MIXSKOLEFILM SKOLEFILM*+$$ Undervisningshæfte

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MIXSKOLEFILM SKOLEFILM*+$$ Undervisningshæfte"

Transkript

1 PIXIMIX / / $.., $$ + * ') ( #' &!"#"$%!" #"$ %& #'( MIXSKOLEFILM SKOLEFILM*+$$ Undervisningshæfte '(')*+$$,-.$./.0.-1/ '),-.$./.0.-

2 2 Undervisningsmateriale introduktion MIX Copenhagen er Danmarks ældste årligt tilbagevendende og stadigt aktive filmfestival og en af verdens ældste LGBTQ-filmfestivaler. Målet med MIX Copenhagen er at vise film, som bøjer køn og bryder seksuelle grænser, påvirker kønsdebatten og afspejler en mangfoldig verden. MIX Skolefilm er en samling af gode ungdomsfilm om homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede Altså køn og seksualitet. Mix Skolefilm tager desuden ud på skoler og pædagogiske læreranstalter og viser film, underviser og samtaler. MIX Copenhagen Skolefilm har udarbejdet undervisningsmateriale til dansk, samfundsfag og historie. Materialet tager udgangspunkt i film fra MIX Copenhagen og Filmcentralen, og handler om normer, køn og seksualitet. Materialet sigter mere generelt på at bryde med/forebygge mobning på baggrund af køn og seksualitet, på at give mere viden om og fokus på normer for køn og seksualitet og på at styrke et klassefællesskab med plads til forskellighed. Vi henviser desuden til andre undervisningsmaterialer, som ligger på Filmcentralens hjemmeside under undervisning. Materialet består af flere elementer, der kan bruges hver for sig eller i samspil. Idéen med materialet er todelt. Det skal kunne bruges af den lærer, der i forbindelse med film, vil bruge nogle lektioner på undervisning om normer, køn og seksualitet. Det skal også kunne bruges af den eller de lærer(e), der vil tilrettelægge et længere undervisningsforløb på tværs af fagene dansk, samfundsfag, historie og emnet seksualundervisning. Fagdelene indeholder eksempler på, hvordan undervisningsforløb indenfor faget kan stykkes sammen. Endelig indeholder hver del en række opgaver, der indholdsmæssigt tager udgangspunkt i filmenes fokus på temaer omkring køn og seksualitet og formmæssigt relaterer sig til mål for fagene. Undervisningsmaterialet er til brug for Folkeskolens ældste klasser, gymnasiet og pædagogiske uddannelser. Undervisningsmaterialet er udviklet af Mie Wulff Hemmingsen (lektor i Læring og Køn & Mangfoldighed) og Karin Olander (lærer) med udgangspunkt i materialet fra 2014, som var lavet af Ane Havskov Kirk og Anne Wind.

3 3 Undervisningsprincipper Vigtigt at skabe et trygt rum Undervisningen skal foregå i et rum, der er trygt for alle. Det vil sige, at det er en selvfølge, at alle ytrer sig respektfuldt og lytter til hinanden. Når der, som med materialet her, undervises i køn og seksualitet, er det derfor særligt vigtigt, at der indledningsvist ridses nogle klare rammer op omkring undervisningen. I mange undervisningsmaterialer og undervisningssituationer er heteronormativitet dominerende, det kan gøre alle, der ikke passer ind i heteronormen udsatte i klasseværelset. Mobning involverer ofte kommentarer om køn og seksualitet. Det kan f.eks. handle om ikke at være dreng eller pige på den rigtige måde og ord som bøsse og luder flyver ofte nedsættende gennem klasseværelset. For at skabe et trygt rum for undervisningen i køn og seksualitet, hvor ingen elever føler sig udleveret eller udsatte, er det en god idé at begynde undervisningsforløbet med en snak om, hvordan man i forløbet vil tale om at være homoseksuel, biseksuel, transkønnet, heteroseksuel mm. Udgangspunktet er, at der tales respektfuldt uanset køn og seksualitet. Nedsættende kommentarer om seksuel orientering og måder at udtrykke køn på accepteres ikke. Det virker måske som en selvfølge, men fordi mobning så ofte er pakket ind i køn og seksualitet, er det ikke desto mindre vigtigt at være eksplicit omkring det i klassen. Normer og normkritik Materialet sigter på at øge elevernes viden om, hvordan normer om køn og seksualitet formes i grupper, fællesskaber og samfund. Normer forstås i denne sammenhæng som indforståede regler og forventninger til, hvordan vi er som mennesker og til, hvordan vi agerer i samspil med andre. Heteronormativitet f.eks. betegner normer omkring køn og seksualitet, der fremstiller det at være heteroseksuel dreng eller pige på en bestemt helt rigtig drenget eller piget måde som naturligt. Materialet sigter på at udfordre sådanne normer med en gennemgående normkritisk tilgang i materialets opgaver.

4 4 Begrebsdefinitioner: Normer Normer er usynlige, underforståede og alment gældende regler og forventninger til, hvordan vi skal være, se ud, gøre og forholde os til hinanden. Normer handler også om, hvad der er ønskværdigt og positivt i vores samfund/grupper/familie, og hvad der ikke er. Normer er en del af menneskers måde at indgå i fællesskaber på, men normer kan også begrænse og ekskludere. Normer kan ændres. Normkritik Normkritik og en normkritisk tilgang handler om at få øje på de normer, der er omkring os og undersøge dem kritisk med henblik på at ændre de normer, der begrænser og ekskluderer. Heteronormativitet Den opfattelse, at det mest rigtige og normale er at leve som heteroseksuel. Hvis man ikke retter sig efter de normer, kan man blive anset som unormal. For mange virker denne opfattelse som en selvfølge, det kan f.eks. være fordi, at det ofte er heteroseksualitet, der vises i reklamer, film og musik.

5 5 og planlægningen af undervisningen Til læreren Materialet tager udgangspunkt i film og kan bruges uanset, hvilken film klassen har set. Det betyder også, at materialet ikke går i dybden med eksempler fra bestemte film. Der ligger derfor en opgave for den lærer, der bruger materialet, i at trække eksempler fra den eller de film, klassen har set ind i undervisningen. rne i materialet er udarbejdet på baggrund af det generelle sigte med materialet om at forebygge kønnet og seksualiseret mobning i klassen og en styrkelse af et klassefællesskab med plads til forskellighed, samt undervisningsprincipperne om et trygt rum og normkritik. Det indebærer f.eks. at opgaverne i materialet er stramt strukturerede. Derved forsøger vi at rette undervisningen væk fra stereotype ytringer og nedsættende holdninger, og mod at eleverne tilegner sig viden og kunnen på området. Der lægges således i højere grad op til, at eleverne arbejder med filmen(e) og diskuterer, hvilke normer omkring køn og seksualitet, der kommer til udtryk i filmen(e), i det danske samfund og i Danmarks historie, og i mindre grad op til at eleverne diskuterer, hvad de synes om filmene. rne lægger således op til, at eleverne skal samarbejde om deres viden for at løse opgaverne. Klassen skal i mange af opgaverne deles i mindre grupper, fordi det kan være mere trygt at diskutere opgaverne i en mindre gruppe end i klassen som samlet. Noter:

6 6 Baggrundsmateriale, som undervisningsmaterialet er bygget på: Bøger: Ane H. Kirk, Katrine Scott, Karoline Siemen & Anne Wind (red.) (2010). Åbne og lukkede døre en antologi om køn i pædagogik. Frydenlund. Artikler: Astrid Søndberg (2013). I dag falder afgørelsen: Var Cecilia offer for en hadforbrydelse. TV2.dk. Laura Marie Sørensen (2013). DF: Undervisningsvideo med lesbiske kan skade børn. Dr.dk Marie Hjortdal & Jakob Hvid Beim (2012). Loven er vedtaget - homoseksuelle kan gifte sig. Politiken.dk Hjemmesider: Danmarkshistorien.dk Filmcentralen.dk (dfi.dk) lgbt.dk lgbtungdom.dk menneskeret.dk mixcopenhagen.dk Folkedrab.dk - Oplysning og undervisning om folkedrab sexogsamfund.dk normstormerne.dk rettentilmig.dk transperson.dk clioonline.dk/danskfaget clioonline.dk/samfundsfaget clioonline.dk/historiefaget Facebook sider: MIX Skolefilm på Facebook Mix Copenhagen på Facebook

7 7 Dansk Mål for undervisningen: rne i denne del af materialet sigter på, at eleverne styrkes i fremstilling, fortolkning og kommunikation, og at de i den sammenhæng kan udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i en form, der passer til genre og situation. Materialet sigter også på, at eleverne kan forholde sig til kultur, identitet og sprog gennem en systematisk undersøgelse og diskussion af tekster og film, og at de kan deltage reflekterende i kommunikation i formelle og sociale situationer. rne i denne del af materialet sigter ligeledes på, at eleverne skal kunne forstå og forholde sig til de sociale og samfundsmæssige påvirkninger af identitet, kønsroller og seksualitet, herunder betydning af kulturelle normer. Vejledning til brug af materialet: I materialet følger en række opgaver, der omhandler normer, køn og seksualitet på film. rne tager primært udgangspunkt i film. rne kan kombineres på forskellige måder. Er du som lærer ude efter et kortere forløb med et par lektioner i forbindelse med film, kan du f.eks. lægge ud med opgaven Begrebsforståelse, Repræsentation og runde af med opgaven om Normer om køn og seksualitet i en film. Er du som lærer interesseret i at tilrettelægge et længere forløb, der går mere i dybden med udgangspunkt i flere film om normer, køn og seksualitet (fra MIX Copenhagen Filmfestival/Skolefilm, Filmcentralens hjemmeside, Filmstriben mm ), vil det være oplagt at tage opgaverne, som de er listet op herunder og evt. brede forløbet ud til flere fag. Noter:

