DEL 3 DIFFERENTIERING GENNEM TILPASNINGER, UNDERVISNINGSFORMER OG ORGANISERING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEL 3 DIFFERENTIERING GENNEM TILPASNINGER, UNDERVISNINGSFORMER OG ORGANISERING"

Transkript

1 DEL 3 DIFFERENTIERING GENNEM TILPASNINGER, UNDERVISNINGSFORMER

2 54 DIFFERENTIERING GENNEM ASE-MODELLEN Idrætsteamet på Byskovskolens afdeling Asgård har udviklet det fælles værktøj ASE-modellen, som er en didaktisk planlægningsmodel. Modellen har sit udspring i Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel og er videreudviklet af Keld Fredens (Fredens, 2008). Idrætsteamet har udvidet modellen med et afsnit om tilpasninger og særlige aftaler. Modellen er et redskab, som idrætslæreren ved start på et nyt forløb (emne) kan bruge til at sikre sig, at mål, aktiviteter, tilpasninger og aftaler samt tegn på læring bliver planlagt i detaljer. Modellen skaber overblik over den enkelte lektion og kan anvendes til at kommunikere til og med det øvrige personale, så alle er forberedt på aftaler, aktiviteter og rammer for dagens undervisning. Indholdet i venstre spalte er fast, mens midterste spalte uddyber indholdet i venstre spalte med udgangspunkt i de fælles mål for det pågældende klassetrin. Den eller de ansvarlige lærere udfylder højre spalte med kompetence-, færdigheds- og vidensmål, rammer, aktiviteter, tilpasninger, specialpædagogiske tiltag og så videre for hvert nyt emne/forløb. Det sker på baggrund af de aftaler, der er lavet i fagteamet, klassens team og/eller det tværfaglige team (i bilagene findes et eksempel på et udfyldt skema til undervisning i udskolingen).

3 DIFFERENTIERING GENNEM 55 IDRÆT UGE: KLASSE: EMNE: Kompetenceområde: Kompetencemål: (Flerårig) Her skrives det kompetenceområde, som er besluttet i årsplanen Alsidig idrætsudøvelse Idrætskultur og relationer Krop, træning og trivsel Fælles Mål, Idræt (Etårig) Nævn de videns mål og færdighedsmål fra Fælles Mål i Idræt, du vil anvende Her vælges de færdighedsmål og vidensmål, som skal være i fokus i det enkelte forløb. Der er for eksempel fem områder, der kan vælges mål efter under Kompetenceområdet Alsidig idrætsudøvelse (redskabsaktiviteter, boldspil og boldbasis, dans og udtryk, kropsbasis samt løb, spring og kast). Disse mål gælder for hele klassen og skal gerne afspejle en progression. Omsatte læringsmål for forløb (Mål for det enkelte forløb) Hvad vil det konkret betyde: Start sætningen med JEG kan/skal/vil. Her omskrives målene til at være mere konkrete og målbare. Det er vigtigt at tænke i undervisningsdifferentiering og i, at eleverne kan se sig selv i målene. Disse mål skal kunne skrives på tavlen og være forståelige for eleverne. Valg af aktiviteter Hvilke aktiviteter skal timen/forløbet bestå af: Redegør for, hvad JEG skal gøre, og hvad LÆREREN skal gøre. Lektionens aktiviteter beskrives, så alle i teamet kan læse og forstå, hvad der skal ske. Husk at nævne materialer, regler, opgaver og eventuelle beskeder til det tværfaglige personale. Rammefaktorer Hvilke rammer er der for undervisningen, herunder aftaler om gruppearbejde m.m. Det er vigtigt at beskrive den didaktiske ramme. Hvor skal undervisningen foregå? Hvordan starter I timen? Er der faste pladser? Er der faste arbejdsgrupper eller makkerpar? Tilpasninger og særlige aftaler Henvendt til elever, der har brug for individuelle tiltag/tilpasninger Her beskrives individuelle behov og aftaler. Det kan være, at en elev har brug for at gå i bad tidligere end de andre, har et fast pause -sted, skal hentes og forberedes til timen eller andet. Det er vigtigt for alle, både elever og voksne, at kende til særaftalerne, da det skaber samarbejde, forståelse, ro og overblik. Tegn på læring Hvornår kan du se, at der er sket en læring. Start sætningen med JEG kan/skal/vil Tegn på læring skal være på flere niveauer, så alle elever kan identificere sig med et eller flere læringsmål. Målene nævnes i starten af timen. Når der evalueres i fællesskab i slutningen af timen, kan man tale om tegn på læring. Planlægger: Hvem har planlagt dette forløb.

4 56 DIFFERENTIERING GENNEM Når aktiviteter skal tilpasses, kan man tage udgangspunkt i aktivitetshjulet, som er inspireret af Knud Aage Nielsens (1983) Spilhjulet et redskab til at skabe boldlege og -aktiviteter. AKTIVITETSHJUL Betingelser/regler Rekvisit Størrelse Vægt Form Egenskaber Antal Deltagere Antal hold Antal deltagere pr. hold Tilladt Forbudt Krav AKTIVITET Mål/redskab Placering Antal Form Instruktionsform Verbal Taktil Motorisk Bane Størrelse Form Underlag Ændrer eller tilpasser man en aktivitet, for eksempel rundbold, kan det være hensigtsmæssigt at give den et nyt navn, så eleverne ikke har bestemte, fastlåste forventninger til aktivitetens struktur og indhold. Der er mange muligheder for at tilpasse, variere og differentiere undervisningen med fokus på formål, rekvisitter, betingelser/regler, bane, mål/redskaber, deltagere, materiale og musik, instruktionsform og så videre Elever med funktionsnedsættelser har ofte selv ideer til, hvordan de får udfordringer ved en given aktivitet. Involver dem derfor i planlægningen, gennemførelsen og evalueringen af undervisningen. Juster meget gerne undervejs!

5 DIFFERENTIERING GENNEM 57 EKSEMPLER PÅ TILPASNINGER MED UDGANGSPUNKT I AKTIVITETSHJULET Introduktion/instruktionsformer Elever i psykosociale, kognitive eller høremæssige vanskeligheder kan have brug for visuel støtte, for eksempel ved at aktiviteterne illustreres på en tavle i den rækkefølge, de skal udføres i. Bevægelser både beskrives og vises fysisk. Elever i synsvanskeligheder har behov for verbal og eventuelt taktil instruktion. Betingelser og regler Lad eleverne være med til at bestemme reglerne. Differentier eventuelt reglerne, så der gælder forskellige regler for forskellige elever. Det kan sikre, at alle bliver udfordret på eget niveau. For eksempel kan nogle elever i fangelege dø ved én berøring fra fangeren, mens andre først dør ved fem berøringer. Klare regler er en hjælp for elever med ADHD eller Autisme Spektrum Forstyrrelser. Denne gruppe kan dog samtidig have behov for smidighed og fleksibilitet. Hvis man har elever, der bevæger sig langsomt, kan man skabe lige muligheder ved at give alle passende udfordringer. Giv for eksempel deltagere uden nedsat bevægefunktion særlige opgaver: Hinke, løbe baglæns, tæppefliser under fødderne, hoppe på samlede ben, benene bundet sammen, krabbe, ryg mod ryg eller bind for øjnene. Deltagere Lad deltagerne arbejde sammen to og to eller tre og tre. Det kan være en hjælp for eleven med nedsat funktionsevne at have en makker eller to, samtidig med at der i opgaven ligger en social læringsmulighed. For nogle elevgrupper kan det være en fordel at lave aktiviteter på små hold i stedet for store. Baner Størrelse, form og underlag på banen kan have betydning for elever med bevægelsesvanskeligheder. Tydeligt markerede baner kan være en hjælp for de fleste brug for eksempel kegler i ens farver til stafethold: Rødt hold løber på rød bane, gult hold løber på gul bane.

6 58 DIFFERENTIERING GENNEM Mange færdigheder og kompetencer kan trænes på en redskabsbane og ved anvendelse af flere forskellige rekvisitter. For elever i synsvanskeligheder er det væsentligt med markering med kontrastfarver eller fysiske barrierer, hvis eleven slet ikke kan se noget. Lav eventuelt taktile markeringer af banen ved at tape en snor fast til gulvet. Nogle elever har brug for en fast plads ved visse aktiviteter. Det kan være markeret med tæppeflise eller hulahopring. Juster eventuelt banens størrelse og form både før og under selve aktiviteten, for eksempel jo mindre bane, jo nemmere for fangeren ved fangelege eller stikbold. Mål/Redskaber Placer mål i forskellige højder i boldspil, når der trænes teknik. Skumredskaber, for eksempel måtter og skråplinte, kan være gode redskaber til elever, der skal rulle. Det er i det hele taget en god idé at benytte de redskaber, der er tilgængelige, for eksempel rullebræt, tove, bomme og plint, til at tilpasse aktiviteterne i kropsbasis og redskabsaktiviteter.

7 DIFFERENTIERING GENNEM 59 Rekvisitter/hjælpemidler (Se eksempler på rekvisitter kap. 7). Vær opmærksom på valg af størrelse, vægt, form, egenskaber og antal af rekvisitter. Hurtige bolde kan afløses af lettere bolde eller balloner, som har længere svævefase, eller de kan hænges op i en snor. Små bolde eller kastestokke kan erstattes med ærteposer, som er nemmere at holde og kaste. Brug bolde/balloner med lyd i til elever i synsvanskeligheder. Det må gerne være bløde, lette bolde, eksempelvis filtbolde, der ikke gør ondt at få i hovedet. Fangeleg: Eleverne kan fange andre ved at ramme dem med et isoleringsrør eller et tørklæde eller ved at kaste en bold eller ærtepose i stedet for berøring. Man kan også undgå at blive taget ved at kaste bolde på fangeren.

8 60 DIFFERENTIERING GENNEM Øverst tv. Isoleringsrør anvendes som fangearm. Øverst th. Nedløbsrør anvendes som rampe til mindre bolde og kugler. Nederst tv. En kørestol kan anvendes som redskab af alle. Nederst th. Lad eleverne skifte mellem hjælpemidler efter behov.

9 DIFFERENTIERING GENNEM 61 Blindebriller kan give sjove udfordringer til alle. Ramper og nedløbsrør kan være gode hjælpemidler for personer med nedsat armfunktion, så bolde kan trilles i stedet for kastes. Kørestole og andre hjælpemidler giver indsigt og sjove udfordringer til alle også elever uden funktionsnedsættelse. Lad elever med nedsat bevægefunktion benytte egne hjælpemidler, for eksempel racerunner, cykel eller backwalker. Lad eleverne skifte mellem hjælpemidlerne efter behov i den enkelte lektion. Blindebriller kan give særlige udfordringer til ikke-blinde i forskellige typer af aktiviteter (for eksempel tillidsøvelser), og i en række af lege (for eksempel blindebuk). Farvede veste er gode at bruge til at markere hold eller fangere i fangelege.

10 62 DIFFERENTIERING GENNEM UNDERVISNINGSFORMER Som lærer er det godt at være opmærksom på, at åbne opgaver og fleksible rammer kan være med til at fremme nogle elevers mulighed for at være en del af fællesskabet. Det er dog altid målet for undervisningen, der vil være afgørende for, hvilke didaktiske metoder der er de optimale i den enkelte aktivitet. Hvis målet er at arbejde med teknik og taktik kan det være hensigtsmæssigt at niveaudele og at gøre for eksempel teknisk træning og konkurrence individuel. Det kan være at træne tekniske færdigheder i atletik, boldspil eller redskaber. Det kan også være en idé at arbejde med specifikke handicapidrætsgrene, for eksempel goalball til elever i synsvanskeligheder eller boccia til elever i bevægelsesvanskeligheder. Hvis målet derimod er at arbejde med sociale kompetencer, er det vigtigt i stedet at undervisningsdifferentiere, så alle elever er aktive i fællesskabet. Opgaverne stilles, så alle kan være aktive, byde ind og samarbejde med de forudsætninger, de hver især har. Som nævnt kan der være store fordele ved, at eleverne arbejder med forskellige typer af åbne opgaver i stedet for lukkede opgaver, altså induktivt i stedet for deduktivt. Dermed sættes der fokus på opgave- og problemløsning, og eleverne skal eksperimentere med at forny aktiviteten ved at bruge forskellige og differentierede metoder til at klare opgaven. Det giver mulighed for, at flere slags resultater kan opfylde målet for undervisningen. EKSEMPEL 1 To bænke ligger vandret i cirka 1 meters højde. Den ene ende af bænkene hviler på en plint, den anden ende er stukket ind i ribben. Ovenpå ligger en tyk madras. Foran plinten står en minitrampolin. Et startpunkt er markeret på gulvet 7 meter fra opstillingen. Lukket opgave: Eleverne skal én efter én tage tilløb og lave afsæt på minitrampolinen efterfulgt af en kolbøtte på madrassen. Åben opgave: Gå sammen tre og tre. Find en måde at bevæge jer over gulvet fra startpunktet efterfulgt af forskellige metoder til at komme over, under eller igennem opstillingen. Afsæt og rulle/rotation/kolbøtte skal indgå. Vis resultatet for hinanden.

11 DIFFERENTIERING GENNEM 63 EKSEMPEL 2 Hav fokus på muskelgrupper frem for øvelser. Hvis man arbejder med styrketræning, kan opgaven i stedet for lav armbøjninger være: Hvordan kan vi arbejde med vores arme og træne styrke? Svarene kan være individuelle, og der kan laves dagbog, hvor resultaterne noteres fra gang til gang. Er der en elev i kørestol i gruppen, kan en af opgaveløsningerne være, at alle elever styrketræner ved hjælp af elastikker sat fast i en ribbe. EKSEMPEL 3 I stedet for det traditionelle rundboldspil kan eleverne udarbejde variationer. Det kan være af banens placering og størrelse, antallet af baser, alternative regler, antal hold og deltagere (for eksempel makkerpar), alternative rekvisitter og så videre For nogle elever i psykosociale og kognitive vanskeligheder kan åbne opgaver være svære at håndtere, og de kan have nemmere ved at følge lukkede og meget strukturerede opgaver. Hvis man arbejder med åbne opgaver, kan disse elever derfor have brug for, at der laves tydelige aftaler, og at de undervejs får hjælp til at definere rammer og mål. Læg skinner ud, så eleverne ved, hvad de konkret skal gøre. EKSEMPEL 4 For elever i de ældre klasser kan det være en stor fordel at arbejde i grupper. Det har idrætslærer Benja Christensen eksempelvis erfaret i undervisningen af Roskilde Lilleskoles klasse, hvor der blandt andet har gået en elev i synsvanskeligheder og flere elever i psykosociale og kognitive vanskeligheder. Det følgende er et eksempel på, hvordan eleverne har arbejdet med inkluderende gruppearbejde: Eleverne deles op i grupper. Hver gruppe får til opgave at gøre sig til ekspert i et bestemt element i den idrætsdisciplin, der arbejdes med. Hvis det er volleyball, er der for eksempel en gruppe, som arbejder med fingerslag. Eleverne går derefter sammen i nye grupper, så der er en ekspert på hver af de enkelte delelementer i hver af grupperne (matrixgrupper). Eleverne skal nu undervise hinanden i hvert af de enkelte elementer: Fingerslag, baggerslag, smash, rotation og så videre De laver én til én kammerat-undervisning. Eleverne retter på og giver hinanden feedback i grupperne. Eleverne bliver derfor også gode til at lave tilpasninger i fællesskab, og

12 64 DIFFERENTIERING GENNEM de er ikke bange for at røre ved hinanden. Læreren har ansvar for gruppesammensætningen. Ved at dele disciplinerne op i helt små delelementer er det muligt at skalere op og ned på niveauet. Eleverne arbejder reflekteret og bliver skarpe på begreber og bevægelsesanalyser og på formidling og samarbejde. Når man i boldspil har fokus på teknisk og taktisk træning af slag, rotation og så videre, kan eleven i vanskeligheder deltage aktivt, selvom det er svært at spille det færdige spil. Der spilles meget sjældent et færdigt boldspil. Det er ikke målet for undervisningen og heller ikke det, man skal vise til prøven. Denne model har været brugt af Benja til undervisningen i klasse i samtlige kompetenceområder, herunder i det teoretiske stof. Eleverne har gemt og delt deres viden, ideer og oplevelser i logbøger og et fælles Google-dokument, så de kan anvende det til prøven. Lærerens opgave bliver dermed at undervise i at opsplitte og organisere disciplinen/stoffets delelementer, at tydeliggøre målene og at sammensætte og vejlede grupperne, så eleverne lærer at samarbejde med alle og kan supplere hinanden. KONKURRENCE Inkluderende idrætsundervisning kræver, at eleverne får forklaret og forstår, at der kan gælde forskellige betingelser for forskellige børn. Når man arbejder med konkurrence, er det sjovest og mest engagerende og spændende med så stor jævnbyrdighed som muligt. Når man arbejder med for eksempel kamplege, er det vigtigt, at eleverne bliver bevidste om både at være og vælge en nogenlunde ligeværdig modstander. Hvis man som lærer gør eleverne opmærksomme på, at selve aktiviteten kan være lige så vigtig som det at tabe eller vinde, kan det være med til at udvikle deres sociale kompetencer. Det er vigtigt at sætte ord på, hvad der er godt eller uhensigtsmæssigt for det sociale samspil. Spiller man med eller mod hinanden? Det kan for eksempel være i en kidsvolley-kamp, hvor eleverne tager hensyn til hinanden ved at spille bolden til hinanden, så den kan spilles videre, frem for at jorde den ud af banen ved første boldberøring på banehalvdelen. Det er samtidig ofte teknisk og taktisk bedst at bygge spillet op med tre slag på hver side af nettet.

13 DIFFERENTIERING GENNEM 65 Jævnbyrdigheden kan skabes via tilpasninger. Reglerne er ikke nødvendigvis ens for alle, og alle skal ikke nødvendigvis bruge de samme rekvisitter. Holdene er ikke nødvendigvis lige store, og banen eller placering på banen er måske ikke ens for alle. Eleverne er ofte selv de bedste til at skabe tilpasninger, så det bliver så jævnbyrdigt som muligt. INDIVIDUELLE MÅL I de individuelle idrætter er det vigtigt at holde fokus på, at der skal sættes individuelle mål. Formålet er personlig fremgang, ikke at sammenligne sig med de andre og vinde. I spring med længde kan det dreje sig om at komme langt på forskellige måder. Formålet kan være at få en genstand til at bevæge sig langt, hvis man ikke selv er i stand til det, for eksempel ved at trille en bold. Hvis fokus er højde, kan det dreje sig om at komme over noget, men også at kunne rive noget ned fra størst mulig højde. I fysisk træning kan man lave logbøger med individuelle mål og evalueringer. Læg vægt på at træne delelementerne i de tekniske discipliner. Del en disciplin op i forskellige faser og træn enkelte dele ad gangen. Når øvelsen opdeles i mange små elementer, er det lettere at differentiere og finde de elementer, eleven med funktionsnedsættelse kan arbejde med. Disse kan så sættes sammen til sammenhængende bevægelsesforløb.

14 66 DIFFERENTIERING GENNEM EMNEMIX Det kan være en god idé at mikse emner, så man arbejder med forskellige emneområder på samme tid. Det er godt for motivationen, men man skal som underviser være opmærksom på, hvilke læringsmål man opstiller. Emnemix kan give flere differentieringsmuligheder. EKSEMPEL 1 Mix af bold, boldbasis, dans og udtryk, løb/spring/kast: Idrætssalen er omdannet til et stort sejlskib med diverse redskaber i en sørøverleg. Eleverne har forskellige roller og forskellige aktiviteter, de skal udføre på kommando. Eleverne inddrages i at skabe historien og finde på kommandoer og aktiviteter. Feks.: vi bommer bommen med sejl svinger fra den ene side til den anden (eleverne smider sig på maven), spring for livet (eleverne springer mellem måtter), sørøverne kommer (eleverne svinger sig i tovene), affyr kanonerne (eleverne kaster bolde så langt som muligt), kæmp (fægtescener med rollespilssværd/isoleringsrør, stunts og stagefights eller kamplege, hvor man for eksempel skubber hinanden væk fra en madras to og to). Man kan skabe scenarier og rollespil ud fra alle mulige emner og historier: Harry Potter, Ronja Røverdatter, Pirates of the Caribbian, World of Warcraft, De tre musketerer, Street Universe, Traditionelt cirkus og NyCirkus, Traditionelt rollespil, Cabaret og så videre Drama, skyggespil, rytmiske bevægelser og dans kan fint indpasses. EKSEMPEL 2 Mix af bold og redskabsaktiviteter: Eleverne bevæger sig rundt på en redskabsbane, mens de samtidig holder en genstand i luften med en ketsjer eller fluesmækker. Nogle elever skal to og to eller tre og tre spille til hinanden med badmintonketsjere og fjerbolde, mens de bevæger sig op og ned igennem en redskabsbane på forskellige måder og med forskellige slag. Andre skal blot holde bolden i vejret, mens de bevæger sig rundt. En tredje gruppe skal bevæge sig på jorden mellem redskaberne og holde en ballon svævende ved hjælp af en fluesmækker.

15 DIFFERENTIERING GENNEM 67 PARASPORT Introducer parasportsgrene for alle eleverne, for eksempel kørestolsrugby, goalball (boldspil for mennesker i synsvanskeligheder), boccia (spil for personer med svære bevægelsesvanskeligheder) og så videre Det er idrætsgrene, der udfordrer alle og er sjove for de fleste. Samtidig er det sportsgrene, som elever med funktionsnedsættelser kan gå til i deres fritid, og hvor de kan deltage og konkurrere på samme niveau som andre. Se Parasport Danmarks hjemmeside parasport.dk. UD AF KØRESTOLEN For elever i kørestol kan det være vigtigt at komme ud af deres stol og tilbage igen, og at de kan flyttes på/i forskellige redskaber. Det kan derfor være en god idé med en manuel lift, som kan anvendes i idrætssalen og medbringes udenfor. Ligeledes er det en god idé at lære gode fysiske og etisk ansvarlige forflytningsmetoder både for personale og elever. Få et kursus af fys- og ergoterapeuterne. Holdinddeling er gjort tydelig med farvede veste. Ærteposerne og hulahopringene benyttes ligeledes bevidst med farveinddeling. Dette giver en tydelig struktur.

Du kan finde mere vejledning og information på hjemmesiden http://www.handivid.dk/

Du kan finde mere vejledning og information på hjemmesiden http://www.handivid.dk/ Vejledning Denne vejledning er udarbejdet af Handicapidrættens Videnscenter efter aftale med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Vejledningen skal give inspiration til lærere og pædagogisk personale,

Læs mere

DEL 4 TILPASNINGER TIL KOMPETENCEOMRÅDER

DEL 4 TILPASNINGER TIL KOMPETENCEOMRÅDER DEL 4 TILPASNINGER TIL TILPASNINGER TIL 71 Dette afsnit giver eksempler på overordnede, generelle tilpasninger til seks kompetenceområder: Løb, spring og kast, Kropsbasis, Boldbasis, Dans og udtryk, Redskabsaktiviteter

Læs mere

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter 148 KOMPETENCEOMRÅDER 3. 8. - 5. 9. KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter 1. Parkour GENERELLE TILPASNINGER: > Sørg for, at stationerne indeholder aktiviteter på forskellige niveauer. > Lav en redskabsbane

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber 106 3. - 5. KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber AKTIVITETER: 1. Redskabsaktiviteter/redskabsbane 2. Kongens efterfølger 3. Blindemakker 4. Bombe 5. Stopdans 6. Balance, spænde, rulle og vende GENERELLE

Læs mere

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber 86 KOMPETENCEOMRÅDER 1. - 2. KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber AKTIVITETER: På tur i Junglen: 1. På opdagelse rundt på banen. Mærk, føl og løft 2. Fotograf: Lydløse og rolige bevægelser rundt i junglen

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

KLASSE. KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter. AKTIVITETER: 1. Rulle og spænde

KLASSE. KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter. AKTIVITETER: 1. Rulle og spænde 130 KOMPETENCEOMRÅDER 6. - 7. KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter AKTIVITETER: 1. Rulle og spænde > Arbejd på flere niveauer på samme tid. > Lad stationerne indeholde forskellige aktiviteter,

Læs mere

Årsplan for 2. klasse idræt 2017/2018

Årsplan for 2. klasse idræt 2017/2018 Årsplan for 2. klasse idræt 2017/2018 Fagformål: Idrætsundervisningen skal indeholde læreprocesser, der knytter sig til tre forskellige dimensioner i faget: læring i bevægelse, læring om bevægelse og læring

Læs mere

i skolen ALLE TIL IDRÆT Helle Winther Lektor, ph.d. Institut for Idræt og Ernæring Københavns Universitet Institut for Idræt og Ernæring

i skolen ALLE TIL IDRÆT Helle Winther Lektor, ph.d. Institut for Idræt og Ernæring Københavns Universitet Institut for Idræt og Ernæring Institut for Idræt og Ernæring ALLE TIL IDRÆT i skolen Helle Winther Lektor, ph.d. Institut for Idræt og Ernæring Københavns Universitet 31. januar 2018 Dias 1 WINGS and ROOTS As the common folk saying

Læs mere

Fagformål: boldbasis, redskabsaktiviteter, løb spring og kast. Læringen i bevægelse handler også om de kropslige og sociale oplevelser i idrætslige

Fagformål: boldbasis, redskabsaktiviteter, løb spring og kast. Læringen i bevægelse handler også om de kropslige og sociale oplevelser i idrætslige Fagformål: Idrætsundervisningen skal indeholde læreprocesser, der knytter sig til tre forskellige dimensioner i faget: læring i bevægelse, læring om bevægelse og læring gennem bevægelse. Dimensionerne

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

INDLEDNING INDLEDNING

INDLEDNING INDLEDNING 9 INDLEDNING Alle elever har brug for at være sammen med andre elever i idrætsundervisningen. Men vi oplever, at inklusion i idrætsundervisningen er en udfordring for mange lærere. De efterlyser gode råd

Læs mere

- Alsidig idrætsudøvelse (Eleven kan anvende grundlæggende sammensatte bevægelser i idrætspraksis)

- Alsidig idrætsudøvelse (Eleven kan anvende grundlæggende sammensatte bevægelser i idrætspraksis) 2018-2019 IDRÆT 3. KLASSE Lærer: Jakob Lassen (JL) Forord til idræt i 3. klasse I idrætsundervisningen arbejder vi med at lære at deltage aktivt og alsidigt i forskellige idrætsaktiviteter. Eleverne skal

Læs mere

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane Skudbane En skudbane (20 x 15 meter) kan laves ud af fem-seks mindre skud- og motorikbaner sammensat ud fra forskellige fokuspunkter. Eleverne introduceres til de forskellige skud- og motorikbaner og ikke

Læs mere

IDRÆT 2. KLASSE. Lærer: Vivi Sandberg/Søren Jørgensen. Forord til idræt i 2. Klasse:

IDRÆT 2. KLASSE. Lærer: Vivi Sandberg/Søren Jørgensen. Forord til idræt i 2. Klasse: 2018-2019 Lærer: Vivi Sandberg/Søren Jørgensen Forord til idræt i 2. Klasse: Hovedvægten af idrætsundervisningen lægges på at bevæge sig alsidigt og indgå i forskellige idrætsaktiviteter. Undervisningen

Læs mere

Læseplan for idræt Helsingør Privatskole

Læseplan for idræt Helsingør Privatskole Læseplan for idræt Helsingør Privatskole Læseplan for idræt: Idrætsundervisningen på Helsingør Privatskole foregår fra 0. klasse frem til 9. klasse, og er opdelt i 4 trinforløb. 1. trinforløb for 1. og

Læs mere

Alsidig idrætsudøvelse (Eleven kan anvende grundlæggende sammensatte bevægelser i idrætspraksis)

Alsidig idrætsudøvelse (Eleven kan anvende grundlæggende sammensatte bevægelser i idrætspraksis) Lærer: Line Lund Forord til faget i klassen Vi arbejder i idrætsundervisningen med at lære at deltage aktivt og alsidigt i forskellige idræts Eleverne skal tilegne sig forskellige kropslige færdigheder

Læs mere

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle.

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Træning af motorik - Kravle / krybe Træning af motorik - Kravle / krybe Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Byg to tunneler, hvor den ene er høj og den anden er lav. Kravl under den

Læs mere

4. OG 5. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

4. OG 5. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT 2017-18 Lærer: Jakob Lassen (JL) Forord til faget: I idrætsundervisningen arbejder vi med at lære at deltage aktivt og alsidigt i forskellige idrætsaktiviteter. Eleverne skal tilegne sig forskellige kropslige

Læs mere

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke

Hillerød Kommunes. nye. idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke Hillerød Kommunes nye idrætsmærke På de følgende sider kan du læse lidt om det nye idrætsmærke, som idrætskoordinatorerne i samarbejde med Hillerød Kommune og Mats Mejdevi

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning. Idrætsludo

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning. Idrætsludo Idrætsundervisning Idrætsludo Læringsmål Eleven kan justere og udvikle aktiviteter. Eleven kan optimere aktiviteter til egen og gruppens bedste. Eleven opnår forståelse af hvad en god aktivitet er. Egne

Læs mere

Snejbjerg Skole - En idrætsskole

Snejbjerg Skole - En idrætsskole Snejbjerg Skole - En idrætsskole Idrætsskolen gør det sjovt, sundt, udfordrende og lærerigt at bevæge sig, og danner fundamentet for, at eleverne udvikler livslange sunde vaner! Hvad er en idrætsskole?

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 0.- 1. klasse Boldtilvænning og leg Håndbold i skolen - alle børn i spil KÆRE HÅNDBOLDFORENINGER- OG FRIVILLIGE, SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer her

Læs mere

1. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

1. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT 2015-16 Lærer: Sussi Sønnichsen Forord til idræt i 1. klasse Hovedvægten af idrætsundervisningen lægges på at bevæge sig alsidigt og indgå i forskellige idrætsaktiviteter. Undervisningen vil især omfatte:

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

8. Årgang. Alle deltager. Alle deltager. Eleverne kan udføre forlæns- og baglæns ruller. Eleverne kan lave håndstand med støtte.

8. Årgang. Alle deltager. Alle deltager. Eleverne kan udføre forlæns- og baglæns ruller. Eleverne kan lave håndstand med støtte. 8. Årgang Aktiviteter Mål Evaluering - Succeskriterier Opvarmning og leg deltage aktivt i lege med faste og sværere regler Forslag til indhold Fangelege Fantasilege Reaktionslege Gymnastik i og med redskaber

Læs mere

Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016

Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016 Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016 Lærere: Edmund Davis. Udendørs aktiviteter: Hvis vejret tillader det, vil alle gymnastiktimerne primært foregå udendørs i den næste periode, frem

Læs mere

KROPSBASIS OG PRAKSISFÆLLESSKABER

KROPSBASIS OG PRAKSISFÆLLESSKABER ELEVERNES LÆRING I IDRÆTSFAGET ANNO 2015 KURSUS DLF UCC - MAERSK KROPSBASIS OG PRAKSISFÆLLESSKABER Inge Regnarsson, UCC KROPSBASIS og PRAKSISFÆLLESSKABER PROGRAM - Kort oplæg rammesætning af kropsbasis

Læs mere

Idrætsunderviningen er tilrettelagt omkring tre kompetenceområder, som hver især omfatter færdigheds- og vidensområder.

Idrætsunderviningen er tilrettelagt omkring tre kompetenceområder, som hver især omfatter færdigheds- og vidensområder. Årsplan for idræt i 9.klasse 2017/2018 Idrætslærere: Laith LES og Anne Mette AMH Idrætsunderviningen er tilrettelagt omkring tre kompetenceområder, som hver især omfatter færdigheds- og vidensområder.

Læs mere

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege Del 13: Lege Fang slangens hale: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Fang slangens hale. Eleverne deles i grupper á 4-5 elever. Kegler/markeringer. 5x5 meter. Hver gruppe får et areal markeret

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 4.- 6.klasse Spillet i centrum Håndbold i skolen - alle børn i spil 1 KÆRE FORENINGER, FORENINGSLEDERE OG TRÆNERE, KÆRE SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer

Læs mere

Årsplan Idræt 2-5. Uge Forløb/Undervisningen Fokuspunkter Materialer Uge Udendørslege To mand frem for en enke Ståtrold Stafet

Årsplan Idræt 2-5. Uge Forløb/Undervisningen Fokuspunkter Materialer Uge Udendørslege To mand frem for en enke Ståtrold Stafet Årsplan Idræt 2-5 Nogle af de store fokuspunkter i løbet af året bliver, samarbejde, fairplay, træning af motorik og teknikker. Ydermere vil der være fokus på sundhed gennem idræt. Undervisningen vil tage

Læs mere

Læringsmateriale til pædagoger og lærere FOLD LUNGERNE UD. Bevægelse, leg og idræt for Klasse

Læringsmateriale til pædagoger og lærere FOLD LUNGERNE UD. Bevægelse, leg og idræt for Klasse Læringsmateriale til pædagoger og lærere FOLD LUNGERNE UD Bevægelse, leg og idræt for 0.-7. Udviklet i samarbejde med Michael Lykke, Øverst Oppe December 2016 Ha det sjovt med vores kæmpe Flip-flap Astma-Allergi

Læs mere

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale

Træningsmateriale Spring. Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Træningsmateriale Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Forord... 2 Generelt om spring... 3 - basisviden for underviseren... 3 Grundlæggende bevægelser...

Læs mere

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Indhold Træning af motorik Kravle/Krybe fra 3 år... 4 Træning af motorik Klatre fra 3 år... 5 Træning af motorik Trille/Rulle

Læs mere

Instruktørmanual Kids- og Teentræner kurser på Sommercampen

Instruktørmanual Kids- og Teentræner kurser på Sommercampen Instruktørmanual Kids- og Teentræner kurser på Sommercampen For at sikre en så god kursus afvikling på sommercampen, har vi deles justeret i kursusmaterielt, men også tilpasset og udplukket det materiale

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Inklusion i idrætsundervisningen. Vejledning i, hvordan man inkluderer børn med funktionsnedsættelse i folkeskolens idrætsundervisning

Inklusion i idrætsundervisningen. Vejledning i, hvordan man inkluderer børn med funktionsnedsættelse i folkeskolens idrætsundervisning Inklusion i idrætsundervisningen Vejledning i, hvordan man inkluderer børn med funktionsnedsættelse i folkeskolens idrætsundervisning Inklusion i idrætsundervisningen Vejledning i, hvordan man inkluderer

Læs mere

Aktivitetsudvikling for tweens og teens

Aktivitetsudvikling for tweens og teens Aktivitetsudvikling for tweens og teens - Et opgør med banetove Hvorfor går tweens (og teens) til sport? At have det sjovt (90 pct.) Det SKAL være sjovt og man skal hygge sig med de andre At have det godt

Læs mere

2. I hvilken grad anvender du Fælles Mål for idræt (2014) -...når du laver årsplaner til idrætstimerne?

2. I hvilken grad anvender du Fælles Mål for idræt (2014) -...når du laver årsplaner til idrætstimerne? 1. Bidrager Fælles Mål (2014) positivt til dine idrætstimer? Ja, i høj grad 60 12,4% Ja, i nogen grad 198 40,8% Ja, lidt 163 33,6% Nej, mine timer påvirkes ikke af Fælles Mål 50 10,3% Nej, mine idrætstimer

Læs mere

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege Del 1: Lege Transportbåndet: Start Mål 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Transportbåndet. Eleverne deles i grupper á 4-6 elever. 5-6 bolde i forskellige størrelser og materialer til hver gruppe.

Læs mere

ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT

ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT Forløbets varighed: 4 undervisningsgange af 2 x 45 min. Formål: - at inddrage nycirkus som kropslig kunstart i idrætsundervisningen - at eleven bliver præsenteret

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Årsplan idræt 8. klasse Solhverv 2015-2016. Sted Ansvarlig Teori/Tema

Årsplan idræt 8. klasse Solhverv 2015-2016. Sted Ansvarlig Teori/Tema Uge Emne Sted Ansvarlig Teori/Tema 33 Intro til faget faglige og praktiske forventninger Intro til atletik indledende øvelser. Løbe runden om Solhverv, Marie-høns, Hospitals-tagfat, Løb med ærteposer.

Læs mere

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE BAUNGÅRDSVJ KILDSKOVSVJ B R G N T V D A LL GNTOFT KOMMUNS SKOLVÆSN GNTOFT SKOL BAUNGÅRDSVJ 33 TLF.: + 45 39 65 02 28 DK 2820 GNTOFT FAX: + 45 39 65 13 19 HJMMSID: www.gentofte-skole.dk MAIL: gentofte.skole@gentofte.dk

Læs mere

Antal ugentlige idrætslektioner på N. Zahles Gymnasieskole

Antal ugentlige idrætslektioner på N. Zahles Gymnasieskole Undervisningsplan for faget Idræt på N. Zahles Gymnasieskole Skolen tilslutter sig Folkeskolens Fælles Mål i Idræt og arbejder ud fra de kompetencemål, som er beskrevet for forløbene: Efter 2. klasse,

Læs mere

Faglig inspiration, innovation i idræt

Faglig inspiration, innovation i idræt Faglig inspiration, innovation i idræt Fag Klassetrin Kompetenceområde Idræt 8.-9.klasse Idrætskultur og relationer Færdigheds- og vidensmålpar Eleven kan deltage i udvikling af idrætslige aktivitetstilbud

Læs mere

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt Trille og Trolles terningleg Før vi går i gang: Vi skal bruge 1 (stor) terning og en hulahopring, som placeres midt på gulvet. Vi udvælger 6 opgaver fra oversigten. Vi lægger de seks terningbrikker ud

Læs mere

Årsplan for 6. og 7. klasse i idræt, 2015/16

Årsplan for 6. og 7. klasse i idræt, 2015/16 Årsplan for 6. og 7. klasse i idræt, 2015/16 For at kunne tilgodese elevernes læring i faget idræt, har vi lavet følgende årsplan, som tager højde for, at vi kun har adgang til en gymnastiksal i vinterhalvåret

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2017 Institution Vestegnen HF og VUC Uddannelse Hf Fag og niveau Idræt 0-B Lærer(e) Hold Lasse Teisner

Læs mere

ÅRSPLAN IDRÆT. 9. klasse 2019/20. Undervisningsmateriale. Årsplan

ÅRSPLAN IDRÆT. 9. klasse 2019/20. Undervisningsmateriale. Årsplan ÅRSPLAN IDRÆT 9. klasse 2019/20 Underviser Jakob Busch Andersen Idræt 1 + 2 Mail Jakob.andersen@trelleborgfriskole.dk Undervisningsmateriale Clioonline Årsplan Idræt er opbygget efter en række kerneområder:

Læs mere

OL alternative konkurrencer

OL alternative konkurrencer OL alternative konkurrencer OL kan bruges som en sjov og alternativ aktivitet for deltagere i alle aldre, dog vil disciplinerne passe bedst fra U-10 spillere og opad. Disciplinerne kan plukkes og bruges

Læs mere

TILPASSET IDRÆT OG BEVÆGELSE I SKOLEN

TILPASSET IDRÆT OG BEVÆGELSE I SKOLEN TILPASSET IDRÆT OG BEVÆGELSE I SKOLEN INKLUSION AF ELEVER MED FYSISKE OG PSYKISKE HANDICAP I IDRÆTSUNDERVISNINGEN UNDERVISNINGSVEJLEDNING Indhold Idrætsfagets mål og elever med handicaps alle skal lære

Læs mere

Idræt som redskab til inkluderende fælleskaber

Idræt som redskab til inkluderende fælleskaber Idræt som redskab til inkluderende fælleskaber Line Storm Maj-Britt S. Buch Rene Christensen Rene Osterhammel Thomas Buch STU-elev: Mikkel Nyhave Efterskoleelev: Christopher Clemensen Idrætsefterskole

Læs mere

Hvordan kan I som undervisere arbejde tematisk med fagets indholdsområder? Jesper Lange Professionshøjskolen UCC 1

Hvordan kan I som undervisere arbejde tematisk med fagets indholdsområder? Jesper Lange Professionshøjskolen UCC 1 Hvordan kan I som undervisere arbejde tematisk med fagets indholdsområder? Jesper Lange Professionshøjskolen UCC 1 Fokus på temaer og valg af temaer Jesper Lange Professionshøjskolen UCC 2 Principper for

Læs mere

Primært fokus: nakke, knæ og ankler. Skadesforebyggelse - Katrine Boel Gjerum

Primært fokus: nakke, knæ og ankler. Skadesforebyggelse - Katrine Boel Gjerum Primært fokus: nakke, knæ og ankler Skadesforebyggelse - Katrine Boel Gjerum 1 Hvad er idrætsskader? Alle skader der opstår i forbindelse med idræt I gymnastik typisk fibersprængning, forstuvning af ankel

Læs mere

ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT

ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT ET UNDERVISNINGSFORLØB I NYCIRKUS I IDRÆT Forløbets varighed: 4 undervisningsgange af 2 x 45 min. Formål: - at inddrage nycirkus som kropslig kunstart i idrætsundervisningen - at eleven bliver præsenteret

Læs mere

Edderkopperne Midtvejsevaluering af fokuspunktet Værdien af den frie leg

Edderkopperne Midtvejsevaluering af fokuspunktet Værdien af den frie leg Edderkopperne Midtvejsevaluering af fokuspunktet 2016-2017 Værdien af den frie leg Temaperiode om sværdkonstruktion og det, at mestre sværdkamp Beskrivelse af læreplanstemaet, alsidig personlig udvikling,

Læs mere

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del.

Banen bliver delt op i to. Man har slalom-aktiviteten på den ene del af banen og Kryds & Bolle på den anden del. - med kroner og kærlighed Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil &

Læs mere

Idræts- og bevægelsesprofil. Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole

Idræts- og bevægelsesprofil. Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole Idræts- og bevægelsesprofil på Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole Indhold Forord... 3 Hvorfor vil vi have en idræts- og bevægelsesprofil?... 4 Hvad er ATK?... 5 Vildbjerg Skole... 6 0.-2.

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 2.- 3.klasse Boldbasis og Boldteknik Håndbold i skolen - alle børn i spil 1 KÆRE FORENINGER OG FRIVILLIGE, KÆRE SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer her

Læs mere

Idrætsforløb i 1. klasse Formål. Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen.

Idrætsforløb i 1. klasse Formål. Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen. Idrætsforløb i 1. klasse 2016 Formål Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen. Mål Vi arbejder hen imod kompetencemålene ved afslutning

Læs mere

[Trivsel og Bevægelse i Skolen] Undervisningsmateriale til idræt

[Trivsel og Bevægelse i Skolen] Undervisningsmateriale til idræt [Trivsel og Bevægelse i Skolen] Undervisningsmateriale til idræt Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 3 GRUNDLÆGGENDE PÆDAGOGISKE PRINCIPPER... 3 FOKUS PÅ TYDELIGE MÅL... 3 UNDERVISNINGENS ORGANISERING...

Læs mere

Idræt klasse. UGE EMNE INDHOLD MATERIALER MÅL EVALUERING Hvor

Idræt klasse. UGE EMNE INDHOLD MATERIALER MÅL EVALUERING Hvor Med forbehold for ændringer Idræt 4. 5. klasse UGE EMNE INDHOLD MATERIALER MÅL EVALUERING Hvor 33 Opstart boldbasis Forventningsafstemnin g Stikbold i himmel og helved Skumbold At afklare hvilke forventninger

Læs mere

Øvelser til forhånd og baghånd

Øvelser til forhånd og baghånd Øvelser til forhånd og baghånd Forhånd og baghånd kan integreres i de fleste øvelser. Her er en masse øvelser, som giver mulighed for at lege forhånd og baghånd ind. En øvelse har altid et fagligt formål,

Læs mere

Lege og spil fra Burkina Faso

Lege og spil fra Burkina Faso Side 1/8 Fag/klassetrin: Idræt, 1.-4. Klasse Omfang: 0,5 til 2 lektioner pr. aktivitet. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: At eleverne får bevæget sig på varierede måder, hvor

Læs mere

Idræts- og bevægelsesprofil. Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole

Idræts- og bevægelsesprofil. Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole Idræts- og bevægelsesprofil på Brændgårdskolen Snejbjerg Skole Vildbjerg Skole Indhold Forord... 3 Hvorfor vil vi have en idræts- og bevægelsesprofil?... 4 Hvad er ATK?... 5 Vildbjerg Skole... 6 0.-2.

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer.

Til aktiviteterne rådes det til at der skal være ca. 2 voksne med til posterne, for at igangsætte eller hjælpe ved problemer. Børnerute Svendborg Posternes placering og indhold: 1. Slalom og Kryds&Bolle : Skaterbanen ved Bendixens Fiskehandel 2. Hulahop: Havnetrappen 3. Puslespil: Vor Frue Kirke 4. Golf spil & Ringspil - Café

Læs mere

Idræt er skolens bevægelsesfag - og det er vigtigt for ALLE.

Idræt er skolens bevægelsesfag - og det er vigtigt for ALLE. Idræt er skolens bevægelsesfag - og det er vigtigt for ALLE. indholdsfortegnelse - hvorfor er idræt godt for dit barn - Idrætsundervisningen på SVMF - idræt i indskolet (0.-3. Klasse) - Idræt i mellemtrinnet

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Målmandstræning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Målmandstræning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Lektionsoversigt: Praktik m. medier Supervision fra klubtræner 8 Fodboldlege Praktik m. medier

Lektionsoversigt: Praktik m. medier Supervision fra klubtræner 8 Fodboldlege Praktik m. medier Lektionsoversigt: Uge Emne Bemærkninger 1 Stationstræningsmodellen Praktik hvor eleverne selv er medier Træningsmiljø, Den gode børnetræner 2 Den gode børnetræner Praktik hvor eleverne selv er medier Teori

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen: PROJEKTET

Trivsel og Bevægelse i Skolen: PROJEKTET Trivsel og Bevægelse i Skolen: PROJEKTET HVEM TRIVES MED IDRÆT OG BEVÆGELSE I SKOLEN? Tre bærende principper Gøre noget man føler sig god til Gøre noget man har indflydelse på Succesoplevelser Medskabelse

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

HG Idrætsfritidsklub

HG Idrætsfritidsklub Oversigt over tilbud til skolerne: Vi har blandt fritidsklubbens personale flere års erfaring med undervisning og kan b.la. tilbyde nedenstående projekter/forløb. Listen er tænkt som inspiration. Vi tilrettelægger

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

4. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

4. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT 42015-16 Lærer: Søren Jørgensen Forord til faget i klassen I faget vil eleverne arbejde idrætsformer, som er anderledes end det de deltager i inden for idrætsklubberne. Det grundlæggende i hele idrætsundervisningen

Læs mere

Idræt på Langmarkskolen

Idræt på Langmarkskolen Idræt på Langmarkskolen BØRN OG UNGE Idræt er skolens vigtigste bevægelsesfag og det forpligter Indholdsfortegnelse - Hvorfor er idræt godt for dit barn? Side 1 - Idrætsundervisningen på Langmarkskolen

Læs mere

2. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

2. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT Lærer: Morten Bojesen Forord til faget i klassen Vi vil i idræt arbejde med emner som bl.a. er med til at skabe bedre socialisering imellem eleverne. Temaer som fairplay, taber- og vinder mentalitet og

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Dagens program. Velkommen til Campus Holstebro Praktiske informationer. Trivsel og bevægelse i skole (TBS)

Dagens program. Velkommen til Campus Holstebro Praktiske informationer. Trivsel og bevægelse i skole (TBS) Dagens program Velkommen til Campus Holstebro Praktiske informationer Trivsel og bevægelse i skole (TBS) Tema 1 idrætsundervisning Erfaringer, resultater og anbefalinger fra TBS Tematisk idrætsundervisning

Læs mere

Klubdag for de mindste (U-6/U-8)

Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Saml foreningens mindste spillere og deres forældre til en sjov og hyggelig dag i hallen, hvor der er fokus på fælles aktiviteter og klubånd. Denne klubdag er målrettet

Læs mere

Prøve i idræt. - hvordan??

Prøve i idræt. - hvordan?? Prøve i idræt - hvordan?? Hvad går prøven ud på? Eleverne skal prøves i deres idrætslige kompetencer i en gruppeprøve, som er til udtræk i den naturvidenskabelige fagpulje Eleverne skal selv sammensætte

Læs mere

Koordinationsøvelser uden bold

Koordinationsøvelser uden bold Koordinationsøvelser uden bold Det er helt afgørende at arbejde bevidst med koordination og bevægelsestræning for at give børnene det motoriske grundlag, der gør dem i stand til at udføre teknikkerne og

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke til bolden - vristspark 7. Sparke til bolden

Læs mere

Idræt, 1. klasse længere forløb

Idræt, 1. klasse længere forløb Idræt, 1. klasse længere forløb Planlægning af tema Fag: Idræt Undring? Klasse: 1.b i april måned Forløb over 4 gange 2 lektioner Hvad er 1. maj en forandring fra og til? Hvad er det spændende ved at komme

Læs mere

Motorikken 2. Klasse

Motorikken 2. Klasse Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

Lektionsoversigt: Praktik m. medier Supervision fra klubtræner 8 Fodboldlege Praktik m. medier

Lektionsoversigt: Praktik m. medier Supervision fra klubtræner 8 Fodboldlege Praktik m. medier Lektionsoversigt: Uge Emne Bemærkninger 1 Stationstræningsmodellen Praktik hvor eleverne selv er medier Træningsmiljø, Den gode børnetræner 2 Den gode børnetræner Praktik hvor eleverne selv er medier Teori

Læs mere

Nye Fælles Mål + Idræt som prøvefag. Idrætskonsulent Lasse Rye Rasmussen

Nye Fælles Mål + Idræt som prøvefag. Idrætskonsulent Lasse Rye Rasmussen Nye Fælles Mål + Idræt som prøvefag Idrætskonsulent Lasse Rye Rasmussen Program 1. Del 1: Nye Fællesmål + rammer for IDRÆT som prøvefag (Lasse) 2. Forenklede Fælles mål og den didaktiske ramme 3. Læringsmålsstyret

Læs mere

Årsplan motion, kost og bevægelse for 1. klasse 2016/17

Årsplan motion, kost og bevægelse for 1. klasse 2016/17 Årsplan motion, kost og bevægelse for 1. klasse 2016/17 Emne Aktiviteter Delmål for idræt efter 2. klasse på Interskolen Lege (5 uger) (5 uger) Løb (3 uger) Lege (6 uger) Gamle lege: Eleverne skal lære

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Idrætsundervisning Skills Trivsel og Bevægelse i Skolen Idrætsundervisning Skills Læringsmål Skills Begrebsboks Eleverne kan selv udforme og beskrive eget træningsforløb. Eleverne kan være medbestemmende på opøvelse af en specifik

Læs mere

Årsplan for idræt i 0. klasse

Årsplan for idræt i 0. klasse Årsplan for idræt i 0. klasse Hensigtsmæssig påklædning og bad hører med til idræt og er dermed en naturlig og integreret del af skolens idrætsundervisning Uge Emne, indhold og Materialer Mål Evaluering

Læs mere