Rundt om ideen Trin 1/10

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rundt om ideen Trin 1/10"

Transkript

1 undt om ideen Trin 1/10

2 Trin 1/10 Rundt om ideen Har du fået en god ide eller gjort en opfindelse, kan Opfinderrådgivningen hjælpe dig videre, hvis du selv gør lidt indledende arbejde med at beskrive din ide. Herunder finder du 7 centrale spørgsmål. Sådan kommer du videre: Beskriv, hvordan ideen er opstået. Beskriv opfindelsen dvs. en kort beskrivelse af ideen, samt dens stærkeste kendetegn. Er opfindelsen alene din, eller er I flere om den? Har du testet opfindelsen på uvildige personer? Har du undersøgt, om der er andre måder at løse behovet/problemet på? Hvor er du i processen, og hvad skal der til, for at du kommer videre? Ønsker du at kommercialisere opfindelsen via licensformidling, eller vil du starte egen virksomhed? Opfinderrådgivningen Hjælper privatpersoner, som selv har rettighederne til deres ide og som ønsker at sælge den til en eksisterende virksomhed på licens. Opfinderrådgivningen yder en indledende gratis rådgivning til alle og kan, hvis der er tale om opfindelser med særligt potentiale, yde rådgivning under hele kommercialiseringsforløbet.

3 deeskyttelse Trin 2/10

4 Trin 2/10 Idebeskyttelse Du skal som regel kunne beskytte din opfindelse for at kunne sælge den til en virksomhed. Der findes 4 former for beskyttelse: patent, brugsmodel, varemærke og designbeskyttelse. På kan du læse mere om de forskellige beskyttelsesformer. Sådan kommer du videre: Start med at lave din egen undersøgelse af, om opfindelsen er ny og kan beskyttes. Det gør du ved at gå ind på en af følgende gratis patentdatabaser: som er den europæiske database, eller som er den amerikanske. Husk, at du kan hente betydelig inspiration fra andre patenter til dit eget projekt. Sørg derfor for at gemme de links, du finder. Hvis det lader til, at din opfindelse er ny, og at den kan beskyttes, så skal du overveje at få lavet en nyhedsundersøgelse via et patentbureau eller Patent- og Varemærkestyrelsen. Hvis der ikke er tale om banebrydende international forskning, så vent med at ansøge om patent eller beskyttelse. Vi har set mange projekter, der strander på grund af for tidlig patentering. Opfinderrådgivningen Kan rådgive dig om beskyttelsesformer og dine egne søgninger, samt de strategiske overvejelser omkring beskyttelsesprocessen.

5 arkedsvurdering Trin 3/10 $

6 Trin 3/10 Markedsvurdering For en opfindelse kan blive en succes, skal der være et attraktivt marked. Derfor er det helt centralt, at du så tidligt som muligt undersøger markedspotentialet for din opfindelse. Jo flere af nedenstående spørgsmål du kan svare på ved en vurdering af markedet, jo mere præcist kan du udvikle din ide og dermed opnå større succes. Sådan kommer du videre: Beskriv kunderne ved at finde informationer om deres købekraft, købelyst, forbrugsmønster, geografisk spredning og markedets realistiske størrelse. Overvej, om opfindelsen kræver en holdningsændring hos (for)brugeren eller fx en instruktion. Beskriv, om opfindelsen har karakteristika, som påvirker salget fx, om det er årstidsbestemt, geografisk bestemt eller del af en modestrømning. Vurdér, hvor meget opfindelsen i sin endelige udformning vil koste i forhold til eventuelle konkurrerende løsninger. Er opfindelsen nationalt interessant, eller er markedet internationalt? Hvordan forestiller du dig produktet/konceptet distribueret og solgt? Kræver produktet eller løsningen særlige krav til marketing, distribution, salg m.m.? Opfinderrådgivningen Kan hjælpe dig med tips til, hvordan du undersøger ovenstående. Du kan læse mere om markedsvurdering på

7 Idellustration Trin 4/10

8 Trin 4/10 Ideillustration Det er ikke ligegyldigt, hvordan en ide præsenteres, hvis du vil gøre en virksomhed interesseret i den. Det mest overbevisende er at kunne komme med en prototype eller et flot beskrevet koncept, hvilket dog ikke altid kan lade sig gøre på grund af pris eller størrelse på opfindelsen. Du kan komme rigtig langt med en grafisk ideillustration. Sådan kommer du videre: Saml alt det dokumenterede materiale du har om opfindelsen og prioritér, hvad der er vigtigst at formidle set fra virksomhedens perspektiv. Gør dig klart, hvad du bør illustrere, og hvordan du vil gøre det skal det være en tegning, grafisk illustration, foto, en mock-up, en video, en test m.m.? Påbegynd arbejdet med at illustrere og præsentere din opfindelse. Prøv den af fortroligt på en udenforstående så du kan få feedback på formidlingsform og indhold. Opfinderrådgivningen Kan hjælpe dig med adgangen til udstyr, IT-programmer og materialer, samt hjælpe med at illustrere din ide. Du kan også downloade en skabelon til en præsentation af din opfindelse på

9 oncept og teknologi Trin 5/10

10 Trin 5/10 Koncept og teknologi Koncepter og opfindelser kan indeholde forskellige grader af kompleksitet. Nogle gange kan opfindelsen udvikles af kendte komponenter, der blot anvendes i en ny sammensætning. Andre gange indeholder en opfindelse både ny teknologi og avanceret produktudvikling, der i sin udvikling og testfaser kræver meget og er temmelig omkostningstung. Det er derfor centralt at lave en teknologi- eller konceptvurdering, således at du også medregner de udgifter og risici, der er ved at udvikle opfindelsen. Sådan kommer du videre: Gør dig klart, hvilke konceptuelle eller teknologiske faldgruber, der ligger i din opfindelse. Indeholder din opfindelse eller koncept fx nogle teknologiske løsninger, der ikke er helt færdigudviklede? Er der test, dokumentation, kvalitets- eller godkendelsesprocesser, som der skal tages højde for i udviklingen af opfindelsen? Er der behov for en ekspertvurdering af din opfindelse når det gælder teknologien eller konceptet? Undersøg eventuelt andre mulige konstruktioner, materialeløsninger, koncepter m.m., og begrund, hvorfor de er fravalgt i din løsning. Brug eventuelt en SWOT-model som værktøj til at vurdere din opfindelse her tester du opfindelsens styrker, svagheder, muligheder og trusler teknologisk og konceptmæssigt. Opfinderrådgivningen Har via sin rolle som del af de Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter adgang til et væld af teknologiske og markedsmæssige kompetencer, som det er muligt at trække på i forhold til vurdering af din opfindelse.

11 rototypedvikling Trin 6/10

12 Trin 6/10 Prototypeudvikling Det er vigtigt, at opfindelsen kommunikeres så tydeligt som muligt. Hvis ideen er noget fysisk, og altså ikke et koncept, er en model ofte en stor hjælp til forklaring af ideen. Der findes flere forskellige former for modeller og niveauer at fremstille en opfindelse på, herunder skuemodel, funktionsmodel og prototype. Sådan kommer du videre: Vurdér behovet for at vise din opfindelse ved hjælp af en skuemodel. En skuemodel er en model, der i størrelse og form viser ideen, men uden at have dens funktion fx en telefon, der kan vise knap og displayplacering samt håndgrebet. En skuemodel er en god måde at visualisere og materialisere en opfindelse på, så den er lettere at forholde sig til for aftageren. Vurdér behovet for at vise din opfindelse ved hjælp af en funktionsmodel. En funktionsmodel viser opfindelsens funktion, men den behøver ikke nødvendigvis ligne. En funktionsmodel bruges oftest til at vise, at teknologien eller principperne i funktionen fungerer. I forskningsverdenen kalder man det proof-of-concept hvilket beskriver den proces, der skal til for at dokumentere opfindelsens rigtighed. Det har oftest stor betydning for en aftagervirksomhed, at de kan se, at opfindelsen reelt virker efter hensigten. Vurdér behovet for at vise din opfindelse som en prototype. En prototype er din opfindelse nøjagtigt vist, som den vil se ud som færdigt produkt eller løsning. En prototype kan være kostbar at udvikle, men det kan være nødvendigt i nogle tilfælde for at få solgt opfindelsen. Opfinderrådgivningen Har viden om design, 3D print, funktionsmodeller og prototyper inden for mange produktområder, samt et netværk af partnere, som det er muligt at trække på, når det gælder viden om særlige prototyper. Du har også mulighed for at låne Opfinderrådgivningens ideværksted, hvor du efter aftale selv kan arbejde på skuemodeller og funktionsmodeller, samt få hjælp til at lave et 3D print m.m. af opfindelsen.

13 ftaler Trin 7/10

14 Trin 7/10 Aftaler I et licensforløb, hvor du giver en virksomhed mulighed for at udnytte rettighederne til din opfindelse, indgås der som regel flere aftaler, hvor den ene afløser den anden. Herunder er beskrevet de tre aftaleformer, som er centrale at vide noget om i processen. Sådan kommer du videre: Du skal bruge en hemmeligholdelsesaftale, hver gang du præsenterer opfindelsen for en virksomhed eller andre eksterne parter, som ikke er involveret i processen. Hemmeligholdelsesaftalen skal sikre, at de, der har underskrevet, ikke løber med din opfindelse, inden du selv når at udvikle eller sælge den. Du kan bruge en optionsaftale, hvis virksomheden ønsker at få rettighederne til at udvikle, teste og markedsvurdere opfindelsen inden for en given kortere periode. Det er normalt sådan, at hvis virksomheden i optionsperioden beslutter sig for at stoppe samarbejdet, tilfalder al den viden og udvikling, der er tilført i perioden, opfinderen. Det betyder, at opfindelsen til trods for samarbejdets ophør har været i tilvækst. Når du har fundet den helt rigtige virksomhed at sælge din opfindelse til, skal der udarbejdes en licensaftale. En licensaftale er en aftale, som giver virksomheden udnyttelsesretten til din opfindelse, som regel mod betaling af en royalty en procentsats af det salg, opfindelsen genererer. Opfinderrådgivningen På kan du finde standardaftaler for alle tre typer af aftaler. Derudover kan du få hjælp til at udfylde og benytte de forskellige aftaler.

15 Virksomhedssøgning Trin 8/10

16 Trin 8/10 Virksomhedssøgning Som opfinder er du interesseret i at finde en stabil og udviklingsorienteret virksomhed, som kan løfte opgaven med at kommercialisere din opfindelse, og som kan skabe så stort et salg som muligt. Der er forskellige overvejelser, som du bør tage i betragtning i din søgning efter en licenstager. Sådan kommer du videre: Beslut dig for, hvilken type virksomhed du er på udkig efter, fx produktionsvirksomhed med eller uden udviklingsafdeling, med eller uden eget salgsnetværk, handelsvirksomheder med eller uden egne udviklings-/designafdelinger. Typen af virksomhed afhænger af din opfindelse. Dog skal du være sikker på, at de både kan stå for at udvikle opfindelsen og for at få den solgt i et stort antal. Vurdér virksomhedens afsætningspotentiale for opfindelsen fx: er det internationalt/globalt? Undersøg, hvor økonomisk stabil virksomheden er det kan bl.a. gøres ved at se på deres årsregnskaber. Hvad er deres erfaring med at udvikle, producere og sælge ind-licensierede opfindelser? Indhent gerne så mange oplysninger om potentielle virksomheder som muligt, så du opnår en god indsigt i virksomhedens forretningsskik. Det kan være en god ide, at deltage i en relevant messe, hvor du har mulighed for at komme i kontakt med mange virksomheder på en gang. Opfinderrådgivningen Har et stort kendskab og netværk til danske såvel som udenlandske virksomheder, samt en adgang til virksomhedsdatabaser, som du kan bruge i forbindelse med søgning efter licenstagere.

17 irksomedskontakt Trin 9/10

18 Trin 9/10 Virksomhedskontakt At tage kontakt til potentielle virksomheder, der kan have interesse i din opfindelse, kan for nogen være en stor barriere at overvinde. Husk på, at den virksomhed, du kontakter, har klaret sig godt indtil nu uden din opfindelse. Derfor er det vigtigt at være grundigt forberedt på alle de tvivlende spørgsmål, du kan blive mødt med. Sådan kommer du videre: Lav en nedskrevet liste med opfindelsens selling points, altså de centrale argumenter for, hvorfor din opfindelse er interessant for virksomheden. Det skal være muligt for dig at beskrive gevinsterne ved din opfindelse uden at røbe, hvad opfindelsen går ud på. Få fat i den helt rigtige kontaktperson i virksomheden. Undersøg via virksomhedens hjemmeside, hvem der er den rigtige at kontakte, eller ring og spørg dig frem. Kontakt aldrig lige inden frokost eller fyraften. Bed derefter om et møde, hvor du kan præsentere din opfindelse. Lav en kort præsentation til mødet - sørg for, at din ide kan præsenteres på minutter alt efter kompleksiteten af den. Du skal ikke tale om penge eller royalty ved den første præsentation. Efterlad altid en præsentation i 3 eksemplarer, så din kontaktperson har let ved at præsentere din ide for andre i virksomheden. Tag pænt tøj på, og sørg i det hele taget for at virke præsentabel og velforberedt. Tag notater under mødet. Virksomheden kan ofte udbede sig en betænkningstid, inden de afgør, om de ønsker at gå videre med sagen. Aftal næste kontakt. Lav et referat fra mødet og send det til deltagerne. Følg op på mødet efter aftalt tid. Opfinderrådgivningen Kan deltage i møder med virksomheder, såfremt der er tale om særligt perspektivrige opfindelser. Derudover ydes der generel rådgivning og gives tip til, hvordan du får skabt en god virksomhedskontakt.

19 icensforhandling Trin 10/10

20 Trin 10/10 Licensforhandling Licensforhandlingen er som regel den store udfordring, men også afgørende for størrelsen af det afkast, din opfindelse gerne skulle give dig. Det er vigtigt, at du er tålmodig, da forhandlingsperioden godt kan blive lang. Sådan kommer du videre: Man siger generelt, at 80% af en god forhandling ligger i forberedelsen derfor er det vigtigt, at du inden forhandlingen har gjort dig tanker om, hvad du tror er vigtigst for virksomheden, og hvor du i så fald selv er villig til at slække på dine krav. Hvis du ikke har erfaring med juridiske aftaler og forhandling, kan det være en god ide at tage én med, som kan dette. Det kan være svært på forhånd at finde en rimelig royaltysats. Det afhænger af mange ting bl.a. de omkostninger, der er for virksomheden ved at udvikle opfindelsen, samt forventninger til salg og indtjening. De emner, som der oftest forhandles om i licensaftaler, er: Størrelsen på royalty, betaling af minimumslicens, dokumentation for salg og omsætning, retten til videreudviklinger samt hvad opfinderen fremtidigt skal bidrage med. Det er vigtigt, at du har din egen advokat til at gennemse aftalen, inden du underskriver den. Opfinderrådgivningen... Kan, når der er tale om særligt perspektivrige opfindelser, hjælpe dig med at forhandle en aftale på plads. Ellers ydes der generel, gratis rådgivning til alle om licensforhandlingsprocessen, samt gives råd omkring indholdet af din aftale. Du kan downloade forskellige skabeloner til licensaftaler på vores hjemmeside

- SÅDAN ARBEJDER DU MED INTELLEKTUELLE EJENDOMSRETTIGHEDER(IPR) I HELE PROCESSEN FRA IDÉ TIL SALG.

- SÅDAN ARBEJDER DU MED INTELLEKTUELLE EJENDOMSRETTIGHEDER(IPR) I HELE PROCESSEN FRA IDÉ TIL SALG. Få din virksomhed til at vokse med IPR - SÅDAN ARBEJDER DU MED INTELLEKTUELLE EJENDOMSRETTIGHEDER(IPR) I HELE PROCESSEN FRA IDÉ TIL SALG. 2 INDHOLD Produktudvikling Produktion Salg & Markedsføring Internationalisering

Læs mere

OPFINDERtjenesten Modul 4 Beskyt din ide, før det er for sent

OPFINDERtjenesten Modul 4 Beskyt din ide, før det er for sent OPFINDERtjenesten Modul 4 Beskyt din ide, før det er for sent Information Dette undervisningsmateriale er udviklet af OPFINDERtjenesten. Materialet tager udgangspunkt i en række undervisningsmoduler, som

Læs mere

Hjælp til opfindere. 01 Beskyttelse af dine idéer 02 Patenthistorie 03 Før du søger et patent 04 Har det opfindelseshøjde? 05 At få et patent

Hjælp til opfindere. 01 Beskyttelse af dine idéer 02 Patenthistorie 03 Før du søger et patent 04 Har det opfindelseshøjde? 05 At få et patent Hjælp til opfindere 01 Beskyttelse af dine idéer 02 Patenthistorie 03 Før du søger et patent 04 Har det opfindelseshøjde? 05 At få et patent 01 Beskyttelse af dine idéer Hvis du har en idé til et nyt produkt

Læs mere

FORSKNING & INNOVATION

FORSKNING & INNOVATION københavns universitet FORSKNING & INNOVATION Københavns Universitets overordnede principper for samarbejder med eksterne parter En praktisk guide til universitetets samarbejdspartnere Forskning & Innovation

Læs mere

Aktivitetsplan (navn): Opfinderrådgivningen Aktivitetsplan nr.: X8

Aktivitetsplan (navn): Opfinderrådgivningen Aktivitetsplan nr.: X8 Aktivitetsplan (navn): Opfinderrådgivningen Aktivitetsplan nr.: X8 Beskrivelse af den nye tjenesteydelse eller de nye kompetencer som forventes udviklet Opfinderrådgivningen er et unikt innovationstilbud,

Læs mere

Beskyt din opfindelse. Som opfinder er det vigtigt, at du tidligt i forløbet kender og forholder dig til reglerne for patentering og vederlag.

Beskyt din opfindelse. Som opfinder er det vigtigt, at du tidligt i forløbet kender og forholder dig til reglerne for patentering og vederlag. Beskyt din opfindelse Som opfinder er det vigtigt, at du tidligt i forløbet kender og forholder dig til reglerne for patentering og vederlag. PATENTERING Hvis du som medarbejder Region Nordjylland har

Læs mere

Kender du andre potentielle opfindere i din omgangskreds?

Kender du andre potentielle opfindere i din omgangskreds? .04.07 Ny undersøgelse afliver myter om private opfindere - portræt af de danske opfindere En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut afliver myten om den private opfinder som en person, der arbejder

Læs mere

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation Præsentation af Thomas Mathiasen Faciliterer innovation Personen bag - Thomas Mathiasen Mere end 20 års erfaring inden for international produktudvikling i den bio- og levnedsmiddel teknologiske industri.

Læs mere

Hvad er IP? - en introduktion

Hvad er IP? - en introduktion Hvad er IP? - en introduktion IP - Intellectual Property - er den engelske, men også i Danmark, gængse betegnelse for intellektuel ejendomsret eller immaterielle rettigheder. Af og til bruges synonymet

Læs mere

Patent- og Varemærkestyrelsens mission er at fungere som center for strategisk information og beskyttelse af teknik og forretningskendetegn.

Patent- og Varemærkestyrelsens mission er at fungere som center for strategisk information og beskyttelse af teknik og forretningskendetegn. På vej mod licens Patent- og Varemærkestyrelsens mission er at fungere som center for strategisk information og beskyttelse af teknik og forretningskendetegn. Forfatterne og oversætteren har bestræbt

Læs mere

Vejle Erhvervsudvikling. Danish Patent and Trademark Office, 10th of june, Helena Larsen

Vejle Erhvervsudvikling. Danish Patent and Trademark Office, 10th of june, Helena Larsen Vejle Erhvervsudvikling Danish Patent and Trademark Office, 10th of june, Helena Larsen Patent Hvorfor er det vigtigt at tage stilling til sine enerettigheder? a) Krænkelse! Udgifter og tid b) Viden og

Læs mere

Vækst og Forretningsudvikling

Vækst og Forretningsudvikling Vækst og Forretningsudvikling Uddrag af artikel trykt i Vækst og Forretningsudvikling. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

Praktisk innovation - sådan!

Praktisk innovation - sådan! Praktisk innovation - sådan! Stil skarpt på problemet og find løsninger der virker Praktisk innovationsforløb på 12 lektioner Grundskolens 6. til 10. klasse Natur- og samfundsfag Opfinderrådgivningen 2011

Læs mere

Styrk din idé. En introduktion til IPR. Ved Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Key Account Manager

Styrk din idé. En introduktion til IPR. Ved Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Key Account Manager Styrk din idé En introduktion til IPR Ved Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Key Account Manager I Danmark lever vi af vores gode ideer og evnen til innovation. At beskytte vores ideer er det

Læs mere

Udkast til program for Patentkursus på DTU forår 2009

Udkast til program for Patentkursus på DTU forår 2009 Udkast til program for Patentkursus på DTU forår 2009 13 lektioner - hver bestående af 4 forelæsninger á 35-45 min. kl. 13.00-17.00 Kurset holdes på DTU i bygning (ikke fastlagt endnu tidligere år: 210

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin

BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin BRUGERVENLIG EMBALLAGE Processen trin for trin Hvis du som producent eller emballagedesigner vil udvikle en mere brugervenlig emballage, kan processen med fordel opdeles i otte faser. Her kan du læse om

Læs mere

Søgning i patentlitteraturen

Søgning i patentlitteraturen Søgning i patentlitteraturen Espacenet Espacenet er en international patentdatabase, der indeholder informationer om 50 mio. patentskrifter og litteraturreferencer helt tilbage til 1920. Vil du vide mere

Læs mere

FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE

FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE FORRETNINGSPLAN FOR IVÆRKSÆTTERNE Vejledning for udarbejdelse Kommuneqarfik Sermersooq, Erhvervsudviklingsafdelingen Udarbejdelse af en forretningsplan. En forretningsplan er en beskrivelse af den virksomhed,

Læs mere

Få din. idé. til at. vokse. - Gode grunde til at bruge intellektuelle ejendomsrettigheder når du skal udvikle og beskytte dine idéer.

Få din. idé. til at. vokse. - Gode grunde til at bruge intellektuelle ejendomsrettigheder når du skal udvikle og beskytte dine idéer. Få din idé til at vokse - Gode grunde til at bruge intellektuelle ejendomsrettigheder når du skal udvikle og beskytte dine idéer. Realiser dine idéer med IPR En opfindelse eller en god idé kan være mange

Læs mere

Byg broer med din viden

Byg broer med din viden Byg broer med din viden Danmark skal overleve på kreativitet, viden og udvikling Den 31. maj, 2012 Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Key Account Manager, hes@dkpto.dk, 22783516 Program Patent-

Læs mere

Hvordan kan du beskytte og styrke din eksportforretning med IPR?

Hvordan kan du beskytte og styrke din eksportforretning med IPR? Hvordan kan du beskytte og styrke din eksportforretning med IPR? Ida Johannesen, fuldmægtig, cand.merc.jur. Kontaktinformation: IJO@dkpto.dk, tlf. 43 50 83 58 Patent- og Varemærkestyrelsen Mandag den 9.

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNINGSSKEMA ET NYT LIV MED TYPE 2 DIABETES. Ansøgningsfrist d. 7. oktober 2014 kl.12:00

VEJLEDNING TIL ANSØGNINGSSKEMA ET NYT LIV MED TYPE 2 DIABETES. Ansøgningsfrist d. 7. oktober 2014 kl.12:00 VEJLEDNING TIL ANSØGNINGSSKEMA ET NYT LIV MED TYPE 2 DIABETES Ansøgningsfrist d. 7. oktober 2014 kl.12:00 Indhold Introduktion... 3 Processen... 3 Betingelser... 3 OPI-projektets titel... 5 Varighed og

Læs mere

INVESTORER I DANSK LANDBRUG - HVAD ER PERSPEKTIVERNE. Kristian Skov

INVESTORER I DANSK LANDBRUG - HVAD ER PERSPEKTIVERNE. Kristian Skov INVESTORER I DANSK LANDBRUG - HVAD ER PERSPEKTIVERNE Kristian Skov FORMÅL MED ARBEJDSPAKKEN Effekten af arbejdspakken skal være at opnå en yderligere styrkelse af vækstpotentialet, der i et samfundsmæssigt

Læs mere

Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier:

Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Konceptbeskrivelsen uploades som en samlet PDF, via MIN SIDE. Krav: Skriftstørrelse 12 Max 3 sider á 2400 tegn i alt 7200

Læs mere

P a t e n t e r V a r e m æ r k e r K o m m e r c i e l r å d g i v n i n g

P a t e n t e r V a r e m æ r k e r K o m m e r c i e l r å d g i v n i n g P a t e n t e r V a r e m æ r k e r K o m m e r c i e l r å d g i v n i n g Chas. Hude blev grundlagt i 1896 af Charles von der Hude, altid kaldet Chas. Vi styrker din værdi I det globale vidensamfund

Læs mere

Danske virksomheders brug af patenter og andre IP-rettigheder

Danske virksomheders brug af patenter og andre IP-rettigheder «JUR_NAVN_DEL1» «JUR_NAVN_DEL2» «JUR_NAVN_DEL3» «JUR_FOR_GADE_ADRESSE» «JUR_FOR_POSTNR»«JUR_FOR_POSTDSTRKT» CVR-nr. «cvr» August 2009 Kan udfyldes elektronisk på WWW.virk.dk. Her kan man gemme undervejs,

Læs mere

Styrk din idé. En introduktion til IPR. Ved Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Partner Konsulent. Hvem er vi?

Styrk din idé. En introduktion til IPR. Ved Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Partner Konsulent. Hvem er vi? Styrk din idé En introduktion til IPR Ved Helena Larsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Partner Konsulent Hvem er vi? En styrelse under Erhvervs- og Vækstministeriet Formål at fungere som center for strategisk

Læs mere

Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017

Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017 Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber 2017 Konceptbeskrivelse af ideen til de regionale mesterskaber og bedømmelseskriterier: Indhold til konceptbeskrivelse af ideen: Skriftstørrelse 12 Max

Læs mere

Tredje fase er selve innovationsforløbet bestående af udvikling og test af ideen samt at gøre den klar til markedet.

Tredje fase er selve innovationsforløbet bestående af udvikling og test af ideen samt at gøre den klar til markedet. ODIN-MODELLEN. Drejebog for åben efterspørgselsdrevet innovation. At innovation er åben betyder, at den involverer flere parter, som findes i en åben proces. At innovation er efterspørgselsdrevet betyder,

Læs mere

Udvikling i mindre virksomheder - hvad er de typiske udfordringer og hvordan kan de overvindes? Mie Wittenburg og Simone Kongsbak, Smith Innovation

Udvikling i mindre virksomheder - hvad er de typiske udfordringer og hvordan kan de overvindes? Mie Wittenburg og Simone Kongsbak, Smith Innovation Udvikling i mindre virksomheder - hvad er de typiske udfordringer og hvordan kan de overvindes? Mie Wittenburg og Simone Kongsbak, Smith Innovation Om Smith Innovation Innovationsradar.dk Mie Wittenburg,

Læs mere

Aalborg Universitets vederlagsregler

Aalborg Universitets vederlagsregler Aalborg Universitets vederlagsregler Regler for beregning af vederlag for patenterbare opfindelser ved Aalborg Universitet gældende med virkning for opfindelser indberettet efter den 1. juli 2009. I henhold

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Kære team i grundskolen Dette udviklingsredskab guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Som team eller arbejdsgruppe kan I bruge redskabet til en systematisk

Læs mere

D ANMAr KS EKSPOr TKr EDi T. Sælg mere. Hjælp dine udenlandske kunder med finansiering, og styrk dit salg

D ANMAr KS EKSPOr TKr EDi T. Sælg mere. Hjælp dine udenlandske kunder med finansiering, og styrk dit salg D ANMAr KS EKSPOr TKr EDi T Sælg mere Hjælp dine udenlandske kunder med finansiering, og styrk dit salg EKF kan skaffe din kunde et lån, som udelukkende kan bruges til at købe dine varer Foto: AAlborg

Læs mere

Praktiske erfaringer fra projektet

Praktiske erfaringer fra projektet Praktiske erfaringer fra projektet En præsentation af 3 identi icerede behov for selvhjælpskoncepter vedr. business case, IPR og idea management Møde d. 26. oktober 2011 1 Om projektet Baggrunden for projektet

Læs mere

Kom godt i gang med dit EUprojekt

Kom godt i gang med dit EUprojekt Kom godt i gang med dit EUprojekt Har dit projekt EU-potentiale? Stil dig selv følgende spørgsmål: Hvad giver det projektet, at det foregår på internationalt niveau? Hvad får de internationale partnere

Læs mere

Uddrag af artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af dette uddrag eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret.

Uddrag af artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af dette uddrag eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Bestyrelseshåndbogen Uddrag af artikel trykt i Bestyrelseshåndbogen. Gengivelse af dette uddrag eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største

Læs mere

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch

Til de regionale mesterskaber gives der point for: 1. 3 siders konceptbeskrivelse min. dommerinterview min. pitch Bedømmelseskriterier til de regionale mesterskaber De regionale mesterskaber for studerende på korte og mellemlange videregående uddannelser sætter fokus på de studerendes evne til at handle på en forretningsidé

Læs mere

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag

Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag 1 Studerende? Bliv foredragsholder hos Talerøret og tjen 1500 kr. pr. foredrag Er du god til at forklare din viden for andre? Synes du, det er sjovt at stå på en scene? Kan du gøre indtryk på publikum?

Læs mere

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP. Christian Huus Jensen, COWI

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP. Christian Huus Jensen, COWI Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP Christian Huus Jensen, COWI Forretningsplan indhold Projektets output A28 (maks1 side) Markedet og kunder A29 (maks½ side) Forretningsgrundlag

Læs mere

Ansøgningsskema for CKU s Kunstpulje

Ansøgningsskema for CKU s Kunstpulje Ansøgningsskema for CKU s Kunstpulje Side 1 Generelt Projekttitel [kort og præcis beskrivelse af projektet]: Kontaktperson/projektansvarlig [den juridisk ansvarlige for projektets gennemførelse. Den projektansvarlige

Læs mere

TMview - Gratis adgang til over 5 millioner varemærker

TMview - Gratis adgang til over 5 millioner varemærker TMview - Gratis adgang til over 5 millioner varemærker Hvad er et varemærke? Et varemærke er et ord, et symbol, en sætning eller en kombination af ord, symboler eller sætninger, der identificerer og adskiller

Læs mere

Find det rigtige, hurtigere og billigere ved hjælp af prototyper

Find det rigtige, hurtigere og billigere ved hjælp af prototyper GRANYON WHITE PAPERS: PROTOTYPING Find det rigtige, hurtigere og billigere ved hjælp af prototyper Prototyper i forskellig udformning gør det muligt at afprøve og teste den e-handels løsning, webside,

Læs mere

LICENSAFTALER. Møde i Opfinderforeningen

LICENSAFTALER. Møde i Opfinderforeningen LICENSAFTALER Møde i Opfinderforeningen 27 august 2012 Martin Hjelm Kristensen Otello advokatfirma Licensbegrebet Licentia (latin) tilladelse At give en licens kaldes udlicentiering At sikre sig en rettighed

Læs mere

Udvikling starter med den gode idé

Udvikling starter med den gode idé Udvikling starter med den gode idé Vi bringer dig sikkert i mål DAVINCI development ENGINEERING & 3D PRINT 36 18 Om DAVINCI development DAVINCI development er et komplet udviklingsfirma, som professionelt

Læs mere

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på.

Samtaler i udvikling. Både ledere og medarbejdere sætter pris på at selve samtalen finder sted, men ikke altid den måde, den finder sted på. Samtaler i udvikling Dette er et uddrag fra bogen Samtaler i udvikling. Kapitlet giver en praktisk anvisning til samtaler med medarbejdere og teams, hvor der anvendes løsningsfokuserede spørgsmål og inspiration

Læs mere

KOMPETENT KOMMUNIKATION

KOMPETENT KOMMUNIKATION KOMPETENT KOMMUNIKATION Kræves det, at eleverne kommunikerer deres egne idéer vedrørende et koncept eller et emne? Skal kommunikationen understøttes med beviser og være designet med tanke på et bestemt

Læs mere

VIL DU VIDE NOGET OM PATENTER? VALGFAG

VIL DU VIDE NOGET OM PATENTER? VALGFAG VIL DU VIDE NOGET OM PATENTER? VALGFAG ARRANGERET AF ØSTJYSK INNOVATION A/S I SAMARBEJDE MED INGENIØRHØJSKOLEN I ÅRHUS, OG AARHUS UNIVERSITET EFTERÅRSSEMESTRET 2004 Kendskab til patentforhold og generelt

Læs mere

Åben innovation - udfordringer mht. rettigheder i forbindelse med projektsamarbejder

Åben innovation - udfordringer mht. rettigheder i forbindelse med projektsamarbejder Åben innovation - udfordringer mht. rettigheder i forbindelse med projektsamarbejder Forskningsog Innovationsstyrelsen 1 Kort om mig Teamleder i Opfinderrådgivningen Kommerciel baggrund Faglig interesse:

Læs mere

Google Plus for Virksomheder Hvordan laver man en Google plus side?

Google Plus for Virksomheder Hvordan laver man en Google plus side? Google Plus for Virksomheder Hvordan laver man en Google plus side? Google Plus er måske ikke det første du tænker på når du skal øge kendskabet til din virksomhed. I det følgende viser jeg hvorfor du

Læs mere

Kort introduktion til grøn innovation

Kort introduktion til grøn innovation Kort introduktion til grøn innovation Hvad kan der søges om, hvem kan søge, og hvordan søger man? Ansøgningsrunde juni 2011 vedr. innovation af serviceydelser, produkter og systemløsninger på det grønne

Læs mere

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK Mission Critical o Projekt Information management o Processer, metoder & værktøjer. Side 1 of 11 Projekt information Projekt information management inkluderer alle de processer, som er nødvendige for at

Læs mere

Sådan får virksomheder succes med LinkedIn

Sådan får virksomheder succes med LinkedIn Sådan får virksomheder succes med LinkedIn Ny bog fyldt med præcise vejledninger giver tip til, hvordan virksomheder kan få noget kommercielt ud af LinkedIn. Af Ulla Bechsgaard, Ledersucces.dk Arbejd professionelt

Læs mere

Væksthuset byder velkommen

Væksthuset byder velkommen Velkommen Væksthuset byder velkommen Det er vores mål at fordoble antallet af vækstvirksomheder i regionen. Væksthuset skal være internationalt førende og være det naturlige omdrejningspunkt for vækstiværksættere

Læs mere

Den sælgende vært. Tag styringen over dit salg. Lær at sælge på 5 workshops

Den sælgende vært. Tag styringen over dit salg. Lær at sælge på 5 workshops Den sælgende vært Tag styringen over dit salg Lær at sælge på 5 workshops Den sælgende vært Du arbejder sandsynligvis som vært eller medarbejder med salgsansvar på et hotel eller lignende. Måske synes

Læs mere

Vi hjælper med at gøre udfordringer til muligheder. Væksthus Sjælland 1

Vi hjælper med at gøre udfordringer til muligheder. Væksthus Sjælland 1 Vi hjælper med at gøre udfordringer til muligheder Væksthus Sjælland 1 Inspiration Afklaring Handling = Katalysator for Vækst Væksthus Sjælland 4 25 rådgivere med teoretisk og praktisk ballast Klingen

Læs mere

DI præsentation 04.05.2010

DI præsentation 04.05.2010 DI præsentation 04.05.2010 Præsentation af Universal Robots Vækst hvilken slags vækst ønsker vi Generelle forhold SWOT Konklusion Idégrundlag Idegrundlaget er at udvikle robotter der er: Fleksible Lette

Læs mere

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser

BibDok. Guide til BibDok. En metode til at dokumentere effekt af bibliotekets indsatser BibDok En til at dokumentere effekt af bibliotekets er Guide til BibDok BibDok understøtter en systematisk refleksiv praksis. Det er derfor væsentligt, at I følger guiden trin for trin. 1. Sammenhæng mellem

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

World Robot Olympiad 2019

World Robot Olympiad 2019 World Robot Olympiad 2019 Regler for Open kategori Version: 4. januar 2019 Vigtige ændringer for WRO 2019... 2 Regler for Open kategori... 3 1. Materiale... 3 2. Regler for robot... 3 3. Konkurrencen...

Læs mere

Guide til en. SOCIAL mediestrategi

Guide til en. SOCIAL mediestrategi 9 essentielle spørgsmål Guide til en SOCIAL mediestrategi 1 At bruge sociale medier handler om at styrke relationen til familie, venner, bekendte, men de kan også bruges til at styrke relationen til kunder,

Læs mere

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14

Støttemuligheder 2014. Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Støttemuligheder 2014 Susanne Damgaard, srd@force.dk Mob: 2269 7615 18.09.14 Hvordan forstår vi innovation? OECD definerer innovation som: implementeringen af et nyt eller væsentligt forbedret produkt

Læs mere

FORSKNING & INNOVATION

FORSKNING & INNOVATION københavns universitet FORSKNING & INNOVATION Københavns Universitets overordnede principper for samarbejder med eksterne parter En praktisk guide til universitetets forskere FORSKNING & INNOVATION KU

Læs mere

Langsigtet strategisk samarbejde med Universiteterne Behov og Muligheder

Langsigtet strategisk samarbejde med Universiteterne Behov og Muligheder -- Langsigtet strategisk samarbejde med Universiteterne Behov og Muligheder Indvielse af Nationalt Ingrediens Center 17. September 2014. Esben Laulund SVP CED Innovation, Chr. Hansen A/S Formand for Styregruppen

Læs mere

Arbejdet med forretningsplanen kan mindske den store risiko, der er ved at starte egen virksomhed.

Arbejdet med forretningsplanen kan mindske den store risiko, der er ved at starte egen virksomhed. Vejledning til forretningsplan for Nordjysk Iværksætter Netværk. En forretningsplan er en beskrivelse af din virksomhed på papir. En forretningsplan er et godt beslutningsgrundlag, hvor du kan vurdere,

Læs mere

Forretningsudvikling for iværksættervirksomheder vækst

Forretningsudvikling for iværksættervirksomheder vækst Forretningsudvikling for iværksættervirksomheder Accelerace vækst din vej til hurtig Accelerer din vækst Fra idé til marked hurtigt og effektivt Har I udviklet et nyt produkt og har I behov for hjælp til

Læs mere

Fra idé til ansøgning - en vejledning

Fra idé til ansøgning - en vejledning LAG Nyborg Fra idé til ansøgning - en vejledning Hvordan laver jeg en ansøgning til LAG Nyborg? Mange mennesker går rundt med gode idéer til et projekt, men får aldrig realiseret idéerne, fordi arbejdet

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

Udviklingsforløb for fremstillingsvirksomheder i Holstebro Kommune

Udviklingsforløb for fremstillingsvirksomheder i Holstebro Kommune Udviklingsforløb for fremstillingsvirksomheder i Holstebro Kommune Baggrund På baggrund af møde fremsendes oplæg til forløb, der styrker udviklingen af og væksten i udvalgte fremstillingsvirksomheder i

Læs mere

Mini-guide: Sådan skal du investere i 2013

Mini-guide: Sådan skal du investere i 2013 Mini-guide: Sådan skal du investere i 2013 På den lange bane kan det give et større afkast at sætte opsparingen i aktier end at lade den stå uberørt i banken. Vi giver dig her en hjælpende hånd til, hvordan

Læs mere

Scandinavian Micro Biodevices

Scandinavian Micro Biodevices Scandinavian Micro Biodevices Scandinavian Micro Biodevices har fra begyndelsen haft fokus på at være datadrevne, og det har bragt dem til, hvor de er i dag. For at kunne tilbyde de bedst mulige produkter

Læs mere

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet

Projekt Jobcoach Konceptbeskrivelse. Jobcoach-konceptet Jobcoach-konceptet Håndværksrådet ser gode perspektiver for, at andre aktører kan have gavn af at arbejde videre med det grundlæggende koncept for Jobcoach. Det konkrete arbejde med jobcoach-projektet

Læs mere

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION

SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGS GUIDEN GØR DET NEMT AT DELE OG GENBRUGE INNOVATION SPREDNINGSGUIDEN 2016 Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse COI Center for Offentlig Innovation Købmagergade 22 1150

Læs mere

Har du en god idé? Vi er altid interesserede i nye ideer inden for velfærdsteknologi.

Har du en god idé? Vi er altid interesserede i nye ideer inden for velfærdsteknologi. Har du en god idé? Vi er altid interesserede i nye ideer inden for velfærdsteknologi. Du har ideen, og vi har ressourcerne, så lad os sammen gøre din idé til virkelighed. Fra idé til kommerciel succes

Læs mere

CAMSS analysen vurderer standarder inden for følgende 4 kategorier og et antal subkategorier.

CAMSS analysen vurderer standarder inden for følgende 4 kategorier og et antal subkategorier. Bilag 4a CAMSS 1 vurdering af GS1-standarder til implantatregisteret 1. Baggrund Det er aftalt i økonomiaftalen for 2016 mellem Regeringen og Danske Regioner, at der skal etableres et nationalt implantatregister.

Læs mere

Erhvervspartnerskabet for avanceret produktion

Erhvervspartnerskabet for avanceret produktion Erhvervspartnerskabet for avanceret produktion Erhvervspartnerskabet for Avanceret Produktion Væksthusenes rolle : - operatør på tilskudsprogrammet Tilskudsordning TILSKUD TIL EKSTERN UVILDIG BISTAND 100.000

Læs mere

en bedre dialog med iværksætteren Guide til bankrådgiveren

en bedre dialog med iværksætteren Guide til bankrådgiveren en bedre dialog med iværksætteren Guide til bankrådgiveren 1 Kolofon Guide til bankrådgiveren, 2. udgave, juni 2014 ISBN 978-87-91887-60-4 Ophavsret: Finansrådet Publikationen kan hentes på Finansrådets

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

Kommunikation, samarbejde og oplevelse er vejen til succes dagens byggesager

Kommunikation, samarbejde og oplevelse er vejen til succes dagens byggesager Kommunikation, samarbejde og oplevelse er vejen til succes dagens byggesager Byens Netværk 16.11.2010 Tekst/Foto: Nanna Jardorf Hvordan skaber vi den gode totaloplevelse for beslutningstagerne i byggesager?

Læs mere

MANDS OPLÆRING HVORDAN?

MANDS OPLÆRING HVORDAN? MANDS OPLÆRING HVORDAN? SIDE Du har fået en elev, en lærling eller en ny kollega, som du skal lære op på dit fagområde. Her får du 4 metoder. Arbejdsopgaven og situationen bør afgøre, hvilken metode du

Læs mere

PowerPoints i verdensklasse

PowerPoints i verdensklasse PowerPoints i verdensklasse PowerPoints i verdensklasse Lær at lave effektive og inspirerende præsentationer Effektiv formidling gennem PowerPointpræsentationer De fleste kan genkende, hvordan det føles

Læs mere

Region Midtjylland. Forslag til vederlagsregler for opfindelser. Bilag. til Regionsrådets møde den 16. april 2008 Punkt nr. 13

Region Midtjylland. Forslag til vederlagsregler for opfindelser. Bilag. til Regionsrådets møde den 16. april 2008 Punkt nr. 13 Region Midtjylland Forslag til vederlagsregler for opfindelser Bilag til Regionsrådets møde den 16. april 2008 Punkt nr. 13 Regionshuset Viborg Regler for vederlagsberegning ved erhvervsmæssig udnyttelse

Læs mere

Tjeklisten for bedre indtjening

Tjeklisten for bedre indtjening Tak fordi du har downloadet Den ultimative tjekliste for bedre indtjening. Manglende indtjening hænger ofte sammen med, at der er ting i dit workflow, du kan forbedre. En tjekliste er uvurderlig, for den

Læs mere

Vejledning til ansøgning om patent

Vejledning til ansøgning om patent Vejledning til ansøgning om patent Hvad kan patenteres hvornår og hvordan? Har du gjort en opfindelse eller eventuelt fået overdraget rettighederne til en opfindelse, har du ret til at søge om at få patent

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

World Robot Olympiad 2018

World Robot Olympiad 2018 World Robot Olympiad 2018 Regler for Open kategori Version: 11. Marts 2018 Regler for Open kategori... 3 1. Materiale... 3 2. Regler for robot... 3 3. Konkurrencen... 3 4. Præsentation... 4. Bedømmelsesskema

Læs mere

Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune

Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune Før start Styregruppen fastlægger de enkelte deltageres roller og fordeler opgaver. Forslag til opgaver som bør fordeles: Tovholder Fundraising Sekretær

Læs mere

KLIKOVANDs spørgeskemaundersøgelse. om borgerretet kommunikation. en opsamling

KLIKOVANDs spørgeskemaundersøgelse. om borgerretet kommunikation. en opsamling KLIKOVANDs spørgeskemaundersøgelse om borgerretet kommunikation en opsamling Maj 2012 1 KLIKOVAND maj 2012 2 KLIKOVAND maj 2012 Indhold Hvad ville vi opnå?... 3 Hvilke erfaringer afdækkede vi?... 4 Hvilke

Læs mere

Værdifastsæt din virksomhed.

Værdifastsæt din virksomhed. Værdifastsæt din virksomhed. Find værdierne i din virksomhed og få betaling for dem En virksomheds værdi er fremtidsorienteret Værdien af din virksomhed afspejler sig i den fremtidige indtjening, på basis

Læs mere

Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram

Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram Projekttitel: Virksomhed: CVR nr.: Journal nummer: Velkommen til undersøgelsen om MUDP-programmet og din deltagelse heri. I det følgende vil du blive

Læs mere

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver?

ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? ANALYSENOTAT Hvem er fremtidens rådgiver? AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Der tales meget om digitalisering, nye forretningsmodeller og en lang række andre forandringer og tendenser i erhvervslivet. Mange

Læs mere

Præsentation af. Værdiskabende virksomheds- & IT rådgivning. Vi ta r temperaturen, stiller diagnosen og sikre korrekt behandling - af din virksomhed

Præsentation af. Værdiskabende virksomheds- & IT rådgivning. Vi ta r temperaturen, stiller diagnosen og sikre korrekt behandling - af din virksomhed Præsentation af Vi ta r temperaturen, stiller diagnosen og sikre korrekt behandling - af din virksomhed Hvem er vi? Thomas Hvass-Skovlund mail: ths@bizad.dk mobil: 2226 9228 Steen Helmer mail: steen@helmer.com

Læs mere

Et godt ejerskifte starter i god tid.

Et godt ejerskifte starter i god tid. Et godt ejerskifte starter i god tid. Få inspiration til, hvor du allerede nu kan sætte ind, så du og din virksomhed får mest muligt ud af ejerskiftet. Brug dine rådgivere. Inspiration Værktøj Denne inspirationsfolder

Læs mere

POINT-OVERSIGT COMPANY PROGRAMME DANMARKSMESTERSKABET I ENTREPRENØRSKAB 2016 SOCIETY & GLOBALIZATION. Bedømmelsesskema: Rapport.

POINT-OVERSIGT COMPANY PROGRAMME DANMARKSMESTERSKABET I ENTREPRENØRSKAB 2016 SOCIETY & GLOBALIZATION. Bedømmelsesskema: Rapport. COMPANY PROGRAMME DANMARKSMESTERSKABET I ENTREPRENØRSKAB 06 SOCIETY & GLOBALIZATION Bedømmelsesskema: Rapport KRITERIER POINT -0 VÆGTNING I hvor høj grad evner teamet i rapporten at dokumentere overblik

Læs mere

Internationalisering indhold og konsekvenser. Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet

Internationalisering indhold og konsekvenser. Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet Internationalisering indhold og konsekvenser Per Servais, Ph.D. Institut for Marketing & Management Syddansk Universitet Forskning på SDU vedr. Born Global virksomheder 897 fremstillingsvirksomheder undersøgt:

Læs mere

ØVELSESSSKORT PROTOTYPEUDVIKLING

ØVELSESSSKORT PROTOTYPEUDVIKLING ØVELSESSSKORT 45+ min PROTOTYPEUDVIKLING VEJLEDNING: I skal nu bruge jeres første udkast til jeres problemformulering (fra tema 2) og finde frem til, hvilken prototype I vil lave som en del af jeres samlede

Læs mere

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde business AHead Consulting & Concept Development www.b-ahead.dk Kontaktperson: Henning Jørgensen E-mail: mail@b-ahead.dk Tlf.: +45 40 54 84 80 Velkommen hos business AHead Missionen er lykkedes når du leder

Læs mere

derfor skal du netværke

derfor skal du netværke derfor skal du netværke Fordi du når dine mål hurtigere og nemmere! Hver gang du møder et menneske, en kunde, en klient, vurderer han sin relation til dig. Gider han bruge sin kostbare tid på dig? Alle

Læs mere

Gensidig hemmeligholdelsesaftale

Gensidig hemmeligholdelsesaftale Gensidig hemmeligholdelsesaftale mellem CVR-nr.: [Indsæt] og CVR-nr.: [Indsæt] (herefter samlet betegnet Parterne ) 1 Baggrund for hemmeligholdelsesaftalen I forbindelse med [beskriv her i hvilken anledning/hvorfor

Læs mere

Afsluttende kommentarer

Afsluttende kommentarer KLUMMETITLER KOMMER SENERE 247 KAPITEL 11 Afsluttende kommentarer Videnregnskaber er interessante, fordi en af grundproblemstillingerne i den globale videnøkonomi er, hvorledes personer, virksomheder og

Læs mere