Udviklingen på oliemarkedet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udviklingen på oliemarkedet"

Transkript

1 65 Udviklingen på oliemarkedet Jens Erik Boesen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Olie er en af verdens vigtigste energikilder. Adgang til olie er derfor væsentlig for den økonomiske vækst, og olieprisen har stor betydning for den generelle prisudvikling. Da en stor del af verdens oliereserver er koncentreret i få lande, sker der store pengeoverførsler fra mange olieimporterende til få olieeksporterende lande. Dette har ført til oprettelse af store nationale investeringsfonde, der investerer indtægter fra olien i de finansielle markeder. Udviklingen på oliemarkedet har derfor, ud over den direkte effekt på vækst og inflation, en indirekte effekt på den økonomiske udvikling via kapitalmarkederne. Olieprisen har inden for de seneste år gennemgået en dramatisk udvikling. I en lang årrække fra midten af 19'erne til årtusindskiftet lå den med få undtagelser på et nogenlunde konstant niveau på -3 dollar pr. tønde. Herefter steg olieprisen frem til juli 8, hvor den nåede 145 dollar pr. tønde det hidtidigt højeste niveau også i reale termer. Den finansielle krise, der brød ud i efteråret 8, førte til et kollaps i olieprisen. Ved årsskiftet 8/9 lå prisen på ca. dollar pr. tønde. I løbet af 9 blev prisen fordoblet, og den ligger p.t. på dollar pr. tønde. Det svarer til niveauet, før den økonomiske krise brød ud, jf. figur 1. I det følgende præsenteres de væsentligste drivkræfter på oliemarkedet. En del af prisstigningen frem til midten af 8 skyldtes øget efterspørgsel efter olie primært fra vækstøkonomier. Den øgede efterspørgsel blev i et vist omfang imødekommet af øget produktion i OPEC-landene. En anden del af forklaringen var lav ledig produktionskapacitet, som skabte frygt for, at udbuddet ikke kunne følge den øgede efterspørgsel. Finanskrisen og den efterfølgende økonomiske krise førte til et betydeligt fald i den globale olieefterspørgsel og kraftigt faldende oliepriser. Den store volatilitet i olieprisen i 8 skyldtes lav prisfølsomhed for olieudbud og -efterspørgsel i kombination med store skift i efterspørgslen. Det har været fremført, at spekulation i de finansielle markeder har bidraget til øget volatilitet. På baggrund af data fra futuresmarkedet i USA kan man ikke påvise en stærk sammenhæng mellem spekulation og prisudvikling.

2 66 OLIEPRISEN Figur 1 Dollar pr. tønde Kilde: Energy Information Administration. En stabil prisudvikling på oliemarkedet kræver opbygning af en vedvarende overkapacitet i produktionsapparatet. Det skaber en stødpude, der kan imødekomme kortsigtede ændringer i udbud eller efterspørgsel, hvilket vil stabilisere olieprisen. EFTERSPØRGSELS- OG UDBUDSFORHOLD PÅ OLIEMARKEDET Efterspørgslens pris- og indkomstfølsomhed På kort sigt har prisændringer på olie begrænset effekt på den efterspurgte mængde. Det afspejler, at det er vanskeligt at erstatte olie med andre energiformer. På langt sigt er efterspørgslens prisfølsomhed større, om end den er begrænset, jf. tabel 1, som viser estimater for olieefterspørgslens priselasticitet for en række geografiske områder på kort OLIEEFTERSPØRGSLENS PRIS- OG INDKOMSTELASTICITET Tabel 1 Priselasticitet Indkomstelasticitet Kort sigt Langt sigt Kort sigt Langt sigt OECD Nordamerika... -,2 -,12,4,22 OECD Europa... -,3 -,11,14,49 Asien... -,3 -,21,9,73 Mellemøsten... -,1 -,7,7,67 Latinamerika... -,3 -,28,9,94 Kilde: IEA, World Energy Outlook, 6, s. 287.

3 67 sigt (inden for 1 år) og på langt sigt (inden for 1-15 år). Priselasticiteten angiver den procentvise ændring af efterspørgslen ved en stigning i olieprisen på 1 pct. Endvidere vises indkomstelasticiteten, som angiver ændringen i efterspørgslen som følge af en stigning i indkomsten pr. indbygger på 1 pct. Indkomstelasticiteten, særlig på langt sigt, er størst for vækstøkonomierne og udviklingslandene. Vækst i bruttonationalproduktet, BNP, i disse lande fører til forholdsvis stærk stigning i efterspørgslen efter olie. Efterspørgselsforhold Det globale olieforbrug i 9 var på 84,9 millioner tønder om dagen 1. Heraf udgjorde efterspørgslen fra OECD-lande 45,5 millioner tønder (54 pct.), mens efterspørgslen fra ikke-oecd-lande udgjorde de resterende 39,3 millioner tønder (46 pct.), jf. figur 2. Den globale olieefterspørgsel steg frem til begyndelsen af 8, hvorefter den faldt som følge af den økonomiske krise, jf. figur 3. Stigningen i efterspørgslen var drevet af ikke-oecd-lande. Rent faktisk har efterspørgslen fra OECD-landene udvist en svagt faldende tendens fra 7 og frem. Den årlige vækst i efterspørgslen fra ikke-oecd-lande i perioden 2-8 har til tider været stærk. Bl.a. steg efterspørgslen kraftigt omkring 4, hvilket medførte en betydelig stigning i olieprisen fra 4 og frem, jf. figur 1. Udbruddet af den økonomiske krise har ført til faldende efterspørgsel fra OECD-landene, mens efterspørgslen fra landene uden for OECD kun faldt kortvarigt og nu stiger igen, jf. figur 3. Det er kendetegnende for mange lande med forholdsvis lave indkomster, at energiforbrug og dermed olieforbrug subsidieres. Hermed slår prisudsving på de globale oliemarkeder kun delvis igennem på priserne på de pågældende lokale markeder. Det har været en medvirkende årsag til, at efterspørgslen fra landene uden for OECD steg selv i perioden 6 til 1. halvår 8, der var kendetegnet af store prisstigninger. Udbudsforhold Stigningen i efterspørgslen efter olie siden årtusindskiftet er på udbudssiden blevet imødekommet ved, at især OPEC løbende har øget produktionen. Produktionen fra ikke-opec-lande er derimod ikke steget de seneste år, jf. figur 4. 1 Ifølge Det Internationale Energiagentur, IEA, Oil Market Report, uar 1.

4 68 EFTERSPØRGSLEN EFTER OLIE Figur 2 Mio. tønder pr. dag OECD Ikke-OECD Globalt Kilde: Energy Intelligence, Bloomberg. OPEC har i en lang årrække tilpasset produktionsniveauet for at imødekomme ændringer i den globale efterspørgsel. I perioder med stor vækst i efterspørgslen, fx i 3-4, har OPEC reageret ved at øge produktionen og derved mindske den ledige produktionskapacitet. Tilsvarende har OPEC tilpasset produktionsniveauet til den lavere efterspørg- EFTERSPØRGSLEN EFTER OLIE, ÅRLIGE ÆNDRINGER Figur 3 Pct OECD Ikke-OECD Globalt Kilde: Energy Intelligence, Bloomberg.

5 69 OLIEPRODUKTIONEN Figur 4 Mio. tønder pr. dag OPEC Ikke-OPEC Globalt Kilde: Energy Information Administration. sel fra slutningen af 8. Den ledige kapacitet i OPEC-landene er p.t. på et højt niveau på 5 millioner tønder pr. dag, svarende til knap 6 pct. af den globale efterspørgsel, jf. figur 5. Uden for OPEC er produktionskapaciteten udnyttet fuldt. Derfor var det fx ikke muligt at øge produktionen væsentligt, da oliepriserne steg kraftigt fra 5 til midten af 8. Ved en udvidelse af produktionskapaciteten går der lang tid, fra investeringen foretages, til der kan produceres. Produktionen fra ikke-opec-lande kan dermed ikke øges på kort sigt for at imødekomme en øget efterspørgsel. Udbuddets priselasticitet er derfor lav i ikke-opec-landene. Ovennævnte forhold betyder, at OPEC agerer som udbyder af den marginale tønde olie. Dermed får OPEC stor betydning for olieprisen. ÆNDRING I OPEC-PRODUKTION OG -KAPACITET SAMT EFTERSPØRGSEL Figur 5 Mio. tønder pr. dag Ændring OPEC-produktion Ændring ledig OPEC-kapacitet Ændring global efterspørgsel Oliepris, dollar pr. tønde Oliepris Ledig OPEC-kapacitet (højre akse) Mio. tønder pr. dag Kilde: Energy Information Administration.

6 7 OPEC har i en lang årrække forsøgt at styre olieprisen gennem aftaler om produktionsniveauet. Traditionelt har OPEC haft svært ved at opretholde disciplinen, da enkelte lande har afveget fra det aftalte produktionsniveau. Det har dog ikke været tilfældet det seneste år. UDVIKLINGEN PÅ OLIEMARKEDET I 8 OG 9 I 1. halvår 8 steg olieprisen med ca. 5 pct., mens den faldt 7 pct. fra toppen i 2. halvår 8. I løbet af 9 blev prisen fordoblet. Spørgsmålet er, om udviklingen kan forklares ud fra efterspørgsels- og udbudsforhold, jf. boks 1. En anden mulighed er, at spekulation har haft indflydelse på prisen. Efterspørgsel og udbud i 8 og 9 Det blev i 1. halvår 8 klart, at vækstudsigterne for USA og også for euroområdet var relativt svage. Dette førte til, at IEA gradvis nedjusterede forventningerne til den globale olieefterspørgsel i 8, jf. figur 6. Forventningen til efterspørgslen i 8 fra OECD-landene blev nedjusteret med 2 pct. i perioden uar- juli, hvorimod den fra ikke-oecdlandene var relativt konstant. I månederne efter Lehman Brothers' konkurs i september 8 blev forventningen til olieefterspørgslen i 8 og især 9 nedjusteret kraftigt. I takt med at det blev klart, at der var tale om en global afmatning, nedjusteredes forventningen til efterspørgslen både for OECDlande og for ikke-oecd-lande. I løbet af 9 er forventningerne til det globale olieforbrug i 9 og 1 blevet opjusteret løbende, dog især for ikke-oecd-landene. Samlet set er der fra 2. halvår 8 og frem konsistens mellem ændringen i olieprisen og forventningsudviklingen til efterspørgslen. En række negative efterspørgselsstød i efteråret 8 stemmer overens UDBUD OG EFTERSPØRGSEL KONSEKVENSER FOR OLIEPRISEN Boks 1 På grund af den lave kortsigtede prisfølsomhed for både efterspørgslen og udbuddet af olie vil små ændringer i efterspørgsels- eller udbudsforhold potentielt kunne resultere i stor prisvolatilitet. Til illustration kan man forestille sig en situation med et efterspørgselsstød på 1 pct. Sammenholdes med en efterspørgselspriselasticitet på,3, jf. tabel 1, og et uelastisk udbud (svarende til en situation, hvor der ikke er nogen ledig produktionskapacitet), vil tilpasningen kræve, at ligevægtsprisen skal stige med 33 pct., for at udbud og efterspørgsel balancerer. Konsekvensen er, at der i perioder med stigende efterspørgsel, men lav ledig kapacitet, vil være et stort opadgående pres på olieprisen. Det var fx tilfældet i perioden 3-6 og 1. halvår 8, jf. figur 5.

7 71 OLIEPRIS OG FORVENTNINGER TIL GLOBAL OLIEEFTERSPØRGSEL Figur 6 Mio. tønder pr. dag 9 Dollar pr. tønde apr 7 jul 7 okt 7 8 apr 8 jul 8 okt 8 9 apr 9 jul 9 okt Oliepris (højre akse) Kilde: De månedlige Oil Market Reports fra IEA og Bloomberg. med det store fald i olieprisen, ligesom de positive efterspørgselsstød siden foråret 9 er konsistente med en stigende oliepris. Udviklingen i 1. halvår 8 er derimod sværere at forklare ud fra nyheder om efterspørgslen. På udbudssiden var den ledige kapacitet begrænset ved indgangen til 8, jf. figur 5. Der var derfor udsigt til et stramt oliemarked, hvilket i tidligere år havde givet anledning til kraftige stigninger i olieprisen. Usikkerhed om, hvorvidt OPEC var i stand til at øge udbuddet i takt med en øget efterspørgsel, kan have forårsaget den kraftigt stigende oliepris. Efter udbruddet af krisen reagerede OPEC i efteråret 8 på de faldende priser ved i to omgange at sænke kvoten den ønskede produktion i OPEC-landene. Det var med til at stabilisere prisen omkring årsskiftet 8/9. Spekulative handelsstrømme i de finansielle markeder Aktiviteten i markederne for råvarerelaterede finansielle produkter er øget kraftigt siden årtusindskiftet. Råvarer er blevet en separat aktivklasse, som finansielle investorer kan anvende til fx at diversificere deres eksisterende porteføljer eller blot opnå eksponering mod råvarer. Denne udvikling har dannet baggrund for synspunktet om, at udviklingen i olieprisen i 8 ikke udelukkende kan henføres til fundamentale faktorer, men at spekulative handelsstrømme i de finansielle markeder har bidraget til volatiliteten.

8 72 Handel med olie kan ske i spotmarkedet. Her handles olien til den gældende markedspris, og der sker fysisk levering af olien fra sælger til køber. Alternativt kan olie handles på de finansielle markeder fx futuresmarkedet. En futureskontrakt er en aftale om køb af olie til levering på et bestemt fremtidigt tidspunkt til en på forhånd aftalt pris. Det er dog langt fra altid, at investorer køber futures med henblik på at skaffe olie. Ved at sælge kontrakten eller afvikle kontant inden udløb undgås levering. Det giver finansielle investorer og spekulanter mulighed for at eksponere sig over for olieprisen. De bedste offentligt tilgængelige data er fra amerikanske Commodity Futures Trading Commission, CFTC, som stiller information til rådighed om handelsstrømme i amerikanske futuresmarkeder for en lang række råvarer bl.a. olie. CFTC klassificerer i deres ugentlige rapport Disaggregated Commitment of Traders, DCOT, investorer i futuresmarkedet efter, om investorerne bruger dette marked til et spekulativt formål eller ej 1. Ikke-spekulative investorer kan fx være producenter, der ønsker at afdække risici ved ændringer i olieprisen. Et velfungerende futuresmarked kræver, at der findes spekulanter, som er villige til at agere som modparter for ikke-spekulanter. Spørgsmålet er, om spekulanterne har taget væsentligt mere risiko, end hvad der er nødvendigt for, at ikke-spekulanter kan få afdækket deres risici. Spekulanters andel af futuresmarkedet øges fra midten af 7 og frem mod midten af 8, hvorefter den falder frem mod årsskiftet 8/9, jf. figur 7. På grund af den relativt korte historik kan man dog ikke umiddelbart afgøre, om graden af spekulation har været unormalt høj. Det har fra flere sider, bl.a. IMF og CFTC, været forsøgt at finde en sammenhæng mellem spekulative handelsstrømme i råvaremarkeder og prisudviklingen. Overordnet har det dog ikke været muligt. Fx har CFTC på baggrund af daglige data foretaget en analyse af, om ændringer i investorpositioner kan forudsige ændringer i prisen. Deres konklusion er, at det ikke forholder sig sådan. Det forholder sig snarere omvendt. Altså er der ikke statistisk belæg for, at spekulative handelsstrømme har drevet den efterfølgende prisudvikling, se CFTC (8). 1 Mere specifikt inddeles i følgende kategorier: Producer/Merchant/Processor/User, Swap Dealer, Managed Money og Other Reportable. Her kategoriseres de tre sidstnævnte som spekulative investorer, mens producentkategorien kategoriseres som ikke-spekulativ.

9 73 SPEKULANTERS ANDEL AF FUTURESMARKEDET OG OLIEPRISEN Figur 7 Pct. Dollar pr. tønde jul 6 7 jul 7 8 jul 8 9 jul 9 1 Spekulanters andel Oliepris (højre akse) Kilde: CFTC og Bloomberg. AFSLUTNING Udsvingene i oliemarkedet har været historisk store de seneste år. På efterspørgselssiden vil den fremtidige udvikling i høj grad blive bestemt af landene uden for OECD. Efterspørgslen fra OECD-landene forventes at falde svagt de kommende år. Væksten forventes hovedsageligt at komme fra Asien, deriblandt Kina, Indien og Mellemøsten. På udbudssiden kan OPEC-landene på kort sigt øge produktionen, såfremt efterspørgslen stiger. De har ledig kapacitet svarende til en produktion på 5, millioner tønder om dagen. Heraf tegner Saudi Arabien sig for 3,8 millioner tønder. Udbuddet kan dog på længere sigt komme under pres. Produktionen fra eksisterende felter, især uden for OPEC, falder kraftigt. Produktion fra modne felter falder op til 1 pct. om året. For at produktionsniveauet fra eksisterende felter kan blive opretholdt, kræves derfor forbedrede udvindingsmetoder, hvilket kan være omkostningsfuldt. Udvikling af nye felter kræver store investeringer, og der går lang tid, fra investeringen foretages, til produktionen påbegyndes. Endvidere er nye felter vanskeligere tilgængelige, og produktionsomkostningerne er høje, jf. figur 8. Den store volatilitet i olieprisen vanskeliggør langsigtet planlægning, og der er således betydelige risici forbundet med investering i ny produktionskapacitet.

10 74 OLIERESERVER OG PRODUKTIONSOMKOSTNINGER Figur 8 Produktionsomkostninger, 8 - dollars Producerende felter MENA (Mellemøsten og Nordafrika) Anden konventionel olie Dybvand og ultra dybvand CO 2 EOR EOR Arktisk Tung olie og bitumen Olieskifer Gas til olie (teknologi, der omdanner naturgas til olie) Kul til olie (teknologi, der omdanner kul til olie) Oliereserver, mia. tønder Anm.: Enhanced Oil Recovery, EOR (generisk term for teknikker, der øger mængden af olie, der kan trækkes ud af et oliefelt). Kilde: IEA. LITTERATUR Cabinet Office (8), The rise and fall in oil prices: analysis of fundamental and financial drivers, december. CFTC (8), Interim Report on Crude Oil, juli. Hamilton, James D. (8), Understanding Crude Oil Prices, University of California, San Diego, Working Paper, 22. maj. Hamilton, James D. (9), Causes and Consequences of the Oil Shock of 7-8, University of California, San Diego, Working Paper, 27. april. Saporta, Victoria m.fl. (9), What can be said about the rise and fall in oil prices?, Bank of England, Quarterly Bulletin, 3. kvartal. Till, Hillary (9), Has There Been Excessive Speculation in the US Oil Futures Markets?, EDHEC Risk Institute, Position Paper, november.

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Kulprisen 3 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen 6 Prisen på energi har trukket i

Læs mere

STIGENDE OLIEPRISER. 4. juni 2004/JSJ. Af Jonas Schytz Juul, direkte telefon: 3355 7722

STIGENDE OLIEPRISER. 4. juni 2004/JSJ. Af Jonas Schytz Juul, direkte telefon: 3355 7722 4. juni 2004/JSJ Af Jonas Schytz Juul, direkte telefon: 3355 7722 Resumé: STIGENDE OLIEPRISER Oliepriserne har været kraftigt stigende det seneste års tid og nåede i løbet af maj måned rekordhøje niveauer

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2018

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2018 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2018 > > Overblik over energipriser 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2018

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2018 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger > > Overblik over energipriser 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen 6 Elprisen har i

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2018

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2018 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2018 > > Overblik over energipriser 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Gasprisen 5 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Kulprisen 3 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 Prisen på energi har været opadgående de sidste måneder.

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2017

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2017 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2017 > > Udvalgte brændsler 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen 6 Det seneste

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2017

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2017 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2017 > > Udvalgte brændsler 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 Prisen på brændsler har været opadgående de sidste måneder.

Læs mere

Offshore og økonomi. Offshore Center Danmark. Danske Bank - Kredit Analyse Afdelingsdirektør Bertil From

Offshore og økonomi. Offshore Center Danmark. Danske Bank - Kredit Analyse Afdelingsdirektør Bertil From Offshore Center Danmark Danske Bank - Kredit Analyse Afdelingsdirektør Bertil From 1 Program Økonomi, olie og offshore Situationen på oliemarkedet Opsving i offshore-industrien Øvrige branchetrends Konklusion

Læs mere

ØKONOMI 5. oktober 2015 MB 1

ØKONOMI 5. oktober 2015 MB 1 ØKONOMI 1 5. oktober 2015 Olie- og gasproduktionen fra Nordsøen har gennem mange år bidraget positivt til handelsbalancen for olie og gas og medvirket til, at Danmark er nettoeksportør af olie og gas.

Læs mere

ØKONOMI Februar 2017 MB 1

ØKONOMI Februar 2017 MB 1 ØKONOMI 1 Februar 217 Olie- og gasproduktionen fra Nordsøen har gennem mange år bidraget positivt til samfundsøkonomien via skatteindtægterne samtidig med, at aktiviteterne i Nordsøen skaber arbejdspladser

Læs mere

#25.. juli 2013 #18. Råvarepriserne er faldende. Side 1 ØKONOMISK TEMA. Bredt funderet fald i råvarepriserne. di.dk

#25.. juli 2013 #18. Råvarepriserne er faldende. Side 1 ØKONOMISK TEMA. Bredt funderet fald i råvarepriserne. di.dk Råvarepriserne er faldende Råvarepriserne er over de seneste måneder faldet. Faldet skyldes en kombination af faldende energipriser, udsigt til normal høst samt en stagnerende produktion i verdensøkonomien.

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2015

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2015 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 3. KVARTAL 2015 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Gasprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Eltariffer 4 > > Kvoteprisen 5 Energipriserne har overordnet haft

Læs mere

Notat. Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i 2020

Notat. Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i 2020 Notat Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i Den danske stats forventede indtægter fra aktiviteter i Nordsøen påvirkes i høj grad af olieprisudviklingen. Når olieprisen falder, rammer

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Gasprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 3 > > Eltariffer 4 > > Kvoteprisen 5 Efter længere tids nedafgående

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Nordsøindtægter større end ventet - olieeventyr er langt fra slut

Nordsøindtægter større end ventet - olieeventyr er langt fra slut Nordsøindtægter større end ventet - olieeventyr er langt fra slut Nyt olieprisskøn fra Det Internationale Energi Agentur er en massiv opjustering i forhold til Finansministeriets hidtil anvendte antagelse.

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2017

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2017 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2017 > > Udvalgte brændsler 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Gasprisen 4 Prisen på energi har været relativt stabil

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2015

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2015 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2015 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Gasprisen 3 > > Kulprisen 3 > > Eltariffer 4 > > Kvoteprisen 5 Priserne på energimarkederne har

Læs mere

Markedskommentar Torsdag den 6. september 2012. CHICAGO-BØRSEN sluttede den 5. september 2012. NYHEDER Sojakomplekset. Råvare NYT Markedskommentar

Markedskommentar Torsdag den 6. september 2012. CHICAGO-BØRSEN sluttede den 5. september 2012. NYHEDER Sojakomplekset. Råvare NYT Markedskommentar Råvare NYT Markedskommentar Markedskommentar Torsdag den 6. september 2012 CHICAGO-BØRSEN sluttede den 5. september 2012 Sojaskrå Efterår 2012 Minus US $ 8,40 pr. Short ton Vinter 2012/13 Minus US $ 7,30

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2017

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2017 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 4. KVARTAL 2017 > > Overblik over energipriser 2 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Gasprisen 5 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2019

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2019 Virksomhedernes energiomkostninger >> Overblik over energipriser 2 >> Elprisen 2 >> Olieprisen 3 >> Kulprisen 4 >> Gasprisen 5 >> Eltariffer 5 >> Kvoteprisen 6 overblik Statistisk Det seneste kvartal har

Læs mere

Kul, olie, gas og CO2

Kul, olie, gas og CO2 Kul, olie, gas og CO2 Prisudvikling i lyset af den finansielle krise Henrik Gaarn Christensen Senior Portfolio Manager Energy Markets Dong Energy Brændslernes udvikling siden 27 5 1 15 2 25 jan-7 mar-7

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

Hvorfor er olieprisen steget?

Hvorfor er olieprisen steget? 47 Hvorfor er olieprisen steget? Jacob Wellendorph Ejsing, John Hydeskov og Palle Bach Mindested, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Olieprisen er steget kraftigt de seneste år og følges tæt

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 3. august

Læs mere

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald Nyhedsbrev Kbh. 3. aug. 2015 Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald I Juli måned fik den græske regering endelig indgået en aftale med Trojkaen (IMF, ECB og EU). Den økonomiske afmatning i

Læs mere

OLIE OG GAS PRODUKTION I USA

OLIE OG GAS PRODUKTION I USA OLIE OG GAS PRODUKTION I USA OLIE OG GAS PRODUKTION I USA DELTAG SOM PARTNER I ATTRAKTIVE OLIE- OG DELTAG GAS PROJEKTER SOM PARTNER I ATTRAKTIVE I USA OLIE- OG GAS PROJEKTER I USA Investeringsselskabet

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Resultat juli, august og september 2001 side 3. Resultat for til side 3. Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3

Resultat juli, august og september 2001 side 3. Resultat for til side 3. Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3 Indhold Resultat juli, august og september 2001 side 3 Resultat for 01.01. til 30.09.2001 side 3 Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3 Kommentarer til puljens 4 grupper side 4 Puljekommentarer

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2018

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2018 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 2. KVARTAL 2018 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 3 > > Kulprisen 4 > > Gasprisen 5 > > Eltariffer 5 > > Kvoteprisen 6 Det seneste kvartal har budt på

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2016

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2016 overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2016 > > Elprisen 2 > > Olieprisen 2 > > Kulprisen 3 > > Gasprisen 4 > > Eltariffer 4 > > Kvoteprisen 5 Der har overordnet set været en

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

Navigator: Kan NOK fastholde det positive momentum?

Navigator: Kan NOK fastholde det positive momentum? 31 January 2019 Navigator: Kan NOK fastholde det positive momentum? Niels Christensen Året er godt begyndt for den norske krone. Olieprisen stiger, og Norges Bank fastholder forventningen om renteforhøjelse

Læs mere

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED!

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! Nyhedsbrev Kbh. 2. dec. 2015 Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! November blev en forholdsvis rolig måned med stigende aktier og en styrket dollar ift. til euroen. Det resulterede

Læs mere

Big Picture 3. kvartal 2015

Big Picture 3. kvartal 2015 Big Picture 3. kvartal 2015 Jeppe Christiansen CEO September 2015 The big picture 2 Økonomiske temaer Er USA i et økonomisk opsving? Vil Europa fortsætte sin fremgang? Vil finanskrisen i Kina blive global?

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Markedet for vegetabilske landbrugsprodukter i lyset af den finansielle krise Dansk Kvæg Kongres v. Direktør Torben Harring

Markedet for vegetabilske landbrugsprodukter i lyset af den finansielle krise Dansk Kvæg Kongres v. Direktør Torben Harring 1 Markedet for vegetabilske landbrugsprodukter i lyset af den finansielle krise Dansk Kvæg Kongres 2009 v. Direktør Torben Harring 2 Fødevarekrise Finanskrise og? 3 Hvad skabte prisstigningerne? 5-7 år

Læs mere

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2019

overblik Statistisk Virksomhedernes energiomkostninger 1. KVARTAL 2019 Virksomhedernes energiomkostninger >> Overblik over energipriser 2 >> Elprisen 2 >> Olieprisen 3 >> Kulprisen 4 >> Gasprisen 4 >> Eltariffer 5 >> Kvoteprisen 6 overblik Statistisk Slutningen af 2018 har

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Big Picture 3. kvartal 2016

Big Picture 3. kvartal 2016 Big Picture 3. kvartal 2016 Jeppe Christiansen CEO September 2016 Big Picture 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005

Læs mere

PROSPEKT. TradingAGROA/S. Investering i afgrødefutures. AgroConsultors

PROSPEKT. TradingAGROA/S. Investering i afgrødefutures. AgroConsultors PROSPEKT TradingAGROA/S Investering i afgrødefutures AgroConsultors TradingAGRO A/S HVORFOR? Peter Arendt og Anders Dahl har i en årrække investeret i afgrødefutures. I de seneste år har de genereret et

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for udviklingen i dansk økonomi, der viste vækst på hele

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Dansk økonomi på slingrekurs

Dansk økonomi på slingrekurs Dansk økonomi på slingrekurs Af Steen Bocian, cheføkonom, Danske Bank I løbet af det sidste halve år er der kommet mange forskellige udlægninger af, hvordan den danske økonomi rent faktisk har det. Vi

Læs mere

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur Analyse 16. marts 2017 Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen efter energiteknologi Af Sebastian Skovgaard Naur I notatet analyseres makroøkonomiske effekter af en lineær stigning i efterspørgslen

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Hvad koster hveden i 2015 - dansk/europæisk konkurrenceevne. Direktør Torben Harring, DLG

Hvad koster hveden i 2015 - dansk/europæisk konkurrenceevne. Direktør Torben Harring, DLG Hvad koster hveden i 2015 - dansk/europæisk konkurrenceevne Direktør Torben Harring, DLG Disposition Forudsætninger Efterspørgsels og udbudsforventninger Konkurrenceevne Forventninger Jan-04 Jul-04 Jan-05

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Den forventede økonomiske udvikling i Iran efter sanktionsophævelserne

Udenrigsøkonomisk analyse: Den forventede økonomiske udvikling i Iran efter sanktionsophævelserne Udenrigsøkonomisk analyse: Den forventede økonomiske udvikling i Iran efter sanktionsophævelserne Udenrigsøkonomisk analyseenhed i samarbejde med ambassaden i Teheran, MENA og SPK Sammenfatning: Udenrigsministeriet

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 30. juli 2013 IMF s vurdering af Kinas økonomi

Læs mere

Guld mod tidligere højder

Guld mod tidligere højder Guld mod tidligere højder Prisen på guld er steget de seneste uger i forventning om en endnu mere lempelig pengepolitik. Det blev sidst i juli understøttet af ECB s Mario Draghi, der for første gang åbnede

Læs mere

Markedskommentar Torsdag den 21 juni CHICAGO-BØRSEN sluttede den NYHEDER Sojakomplekset FONDENES AKTIVITET

Markedskommentar Torsdag den 21 juni CHICAGO-BØRSEN sluttede den NYHEDER Sojakomplekset FONDENES AKTIVITET Råvare NYT Markedskommentar Markedskommentar Torsdag den 21 juni 2012 CHICAGO-BØRSEN sluttede den 20-06-2012 Sojaskrå Sommer 2012 Plus US $ 0,70 pr. Short ton Efterår 2012 Plus US $ 2,00 pr. Short ton

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau DI ANALYSE oktober 14 Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau Forventninger om øget økonomisk aktivitet, fortsat bedring på boligmarkedet og store offentligt initierede anlægsprojekter betyder,

Læs mere

Resultat april, maj og juni 2001 side 3. Resultat for 1. halvår 2001 side 3. Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3

Resultat april, maj og juni 2001 side 3. Resultat for 1. halvår 2001 side 3. Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3 Indhold Resultat april, maj og juni 2001 side 3 Resultat for 1. halvår 2001 side 3 Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3 Kommentarer til puljens 4 grupper side 4 Puljekommentarer og forventninger

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN

EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN 9. januar 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN Der har været kraftige merstigninger i hovedstadens boligpriser igennem de sidste fem år. Hvor (f.eks.) kvadratmeterprisen

Læs mere

Markedskommentar Torsdag den 3. januar 2013. CHICAGO-BØRSEN sluttede den 2. januar 2013 Sojaskrå Minus US $ 11,90 pr. short ton

Markedskommentar Torsdag den 3. januar 2013. CHICAGO-BØRSEN sluttede den 2. januar 2013 Sojaskrå Minus US $ 11,90 pr. short ton Råvare NYT Markedskommentar CHICAGO-BØRSEN sluttede den 2. januar 2013 Sojaskrå Forår 2013 Sommer 2013 Natmarked Minus US $ 13,40 pr. short ton Minus US $ 11,90 pr. short ton MINUS US $ 3,10 pr. short

Læs mere

Markedskommentar april: Mindre uro og mere stabilitet på aktie- og oliemarkedet!

Markedskommentar april: Mindre uro og mere stabilitet på aktie- og oliemarkedet! Nyhedsbrev Kbh. 4. maj 2016 Markedskommentar april: Mindre uro og mere stabilitet på aktie- og oliemarkedet! April blev som marts en mere rolig måned på aktiemarkederne godt hjulpet på vej af stigende

Læs mere

Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder

Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder Eksporten er tilbage på niveauet fra før finanskrisen, men det umiddelbare opsving fra 2010 til starten af 2012 er endt i

Læs mere

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA Nybyggeriet står stadigvæk stille Byggeriet holdes for tiden oppe af boligreparationer og anlægsinvesteringer, mens nybyggeriet af både boliger og erhvervsbygninger ligger historisk lavt. Vendingen er

Læs mere

Global handel og eksportmarkedsvækst

Global handel og eksportmarkedsvækst Global handel og eksportmarkedsvækst Nyt kapitel Der har siden tilbageslaget i 8 været en forholdsvis træg vækst i verdenshandlen sammenlignet med væksten i den globale produktion. Den svækkede sammenhæng

Læs mere

Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation

Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation Bruxelles, 04 november 2014 Kommissionens efterårsprognose forudser svag økonomisk

Læs mere

Aftagende vækst i de kommende år

Aftagende vækst i de kommende år Udlandet Udviklingen præges af usikkerhed Vækst Udsigt til en langsommere vækst i de kommende år Beskæftigelse Der vil blive skabt ca. 40.000 nye jobs frem mod 2021 Arbejdsløshed Arbejdsløsheden falder

Læs mere

Uge Side 1 af 9

Uge Side 1 af 9 Uge 48 26.11.2015 Side 1 af 9 Forwardkontrakter år 2016 40,00 EUR/MWh Futures - 2016 38,00 Nordpool Tyskland DK1 DK2 36,00 34,00 32,00 30,00 28,00 26,00 24,00 22,00 20,00 13-01-2015 13-02-2015 13-03-2015

Læs mere

Figur 1. Udviklingen i boligpriserne ifølge AEs prognose, oktober 2008. Danmarks Statistik enfamilieshuse

Figur 1. Udviklingen i boligpriserne ifølge AEs prognose, oktober 2008. Danmarks Statistik enfamilieshuse 6. oktober 2008 Jeppe Druedahl, Martin Madsen og Frederik I. Pedersen (33 55 77 12) Resumé: AERÅDETS PROGNOSE FOR BOLIGMARKEDET, OKTOBER 2008: BOLIGPRISFALD VIL PRESSE VÆKST OG BESKÆFIGELSE Priserne på

Læs mere

Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne!

Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne! Nyhedsbrev Kbh. 3. juli 2017 Markedskommentar juni: Med Euroland ude af krisen stiger euroen og renterne! En faldende dollar og vigende europæiske aktier gav den første negative måned i lang tid. Nøgletallene,

Læs mere

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi Side 1 NOVEMBER 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi 11. november 2016 Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

Læs mere

Kvægøkonomisk nyhedsbrev

Kvægøkonomisk nyhedsbrev Kvægøkonomisk nyhedsbrev Af Jannik Toft Andersen Videncentret for Landbrug, Kvæg, Team Bedrifts- og sektorstrategi jta@vfl.dk nr. 4, oktober 2010 Tingenes tilstand i kvægbruget nu og her Sammenfatning

Læs mere

Olieprisens himmelflugt

Olieprisens himmelflugt ANALYSE Oktober 2008 Olieprisens himmelflugt Martin Hvidt I juli 2008 blev en tønde råolie handlet for 147 dollar - den højeste pris nogensinde. De seneste års kraftige økonomiske vækst - og dermed stigende

Læs mere

Big Picture 1. kvartal 2017

Big Picture 1. kvartal 2017 Big Picture 1. kvartal 2017 Jeppe Christiansen CEO Februar 2017 Big Picture Vækst i global økonomi (% p.a.) 6 % 5 % 4 % 3 % 2 % 1 % 0 % -1 % -2 % -3 % Kilde: IMF 3 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse V: De økonomiske konsekvenser af de faldende oliepriser i en udenrigspolitisk kontekst

Udenrigsøkonomisk analyse V: De økonomiske konsekvenser af de faldende oliepriser i en udenrigspolitisk kontekst Udenrigsøkonomisk analyse V: De økonomiske konsekvenser af de faldende oliepriser i en udenrigspolitisk kontekst Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet 2. marts 2015 Sammenfatning: Siden olieprisen

Læs mere

Stor prisforvirring på boligmarkedet under finanskrisen

Stor prisforvirring på boligmarkedet under finanskrisen N O T A T Stor prisforvirring på boligmarkedet under finanskrisen Med introduktionen af den nye boligmarkedsstatistik fra Realkreditforeningen og tre andre organisationer er en række interessante tal blevet

Læs mere

Valutarelaterede obligationer

Valutarelaterede obligationer Valutarelaterede obligationer Strategi Uge 24 Se aktuelle anbefalinger på: Vi ser stadig potentiale i EM landene https://markets.sydbank.dk Vigtige kommende nøgletal: Tyrkiet 17/06 Rentemøde 30/06 Handelsbalancen

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 6.

DANMARKS NATIONALBANK 6. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. JUNI 2017 NR. 9 Øget kapital i banker rammer ikke BNP-vækst Pengeinstitutterne har øget kapitalprocenten BNP-væksten er ikke blevet ramt af øget kapitalprocent Velkapitaliserede

Læs mere

NORDSØ-INDTÆGTER GIVER PLADS TIL INVESTERINGSLØFT

NORDSØ-INDTÆGTER GIVER PLADS TIL INVESTERINGSLØFT 18. december 28 af Martin Madsen tlf. 33557718 Resumé: NORDSØ-INDTÆGTER GIVER PLADS TIL INVESTERINGSLØFT Statens indtægter fra Nordsøen forventes at blive ca. 34½ mia. kr. i 28. Det er 8 mia. kr. mere

Læs mere

Fremskridt med den økonomiske situation

Fremskridt med den økonomiske situation #EURoad2Sibiu Fremskridt med den økonomiske situation Maj 219 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION EU s ambitiøse dagsorden for beskæftigelse, vækst og investeringer og bestræbelserne

Læs mere

Økonomisk analyse. Asien producerer mest fjerkræ

Økonomisk analyse. Asien producerer mest fjerkræ Økonomisk analyse 2. januar 218 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +45 3339 4 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Asien producerer mest fjerkræ Efterspørgslen efter fjerkrækød med hovedvægt på

Læs mere

ECB Månedsoversigt Oktober 2007

ECB Månedsoversigt Oktober 2007 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 4. oktober 2007 at fastholde s officielle renter. Den information, der er blevet tilgængelig

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der forelå pr. 20. november 2004, udarbejdet fremskrivninger af

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen NØGLETAL UGE 37 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi tal for udviklingen i eksporten i juli herhjemme. Vareeksporten

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der var tilgængelige pr. 17. maj 2004, udarbejdet fremskrivninger

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014 Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget, OSCEs Parlamentariske Forsamling UPN Alm.del Bilag 216, FOU Alm.del Bilag 110, URU Alm.del Bilag 185, OSCE Alm.del Bilag 39, NP Offentligt

Læs mere

Niels Dupont, Vindenergi Danmark

Niels Dupont, Vindenergi Danmark Hvad driver prisen Sommerens høje elpriser Prissikringsmuligheder for vindmølleejere Niels Dupont, Navn Dato Kort om Vindmølleejernes eget elselskab Bestyrelse, Medejerskab og Overskudsdeling Tre vigtige

Læs mere

Udviklingen i leverede spotpriser, uge 19 - uge 26

Udviklingen i leverede spotpriser, uge 19 - uge 26 Pricedrivers udviklingstendens i DK Vandmagasinfyldning: Vejrudsigten: nedbør/temperaturer: Nyhedsbrev Marginale produktionsomkostninger: 44 Udviklingen i leverede spotpriser, uge 19 - uge 26 42 4 38 36

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

ECB Månedsoversigt Marts 2009

ECB Månedsoversigt Marts 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 5. marts 2009 at nedsætte s officielle renter med yderligere 50 basispoint. Renten ved eurosystemets

Læs mere

Investér i produktion af grøn energi

Investér i produktion af grøn energi Investér i produktion af grøn energi EWII, European WInd Investment A/S, er din mulighed for at investere direkte i produktion af grøn energi og blive medejer af et vindenergiselskab. Alle kan blive aktionærer

Læs mere

Kapitel 6 De finansielle markeder

Kapitel 6 De finansielle markeder Kapitel 6. De finansielle markeder 2 Kapitel 6 De finansielle markeder 6.1 Verdens finansielle markeder For bedre at forstå størrelsen af verdens finansielle markeder vises i de følgende tabeller udviklingen

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Velkommen til dialogmøde

Velkommen til dialogmøde Velkommen til dialogmøde Dagens program 16.30 Velkomst v/ Egon Kristensen, bestyrelsesformand 16.50: Farvel til aktier i olie, kul og tjæresand v/ Anders Schelde, investeringschef 17.30: Pause med sandwich

Læs mere

Markedskommentar Torsdag den 10. januar CHICAGO-BØRSEN sluttede den 9. januar 2013 Sojaskrå Minus US $ 1,10 pr. short ton

Markedskommentar Torsdag den 10. januar CHICAGO-BØRSEN sluttede den 9. januar 2013 Sojaskrå Minus US $ 1,10 pr. short ton Råvare NYT Markedskommentar CHICAGO-BØRSEN sluttede den 9. januar 2013 Sojaskrå Forår 2013 Sommer 2013 Natmarked Minus US $ 0,90 pr. short ton Minus US $ 1,10 pr. short ton MINUS US $ 1,00 pr. short ton

Læs mere

Markedskommentar september: Handelskrig so what!?

Markedskommentar september: Handelskrig so what!? Nyhedsbrev Kbh. 1. okt. 2018 Markedskommentar september: Handelskrig so what!? Fortsat udsigt til fornuftig global vækst jf. OECDs ledende indikatorer Aktier er blevet billigere ift. indtjening og men

Læs mere

18. januar Udsigterne for 2018

18. januar Udsigterne for 2018 18. januar 2018 Udsigterne for 2018 Af Peter Rixen Senior Porteføljemanager peter.rixen@skandia.dk Efter et veloverstået år på de finansielle markeder i 2017, er det for alvor ved at være tid til at rette

Læs mere

Udsigt til svag fremgang i byggeriet

Udsigt til svag fremgang i byggeriet November 13 Udsigt til svag fremgang i byggeriet Der ventes svag fremgang i de private bygge- og anlægsinvesteringer i 1 og 15. Baggrunden for disse skøn er en forventning om øget aktivitet i økonomien,

Læs mere

Big Picture 2. kvartal 2016 WEB

Big Picture 2. kvartal 2016 WEB Big Picture 2. kvartal 2016 WEB Jeppe Christiansen CEO Juni 2016 The big picture 2 Vækst i global økonomi (% p.a.) 6% 5% 4% 3% 2% 1% 0% -1% -2% -3% Kilde: IMF 3 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988

Læs mere