Cyklisk korrigerede offentlige budgetbalancer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Cyklisk korrigerede offentlige budgetbalancer"

Transkript

1 45 Cyklisk korrigerede offentlige budgetbalancer Allan Bødskov Andersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Denne artikel giver en fremstilling af internationale organisationers metoder til at beregne cyklisk justerede offentlige budgetbalancer, foranlediget af et nyligt metodeskifte i Kommissionen. Metoderne er ikke uden problemer og vil med rette ofte kunne kritiseres for deres bagvedliggende antagelser. Det er derfor vigtigt at se på flere mål ved vurderingen af de offentlige finanser. Det offentlige budget påvirkes af den aktuelle økonomiske konjunktur. I perioder med relativ høj vækst og faldende arbejdsløshed vil de offentlige indtægter stige sammen med den højere økonomiske aktivitet, og de offentlige udgifter til arbejdsløshedsunderstøttelse vil falde. Højkonjunkturen vil via disse automatiske stabilisatorer derfor alt andet lige trække i retning af et større offentligt overskud (eller mindre underskud), selv om finanspolitikken over konjunkturen i øvrigt forbliver uændret. Den faktiske offentlige budgetsaldo er dermed ikke et fyldestgørende mål for stramheden af den økonomiske politik. Der er derfor en interesse i at måle budgetbalancen renset for den konjunkturmæssige påvirkning. Et sådan mål vil være en indikator for den strukturelle del af finanspolitikken og give et bedre billede af sundheden af de offentlige finanser. Et yderpunkt er, hvis ændringer i den strukturelle (cyklisk korrigerede) saldo udelukkende reflekterer diskretionære ændringer i finanspolitikken, fx skattelettelse. Internationale institutioner, herunder Kommissionen, OECD, IMF og ECB, har udviklet teknikker til at måle den cyklisk korrigerede budgetsaldo, CAB. 2 Kommissionen og ECB benytter bl.a. CAB som støtte til at 2 ECBs estimater på de cyklisk korrigerede budgetbalancer offentliggøres ikke, men metoden er beskrevet i Bouthevillain et al., Cyclically adjusted budget balances: an alternative approach, ECB Working Paper No. 77, 200. CAB er forkortelsen af det engelske udtryk, cyclically adjusted budget balance.

2 46 vurdere, om EU-landenes offentlige budgetter lever op til Vækst- og Stabilitetspagtens krav om at være "tæt på balance eller i overskud på mellemlang sigt". Valget af metode til at beregne CAB kan være ret afgørende for resultaterne. Eksempelvis opgør Kommissionen CAB for Danmark i 2000 til,3 pct. af BNP, OECDs og IMFs tilsvarende tal er henholdsvis 0,7 og,8 pct. af BNP, mens ECBs metode giver resultatet 2,5 pct. af BNP. 2 Denne variation kan tilskrives rent metodetekniske forhold. Efter et kort overblik over de to hovedtilgange ses først på Kommissionens metoder; den "gamle" baseret på HP filtrering, og den "nye" baseret på et NAIRU 3 estimat og en produktionsfunktion. Kommissionens nye metode lægger sig tæt op ad OECDs og IMFs metoder. Dernæst ses på ECBs metode, der som udgangspunkt adskiller sig væsentligt fra Kommissionens metode ved ikke at bygge på et mål for outputgabet, dvs. faktisk BNP fratrukket potentielt BNP. Endelig sammenlignes metoderne, herunder vises en syntese af OECDs og ECBs metoder, der ellers let kan opfattes som uforenelige. CAB ET OVERBLIK OVER TILGANGENE I princippet er beregning af CAB ret simpel. Den faktiske budgetbalance (B) fratrækkes den cykliske komponent af budgetbalancen (CK), og tilbage har man den cyklisk justerede eller strukturelle saldo, CAB: CAB = B CK. Til at finde den cykliske komponent i budgettet behøves et mål for, hvor langt økonomien er fra dens potentielle niveau. Overordnet anvendes to indfaldsvinkler til beregning af CAB: En aggregeret og en disaggregeret metode. I den aggregerede metode antages den cykliske komponent af budgettet at være en konstant procentdel af outputgabet. Denne konstant udtrykker en samlet elasticitet for budgettet med hensyn til outputgabet, og bestemmes udfra estimerede elasticiteter for nogle underposter på budgettet med hensyn til outputgabet. Fx beregner OECD CAB for Danmark som faktisk budgetsaldo minus 0,75 outputgabet. Denne aggregerede metode benyttes af OECD, IMF og Kommissionen. 2 3 For en nærmere beskrivelse af Vækst- og Stabilitetspagten henvises til Tina Winther Frandsen og Jens Anton Kjærgaard Larsen, Vækst- og Stabilitetspagten status i 2002, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal Kilder: Kommissionen, OECD, IMF og egne beregninger. Den faktiske offentlige budgetsaldo for Danmark i 2000 var 2,5 pct. af BNP. Non-Accelerating Inflation Rate of Unemployment.

3 47 TILGANGE TIL BEREGNING AF CAB Figur Aggregeret metode: Kommissionen, OECD og IMF BNP-gab Budgetbalance Cyklisk komponent CAB Disaggregeret metode: ECB Budgetpost Basegab Cyklisk komponent Budgetbalance Cyklisk komponent CAB Budgetpost Basegab Cyklisk komponent ECB har valgt en disaggregeret metode, hvor et antal konjunkturafhængige poster på budgettet behandles hver for sig. Disse poster afhænger af en budgetdeterminerende base. Eksempelvis er en af posterne indirekte skatter, og den tilhørende base er det private forbrug. Den cykliske komponent i denne post på budgettet beregnes som det private forbrugsgab gange en elasticitet, der udtrykker indirekte skatters følsomhed over for privat forbrug. Man skal med andre ord beregne et forbrugsgab. Den samlede cykliske komponent i budgettet er summen af de cykliske komponenter i posterne. Teknikken tager dermed højde for, at vækst drevet af fx eksport og investeringer påvirker det offentlige budget mindre, end vækst drevet af fx privatforbrug. Metoden indebærer således, at konjunkturens sammensætning er afgørende for CAB. De to tilgange er illustreret i figur. ECB beregner ikke et outputgab, og de øvrige institutioner går uden om en direkte beregning af basegabene. Disse antages implicit at stå i fast forhold til outputgabet. AGGREGEREDE METODE For OECDs, IMFs og Kommissionens aggregerede metode er problemet at estimere outputgabet. Outputgabet er faktisk BNP fratrukket potentielt BNP, og da potentielt BNP ikke kan observeres, må det estimeres. Hidtil har Kommissionen gjort dette ved hjælp af Hodrick-Prescott (HP) filteret, hvilket er en relativ simpel statistisk øvelse, der ikke anvender anden information end BNP-tidsrækken selv.

4 48 HP-filteret HP-filteret dekomponerer en tidsrække i en cyklisk komponent og en trend. Anvendt på BNP fortolkes denne HP-trend som potentielt BNP. Hvor glat trenden skal være, styres af en parameter λ. Denne parameter er altafgørende for trendens (og dermed gabets) egenskaber, idet gabets gennemsnitlige størrelse vokser med λ, jf. boks. Derfor er valget af λ ofte genstand for intense diskussioner. Fordelen ved HP-filtrering er, at det er simple og gennemskuelige beregninger, der let kan reproduceres. Det er en fordel, når flere landes CAB skal sammenlignes. Problemerne med HP-filtrering er, at det er en ren statistisk øvelse, der ikke anvender anden information end BNP-væksten selv. Det gør fortolkningen af trenden "som en potentiel eller strukturel vækst, der er konsistent med konstant inflation" arbitrær, og det er ikke muligt at se kilden til en given udvikling i gabet. at HP-filteret er et bestemt valgt symmetrisk glidende gennemsnit. Det betyder, at i enderne af tidsrækken bliver trenden bestemt ret upræcist, da den her vil afhænge af relativt få observationer. Det er uheldigt, da det ofte er de sidste observationer, der er interessante til politikformål. Dette endepunktsproblem kan løses ved at forlænge serien, først med officielle forecast, og derefter ad hoc. Trenden i dag kommer til at afhænge af denne forlængelse, og det er problematisk, hvis økonomien udvikler sig anderledes end forudsat. Antagelserne bag og metoden for fremskrivningen kan være kompleks, hvilket hæmmer gennemskueligheden af beregningerne. at summen af afvigelser fra trenden altid er nul. Udover at trenden dermed kommer til at afhænge af starttidspunktet for stikprøven, strider det imod en betragtning om, at det er lettere for BNP at være under sit potentiale i længere tid end at være over. Til gengæld kan man argumentere for, at i anvendelse af outputgabet til at finde den cykliske komponent i budgettet er nul-summen en ønskelig egenskab. at den HP-filtrerede trend ikke kan fange strukturelle brud. Af disse årsager har Kommissionen valgt at skifte metode til at finde potentielt output, og vil fremover basere sig på et estimat for NAIRU og en produktionsfunktion. Produktionsfunktionsmetoden anvendes i forvejen af OECD og IMF. Produktionsfunktionsmetoden Produktionsfunktionsmetoden er et forsøg på at give det potentielle output et mere eksplicit økonomisk indhold. Den centrale antagelse er,

5 49 OUTPUTGAB MED HODRICK-PRESCOTT FILTERET Boks HP-filteret finder trenden som den tidsrække, der ligger tættest muligt op ad den faktiske tidsrække, og som samtidig overholder en betingelse om, at trenden skal være glat. Hvor glat trenden skal være styres af HP-filterets λ parameter. Hvis λ er 0 er trenden lig den oprindelige serie, dvs. ingen udglatning, og er λ uendelig stor, er trenden lineær. Anvendt på BNP er λ dermed afgørende for outputgabets størrelse og den estimerede gennemsnitlige længde på konjunkturcyklerne, jf. figuren. Med λ = 00 estimeres outputgabet fx i 993 til ca. -2,5 pct., hvor det tilsvarende estimat med λ = 0 er ca. -,5 pct. Tilsvarende ses, at med λ = 00 gennemløb Danmark en fuld konjunkturcykel i perioden fra 984 til 996, mens λ = 0 eller 30 angiver, at outputgabet lukkedes allerede i 994. OUTPUTGAB FOR DANMARK MED HP-FILTER Pct. afvigelse fra trend lambda = 0 lambda = 30 lambda = 00 Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. at det potentielle output bliver bestemt af en aggregeret produktionsfunktion af Cobb-Douglas typen, dvs. faktorandelene antages konstante og lig med faktorernes outputelasticitet. Det er en stram, men simpel, struktur. Der antages to inputfaktorer, fysisk kapital og potentiel beskæftigelse. Derudover afhænger potentielt output af det potentielle niveau for totalfaktorproduktiviteten. Metoden er illustreret i figur 2, der uddybes efterfølgende. Produktionsfunktionsmetoden retter op på ulemperne ved den rene HP-filter metode, idet det potentielle output har nu rod i en (simpel) model for den bagvedliggende teknologi.

6 50 PRODUKTIONSFUNKTIONSMETODEN Figur 2 Cobb-Douglas produktionsfunktion Kapitalbeholdning Ingen korrektion for konjunkturen Totalfaktorproduktivitet HP-filtreret Solow-residual Strukturel beskæftigelse Strukturel beskæftigelse = Strukturel arbejdsstyrke NAIRU Strukturel arbejdsstyrke NAIRU Arbejdsdygtig befolkning Erhvervsfrekvens (HPtrend) Kalman filter Phillips-kurve Anm.: Figuren er konstrueret med udgangspunkt i Kommissionens metode. OECDs og IMFs metoder afviger fra denne i nogle detaljer. endepunktsproblemet er i princippet elimineret, dog anvendes HPfilteret stadig i beregningerne af inputfaktorerne, jf. nedenfor. afvigelserne fra potentialet vil ikke nødvendigvis at summe til nul. strukturelle brud fanges i det omfang, at de bliver fanget i målene for inputfaktorerne. Omkostningen er, at problemet er meget mere komplekst, da flere tidsrækker skal renses for konjunkturmæssig indflydelse. Det åbner op for flere subjektive valg, og dermed også mere at være uenig om. Dertil kommer, at de relevante tidsrækker måske ikke opgøres ens eller eksisterer i alle lande. Den strukturelle beskæftigelse er vanskeligst at opgøre, jf. figuren. Den strukturelle beskæftigelse opgøres som den strukturelle arbejdsstyrke justeret for den naturlige arbejdsløshed, NAIRU. Den strukturelle arbejdsstyrke opgøres som den samlede faktiske arbejdsstyrke ganget med den strukturelle erhvervsfrekvens. Sidstnævnte findes som den HPfiltrerede historiske erhvervsfrekvens, da det er svært at finde mere direkte indikatorer. I beregningen af CAB er der sjældent stor fokus på, hvorledes disse størrelser estimeres.

7 5 Estimering af NAIRU er derimod mere kompliceret. Udgangspunktet er en teoretisk Phillips-kurve model for arbejdsmarkedet. IMF og Kommissionen estimerer modellen, og dermed NAIRU, ved hjælp af et såkaldt Kalman-filter. Kalman-filteret er en økonometrisk teknik, der eksplicit tager højde for, at NAIRU ikke kan observeres. OECD estimerer NAIRU med en lidt simplere, men relateret teknik, og bruger den HP-filtrerede trend af den estimerede NAIRU-tidsrække i inputtet til beregning af den strukturelle beskæftigelse. Selv om HP-filteret er aflivet i Kommissionens og IMFs beregning af NAIRU, medfører brugen af den alternative teknik, at andre ad hoc antagelser må gøres. Kalman-filteret kræver således en specifikation af, hvorledes NAIRU udvikler sig over tid (typisk antages en random walk eller anden autoregressiv proces) samt en begrænsning på dens variation. Derudover pålægger Kommissionen betingelserne, at udviklingen i totalfaktorproduktiviteten ikke må være faldende, samt at outputgabene summer til nul. I lighed med HP-filterets λ er kombinationen af disse specifikationer og betingelser afgørende for NAIRUs egenskaber, og dermed outputgabet. HP-filterets endepunktsproblem er derved afløst af et problem med at specificere NAIRU tilfredsstillende. Det kan man argumentere for er lettere at have en mening om, da man har en økonomisk struktur at tænke i, men man slipper selvsagt ikke for at gøre antagelser. Totalfaktorproduktiviteten og indsatsen af fysisk kapital Udover et NAIRU estimat skal kapitalapparatet (K) samt den potentielle totalfaktorproduktivitet (TFP) bestemmes, før potentielt output og outputgabet kan beregnes. Indsatsen af kapital (K) tages fra de statistiske bureauers opgørelse, og renses ikke for konjunkturen. Med denne og faktisk beskæftigelse (L) og faktisk output (Y) beregnes et Solow-residual, SR: SR = Y/L α K α = TFP. Solow-residualet, eller faktisk TFP, udtrykker den del af BNP, der ikke kan forklares direkte ved den faktiske indsats af arbejdskraft og kapital. 2 TFP antages at bestå af en cyklisk og en strukturel komponent. Kommissionen beregner den strukturelle komponent af TFP som Solowresidualets HP-filtrerede trend. Der var HP-filteret igen. Kun løninflation indgår i OECDs model, hvorfor den strukturelle arbejdsløshed hos OECD betegnes NAWRU, Non-Accelerating Wage Rate of Unemployment. 2 I litteraturen findes ekstreme synspunkter om Solow-residualet. Real Business Cycle fortalere vil anse TFP som rene eksogene stød til teknologien. Keynesianske økonomer vil lade kapitalens udnyttelsesgrad være en del af Solow-residualet, og give TFP mindre vægt som kilde til konjunkturfluktuationer.

8 52 Med strukturel TFP (TFP POT ) og strukturel beskæftigelse (L POT ) bestemt, beregnes potentielt output (Y POT ) som Y POT = TFP POT *(L POT ) α K α. Outputgabet (G) beregnes nu som (Y/Y POT ). Den strukturelle budgetbalance er da CAB = B a G, hvor a er den estimerede budgetelasticitet med hensyn til outputgabet. ECBs DISAGGREGEREDE METODE ECBs disaggregerede metode anvender ikke outputgabet. I stedet identificeres fem poster på budgettet: Fire indtægtsposter og en udgiftspost, der alle antages konjunkturfølsomme. Posterne og deres tilhørende determinerende baser er vist i tabel. Ideen er, at konjunkturens sammensætning har stor betydning for den cykliske komponent i budgettet. Fx vil en opgang drevet af eksport og investeringer have en mindre gunstig effekt på det offentlige budget end en opgang drevet af privatforbruget. Kommissionens og OECDs metoder tager reelt ikke hensyn til sammensætningseffekten. Den cykliske komponent af budgettet beregnes ved at HP-filtrere baserne for at finde "base-gabene", defineret som basernes afvigelse fra deres HP-trend. Via estimerede elasticiteter for budgetposterne med hensyn til baserne kan den cykliske budgetkomponent, og dermed CAB, beregnes. Brugen af HP-filteret gør, at metoden er eksponeret over for dette filters svagheder, jf. ovenfor. Dertil kommer, at basevariablene afhænger af strukturelle forhold, hvorfor deres potentielle niveauer BUDGETPOSTER OG BASER Tabel Budgetpost Direkte skatter på husholdningerne Indirekte skatter Selskabsskatter Sociale bidrag fra privatansatte Arbejdsløshedsrelaterede udgifter Base Beskæftigelse i privat sektor Kompensation pr. ansat i privat sektor Privatforbrug Indikator for selskabernes bruttoprofit Beskæftigelse i privat sektor Kompensation pr. ansat i privat sektor Antal arbejdsløse Kilde: ECB Working Paper No. 77.

9 53 ideelt set burde udledes fra teoretiske modeller, á la produktionsfunktionsmetoden og NAIRU for potentielt BNP. Men det vil naturligvis kræve et betydeligt større apparat. SAMMENLIGNING AF METODERNE Produktionsfunktionsmetoden giver et interessant udtryk for potentielt output, og dermed den strukturelle saldo. I implementeringen af produktionsfunktionsmetoden anvendes HP-filteret dog stadig, da det benyttes på erhvervsfrekvensen og Solow-residualet. Så endepunktsproblemet er der endnu, om end det har mindre indflydelse på endelige resultat i forhold til et outputgab udelukkende baseret på HP-filteret. En ulempe ved produktionsfunktionsmetoden er, at der skal foretages flere subjektive vurderinger. Det er overladt til økonometrikeren at estimere et NAIRU ved hjælp af en relativt kompliceret metode, der ikke er lige let gennemskuelig for alle. Hvis man ikke kan lide estimatet for den strukturelle balance, vil antagelserne altid kunne anfægtes ofte med rette. Her over for står fordelene ved at tilbyde politikere og andre et mere detaljeret billede af økonomien. Ændringer i outputgabet er direkte fortolkelige i sammenhæng med politisk vigtige emner som arbejdsmarked, løndannelse og inflation. Det er mindre gennemskueligt med den rene HP-filter metode. I ECB regi har man valgt et λ på 30, der blev fastlagt udfra et hensyn om at fange en gennemsnitlig cykellængde på ca. 8 år. Som det fremgik af boks, ligger denne cykellængde i underkanten af de danske erfaringer. Med λ på 30 nedtones konjunkturens betydning for de aktuelle budgetunderskud i de fleste eurolande, i forhold til en beregning med en højere λ-værdi. En syntese af den aggregerede og disaggregerede metode Den aggregerede metode baseret på outputgab og den disaggregerede metode baseret på basegab og sammensætningseffekter opfattes let som uforenelige. Det er imidlertid muligt at lave en syntese af de to tilgange. Syntesen vises her med baggrund i OECDs metode, men Kommissionens eller IMFs relaterede metoder kunne også have været brugt. De cykliske komponenter i budgettet for Danmark med henholdsvis ECBs og OECDs metode er vist i figur 3. Bag OECDs aggregerede budgetfølsomhed ligger nogle implicitte antagelser om, hvordan de enkelte basegab følger outputgabet. Nærmere bestemt kan man dele forskellen For en grundigere gennemgang af syntesen henvises til annekset til ECB Working Paper No. 77.

10 54 CYKLISKE KOMPONENTER FOR DANMARK Figur 3 Pct. af BNP 2,5 0,5 0-0,5 - -,5-2 -2, OECDs cykliske komponent ECBs cykliske komponent Kilde: OECD og egne beregninger. på ECBs og OECDs cykliske komponenter (CK ECB henholdsvis CK OECD ) op i en sammensætningseffekt og en outputgab-effekt, CK ECB - CK OECD = sammensætningseffekt + outputgab-effekt. Sammensætningseffekten (CK ECB - 0,75 outputgab med HP-filter) angiver betydningen af, at ECBs basegab afviger fra de basegab, der med OECDs antagelser følger af et HP-beregnet outputgab. Gab-effekten, 0,75 (outputgab med HP-filter - OECDs outputgab), afspejler forskellen på de to typer outputgab. Man kan med det udgangspunkt lave kombinationer, hvor man fx bruger OECDs outputgab og samtidig tager hensyn til sammensætningseffekter. Det svarer til, at man først korrigerer budgetsaldoen for, at fx privatforbruget er unormalt højt i forhold til BNP, og derefter korrigerer for, at OECDs outputgab er forskellig fra nul. Gab-effekten er positiv i starten af 990'erne og har en negativ tendens frem til 200, hvor den ender med at være negativ, jf. figur 4. Det udtrykker, at OECDs outputgab er mere negativt i starten og mere positivt i slutningen af perioden i forhold til den tilsvarende HP-beregnede, så OECDs metode tillader større sving i outputgabet, end den rene HPfilter metode gør. Sammensætningseffekten skifter skarpt mellem at være positiv i 993 og negativ i 994. I 993 var gabene for de budgetdeterminerende baser

11 55 SAMMENSÆTNINGSEFFEKT OG GAB-EFFEKT FOR DANMARK Figur 4 Pct. af BNP 0,5 0-0,5 - -, Sammensætningseffekt Gab-effekt Kilde: OECD og egne beregninger. mindre negative end outputgabet. I 994 voksede BNP over trendvæksten, uden at arbejdsløsheden faldt. Det slår ud i en negativ sammensætningseffekt. Faldende arbejdsløshed i 998 bidrager til en positiv sammensætningseffekt. I 2000 er effekten negativ, da væksten er trukket af investeringer og eksport, mens arbejdsløsheds- og privatforbrugsgabene næsten er lukkede. DISKUSSION OG KONKLUSION CAB metodologierne præsenteret her giver et bedre billede af sundheden af de offentlige finanser og ændringer i den økonomiske politik end den faktiske offentlige budgetsaldo. De bør dog ikke stå alene, da CAB er et relativt groft mål. I Danmark beregner Finansministeriet den samlede aktive finanspolitiks påvirkning på aktiviteten, finanseffekten, udfra en detaljeret analyse af finanspolitiske tiltag. Ofte kan sådanne direkte beregninger være lettere at fortolke end indirekte CAB-beregninger, hvor den diskretionære effekt er alt det, som ikke er cyklisk. Et eksempel er kollapset af pensionsafkastbeskatningen sidste år og i år, som ikke afspejler en diskretionær lempelse af finanspolitikken. ECBs metode benytter kun de fem konjunkturafhængige skattebaser i tabel, hvor aktiekurserne ikke indgår. Faldet i pensionsafkastbeskatningen bliver derfor ikke inkluderet i den cykliske effekt, men kommer til at forringe CAB og fremstå som en diskretionær lempelse. Et andet eksem-

12 56 pel er omlægningen af den særlige pensionsopsparing, der fra i år ikke længere klassificeres som en skat, men som privat opsparing. Det lavere offentlige provenu slår igennem på CAB og fremstår som en lempelse, selv om byrden med hensyn til de offentlige finanser er uændret. Da trende er uobserverbare, undgår man ikke at lave antagelser for at identificere CAB. Valget af metode må bl.a. bero på, hvor stort et apparat man er villig til at vedligeholde. For sammenlignelighed er de enkelte institutioner nødt til at anvende samme rammer for beregningerne, og et højere detaljeringsniveau via fx udbredt anvendelse af bagvedliggende strukturelle modeller til at bestemme de potentielle niveauer vil alt andet lige gøre det sværere at finde et kompromis. Desuden er det næppe muligt at finde én metode, som giver let fortolkelige og intuitive resultater for alle lande på ethvert tidspunkt i enhver situation, så supplerende skøn for cyklisk indflydelse på budgettet forbliver nødvendige. Principielt ville det være ønskeligt, at den finanspolitiske målsætning vedrørte den strukturelle saldo, men et sådant mål vil være svær at implementere i praktisk internationalt samarbejde.

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Kopi: KONJ 23.5.2013 Dorte Grinderslev Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Dokumentationsnotat til Dansk Økonomi, forår 2013 kapitel I Til konjunkturvurderingen i Dansk Økonomi, forår 2013

Læs mere

Konjunkturudsving og offentlige finanser

Konjunkturudsving og offentlige finanser 71 Konjunkturudsving og offentlige finanser Ann-Louise Winther, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Udviklingen i de offentlige finanser afhænger dels af den førte finanspolitik, dels af den

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen:

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen: MAKROøkonomi Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken Opgaver Opgave 1 Forklar følgende figurer fra bogen: 1 Opgave 2 1. Forklar begreberne den marginale forbrugskvote og den gennemsnitlige forbrugskvote

Læs mere

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 22. februar 2016 1 Indledning Eksperimentet omtalt nedenfor klarlægger de samfundsøkonomiske konsekvenser af på sigt at

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Finanspolitikken på farlig kurs

Finanspolitikken på farlig kurs Dansk økonomi står fortsat på bunden af den største økonomiske vækstkrise i nyere tid. Selvom det vækstmæssigt begynder at gå den rigtige vej igen, vil der være massiv overkapacitet i økonomien mange år

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Måltallet for den økonomiske politik er elastik i metermål

Måltallet for den økonomiske politik er elastik i metermål Måltallet for den økonomiske politik er elastik i metermål Den strukturelle saldo, som er et udtryk for den underliggende sundhedstilstand på de offentlige budgetter, er blevet et helt centralt pejlemærke

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten?

Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten? 3. maj 2012 Lever Konvergensprogrammet op til de finanspolitiske spilleregler i Stabilitets- og Vækstpagten og Finanspagten? 1. Indledning Økonomi- og Finansministrene i EU (ECOFIN-rådet) skal i løbet

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 28. oktober 2016 Indledning Notatet opsummerer resultaterne af to marginaleksperimenter udført på den makroøkonomiske model DREAM.

Læs mere

Produktionspotentialet i dansk økonomi

Produktionspotentialet i dansk økonomi 41 Produktionspotentialet i dansk økonomi Asger Lau Andersen og Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling 1 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Begreberne potentiel produktion og produktionsgabet hører til

Læs mere

Strukturel saldo. Oplæg på Nationaløkonomisk Forenings årsmøde Koldingfjord, januar 2016

Strukturel saldo. Oplæg på Nationaløkonomisk Forenings årsmøde Koldingfjord, januar 2016 Strukturel saldo Oplæg på Nationaløkonomisk Forenings årsmøde Koldingfjord, 15-16. januar 2016 John Smidt i De Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk Agenda Kort om de finanspolitiske rammer Hvad er den

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION. Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning

DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION. Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning Overblik Hvad er langvarig stagnation/ secular stagnation? Tæt sammenhæng med

Læs mere

Analyse. Udenlandsk arbejdskraft er stabiliserende for dansk økonomi. 19. november 2018

Analyse. Udenlandsk arbejdskraft er stabiliserende for dansk økonomi. 19. november 2018 Analyse 19. november 2018 Udenlandsk arbejdskraft er stabiliserende for dansk økonomi Af Niels Storm Knigge, Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og Frederik Nørrind Lando Dansk økonomi er inde i en højkonjunktur,

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT i:\maj-2001\oek-b-05-01.doc Af Lise Nielsen 14.maj 2001 ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT Erhvervenes produktivitet afhænger af, hvordan de bruger kapital og arbejdskraft i produktionen. Danmarks

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Notat til Folketingets Finansudvalg og Europaudvalg vedr. EU-mindstekrav til mellemfristede mål for de offentlige

Notat til Folketingets Finansudvalg og Europaudvalg vedr. EU-mindstekrav til mellemfristede mål for de offentlige Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 230 Offentligt Notat til Folketingets Finansudvalg og Europaudvalg vedr. EU-mindstekrav til mellemfristede mål for de offentlige finanser Ifølge Stabilitets- og

Læs mere

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 31. oktober 2013 Indledning I DREAMs grundforløb er de offentlige udgifter

Læs mere

Krisen kan hæve den strukturelle ledighed med

Krisen kan hæve den strukturelle ledighed med Krisen kan hæve den strukturelle ledighed med 25. Omkring 2/3 af stigningen i langtidsledigheden risikerer at blive til strukturel ledighed. AE s beregninger viser, at langtidsledigheden kan stige med

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

Nye spilleregler for finanspolitikken: Muligheder og begrænsninger

Nye spilleregler for finanspolitikken: Muligheder og begrænsninger Nye spilleregler for finanspolitikken: Muligheder og begrænsninger Nationaløkonomisk Forening Den 6. marts 2013 John Smidt Sekretariatschef i DØRS Oversigt 1. Kort om de hidtidige finanspolitiske rammer

Læs mere

Finanspolitikken til grænsen

Finanspolitikken til grænsen Finanspolitikken til grænsen John Smidt Direktør, Det Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk DJØF debat 3. marts 2015 Agenda Kort om de finanspolitiske rammer Baggrunden -EU og i Danmark Vurdering af

Læs mere

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014 Notat Juni 2014 Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat Det strukturelle provenu fra øvrig selskabsskat 1 blev genberegnet i forbindelse med Økonomisk Redegørelse, maj 2014, hvilket gav anledning til

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: EU-note F Udvalgenes medlemmer 16. april 2015 Det Europæiske

Læs mere

UGESEDDEL 2 MAKROØKONOMI 1, Henrik Jensen Københavns Universitets Økonomiske Institut Hjemmeside:

UGESEDDEL 2 MAKROØKONOMI 1, Henrik Jensen Københavns Universitets Økonomiske Institut Hjemmeside: UGESEDDEL 2 MAKROØKONOMI 1, 2003 M-Ø Henrik Jensen Københavns Universitets Økonomiske Institut Hjemmeside: www.econ.ku.dk/personal/henrikj/makro1-e2003/ I uge 37 (9/9 og 12/9) har vi gennemgået: I.a. Fakta

Læs mere

Stabilitets- og vækstpagten status i 2002

Stabilitets- og vækstpagten status i 2002 4 Stabilitets- og vækstpagten status i 00 Tina Winter Frandsen og Jens Anton Kjærgaard Larsen, Internationalt Kontor INDLEDNING Den generelle vækstafmatning i Europa har betydet, at de offentlige finanser

Læs mere

Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret

Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret Flere reformer af arbejdsmarkedet har i de senere år forsøgt at nedbringe ledighedens langsigtede niveau den strukturelle ledighed. De økonomiske

Læs mere

Strukturel budget balance i DØR. Finanspolitiska rådet 23. januar 2015

Strukturel budget balance i DØR. Finanspolitiska rådet 23. januar 2015 Strukturel budget balance i DØR Finanspolitiska rådet 23. januar 2015 Indhold 1. Strukturel budget balance i Budgetloven 2. Finansministeriets metode 3. DØR s strukturelle budget balance to metoder 4.

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Skriftligt indlæg til DØR s rapport Dansk Økonomi Foråret 2014

Skriftligt indlæg til DØR s rapport Dansk Økonomi Foråret 2014 Notat 27. maj 2014 Skriftligt indlæg til DØR s rapport Dansk Økonomi Foråret 2014 Der er udsigt til gradvist tiltagende vækst og stigende beskæftigelse i dansk økonomi, og Det Økonomiske Råds (DØRs) konkrete

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

EU-note E 7 Offentligt

EU-note E 7 Offentligt 2012-13 EU-note E 7 Offentligt Europaudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 19. november 2012 Problemstillinger ved opgørelse af den strukturelle saldo for de

Læs mere

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet d. 15.10.2010 Jesper Gregers Linaa Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet Det undersøges, hvorvidt arbejdsmarkedets tilstand (konjunkturelt og strukturelt) kan bidrage til at forstå udviklingen i

Læs mere

Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1

Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1 Finanspolitisk overholdbarhed sikret gennem permanent lavere kollektivt offentlig forbrug 1 15. november 2011 Indledning I dette papir analyseres betydningen af at sikre finanspolitisk overholdbarhed gennem

Læs mere

Uddannelse kan løfte BNP med op til 96 mia. kr.

Uddannelse kan løfte BNP med op til 96 mia. kr. Uddannelse kan løfte BNP med op til 96 mia. kr. Fremskrivninger af arbejdsmarkedet viser, at der bliver stor mangel på uddannet arbejdskraft frem mod 225. Forskellen i BNP er op til 96 mia. kr. mellem

Læs mere

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Erhvervslivets investeringer er faldet voldsomt i forbindelse med den økonomiske krise. De nye nationalregnskabstal peger på, at erhvervsinvesteringerne

Læs mere

Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006

Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006 Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006 (Tre-timers prøve uden hjælpemidler) Alle spørgsmål ønskes besvaret. Ved vurderingen vægter alle delspørgsmål lige meget. Opgave 1

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse 1

Samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse 1 Samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse 1 12-6-2017 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske gevinster ved opkvalificering via efteruddannelse, hvor uddannelsesniveauet

Læs mere

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Dorte Grinderslev (DØRS) Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Baggrundsnotat til kapitel I Omkostninger ved støtte til vedvarende energi i Økonomi og Miljø 214 1 Indledning Notatet

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare DI ANALYSE september 2016 2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare I regeringens netop fremlagte 2025-plan er der udsigt til en offentlig udgiftsvækst, som har været kritiseret for at vil kunne

Læs mere

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Velstandsvæksten i indeværende årti har været bremset af en kraftig nedgang i produktivitetsvæksten. Kapitalinvesteringer og væksten i arbejdsstyrkens

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK LOKALE PENGEINSTITUTTER 24. MAJ 218 Nationalbankdirektør Per Callesen Dagsorden 1. Risikoudsigter international økonomi 2. Risikoudsigter dansk økonomi 3. Kreditudvikling årsager

Læs mere

Besvarelse af opgaver - Øvelse 7

Besvarelse af opgaver - Øvelse 7 Besvarelse af opgaver - Øvelse 7 Tobias Markeprand 20. oktober 2008 IS-LM Opgave 5.7 Politik-blanding. Foreslå en politik-blanding til at opnå hvert af disse målsætninger: Svar: En stigning i Y med en

Læs mere

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014

Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Europaudvalget 2014 Rådsmøde 3324 - Økofin Bilag 3 Offentligt Enhed International Økonomi Samlenotat til ECOFIN 20. juni 2014 Sagsbehandler DEPTLK Koordineret med 1. Udkast til EU s budget for 2014 - Præsentation

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 256 af 19. april 2016 stillet efter ønske fra

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG

FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG 31. januar 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: FINANSPOLITIKKEN I REGERINGENS FINANSLOVSFORSLAG De to overordnede pejlemærker for fastlæggelsen af finanspolitikken er finanseffekten dvs. aktivitetsvirkningen

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Analyse 12. april 2013

Analyse 12. april 2013 12. april 2013. 2015-planen fra 2007 ramte plet på beskæftigelsen i 2011, trods finanskrisen I fremskrivningen bag 2015-planen fra 2007 ventede man et kraftigt fald i beskæftigelsen på 70.000 personer

Læs mere

Nationalregnskab Martsversion

Nationalregnskab Martsversion Nationalregnskab 2018. Martsversion Marts 2019 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø Nationalregnskab 2018. Martsversion Danmarks Statistik Marts 2019 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/11

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014 Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget, OSCEs Parlamentariske Forsamling UPN Alm.del Bilag 216, FOU Alm.del Bilag 110, URU Alm.del Bilag 185, OSCE Alm.del Bilag 39, NP Offentligt

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 d. 06.10.2016 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Økonomisk kommentar: Foreløbigt Nationalregnskab 3. kvt. 2014 Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi De foreløbige Nationalregnskabstal for 3. kvartal

Læs mere

Behov for en stram finanslov

Behov for en stram finanslov EØK ANALYSE november 15 Behov for en stram finanslov Regeringen har lagt op til at stramme finanspolitikken i 16 og indlægge en sikkerhedsmargin til budgetlovens grænse. DI bakker op om at stramme finanspolitikken

Læs mere

Analyse. Velfærdsforliget skal holde til 2055, hvis finanspolitikken skal være holdbar. 28. juni Af Niels Storm Knigge

Analyse. Velfærdsforliget skal holde til 2055, hvis finanspolitikken skal være holdbar. 28. juni Af Niels Storm Knigge Analyse 28. juni 219 Velfærdsforliget skal holde til 255, hvis finanspolitikken skal være holdbar Af Niels Storm Knigge De offentlige finanser i Danmark er betydeligt holdbare populært kaldet overholdbarhed.

