Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i Faaborg Bilagsrapport

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i Faaborg Bilagsrapport"

Transkript

1 Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i Faaborg Bilagsrapport

2 Udarbejdet for: Faaborg-Midtfyn Kommune Udarbejdet af: Realise ApS v/ Martin Elmegaard Mortensen og Brian Gardner Mogensen Projektnummer:

3 3 Indhold 1. Indledning Formål Metode Statistisk analyse af Fyn og Faaborg-Midtfyn Kommune Befolkningsudvikling Indkomstfordeling Personbeskatning Beskæftigelse Pendling Uddannelsesniveauet Befolkning og bolig- og erhvervsmarkedet i Faaborg Befolkningssammensætning i Faaborg Boligpriser i Faaborg Virksomhedernes lokalisering i Faaborg Transporttider fra Faaborg Muligheder Absorbering Kilder... 30

4 4 1. Indledning 1.1. Formål Realise ApS har i vinteren 2017 foretaget en analyse af efterspørgslen efter grundarealer til boligog erhvervsformål i byen Faaborg i Faaborg-Midtfyn Kommune. Formålet med analysen er, at identificere efterspørgslen efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i byen Faaborg i Faaborg-Midtfyn Kommune. Nærværende bilagsrapport er en del af grundlaget for resultaterne, som er særskilt nærmere beskrevet i resumé og sammenfatningsnotatet Metode Metodisk er analysen baseret på et tilbageblik på udviklingen i Faaborg-Midtfyn Kommune og Faaborg by på en række væsentlige parametre, der har betydning for efterspørgslen efter grundarealer til boliger og erhvervsformål i Faaborg. Som led i analysen af efterspørgslen efter grundarealer til boliger og erhverv i Faaborg er der gennemført: 1. En statistisk analyse med fokus på en række parametre i Faaborg-Midtfyn Kommune, der hver for sig og tilsammen har betydning for vores vurdering af efterspørgslen efter grundarealer i Faaborg. 2. En analyse af befolkning, bolig- og erhvervsmarkedet i Faaborg, der hver for sig og tilsammen har betydning for vores vurdering af efterspørgslen efter grundarealer i Faaborg. 3. En vurdering af de tiltag og investeringer der er realiseret eller forventes at blive realiseret og som har betydning for Faaborgs muligheder for at skabe vækst og dermed påvirke efterspørgslen efter grundarealer i Faaborg. Med afsæt i disse analyser og vurderinger, estimerer vi, efterspørgslen efter grundarealer til boliger og erhverv i Faaborg i en periode på fem år. 2. Statistisk analyse af Fyn og Faaborg-Midtfyn Kommune Vores metodiske tilgang i absorberingsanalysen er en statistisk analyse baseret på data, som vi fortrinsvis har hentet fra Danmarks Statistik. Vi har analyseret en række emner, som i sidste ende har betydning for, hvilken efterspørgsel der vil være efter grundarealer til boliger og erhverv i Faaborg. Det drejer sig om: befolkningsudvikling erhvervsudvikling indkomstfordeling personbeskatning

5 5 beskæftigelse pendling og rejsetider Tidsintervallerne for data på de udvalgte områder fra Danmarks Statistik kan være forskellige. Intervallerne afhænger af, hvilke data der er til rådighed, og tidspunktet for, hvornår data er gjort op. Analysen fokuserer på Fyn som den centrale afgiver af nye borgere og erhverv til Faaborg. Det skyldes, at konkurrencen om at tiltrække borgere og erhverv primært finder sted internt på Fyn. Mulighederne for at tiltrække borgere og erhverv fra andre landsdele end Fyn er marginale Befolkningsudvikling I dette afsnit analyserer vi befolkningsudviklingen i Faaborg-Midtfyn Kommune sammenholdt med udviklingen i de øvrige fynske kommuner. Formålet er at afdække, hvordan Faaborg-Midtfyn Kommunes befolkningsudvikling ser ud sammenlignet med de øvrige fynske kommuner. I har Faaborg-Midtfyn Kommune oplevet en mindre tilbagegang i befolkningsudvikling sammenlignet med de andre kommuner på Fyn. Odense Kommune har oplevet den klart største fremgang i befolkningstallet. Herefter følger, i nævnte rækkefølge, Middelfart Kommune, Kerteminde Kommune og Nyborg Kommune, som alle har oplevet befolkningsfremgang fra Alle øvrige kommuner på Fyn har oplevet tilbagegang i befolkningstallet. Det største fald har ø-kommunerne Langeland og Ærø oplevet. 110 Befolkningsudvikling på Fyn (Index 2008 = 100) Assens Faaborg-Midtfyn Kerteminde Langeland Middelfart Nordfyns Nyborg Odense Svendborg Ærø Figur 2.1 Befolkningsudvikling i kommunerne på Fyn. Kilde: Danmarks Statistik.

6 6 Folketal den 1. januar efter kommune og år Enhed: Antal Kommune Assens Faaborg-Midtfyn Kerteminde Langeland Middelfart Nordfyns Nyborg Odense Svendborg Ærø Tabel 2.1 Folketal efter kommune og år. Kilde: Danmarks Statistik. Ses der på til- og fraflytninger på Fyn i perioden , har Faaborg-Midtfyn Kommune oplevet en samlet nettofraflytning på 444 borgere. I alt er borgere fraflyttet Faaborg- Midtfyn Kommune, mens borgere er tilflyttet kommunen. Tallene er summeret fra Interessant er det, at der er flere personer, der flytter fra Odense til Faaborg-Midtfyn, end der flytter fra Faaborg-Midtfyn til Odense. Der er borgere i perioden, der er flyttet fra Faaborg- Midtfyn Kommune til Odense, mens der er borgere, der er flyttet fra Odense til Faaborg- Midtfyn. Det giver et samlet plus på 11 borgere i Faaborg-Midtfyn Kommunes favør. Forskellen er dog relativt lille. Men tallet kan indikere, at Faaborg-Midtfyn Kommune er en relativt attraktiv kommune at bo i, hvis man arbejder i Odense. Foruden Odense Kommune har Faaborg-Midtfyn Kommune også overskud på til- og fraflytterkontoen i forhold til Ærø Kommune, dog i en markant mindre målestok end i forhold til Odense Kommune. Generelt flytter flere fra Faaborg-Midtfyn til øvrige fynske kommuner. Det er kun Odense og Ærø, hvorfra der flytter flere til Faaborg-Midtfyn. Flytninger Tilflytningskommune Fraflytningskommune Assens Faaborg-Midtfyn Kerteminde Langeland Middelfart Nordfyns Nyborg Odense Svendborg Ærø Hovedtotal Assens Faaborg-Midtfyn Kerteminde Langeland Middelfart Nordfyns Nyborg Odense Svendborg Ærø Hovedtotal Kilde: Danmarks Statistik Tabel 2.2 Til- og fraflytninger i kommuner på Fyn. Kilde: Danmark Statistik.

7 Tilflytning Fraflytning Netto Assens Kerteminde Langeland Middelfart Nordfyns Nyborg Odense Svendborg Ærø Total Tabel 2.3 Til- og fraflytning Faaborg-Midtfyn Kommune. Kilde: Danmarks Statistik. Det kan konstateres, at den altovervejende del af Faaborg-Midtfyns til- og fraflytninger sker mellem kommunerne på Fyn. Fra de øvrige landsdele i Danmark har Faaborg-Midtfyn oplevet en nettofraflytning på 244 personer i perioden Med andre ord er billedet igen, at flere personer fraflytter end tilflytter Faaborg-Midtfyn. Den største nettofraflytning i perioden sker til København med 389 personer og Østjylland med 297 personer. Den største nettotilflytning sker som nævnt fra Nordsjælland med 187 personer, efterfulgt af Vest- og Sydsjælland med 162 personer og Nordjylland med 46 personer Tilflytning Fraflytning Netto Bornholm København Fyn Københavns omegn Nordjylland Nordsjælland Sydjylland Vest- og Sydsjælland Vestjylland Østjylland Østsjælland Hovedtotal Tabel 2.4 Tilflytning/fraflytning Faaborg-Midtfyn landsdele. Kilde: Danmarks Statistik. Internt i Faaborg-Midtfyn Kommune er det særligt Årslev og Ringe, der har oplevet fremgang i befolkningstallet. Der har været tilbagegang grænsende til stagnation i Faaborg by og Nørre Lyndelse i samme periode. De øvrige byer i kommunen står for den største andel af tilbagegangen i befolkningsudviklingen.

8 Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i Faaborg 8 Folketal 1. januar efter byer og tid Årslev Øvrige byer Ringe Nørre Lyndelse Faaborg Figur 2.2 Befolkningsudvikling i byer og landdistrikter i Faaborg-Midtfyn Kommune. Kilde: Danmarks Statistik. Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning nedenfor viser en fremgang i befolkningstallet i Faaborg-Midtfyn. Dette er dog ikke ensbetydende med, at alle byer og områder vil opleve fremgangen. Specielt nærområdet til Odense forstadsområdet som bl.a. indeholder Årslev. Årslev oplever en fremgang grundet dens geografiske placering tæt på Odense, hvorimod Faaborg byområdet kan forvente at opleve en stagnation Befolkningsfremskrivning 2016 efter område og tid Figur 2.3 Befolkningsfremskrivning Faaborg-Midtfyn Kommune. Kilde: Danmarks Statistik.

9 Andel af borgere Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i Faaborg 9 Samlet set har Faaborg-Midtfyn Kommune oplevet en mindre tilbagegang i befolkningsudvikling i perioden sammenholdt med de øvrige kommuner på Fyn. Faaborg-Midtfyn Kommune har endvidere oplevet en nettofraflytning på 244 personer i perioden Indkomstfordeling I dette afsnit ser vi nærmere på sammensætningen af indkomstgrupper i Faaborg-Midtfyn sammenlignet med de øvrige kommuner på Fyn. Indkomsterne i Faaborg-Midtfyn Kommune svarer til gennemsnittet for Fyn. Kerteminde og Middelfart er de kommuner på Fyn, som har den største andel af høje indkomster, både for enlige og for par. Middelfart og Kerteminde er de kommuner på Fyn, som har den største andel af enlige med en indkomst på kr. og derover før skat. Her placerer Faaborg-Midtfyn sig på niveau med Assens, Nyborg og Svendborg. Faaborg-Midtfyn Kommune placerer sig tæt på toppen blandt de kommuner på Fyn, der har den største andel af par med en samlet indkomst på kr. og derover før skat. Faaborg-Midtfyn Kommune placerer sig i samme felt som kommunerne Middelfart, Svendborg og Odense. Enlige i alt 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% kr. og derover kr kr kr kr kr kr kr kr. Under kr. Figur 2.4 Fordeling af indkomst før skat for enlige. Kilde: Danmarks Statistik.

10 10 Par i alt 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% kr. og derover kr kr kr kr kr kr kr kr. Under kr. Figur 2.5 Fordeling af indkomst før skat for par. Kilde: Danmarks Statistik. Statistikken viser, at Faaborg-Midtfyn Kommune hører til blandt de kommuner på Fyn, hvor borgerne indtægtsmæssigt holder sig tæt på gennemsnittet. Ses der på det ældre segment af tilflyttere til Faaborg-Midtfyn Kommune, har disse en indkomst som er op til 10 % højere end den gennemsnitlige indkomst blandt borgere i samme aldersgruppe, se figuren herunder.

11 11 Figur 2.6. Medianindkomst for årige tilflyttere på kommuner. Kilde: Danmarks Statistik Personbeskatning En parameter, der kan have betydning for, hvor folk bosætter sig, er kommuneskatten og grundskylden. Derfor ser vi i dette afsnit nærmere på, hvordan Faaborg-Midtfyn Kommune placerer sig i forhold til de øvrige kommuner på Fyn. Faaborg-Midtfyn Kommune befinder sig cirka midt i feltet, når der ses på kommuneskatten, som i Faaborg-Midtfyn Kommune er på 26,1 %. Odense Kommune og Middelfart Kommune har med henholdsvis 24,5 % og 25,8 % en noget lavere kommuneskat end Faaborg-Midtfyn Kommune. Ser vi på grundskylden, er Faaborg-Midtfyn Kommune blandt de kommuner, der har den laveste grundskyldspromille. De billigste kommuner på Fyn, når der isoleret set ses på grundskylden, er Middelfart Kommune med 21,2 promille og Odense Kommune med 21,7 promille. I tabellen nedenfor er skatterne fordelt på de enkelte kommuner på Fyn.

12 12 Personbeskatningen fordelt efter beskatningsprocent, tid og område Enhed: - Assens Faaborg-Midtfyn Kerteminde Langeland Middelfart Nordfyns Nyborg Odense Svendborg Ærø Kommunal udskrivningsprocent 26,1 26,1 26,2 27,8 25, ,4 24,5 26,8 26,1 Kirkeskatteprocent 0,95 1,05 0,99 1,14 0,95 1,04 1,14 0,68 1,04 1,07 Grundskyldspromille 22,12 22,85 30,3 24,57 21,29 29,98 27,83 21,71 23,32 30 Kilde: Danmarks Statistik Figur 2.7. Skatter fordelt på kommuner på Fyn. Kilde: Danmarks Statistik. Grundskyldens størrelse har stor økonomisk betydning. En grund til 1 mio. kr. vil f.eks. koste kr. mindre om året i grundskyld i Faaborg-Midtfyn Kommune end i Kerteminde Kommune. Dette taler for at købe grunden i Faaborg-Midtfyn Kommune frem for i Kerteminde Kommune, hvis valget står mellem disse to kommuner, og der isoleret set ses på grundskylden. Da grundskylden er en væsentlig konkurrenceparameter i tiltrækningen af nye borgere og dermed også for udviklingsområdet i Faaborg-Midtfyn, kan Faaborg-Midtfyn Kommune vælge at se nærmere på, hvorvidt denne skal sættes ned for at forbedre konkurrencesituationen for Faaborg- Midtfyn Kommune. Udskrivningsprocenten for Faaborg-Midtfyn lægger 1,6 % højere end Odense Kommune. Når der er tale om en direkte konkurrent, så har det en betydning for om borgere vælger at bosætte sig på den ene eller anden side af kommunegrænsen. For en årlig indtægt på om året vil det betyde ca kr. pr. borger om året. Med en børnefamilie og to indkomster vil det betyde ca kr. om året. Samlet set befinder Faaborg-Midtfyn Kommune sig i en god konkurrencemæssig situation sammenholdt med kommunerne på Fyn, da Faaborg-Midtfyn Kommune har en lav grundskyldspromille, hvilke alt andet lige har positiv betydning for at kunne tiltrække nye borgere til kommunen Beskæftigelse Udviklingen i antallet af arbejdspladser i Faaborg-Midtfyn Kommune er naturligvis afgørende for muligheden for at tiltrække nye borgere til kommunen, hvorfor vi her ser nærmere på den statistiske udvikling i beskæftigelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Beskæftigelsen fordelt på arbejdssted og branche i Faaborg-Midtfyn Kommune er i perioden faldet markant. Kommunen har mistet arbejdspladser, hvoraf de fleste arbejdspladser er forsvundet i brancherne industri samt bygge og anlæg. Ca arbejdspladser er mistet i industrien, mens 490 arbejdspladser er forsvundet i bygge- og anlægsbranchen. Ud over den generelle økonomiske lavkonjunktur i perioden fra 2008 og frem, er den væsentligste årsag til reduktionen i arbejdspladser lukningen af slagteriet i Faaborg.

13 13 Figur 2.8 Beskæftigelse efter arbejdssted og branche. Kilde: Danmarks Statistik.

14 14 Figur 2.9 Beskæftigelse efter bopæl og branche. Kilde: Danmarks Statistik. Beskæftigelsen efter bopæl og branche har oplevet et fald fra lige under beskæftigede i 2008 til beskæftigede i Det tyder på, at de beskæftigede med bopæl i Faaborg- Midtfyn Kommune finder arbejdspladser indenfor Faaborg-Midtfyn Kommune, da antallet af arbejdspladser i Faaborg-Midtfyn Kommune er faldet markant mere end beskæftigelsen er faldet. På trods af, at der ikke er tal fra efter 2013, er der klare indikationer på en positiv beskæftigelsesudvikling i Faaborg-Midtfyn Kommune. Dog bør der arbejdes på at tiltrække flere arbejdspladser, da beskæftigelse vurderes som en afgørende forudsætning for bosætning Pendling I dette afsnit ser vi nærmere på pendlingen til og fra Faaborg-Midtfyn Kommune, da denne også er en del af grundlaget for i sidste ende at kunne estimere efterspørgslen efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i Faaborg. I figuren nedenfor kan det ses, at der i 2008 var knap personer, der pendler ind til deres arbejdspladser i Faaborg-Midtfyn Kommune, mens der er knap personer, der pendler ud af Faaborg-Midtfyn Kommune til deres arbejdspladser i andre kommuner. Dette er eksklusiv de personer, der både bor og arbejder i Faaborg-Midtfyn Kommune.

15 15 Odense Kommune er måske ikke særligt overraskende særdeles interessant for Faaborg- Midtfyn Kommune, idet personer fra Odense Kommune pendler til arbejdspladser i Faaborg-Midtfyn Kommune, mens personer fra Faaborg-Midtfyn Kommune dagligt pendler til arbejdspladser i Odense Kommune. Med andre ord er der knap flere, der pendler fra deres bopæl i Faaborg-Midtfyn Kommune til arbejdspladser i Odense Kommune end omvendt. Svendborg er også interessant for Faaborg-Midtfyn Kommune, idet ca pendler ud, og nogenlunde samme antal tager turen den modsatte retning hver morgen. I 2015 ændrede billedet sig, idet beskæftigelsen i Faaborg-Midtfyn er faldet fra knap til Det vil sige der har været et fald i antallet af borgere med beskæftigelse i Faaborg-Midtfyn Kommune. I samme periode var udpendlingen af borgere fra Faaborg-Midtfyn ligeledes faldet fra knap til Faldet skal findes i borgere som pendler indenfor Faaborg-Midtfyn kommune, som i samme periode faldt med over Faaborg-Midtfyn Indpendling Udpendling Indpendling Udpendling Assens Faaborg-Midtfyn (indenfor kommunen) Kerteminde Langeland Middelfart Nordfyns Nyborg Odense Svendborg Ærø Landsdel byen København Landsdel Københavns omegn Landsdel Nordjylland Landsdel Nordsjælland Landsdel Sydjylland Landsdel Vest- og Sydsjælland Landsdel Vestjylland Landsdel Østjylland Landsdel Østsjælland Uden for Danmark Total Difference Tabel 2.5 Ind- og udpendling - Faaborg-Midtfyn Kommune. Kilde. Danmarks Statistik. De borgere, som pendler ind i Faaborg-Midtfyn kommune, men er bosiddende i f.eks. Odense, kan være modtagelige for at bosætte sig tættere på deres arbejde og derved reducere deres pendlingstid.

16 16 Pendlingen til og fra Faaborg-Midtfyn Kommune hænger ikke mindst sammen med rejsetiden fra bopæl til arbejdsplads. Rejsetider til/fra Faaborg-Midtfyn Kommune med bil og kollektiv transport er med til at definere Faaborg-Midtfyn Kommunes attraktivitet som bosætningskommune, og dermed kommunens evne til at tiltrække nye borgere. Geografisk er Faaborg-Midtfyn kommune stor, og der er store forskelle i rejsetiden. Det er specielt borgere som pendler ind til Faaborg-Midtfyn Kommune, som skal fokuseres på. I 2015 kørte borgere fra Odense til Faaborg-Midtfyn for at arbejde. Muligheden for at tiltrække disse borgere til boliger i Faaborg-Midtfyn, er populært sagt de lavt hængende frugter. Da boligudgifterne alt andet lige er lavere i Faaborg end i Odense. Ydermere reduceres deres transporttider, som også kan være en motiverende faktor. Udpendlingen fra Faaborg-Midtfyn bør ligeledes være et fokusområde. Da infrastrukturen og rejsetiden vil være centralt i beslutningsprocessen for en bosætning for en familie Uddannelsesniveauet Dette afsnit vil undersøge uddannelsesniveauet i de fynske kommuner. Dette skal være med til at undersøge hvilken type arbejdskraft, der er til rådighed i kommunen, og om den skiller sig særligt ud. Højeste fuldførte uddannelse % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% H90 Uoplyst mv. H80 Ph.d. og forskeruddannelser H70 Lange videregående uddannelser, LVU H60 Bacheloruddannelser, BACH H50 Mellemlange videregående uddannelser, MVU H40 Korte videregående uddannelser, KVU H35 Adgangsgivende uddannelsesforløb H30 Erhvervsfaglige uddannelser H20 Gymnasiale uddannelser H10 Grundskole Figur 2.10 Højeste, fuldførte uddannelse i Kilde. Danmarks Statistik.

17 17 Den højeste, fuldførte uddannelse for borgere i Faaborg-Midtfyn kommune var for omkring 81 % en kort videregående uddannelse eller lavere i Dette billede havde ændret sig ni år senere i Her var andelen faldet til 79 %, hvilket er udtryk for, at uddannelsesniveauet i kommunen er steget. Højeste fuldførte uddannelse % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% H90 Uoplyst mv. H80 Ph.d. og forskeruddannelser H70 Lange videregående uddannelser, LVU H60 Bacheloruddannelser, BACH H50 Mellemlange videregående uddannelser, MVU H40 Korte videregående uddannelser, KVU H35 Adgangsgivende uddannelsesforløb H30 Erhvervsfaglige uddannelser H20 Gymnasiale uddannelser H10 Grundskole Figur 2.11 Højeste fuldførte uddannelse i Kilde: Danmarks Statistik. Faaborg-Midtfyn kommune har en bred sammensætning af borgere, som ikke skiller sig ud fra de øvrige kommuner på Fyn. Et øget uddannelsesniveau for Faaborg-Midtfyn Kommune er udtryk for øget kompetencer blandt arbejdsstyrken i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det betyder at udbuddet af kvalificeret arbejdskraft kan medvirke til at tiltrække nye virksomheder i kommunen. 3. Befolkning og bolig- og erhvervsmarkedet i Faaborg I dette afsnit analyseres udviklingen i befolkning samt bolig- og erhvervsmarkedet i Faaborg som led i at kunne identificere den fremtidige efterspørgsel efter grundarealer til boliger og erhverv Befolkningssammensætning i Faaborg Det fremgår af data fra Danmarks Statistik, at der har været et relativt stabilt befolkningstal i Faaborg by fra 2010 til 2016.

18 Befolkningsudvikling - Faaborg by ,6 100,4 100, ,8 99,6 99,4 99,2 99 Befolkningstal (Venstre akse) Index (Højre akse) Figur 3.1 Befolkningsudvikling Faaborg by. Kilde: Danmarks Statistik. Den grønne kurve i ovenstående figur afspejler et indeks over befolkningsudviklingen. Det fremgår af højre akse, at skalaen går fra indeks 99 til indeks 101, hvilket betyder at befolkningstallet svinger indenfor plus/minus 1 %. Det understøttes også af, at i tre ud af de syv år var befolkningstallet i Faaborg. Der har dog i perioden været en mindre tilbagegang på 0,5 % fra 2010 til 2016, hvilket svarer til stagnation. Et nærmest uændret befolkningstal siger dog intet om ændringer i udviklingen i befolkningssammensætningen. Derfor er der set nærmere på, hvordan befolkningen er sammensat på alder. Det fremgår af nedenstående figur, at befolkningen i Faaborg i aldersgruppen under 60 år har været faldende i det meste af perioden. Aldersgruppen år har været relativt kraftigt stigende. For den økonomiske bæredygtighed er det naturligvis uheldigt for Faaborg, at netop befolkningen i den arbejdsdygtige alder fraflytter byen.

19 19 Befolkningstal fordelt på alder og år - Faaborg by Figur 3.2 Befolkningstal fordelt på alder og år i Kilde: Danmarks Statistik Boligpriser i Faaborg Boligsiden har udarbejdet en statistik på udbudspriser på villa- og rækkehuse i Faaborg by. Det fremgår, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris er under kr. pr. m 2. Dog stiger kvadratmeterprisen ved boliger placeret ud til Faaborg Fjord med vandkig. Her kan kvadratmeterprisen stige til mellem kr. pr. m 2. Figur 3.3 Udbudspriser i Faaborg kilde. Boligsiden.dk.

20 20 Udbudsprisen pr. kvadratmeter villabolig svinger meget på landsplan og på Fyn. Ses der på udviklingen over det seneste år, så er landsgennemsnittet mellem kr. pr. m 2. Udbudsprisen på Fyn er noget lavere, nemlig lige over kr. pr. m 2. Faaborg-Midtfyns boliger udbydes til lige over kr. pr. m 2. Tabel 3.4 Udbudspriser i Danmark, Fyn og Faaborg-Midtfyn. Kilde: Realkredit Danmark. En ting er udbudsprisen, en anden er den faktiske salgspris. Det er forventeligt, at den faktiske salgspris er lavere end udbudsprisen. Faaborg-Midtfyn Kommune havde store afslag ift. udbudsprisen i starten af Den nuværende situation viser, at der slås cirka 12,5 % af prisen på villaer ift. udbudsprisen.

21 1992K1 1992K4 1993K3 1994K2 1995K1 1995K4 1996K3 1997K2 1998K1 1998K4 1999K3 2000K2 2001K1 2001K4 2002K3 2003K2 2004K1 2004K4 2005K3 2006K2 2007K1 2007K4 2008K3 2009K2 2010K1 2010K4 2011K3 2012K2 2013K1 2013K4 2014K3 2015K2 2016K1 Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i Faaborg 21 Prisudviklingen i gennemsnitlig kvadratmeterpris i Faaborg og Årslev Faaborg 5792 Årslev Figur 3.5 Gennemsnitlig m2 pris for villaer og rækkehuse i Faaborg og Årslev i 4 kvartaler i Kilde Danmarks Statistik Ovenstående figur viser den gennemsnitlige kvadratmeterpris på villaer og rækkehuse i henholdsvis Faaborg og Årslev. Det skal bemærkes, at der er tale om postnummeret 5600 Faaborg og postnummeret 5972 Årslev, hvilket dækker over en lidt større geografi end selve byerne. Det fremgår, at Faaborg generelt er billigere pr. kvadratmeter end Årslev. Efterspørgslen på ejendomme er derfor højere i Årslev end i Faaborg Virksomhedernes lokalisering i Faaborg Virksomhedernes placering i Faaborg-Midtfyn kommune er i nogen grad afgørende for hvor borgere vælger at bosætte sig. Nedenfor er der på baggrund af data fra CVR-registeret plottet på et kort hvor virksomhederne er placeret.

22 22 Figur 3.6 Virksomhedernes placering i Faaborg-Midtfyn Kommune. Kilde: CVR registret Det fremgår af kortet at virksomhederne i Faaborg-Midtfyn Kommune er placeret fortrinsvis omkring havnemiljøet i Faaborg samt langs de store hovedveje og motorveje. Det fremgår tydeligere af nedenstående kort at virksomhederne i Faaborg by er lokaliseret i området omkring Faaborg Havn.

23 23 Figur 3.7 Virksomhedernes lokalisering i Faaborg ny. Kilde: CVR registret Et naturligt spørgsmål vil være, hvilke typer af virksomheder som er placeret i Faaborg by. Dette spørgsmål kortlægger kortet nedenfor. Figur 3.8 Virksomhedstyper i Faaborg. Kilde: CVR registret Det fremgår, at havneområdet er præget af offentlige institutioner, handel og kultur aktiviteter. I den nordvestlige del af byen fremgår det, at der er et industriområde, hvor transportvirksomheder ligeledes holder til.

24 24 Figur 3.9 Procentuel fordeling af virksomheder på brancher i Faaborg by. Kilde: CVR registret 28 % af virksomhederne er inden for handel, transport og hoteller og restauranter. 27 % af virksomhederne er enten offentlig administration mv. eller kultur og fritidsinstitutioner. Samlet 55 % for de tre brancher alene. Industrivirksomhederne udgør 9 % af de virksomheder der er placeret i postnummer Transporttider fra Faaborg Beliggenheden har en central effekt på prisen og derved efterspørgslen. Et andet element er afstanden til arbejde og skole. Nedenstående liste viser de centrale byer på Fyn, som f.eks. Odense, hvor en stor gruppe pendler til for at arbejde. Her vil det tage ca. 40 minutter at køre i bil fra Faaborg, mens det tager over en time med offentlig transport. Når forældre vælger at bosætte sig i en ny by, i dette tilfælde Faaborg, så har de ligeledes et fokus på uddannelsesmulighederne, samt transporttiden for deres børn, når disse skal starte en ungdomsuddannelse.

25 25 Faaborg Udgangspunkt Afstand Bil (tid) Offentlig transport (tid) Odense 47,1 km 40 min 61 min Svendborg 28,1 km 36 min 51 min Nyborg 58,5 km 45 min 78 min Middelfart 65,6 km 57 min 89 min Årslev 31,6 km 28 min 56 min Nørre Lyndelse 26,9 km 25 min 33 min Ringe 25,6 km 24 min 38 min Assens 34,2 km 33 min 110 min Kerteminde 56,4 km 47 min 100 min Rudkøbing 45,6 km 49 min 95 min Marstal 43,6 km 116 min 196 min Bogense 63,3 km 61 min 104 min Tabel 3.1 Transporttider fra Faaborg by til udvalgte byer på Fyn. Kilde: Google maps og rejseplanen.dk 4. Muligheder I 2010 har kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn Kommune vedtaget en masterplan for Faaborgs udvikling, der beskriver den vision og den udvikling, kommunalbestyrelsen ønsker for Faaborg. I masterplanen hedder det: En af de grundlæggende ideer i Masterplanen er, at Faaborg har alle muligheder for at kombinere vandoplevelser, bykvalitet og attraktive landskaber til en meget stærk og konkurrencedygtig by over for folk, der gerne vil bo i et virkeligt kvalitetsmiljø, for turister, der ønsker autentiske oplevelser, og for vidensvirksomheder, der gerne vil forkæle medarbejderne med attraktive bymæssige rammer. Forudsætningen for at lykkes er investeringer i en fornyelse af Faaborgs oplevelsesværdier og aktivitetsmuligheder. Det være sig både kommunale investeringer i fysiske rammebetingelser og private investeringer i f.eks. nye overnatningstilbud, feriekoncepter, butikker, byerhverv og boliger m.v. Centralt i masterplanen for Faaborg er Firkløveret, der beskriver, hvordan midtbyen skal udvikle sig omkring en række bymiljøer med hver deres identitet. Firkløveret er knudepunktet omringet af et havnemiljø, et købstadsmiljø, et kultur- og idrætsmiljø og den kreative promenade som vist i figuren nedenfor. Dertil skal tillægges et nyt blad i forbindelse med transformationen slagterigrunden hvor arbejdstitlen er erhverv og leisure.

26 26 Det er Faaborg-Midtfyns Kommunes strategi at skabe den nødvendige attraktivitet i Faaborg og samtidig og i forlængelse heraf igangsatte en indsats, der kan realisere en positiv erhvervs- og befolkningsudvikling med flere arbejdspladser og større efterspørgsel efter grunde til boliger og virksomheder. Siden kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn vedtog masterplanen Faaborg i udvikling, er der fra kommunens side foretaget en række større investeringer, som transformerer og værdisætter byen på et højere niveau med nye muligheder for aktiviteter og byliv. Det er vores vurdering, at transformationen og opgraderingen af byen vil bidrage til at skabe en positiv effekt i byens butikker, restauranter, caféer og dermed skabe en større tiltrækningskraft. For at nævne et godt eksempel, er det nye Havnebad et udtryk for et kvalitativt løft af Faaborg by med det formål at få flere mennesker til at bosætte sig i Faaborg og tiltrække flere turister. Havnebadet rummer diverse badefaciliteter som f.eks. udspringsmuligheder, badebroer, sauna m.v. Det er vores vurdering, at havnebadet sammen med de øvrige turismerelaterede faciliteter vil have en positiv effekt på mulighederne for at udvikle turismen i Faaborg, i form af flere besøgende og øget forbrug, hvilket i sidste ende kan gavne beskæftigelsen i form af flere arbejdspladser i Faaborg. På længere sigt vil dette gavne Faaborgs muligheder for at fastholde og tiltrække flere borgere. Og sidst men ikke mindst højner det bylivet for byens nuværende indbyggere. Faaborg-Midtfyn Kommune har i sommeren 2014 igangsat en større områdefornyelse af bymidten. Der er tale om en samlet investering på ca. 19 mio. kr., der både består af statslige midler på ca. 6 mio. kr. og kommunale midler for den resterende økonomi.

27 27 Faaborg-Midtfyn Kommune arbejder i øjeblikket med målsætninger om en transformation af slagterigrunden i Faaborg, der skal indeholde forskellige vækstskabende aktiviteter. Bl.a. arbejdes der på etableringen af et Nordisk Bad på slagterigrunden. Visionen er, at Faaborg skal være Nordeuropas nye badeby hele året for byens borgere og besøgende et poetisk Nordisk Bad og rekreativt, oplevelses- og overnatningsområde på den gamle Danish Crown fabriksgrund ved Faaborg Havn Det er en umiddelbar vurdering, at de nye aktiviteter over en periode kan generere flere virksomheder, der retter sig mod sundhed, fødevarer og leisure i et bredere perspektiv. Det er her oplagt og vigtigt at inkludere og indtænke flere oplevelser i forbindelse med øhavet og landskabet med Svanninge bakker. Samlet set vurderes det at der over en periode på de næste 5 år kan etableres nye arbejdspladser om året.. Faaborg-Midtfyn Kommune har igangsat en spændende bytransformation med gode perspektiver for en fremtidig positiv udvikling i Faaborg. Med afsæt i den igangværende by-transformation i Faaborg har vi identificeret en række områder som formentlig skal understøtte en yderligere positiv udvikling i Faaborg. Nye videns- og kontorarbejdspladser Med bytransformationen får Faaborg en kvalitet og en attraktivitet som vil være spændende for lokalisering af vidensvirksomheder som f.eks. konsulentvirksomheder, arkitektvirksomheder, tegnestuer, design, kunst og kunsthåndværk, reklamevirksomheder hvor tilgængeligheden af varetransport ikke spiller en rolle, men hvor det handler om at være placeret et sted, hvor omgivelsernes kvalitet er i højsædet. Erfaringer viser, at provinsbyer som bl.a. Svendborg, Sønderborg, Horsens, Silkeborg og Herning har oplevet en vækst og udvikling i andelen af kreative virksomheder. Analysen viser, at uddannelsesniveauet i Faaborg-Midtfyn Kommune i den arbejdsdygtige alder er hævet over de sidste 10 år, hvilket kan understøtte et fokus på denne type virksomheder og disses krav til arbejdskraft og uddannelsesniveau. Reduktion af Transporttiden Vi ser et potentiale for at flere mennesker bor i Faaborg og arbejder i Odense. Men transporttiden i bil på 41 minutter hver vej vurderes at være en barriere. Derfor bør der arbejdes for, at reducere transporttiden i bil mellem Faaborg og Odense ved at skabe en mere direkte linjeføring i vejinfrastrukturen der kan afkorte distancen og forbedre transporttiden. Vi finder at Faaborg har en række af de samme by- og havnemæssige kvaliteter som Kerteminde. Forskellen er blot, at det tager ca. 20 minutter i bil fra Kerteminde til Odense mens det taget dobbelt så lang tid fra Faaborg til Odense. Det skal anføres at transporttider på minutter for at komme til Odense, bestemt er ikke skræmmende set i forhold til de øvrige dele af landet - ikke mindst Østdanmark. I Fyn regi, er det dog stadig en lang rejsetid, da Faaborg er i konkurrence med byer som Kerteminde, Ringe, Årslev mv.

28 28 Tiltrækning af pendlere fra Odense og Svendborg Der er personer med bopæl i Odense og personer med bopæl i Svendborg, der dagligt pendler til arbejdspladser i Faaborg-Midtfyn Kommune herunder arbejdspladser i Faaborg. Der er ikke tilgængelige data for indpendlingen til Faaborg isoleret set. Nogle af disse kan formentlig gøres interesseret i at flytte til Faaborg. Det er vores anbefaling, at der fokuseres på to væsentlige forhold. For det første at boligudgifterne i Faaborg er betydelig lavere end på Fyn generelt og i særlig grad i forhold til Odense. For det andet, at Faaborg-Midtfyn Kommune er i besiddelse af en konkurrencedygtig grundskyldpromille, der er den fjerde laveste på Fyn og kun marginalt højere end i Odense. Tiltrækning af det grå guld Faaborg-Midtfyn Kommune tiltrækker i dag ældre med en gennemsnitlig indkomst der er 0-10 % højere end den gennemsnitlige indkomst blandt borgere i samme aldersgruppe. På Fyn tiltrækkes de ældre med en gennemsnitlig indkomst der er 10-20% højere end den gennemsnitlige indkomst af kommunerne Kerteminde, Middelfart, Nordfyn, Nyborg og Langeland. Vi finder at Faaborg med afsæt i beliggenheden og den igangværende by-transformation, bør have potentialet til at tiltrække flere ældre i segmentet med en indkomst på 0-10% højere end landsgennemsnittet, men også tage markedsandele i segmentet de rigere ældre med en gennemsnitlig indkomst, der er 10-20% højere end gennemsnittet. Analysen viser, at den største nettotilflytning til Faaborg-Midtfyn Kommune sker fra Nordsjælland, Vest- og Sydsjælland og Nordjylland, hvorfor der bør fokuseres på disse områder. 5. Absorbering På baggrund af absorberingsanalysen vurderer vi som udgangspunkt: At de eksisterende boliger i Faaborg by kan absorbere nye borgere i Faaborg by de næste fem år. Der vurderes med andre ord ikke at være efterspørgsel efter grundarealer til nye boliger i Faaborg. Det samme gør sig gældende for grundarealer til erhvervsformål. Det er vores vurdering, at en realisering af ambitionerne om udvikling af slagterigrunden i Faaborg med et nyt Nordiske Bad, nye virksomheder og nye arbejdspladser formentlig er det, der sammen med Faaborg-Midtfyn Kommunes indsats i tilknytning til by-transformationen, for alvor kan rykke ved befolkningsudviklingen i Faaborg. Nye arbejdspladser i Faaborg er udgangspunktet for en positiv udvikling i Faaborg, der afstedkomme en stigende efterspørgsel efter boliger i Faaborg.

29 29 Såfremt ambitionerne om en udvikling af slagterigrunden i Faaborg realiseres vil det betyde, at der over en periode på fem år kan skabes nye arbejdspladser i Faaborg om året. Nye arbejdspladser vil øge incitamentet for tilflytning til Faaborg. Vi estimere, at dette vil betyde, at Faaborg kan imødese en nettotilgang på 80 indbyggere. Under denne forudsætning estimeres det at der vil bliver efterspurgt boliger pr. år i fem år samt 0,5-1 erhvervsgrunde pr. år i fem år jf. tabellen nedenfor. Formål Enhed (m 2 ) Antal salg pr. år Samlet grundareal (m 2 ) Boliger Erhverv 250 0,

30 30 6. Kilder Befolkningsprognose Faaborg-Midtfyn Kommune , Faaborg-Midtfyn Kommune, 2016 CVR registret Danmarks Statistik Geodemografisk rapport, 2015 Globaliseringsudfordringer Faaborg-Midtfyn, Region Syddanmark, 2014 Kortlægning af de kreative erhverv i Region Midtjylland, Region Midtjylland, Kreative erhverv og design, Region Syddanmark, 2017 København Universitet, Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi Masterplan for Faaborg, Faaborg-Midtfyn Kommune, 2008 Realkreditrådet Udkast til kommissorium for Transformationen af Slagterigrunden i Faaborg, Faaborg- Midtfyn Kommune,

Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i Faaborg Resumé og sammenfatning

Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i Faaborg Resumé og sammenfatning Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i Faaborg Resumé og sammenfatning 2 17-03-2017 Udarbejdet for: Faaborg-Midtfyn Kommune Udarbejdet af: Realise ApS v/ Martin Elmegaard Mortensen

Læs mere

Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i udviklingsområde på Kerteminde Havn Absorberingspotentialet for bolig og erhverv

Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i udviklingsområde på Kerteminde Havn Absorberingspotentialet for bolig og erhverv Efterspørgsel efter grundarealer til bolig- og erhvervsformål i udviklingsområde på Kerteminde Havn Absorberingspotentialet for bolig og erhverv 2 13-05-2016 Udarbejdet for: Kerteminde Kommune Udarbejdet

Læs mere

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Hvem er københavnerne? I denne analyse er der udarbejdet en karakteristik af københavnerne, hvor der bl.a. er set på befolkningsudvikling, familietyper,

Læs mere

Kontur. Esbjerg Kommune Region Syddanmark Strategi og analyse. Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur. Esbjerg Kommune Region Syddanmark Strategi og analyse. Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Esbjerg Kommune 2008 1 Region Syddanmark Strategi og analyse Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har

Læs mere

TAL TEMA SYDDANMARK I. Haderslev, Kolding og Vejen. Globalisering BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

TAL TEMA SYDDANMARK I. Haderslev, Kolding og Vejen. Globalisering BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK SYDDANMARK I TAL BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK TEMA Globalisering, og, og kommuner rammes af globaliseringen og den generelle lavkonjunktur i form af udflytning af arbejdspladser. Nye job kræver

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Marts Vejle har et godt erhvervsklima og er vokset med nye virksomheder det seneste år Læs side 29

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Marts Vejle har et godt erhvervsklima og er vokset med nye virksomheder det seneste år Læs side 29 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE Marts 2018 har et godt erhvervsklima og er vokset med 1.399 nye virksomheder det seneste år Læs side 29 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER MARTS 2018 INDLEDNING Så er det

Læs mere

de mindre byer i varde k o mmune

de mindre byer i varde k o mmune de mindre byer i varde k o mmune Én kommune Forskellige byer En by er ikke bare en by udnyt forskellene Fælles indsats om fælles udfordringer Hver by har sine styrker og udfordringer Viden til vækst og

Læs mere

t ftlund Potentiale til vækst I hjertet af Sønderjylland En ny fremtid vind i sejlene Fælles indsats om fælles udfordringer

t ftlund Potentiale til vækst I hjertet af Sønderjylland En ny fremtid vind i sejlene Fælles indsats om fælles udfordringer t ftlund En ny fremtid vind i sejlene I hjertet af Sønderjylland Potentiale til vækst Fælles indsats om fælles udfordringer analyse: Vi mangler de unge børnefamilier Viden til vækst og til handling Med

Læs mere

Sådan går det i. svendborg. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. svendborg. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i svendborg Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Svendborg Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Svendborg Kommune.

Læs mere

TAL TEMA.02 SYDDANMARK I GLOBALISERING. Kerteminde Odense BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

TAL TEMA.02 SYDDANMARK I GLOBALISERING. Kerteminde Odense BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK TAL SYDDANMARK I BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK TEMA.02 GLOBALISERING Kerteminde Odense Kerteminde er blandt de kommuner, der er blevet hårdt ramt af lavkonjunkturen. Som nabokommune må Odense

Læs mere

VÆKST BARO ME TER. 5. største kommune. Vejle nu. Læs side 3 VEJLE KOMMUNE / OKTOBER 2019 VEJLE KOMMUNE 1

VÆKST BARO ME TER. 5. største kommune. Vejle nu. Læs side 3 VEJLE KOMMUNE / OKTOBER 2019 VEJLE KOMMUNE 1 VEJLE KOMMUNE / OKTOBER 2019 VÆKST BARO ME TER nu 5. største kommune Læs side 3 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER OKTOBER 2019 INDLEDNING Efteråret er på vej, og det er blevet tid til årets tredje udgave

Læs mere

BYER I BEVÆGELSE. Tommerup. -- // Analyse af byer i udvikling // -- VÆKST OG UDVIKLINGSSTRATEGI

BYER I BEVÆGELSE. Tommerup. -- // Analyse af byer i udvikling // -- VÆKST OG UDVIKLINGSSTRATEGI BYER I BEVÆGELSE Tommerup -- // Analyse af byer i udvikling // -- VÆKST OG UDVIKLINGSSTRATEGI TOMMERUP INTRO BYANALYSER: Byer i udvikling Byer i udvikling er et pilotprojekt, hvor Region Syddanmark i samarbejde

Læs mere

Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor 2008 til 2016

Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor 2008 til 2016 Juni 2017 Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor 2008 til 2016 Indhold Beskæftigelsen i den private sektor...2 Beskæftigelsen i den private sektor fordelt på uddannelsesniveau....4 Beskæftigelsen

Læs mere

Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK

Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK April 2014 Erhvervsstrukturen i Syddanmark Indledning Analysen om erhvervsstrukturen i Syddanmark giver et overblik over den aktuelle erhvervs-

Læs mere

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler. Regional udvikling Strategi og Analyse

Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler. Regional udvikling Strategi og Analyse Uddannelse i Region Syddanmark - kommunale uddannelsesprofiler Regional udvikling Strategi og Analyse Indledning Hovedformålet med rapporten er at give en kvantitativ beskrivelse af uddannelsesniveauet

Læs mere

Udviklingsstatistik 2010

Udviklingsstatistik 2010 Udviklingsstatistik 2010 Velkommen til Skanderborg Kommunes udviklingsprofil 2010 Enhver der bevæger sig rundt i Skanderborg Kommune kan se et veludviklet og dynamisk erhvervsliv med hjemmebase i en af

Læs mere

Udflytning af statslige arbejdspladser

Udflytning af statslige arbejdspladser Udflytning af statslige arbejdspladser Status, 1. kvartal 2017 Forfatter: Anders Hedetoft 16-06-2017 Center for Regional- og Turismeforskning Titel: Udflytning af statslige arbejdspladser Status, 1. kvartal

Læs mere

UDKAST BYER I BEVÆGELSE. Brørup. -- // Analyse af byer i udvikling // --

UDKAST BYER I BEVÆGELSE. Brørup. -- // Analyse af byer i udvikling // -- UDKAST BYER I BEVÆGELSE Brørup -- // Analyse af byer i udvikling // -- UDKAST BRØRUP INTRO BYANALYSER: Byer i udvikling Byer i udvikling er et pilotprojekt, hvor Region Syddanmark i samarbejde med Vejen

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Odense Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Juni Vejle oplever den største vækst i jobs Læs side 33 VEJLE KOMMUNE 1

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Juni Vejle oplever den største vækst i jobs Læs side 33 VEJLE KOMMUNE 1 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE Juni 2016 Vejle oplever den største vækst i jobs Læs side 33 VEJLE KOMMUNE 1 Forsidefoto : Ny analyse fra Akademikernes A-kasse viser da også, at Vejle er den bedste

Læs mere

MONITORERING UDVIKLING FYN 2011. Nøgletal for strategiske mål i Udvikling Fyn

MONITORERING UDVIKLING FYN 2011. Nøgletal for strategiske mål i Udvikling Fyn MONITORERING UDVIKLING FYN 2011 Nøgletal for strategiske mål i Udvikling Fyn Rapporten Udvikling Fyns strategiske fokus i de første leveår udgøres af fem væksttemaer. De fem væksttemaer, vi tror på, er

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Marts Vejle fortsat i top som højindkomst - kommune Læs side 10 VEJLE KOMMUNE 1

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Marts Vejle fortsat i top som højindkomst - kommune Læs side 10 VEJLE KOMMUNE 1 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE Marts 2017 fortsat i top som højindkomst - kommune Læs side 10 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER MARTS 2017 INDLEDNING En kommune, der vokser 2017 er nu for alvor kommet

Læs mere

Vækststrategi 2020 Notat

Vækststrategi 2020 Notat Vækststrategi 2020 Notat www.esbjergkommune.dk Indhold 1. Indledning...- 3-2. Arbejdsmarkedet...- 4-3. Demografi...- 4-4. Uddannelse...- 5-5. Generelle indikatorer...- 5-6. Havne...- 6-7. Bilag...- 7 -

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Marts I 2021 forventes antallet af indbyggere i Vejle Kommune at være højere end i Esbjerg Læs side 8 VEJLE KOMMUNE 1

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Marts I 2021 forventes antallet af indbyggere i Vejle Kommune at være højere end i Esbjerg Læs side 8 VEJLE KOMMUNE 1 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE Marts 2019 I 2021 forventes antallet af indbyggere i Kommune at være højere end i Esbjerg Læs side 8 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER MARTS 2019 INDLEDNING Dette vækstbarometer

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE December Stor interesse for at bo i Vejle og pendle til jobs i de omkringliggende kommuner Læs side 28

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE December Stor interesse for at bo i Vejle og pendle til jobs i de omkringliggende kommuner Læs side 28 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE December 2017 Stor interesse for at bo i og pendle til jobs i de omkringliggende kommuner Læs side 28 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER DECEMBER 2017 INDLEDNING År 2017

Læs mere

VÆKST BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Juni Flere og flere borgere flytter til Vejle Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1

VÆKST BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Juni Flere og flere borgere flytter til Vejle Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1 VÆKST BAROMETER I VEJLE KOMMUNE Juni 2016 Flere og flere borgere flytter til Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1 Forsidefoto : oplever en pæn vækst i antallet af nye virksomheder. En af de helt nye virksomheder

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Faaborg-Midtfyn Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt

Læs mere

Opfølgningsnotat på Fynsanalyse

Opfølgningsnotat på Fynsanalyse Opfølgningsnotat på sanalyse Indledning Rådet og Beskæftigelsesregion Syddanmark fik i november 2012 udarbejdet en strukturanalyse af arbejdsmarkedet på. Dette notat er en opdatering på nogle af de udviklingstendenser,

Læs mere

Statistikken for ejendomspriser udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab.

Statistikken for ejendomspriser udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab. Ejendomspriser 1. kvartal 2009 21. april 2009 Statistikken for ejendomspriser udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for parcel- og rækkehuse

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE August Målsætningen om flere arbejdspladser i 2020 er inden for rækkevidde Læs side 9 VEJLE KOMMUNE 1

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE August Målsætningen om flere arbejdspladser i 2020 er inden for rækkevidde Læs side 9 VEJLE KOMMUNE 1 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE August 2018 Målsætningen om 5.000 flere arbejdspladser i 2020 er inden for rækkevidde Læs side 9 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER AUGUST 2018 INDLEDNING Årets status

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE September Største vækst i befolkningstallet efter København og Aarhus Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE September Største vækst i befolkningstallet efter København og Aarhus Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE September 2016 Største vækst i befolkningstallet efter København og Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER SEPTEMBER 2016 INDLEDNING September-udgaven af Vækstbarometeret

Læs mere

Livssituationen bestemmer, hvor vi helst vil bo bare vi bor grønt

Livssituationen bestemmer, hvor vi helst vil bo bare vi bor grønt Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Strategi og Analyse Dato: Marts 2009 Livssituationen bestemmer, hvor vi helst vil bo bare vi bor grønt Borgerpanelet. 6 ud af 10 i borgerpanelet vil helst bo grønt

Læs mere

Når flyttebilen kører

Når flyttebilen kører SYDDANSKE BYER Når flyttebilen kører flytteanalyse -- rapport nr. 3 -- INTRO Bevægelserne, der binder os sammen Indhold Side Flyttemønstre i Syddanmark... 3 Der bor i alt 1,2 mio. mennesker i Syddanmark.

Læs mere

BYER I BEVÆGELSE. Brørup. -- // Analyse af byer i udvikling // -- VÆKST OG UDVIKLINGSSTRATEGI

BYER I BEVÆGELSE. Brørup. -- // Analyse af byer i udvikling // -- VÆKST OG UDVIKLINGSSTRATEGI BYER I BEVÆGELSE Brørup -- // Analyse af byer i udvikling // -- VÆKST OG UDVIKLINGSSTRATEGI BRØRUP INTRO BYANALYSER: Byer i udvikling Byer i udvikling er et pilotprojekt, hvor Region Syddanmark i samarbejde

Læs mere

Notat 19. juli 2018 J-nr.: / Flere københavnske fraflyttere bosætter sig i omegnskommunerne

Notat 19. juli 2018 J-nr.: / Flere københavnske fraflyttere bosætter sig i omegnskommunerne Notat 19. juli 2018 J-nr.: 211808 / 2520837 Flere københavnske fraflyttere bosætter sig i omegnskommunerne Siden 2015 er flere personer flyttet fra København end til København. Denne nettofraflytning fra

Læs mere

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren. TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // --

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren. TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // -- BYREGIONER I DANMARK Jyllandskorridoren TEMA: Business Region Aarhus Pendlingsanalyse -- // -- INDHOLD Et blik på helheden Sammenhæng og afhængighed... 3 Overblik... 4 Den eksterne pendling... 7 Perspektiv

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Assens Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt

Læs mere

ANALYSENOTAT Middelfart sætter beskæftigelsesrekord

ANALYSENOTAT Middelfart sætter beskæftigelsesrekord ANALYSENOTAT Middelfart sætter beskæftigelsesrekord AF CHEFØKONOM, STEEN BOCIAN, CAND. POLIT ØKONOM JENS UHRSKOV HJARSBECH, CAND. POLIT Fremgang på arbejdsmarkedet Det går langsomt fremad i dansk økonomi,

Læs mere

Sammenfatning af fire motorvejes betydning for vækst.

Sammenfatning af fire motorvejes betydning for vækst. Side 1 Udgivelsesdato : September 2014 Udarbejdet : Muhamed Jamil Eid René Fåborg Kristensen Kontrolleret : Brian Gardner Mogensen Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING OG FORMÅL 3 2 RESULTATER

Læs mere

Sådan går det i. faaborg-midtfyn. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. faaborg-midtfyn. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i faaborg-midtfyn Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Faaborg-Midtfyn Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Sådan går det i. nordfyns. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. nordfyns. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i nordfyns Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Nordfyns Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Nordfyns Kommune. Den

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Nyborg Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt

Læs mere

Sådan går det i. kerteminde. Kommune. beskæftigelsesregion syddanmark

Sådan går det i. kerteminde. Kommune. beskæftigelsesregion syddanmark Sådan går det i kerteminde Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Kerteminde Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Kerteminde Kommune.

Læs mere

Arbejdsmarkedsanalyse. For. Aabenraa Kommune

Arbejdsmarkedsanalyse. For. Aabenraa Kommune Arbejdsmarkedsanalyse For Kommune - 2019 Indledning: En gang årligt udarbejder jobcenteret en arbejdsmarkedsanalyse. Analysen har til formål at belyse udviklingen på arbejdsmarkedet, samt at beskrive forventningerne

Læs mere

&' ( & &'& % ( & &'&'& ))! & &'&'" ( * &'&'+, ( $ &'" - ( "" &'"'&! ))! "" &'"'"! ( ". &'"'+,! ( "/

&' ( & &'& % ( & &'&'& ))! & &'&' ( * &'&'+, ( $ &' - (  &''&! ))!  &''! ( . &''+,! ( / " $ % &' ( & &'& % ( & &'&'& & &'&'" ( * &'&', ( $ &'" - ( "" &'"'& "" &'"'" ( ". &'"', ( "/ &' ( Pendleranalyserne gennemføres forud for fire surveys med henholdsvis beboere i bycentre, beboere i landdistrikter,

Læs mere

DEMOGRAFI OG VELSTAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

DEMOGRAFI OG VELSTAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN DEMOGRAFI OG VELSTAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Midtjylland April 2007 1. Demografi og velstand Demografisk er Midtjylland en uens

Læs mere

Nøgletal om bosætning i Skanderborg Kommune

Nøgletal om bosætning i Skanderborg Kommune Nøgletal om bosætning i Skanderborg Kommune Første udvalgsmøde om bosætning og infrastruktur i Skanderborg Kommune Strategisk Center, Skanderborg Kommune Tirsdag den 19. august 2014 Indhold 1. Nøgletal

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Svendborg Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt

Læs mere

Demografiske forskydninger udfordrer - også boligmarkedet

Demografiske forskydninger udfordrer - også boligmarkedet Demografiske forskydninger udfordrer - også boligmarkedet Af Jan Christensen, jnc@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at anskueliggøre, hvordan udbuddet af ejerboliger i landdistrikterne længere væk

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE September Befolkningsudviklingen hos Vejle Kommune er stigende og kun overgået af Aarhus Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE September Befolkningsudviklingen hos Vejle Kommune er stigende og kun overgået af Aarhus Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE September 2017 Befolkningsudviklingen hos Kommune er stigende og kun overgået af Aarhus Læs side 7 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER SEPTEMBER 2017 INDLEDNING Så er det

Læs mere

VÆKST BARO ME TER. Målet om flere studerende i 2020 lykkes Læs side 9 VEJLE KOMMUNE / JUNI 2019 VEJLE KOMMUNE 1

VÆKST BARO ME TER. Målet om flere studerende i 2020 lykkes Læs side 9 VEJLE KOMMUNE / JUNI 2019 VEJLE KOMMUNE 1 VEJLE KOMMUNE / JUNI 2019 VÆKST BARO ME TER Målet om 2.000 flere studerende i 2020 lykkes Læs side 9 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER JUNI 2019 INDLEDNING Sommeren er på vej, og det er blevet tid til årets

Læs mere

VÆKST BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Juni Antallet af iværksættere stiger nu mere end byrådets erhvervspolitiske målsætning frem mod 2020

VÆKST BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE Juni Antallet af iværksættere stiger nu mere end byrådets erhvervspolitiske målsætning frem mod 2020 VÆKST BAROMETER I VEJLE KOMMUNE Juni 2017 Antallet af iværksættere stiger nu mere end byrådets erhvervspolitiske målsætning frem mod 2020 Læs side 11 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER JUNI 2017 INDLEDNING

Læs mere

Befolkning 2015 i Nyborg Kommune

Befolkning 2015 i Nyborg Kommune Befolkning 2015 i Nyborg Kommune Økonomiafdelingen, 19. februar 2016 INDHOLD 1. Befolkningen i de fynske kommuner... 3 2. Befolkningen i Nyborg Kommune... 4 3. Årsagen til stigningen i Nyborg Kommune...

Læs mere

Sådan går det i. Assens. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. Assens. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i Assens Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Assens Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Assens Kommune. Den handler

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kolding Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt

Læs mere

Statistikken for ejendomspriser udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab.

Statistikken for ejendomspriser udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab. Ejendomspriser 4. kvartal 2008 27. januar 2009 Statistikken for ejendomspriser udarbejdes af Realkreditrådet og Realkreditforeningen i fællesskab. De gennemsnitlige kvadratmeterpriser for parcel- og rækkehuse

Læs mere

Befolkningsudviklingen i Danmark

Befolkningsudviklingen i Danmark Notat 20. juni 2019 Befolkningsudviklingen i Danmark 2010-2019 Resume: I dette notat ser vi på befolkningsudviklingen i Danmark fra 2010 til 2019 i et geografisk perspektiv. Vi kan på baggrund af notatet

Læs mere

Sådan går det i. ærø. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. ærø. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i ærø Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Ærø Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Ærø Kommune. Den handler blandt

Læs mere

Flyttetendenser. Bilag til Bosætningsstrategien for Næstved Kommune 2015

Flyttetendenser. Bilag til Bosætningsstrategien for Næstved Kommune 2015 Flyttetendenser Bilag til Bosætningsstrategien for Næstved Kommune 2015 Indhold Udarbejdelse af materialer....3 Generelle flyttetendenser....4 Tilflyttere....6 Fraflyttere....8 Anbefalinger til bosætningsstrategien...10

Læs mere

Regional udvikling i beskæftigelsen

Regional udvikling i beskæftigelsen Regional udvikling i beskæftigelsen af Forskningschef Mikkel Baadsgaard og stud.polit Mikkel Høst Gandil 12. juni 2013 Kontakt Forskningschef Mikkel Baadsgaard Tlf. 33 55 77 27 Mobil 25 48 72 25 mb@ae.dk

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Fredericia Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt

Læs mere

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune

UDKAST. Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune UDKAST Bosætningsstrategi Ikast-Brande Kommune 2019-2022 Indhold Forord... 5 Ikast-Brande Kommune har en god beliggenhed. 7 Indbyggertallet vokser... 8 Vision... 9 2022-mål... 10 Målgrupper... 12 Indsatsområder...

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE December Fortsat største vækst i antallet af fuldtidsbeskæftigede. Læs side VEJLE KOMMUNE 1

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE December Fortsat største vækst i antallet af fuldtidsbeskæftigede. Læs side VEJLE KOMMUNE 1 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE December 2016 Fortsat største vækst i antallet af fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere Læs side 17-18 VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER DECEMBER 2016 INDLEDNING

Læs mere

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren TEMA: Pendlingsanalyse Vestdanmark i bevægelse

BYREGIONER I DANMARK. Jyllandskorridoren TEMA: Pendlingsanalyse Vestdanmark i bevægelse BYREGIONER I DANMARK Jyllandskorridoren TEMA: Pendlingsanalyse Vestdanmark i bevægelse INDHOLD Pendlingsanalyse Indhold Intro... Trafik i Danmark... Pendlingsstrømme... Kommuner og byer... 3 4 8 12 2 Landsdele

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Aabenraa Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Haderslev Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt

Læs mere

Nordals Tæt på Befolkning, arbejdspladser og boliger

Nordals Tæt på Befolkning, arbejdspladser og boliger BYER I BEVÆGELSE Nordals Tæt på Befolkning, arbejdspladser og boliger INDHOLD Indhold FN s verdensmål Denne publikation handler om: Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund Verdensmål 17: Partnerskaber

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Vejle Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt et

Læs mere

UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN

UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN UDDANNELSE I REGION MIDTJYLLAND - UDDRAG FRA ANALYSEGRUNDLAGET FOR DEN REGIONALE UDVIKLINGSPLAN Analysegrundlaget er udarbejdet af Region Midtjylland April 2007 Uddannelse Uddannelsesniveauet i Region

Læs mere

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK

BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND ARBEJDSMARKEDSOVERBLIK Arbejdsmarkedet i tal 2. halvår 2011 December 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE BESKÆFTIGELSE, LEDIGHED OG ARBEJDSSTYRKE 1 BEFOLKNING OG UDDANNELSE

Læs mere

Det gode liv i Faaborg-Midtfyn Kommune. Opfølgning på den regionale vækst- og udviklingsstrategi og Faaborg-Midtfyn Kommunes Udviklingsstrategi

Det gode liv i Faaborg-Midtfyn Kommune. Opfølgning på den regionale vækst- og udviklingsstrategi og Faaborg-Midtfyn Kommunes Udviklingsstrategi Det gode liv i Kommune Opfølgning på den regionale vækst- og udviklingsstrategi og Kommunes Udviklingsstrategi Baggrund Region Syddanmark og Kommune arbejder med at skabe det gode liv for borgere og gode

Læs mere

fyn 2012 www.regionsyddanmark.dk/detgodeliv Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

fyn 2012 www.regionsyddanmark.dk/detgodeliv Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur FYN 2012.indb 1 fyn 2012 www.regionsyddanmark.dk/detgodeliv Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark 01-03-2013 14:02:07 INTRO Tal til strategien Indhold I den regionale udviklingsplan

Læs mere

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark

Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Kontur Kommunale nøgletal for udvikling i Region Syddanmark Sønderborg Kommune 2008 regionsyddanmark.dk Forord I arbejdet med Den Regionale Udviklingsplan og visionen om Det gode liv har mange efterspurgt

Læs mere

Sådan går det i. middelfart. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. middelfart. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i middelfart Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Middelfart Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Middelfart Kommune.

Læs mere

Kommunal flytteanalyse Randers Horsens - Viborg

Kommunal flytteanalyse Randers Horsens - Viborg Kommunal flytteanalyse 2012 2014 Randers Horsens - Viborg Tabellen sammenholder til- og fraflytning, samt nettoudviklingen i Randers, Horsens og Viborg i perioden 2012 2014. Til- og fraflytninger, samt

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:12 14. december 2018 Regionale regnskaber 2017 Resumé: En større del af Danmarks BNP skabes nu i København sammenlignet med for ti år

Læs mere

Februar 2009. dog med store regionale forskelle. Visse jyske byer som Randers, Aalborg og Århus adskiller sig fra den generelle nedadgående tendens.

Februar 2009. dog med store regionale forskelle. Visse jyske byer som Randers, Aalborg og Århus adskiller sig fra den generelle nedadgående tendens. Februar 2009 Boligudbuddet steg svagt i februar Efter 3 måneder med fald steg boligudbuddet svagt gennem februar. En stigning i udbuddet af parcel- og rækkehuse var årsag til dette, idet udbuddet af ejerlejligheder

Læs mere

Januar Fritidshuse blev udbudt til gennemsnitlige kvadratmeterpriser, som lå 3 pct. lavere end på samme tid sidste år.

Januar Fritidshuse blev udbudt til gennemsnitlige kvadratmeterpriser, som lå 3 pct. lavere end på samme tid sidste år. Januar 2009 Boligudbuddet faldt i januar Boligudbuddet faldt med 1.444 boliger hen over måneden. Faldet markerer den 3. måned i træk med lavere boligudbud. 61.177 boliger var til salg på internettet ved

Læs mere

Hovedtal og forudsætninger

Hovedtal og forudsætninger Hovedtal og forudsætninger Resultatopgørelse Mio. kr. Regnskab 2015 Forventet regnskab 2016 Budget 2017 Budgetoverslagsene 2018 2019 2020 Skatter 7.717,1 7.965,2 8.256,3 8.515,3 8.756,5 9.046,3 Tilskud

Læs mere

Hvem flytter, når lokale arbejdssteder lukker, og mennesker mister deres arbejde? Juni 2017

Hvem flytter, når lokale arbejdssteder lukker, og mennesker mister deres arbejde? Juni 2017 Hvem flytter, når lokale arbejdssteder lukker, og mennesker mister deres arbejde? Juni 2017 Opsummering 7 Opsummering I Danmark har man, ligesom i mange andre europæiske lande, oplevet et flyttemønster

Læs mere

Arbejdsmarkedet i Faxe Kommune

Arbejdsmarkedet i Faxe Kommune Arbejdsmarkedet i Faxe Kommune Neden for er en beskrivelse af arbejdsmarkedet i Faxe Kommune. I forbindelse med beskrivelsen sammenlignes arbejdsmarkedet i kommunen med arbejdsmarkedet i hele landet og

Læs mere

Roskilde. September 2017

Roskilde. September 2017 Roskilde September 2017 1 Boligmarkedets udvikling V/ Regionsdirektør John Borrisholt EDC Erhverv Poul Erik Bech Roskilde / Lokalt Demografi Udgangspunkt 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026

Læs mere

April parcel- og rækkehus på 140 kvadratmeter udbydes således til knap kr.

April parcel- og rækkehus på 140 kvadratmeter udbydes således til knap kr. April 2009 Boligudbuddet øget i april Udbuddet af ejerboliger til salg på internettet fortsatte i april stigningen gennem de seneste måneder. Parcel- og rækkehuse og fritidsboliger trækker fortsat stigningen,

Læs mere

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE September Største vækst i befolkningstallet efter København og Aarhus Læs side X VEJLE KOMMUNE 1

BAROMETER. I VEJLE KOMMUNE September Største vækst i befolkningstallet efter København og Aarhus Læs side X VEJLE KOMMUNE 1 VÆ K S T BAROMETER I VEJLE KOMMUNE September 2016 Største vækst i befolkningstallet efter København og Læs side X VEJLE KOMMUNE 1 2 VÆKSTBAROMETER SEPTEMBER JUNI 2016 2016 INDLEDNING September-udgaven

Læs mere

Statistik over udviklingen i Silkeborg Kommune 2008

Statistik over udviklingen i Silkeborg Kommune 2008 Statistik over udviklingen i Silkeborg Kommune 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE Sammenfatning 2 1. Indledning 5 2. Folketal 5 2.1 Indbyggertal 5 2.2 Aldersfordeling 6 3. Uddannelsesniveau 8 4. Indkomstfordeling

Læs mere

FREMSKRIVNINGSNOTAT. Fremskrivning af den regionale udvikling med SAM -K/LINE - December

FREMSKRIVNINGSNOTAT. Fremskrivning af den regionale udvikling med SAM -K/LINE - December FREMSKRIVNINGSNOTAT Fremskrivning af den regionale udvikling med SAM -K/LINE - December 2018 20-12-2018 Kontakt: Nino Javakhishvili-Larsen Tlf.: 30 85 51 86, njl@crt.dk Titel: Fremskrivningsnotat Fremskrivning

Læs mere

Erhvervsnyt fra estatistik April 2014

Erhvervsnyt fra estatistik April 2014 Erhvervsnyt fra estatistik Fremgang i antallet af fuldtidsstillinger København, Fyn og Østjylland trækker væksten For første gang i fem år skabes der nu flere fuldtidsstillinger i Danmark. Der er dog store

Læs mere

Nøgletal for region Syddanmark

Nøgletal for region Syddanmark Nøgletal for region Syddanmark - - Forord Nøgletal for region Syddanmark Nøgletal for region Syddanmark er udarbejdet i et samarbejde mellem AF-regionerne Fyn, Ribe, Sønderjylland og Vejle. Baggrunden

Læs mere

Danmark er mindre urbaniseret end EU som helhed

Danmark er mindre urbaniseret end EU som helhed 11. august 16 16:9 Danmark er mindre urbaniseret end EU som helhed Af Anne Kaag Andersen og Henning Christiansen Danskerne samles i stigende grad i de større byer, men Danmark ligger i den halvdel af de

Læs mere

Befolkningsprognose

Befolkningsprognose Befolkningsprognose 2015 2026 Dato12.05.2014 Befolkningsprognoser er behæftet med en vis usikkerhed, idet prognosens forudsætninger om fødselshyppighed, dødelighed, boligmassen samt ind og udvandring kan

Læs mere

P R E S S E M E D D E L E L S E

P R E S S E M E D D E L E L S E P R E S S E M E D D E L E L S E Boligmarkedet: Fremgang i langt de fleste kommuner I 76 kommuner er både priser og antallet af handler steget. Det er ret usædvanligt, og kun i tre kommuner er hverken priser

Læs mere

Nøgletal om Næstved Kommune

Nøgletal om Næstved Kommune Nøgletal om Næstved Kommune Bilagsmateriale til Kommuneplanstrategi 2019 for Næstved Kommune Indhold Kommunens borgere og befolkningstilvækst...2 Alderssammensætningen...4 Arbejdsstyrke og beskæftigede...4

Læs mere

Diskussionspapir 17. november 2014

Diskussionspapir 17. november 2014 Diskussionspapir 17. november 2014 Tema 6: Infrastruktur Forberedt for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til konferencen Industrien til debat. Virksomheder er afhængige af hurtig og billig transport

Læs mere

September Flere boliger på nettet I september var godt boliger til salg på internettet. Det er flere end i august.

September Flere boliger på nettet I september var godt boliger til salg på internettet. Det er flere end i august. September 2007 Flere boliger på nettet I september var godt 55.000 boliger til salg på internettet. Det er 1.100 flere end i august. Antallet af udbudte parcel- og rækkehuse har ligget nogenlunde stabilt

Læs mere

Hvorfor flytte til Fyn?

Hvorfor flytte til Fyn? Hvorfor flytte til Fyn? Hvorfor flytte til Fyn i stedet for til f.eks. Sjælland eller Jylland? Folk siger altid, at de vil bo i nærheden af NATUREN Folk siger altid, at de vil bo i nærheden af NATUREN

Læs mere

konklusioner borgerne

konklusioner borgerne Borgerne Dette afsnit beskriver borgerne i Faaborg-Midtfyn Kommune. Borgernes karakteristika påvirker i væsentlig grad hvilke services, kommunen skal levere. Derudover sætter borgerne i høj grad rammerne

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen er et projekt med et enormt potentiale Hvorfor? Fordi det modsat næsten alle andre infrastrukturprojekter ikke kun handler om at opgradere en eksisterende

Læs mere

FREMSKRIVNINGSNOTAT. Fremskrivning af den regionale udvikling med SAM -K/LINE - December

FREMSKRIVNINGSNOTAT. Fremskrivning af den regionale udvikling med SAM -K/LINE - December FREMSKRIVNINGSNOTAT Fremskrivning af den regionale udvikling med SAM -K/LINE - December 2018 20-12-2018 Kontakt: Nino Javakhishvili-Larsen Tlf.: 30 85 51 86, njl@crt.dk Titel: Fremskrivningsnotat Fremskrivning

Læs mere

Vækst og produktivitet på tværs af Danmark

Vækst og produktivitet på tværs af Danmark Vækst og produktivitet på tværs af Danmark Af Jonas Dan Petersen, JDPE@kl.dk Formålet med dette analysenotat er belyse den økonomiske vækst og produktivitet på tværs af landet i perioden 1995-2015 med

Læs mere

Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK

Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK September 212 Erhvervsstrukturen i Syddanmark Indledning Analysen om erhvervsstrukturen i Syddanmark giver et overblik over den aktuelle

Læs mere