Måling af finanspolitikken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Måling af finanspolitikken"

Transkript

1 47 Måling af finanspolitikken Niels Lynggård Hansen, Statistisk Afdeling, og Dan Knu dsen, Økonomisk Afdeling OFFENTLIGE FINANSER OG ØKONOMISK AKTIVITET Den offentlige sektors budgetsaldo er blevet stadig bedre siden Forbedringen skyldes i høj grad det økonomiske opsving i Danmark. De offentlige finanser blev også klart forbedret under højkonjunkturen fra 1982 til 1986 og mærkbart forværret under den følgende lavkonjunktur. Figur 1 viser samvariationen mellem offentlig saldo og den økonomiske aktivitet målt ved dels den private beskæftigelse, dels BNP renset for en trend på 2 pct. p.a. Opgørelsen for 1999 bygger på Økonomiministeriets skøn. Under en økonomisk opgang med vækst i indkomster, forbrug, produktion og beskæftigelse vil det offentliges indtægter stige på grund af voksende skatter og afgifter samt faldende udgifter til fx dagpenge, og modsat under et tilbageslag. AKTIVITETSNIVEAU OG DE OFFENTLIGE FINANSER Figur 1 Gns = Pct Offentlig saldo ift. BNP (højre akse) Privat beskæftigelse (venstre akse) BNP ekskl. trend på 2 pct. p.a. (venstre akse)

2 48 Finanspolitikken skal vurderes og tilrettelægges under hensyn til disse sammenhænge. Under en højkonjunktur er det hensigtsmæssigt at holde igen med udgifterne for at sikre råderum i mindre gunstige tider, hvor den offentlige saldo automatisk presses nedad. Tankegangen er ikke ny og indgår fx som et af elementerne bag EU-landenes stabilitetsog vækstpagt. Pagten er vedtaget for at sikre finanspolitikken råderum i EU-landene og indebærer, at et lands offentlige finanser skal være tæt på balance eller i overskud over en konjunkturcykel. 1 Selvom sammenhængen mellem økonomisk aktivitet og offentlige finanser er både tydelig og vigtig, er det ikke på forhånd givet, hvordan man måler og korrigerer for konjunkturens indflydelse på den offentlige saldo. Man skal både skønne, hvor meget den aktuelle konjunktursituation afviger fra det normale, og hvad afvigelsen betyder for det offentlige budget. I denne artikel diskuteres den såkaldte strukturelle saldo, som angiver den del af den offentlige sektors saldo, der ikke skyldes den konjunkturmæssige udvikling. Som omdrejningspunkt for diskussionen opstiller vi selv en strukturel saldo med udgangspunkt i fastkurspolitikkens krav til lønudvikling og arbejdsmarked. Niveauet for den strukturelle saldo kan bruges til at sige, om finanspolitikken er passende, og ændringer i den strukturelle saldo belyser ændringer i finanspolitikken. Ændringer i finanspolitikken kan også måles på anden vis. I den danske debat benyttes ofte den såkaldte finanseffekt, som beregnes af Finansministeriet. Finanseffekten angiver en modelberegnet virkning på BNP af ændringer i de finanspolitiske instrumenter. Finanseffekt og ændring i den strukturelle saldo er ikke det samme, men udtrykker et langt stykke ad vejen to sider af samme sag, og artiklen sammenholder de to mål. Det følgende afsnit giver et bud på en strukturel saldo. Det følges af et afsnit om finanspolitikkens aktivitets- og budgeteffekt, hvor den økonomiske kvartalsmodel Mona og Monas finanspolitiske variable bruges til at beregne BNP- og budgetvirkning af ændringer i de finanspolitiske instrumenter. Et særskilt afsnit illustrerer, hvorledes finanseffekt og strukturelt budget er relateret. Til sidst kommer nogle afsluttende kommentarer. DEN STRUKTURELLE BUDGETSALDO Opgørelse og anvendelse af begrebet strukturel budgetsaldo er især udbredt i en række internationale organisationer som OECD, EU og IMF. 1 For en introduktion til stabilitets- og vækstpagten, herunder en diskussion af de bagvedliggende økonomiske rationaler, se Marco Buti, Daniele Franco og Hedvig Ongena, Fiscal discipline and flexibility in EMU: The implementering of the Stability and Growth Pact, Oxford Review of Economic Policy, vol. 14, nr. 3, 1998.

3 I Danmark er størrelsen bl.a. offentliggjort af Finansministeriet i diverse Finansredegørelser. De forskellige institutioners opgørelse af Danmarks strukturelle budgetsaldo er ikke sammenfaldende, men bygger på forskellige metoder. Den strukturelle saldo er ikke noget konkret, man uden videre kan måle. Til opgørelsen kræves antagelser for at beskrive, hvor langt den faktiske økonomiske situation er fra en ligevægt. Alle metoder beregner den strukturelle saldo som faktisk saldo renset for effekten af, at økonomien afviger fra ligevægt. Ligesom fx OECD og Finansministeriet vælger vi at fokusere på, om produktionen målt ved BNP er i ligevægt. Beregningen af den strukturelle saldo kan deles op i tre trin. Først bestemmes et outputgab som forskellen mellem faktisk BNP og et estimeret potentielt BNP. Som andet trin vurderes saldoens konjunkturfølsomhed eller konjunkturelasticitet, dvs. sammenhængen mellem outputgabet og de konjunkturfølsomme poster på den offentlige sektors saldo. I tredje trin bestemmes budgetsaldoens cykliske komponent ved at multiplicere outputgabet med konjunkturelasticiteten. Den strukturelle saldo er den faktiske budgetsaldo minus den cykliske komponent. Hvis outputgabet i et år er nul, er strukturel saldo lig faktisk saldo. Vi opgør potentielt BNP med udgangspunkt i produktionsfunktionen for private byerhverv i Nationalbankens kvartalsvise model, Mona, hvor output er en funktion af indsatsen af arbejdskraft og kapital. I figur 2 vises residualleddet i den langsigtede produktionsfunktion. Det vil sige forskellen på faktisk produktion og den produktion, som normalt ville følge af den faktiske indsats af arbejdskraft og kapital. Produktionsfunktionens residualled kan tolkes som samlet faktorproduktivitet renset for trend. Positive tal for de enkelte års residual, dvs. et højt output i forhold til faktorinput, udtrykker, at produktionskapaciteten er presset, som i fx 1997 og Den potentielle produktion bestemmes ved i produktionsfunktionen at erstatte faktisk beskæftigelse med potentiel beskæftigelse. Hermed menes beskæftigelsen ved ligevægt på arbejdsmarkedet. Man kan forstå flere ting ved ligevægt på arbejdsmarkedet. Ofte refereres til, at pris- og lønstigningerne stabiliseres ved en såkaldt naturlig arbejdsløshedsprocent. Det vil vi dog ikke bruge som udgangspunkt. I stedet tages udgangspunkt i fastkurspolitikken. Fastkurspolitikken knytter kronen til euroen og før den til D-marken. For at sikre samme prisstabilitet som hos valutaankeret og af hensyn til konkurrenceevnen og de langsigtede beskæftigelsesmuligheder er det en naturlig del af fastkurspolitikkens målsætning, at vi følger valutaankerets lønudvikling. Til og med 1998 ville det sige tysk lønstigning, og i dag er euroområdets lønstigning afgørende. 49

