Spørgsmå l og svår om FGU

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spørgsmå l og svår om FGU"

Transkript

1 1 Spørgsmå l og svår om FGU Der er uundgåeligt en lang række spørgsmål i kølvandet på Aftale om bedre veje til uddannelse og job og der vil givetvis vedblive at opstå spørgsmål helt frem til Forberedende Grunduddannelse starter op i august Vi forsøger i Produktionsskoleforeningen at samle og formidle spørgsmål og svar. Udover nedenstående spørgsmål og svar, drøfter vi en række problemstillinger og spørgsmål med ministeriet. Vi sørger for at formidle det til jer gennem vores orienteringer, og derudover vil de også være at finde på vores hjemmeside. Igen vil vi opfordre jer til at sende de spørgsmål, der opstår, til os. Så samler vi sammen osv. LOVGRUNDLAG: Der er fire overordnede lovkomplekser omkring FGU. Lovene findes på Retsinformation, og du kan finde dem via links herunder: LOV nr Lov om forberedende grunduddannelse: LOV nr Lov om institutioner for forberedende grunduddannelse: LOV nr Lov om ændring af lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v. (Kommunal indsats for unge under 25 år): LOV nr Følgeloven: Aftalen: Aftale om bedre veje til uddannelse og job:

2 2 1. Kan den ny FGU-institution lave STU som indtægtsdækket virksomhed? STU er ikke blandt de uddannelsesforløb, der integreres i den ny FGU, dvs. STU består i den form og for den målgruppe, som er gældende i dag. Jf. aftaleteksten, hvoraf fremgår, at nogle unge vil blive vurderet til ikke at tilhøre målgruppen [for FGU], fordi de vurderes at tilhøre målgruppen for den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU (s. 20). Ja, ligesom det er gældende i dag, hvor fx produktionsskoler kan udbyde STU som indtægtsdækket virksomhed, vil det også være muligt for en FGU-institution at udbyde STU som indtægtsdækket virksomhed. Se Lov om institutioner, 1, stk. 2, 2) 2. Kan dansk som andetsprog indgå i almengrunduddannelsen eller som fag på produktionsgrunduddannelsen? Ja, dansk som andetsprog kan indgå i alle tre uddannelsesspor. 3. Mange steder samarbejder erhvervsskoler og VUC om forberedelsesforløb i dansk og matematik mhp. at imødekomme adgangskravet på 02 til EUD-området. Skal sådanne forløb fremadrettet indgå som en del af den kommende FGU for de unge, der er i målgruppen for FGU? Ja. (Jf. Aftalen s. 19) 4. Kan FGU-institutioner og -skoler købe events, aktiviteter og forløb hos andre aktører (fx teambuildingforløb)? Undervisning, som er en del af læreplaner eller fagbilag, kan alene tilrettelægges på FGU-skolen. Derudover er virksomhedspraktik, erhvervstræning og kombinationsforløb en del af FGU-aftalen, dvs. elementer fra især erhvervsuddannelse og AMU vil indgå i kombinationsforløb (jf. aftaleteksten s. 9, boks 1). Eventuelle muligheder for at købe andre eksterne ydelser vil fremgå ifm. lovarbejdet. 5. Kan FGU-institutioner og -skoler købe / tilknytte fx psykologhjælp eller mentorstøtte hos den kommunale ungeindsats, fx i form af PPR-psykolog? Den kommunale ungeindsats skal tilbyde den nødvendige hjælp (fx via PPR), hvis den kommunale ungeindsats har vurderet, at dette er nødvendigt. Se Lov om kommunal indsats 2j, stk. 5, 4)

3 3 6. Hvor i FGU er KUU placeret er det i almengrunduddannelsen eller i produktionsgrunduddannelsen? KUU i dens nuværende form ophører med FGU, men en lang række elementer fra KUU bliver integreret i FGU og særligt på almengrunduddannelsen (AGU) og produktionsgrunduddannelsen (PGU). Den helhedsorienterede praktisk tilrettelagte almenundervisning, som skal være bærende i AGU, kan inddrage erfaringer og metoder fra grundfagsundervisningen på KUU. Og PGU bygger videre på produktionsskolernes værkstedsundervisning med praktisk arbejde og produktion som omdrejningspunkt men kobler dette med flere elementer, som kommer direkte fra KUU (bl.a. fagene arbejdspladslære, samarbejdslære og erhvervslære). Se Aftalens beskrivelser af de tre linjer (fx Tabel 1, s. 11) 7. Kan man gå på FGU, hvis man er fyldt 25 år? Hvis man er påbegyndt FGU, inden man er fyldt 25 år, kan man fortsætte indtil man efter planen er færdig, selvom man i mellemtiden er fyldt 25 år. Den kommunale ungeindsats har dog mulighed for at dispensere fra aldersgrænsen på 25 år, hvis det vurderes, at FGU vil være det mest virksomme tilbud for en ung over 25 år, og den unge selv er indforstået hermed. Se Lov om FGU 5 8. Kan man stadig gå på VUC, hvis man er under 25 år? Man vil fortsat kunne tage hf-enkeltfag, da hf ikke er en del af FGU. Man vil også kunne tage OBU, FVU-fag og avu-fag på VUC samt FVU og OBU hos VUC s driftsoverenskomstparter under min. 1 af følgende omstændigheder: Den unge er og vedbliver med at være i minimum halvtidsbeskæftigelse (min. 20 timer/uge). Den unge har gennemført en ungdomsuddannelse, men har behov for faglig opkvalificering inden for specifikke fag. Den unge er i gang med en ungdomsuddannelse, men har behov for supplerende fag. Den unge læser hovedsageligt hf-enkeltfag, men har behov for faglig opkvalificering inden for enkelte fag for eksempel matematik eller engelsk for at kunne klare det gymnasiale niveau. Der kan højest tages 1 fag på avu-niveau hvert halvår. Den unge er på barsel og ønsker at følge enkelte fag på VUC. Den unge ikke tilbydes FGU eller har udtømt sine muligheder for en FGU og er i målgruppen for FVU/OBU Den unge følger FVU/OBU-undervisning på uddannelsesinstitutioner under Kriminalforsorgen Hvis den unge under 25 år ikke er omfattet af eksemplerne 1-7, og alene skal forbedre sit niveau i dansk og/eller matematik eksempelvis for at opfylde adgangskravene til en erhvervsud dannelse (02+02), kan den unge løbende få denne opkvalificering i FGU-regi. Se UVMs hjemmeside (jf. Aftalen s. 19) og Se Følgeloven 10, stk. 2

4 4 9. Produktionsskolebaseret erhvervsuddannelse (PBE) eksisterer fortsat i en ny FGU. Men betyder det, at der skal udarbejdes nye samarbejdsaftaler og kontrakter for de elever, der er i gang? Eller er det en del af virksomhedsoverdragelsen, at de forpligtelser går videre? PBE eleverne er ikke i et ansættelsesforhold, dvs. de har ikke en uddannelsesaftale, men i stedet en uddannelsesplan, og de er heller ikke omfattet af virksomhedsoverdragelsen. Der skal fortsat udarbejdes samarbejdsaftaler. De nærmere regler vil blive udfoldet i forbindelse med udarbejdelse af lovforslaget. 10. Der optages KUU-elever frem til januar 2019, dvs. mange elever er midt i deres KUU-forløb, når FGU starter op i august Får de lov at færdiggøre deres uddannelse, og bliver det på den gamle KUUinstitution eller bliver der i stedet på FGU-institutionen eller -skolen? Elever, som før den 1. august 2019 er påbegyndt en erhvervsgrunduddannelse (EGU), en kombineret ungdomsuddannelse (KUU) eller et produktionsskoleforløb afslutter uddannelsen eller aktiviteten efter hidtil gældende regler, både hvad angår uddannelsens forløb og de administrative rammer (beregning, udbetaling, administration af tilskud etc.). Såfremt uddannelsen eller aktiviteten foregår ved en institution, der helt eller delvis overgår til FGU, afsluttes uddannelsen på en institution for FGU. At aktiviteten fortsætter efter hidtil gældende regler betyder således også, at tovholderforpligtelser vedbliver at være gældende efter august 2019, idet tovholderne vedbliver at være uddannelsesansvarlige for de KUUforløb, der skal færdiggøres. Såfremt tovholderinstitutionen overgår til FGU, overgår tovholderfunktionen til den ny FGU-institution. Elever, der er i igangværende EGU-, KUU- eller produktionsskoleforløb har pr. 1/ ret til at blive målgruppevurderet til FGU ved den kommunale ungeindsats. Se Følgeloven, 30, stk. 9 og stk Hvordan skal den kommunale ungeindsats organiseres skal der være en ungeforvaltning i alle landets kommuner? Det skal være op til kommunerne selv at fastlægge den konkrete organisering af ungeindsatsen, men målet er et samarbejde omkring den unge ved at skabe en tværgående kommunalt forankret indsats. Det kommunale ansvar for målgruppen betyder, at kommunerne får ansvaret for at koordinere den samlede kommunale ungeindsats. Ifølge UVMs tidsplan foregår samarbejdet mellem UVM, FM, BM, BSM og KL omkring implementering af ungeindsatsen fra september 2018 og indtil FGU-opstart 1. august 19. Interessenter indenfor dette område er nedsat i en arbejdsgruppe. Se UVMs hjemmeside (jf. Aftalen s. 15) 12. Hvad kommer der til at ske med Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU)?

5 5 Der vil ikke længere blive stillet krav om, at institutionen UU skal løse specifikke opgaver - det vil være Den kommunale ungeindsats, der løser opgaverne. Det vil være den enkelte kommune, der afgør, hvordan den mest hensigtsmæssig organiserer sig, så det er arbejdet med den unge og den unges uddannelsesplan, som kommer i centrum for opgaveløsningen. Der vil være krav om at kommunerne skal opretholde en fagprofessionel uddannelses- og erhvervsvejledning. Se UVMs hjemmeside (jf. Aftalen s. 15) 13. Hvad sker det med UU s opgaver i forhold til grundskolen? Vejledningsopgaverne ændres ikke. De unge skal fortsat have uddannelses- og erhvervsvejledning, herunder med uddannelsesplaner, kollektiv og individuel vejledning, introduktionskurser i 8. klasse, brobygning i 9.og 10. klasse, uddannelsesparathedsvurderinger etc. Opgaverne hermed overgår til den kommunale ungeindsats (KUI). Se UVMs hjemmeside (jf. Aftalen s. 16) og se Lov om kommunal indsats, 2j 14. Skal alle unge have en kontaktperson? Unge, som ikke er udfordrede og som går den lige vej skal ikke have en kontaktperson. Kontaktpersonen er forbeholdt unge, der ikke er selvhjulpne i forhold til at komme videre i uddannelsessystemet. Kommunerne må lave en konkret vurdering af, hvem der har behov. Se Lov om kommunal indsats, 2l 15. Kan en ung, der har taget et FGU-forløb, påbegynde et nyt FGU-forløb på et senere tidspunkt? Unge, der tidligere har afbrudt FGU, skal have mulighed for at påbegynde igen, hvis dette skønnes hensigtsmæssigt. Det kan for eksempel gælde unge, der er faldet fra en ungdomsuddannelse, selv om de har haft et forløb på FGU. FGU-forløbet kan normalt maksimalt have en varighed af 2 år, men kan forlænges, når særlige forhold taler herfor. Se Aftalen s. 6 og s. 13 og Se lov om FGU, 8 og Hvis en ung har svarende til en 9. klasse eller mere, kan denne så springe basisforløbet over og starte på niveau 1 i FGU (fx i Erhvervsgrunduddannelsen)? FGU er fleksibel i sin opbygning, bl.a. derved at der er forskellige på- og afstigningsniveauer. Såfremt den kommunale ungeindsats vurderer, at det passer ift. den unges niveau og uddannelsesplan, vil det derfor være muligt for den unge at påbegynde sit forløb på forberedende grunduddannelse på det basis- eller undervisningsniveau, som svarer til den unges behov og forudsætninger. Se Aftalen s. 6 og Se lov om FGU, 7, stk. 3

6 6 17. Får en FGU-elev på EGU fuld skoleydelse også under praktik? Forsørgelse på FGU er skoleydelse, og det er det på både AGU, PGU og EGU. Men på EGU-sporets længererevarende virksomhedspraktikker, fastsættes løn- og arbejdsforhold på baggrund af en praktikaftale. Er der derimod tale om erhvervstræning, som kan indgå på alle tre spor, får eleven skoleydelse i den givne periode. Se Aftalen s. 10 og Se lov om FGU, 18, stk Er forstandere på produktionsskolerne også omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven (VOL)? Virksomhedsoverdragelsesloven finder også anvendelse for ledere på produktionsskoler, da lederne her er overenskomstdækkede og dermed falder under arbejdstagerbegrebet i loven. Ministeriet gør dog opmærksom på, at der undtagelsesvis kan være forhold, hvor lederne ikke falder under arbejdstagerbegrebet fx administrerende direktører, hvilket vil betyde, at disse ikke er omfattet af VOL. Det vil dog kun gælde en meget lille gruppe hvis overhovedet nogen. Derfor vil lederne på produktionsskolerne (i langt de fleste tilfælde) blive overdraget til de nye institutioner. Man kan dog ikke på nuværende tidspunkt forudsige den endelige sammensætning af ledelseslaget på de nye FGU er. Det bliver derfor en lokal proces på de nye institutioner. 19. Hvordan er opgavefordelingen mellem FGU-institution og KUI omkring EGU? Ansvaret for at tilvejebringe virksomhedspraktikpladser til eleverne, ligger i udgangspunktet ved den kommunale ungeindsats, men opgaven kan overdrages til FGU-institutionen. Ansvaret for det igangsatte EGU-forløbet ligger ved FGU-institutionen og dette ansvar kan ikke overdrages til den kommunale ungeindsats. Se Lov om kommunal indsats, 2 j, stk. 5 nr. 5 og stk Hvordan kan den første bestyrelse udvides (inden for rammen af almindeligvis 7-11 pladser)? BEMÆRK: Nedenstående svar er givet inden ministerens nedsættelse af de første bestyrelser, og problemstillingen omkring at der ikke må være kommunalt flertal i disse kan betyde ændringer i den i udgangspunktet givne ramme på 7-11 pladser. Den midlertidige vedtægt skal godkendes af undervisningsministeren det er det, der sker ved udpegningen af de første bestyrelser; nemlig at ministeren godkender en midlertidig vedtægt, hvor medlemmernes navne er skrevet ind. Såfremt den første bestyrelse ønsker at udvide (inden for den givne ramme), sker det ved at anmode ministeren om at godkende den ændrede midlertidige vedtægt. Det forholder sig anderledes, når vi når til standardvedtægten. Den kan ændres med ¾ flertal, og behøver dermed ikke minister-godkendelse. Se Lov om institutioner, kap. 3 og 60, og jf. desuden UVMs brev til de udpegningsberettigede

7 7

8 8 21. Uddannelsesplan vs. forløbsplan. Hvordan er ansvarsfordelingen? Den kommunale Ungeindsats (KUI) har ansvaret for uddannelsesplanen, som indeholder en aftale om et eventuelt afsøgningsforløb til FGU, en eventuel aftale om en efterfølgende begyndelse på FGU, varighed af afsøgningsforløbet og uddannelsens mål samt eventuel aftale om kontaktperson. Hvis FGU-institutionen foretager ændringer i forløbsplanen, der forlænger eller ændrer det aftalte uddannelsesmål, skal kommunalbestyrelsen godkende uddannelsesplanen. Se Lov om kommunal indsats, 2 f. FGU-institutionen har ansvaret for elevens forløbsplan, som indeholder; 1) elevens uddannelsesspor, 2) elevens niveaumæssige indplacering, 3) uddannelsesforløbets enkeltelementer og målene herfor, herunder valgfag, kombinationsforløb, erhvervstræning og virksomhedspraktik samt varigheden heraf, 4) hvordan målene i uddannelsesplanen nås, 5) elevens behov for særlig hensyntagen eller støtte, 6) hvordan undervisningen for elever med behov for særlig hensyntagen eller støtte tilrettelægges under særlig hensyntagen til elevens indlæringsforudsætninger, og 7) hvordan undervisningen tilrettelægges, så eleven kan styrke sine personlige og sociale kompetencer med sigte på at begå sig på en arbejdsplads eller gennemføre en ungdomsuddannelse. Se Lov om FGU, 25 og Har elever fra folkeskolen mulighed for at opfylde dele af deres undervisningspligt i FGU? Unge, der ikke har opfyldt undervisningspligten, kan ikke tilbydes FGU, men de kan under kommunens ansvar tilbydes særligt tilrettelagte forløb, hvoraf dele kan gennemføres på en institution for forberedende grunduddannelse som indtægtsdækket virksomhed finansieret af kommunen. Af de særlige bemærkninger til 1 i Lov om institutioner for forberedende grunduddannelse (lov 698) fremgår det, at: Det bemærkes i øvrigt endelig, at der ikke med lovforslagene vedrørende forberedende grunduddannelse lægges op til at ændre folkeskolelovens 9, stk. 4, om elever med særligt behov for særlige undervisningsforløb. Det vil således fortsat kunne lade sig gøre, at elever efter afslutningen af folkeskolens 7. klasse opfylder undervisningspligten ved at deltage i særligt tilrettelagte forløb. Elementer af et sådant særligt tilrettelagt forløb vil kunne foregå på en institution for forberedende grunduddannelse som indtægtsdækket virksomhed. Kilde: Notat fra UVM 23. Taksterne for FGU i 2019 (takstkataloget for FFL19) Takstkataloget for 2019 er pt. Takstkataloget for forslag til finanslov Det anbefales derfor altid at man slå taksterne op online, hvor det bliver opdateret løbende. Takstkataloget ligger her:

9 9 finanslov/takstkatalog Driftstilskud ydes til ordinære forløb, afsøgningsforløb og udslusning. Udslusningstakst er for udslusning af elever til uddannelse eller beskæftigelse. Tilskuddet ydes for elever, der i forlængelse af et forløb på forberedende grunduddannelse af mindst 1 måneds varighed går videre i kompetencegivende uddannelse eller lønnet beskæftigelse, herunder deltidsbeskæftigelse. Tilskuddet ydes, når institutionen har dokumentation for, at deltageren har været i gang med en tilskudsberettigende aktivitet i 12 uger inden for en periode på 4 måneder efter forløbet. Udbetalingen af udslusningstilskuddet sker på baggrund af taksten for det finansår, hvor elevens udslusning kan dokumenteres. Grundtilskud ydes pr. institution og pr. skole. Ifølge takstkataloget ydes der kun halvt grundtilskud i Skoleydelse Taksten i kataloget er pr. uge (ekskl. moms). Til forskel fra produktionsskoleydelsen, er der i FGU mulighed for forsørgertillæg. De kommunale bidrag afregnes én gang årligt på grundlag af den faktiske aktivitet (pr. årselev) samt de dertil svarende bidrag som anført på finansloven. Bidragspligten påhviler den hjemstedskommune, hvor deltageren var tilmeldt folkeregisteret den 5. september i kalenderåret før det pågældende bidragspligtige finansår. FGUs dispensationskvote for forløb ud over 2 års varighed må maksimalt være 10 pct. af institutionens samlede årselevtal i det forudgående finansår. Først i 2021 vil institutioner have elever, som kan drage fordel af dispensationen. Det bemærkes, at forlængelse forudsætter kommunalbestyrelsens godkendelse. Se Takstkatalog for 2019: Hvad er de nærmere rammer for kommunernes medfinansiering? Af takstkataloget for FFL19 fremgår, at kommunernes udgift på aktiviteten er kr. / årselev. Dette beløb indeholder så at sige både aktivitet og grundtilskud, dvs. det er beløbet, som en kommune skal bidrage med pr. årselev, uanset fx antallet af skoler i dækningsområdet, og uanset fx graden af positiv udslusning osv. Beløbet flugter i øvrigt med kommunens udgifter til 10. klasse. På samme måde gælder for forsørgelsen, at det angivne beløbet er det, som en kommune skal bidrage med pr. årselev, uanset sammensætningen af under/over 18 år og hjemmeboende-/udeboende-status. 25. Hvor har man tænkt erhvervsskolerne ind i FGU kan de fx påtage sig rollen som FGU-institution? Nej, FGU-institutionerne oprettes som selvstændige enheder med egen bestyrelse, egen ledelse og eget budget. Dermed kan erhvervsskoler (eller gymnasier, ungdomsskoler, VUC-centre m.v.) ikke udbyde FGUundervisning som en del af den øvrige uddannelsesportefølje. Erhvervsskolerne er aftagerinstitution og

10 10 samarbejdet skal særligt finde sted via kombinationsforløb. Derudover er erhvervsskolerne tænkt ind som en del af bestyrelsessammensætningen i de nye FGU-institutioner. Bemærkninger til loven: Det foreslåede indebærer derimod ikke, at forberedende grunduddannelse skal kunne udbydes af eksisterende institutioner, fx gymnasier, erhvervsskoler, frie fagskoler, efterskoler, højskoler, daghøjskoler. Det er hermed sigtet at sikre særskilt fokus på etableringen af et nyt uddannelsesmiljø på de kommende institutioner for forberedende grunduddannelse, herunder at forberedende grunduddannelse får udelt ledelsesmæssig opmærksomhed, både i opbygningsperioden, men navnlig i varetagelsen af den brede uddannelsesopgave i det daglige arbejde med den nye målgruppe. Se Lov om institutioner, 1, stk Nogle steder kan det som følge af udspaltningen fra VUC være vanskeligt at opretholde fx hf-tilbud. Kan FGU-institutionen varetage de opgaver (hf-undervisning samt avu for 25+ årige)? Ja, det fremgår af lovgivningen, at FGU kan varetage sådanne opgaver, som fx hf og avu. Ligesom de efter aftale også kan varetage fx STU. Omvendt fremgår det meget klart af lovbemærkningerne, at det ikke gælder modsat, dvs. VUC eller EUD kan ikke varetage FGU-forløb. Se Lov om institutioner, 1, stk Bliver der udarbejdet centralt informationsmateriale om FGU henvendt til mulige elever? FGU sekretariatet oplyser at de forventer at have materiale klar til vejledere / UU m.m. omkring d. 1. nov. Der er også blevet efterspurgt en decideret informationskampagne, men FGU sekretariatet oplyser at der ikke er afsat midler til en egentlig kampagne. BEMÆRK at Produktionsskoleforeningen er opmærksom på behovet for materiale og informationskampagne, og at det derfor er noget, vi vil forfølge både over for ministeriet og evt. aftaleparterne. 28. Bliver grundtilskuddet for 2019 udbetalt 1. januar 2019? Ja, det halve grundtilskud forventes udbetalt 1. januar 2019.

11 Inkludere virksomhedsoverdragelse af hele produktionsskolens aktiver og passiver (herunder bygninger og medarbejdere) også skolens indtægtsdækkende virksomhed (IDV)? Ja, produktionsskolen overgår til FGU-institutionen i sin helhed. FGU-institution overtager samtlige aktiviteter, aktiver og passiver fra produktionsskolen. 30. Er skoleplaceringer rammesat af ministeren på by-niveau (efter indstilling fra KKR) eller er det førstebestyrelsen som alene har mandat til at placere en skoles på en adresse indenfor den pågældende kommune? Ministerens beslutning fastsætter i hvilke kommuner, der skal være skoler. Deres endelige placering indenfor de respektive kommuner er det FGU-bestyrelsens opgave at bestemme. Spørgsmål-svar om FGU Undervisningsministeriet: Uddannelsesforbundet:

Forberedende grunduddannelse FGU-reformen. - En del af en sammenhængende kommunal ungeindsats

Forberedende grunduddannelse FGU-reformen. - En del af en sammenhængende kommunal ungeindsats Forberedende grunduddannelse FGU-reformen - En del af en sammenhængende kommunal ungeindsats Dagsorden Baggrund FGUs struktur, formål og målgruppe Kommunens økonomiske ansvar Oprettelse af bestyrelse Oprettelse

Læs mere

Politisk aftale om Forberedende GrundUddannelse (FGU)

Politisk aftale om Forberedende GrundUddannelse (FGU) Politisk aftale om Forberedende GrundUddannelse (FGU) Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale og SF har d. 13 oktober indgået aftale om en Forberedende GrundUddannelse (FGU). FGU skal

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017 Aftale om bedre veje til uddannelse og job Politisk aftale oktober 2017 Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk målsætning En sammenhængende kommunal ungeindsats En ny Forberedende Grunduddannelse

Læs mere

Indstilling. Etablering af FGU i Aarhus Kommune. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 13.

Indstilling. Etablering af FGU i Aarhus Kommune. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 13. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 13. april 2018 Etablering af FGU i Aarhus Kommune 1. Resume Med den politiske aftale om Bedre veje til uddannelse

Læs mere

Notat om etablering af FGU-skole i Hedensted Kommune

Notat om etablering af FGU-skole i Hedensted Kommune Hedensted Notatark Sagsnr. 15.20.00-A00-1-18 Sagsbehandler Per Lunding Pia Hermanstad 21.1.2018 Notat om etablering af FGU-skole i Hedensted Kommune Den Forberedende Grunduddannelse FGU er en ny uddannelse,

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job og kort om KUU

Aftale om bedre veje til uddannelse og job og kort om KUU Aftale om bedre veje til uddannelse og job og kort om KUU Oplæg på KUU konference november 2017 Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk målsætning En sammenhængende kommunal ungeindsats En ny Forberedende

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job

Aftale om bedre veje til uddannelse og job Aftale om bedre veje til uddannelse og job Samarbejdsmøde om FGU og ungeindsatsen for de 17 kommuner, KKR Sjælland D. 15. december 2017 kl. 9-11, Næstved Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk

Læs mere

Bemærkninger til høring over udkast til fire lovforslag vedrørende forberedende grunduddannelse

Bemærkninger til høring over udkast til fire lovforslag vedrørende forberedende grunduddannelse #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Aalborg Kommune, Job- og Ydelsessekretariatet Sønderbro 12, 9000 Aalborg KL Weidekampsgade 10 2300 København S Att. Mette Berg 12-02-2018 Bemærkninger

Læs mere

Til kommunerne Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Til kommunerne Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Til kommunerne Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR-nr.: 29634750 Notat om proces for virksomhedsoverdragelse

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017 Aftale om bedre veje til uddannelse og job Politisk aftale oktober 2017 Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk målsætning En sammenhængende kommunal ungeindsats En ny Forberedende Grunduddannelse

Læs mere

Fase II Bedre veje til ungdomsuddannelser. - Regeringens reformudspil: Tro på dig selv det gør vi

Fase II Bedre veje til ungdomsuddannelser. - Regeringens reformudspil: Tro på dig selv det gør vi Fase II Bedre veje til ungdomsuddannelser - Regeringens reformudspil: Program for orienteringsmødet: 9.30 ankomst og kaffe 10.00 til ca. 12.00 Status efter Regeringens udspil Ca. 12.00 til 12.45: Sandwich,

Læs mere

Vedr.: Høring om Forslag til Lov om forberedende grunduddannelse (FGU)

Vedr.: Høring om Forslag til Lov om forberedende grunduddannelse (FGU) Henrik Lindegaard Undervisningsministeriet Dato 19.02.2018 Initialer HAL Vedr.: Høring om Forslag til Lov om forberedende grunduddannelse (FGU) Overordnet er det Uddannelsesforbundets indtryk at lovforslaget

Læs mere

Kommissorium for FGU læreplans- og fagbilagsarbejdet

Kommissorium for FGU læreplans- og fagbilagsarbejdet Kommissorium for FGU læreplans- og fagbilagsarbejdet Til implementering af Aftale om bedre veje til uddannelse og job skal der udarbejdes læreplaner og fagbilag for de nye grunduddannelser. December 2017

Læs mere

Estimater på antal borgere i målgruppe til den Forberedende Grunduddannelse (FGU) i Kalundborg, Holbæk og Odsherred kommuner

Estimater på antal borgere i målgruppe til den Forberedende Grunduddannelse (FGU) i Kalundborg, Holbæk og Odsherred kommuner Estimater på antal borgere i målgruppe til den Forberedende Grunduddannelse (FGU) i, og kommuner Fælleskommunalt notat DATO 22. marts 2018 Dette notat belyser forskellige bud på, hvor mange unge i aldersgruppen

Læs mere

Udvalgsmøde d. 11. december 2017: På vej mod Sammenhængende kommunal ungeindsats og Forberedende Grunduddannelse (FGU) i Aalborg Kommune

Udvalgsmøde d. 11. december 2017: På vej mod Sammenhængende kommunal ungeindsats og Forberedende Grunduddannelse (FGU) i Aalborg Kommune Udvalgsmøde d. 11. december 2017: På vej mod Sammenhængende kommunal ungeindsats og Forberedende Grunduddannelse (FGU) i Aalborg Kommune Baggrunden Nye uddannelsespolitiske målsætninger mere ambitiøse:

Læs mere

Uddannelsesforbundet - politisk aftale om FGU. Vartov 25. oktober 2017

Uddannelsesforbundet - politisk aftale om FGU. Vartov 25. oktober 2017 Uddannelsesforbundet - politisk aftale om FGU Vartov 25. oktober 2017 Politisk aftale om FGU FGU er det fjerde led i en reformrække (folkeskolereform, eudreform og gymnasiereform). FGU retter sig mod de

Læs mere

FGU. Den nye forberedende grunduddannelse

FGU. Den nye forberedende grunduddannelse Den nye forberedende grunduddannelse EGU AGU FGU Hovedvejen for dig, der ikke opfylder adgangskrav til en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse efter ophør af undervisningspligten PGU DU får

Læs mere

Til landets kommuner Departementet

Til landets kommuner Departementet Til landets kommuner Departementet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR-nr.: 20453044 Orientering om Ændringsforslag til Finanslovforslaget for 2019

Læs mere

Bilag 1 - Notat om hovedelementerne i 'Aftale om bedre veje til uddannelse og job' oktober 2017

Bilag 1 - Notat om hovedelementerne i 'Aftale om bedre veje til uddannelse og job' oktober 2017 #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Sagsnr./Dok.nr. 2017-052123 / 2017-052123-13 Læring og pædagogik 09-11-2017 Bilag 1 - Notat om hovedelementerne i 'Aftale om bedre veje til

Læs mere

OM KOMBINERET UNGDOMSUDDANNELSE - KUU

OM KOMBINERET UNGDOMSUDDANNELSE - KUU OM KOMBINERET UNGDOMSUDDANNELSE - KUU LOVGRUNDLAG: Lov om Kombineret Ungdomsuddannelse - lov nr. 631 af 16/06/2014 samt tilhørende. Loven blev vedtaget på et bredt forlig af S, SF, RV, V, DF, LA og KF.

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017 Aftale om bedre veje til uddannelse og job Politisk aftale oktober 2017 Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk målsætning En sammenhængende kommunal ungeindsats En ny Forberedende Grunduddannelse

Læs mere

Fremtidens muligheder for unge med handicap. - Gør #fgu en forskel?

Fremtidens muligheder for unge med handicap. - Gør #fgu en forskel? Fremtidens muligheder for unge med handicap - Gør #fgu en forskel? Regeringens reformudspil: Tro på dig selv det gør vi Ny Forberedende Grunduddannelse (FGU) Målgruppe: alle unge under 25, som ikke er

Læs mere

Forberedende Grunduddannelse (FGU) Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 15. maj 2018

Forberedende Grunduddannelse (FGU) Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 15. maj 2018 Forberedende Grunduddannelse (FGU) Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 15. maj 2018 Etablering af lokal FGU-institution FGU erstatter en række af de nuværende forberedende tilbud, som bliver integreret

Læs mere

Velkommen til INFORMATIONSMØDER OM FGU. Tillidsrepræsentanter

Velkommen til INFORMATIONSMØDER OM FGU. Tillidsrepræsentanter Velkommen til INFORMATIONSMØDER OM FGU Tillidsrepræsentanter Program: Den officielle tidslinje for FGU-implementering De vigtigste temaer for vores indsats for de næste måneder Institutionsdannelsen Overgang

Læs mere

Status på arbejdet med reformen af de forberedende tilbud. FGU Kommunal Ungeindsats Indstilling til KKR

Status på arbejdet med reformen af de forberedende tilbud. FGU Kommunal Ungeindsats Indstilling til KKR Status på arbejdet med reformen af de forberedende tilbud FGU Kommunal Ungeindsats Indstilling til KKR Oplæg Et hurtigt Brush-up på hovedelementerne og processen Nedslag fra drøftelser i arbejdsgruppe,

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job

Aftale om bedre veje til uddannelse og job Aftale om bedre veje til uddannelse og job Politisk aftale oktober 2017 Side 2 Formål Den nye uddannelse skal give de unge kundskaber, færdigheder, afklaring og motivation til at gennemføre en ungdomsuddannelse

Læs mere

Nedenfor følger en kort gennemgang af de to elementer i aftalen.

Nedenfor følger en kort gennemgang af de to elementer i aftalen. Dagsordenpunkt Placering af en institution til Forberedende Grunduddannelse i Beslutning Baggrund Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgik 13.10.2017

Læs mere

Arbejdstitlen til den fælles FGU-institution er: Forberedende Grunduddannelse Sydøstjylland.

Arbejdstitlen til den fælles FGU-institution er: Forberedende Grunduddannelse Sydøstjylland. Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse Skabelonen skal ses i forlængelse af Undervisningsministeriets udsendte brev

Læs mere

Udskrift fra beslutningsprotokol for Økonomiudvalget Mødet den 13. december 2017

Udskrift fra beslutningsprotokol for Økonomiudvalget Mødet den 13. december 2017 Udskrift fra beslutningsprotokol for Økonomiudvalget Mødet den 13. december 2017 15.08.00-A00-1-17 312. Orientering om den nye Forberedende Grunduddannelse og stillingtagen til den kommende proces Resumé

Læs mere

Oprettelse af den forberedende grunduddannelse (FGU) medfører, at aktiviteten for FGU-målgruppen i produktionsskoleforløb, almen voksenuddannelse

Oprettelse af den forberedende grunduddannelse (FGU) medfører, at aktiviteten for FGU-målgruppen i produktionsskoleforløb, almen voksenuddannelse Til samtlige produktionsskoler og VUC er samt erhvervsskoler med VUC-aktivitet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk

Læs mere

Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse

Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse Skabelonen skal ses i forlængelse af Undervisningsministeriets udsendte brev

Læs mere

FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE SYDØSTJYLLAND

FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE SYDØSTJYLLAND FGU FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE SYDØSTJYLLAND ALMEN GRUNDUDDANNELSE PRODUKTIONS GRUNDUDDANNELSE ERHVERVS GRUNDUDDANNELSE FGU FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE ER EN NY 2-ÅRIG UDDANNELSE, SOM STARTER AUGUST

Læs mere

Vejle, den 21. februar 2018

Vejle, den 21. februar 2018 Vejle, den 21. februar 2018 Til Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Mail: Henrik.Lindegaard@uvm.dk Emne: Høringssvar FGU-lov Produktionsskoleforeningens høringssvar vedr.

Læs mere

Unge uden uddannelse i Langeland Kommune

Unge uden uddannelse i Langeland Kommune Unge uden uddannelse i Langeland Kommune Regler og begreber Den lige vej for unge er at gå fra folkeskolens 9. eller 10. klasse og videre til en ungdomsuddannelse, som enten kan være erhvervskompetencegivende

Læs mere

Produktionsskoleforeningens høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om kombineret ungdomsuddannelse

Produktionsskoleforeningens høringssvar vedr. udkast til forslag til lov om kombineret ungdomsuddannelse Vejle, den 4. april 2014 Til Undervisningsministeriet Afdelingen for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Produktionsskoleforeningens høringssvar vedr. udkast til forslag

Læs mere

Den kommunale ungeindsats og FGU. 16. April 2018 Børne- og Skoleudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Den kommunale ungeindsats og FGU. 16. April 2018 Børne- og Skoleudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Den kommunale ungeindsats og FGU 16. April 2018 Børne- og Skoleudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Aftale om Bedre veje til uddannelse og job og lovgivning Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk

Læs mere

FGU-reformen. Etablering af de nye fgu-institutioner. Marts 2018

FGU-reformen. Etablering af de nye fgu-institutioner. Marts 2018 FGU-reformen Etablering af de nye fgu-institutioner Marts 2018 Baggrund 28.06.2015 Regeringsgrundlag: Sammen for fremtiden 4. marts 2016 28. februar 2017 Ekspertgruppen om bedre veje til en ungdomsuddannelse

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job

Aftale om bedre veje til uddannelse og job Aftale om bedre veje til uddannelse og job Vejlederkonference, december 2017 Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk målsætning En sammenhængende kommunal ungeindsats En ny Forberedende Grunduddannelse

Læs mere

FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE (FGU) Om uddannelsen og etableringsprocessen

FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE (FGU) Om uddannelsen og etableringsprocessen FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE (FGU) Om uddannelsen og etableringsprocessen FORBEREDENDE GRUNDUDDANNELSE (FGU) Om uddannelsen og etableringsprocessen Produktionsskoleforeningen 2017 Udgivet af: Produktionsskoleforeningen

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Vejlederkonference, december 2017

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Vejlederkonference, december 2017 Aftale om bedre veje til uddannelse og job Vejlederkonference, december 2017 Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk målsætning En sammenhængende kommunal ungeindsats En ny Forberedende Grunduddannelse

Læs mere

Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse

Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse Skabelonen skal ses i forlængelse af Undervisningsministeriets udsendte brev

Læs mere

(Tidlig vejledning i folkeskolen, mentorordning, brobygning og forøget opsøgende vejledning m.v.)

(Tidlig vejledning i folkeskolen, mentorordning, brobygning og forøget opsøgende vejledning m.v.) LOV nr 559 af 06/06/2007 (Gældende) Lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love og om ophævelse af lov om brobygningsforløb til ungdomsuddannelserne (Tidlig

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. SAMBA6-vejlederkonference 10. november 2017

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. SAMBA6-vejlederkonference 10. november 2017 Aftale om bedre veje til uddannelse og job SAMBA6-vejlederkonference 10. november 2017 Processen 28.juni 2015 Regeringsgrundlag: Sammen for fremtiden 18. januar 2016 Marienborg: temafrokost om en bedre

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne Undervisningsministeriet 27. maj 2014 Udkast Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til Ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv samt pligt

Læs mere

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats.

Beskrivelsen skal belyse, hvordan den unge kan møde en tværgående indsats i den kommunale ungeindsats. Social, Job og Sundhed Skole og Børn Sagsnr. 290007 Brevid. NOTAT: Organisering af en samlet kommunal ungeindsats Januar 2019 Indledning Processen for den fremtidige organisering af Ungdommens Uddannelsesvejledning

Læs mere

STORMØDE OM LOVUDKAST OG MHP. HØRING

STORMØDE OM LOVUDKAST OG MHP. HØRING STORMØDE OM LOVUDKAST OG MHP. HØRING Dagens program: 1. Generel status 2. Drøftelse af fire lovudkast 3. Fremadrettet STATUS 1. Produktionsskolerne bløder - undersøgelse Årselevtallet 2017 Økonomiske nøgletal

Læs mere

AFKLARINGSFORLØB. i samarbejde med Horsens Kommune

AFKLARINGSFORLØB. i samarbejde med Horsens Kommune AFKLARINGSFORLØB i samarbejde med Horsens Kommune Tekst NEXT STEP Historien Målgruppe, mål og visitering Indhold Hvad siger eleverne Status Perspektiv! KUU der dur Målgruppen er: unge i alderen 15-24 år,

Læs mere

FGU EN VEJ TIL SOSU-SKOLERNE. Hvad betyder den nye Forberedende Grunduddannelse (FGU) FOR SOSUskolerne? Skal vi tænke anderledes?

FGU EN VEJ TIL SOSU-SKOLERNE. Hvad betyder den nye Forberedende Grunduddannelse (FGU) FOR SOSUskolerne? Skal vi tænke anderledes? FGU EN VEJ TIL SOSU-SKOLERNE Hvad betyder den nye Forberedende Grunduddannelse (FGU) FOR SOSUskolerne? Skal vi tænke anderledes? v/ FGU-opmand Per B. Christensen Unge og uddannelse hvad er på spil hvad

Læs mere

Bedre veje til Uddannelse og Job

Bedre veje til Uddannelse og Job Bedre veje til Uddannelse og Job Regeringen indgik i oktober 2017 en aftale med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre en aftale om Bedre veje til uddannelse og

Læs mere

Udpegning, sammensætning og betjening af FGU-bestyrelser

Udpegning, sammensætning og betjening af FGU-bestyrelser Udpegning, sammensætning og betjening af FGU-bestyrelser KL har i forbindelse med udpegning, sammensætning og betjening af bestyrelserne for de nye FGU-institutioner bedt Undervisningsministeriet uddybe

Læs mere

Rapport over vejledningsindsatsen for UU Rebild

Rapport over vejledningsindsatsen for UU Rebild Rapport over vejledningsindsatsen for UU Rebild 1. kvartal 2018 Rapporten fortæller om, hvordan uddannelsesvejledningen for unge i UU Rebild tilrettelægges, og hvilke målgrupper der er for vejledningen

Læs mere

Forberedende Grunduddannelse status og videre proces. Middelfart 16. august 2018

Forberedende Grunduddannelse status og videre proces. Middelfart 16. august 2018 Forberedende Grunduddannelse status og videre proces Middelfart 16. august 2018 Dagens program Generel status på processen Den kommunale ungeindsats Det institutionelle spor Oprettelse af FGU-institutionerne

Læs mere

UDKAST. Udkast til aftale om samarbejde vedrørende Forberedende Grund Uddannelse (FGU) mellem Greve, Høje-Taastrup, Lejre, Roskilde og Solrød kommuner

UDKAST. Udkast til aftale om samarbejde vedrørende Forberedende Grund Uddannelse (FGU) mellem Greve, Høje-Taastrup, Lejre, Roskilde og Solrød kommuner UDKAST Social-, Job- og Sundhedssekretariatet Sagsnr. 303027 Brevid. 2771364 Ref. STPE Dir. tlf. 46 31 77 14 Steentp@roskilde.dk Udkast til aftale om samarbejde vedrørende Forberedende Grund Uddannelse

Læs mere

Deltagere: Henrik Nielsen, Carl Jørgen Heide, Jan Ole Jakobsen, Maria Haladyn (suppleant for Pia Dam)

Deltagere: Henrik Nielsen, Carl Jørgen Heide, Jan Ole Jakobsen, Maria Haladyn (suppleant for Pia Dam) Referat Centerrådet for UU Sydfyn's møde Onsdag den 12-12-2018 Kl. 16:00 Udvalgsværelse 3, Ramsherred 5, Svendborg Deltagere: Henrik Nielsen, Carl Jørgen Heide, Jan Ole Jakobsen, Maria Haladyn (suppleant

Læs mere

Reform af det forberedende område

Reform af det forberedende område Reform af det forberedende område - Sammenhængende, kommunal ungeindsats (KUI) v/direktør Hans Henrik Gaardsøe - Forberedende grunduddannelse (FGU) v/direktør Klaus Christiansen Viborg Byråd 18. juni 2018

Læs mere

Forberedende grunduddannelse

Forberedende grunduddannelse UVM, juni 2018 Forberedende grunduddannelse Danmark får en helt ny forberedende uddannelse per 1. august 2019. Den nye uddannelse står på skuldrene af produktionsskolernes værkstedspædagogik, der kombineret

Læs mere

Q&A s om virksomhedsoverdragelse som følge af oprettelsen af den forberedende grunduddannelse (FGU) og FGU-institutionerne

Q&A s om virksomhedsoverdragelse som følge af oprettelsen af den forberedende grunduddannelse (FGU) og FGU-institutionerne Q&A s om virksomhedsoverdragelse som følge af oprettelsen af den forberedende grunduddannelse (FGU) og FGU-institutionerne Introduktion Med disse Q&A s vil Undervisningsministeriet, Styrelsen for Undervisning

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til. ungdomsuddannelserne Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne I medfør af 10 g i lov om vejledning om uddannelse og erhverv samt pligt til uddannelse, beskæftigelse m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse

Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse Skabelonen skal ses i forlængelse af Undervisningsministeriets udsendte brev

Læs mere

Basismodul. Produktionsskoleforeningen Indhold på de tre linjer Uddrag fra rapportens bilag 6

Basismodul. Produktionsskoleforeningen Indhold på de tre linjer Uddrag fra rapportens bilag 6 1 Ekspertgruppen Bedre veje til en ungdomsuddannelse har i deres rapport beskrevet de tre linjer, som udgør forløb og indhold på den Forberedende Uddannelse. Det er yderligere udfoldet i bilag 6, som findes

Læs mere

Notat til samarbejde mellem Næstved Kommune og erhvervsskolerne om erhvervsskolereformen

Notat til samarbejde mellem Næstved Kommune og erhvervsskolerne om erhvervsskolereformen Notat til samarbejde mellem Næstved Kommune og erhvervsskolerne om erhvervsskolereformen Adgangskrav til erhvervsuddannelserne I Næstved Kommune var der i skoleåret 2013/2014 39 elever, der ved 9. klasses

Læs mere

Egu årsmøde maj Stig Nielsen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet,

Egu årsmøde maj Stig Nielsen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, Egu årsmøde 2018 30. maj 2018 Stig Nielsen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, stnie1@stukuvm.dk, 3392 5450 Mit oplæg: 1. Præsentation 2. Egu generelt 3. Den kommende FGU 4. Spørgsmål til oplæg 28-05-2018

Læs mere

Danmark får en helt ny forberedende uddannelse per 1. august Den nye uddannelse står på skuldrene af produktionsskolernes værkstedspædagogik,

Danmark får en helt ny forberedende uddannelse per 1. august Den nye uddannelse står på skuldrene af produktionsskolernes værkstedspædagogik, Danmark får en helt ny forberedende uddannelse per 1. august 2019. Den nye uddannelse står på skuldrene af produktionsskolernes værkstedspædagogik, der kombineret med VUC s almenundervisning skal ruste

Læs mere

REFORM AF DE FORBEREDENDE TILBUD

REFORM AF DE FORBEREDENDE TILBUD REFORM AF DE FORBEREDENDE TILBUD Regeringens udspil Tro på dig selv det gør vi. Den 16. maj 2017 Kronologi Aktuelle uddannelsesreformer sætter forberedende tilbud under pres Regeringsgrundlaget Ekspertgruppen

Læs mere

Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde

Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde Oplæg om Ballerup Kommunes Ungeområde BSU/EBU februar 2018 www.ballerup.dk Ballerup Kommunes 0-25 års strategi Sammenhængen i udviklingen 0-25 år Forpligtende samarbejder Fællesskab for Alle Alle i Fællesskab

Læs mere

Skoleudvalget Møde den kl Side 1 af 7. Punkt

Skoleudvalget Møde den kl Side 1 af 7. Punkt Punkt 6. Orientering og Ungdommens Uddannelsesvejlednings opgaver - herunder særligt om Kombineret UngdomsUddannelse (KUU), ErhvervsGrundUddannelse (EGU) og produktionsskoler 2016-051127 Skoleforvaltningen

Læs mere

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne

Bekendtgørelse om introduktionskurser og brobygning til ungdomsuddannelserne BEK nr 440 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j. nr. 008.860.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Reform af ungeindsatsen og de forberedende tilbud muligheder for implementering i Køge Kommune

Reform af ungeindsatsen og de forberedende tilbud muligheder for implementering i Køge Kommune NOTAT Dato Velfærdsforvaltningen VF-Sekretariat Reform af ungeindsatsen og de forberedende tilbud muligheder for implementering i Køge Kommune Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2017

Kvartalsrapport for 1. kvartal 2017 Kvartalsrapport for 1. kvartal 2017 UU Rebild udarbejder hvert kvartal en rapport over den aktuelle vejledningsindsats, der ydes. Rapporterne vil kredse om de samme aspekter af vejledningen, men der vil

Læs mere

Til KL (KKR), DI/DA, LO, DEG-B og L, Uddannelsesforbundet. Om udpegning af medlemmer til FGU-institutionernes første bestyrelser

Til KL (KKR), DI/DA, LO, DEG-B og L, Uddannelsesforbundet. Om udpegning af medlemmer til FGU-institutionernes første bestyrelser Til KL (KKR), DI/DA, LO, DEG-B og L, Uddannelsesforbundet Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR-nr.:

Læs mere

Spørgsmål 3: Vil ministeren kommentere henvendelsen af 16. april 2018 fra Uddannelsesforbundet

Spørgsmål 3: Vil ministeren kommentere henvendelsen af 16. april 2018 fra Uddannelsesforbundet Undervisningsudvalget, Undervisningsudvalget, Undervisningsudvalget, Undervisningsudvalget 2017-1 L 202 endeligt svar på spørgsmål 3, L 201 endeligt svar på spørgsmål 3, L 200 endeligt svar på spørg Offentligt

Læs mere

Udkast til Samarbejdsaftale mellem. af Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) i Herning

Udkast til Samarbejdsaftale mellem. af Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) i Herning Udkast til Samarbejdsaftale mellem Herning Kommune og Produktionsskolen i Herning Kommune om tilrettelæggelsen af Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) i Herning 1. Aftalens parter I henhold til Lov om erhvervsgrunduddannelse

Læs mere

Kommunal ungeindsats Anders Søberg og Niels Henrik Hansen Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. FGU-bestyrelsesworkshop, oktober 2018

Kommunal ungeindsats Anders Søberg og Niels Henrik Hansen Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. FGU-bestyrelsesworkshop, oktober 2018 Kommunal ungeindsats Anders Søberg og Niels Henrik Hansen Styrelsen for Undervisning og Kvalitet FGU-bestyrelsesworkshop, oktober 2018 Aftale om bedre veje til uddannelse og job Intention Alle 25 årige

Læs mere

Forberedende grunduddannelse. Oplæg ved Ordblinde og it-konference

Forberedende grunduddannelse. Oplæg ved Ordblinde og it-konference Forberedende grunduddannelse Oplæg ved Ordblinde og it-konference 10.04.2018 Bag om FGU-aftalen Regeringsgrundlaget for LLR II juni 2015 Kommissorium og udpegning af ekspertgruppen januar 2016 Afrapportering

Læs mere

Bilag om produktionsskoler 1

Bilag om produktionsskoler 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om produktionsskoler 1 I. Målgruppen Formålet med produktionsskoler

Læs mere

Workshop 5: Et tilbud om kombineret ungdomsuddannelse

Workshop 5: Et tilbud om kombineret ungdomsuddannelse Workshop 5: Et tilbud om kombineret ungdomsuddannelse Forhistorie Fri Ungdomsuddannelse Fleksuddannelse Kombineret Ungdomsuddannelse Et Danmark, der står sammen Til unge, der ikke har forudsætninger for

Læs mere

Spørgsmål og svar fra spørgerunde om Kombineret Ungdomsuddannelse

Spørgsmål og svar fra spørgerunde om Kombineret Ungdomsuddannelse Spørgsmål og svar fra spørgerunde om Kombineret Ungdomsuddannelse Nummereringerne svarer til afsnit i ansøgningsmateriale/slides. 1.1: Hvis der ikke er indgået bindende aftaler med bidragsydere til undervisningen

Læs mere

Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune

Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune Den kommunale ungeindsats i Næstved Kommune - Fra 1. august 2019 Hvorfor en ny sammenhængende ungeindsats? I juni 2018 kom der en ny Lov om kommunal indsats for unge under 25 år. Loven bygger på følgende:

Læs mere

DA s høringssvar på udkast til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love

DA s høringssvar på udkast til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige andre love Undervisningsministeriet Simon Kjølby Larsen Vester Voldgade 123 1552 København V efu-vej@uvm.dk DA s høringssvar på udkast til lov om ændring af lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv og forskellige

Læs mere

FGU-bestyrelser Kick-off-workshop. Virksomhedsoverdragelse af medarbejdere v/thomas Bugge, Sekretariatschef FGU, STUK.

FGU-bestyrelser Kick-off-workshop. Virksomhedsoverdragelse af medarbejdere v/thomas Bugge, Sekretariatschef FGU, STUK. FGU-bestyrelser Kick-off-workshop Virksomhedsoverdragelse af medarbejdere v/thomas Bugge, Sekretariatschef FGU, STUK Oktober 2018 Vi bygger nyt Rejsegilde Forberedelse af undervisning Forberedelse af infrastruktur,

Læs mere

Regeringsudspillet Tro på dig selv det gør vi

Regeringsudspillet Tro på dig selv det gør vi Regeringsudspillet Tro på dig selv det gør vi Produktionsskoleforeningens anbefalinger Regeringen har nu fremlagt deres udspil, Tro på dig selv det gør vi, hvor de lægger op til at etablere en ny Forberedende

Læs mere

Kom godt i gang med målgruppevurdering

Kom godt i gang med målgruppevurdering Kom godt i gang med målgruppevurdering Vejledning til fagprofessionelle i den kommunale ungeindsats Indhold Forord 3 Styr på fakta Hvad er målgruppevurdering? 4 Hvem skal målgruppevurderes? 6 Hvem har

Læs mere

Høringssvar om forberedende grunduddannelse og kommunal ungeindsats

Høringssvar om forberedende grunduddannelse og kommunal ungeindsats Undervisningsministeriet Henrik.Lindegaard@uvm.dk, Lise.Bagge.Rasmussen@uvm.dk, Nanna.Hvass.Jacobsen@uvm.dk Høringssvar om forberedende grunduddannelse og kommunal ungeindsats Ved brev af 1. februar 2018

Læs mere

Deltagere: Henrik Nielsen, Jan Ole Jakobsen, Tonny Gjersen, Minna Henriksen, Maria Haladyn (isf. Pia Dam)

Deltagere: Henrik Nielsen, Jan Ole Jakobsen, Tonny Gjersen, Minna Henriksen, Maria Haladyn (isf. Pia Dam) Referat Centerrådet for UU Sydfyn's møde Torsdag den 07-03-2019 Kl. 16:00 Udvalgsværelse 1, Ramsherred 5, indgang B, 2. sal, Deltagere: Henrik Nielsen, Jan Ole Jakobsen, Tonny Gjersen, Minna Henriksen,

Læs mere

Aktivitetsudviklingen på produktionsskolerne i 2012

Aktivitetsudviklingen på produktionsskolerne i 2012 Februar 2013 Aktivitetsudviklingen på produktionsskolerne i 2012 Det samlede antal ordinære årselever i 2012 blev på 7.611 årselever en lille stigning i forhold til 2011 på 1,5 % - og fortsat lidt under

Læs mere

HALVÅRSSTATISTIK JUNI 2017

HALVÅRSSTATISTIK JUNI 2017 INDHOLD HALVÅRSSTATISTIK JUNI 2017 Udarbejdet af UU Sydfyn - Ungdommens Uddannelsesvejledning i Faaborg-Midtfyn, Langeland, Svendborg og Ærø kommuner. På baggrund af data fra UVVej og optagelse.dk Overblik

Læs mere

Placering af unge mellem 15 og 17 år Denne tabel viser, hvad den samlede sum af unge mellem 15 og 17 år i kommunen er i gang med pt.

Placering af unge mellem 15 og 17 år Denne tabel viser, hvad den samlede sum af unge mellem 15 og 17 år i kommunen er i gang med pt. Kvartalsrapport UU Rebild udarbejder hvert kvartal en rapport over den aktuelle vejledningsindsats, der ydes. Kvalitetsrapporten er en del af den lovbundne kvalitetsudvikling af vejledningsindsatsen. Rapporterne

Læs mere

HALVÅRSSTATISTIK JUNI 2019 UU FAABORG-MIDTFYN

HALVÅRSSTATISTIK JUNI 2019 UU FAABORG-MIDTFYN HALVÅRSSTATISTIK JUNI 2019 UU FAABORG-MIDTFYN Indhold Forord... 2 Aktuel placering 15-17 årige... 3... 3 Aktuel placering 18-24 årige... 3 Inkl. unge som har gennemført en ungdomsuddannelse... 3 Eks. unge

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om erhvervsgrunduddannelse m.v.

Bekendtgørelse af lov om erhvervsgrunduddannelse m.v. LBK nr 987 af 16/08/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 059.19G.121 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Eud-reformen og produktionsskolerne. Vissenbjerg 9. december 2014

Eud-reformen og produktionsskolerne. Vissenbjerg 9. december 2014 Eud-reformen og produktionsskolerne Vissenbjerg 9. december 2014 Stig Nielsen Kontor for Vejledning og Overgange 3392 5450 stnie1@uvm.dk Side 1 Produktionsskolernes styrkede rolle Side 2 Aftale om: Bedre

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om kommunal indsats for unge under 25 år Mål for vejledning 1. Vejledningen efter denne lovs kapitel 1 og 2 skal bidrage til,

Bekendtgørelse af lov om kommunal indsats for unge under 25 år Mål for vejledning 1. Vejledningen efter denne lovs kapitel 1 og 2 skal bidrage til, Bekendtgørelse af lov om kommunal indsats for unge under 25 år Mål for vejledning 1. Vejledningen efter denne lovs kapitel 1 og 2 skal bidrage til, at valg af uddannelse og erhverv bliver til størst mulig

Læs mere

Udskoling med fokus på overgang til ungdomsuddannelse

Udskoling med fokus på overgang til ungdomsuddannelse Samarbejdsaftale mellem Folkeskolen og UU Skive 2014: Udskoling med fokus på overgang til ungdomsuddannelse Formålet med denne beskrivelse At sikre et optimalt samarbejde mellem den enkelte folkeskole

Læs mere

Organisering af FGU målgruppevurdering (visitationsgrundlag) i Svendborg. 1. Indledning

Organisering af FGU målgruppevurdering (visitationsgrundlag) i Svendborg. 1. Indledning Organisering af FGU målgruppevurdering (visitationsgrundlag) i Svendborg Kommune Familie og Uddannele, Ungekontakten Børn, Unge, Kultur og Fritid Centrumpladsen 7, 1. sal 1. Indledning 5700 Svendborg Svendborg

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 199 Folketinget Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 30. april til

Forslag. Til lovforslag nr. L 199 Folketinget Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 30. april til Til lovforslag nr. L 199 Folketinget 2018-19 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 30. april 2019 Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsuddannelser, lov om folkeskolen, lov om vejledning

Læs mere

Familie- og Socialudvalget Møde den kl Side 1 af 8. Punkt

Familie- og Socialudvalget Møde den kl Side 1 af 8. Punkt Punkt 2. Godkendelse af kommissorierne for de arbejdsgrupper, der skal arbejde med implementeringen af reformen af de forberedende tilbud og en sammenhængende kommunal ungeindsats. 2017-052123 Familie-

Læs mere

Velkommen til Workshop. Ved: Kirtha Østergaard, Nordvestjylland Morten Skivild, Randers Per Lunding, Hedensted

Velkommen til Workshop. Ved: Kirtha Østergaard, Nordvestjylland Morten Skivild, Randers Per Lunding, Hedensted Velkommen til Workshop Ved: Kirtha Østergaard, Nordvestjylland Morten Skivild, Randers Per Lunding, Hedensted Spørgsmål? 1. Nuværende organisering (ekstern og intern) - i hvilken retning bevæger I Jer?

Læs mere

Vejle, den 21. februar 2018

Vejle, den 21. februar 2018 Vejle, den 21. februar 2018 Til Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Mail: Henrik.Lindegaard@uvm.dk Emne: Høringssvar institutionslov FGU Produktionsskoleforeningens høringssvar

Læs mere

Sammenhængende kommunal ungeindsats

Sammenhængende kommunal ungeindsats Sammenhængende kommunal ungeindsats Kommunen får det fulde ansvar for at gøre alle unge parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse. Målet er, at den unge gennemfører en ungdomsuddannelse

Læs mere

Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse

Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse Skabelon til brug for KKR s forslag til dækningsområder og institutions- og skoleplaceringer for Forberedende Grunduddannelse Københavns, Frederiksberg, Tårnby og Dragør Kommuner 9. Maj 2018 1. Dækningsområdet

Læs mere

Om produktionsskolernes rolle i en kommende fleksuddannelse

Om produktionsskolernes rolle i en kommende fleksuddannelse Om produktionsskolernes rolle i en kommende fleksuddannelse Indhold 1. Generelle betragtninger om produktionsskolernes rolle. 2. Hvornår er den unge parat til at starte på en fleksuddannelse? 3. Hvordan

Læs mere