5. Lærervejledning. Hvad er der i samlingen, og hvordan bruges den. Temaer i samlingen - oprindelig konstruktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "5. Lærervejledning. Hvad er der i samlingen, og hvordan bruges den. Temaer i samlingen - oprindelig konstruktion"

Transkript

1 5. Lærervejledning Hvad er der i samlingen, og hvordan bruges den Samlingen består af fire kasser og en mappe, hvor du kan finde disse tekster, billeder, musik, film, forslag til aktiviteter og madopskrifter. NB: der er en separat mappe specifikt til undervisning i dansk som andetsprog med tilhørende aktiviteter. I de fire kasser finder du omkring 250 forskellige genstande, som alle repræsenterer en historie fra de steder og om de mennesker, der var der, hvor genstandene blev indsamlet. I mappen i kasse 1 er der en genstandsliste med oversigt og beskrivelse af alle genstandene, som eleverne har skrevet. Disse genstandslister kan også findes på hjemmesiden: Under emnet plejehjem indgår genstandsbeskrivelserne i redigeret format som del af undervisningsmaterialet. Idéen med UNESCO samlingerne er, at du kan røre og bruge genstandene, men vi opfordrer dig til at være forsigtig med dem. Samlingens genstande er museumsgenstande, som skal bevares for eftertiden, og som tilhører Moesgård Museum. Det er derfor vigtigt, at genstandene behandles med omtanke. Når I er færdige med samlingen, bedes I være omhyggelige med at pakke genstandene rigtigt ned i kasserne hver genstand har sin bestemte plads. Sørg for, at alt kommer med. Hvis noget forsvinder eller går i stykker, skal Moesgård Museum underrettes om dette. Samlingen består oprindeligt af 14 tekster og sektioner med genstande fra mange forskellige miljøer i Danmark. Du kan læse teksterne for at få indsigt i temaer og emner i samlingen og for at forstå den sociale og kulturelle kontekst genstandene er indsamlet i. Fire af disse tekster er blevet udvalgt til brug i danskundervisning på sprogskoler. Teksterne er lettere redigerede eller helt omformet til specifikke opgaver. Numrene, som du vil finde i teksterne, refererer til genstande i UNESCO kasserne. Temaer i samlingen - oprindelig konstruktion Samlingen er oprindeligt inddelt i tre forskellige temaer: At holde fest, Spil spillet og Hjem væk fra hjem. I introduktionen til hvert tema præsentereres interessante argumenter og spørgsmål, der relaterer til indholdet, og vi inviterer jer til at tilføje yderligere refleksioner til hvert emne i temaerne. Temaet At holde fest fokuserer på de ritualer danskerne udøver, når man fejrer noget. Hvordan fejres julen? Er der faste traditioner tilknyttet fødselsdagsfesten? Og hvad er konceptet for de danske festivaller?

2 Temaet Spil spillet kigger på, hvordan danskerne bruger deres fritid og hvilken rolle spil og leg har i Danmark. Hvorfor går danskerne i biografen? Hvad er håndbold? Er legene i børnehaven kun lege eller er det også læring? Og kan lege og spil skabe en følelse af fællesskab blandt dem der deltager? Temaet Hjemme væk fra hjem tager jer på en tur indenfor i de danske hjem. Hvordan defineres hjem i en dansk kontekst? Er et plejehjem et hjem eller en institution? På hvilken måde udvikler unge mennesker sig ved at bo og studere på en efterskole? Og sidst kigger vi på, hvilken slags mad der serveres i de danske hjem. Er noget mad mere typisk dansk end andet? Bemærk at nogle tekster og genstande kan overlappe disse tre temaer og være relevante i andre kontekster også. Temaer i samlingen - til sprogskoleundervisning De emner, der på nuværende tidspunkt er udarbejdet til undervisning i dansk som andetsprog, er: "En guide til den danske juleforberedelse", "At fejre fødselsdag i Danamark" og "Når Bedstemor fejres" alle tre fra temaet At holde fest. Teksten "Når bedstemor fejres" er udarbejdet og omformet til en række danskfaglige opgaver, aktiviteter og debatoplæg, mens de andre kun er lettere redigerede og kan læses som perspektivering til emnet. Fra temaet Hjemme væk fra hjem er emnet "Plejehjem i Danmark", som ligeledes er udarbejdet og omformet til en række danskfaglige opgaver, aktiviteter og debatoplæg. Se en udførlig beskrivelse af indhold og aktiviteter i lærervejledningen, som følger med emnerne. Gør det selv Vi opfordrer dig til at bruge teksterne og genstandene sammen for at formidle en forståelse af Danmark anno Ligeledes foreslår vi, at du bruger aktiviteterne som en del af undervisningen. Vi håber, at du gennem aktiviteter, praktisk arbejde med genstandene og refleksioner over teksterne vil kunne formidle et mangfoldigt billede af livet i Danmark anno Samtidig håber vi, at I får inspiration til at lave antropologiske studier af, hvordan livet er i jeres eget område, og hvilke steder, genstande og temaer der er vigtige for jer selv og menneskene omkring jer. Læs mere om UNESCO samlingerne på og kontakt os gerne, hvis du har spørgsmål eller forslag. God fornøjelse med arbejdet! Moesgård Museum - UNESCO samlingerne og Sigrid Cecilie Juel Hansen

3 5.1 Introduktion til samlingen Denne UNESCO samling er om Danmark. UNESCO samlingerne er en del af Moesgård Museums etnografiske samlinger. Normalt er disse samlinger sendt ud til skoler rundt omkring i Danmark, så eleverne kan lære om livet i andre kulturer og samfund. Men denne samling om Danmark er tiltænkt brug både i Danmark og i udlandet, så folk i andre lande kan lære om danskerne, på sammen måde som danske elever lærer om fx. Uganda, Bolivia eller Butan gennem UNESCO samlingerne. I 2015 blev udvalgte temaer i samlingen redefineret til brug for sprogskoler, hvor der undervises i dansk som andetsprog. UNESCO samlingen om Danmark giver en unik mulighed for at kombinere traditionel sprogundervisning, indblik i dansk kultur og differentieret, genstandsbaseret undervisning, hvilket tilgodeser et bredt spektrum af læringsstile. Undervisningsmaterialet er baseret på de oprindelige tekster i samlingen, dog redigeret og tilpasset den nye kontekst. Det kan bruges separat eller som udgangspunkt for at arbejde med flere temaer i samlingen. Tilblivelsen af danmarkssamlingen - et skoleprojekt Denne samling er resultatet af et skoleprojekt lavet i samarbejde mellem Moesgård Museum, Tørring Gymnasium og Bjerringbro Gymnasium i Midtjylland. Gennem tre år har gymnasierne og museet undervist og haft workshops i antropologisk forskning og metode, hvilket de to gymnasieklasser har integreret i både deres daglige undervisning og i studierejser til forskellige byer i Europa og Nordamerika. Ved at besøge fremmede kulturer, med antropologiske forskningsmetoder i rejsetasken, har de studerende haft mulighed for at opdage, hvordan andre folk praktiserer deres hverdagsliv, deres traditioner og deres vaner. Men i denne samling har de også vendt deres blik mod mere familiære steder - nemlig deres egne miljøer i Danmark. Eleverne har lavet feltarbejde i forskellige miljøer i deres lokale samfund - i deres egen kultur. De har gennem interviews, observationer og deltagelse i lokale aktiviteter undersøgt forskellige sociale og kulturelle fænomener, og er de blevet udfordret til at besvare spørgsmålene: Hvordan praktiserer danskerne deres hverdagsliv, og hvordan kan vi vise det til andre mennesker gennem etnografiske genstande, foto og tekst? Denne samling er dermed kreeret fra de studerendes synsvinkel, hvilket teksterne og genstandsvalg bærer præg af. De studerende har med supervision fra Moesgård Museum skrevet alle teksterne, indsamlet genstandene og taget billederne i samlingen. Denne samling vil give et indblik af, hvad Danmark er anno 2013 set gennem øjnene på 44 unge gymnasieelever. Sandsynligvis er der ting, du ikke synes er Danmark for dig - og netop den vinkel er spændende at inddrage i undervisningen. For hvad er kultur? Oversat fra engelsk og redigeret af Sigrid Cecilie Juel Hansen til brug sammen med danskundervisningsmaterialet 2015/16. Baseret på introduktionen fra originalmaterialet.

4 Hvad er kultur? Kultur og traditioner er noget, som man bærer med sig, men de er også aktive og under konstant udvikling. De indeholder valg, både til- og fravalg, og er forskellige fra familie til familie. Det er hensigten med dette materiale at åbne op for en bredere kulturforståelse gennem danskfaglige opgaver. Det er vigtigt, at du som underviser forsøger at pointere, at der ikke er noget facit, rigtigt eller forkert, når vi snakker om kultur og traditioner. Materialet er som nævnt produceret af gymnasieelever i Det er deres syn på, hvordan Danmark kan repræsenteres. Du vil sikkert opleve, at nogle af deres beskrivelser afviger fra, hvad du fx. selv mener, er danske jule- eller fødselsdagstraditioner, og det er kun godt at pointere det i undervisningen. Næsten hver familien har sine egne måder at gøre tingene "rigtigt" på. Ved at spørge ind til traditioner fra kursisternes hjemlande eller hvordan deres familier fejrer bestemte højtider, vil du/i sikkert også opleve, at de bliver overraskede over forskellighederne indenfor deres egen kultur. Flere steder spørges der fx. i materialet til, hvad kursisterne gør i deres familie og ikke, som ofte i undervisningsmaterialer, "Hvad gør man i dit hjemland?". Dermed åbnes der for muligheden for at se forskellighederne indenfor og imellem landegrænser, men det åbner også for at kigge på lighederne i mange af vores traditioner. Vi laver god mad sammen, vi er sammen med venner og familie, vi glæder os, vi hygger os... osv. Så ud over, at kursisterne bliver udfordret danskfagligt og får et indblik i danske traditioner og kultur, er det også vigtigt, at du som underviser prøver at skabe et rum, der både respekterer og inkluderer mangfoldighederne. Oversat fra engelsk og redigeret af Sigrid Cecilie Juel Hansen til brug sammen med danskundervisningsmaterialet 2015/16. Baseret på introduktionen fra originalmaterialet.

5 5.2 Tematikkerne i Danmarks samlingen Introduktion til temaerne i UNESCO kasserne om Danmark Dette materiale indeholder materiale til danskundervisning indenfor to overordnede temaer: "At holde fest", hvor vi arbejder med danske traditioner omkring fødselsdag og jul, samt "Plejehjem - et hjem eller en institution?" som omhandler emnet plejehjem, og hvordan vi i Danmark ser på ældretilværelsen. Introduktion til disse kan du finde i dette afsnit. Desuden findes der genstande, tekst og aktiviteter til mange andre interessante temaer i kasserne. Dette er dog ikke specielt tilpasset undervisning af dansk som fremmedsprog, men de passer godt ind i genstandsbaseret sprogundervisning, hvor sprogtilegnelsen foregår ved brug af genstande og aktiviteter. Emnerne "Børnehave" og "Plejehjem" kan også med fordel bruges til brancherettet undervisning af voksne. For unge er der et interessant indblik i dansk ungdomsliv og kultur i temaerne: "Spil Spillet", hvor der bl.a. arbejdes med, hvad man laver i fritiden som ung i Danmark. Desuden er der emner om efterskoler og livet for unge væk fra hjemmet samt emner om fest, både på festivaller og f.eks. fødselsdag for unge mennesker. Her bliver der både snakket om druk, kærester og det at blive voksen.

6 At holde en fest Introduktion til temaerne Fødselsdag og Jul med de originale antropologiske refleksioner fra den engelske tekstsamling i UNESCO kassen om Danmark Ethvert samfund har sine specifikke ritualer. Ritualerne i dette tema beskriver, hvilken rolle ritualerne spiller i det danske samfund. Ritualer kan udføres på utallige måder fra forskellige måder at fejre fødselsdage på til, hvordan man holder jul. Ved at følge en 70års og en 18års fødselsdag undersøger vi, om fejringen af fødselsdage bliver mindre spændende med alderen, og hvilke slags rituelle handlinger som er vigtige og nødvendige i de forskellige slags fester. Hvorfor er det at give en gave vigtigere end gaven selv? Og hvorfor gennemgår unge ekstreme ritualer så som at drikke 18 shots alkohol, når de fylder 18? Fra fødselsdage går vi over til at undersøge julen. Det er en meget speciel tid på året i Danmark, men hvorfor det? Er det en genopførelse af en religiøs begivenhed, eller er det et vidnesbyrd om folks religiøse og sociale værdier? Gennem en guide til, hvordan man kan forberede en jul, prøver vi at finde svaret på, hvorfor så mange danskere holder jul. Gennem beskrivelse af de forskellige danske ritualer stiller teksterne i denne sektion spørgsmål som: Hvorfor ritualer er så tiltrækkende og stærke? Hvilke sociale værdier der bliver kommunikeret gennem ritualerne? De forskellige ritualer, vi møder, er alle omkostningsfulde og kræver en stor investering af tid, energi og ressourcer - og nogle uden endda at være umiddelbart tiltrækkende. Eftersom ritualer kan hjælpe folk med at reflekterer over deres rolle i samfundet, kan du måske selv komme i tanke om ritualer, du selv er en del af og tænke over, hvorfor du deltager i dem. Tekst og materiale til emnet - oversigt: Fødselsdag: 1. Fødselsdage i Danmark (lettere redigeret og oversat læsetekst) 2. Når bedstemor fejres (opgavesæt og læsetekst samt oplæg til dialog) Jul: 3. En guide til den danske juleforberedelse (lettere redigeret læsetekst) 4. Jul - opgavesæt (lytte opgave (sang) og arbejde med komposita) 5. Billedkort med juleting (til fx. ord og billede match, ordforråd, vendespil) 6. Billedbingo ( der øves lytte og udtale samt opsamling på arbejdet med juleord) Generelt: 7. Genstandene i UNESCO kassen (Kasse nr. 1) 8. Derudover anbefales det, at man laver/køber yderligere ting til jule- /fødselsdagsfest Originaltekst af Malthe Lehrmann Moesgård Museum. Oversat fra engelsk og tilpasset danskundervisningsmaterialet af Sigrid C. J. Hansen

7 Plejehjem et hjem eller en institution? Introduktion til arbejdet med temaet plejehjem med de antropologiske refleksioner fra den oprindelige tekstsamling i UNESCO kassen om Danmark Dette tema inviterer dig indenfor - tryk håndtaget ned og åben døren. Dette er hjem. Det er den base, hvorfra vi udøver vores daglige rutiner. Men det er ikke bare et sted, men er også noget vi føler, fornemmer og skaber. Vi kan skabe følelsen af hjem i både nye fysiske og mentale miljøer, og det er netop dette, denne del handler om - hjem væk fra hjem. Her besøger vi det sidste hjem for mange ældre mennesker, men som det bliver belyst, er det svært at definere, hvorvidt det er et hjem eller en institution. Kan et plejehjem være et privat hjem og på samme tid være en offentlig institution i det danske plejevæsen? Hvad gør et hjem til et hjem? I mødet med de ældre på de to plejehjem undersøges det, hvad objekter og daglige aktiviteter har at gøre med konceptet hjem. Gymnasieelevernes konklusion på arbejdet med plejehjem: Et plejehjem er altså ikke bare betegnelsen for en institution, men faktisk også et hjem. Efter at have været i felten på to forskellige plejehjem, et friplejehjem (privat) og et kommunalt ejet plejehjem, står det klart, hvordan forskellige plejehjem adskiller sig fra hinanden, og hvordan beboerne synes om at være der. Beboerne på Riis friplejehjem har et større og bedre fællesskab end på det kommunalt ejede plejehjem - Kastaniehaven i Give. Generelt har beboere på friplejehjemmet større indflydelse på deres dagligdag og aktiviteterne, end beboerne har på Kastaniehaven. Hvorfor der er mere fællesskab på Riis Friplejehjem, vides ikke med sikkerhed. Det kan være kombinationen af beboere, og nok også det forhold at beboerne på Kastaniehaven er svagere end beboerne på Riis Friplejehjem. For at blive visiteret til et kommunalt plejehjem, skal man generelt være dårligere fysisk og mindre selvhjulpen end på et privat friplejehjem. Alt i alt er et plejehjem et godt sted for ældre og svage at komme til, når hverdagen bliver for svær og uoverskuelig til at klare det hele selv. Man kommer ikke udenom, at et plejehjem er en institution uanset privat eller kommunalt ejet. Dog bliver der gjort rigtig meget for, at beboerne ikke skal føle, at de er på en institution. Det må siges, at lykkedes på begge plejehjem, hvor vi har været i felten. Tekst og materiale til emnet: 1. Plejehjem i Danmark (opgavesæt og læsetekst samt oplæg til dialog) 2. Billedkort (til fx. ord og billede match, ordforråd, vendespil) 3. Genstandslister (forenklet tekst samt én kun med billeder og spørgsmål) 4. Genstandene i UNESCO kassen (Kasse nr. 3) Originaltekst i introduktionen på engelsk ved Line Beck Moesgård Museum (Home away from Home) Oversat og tilpasset til undervisningsforløbet om ældre af Sigrid C. J. Hansen Originaltekst i konklutionen: Maria, Melissa, Tenna, Rikke og Maja (Tørring Gymnasium)

Målsætning, handleplan og vision for internationalisering på Arden Skole

Målsætning, handleplan og vision for internationalisering på Arden Skole Juni 2013: Det Internationale udvalgs oplæg til: Målsætning, handleplan og vision for internationalisering på Arden Skole Vi lever i en globaliseret og foranderlig verden, hvor vore elever har eller vil

Læs mere

Lærervejledning. Da julen var hjemmelavet

Lærervejledning. Da julen var hjemmelavet Lærervejledning Da julen var hjemmelavet Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkommen til undervisningsforløbet Da julen var hjemmelavet på Arbejdermuseet. Lærervejledningen er udarbejdet

Læs mere

Læseplan for Gug skole. Den internationale dimension

Læseplan for Gug skole. Den internationale dimension Læseplan for Gug skole Den internationale dimension 1 Indledning: Samfundsudviklingen har medført, at der i disse år finder en kraftig internationalisering og globalisering sted i Danmark og i resten af

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne

GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN. Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne GRANBOHUS SKOVRIDERGÅRDEN Fritid for unge og voksne med nedsat funktionsevne Tryg fritid i en gammel gård med sjæl De rette fysiske rammer til personer med specielle behov Skovridergården ligger midt i

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Kinesisk. - sprog og kultur

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Kinesisk. - sprog og kultur Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Kinesisk - sprog og kultur November 2014 Fælles mål Vision og målsætning Formålet med undervisningen i kinesisk er, at eleverne stifter bekendtskab

Læs mere

Handleplan for internationalisering på Arden Skole

Handleplan for internationalisering på Arden Skole Handleplan for internationalisering på Arden Skole Det har siden 2006 været et krav fra regeringens globaliseringsråd, at internationalisering er et indsatsområde i folkeskolen. I Mariagerfjord Kommune

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Japansk. - sprog og kultur

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Japansk. - sprog og kultur Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Japansk - sprog og kultur November 2014 Fælles Mål Vision og målsætning Formålet med undervisningen i japansk er, at eleverne stifter bekendtskab

Læs mere

Eventyr Mål Niveau Varighed Kilde Tværfaglige links Målsætning: Anbefalet fremgangsmåde: Ekstra aktiviteter:

Eventyr Mål Niveau Varighed Kilde Tværfaglige links Målsætning: Anbefalet fremgangsmåde: Ekstra aktiviteter: Eventyr Mål: At arbejde interkulturelt ved at benytte eventyr fra forskellige dele af verden som emne, for at opnå målene; at styrke den multikulturelle og flersprogede kompetence. Niveau: 3.- 6. klasse

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Få et godt besøg på Vikingeskibsmuseet

Få et godt besøg på Vikingeskibsmuseet Få et godt besøg på Vikingeskibsmuseet Denne vejledning har til formål at inspirere dig som lærer til at få et lærerigt og spændende besøg på museet. Vi har samlet information om museumsbesøget, gode råd

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

DIN FREMTID STARTER HER. Velkommen til AG Premaster Class 2018/19 for klasse. Psykologi, religion, fransk, spansk, engelsk og naturvidenskab

DIN FREMTID STARTER HER. Velkommen til AG Premaster Class 2018/19 for klasse. Psykologi, religion, fransk, spansk, engelsk og naturvidenskab DIN FREMTID STARTER HER Velkommen til AG Premaster Class 2018/19 for 8.-9. klasse Psykologi, religion, fransk, spansk, engelsk og naturvidenskab Kære elev i 8. og 9. klasse i Furesø Kommune AG Premaster

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd? (Dagtilbud)

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Har du hørt min lyd? (Dagtilbud) Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Har du hørt min lyd? (Dagtilbud) Introduktion (til pædagogen) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Har du hørt min lyd? giver dette

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN

DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN JANUAR 2015 WWW.KULTURSTYRELSEN.DK DEN ÅBNE SKOLE SÅDAN GRIBER DU SAMARBEJDET MED SKOLEN AN DEN ÅBNE SKOLE 3 NY ROLLE TIL KULTURINSTITUTIONER OG FORENINGER Hvis du som kulturinstitution, idrætsklub, frivillig

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan?

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i det eleverne er i gang med at lære i fagene Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Opdateret maj Læseplan for valgfaget spansk

Opdateret maj Læseplan for valgfaget spansk Læseplan for valgfaget spansk Indhold Indledning 3 Trinforløb 7./8./9. klasse 4 Kommunikation 4 Kultur og samfund 6 Spansk som flerårigt forløb 6 Indledning Faget spansk som valgfag er etårigt i Folkeskolen

Læs mere

Lærervejledning til opgavesæt for 9.-10. klasse

Lærervejledning til opgavesæt for 9.-10. klasse Side 1 af 5 Vejledning til opgavesæt til 9.-10.klasse. Lærervejledning til opgavesæt for 9.-10. klasse Praktisk information om opgavesættet Opgavesættet kan både løses med og uden forudgående omvisning/foredrag.

Læs mere

Lærervejledning til før-opgaver til Familien Sørensen

Lærervejledning til før-opgaver til Familien Sørensen Lærervejledning til før-opgaver til Familien Sørensen Et sprogskoleforløb til DU2 modul 4-6 på Arbejdermuseet. Om undervisningen på Arbejdermuseet Familien Sørensen er en familie, der ligesom tusindvis

Læs mere

Barnets sociale udvikling

Barnets sociale udvikling Barnets sociale udvikling At børnene oplever at de er en del af Æblegårdens fællesskab og at de bliver i stand til at forstå og respektere andre. At børnene erkender at vi alle er men er lige meget værd.

Læs mere

identifikation & Fa Ellesskab O M

identifikation & Fa Ellesskab O M identifikation & Fa Ellesskab D A O M K E T R I Indhold Dette er en legende vurderingsøvelse, hvor eleverne på kort og i forhold til forskellige identifikationsmarkører skal bevæge sig rundt i forskellige

Læs mere

Velkomst og præsentation af personalet. Oplæg om inkluderende læringsmiljøer

Velkomst og præsentation af personalet. Oplæg om inkluderende læringsmiljøer Velkomst og præsentation af personalet Oplæg om inkluderende læringsmiljøer Rundtur på stuerne og samling Drøftelser i grupper Tak for i aften Et miljø kan i almindelighed defineres, som de påvirkninger

Læs mere

Kristendomskundskab og dansk Indskolingen, 2. klasse

Kristendomskundskab og dansk Indskolingen, 2. klasse Hellige steder Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Eleven kan læse enkle faglige tekster og udtrykke sig sprogligt enkelt om deres indhold Eleven kan udtrykke sig om enkelte begivenheder

Læs mere

Undervisningstilbud på Silkeborg Gymnasium til grundskolernes 6.-10. klasse

Undervisningstilbud på Silkeborg Gymnasium til grundskolernes 6.-10. klasse Undervisningstilbud på Silkeborg Gymnasium til grundskolernes 6.-10. klasse følg gymnasiet på de sociale medier Invitation Silkeborg Gymnasium inviterer hermed grundskolerne til et samarbejde baseret på

Læs mere

NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK

NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK NIF TILLÆG TIL LÆRINGSMÅL ENGELSK JUNI 2014 Engelsk på Nuuk Internationale Friskole Vi underviser i engelsk på alle klassetrin (1.-10. klasse). Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Lærervejledning. Baggårdens børnearbejdere

Lærervejledning. Baggårdens børnearbejdere Lærervejledning Baggårdens børnearbejdere Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkommen til undervisningsforløbet Baggårdens børnearbejdere Lærervejledningen er udarbejdet med det formål

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Afrapportering: Beskrivelse af processen:

Afrapportering: Beskrivelse af processen: Afrapportering: Forløbet: Din historie-min historie- vores historie Målgruppe: Modtagelsesklasser på mellemtrinnet (4.-6. klassetrin) Deltagende institution: Museum Vestsjælland Formidler: Jesse-Lee Costa

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision På skole- og dagtilbudsområdet Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision I Norddjurs Kommune ønsker vi, at alle børn i skoler og dagtilbud skal være

Læs mere

Bliv. værtsfamilie. for YFU

Bliv. værtsfamilie. for YFU Bliv værtsfamilie for YFU I Youth For Understanding arbejder vi for at fremme international kulturforståelse. Vi er en non-profit organisation uden religiøs, politisk eller økonomisk tilknytning. I over

Læs mere

Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch. Brummersvej Fårevejle Telefon:

Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch. Brummersvej Fårevejle Telefon: Velkommen hos: Naturdagplejer Line Esmarch Brummersvej 7 4540 Fårevejle Telefon: 20 92 41 20 Lidt om mig: Jeg hedder Line og er fra år 1990. Jeg er kæreste med Michael og sammen har vi Kalle fra 2013.

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013 En lærerguide 5xSOLO 2. marts-31. marts 2013 Introduktion I perioden 2. til 31. marts 2013 kan du og dine elever opleve udstillingen 5 X SOLO, der består af fem soloudstillinger med værker af fem forskellige

Læs mere

Overgangen fra grundskole til gymnasium

Overgangen fra grundskole til gymnasium Overgangen fra grundskole til gymnasium Oplæg på konference om Faglig udvikling i Praksis Odense, Roskilde, Horsens November 2015 Lars Ulriksen www.ind.ku.dk Overgange kan være udfordrende Institut for

Læs mere

Hvordan tænker man dansk som andetsprog ind i den tidlige fremmedsprogsundervisning?

Hvordan tænker man dansk som andetsprog ind i den tidlige fremmedsprogsundervisning? Hvordan tænker man dansk som andetsprog ind i den tidlige fremmedsprogsundervisning? Anna-Vera Meidell Sigsgaard & Anne Holmen Flersprogede elever udgør en stor ressource, når klassen skal i gang med at

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Social kompetence udvikles i fællesskaber og gennem relationer til, f.eks. i venskaber, grupper og kultur. I samspillet mellem relationer og social kompetence

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Det talte sprog kan være mangfoldigt. Det er vigtigt at være bevidst om alle facetter i sprogets verden, som eksempelvis det nonverbale sprog, talesprog,

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært)

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært) Den digitale skoletjeneste Glud Museum Lærervejledning Målgruppe: Fag: Fælles mål: Undervisningsmateriale: Materialet omhandler: 6. klasse Historie (primært) Dansk (sekundært) Forløbet er tilrettelagt

Læs mere

Velkommen til AG Master Class 2015 Sprog & Naturvidenskab. din fremtid starter her

Velkommen til AG Master Class 2015 Sprog & Naturvidenskab. din fremtid starter her Velkommen til AG Master Class 2015 Sprog & Naturvidenskab din fremtid starter her Kære elev i folkeskolen AG Master Class er for dig, der er dygtig, ambitiøs og har en særlig interesse for at lære mere

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Lektion 1 Aktivitet Idéer til udførelse Baggrundsinformation 1 Elevopgave som forberedelse:

Lektion 1 Aktivitet Idéer til udførelse Baggrundsinformation 1 Elevopgave som forberedelse: Lærervejledning Forløbet Forstadens Stemmer er udviklet i samarbejde mellem Forstadsmuseet og Greve Museum i tæt sparring med lærere fra Greve, Hvidovre og Brøndby. Formålet med lærervejledning er, at

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Lærervejledning. www.5emner.dk

Lærervejledning. www.5emner.dk Lærervejledning 5 emner er bygget op omkring emnerne: familie, rejser, uddannelse, arbejde og bolig. Emnerne kan gennemgås separat og i vilkårlig rækkefølge alt efter behov. Den tilhørende hjemmeside er

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria KORA-FORESTILLINGEN Gennem KORA får I snart besøg af danserne fra MYKA. Danserne fører jer gennem en forestilling,

Læs mere

BØRNE- KULTURUGE MAJ MARIAGERFJORD UD I VERDEN UDSYN OG INDBLIK

BØRNE- KULTURUGE MAJ MARIAGERFJORD UD I VERDEN UDSYN OG INDBLIK BØRNE- 2019 KULTURUGE MARIAGERFJORD UD I VERDEN UDSYN OG INDBLIK 20.-24.MAJ PRAKTISK INFO: Alle aktiviteter foregår i uge 21, fra mandag d. 20. maj - fredag d. 24. maj. Den specifikke målgruppe, står beskrevet

Læs mere

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed

Konkrete værktøjer til den gode modtagelse. dgi.dk. Tag godt imod. dgi.dk/abcmentalsundhed Konkrete værktøjer til den gode modtagelse 1 Tag godt imod /abcmentalsundhed 2 Tag godt imod 3 Konkrete redskaber til den gode modtagelse i fællesskabet Redskaberne her er til dig, der er ansvarlig for

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012 Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2013 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser

Vi vil nytænke digitale læringsmiljøer, der rækker ud over grænser Notatets formål er at beskrive de pædagogiske visioner, mål og indsatser, der er tabletprojektets omdrejningspunkt. Notatet beskriver således fra en pædagogisk synsvinkel om, hvorfor Verninge skole har

Læs mere

Lærervejledning. Familien Sørensen

Lærervejledning. Familien Sørensen Lærervejledning Familien Sørensen Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkomne til undervisningsforløbet Familien Sørensen på Arbejdermuseet. Lærervejledningen er udarbejdet med det formål,

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Hvad er interkulturelle kompetencer? - Og hvad kan vi bruge dem til? Hanne Tange Kultur & Globale Studier, AAU

Hvad er interkulturelle kompetencer? - Og hvad kan vi bruge dem til? Hanne Tange Kultur & Globale Studier, AAU Hvad er interkulturelle kompetencer? - Og hvad kan vi bruge dem til? Hanne Tange Kultur & Globale Studier, AAU Interkulturel kompetence Det som alle vil have, og ingen ved hvad er Indhold Interkulturelle

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bøvling Ældrecenter udført den 28. november 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bøvling Ældrecenter udført den 28. november 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Bøvling Ældrecenter udført den 28. november 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan kommunen

Læs mere

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Tag 1 fat på sproget Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Samarbejde At tilegne sig et nyt sprog er vanskeligt og for de fleste en lang, omstændelig proces. Vi tror på, at det er muligt

Læs mere

Personlige kompetencer

Personlige kompetencer Personlige kompetencer Alle børn får lige muligheder for at få kendskab til computer og IPad. Børnene får et sundt, naturligt og afslappet forhold til computer og IPad i dagligdagen. Vi arbejder hen imod

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Pædagogisk inspiration

Pædagogisk inspiration Pædagogisk inspiration til Børnenes Grundlovsdags 20 års jubilæum d. 4. juni 2015 Hvis I gerne vil sætte fokus på børns rettigheder i dit dagtilbud, skole og fritidsinstitution kan I hente inspiration

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

SPROGUDVIKLENDE UNDERVISNING I FAGENE HVORDAN BYGGER VI BRO TIL FAGSPROGET?

SPROGUDVIKLENDE UNDERVISNING I FAGENE HVORDAN BYGGER VI BRO TIL FAGSPROGET? SPROGUDVIKLENDE UNDERVISNING I FAGENE HVORDAN BYGGER VI BRO TIL FAGSPROGET? Workshop 11 Hillerød 7. august 2019 Helene Thise, helt@kp.dk Helene Thise helt@kp.dk Lektor Dansk som andetsprog Videreuddannelsen,

Læs mere

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4

LAV GYSERRFILM. Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 FILM-X lærervejledning, Lav gyserfilm 1 LAV GYSERRFILM Indklip til baggrundsfilmen Skovvejen, Studie 4 I gyserfilmgenren spilles der ofte på filmens mest effektive virkemidler. Eleverne producerer i dette

Læs mere

LAV FILM OM VENSKABER

LAV FILM OM VENSKABER 1 LAV FILM OM VENSKABER Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal elevernes egne fortællinger omhandle venskab

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Ledelsesberetning. Skolens formål. Skolen og dens virke. Hellested Friskole og Børnehus april 2015

Ledelsesberetning. Skolens formål. Skolen og dens virke. Hellested Friskole og Børnehus april 2015 Ledelsesberetning Hellested Friskole og Børnehus april 2015 Skolens formål Skolens formål er at drive friskole, fritidsordning, fribørnehave og snarligt frivuggestue ifølge skolens værdigrundlag og efter

Læs mere

Fra følgeskab til ejerskab Læringsforløb med MiniNOK

Fra følgeskab til ejerskab Læringsforløb med MiniNOK Fra følgeskab til ejerskab Læringsforløb med MiniNOK Nyborg den 20. juni 2017 Hans Godske og Mona Miche Hvem er vi Program for workshop Hvad er MiniNOK? Hvilke erfaringer har vi gjort os omkring opbygning

Læs mere

UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT. Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD

UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT. Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD UDDANNET TIL DRUK SEMESTER PROJEKT Rene Brender Bigum, Martin Rasmussen, Kormakur, Praveenth, MMD Indhold Indhold... 2 Opmærksom... 3 Indledning... 4 Problemfelt... 5 Problemstillinger... 5 Problemformulering...

Læs mere

Lav jeres egne samtalekort

Lav jeres egne samtalekort Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk og Natur/teknologi i 1.-4. klasse. 1.-2. klasse kan bruge samtalekortene sammen i klassen i stedet for at gennemføre cafémetoden, som eleverne skal være lidt ældre for at

Læs mere

Forældrefernisering - et alternativ til det traditionelle skole/hjem-samarbejde Trine Knudsen og Helle Bruun Sophienborgskolen

Forældrefernisering - et alternativ til det traditionelle skole/hjem-samarbejde Trine Knudsen og Helle Bruun Sophienborgskolen WORKSHOP 11 Forældrefernisering - et alternativ til det traditionelle skole/hjem-samarbejde Trine Knudsen og Helle Bruun Sophienborgskolen Mail: foraeldrefernisering@gmail.com Interview med elever Fernisering

Læs mere

DIALOG. Tale TALE. Lærervejledning. Dialog. til BuildToExpress. Dialog. Lytte. Refleksion Tale DIA

DIALOG. Tale TALE. Lærervejledning. Dialog. til BuildToExpress. Dialog. Lytte. Refleksion Tale DIA sion sionrefleksion e Tale Refleksion le Lytte DIALOG TALE Dialog g Dialog RefleksionR TERefleksion R efleksiontale DI Dialog Refleksion Tale DIA Dialog Lærervejledning til BuildToExpress LEGOeducation.com

Læs mere