4 50 Den samlede danske konkurrenceevne påvirkes selvfølgelig også af lønomkostningerne i lande uden for euroområdet, men det er centralt at have den lønmæssige konkurrenceevne i orden over for valutaankeret. Hvis både Danmark og euroområdet har for høje lønomkostninger i forhold til omverden, påvirker det kursen på euro og krone over for andre valutaer. Hvis Danmark er alene om problemet med høje lønomkostninger, påvirker det ikke kursen på euro og krone over for andre valutaer. Det er ikke nødvendigt, at Danmark hvert eneste år har samme lønstigning som euroområdet. Har dansk eksport svært ved at konkurrere, kan vi i en periode have behov for at ligge under euroområdets lønstigning. Omvendt kan en særlig god konkurrenceevne tillade, at vi et stykke tid ligger over de andres lønstigning. Men på langt sigt forudsætter en holdbar udvikling, at dansk økonomi i gennemsnit har samme lønstigningstakt som valutaankeret. Der tænkes her på lønomkostninger pr. time og ikke pr. produceret enhed. Dermed ses bort fra eventuelle forskelle på produktivitetsstigningen i henhold til landenes nationalregnskaber. Vi antager, at sådanne i højere grad afspejler forskellig produktionssammensætning og måleproblemer, end at de påvirker konkurrenceevnen. Hvis produktiviteten i en branche stiger særlig stærkt, skal den tilhørende varepris også udvikle sig særlig svagt på grund af konkurrencen, så der er ikke nødvendigvis basis for stærke lønstigninger i sådanne brancher. Er et land generelt præget af gammel teknologi samt dårligt uddannet og billig arbejdskraft, kan indhentning af andre lande også indebære en lønindhentning, men det er ikke Danmarks situation over for euroområdet. Med udgangspunkt i lønrelationen i Nationalbankens model Mona 1 udledes, hvad ledigheden skulle have været siden begyndelsen af 1970 erne for at sætte dansk lønudvikling på et tysk spor. Udledningen sker ved at "vende lønrelationen på hovedet", så den i stedet for at beregne lønstigningen for given ledighed, beregner ledigheden for given lønstigning in casu den tyske. Ifølge lønrelationen afhænger lønstigningen ikke bare af ledigheden. Fx vil det øge lønstigningen at øge dagpengeniveauet i forhold til lønniveauet. Det betyder, at en forøgelse af dagpengene i forhold til lønnen også øger den beregnede ligevægtsledighed eller strukturelle ledighed. Når vores bud på strukturel ledighed er beregnet, følger potentiel beskæftigelse som arbejdsstyrke minus strukturel ledighed, og potentielt BNP følger af at indsætte potentiel beskæftigelse i produktionsfunktio- 1 Se Niels Lynggård Hansen, Lønudviklingen i Danmark, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal 1998.

5 51 PRODUKTIONFUNKTIONENS RESIDUAL OG TO MÅL FOR OUTPUTGAB Figur 2 Pct. af potentielt BNP Residual i Monas produktionsfunktion Outputgab, egen beregning; baseret på valutaankerets lønstigning Outputgab, OECD; baseret på nul lønacceleration nen 1. Forskellen mellem faktisk og potentiel BNP er outputgabet, som er vist i figur 2 sammen med ovennævnte residual i produktionsfunktionen. I år, hvor potentiel beskæftigelse er lig faktisk, er outputgabet lig residualet i produktionsfunktionen, og outputgabet afspejler alene faktorproduktiviteten, jf. ovenfor. Det beregnede outputgab har mange træk fælles med residualet i produktionsfunktionen, men der er også forskelle. Især bemærkes, at outputgabet er betydeligt større i 1970 erne og noget større i Forskellen udtrykker, at faktisk beskæftigelse lå betydeligt over potentiel beskæftigelse i 1970 erne og begyndelsen af 1980 erne samt noget over i Det kan, jf. metoden til beregning af potentiel beskæftigelse, relateres til forskellen på lønstigningen i Danmark og Tyskland. I 1970 erne var dansk lønstigning betydelig større end tysk, jf. figur 3. Den anvendte metode til opgørelse af outputgabet er nemmest at følge med et klart fastkursregime som det nuværende, hvor der siden 1987 ikke er ændret ved centralkursen over for D-mark. På den anden side virker det som en rimelig beskrivelse af dansk økonomi i 1970 erne og begyndelsen af 1980 erne, når metoden angiver, at det faktiske output dengang lå betydeligt over det potentielle output, og der var behov for at hæve det potentielle output. Trods arbejdsløsheden var beta- 1 Potentielt BNP for den samlede økonomi fås ved at addere potentielt BNP i byerhverv med faktisk BNP uden for byerhverv. For at undgå tilfældige udsving i strukturel ledighed og potentielt BNP er beregningerne i vidt omfang baseret på glattede tidsserier, som fokuserer på trenden fx glattet lønstigning og glattet beskæftigelse. Udglatningen er lavet ved hjælp af det såkaldte HP-filter.

6 52 TYSK OG DANSK TREND I LØNSTIGNINGEN Figur 3 Pct. p.a Danmark Tyskland lingsbalancen hele tiden i underskud. Opfyldelse af en simpel målsætning om lav løn- og prisstigning ville dengang let have krævet en betydeligt højere arbejdsløshed, end man nåede at få. Sagt med andre ord, ville lav inflation have forudsat en betydelig indsats på datidens arbejdsmarked, hvor der fx var automatisk dyrtidsregulering af lønnen. Sammenfattende vurderes, at den mere eller mindre udtalte justeringspolitik for kronen før 1982 ikke var en holdbar strategi. Den manglende holdbarhed viser sig i vores beregning som et betydeligt ouputgab, som afspejler behovet for at reducere de høje danske lønstigninger. Det ligger i metoden, at det opstillede outputgab ikke er et absolut begreb. Er lønstigningerne store hos valutapartnerne, er der umiddelbart plads til mere beskæftigelse. Der indgår med andre ord på det korte sigt en afvejning mellem lønstigning og arbejdsløshed, hvilket følger af den estimerede lønrelation. Lønrelationen udtrykker på det punkt den umiddelbare sammenhæng i danske data. Det er givetvis en anden sag at udnytte denne sammenhæng systematisk, ikke mindst fordi det vil øge inflationsforventningerne. Permanent høj lønstigning og høj inflation hos valutapartnerne ville ikke give holdbare beskæftigelsesgevinster. Desuden kan det være omkostningsfyldt at bringe inflationsforventningerne ned gennem en stram økonomisk politik. Euroområdets centralbank, ECB, har en målsætning om højst 2 pct. inflation, hvilket indebærer, at euroområdets lønstigninger bliver beskedne og i gennemsnit måske 3,5 pct.

7 Det beregnede mål for outputgabet kan sammenlignes med OECDs outputgab, som også er indtegnet i figur 2. De to outputgab har mange fælles træk, men det her beregnede outputgab ligger generelt højere, specielt i 1970'erne og i mere moderat grad i de seneste år. OECD anvender også en produktionsfunktion ved fastlægningen af potentielt BNP. De bruger selvfølgelig ikke Monas produktionsfunktion, men formentlig en der ligner, for OECDs outputgab ligger relativt tæt ved residualet i Monas produktionsfunktion. Det udtrykker, at OECDs potentielle beskæftigelse ligger tættere på den faktiske beskæftigelse, end vores potentielle beskæftigelse gør. OECD opgør outputgab og strukturel saldo for mange lande og anvender den samme grundlæggende metode til alle lande uanset pengeog valutapolitisk regime. OECDs opgørelse af potentiel beskæftigelse har ikke udgangspunkt i udenlandske lønstigninger, men i at en holdbar lønudvikling er en uændret lønstigningstakt uanset niveauet. Metoden implicerer, at dansk økonomi på langt sigt er bundet til et niveau for arbejdsløsheden, som fjerner enhver tendens til lønacceleration (Non Accelerating Wage Rate of Unemployment). Det ligger i denne tilgang til ligevægt på arbejdsmarkedet, at opgang i lønstigningstakten afslører, at arbejdsløsheden er under sit ligevægtsniveau, mens konstant lønstigningstakt tyder på, at arbejdsmarkedet er i ligevægt. Metoden indebærer groft sagt, at der ved given arbejdsmarkedspolitik er netop én strukturel arbejdsløshedsprocent, en naturlig arbejdsløshed, hvor økonomien er i langsigtsligevægt. Der er ikke noget galt med den principielle argumentation, men det er svært at sætte tal på et langsigtet ligevægtsbegreb som den naturlige arbejdsløshed. De senere år er lønnen steget stærkere i Danmark end i Tyskland. Samtidig har vores lønstigningstakt i en periode været ret stabil trods faldende registreret ledighed. Da vores mål koncentrerer sig om afvigelsen til parterne i valutasamarbejdet, forklarer det, at vi for de senere år angiver en større afstand fra faktisk ned til potentielt output, end OECD gør. Vort positive outputgab i 1999 rummer et signal om at indrette den økonomiske politik med henblik på at få den nuværende lønstigning på ca. 4,5 pct. ned i retning af euroområdets niveau på p.t. under 3 pct. OECDs outputgab omkring nul signalerer, at det på langt sigt er muligt at holde lønstigningen under 3 pct. og i det hele taget vilkårligt lav ved den nuværende ledighed. Dermed fremstår den nuværende ledighed som den strukturelle ledighed uanset behovet for, at lønstigningen kommer ned på linje med euroområdets. OECDs og vores mål for strukturel arbejdsløshed og outputgab er ikke nødvendigvis uforenelige størrelser. De to metoder kan godt forenes og opfattes som supplerende hinanden med betragtninger på henholdsvis 53

8 54 langt og kort sigt. Vi har opstillet et mere kortsigtet mål for outputgabet, da det er svært at fastlægge den naturlige arbejdsløshed. Desuden stiller forskellen på lønstigningen i Danmark og euroområdet særlige krav, da dansk finans- og arbejdsmarkedspolitik er alene om at styre konjunkturudviklingen. Pengepolitikken er afsat til at holde kronen stabil over for euro. Uden konjunkturpolitisk reaktion i finans- og arbejdsmarkedspolitikken vil en for stærk lønudvikling i Danmark blive elimineret via den afdæmpning, som til syvende og sidst følger af faldende konkurrenceevne og tab af markedsandele. En sådan negativ tilpasning koncentreret om eksporten er uforenelig med hensynet til betalingsbalancen og med den tilsigtede reduktion af udlandsgælden. Det er hensigtsmæssigt, at finans- og arbejdsmarkedspolitikken reagerer på en forskellig lønstigning i Danmark og euroområdet, og det er det samme som at reagere på vores simple outputgab. Ud over outputgabet skal vi til en strukturel saldo bruge et mål for de offentlige finansers konjunkturfølsomhed. Ved hjælp af Mona er det beregnet, at den offentlige sektors saldo forbedres med omkring 0,85 pct. af BNP, når BNP stiger med 1 pct. Det gengiver saldoeffekten efter et par år ved stød til den samlede efterspørgsel, hvor beskæftigelsen har nået at tilpasse sig det højere BNP. Skønnet svarer nogenlunde til Finansministeriets estimationer, jf. diverse Finansredegørelser. Første års saldopåvirkning er mindre og ligger nærmere omkring 0,5 pct. af BNP. Som det fremgår, forenkler vi det offentlige budgets konjunkturfølsomhed til en enkelt elasticitet over for BNP og dermed over for outputgabet. BNP er et bredt mål for den økonomiske aktivitet. Skulle der fx tages hensyn til, at det private forbrug på grund af afgiftsindholdet betyder mere for de offentlige nettoindtægter end eksport og investeringer, ville det komplicere beregningerne. Det ville være nødvendigt at inddrage efterspørgslens sammensætning. 1 I stedet har vi som OECD (og andre institutioner) forenklet forudsætningerne og beregner den strukturelle saldo ved at trække konjunkturelasticitet gange outputgab fra den faktiske saldo i pct. af BNP. I forhold til OECDs beregninger fås helt overvejende en dårligere strukturel saldo i hele den betragtede periode fra 1973 til i dag. Det afspejler primært forskellen på de beregnede outputgab. Efter at have været tæt på ligevægt siden midten af 1980 erne, jf. figur 4, blev den strukturelle saldo forværret i 1993 og 1994 den såkaldte kick-start af dansk økonomi og indledningen til det nuværende opsving. Forbedrin- 1 Hvis et positivt outputgab af hensyn til betalingsbalancen ønskes lukket via lavere forbrugskvote og ikke via lavere eksport og investeringer, forværres den offentlige saldo relativt meget. Forbruget er i modsætning til eksport og investeringer belagt med afgifter, og lavere forbrugskvote giver lavere afgiftstryk.

