Personlig interaktiv hjemmeside

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Personlig interaktiv hjemmeside"

Transkript

1 2012

2 Vision Ortopædkirurgisk Afdeling ESA 2 på Aarhus Universitetshospital ønsker at skabe et mere målrettet og personligt informations- og vejledningskoncept til patienter, som skal have nyt hofteled. Bedre information vil give borgeren større indflydelse og mulighed for at være mere aktiv i eget patientforløb. Formål At styrke borgerens adgang til sundhedsinformation i forbindelse med elektive undersøgelser og behandling. Udvikle prototyper på en IKT-løsning på Ortopædkirurgisk Afdeling ESA 2 på Aarhus Universitetshospital.

3 Projektdetaljer Partnere Capgemini Ortopædkirurgisk Afdeling ESA 2, Aarhus Universitetshospital Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Caretech Innovation, Alexandra Instituttet Budget kr. Projektperiode 1. juni 2011 til 31. august 2012 Projektet er finansieret af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation

4 Projektdetaljer Projektet har været opdelt i to overordnede spor: Etnografiske feltstudier og test af prototyper Prototypeudvikling Figuren illustrerer det iterative projektforløb og samspillet mellem de indledende, eksplorative feltstudier, brugerinddragelse, brugerfeedback og udvikling, der har kendetegnet projektet. Herunder også samarbejdet mellem etnografer og tekniske udviklere.

5 Hovedpointer Udgangspunkt. Patienterne er tilfredse og føler sig trygge med den nuværende information de får i forbindelse med deres forløb på Ortopædkirurgisk Afdeling ESA 2. Der er dog potentiale for udvikling på en række områder. Den standardiserede individuelle indlæggelse. For patienter og personale udtrykkes der et behov for mere standardiserede indlæggelser med en individuel tilgang til patienten, idet målgruppen for operationen spænder bredt i forhold til alder, køn, funktionalitetsniveau og tilknytning til arbejdsmarkedet. Visualisering af patientforløb. PIH har vist, hvordan digitale medier kan understøtte nye måder at visualisere patientforløb på, så både personale og patient får et bedre overblik, men også en større oplevelse af progression og sammenhæng. Genoptræning. Der viser sig at være et stort potentiale i at anvende videoer af øvelser og brug af hjælpemidler i patientens egen-genoptræning. Derved mindskes risikoen for ukorrekt udførsel, og i en fremtidig version kan videoer støtte op om progression i træningen.

6 Hovedpointer Dobbeltdokumentation. Brug af elektroniske spørgeskemaer testes af patienterne for at undersøge, hvorvidt det er relevant som middel for dataindsamling for derved at kunne genbruge data og mindske dobbeltdokumentation. Samtidig kan det anvendes i forskningsøjemed og i dialog mellem patient og sundhedsprofessionelle. Patienternes erfaringer. Patienternes egen viden kan i en fremtidig digital løsning bringes i spil, og dermed indgå som element i den samlede viden om patienten. Dette er i linje med Patient Empowerment 2.0 tankegangen, hvor patienten deltager aktivt i sit eget forløb gennem informations- og kommunikationsteknologier. Pårørende. For patienter og personale er pårørende en vigtig ressource i forløbet op til, under og efter indlæggelse. Der eksisterer dog på nuværende tidspunkt ikke noget målrettet information til denne gruppe, hvilket i en videreudvikling kan adresseres.

7 Spor 1: Etnografiske studier Proces og metode Opnå kendskab til den information patienten modtager i forbindelse med udskiftning af et hofteled. Undersøge i hvilke sammenhænge PIH kan understøtte patienten i dennes forløb. Identificere den information patienterne har behov for før, under og efter operationen gennem feltstudier og interviews samt tilbagemelding af dette til projektets partnere til brug i forbindelse med videreudvikling af prototyper. Kvalificere nye spørgsmål og viden, som bliver undersøgt yderligere igennem feltstudier og interviews: Vekselvirkning mellem feltstudier, videndeling og diskussion med udviklerne.

8 Spor 1: Etnografiske studier Kontekst Feltstudierne blev udført blandt personalet samt indlagte patienter på Ortopædkirurgisk Afdeling ESA 2, Aarhus Universitetshospital, og tog udgangspunkt i den eksisterende praksis omkring den information og vejledning patienter modtog i forbindelse med udskiftning af et hofteled på afdelingen. Der er også foretaget hjemmebesøg før og efter patientens operation, og der blev deltaget i konsultationer/forundersøgelser, Patientundervisningsdagen samt i fysio- og ergoterapien.

9 Spor 1: Etnografiske studier Metoder Den etnografiske metode er en kvalitativ metode, der søger at belyse nuancerede aspekter af et bestemt fænomen. Etnografien spiller en central rolle i PIH, idet dens metoder er særligt anvendelige, når man ønsker at afdække praksis samt de meget nuancerede behov som fremtidige brugere af en teknologi måtte have. Med feltstudier sikres, at udviklingen tager udgangspunkt i praksis frem for i en allerede forudbestemt løsning. Metoderne i PIH har været deltagerobservation, interviews, participatory design aktiviteter og workshops.

10 Spor 1: Etnografiske studier Brugernes feedback på PIH Jo flere informationer og jo mere opdateret information jeg kan finde frem, jo mere tryg er jeg ved situationen ( ) man altid kan gå ind og besøge siden, hvis man er i tvivl om noget - uanset hvor man er henne ikke? For der er jo altid net tilgængeligt ( ) det er jo lige til Det ville så nok være nu et eller andet med, nu kan jeg alle øvelserne fuldt ud, det kunne jeg godt tænke mig at sætte på tidslinjen. Så jeg ved, det har jeg opnået på det tidspunkt. Også for, at de kan sammenligene patienterne. Hvornår er det egentlig, at man skal kunne forvente, at de kan udføre øvelserne? For det får vi heller ikke noget af vide om. Man tror jo faktisk, at man skal kunne dem inden man skal hjem ikke? Og det kan man jo faktisk slet ikke Hjemmesiden virker rigtig godt (...) det er rart at kunne følge sit eget forløb for, hvornår jeg skal have sting ud, det havde jeg glemt, (...) hvad er restriktionerne for, hvad jeg må og ikke må.

11 Projektdeltagere Inklusionskriterier I starten af projektet eksisterede ingen kriterier for at få en så repræsentativ testgruppe som muligt. Vi får adgang til patienterne gennem personalet, der sikrer sig deres accept, hvorefter vi kontakter dem. Det viser sig, at der er visse udfordringer med patientgruppen: - Flere ældre har ikke erfaring med teknologi, og for dem er PIH for abstrakt at forholde sig til. - Flere er forkvalmede og utilpasse efter operationen. - Flere har ikke så meget overskud, idet der foregår mange ting under indlæggelsen. Illustration af fordeling af deltagere

12 Spor 2: Prototypeudvikling Hvad får vi ud af den etnografiske tilgang? - Afdækning af eksisterende praksisformer og informationer. - Belysning af erkendte og uerkendte behov blandt personale og patienter. Hvad får vi ud af brugerinddragelse? - Behov om information i forløbet italesættes og implementeres hvis muligt. - Brugerorienteret grænseflade. - Ny funktionalitet udvikles, som øger det standardiserede individuelle forløb. Udfordringer: - Tablets er stadig for nogle en ny form for teknologi. - Det kan være svært som bruger at formulere uerkendte behov og omsætte det til konkrete funktioner.

13 Spor 2: Prototypeudvikling Teknologisk prototype Afdeling ESA 2 Patienten får udleveret en ipad/tablet før, under eller efter indlæggelse. På den personlige interaktive hjemmeside (PIH) kan patienten tilegne sig relevant information om sit forløb. På den måde er patienten bedre klædt på igennem de forskellige stadier.

14 Spor 2: Prototypeudvikling Eksempel på funktionalitet: Spørgeskemaer Patienterne oplever at skulle udfylde mange papirbaserede spørgeskemaer. I samarbejde med Ambuflex udvikles og undersøges fremtidigt brug af elektronisk baserede spørgeskemaer. Elektroniske skemaer kan være medvirkende til datagenbrug, mindske dobbeltdokumentation og kan endelig bruges i forskningsøjemed af eksempelvis komplikationer. Derudover kan lægen se resultatet af skemaet i EPJ.

15 Spor 2: Prototypeudvikling Eksempel på funktionalitet: Tidslinje Mange patienter fortæller, at det kan være svært at bevare overblikket over det forløb, de skal igennem. På hvilket tidspunkt skal jeg til kontrol? Hvornår ophører restriktionerne? På denne baggrund udvikledes en tidslinje med information tilknyttet specifikke tidspunkter. Ønsket var at undersøge, hvorvidt en visualisering kan bidrage til at give patienterne et bedre overblik over deres forløb, og for at give hjemmesiden et mere personligt præg. I version 2 videreudvikles tidslinjen efter inspiration fra patientbesøg, og der åbnes op for, at patienterne selv kan oprette emner på tidslinjen.

16 Spor 2: Prototypeudvikling Eksempel på funktionalitet: Videoer Når patienterne udskrives til eget hjem træner de ofte ikke som foreskrevet. Derfor undersøges, hvordan videoer kan støtte op om og motivere til træning. Indledende feltstudier peger på, at træning er et område, hvor der ofte opstår tvivlsspørgsmål om hvordan, hvorfor og hvor meget der skal trænes. Videoer kan adressere dette. Feltstudier og prototypetest viser, at brug af levende billeder giver værdi i træningen og kan mindske uvaner. Da der er tale om en bred målgruppe, er der yderligere behov for individualisering i genoptræningen i forhold til funktionsniveau før operation og fremtidige ønsker herfor.

17 Fravalg i prototyperne Chatfora Vidensdeling tips og tricks Den standardiserede individuelle indlæggelse Den individualiserede genoptræning Udtræk fra en fremtidig videobank kan adressere dette behov. Ønsker om merkontakt til fysioterapeut Patienter, særligt de yngre, efterlyser et rum for erfaringsudveksling Udveksling af erfaringer til praktiske gøremål i hverdagen og tips og tricks ifm. hjælpemidler Personale og patienter ønsker et mere standardiseret forløb med en mere individuel tilgang Genoptræning har en meget individuel karakter relateret til målsætninger og funktionsniveau. Manglende motivation og ansvar for egen genoptræning viser et behov for bekræftelse af korrekt udførsel af øvelser. Information specifikt til pårørende På nuværende tidspunkt eksisterer der ikke målrettet information til pårørende, herunder både ægtefæller, børn og venner om, hvordan det kan blive at få deres pårørende hjem.

18 Valg af teknologi Ny mobil teknologi. Det er oplagt at anvende ny mobil teknologi i et projekt, der udviklingsmæssigt peger fremad. Ved hjælp af en ipad kan patienten tilgå applikationen uanset sted og tidspunkt, hvilket giver mulighed for inddragelse af en patientgruppe, som ellers ikke har pc og/eller internet. Enkelt interface. En ipad er kendetegnet ved et styresystem, der har et meget enkelt interface. Integration. En ipad fylder ikke meget, og der var en forhåbning om, at patienterne var villige til at tage den med hjem ved udskrivelse og fortsætte testen. Motivation. En teknologi, der er motiverende at anvende. ipad en var og er en ny teknologi for mange, og kan være spændende at afprøve.

19 Kontaktinformation Projektleder Thomas Hohn Senior forsknings- og innovationsspecialist Pervasive Healthcare M: E:

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Personlig Interaktiv Hjemmeside (C-58)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Personlig Interaktiv Hjemmeside (C-58) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Personlig Interaktiv Hjemmeside (C-58) Deltagere/partnere: Capgemini Ortopædkirurgisk Afdeling E Caretech Innovation Dato: 3. oktober 2012 Version: c-58

Læs mere

Udvikling og test af prototyper på informationskoncepter til den kirurgiske elektive patientgruppe

Udvikling og test af prototyper på informationskoncepter til den kirurgiske elektive patientgruppe Udvikling og test af prototyper på informationskoncepter til den kirurgiske elektive patientgruppe Caretech Innovation Projekt Personlig Interaktiv Hjemmeside (C-58) Deltagere/partnere: Capgemini Ortopædkirurgisk

Læs mere

Mobil adgang til logistikdata

Mobil adgang til logistikdata 2012 Samarbejde Partnere Capgemini Systematic A/S Regionshospitalet Randers Caretech Innovation, Alexandra Instituttet Budget 1.100.000 kr. Projektperiode 1. januar 2012 til 31. august 2012 Projektet er

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) Deltagere/partnere: Systematic A/S Regionshospitalet Randers og Grenå Caretech Innovation Dato: 8.

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72) Deltagere/partnere: Systematic A/S Capgemini Regionshospitalet Randers Caretech Innovation Dato: 3. oktober 2012 Version:

Læs mere

Caretech Innovation Hemolab@Home

Caretech Innovation Hemolab@Home 1 Projektevaluering Caretech Innovation Hemolab@Home Deltagere/partnere: Caretech Innovation, v. Alexandra Instituttet A/S Unisensor A/S Århus Sygehus, Hæmatologisk afdeling R Dato: d. 26.1 2012 Version:

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

Mobil adgang for sundhedspersonale

Mobil adgang for sundhedspersonale 2012 Fotograf: Helle Brandstrup Larsen Vision Projektet Mobiladgang for Sundhedspersonale har søgt at udforske og frembringe mulige løsninger til, hvorledes mobile teknologier og services kan bidrage til

Læs mere

Optimized Brain Reading

Optimized Brain Reading 2012 Vision Formålet med Projektet er: at hjælpe virksomheden Brainreader med at optimere deres billedbehandlingsalgoritme, som giver analysetider på op til 3 timer pr. hjernescanning. En løsning på optimeringsproblemet

Læs mere

Brugerdreven Innovation

Brugerdreven Innovation Brugerdreven Innovation Johanne Mose Entwistle Antropolog Alexandra Instituttet BrugerDreven Innovation - BDI Tæt involvering af brugerne i alle faser af produkt/serviceudviklingen Forståelse af kundernes/brugernes

Læs mere

Digital genoptræning til motivering og involvering af patienten i egen behandling

Digital genoptræning til motivering og involvering af patienten i egen behandling Digital genoptræning til motivering og involvering af patienten i egen behandling Lektor, ph.d., projektleder Carsten Jensen, Ortopædkir. afd., Kolding sygehus Udfordringer Formål Kvalitet Involvering

Læs mere

Teknologiassisteret fysisk aktivitet hos indlagte patienter på lungemedicinsk afdeling

Teknologiassisteret fysisk aktivitet hos indlagte patienter på lungemedicinsk afdeling Teknologiassisteret fysisk aktivitet hos indlagte patienter på lungemedicinsk afdeling Et samarbejde mellem: Lungemedicinsk afdeling, Fysio- og ergoterapiafdelingen, Bispebjerg- og Frederiksberg Hospital

Læs mere

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem

Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem Alexandra Instituttet Digitale muligheder i eget hjem gunnar.kramp@alexandra.dk Alexandra Instituttet A/S Anvendelsesorienteret forskning Pervasive computing it i alting Viden baseret på den nyeste forskning

Læs mere

Afdækning af arbejdet med social IKT i Danmark

Afdækning af arbejdet med social IKT i Danmark Resumé Afdækning af arbejdet med social IKT i Danmark Indledning Socialt Udviklingscenter SUS har i 2012 gennemført en afdækning af arbejdet med social IKT 1 til mennesker med fysiske og/eller psykiske

Læs mere

Tablet-teknologi i Fysioterapi. Projekt i et samarbejde mellem Fysioterapeutuddannelsen, Digifys.com og Træningsenheden Aalborg Kommune.

Tablet-teknologi i Fysioterapi. Projekt i et samarbejde mellem Fysioterapeutuddannelsen, Digifys.com og Træningsenheden Aalborg Kommune. Tablet-teknologi i Fysioterapi Projekt i et samarbejde mellem Fysioterapeutuddannelsen, Digifys.com og Træningsenheden Aalborg Kommune. 1 Præsentation af deltagerne. Projektansvarlige: Fysioterapeut Lene

Læs mere

Pervasive Healthcare

Pervasive Healthcare Pervasive Healthcare Hvordan indtænkes informations- og kommunikationsteknologi i fremtidens sundhedsydelser og sygehusbyggeri? om mursten, milliarder og mennesker! Jeppe Spure Nielsen, projektkoordinator

Læs mere

Hvad gør man på landets hospitaler for at forbedre kommunikation med patienterne?

Hvad gør man på landets hospitaler for at forbedre kommunikation med patienterne? Ny viden om praksis Hvad gør man på landets hospitaler for at forbedre kommunikation med patienterne? Her kan du læse resultatet af den landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, der er gennemført som del

Læs mere

Hvad er Pervasive Healthcare?

Hvad er Pervasive Healthcare? Hvad er Pervasive Healthcare? Forskningschef, Ph.D. Center for Pervasive Computing Datalogisk Institut Aarhus Universitet Agenda Hvad er Pervasive Computing Center for Pervasive Computing i Århus Visioner

Læs mere

Redskaber og inspiration til udarbejdelsen af en VelfærdsTeknologiVurdering

Redskaber og inspiration til udarbejdelsen af en VelfærdsTeknologiVurdering Denne vejledning indeholder konkrete redskaber og inspiration som kan anvendes når du som medarbejder skal udarbejde en VelfærdsTeknologiVurdering. Redskaber og inspiration til udarbejdelsen af en VelfærdsTeknologiVurdering

Læs mere

Projekt Sundhedsbarometer

Projekt Sundhedsbarometer Projekt Sundhedsbarometer Præsentation af resultater Caretech Innovation, projekt C-02 0 Projekt partnere Caretech Innovation, Alexandra Instituttet A/S Wei-con ApS Mercon A/S Aarhus Universitet, Institut

Læs mere

INSPIRATIONSLEJLIGHED FOR BORGERE MED DEMENS

INSPIRATIONSLEJLIGHED FOR BORGERE MED DEMENS INSPIRATIONSLEJLIGHED FOR BORGERE MED DEMENS INSPIRATIONSLEJLIGHED FOR BORGERE MED DEMENS Et innovationsprojekt mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Københavns s Innovationshus Et samarbejde mellem

Læs mere

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ

Spørgeskema. Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Spørgeskema Patienttilfredshed ved indsættelse af ny hofte eller nyt knæ Juni 2005 Udsendt af Health Care Consulting på vegne af Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering, Sundhedsstyrelsen

Læs mere

TEMA - patientdreven innovation i EU s 7. rammeprogram om ICT: en skandinaviske vinkel?

TEMA - patientdreven innovation i EU s 7. rammeprogram om ICT: en skandinaviske vinkel? hvorfor MODEL kunne FOR de kombineres PATIENTDREVEN? INNOVATION Teknologi vil udvikle og sundhed og gennem - parametrene: to længere praksisforløb implementere og afprøve en innovativ model for, hvorledes

Læs mere

Horsens på Forkant med Sundhed

Horsens på Forkant med Sundhed Horsens på Forkant med Sundhed Mandag den 2. september 2013 begyndte projektet Horsens på Forkant med Sundhed med at tilbyde relevante borgere i Horsens Kommune deltagelse i projektet Horsens på Forkant

Læs mere

Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet. Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009

Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet. Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009 Snapshots - Metodeworkshop med fart over feltet Randers Sundhedscenter -tirsdag d. 17. marts 2009 Anne Bøgh Fangel, projektleder Introduktion Bød velkommen og introducerede dagens forløb og projektets

Læs mere

Vælg selv med held - beslutningsstøtte til korsbåndsskadede patienter. Idrætssektoren, Ortopædkirurgisk afdeling, Aarhus Universitetshospital

Vælg selv med held - beslutningsstøtte til korsbåndsskadede patienter. Idrætssektoren, Ortopædkirurgisk afdeling, Aarhus Universitetshospital Vælg selv med held - beslutningsstøtte til korsbåndsskadede patienter Idrætssektoren, Ortopædkirurgisk afdeling, Aarhus Universitetshospital Korsbåndsskade patienter Karakteriseret ved En skade pådraget

Læs mere

Sundhedsydelser med IT - Pervasive Healthcare

Sundhedsydelser med IT - Pervasive Healthcare Sundhedsydelser med IT - Pervasive Healthcare Innovationschef Alexandra Instituttet A/S Jane Clemensen: Sygeplejerske, cand.cur., PhD. indenfor Pervasive Healthcare Hvad er Pervasive Healthcare? PH betyder

Læs mere

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2 INDSATSOMRÅDE 2 Viden til tiden Bedre sammenhæng i patientforløb er en vigtig fælles målsætning, som KL, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet på flere fronter samarbejder om. Parterne har med

Læs mere

EVALUERING AF PILOTPROJEKT MED MOBILIZE ME I SPECIALPÆDAGOGISKE MILJØER I AARHUS

EVALUERING AF PILOTPROJEKT MED MOBILIZE ME I SPECIALPÆDAGOGISKE MILJØER I AARHUS EVALUERING AF PILOTPROJEKT MED MOBILIZE ME I SPECIALPÆDAGOGISKE MILJØER I AARHUS BAGGRUND Aarhus kommune har en række specialpædagogiske til bud og skoler, hvor børnene i større eller mindre omfang har

Læs mere

Patient empowerment erfaringer fra et udviklingsforløb

Patient empowerment erfaringer fra et udviklingsforløb Patient empowerment erfaringer fra et udviklingsforløb Gode patientoplevelser, 30 april i DGI byen Patientrepræsentant Jette Bay, Maj Pedersen m.fl, Fysio- og Ergoterapien Hvidovre Hospital, Arne Simonsen,

Læs mere

Brugerundersøgelse Roskilde Kommune. for genoptræningsområdet. Rapport - inklusiv bilag

Brugerundersøgelse Roskilde Kommune. for genoptræningsområdet. Rapport - inklusiv bilag Brugerundersøgelse Roskilde Kommune for genoptræningsområdet 2009 Rapport - inklusiv bilag Rapport Indhold 1 Konklusion...1 2 Undersøgelsens hovedresultater...2 3 Træning med genoptræningsplan...2 3.1

Læs mere

Fra Kontorarbejde til Klinikken en udfordring for IT teknologien

Fra Kontorarbejde til Klinikken en udfordring for IT teknologien Fra Kontorarbejde til Klinikken en udfordring for IT teknologien Jakob E. Bardram Forskningschef, Ph.D. Center for Pervasive Computing Datalogisk Institut Aarhus Universitet Forskningsmetoder Omfattende

Læs mere

UDDANNELSE Innovationsagent 2017

UDDANNELSE Innovationsagent 2017 UDDANNELSE Innovationsagent 2017 Vi har fået skabt et tættere forløb mellem patienter og personale - en bedre forståelse for hinanden. INNOVATION I HVERDAGEN Uddannelse i praktisk innovation og brugerinddragelse

Læs mere

UDDANNELSE Innovationsagent 2017

UDDANNELSE Innovationsagent 2017 UDDANNELSE Innovationsagent 2017 Vi har fået skabt et tættere forløb mellem patienter og personale - en bedre forståelse for hinanden. INNOVATION I HVERDAGEN Uddannelse i praktisk innovation og brugerinddragelse

Læs mere

Lodestar-projektet 2010

Lodestar-projektet 2010 Lodestar-projektet 2010 DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling Vi investerer i din fremtid Vision Find vej på hospitalerne Projektet Lodestar s mål har været at afklare, hvor vidt

Læs mere

Skabelon til KOSMOS projektansøgninger 2011

Skabelon til KOSMOS projektansøgninger 2011 Navn på ansøger: VIA University College, Ernæring- og Sundhedsuddannelsen, Sundhedsfaglig Højskole og Pædagoguddannelsen, Pædagogisk-Socialfaglig Højskole KOSMOS tema (skriv bogstav A, B, C eller D) C

Læs mere

Teknologi i eget hjem

Teknologi i eget hjem Nøglen til it-gevinster ligger i at sikre, brugerne oplever, it-systemet er en succes Teknologi i eget hjem En kvalitativ analyse af brugernes erfaring med anvendelse af træningsteknologier i eget hjem

Læs mere

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A

VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A VELKOMMEN INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 2014 DAG 2 WORKSHOP A HVAD SKAL VI IGENNEM DAG 1 DAG 2 DAG 3 DAG 4 DAG 5 DAG 6 1. AFKLARE OG DEFINERE EN UDFORDRING 2. FORVENTNINGSAFSTEMME SUCCES OG MÅL 3. FORSTÅ

Læs mere

Resultat. Spørgeskemaundersøgelse af kommunernes tilfredshed med genoptræningsplaner i Ringkjøbing Amt. Kommunikation - et nøglebegreb!

Resultat. Spørgeskemaundersøgelse af kommunernes tilfredshed med genoptræningsplaner i Ringkjøbing Amt. Kommunikation - et nøglebegreb! Resultat Spørgeskemaundersøgelse af kommunernes tilfredshed med genoptræningsplaner i Ringkjøbing Amt Kommunikation - et nøglebegreb! Kvalitetskonsulent Else Hjortbak September 2003 Rapporten er udarbejdet

Læs mere

Introduktion til refleksionskort

Introduktion til refleksionskort Hospitaler Introduktion til refleksionskort VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet Hvorfor skal man inddrage brugerne? Patienters og pårørendes viden om sygdom, hverdagsliv og behandlingsforløb

Læs mere

INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN

INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN 5 1 / 1 INNOVATIONSAGENTUDDANNELSEN BRUGERINDDRAGELSE OG INNOVATION 1 / 2 Dagens program Kl. 9.30 Teori om prototyping Workshop: Byg/tegn/formgiv jeres koncepter og løsningsforslag Teori om kvalificering

Læs mere

NEMID IMAGEMÅLING 2013 MEC - OKTOBER 2013

NEMID IMAGEMÅLING 2013 MEC - OKTOBER 2013 NEMID IMAGEMÅLING 2013 MEC - OKTOBER 2013 # METODE METODE Evaluering af holdningen til NemID MÅLGRUPPE Målgruppen er personer i aldersgruppen 18 år+, svarende til godt 4,4 millioner danskere. DATAINDSAMLING

Læs mere

Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011

Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011 Hjerneskaderehabilitering - en medicinsk teknologivurdering 2011 MTVens dele Teknologi I- effektvurdering af rehabiliteringsinterventioner (litteraturstudier) Teknologi II- Fem antagelser om, hvad der

Læs mere

Etnografi og brugerinddragelse i udviklingen af mobil adgang til logistikdata

Etnografi og brugerinddragelse i udviklingen af mobil adgang til logistikdata Etnografi og brugerinddragelse i udviklingen af mobil adgang til logistikdata Caretech Innovation Projekt Mobiladgang til logistikdata (C-72) Deltagere/partnere: Systematic Capgemini Regionshospitalet

Læs mere

Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle som arbejder med bruger-, borger-, patient- og pårørendeinddragelse i praksis.

Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle som arbejder med bruger-, borger-, patient- og pårørendeinddragelse i praksis. Workshopkatalog, efterår 2017 Vil du være Inddragelsespilot? Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle som arbejder med bruger-, borger-, patient- og pårørendeinddragelse i praksis. Alle workshops

Læs mere

Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation

Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation Johanne Mose Entwistle Alexandra Instittutet Minimum Configuration Home Automation (MCHA) 2008-2010 Formål: Udvikle og afprøve metoder til brugerdreven Innovation

Læs mere

Implementering - Hvad skal der til? Else-Marie Lønvig & Lene Sjöberg Partnere, Sundhedsekspressen ApS

Implementering - Hvad skal der til? Else-Marie Lønvig & Lene Sjöberg Partnere, Sundhedsekspressen ApS Implementering - Hvad skal der til? Else-Marie Lønvig & Lene Sjöberg Partnere, Sundhedsekspressen ApS 31. Januar 2019 Motivational Interviewing (MI) = vores velfærdsteknologi En evidensbaseret samtalemetode,

Læs mere

Digital forandringsledelse IT forandringsproces Handleplan Version: 12. juni 2013

Digital forandringsledelse IT forandringsproces Handleplan Version: 12. juni 2013 Digital forandringsledelse IT forandringsproces Handleplan Version: 12. juni 2013 Digital forandringsledelse IT forandringsproces Handleplan Version: 12. juni 2013 Indholdsfortegnelse Digital forandringsledelse

Læs mere

Resultater fra en landsdækkende patientundersøgelse

Resultater fra en landsdækkende patientundersøgelse Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del Bilag 79 Offentligt Hjertepatienters brug og oplevelse af rehabilitering Resultater fra en landsdækkende patientundersøgelse Afdelingen for Sundhed & Forebyggelse

Læs mere

Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle som arbejder med bruger- /borger-/patient- og pårørendeinddragelse i praksis.

Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle som arbejder med bruger- /borger-/patient- og pårørendeinddragelse i praksis. Workshopkatalog forår 2017 Inddragelsespiloter Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle som arbejder med bruger- /borger-/patient- og pårørendeinddragelse i praksis. ViBIS udbyder en række workshops

Læs mere

Pain Treatment Survey

Pain Treatment Survey Pain Treatment Survey Projektoplæg Projektoplæg til fælles udviklingsprojekt, i samarbejde mellem KLONK og smerteeksperter fra Sverige, Danmark og Norge www.klonk.dk Indholdsfortegnelse Baggrund... 2 Idé...

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. CoLab Odense

EVALUERINGSRAPPORT. CoLab Odense CoLab Odense EVALUERINGSRAPPORT Test af Mit Diabetesforløb På Tværs i samarbejde med H.C. Andersen Børnehospital og Svendborg Kommune. September 2016 november 2018 Evalueringsrapport til test af Mit Diabetesforløb

Læs mere

55+ fastholdelse og udvikling i Greve Kommune

55+ fastholdelse og udvikling i Greve Kommune 55+ fastholdelse og udvikling i Greve Kommune Greve Kommune ARBEJDSMARKED BAGGRUND EFTERLØN PENSION I Danmark har både offentlige og private virksomheder en stor udfordring med at fastholde og udvikle

Læs mere

VelfærdsTeknologiVurdering

VelfærdsTeknologiVurdering VTV VelfærdsTeknologiVurdering Teknologisk Instituts vurderingsparadigme for velfærdsteknologi Indledning Teknologisk Institut, Center for Velfærds- og Interaktionsteknologi har udviklet en model til evaluering

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Rapport fra workshop i Forebyggende Selvmonitorering spor 2: Fysisk

Læs mere

Odsherred Kommune. Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016

Odsherred Kommune. Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016 Odsherred Kommune Strategi for velfærdsteknologi 2012 2016 Godkendt i Byrådet 30. oktober 2012 Indhold 1 INDLEDNING 3 2 STRATEGIGRUNDLAGET OG HANDLINGSPLAN 4 3 VISION 5 4 PEJLEMÆRKER OG PRINCIPPER 7 4.1

Læs mere

KRITERIER for INDDRAGELSE

KRITERIER for INDDRAGELSE KRITERIER for INDDRAGELSE Patient Pårørende Organisatorisk VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet INDHOLD Hvad er PATIENTINDDRAGELSE? SIDE 4 Hvad er PÅRØRENDEINDDRAGELSE? SIDE 6 Hvad er ORGANISATORISK

Læs mere

Udskrivningskonference for terapeuter om borgere/patienter med apopleksi i fase 2, som udskrives med en GOP

Udskrivningskonference for terapeuter om borgere/patienter med apopleksi i fase 2, som udskrives med en GOP Udskrivningskonference for terapeuter om borgere/patienter med apopleksi i fase 2, som udskrives med en GOP Projekt Apovideo (maj 2014 december 2015) Hasse Petersen, Projektleder VelfærdsInnovation Sjælland

Læs mere

DELTA. Mikkel Leth Olsen - mlo@delta.dk madebydelta.com

DELTA. Mikkel Leth Olsen - mlo@delta.dk madebydelta.com DELTA Mikkel Leth Olsen - mlo@delta.dk madebydelta.com BACK TRACK Fremtidens Rygtræning i Hjemmet History & highlights Technology pathfinders since 1941 70 years of history in headlines: 40 ties Knowledge

Læs mere

Patientinddragelse i forskning

Patientinddragelse i forskning Patientinddragelse i forskning FORSKIGS- OG IOVATIOSPROGRAMMET FOOD GO EMPOWER MEDICISK AFDELIG O, HERLEV HOSPITAL, RT, MSc, Phd Food n Go Empower Formål At udvikle, teste og implementere it-løsninger

Læs mere

Telemedicinsk træning for patienter med svær KOL

Telemedicinsk træning for patienter med svær KOL Telemedicinsk træning for patienter med svær KOL Lungemedicinsk Afdeling Medicinsk Afdeling Rehabiliteringsafdelingen MVT- og forskningsafdelingen Odense Universitets hospital Svendborg Sygehus Baggrund

Læs mere

RIK Projekt. En applikation til anvendelse i urologisk sygepleje? FSUIS konference den 20/ Rikke R. Mølgaard og Marion Westh

RIK Projekt. En applikation til anvendelse i urologisk sygepleje? FSUIS konference den 20/ Rikke R. Mølgaard og Marion Westh RIK Projekt En applikation til anvendelse i urologisk sygepleje? FSUIS konference den 20/9 2016 Rikke R. Mølgaard og Marion Westh Udvikling af en sundhedsapplikation med fokus på mænds håndtering af hverdagslivet

Læs mere

Forvaltningernes initiativer i forbindelse med implementeringen af 5 veje til et godt liv

Forvaltningernes initiativer i forbindelse med implementeringen af 5 veje til et godt liv Forvaltningernes initiativer i forbindelse med implementeringen af 5 veje til et godt liv Beskæftigelse Beskæftigelse har arbejdet med konceptet 5 veje til et godt liv gennem følgende initiativer i 2014.

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi

Geodatastyrelsens strategi Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling,

Læs mere

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb?

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Oplæg på årsmøde i DSKS, 9. januar 2015 Oversygeplejerske Kirsten Rahbek, Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Tand- Mund- og Kæbekir. Afdeling O Aarhus universitetshospital

Tand- Mund- og Kæbekir. Afdeling O Aarhus universitetshospital Planlagt indlagte patienters oplevelser: Tand- Mund- og Kæbekir. Afdeling O Aarhus universitetshospital Personale - spørgsmål 1, 5, 6, 7 og 8 (24) 4,06 Ventetid ved ankomst - spørgsmål 2 (22) Patientinvolvering

Læs mere

Anbefalinger for God Undervisning/læring

Anbefalinger for God Undervisning/læring Anbefalinger for God Undervisning/læring Overordnet Vi anerkender god undervisning på lige for med god forskning Der skal være incitatment for underviserne til at dygtiggøre sig og udvikle undervisning

Læs mere

VÆRDIPROGRAM FOR SENIORBOFÆLLESSKAB I ROHOLMPARKEN I ALBERTSLUND

VÆRDIPROGRAM FOR SENIORBOFÆLLESSKAB I ROHOLMPARKEN I ALBERTSLUND 14.11.17 VÆRDIPROGRAM FOR SENIORBOFÆLLESSKAB I ROHOLMPARKEN I ALBERTSLUND Introduktion Det følgende er et revideret oplæg til proces for udvikling af værdiprogram for et nyt bofællesskab, som KAB og Boligselskabet

Læs mere

Livskvalitet hos diabetikere med fodsår indlagt i Videncenter for Sårheling. Britta Østergaard Melby

Livskvalitet hos diabetikere med fodsår indlagt i Videncenter for Sårheling. Britta Østergaard Melby Livskvalitet hos diabetikere med fodsår indlagt i Videncenter for Sårheling Britta Østergaard Melby Baggrund Litteraturstudier Egen praksiserfaring Problemstillingen Hvorledes påvirker diabetes og fodsår

Læs mere

PATIENT INNOVATION. Fagligt Selskab for Ledende Sygeplejersker Søren Kielgast - Hindsgavl Slot 12. marts 2013. 8ideas

PATIENT INNOVATION. Fagligt Selskab for Ledende Sygeplejersker Søren Kielgast - Hindsgavl Slot 12. marts 2013. 8ideas PATIENT INNOVATION Fagligt Selskab for Ledende Sygeplejersker Søren Kielgast - Hindsgavl Slot 12. marts 2013 8ideas SØREN KIELGAST Søren Kielgast, Partner GEMBA InnovaLon/8ideas E: sk@gemba.dk M: +45 4036

Læs mere

SIP Digitale kompetencer

SIP Digitale kompetencer SIP Digitale kompetencer November 2017 Side 1 Formål med denne workshop Inspiration til hvordan ledelsen kan skabe gode rammer for digitale kompetencer og digital dannelse, med fokus på udvikling af lærernes

Læs mere

Et etnografisk studie af sundhedsfagliges arbejdsgange og mulighederne for mobil adgang til EPJ data

Et etnografisk studie af sundhedsfagliges arbejdsgange og mulighederne for mobil adgang til EPJ data Et etnografisk studie af sundhedsfagliges arbejdsgange og mulighederne for mobil adgang til EPJ data Fotograf: John Bräuner Caretech Innovation Projekt Mobiladgang for sundhedspersonale (C-47) Deltagere/partnere:

Læs mere

Beslutningsstøtte i bløderbehandlingen PRO-seminar 16/4-2018

Beslutningsstøtte i bløderbehandlingen PRO-seminar 16/4-2018 Beslutningsstøtte i bløderbehandlingen PRO-seminar 16/4-2018 v./ Danmarks Bløderforening Center for Hæmofili og Trombose AUH Center for Telemedicin, Region Midtjylland Program Velkomst og introduktion

Læs mere

TDC understøtter sundhedssektoren med kommunikations løsninger

TDC understøtter sundhedssektoren med kommunikations løsninger TDC understøtter sundhedssektoren med kommunikations løsninger Offentlig-privat samarbejde om de nye sygehuse i Danmark 10. marts 2011 Jesper Stig Mølbæk Christensen Kommunikations løsninger TDC har de

Læs mere

SANO. Præsentation af MitSano v/annie Abildtrup DIRF temadag den 7. april 2016

SANO. Præsentation af MitSano v/annie Abildtrup DIRF temadag den 7. april 2016 SANO Præsentation af MitSano v/annie Abildtrup DIRF temadag den 7. april 2016 1 Program Kort præsentation af Sano, - hvem er vi? MitSano Formål, baggrund og etablering MitSano MitSano - Det nuværende produkt

Læs mere

Den Digitale Landevej - Arkitekturprodukt

Den Digitale Landevej - Arkitekturprodukt Indhold 1 A5 Vision, mål og strategier... 2 1.1 Vision... 2 1.2 Mål... 3 1.3 Strategier... 4 1 Produkt Perspektiv Strategi Produkt A5 Vision, mål og strategier Dato 2016-09-27 Forfatter Version 0.9 Status

Læs mere

Tablet-teknologi i Fysioterapi - Et pædagogisk redskab i klinisk undervisning. - Et igangværende projekt.

Tablet-teknologi i Fysioterapi - Et pædagogisk redskab i klinisk undervisning. - Et igangværende projekt. Tablet-teknologi i Fysioterapi - Et pædagogisk redskab i klinisk undervisning. - Et igangværende projekt. 1 Præsentation af deltagerne. Projektansvarlige: Fysioterapeut Lene Duus, Lektor ved fysioterapeutuddannelsen

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER Er video vejen frem til at få de studerendes opmærksomhed? Udgivet af Erhvervsakademi Aarhus, forsknings- og innovationsafdelingen DERFOR VIRKER VIDEO 6 hovedpointer

Læs mere

Det Gode Liv. - Velfærdsteknologi for dig. Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017

Det Gode Liv. - Velfærdsteknologi for dig. Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017 Det Gode Liv - Velfærdsteknologi for dig Velfærdsteknologisk Strategi 2014-2017 Indhold Hvad er velfærdsteknologi? Velfærdsteknologi til fremtidens udfordringer Det gode liv for borgeren og det gode arbejdsliv

Læs mere

NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014

NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014 NEMID IMAGEMÅLING 2014 ANALYTICS & INSIGHTS - OKTOBER 2014 # METODE METODE Dataindsamling & Målgruppe Målgruppe Målgruppen er personer i aldersgruppen 18 år+, svarende til godt 4,4 millioner danskere.

Læs mere

Caretech Innovation NemBook (C-60) Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation.

Caretech Innovation NemBook (C-60) Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation. 1 Projektevaluering Caretech Innovation NemBook (C-60) Deltagere/partnere: Sydvestjysk Sygehus, Kirurgisk Afdeling Capgemini Systematic EG Data Inform A/S Caretech Innovation Datalogisk Institut, Aarhus

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for akut indlagte patienter på

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for akut indlagte patienter på REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for akut indlagte patienter på Patienthotel Overafd. Aarhus Aarhus Universitetshospital Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Ergoterapeuter og Fysioterapeuter. Indsigt i målgrupper behov og ønsker

Ergoterapeuter og Fysioterapeuter. Indsigt i målgrupper behov og ønsker Ergoterapeuter og Fysioterapeuter Indsigt i målgrupper behov og ønsker Indsigt i målgruppe behov og ønsker I projektet digis har vi i foråret 2019 gennemført work camps og interviews med vores målgrupper.

Læs mere

Ringkjøbing Amt Kvalitetsafdelingen for Sundhedsvæsenet. Audit af individuelle genoptræningsplaner 2003

Ringkjøbing Amt Kvalitetsafdelingen for Sundhedsvæsenet. Audit af individuelle genoptræningsplaner 2003 Ringkjøbing Amt Kvalitetsafdelingen for Sundhedsvæsenet Audit af individuelle genoptræningsplaner 00 Else Rose Hjortbak Kvalitetskonsulent Februar 00 Indhold Side Resumé...............................................................

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016 Formål Digitaliseringsstrategiens formål er at beskrive sammenhængen mellem teknik og læring, mellem digitale læremidler og læringsformer

Læs mere

STYRKET INDSATS MOD LANGSTIDSLEDIGHED I JOBCENTER SILKEBORG. Udvikling af en screeningsmodel og inddragelse af borgeren

STYRKET INDSATS MOD LANGSTIDSLEDIGHED I JOBCENTER SILKEBORG. Udvikling af en screeningsmodel og inddragelse af borgeren STYRKET INDSATS MOD LANGSTIDSLEDIGHED I JOBCENTER SILKEBORG Udvikling af en screeningsmodel og inddragelse af borgeren INDLEDNING Inspiration til styrkelse af indsatsen mod langtidsledighed og til brugen

Læs mere

Legeinstruktørens pixiguide. Kom godt i gang

Legeinstruktørens pixiguide. Kom godt i gang Legeinstruktørens pixiguide Kom godt i gang Denne pixiguide er skrevet til dig, der ønsker en kort introduktion til at komme i gang med digitale, inkluderende lege. Når en leg skal udvikles og bygges,

Læs mere

Design Thinking i den daglige praksis. 21. September 2018

Design Thinking i den daglige praksis. 21. September 2018 Design Thinking i den daglige praksis 21. September 2018 Plan for dagen 09.00 09.15: Velkomst og opstart 09.15 10.00: Intro til teorien bag Design Thinking 10.00 10.15: Pause 10.15 12.00: Ane Schjødt Koch

Læs mere

Brugerinddragelse i patientforløb muligheder og udfordringer. 28 nov 2011 METROPOL

Brugerinddragelse i patientforløb muligheder og udfordringer. 28 nov 2011 METROPOL Brugerinddragelse i patientforløb muligheder og udfordringer Præsentationen i dag Relationens betydning for sundhedsfaglig kvalitet Præsentation af Feedbackmøder i relation patientforløb Formål og mål

Læs mere

Introduktion til refleksionskort

Introduktion til refleksionskort Kommuner Introduktion til refleksionskort VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet Hvorfor skal man inddrage borgerne? Borgerens viden om egen sygdom, hverdagsliv og behandlingsforløb er vigtig

Læs mere

Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, samfundet fremad.

Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, samfundet fremad. Profil Roskilde Roskilde Universitets fornemmeste opgave er eksperimenterende, nyskabende former for læring, forskning og problemløsning, som flytter samfundet fremad. Universitet Vi tænker fremad RUC

Læs mere

Projekt VINDMØLLEN - kræft rehabilitering i kommunalt regi.

Projekt VINDMØLLEN - kræft rehabilitering i kommunalt regi. Socialudvalget i Nordfyns kommune ønsker dette projekt til behandling. Projekt VINDMØLLEN - kræft rehabilitering i kommunalt regi. Når vinden blæser går nogle i læ og andre bliver til vindmøller. Vindmøllen

Læs mere

Bilag 1 - Projektbeskrivelse

Bilag 1 - Projektbeskrivelse Bilag 1 - Projektbeskrivelse Undervisningsevaluering og virkningsevaluering af MED-grunduddannelsen Parternes Uddannelsesfællesskab (PUF), som består af KL, Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet,

Læs mere

Kommunikativ omsorgsetik

Kommunikativ omsorgsetik Kommunikativ omsorgsetik -et aktionsforskningsprojekt i Kardiologisk sengeafdeling -Aalborg Sygehus Disposition T - historik - forskningen - forandringsprocessen - resultater - om at lytte - før forandringen

Læs mere

Videokonsultation i psykiatrien

Videokonsultation i psykiatrien Videokonsultation i psykiatrien Projektleder Trine Helverskov Teamleder Marie Paldam Folker Telepsykiatrisk Center, Psykiatrien i Region Syddanmark Nye Trends i Samarbejde og Organisering 28. januar 2016

Læs mere

Patientens rejse i sundhedssektoren -

Patientens rejse i sundhedssektoren - Patientens rejse i sundhedssektoren - projekt PaRIS eller 1 Sammenhængende patientforløb gennem brugerdreven innovation www.ouh.dk/paris Indlæg ved: Projektleder, lean sort bælte, MCC, SD, RN, Mette Mollerup

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Årre Skole 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Årre Skole 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Årre Skole 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves - med

Læs mere

Oversigt. Score: 2,42ud af 3

Oversigt. Score: 2,42ud af 3 BioRemind Connect Oversigt Appens navn : BioRemind Connect Dato: 3/11/2017 Score: 2,42ud af 3 Resume: BioRemind Connect er en platform der kombinerer web og app. I platformen kan behandleren sammensætte

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Fra kortlægning til handling Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Program 1. Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvorfor er det

Læs mere