Så måtte tjeneren igen løbe op og ned af alle trapperne, igennem alle salene og gangene, ned i fangekælderen og op i det højeste tårn.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Så måtte tjeneren igen løbe op og ned af alle trapperne, igennem alle salene og gangene, ned i fangekælderen og op i det højeste tårn."

Transkript

1 Nattergalen

2 Der var engang... For mange år siden i Kina levede der en mægtig kejser. Han var meget rig og boede i det flotteste, dyreste palads, man kan forestille sig. Det var lavet af fint porcelæn, som man hele tiden skulle passe på ikke at komme til at slå i stykker. I haven var de smukkeste og mest sjældne blomster fra hele verden. Gik man igennem haven, kom man til den dejligste skov. I denne skov boede der en fugl, der blev kaldt en nattergal. Denne fugl sang så smukt, at alle stoppede med det, de var i gang med og bare lyttede til den. Der kom folk fra hele verden og besøgte kejserens palads og have, men de var alle sammen enige om, at nattergalens sang var smukkere end kejserens ting. Nogle af de mennesker, der var rejst til kejserens palads og havde hørt nattergalen, var så glade for dens smukke sang, at de skrev bøger, digte og sange om den, som blev så berømte, at de kom hele verden rundt for til sidst at nå kejseren selv. Kejseren blev meget forbavset over, at det var nattergalen, der blev skrevet om, når nu hans palads og have var så fantastiske, men han blev også nysgerrig for at se, hvad der dog kunne være bedre end dette. Han havde aldrig selv hørt nattergalen, selvom den boede i hans egen skov! Kejseren bestemte sig for, at han måtte høre denne fugl synge, så han kaldte på sin tjener, og bad ham om at tage ud og finde den, så den kunne synge for ham. Kejserens tjener fik dog ikke let ved at finde nattergalen. Han løb op og ned af alle trapper, igennem alle sale og gange, ned i fangekælderen og op i det højeste tårn i paladset, men ingen han mødte vidste noget om nattergalen. Tjeneren blev nu overbevist om, at nattergalen ikke fandtes i virkeligheden. Han gik tilbage til kejseren og fortalte ham, at det måtte være de mennesker, der havde skrevet bøgerne, digtene og sangene, der havde fundet på denne fugl. Men kejseren havde læst om nattergalen i en bog, som kejseren af Japan havde sendt ham, og han kunne ikke tro, at en kejser kunne lyve for en anden kejser. Jeg vil høre den nattergal synge i aften! Hvis den ikke kommer, skal hele hoffet dunkes på maven, når de har spist aftensmad! sagde kejseren.

3 Så måtte tjeneren igen løbe op og ned af alle trapperne, igennem alle salene og gangene, ned i fangekælderen og op i det højeste tårn. Denne gang var der mange fra hoffet, der løb med ham for at lede, for ingen havde lyst til at blive dunket på maven, efter de havde spist aftensmad. Endelig mødte de en lille, fattig pige, der arbejdede i køkkenet. Hun sagde: Nattergalen! Den kender jeg godt! Den synger så smukt! Hver aften tager jeg nogle af resterne fra aftensmaden med hjem til min mor, som er syg og bor bag skoven, og når jeg går tilbage, er træt og sætter mig i skoven for at slappe af, så kan jeg høre nattergalen synge! Den synger så smukt, at man kommer til at græde! Tjeneren lovede den lille pige en stor belønning, hvis hun ville føre ham til nattergalen, og så gik de alle sammen ud i skoven. Så snart de kom derud, begyndte en ko at brøle. Åh! sagde de fine mænd og kvinder. Det må være nattergalen, vi kan høre! Hvor er det utroligt, at så lille et dyr kan lave så høj en lyd! Det lyder næsten som noget, vi har hørt før. Nej, det er bare en ko der brøler, sagde den lille pige, vi er stadig ikke nået til den del af skoven, hvor nattergalen bor. De gik videre og efter lidt tid, begyndte nogle frøer at kvække. Sikke en dejlig lyd! sagde en af de fine mænd, det må være nattergalen, jeg kan høre! Det lyder ligesom små klokker, der ringer! Nej, det er frøerne sagde den lille pige, vi skal stadig lidt længere ind i skoven, før vi kommer til det sted, hvor nattergalen bor. De gik lidt længere endnu, og pludselig begyndte nattergalen at synge. Hør! Hør! Det er nattergalen, der synger udbrød den lille pige, og der sidder den, oppe i træet! Hun pegede op i det nærmeste træ, og de fik øje på en lille, grå fugl oppe i grenene. Kan det virkelig være den? spurgte kejserens tjener. Han mente, at den så meget simpel ud. Den havde næsten ingen farve i sine fjer! Lille nattergal! råbte den lille pige, kejseren vil så gerne have, at du skal synge for ham!

4 Selvfølgelig vil jeg det! svarede nattergalen, og begyndte at synge igen. Kejserens tjener var meget imponeret over hvor smukt nattergalen sang, og skyndte sig at råbe til den: Kære lille nattergal! Kejseren har inviteret dig til at synge i paladset i aften! Der vil hele hoffet kunne høre din smukke sang! Nattergalen mente ikke, at dens sang ville være helt så smuk, hvis man ikke hørte den ude i skoven, men den fulgte alligevel med tilbage til paladset, fordi den gerne ville gøre kejseren glad. Da de kom tilbage til paladset havde kejseren sat en guldpind op, som nattergalen skulle side på, når den skulle synge. Hele hoffet var der i deres fineste tøj rundt om pinden for at høre nattergalen, og den sang så smukt, at alle fik tårer i øjnene. Kejseren blev så glad for nattergalen, at han ville belønne den ved at give den sin guldsko. Men nattergalen sagde nej tak, det var nok for den, at dens sang havde fået kejseren til at græde. Det var den største ære den kunne få! Kejseren bestemte nu, at nattergalen skulle blive ved hoffet. Den skulle have sit eget bur, som den skulle have lov til at komme ud af to gange om dagen og en gang om natten. Tolv tjenere holdt vagt for at sikre sig, at den ikke fløj væk. Alle i byen talte om kejserens nye nattergal. Den var det mest spændende, der var sket, så længe de kunne huske. En dag kom en stor pakke til kejseren. Uden på stod skrevet ordet Nattergal. Kejseren blev glad, han tænkte, at det måtte være endnu en bog, der var skrevet om nattergalen. Men da han åbnede pakken, var det ikke en bog, der lå i den, men en fin lille kunstig nattergal. Den skulle ligne den levende nattergal, men var lavet af guld og sølv, og var besat med diamanter, rubiner og safirer. Man kunne trække den kunstige nattergal op, og så kunne den synge et af de stykker musik, som den rigtige nattergal sang. I pakken lå også en seddel, hvorpå der stod skrevet, at den kunstige nattergal var en gave fra den japanske kejser, men kun halvt så skøn som den nattergal, den kinesiske kejser havde ved sit hof.

5 Kejseren tænkte, at den virkelige og den kunstige nattergal nu kunne synge sammen, og at det ville blive dobbelt så dejligt at høre på, som når de sang hver for sig. Han blev dog skuffet, for da han forsøgte at få dem til at synge i kor, sang den virkelige nattergal på sin egen måde, mens den kunstige sang en melodi. Kejseren bestemte nu, at det kun skulle være den kunstige nattergal, der skulle synge. Den sang ligeså smukt som den virkelige og så endda i en melodi! Desuden var den meget flottere end den ægte, fordi den var lavet af guld, sølv og ædelsten. Den kunstige nattergal sang den samme melodi 33 gange, og alle syntes, at det var en dejlig sang, som de gerne ville blive ved med at lytte til. Kejseren mente dog, at det nu måtte være den virkelige nattergals tur til at synge lidt, men da man ville hente den fra sit bur, opdagede man, at den var brudt ud af buret og var fløjet ud af vinduet og tilbage til skoven, hvor den boede. De blev alle sammen vrede på nattergalen. De syntes, at den var utaknemmelig, når den bare stak af fra hoffet, men de blev dog enige om, at den kunstige fugl alligevel var den bedste. Den var meget smukkere at se på, og man vidste altid, hvad man kunne forvente. Den overraskede aldrig! Det blev bestemt, at den kunstige nattergal skulle vises frem for folket, så alle i byen kunne høre dens sang. Alle der hørte den syntes, at den var smuk og dejlig, men ingen fik tårer i øjnene. En af byens beboere, der havde hørt den virkelige nattergal syntes, at der var et eller andet, der manglede i den kunstiges sang, selvom de ikke kunne forklare præcis hvad. Den kunstige nattergal fik en plads på en silkepude ved siden af kejserens seng. Alle syntes, at den var fantastisk, og kejseren blev aldrig træt af at høre på den. Der gik et helt år, og efterhånden kunne hele hoffet og halvdelen af byen huske den kunstige nattergals melodi udenad. Det var alle glade for. Så kunne de jo selv synge med, når den sang! Men en aften da kejseren lå i sengen og lyttede til den kunstige nattergal, skete der pludselig noget. Han hørte et svup! indefra fuglen, og så gik den pludselig i stå. Kejseren kaldte straks på en læge og en mekaniker. Sammen fik de fuglen til at synge igen. Den var dog blevet meget slidt, så for

6 at den ikke skulle gå i stykker igen, blev det bestemt, at den fra nu af kun skulle synge én gang om året. Der gik fem år på den måde, og så blev kejseren syg. Det var en meget alvorlig sygdom, og alle var enige om, at han ikke ville overleve længe. Kejseren lå stiv og bleg i sin seng og havde det meget dårligt. Kejseren lå og sov, men pludselig vågnede han, fordi han fornemmede, at der var nogen i hans værelse. Da han åbnede øjnene, så han, at det var Døden, der var kommet ind til ham og nu stod ved siden af hans seng med hans krone på hovedet. Døden talte til kejseren og mindede ham om alle de gode og dårlige ting, han havde gjort i sit liv og om alle de mennesker, der boede i hans land, som han aldrig havde kendt eller vidst hvordan levede. Kejseren blev meget bange, og råbte: Musik! Musik! Kære lille guldfugl, vil du ikke nok synge for mig? Men den kunstige nattergal sang ikke en eneste tone, for der var ingen der kunne trække den op. Døden blev ved med at se på kejseren, og han kunne ikke holde det ud, fordi der var så stille. Pludselig lød der den smukkeste sang i rummet, den kom fra vinduet, hvor den lille, levende nattergal sad. Den havde hørt kejserens råb og var kommet for at synge for ham, så han ikke skulle være bange mere. Imens nattergalen sang, opdagede kejseren, at han fik det bedre og bedre. Døden selv syntes, at nattergalens sang var det smukkeste han havde hørt, og han tog kejserens guldkrone af sit eget hoved, og gav den til nattergalen, bare så den skulle blive ved med at synge. Nattergalens sang gav døden tårer i øjnene. Han savnede pludselig sit hjem så meget, at han gik fra sin plads ved kejserens seng og hen til vinduet, hvor han svævede ud og hjem. Tak, tak kære nattergal, tusind tak! sagde kejseren, hvordan kunne jeg nogensinde vælge en kunstig fugl fremfor dig? Hvordan skal jeg nogensinde kunne takke dig? Du har allerede takket mig svarede nattergalen. De tårer jeg så i dine øjne første gang, du hørte min sang, var tak nok. Men nu må du sove og blive rask. Jeg skal nok synge for dig imens.

7 Så sang den igen, og kejseren faldt i søvn og sov bedre end han havde sovet de sidste fem år. Om morgenen skinnede solen ind i kejserens soveværelse, og han havde fået det godt igen. Kære nattergal, sagde han, du må flytte tilbage i paladset med mig. Du behøver kun at synge, når du selv har lyst, og jeg vil få den kunstige nattergal ødelagt og smidt ud! Det må du ikke gøre svarede nattergalen, den kunstige fugl har gjort det så godt, den kunne! Behold den hos dig for evigt. Jeg kan ikke bo på dit slot, men lad mig komme, når jeg selv har lyst. Så vil jeg sidde om aftenen ved dit vindue og synge til dig om alle de mennesker, der bor i dit land og om alt, hvad de laver og siger, hvis du bare vil love mig én ting! Jeg vil love dig alt, hvad du vil have! sagde kejseren. Det eneste jeg beder om er, at du ikke fortæller nogen, at du har en nattergal, der fortæller dig alt, sagde nattergalen og så fløj den bort. Da tjenerne senere kom ind for at se til kejseren, som de troede måtte være død, blev de meget overraskede, da han stod midt på gulvet, smilte til dem og sagde Godmorgen!. H. C. Andersen er en af de største forfattere, der har levet i Danmark. Han blev født i Odense d. 2 april 1805 og døde i København d. 4 august Han skrev eventyr, som er blevet læst i over 100 år af både børn og voksne. Udover at have skrevet Nattergalen, har han skrevet andre velkendte eventyr som Den lille Havfrue, Den Grimme Ælling og Fyrtøjet.

8 Hvad er opera? Opera er en kunstart, der, ligesom andet teater, oftest foregår på en scene i et teater, i en foyer, på en skole eller til en festival. Opera kan også foregå på en båd eller endda i en park, men oftest foregår det på en scene. Når noget kaldes kunstart, er det fordi, der er nogle kunstnere, der har øvet sig i årevis for at blive rigtig gode til en helt bestemt ting, f.eks. det at synge. Når man skal lave en operaforestilling, kræver det, at mange forskellige mennesker arbejder sammen om det, de hver især er bedst til. Hvad består en operaforestilling så af?

9 En historie Den version af Nattergalen, I skal se, er en kort opera baseret på H. C. Andersens eventyr, som I måske allerede har læst. Mange operaer er lavet efter en god historie, som har en god morale, dvs. noget vi kan tænke over bagefter. Sang I en opera synger skuespillerne for det meste i stedet for at tale, derfor kalder vi dem operasangere, selvom de spiller skuespil samtidig. At synge opera er en helt anden måde at synge på end f.eks. at synge musical. Operasangere har lært at bruge stemmen på en måde, så de kan overdøve et stort symfoniorkester uden mikrofon. Der var nemlig slet ikke opfundet elektricitet, da opera blev opfundet for over 400 år siden.

10 Tekst libretto Teksten i en opera, som sangerne skal synge, kalder man en libretto. Det betyder lille bog, men ofte er det en tyk bog, for mange operaer varer mindst 3 timer. Nattergalen varer heldigvis kun 40 minutter. Musik Musikken i en opera er ligeså vigtig som teksten. Den bliver skrevet ned ved hjælp af noder, der bliver sat i systemer i noget, der kaldes et partitur. Al musikken er samlet, så man kan læse det hele, når man skal spille det. Et nodesystem kan se sådan her ud:

11 Både operasangere og de musikerne, der skal spille til, skal læse musikken for at vide, hvordan de skal synge og spille. I Nattergalen er det et klaver, der spiller til det hedder at akkompagnere, som betyder ledsage. Andre gange er det et helt symfoniorkester, der akkompagnerer.

12 Kostumer og scenografi Når man ser en forestilling, kan det nogle gange føles som om, man kommer ind i en helt anden verden. En af de måder man skaber sådan en følelse på, er ved kostumer, rekvisitter og scenografi. Altså hvilket tøj Der er to store planter på scenen. Det er skoven, hvor Nattergalen bor. skuespillerne eller sangerne har på, hvordan rummet, de spiller i, er indrettet, hvilke ting de bruger osv. Nattergalens kostumer kan I se på billederne. Scenografi og rekvisitter er helt enkle i forestillingen. Se billederne. Kejseren elsker grønne nudler.

13 Roller karakterer En rolle eller en karakter er den person, som skuespilleren eller sangeren lader som om, de er, når de spiller en forestilling. I Det Kongelige Teaters version af Nattergalen er det to operasangere, der spiller alle roller, nemlig Signe og Mads. Når man laver teater, er der hovedroller og biroller. En hovedrolle er den eller de, hele historien drejer sig om. En birolle er alle de andre, der dukker op i historien, men som ikke har så meget at sige. Ofte er der forskellige personer og kostumer til de forskellige roller, men Mads og Signe spiller også birollerne uden at skifte kostume. Derfor skal I høre godt efter, så I kan følge med i de forskellige roller, de spiller. Her kommer en oversigt, så du ved hvilke roller, der er med, og hvem der spiller hvad.

14 Signe Mads Signe/Mads Den ægte nattergal Kejseren af Kina Fortæller Den kunstige nattergal Spilmesteren Hoffet Kavaleren Urmageren Byfolk En fisker Som I har læst, er der forskellige personer med i eventyret Nattergalen. I forestillingen kan man ikke se forskel på dem, men skal høre det i historien, når den fortælles. Opgave: På den næste side kan I selv tegne de forskellige biroller, som I synes, de skulle se ud, hvis de havde hver deres kostume på.

15 Biroller i Nattergalen: Kejserens Kavaler En spil-mester En urmager En fisker

16 Opgave: Diskutér i din klasse 1. Hvorfor tror I ikke, at den ægte nattergal havde lyst til at bo ved hoffet? 2. Hvorfor tror I, at den blev så glad for, at kejseren fik tårer i øjnene af at lytte til dens sang? 3. Hvad var det med den kunstige nattergal, der gjorde, at den ikke var helt det samme som den ægte? 4. Hvorfor fik folk, der lyttede til den ikke tårer i øjnene, men kun når de lyttede til den ægte fugl?

17 Opgave: Det smukkeste Alle, der hører nattergalen synge synes, at det er det smukkeste, de nogensinde har oplevet. Hvad synes du, er det smukkeste i dit liv? Her kan du tegne eller skrive, hvad du selv synes er smukt. Det kan være en oplevelse, en sang, en ting, en person eller noget helt andet.

18 En opera for børn og barnlige sjæle Nattergalen er en nyfortolkning af H.C. Andersens eventyr om kejseren af Kina i sit store slot og hans frit syngende nattergal. Med kendte arier fra bl.a. Mozart, Händel, Gilbert Sullivan og Gonoud, der er tilpasset eventyret, springer Pin-Upera endnu en gang ud i H.C. Andersens eventyr og leverer en forestilling, hvor der bliver både leget med publikum og med klassisk opera. Medvirkende: Instruktør: Kasper Sejersen Sopran: Signe Sneh Schreiber Baryton: Mads Bagge Lange Pianist: Leif Greibe Foto: Camilla Winther Forestillingen er udviklet af Pin-Upera med støtte fra Det kongelige Teaters KGL+ afdeling

Det er fordi min far steger hanekyllinger sagde Prinsessen. Øh svarede den første bror, for han kunne stadig ikke finde på noget klogt at sige.

Det er fordi min far steger hanekyllinger sagde Prinsessen. Øh svarede den første bror, for han kunne stadig ikke finde på noget klogt at sige. Klods Hans 1 Der var engang.. Ude på landet var der en gammel gård. I den gård boede der en gammel mand, der havde tre sønner. De to ældste sønner ville gerne fri til Prinsessen, for de havde hørt, at

Læs mere

Historien bag Papageno og Papagena

Historien bag Papageno og Papagena Papageno & Papagena Historien bag Papageno og Papagena Børneoperaen Papageno og Papagena er inspireret af Mozarts opera Tryllefløjten. Det er en meget gammel historie, der handler om en prins, en prinsesse,

Læs mere

Tryllefløjten. Papageno og Papagena er en historie om netop disse to og deres venskab.

Tryllefløjten. Papageno og Papagena er en historie om netop disse to og deres venskab. Tryllefløjten Tryllefløjten er en opera skrevet af Emanuel Schikaneder med musik af Wolfgang Amadeus Mozart. Det er en gammel historie, der handler om en prins, en prinsesse, en ond dronning og en vis

Læs mere

MODUL 1 En børneopera inspireret af Tryllefløjten

MODUL 1 En børneopera inspireret af Tryllefløjten MODUL 1 En børneopera inspireret af Tryllefløjten Tryllefløjten er en opera skrevet af Emanuel Schikaneder med musik af Wolfgang Amadeus Mozart. Det er en gammel historie, der handler om en prins, en prinsesse,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Rikke. - på tur i skoven

Rikke. - på tur i skoven Rikke - på tur i skoven Med denne børnebog om Rensdyret Rikke ønsker Odense Renovation at præsentere begrebet affald for børnehavebørn. Bogen kan bruges som optakt til, at børnene skal på tur omkring børnehaven

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt

H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H. C. Andersens liv 7. aug, 2014 by Maybritt H.C. Andersen er Odenses berømte bysbarn. Næsten alle mennesker i hele verden kender H. C. Andersens eventyr. I Odense ligger det hus, hvor han voksede op.

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og

Og i det at Hans sagde det, faldt der er en sten ud af Kates hjerte. Åh Hans! Jeg var blevet forhekset. En dag for mange år siden, kom der en heks og Tom og skønheden I den lille landsby var der mange goder man kunne tage på markedet og handle frugt og grønt og tage til slagteren og købe den lækreste flæskesteg. Eller man kunne gå en tur i det fri og

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Hvad ved jeg om H.C. Andersen?

Hvad ved jeg om H.C. Andersen? Før jeg læser bogen Hvad ved jeg om? Tænk dig godt om. Kig på mindmappet. Kig i bogen. Skriv eller tegn alt, hvad du ved om. Nina Sahl Gyldendal Hvor har du hørt om ham? Hvad lavede han? Hvad har du hørt

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Jernovnen. Fra Grimms Eventyr

Jernovnen. Fra Grimms Eventyr Jernovnen Fra Grimms Eventyr I gamle dage, dengang man kunne få sine ønsker opfyldt, levede der en prins, som var fortryllet af en ond heks, så han måtte sidde inde i en jernovn ude i skoven. I mange år

Læs mere

Den farefulde færd. Skrevet af Emil og Frederik

Den farefulde færd. Skrevet af Emil og Frederik Den farefulde færd Den 24. april 2014 øvede Rønnebæk skoles musicalhold på deres stykke den farefulde færd, som Therese Flensbak har skrevet, både manuskript og sange. Skuespillet handlede om tre dovne

Læs mere

Ild & vand. Billeder og historier i musikken

Ild & vand. Billeder og historier i musikken Ild & vand Billeder og historier i musikken m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Musikken er et flyvende tæppe Du skal høre et symfoniorkester spille to musikværker. Det ene musikværk hedder Roms

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen.

Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. Gartner Da jeg var otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner som kælede mig på maven og på kussen. En dag da jeg var omkring otte år gammel, gik jeg ned til vores gartner mens han arbejdede i haven.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Eine kleine Nachtmusik MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Mozarts liv I dette hæfte kan du arbejde med et lille musikværk, som hedder Eine kleine Nachtmusik. Musikværket er skrevet af en komponist, der hedder Wolfgang

Læs mere

Hvad er opera kort fortalt?

Hvad er opera kort fortalt? Opera Hvad er opera kort fortalt? En opera er et teaterstykke med musik. I stedet for at sige ordene, synger man dem. Det er altså ikke skuespillere, men sangere, der optræder på scenen. De første operaer

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan:

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan: Skovkontrakten Skovkontrakten, den er vigtig! Alle dyr og nisser har skrevet under på den, og har lovet at holde den. Hvis der er en eller anden der bryder den, vil ingen af de andre have noget med dem

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen

Morten Dürr SKADERNE. Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Morten Dürr SKADERNE Skrevet af Morten Dürr Illustreret af Peter Bay Alexandersen Hvidt, sort og grønt Efter mor døde, ville far jage skaderne væk. Men sådan gik det ikke. Skaderne blev. Det var godt.

Læs mere

Eventyret om Mille i Skraldeskoven

Eventyret om Mille i Skraldeskoven Eventyret om Mille i Skraldeskoven Teknik og miljø 2. udgave Juni 2007 Copyright Teknik & Miljø, Horsens Kommune Tekst: Annemette Hunger Tegning: Anne Dorthe Christensen Layout og Tryk: Grafisk Afd., Horsens

Læs mere

Prinsessen og den magiske hytteost

Prinsessen og den magiske hytteost Prinsessen og den magiske hytteost 2 For længe, længe siden var der et lille bitte kongerige, der hed Danmark. I kongeriget boede kong Kornelius og hans datter prinsesse Perle på et stort slot. 3 4 Kong

Læs mere

Prinsesse Anne og de mange ting.

Prinsesse Anne og de mange ting. 1 Prinsesse Anne og de mange ting. Der var engang en konge og en dronning, de boede på det største slot i landet. Slottet havde spir og høje tage. Det var så stort og så smukt. Dronningen fødte en dag

Læs mere

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen.

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Så altså, Batman kedede sig. Hmm, tænkte han, jeg ringer da

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Forlaget Carlsen et forlag under Lindhardt og Ringhof A/S, et selskab i Egmont

Forlaget Carlsen et forlag under Lindhardt og Ringhof A/S, et selskab i Egmont BEFRI JULEMANDEN! Tekst 2015 Peter Gotthardt og Forlaget Carlsen Illustrationer 2015 Stine Rosenberg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning: Charlotte Flemmer 1. epdf-udgave, 2015. ISBN 9788711468920

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst.

Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst. Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst. Indhold: 10 nummererede opgaver, der gradvist bliver sværere og sværere. Børnene kan se rækkefølgen i det

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

3. december Jeg skal i skole

3. december Jeg skal i skole 3. december Jeg skal i skole 3. DECEMBER Her er Sallinge Brugs, hvor min bedste kammerat, Per boede. - Kan du nu skynde dig, siger mor, da jeg med sne på min jakke stormer ind i køkkenet. - Du skulle ikke

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Havfruernes verden. - En sanserejse. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Havfruernes verden - En sanserejse Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen starter guide

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Lille Frø af Jakob Martin Strid

Lille Frø af Jakob Martin Strid Lille Frø af Jakob Martin Strid 74 dansk.gyldendal.dk 3-4. Onkel Pedro af Morten Ramsland. Illustrationer af Jan Solheim. Print og fotokopier af indhold er belagt med Copydan-vederlag. En smuk sommernat

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser.

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser. 1 Professoren og Kattemor's Skattekort! 2016 af Kim Christensen FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER Skrevet ud fra virkelige hændelser. Særlig tak til: Janet. Elsebeth. Til minde om Kattemor.

Læs mere

7. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup og Gettrup Lukas 19, 1-10

7. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup og Gettrup Lukas 19, 1-10 7. søndag efter Trinitatis 2015, Hurup og Gettrup Lukas 19, 1-10 Herre, giv mig mod til at slippe det, som plager mig ved mig selv. Giv mig tillid til og tro på, at din tro og din kærlighed også kan virke

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen CDR FORLAG Kan man spise softice med pinde? 2011 by Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen og CDR-Forlag Tekst: Malene Fenger-Grøndahl Illustrationer: Annemette

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger

C a r l N. l s e n. i e. J e a n S i be. E d v a r d G r. i e g. l i u s. Nordiske fortællinger C a r l N i e l s e n E d v a r d G r i e g J e a n S i be l i u s Nordiske fortællinger m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Nordiske fortællinger I dette hæfte skal du arbejde med tre nordiske

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der

Pludselig hører jeg en velkendt lyd. Hestehove i stenbroen udenfor mejeriet. Det må være Rasmus Mælkekusk, for han er den eneste af mælkekuskene, der 1. december Morgen 1. DECEMBER Det er morgen og jeg er endnu ikke helt vågen. Jeg har tændt min Ole Lukøje-lampe over sengen, og den kaster nu et varmt rødt skær over mit værelse. Ved siden af mig ligger

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22. Side 3 LOVEN historien om Moses og de 10 bud Moses 4 Guds lov 6 Hør mine bud 8 En anden gud 10 En kalv af guld 12 To tavler 14 Vreden 16 Bålet 18 De ti bud 20 Ingen kalv af guld 22 Teltet 24 Side 4 Moses

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. H.C. Andersens liv

Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. H.C. Andersens liv E T E R OPGAVER TIL H.C. Andersens liv NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Hvad ved du om H.C. Andersen? Skriv stikord til de fire overskrifter i cirklen. Se eksemplet. P E R S O N E R T I N

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

På rejse med musikken

På rejse med musikken Eksotiske fugle På besøg hos DR SymfoniOrkestret s. 2 På rejse med musikken Du skal snart på besøg hos DR SymfoniOrkestret. Her skal du høre symfoniorkestret spille flere forskellige musikværker. Men vi

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Balletastronauten og huskelisten

Balletastronauten og huskelisten Af Gracie Beaver Oversat til dansk af Susan Søgaard Balletastronauten og huskelisten - En fortælling for børn om hjerneskade Killingen Keiko vidste allerede som 6-årig hvad hun skulle være når hun blev

Læs mere

Sejr interesserede sig ikke for flyvemaskiner. Hvorfor skulle man det? Hans storebror interesserede sig heller ikke for fly. Under en stak papirer lå

Sejr interesserede sig ikke for flyvemaskiner. Hvorfor skulle man det? Hans storebror interesserede sig heller ikke for fly. Under en stak papirer lå 2 Schweizerkniven Han kunne have haft tandbørsten i lommen, men hans mor havde pakket ham en taske, og nu gik han med den i hånden de to veje, der var over til Asbjørn. Sejr syntes ikke, han kunne stå

Læs mere

Side 1. Flyv ikke højt. historien om ikaros.

Side 1. Flyv ikke højt. historien om ikaros. Side 1 Flyv ikke højt historien om ikaros Side 2 Personer: Kong Minos Daidalos Ikaros Side 3 Flyv ikke højt historien om ikaros 1 Kong Minos 4 2 Et flot palads 6 3 En labyrint 8 4 En fælde 10 5 Vagten

Læs mere

Den vigtigste og bedste gave

Den vigtigste og bedste gave LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 6 Den vigtigste og bedste gave Ugens tekst og referencer: Matt 1,21-23. Den Store Mester, kap. 1. Huskevers: I dag er der født jer en frelser. (Luk 2,11) Hovedformålet er,

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere