bakterier. Pulpa får tid til at danne tertiær dentin, således at en perforation til pulpa ved den endelige ekskavering er mindre sandsynlig. Det er beskrevet i litteraturen at mellem seancerne i den gradvise ekskavering sker en ændring i den efterladte carierede og demineraliserede dentin. Ved genåbning findes dentinen hårdere, mørkere og tørrere i forhold til ved den første ekskavering (6). c) Partiel/delvis ekskavering eller indirekte overkapning betyder, at man fjerner det meste af det demineraliserede væv, men efterlader en smule caries i kavitetens bund, så perforation til pulpa undgås (4). Herefter lægges typisk en calciumhydroxid-holdig

7 7 bunddækning, og tanden restaureres med en endelig fyldning. Man vil typisk kontrollere for evt. cariesudvikling på røntgen med jævne mellemrum. Metoden udspringer af, at man i dag ved, at cariesprocessen er drevet af aktiviteten i biofilmen på tandoverfladen (4). Derudover har mikrobiologiske studier vist, at antallet af mikroorganismer falder drastisk mellem seancerne ved den gradvise ekskavering. De resterende bakterier repræsenterer desuden ikke længere en typisk cariogen flora (7). Teorien er, at når restcaries forsegles med en tæt fyldning, vil caries-processen standse, og tilstedeværelsen af de resterende mikroorganismer anses for at være irrelevant og uskadelig for pulpa. Alle tre metoder forudsætter naturligvis tænder med vitale pulpae. I den kliniske situation kan pulpas tilstand være svær at vurdere, idet pulpa ikke kan observeres direkte. Afgørelsen af hvorvidt den er vital eller avital, beror på indirekte diagnostiske metoder. Det kan f.eks. være vitalitetstest (eltest, kuldetest), røntgen og subjektive symptomer (8). Litteraturgennemgang Vi har søgt under gradvise og delvise ekskaveringer på PubMed og udvalgt 11 artikler, som vi har fundet relevante; 2 Cochrane reviews, 2 reviews og 7 artikler (randomiserede kliniske undersøgelser, kontrollerede kliniske undersøgelser og case studier). I det følgende beskrives det kort hvordan de enkelte undersøgelser er lavet, og hvilke resultater man er kommet frem til.

8 8 Leksell et al. har i 1996 (12) lavet en randomiseret undersøgelse, hvor der måles frekvensen af pulpaeksponering efter henholdsvis gradvis ekskavering og komplet renekskavering i én seance. 116 patienter (6-16 år) deltog med ialt 127 permanente tænder. Caries skulle have en dybde så eksponering af pulpa kunne forventes ved komplet renekskavering (vurderet på røntgenbillede). Lette provokerede symptomer fra de inkluderede tænder blev accepteret, og de gradvise ekskaveringer blev udført med intervaller mellem 8 og 24 uger. Det var 6 forskellige pædodonter der udførte behandlingerne. Man fandt en signifikant forskel mellem de to behandlingsmetoder af profund caries. 17,5 % med eksponering af pulpa ved gradvis ekskavering og 40 % ved komplet renekskavering. Der blev lavet 12 måneders kontrol på 80 af de 89 tænder uden pulpaeksponering (40 fra hver ekskaveringsgruppe). Alle de kontrollerede tænder havde normale radiologiske og kliniske forhold. I dette studie er der ikke lavet en egentlig måling af cariesdybde/udstrækning, sådan som vi senere finder bl.a. L. Bjørndal gøre det (10). L. Bjørndal og A. Thylstrup (6) har i 1998 lavet et praksis-baseret studie af gradvise ekskaveringer og fulgt dem med 1 års kontrol. Almindelige praktiserende tandlæger udførte behandlingerne på de 94 involverede tænder på patienter mellem år. Det var også de praktiserende tandlæger selv, der udvalgte egnede carierede tænder til undersøgelsen. Undersøgelsen er lavet uden kontrolgruppe.

9 9 Kriteriet for udvælgelsen var, at caries skulle være så dybt, at det med stor sandsynlighed ville ende i pulpaeksponering ved komplet renekskavering i én seance. Mere end to-tredjedele af tænderne havde caries strækkende sig 75 % eller mere ind i dentinen. Behandlingerne blev udført over 2-3 seancer med interval på 2-19 måneder; i gennemsnit 6 måneder. Kun i 5 tilfælde opstod pulpaperforation efter sidste renekskavering. Ved 12 måneders kontrol på de 89 tænder uden perforation til pulpa efter endt ekskavering, fandt man hverken subjektive eller objektive kliniske symptomer. I ét tilfælde mistedes den provisoriske alu-hætte efter renekskavering, hvilket førte til endodontisk behandling. L. Bjørndal et al. har i 2010 (10) i en stor randomiseret undersøgelse med 314 deltagende patienter over 18 år undersøgt succesraten for gradvise ekskaveringer i forhold til direkte komplet renekskavering. Betingelse for at deltage er caries i en tand 3/4 eller mere ind i dentinen. Ingen radiologiske eller kliniske tegn på pulpapatologi, dog er det værd at bemærke, at tænder med forudgående lette symptomer også inkluderes i denne undersøgelse. Begge typer behandling blev foretaget over to seancer, altså begge med indlæg af midlertidig fyldning i en periode. Tænderne blev genåbnet efter 8-12 uger. Gradvise ekskaveringer førte til færre pulpaeksponeringer end den komplette renekskavering. Efter 1 års kontrol måltes signifikant højere succesrate med gradvise ekskavering (74 %) i forhold til komplet renekskavering (62,4 %). Succes defineres ved at tanden efter 1 år er uden

10 10 symptomer, har positiv reaktion ved el- eller kuldetest samt normalt radiologisk udseende apikalt. Der fandtes desuden en anelse bedre chance for succes ved yngre patienter. Af undersøgelsen fremgår det, at forudgående symptomer fra en tand påvirker chancen for succes negativt. Det har derfor sandsynligvis påvirket resultaterne negativt, at der er inkluderet tænder med forudgående symptomer i denne undersøgelse. I samme studie undersøgte man desuden effekten af direkte pulpaoverkapning overfor partiel pulpotomi i 58 tænder med pulpaeksponering. Ud af dette materiale fandtes ingen signifikant forskel på de to behandlingstyper ved pulpaeksponering, men pulpaoverlevelsen fandtes generelt lav ved 1 års-kontrollen (32,8 %). M. Maltz et al. (9) har i 2012 i et stort randomiseret multicenter studie sammenlignet succesraten af henholdsvis gradvis ekskavering og delvis ekskavering af dybe carieslæsioner. 299 behandlinger blev udført og patienterne var mellem 6 og 53 år. Der medtages permanente molarer med dyb caries strækkende sig halvvejs eller mere ind i dentinen på røntgen. Ingen radiologiske eller kliniske tegn på pulpapatologi. Behandlingsintervallet ved den gradvise ekskavering var i gennemsnit 120 dage. Efter en 3-årig periode blev 213 af tænderne kontrolleret. Succesraten for den delvise ekskavering var 91 %, og 69 % for den gradvise ekskavering. Succes blev vurderet på pulpavitalitet, målt som positiv respons på kuldetest, fravær af spontan smerte, ingen perkussionsømhed og fravær af apikale forandringer på røntgen. Dette var statistisk signifikant. Derudover fandtes der signifikant sammenhæng på antallet af

11 11 restaurerede flader således at 1-fladede læsioner havde større succesrate end 2- og flerfladede læsioner. Ligeledes sås større succesrate i gruppen af patienter under 17 år end dem over 17 år. Årsagen til, at der fandtes statistisk signifikant forskel på de to typer behandling i dette studie, kan skyldes et stort antal af gradvise ekskaveringer, der ikke blev renekskaveret som planlagt. Medtages kun de færdiggjorte gradvise ekskaveringer ses tilsvarende succesrate som ved den delvise ekskavering. I dette studie oplevede man ingen negative konsekvenser ved den efterladte carierede dentin ved de delvise ekskaveringer. Maltz et al. (13) har i 2002 delvist ekskaveret 32 tænder med dyb caries. Disse blev undersøgt klinisk, mikrobiologisk og radiologisk. Patienterne var mellem 12 og 23 år og de 17 af læsionerne var udelukkende okklusale. Kun tænder hvor der vurderes at være risiko for pulpaperforation ved renekskavering medtages, og ingen af tænderne udviste kliniske eller radiologiske tegn på pulpapatologi. I første seance ekskaveres rent i periferien, og der efterlades et lag af blød dentin i kavitetsbunden, så pulpa ikke eksponeres. Der ilægges calciumhydroxid-holdig bunddækning og IRM. Tænderne genåbnes efter 6-7 måneder for at lægge permanent kompositfyldning, men uden yderligere renekskavering. I begge seancer registreredes: 1. Klinisk konsistens og farve af den efterladte carierede dentin.

12 12 2. Standardiserede bitewing-optagelser, hvor forskellen på den radiolucente zones densitet blev evaluereret v.h.a. digital subtraktion. 3. Mikrobiologiske prøver af den carierede efterladte dentin. 30 tænder blev evalueret, da der i én tand var pulpaeksponering efter fjernelse af provisoriet, og én tand fik pulpanekrose. Klinisk var dentinen blød i alle 30 tænder lige efter den delvise ekskavering, og farven var lysebrun i langt de fleste (21 tænder). Resten var mørkebrune, og en enkelt var gul. Efter intervallet var dentinen i alle 30 tilfælde tør og de 24 var hårde, 5 var læderagtige, og kun en enkelt var stadig blød. Langt de fleste tænder var nu mørkebrune (25 tænder), og resten var lysebrune. Så tendensen var altså mørkere, hårdere og tørrere, hvilket stemmer med en standset carieslæsion. Efter intervallet fandtes en sammenhæng mellem den lysebrune farve og den læderagtige konsistens, og også imellem den mørkebrune farve og den hårde dentin. Der sås ingen forskel på mængden af bakterier i de lysebrune og de mørkebrune læsioner, og der sås heller ingen forskel på bakteriemængden og de forskellige dentinkonsistenser. Radiologisk fandt man en forøgelse af densiteten i den radiolucente zone efter behandlingsintervallet i forhold til inden, hvilket tyder på et øget mineralindhold. Mikrobiologisk sås et signifikant fald i bakterieantallet, hvilket indikerer en nedsat eller helt fraværende metabolisk aktivitet. Efter behandlingsintervallet fandt man hverken vækst af S. Mutans eller Lactobacillus. L. Bjørndal og T. Larsen (7) har i et case-studie fra 2000 undersøgt den dyrkbare mikroflora før og efter gradvis ekskavering i 9 permanente tænder med dybe approksimale carieslæsioner.

13 13 Alle tænder undtagen én havde caries i to-tredjedel af dentinens tykkelse eller dybere (vurderet på røntgen). Der var ingen radiologiske eller kliniske tegn på pulpapatologi. Der blev taget mikrobiologiske dentin-prøver før og efter den første ekskavering samt før og efter den endelige ekskavering. Behandlingsintervallet var 4-6 måneder og mellem seancerne ilægges calciumhydroxid-holdig bunddækning og en midlertidig fyldning. De mikrobiologiske prøver blev dyrket, farvet og beskrevet. Der blev også lavet en vurdering på dentinens farve, hårdhed og fugtighed efter første ekskavering og igen før renekskavering v.h.a. standardiserede skalaer. Ingen af behandlingerne resulterede i perforation til pulpa efter den endelige ekskavering, og i de fleste af læsionerne registreredes den efterladte demineraliserede dentin klinisk mørkere, hårdere og tørrere før sidste ekskavering. Der var ikke den store forskel i mikrofloraens sammensætning før og efter den første ekskavering, men antallet af dyrkbare mikroorganismer faldt. Mikrofloraen i prøve 1 og 2 (ved første seance) var sammenlignelig med den man normalt finder i dybe carieslæsioner. 70 % af de tilstedeværende mikroorganismer var Gram-positive stave med Lactobacillus som den mest dominerende type. I de fleste prøver fandtes også fakultative og obligat anaerobe Gramnegative kokker og stave og lejlighedsvis sortpigmenterede arter. Jo mere åbne læsionerne var, des mere heterogen var mikrofloraen. Efter behandlingsintervallet, inden renekskavering (prøve 3), sås igen en reduktion i antallet af dyrkbare mikroorganismer og endnu mere efter renekskaveringen (prøve 4). I 2 af prøverne efter den endelige ekskavering fandtes slet ingen vækst. Mikrofloraens sammensætning ændredes, især ses en kraftig reduktion i både andelen af Lactobacillus og antallet af de forskellige Lactobacillus-arter. Dette viser et skift imod et mindre surt og dermed mindre cariogent miljø. Antallet og andelen af Gram-negative stave blev reduceret, og de

14 14 sortpimenterede arter blev helt elimineret. De dominerende organismer efter renekskaveringen var forskellige Streptokok-arter og A. naeslundii. Både de kliniske og de mikrobiologiske fund efter renekskaveringen er sammenlignelige med dem, man tidligere har fundet i forbindelse med standsede rodcaries-læsioner. L.Bjørndal et.al (11) har i et studie fra 1997 undersøgt mikrobiologien i dybe cariesangreb under en gradvis ekskaveringsproces med lange behandlingsintervaller. 31 cariesangreb behandles med gradvis ekskavering med interval på 6-12 måneder. Der anvendes calciumhydroxid som bunddækning. Alle carieslæsionerne var skønnet at kunne resultere i pulpaeksponering ved komplet reneksakavering i én seance. Der tages randomiserede dentinprøver af 19 af de 31 cariesangreb. Udtagningen sker med sterile bor. Efter anaerob inkubation i 7 dage ved 37 grader optælles cfu/ml (coloni forming units pr milliliter). Man finder markant reduktion i bakteriel vækst efter sidste ekskavering, og dette var uafhængig af intervallængden. Klinisk registreredes også i dette studie, hvordan dentinkonsistensen ændres i løbet af en gradvis ekskavering. Man fandt, at der sker en ændring fra blød og gullig, til hårdere, mørkere og tørrere dentin. M. Hayashi et al. (16) lavede i 2010 et systematisk review over emnet gradvis ekskavering. Der inkluderes randomiserede kliniske undersøgelser, klinisk kontrollerede undersøgelser samt

15 15 nogle case-studier omkring behandling af profund caries. Der er søgt på MEDLINE samt IGAKU CHUO (japansk) fra samt suppleret med manuel gennemgang af referencelister. Konklusionen i dette review er, at gradvis ekskavering er effektiv som pulpabevarende behandling i tilfælde med meget profund caries uden kliniske symptomer på irreversibel pulpitis. V. Thompson et al. (17) lavede i 2010 et kritisk review af studier der undersøgte delvis ekskavering overfor komplet ekskavering. Man søgte på fem forskellige databaser efter litteratur publiceret mellem 1950 og artikler blev udvalgt som værende relevante, og kun 3 af disse er randomiserede kliniske undersøgelser. Konklusionen i dette review er, at der er betydelig evidens for, at det ikke er nødvendigt at fjerne al carieret dentin under en fyldning for at udføre god cariesbehandling. Der er undersøgelser der viser, at bakterierne efterladt i dentinen ikke udgør en risiko for pulpa, såfremt der kan laves en tæt forsegling fra mundhulen. Ricketts et al. (18) publiserede i 2008 et Cochrane review der undersøger komplet eller ultrakonservativ ekskavering af carieret væv i ubehandlede tænder. Artiklerne udvalgtes ved søgning på elektroniske databaser. Kun randomiserede kliniske studier og klinisk kontrollerede studier, der sammenligner ultrakonservativ ekskavering med komplet ekskavering, blev medtaget i reviewet (permanente og mælketænder). 4 studier fandtes relevante.

16 16 Konklusionen på dette review var, at delvis ekskavering er at foretrække i forsøg på at undgå eksponering af pulpa i dybe cariesangreb. Dog er det nødvendigt med yderligere forskning i problematikken omkring nødvendigheden af genåbning og yderligere renekskavering herefter. Foreløbige studier peger på, at der ingen bivirkning er ved at efterlade caries og undlade genåbning for renekskavering. Ricketts et al. (19) har i 2013 opdateret et tidligere Cochrane review fra 2006 omkring operativ behandling af caries på børn og voksne. Man ønskede at vurdere forskellige behandlingsteknikker (gradvis ekskavering, delvis ekskavering og ingen fjernelse af dentin før forsegling/restaurering af cariesangrebet). Man søgte via elektroniske databaser frem til 12. dec og fandt 8 studier relevante for inddragelse. Konklusionen i dette review var, at gradvis ekskavering kan reducere incidensen af pulpaperforation med 56 %. Partiel ekskavering kan reducerere incidensen af pulpaperforation med 77 %. Ingen tvivl om, at der er betydelig evidens for at disse behandlingsteknikker er at foretrække i ønsket om skånsom og pulpabevarende cariesbehandling. Yderligere kliniske undersøgelser med langtidsopfølgning er nødvendige for at vurdere den mest effektive behandling.

17 17 Konklusion Samlet kan vi konkludere, at der i alle vores udvalgte undersøgelser og reviews er fundet evidens for, at gradvis ekskavering er meget effektivt i forhold til at undgå pulpaperforation ved profund caries. Der er ligeledes fine positive resultater i studier med delvis ekskavering. Med en succesrate på kun 33 % (14) ved direkte overkapning efter pulpaeksponering på carieslæsioner, er det klart at foretrække den skånsomme ekskavering for at undgå pulpaperforation. Spørgsmålet om hvorvidt der skal genåbnes og renekskaveres, eller om en delvis ekskavering med permanent efterladt carieret dentin er tilstrækkelig, er stadig lidt tvivlsomt, især på voksne. Yderligere studier er nødvendige for at belyse effektiviteten af disse to behandlingsmetoder i forhold til hinanden. Dog er det værd at bemærke at den seneste undersøgelse fra M.Maltz (9) viser fine og lovende resultater af delvis ekskavering, dog på en patientgruppe med en gennemsnitsalder på 17 år. Noget af det der er vigtigt yderligere at få afklaret er, om den udtørring og skrumpning af den efterladte carierede dentin, forringer kvalitet og holdbarhed af den permanente restaurering. Måske især aktuelt ved den kombinerede fyldning. Det er for mange tandlæger en grænseoverskridende og meget uvant tankegang at efterlade caries under fyldninger. Med de nye behandlingsmetoder fremmes muligheden for bevaring af pulpavitalitet, og dette er altid at foretrække på grund af den ringere langtidsprognose for en endodontisk behandlet tand (8). Specielt efter at have læst de mikrobiologiske studier er vi blevet klar over, at de efterladte mikroorganismer ved tæt forsegling fra mundhulen tilsyneladende ikke er skadelige for pulpa. Der sker et stort fald i antal af mikroorganismer, og de overlevende er mindre cariogene.

18 18 Grundlaget for at de nye behandlingsteknikker fungerer optimalt er forseglingen og hermed inaktiveringen af caries. Særlig vigtigt er det at opnå en tæt binding mellem plast og tand, så caries aflukkes fra mundhulen. Den i mange år fremherskende teori om, at inficeret og afficeret væv skal fjernes helt for optimal behandling af en cariesangrebet tand, erstattes langsomt af nye teorier. Der er stadig brug for yderligere forskning for at understøtte disse nye teorier, der bidrager til den ændrede opfattelse af det carierede væv og behandlingsmulighederne af dette. I de undersøgelser vi har gennemgået, har vi bemærket, at der er forskelle i inklusionskriterier og studiedesign. For at kunne sammenligne undersøgelser og opnå størst mulig evidens, er det vigtigt med systematiske og randomiserede undersøgelser med veldefinerede inklusionskriterier og behandlingsteknikker. Da denne opgave var ved at tage sin form, udgav L. Bjørndal og G. Bruun en oversigtsartikel, omhandlende behandling og evidens ved profund caries (14). Med udgangspunkt i denne kan vi her komme med klinisk brugbare anbefalinger vedrørende valg af behandlingstype i praksis, samt fremgangsmåde. Inden behandlingsvalg er det vigtigt at vurdere pulpavitaliteten ud fra indirekte teknikker. - røntgenbillede med apex, ingen apikal opklaring. - ingen uprovokerede og længerevarende symptomer fra tanden, der tyder på irreversibel pulpit. - positiv respons på vitalitetstest (kuldetest er den mest sikre). På voksne individer >18 år anbefales gradvis ekskavering ved profunde cariesangreb for at undgå pulpaeksponering. Cariesangrebet er i den inderste fjerdedel af dentinen, og der

19 19 vurderes at være risiko for perforation ved en renekskavering. Der skal være en veldefineret radiopaque zone mellem pulpa og den translucente zone (demineraliseret dentin). 1. Der fjernes så meget af den superficielle, nekrotiske og demineraliserede dentin, at en provisorisk fyldning kan lægges. 2. Perifer dentin renekskaveres. 3. Ingen pulpanær ekskavering. 4. Calciumhydroxidbaseret cement og glasionomer provisorium. 5. Interval på 3-9 måneder (ikke afgørende med længden, kan planlægges efter hvad der passer patient og behandler). 6. Endelig ekskavering (renekskavering) udføres med håndekskavator. 7. Calciumhydroxidbaseret cement samt permanent fyldning. Det betyder ikke, at gradvis ekskavering ikke kan bruges på børn og unge, men der er man gået skridtet videre, og ifølge artiklen er der nu tilstrækkelig evidens for at bruge delvis ekskavering, men med visse restriktioner. Partiel ekskavering kan anvendes på børn og unge < 18 år. Cariesudstrækning omkring den inderste halvdel af dentinen eller mere, og pulpa vurderet vital ud fra samme kriterier som ved gradvis ekskavering. Der er endnu ikke tilstrækkelig evidens for brug af denne teknik på profund caries på voksne. 1. Der fjernes så meget af den superficielle nekrotiske og demineraliserede dentin at den permanente fyldning kan placeres i kaviteten. 2. Endelig ekskavering (men ikke hel renekskavering) udføres med håndekskavator.

20 20 3. Calciumhydroxidbaseret cement og endelig restaurering. Litteratur 1. Ricketts DNJ, Pitts NB: Novel operative treatment options. Monogr Oral Sci 2009; 21: Bjørndal L, Kidd EAM: The treatment of deep dentine caries lesions. Dent Update 2005; 32: Ekstrand K: Kan Den Kommunale Tandpleje gore det endnu bedre? Tandlægebladet 2006; 110: Fejerskov O, Kidd EAM: Dental Caries. The disease and its clinical management, 2 nd edition, Bjørndal L, Darvann T: A light microscopic study of odontoblastic and nonodontoblastic cells involved in tertiary dentinogenesis in well-defined cavitated carious lesions. Caries Res 1999; 33: Bjørndal L, Thylstrup A: A practice-based study on stepwise excavation of deep carious lesions in permanent teeth: a 1-year follow-up study. Community Dent Oral Epidemiol 1998; 26: Bjørndal L, Larsen T: Changes in the cultivable flora in deep carious lesions following a stepwise excavation procedure. Caries Res 2000; 34: Bergenholtz G, Hørsted-Bindslev P, Reit C: Textbook of Endodontology, 2 nd edition, 2010.

21 21 9. Maltz M, Garcia R, Jardim JJ, de Paula LM, Yamaguti PM, Moura MS, Garcia F, Nascimento C, Oliveira A, Mestrinho HD: Randomized trial of partial vs. stepwise caries removal: 3-year follow-up. J Dent Res 2012; 91: Bjørndal L, Reit C, Bruun G, Markvart M, Kjældgaard M, Näsman P, Thordrup M, Dige I, Nyvad B, Fransson H, Lager A, Ericson D, Peterson K, Olsson J, Santimano EM, Wennström A, Winkel P, Gluud C: Treatment of deep caries lesions in adults: randomized clinical trials comparing stepwise vs. direct complete excavation, and direct pulp capping vs. partial pulpotomy. Eur J Oral Sci 2010; 118: Bjørndal L, Larsen T, Thylstrup A: A clinical and microbiological study of deep carious lesions during stepwise excavation using long treatment intervals. Caries Res 1997; 31: Leksell E, Ridell K, Cvek M, Mejàre I: Pulp exposure after stepwise versus direct complete excavation of deep carious lesions in young posterior permanent teeth. Endod Dent Traumatol 1996; 12: Maltz M, de Oliveira EF, Fontanella V, Bianchi R: A clinical, microbiologic, and radiographic study of deep caries lesions after incomplete caries removal. Quintessence Int 2002; 33: Bruun G, Bjørndal L: Behandling af profund caries baseret på evidens fra nyere kliniske undersøgelser. Tandlægebladet 2013; 117: Bodecker CF: Histologic evidence of the benefits of temporary fillings and successful pulp capping of deciduous teeth. J Am Dent Assoc 1938; 44: Hayashi M, Fujitani M, Yamaki C, Momoi Y: Ways of enhancing pulp preservation by stepwise excavation A systematic review. J Dent 2011; 39: Thomson V, Craig RG, Curro FA, Green WS, Ship JA: Treatment of deep carious lesions by complete excavation or partial removal. J Am Dent Assoc. 2008; 139:

22 Ricketts D, Kidd E, Innes NPT, Clarkson JE: Complete or ultraconservative removal of decayed tissue in unfilled teeth. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 3. Art. No.: CD DOI: / CD pub Ricketts D, Lamont T, Innes NPT, Kidd E, Clarkson JE: Operative caries management in adults and children. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 3. Art. No.: CD DOI: / CD pub3.

Hvordan vil Du behandle case 1?

Hvordan vil Du behandle case 1? DOFT EFTERÅRSKURSUS NYBORG 2014! Dyb caries behandling Pulpotomi Ekskavering Lars Bjørndal, Lektor, ph.d., dr.odont. Odontologisk Intistut, Københavns Universitet labj@sund.ku.dk Hvordan vil Du behandle

Læs mere

Behandling af profund caries baseret på evidens fra nyere kliniske undersøgelser

Behandling af profund caries baseret på evidens fra nyere kliniske undersøgelser V ITENSKAPELIG ARTIKKEL Nor Tannlegeforen Tid. 2013; 123: 542 49 Gitte Bruun og Lars Bjørndal Behandling af profund caries baseret på evidens fra nyere kliniske undersøgelser Operativ behandling af profund

Læs mere

Cariologi og Endodonti September 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet GENERELLE RETNINGSLINIER FOR OPERATIV CARIESTERAPI

Cariologi og Endodonti September 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet GENERELLE RETNINGSLINIER FOR OPERATIV CARIESTERAPI Cariologi og Endodonti September 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: PLASTISKE RESTAURERINGER I Vejledning nr. 3 GENERELLE RETNINGSLINIER FOR OPERATIV CARIESTERAPI Hensigten med operativ

Læs mere

Dentincaries: Udvikling og klinisk håndtering

Dentincaries: Udvikling og klinisk håndtering FAGARTIKKEL Nor Tannlegeforen Tid 2002; 112: 626 33 Lars Bjørndal Dentincaries: Udvikling og klinisk håndtering Buonocore Memorial forelæsning 2002 Operativ cariesbehandling udføres typisk med fokus på

Læs mere

Dias 1 07/09/12 Isolering under fyldninger, provisorier Sebastian Schlafer

Dias 1 07/09/12 Isolering under fyldninger, provisorier Sebastian Schlafer Dias 1 07/09/12, provisorier Sebastian Schlafer Ikke alle tænder, hvor pulpa blotlægges under ekskaveringen, skal rodkanalbehandles. For at kunne undgå en rodkanalbehandling skal de rigtige foranstaltninger

Læs mere

Isolering under fyldninger

Isolering under fyldninger Dias 1 Ikke alle tænder, hvor pulpa blotlægges under ekskaveringen, skal rodbehandles. For at kunne undgå en rodbehandling skal de rigtige foranstaltninger træffes. STRAKS efter perforationen ind til pulpa.

Læs mere

Infektion i kæbeknogle

Infektion i kæbeknogle Infektion i kæbeknogle Hvordan sker infektion i knogle? Caries kan føre til necrosis pulpa White SC & Pharoah MJ. 5th edition Oral Radiology Kapitel 20: Inflammatory lesions of the jaws AP opstå ved nekrotisk

Læs mere

Klinisk vejledning i brug af forsegling IOOS

Klinisk vejledning i brug af forsegling IOOS Klinisk vejledning i brug af forsegling IOOS Klinisk vejledning i brug af forsegling Formål Hvem har deltaget? Indhold Klinisk vejledning i brug af forsegling Formål At vi på IOOS har fælles tilgang til

Læs mere

FISSURFORSEGLING SOM KARIES- FOREBYGGELSE OG -BEHANDLING AF TASJA VILLÉGAS, DISTRIKTSTANDLÆGE, HØJE TAASTRUP KOMMUNALE TANDPLEJE

FISSURFORSEGLING SOM KARIES- FOREBYGGELSE OG -BEHANDLING AF TASJA VILLÉGAS, DISTRIKTSTANDLÆGE, HØJE TAASTRUP KOMMUNALE TANDPLEJE AF TASJA VILLÉGAS, DISTRIKTSTANDLÆGE, HØJE TAASTRUP KOMMUNALE TANDPLEJE VEJLEDER: METTE BORUM, OVERTANDLÆGE, PHD, MASTER PP DKTE 2012-2013 FISSURFORSEGLING SOM KARIES- FOREBYGGELSE OG -BEHANDLING Indholdsfortegnelse

Læs mere

Opretholdelse af vital pulpa i tænder med profunde

Opretholdelse af vital pulpa i tænder med profunde Behandling af profunde carieslæsioner med gradvis En praksisbaseret undersøgelse Lars Bjørndal - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Resorption. Resorption. Fysiologisk resorption. Fysiologisk resorption. Patologisk resorption. Fysiologisk resortption

Resorption. Resorption. Fysiologisk resorption. Fysiologisk resorption. Patologisk resorption. Fysiologisk resortption Resorption White SC & Pharoah MJ, 6th edition 2009 Oral Radiology Kapitel 19: Dental anomalies side 316-319 Resorption Definition: fjernelse af tandvæv forårsaget af odontoklaster Kan være fysiologiske

Læs mere

Krone- og rodfrakturer med pulpakomplikation

Krone- og rodfrakturer med pulpakomplikation Krone- og rodfrakturer med pulpakomplikation Department of Dental Pathology, Operative Dentistry and Endodontics, Royal Dental College, Faculty of Health Sciences, Aarhus University, Denmark Henrik Løvschall

Læs mere

Endodonti blandt alment praktiserende tandlæger faktorer der former behandlingskvalitet

Endodonti blandt alment praktiserende tandlæger faktorer der former behandlingskvalitet Endodonti blandt alment praktiserende tandlæger faktorer der former behandlingskvalitet LARS BJØRNDAL Forskel i endodontiske behandlingsresultater Det er velkendt fra endodontiske tekstbøger (1) og ældre

Læs mere

Cariologi og Endodonti April 2017 Tandlægeskolen, Københavns Universitet GENERELLE RETNINGSLINIER FOR OPERATIV CARIESTERAPI PÅ VOKSNE

Cariologi og Endodonti April 2017 Tandlægeskolen, Københavns Universitet GENERELLE RETNINGSLINIER FOR OPERATIV CARIESTERAPI PÅ VOKSNE Cariologi og Endodonti April 2017 Tandlægeskolen, Københavns Universitet Præklinisk kursus i plastiske restaureringer, 4. sem. B Plastiske restaureringer 1, 5. sem Vejledning nr. 3 GENERELLE RETNINGSLINIER

Læs mere

RESTAURERINGER I GLASIONOMERCEMENT

RESTAURERINGER I GLASIONOMERCEMENT Cariologi og Endodonti September 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: PLASTISKE RESTAURERINGER I Vejledning nr. 6 RESTAURERINGER I GLASIONOMERCEMENT INDIKATIONSOMRÅDE Glasionomer binder

Læs mere

Krone- og rodfrakturer med pulpakomplikation. Klinisk undersøgelse

Krone- og rodfrakturer med pulpakomplikation. Klinisk undersøgelse Krone- og rodfrakturer med pulpakomplikation Department of Dental Pathology, Operative Dentistry and Endodontics, Royal Dental College, Faculty of Health Sciences, Aarhus University, Denmark Henrik Løvschall

Læs mere

Profund caries er tæt forbundet med inflammation i

Profund caries er tæt forbundet med inflammation i videnskab & klinik Oversigtsartikel Abstract Evidens og behandling af profund caries Operativ behandling af profund caries involverer i dag begreber som forebyggelse af overekskavering og dermed øget risiko

Læs mere

Cariologi og Endodonti September 2014 Tandlægeskolen, Københavns Universitet GENERELLE RETNINGSLINIER FOR OPERATIV CARIESTERAPI

Cariologi og Endodonti September 2014 Tandlægeskolen, Københavns Universitet GENERELLE RETNINGSLINIER FOR OPERATIV CARIESTERAPI Cariologi og Endodonti September 2014 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: PLASTISKE RESTAURERINGER I Vejledning nr. 3 GENERELLE RETNINGSLINIER FOR OPERATIV CARIESTERAPI Hensigten med operativ

Læs mere

Cariologi og Endodonti Februar 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: ENDODONTISK GRUNDKURSUS

Cariologi og Endodonti Februar 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: ENDODONTISK GRUNDKURSUS Cariologi og Endodonti Februar 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: ENDODONTISK GRUNDKURSUS Vejledning nr. 2 ENDODONTI - ANDRE ENDODONTISKE BEHANDLINGER Overkapning (OVKA) Overkapning

Læs mere

Carieslæsioner på røntgenbilleder og i virkeligheden

Carieslæsioner på røntgenbilleder og i virkeligheden Klinisk undersøgelse Carieslæsioner på røntgenbilleder og i virkeligheden White SC & Pharoah MJ, 6th edition 2009 Oral Radiology Kapitel 17, Wenzel A: Dental Caries, side 270-281 Caries forårsages af bakteriel

Læs mere

Oversigt over begrænsninger og kombinationsmuligheder i Sygesikringsoverenskomstens

Oversigt over begrænsninger og kombinationsmuligheder i Sygesikringsoverenskomstens Oversigt over begrænsninger og kombinationsmuligheder i Sygesikringsoverenskomstens ydelser fra 1. oktober 1999 ( justeringer efter ændringerne pr. 1. april 2004). Afregningssystemet i sygesikringsoverenskomsten

Læs mere

DOFT Efterårskursus 2014

DOFT Efterårskursus 2014 DOFT Efterårskursus 2014 på Nyborg Stand d.25. og 26. september 2014 Forord Vi har i år valgt at give efterårskursus titlen: Nutidens cariologi og fremtidens tandpleje. Det betyder, at vi sætter fokus

Læs mere

VI INTRODUCERER DEN NYE STANDARD INDEN FOR CARIESBESKYTTELSE

VI INTRODUCERER DEN NYE STANDARD INDEN FOR CARIESBESKYTTELSE VI INTRODUCERER DEN NYE STANDARD INDEN FOR CARIESBESKYTTELSE Fluor Pro-Argin TM teknologi Fluor Op til 20 % større reduktion i antal nye huller i tænderne efter 2 år 1,2 COLGATE, DEDIKERET TIL EN CARIESFRI

Læs mere

Udvikling og effektevaluering af et cariesforebyggende program

Udvikling og effektevaluering af et cariesforebyggende program Udvikling og effektevaluering af et cariesforebyggende program Indledning I Horsens kommunale Tandpleje bliver der hvert år lavet opgørelser over cariesudviklingen ud fra vores OCR-statistikker. Vi bruger

Læs mere

Kan man efterlade caries i mælketænder uden behandling?

Kan man efterlade caries i mælketænder uden behandling? videnskab & klinik Oversigtsartikel Abstract Behandling eller ikke af mælketænder Caries i det primære tandsæt er et folkesundhedsproblem og en udfordring for tandplejen. En traditionel opfattelse er,

Læs mere

Cariologi og Endodonti September 2014 Tandlægeskolen, Københavns Universitet MATERIALER TIL ISOLERING, OPFYLDNING OG PROVISORISKE FYLDNINGER

Cariologi og Endodonti September 2014 Tandlægeskolen, Københavns Universitet MATERIALER TIL ISOLERING, OPFYLDNING OG PROVISORISKE FYLDNINGER Cariologi og Endodonti September 2014 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: PLASTISKE RESTAURERINGER I Vejledning nr. 5 MATERIALER TIL ISOLERING, OPFYLDNING OG PROVISORISKE FYLDNINGER Isolationsmaterialer

Læs mere

DOFT Efterårskursus 2014

DOFT Efterårskursus 2014 DOFT Efterårskursus 2014 på Nyborg Stand d.25. og 26. september 2014 Forord Vi har i år valgt at give efterårskursus titlen: Nutidens cariologi og fremtidens tandpleje. Det betyder, at vi sætter fokus

Læs mere

Cariologi og Endodonti Januar 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: PLASTISKE RESTAURERINGER III INTERN BLEGNING AF TÆNDER

Cariologi og Endodonti Januar 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: PLASTISKE RESTAURERINGER III INTERN BLEGNING AF TÆNDER Cariologi og Endodonti Januar 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: PLASTISKE RESTAURERINGER III Vejledning nr. 1 INTERN BLEGNING AF TÆNDER Indikationsområde/årsag til misfarvning Endodontisk

Læs mere

Infraktioner - revner i tænder tænde ne rne

Infraktioner - revner i tænder tænde ne rne Infraktioner - revner i tænderne Infraktioner (revner) i tænderne Infraktioner (revner) i tænderne er et hyppigt forekommende problem og som behandlere ser vi dem næsten hver dag her på klinikken. Vi har

Læs mere

Endodonti 2011 Unge permanente tænder

Endodonti 2011 Unge permanente tænder Tværssnitsstudier Tilstedeværelse af AP, i rodfyldte tænder, voksne 80% Endodonti 2011 Unge permanente tænder 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Lise-Lotte Kirkevang Referencer+Illustrationer: Textbook of

Læs mere

Ekstraktion frem for. Når man har at gøre med pædodontisk endodonti, bør man være meget rationel og tænke. på både barnet, biddet og ressourcerne og

Ekstraktion frem for. Når man har at gøre med pædodontisk endodonti, bør man være meget rationel og tænke. på både barnet, biddet og ressourcerne og Ekstraktion frem for 4 Når man har at gøre med pædodontisk endodonti, bør man være meget rationel og tænke på både barnet, biddet og ressourcerne og ikke kun på tanden. Det mener Ulla Schröder, svensk

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 5: Checkliste Andres et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Andres D et al.: Randomized double-blind trial of the effects of humidified compared with

Læs mere

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen Nye tal fra Sundhedsstyrelsen Tandlægeydelser under Den Offentlige Sygesikring 2000-2002 2003:18 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 Postboks 1881 2300 København S. Telefon:

Læs mere

Tidlig diagnostik og behandling af approksimal caries i mælketandsættet en medicinsk teknologivurdering Sammenfatning

Tidlig diagnostik og behandling af approksimal caries i mælketandsættet en medicinsk teknologivurdering Sammenfatning Tidlig diagnostik og behandling af approksimal caries i mælketandsættet en medicinsk teknologivurdering Sammenfatning 2008 Medicinsk Teknologivurdering puljeprojekter 2008; 8(4) Tidlig diagnostik og behandling

Læs mere

Forbedring af evidensbaseret behandling = ændring af evidens?

Forbedring af evidensbaseret behandling = ændring af evidens? Forbedring af evidensbaseret behandling = ændring af evidens? Almindelige psykiske lidelser som angst, depression, spiseforstyrrelser mv. har stor udbredelse. I Danmark og andre europæiske lande vurderes

Læs mere

Det Nationale Forskningscenter. for Arbejdsmiljø, NFA

Det Nationale Forskningscenter. for Arbejdsmiljø, NFA Hvad virker i ulykkesforebyggelsen Det Nationale Forskningscenter - Review af den internationale videnskabelige litteratur for Arbejdsmiljø, NFA AMFF Årskonference januar 2014, Seniorforsker, PhD. Forebyggelse

Læs mere

Enoral Optagelsesteknik Teori for enorale røntgenoptagelser Parallelteknik

Enoral Optagelsesteknik Teori for enorale røntgenoptagelser Parallelteknik Enoral Optagelsesteknik Teori for enorale røntgenoptagelser Parallelteknik Dette program beskæftiger sig med den teoretiske viden, der skal til for at kunne indstille røntgenrøret til optagelser med parallelteknik.

Læs mere

Det er et ikke et spørgsmål om enten eller

Det er et ikke et spørgsmål om enten eller Trepartsinterview AF LENE OUTZEN FOGHSGAARD, JOURNALIST., PROFESSOR, MPH, PH.D., DR. ODONT, ODONTOLOGISK INSTITUT, AARHUS UNIVERSITET OG ELSE SOMMER, OVERTANDLÆGE, HORSENS KOMMUNALE TANDPLEJE. FOTOGRAF:

Læs mere

Parodontiet og pulpa pulpa og parodontiet

Parodontiet og pulpa pulpa og parodontiet Parodontiet og pulpa pulpa og parodontiet KAJ STOLTZE Min første erfaring med relationerne mellem parodontiet og pulpa fandt sted for mere end 40 år siden. Omstændighederne var følgende: Som undervisningsassistent

Læs mere

Tandtraumer brush-up

Tandtraumer brush-up Tandtraumer brush-up Afdelingstandlæge Dorthe Berenth Madsen og Lektor Nuno Hermann Afdeling for Pædodonti og Klinisk Genetik, Odontologisk Institut, Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, Københavns Universitet

Læs mere

Tandbørstning. Tandbørstning. Der går ikke hul i en ren tand

Tandbørstning. Tandbørstning. Der går ikke hul i en ren tand Tandbørstning Tandbørstning Der går ikke hul i en ren tand Start tandbørstningen når den første tand kommer frem. Børn skal have hjælp til tandbørstning indtil de er ca. 10 år. Det er vigtigt at børste

Læs mere

N r. 2 0. Caries. huller i tænderne. Hvorfor får man huller i tænderne? Hvordan kan de undgås? Læs mere i denne folder

N r. 2 0. Caries. huller i tænderne. Hvorfor får man huller i tænderne? Hvordan kan de undgås? Læs mere i denne folder N r. 2 0 Caries huller i tænderne Hvorfor får man huller i tænderne? Hvordan kan de undgås? Læs mere i denne folder Caries huller i tænderne Caries også kendt som huller i tænderne er en af de mest almindelige

Læs mere

Krig mod bakterier i munden

Krig mod bakterier i munden Krig mod bakterier i munden AN I TA T R AC E Y, P R O J E K T S Y G E P L E J E R S K E, M K S, S D, K VAL I T E T O G S AM M E N H Æ N G, AAL B O R G U H ET KVALITETS UDVIKLINGS PROJEKT Implementering

Læs mere

Kritisk læsning af kohorte studie Oversat efter: Critical Appraisal skills Programme (CASP) Making sense of evidence

Kritisk læsning af kohorte studie Oversat efter: Critical Appraisal skills Programme (CASP) Making sense of evidence Kritisk læsning af kohorte studie Oversat efter: Critical Appraisal skills Programme (CASP) Making sense of evidence Public Health Resource Unit 2002 http://www.phru.nhs.uk/casp/critical_appraisal_tools.htm

Læs mere

NR. 20. Caries. forebyggelse og behandling. Hvorfor får man caries? Hvordan behandler man caries? Og hvordan kan man undgå caries?

NR. 20. Caries. forebyggelse og behandling. Hvorfor får man caries? Hvordan behandler man caries? Og hvordan kan man undgå caries? NR. 20 Caries forebyggelse og behandling Hvorfor får man caries? Hvordan behandler man caries? Og hvordan kan man undgå caries? Caries forebyggelse og behandling Caries også kendt som huller i tænderne

Læs mere

Behandling af primære tænder med kompliceret caries

Behandling af primære tænder med kompliceret caries Behandling af primære tænder med kompliceret caries Lis Almer Formålet med tandbehandling af primære tænder er at sikre barnet smertefrihed, god tyggefunktion samt bevare pladsen, idet en mistet primær

Læs mere

MINDFULNESS BETALER SIG, NÅR BRYSTKRÆFT GØR ONDT!

MINDFULNESS BETALER SIG, NÅR BRYSTKRÆFT GØR ONDT! MINDFULNESS BETALER SIG, NÅR BRYSTKRÆFT GØR ONDT! Maja Johannsen, PhD, cand.psych., Enhed for Psykoonkologi & Sundhedspsykologi (EPoS), Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital og Psykologisk Institut,

Læs mere

Fissurforsegling år 2006

Fissurforsegling år 2006 Fissurforsegling år 2006 sven poulsen, göran koch og lill-kari wendt Metoder til forebyggelse af caries i okklusale fissurer har eksisteret længe. De tidligste metoder var de såkaldte profylaktiske fissurrensninger

Læs mere

Krig mod bakterier i munden

Krig mod bakterier i munden Krig mod bakterier i munden ANITA TRACEY, PROJEKTSYGEPLEJERSKE, MKS, SD, KVALITET OG SAMMENHÆNG, AALBORG UH ET KVALITETS UDVIKLINGS PROJEKT Implementering af anbefalinger fra: Klinisk retningslinje om

Læs mere

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ

Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Bilag 34 - Beslutningsgrundlag: Behandling af personer med kroniske smerter i knæ Hvilke spørgsmål ønskes besvaret Baggrund for spørgsmål(ene) Kort beskrivelse af problemfeltet og argumentation for projektets

Læs mere

Cariesbilledet er forskelligt i det primære og permanente

Cariesbilledet er forskelligt i det primære og permanente videnskab & klinik Oversigtsartikel Abstract Non-invasiv behandling af carieslæsioner Plastforsegling er en gængs non-invasiv behandling til standsning af superficielle okklusale carieslæsioner i det unge

Læs mere

Evaluering i Tandplejen, efterår 2014

Evaluering i Tandplejen, efterår 2014 Evaluering i Tandplejen, efterår I følgende dokument fremgår gennemgang af Tandplejens evalueringer fra efteråret. Tandplejen har evalueret på følgende aftalemål fra og : Vi skaber bedre tandsundhed for

Læs mere

Pædodontisk forskning og spidskompetence - giver det bedre oral helse for børn og unge? Sven Poulsen

Pædodontisk forskning og spidskompetence - giver det bedre oral helse for børn og unge? Sven Poulsen Pædodontisk forskning og spidskompetence - giver det bedre oral helse for børn og unge? Sven Poulsen To tilgange til fremme af oral helse hos børn og unge Population Generelle forebyggende foranstaltninger

Læs mere

Exarticulerede primære tænder

Exarticulerede primære tænder Exarticulerede primære tænder skader i de permanente tænder. Det er som regel en voldsom oplevelse for forældrene, når deres barn exartikulerer en primær incisiv. Forældrenes bekymring drejer sig især

Læs mere

Troværdigheden af radiologisk cariesdiagnostik sammenhæng mellem rigtighedsværdi og sandhedsreference

Troværdigheden af radiologisk cariesdiagnostik sammenhæng mellem rigtighedsværdi og sandhedsreference Troværdigheden af radiologisk cariesdiagnostik sammenhæng mellem rigtighedsværdi og sandhedsreference hanne hintze En stor del af den odontologiske radiologiske forskning er koncentreret omkring evaluering

Læs mere

Kollektiv eller individuel profylakse?

Kollektiv eller individuel profylakse? Kollektiv eller individuel profylakse? sven poulsen Forebyggelsen er til stadig diskussion som følge af en lang række forhold. Men ét af de hyppigst stillede spørgsmål er: Skal vi fortsætte med den brede

Læs mere

Parodontitis - tandkødsbetændelse. dsbetændel og tandløsning

Parodontitis - tandkødsbetændelse. dsbetændel og tandløsning Parodontitis - tandkødsbetændelse dsbetændel og tandløsning Værd at vide: Der findes to store tandsygdomme, som rammer næsten alle mennesker. Den ene er Caries: "huller i tænderne". Den anden er Parodontitis.

Læs mere

Værd at vide om tandslid

Værd at vide om tandslid Værd at vide om tandslid www.colgate.dk Hvad er tandslid? Tandslid er en samlet betegnelse for tab af de hårde tandvæv, som består af emalje og dentin. Emaljen er den hårde ydre skal, som dækker hele tandkronen.

Læs mere

Carieslæsioner på røntgenbilleder og i virkeligheden

Carieslæsioner på røntgenbilleder og i virkeligheden Klinisk undersøgelse Carieslæsioner på røntgenbilleder og i virkeligheden White SC & Pharoah MJ, 6th edition 2009 Oral Radiology Kapitel 17, Wenzel A: Dental Caries, side 270-281 Caries forårsages af bakteriel

Læs mere

Arbejdsdokument Evidenstabel

Arbejdsdokument Evidenstabel Arbejdsdokument Evidenstabel Dette arbejdspapir kan anvendes til kritisk gennemgang af den litteratur, der skal danne grundlag for retningslinjens anbefalinger. DMCG: DMCG-PAL Retningslinjens titel: Farmakologiske

Læs mere

Udarbejdelse af en klinisk retningslinje

Udarbejdelse af en klinisk retningslinje Udarbejdelse af en klinisk retningslinje Maiken Bang Hansen, Cand.scient.san.publ, akademisk medarbejder i DMCG-PAL og CKR Årsmøde i DMCG-PAL 2013 6. marts 2013 Hvad er en klinisk retningslinje Et dokument,

Læs mere

Udarbejdelse af kliniske retningslinjer: Systematisk og kritisk læsning

Udarbejdelse af kliniske retningslinjer: Systematisk og kritisk læsning Udarbejdelse af kliniske retningslinjer: Systematisk og kritisk læsning Første del: det fokuserede spørgsmål DMCG-PAL, 8. april 2010 Annette de Thurah Sygeplejerske, MPH, ph.d. Århus Universitetshospital

Læs mere

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI).

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Kort klinisk retningslinje vedr.: Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Udarbejdet af SAKS (Dansk Selskab for Artroskopisk Kirurgi og Sportstraumatologi) Forfattere:

Læs mere

Ting kan gå galt! Ting varer ikke evigt! PTOs årsmøde 2011 Hotel Grand Park, Korsør 5. november 2011. Brugbare behandlingsmetoder uden evidens

Ting kan gå galt! Ting varer ikke evigt! PTOs årsmøde 2011 Hotel Grand Park, Korsør 5. november 2011. Brugbare behandlingsmetoder uden evidens PTOs årsmøde 2011 Hotel Grand Park, Korsør 5. november 2011 Evidensbaseret tandpleje? Brugbare behandlingsmetoder uden evidens Flemming Isidor Protetik, Institut for Odontologisk, Tandlægeskolen Aarhus

Læs mere

Foramen Coecum på underkæbens 1. og 2. molar

Foramen Coecum på underkæbens 1. og 2. molar DKTE 2012/2013 Foramen Coecum på underkæbens 1. og 2. molar En retrospektiv populationsundersøgelse af 3 årgange i Brøndby Kommunale Tandpleje Anja Jørgensen Brøndby Kommunal Tandpleje Indledning Formålet

Læs mere

N R. 2 3. Rodbehandling. Før og efter rodbehandling

N R. 2 3. Rodbehandling. Før og efter rodbehandling N R. 2 3 Rodbehandling Før og efter rodbehandling Rodbehandling Hvorfor og hvornår skal en tand rodbehandles? Behov for rodbehandling opstår oftest i forbindelse med, at et hul i en tand (caries) når igennem

Læs mere

Den 2. september 2015 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod

Den 2. september 2015 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod Den 2. september 2015 blev i sag nr. 88039: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Dansk Tandforsikring A/S Jægersborg Allé 14 2920 Charlottenlund afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 7: Checkliste Campbell et.al. SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: E J Campbell, M D Baker. Subjective effects of humidification of oxygen for delivery by

Læs mere

ENDODONTI - NØDBEHANDLINGER OG KOMPLIKATIONER

ENDODONTI - NØDBEHANDLINGER OG KOMPLIKATIONER Cariologi og Endodonti Februar 2009 Tandlægeskolen, Københavns Universitet BLOKKURSUS: ENDODONTISK GRUNDKURSUS Vejledning nr. 3 ENDODONTI - NØDBEHANDLINGER OG KOMPLIKATIONER NØDBEHANDLINGER Ved endodontisk

Læs mere

RESTAURERINGER I GLASIONOMERCEMENT

RESTAURERINGER I GLASIONOMERCEMENT Cariologi og Endodonti April 2018 Tandlægeskolen, Københavns Universitet Præklinisk kursus i plastiske restaureringer, 4. sem. B Plastiske restaureringer 1, 5. sem. B Vejledning nr. 6 RESTAURERINGER I

Læs mere

Fælles beslutningstagning: 1. Cochlear Implant eller 2. optimal høreapparatsbehandling

Fælles beslutningstagning: 1. Cochlear Implant eller 2. optimal høreapparatsbehandling Fælles beslutningstagning: 1. Cochlear Implant eller 2. optimal høreapparatsbehandling Fælles beslutningstagning Hvad er det? 1. Beslutningen om den rette behandling tages af patient og læge i fællesskab

Læs mere

Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks

Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks David Glasscock, Arbejds- og Miljømedicinsk Årsmøde Nyborg d. 17. marts 2011 Klinisk vejledning: Tilpasnings- og belastningsreaktioner

Læs mere

Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang

Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang Evidens for livsstilsinterventioner til børn og voksne med svær overvægt En litteraturgennemgang Mads Vendelbo Lind, forsker og underviser, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet 26/09/2018

Læs mere

National klinisk retningslinje Træning af håndfunktion. CPOP dag 2015. Helle S. Poulsen Ergoterapeut, Cand. scient. san.

National klinisk retningslinje Træning af håndfunktion. CPOP dag 2015. Helle S. Poulsen Ergoterapeut, Cand. scient. san. National klinisk retningslinje Træning af håndfunktion CPOP dag 2015 Helle S. Poulsen Ergoterapeut, Cand. scient. san. National klinisk retningslinje Klinisk retningslinje for fysioterapi og ergoterapi

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 4 Bilag 4 Evidenstabel Forfatter År Studietype Studiets Befolkningstype Intervention Resultat Kommentarer kvalitet Escalante et Gong, Shun et 2014 RCT, crossover 2014 Metaanalys e + 42 kvinder med

Læs mere

Cariologi og Endodonti September 2017 Tandlægeskolen, Københavns Universitet FISSURFORSEGLING OG SEAL-BEHANDLING PÅ VOKSNE

Cariologi og Endodonti September 2017 Tandlægeskolen, Københavns Universitet FISSURFORSEGLING OG SEAL-BEHANDLING PÅ VOKSNE Cariologi og Endodonti September 2017 Tandlægeskolen, Københavns Universitet Præklinisk kursus i plastiske restaureringer, 4. sem. B Plastiske restaureringer 1, 5. sem. B Vejledning nr. 9 FISSURFORSEGLING

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER CLEARINGHOUSE Kursus for bedømmere af kliniske retningslinjer ECTS: Kurset er postgraduat og ækvivalerer 5 ECTS point ved bestået eksamen. Der udstedes eksamensbevis. Formål: Kurset giver kompetence til at fungere som

Læs mere

Kliniske observationer som epidemiologiske undersøgelser

Kliniske observationer som epidemiologiske undersøgelser Fissurforsegling til behandling af caries hos børn og voksne Et litteraturstudie suppleret med en kasuistik Karen Mørup og Kim Ekstrand - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER - CLEARINGHOUSE Bilag 8: Checkliste Estey SfR Checkliste 2: Randomiserede kontrollerede undersøgelser Forfatter, titel: Estey, William: Subjective Effects og Dry versus Humidified Low Flow Oxygen Tidsskrift, år: Respiratory

Læs mere

Allergi overfor indholdsstoffer i fluorpræparatet. Behandling: Fissurforsegling Lakering af tændernes dybe furer med en tyndtflydende plast.

Allergi overfor indholdsstoffer i fluorpræparatet. Behandling: Fissurforsegling Lakering af tændernes dybe furer med en tyndtflydende plast. Behandling: Fluor pensling Fluorpensling anvendes til at bremse udviklingen af begyndende huller (caries) i tænderne. Fluorpensling kan også benyttes til at lindre symptomer fra følsomme tænder, hvor årsagen

Læs mere

Apikal parodontit. F AGARTIKKEL Nor Tannlegeforen Tid 2005; 115: 266 70. Lars Bjørndal

Apikal parodontit. F AGARTIKKEL Nor Tannlegeforen Tid 2005; 115: 266 70. Lars Bjørndal F AGARTIKKEL Nor Tannlegeforen Tid 25; 115: 266 7 Lars Bjørndal Apikal parodontit Principper for behandling af akut apikal parodontit med udgangspunkt i et patienttilfælde Det er vigtigt at forstå at behandlingen

Læs mere

NR. 23. Rodbehandling. Før og efter rodbehandling

NR. 23. Rodbehandling. Før og efter rodbehandling NR. 23 Rodbehandling Før og efter rodbehandling Rodbehandling En rodbehandling kan altså være nødvendig for at fjerne både en levende, en betændt eller en død bakteriefyldt nerve. Tand med nervebetændelse.

Læs mere

Mælketandsæt med nye tænder på vej. Db-42/9-21-22-23

Mælketandsæt med nye tænder på vej. Db-42/9-21-22-23 Tandudvikling Mælketandsæt med nye tænder på vej Db-42/9-21-22-23 TANDORGANET TANDEN krone rod OMGIVENDE VÆV TANDORGANET KRONE emalje dentin tandben pulpa pulpa dentis pulpakammer nerven tandmarven TANDORGANET

Læs mere

Effektive interventioner med fokus på forbedring af mænds sundhed. Af Anna Bachmann Boje & Christina Stentoft Hoxer

Effektive interventioner med fokus på forbedring af mænds sundhed. Af Anna Bachmann Boje & Christina Stentoft Hoxer + Effektive interventioner med fokus på forbedring af mænds sundhed Af Anna Bachmann Boje & Christina Stentoft Hoxer + Formål Med udgangspunkt i artiklen What works with men? A systematic review of health

Læs mere

Økonomisk evaluering af telemedicin -hvad kan vi lære af de hidtidige studier? -Kristian Kidholm, OUH

Økonomisk evaluering af telemedicin -hvad kan vi lære af de hidtidige studier? -Kristian Kidholm, OUH Økonomisk evaluering af telemedicin -hvad kan vi lære af de hidtidige studier? -Kristian Kidholm, OUH 1 Baggrund: Hvad viser reviews af økonomiske studier af telemedicin? Forfatter Antal studier Andel

Læs mere

Gigt i kæben Gigtramte Børns Forældreforening Tlf. 96 77 12 00 www.gbf.dk gbf@gbf.dk

Gigt i kæben Gigtramte Børns Forældreforening Tlf. 96 77 12 00 www.gbf.dk gbf@gbf.dk Gigt i kæben Gigt hos børn rammer ofte kæben Kæbeledspåvirkning hos børn med gigt Røntgenundersøgelser af børn med børnegigt har vist, at ca. 60 % får forandringer i kæbeleddet. fra leddet (foran øret)

Læs mere

Tandbehandling (2016)

Tandbehandling (2016) Tandbehandling (2016) Nedenfor kan du se en oversigt over tilskud i kroner til tandbehandling. For tandbehandling ydet hos praktiserende tandlæge i EU/EØS-landende erstattes efter nedennævnte takster.

Læs mere

EFFEKTER AF KLASSELEDELSE RESULTATER AF EN INTERNATIONAL FORSKNINGSOVERSIGT METTE DEDING, SFI CAMPBELL

EFFEKTER AF KLASSELEDELSE RESULTATER AF EN INTERNATIONAL FORSKNINGSOVERSIGT METTE DEDING, SFI CAMPBELL EFFEKTER AF KLASSELEDELSE RESULTATER AF EN INTERNATIONAL FORSKNINGSOVERSIGT METTE DEDING, SFI CAMPBELL CAMPBELL FORSKNINGSOVERSIGT: Regina M. Oliver, Joseph H. Wehby, Daniel J. Reschly Teacher classroom

Læs mere

INTERPROFESSIONEL TRÆNING I PSYKIATRISK STUDIE-ENHED.

INTERPROFESSIONEL TRÆNING I PSYKIATRISK STUDIE-ENHED. INTERPROFESSIONEL TRÆNING I PSYKIATRISK STUDIE-ENHED. PSYKIATRISKE PATIENTER MED KOMPLEKSE BEHOV OG PATIENTINVOLVERING Kræver ændrede færdigheder hos personalet i psykiatrien. Det kræver også, at sundhedspersonalet

Læs mere

Logo white_gray_white Logo white_gray_white

Logo white_gray_white Logo white_gray_white Behandlingsfilosofi Vores filosofi er ganske enkel Bevar dine egne tænder hele livet!. Målet for tandklinikken er at hjælpe dig bedst muligt med at bevare dine egne tænder hele livet. Forebyggende behandling

Læs mere

Brug af digitale medier til sundhedsfremme - Et litteraturstudie

Brug af digitale medier til sundhedsfremme - Et litteraturstudie 6 Brug af digitale medier til sundhedsfremme - Et litteraturstudie Baggrund Kan de digitale medier bruges til sundhedsfremmende aktiviteter, og har det en effekt? Det spørgsmål stilles ofte, og denne rapport

Læs mere

Infraktioner i dentin diagnostik og behandling

Infraktioner i dentin diagnostik og behandling Infraktioner i dentin diagnostik og behandling ULLA PALLESEN Symptomgivende dentininfraktioner (SDI) kan ofte præsentere tandlægen for et diagnostisk og behandlingsmæssigt dilemma. Patienten kan ikke udpege

Læs mere

Kære Københavns Tandlægeforening

Kære Københavns Tandlægeforening Kære Københavns Tandlægeforening Vi vil gerne sige tak for jeres uundværlige støtte til vores frivillige arbejde med Rise Above Foundation Cebu på Filippinerne i juli måned 2013. Hermed fremsender vi jer

Læs mere

Aalborg Kommunes Tandpleje. Tandsundheden Status over tandsundheden i Aalborg Kommune i 2014 og et overblik over udviklingen.

Aalborg Kommunes Tandpleje. Tandsundheden Status over tandsundheden i Aalborg Kommune i 2014 og et overblik over udviklingen. Aalborg Kommunes Tandpleje Tandsundheden 2014 Status over tandsundheden i Aalborg Kommune i 2014 og et overblik over udviklingen. Sundhedsstyrelsen følger udviklingen i børn og unges tandsundhed på baggrund

Læs mere

FORSKNING I HJERTEFLIMMER HOS HESTE

FORSKNING I HJERTEFLIMMER HOS HESTE FAGLIGT Forskning på KU Sund FORSKNING I HJERTEFLIMMER HOS HESTE til gavn for både heste og mennesker HESTENS HJERTE Op til 6 kg i hest på 500 kg Hvilepuls: 28-40 slag pr. minut Maksimal puls: 200-240

Læs mere

Cariologi og Endodonti August 2018 Pædodonti Tandlægeskolen, Københavns Universitet FISSURFORSEGLING OG SEAL-BEHANDLING

Cariologi og Endodonti August 2018 Pædodonti Tandlægeskolen, Københavns Universitet FISSURFORSEGLING OG SEAL-BEHANDLING Cariologi og Endodonti August 2018 Pædodonti Tandlægeskolen, Københavns Universitet Præklinisk kursus i plastiske restaureringer, 4. sem. B Plastiske restaureringer 1, 5. sem. B Pædodonti 1. sem. K Vejledning

Læs mere

Tandbehandling (2017)

Tandbehandling (2017) Tandbehandling (2017) Nedenfor kan du se en oversigt over tilskud i kroner til tandbehandling. For tandbehandling ydet hos praktiserende tandlæge i EU/EØSlandende erstattes efter nedennævnte takster. Ydelser

Læs mere

Probiotika i akvakultur en strategi til forebyggelse af fiskesygdom

Probiotika i akvakultur en strategi til forebyggelse af fiskesygdom Bettina Spanggaard & Lone Gram Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Fiskeindustriel Forskning Probiotika i akvakultur en strategi til forebyggelse af fiskesygdom Sygdom hos fisk i opdræt behandles

Læs mere

Tandbehandling (2018)

Tandbehandling (2018) Tandbehandling (2018) Nedenfor kan du se en oversigt over tilskud i kroner til tandbehandling. For tandbehandling ydet hos praktiserende tandlæge i EU/EØS-landene erstattes efter nedennævnte takster. Ydelser

Læs mere

FISSURFORSEGLING OG SEAL-BEHANDLING

FISSURFORSEGLING OG SEAL-BEHANDLING Cariologi og Endodonti August 2019 Pædodonti Tandlægeskolen, Københavns Universitet Præklinisk kursus i plastiske restaureringer, 4. sem. B Plastiske restaureringer 1, 5. sem. B Pædodonti 1. sem. K Vejledning

Læs mere