Produktionspotentialet i dansk økonomi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Produktionspotentialet i dansk økonomi"

Transkript

1 41 Produktionspotentialet i dansk økonomi Asger Lau Andersen og Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling 1 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Begreberne potentiel produktion og produktionsgabet hører til de mest benyttede begreber i makroøkonomiske analyser. Potentiel produktion betegner det produktionsniveau, økonomien kan præstere, uden at der på længere sigt opstår inflationspres. Produktionsgabet betegner den faktiske produktions afvigelse fra dette niveau og benyttes ofte som en sammenfattende indikator for konjunktursituationen. Produktionsgabet tolkes desuden som en indikator for balancen mellem udbud og efterspørgsel i økonomien og dermed for presset på økonomiens resurser. Hvis produktionen overstiger det potentielle niveau, så produktionsgabet er positivt, er det således tegn på, at økonomien er udsat for et kapacitetspres, som på længere sigt vil resultere i øget inflation. Et negativt produktionsgab indikerer derimod, at der er ledig kapacitet i økonomien, og at aktiviteten vil kunne øges, uden at det fører til pres på lønninger og priser på længere sigt. Vurderinger af produktionsgabets størrelse spiller derfor en afgørende rolle i tilrettelæggelsen af makroøkonomisk stabiliseringspolitik. Endelig anvendes estimater for produktionsgabet i beregninger af den underliggende stilling på de offentlige finanser, og de udgør derfor et centralt element i vurderinger af de langsigtede perspektiver for den førte finanspolitik. I del 2 af denne kvartalsoversigt præsenterer vi beregninger af det potentielle produktionsniveau og produktionsgabet i dansk økonomi i hvert kvartal siden Denne artikel giver en kort, ikke-teknisk beskrivelse af den overordnede metode samt en sammenfatning af de vigtigste resultater og konklusioner. Beregningerne indikerer, at der i den nuværende situation er en beskeden ledig kapacitet i dansk økonomi. Produktionsgabet estimeres til -1,6 pct. i 2. kvartal Afstanden mellem den faktiske produktion og det potentielle niveau er dog blevet indsnævret betragteligt siden 2009, og trods udsigten til begrænset vækst i indeværende halvår forventer vi, 1 Vi har i arbejdet med denne artikel nydt godt af kommentarer og forslag fra Christian Møller Dahl. Synspunkter og konklusioner samt eventuelle fejl og mangler står alene for forfatternes regning.

2 42 at den gradvise lukning af det negative produktionsgab vil fortsætte i de kommende år. Den ledige kapacitet kommer først og fremmest til udtryk ved en erhvervsfrekvens, der ligger noget under det strukturelle niveau, mens ledigheden vurderes at være meget tæt på det niveau, der er foreneligt med en stabil løn- og prisudvikling på mellemlangt sigt. Produktiviteten i dansk økonomi, målt ved totalfaktorproduktiviteten, TFP, faldt voldsomt i kølvandet på den finansielle krise i 2008 og TFP-niveauet har rettet sig en del siden lavpunktet i 2009, men er stadig noget lavere, end da det toppede i På baggrund af beregningerne i del 2 vurderer vi dog, at produktiviteten aktuelt er tæt på sit strukturelle niveau. Finanskrisens udbrud i 2008 medførte store negative produktionsgab i 2009 og Forud for dette var dansk økonomi i udsat for en kraftig overophedning med store positive produktionsgab og massivt pres på arbejdsmarkedet, som medførte, at lønningerne steg væsentligt hurtigere end produktiviteten. Beregningerne i del 2 tyder på, at afstanden mellem faktisk og potentiel produktion i disse år var større, end tidligere skøn fra andre institutioner har indikeret. Analyserne viser dog også, at den beregningsmetode, som anvendes i denne artikel, ikke ville have været tilstrækkelig til at påvise styrken af overophedningen ud fra den informationsmængde, der var til rådighed på daværende tidspunkt. Det illustrerer en begrænsning i anvendelsen af estimater for produktionsgabet, idet sådanne estimater uundgåeligt vil være forbundet med stor usikkerhed. Det gælder særligt estimaterne for de størrelser, der har den største naturlige interesse, nemlig produktionsgabets nuværende størrelse og dets udvikling i den nærmeste fremtid. Tidlige estimater for produktionsgabet vil således ofte blive revideret, når eksisterende nationalregnskabstal revideres, og når nye tal offentliggøres. Estimater for produktionsgabet kan derfor aldrig stå alene i vurderinger af den aktuelle konjunktursituation, men bør indgå som et vigtigt element i den samlede vurdering. ESTIMATION AF POTENTIEL PRODUKTION Det potentielle produktionsniveau i dansk økonomi estimeres i denne artikel ved hjælp af den såkaldte produktionsfunktionsmetode. Denne tilgang er blandt de mest populære og anvendes af bl.a. OECD, Europa- Kommissionen, De Økonomiske Råd og Finansministeriet. Det centrale element i metoden er, at økonomiens samlede produktion, målt ved bruttonationalproduktet, BNP, modelleres som en konkret funktion af kapital, arbejdskraft og TFP. Sidstnævnte er et samlet udtryk for, hvor

3 43 effektivt produktionsfaktorerne arbejdskraft og kapital anvendes i produktionsprocessen. Det potentielle produktionsniveau beregnes da som det produktionsniveau, der opnås, når hver produktionsfaktor er på sit strukturelle niveau. Det strukturelle niveau kan beskrives som det langsigtede, underliggende niveau, der opnås under en "normal" konjunktursituation. For kapitalapparatets vedkommende er de konjunkturdrevne udsving meget små i forhold til den samlede størrelse, og det strukturelle niveau defineres i dette tilfælde derfor som værende lig det faktiske. Opgaven består dermed i at beregne strukturelle niveauer for TFP og det samlede arbejdskraftinput. Sidstnævnte beregnes ud fra beregnede estimater for den strukturelle ledighed og den strukturelle erhvervsfrekvens. POTENTIEL PRODUKTION OG PRODUKTIONSGABET SIDEN 1985 Beregningerne af det potentielle produktionsniveau i Danmark viser, at stigningstakten i potentiel produktion i de senere år har været mindre end i de foregående årtier, jf. figur 1. Det skyldes bl.a. en svagere stigningstakt i produktiviteten og forskydninger i befolkningens alderssammensætning. Særligt ses en udfladning i kurven i begyndelsen af 2000'erne, hvor væksten i potentiel produktion aftog. Endnu et knæk indtraf i efteråret 2008 i kølvandet på den globale finanskrise. FAKTISK OG POTENTIEL PRODUKTION Figur 1 Mia. kr., 2000-priser, kædede værdier Potentiel produktion Faktisk produktion, BNP Anm.: Tallene til højre for den stiplede linje er baseret på Nationalbankens seneste prognose for dansk økonomi, jf. "Seneste økonomiske og monetære udvikling". Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

4 44 Sammenholdt med udviklingen i den faktiske produktion resulterer den estimerede udvikling i potentiel produktion i en tidsserie for produktionsgabet, der langt hen ad vejen fortæller den samme overordnede historie om konjunkturudviklingen i dansk økonomi siden 1985 som tilsvarende estimater fra OECD og Finansministeriet, jf. figur 2. Produktionsgabet var stort og positivt i begyndelsen af perioden, hvorefter der fulgte en kraftig lavkonjunktur i begyndelsen af 1990'erne. Årtiet sluttede med en betydelig højkonjunktur, som så blev afløst af en kortvarig lavkonjunktur i de første år af 2000'erne. Årene bød på en kraftig højkonjunktur og overophedning af dansk økonomi. Vores beregninger viser, at produktionsgabet i denne periode nåede op over 4 pct., hvilket er væsentligt mere, end hvad tilsvarende estimater fra andre institutioner har vist. Resultaterne indikerer dermed, at styrken af overophedningen i årene op til finanskrisen var større, end man hidtil har regnet med. I slutningen af 2007 indtraf imidlertid en afmatning af dansk økonomi, og konjunkturnedgangen blev drastisk forstærket efter udbruddet af den finansielle krise i 2008 og den efterfølgende pludselige opbremsning i verdensøkonomien. Bunden af lavkonjunkturen blev nået i 2. kvartal 2009, hvor BNP ifølge vores estimater var mere end 4 pct. under sit potentielle niveau. Niveauet i BNP har dog rettet sig siden. Sammenholdt med beskedne vækstrater i det potentielle produktionsniveau har det medført en betydelig indsnævring af produktionsgabet, som estime- PRODUKTIONSGAB ESTIMERET AF FORSKELLIGE INSTITUTIONER Figur 2 Pct Danmarks Nationalbank Finansministeriet OECD Kilde: Finansministeriet, OECD's Economic Outlook og egne beregninger.

5 45 res til -1,6 pct. af potentiel produktion i 2. kvartal Det er på niveau med Finansministeriets vurdering for hele 2011, mens OECD vurderer det aktuelle produktionsgab til at være endnu mere negativt. Forskellene mellem de tre vurderinger illustrerer, at estimater for produktionsgabets størrelse afhænger af det præcise valg af estimationsmetode. DEKOMPONERING AF PRODUKTIONSGABET: LEDIGHED, ERHVERVSFREKVENS OG TOTALFAKTORPRODUKTIVITET Produktionsgabet kan dekomponeres i bidrag fra TFP-gab, ledighedsgab og arbejdsstyrkegab, hvor hvert "gab" repræsenterer den pågældende komponents afvigelse fra sit strukturelle niveau. Et positivt arbejdsstyrkegab betyder fx, at arbejdsstyrken er over sit strukturelle niveau, hvilket isoleret set trækker i retning af et større positivt produktionsgab. Et generelt mønster er, at konjunkturvendinger i begyndelsen er præget af store udsving i TFP-gabet, mens arbejdsmarkedet typisk først vender nogle kvartaler senere, jf. figur 3. Eksempelvis tog de store positive produktionsgab i i første omgang form som store positive TFPgab. Mod slutningen af den kraftige højkonjunktur, umiddelbart inden den finansielle krises udbrud, blev produktionsgabets sammensætning dog forskubbet, idet højkonjunkturen resulterede i et betydeligt pres på arbejdsmarkedet. På samme måde kom den bratte konjunkturvending DEKOMPONERING AF PRODUKTIONSGAB Figur 3 Pct TFP-gab Ledighedsgab Arbejdsstyrkegab Produktionsgab Anm.: Tallene til højre for den stiplede linje er baseret på Nationalbankens seneste prognose for dansk økonomi. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

6 46 efter finanskrisens udbrud først til udtryk via store negative TFP-gab, mens det aktuelle negative produktionsgab primært kan forklares med ledig kapacitet på arbejdsmarkedet. Det er i den forbindelse værd at bemærke, at arbejdsmarkedets tilpasning til den seneste konjunkturvending først og fremmest er sket via et markant gab i arbejdsstyrken, mens ledighedsgabet fortsat kun udgør et beskedent bidrag til det samlede produktionsgab. I det følgende belyses udviklingerne i ledigheden og arbejdsstyrken yderligere. Den strukturelle ledighed er det ledighedsniveau, som er foreneligt med en stabil løn- og prisudvikling på mellemlangt sigt. Dette niveau estimeres i artiklen i del 2 med udgangspunkt i en negativ sammenhæng mellem ledighedsgabet og udviklingen i lønkvoten i private byerhverv: Når ledigheden er lav, og der er pres på arbejdsmarkedet, vil lønningerne typisk stige hurtigere end produktiviteten. En sådan stigning vil lede til et opadgående pres på priserne. I en lille økonomi som den danske, der fører fastkurspolitik over for euroen, er prisudviklingen imidlertid i høj grad forankret i prisudviklingen i euroområdet. Pres på arbejdsmarkedet vil derfor resultere i, at lønkvoten, dvs. den andel af værditilvæksten, der går til aflønning af ansatte, øges. Omvendt vil lønkvoten falde, når ledigheden er høj, og der er ledig kapacitet på arbejdsmarkedet. Det betyder, at udviklingen i lønkvoten kan anvendes til at uddrage information om det strukturelle ledighedsniveau: Hvis lønkvoten er høj og stigende, er det alt andet lige tegn på, at ledigheden er under det strukturelle niveau. Omvendt indikerer en lav og faldende lønkvote, at ledigheden er højere end det strukturelle niveau. Beregningerne viser, at den strukturelle ledighed er faldet mærkbart i løbet af den betragtede periode, jf. figur 4. Mens den strukturelle nettoledighed ved indgangen til 1990'erne udgjorde over 9 pct. af arbejdsstyrken, svarende til over personer, estimeres den i dag til ca. 3,4 pct. af arbejdsstyrken, svarende til knap fuldtidspersoner. Udviklingen kan først og fremmest forklares med, at man særligt i 1990'erne gennemførte en række arbejdsmarkedsreformer, som bl.a. forkortede dagpengeperioden og samtidig introducerede en langt mere aktiv arbejdsmarkedspolitik, end man havde ført hidtil. Hvor man før reformerne lagde hovedvægten på at sikre de lediges forsørgelse, blev fokus nu flyttet til at sikre deres tilbagevenden til beskæftigelse. Resultatet af reformindsatsen var et mærkbart og langvarigt fald i den strukturelle ledighed. Det er dog ikke sandsynligt, at den strukturelle ledighed vil fortsætte med at falde i samme tempo fremover. Der vil altid være en vis ledighed, bl.a. som følge af, at personer, der er på vej fra ét job til et andet, ofte vil tilbringe en begrænset tid som ledige i

7 47 FAKTISK OG STRUKTUREL NETTOLEDIGHED Figur 4 Pct. af arbejdsstyrken Strukturel ledighed Faktisk ledighed Anm.: Ledigheden er her opgjort ved den registrerede nettoledighed. Arbejdsstyrken er opgjort som antal beskæftigede plus antal nettoledige. Tallene til højre for den stiplede linje er baseret på Nationalbankens seneste prognose for dansk økonomi. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. forbindelse med jobskiftet. Denne såkaldte kortsigtsledighed udgør en nedre grænse for den strukturelle ledighed. Det meget lave ledighedsniveau, der blev opnået i 2008, ligger i vores vurdering under denne grænse, og det vil derfor ikke være holdbart, hvis ledigheden igen presses ned på dette niveau. De ovennævnte beregninger er baseret på den registrerede nettoledighed. Vi har i artiklen i del 2 foretaget tilsvarende beregninger baseret på et andet begreb, bruttoledigheden. Til forskel fra nettoledigheden inkluderer dette ledighedsbegreb antallet af arbejdsmarkedsparate aktiverede. Bruttoledigheden er derfor højere end nettoledigheden, og estimaterne for den strukturelle ledighed vil derfor også være højere, når dette begreb benyttes. Fokuserer man på udviklingen over tid, er den overordnede historie dog den samme som for nettoledigheden. Den strukturelle bruttoledighed er således faldet fra ca. 10 pct. af arbejdsstyrken i 1996 til knap 5 pct. i 2. kvartal 2011, jf. figur 5. Udviklingen i den strukturelle arbejdsstyrke belyses i artiklen i del 2 ved at estimere en strukturel erhvervsfrekvens. Erhvervsfrekvensen måles her som andelen af befolkningen i alderen år, som deltager i arbejdsstyrken. Den strukturelle erhvervsfrekvens faldt markant i perioden , jf. figur 6. Det kan direkte tilskrives en pludselig vækst i antallet af personer på orlovsordninger og overgangsydelse, som trak et

8 48 FAKTISK OG STRUKTUREL BRUTTOLEDIGHED Figur 5 Pct. af bruttoarbejdsstyrken Strukturel bruttoledighed Faktisk bruttoledighed Anm.: Ledigheden er her opgjort ved den registrerede bruttoledighed. Bruttoarbejdsstyrken er defineret som antal beskæftigede plus antal bruttoledige. Tallene til højre for den stiplede linje er baseret på Nationalbankens seneste prognose for dansk økonomi. Kilde: Danmarks Statistik, Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase og egne beregninger. FAKTISK OG STRUKTUREL ERHVERVSFREKVENS Figur 6 Pct. af befolkning år Strukturel erhvervsfrekvens Faktisk erhvervsfrekvens Anm.: Erhvervsfrekvensen er udregnet som antal personer i arbejdsstyrken delt med antal personer i befolkningen i aldersgruppen år. Tallene til højre for den stiplede linje er baseret på Nationalbankens seneste prognose for dansk økonomi. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

9 49 stort antal personer ud af arbejdsstyrken i disse år. Den gradvise afvikling af orlovsordningerne medførte en stigende strukturel erhvervsfrekvens i de efterfølgende år. Fra 2003 og frem til i dag er den strukturelle erhvervsfrekvens gradvis faldet med i alt godt 1 procentpoint, så den estimeres til 78,5 pct. i 2. kvartal Faldet kan forklares af den demografiske udvikling, som har medført en stigende andel af årige blandt den samlede befolkning i den arbejdsdygtige alder. Eftersom denne aldersgruppe generelt har en lavere erhvervsfrekvens end den øvrige befolkning i den arbejdsdygtige alder, bl.a. som følge af muligheden for efterløn, trækker det i retning af en lavere strukturel erhvervsfrekvens. I figur 7 fokuserer vi på ledighedsgabet og arbejdsstyrkegabet, altså ledighedens og arbejdsstyrkens afvigelser fra deres respektive strukturelle niveauer, udtrykt i antal personer. De to gabs samlede størrelse kan udtrykkes ved arbejdsmarkedsgabet, som angiver forskellen mellem det strukturelle og det faktiske input af arbejdskraft. Et positivt arbejdsmarkedsgab indikerer, at der er ledig kapacitet på arbejdsmarkedet, mens et negativt gab er tegn på et presset arbejdsmarked. Overophedningen i årene op til finanskrisen resulterede i, at ledigheden blev presset langt under sit strukturelle niveau, samtidig med at arbejdsstyrken blev kraftigt udvidet. Arbejdsmarkedsgabet blev dermed LEDIGHEDS- OG ARBEJDSMARKEDSGAB Figur personer Ledighedsgab Arbejdsmarkedsgab Anm.: Arbejdsmarkedsgabet er defineret som ledighedsgabet minus arbejdsstyrkegabet, hvor sidstnævnte udregnes som erhvervsfrekvensgabet gange antallet af personer i befolkningen i alderen år. Et positivt arbejdsmarkedsgab angiver, at det samlede input af arbejdskraft er under det strukturelle niveau. Det kan skyldes, at ledigheden er større end den strukturelle ledighed, eller at arbejdsstyrken er under sit strukturelle niveau. Tallene til højre for den stiplede linje er baseret på Nationalbankens seneste prognose for dansk økonomi. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

10 50 negativt og nåede i begyndelsen af 2008 op på næsten personer. Denne udvikling fik imidlertid en brat afslutning efter finanskrisens udbrud, som resulterede i en mærkbar stigning i ledigheden og en kraftig formindskelse af arbejdsstyrken. I betragtning af det ekstraordinært store fald i efterspørgslen i 2009 er det dog bemærkelsesværdigt, at ledigheden ikke steg mere, end den gjorde, og vores analyser indikerer, at den i 2. kvartal 2011 kun lå en anelse over sit strukturelle niveau. Hvor udsving i arbejdsmarkedsgabet tidligere først og fremmest skyldtes udsving i ledighedsgabet, er de i de senere år i højere grad kommet til udtryk via udsving i arbejdsstyrken, jf. figur 7. En del af forklaringen på denne udvikling er et øget omfang af aktivering, idet aktiverede ikke tælles med i opgørelsen af nettoledigheden og dermed heller i arbejdsstyrken, når denne opgøres som summen af beskæftigede og nettoledige. Når en person går fra beskæftigelse til aktivering, vil det derfor blive registreret som et fald i arbejdsstyrken, og større variation i antallet af aktiverede giver derfor større cykliske udsving i arbejdsstyrken. Det overordnede billede ændres dog ikke meget, hvis man i stedet anvender bruttoledigheden som ledighedsbegreb. De seneste års udsving i arbejdsmarkedsgabet kan således i højere grad end tidligere tilskrives variationer i arbejdsstyrkens størrelse, selv når de aktiverede tælles med i arbejdsstyrken. En medvirkende årsag til denne udvikling kan være en øget brug af udenlandsk arbejdskraft. Udlændinge ansat i danske virksomheder tælles således med i beskæftigelsen, og derfor i arbejdsstyrken, men ikke i befolkningstallet. Øget brug af udenlandsk arbejdskraft i opgangstider vil derfor bidrage til større konjunkturudsving i arbejdsstyrken. Det bør ses som en påmindelse om, at det ikke er tilstrækkeligt alene at fokusere på udviklingen i ledighedsgabet, når presset på arbejdsmarkedet skal vurderes. POTENTIEL PRODUKTION FØR OG EFTER FINANSKRISEN Finanskrisens udbrud i 2008 medførte et voldsomt fald i den økonomiske aktivitet i Danmark. En konsekvens heraf var et brat fald i investeringsniveauet, og den deraf følgende opbremsning i opbygningen af kapitalapparatet har ifølge vores beregninger medført, at det potentielle produktionsniveau i dag er godt 1 pct. lavere, end det ville have været, hvis opbygningen af kapitalapparatet var fortsat i samme tempo som i perioden I modsætning hertil vurderer vi, at finanskrisen har haft en begrænset eller ingen effekt på den strukturelle ledighed og den strukturelle erhvervsfrekvens. Den bratte stigning i ledigheden i 2009 kan dermed

11 51 bedst karakteriseres som en lukning af et stort negativt ledighedsgab. Faldet i erhvervsfrekvensen i samme år skal ifølge vores vurdering på samme måde ses som et konjunkturdrevet fænomen. Det er i den forbindelse værd at bemærke, at erhvervsfrekvensen var usædvanligt høj i årene op til finanskrisen. Faldet i erhvervsfrekvensen kan desuden i højere grad end under tidligere recessioner tilskrives, at antallet af studerende steg. Det er sandsynligt, at en del af denne gruppe vil være villig til at vende tilbage til arbejdsmarkedet, når konjunkturerne normaliseres, hvilket taler for en begrænset negativ effekt på den strukturelle erhvervsfrekvens. Det skal dog understreges, at dette ikke betyder, at ledigheden og erhvervsfrekvensen vil vende tilbage til niveauerne fra Overophedningen af dansk økonomi resulterede i, at ledigheden i det år var langt under sit strukturelle niveau, mens erhvervsfrekvensen lå væsentligt over det strukturelle niveau. En tilbagevenden til en sådan situation vil således ikke være holdbar.

BEREGNING AF PRODUKTIONSGAB

BEREGNING AF PRODUKTIONSGAB BEREGNING AF PRODUKTIONSGAB Troels Kromand Danielsen og Casper Winther Nguyen Jørgensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Produktionsgabet angiver, hvor langt den danske produktion (målt

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret

Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret Finansministeriet ved reelt ikke, om strukturerne er forbedret Flere reformer af arbejdsmarkedet har i de senere år forsøgt at nedbringe ledighedens langsigtede niveau den strukturelle ledighed. De økonomiske

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Private investeringer og eksport er altafgørende

Private investeringer og eksport er altafgørende Private investeringer og eksport er altafgørende for presset på arbejdsmarkedet Af, JSKI@kl.dk Side 1 af 22 Formålet med dette notat er at undersøge, hvilke dele af efterspørgslen i økonomien, der har

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT i:\maj-2001\oek-b-05-01.doc Af Lise Nielsen 14.maj 2001 ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT Erhvervenes produktivitet afhænger af, hvordan de bruger kapital og arbejdskraft i produktionen. Danmarks

Læs mere

Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel

Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel ØKONOMISK ANALYSE NR. Tilpasning i byggeriet efter overophedningen Nyt kapitel Bygge- og anlægserhvervet har været igennem en turbulent periode det seneste årti. Aktiviteten nåede op på et ekstraordinært

Læs mere

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Kopi: KONJ 23.5.2013 Dorte Grinderslev Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Dokumentationsnotat til Dansk Økonomi, forår 2013 kapitel I Til konjunkturvurderingen i Dansk Økonomi, forår 2013

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights:

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights: Økonomisk analyse 8. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

Flere marginaliserede efter markant nedgang

Flere marginaliserede efter markant nedgang Flere marginaliserede efter markant nedgang Antallet af personer med ringe tilknytning til arbejdsmarkedet er begyndt at stige igen efter et meget markant fald i forbindelse med den seneste højkonjunktur.

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Kroniske offentlige underskud efter 2020

Kroniske offentlige underskud efter 2020 13. november 2013 ANALYSE Af Christina Bjørnbak Hallstein Kroniske offentlige underskud efter 2020 En ny fremskrivning af de offentlige budgetter foretaget af den uafhængige modelgruppe DREAM for DA viser,

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

ECB Månedsoversigt August 2009

ECB Månedsoversigt August 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 6. august at fastholde s officielle renter. De informationer og analyser, der er blevet offentliggjort

Læs mere

Øjebliksbillede December 2016

Øjebliksbillede December 2016 Øjebliksbillede December 2016 1 Introduktion Øjebliksbillede fra Danske Byggecentre giver et kort og koncentreret overblik over den aktuelle tilstand i dansk økonomi. Det henvender sig til alle interesserede,

Læs mere

Arbejdsmarkedet er endnu ikke sluppet fri af krisen

Arbejdsmarkedet er endnu ikke sluppet fri af krisen Arbejdsmarkedet er endnu ikke sluppet fri af krisen Nye tal for beskæftigelse i Danmark peger på, at det danske arbejdsmarked fortsat hænger fast på bunden. Beskæftigelsen faldt således med. personer fra.

Læs mere

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001

DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER FLERE END I 2001 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER - 101.000 FLERE END I 2001 I perioden 1970-2006 fordobles antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 833.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Svagt positiv nettotilgang til ledighed Nettotilgangen til

Læs mere

Arbejdsløsheden falder trods lav vækst

Arbejdsløsheden falder trods lav vækst Arbejdsløsheden falder trods lav vækst Arbejdsløsheden fortsatte med at falde i maj måned på trods af, at væksten er moderat. Normalt kræves en gennemsnitlig vækst på 1½-2 pct. over en to-årig periode,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal september 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse

Status på udvalgte nøgletal september 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på udvalgte nøgletal september 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling Det danske bruttonationalprodukt (BNP) steg med,5 procent i 2. kvartal 213. Sammenligner

Læs mere

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen

Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Thomas Michael Klintefelt thok@di.dk, 3377 3367 Kirstine Flarup Tofthøj kift@di.dk, 3377 4649 FEBRUAR 2019 Beskæftigelsesfremgang giver 35 mia. kr. i statskassen Fra oktober 2013 til oktober 2018 er fuldtidsbeskæftigelsen

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen

Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen Finansministeriet har nedjusteret forventningen til BNP-niveauet i 2020 med 150 mia. 2013- kr. fra før krisen til i dag. Det svarer til et varigt velstandstab

Læs mere

Yderligere strukturreformer, som øger arbejdsudbuddet, vil også for fremtiden kunne bidrage til den økonomiske vækst.

Yderligere strukturreformer, som øger arbejdsudbuddet, vil også for fremtiden kunne bidrage til den økonomiske vækst. Det har været en central succeskriterium for den økonomiske strukturpolitik i Danmark at øge arbejdsudbuddet, bl.a. med skatte-, arbejdsmarkeds- og velfærdsreformer. Målsætningen med øget arbejdsudbud

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving NØGLETAL UGE 18 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge bød på tal for ledigheden frem til marts. Ledigheden steg

Læs mere

Analyse. Mangel på arbejdskraft, men fortsat ingen overophedning. 29. april Af Niels Storm Knigge

Analyse. Mangel på arbejdskraft, men fortsat ingen overophedning. 29. april Af Niels Storm Knigge Analyse 9. april 9 Mangel på arbejdskraft, men fortsat ingen overophedning Af Niels Storm Knigge Dansk økonomi er nu mere end fem år inde i et opsving. Beskæftigelsen er med få undtagelser steget uafbrudt

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal Oktober 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse

Status på udvalgte nøgletal Oktober 2013 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på udvalgte nøgletal Oktober 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling Den danske økonomi er langsomt på vej tilbage på sporet. De økonomiske vismænd forventede

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 27 Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i maj 213 Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked 3 ud af

Læs mere

Krisen har sendt flere på offentlig forsørgelse

Krisen har sendt flere på offentlig forsørgelse Krisen har sendt 120.000 flere på offentlig forsørgelse I de gode år fra 2004 til 2008 faldt antallet af overførelsesmodtagere i den arbejdsdygtige alder med ca. 111.000 personer. Der kom ikke blot færre

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 13. MARTS 2017 NR. 4 Højere væksttal bekræftede opsvinget Danmarks Statistiks reviderede tal for BNP giver et mere fuldkomment billede af, at dansk økonomi har været inde

Læs mere

Største stigning i bruttoledigheden

Største stigning i bruttoledigheden Største stigning i bruttoledigheden siden efteråret 9 Bruttoledigheden er steget med hele 5. fuldtidspersoner den seneste måned og har dermed rundet 171. fuldtidspersoner svarende til,3 pct. af arbejdsstyrken.

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Flere ældre i den danske arbejdsstyrke, men færre unge. Dansk inflation er betydeligt lavere end EU-gennemsnittet

Flere ældre i den danske arbejdsstyrke, men færre unge. Dansk inflation er betydeligt lavere end EU-gennemsnittet Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 35 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Flere på lange videregående uddannelser, men færre på erhvervsuddannelser

Læs mere

Derfor medfører øget arbejdsudbud Øget beskæftigelse. Af Mads Lundby Hansen

Derfor medfører øget arbejdsudbud Øget beskæftigelse. Af Mads Lundby Hansen Derfor medfører øget arbejdsudbud Øget beskæftigelse Af Mads Lundby Hansen 1 Velkommen til CEPOS TANK&TÆNK Denne publikation er en del af CEPOS TANK&TÆNK. CEPOS TANK&TÆNK henvender sig til elever og lærere

Læs mere

Temperaturen på arbejdsmarkedet

Temperaturen på arbejdsmarkedet Temperaturen på arbejdsmarkedet Vejlederkonference 2018 De Regionale Arbejdsmarkedsråd (Sjælland, Hovedstaden Bornholm) Jesper Linaa Indhold Mest om konjunktur, men også om struktur Indledningsvist en

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN De forgangne uger har været forholdsvis stille på nøgletalsfronten. Lidt er der dog sket. Vi

Læs mere

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget 2014-15 EUU Alm.del EU Note 22 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: EU-note F Udvalgenes medlemmer 16. april 2015 Det Europæiske

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Væksten forventes at blive lavere i og end hidtil ventet hvilket bl.a.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juli 2014

Status på udvalgte nøgletal juli 2014 Status på udvalgte nøgletal juli 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi er på vej mod lysere tider, selvom det ikke galopperer afsted er der

Læs mere

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober.

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober. LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyser og i overensstemmelse med dets forward guidance (vejledning om den fremtidige pengepolitik) besluttede Styrelsesrådet på mødet den

Læs mere

Nyrup fik 10 gange så mange ud af arbejdsløshedskøen som Fogh/Løkke

Nyrup fik 10 gange så mange ud af arbejdsløshedskøen som Fogh/Løkke Udviklingen i ledigheden fra 198 og frem til i dag Nyrup fik 1 gange så mange ud af arbejdsløshedskøen som Fogh/Løkke Der har de seneste dage hersket uklarhed i debatten om, hvordan udviklingen i ledigheden

Læs mere

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år

Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Udviklingen på arbejdsmarkedet de kommende år Michael Svarer Aarhus Universitet og De Økonomiske Råds Sekretariat RAR Vejlederkonference 8. december 2017 Dagsorden Hvad er temperaturen i økonomien og på

Læs mere

Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen

Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen Thomas Q. Christensen, seniorchefkonsulent TQCH@DI.DK, 3377 3316 OKTOBER 217 Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen Vismændene har peget på, at flere ældre på arbejdsmarkedet

Læs mere

De seneste års udvikling på det danske arbejdsmarked

De seneste års udvikling på det danske arbejdsmarked 89 De seneste års udvikling på det danske arbejdsmarked Peter Beck Nellemann og Erik Haller Pedersen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I årene op til den økonomiske krise var der en del fokus

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr Kvartalsstatistik nr. 3 217 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene indeholder kvartalsstatistikken

Læs mere

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Velstandsvæksten i indeværende årti har været bremset af en kraftig nedgang i produktivitetsvæksten. Kapitalinvesteringer og væksten i arbejdsstyrkens

Læs mere

personer er ikke i job eller uddannelse og får ikke understøttelse

personer er ikke i job eller uddannelse og får ikke understøttelse 16. personer er ikke i job eller uddannelse og får ikke understøttelse Andelen af personer mellem 16-64 år, som modtager overførselsindkomst, er den laveste i mere end 2 år. Faldet i gruppen er dog ikke

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Krisen kan hæve den strukturelle ledighed med

Krisen kan hæve den strukturelle ledighed med Krisen kan hæve den strukturelle ledighed med 25. Omkring 2/3 af stigningen i langtidsledigheden risikerer at blive til strukturel ledighed. AE s beregninger viser, at langtidsledigheden kan stige med

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Forfejlet krisepolitik trak den økonomiske nedtur i langdrag

Forfejlet krisepolitik trak den økonomiske nedtur i langdrag Forfejlet krisepolitik trak den økonomiske nedtur i langdrag Opsvinget i dansk økonomi har været et af de mest træge i historisk perspektiv. Først fire år efter BNP ramte bunden begyndte beskæftigelsen

Læs mere

Den forlængede dagpengeret og merledighed blandt årige

Den forlængede dagpengeret og merledighed blandt årige Den forlængede dagpengeret og merledighed blandt -9- årige Sammenfatning Siden starten af 198 erne har -9-årige haft en markant merledighed i forhold til yngre aldersgrupper. Fra begyndelsen af 7 er denne

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014 Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget, OSCEs Parlamentariske Forsamling UPN Alm.del Bilag 216, FOU Alm.del Bilag 110, URU Alm.del Bilag 185, OSCE Alm.del Bilag 39, NP Offentligt

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Af Maria Jepsen Forskningschef ved europæisk fagbevægelses forskningsinstitut ETUI

Af Maria Jepsen Forskningschef ved europæisk fagbevægelses forskningsinstitut ETUI ANALYSE På vej mod fuld beskæftigelse? Tirsdag den 8. maj 2018 Der er stor glæde over stigende beskæftigelse i EU, og at krisen er ved at være lagt bag os. Men under overskrifterne gemmer sig blandt andet,

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed

Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Historisk lav andel anvendes på det offentlige forbrug eksklusiv sundhed Offentlig sektors del af økonomien er historisk lav bortset fra sundhed Ifølge regeringen udgør det offentlige forbrug en høj andel

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2013

Status på udvalgte nøgletal maj 2013 Status på udvalgte nøgletal maj 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på Dansk økonomi Så kom foråret i meteorologisk forstand, men det længe ventede økonomiske forår har vi stadig ikke set meget

Læs mere

Notat // 2/5/05 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER

Notat // 2/5/05 DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER DANSKERNES AFHÆNGIGHED AF DE OFFENTLIGE KASSER Siden 1970 er der sket en fordobling i antallet af offentligt ansatte fra 405.000 til 840.000 personer, ligesom antallet af overførselsmodtagere er fordoblet

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Hver tiende mellem og 9 år var inaktiv i Ugens tendenser Uændret lønudvikling i de to første kvartaler af Faldende produktion og ordreindgang i industrien

Læs mere

DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005

DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005 7. marts 2006 af Martin Madsen dir. tlf. 33557718 Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005 2005 blev som ventet et år med vækst markant over middel. Væksten

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

Færre danskere er på offentlig forsørgelse

Færre danskere er på offentlig forsørgelse Færre danskere er på offentlig forsørgelse Antallet af danskere på overførselsindkomst er siden 21 faldet med 113. fuldtidspersoner. Dermed udgør antallet af danskere på overførselsindkomst ca. 622. fuldtidspersoner,

Læs mere

Dansk økonomi. Vækst september 2018

Dansk økonomi. Vækst september 2018 Dansk økonomi Vækst 18 28. september 218 Regeringens hjælpepakke til landbruget som følge af tørken Forudsætninger for hjælpepakke Regeringens hjælpepakke er udarbejdet ud fra to forudsætninger: 1) Initiativerne

Læs mere

Tusindvis af skjulte ledige

Tusindvis af skjulte ledige Den relativt lave arbejdsløshed har fået flere til at frygte, at vi om kort tid kommer til at mangle hænder på arbejdsmarkedet. Flere aktører har derfor kaldt på reformer, som løfter udbuddet af arbejdskraft,

Læs mere

De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre

De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 15 De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre 15 ser ud til at blive året, hvor væksten i privatforbruget endelig tager fat igen efter krisen. Efter syv magre år,

Læs mere

Betydningen af kontanthjælp som ung Nyt kapitel

Betydningen af kontanthjælp som ung Nyt kapitel Betydningen af kontanthjælp som ung Nyt kapitel De fleste mellem 18 og 29 år er enten under uddannelse eller i arbejde, men 14 pct. er offentligt forsørgede. Der er særlige udfordringer knyttet til det

Læs mere

Ti år efter krisen: job mangler fortsat

Ti år efter krisen: job mangler fortsat Ti år efter krisen: 24. job mangler fortsat De sidste par år har væksten i dansk økonomi kun været omkring 1 pct. Normalt ville en så lav vækst i bedste fald kunne holde beskæftigelsen uændret, men på

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Fuldtidspersoner Fuldtidspersoner Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 33 Indhold: Ugens tema Lille fald i ledigheden i juni 13 Ugens tendens I 16.1 nye jobannoncer i juli 13 Ugens tendens II Internationalt

Læs mere

Offentligt underskud de næste mange årtier

Offentligt underskud de næste mange årtier Organisation for erhvervslivet Maj 21 Offentligt underskud de næste mange årtier AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Dansk økonomi står netop nu over for store udfordringer med at komme

Læs mere

Ledige kommer i arbejde, når der er job at få

Ledige kommer i arbejde, når der er job at få Ledige kommer i arbejde, når der er job at få Langtidsledige har markant nemmere ved at finde arbejde, når beskæftigelsen er høj. I 08, da beskæftigelse lå på sit højeste, kom hver anden langtidsledig

Læs mere

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015 Analyse 29. april 215 Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Kontanthjælpsreformen, der blev

Læs mere

Overraskende fald i arbejdsløsheden

Overraskende fald i arbejdsløsheden Den registrerede arbejdsløshed faldt overraskende med 2.0 i april måned. Ligeså glædeligt faldt bruttoledigheden med 1. fuldtidspersoner. Tallene skal dog tolkes forsigtigt. Mange er ikke medlem af en

Læs mere

Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning

Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning Krisens tabte job kan genvindes uden overophedning Arbejdsmarkedet fortsætter de flotte takter vi har været vidner til siden foråret 213. I august måned voksede beskæftigelsen med 3.9 personer og siden

Læs mere

ville få. I mellemtiden er den generelle vurdering dog, at følgerne bliver begrænsede og kortfristede.

ville få. I mellemtiden er den generelle vurdering dog, at følgerne bliver begrænsede og kortfristede. LEDER s styrelsesråd besluttede på mødet den 6. oktober 2005 at fastholde minimumsbudrenten på eurosystemets primære markedsoperationer på 2,0 pct. Renten på den marginale udlånsfacilitet og indlånsfaciliteten

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION. Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning

DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION. Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning Overblik Hvad er langvarig stagnation/ secular stagnation? Tæt sammenhæng med

Læs mere

Arbejdsmarkedsanalyse. For. Aabenraa Kommune

Arbejdsmarkedsanalyse. For. Aabenraa Kommune Arbejdsmarkedsanalyse For Kommune - 2019 Indledning: En gang årligt udarbejder jobcenteret en arbejdsmarkedsanalyse. Analysen har til formål at belyse udviklingen på arbejdsmarkedet, samt at beskrive forventningerne

Læs mere

LEDIGHEDENS UDVIKLING OG STRUKTUR

LEDIGHEDENS UDVIKLING OG STRUKTUR LEDIGHEDENS UDVIKLING OG STRUKTUR September 212 LEDIGHEDENS UDVIKLING OG STRUKTUR Dansk Arbejdsgiverforening Ansvarsh. red. Jørgen Bang-Petersen Grafisk produktion: DA Forlag Tryk: DA Forlag Udgivet: September

Læs mere

10 år efter krisen ramte: Hvordan har dansk økonomi klaret sig sammenlignet med de to seneste tilbageslag?

10 år efter krisen ramte: Hvordan har dansk økonomi klaret sig sammenlignet med de to seneste tilbageslag? 6. september 2018 2018:16 10 år efter krisen ramte: Hvordan har dansk økonomi klaret sig sammenlignet med de to seneste tilbageslag? Af Michael Drescher, Laust Hvas Mortensen, Kamilla Tofting og Emil Habes

Læs mere

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder.

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 526 Offentligt Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer

Læs mere

Behov for en stram finanslov

Behov for en stram finanslov EØK ANALYSE november 15 Behov for en stram finanslov Regeringen har lagt op til at stramme finanspolitikken i 16 og indlægge en sikkerhedsmargin til budgetlovens grænse. DI bakker op om at stramme finanspolitikken

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i august 13 Ugens analyse Ugens tendens I Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Danmark udfordret af den svage vækst

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2014

Status på udvalgte nøgletal maj 2014 Status på udvalgte nøgletal maj 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der har været stor fokus på produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv de seneste

Læs mere

Aftagende vækst i de kommende år

Aftagende vækst i de kommende år Udlandet Udviklingen præges af usikkerhed Vækst Udsigt til en langsommere vækst i de kommende år Beskæftigelse Der vil blive skabt ca. 40.000 nye jobs frem mod 2021 Arbejdsløshed Arbejdsløsheden falder

Læs mere

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 28. november 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 Både BNP og beskæftigelsen steg kraftigt i 3. kvartal 2007. Alt tyder på, at vi i 2007 får den

Læs mere

Dansk økonomi på slingrekurs

Dansk økonomi på slingrekurs Dansk økonomi på slingrekurs Af Steen Bocian, cheføkonom, Danske Bank I løbet af det sidste halve år er der kommet mange forskellige udlægninger af, hvordan den danske økonomi rent faktisk har det. Vi

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Danmark i dyb jobkrise

Danmark i dyb jobkrise 6. november 2013 ANALYSE Af Lotte Katrine Ravn & Lone Hougaard Danmark i dyb jobkrise Hvis Danmarks beskæftigelse siden 1996 var vokset i samme tempo som Sveriges, ville der i dag være 330.000 flere i

Læs mere