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

Introduktion til Konjunktur teori. Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet

Introduktion til Konjunktur teori. Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet Introduktion til Konjunktur teori Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet 1 Introduktion Formål: Forstå hvad der driver afvigelserne ibnpfratrend Politik anbefalinger Kræver konstruktion

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12)

HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12) HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12) Opgave 1. Vurdér og begrund, hvorvidt følgende udsagn er korrekte: 1.1. En provenuneutral

Læs mere

Måling af finanspolitikken

Måling af finanspolitikken 47 Måling af finanspolitikken Niels Lynggård Hansen, Statistisk Afdeling, og Dan Knu dsen, Økonomisk Afdeling OFFENTLIGE FINANSER OG ØKONOMISK AKTIVITET Den offentlige sektors budgetsaldo er blevet stadig

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet Pressemeddelelse Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet Materialet er klausuleret til torsdag den 1. november 2012 kl. 12 Vismændenes oplæg

Læs mere

Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM

Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM Martin Aarøe Christensen DREAM-Workshop 25. april 2012 Introduktion Kalibrering Konjunkturrensning og strukturelle niveauer i modellen Modellering af

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top

Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top Dansk økonomi er, som den eneste af EU-landene, i bakgear i 1. kvartal 211 og endt i en teknisk recession igen, dvs. et såkaldt dobbeltdyk.

Læs mere

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 2. november 2017 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Historisk lav andel anvendes på det offentlige forbrug eksklusiv sundhed Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Ifølge regeringen udgør det offentlige forbrug en høj andel

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Mangel på uddannet arbejdskraft Analyse udarbejdet i samarbejde med Dansk Metal Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Frem mod 22 forventes en stigende mangel på uddannet arbejdskraft.

Læs mere

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 11. august 215 Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? Af Kristian Thor Jakobsen I andre vestlige lande har personerne med de allerhøjeste indkomster over de seneste

Læs mere

Automatiske stabilisatorer

Automatiske stabilisatorer 55 Automatiske stabilisatorer Jan Overgaard Olesen og Ann-Louise Winther, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I den nuværende situation, hvor mange lande er udsat for en stærk konjunkturnedgang,

Læs mere

ØKONOMISKE PRINCIPPER II

ØKONOMISKE PRINCIPPER II ØKONOMISKE PRINCIPPER II 1. årsprøve, 2. semester Forelæsning 13 Pensum: Mankiw & Taylor kapitel 34 Claus Thustrup Kreiner www.econ.ku.dk/ctk/principperii Fra kapitel 33 AD-AS-diagrammet AD: Negativ hældning

Læs mere

Europaudvalget, Finansudvalget Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget, Finansudvalget Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt Europaudvalget, Finansudvalget 2005 2638 - Økofin Bilag 2, FIU Alm.del Bilag 6 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 7.

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi

Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi Kvalitativ Introduktion til Matematik-Økonomi matematik-økonomi studiet 1. basissemester Esben Høg I17 Aalborg Universitet 7. og 9. december 2009 Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Esben

Læs mere

Budgetlovens nye vagthund

Budgetlovens nye vagthund Budgetlovens nye vagthund Oplæg i Finanspolitisk Netværk 3. juni 2015 Direktør John Smidt i De Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk Agenda 1. De finanspolitiske rammer Lidt om baggrund, herunder den

Læs mere

Arbejdspapir: Hvad driver den økonomiske vækst?

Arbejdspapir: Hvad driver den økonomiske vækst? Arbejdspapir: Hvad driver den økonomiske vækst? af Peter Rørmose Jensen Januar 2017 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø ARBEJDSPAPIR: HVAD DRIVER DEN ØKONOMISKE VÆKST? Danmarks Statistik Januar

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten

De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten EU-kommissionens helt nye prognose afslører, at den europæiske økonomi fortsat sidder fast i krisen. EU s hårde sparekurs har bremset den økonomiske

Læs mere

Historisk lav produktivitetsvækst

Historisk lav produktivitetsvækst Produktiviteten har udviklet sig sløjt gennem flere år, men har udvist deciderede fald i 2007 og 2008. Analysen viser, at nedgangen ikke kan henføres til nogen enkeltstående faktor. Den længerevarende

Læs mere

Finanskrisen kan have reduceret velstandspotentialet i Danmark med 100 mia. kr.

Finanskrisen kan have reduceret velstandspotentialet i Danmark med 100 mia. kr. Den 30. september 2014 Finanskrisen kan have reduceret velstandspotentialet i Danmark med 100 mia. kr. Finanskrisen har forårsaget store skader på dansk økonomi. BNP faldt kraftigt, og 175.000 lønmodtagere

Læs mere

Økonomiske beregninger

Økonomiske beregninger Økonomiske beregninger Betydningen for politiske beslutninger Finanspolitisk netværk den 28. november 2016 Kontorchef Morten Holm De Økonomiske Råds sekretariat Dagsorden 1. Hvorfor regner vi ikke dynamiske

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere