af kr ,25 skal der betales renter fra den 20. september 2012 (tabt arbejdsfortjeneste)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "af kr ,25 skal der betales renter fra den 20. september 2012 (tabt arbejdsfortjeneste)"

Transkript

1 Retten i Kolding Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. januar 2017 i sag nr. BS /2014: Lone Ernø Madsen J.L. Hansens Vej Kolding mod Forsikringsselskabet Trafik Gensidigt Tæbyvej Rødovre Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anlagt den 10. oktober 2014, vedrører sagsøgeren Lone Ernø Madsens krav på erstatning for personskade hos sagsøgte Forsikringsselskabet Frafik Gensidigt, i anledning af et færdselsuheld den 17. december 2011, hvor Ladsen var passager i en taxa, for hvilken der var tegnet ansvarsforsikring hos Forsikringsselskabet Frafik Gensidigt. Forsikringsselskabet har anerkendt at være erstatningsansvarlig, jf. færdselslovens 101, men bestrider, at der er bevist årsagssammenhæng mellem Ladsens gener og færdselsuheldet. Sagsøgeren Lone Ernø Madsen har nedlagt principal påstand om, at sagsøgte Forsikringsselskabet Frafik Gensidigt skal betale kr ,53 (erstatning for helbredelsesudgifter kr ,85, godtgørelse for svie og smerte á kr , godtgørelse for varigt mén á kr inkl. aldersreduktion, erstatning for tabt arbejdsfortjeneste á kr ,68, erstatning for erhvervsevnetab kr ,00) til sagsøger, Lone Ernø Madsen, med tillæg af procesrenter som følger: af kr ,85 skal der betales renter fra den 1. november 2013 (helbredelsesudgifter) af kr skal der betales renter fra sagens anlæg (svie og smerte) af kr skal der betales renter fra den 12. september 2014 (varigt mén) af kr ,78 skal der betales renter fra den 29. juli 2012 (tabt arbejdsfortjeneste) af kr ,25 skal der betales renter fra den 20. september 2012 (tabt arbejdsfortjeneste) af kr ,63 skal der betales renter fra den 7. marts 2013 (tabt arbejdsfortjeneste af kr ,11 skal der betales renter fra den 12. maj 2013 (tabt arbejdsfortjeneste) af kr ,33 skal der betales renter fra den 29. september 2013 (tabt arbejdsfortjeneste)

2 Side 2/22 af kr ,58 skal der betales renter fra den 1. november 2013 (tabt arbejdsfortjeneste) af kr ,00 skal der betales rente fra sagens anlæg til betaling sker (erhvervsevnetab). Ladsen har nedlagt subsidiær påstand om betaling af et af retten fastsat mindre beløb. Sagsøgte Forsikringsselskabet Frafik Gensidigt har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært frifindelse mod betaling af et mindre beløb med renter fra sagens anlæg. Ladsen har opgjort sit krav således: Helbredsudgifter: Fysioterapi 1.518,08 kr. Kiropraktorbehandlinger kr. Kiropraktorbehandling 801 kr. Kørselsudgifter (132 km x 2,10) 277,20 kr. Behandlingsudgifter 2.291,03 kr. Udgift fysioterapi 324,54 kr. I alt 6.330,85 kr. Godtgørelse for svie og smerte: kr. Godtgørelse for varigt mén: kr. Erstatning for tabt arbejdsfortjeneste: ,68 kr. Erstatning for erhvervsevnetab: kr. Der er - bortset fra spørgsmålet om, fra hvornår et eventuelt krav skal forrentes - enighed om den størrelsesmæssige opgørelse af Ladsens erstatningskrav, herunder at det varige mén kan opgøres til 12 % og erhvervsevnetabet til 35 %. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Det fremgår af sagen blandt andet, at Lone Ernø Madsen forud for ulykken havde været sygemeldt fra sit arbejde på Bompetencecenter Fredericia siden den 13. oktober Hun startede op på arbejdet på deltid den 16. januar 2012, men blev kort efter fuldtidssygemeldt på ny. Hun blev opsagt fra arbej-

3 Side 3/22 det til udgangen af maj 2012 som følge af sygefraværet. Fra den 11. marts til den 7. juni 2013 var hun i et afklaringsforløb hos BUPL og blev bevilget fleksjob fra den 24. oktober Arbejdsskadestyrelsen, nu Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, har forud for Retslægerådets udtalelse afgivet tre udtalelser om Lone Ernø Madsens varige mén og erhvervsevnetab. I udtalelse af 22. august 2013 blev hendes varige mén vurderet til 18 %. I udtalelse af 18. september 2013 blev hendes varige mén ligeledes vurderet til 18 % og erhvervsevnetabet midlertidigt vurderet til 25 %. I udtalelse af 12. august 2014 blev hendes varige mén vurderet til 20 % og erhvervsevnetabet til skønsmæssigt 60 %. Retslægerådet har den 4. august 2015 afgivet følgende udtalelse: "Spørgsmål 1: Retslægerådet bedes oplyse, hvilke gener/lidelser sagsøgeren pådrog sig ved færdselsuheldet den 17. december Ved ulykkestilfældet (UT) klagede sagsøger over smerter i nakke, ryg og brystkasse samt hovedpine. Der blev fundet blå mærker på venstre side af brystkassen og højre balle. Traume CT-skanning var normal. Sagsøger blev observeret og udskrevet næste dag klagede sagsøger til egen læge om flere smerter i nakke og venstre skulder klagede sagsøger over hovedpine, som jernbånd om hovedet, synsforstyrrelser, hyletone i venstre øre, stivhed og bevægeindskrænkning i nakken og ændret smagssans og skuldersmerter, gener som ikke er omtalt før ulykkestilfældet. Spørgsmål 2: Retslægerådet bedes oplyse, om der hos sagsøgeren i tiden forud for færdselsuheldet den 17. december 2011 er beskrevet gener/lidelser svarende til de gener/lidelser, der konstateres og/eller fremføres fra den 17. december 2011 og frem. Det sidste halve år før ulykkestilfældet havde der været klager over højresidige føleforstyrrelser, som blev tilskrevet en neuroinfektion begrundet i fund af oligoklonale bånd i spinalvæsken. Sagsøger var på tidspunktet for ulykkestilfældet sygemeldt på grund af stress og nævnte neuroinfektion. Spørgsmål 3: Retslægerådet bedes oplyse, om der findes lægeligt set objektive holdepunkter for at fastslå, at der er forskel på de gener, der er konstateret hos/fremført af sagsøgeren forud for færdselsuheldet den 17. december 2011, og de gener, der er konstateret hos/fremført af sagsøgeren efter færdselsuheldet den 17. december 2011.

4 Side 4/22 Ja, der er forskel. Efter ulykkestilfældet er klagerne tinnitus, stivhed i nakke og skuldersmerter, som ikke var til stede før ulykkestilfældet. Spørgsmål 4: Retslægerådet bedes med udgangspunkt i de lægelige akter i sagen oplyse, om der er beskrevet en forværring af sagsøgerens gener/lidelser i tiden fra den 17. december 2011 og frem. I bekræftende fald bedes Retslægerådet oplyse, hvilke gener/lidelser der er blevet forværret, og om forværringen for hver gene/lidelse må antages at skyldes eller kan forklares ud fra færdselsuheldet den 17. december Spørgsmål 5: I forlængelse af besvarelsen af spørgsmål 4 bedes Retslægerådet oplyse, om den forværring af sagsøgerens helbredsmæssige tilstand, der måtte være tale om efter færdselsuheldet den 17. december 2011, er midlertidig/forbigående eller varig. Det ønskes i den forbindelse oplyst, om der er lægeligt set objektive holdepunkter for, at fastslå, at der er tale om en midlertidig/forbigående eller varig forværring af sagsøgerens helbredsmæssige tilstand. Ad spørgsmålene 4 og 5: Der er anført smerter i venstre skulder. I det videre forløb drejer det sig om højre skulder, som først nævnes Retslægerådet finder, at kun de initialt anførte venstresidige skulderproblemer er en følge af uheldet. I bilag 21 opgives kun gener og fund fra højre skulder. Sent i forløbet er sagsøger opereret i venstre skulder, men Retslægerådet finder ikke, at denne operation er udløst af uheldet. Spørgsmål 6: Retslægerådet bedes oplyse, om der ud fra lægefaglig viden er belæg for, at et traume, som det sagsøgeren var udsat for den 17. december 2011, medfører midlertidige eller varige kognitive eller psykiske gener. Ved ulykkestilfældet har der formentlig været et vridtraume af halshvirvelsøjlen, hvilket kan medføre både kognitive og psykiske klager. Spørgsmål 7: Retslægerådet bedes oplyse om det symptomkompleks, som sagsøgeren frembyder i tiden efter den 17. december 2011 er specifikt for den type traumer, som der var tale om ved færdselsuheldet den 17. december 2011, eller om der er tale om et symptomkompleks, som (også) ses ved andre helbredstilstande, hvad enten disse er af traumatisk eller psykologisk karakter. Sagsøgers symptomkompleks er ikke specifikt. Spørgsmål 8:

5 Side 5/22 Retslægerådet bedes oplyse, om de gener/lidelser, der er anført ved besvarelsen af spørgsmål 1, ligeså vel eller snarere kan henføres til andre forhold end selve færdselsuheldet den 17. december 2011, herunder til a) eventuelle forud bestående gener hos sagsøgeren, b) eventuel somatiseringstilstand hos sagsøgeren, c) eventuelle psykiske forhold hos sagsøgeren og/eller d) eventuelt andre forhold. De akut opståede klager kan henføres til ulykkestilfældet. De psykiske og kognitive klager har været fremført før ulykkestilfældet (bilag 12) og kan ikke alene tilskrives ulykkestilfældet. Spørgsmål 9: Retslægerådet bedes oplyse, om der efter rådets opfattelse er subjektive og/eller objektive holdepunkter for at fastslå, at de gener/lidelser, der er anført ved besvarelsen af spørgsmål 1, kan henføres til færdselsuheldet den 17. december Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 1. Spørgsmål 10: Retslægerådet bedes oplyse, om en skade af den art, som der er tale om i denne sag som følge af færdselsuheldet den 17. december 2011, lægeligt forventeligt vil medføre en længerevarende inkapacitet. Det ønskes således konkret oplyst, om der ud fra en ren lægefaglig vurdering er påvist helbredsmæssige forhold, der er en følge af uheldet, og som påvirker sagsøgerens (helbredsmæssige) funktionalitet og har givet eller fortsat giver anledning til længevarende inkapacitet. Retslægerådet bedes begrunde sit svar og om muligt oplyse graden af sandsynlighed, herunder gennem en angivelse af hvilke forhold der taler for respektive imod, at der foreligger en af uheldet forårsaget længerevarende inkapacitet. Nej. Lægeligt ville det forventes, at gener efter knubs ville fortage sig efter uger. Nej, der er ikke påvist fysiske forhold, der forklarer generne. Inkapacitet er ikke et veldefineret begreb, der kan gøres til genstand for en lægefaglig vurdering. Spørgsmål 11: Retslægerådet bedes oplyse, om det vil forbedre rådets muligheder for at vurdere sagen, at der indhentes yderligere lægelige oplysninger om sagsøgeren. Nej.

6 Side 6/22 Spørgsmål 12: Har Retslægerådet i øvrigt bemærkninger til sagen? Nej. Spørgsmål A: Retslægerådet bedes oplyse, hvilke gener LM pådrog sig ved ulykken den 17. december Diagnose bedes om muligt angivet tillige med en kort beskrivelse af LM s symptomer. Retslægerådet bedes specifikt anføre, om LM ved ulykken pådrog sig følgende: a) forvridning af nakken: i bekræftende fald, om det var med/ uden bevægeindskrænkninger og/eller med/ uden udstrålende smerter, b) gener i højre og venstre skulder c) hovedpine, d) kognitive gener: ved bekræftende svar, anmodes Retslægerådet om en nærmere beskrivelse af disse, e) synsproblemer, f) ryggener, g) lændegener: i bekræftende fald, om det var med / uden udstråling mod balderne og arme Retslægerådet anmodes om at begrunde sit svar. a) Der er fundet indskrænket drejning af halsen mod højre. b) Der henvises til besvarelsen af spørgsmål 4 og 5. c) Hovedpine har ikke været en fremtrædende klage. d) Kognitive gener var til stede før ulykkestilfældet og kan ikke tilskrives dette (bilag 12). e) Synsproblemer er ikke beskrevet af speciallægerne i bilag 25 og 35. f) Sagsøger klagede efter uheldet over smerter i brystryggen og i lænderyggen med udstråling til venstre ben, der er ikke ved undersøgelserne påvist skader i rygsøjlen eller påvirkning af rygmarv eller nerverødder. g) Der henvises til besvarelsen af spørgsmål A, f. Spørgsmål B: Retslægerådet bedes oplyse, om det af de lægelige akter fremgår, at LM før den 17. december 2011 havde helbredsmæssige gener, og i bekræftende fald hvilke. Såfremt Retslægerådet i sin besvarelse kommer frem til at LM havde helbredsmæssige gener forud for den 17. december 2011, bedes Retslægerådet oplyse, hvorvidt disse var af varig karakter. Såfremt Retslægerådet i sin besvarelse kommer frem til at LM havde helbredsmæssige gener forud for den 17. december 201, bedes Retslægerådet angive, om disse gener var til stede efter 1. januar 2013.

7 Side 7/22 Retslægerådet bedes særligt tage stilling til betydningen af den infektion i centralnervesystemet som LM led af før ulykken, herunder: - Status på behandlingsforløbet på skadedatoen den 17. december Prognose - Sandsynlighed for helbredelse Retslægerådet anmodes om at begrunde sit svar. Spørgsmålet om infektion i centralnervesystemet, hviler på subjektive føleforstyrrelser, som ikke kunne dokumenteres ved den neurologiske undersøgelse samt fund af oligoklonale bånd i spinalvæsken. Der foreligger ikke oplysning om celletal og protein i spinalvæsken. Diagnosen infektion i centralnervesystemet er usikker. Det ser ud til, at føleforstyrrelserne var forsvundet før ulykkestilfældet. Spørgsmål C Retslægerådet bedes oplyse om LM har udviklet en kronisk smertetilstand. Retslægerådet bedes oplyse om udviklingen af denne helt eller delvist skyldes generne efter færdselsuheldet den 17. december Såfremt Retslægerådet finder, at LM s udvikling af en kronisk smertetilstand ikke eller kun delvist kan tilskrives færdselsuheldet den 17. december 2011 bedes Retslægerådet oplyse om der konkret i det foreliggende materiale er oplysninger om andre gener, der efter Retslægerådets opfattelse har medført den kroniske smertetilstand? Retslægerådet bedes oplyse, hvilke gener, der har medfør den kroniske smertetilstand. Retslægerådet bedes begrunde sit svar. Der henvises til besvarelsen på spørgsmål 4 og 5. Spørgsmål D: Retslægerådet bedes oplyse om der i perioden efter færdselsuheldet den 17. december 2011 er oplysninger om andre hændelser, der kan have givet LM de beskrevne varige funktionsbegrænsende gener, og i bekræftende fald hvilke. Retslægerådet anmodes om at begrunde sit svar. Bilag 28 fra beskriver nye, et halvt år varende smerter i højre skulder." Arbejdsmarkedets Erhvervssikring har i udtalelse af 15. april 2016 vurderet Lone Ernø Madsens varige mén til 12 % og erhvervsevnetabet til 35 % som følge af skaden den 17. december Af begrundelsen fremgår:

8 Side 8/22 "... Varigt mén Tidligere vurdering Vi har den 12. august 2014 vurderet følgerne efter skaden til et varigt mén på 20 procent. Vurdering af varigt mén Det varige mén er 12 procent. Vores lægekonsulenter med speciale i neurologi og ortopædkirurgi har deltaget ved vurderingen af det varige mén. Grundlaget for vores vurdering: - Lone Ernø Madsen var den 17. december 2011 passager i en taxa, der forulykkede. - Efter ulykken blev Lone Ernø Madsen undersøgt på Xolding Sygehus, hvor hun klagede over smerter i nakken, lænden, venstre skulder og brystkassen. Der er ikke i de primære lægelige akter beskrevet traume mod højre skulder. - Forud for ulykken havde Lone Ernø Madsen haft gener i højre arm som følge af nervebetændelse. - Første gang Lone Ernø Madsen klagede over gener i højre skulder efter ulykken var den 1. marts Før ulykken havde Lone Ernø Madsen stresssymptomer med svimmelhed, hovedpine, søvnproblemer og koncentrationsbesvær. Ved vurderingen af det varige mén har vi lagt vægt på, at Lone Ernø Madsen har følger efter forvridning af nakken i form af smerter i nakke-skulderåg og let nedsat bevægelighed i nakken. Hertil kommer en række kognitive gener med hovedpine, svimmelhed, træthed, tinnitus og koncentrationsbesvær. Det er vores vurdering, at kun en mindre del af disse gener kan henføres til ulykken. Vi har fastsat det varige mén med udgangspunkt i vores vejledende méntabel: Efter tabellens punkt B vurderes middelsvære, daglige nakkesmerter uden eller med let bevægeindskrænkning, eventuelt med udstrålende armsmerter, og eventuelt lettere somatiske, kognitive og affektive ledsagesymptomer, til 10 procent.

9 Side 9/22 Det er vores vurdering, at sværhedsgraden af Lone Ernø Madsens nakkegener, som kan henføres til ulykken, svarer til en méngrad på skønsmæssigt 10 procent. Vi endvidere har lagt vægt på, at Lone Ernø Madsen har varige følger efter forvridning af lænderyggen i form af periodiske lændesmerter. Efter tabellens punkt B vurderes følger efter forvridninger, diskusprolaps, brud og belastningsskader med lette, daglige rygsmerter uden eller med meget let bevægeindskrænkning, til 5 procent. Vi vurderer, at Lone Ernø Madsens lændegener er knapt så udtalte som angivet i tabelpunktet, og svarer til et mindre méntillæg på mindre end 5 procent. Ved inddragelse af Retslægerådets besvarelse af 4. august 2015 vurderer vi, at ulykken den 17. december 2011 har medført et samlet varigt mén på skønsmæssigt 12 procent. Vi er opmærksomme på, at Lone Ernø Madsen endvidere klager over gener i begge skuldre og højre arm. Efter fornyet gennemgang af sagen og i lyset af Retslægerådets besvarelse af 4. august 2015 finder vi imidlertid ikke, at der er årsagssammenhæng mellem disse gener og ulykken. Ved vurderingen af om der er varige følger efter en skade, skal skaden have medført både straks- og brosymptomer. Ved strakssymptomer forstås symptomer, der er opstået i umiddelbar tilknytning til skaden. Ved brosymptomer forstås symptomer, der "danner bro" mellem en skade og de senere konstaterede gener. Brosymptomerne varer hele sygdomsforløbet, men kan dog veksle i intensitet. Vedrørende Lone Ernø Madsens gener i højre skulder og arm har vi lagt vægt på, at hun ikke klagede over disse gener ved undersøgelsen på Xolding Sygehus efter ulykken eller ved lægeundersøgelser i den efterfølgende tid. Vi finder således ikke, at der i tilstrækkeligt omfang er sandsynliggjort strakssymptomer mellem Lone Ernø Madsens gener i højre skulder og ulykken. Vi har endvidere noteret os, at Lone Ernø Madsen ogå før ulykken havde smerter i højre arm som følge af nervebetændelse. Vedrørende Lone Ernø Madsens gener i venstre skulder er vi opmærksomme på, at disse blev påklaget ved undersøgelsen på Xolding Sygehus i forbindelse med ulykken. Vi finder dog ikke, at der i tilstrækkelig

10 Side 10/22 omfang er sandsynliggjort brosymptomer mellem disse gener og ulykken. Ved vurderingen har vi lagt vægt på, at der var en længere periode fra den 27. december 2011 og frem til den 6. februar 2014, hvor Lone Ernø Madsen ikke påklagede gener i denne skulder. Vi finder således ikke, at de gener, som Lone Ernø Madsen opereres for i venstre skulder den 20. februar 2014 kan henføres til ulykken. Erhvervsevnetab Tidligere vurdering af erhvervsevnetabet Vi har tidligere vurderet, at skaden har medført et erhvervsevnetab på 60 procent. Vurdering af erhvervsevnetabet Erhvervsevnetabet er 35 procent Grundlaget for vores vurdering af erhvervsevnen før skaden: - Lone Ernø Madsen er uddannet socialrådgiver. - Før ulykken havde Lone Ernø Madsen flere ansættelser af varierende længde som leder gennem flere år. - På tidspunktet for ulykken var Lone Ernø Madsen sygemeldt på grund af infektion i nervesystemet, men havde planlagt at genoptage sit arbejde i januar Grundlaget for vores vurdering af erhvervsevnen efter skaden er: - Lone Ernø Madsen genoptog ikke sit arbejde, men forblev sygemeldt og efterfølgende opsagt. - Lone Ernø Madsen var i arbejdsprøvning hos BULP fra den 11. marts 2013 til den 7. juni Lone Ernø Madsen blev tilkendt flexjob med virkning fra den 24. oktober Vi har ved vurderingen lagt vægt på, at Lone Ernø Madsen på tidspunktet for ulykken var sygemeldt grundet nervebetændelse, ligesom hun også havde symptomer på stress før ulykken. Vi finder dog ikke, at nervebetændelsen ville have påvirket Lone Ernø Madsens erhvervsevne i et længerevarende perspektiv Henset til den erhvervsmæssige udvikling før skaden med flere kortere ansættelser som leder afbrudt af perioder uden arbejde - og henset til,

11 Side 11/22 at Lone Ernø Madsen havde stress-relaterede symptomer før ulykken, kan det ikke udelukkes, at disse ville have påvirket hendes erhvervsmæssige forhold, men vi finder ikke, at der ville være tale om en væsentlig påvirkning af erhvervsevnen. Vi har herudover lagt til grund, at Lone Ernø Madsen før skaden tjente omkring kr. om året. Vi har lagt vægt på, at Lone Ernø Madsen ikke kom tilbage til det ordinære arbejdsmarked efter ulykken. Vi har endvidere lagt vægt på arbejdsprøvningen hos BULP i perioden 11 marts 2013 til 7. juni 2013, som viste, at Lone Ernø Madsen kunne arbejde cirka 15 timer om ugen med en effektiv arbejdstid på 10 timer, hvor hun varetog enkle arbejdsopgaver. Arbejdsprøvningen var præget af kognitive problemer med nedsat arbejdstempo og dobbelt tjek af opgaver, hvor der alligevel skete fejl. Hertil kom, at Lone Ernø Madsen stort set ikke kunne bruge højre arm i arbejdet. Der var desuden skånehensyn i form af ingen multi-taskning, arbejde i roligt tempo, forudsigelighed, ingen støj, ekstra pauser, begrænset indlæring samt ingen nakke- eller skulderbelastende opgaver. Vi har endvidere lagt vægt på, at Lone Ernø Madsen efter ulykken og end arbejdsprøvning til tilkendt flexjob med virkning fra den 24. oktober Vi har lagt vægt på begrundelsen for tilkendelse af flexjob, hvor der er beskrevet funktionsmæssige begrænsninger i form af hurtig kognitiv udtrætning, træthed, koncentrationsbesvær, nedsat tempo, støjoverfølsomhed, lændesmerter, samt nedsat funktion i højre arm, idet hun ikke kunne bruge armen ved arbejde med armen ud fra kroppen eller foretage løft. Arbejdsprøvningen viste således, at Lone Ernø Madsen også har funktionsmæssige begrænsninger som følge af kognitive udfordringe og gener i højre skulder/arm, som ikke kan tilskrives ulykken. Arbejdsprøvningen viste således, at Lone Ernø Madsen også har funktionsmæssige begrænsninger som følge af kognitive udfordringer og gener i højre skulder/arm, som ikke kan tilskrives ulykken. Arbejdsprøvningen viste, at Lone Ernø Madsens samlede erhvervsevnetab er cirka 2/3, svarende til omkostning 65 procent. Det er vores vurdering, at funktionsbegrænsningerne som følge af ulykken udgør cirka halvdelen af Lone Ernø Madsens samlede funktionsnedsættelse. Vi vurderer derfor, at skaden den 17. december 2011 i sig selv har medført et erhvervsevnetab på skønsmæssigt 35 procent...."

12 Side 12/22 Lone Ernø Madsen har forklaret, at hun er uddannet socialrådgiver og har haft forskellige jobs som sådan. Hun startede som familierådgiver i Christiansfeld Kommune. Efter to års ansættelse var hun fra ansat som gruppeleder i arbejdsmarkedsafdelingen med fagligt ansvar for personalegruppen. Hun har mest arbejdet som leder og været selvstændig. I de år hun var selvstændig, havde hun både rollen som personaleleder og faglig leder. Hun havde fælles driftsledelse med sin kompagnon. Hun havde ansvaret for opsøgning af og samarbejdet med kommuner, som var deres kunder. Hun havde ikke forud for trafikulykken haft nogle skånehensyn i forhold til arbejdsopgaverne. Før trafikulykken havde hun et aktivt liv, herunder også fritidsliv. Hun svømmede en gang om ugen, spillede udendørs tennis i sæsonen, dyrkede haven og var aktiv i foreningslivet. Hun er storesøster, så familien mødtes også altid i hendes hjem. Da hun i perioden den 15. juli - 5. december 2010 første gang blev sygemeldt med stress, var hun ansat i Aalck som teamchef under et nyt projekt målrettet de korrtidssyge. Det var et nyt "alt i et hus", som hun skulle få op at stå, hvor de kompetenceafklarede de sygemeldte. Hun blev ansat i marts Hun arbejdede i perioden op til sygemeldingen meget, og hun oplevede ikke opbakning, men skulle bare levere varen. Hun sov på arbejdsstedet, hvor hun havde en seng, og arbejdede ofte til midnat og stod op og fortsatte arbejdet igen næste morgen kl. 6. Det var en hektisk periode, som gav hende gener i form af uro i kroppen. Hun havde det rigtig dårligt, både fysisk og psykisk. Hun tænkte ikke selv, det var stress, men utilstrækkelighed. Hun fandt ud af under samtale med en psykolog hos Aalck, at det var en belastningsreaktion. Hun sagde jobbet op, fordi hun fik at vide, at hun ellers ville blive syg. Hun følte sig ikke syg, men frustreret, og havde brug for en pause. Hun var op til sygemeldingen den 13. oktober 2011 pga. infektion i centralnervesystemet ansat som teamchef ved Bompetencecenter Fredericia. Sommeren 2011 mærkede hun, at hun var bedøvet i en del af ansigtet. Hun fik let hovedpine, og det var ubehageligt. Det kom og gik og bredte sig til højre skulder og højre arm helt ned til hoften. Der var ikke smerter, men følelsesløshed. Overlægen på Yejle Sygehus sagde, at hun ville blive rask, men at det ville tage 3-6 måneder før symptomerne var væk. Der var ikke nogen behandling, bortset fra at hun ville være træt. Hun skulle have ro og ikke forcere tingene. Hun startede op på arbejde på deltid november 2011 med nogle få timer hver dag. Hun arbejdede kun et par dage, før hun igen blev sygemeldt, fordi hun på arbejdet ikke kunne fokusere på arbejdsopgaverne. Når hun sad i gruppemøde kunne hun ikke holde det fokus, som hun burde kunne. Hun var også rigtig "influenzatræt", så hun var fraværende. Hun blev sygemeldt igen. Egen læge forsøgte at dysse hende ned og sagde, at hun ikke skulle for- cere tingene og tage den lidt med ro, og at hun nok skulle blive rask og kom- me tilbage på arbejde. Hun aftalte med egen læge den 6. december 2011, at hun skulle starte stille op på arbejdet fra midten af januar 2012, vist fra den 16. januar 2012.

13 Side 13/22 Den 17. december 2011 var hun impliceret i en trafikulykke. Hun og hendes mand havde bestilt en taxa hjem fra Fjordvang i Xolding. Hun satte sig ind i taxaen i venstre side på passagersædet bag chaufføren. Hendes mand satte sig på forreste passagersæde. Taxachaufføren vendte bilen og kørte op ad Fjordvang. Han speedede bare op. Hun var ved at flytte tasken, så hun kunne få selen på, men han nåede op til krydset, før hun fik selen på. Han kørte ud over hajtænderne, og der kom en bil fra venstre side og kørte lige ind i venstre bagerste sidedør, hvor hun sad lige indenfor. Hun mærkede det tydeligt, herunder at hun røg rundt. Hun tænkte, at bilen drejede rundt, men det var ikke tilfældet. Hendes briller sad oppe i panden under uheldet. Da hun slog hovedet op i taget af bilen, mærkede hun brillerne stikke ned i kraniet. Da de kørte op over kantstenen og ind i muren var det en værre tumult. Derefter blev der ro. Taxachaufføren kørte med en hastighed på 50 km/t ud i krydset uden at bremse, selvom han havde ubetinget vigepligt. Lige efter trafikulykken fik hun ondt i nakken, hovedet, ned i skulderbladene, ned i armene, og hun havde ondt i lænden. Hun fortalte liggende i ambulancen, hvor hun havde mest ondt. Det var i nakken og lænden, men hun havde faktisk smerter over alt. Hun var på ulykkestidspunktet sygemeldt som følge af neuroinfektionen. Neuroinfektionen gjorde hende træt, som hvis man har influenza. Når hun stod op om morgenen, var hun ikke udsovet, men træt hele tiden. Trafikulykken gav en anden træthed, en udtrætning. Pludselig slukker lyset, og hun kan ikke holde fokus. Hun bliver så træt, at hun nærmest ikke kan fungere. Efter trafikulykken var hun bla.. til fysioterapeut og kiropraktor. Behandlingen hjalp hende kortvarigt. Hun startede rent faktisk op på arbejde igen januar 2012, men hun blev sendt hjem af arbejdsmarkedschefen efter det første møde, hun deltog i efter sygemeldingen. Hun kunne ikke engang sidde roligt på en stol. Han troede, hun kom tilbage uden skånehensyn, men hun havde ondt overalt og havde det dårligt grundet trafikuheldet. Hun blev sygemeldt igen og senere opsagt fra arbejdet til udgangen af maj 2012 pga. for mange sygedage. Hun havde en samtale februar 2012 med arbejdsgiveren, hvor de fortalte hende, at de var nødt til at opsige hende grundet trafikulykken og den yderligere sygemelding. Efter hendes vurdering, ville hun ikke være blevet opsagt fra sit arbejde, hvis ikke hun havde været udsat for trafikulykken, fordi hun ville være kommet tilbage på arbejde. Hun var glad for arbejdet og en afholdt leder. I dag har hun et dårligt helbred. Hun døjer med hovedet og nakken og har smerter hver dag. Hun døjer med sin lænd og begge skuldre. Hun har meget ondt i venstre ben, som hun trækker på og ingen kræfter har i. Det værste er, at det begrænser hende i at deltage i de ting, hun tidligere kunne deltage i. Hun føler sig rigtig ked af, at hun nok kan tage telefonen og sætte et plaster på et barn, men at hun ikke kan styre noget og have ansvar for noget. I hjem- met får hun lidt hjælp fra familien og hendes mand. Hun gør de ting, hun selv

14 Side 14/22 kan i hjemmet. Hun er ikke i stand til at deltage i sine tidligere fritidsaktiviteter, men følger det på tv. I forbindelse med sygemeldingen var hun i et praktikforløb hos BUPL. Hun startede op som administrativ medarbejder to timer dagligt. Hun syntes selv, det gik godt, og at hun fik nogle gode opgaver med at arkivere sager og ordne nogle papirer. Hun fik lov til at have medlemskontakt sammen med andre ansatte. Hun arbejdede også med ankesager. Alt det, hun selv syntes gik godt, gik bare ikke godt i følge arbejdsgiveren. Hendes begrænsninger i ar- bejdet var kognitive, hvor hun havde svært ved at lytte samtidig med at hun skrev ned. Hun kan ikke koordinere tingene, så arbejdsopgaverne skal være meget enkle og rutineprægede. Hun har også fysiske gener ved at gå på trap- per og løfte. Hun skal hele tiden justere sin arbejdsstilling for at kunne funge- re. Parternes synspunkter Sagsøgeren Lone Ernø Madsen har i sit påstandsdokument gjort gældende, at "... Forsikringsselskabet Frafik G/S er erstatningsansvarlig efter Færdselslovens 101 og sagsøgte skal derfor udbetale erstatning til sagsøger i henhold til Erstatningsansvarslovens regler. Der er årsagsforbindelse mellem personskaden og den aktuelle trafikulykke. Retslægerådets besvarelse beviser i overvejende grad årsagssammenhæng mellem trafikulykken og sagsøgers gener. Retslægerådets besvarelse skal lægges til grund ved bedømmelsen af årsagsforbindelsen. Der er årsagssammenhæng mellem ulykken den 17. december 2011 og de midlertidige og varige nakke- og lændegener samt en del af de kognitive gener, som Lone Ernø Madsen har pådraget sig, jf. Retslægerådets besvarelse af spørgetemaet, bilag 48, og Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings (tidl. Arbejdsskadestyrelsen) vurdering af den 15. april 2016, bilag 49. Det skal hertil endvidere bemærkes, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i alle sine 3 vurderinger, jf. bilag 7, 8 og 49, finder, at der er årsagsforbindelse mellem de pådragne gener og trafikulykken, dog at der ikke er årsagsforbindelse mellem generne fra skuldre og højre arm. Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings (tidl. Arbejdsskadestyrelsen) vurdering skal lægges til grund. Påstanden er ændret i overensstemmelse med vurdering fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

15 Side 15/22 Det bestrides, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings (tidligere Arbejdsskadestyrelsen) vurdering er behæftet med usikkerhed. Det er Forsikringsselskabet Frafik G/S, der skal løfte bevisbyrden for, at der er det fornødne sikre grundlag for, at vurderingen fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring skal tilsidesættes. Denne bevisbyrde er ikke løftet. Erstatningsposterne Vedr. beregningen af de enkelte erstatningskrav henvises til støttebilaget, der fremlægges som sagens bilag 50. Helbredelsesudgifter Det gøres gældende, at Lone Ernø Madsens helbredelsesudgifter skal erstattes, idet der er tale om rimelige, nødvendige og helbredende udgifter til behandling af skaderne efter ulykken, jf. Erstatningsansvarslovens 1. Det bestrides i den forbindelse, at der alene skulle være tale om lindrende behandling. Svie og smerte Det gøres gældende, at Lone Ernø Madsen har krav på godtgørelse for svie og smerte til den maksimale dækningsgrænse, jf. Erstatningsansvarslovens 3. Det skal til støtte herfor anføres, at Lone Ernø Madsen har været sygemeldt i perioden 17. december 2011 og mere end 1 år frem. Varigt mén Det gøres gældende, at Lone Ernø Madsen har krav på godtgørelse for varigt mén på 12 % i overensstemmelse med vurdering fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, jf. Erstatningsansvarslovens 4. Tabt arbejdsfortjeneste Det gøres gældende, at Lone Ernø Madsens sygemelding efter ulykken, har medført et løbende indtægtstab, som skal erstattes i henhold til Erstatningsansvarsloven 2. Såfremt trafikulykken ikke var sket, ville Lone Ernø Madsen være påbegyndt arbejde den 12. januar 2012, pr. hvilken dato der var indgået aftale med arbejdsgiveren om opstart. Det gøres gældende, at Lone Ernø Madsen har haft løntab for perioden 1. juni 2012 til den 18. september 2013, for hvilken periode der kan kræves erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Det kan tiltrædes, at tabt arbejdsfortjeneste kan opgøres frem til 18. september Det gøres gældende, at der ved beregningen af løntabet skal tillægges 12,5 % feriepenge, hvilket er i overensstemmelse med gældende retspraksis, herunder dommene U H og U H samt seneste Højesteretsdom af 15. september 2015 sag 118/2014.

16 Side 16/22 Erhvervsevnetab Det gøres gældende, at Lone Ernø Madsen har krav på erstatning for erhvervsevnetab på 35 %, jf. Erstatningsansvarsloven 5, og i overensstemmelse med Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings vurdering. Årslønnen Årslønnen skal opgøres med udgangspunkt i Erstatningsansvarslovens 7, stk. 2, idet indtægten 12 måneder forud for ulykken ikke giver et retvisende billede af Lone Ernø Madsens indtjeningsevne. I den 12 måneders periode, der ligger forud for ulykken, er der perioder med ledighedsydelse. Lone Ernø Madsen var på ulykkestidspunktet fastansat som teamchef ved Bompetencecenter Fredericia med personaleledelse, hvor hun blev ansat den 1. marts Lone Ernø Madsen var dog sygemeldt på ulykkestidspunktet. Såfremt ulykken ikke var sket, ville Lone Ernø Madsen dog være vendt tilbage til sit arbejde som planlagt i starten af år På denne baggrund bør årslønnen opgøres ud fra lønnen fra Bompetencecenter Fredericia, da denne indtægt giver det mest retvisende billede af Lone Ernø Madsens indtjeningsevne på skadestidspunktet...." Sagsøgte Forsikringsselskabet Frafik Gensidigt har i sit påstandsdokument gjort gældende, at "... Det påhviler sagsøgeren at godtgøre, at der med mere end overvejende sandsynlighed og i hvert fald overvejende sandsynlighed er årsagssammenhæng mellem sagsøgerens gener såvel de midlertidige som de varige gener og færdselsuheldet den 17. december Sagsøgeren har imidlertid ikke løftet denne bevisbyrde. Det er således ikke godtgjort af sagsøgeren, at færdselsuheldet har påført hende gener, der berettiger hende til personskadeerstatning for de angiveligt midlertidige følger i form af helbredelsesudgifter, godtgørelse for svie og smerte samt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Sagsøgeren har heller ikke godtgjort, at færdselsuheldet har påført hende gener, der berettiger hende til personskadeerstatning for de angiveligt varige følger i form af godtgørelse for varigt mén og erstatning for tab af erhvervsevne. Det bemærkes, at vurderingen af, hvorvidt sagsøgeren har godtgjort, at der er årsagssammenhæng mellem færdselsuheldet og sagsøgerens gener, herunder de erstatningsposter, der er rejst

17 Side 17/22 krav om over for sagsøgte, skal foretages for hver enkelt erstatningspost for sig. Det forhold, at sagsøgeren måtte findes at være berettiget til godtgørelse for svie og smerte, hvilket bestrides, medfører eksempelvis ikke, at sagsøgeren (så) også er berettiget til erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Og det forhold, at sagsøgeren måtte findes at være berettiget til personskadeerstatning for de angiveligt midlertidige følger, hvilket bestrides, medfører eksempelvis ikke, at sagsøgeren (så) også er berettiget til personskadeerstatning for de angiveligt varige følger i form af godtgørelse for varigt mén og/eller erstatning for tab af erhvervsevne. I forhold til den bevisbyrde for årsagssammenhængen, der påhviler sagsøgeren, må det indgå i vurderingen, at sagsøgeren allerede forud for og på tidspunktet for færdselsuheldet den 17. december 2011 var sygemeldt grundet gener, der i en vis udstrækning svarer til de gener, som sagsøgeren har fremført efter færdselsuheldet. Der henvises til oplysningerne herom i fx bilag A, bilag 13, side 2, og bilag 15, side 3. Af bilag 15, side 3, der er fra den 2. december 2011, blot 15 dage inden færdselsuheldet, fremgår det i øvrigt, at sagsøgeren oplyser, at der ikke findes nogen behandling for hendes gener, og at hun skal have ro i 3-6 måneder. Det må også indgå i vurderingen, hvad der er anført i de primære lægelige oplysninger fra sygehuset, hvortil sagsøgeren blev indbragt efter færdselsuheldet den 17. december 2011, jf. bilag B og navnlig bilag 1, side 3. Endvidere må det indgå i vurderingen, at det af fysioterapeut- og kiropraktorjournalerne, jf. bilag 40 og bilag 41, fremgår, at fysioterapeutbehandlingerne ophørte i maj måned 2012, og at kiropraktorbehandlingerne først indledtes i juli måned 2012 og afsluttedes i samme måned. Derudover må det indgå i vurderingen, at oplysningerne fra sagsøgerens egen læge, jf. bilag 45, underbygger, at de gener, som ifølge sagsøgeren skyldes færdselsuheldet aftog og svandt i løbet af I relation til spørgsmålet om medicinsk årsagssagssammenhæng er det uden betydning for sagen, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen) har fastsat sagsøgerens méngrad til 12 procent og erhvervsevnetabet til 35 procent. I forholdet mellem Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Retslægerådet må der lægges afgørende vægt på Retslægerådets vurdering. Retslægerådet er i den relation så at sige enekompetent, for så vidt spørgsmål om medicinsk årsagssammenhæng og enkeltpersoners helbredsmæssige forhold. I øvrigt er det ikke videre betryggende, at Arbejdsmarkedets

18 Side 18/22 Erhvervssikring har afgivet forskellige vurderinger på samme faktiske grundlag. Der kan heller ikke af den grund lægges vægt på vurderingerne fra styrelsen. Retslægerådet har vurderet, at færdselsuheldet formentlig alene har medført forbigående gener i form af et vridtraume af halshvirvelsøjlen og muligvis venstresidige skulderproblemer, jf. besvarelsen af spørgsmål 6 samt spørgsmål 4 og 5. Besvarelserne skal sammenholdes med, at det af besvarelsen af spørgsmål 8 fremgår, at det alene er de akut opståede klager, der kan henføres til uheldet, og at det af besvarelsen af spørgsmål 10 er anført, at de gener, der er tale om lægeligt set må forventes at fortage sig efter få uger, da der har været tale om knubs. Af spørgsmål 10 fremgår det også, at der ikke er påvist fysiske forhold, der kan forklare sagsøgerens gener. I øvrigt er sagsøgerens gener ifølge Retslægerådet ikke specifikke, jf. besvarelsen af spørgsmål 7, hvortil kommer, at der er et vist sammenfald mellem sagsøgerens forud bestående gener og de gener, som sagsøgeren har fremført i tiden efter færdselsuheldet den 17. december Det fremgår i øvrigt intetsteds af Retslægerådets besvarelser, at rådet har fundet, at sagsøgeren er blevet påført varige gener som følge af uheldet. I henseende til de enkelte poster gøres herefter tillige følgende gældende: Det er ikke godtgjort af sagsøgeren, at der er årsagssammenhæng mellem færdselsuheldet den 17. december 2011 og udgifterne til behandling ved fysioterapeut og kiropraktor. Sagsøgeren har endvidere undladt at få det afklaret i forbindelse med sagens forelæggelse for Retslægerådet, hvorvidt udgifterne har haft en helbredende effekt og dermed andet end lindrende virkning, hvilket ikke er tilstrækkeligt til, at udgifterne kan kræves erstattet særskilt. Det er heller ikke godtgjort af sagsøgeren, at der er årsagssammenhæng mellem færdselsuheldet den 17. december 2011 og kravet på godtgørelse for svie og smerte. Sagsøgeren var allerede sygemeldt på tidspunktet for uheldet og ville have været det i et godt stykke tid derefter. Det er ligeledes ikke godtgjort af sagsøgeren, at der er årsagssammenhæng mellem færdselsuheldet den 17. december 2011 og kravet på erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Igen skal det påpeges, at sagsøgeren allerede sygemeldt på tidspunktet for uheldet og ville have været det i et godt stykke tid derefter. Det er derudover ikke godtgjort af sagsøgeren, at der er årsagssammenhæng mellem færdselsuheldet den 17. december 2011 og kravet på godtgørelse for varigt mén. Det kan på grundlag af navnlig Retslægerådets vurdering ikke lægges til

19 Side 19/22 grund, at uheldet har haft varige følger, og der er ikke påvist forhold relateret til uheldet, som med mere end overvejende sandsynlighed eller blot overvejende sandsynlighed kan forklare sagsøgerens vedvarende gener. Endelig er det ikke godtgjort af sagsøgeren, at der er årsagssammenhæng mellem færdselsuheldet den 17. december 2011 og kravet på erstatning for tab af erhvervsevne. Igen kan det på grundlag af navnlig Retslægerådets vurdering ikke lægges til grund, at uheldet har haft varige følger, og der er ikke påvist forhold relateret til uheldet, som med mere end overvejende sandsynlighed eller blot overvejende sandsynlighed kan forklare sagsøgerens vedvarende gener og deraf følgende uarbejdsdygtighed.... Det bestrides i øvrigt, at der kan kræves renter af et eventuelt berettiget krav forud for sagsanlæg, idet kravet ad flere omgange er blevet reguleret under sagen som direkte følge af sagsøgtes indsigelser imod dets opgørelse...." Parterne har under hovedforhandlingen i det væsentlige procederet i overensstemmelse med det i påstandsdokumenterne anførte. Rettens begrundelse og afgørelse Godtgørelse for varigt mén og erhvervsevnetabserstatning: Retten lægger efter de lægelige oplysninger til grund, at Lone Ernø Madsen på tidspunktet for færdselsuheldet den 17. december 2011 var sygemeldt fra sit arbejde som følge af en neuroinfektion i centralnervesystemet, ligesom hun også havde symptomer på stress, som tidligere havde ført til sygemelding. Arbejdsskadestyrelsen, nu Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, har i udtalelsen af 15. april 2016 ved inddragelse af Retslægerådets besvarelse af 4. august 2015, vurderet, at ulykken den 17. december 2011 har medført et samlet varigt mén på skønsmæssigt 12 %, heraf 10 % nakkegener og 2 % lændegener. Arbejdsskadestyrelsen har ved vurderingen lagt vægt på, at Ladsen har følger efter forvridning af nakken i form af smerter i nakke-skulderåg og let nedsat bevægelighed af nakken, samt kognititive gener, hvoraf kun en mindre del af disse gener kan henføres til ulykken. De har endvidere lagt vægt på, at Ladsen har varige følger efter forvridning af lænderyggen i form af periodiske lændesmerter. Arbejdsskadestyrelsen har endvidere vurderet, at Ladsens samlede erhvervsevnetab er omkring 65 %, heraf skønsmæssigt 35 % som følge af funktionsbegrænsninger forårsaget af ulykken den 17. december Arbejdsskadestyrelsen fandt, at nervebetændelsen ikke ville have påvirket Lad-

20 Side 20/22 sens erhvervsevne i et længerevarende perspektiv, og at de stressrelaterede symptomer forud for ulykken ikke væsentligt ville have påvirket hendes erhvervsevne. Spørgsmålet om årsagssammenhæng mellem Ladsens gener og ulykken den 19. december 2011 er af lægefaglig karakter. I tilfælde af uenighed mellem Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Retslægerådet om det lægefaglige spørgsmål vedrørende årsagssammenhængen lægger retten Retslægerådets udtalelse til grund. Retslægerådet har ved besvarelsen af spørgsmål 4, 5 og 6 fundet, at kun de initialt anførte venstresidige skulderproblemer er en følge af uheldet, og at der formentlig ved ulykkestilfældet har været et vridtraume af halshvirvelsøjlen. Ved besvarelsen af spørgsmål 8 fremgår, at de akut opståede klager på ulykkestidspunktet kan henføres til ulykkestilfældet. Det fremgår således ved besvarelsen af spørgsmål 1, at Ladsen på ulykkesdagen klagede over smerter i nakke, ryg og brystkasse, samt hovedpine, og at der blev fundet blå mærker på venstre side af brystkassen og højre balle. I slutningen af december 2011 klagede hun over flere smerter i nakke og venstre skulder, og i midten af januar 2012 klagede hun over hovedpine, synsforstyrrelser, hyletone i venstre øre, stivhed og bevægeindskrænkning i nakken, ændret smagssans og skuldersmerter. På ulykkesdagen blev der foretaget traume CT-scanning, som var normal, hvorefter hun blev observeret og udskrevet næste dag. Endvidere fremgår ved besvarelsen af spørgsmål 7, at Ladsens symptomkompleks ikke er specifikt for den type traumer, som der var tale om ved færdselsuheldet. Retslægerådet har besvaret spørgsmål 10 med et nej og anført, at det lægeligt ville forventes, at gener efter knubs ville fortage sig efter uger, og at der ikke er påvist fysiske forhold, der forklarer generne. Ved besvarelsen af spørgsmål A d) har Retslægerådet fundet, at de kognitive gener var til stede før ulykkestilfældet og ikke kan tilskrives dette. Der henvises i den forbindelse til en psykologudtalelse af 25. september 2010, hvoraf det fremgår, at Ladsen havde fysiske og psykiske symptomer i form af blandt andet uoverskuelighedsfølelse, koncentrationsbesvær og kompromitteret korttidshukommelse. Ved besvarelsen af spørgsmål A f) og g) udtalte Retslægerådet for så vidt angår ryg- og længegener, at Ladsen efter uheldet klagede over smerter i brystryggen og i lænderyggen med udstråling til venstre ben, men at der ikke ved undersøgelserne er påvist skader i rygsøjlen eller påvirkning af rygmarv eller nerverødder. Retten finder, at der efter Retslægerådets udtalelse ikke er tilstrækkeligt grundlag for at antage, at Ladsens varige gener i det omfang, der er antaget af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, skyldes færdselsuheldet. På den baggrund har Lone Ernø Madsen ikke bevist, at der er årsagssammenhæng mellem hendes varige gener og ulykken den 17. december 2011, som Forsikringsselskabet Frafik Gensidigt er erstatningsansvarlig for.

21 Side 21/22 Helbredelsesudgifter: Det fremgår af Retslægerådets udtalelse og de øvrige lægelige oplysninger, at Lone Ernø Madsen som følge af færdselsuheldet blandt andet fik smerter i nakken, ryggen og hovedet og stivhed og bevægeindskrænkning i nakken, som hun lige efter ulykken blev henvist til fysioterapeutbehandling for og senere søgte behandlet ved kiropraktor. Hun har i retten forklaret, at behandlingerne hjalp hende kortvarigt. Retten finder, at der er tale om rimelige foranstaltninger i forbindelse med Ladsens helbredelse efter færdselsuheldet, som Forsikringsselskabet Frafik Gensidigt skal erstatte Ladsen med 6.330,85 kr. Godtgørelse for svie og smerte: Lone Ernø Madsen har krav på godtgørelse for svie og smerte for den periode, hvor hun som følge af færdselsuheldet den 17. december 2011 var syg. Ladsen var på det pågældende tidspunkt sygemeldt fra sit arbejde som følge af en neuroinfektion i centralnervesystemet, ligesom hun også havde symptomer på stress, og forblev sygemeldt mere end et år efter. Retslægerådet har ved besvarelsen af spørgsmål 3 udtalt, at der efter ulykkestilfældet var klager over tinnitus, stivhed i nakke og skuldersmerter, som ikke var til stede før ulykkestilfældet. Retslægerådet har i besvarelsen af spørgsmål 10 udtalt, at det lægeligt ville forventes, at gener efter knubs ville fortage sig efter uger. Retten finder på denne baggrund, at Lone Ernø Madsen har krav på godtgørelse for svie og smerte i et antal uger, der på baggrund af de gener, som Ladsen klagede over på uheldstidspunktet og i ugerne derefter, sammenholdt med, at Ladsen i den anledning modtog læge-, fysioterapi- og kiropraktorbehandling i nogle måneder, skønsmæssigt fastsættes til 12 uger svarende til kr. Tabt arbejdsfortjeneste: Retten finder som følge af det under svie og smertegodtgørelse anførte, at Lone Ernø Madsen ikke har krav på erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for tiden efter den 1. juni 2012, hvor hun var opsagt fra sit arbejde. Retten tager herefter Lone Ernø Madsens påstand til følge for så vidt angår ,85 kr. med renter som neden for anført, jf. erstatningsansvarslovens 16. Retten finder, at erstatningskravet for helbredelsesudgifter skal forrentes en måned efter sagsøgerens brev af 1. oktober 2013, hvor det sidste krav blev blev fremsat og beløbsmæssigt dokumenteret. Efter sagens udfald sammenholdt med parternes påstande skal Lone Ernø Madsen betale sagsomkostninger til Frafikselskabet Trafik Gensidigt med kr. til dækning af udgifter til advokatbistand inkl. moms. Retten har

22 Side 22/22 ved fastsættelsen af beløbet lagt vægt på sagens økonomiske værdi og omfang, herunder at der er indhentet udtalelser fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Retslægerådet. Thi kendes for ret: Sagsøgte Frafikselskabet Trafik Gensidigt skal inden 14 dage til sagsøgeren Lone Ernø Madsen betale ,85 kr. Af 6.330,85 kr. skal der betales procesrente fra den 1. november 2013 (helbredelsesudgifter), og af kr. fra den 10. oktober 2014 (godtgørelse for svie og smerte). Sagsøgeren Lone Ernø Madsen skal inden 14 dage betale kr. i sagsomkostninger til Forsikringsselskabet Frafik Gensidigt. Sagsomkostningerne forrentes efter rentelovens 8 a. Berit Viegaard Andersson dommer Udskriftens rigtighed bekræftes. Retten i Kolding, den 6. januar Zanetta Kristiansen, Kontorfuldmægtig

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 28. maj 2019 i sag nr. BS J-1294/2015: Bettina Vindbæk Madsen Bremdalvej 5 7600 Struer mod Van Ameyde Denmark ApS Lindevangs Allé 6 2000 Frederiksberg

Læs mere

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb.

Alm. Brand Forsikring A/S har påstået frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 1. juli 2016 i sag nr. BS 43C-7636/2015: Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for Nyropsgade 38 1780 København V (advokat Mikkel Bensby Nøhr) mod

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. august 2010 Sag 164/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod Finansforbundet som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen)

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - tab af erhvervsevne - psykiske følger af fysisk skade - fradrag KEN nr 9735 af 31/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. oktober 2017 Ministerium: Journalnummer: 1217106-12 Social- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0559003 - HBJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 30. juni 2017 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, Tine Vuust og Peter Hammershaimb (kst.)). 20. afd. nr. B-559-16:

Læs mere

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013).

D O M. Retten i Holstebro har den 19. december 2014 afsagt dom i 1. instans (rettens nr. BS 3-643/2013). D O M afsagt den 31. oktober 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0090 15 (advokat Brian Werner Lassen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således:

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: I, RETSLÆGERÅDET Adelgade 13 1304 København K Telefon: 33 92 33 34 Telefrue 39 20 45 05 J.nr. I 50E/E3-02461-2016 /alp 4 /, " \t{, 'i - ", I... Dato: 20. april 2017 t' Østre Landsret Bredgade 59 1260 København

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 26. januar 2015 i sag nr. BS Z- : mod Codan Forsikring A/S c/o Codanhus Gl. Kongevej 60 1850 Frederiksberg C Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT

WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT 29. APRIL 2010 WHIPLASH OG ÅRSAGSFORBINDELSE - LÆGELIGT SYN OG SKØN TILSIDESAT I en ny dom afsagt af retten i Kolding den 19. april 2010 fandt retten det ikke bevist, at der var årsagsforbindelse mellem

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 10-12-2012 31-01-2013 22-13 1200988-12 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - deltid - erhvervsevnetab - årsløn

Læs mere

Tryg Forsikring A/S anerkendte den 9. februar 2005 erstatningspligten som ansvarsforsikrer for den skadevoldende bil.

Tryg Forsikring A/S anerkendte den 9. februar 2005 erstatningspligten som ansvarsforsikrer for den skadevoldende bil. DOM Afsagt den 21. juni 2012 i sag nr. BS 11-2116/2011: A Xvej 13 mod Tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 14. marts

Læs mere

Erstatning for personskade

Erstatning for personskade Erstatning for personskade Rådgivning Erstatningsspecialister Hos HjulmandKaptain har vi specialiseret os i alle forhold vedrørende erstatning ved personskade. Vi har et team af jurister, der udelukkende

Læs mere

PERSON SKADE ERSTATNINGS RET

PERSON SKADE ERSTATNINGS RET PERSON SKADE ERSTATNINGS RET Vi er eksperter i opgørelse af erstatningskrav efter personskader PISKE SMÆLD kan opstå både som en arbejdsskade og en ulykke udenfor arbejdstiden. Typisk opstår det i forbindelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 16. marts 2018 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Steen Mejer, Norman E. Cleaver og Lotte Calundann Noer (kst.)). 9. afd. nr. B-842-15: Topdanmark

Læs mere

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 28. AUGUST 2012 DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form af bl.a. nakkesmerter

Læs mere

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr.

Sagsøger, Aernille Schwartz, har nedlagt påstand om, at sagsøgte skal betale ,50 kr. Kravet er opgjort således: 30% men ,50 kr. Københavns Byret Udskrift af dombogen D O M Afsagt den 5. juli 2018 i sag nr. BS 26B-1585/2015: Aersille Schwartz Blågårdsgde 27, 5. tv. 2200 København N mod Bmager Deamons AFC Vestbirk Alle 62 2770 Kastrup

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.

KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr. KEN nr 9948 af 03/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2018 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1203808-10 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 5. september 2018 i sag nr. BS 5- /2016: H mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører fastsættelsen af varigt mén og erhvervsevnetab efter en arbejdsskade,

Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører fastsættelsen af varigt mén og erhvervsevnetab efter en arbejdsskade, Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 19. september 2018 i sag nr. BS 10F-1320/2015: J v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod 1) Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (tidligere Arbejdsskadestyrelsen)

Læs mere

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens

P\ var ansat som byggeleder hos i en projektansættelse fra den til den 3l. oktober Den 3. RETTEN i ESBJERG. Sagens RETTEN i ESBJERG Udskrift dornbogen DOM Afsagt den 25. marts 2014 i sag nr. BS l/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens Under denne sag der er anlagt medfør af retsplejelovens

Læs mere

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj.

Sagen drejer sig om, hvorvidt skaden er sket ved et færdselsuheld forvoldt af et ukendt motorkøretøj. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. november 2017 i sag nr. BS 10B-3127/2016: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 20. november 2013

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykkesbegrebet - minimumskrav til personskadens omfang - U H KEN nr 9377 af 12/06/2014 Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2014-5012-15404 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens

Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. april 2014 i sag nr. BS 10-3190/2012: Tryg Forsikring /S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup mod nkestyrelsen maliegade 25 Postboks 9080 1022 København

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt

Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 1. september 2014, drejer sig om, hvorvidt RETTE I RADERS Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 29. august 2019 i sag nr. BS 3-1081/2014: 3F Fælles Fagligt Forbund som mandatar for det privatskiftende bo efter v/ (advokat Christian Riewe, København)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2016 Sag 11/2015 (2. afdeling) A (advokat Lars Sandager, beskikket) mod Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist.

Der er mellem parterne enighed om, at kravet er undergivet en 3-årig forældelsesfrist. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. juli 2017 i sag nr. BS 10N-118/2013: v/ 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet

Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Arbejdsskade En kort vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet Denne pjece er tænkt som din førstehjælp ved en arbejdsskade. Dit medlemskab af Fængselsforbundet giver ret til bistand i arbejdsskadesager.

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 19-04-2013 31-05-2013 76-13 1202767-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 19-04-2013 31-05-2013 76-13 1202767-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 19-04-2013 31-05-2013 76-13 1202767-12 Status: Gældende Principafgørelse arbejdsskade - tab af erhvervsevne - årsløn - løs tilknytning

Læs mere

Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 og BS 1-1583/2010:

Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 og BS 1-1583/2010: DOM Afsagt den 5. oktober 2012 i sag nr. BS 1-691/2010 BS 1-1583/2010: E mod A A v/ M A v/ F A v/ M mod Alm. Brand Forsikring A/S att. Skadebeh. Dorte W. Rasmussen Midtermolen 7 2100 København Ø Hovedsagen

Læs mere

Påstanden vedrører godtgørelse for varigt mén samt erhvervsevnetabserstatning.

Påstanden vedrører godtgørelse for varigt mén samt erhvervsevnetabserstatning. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. marts 2016 i sag nr. BS 28B-2873/2013: mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag,

Læs mere

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen

Selvforsikret arbejdsgiver. Camilla Folkersen Selvforsikret arbejdsgiver Camilla Folkersen 07-02-2019 Arbejdsmarkedets Erhvervssikring AES er en selvejende institution, administreret af ATP, der behandler sager om arbejdsskader efter arbejdsskadesikringsloven

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 1992 15 nkestyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Christian

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 8. oktober 2013 af Østre Landsrets 13. afdeling (landsdommerne John Mosegaard, Kåre Mønsted og Lisbeth Adserballe (kst.)). 13. afd. nr. B-3660-12: A

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 18. november 2014 Sag 100/2013 (2. afdeling) A (advokat Sven Aage Helsinghoff, beskikket) mod Alka Forsikring (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. april 2017 Sag 109/2016 (2. afdeling) A (advokat Charlotte Gransøe) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

Erstatning. Erstatning ved personskade

Erstatning. Erstatning ved personskade Erstatning Erstatning ved personskade Mulighederne for at få erstatning er noget af en jungle at navigere i, og det kan være vanskeligt at finde ud af, hvor man kan få erstatning, og hvor meget man kan

Læs mere

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM

RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM RETTEN I NYKØBING FALSTER DOM afsagt den 11. juni 2018 Sag BS-5231/2017-NYK Mandatar Fagligt Fælles Forbund for (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens

Læs mere

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod

RETTEN I HJØRRING. Region~åstande er: Udskrift af dombogen DOM. mod RETTEN I HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21. februar 2018 i sag nr. BS mod Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der er anla den 24. marts 2017, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren,

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - minimumskrav til personskadens omfang - behandling

Ankestyrelsens principafgørelse om arbejdsskade - ulykke - minimumskrav til personskadens omfang - behandling KEN nr 9475 af 30/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2017 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2016-5012-56987 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade

Ankestyrelsens principafgørelse U om erstatning - afgørelsestidspunkt - samlet afgørelse - oplysningsgrundlag - arbejdsskade KEN nr 10125 af 23/12/2004 Udskriftsdato: 22. august 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: J.nr.: 1200011-041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 92 Offentligt Sygemeldingen Kommunens afgørelse Ankestyrelsens afgørelse Erik/ Bemærkning til klagen over kommunens Sygemeldt den 20. nov. 2012 fra job

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011 Sag 526/2007 (1. afdeling) Skandia Link Livsforsikring A/S (advokat Michael Grønbech) mod A (advokat Birgitte Pedersen) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

Videregående erstatningsret 2012

Videregående erstatningsret 2012 Indholdsfortegnelse 1 Personskade... 5 1 a... 7 2 Tabt arbejdsfortjeneste... 9 3 Svie og smerte... 16 4 Varigt mén... 18 5 erhvervsevnetab... 21 6... 31 7... 33 8... 36 EAL 9... 37 EAL 10... 37 EAL 11

Læs mere

Arbejdsskadesystemet i Danmark - Retsgrundlag og praksis. Sundhedsjura november Vibeke Röhling

Arbejdsskadesystemet i Danmark - Retsgrundlag og praksis. Sundhedsjura november Vibeke Röhling Arbejdsskadesystemet i Danmark - Retsgrundlag og praksis Sundhedsjura - 22. november 2017 - Vibeke Röhling Om arbejdsskadesystemet i Danmark Anmeldelse af arbejdsskader Hvem skal anmelde? Hvordan skal

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

DOM OM ÅRSAGSFORBINDELSE OG KONKURRERENDE SKADESÅRSAGER

DOM OM ÅRSAGSFORBINDELSE OG KONKURRERENDE SKADESÅRSAGER 6. DECEMBER 2010 DOM OM ÅRSAGSFORBINDELSE OG KONKURRERENDE SKADESÅRSAGER I en ny dom har retten i Svendborg vurderet, at skadelidtes forudbestående lidelse i form af knogleskørhed indebar, at kun halvdelen

Læs mere

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr.

B der afgik ved døden den 18. juni Retten i Kolding. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. marts 2014 i sag nr. Retten i Kolding Udskrift af dombogen DOM fsagt den 3. marts 2014 i sag nr. BS 2-1452/2013: (ved advok Palle Viuff, Fredericia) mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg (ved Karnrneradvoken

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. juni 2013 Sag 92/2012 (2. afdeling) A (advokat Lars Søndergaard, beskikket) mod Topdanmark Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 Sag 31/2012 (2. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 Sag 35/2011 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen)

Læs mere

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr.

D O M. Indstævnte, Tryg Forsikring A/S, har påstået principalt stadfæstelse og subsidiært frifindelse mod betaling af 78.651,98 kr. D O M Afsagt den 23. april 2014 af Østre Landsrets 15. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Birgitte Grønborg Juul og Pernille Margrethe Corfitsen (kst.)). 15. afd. nr. B-2226-12: A (advokat Erik Bo

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

Om forsikringsmedicin og speciallægeerklæring Bent Mathiesen Cheflæge Speciallæge i ortopædisk kirurgi

Om forsikringsmedicin og speciallægeerklæring Bent Mathiesen Cheflæge Speciallæge i ortopædisk kirurgi Om forsikringsmedicin og speciallægeerklæring Bent Mathiesen Cheflæge Speciallæge i ortopædisk kirurgi 26. august 2015 Bent Mathiesen - Forsikringsmedicin 1 Hvad er forsikringsmedicin? Jura Forsikring

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 03-09-2013 01-11-2013 110-13 1200816-13 Status: Gældende Principafgørelse om: arbejdsskade - rejseudgifter - undersøgelse -

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 Sag 131/2009 (1. afdeling) BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Odense Kommune (advokat Claus Munk) I tidligere instanser

Læs mere

Gennemsnitlig månedsløn (36.930,97 kr./4 måneder) 9.232,74 kr Pension (1.842,76 kr./4 måneder) 460,69 kr. I alt pr. måned 9.693,43 kr.

Gennemsnitlig månedsløn (36.930,97 kr./4 måneder) 9.232,74 kr Pension (1.842,76 kr./4 måneder) 460,69 kr. I alt pr. måned 9.693,43 kr. RETTEN I RANDERS Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. juli 2016 i sag nr. BS 5-1377/2015: HK Danmark som mandatar for Jens Baggesens Vej 3 8920 Randers NV mod Randers Kommune Odinsgade 14 8900 Randers

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM .. Retten i Herning Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14.juni 2017 i sag nr. BS 11-858/2016: A 7400 Herning mod Ankestyrelsen Aalborg Nytorv 7 9000 Aalborg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

Denne sag, der er anlagt den 7. juni 2013, vedrører et erstatningskrav efter et færdselsuheld den 26. august 2010, hvor A blev påkørt bagfra i bil.

Denne sag, der er anlagt den 7. juni 2013, vedrører et erstatningskrav efter et færdselsuheld den 26. august 2010, hvor A blev påkørt bagfra i bil. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. marts 2015 i sag nr. BS 43C-2520/2013: A. mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag,

Læs mere

Retten i Helsingør - retsafdelingen

Retten i Helsingør - retsafdelingen Retten i Helsingør - retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 15. januar 2016 i sag nr. BS 2C-217/2015: mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidl. Patientskadeankenævnet) Finsensvej 15 2000

Læs mere

Svie og smerte ,00 kr. Krav for tab af erhvervsevnetab ,00 kr. Tabt arbejdsfortjeneste ,12 kr. I alt ,12 kr.

Svie og smerte ,00 kr. Krav for tab af erhvervsevnetab ,00 kr. Tabt arbejdsfortjeneste ,12 kr. I alt ,12 kr. Retten i Svendborg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. december 2016 i sag nr. BS R2-579/2011: mod Shell Service Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om en selvstændigt

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade

Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade Henstillet til Den Sociale Ankestyrelse at tage en sag om anerkendelse af en arbejdsskade op til fornyet overvejelse og samtidig bemærket, at det efter min opfattelse

Læs mere

erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader

erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader kan JEG FÅ erstatning, SELVOM JEG VAR skyld i UlYkken? (Selvom det var din skyld, kan du muligvis godt få erstatning) advodan vejen a/s, erstatningsgruppen ERSTATNINGSGRUPPEN

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. november 2018 Sag 50/2018 (2. afdeling) A (advokat Marianne Fruensgaard, beskikket) mod Ankestyrelsen (advokat Inge Houe) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012 Sag 316/2009 (1. afdeling) Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

af en skadelidts krav på erstatning for erhvervsevnetab, og om har tilsidesat en tabsbegrænsningspligt.

af en skadelidts krav på erstatning for erhvervsevnetab, og om har tilsidesat en tabsbegrænsningspligt. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. september 2017 i sag nr. BS 44C- /2017: mod S/I Arbejdsmarkedets Erhvervssikring c/o Arbejdsmarkedets Tillægspension Kongens Vænge 8 3400 Hillerød

Læs mere

Personskadeerstatning A-Z et overblik

Personskadeerstatning A-Z et overblik et overblik Om A og P Om mig Side 2 Christian Bo Krøger-Petersen Advokat (L) Bistår primært offentlige myndigheder i retssager om erstatnings- og forsikringsforhold, herunder om offentlige forsikringsordninger

Læs mere

D O M. Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud, København) mod

D O M. Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud, København) mod D O M afsagt den 13. oktober 2016 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Bjerg Hansen, Peter Buhl og John Lundum) i ankesag V.L. B 2113 15 Ankestyrelsen Aalborg (Kammeradvokaten ved advokat Kristine

Læs mere

DFIM bestrider desuden, at et erhvervsevnetab kan opgøres til mindst 15 %, og yderligere godtgørelse for svie og smerte.

DFIM bestrider desuden, at et erhvervsevnetab kan opgøres til mindst 15 %, og yderligere godtgørelse for svie og smerte. RETTEN I SØNDERBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 17. november 2015 i sag nr. BS C5-1392/2014: mod DFIM Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører et

Læs mere