9 55 STRUKTUREL SALDO Figur 4 Pct. af potentielt BNP Egen beregning (tysk lønstigning) OECD (nul lønacceleration) 1999 gen efter 1994 af den faktiske saldo, der i 1999 skønnes at vise et overskud på 3 pct. af BNP, er ikke slået tilsvarende ud i den strukturelle budgetsaldo, som synes tæt på balance. Det afspejler, at forbedringen af de offentlige finanser først og fremmest skyldes den stærke økonomiske udvikling siden 1993, som samtidig har ført til højere lønstigninger end i fx Tyskland. FINANSPOLITIKKENS BUDGET- OG AKTIVITETSEFFEKT En strukturel saldo er i henhold til beregningsmådens principper upåvirket af konjunktursituationen, men kan påvirkes med finanspolitik og arbejdsmarkedspolitik. Fx vil en finanspolitisk stramning forbedre den strukturelle saldo. Ændringen fra år til år i den strukturelle saldo siger derfor noget om retningen på bl.a. finanspolitikken. Finanspolitikken kan imidlertid også måles på anden vis. Finansministeriet vurderer ikke primært den økonomiske politik ud fra udviklingen i en strukturel saldo. Vurderingen af finanspolitikken er derimod i høj grad centreret om de finanseffekter, som ministeriet beregner. Beregningen går ud på at identificere aktivitetseffekten af den såkaldte diskretionære del af finanspolitikken. Det vil sige den del af politikken, som indebærer aktive politiske beslutninger. Instrumenterne i finanspolitikken gennemgås i princippet enkeltvis. Har der været ændringer, findes aktivitetseffekten ved at gange med første års BNP-

10 56 MONA-BEREGNET FINANSPOLITISK EFFEKT PÅ BNP OG BUDGETUNDERSKUD Figur 5 Pct. af BNP 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0-1,5-2, BNP (finanseffekt) Budgetunderskud multiplikatorer i henhold til den makroøkonomiske model ADAM. Det må tilføjes, at der i praksis er mange arbitrære elementer i afgrænsningen af den diskretionære eller aktive del af finanspolitikken. Til brug for denne artikels beregninger anvendes Finansministeriets principper på Monas finanspolitiske variable. Fx ses alle ændringer i skatte- og afgiftssatser som aktiv finanspolitik. Alle ændringer i offentlig beskæftigelse eller varekøb i faste priser er aktiv politik, og det er aktiv politik, hvis stigningen i offentlige løn- og transfereringssatser afviger fra stigningen i privat løn. Finanseffekten er første års BNP-virkning af de aktive instrumentændringer. Man kan også vurdere de aktive instrumentændringer ved deres umiddelbare virkning på den offentlige saldo. Mens BNP-virkningen kræver en beregning med hele Mona og afhænger af modellens adfærdsrelationer så som forbrugs- og investeringsrelationerne, kræver den umiddelbare budgeteffekt kun, at man anvender Monas ligninger for offentlige indtægter og udgifter. Finanseffekten på BNP er i figur 5 sammenlignet med de tilhørende instrumentændringers umiddelbare effekt på det offentlige budgetunderskud. De to mål samvarierer svarende til, at ekspansiv finanspolitik øger BNP og forværrer budgettet. Korrelationen er ikke perfekt, da et givet provenu kan have forskellig effekt på første års BNP afhængig af, hvilke instrumenter der benyttes. Eksempelvis påvirkes BNP direkte, hvis den offentlige beskæftigelse og dermed produktionen i den offentlige sek-

11 57 tor øges. Derimod virker en skattenedsættelse først i takt med, at husholdningerne reagerer på den øgede disponible indkomst ved at øge forbruget og får virksomhederne til at sætte produktionen i vejret. Dermed får offentligt ansatte for 1 mia.kr. nærmest pr. definition større første års BNP-virkning end 1 mia.kr. skatteprovenu. Et andet eksempel er, at afgifter virker hurtigere på forbrug og BNP end direkte skatter, når forbruget som i Mona-modellen reagerer hurtigere, hvis prisniveauet øges 1 pct. som følge af øgede afgifter, end hvis den nominelle indkomst sænkes 1 pct. på grund af øget indkomstskat. 1 STRUKTUREL SALDO OG FINANSEFFEKT I dette afsnit sammenlignes de forskellige mål for finanspolitikkens påvirkning af budgettet. Overordnet kan man sige, at finanseffekter opgøres på et detaljeret niveau med fokus på enkeltdelene i finanspolitikken, jf. ovenfor. Den strukturelle saldo opgøres derimod på et aggregeret niveau med udgangspunkt i samlet saldo og et mål for outputgabet. Desuden springer det i øjnene, at finanseffekter både kan angives som effekt på BNP og som effekt på budgettet. Finansministeriet fokuserer normalt på BNP-effekten, som beskriver effekten af finanspolitikken på konjunkturforløb og outputgab. Vi fokuserer her på finanseffekten opgjort som effekt på budgettet, da det er dette mål for finanspolitikkens umiddelbare budgeteffekt, som nemmest kan sammenholdes med ændringen i det strukturelle budget. Når man måler finanseffekten som effekt på budgettet, går man direkte fra en opgørelse af ændringerne i de finanspolitiske instrumenter til konsekvensen for det offentlige budget. Ændringen i strukturel saldo er derimod et indirekte mål, som er fremkommet ved at konjunkturrense den faktiske ændring i budgettet. Uanset forskelle bygger begge metoder på, at den offentlige sektors saldo kan opdeles i en konjunkturel del og en strukturel eller diskretionær del. Det betyder, at de to mål for finanspolitikken principielt hænger sammen. Under helt simple forudsætninger svarer ændringen i den strukturelle saldo til den umiddelbare budgetvirkning af de diskretionære ændringer i finanspolitikken, som indgår i beregningen af finanseffekten. Nærmere bestemt skal man for at få den enkle overensstemmelse forudsætte, at der i budgetændringen kun indgår poster med diskretionær finanseffekt, og at budgettet ud over finanspolitik kun påvirkes af konjunkturen, hvis effekt skal svare til, hvad der renses ud ved hjælp af outputgabet. I praksis er sammenhængen ikke så 1 Jf. Morten Malle Høyer, Privatforbrugets indkomst- og prisfølsomhed, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 4. kvartal 1998.

12 58 FINANSPOLITIKKENS SALDOPÅVIRKNING Figur 6 Pct. af potentielt BNP Indirekte, faktisk saldoændring korrigeret Direkte, ud fra input til finanseffekt enkel, og der er altid forskel på de to mål for finanspolitikken. Der er flere grunde hertil. Vi vil nævne tre, som man kan forsøge at tage højde for. Et problem er budgetposter uden diskretionær finanseffekt som fx renter. De påvirker den strukturelle saldo, men da den som sagt ikke indgår i beregningen af finanseffekten på BNP, indgår den heller ikke i den her beregnede umiddelbare budgetvirkning. Et andet problem er, at den strukturelle saldo måler flere forskellige ting og fx påvirkes af arbejdsmarkedspolitik. Arbejdsmarkedspolitikken påvirker potentielt BNP, og generelt gælder det, at al ujævn vækst i potentielt BNP kan påvirke outputgabet og dermed også ændringen i strukturel saldo, uden at det har noget med finanspolitik at gøre. Et tredje problem er budgetsaldoens konjunkturelasticitet på 0,85, der som nævnt ganges på outputgabet til beregning af strukturel saldo. De 0,85 angiver en saldoeffekt på et par års sigt og overkorrigerer dermed formentlig for effekten af årets BNP-stigning på samme års budgetændring. De tre nævnte problemer kan afhjælpes ved at korrigere ændringen i strukturel saldo for effektdøde budgetposter, for ujævn stigningstakt i potentielt BNP og ved at anvende 0,5 som koefficient til outputgabet i stedet for 0,85. Korrektionerne er nærmere diskuteret i appendiks. Efter korrektionen ligner ændringen i strukturel saldo i store træk det direkte mål for finanspolitikkens budgeteffekt, jf. figur 6. Der er dog stadig forskelle på de to mål, som det kan være vanskeligt at korrigere for.

13 59 En forskel af generel interesse er, at det direkte mål for budgeteffekten i gennemsnit ligger lavest. Ifølge det direkte mål fremstår årenes finanspolitik i højere grad som lempelser med negativ budgeteffekt. Det hænger sammen med, at instrumenternes neutrale forløb eller nulpunkt er lagt relativt lavt ved beregning af finanseffekten. Fx indgår enhver forøgelse af offentligt forbrug som en lempelse uanset udvikling i arbejdsstyrke og produktionskapacitet. Der er ingen nem løsning. Det er formentlig sværere at sætte fortegn og tal på finanspolitikkens trend end på finanspolitikkens bevægelser omkring trenden. Det hænger sammen med det flertydige i at definere et neutralt forløb, der skal fungere som finanspolitikkens nulpunkt. Fx betyder en uændret stykafgift reelt mindre og mindre, efterhånden som prisniveauet stiger, mens en uændret momssats har uændret relativ betydning. Det er med andre ord uklart, hvad det vil sige, at holde afgiftssatserne uændret. Der er flere sådanne eksempler, hvor der ikke er en facitliste. Endelig kan det nævnes, at en neutral finanspolitik er et teknisk nulpunkt, da det kræver stor politisk indsats at holde finanspolitikken neutral på tværs af tendensen til opdrift i offentligt forbrug og offentlige ydelser. Heller ikke det indirekte mål den korrigerede saldoændring har et sikkert nulpunkt. Det hænger bl.a. sammen med, at det er svært at præcisere trenden i BNP samt den flerårige effekt fra BNP på de offentlige finanser. Problemet med at definere nulpunktet kan ikke siges at ødelægge anvendelsen af mål for finanspolitikkens effekt. Næsten uanset valg af neutralt forløb får man nogenlunde samme indtryk af finanspolitikkens bevægelser med skift mod stramning eller lempelse, og holder man fast i en bestemt metode, kan man også sammenligne finanspolitikken i forskellige år. AFSLUTTENDE BEMÆRKNINGER Finanspolitikken udvikling fra år til år kan måles ved udviklingen i den offentlige saldo renset for konjunkturbetingede ændringer eller ved at opgøre ændringen i de finanspolitiske instrumenter og beregne effekten på BNP eller offentlig saldo. Forskellen på resultatet af de to metoder illustrerer måleproblemerne omkring finanspolitikken. Måleproblemerne er store nok til at blive taget alvorligt, men i store træk ligner metodernes resultat hinanden. Der er ingen grund til at forlade de sædvanlige finanseffekter for finanspolitikkens BNP-virkning. Virkningen på aktiviteten er et naturligt udgangspunkt for at vurdere finanspolitikkens konjunkturregulerende rolle. Det er en særlig vigtig rolle, når pen-

14 60 gepolitikken som i Danmark er afsat til at holde valutakursen over for euro. De offentlige finanser er ved udgangen af 1990 erne kommet i overskud som i begyndelsen af 1970 erne og midt i 1980 erne. Overskuddene har hængt sammen med høj aktivitet og desværre også med en relativt stærk dansk lønudvikling. Lønstigninger, som er stærkere end i euroområdet (tidligere Tyskland) er ikke hverken mulige eller holdbare på lidt længere sigt. Heller ikke den store forskel til tysk lønstigningstakt i 1970 erne var reelt holdbar endsige ønskelig. Sammenfattende har den faktiske saldo i lange perioder overdrevet styrken af de offentlige finanser. Den underliggende eller strukturelle saldo har generelt været mindre end den faktiske, og fx svarer det offentlige overskud for 1999 på 3 pct. af BNP i henhold til ovenstående beregninger til en strukturel saldo nær balance.

15 61 APPENDIKS Korrektion af strukturel saldoændring Ændringer fra år til år i den offentlige sektors faktiske budgetsaldo kan helt oplagt ikke bruges til at beskrive finanspolitikken. For at komme frem til et mål for udviklingen i finanspolitikken bør man korrigere for budgeteffekten af variation i BNP-væksten og for ændringer i budgetposter uden finanspolitisk betydning. Ændringer i den strukturelle saldo er bedre til at beskrive finanspolitikken end de faktiske budgetændringer, men det er ikke ideelt at bruge de strukturelle saldoændringer råt. Helt analogt til den nødvendige korrektion af faktisk saldoændring bør ændringerne i den strukturelle saldo korrigeres for variation i potentiel BNP-vækst og for ændringer i de nævnte politikuafhængige budgetposter. Den offentlige budgetsaldo, B, kan forenklet ses som en sum af tre uafhængige elementer: Finanspolitikkens effekt, F, konjunkturens effekt, K, og andet, A. Med konjunktur tænkes her bredt på alle udsving i BNP-væksten fra den gennemsnitlige BNP-vækst. Posten K beskriver med andre ord ikke blot BNPs udsving omkring potentielt BNP, men de fulde udsving i BNPvæksten omkring den gennemsnitlige vækst for den betragtede periode. Om man har lyst, kan disse totaludsving ses som summen af BNPvækstens udsving omkring væksten i potentielt BNP og den potentielle BNP-væksts udsving omkring den gennemsnitlige vækst. Posten andet, A, vil vi her konkretisere til at være summen af budgetposter, hvis tilhørende instrument ikke indgår i beregning af finanseffekten med Finansministeriets metode, fx renteposten. Vi har nu B = F + K + A. Budgetvirkningen fra ændret finanspolitik kan, jf. hovedteksten og figur 6, måles ved at skønne direkte på F som i forbindelse med beregningen af finanseffekten, eller indirekte ved at udlede F fra skøn på B - K - A. Her ser vi på sidstnævnte indirekte mål. Til det indirekte mål haves faktisk saldoændring og ændring i budgetvariable uden finanseffekt dvs. og A. Til skøn på konjunkturen, K, bruges BNP-vækstens afvigelse fra gennemsnit med en koefficient på 0,5 til at afspejle samme års effekt på saldo som pct. af BNP: K=0,5*(bnp-bnp), hvor store bogstaver er andele af BNP, og små er logaritmer. Understregning angiver gennemsnit for den undersøgte periode, så en understreget variabel er konstant. Skønnet på F er: B - 0,5*(bnp-bnp) - A Strukturel saldo, BS, er, jf. hovedteksten, faktisk saldo minus den budgeteffekt, der kan relateres til outputgabet. Med gabet som logaritmisk forskel på faktisk og potentielt BNP fås: BS = B - 0,5*(bnp-bnppot).

16 62 Substitueres BS for B, fremgår, at finanspolitikkens budgetvirkning, F, kan fås på to måder: Via faktisk saldoændring korrigeret for sving i faktisk BNP-vækst eller via strukturel saldoændring korrigeret for sving i potentiel BNP-vækst. F = B - 0,5*(bnp-bnp) - A = BS - 0,5*(bnpot-bnp) - A Første lighedstegn er aldrig eksakt i praksis. Det forudsætter, at opsplitningen af budgetændringen i additive komponenter holder, og at konjunkturkomponenten er præcis 0,5 gange BNP-vækst. Andet lighedstegn er eksakt, blot strukturel saldo er beregnet ud fra 0,5 gange outputgab. De 0,5 er en korrektion i forhold til langsigtskoefficienten på 0,85 i teksten om strukturel saldo. Korrektionen kunne principielt også klares ved, at konjunkturpåvirkningen omfattede 0,35 gange laggede BNPstigninger. Det ville dog komplicere indtrykket.

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

Fastkurspolitikkens betydning

Fastkurspolitikkens betydning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. oktober 28 Fastkurspolitikkens betydning Resumé: Vi illustrerer, at den langsigtede effekt på løn og aktivitet i ADAM er uafhængig af hældningen

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen:

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen: MAKROøkonomi Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken Opgaver Opgave 1 Forklar følgende figurer fra bogen: 1 Opgave 2 1. Forklar begreberne den marginale forbrugskvote og den gennemsnitlige forbrugskvote

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Analyse 12. april 2013

Analyse 12. april 2013 12. april 2013. 2015-planen fra 2007 ramte plet på beskæftigelsen i 2011, trods finanskrisen I fremskrivningen bag 2015-planen fra 2007 ventede man et kraftigt fald i beskæftigelsen på 70.000 personer

Læs mere

Besvarelse af opgaver - Øvelse 7

Besvarelse af opgaver - Øvelse 7 Besvarelse af opgaver - Øvelse 7 Tobias Markeprand 20. oktober 2008 IS-LM Opgave 5.7 Politik-blanding. Foreslå en politik-blanding til at opnå hvert af disse målsætninger: Svar: En stigning i Y med en

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Finanspolitisk styring i Danmark

Finanspolitisk styring i Danmark Finanspolitisk styring i Danmark Finansudvalget den 8. september 2016 Overvismand Michael Svarer Dagsorden Hvorfor er et finanspolitisk rammeværk ønskværdigt? Budgetlovens grænser og værnsregler Udgiftslofter

Læs mere

Lynprøve. Makroøkonomi, 1. årsprøve, foråret Nogle svar

Lynprøve. Makroøkonomi, 1. årsprøve, foråret Nogle svar Opgave 1. Lynprøve Makroøkonomi, 1. årsprøve, foråret 2005 Nogle svar 1.1 Korrekt. Dette er jo Fisher-effekten baseret på Fisher-ligningen, i = r + π eller "more precisely written" i = r + π e. Realrenten

Læs mere

Finanspolitikken til grænsen

Finanspolitikken til grænsen Finanspolitikken til grænsen John Smidt Direktør, Det Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk DJØF debat 3. marts 2015 Agenda Kort om de finanspolitiske rammer Baggrunden -EU og i Danmark Vurdering af

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 22. februar 2016 1 Indledning Eksperimentet omtalt nedenfor klarlægger de samfundsøkonomiske konsekvenser af på sigt at

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

ØKONOMISKE PRINCIPPER II

ØKONOMISKE PRINCIPPER II ØKONOMISKE PRINCIPPER II 1. årsprøve, 2. semester Forelæsning 13 Pensum: Mankiw & Taylor kapitel 34 Claus Thustrup Kreiner www.econ.ku.dk/ctk/principperii Fra kapitel 33 AD-AS-diagrammet AD: Negativ hældning

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Status for finanspolitikken oktober 2009

Status for finanspolitikken oktober 2009 Status for finanspolitikken oktober 9 5. oktober 9 Dette notat indeholder en status for finanspolitikken i lyset af nye oplysninger siden august, herunder nationalregnskabet for. kvartal 9. De nye oplysninger

Læs mere

Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug

Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug VERSION: d. 3.9. David Tønners og Jesper Linaa Konsekvenser af skattelettelser finansieret af lavere vækst i offentligt forbrug Dette notat dokumenterer beregningerne af at lempe indkomstskatterne og finansiere

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: EU-note F Udvalgenes medlemmer 16. april 2015 Det Europæiske

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

Notat. Skriftligt indlæg til DØRs rapport F2013. 28. maj 2013

Notat. Skriftligt indlæg til DØRs rapport F2013. 28. maj 2013 Notat 28. maj 2013 Skriftligt indlæg til DØRs rapport F2013 De Økonomiske Råds vurdering af konjunkturudsigterne er stort set på linje med ministeriernes. Både ministerierne og DØR forventer, at væksten

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 256 af 19. april 2016 stillet efter ønske fra

Læs mere

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur Analyse 16. marts 2017 Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen efter energiteknologi Af Sebastian Skovgaard Naur I notatet analyseres makroøkonomiske effekter af en lineær stigning i efterspørgslen

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

Analyse. Mangel på arbejdskraft, men fortsat ingen overophedning. 29. april Af Niels Storm Knigge

Analyse. Mangel på arbejdskraft, men fortsat ingen overophedning. 29. april Af Niels Storm Knigge Analyse 9. april 9 Mangel på arbejdskraft, men fortsat ingen overophedning Af Niels Storm Knigge Dansk økonomi er nu mere end fem år inde i et opsving. Beskæftigelsen er med få undtagelser steget uafbrudt

Læs mere

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet d. 15.10.2010 Jesper Gregers Linaa Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet Det undersøges, hvorvidt arbejdsmarkedets tilstand (konjunkturelt og strukturelt) kan bidrage til at forstå udviklingen i

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne DI Analysepapir, januar 2012 Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Det offentlige forbrug udgør en i både historisk og international sammenhæng

Læs mere

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv.

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv. N O T A T Kapital Nyt Baggrund Virksomhedernes optagelse af banklån sker, når opsvinget er vedvarende men er forskelligt fra branche til branche Konklusioner 2. februar 21 Bankernes udlån er ikke udpræget

Læs mere

FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG

FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG 31. januar 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG De to overordnede pejlemærker for fastlæggelsen af finanspolitikken er finanseffekten dvs. aktivitetsvirkningen

Læs mere

Produktionspotentialet i dansk økonomi

Produktionspotentialet i dansk økonomi 41 Produktionspotentialet i dansk økonomi Asger Lau Andersen og Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling 1 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Begreberne potentiel produktion og produktionsgabet hører til

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 28. oktober 2016 Indledning Notatet opsummerer resultaterne af to marginaleksperimenter udført på den makroøkonomiske model DREAM.

Læs mere

Cyklisk korrigerede offentlige budgetbalancer

Cyklisk korrigerede offentlige budgetbalancer 45 Cyklisk korrigerede offentlige budgetbalancer Allan Bødskov Andersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Denne artikel giver en fremstilling af internationale organisationers metoder til at beregne cyklisk

Læs mere

Nye spilleregler for finanspolitikken: Muligheder og begrænsninger

Nye spilleregler for finanspolitikken: Muligheder og begrænsninger Nye spilleregler for finanspolitikken: Muligheder og begrænsninger Nationaløkonomisk Forening Den 6. marts 2013 John Smidt Sekretariatschef i DØRS Oversigt 1. Kort om de hidtidige finanspolitiske rammer

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere

Skøn over løn- og prisudviklingen

Skøn over løn- og prisudviklingen 7.12.2006 Notat 14571 poul Skøn over løn- og prisudviklingen Det Økonomiske Råds formandskab - Vismændene - har udsendt deres halvårlige rapport den 5. december 2006. Den 6. december 2006 offentliggjorde

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Dorte Grinderslev (DØRS) Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Baggrundsnotat til kapitel I Omkostninger ved støtte til vedvarende energi i Økonomi og Miljø 214 1 Indledning Notatet

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet Pressemeddelelse Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet Materialet er klausuleret til torsdag den 1. november 2012 kl. 12 Vismændenes oplæg

Læs mere

Opgavebesvarelse - Øvelse 3

Opgavebesvarelse - Øvelse 3 Opgavebesvarelse - Øvelse 3 Opgave 3.2 Lad økonomien være karakteriseret ved følgende adfærdsligninger: a) Løs for ligevægts BNP: derved at vi bruger ligningen. b) Løs for den disponible indkomst: c) Løs

Læs mere

Budgetlovens nye vagthund

Budgetlovens nye vagthund Budgetlovens nye vagthund Oplæg i Finanspolitisk Netværk 3. juni 2015 Direktør John Smidt i De Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk Agenda 1. De finanspolitiske rammer Lidt om baggrund, herunder den

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Spilleregler for finanspolitikken - kommentar v/ Lars H. Pedersen. 6. marts 2013

Spilleregler for finanspolitikken - kommentar v/ Lars H. Pedersen. 6. marts 2013 - kommentar v/ Lars H. Pedersen 6. marts 213 Budgetloven og Lov om De Økonomiske Råd Budgetlovens 4 Finansministeren kan fastsætte nærmere regler om metoden for opgørelsen af den strukturelle saldo Lov

Læs mere

IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi.

IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi. IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi. Det har ikke været nødvendigt at skelne mellem 1) Indenlandsk efterspørgsel efter varer 2) Efterspørgsel efter indenlandske varer For den åbne økonomi er

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Øvelse 17 - Åbne økonomier

Øvelse 17 - Åbne økonomier Øvelse 17 - Åbne økonomier Tobias Markeprand 20. januar 2009 Opgave 21.2 Betragt et land, der opererer under faste valutakurser, med den samlede efterspørgsel og udbud givet ved ligninger (21.1) og (21.2)

Læs mere

Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten?

Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten? 3. maj 2012 Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten? 1. Indledning Økonomi- og Finansministrene i EU (ECOFIN-rådet) skal i løbet

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober.

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober. LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyser og i overensstemmelse med dets forward guidance (vejledning om den fremtidige pengepolitik) besluttede Styrelsesrådet på mødet den

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Strukturel saldo. Oplæg på Nationaløkonomisk Forenings årsmøde Koldingfjord, januar 2016

Strukturel saldo. Oplæg på Nationaløkonomisk Forenings årsmøde Koldingfjord, januar 2016 Strukturel saldo Oplæg på Nationaløkonomisk Forenings årsmøde Koldingfjord, 15-16. januar 2016 John Smidt i De Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk Agenda Kort om de finanspolitiske rammer Hvad er den

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Temperaturen på arbejdsmarkedet

Temperaturen på arbejdsmarkedet Temperaturen på arbejdsmarkedet Vejlederkonference 2018 De Regionale Arbejdsmarkedsråd (Sjælland, Hovedstaden Bornholm) Jesper Linaa Indhold Mest om konjunktur, men også om struktur Indledningsvist en

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse

Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse Teacher 26. oktober 2008 OPGAVE 1 1. Den samlede efterspørgsel, Z findes ved: Z = C + I + G = 40 + 0.8(Y 150 0.25Y ) + 80 + 400 = 0.6Y + 400 Ligevægtsindkomsten bliver:

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt. Vejledende besvarelse. Opgave 1

MAKROøkonomi. Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt. Vejledende besvarelse. Opgave 1 MAKROøkonomi Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt Vejledende besvarelse Opgave 1 Antag en lille åben økonomi med faste valutakurser og frie kapitalbevægelser. Landet har oparbejdet et pænt

Læs mere

Automatiske stabilisatorer

Automatiske stabilisatorer 55 Automatiske stabilisatorer Jan Overgaard Olesen og Ann-Louise Winther, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I den nuværende situation, hvor mange lande er udsat for en stærk konjunkturnedgang,

Læs mere

Finanspolitikken på farlig kurs

Finanspolitikken på farlig kurs Dansk økonomi står fortsat på bunden af den største økonomiske vækstkrise i nyere tid. Selvom det vækstmæssigt begynder at gå den rigtige vej igen, vil der være massiv overkapacitet i økonomien mange år

Læs mere

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Kopi: KONJ 23.5.2013 Dorte Grinderslev Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Dokumentationsnotat til Dansk Økonomi, forår 2013 kapitel I Til konjunkturvurderingen i Dansk Økonomi, forår 2013

Læs mere

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 19. oktober 9 En kraftig lempelse af finanspolitikken i 9 og 1 kombineret med et voldsomt konjunkturer udsigt til et tilbageslag har medført

Læs mere

De samfundsøkonomiske mål

De samfundsøkonomiske mål De samfundsøkonomiske mål Økonomiske vækst Fuld beskæftigelse Overskud i handlen med udlandet Stabile priser (lav inflation) Ligevægt på de offentlige finanser Rimelige sociale forhold for alle Hensyn

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

Rettevejledning Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006

Rettevejledning Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006 Rettevejledning Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006 Alle spørgsmål ønskes besvaret. Ved vurderingen vægter alle delspørgsmål lige meget. Opgave 1 1.1 Der er ikke mulighed

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014 Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget, OSCEs Parlamentariske Forsamling UPN Alm.del Bilag 216, FOU Alm.del Bilag 110, URU Alm.del Bilag 185, OSCE Alm.del Bilag 39, NP Offentligt

Læs mere

Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen

Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen Finansministeriet har nedjusteret forventningen til BNP-niveauet i 2020 med 150 mia. 2013- kr. fra før krisen til i dag. Det svarer til et varigt velstandstab

Læs mere

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30

Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30 Formandskabet PRESSEMEDDELELSE KLAUSULERET TIL DEN 7. OKTOBER 2014 KLOKKEN 11.30 Efterårets vismandsrapport har to kapitler: Kapitel I indeholder en konjunkturvurdering, en vurdering af overholdelsen af

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret

Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret Flere reformer af arbejdsmarkedet har i de senere år forsøgt at nedbringe ledighedens langsigtede niveau den strukturelle ledighed. De økonomiske

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 T Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 Dansk Metal vil gerne kvittere for formandskabets seneste rapport, hvori vigtige temaer som investeringer og ulighed tages op. Vi

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse

MAKROøkonomi. Kapitel 3 - Nationalregnskabet. Vejledende besvarelse MAKROøkonomi Kapitel 3 - Nationalregnskabet Vejledende besvarelse Opgave 1 I et land, der ikke har samhandel eller andre transaktioner med udlandet (altså en lukket økonomi) produceres der 4 varer, vare

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 2. november 2017 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid

Læs mere

Strukturel budget balance i DØR. Finanspolitiska rådet 23. januar 2015

Strukturel budget balance i DØR. Finanspolitiska rådet 23. januar 2015 Strukturel budget balance i DØR Finanspolitiska rådet 23. januar 2015 Indhold 1. Strukturel budget balance i Budgetloven 2. Finansministeriets metode 3. DØR s strukturelle budget balance to metoder 4.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK LOKALE PENGEINSTITUTTER 24. MAJ 218 Nationalbankdirektør Per Callesen Dagsorden 1. Risikoudsigter international økonomi 2. Risikoudsigter dansk økonomi 3. Kreditudvikling årsager

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006

Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006 Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006 (Tre-timers prøve uden hjælpemidler) Alle spørgsmål ønskes besvaret. Ved vurderingen vægter alle delspørgsmål lige meget. Opgave 1

Læs mere

Analyse. Velfærdsforliget skal holde til 2055, hvis finanspolitikken skal være holdbar. 28. juni Af Niels Storm Knigge

Analyse. Velfærdsforliget skal holde til 2055, hvis finanspolitikken skal være holdbar. 28. juni Af Niels Storm Knigge Analyse 28. juni 219 Velfærdsforliget skal holde til 255, hvis finanspolitikken skal være holdbar Af Niels Storm Knigge De offentlige finanser i Danmark er betydeligt holdbare populært kaldet overholdbarhed.

Læs mere

DØR efterårsrapport 2015

DØR efterårsrapport 2015 DØR efterårsrapport 2015 7. oktober 2015 Finansministeriets skriftlige indlæg Kapitel I Konjunkturvurdering og aktuel økonomisk politik Finanspolitik Finansministeriet deler DØR s overordnede vurdering

Læs mere

Behov for en stram finanslov

Behov for en stram finanslov EØK ANALYSE november 15 Behov for en stram finanslov Regeringen har lagt op til at stramme finanspolitikken i 16 og indlægge en sikkerhedsmargin til budgetlovens grænse. DI bakker op om at stramme finanspolitikken

Læs mere