8 8 Begrebsforståelse Mål Denne øvelse giver eleverne en indføring i begreber, der knytter sig til at arbejde med normer om køn og seksualitet. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Elevarket med ordkort i det antal grupper du deler klassen op i, sakse til alle grupper. Metode & udførelse 1. Klassen inddeles i grupper med 3-5 elever i hver. 2. Eleverne klipper ordkortene ud og lægger dem i en bunke midt på bordet. 3. Eleverne trækker på skift et kort og læser ordet højt for de andre i gruppen. De andre i gruppen skal nu give deres bud på, hvad ordet betyder. Oplæseren læser bagefter definitionen på kortet op, og turen til at trække et kort går videre. De fleste begrebsdefinitioner på ordkortene er hentet fra Sex & Samfund samt LGBT Danmarks ordbog. Slå flere ord og begreber op på: www. sexlinien.dk og En del af begreberne kan bruges som skældsord, og en pointe med opgaven kan være, at sproget ikke er neutralt, og at det er vigtigt at tænke over, hvilke ord man bruger, og hvordan man bruger dem, når man snakker om og med hinanden. Noter:

9 HOMOSEKSUEL En homoseksuel er tiltrukket seksuelt, og/eller følelsesmæssigt af en person af samme køn. Eks. En homoseksuel mand er forelsket i mænd. BISEKSUEL En biseksuel person er tiltrukket seksuelt, og/eller følelsesmæssigt af både mænd og kvinder. Eks. En biseksuel mand er forelsket i både mænd og kvinder. HETEROSEKSUEL Når man er heteroseksuel, identificerer man sig selv som hhv. mand og kvinde, og er seksuelt og/ eller følelsesmæssigt tiltrukket af det køn man ikke identificerer sig som. Eks. En heteroseksuel kvinde er forelsket i mænd. DISKRIMINATION Elevark Diskrimination betyder, at man handler med det formål at udelukke eller begrænse menneskers deltagelse i samfundet på grund af deres køn, seksualitet eller etnicitet. Man kan diskriminere åbenlyst, f.eks. ved at nægte adgang til diskoteker på baggrund af deres etnicitet. Men man kan også diskriminere mere skjult, f.eks. ved at en filmfestival kun viser film lavet af mænd, eller at pigerne i klassen altid rydder op uden at, der er nogen der tænker over det.

10 NORMER Indforståede regler og forventninger der tages for givet. Om f.eks. hvordan vi er, og hvordan vi er sammen. Normer er en del af menneskers måde at indgå i fællesskaber på, men normer kan også begrænse og ekskludere. HETERONORMATIVITET Den opfattelse, at det mest rigtige og normale er at leve som heteroseksuel, og at man derfor bør rette sig efter nogle sociale regler for, hvad der er kvindeligt og mandligt. Hvis man ikke retter sig efter de normer, anses man som unormal. For mange virker denne opfattelse som en selvfølge, det kan f.eks. være fordi, at det ofte er heteroseksualitet der vises i reklamer, film og musik. HOMOFORBI Når man er homofobisk, betyder det, at man har negative fordomme og/eller opfører sig diskriminerende eller hadefuldt overfor homoseksuelle eller mennesker, man tror er homoseksuelle. Elevark QUEER Queer betyder flere ting: - Det kan bruges som en paraplybetegnelse for mennesker, der ikke vil sættes i bås i forhold til køn og seksualitet. - Det er en modstandsbevægelse der udfordrer heteronormativiteten, f.eks. ved at påpege at der ikke kun er to køn, eller at heteroseksualitet bare er en seksualitet blandt mange. Queer kommer fra engelsk og betyder skæv eller mærkelig.

11 HATE CRIME / HADFORBRYDELSE En kriminel handling som f.eks. vold begået mod en person, fordi gerningsmanden har et had overfor den gruppe personen tilhører, eller antages at tilhøre. Det kan f.eks. være på baggrund af den gruppes etnicitet, religion, seksuel orientering eller handicap. TRANSPERSON Transperson er en fællesbetegnelse for de mennesker, for hvem kønsidentitet (ens oplevede og udtrykte køn) ikke stemmer overens med det køn, man fik tildelt ved fødslen. CIS-PERSON Person hvis juridiske køn, kønsidentitet og kønsudtryk stemmer overens med det køn som vedkommende er tildelt ved fødslen. Det kan f.eks. være en kvinde, der var registreret som en pige ved fødslen, som altid har oplevet sig selv som pige/kvinde og som opfører sig som en kvinde. Elevark KØN I hverdagssproget er køn en måde at kategorisere mennesker på, oftest i henholdsvis mænd og kvinder. Et køn rummer flere dele: Et biologisk køn, defineres ud fra indre og ydre kønsorganer og XY og XX-kromosomer. Det er ikke alle mennesker, hvor det er tydeligt, hvilket biologisk køn de tilhører. Det hedder at være interseksuel. Et juridisk køn, er det køn man er registreret som, f.eks. kan man se det i ens pas. Et oplevet køn er det køn, man selv føler, at man er. Det hedder også kønsidentitet. Et udtrykt køn er det køn, man udtrykker til omverdenen, f.eks. gennem tøj, hår, kropssprog, stemmeleje, makeup osv.

12 SPRINGE UD At springe ud betyder, at man vælger at fortælle sandheden om sin kønsidentitet og/eller seksualitet, som man hidtil har levet med helt eller delvist i det skjulte. LGBT En forkortelse for: Lesbisk, Bøsse, Biseksuel og Transperson og er derfor en paraplyfortegnelse for alle de mennesker, der ikke er heteroseksuelle eller cis-personer. Oprindeligt er det en engelsk forkortelse for: Lesbian, Gay, Bisex-ual and Transgender. LESBISK En lesbisk er en homoseksuel kvinde, altså en kvinde som er tiltrukket af andre kvinder. Elevark Det kan f.eks. være en person, der fortæller, at vedkommende ikke er heteroseksuel, eller at personen ikke oplever sig som det køn andre tror den er. Man kan springe ud hver gang, man møder nye mennesker, fordi de fleste mennesker tror, at man er heteroseksuelle, når man møder hinanden. BØSSE En bøsse er en homoseksuel mand, altså en mand som er tiltrukket af andre mænd.

13 13 Repræsentation Mål At eleverne får indsigt i, hvilke normer om køn og seksualitet, der kommer til udtryk i deres medieverden. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Husk computer eller papir/blyant Metode og udførelse 1. Klassen deles i grupper på 3-4 elever i hver 2. Gruppen laver en fælles liste over deres yndlingsfilm og yndlingsserier 3. Tæl: a. Hvor mange af filmene/serierne, der har en ikke-hetero seksuel person med? b. Hvor mange af filmene/serierne, der har en ikke-hetero seksuel hovedperson? 4. Eleverne diskuterer i gruppen: a. Om det der gælder for deres liste er generelt for film og serier? b. Hvilke normer om køn og seksualitet filmene og serierne på deres liste viser? c. Hvad det betyder at ens seksualitet, hudfarve, religion mm. er repræsenteret i film og serier? Noter:

14 14 Resumé Mål Målet med denne opgave er, at eleverne øver sig i lave et resume, og at eleverne genopfrisker filmens handling med henblik på de videre opgaver. Tid og materialer 1 lektion. Du kan inddrage en gennemgang af resumé som genre i denne lektion. Husk computer eller papir/blyant til hver gruppe. Metode og udførelse 1. Klassen deles i grupper på 3-4 elever i hver. 2. En i gruppe vælges til at skrive resuméet ned. (Et resumé er en kort opsamling af filmens hovedpointer) 3. En i gruppen fortæller, hvad filmen handlede om, imens der skrives ned. Herefter går turen videre til den næste i gruppen, der supplerer med hvad, han/hun også kan huske, der skete i filmen. 4. Tilsidst læses de enkelte gruppers resumeér op i plenum. Noter:

15 15 Normer om køn og seksualitet i film Mål Denne opgave sigter på at øge elevernes viden om, hvordan normer om køn og seksualitet formes i grupper, fællesskaber og samfund Tid og materialer Tidsforbrug 1 lektion. Du kan inddrage jeres arbejde med ordkortene i denne lektion, især ifh. at forstå hvad normer er. Husk Computer eller papir/blyant til hver gruppe. Metode og udførelse 1. Klassen deles i grupper på 3-4 elever i hver 2. Eleverne skriver hver især om/eller hvordan normer om køn og seksualitet var en begrænsning for hovedpersonen i filmen. Brug eksempler fra filmen. 3. Eleverne deler deres svar med de andre i gruppen. 4. Hele klassen samles igen til en lærerstyret diskussion af, hvilken betydning normer om køn og seksualitet har for de forskellige hovedpersoner, og hvordan de reagerer på det. Noter:

16 16 Køn og seksualitetsudtryk i filmen Mål Denne opgave sigter på at øge elevernes viden om, hvordan køn og seksualitet udtrykkes forskelligt i grupper, fællesskaber og samfund. En viden om hvorvidt og hvor forskellige køns- og seksualitetsudtryk er problematiske. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Materiale: Computer eller papir/blyant til hver gruppe. Metode & udførelse 1. Klassen deles i grupper på 3-4 elever i hver. 2. Eleverne skriver hver især lidt ned om følgende: a. Hvordan udtrykkes køn og seksualitet i filmen? b. Hvilke kønsudtryk har de enkelte personer? c. Hvordan udtrykker de lyst og følelser? d. Hvordan ses det i interaktionen (forholdet) mellem personerne? e. Hvor tæt/fjernt er filmens udtryk på pornografi? f. Er der erotiske udtryk i filmen? g. Hvad er forskellen på pornografi og erotisk film? h. Viser filmen nogle aspekter ved køn og seksualitet, som er nye for dig? 3. Eleverne deler deres svar med de andre i gruppen. 4. Hele klassen samles igen til en lærerstyret diskussion af, hvilke nye aspekter på køn og seksualitet de er blevet opmærksom på? Er der dele af filmen, der virkede provokerende på jer? Er der dele af filmen, der har vækket jeres nysgerrighed? Noter:

17 17 Filmiske virkemidler i forhold til oplevelsen af kønsudtryk, kønsroller og seksualitet Mål At eleverne får indsigt i filmiske virkemidler brugt i forhold til temaet Køn og seksualitet. Forudsætning er, at filmiske virkemidler er gennemgået i klassen på et andet tidspunkt. Tid og materialer Tidsforbrug ½-1 lektioner Lav evt. et læreroplæg om berettermodel, komposition og anslag i den film, eleverne har set. Se evt. nedenstående lærerark til inspiration. Print evt. et elevark til hver gruppe. Eleverne skal have papir blyant i hver gruppe. Metode og udførelse 1. Klassen deles ind i grupper på I gruppen skriver de alt ned, hvad de husker om filmiske virkemidler. 3. De drøfter, hvordan forskellige optageperspektiver understøtter filmens syn på køn og seksualitet. Hvilket perspektiv bruges i forbindelse med hovedperson/bipersoner? 4. Hvordan bruges farve / sort/hvid i forhold til køn og seksualitet? 5. Hvordan bruges lyd til at udtrykke/understøtte filmens syn på køn og seksualitet? 6. Hvordan bruges klip og hastighed i forhold til køn, kønsroller og seksualitet? 7. Gruppen sammenfatter det indtryk, filmens brug af filmiske virkemidler giver i forhold til køn, kønsroller og seksualitet. Passer det til det, der lå i forventningen til filmen? Noter:

18 18 Budskab og tema i filmen Mål At analysere og forstå filmtemaer og budskaber og få øget indsigt i temaet om normer omkring køn og seksualitet. Tid og materialer 1 lektion Husk computer eller papir/blyant til hver gruppe Metode og udførelse 1. Klassen deles i grupper på 3-4 elever i hver. 2. Eleverne skriver hver især ned hvilke problemer og temaer, de synes filmen handler om. Mange ungdomsfilm handler f.eks. om identitet, om at finde ud af hvem man er og om at være sig selv, eller om forelskelse, venskab og mobning. 3. Gruppen skal finde to temaer, som de er enige om, at filmen handler om. 4. Gruppen diskuterer, hvad filmens budskaber omkring temaerne er, og skriver deres svar ned - de skal inddrage eksempler fra filmen. 5. Hver gruppe lærer deres svar op i plenum 6. Læreren samler op på tavlen. Noter:

19 19 Historie Mål for undervisningen: rne i materialet sigter på at styrke elevernes viden om, hvordan normer omkring køn og seksualitet har forandret sig gennem tiden. Materialet sigter herigennem på at styrke elevernes historiebevidsthed, give dem forudsætninger for at forstå deres samtid og styrke deres kronologiske overblik og forståelse af historiske sammenhænge. Vejledning: Materialet indeholder en række opgaver om køns- og seksualitetsnormer i et historisk perspektiv. rne kan kombineres på forskellige måder. Er du som lærer ude efter et kortere forløb kan du inddrage opgaverne Begrebsforståelse,Resumé og Normer om køn og seksualitet i en film. Er du som lærer interesseret i at tilrettelægge et længere forløb, der går mere i dybden med historiske normer om køn og seksualitet, vil det være oplagt at tage opgaverne, som de er listet op herunder og evt. brede forløbet ud til flere fag. Noter:

20 20 Begrebsforståelse Mål Denne øvelse giver eleverne en indføring i begreber, der knytter sig til at arbejde med normer om køn og seksualitet. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Elevarket med ordkort i det antal grupper du deler klassen op i, sakse til alle grupper. Metode & udførelse 1. Klassen inddeles i grupper med 3-5 elever i hver. 2. Eleverne klipper ordkortene ud og lægger dem i en bunke midt på bordet. 3. Eleverne trækker på skift et kort og læser ordet højt for de andre i gruppen. De andre i gruppen skal nu give deres bud på, hvad ordet betyder. Oplæseren læser bagefter definitionen på kortet op, og turen til at trække et kort går videre. De fleste begrebsdefinitioner på ordkortene er hentet fra Sex & Samfund samt LGBT Danmarks ordbog. Slå flere ord og begreber op på: www. sexlinien.dk og En del af begreberne kan bruges som skældsord, og en pointe med opgaven kan være, at sproget ikke er neutralt, og at det er vigtigt at tænke over, hvilke ord man bruger, og hvordan man bruger dem, når man snakker om og med hinanden. Noter:

21 HOMOSEKSUEL En homoseksuel er tiltrukket seksuelt, og/eller følelsesmæssigt af en person af samme køn. Eks. En homoseksuel mand er forelsket i mænd. BISEKSUEL En biseksuel person er tiltrukket seksuelt, og/eller følelsesmæssigt af både mænd og kvinder. Eks. En biseksuel mand er forelsket i både mænd og kvinder. HETEROSEKSUEL Når man er heteroseksuel, identificerer man sig selv som hhv. mand og kvinde, og er seksuelt og/ eller følelsesmæssigt tiltrukket af det køn man ikke identificerer sig som. Eks. En heteroseksuel kvinde er forelsket i mænd. DISKRIMINATION Elevark Diskrimination betyder, at man handler med det formål at udelukke eller begrænse menneskers deltagelse i samfundet på grund af deres køn, seksualitet eller etnicitet. Man kan diskriminere åbenlyst, f.eks. ved at nægte adgang til diskoteker på baggrund af deres etnicitet. Men man kan også diskriminere mere skjult, f.eks. ved at en filmfestival kun viser film lavet af mænd, eller at pigerne i klassen altid rydder op uden at, der er nogen der tænker over det.

22 NORMER Indforståede regler og forventninger der tages for givet. Om f.eks. hvordan vi er, og hvordan vi er sammen. Normer er en del af menneskers måde at indgå i fællesskaber på, men normer kan også begrænse og ekskludere. HETERONORMATIVITET Den opfattelse, at det mest rigtige og normale er at leve som heteroseksuel, og at man derfor bør rette sig efter nogle sociale regler for, hvad der er kvindeligt og mandligt. Hvis man ikke retter sig efter de normer, anses man som unormal. For mange virker denne opfattelse som en selvfølge, det kan f.eks. være fordi, at det ofte er heteroseksualitet der vises i reklamer, film og musik. HOMOFORBI Når man er homofobisk, betyder det, at man har negative fordomme og/eller opfører sig diskriminerende eller hadefuldt overfor homoseksuelle eller mennesker, man tror er homoseksuelle. Elevark QUEER Queer betyder flere ting: - Det kan bruges som en paraplybetegnelse for mennesker, der ikke vil sættes i bås i forhold til køn og seksualitet. - Det er en modstandsbevægelse der udfordrer heteronormativiteten, f.eks. ved at påpege at der ikke kun er to køn, eller at heteroseksualitet bare er en seksualitet blandt mange. Queer kommer fra engelsk og betyder skæv eller mærkelig.

23 HATE CRIME / HADFORBRYDELSE En kriminel handling som f.eks. vold begået mod en person, fordi gerningsmanden har et had overfor den gruppe personen tilhører, eller antages at tilhøre. Det kan f.eks. være på baggrund af den gruppes etnicitet, religion, seksuel orientering eller handicap. TRANSPERSON Transperson er en fællesbetegnelse for de mennesker, for hvem kønsidentitet (ens oplevede og udtrykte køn) ikke stemmer overens med det køn, man fik tildelt ved fødslen. CIS-PERSON Person hvis juridiske køn, kønsidentitet og kønsudtryk stemmer overens med det køn som vedkommende er tildelt ved fødslen. Det kan f.eks. være en kvinde, der var registreret som en pige ved fødslen, som altid har oplevet sig selv som pige/kvinde og som opfører sig som en kvinde. Elevark KØN I hverdagssproget er køn en måde at kategorisere mennesker på, oftest i henholdsvis mænd og kvinder. Et køn rummer flere dele: Et biologisk køn, defineres ud fra indre og ydre kønsorganer og XY og XX-kromosomer. Det er ikke alle mennesker, hvor det er tydeligt, hvilket biologisk køn de tilhører. Det hedder at være interseksuel. Et juridisk køn, er det køn man er registreret som, f.eks. kan man se det i ens pas. Et oplevet køn er det køn, man selv føler, at man er. Det hedder også kønsidentitet. Et udtrykt køn er det køn, man udtrykker til omverdenen, f.eks. gennem tøj, hår, kropssprog, stemmeleje, makeup osv.

24 SPRINGE UD At springe ud betyder, at man vælger at fortælle sandheden om sin kønsidentitet og/eller seksualitet, som man hidtil har levet med helt eller delvist i det skjulte. LGBT En forkortelse for: Lesbisk, Bøsse, Biseksuel og Transperson og er derfor en paraplyfortegnelse for alle de mennesker, der ikke er heteroseksuelle eller cis-personer. Oprindeligt er det en engelsk forkortelse for: Lesbian, Gay, Bisex-ual and Transgender. LESBISK En lesbisk er en homoseksuel kvinde, altså en kvinde som er tiltrukket af andre kvinder. Elevark Det kan f.eks. være en person, der fortæller, at vedkommende ikke er heteroseksuel, eller at personen ikke oplever sig som det køn andre tror den er. Man kan springe ud hver gang, man møder nye mennesker, fordi de fleste mennesker tror, at man er heteroseksuelle, når man møder hinanden. BØSSE En bøsse er en homoseksuel mand, altså en mand som er tiltrukket af andre mænd.

25 25 Repræsentation Mål At eleverne får indsigt i, hvilke normer om køn og seksualitet, der kommer til udtryk i deres medieverden. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Husk computer eller papir/blyant Metode og udførelse 1. Klassen deles i grupper på 3-5 elever i hver 2. Gruppen laver en fælles liste over deres yndlingsfilm og yndlingsserier 3. Tæl: a. Hvor mange af filmene/serierne, der har en ikke-heteroseksuel person med? b. Hvor mange af filmene/serierne, der har en ikke-heteroseksuel hovedperson? 4. Eleverne diskuterer i gruppen: a. Om det der gælder for deres liste er generelt for film og serier? b. Hvilke normer om køn og seksualitet filmene og serierne på deres liste viser? c. Hvad det betyder at ens, seksualitet, hudfarve, religion mm. er repræsenteret i film og serier? Noter:

26 26 Resumé Mål Målet med denne opgave er, at eleverne øver sig i lave et resumé, og at eleverne genopfrisker filmens handling med henblik på de videre opgaver. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Materiale; Computer eller papir/blyant til hver gruppe. Metode & udførelse 1. Genopfrisk hvad et resume er (kort). 2. Klassen deles i grupper på 3-4 elever i hver. 3. En i gruppen vælges til at skrive resuméet ned. 4. En i gruppen fortæller, hvad filmen i korte træk handlede om, imens der skrives ned. Herefter går turen videre til den næste i gruppen, der supplerer med hvad han/hun mener også var vigtigt i filmen. Noter:

27 27 Normer om køn og seksualitet i filmen Mål Denne opgave sigter på at øge elevernes viden om, hvordan normer om køn og seksualitet formes i grupper, fællesskaber og samfund. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Materiale: Computer eller papir/blyant til hver gruppe. Metode & udførelse 1. Klassen deles i grupper på 3-4 elever i hver. 2. Eleverne skriver hver især om, hvordan normer hvordan og om køn og seksualitet var en begrænsning for hovedpersonen i filmen. Brug eksempler fra filmen. 3. Eleverne deler deres svar med de andre i gruppen. 4. Hele klassen samles igen til en lærerstyret diskussion af, hvilken betydning normer om køn og seksualitet har for de forskellige hovedpersoner, og hvordan de reagerer på det. Noter:

28 28 Normer om køn og seksualitet i Danmarks historie Normer ændrer sig over tid. I Danmark i dag ses mange steder en norm om, at nogle farver f.eks. lyserød er til piger, mens andre farver f.eks. blå er til drenge. For 100 år siden i USA var der omvendt en norm om, at pink var en farve til drenge og blå en farve til piger. I dag er der i Danmark en diskussion om, at det kan være sværere for drenge at sidde stille og koncentrere sig i skolen, fordi de har mere brug for at bevæge sig end piger. For 100 år siden var der i Danmark en idé om, at piger ikke skulle sidde stille og koncentrere sig i længere tid af gangen i skolen, fordi det ville gå ud over deres evne til at få børn. De måder, vi tænker om køn og seksualitet på, har ændret sig gennem historien. Normer om køn og seksualitet har forandret sig meget igennem Danmarks historie og er stadig under forandring. n herunder handler om nogle af de normer om køn og seksualitet, der har været gennem tiderne i Danmark og de konsekvenser disse normer har haft. Herunder følger tre uddrag fra hjemmesiden og et uddrag, det sidste, fra hjemmesiden Uddragene beskriver normer omkring køn og seksualitet, der tidligere har været gældende i Danmark. Mål At lære om hvordan normer om køn og seksualitet har udviklet sig i Danmarks historie. At evaluere egen læring og opsamle læringspointer fra forløbet. Tid & materialer: Tidsforbrug 1 lektion. Materiale: Computer eller papir og blyant til hver gruppe. Print elevarket Normer om køn og seksualitet i Danmarks historie. Metode & udførelse 1. Elevarket med tekstuddrag læses op i klassen, og kringlede ord og sætninger diskuteres, inden klassen deles i grupper med 3-4 elever i hver. 2. Gruppen vælger en, der skal skrive gruppens svar ned. 3. Gruppen diskuterer: a. Hvilke normer om køn og seksualitet, der tidligere har været gældende i Danmark. b. Hvordan disse normer er anderledes i dag. c. Hvorfor de tror, disse normer har ændret sig over tid.

29 29 Artikel Før- og ikkeægteskabelig seksualitet Førægteskabelig seksualitet Seksuelle forhold mellem ugifte blev betragtet som en krænkelse af samfundets orden, dvs. ægteskabet, og var kriminaliserede frem til 1800-tallet. I landskabslovene blev kun den mandlige part i et førægteskabeligt forhold regnet for ansvarlig og straffet for forholdet, mens kvinden blev betragtet som forført og derfor ikke skyldig i retslig forstand. Forholdet blev betegnet jomfrukrænkelse, hvilket viser at kvindens ære blev krænket af forholdet, og en del af mandens straf var erstatning til kvindens slægt erne: Homoseksualitetens indtog i Danmark Ordet homoseksualitet blev brugt første gang i 1869 af den tysk-ungarske forfatter Karl Maria Benkert og blev siden beskrevet mere udførligt af især den tyske lægevidenskab. Omkring 1890 begyndte ordet at blive anvendt af den danske lægevidenskab i beskrivelsen af seksuelle kontakter imellem individer af samme køn. Danske homoseksuelle i nazistisk koncentrationslejr Under besættelsen blev danske homoseksuelle mænd anholdt og deporteret til koncentrationslejren Neuengamme, fordi de tyske myndigheder opfattede dem som en trussel mod samfundet. De skulle bære en pink trekant på tøjet, ligesom jødernes stjerne. De blev sat i samme gruppe som såkaldte asociale og vaneforbrydere. Lebiske kom også i koncentrationslejre, men deres arrestationer foregik ikke direkte pga. deres seksualitet (da man på det tidspunkt ikke talte om lesbiske i Nazi Tyskland), men under betegnelsen asociale, politisk eller lignende. Efter krigen var gruppen af asociale den eneste gruppe, der fik massivt afslag på erstatning: Man mente, at deportationerne var deres egen skyld. Kvindelig homoseksualitet Kvinder blev langt op i 1800-tallet betragtet som værende uden en kønsdrift, det vil sige uden seksuelle lyster og drifter. Opfattelsen af kvindens (manglende) seksualitet betød, at kvinder i store dele af 1800-tallet relativt uproblematisk kunne leve sammen, fordi de i fællesskab forenede og sublimerede de feminine, aseksuelle og åndelige dyder. Periodens borgerlige kvinder, som boede sammen med en anden borgerlig kvinde, opfattede ikke sig selv som homoseksuelle, fordi de gik med på den præmis, at de ingen seksualitet havde. Under disse forudsætninger kunne de leve et respektabelt liv sammen med en anden kvinde. Homoseksualitetsbegrebet medførte imidlertid et alternativ til den aseksuelle kvindeopfattelse. På grund af sin seksuelle karakter var rollen forbundet med en stærk, social stigmatisering, men kvinden kunne nu påtage sig den mandlige kønsrolle og åbenlyst begære en kvinde. I kraft heraf blev den homoseksuelle kvinde nu tildelt en kønsdrift, der principielt var lig den homoseksuelle mands kønsdrift. Fælles for de to køn var, at den homoseksuelle drift blev set som et udtryk for en pervers, afvigende seksualitet, der gennemstrømmede individet.

30 30 Centrale begivenheder Mål Denne opgave sigter på at styrke elevernes historiebevidsthed gennem en indsigt, i hvordan historiske forandringer finder sted. Tid & materialer Tidsforbrug 5 lektioner. Materiale: Computer eller papir og blyant til hver gruppe. Print et elevark til hver gruppe. Adgang til internet og bibliotek. Metode & udførelse 1. Eleverne går sammen to og to. 2. Årstallene på elevarket fordeles, så hver gruppe får en begivenhed. 3. Grupperne skal nu undersøge, hvordan og hvorfor den begivenhed de har fået, fandt sted. 4. Diskuter fælles i klassen, hvad der har ledt til disse forandringer i historien. Inspiration: For at undgå at tidslinjen læses som en entydig fremadskridende udvikling mod en bredere forståelse af køn og seksualitet, kan undervisningen suppleres med opgaven: Normer om køn og seksualitet i 3 artikler fra dansk presse, fra samfundsfagsdelen af materialet. Denne opgave viser, at der ikke er enighed i Danmark om, hvilke normer om køn og seksualitet, der bør være gældende. Noter:

31 31 Artikel Centrale begivenheder 1882 Einar Wegener (senere Lili Elbe fødes) 1931 Lili Elbe får som den første i verden en kønskorrigerende operation, og dør året efter Homoseksualitet for mennesker over 18 afkriminaliseres Dannelse af Forbundet af 1948 forløberen for Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner, LGBT Danmark Den første Gay Pride parade i Danmark 1981 Homoseksualitet fjernes fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme 1987 Folketinget forbyder diskrimination på baggrund af seksuel orientering 1989 Danmark er det første land i verden, der gør det muligt for homoseksuelle at indgå registreret partnerskab Stedbarnsadoption muligt. Indebærer at Danmark som det første land i verden tillader to personer af samme køn at være juridiske forældre til et barn Lovligt for læger at hjælpe enlige kvinder og lesbiske til at blive kunstigt befrugtet Homoseksuelle i Danmark kan søge om adoption Homoseksuelle i Danmark kan vies i Folkekirken.

32 32 Artikel Centrale begivenheder 2014 Lov om juridisk kønsskifte vedtages. Loven gør det muligt at skifte køn juridisk og få et nyt cpr.nr. uden at få foretaget kirurgiske indgreb Sundhedsstyrelsen fjerner transkønnethed fra listen over diagnoser for psykiske sygdomme.

33 33 Evaluering Mål At evaluere egen læring og opsamle læringspointer fra forløbet. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Computer eller papir og blyant til hver gruppe. Metode & udførelse 1. Eleverne skriver hver for sig løs i 2 minutter om hvad de har lært under forløbet. 2. Sæt eleverne sammen to og to. De skiftes til at fortælle den anden, hvad de synes, de har lært under forløbet. De har 1 minut hver. 3. Klassen samles igen og på tavlen samles 10 udsagn, der beskriver hvad elever i klassen har lært i forbindelse med forløbet. Noter:

34 34 Samfundsfag Mål for undervisningen: rne i denne del af materialet sigter på, at eleverne opnår viden om samfundsnormer om køn og seksualitet, at eleverne kan forholde sig kritisk til disse normer, og at de forstår sig selv som aktive medskabere af normer om køn og seksualitet. Vejledning: Materialet indeholder en række opgaver om samfundsnormer om køn og seksualitet. rne kan kombineres på forskellige måder. Er du som lærer ude efter et kortere forløb, kan du inddrage opgaverne Begrebsforståelse, Repræsentation og Normer om køn og seksualitet i en film. Er du som lærer interesseret i at tilrettelægge et længere forløb, der går mere i dybden med samfundsnormer om køn og seksualitet, vil det være oplagt at tage opgaverne, som de er listet op herunder og evt. brede forløbet ud til flere fag. Noter:

35 35 Begrebsforståelse Mål Denne øvelse giver eleverne en indføring i begreber, der knytter sig til at arbejde med normer om køn og seksualitet. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Elevarket med ordkort i det antal grupper du deler klassen op i, sakse til alle grupper. Metode & udførelse 1. Klassen inddeles i grupper med 3-5 elever i hver. 2. Eleverne klipper ordkortene ud og lægger dem i en bunke midt på bordet. 3. Eleverne trækker på skift et kort og læser ordet højt for de andre i gruppen. De andre i gruppen skal nu give deres bud på, hvad ordet betyder. Oplæseren læser bagefter definitionen på kortet op, og turen til at trække et kort går videre. De fleste begrebsdefinitioner på ordkortene er hentet fra Sex & Samfund samt LGBT Danmarks ordbog. Slå flere ord og begreber op på: www. sexlinien.dk og En del af begreberne kan bruges som skældsord, og en pointe med opgaven kan være, at sproget ikke er neutralt, og at det er vigtigt at tænke over, hvilke ord man bruger, og hvordan man bruger dem, når man snakker om og med hinanden. Noter:

36 HOMOSEKSUEL En homoseksuel er tiltrukket seksuelt, og/eller følelsesmæssigt af en person af samme køn. Eks. En homoseksuel mand er forelsket i mænd. BISEKSUEL En biseksuel person er tiltrukket seksuelt, og/eller følelsesmæssigt af både mænd og kvinder. Eks. En biseksuel mand er forelsket i både mænd og kvinder. HETEROSEKSUEL Når man er heteroseksuel, identificerer man sig selv som hhv. mand og kvinde, og er seksuelt og/ eller følelsesmæssigt tiltrukket af det køn man ikke identificerer sig som. Eks. En heteroseksuel kvinde er forelsket i mænd. DISKRIMINATION Elevark Diskrimination betyder, at man handler med det formål at udelukke eller begrænse menneskers deltagelse i samfundet på grund af deres køn, seksualitet eller etnicitet. Man kan diskriminere åbenlyst, f.eks. ved at nægte adgang til diskoteker på baggrund af deres etnicitet. Men man kan også diskriminere mere skjult, f.eks. ved at en filmfestival kun viser film lavet af mænd, eller at pigerne i klassen altid rydder op uden at, der er nogen der tænker over det.

37 NORMER Indforståede regler og forventninger der tages for givet. Om f.eks. hvordan vi er, og hvordan vi er sammen. Normer er en del af menneskers måde at indgå i fællesskaber på, men normer kan også begrænse og ekskludere. HETERONORMATIVITET Den opfattelse, at det mest rigtige og normale er at leve som heteroseksuel, og at man derfor bør rette sig efter nogle sociale regler for, hvad der er kvindeligt og mandligt. Hvis man ikke retter sig efter de normer, anses man som unormal. For mange virker denne opfattelse som en selvfølge, det kan f.eks. være fordi, at det ofte er heteroseksualitet der vises i reklamer, film og musik. HOMOFORBI Når man er homofobisk, betyder det, at man har negative fordomme og/eller opfører sig diskriminerende eller hadefuldt overfor homoseksuelle eller mennesker, man tror er homoseksuelle. Elevark QUEER Queer betyder flere ting: - Det kan bruges som en paraplybetegnelse for mennesker, der ikke vil sættes i bås i forhold til køn og seksualitet. - Det er en modstandsbevægelse der udfordrer heteronormativiteten, f.eks. ved at påpege at der ikke kun er to køn, eller at heteroseksualitet bare er en seksualitet blandt mange. Queer kommer fra engelsk og betyder skæv eller mærkelig.

38 HATE CRIME / HADFORBRYDELSE En kriminel handling som f.eks. vold begået mod en person, fordi gerningsmanden har et had overfor den gruppe personen tilhører, eller antages at tilhøre. Det kan f.eks. være på baggrund af den gruppes etnicitet, religion, seksuel orientering eller handicap. TRANSPERSON Transperson er en fællesbetegnelse for de mennesker, for hvem kønsidentitet (ens oplevede og udtrykte køn) ikke stemmer overens med det køn, man fik tildelt ved fødslen. CIS-PERSON Person hvis juridiske køn, kønsidentitet og kønsudtryk stemmer overens med det køn som vedkommende er tildelt ved fødslen. Det kan f.eks. være en kvinde, der var registreret som en pige ved fødslen, som altid har oplevet sig selv som pige/kvinde og som opfører sig som en kvinde. Elevark KØN I hverdagssproget er køn en måde at kategorisere mennesker på, oftest i henholdsvis mænd og kvinder. Et køn rummer flere dele: Et biologisk køn, defineres ud fra indre og ydre kønsorganer og XY og XX-kromosomer. Det er ikke alle mennesker, hvor det er tydeligt, hvilket biologisk køn de tilhører. Det hedder at være interseksuel. Et juridisk køn, er det køn man er registreret som, f.eks. kan man se det i ens pas. Et oplevet køn er det køn, man selv føler, at man er. Det hedder også kønsidentitet. Et udtrykt køn er det køn, man udtrykker til omverdenen, f.eks. gennem tøj, hår, kropssprog, stemmeleje, makeup osv.

39 SPRINGE UD At springe ud betyder, at man vælger at fortælle sandheden om sin kønsidentitet og/eller seksualitet, som man hidtil har levet med helt eller delvist i det skjulte. LGBT En forkortelse for: Lesbisk, Bøsse, Biseksuel og Transperson og er derfor en paraplyfortegnelse for alle de mennesker, der ikke er heteroseksuelle eller cis-personer. Oprindeligt er det en engelsk forkortelse for: Lesbian, Gay, Bisex-ual and Transgender. LESBISK En lesbisk er en homoseksuel kvinde, altså en kvinde som er tiltrukket af andre kvinder. Elevark Det kan f.eks. være en person, der fortæller, at vedkommende ikke er heteroseksuel, eller at personen ikke oplever sig som det køn andre tror den er. Man kan springe ud hver gang, man møder nye mennesker, fordi de fleste mennesker tror, at man er heteroseksuelle, når man møder hinanden. BØSSE En bøsse er en homoseksuel mand, altså en mand som er tiltrukket af andre mænd.

40 40 Repræsentation Mål At eleverne får indsigt i hvilke normer om køn og seksualitet, der kommer til udtryk i deres medieverden. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Husk computer eller papir/blyant Metode og udførelse 1. Klassen deles i grupper på 3-4 elever i hver 2. Gruppen laver en fælles liste over deres yndlingsfilm og yndlingsserier 3. Tæl: a. Hvor mange af filmene/serierne, der har en ikke-heteroseksuel person med? b. Hvor mange af filmene/serierne, der har en ikke-heteroseksuel hovedperson? 4. Eleverne diskuterer i gruppen: a. Om det der gælder for deres liste er generelt for film og serier? b. Hvilke normer om køn og seksualitet filmene og serierne på deres liste viser? c. Hvad det betyder at ens, seksualitet, hudfarve, religion mm. er repræsente ret i film og serier? Noter:

41 41 Resumé Mål Målet med denne opgave er, at eleverne øver sig i lave et resumé, og at eleverne genopfrisker filmens handling med henblik på de videre opgaver. Tid & materialer Tidsforbrug 1 lektion. Materiale; Computer eller papir/blyant til hver gruppe. Metode & udførelse 1. Genopfrisk hvad et resume er (kort). 2. Klassen deles i grupper på 3-4 elever i hver. 3. En i gruppen vælges til at skrive resuméet ned. 4. En i gruppen fortæller, hvad filmen i korte træk handlede om, imens der skrives ned. Herefter går turen videre til den næste i gruppen, der supplerer med hvad han/hun mener også var vigtigt i filmen. Noter:

42 42 Artikel Centrale begivenheder 1882 Einar Wegener (senere Lili Elbe fødes) 1931 Lili Elbe får som den første i verden en kønskorrigerende operation, og dør året efter Homoseksualitet for mennesker over 18 afkriminaliseres Dannelse af Forbundet af 1948 forløberen for Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner, LGBT Danmark Den første Gay Pride parade i Danmark 1981 Homoseksualitet fjernes fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme 1987 Folketinget forbyder diskrimination på baggrund af seksuel orientering 1989 Danmark er det første land i verden, der gør det muligt for homoseksuelle at indgå registreret partnerskab Stedbarnsadoption muligt. Indebærer at Danmark som det første land i verden tillader to personer af samme køn at være juridiske forældre til et barn Lovligt for læger at hjælpe enlige kvinder og lesbiske til at blive kunstigt befrugtet Homoseksuelle i Danmark kan søge om adoption Homoseksuelle i Danmark kan vies i Folkekirken.

43 43 Artikel Centrale begivenheder 2014 Lov om juridisk kønsskifte vedtages. Loven gør det muligt at skifte køn juridisk og få et nyt cpr.nr. uden at få foretaget kirurgiske indgreb Sundhedsstyrelsen fjerner transkønnethed fra listen over diagnoser for psykiske sygdomme.

44 44 Normer om køn og seksualitet i en film. Mål Denne opgave sigter på at øge elevernes viden om, hvordan normer om køn og seksualitet formes i grupper, fællesskaber og samfund Gøre eleverne i stand til at se nuancerne i normudtryk og forskellige normudtryk og være istand til se, hvordan de påvirker den enkelte og gruppen i samfundet. Tidsforbrug om materialer Tidsforbrug: 1 lektion. Du kan inddrage jeres arbejde med ordkortene i denne lektion, især ift. at forstå, hvad normer er. Husk computer eller papir/blyant til hver gruppe. Metode og udførelse 1. Klassen deles i grupper på 3-4 elever i hver. Hver elev har et stykke papir at skrive på, og gruppen har et større stykke papir til at skrive fælles notater på. 2. Eleverne skriver hver især ned, hvilke normer om køn og seksualitet de lagde mærke til i den film, de har set? De har 2 minutter. 3. Eleverne læser på skift op i gruppen, hvad de har skrevet. 4. Eleverne skal finde det, der er fælles og skrive det på det fælles papir. 5. De skal drøfte de normer, de ikke alle har lagt mærke til og finde ud af, om de forstår det samme ved dem. Disse skrives også ned på det fælles papir, evt. i redigeret udgave. 6. Derefter besvarer de i den lille gruppe på følgende spørgsmål.: Hvordan kom de forskellige normer til udtryk? Viser filmen noget om, hvordan normerne formes? Fortæl hvordan? Hvor mange nuancer af kønsudtryk ser I i filmen? Hvilke muligheder/ og eller begrænsninger giver de udtrykte normer for køn og seksualitet i filmen? For enkeltpersoner, grupper og i samfundet? 7. Klassen samles, og læreren spørger ind til: Hvilke tanker og følelser har filmen sat i gang? Kender I til, at normer for køn og seksualitet og deres udtryk kan være begrænsende eller udfordrende? Kom med nogle eksempler fra jeres eget samfund/miljø. Kan du bruge det vi har talt om i dag til noget?

45 45 Normer om køn og seksualitet i danske medier. Mål Målet med denne opgave e, at eleverne opnår indsigt i hvilke normer om køn og seksualitet, der kommer til udtryk i den danske medier, og at eleverne kan sammenkæde en person eller institution med en given opfattelse af køn og seksualitet. Tid og materiale Tidsforbrug: 1-2 lektioner. Du kan inddrage jeres arbejde med ordkort i denne lektion, især ift. at forstå hvad normer er. Husk Computer eller papir/blyant til hver gruppe. Print et elevark til hver gruppe. Metode og udførelse 1. Klassen deles i grupper med 3-4 elever i hver. 2. Eleverne læser læsearket op i gruppen - lader det gå på skift, så de læser et uddrag op hver. 3. Gruppen diskuterer hvilke normer om køn og seksualitet, der kommer til udtryk i uddragene. Noter det. 4. Hvem siger hvad? I artiklerne er der forskellige opfattelser af, hvem der mener hvad. Hvad mener Line Anne Roien fra Sex & samfund? Hvad mener et flertal i Folketinget om vielser af homoseksuelle? 5. Find nu selv artikler i de danske medier, som belyser de samme problematikker som en af de 3 artikler. 6. Vær opmærksom på hvilke holdninger til normer for køn og seksualitet, der kommer til udtryk i de artikler, I har fundet. Undersøg hvordan forskellige holdninger til normer for køn og seksualitet kommer til udtryk i de danske medier i dag. Hvem mener hvad? 7. Er det sket en udvikling, og hvilke slags udvikling er det? Lægger den måde de danske medier giver udtryk for andres holdninger om normer om køn og seksualitet op til debat og normkritik? Eller skrives der om det på en måde, hvor nogle normer vurderes som de rigtige og andre som de forkerte? Hvad tror I, det gør ved læseren/seeren, og dermed samfundet og samfundsdebatten? 8. I plenum fortæller de enkelt grupper, hvad de er nået frem til med opgave 3, 7 & 8

46 46 Artikel Normer for køn og seksualitet Nedenfor følger uddrag fra 3 artikler i dansk presse, der handler om normer om køn og seksualitet. En af artiklerne handler om Cecillia Mundt, der er transperson og blev slået ned i sommeren En anden artikel handler om en undervisningsvideo fra Sex & Samfund og Dansk Folkepartis reaktion på videoen. Den tredje artikel handler om vielser af homoseksuelle. I alle tre artikler gives udtryk for normer om køn og seksualitet, men artiklerne viser også at der i Danmark ikke er enighed om hvilke normer om køn og seksualitet, der bør gælde D. 11. september 2013 skrev TV2 under overskriften I dag falder afgørelsen: Var Cecillia offer for en hadforbrydelse Onsdag formiddag vajer et regnbuefarvet flag foran Københavns Byret. Det vajer, fordi 48-årige Cecillia Mundt 4. juni 2013 fik smadret sin hjerneskal med en hammer - og fordi en domsmandsret i dag skal vurdere, om der var tale om et almindeligt overfald. Eller om Cecillia Mundt blev overfaldet, fordi hun er transperson - at der altså var tale om en såkaldt hadforbrydelse, en hate crime. Dermed er der tale om en principel sag, da det er en skærpelse af straffen på typisk 50 procent, hvis retten finder, der er tale om en hadforbrydelse. Jeg har det ad helvede til. Jeg håber, han får en behandlingsdom, siger Cecillia Mundt til tv2.dk foran Københavns Byret, inden retssagen begynder. Overfaldet nær Rådhuspladsen Klokken var omkring den 4. juni, da Cecillia Mundt kom gående foran Industriens Hus på Vesterbrogade lige ved Rådhuspladsen i København. Hun havde en rød kjole på og var på vej til Cafe Oskar, der ligger på den anden side af Rådhuspladsen. Midt mellem flere vidner kom en 21-årig mand mod hende bagfra, og han bankede en hammer en enkelt gang i hovedet på Cecillia Mundt. Hårdt, så hun sank sammen på fortovet, mens chokerede vidner stimlede sammen. Det viste sig senere, at hendes hjerneskal var gået i stykker - men lægerne på Rigshospitalet fik lappet hullet sammen og dækket det med en metalplade. D. 11. september 2013 D. 1. februar 2013 skrev DR under overskriften: DF: Undervisningsvideo med lesbiske kan skade børn. - om Dansk Folkepartis reaktion på en undervisningsvideo fra Sex & Samfund. En undervisningsvideo med en dansk dreng, der bor i en homoseksuel familie, vækker stærk forargelse hos Dansk Folkeparti. Bag videoen står Sex & Samfund, og meningen er, at den skal oplyse om andre familieformer end kernefamilien som en del af seksualundervisningen i folkeskolens yngste klasser ( ) - Omkring halvdelen af alle børn lever ikke i en almindelig kernefamilie, men

Til læreren. historie

Til læreren. historie historie Til læreren Mål for undervisningen Opgaverne i denne del af materialet sigter på at styrke elevernes viden om hvordan normer omkring køn og seksualitet har forandret sig gennem tid. Materialet

Læs mere

Til læreren. Samfundsfag

Til læreren. Samfundsfag Samfundsfag Til læreren Mål for undervisningen Opgaverne i denne del af materialet sigter på at eleverne opnår viden om samfundsnormer om køn og seksualitet, at eleverne kan forholde sig kritisk til disse

Læs mere

Mål for undervisningen Vejledning til brug af materialet

Mål for undervisningen Vejledning til brug af materialet Tysk Mål for undervisningen Opgaverne i denne del af materialet sigter på at skabe rammer for oplevelser, der giver eleverne lyst til at bruge tysk. Materialet sigter også på at udvikle elevernes sproglige

Læs mere

Dansk og seksualundervisning

Dansk og seksualundervisning Dansk og seksualundervisning Mål for undervisningen Opgaverne i denne del af materialet sigter på at eleverne styrkes i fremstilling, fortolkning og kommunikation og at de i den sammenhæng kan udtrykke

Læs mere

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø.

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø. 1 Vidste du at Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø Indhold En quiz, hvor eleverne præsenteres for ord og begreber omhandlende LGBT-personer,

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

Hadforbrydelser og homofobi. Materielle Tid Alder C10 60 min 16-17. Nøgleord: LGBT, ligebehandling, mobning, skolemiljø. Indhold

Hadforbrydelser og homofobi. Materielle Tid Alder C10 60 min 16-17. Nøgleord: LGBT, ligebehandling, mobning, skolemiljø. Indhold 1 Hadforbrydelser og homofobi Nøgleord: LGBT, ligebehandling, mobning, skolemiljø Indhold På baggrund af en brainstorm om skældsord skal eleverne reflektere over, hvordan almindeligt brugte skældsord som

Læs mere

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min 10-12 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der

Læs mere

Dansk, historie, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. beherske ord og begreber fra mange forskellige fagområder

Dansk, historie, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. beherske ord og begreber fra mange forskellige fagområder 1 Kønsroller Materiele Time Age B8 45 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer Indhold Refleksionsøvelse, hvor eleverne reflekterer over samfundsbestemte kønsnormer, kønsroller, kønsidentitet og

Læs mere

Den lille grønne om LGBT

Den lille grønne om LGBT Den lille grønne om LGBT Om kønsidentitet og seksuel orientering LGBT Danmark Indhold 1. To dimensioner 2. Kønsidentitet 3. Seksuel orientering 4. Ligebehandling 1. To dimensioner N V Ø S Et tankeeksperiment:

Læs mere

Dansk, historie, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, samfundsfag

Dansk, historie, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, samfundsfag 1 Heteronormen Nøgleord: LGBT, normer Indhold Materialet indeholder tre aktiviteter, hvor eleverne skal reflektere over, hvad normer er, og hvordan de påvirker vores opfattelse af os selv og andre. Den

Læs mere

Den hemmelige identitet

Den hemmelige identitet 1 Den hemmelige identitet Materellel Tid Alder A6 2x40 min 10-12 Nøgleord: Mobning, normer, skolemiljø, LGBT Indhold En øvelse, der undersøger identitet og identitetsudtryk, og hvordan det er ikke at være

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Familie ifølge statistikken

Familie ifølge statistikken Familie ifølge statistikken Arbejdsopgave Denne arbejdsopgave tager udgangspunkt i artiklen Familie ifølge statistikken, der giver eksempler på, hvordan værdier og normer om familie bliver synlige i statistikker,

Læs mere

Homo, bi og trans i medierne

Homo, bi og trans i medierne 1 Homo, bi og trans i medierne Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer Indhold Eleverne bliver præsenteret for en analyse af repræsentationer af homo- og biseksuelle i ungdoms-tv, og skal derefter lave

Læs mere

Seksualitet, køn og normer

Seksualitet, køn og normer C O P E N H A G E N G A Y & L E S B I A N FILMFESTIVAL 2 0 0 8 Seksualitet, køn og normer Et undervisningsmateriale af Karen Ewers, Bonnie Vittrup og Cecilie Nørgaard TIL LÆREREN Introduktion til Seksualitet,

Læs mere

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Foto: Brian Curt Petersen Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Niveau: 8.-10. klasse Formål: I skal få viden om, hvad en persons kønsidentitet er, og hvad den består

Læs mere

Trans kønnet vestit person mand kvinde

Trans kønnet vestit person mand kvinde Trans kønnet vestit person mand kvinde A side 1 Amnesty_Trans_Ordbog_2016_VS2.indd 1 09/02/16 09.47 A Ordbog En introduktion til korrekt brug af betegnelser og tiltaler i forbindelse med transkønnethed.

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

SEKSUEL ORIENTERING & KØNSIDENTITET på ældreområdet. Ældre LGBT+ -personer er en ganske stor, men overset minoritetsgruppe

SEKSUEL ORIENTERING & KØNSIDENTITET på ældreområdet. Ældre LGBT+ -personer er en ganske stor, men overset minoritetsgruppe SEKSUEL ORIENTERING & KØNSIDENTITET på ældreområdet Ældre LGBT+ -personer er en ganske stor, men overset minoritetsgruppe EN STOR OG OVERSET ældregruppe I Danmark er der omkring 800.000 personer, som er

Læs mere

Gallup for Sex og Samfund

Gallup for Sex og Samfund Gallup for Sex og Samfund Projekt nr. 63181 Bjarne Lindemose 29.06 2018 Topline resultater - I Generelt ses der en større accept og forståelse for homoseksuelles vilkår og problemstillinger blandt de respondenter,

Læs mere

Sundhed og seksuallære:

Sundhed og seksuallære: Sundhed og seksuallære: Kompetencemål efter 9. klasse: Undervisningen giver eleven mulighed for at kunne: udvikle handlestrategier, der forebygger sygdom og fremmer sundhed anvende strategier der fremmer

Læs mere

Sundhed og seksualitet:

Sundhed og seksualitet: Sundhed og seksualitet: Kompetencemål efter 9. klasse: Undervisningen giver eleven mulighed for at kunne vurdere normer og rettigheder for krop, køn og seksualitet i et samfundsmæssigt perspektiv have

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Inklusionsradet o R D O MK A E T I

Inklusionsradet o R D O MK A E T I Inklusionsradet o T D A O M K E R I Indhold Der arbejdes med at skabe rummelige og fede fællesskaber ved hjælp af film- og vurderingsøvelser samt rollespil. Eleverne skal rollespille sig gennem et Inklusionsrådsmøde,

Læs mere

VÆRDIER I UNDERVISNINGEN UNDERVISNINGSFORLØB

VÆRDIER I UNDERVISNINGEN UNDERVISNINGSFORLØB VÆRDIER I UNDERVISNINGEN UNDERVISNINGSFORLØB Samfund og sundhed (GF 1), Arbejdspladskultur (GF 1), samfundsfag, psykologi, idræt (GF 2) INDHOLD 1. introduktion.......................................................................3

Læs mere

FOLKETINGS- VALG 2015 LGBT DAN MARK. Bøsser Lesbiske Biseksuelle Transpersoner Interkønnede

FOLKETINGS- VALG 2015 LGBT DAN MARK. Bøsser Lesbiske Biseksuelle Transpersoner Interkønnede FOLKETINGS- VALG 2015 LGBT DAN MARK Bøsser Lesbiske Biseksuelle Transpersoner Interkønnede Verdens bedste? Overhovedet ikke! Danmark 9. plads Mange tror, Danmark ligger helt oppe i toppen, når det gælder

Læs mere

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Foto: Box productions Fag: Dansk, samfundsfag & sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Niveau: 7.-10. klasse Formål: I skal kunne forklare, hvad begreberne norm, fordom, kultur og identitet

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

UGE SEX. Et trygt rum FORLØB 10. KLASSE

UGE SEX. Et trygt rum FORLØB 10. KLASSE UGE SEX 2016 Et trygt rum FORLØB 10. KLASSE Introduktion Sex & Samfunds evalueringer af Uge Sex peger på, at det har en positiv betydning, at underviseren gør en aktiv indsats for at skabe trygge rammer

Læs mere

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL Skemaerne viser udvalgte kompetencemål, som helt eller delvis kan opfyldes gennem Gråzoner-forløbet. Der er ved hvert færdighedsmål udvalgt de mest relevante dele

Læs mere

Digitale krænkelser på skemaet

Digitale krænkelser på skemaet Digitale krænkelser på skemaet Undervisning om digitale medier i forhold til køn, krop og seksualitet på gymnasiet Morten Emmerik Wøldike, projektleder og sociolog, mew@sexogsamfund.dk Program 1. Sex &

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Et skridt fremad. Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17. Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer. Indhold

Et skridt fremad. Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17. Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer. Indhold 1 Et skridt fremad Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17 Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer Indhold En refleksionsøvelse, hvor eleverne skal forestille sig at være en anden person og derigennem

Læs mere

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål Kompetenceområde Efter 3. klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Sundhed og trivsel Eleven kan forklare,

Læs mere

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indledning Emnet Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er et obligatorisk emne i Folkeskolen fra børnehaveklasse til

Læs mere

MÅLGRUPPE 7.-9. klasse. FORBEREDELSE Arbejdsarkene printes.

MÅLGRUPPE 7.-9. klasse. FORBEREDELSE Arbejdsarkene printes. Side 1 af 3 3.1 TANKER OM TRIVSEL Gruppearbejde MÅL At eleverne har viden om faktorer, der kan påvirke unges trivsel. At eleverne har kendskab til aktører, der arbejder med at fremme unges trivsel. MÅLGRUPPE

Læs mere

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder.

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder. Frihedsrettighedernes betydning Sådan gør du Introduktion af elementet (5-10 minutter) Start med at fortælle eleverne, at de nu skal arbejde med grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder herunder,

Læs mere

LGBT+kompetencer i sundhedsvæsnet

LGBT+kompetencer i sundhedsvæsnet LGBT+kompetencer i sundhedsvæsnet Ronja Mannov Olesen Femte Nationale Konference om Seksuel Sundhed i Danmark Nyborg, 23. november 2017 Program Præsentation Hvorfor tale om LGBT+ og sundhed? Centrale begreber

Læs mere

Sundheds- og seksual- undervisning og familiekundskab Fælles Mål

Sundheds- og seksual- undervisning og familiekundskab Fælles Mål Sundheds- og seksual- undervisning og familiekundskab Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter Efter 5 Efter 6. 5 Efter 9. 5 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

DET TRYGGE RUM UNDERVISNINGSFORLØB. Produktionsskoler, egu og STU

DET TRYGGE RUM UNDERVISNINGSFORLØB. Produktionsskoler, egu og STU DET TRYGGE RUM UNDERVISNINGSFORLØB Produktionsskoler, egu og STU 2016 INDHOLD 1. INTRODUKTION.......................................................................3 2. OPGAVE.............................................................................4

Læs mere

Af Merete Holm Dalsgaard. Kapitel 4. Kropsidealer

Af Merete Holm Dalsgaard. Kapitel 4. Kropsidealer Af Merete Holm Dalsgaard Kapitel 4 Kropsidealer 2. klasse 5. klasse SEKSUALUNDERVISNING I 0.-6. KLASSE Kropsidealer - 5. klasse SIDE 1 BESKRIVELSE Dette læringsforløb på fire lektioner handler om kropsglæde,

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 7. 10. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Til dette tema indgår en stribe links til undersider på redbarnet.dk/skole og andre hjemmesider. Når du har dette dokument åbent

Læs mere

Melani Pedersen 16. december Transkønnede. overemne Magt og afmagt

Melani Pedersen 16. december Transkønnede. overemne Magt og afmagt overemne Magt og afmagt Indholdsfortegenelse Problemformulering..1 Indledning 2 Hvad vil det sige at være transkønnet?...3 Er det at være transkønnet noget medfødt, eller en påvirkning?.. 4 Hvad er LGBT?..5

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Uddrag af artikel 1-3 fra Verdenserklæringen om Menneskerettighederne

Uddrag af artikel 1-3 fra Verdenserklæringen om Menneskerettighederne Samvær Kan man opstille love og regler, rettigheder og pligter i forhold til den måde, vi er sammen på og behandler hinanden på i et samfund? Nogen vil måske mene, at love og regler ikke er nødvendige,

Læs mere

LGBT OG MENNESKERETTIGHEDER. et undervisningsmateriale

LGBT OG MENNESKERETTIGHEDER. et undervisningsmateriale TYVE S E TI N C AMNTERA I LGBT OG MENNESKERETTIGHEDER et undervisningsmateriale til filmen Misfits Især for 7.-10. klasser Udarbejdet og redigeret af: Amnesty International og Karen Ewers Haahr Udgivet:

Læs mere

Sidst i skemaet vil det være muligt at tilføje kommentarer i et åbent kommentarfelt.

Sidst i skemaet vil det være muligt at tilføje kommentarer i et åbent kommentarfelt. Tak, fordi du giver dig tid til at svare på spørgeskemaet om skolens arbejde med demokratisk dannende læringsmiljøer og forekomsten af udfordringer med kultursammenstød, religiøs mobning og kontrol på

Læs mere

KAN TRO FLYTTE BJERGE?

KAN TRO FLYTTE BJERGE? KAN TRO FLYTTE BJERGE? - OM FORVENTNINGER OG FORDOMME SIDE 1/8 HURTIGSKRIV OVER TEMAETS OVERSKRIFT: KAN TRO FLYTTE BJERGE? -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - obligatorisk emne Kompetencemål Kompetenceområde Efter 3. klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Sundhed og forklare, hvad og i eget liv fremme og på skolen fremme egen og andres og med udgangspunkt i demokrati

Læs mere

Guide til lektielæsning

Guide til lektielæsning Guide til lektielæsning Gefions lærere har udarbejdet denne guide om lektielæsning. Den henvender sig til alle Gefions elever og er relevant for alle fag. Faglig læsning (=lektielæsning) 5- trinsmodellen

Læs mere

Familie på mange måde opsamling fra Temadag. FIU-ligstilling 2011

Familie på mange måde opsamling fra Temadag. FIU-ligstilling 2011 Familie på mange måde opsamling fra Temadag. FIU-ligstilling 2011 I arbejdslivet antager vi ofte en enshed vi antager implicit, at alle har de samme behov, arbejder ens og skal behandles på samme måde.

Læs mere

Påtænker man at fortsætte med øvelsen Breve (6. -10. klasse), er det en fordel at have de fem voldsformer hængende synligt fremme.

Påtænker man at fortsætte med øvelsen Breve (6. -10. klasse), er det en fordel at have de fem voldsformer hængende synligt fremme. Vejledning Begrebet vold leder ofte tankerne hos børn og unge hen på historier fra nyhedsmedierne og til vold i film. Episoder fra skolegården og klubben kan også være noget af det de tænker på. At voldsbegrebet

Læs mere

Af Søren Laursen, LGBT Danmark landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner

Af Søren Laursen, LGBT Danmark landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner Bidrag til arbejdet i Udvalget om øremærket barsel Af Søren Laursen, LGBT Danmark landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner Kommissoriet for udvalget om øremærkning af barsel indeholder

Læs mere

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil

Roskilde Ungdomsskole. Fælles mål og læseplan for valgfaget. Sundhed, krop og stil Roskilde Ungdomsskole Fælles mål og læseplan for valgfaget Sundhed, krop og stil November 2014 Indledning Faget Sundhed, krop og stil som valgfag, er etårigt og kan placeres i 7./8./9. klasse. Eleverne

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål 1. ER DU ENIG? FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål Beskrivelse Eleverne og underviseren sidder på stole i en cirkel. Underviseren læser et udsagn højt. Hvis eleverne er

Læs mere

FA llesskab og inklusion E R D O MK A E T I

FA llesskab og inklusion E R D O MK A E T I FA Ellesskab og inklusion T D A O M K E R I Indhold Der arbejdes med forskellige vurderingsøvelser om fællesskab, inklusion og eksklusion. Det vil styrke fagligheden i opgaven, hvis eleverne først har

Læs mere

Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie

Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie 1 Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie Materielle Tid Alder B6 140 min 13-15 Nøgleord: Identitet, ligebehandling, LGBT, normer Indhold Denne øvelse handler om at definere sin egen

Læs mere

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M

Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab O M Forste / indtryk -ligeva e rd og fa ellesskab T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse, filmspot og diskussion. Eleverne skal ved hjælp af billeder arbejde med deres egne forventninger til og fordomme

Læs mere

AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019

AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019 AARHUS KOMMUNE LGBT+ PERSONERS SYN PÅ AARHUS RAPPORT MARTS 2019 INDHOLD 3 BAGGRUND OG FORMÅL 4 HOVEDKONKLUSIONER 5-7 RESPONDENTERNES BAGGRUND 8-12 AARHUS EN GOD BY FOR ALLE 13-15 TRIVSEL OG ENSOMHED 16-19

Læs mere

tegn og ga t E -Ligeva rd og fa lleskab E E R D O MK A E T I

tegn og ga t E -Ligeva rd og fa lleskab E E R D O MK A E T I tegn og ga Et -Ligeva Erd og fa Elleskab T D A O M K E R I Indhold Tegn og gæt øvelse der lægger op til en diskussion om stereotyper. Formål At eleverne opnår en forståelse for, at vi alle er forskellige,

Læs mere

INTRODUKTION OM SEX & SAMFUND RETTEN TIL SEKSUALITET UANSET ALDER OG SYGDOM

INTRODUKTION OM SEX & SAMFUND RETTEN TIL SEKSUALITET UANSET ALDER OG SYGDOM INTRODUKTION Dette undervisningsforløb handler om seksualitet, krop, køn og grænser både privat og professionelt. Forløbet er målrettet unge, der skal arbejde inden for sundhed, omsorg og pædagogik med

Læs mere

Insistér på en ordentlig tone. Skriv f.eks. at du gerne vil deltage i snakken/debatten, men at du gerne vil have en ordentlig tone.

Insistér på en ordentlig tone. Skriv f.eks. at du gerne vil deltage i snakken/debatten, men at du gerne vil have en ordentlig tone. Dogmeregler for god debatkultur Den hårde tone Særligt på de sociale medier har mange af os svært ved at holde den gode tone. Sproget på de sociale medier er ifølge forsker i digital mobning Helle Rabøl

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING OG FAMILIEKUNDSKAB

SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING OG FAMILIEKUNDSKAB Fælles Mål 2009 SUNDHEDS- OG SEKSUALUNDERVISNING OG FAMILIEKUNDSKAB Fagformål Formålet med undervisningen i sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab er, at eleverne tilegner sig indsigt i vilkår

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

#KROP. Uge Sex Lone Smidt National projektleder Sex & Samfund

#KROP. Uge Sex Lone Smidt National projektleder Sex & Samfund #KROP Uge Sex 2018 Lone Smidt ls@sexogsamfund.dk National projektleder Sex & Samfund INDHOLD Krop og trivsel i tal herunder resultater fra Sex & samfunds undersøgelse om unges kropsidealer og syn på egen

Læs mere

Barnets Bedste R D O MK A E T I

Barnets Bedste R D O MK A E T I Barnets Bedste T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse med diskussion i plenum fulgt op af kortere oplæg fra læreren. Med udgangspunkt i en fiktiv forestilling om, at eleverne skal passe en baby, konkretiseres

Læs mere

FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! O M

FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! O M FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! T D A O M K E R I Indhold En formidlingsøvelse, hvor eleverne, ud fra to definitioner af begrebet fællesskab, skal udarbejde en collage. Collagerne

Læs mere

Til underviseren. Formålet med Sex er Guds idé

Til underviseren. Formålet med Sex er Guds idé Formålet med Sex er Guds idé Sex er Guds idé er blevet til for at imødekomme ønsket om et grundigt og nutidigt redskab til lærere, forkyndere, klubledere og ungdomskonsulenter, der skal vejlede kristne

Læs mere

Digital literacy. Digital kompetence

Digital literacy. Digital kompetence Digital literacy Digital kompetence 1 Formål og læringsmål Eleverne skal lære at begå sig på de sociale medier på en kritisk og reflekteret måde. Eleverne skal udvikle kendskab til sociale mediers fremstillingsformer.

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Undervisningsvejledning til udskolingen

Undervisningsvejledning til udskolingen Undervisningsvejledning til udskolingen INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Anvendelse af materialet Tidsforbrug Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4 4

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

DONORBARN I KLASSEN. Viden og inspiration til lærere og pædagoger. Storkklinik og European Sperm Bank

DONORBARN I KLASSEN. Viden og inspiration til lærere og pædagoger. Storkklinik og European Sperm Bank DONORBARN I KLASSEN Viden og inspiration til lærere og pædagoger 1 KÆRE LÆRER OG PÆDAGOG I 0. - 3. KLASSE VÆR NYSGERRIG OG AFSTEM FORVENTNINGER I disse år nærmer flere og flere donorbørn sig skolealderen,

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

RETTEN TIL AT VÆRE DEN DU ER!

RETTEN TIL AT VÆRE DEN DU ER! Den 3. marts 2013. RETTEN TIL AT VÆRE DEN DU ER! TRANSPOLITIK Kendskabet til transkønnede er mangelfuldt og bygger ofte på forældede, fordomsfulde og fejlagtige opfattelser og holdninger. Det betyder,

Læs mere

En håndsrækning til læreren www.sextilsalg.info

En håndsrækning til læreren www.sextilsalg.info En håndsrækning til læreren I denne håndsrækning findes forslag til forløb, der tager udgangspunkt i udvalgte opgaver fra web-siden. Håndsrækningen er opbygget ud fra de forskellige temaer i materialet

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Børn, køn & identitet

Børn, køn & identitet Børn, køn & identitet - fokus på den enkeltes potentialer Udddannelses- og kønssociolog Cecilie Nørgaard 5. marts 2015 // Diakonhøjskolen Disposition Den aktuelle kontekst: Diakonhøjskolen Ny viden om

Læs mere

En håndsrækning til læreren

En håndsrækning til læreren En håndsrækning til læreren I denne håndsrækning findes forslag til forløb, der tager udgangspunkt i udvalgte opgaver fra web-siden. Håndsrækningen er opbygget ud fra de forskellige temaer i materialet

Læs mere

RET TIL AT VÆRE DEN, DU ER

RET TIL AT VÆRE DEN, DU ER SFs LGBT-POLITIK Juli 2011 Side 1 SF ønsker et mangfoldigt samfund, hvor mennesker har størst mulig frihed til at udfolde sig. Det gælder også individets mulighed for at udvikle sin seksuelle identitet

Læs mere

Mødafrika.dk Filmproduktion

Mødafrika.dk Filmproduktion Lærervejledning - Identitet og fælleskaber Udarbejdet af Martin Cholewa Jørgensen Materialet er målrettet eleverne 8. og 9. Klasse i Samfundsfag og arbejder med kompetenceområdet; sociale og kulturelle

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Curriculum for Mental Sundhed 10. klasse

Curriculum for Mental Sundhed 10. klasse Curriculum for Mental Sundhed 10. klasse Curriculum er delt ind i 3 kompetenceområder: Positiv selvopfattelse, Fællesskab og samhørighed samt Følelser. Under hvert kompetenceområde er der et overordnet

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Sprog, identitet og kultur

Sprog, identitet og kultur Sprog, identitet og kultur Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Dansk 7.-9. klasse Læsning og fortolkning LÆSNING/Sprogforståelse FORTOLKNING/Perspektivering Formål Forløbets formål

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere