Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Tirsdag den 14. august 2018 Kl. 13:30 Lille Byrådssal, Hornslet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Tirsdag den 14. august 2018 Kl. 13:30 Lille Byrådssal, Hornslet."

Transkript

1 Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Tirsdag den 14. august 2018 Kl. 13:30 Lille Byrådssal, Hornslet Medlemmer Kirstine Bille (F) Christian Haubuf (A) Jørgen Ivar Brus Mikkelsen (V) Else Marie Høgh (V) Jesper Yde Knudsen (Ø) Fraværende

2 Side 1 Indholdsfortegnelse Punkt nr. Side 74. Forslag fra Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om stop for centralt påbud om frivillige nationale test Sektorplan for Børn og Læring Talentpulje - evaluering og ny tildeling Udspil om den nære psykiatri i Midtjylland Spørgeramme til minievaluering af udvalgsarbejdet og den politiske mødekalender Mad- og måltidspolitik Skolernes arbejde med lærernes arbejdsforhold Fælles organisering af bygningsdrift. Orientering om status på arbejdet Evaluering af tildelingsmodel og arbejdet med øget inklusion - VIVE rapport Orienteringssager til

3 Side Forslag fra Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om stop for centralt påbud om frivillige nationale test Sagsnr.: 18/25416 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet fremsætter følgende forslag: Sagsfremstilling Det skal være op til skoler og lærere om de vil anvende de frivillige nationale test. Begrundelse Alle skoler i landet er forpligtede på at teste eleverne i de obligatoriske nationale test. I Syddjurs er skolerne i en periode derudover blevet pålagt også at teste eleverne i de frivillige nationale test. Test af elever kan i mange sammenhænge være en rigtig god ide, f.eks. for at teste for ordblindhed, læse- og matematikfærdigheder. På den anden side kan for mange test give stress og dårlig trivsel. Mange undersøgelser viser, at for meget fokus på at teste også kan være rigtigt dårligt for læringen. Det er derfor afgørende, at test af det enkelte barn sker ud fra en konkret faglig og pædagogisk vurdering. Forslaget går ud på at lade det være op til den enkelte skole og lærer om det, af hensyn til læring og trivsel, giver mening at afholde de frivillige nationale test. Efter en eventuel vedtagelse af dette forslag vil det selvfølgelig stadigvæk være muligt for den enkelte skole og lærer at afholde de frivillige nationale test, hvis de giver pædagogisk mening. Forvaltningen oplyser, at der forud for byrådsmødet udarbejdes et notat, der sendes på mail til byrådet og vedlægges sagen. Beslutning i Byrådet den Radikale Venstre stiller et procedurespørgsmål om sagens videre behandling i Udvalget for familie og institutioner. Forslaget blev godkendt med stemmerne 20 for og 6 stemmer imod. For stemte: Ole Bollesen (A), Riber Hog Anthonsen (V), Else Marie Høgh (V), Christoffer Pedersen (V), Jørgen Ivar Brus Mikkelsen (V), Marianne Kirkegaard (V), Gunnar Sørensen (V), Torben Therkelsen (V), Laila Sortland (O), Per Dalgaard (O), Michael Mikkelsen (O), Jan Kjær Madsen (B), Tommy Bøgehøj (C), Michael Stegger Jensen (A), Jan Fischer (A), Ole S. Hansen (A), Michael Aakjær (A), Christian Haubuf (A), Niels Gyldenlund Mikkelsen (A) og Anita Søholm (A). Imod stemte: Kirstine Bille (F), Kim Lykke Jensen (F), Morten Siig Henriksen (F), Helle Røge (F), Jesper Yde Knudsen (Ø) og Mette Foged (Å). Fraværende: Claus Wistoft (V) Beslutning i Udvalget for familie og institutioner (FI) den Sagen udsættes til næste møde, og behandles med orienteringssag fra maj som udgangspunkt.

4 Side 3 Bilag 1 Åben Notat om brug af nationale test /18

5 Side Sektorplan for Børn og Læring Sagsnr.: 17/4968 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Børn og Læring skal have ny sektorplan. Udvalget for familie og institutioner sendte den 8. maj 2018 et udkast til Sektorplan for Børn og Læring i høring. På baggrund af indkomne høringssvar samt input fra et digitalt borgermøde afholdt den 30. maj 2018 er sektorplanen tilrettet. Høringssvar og sektorplanen er vedlagt sagen. Sagsfremstilling Ny sektorplan for Børn og Læring Den gældende sektorplan er udarbejdet i 2008 (dagtilbudsdelen revideret i 2011). På baggrund af en medinddragende og bredt inkluderende proces er der udarbejdet en ny sektorplan for Børn og Læring, der skal gælde fra 2018 til Sektorplanen er vedlagt sagen. Sektorplanens udarbejdelse Sektorplan for Børn og Læring er udarbejdet på baggrund af: rammer fastsat af FI-udvalget. workshops og drøftelser med en række kommunale medarbejdere og ledere (fra skoler, daginstitutioner, dagplejen, PPR, sundhedsplejen, UU, samt kommunes øvrige afdelinger). dialogmøder med skole- og forældrebestyrelser (kommunale og private skoler/dagtilbud), kommunens ungeråd (DEMO-rådet), Syddjurs Forenede Elevråd, Handicaprådet, kommunens MED-system med videre. Høringssvar og input fra digitalt borgermøde. Sektorplanens formål er at danne en overordnet planlægningsramme og retning for læring og trivsel for børn og unge i Syddjurs Kommune frem mod Sektorplanen er dermed med til at fastsætte mål og visioner, der skal præge indsatsen på Børn og Lærings ressortområde de kommende år. I udarbejdelsen af sektorplanen er der foruden input fra interessenter nævnt ovenfor taget udgangspunkt i lærings- og trivselspolitikkens og børnepolitikkens målsætninger om inkluderende lærings- og trivselsmiljøer og tværgående samarbejde. Ændringer på baggrund af høring og borgermøde Høringssvar og en udskrift fra borgermøde om sektorplanen er vedlagt som bilag. Desuden er vedhæftet en udgave af sektorplanen, hvori det fremgår med grønt, når der er foretaget ændringer i teksten. Vedlagt er desuden en oversigt, der redegør for de ændringer, der er gennemført på baggrund af input fra høringsproces og borgermøde. Heri angives det, når der i høringssvaret efterspørges indhold, der falder uden for rammen af en sektorplan eller hvis det vurderes, at der i forvejen er taget højde for temaet. Overordnet set har der været rettelser inden for følgende temaer: Faktuelle rettelser og formulering herunder opdateret befolkningsprognose Ønsker om tilkendegivelse af bygningsmæssig udvidelser/udvikling Forventning om øget fokus på børn og unge med behov for støtte Uddybet afsnit om digital dannelse Samskabelse og samarbejde med lokalområdet Fastsættelse af klassestørrelser, dagtilbudsstørrelser og udbuddet af skoler/dagtilbud Mere om ungdomsliv/ungdomsskole Fokus på Klar til Læring.

6 Side 5 Indstilling Direktøren indstiller, at direktionen sender Sektorplan for Børn og Læring til godkendelse i Udvalget for familie og institutioner, Økonomiudvalget og Byrådet. Beslutning i Direktionsmøde den Indstilles til Udvalgets, Økonomiudvalgets og Byrådets godkendelse. Beslutning i Udvalget for familie og institutioner (FI) den Sagen udsættes til kommende møde. Bilag 1 Åben Høringssvar inklusiv input fra borgermøde /18 2 Åben Samlet oversigt over input fra høring af Sektorplan for Børn og Læring /18 3 Åben Sektorplan for Børn og Læring rettelser angivet /18 4 Åben Sektorplan for Børn og Læring /18

7 Side Talentpulje - evaluering og ny tildeling Sagsnr.: 17/12087 Sagen afgøres i: Udvalget for familie og institutioner (FI) Resumé Med vedtagelsen af budget 2017 blev der afsat kr. til en talentpulje på skoleområdet i 2017 og fremadrettet. Puljen udmeldes til Syddjurs Kommunes skoler, der kan ansøge forvaltningen om tilskud til enkeltperson eller en klasses understøttelse af talentudvikling. Ansøgninger til talentpuljen for skoleåret 2018/2019 forelægges FI udvalget til beslutning. Forvaltningen har modtaget 1 ansøgning til talentpuljen fra Rosmus Skole.Ansøgningen findes som bilag. I 2017 ansøgte og modtog Mørke Skole og Rosmus Skole midler til talentforløb. Skolernes evaluering findes i bilag. Sagsfremstilling Ny ansøgning til talentpuljen for skoleåret 2018/2019 Ansøgningen ligger i sin fulde længde under bilag. Nedenstående er et uddrag. Rosmus Skole ansøger om midler til to forskellige forløb: 1) kr. til et forløb, om talentarbejde ift. engelsk i udskolingen. Rosmus Skole ønsker at tilbyde en tur, hvor elevernes engelskkundskaber kommer i spil eller et projekt sammen med elever fra ungdomsuddannelserne. Forløbet afhænger af beløbet, der bevilges. 2) kr. til et forløb, for at styrke musikalske talenter. Rosmus Skole søger om midler til elevernes turnevirksomhed. Forvaltningen har desuden modtaget en ansøgning fra en skole, der søgte om midler til anlæg. Ansøgningen blev afvist, da den ikke faldt inden for rammerne af talentpuljen. Evaluering af talentpuljen for skoleåret 2017/2018 Skolernes evalueringer ligger i bilag. Nedenfor ses en kort opsummering. Rosmus Skole modtog midler til to forskellige forløb: 1) kr. til forløbet Det er sejt at være skrap til matematik. En konkurrence hvor 4 matematiktalenter fra hver af 6. klasser i kommunens folkeskoler, dystede om at løse opgaver indenfor talområdet og geometri. Undervejs havde de deltagende skoler lavet matematikquizzer, som alle 250 børn kunne deltage i. Eleverne udviste stort engagement og arrangementet bidrog til at sætte fokus på, at matematik er spændende at fordybe sig i. 2) kr. til et forløb, hvor matematiske talenter fra udskolingen samles til et særligt forløb, hvor der søges samarbejde med de lokale gymnasier om inspirerende ung til ung undervisning. Rosmus Skole har haft besøg af matematiklærer og studerende fra hh. Rønde- og Grenaa Gymnasium. De har undervist matematiktalenter fra årgang. Samarbejdet har medført, at eleverne har fået et fagligt boost samt nye faglige rollemodeller fra gymnasiet. Mørke Skole modtog midler til et forløb: Mørke skole modtog kr. til et naturvidenskabeligt forløb for 9.A. som konkret udmundede sig i tilbuddet hos Energimuseets skoletjeneste. Der er arbejdet med to fællesfaglige forløb; Fra sort til grøn energi og Tangeværket og naturen. Midlerne har givet flere muligheder for at differentiere undervisningen og udvikle både eleverne og lærernes tilgang til emner og undervisning i naturfag. Mørke skole har i dette skoleår ikke benyttet alle de tildelte midler. Dermed er der mulighed for, at kommende 9. A kan få en lignende tur. Indstilling Direktøren indstiller,

8 Side 7 1. At udvalget beslutter, hvorledes puljen fordeles i skoleåret 2018/ Til orientering om evalueringen af talentforløb i 2017 Beslutning i Udvalget for familie og institutioner (FI) den Sagen udsættes til kommende møde. Bilag 1 Åben Evaluering - udbytte af arbejdet med naturfaglige talenter 2018, Mørke skole.docx /18 2 Åben Talent matematikkonkurrence /18 3 Åben Talentpulje - Rosmus.doc /18

9 Side Udspil om den nære psykiatri i Midtjylland Sagsnr.: 18/28242 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé En styregruppe med repræsentanter fra Region Midt, kommuner, praktiserende læger og bruger- og pårørende organisationer i Midtjylland har udarbejdet et udspil om den nære psykiatri med henblik på lokalpolitisk drøftelse i regionen og de 19 kommuner. Sagsfremstilling I foråret 2018 indgik kommuner, region, praktiserende læger og bruger- og pårørende organisationer i Region Midt en alliance for at styrke den nære psykiatri. En styregruppe med repræsentanter fra alliancens fire parter har udarbejdet et udspil om den nære psykiatri til politisk drøftelse forud for Kontaktudvalgets (regionsrådsformanden og de 19 borgmestre) møde d. 31. august, hvor udspillet skal drøftes og godkendes. Udspillet indeholder forslag til: Fælles vision, definition, målgrupper, udfordringer, fokus og proces for det videre arbejde. Fællesvision: Med borgeren ved roret i den nære psykiatri Definition: Den nære psykiatri tager udgangspunkt i den enkeltes håb og drømme, har fokus på borgerens hverdagsliv, har et forebyggende, behandlende og rehabiliterende sigte og sikrer sammenhæng i forløb og mellem tilbud. I udspillet oplistes seks målgrupper: Børn 0-16 år Unge år i mistrivsel og med dårlig mental sundhed Unge år med psykisk sygdom og funktionsnedsættelse Unge år med svær psykisk sygdom eller svære symptomer Voksne med psykisk sygdom og funktionsnedsættelse Voksne med svær psykisk sygdom eller svære symptomer I udspillet sættes fokus på følgende fire udfordringer, der går på tværs af målgrupperne: Bedre koordination på tværs af indsatser: Overgang, sprog og viden, sammenhæng, ITsystemer Hurtigere handling og øget fleksibilitet: Ventetider, visitation, flaskehalse/kapacitet Mere lighed i sundhed: Mentalt, fysisk, netværk og relationer Øget inddragelse og lydhørhed: Borgerens perspektiv og ønsker, ligeværd. Processen om udviklingen af den nære psykiatri indeholder flere spor, hvoraf dele forankres i sundhedsaftaleregi. Det er aftalt, at første del/spor kører i sundhedsaftaleregi. Sundhedskoordinationsudvalget har foreslået, at det af de prioriterede indsatsområder i den kommende sundhedsaftale ( ) er den nære psykiatri, og at første fokus er: Mental sundhed hos børn og unge Voksne borgere med svær psykisk sygdom

10 Side 9 Foruden politiske drøftelser i de 19 kommuner og regionen gives alliancens øvrige parter også mulighed for skriftligt at indsende bemærkninger. De øvrige parter er bruger- og pårørende organisationer, faglige organisationer samt praktiserende læger. Udspillet er sat på dagsordenen i Syddjurs Kommunes Handicapråd, Udvalget for familie og institutioner, Udvalget for sundhed, ældre og social, Økonomiudvalget og Byrådet. Økonomi og organisatoriske konsekvenser Ingen Indstilling Direktøren indstiller til Udvalget for sundhed, ældre og social, Udvalget for familie og institutioner, Udvalget for erhverv og beskæftigelse, Økonomiudvalget og Byrådet, at udspillet godkendes med eventuelle kommentarer, og under forudsætning af, at tiltag er indenfor områdets økonomiske rammer. Beslutning i Direktionsmøde den Direktionen indstiller til Udvalget for sundhed, ældre og social, Udvalget for familie og institutioner, Udvalget for erhverv og beskæftigelse, Økonomiudvalget og Byrådet, at udspillet godkendes med eventuelle kommentarer, og under forudsætning af, at tiltag er indenfor områdets økonomiske rammer. Beslutning i Udvalget for erhverv og beskæftigelse (EB) den Udvalget kan tiltræde planen med følgende bemærkninger: - Der skal være opmærksomhed på den velfungerende psykologordning på unge området - Det ønskes fokus på den sundhedsmæssige værdi af, at job- og uddannelse bliver prioriteret højt i koordination af indsatsen. Beslutning i Udvalget for familie og institutioner (FI) den Indstilles godkendt. Bilag 1 Åben Udspil om den nære psykiatri (juni 2018).pdf /18

11 Side Spørgeramme til minievaluering af udvalgsarbejdet og den politiske mødekalender Sagsnr.: 18/17642 Sagen afgøres i: Udvalget for familie og institutioner (FI) Resumé På baggrund af forslag til den politiske mødekalender for 2019 besluttede Direktionen på møde 18/6-2018, at igangsætte en minievaluering af udvalgsarbejdet i Syddjurs Kommune med følgende proces: Direktionen behandler den 6. august spørgeramme til mini evaluering af udvalgsbehandling Fagudvalg og Økonomiudvalg evaluerer til august møderne Udvalgsformænd afrapporterer til byrådets temamøde 29. august 2018 Forvaltningen udarbejder evt. nyt forslag til mødekalender Behandling og godkendelse af mødekalender 2019 i september 2018 o direktion den 3. september 2018 o udvalg i dagene 3. til 5. september 2018 o økonomiudvalgsmøde den 12. september 2018 o byråd den 19. september 2018 Sagsfremstilling Udvalgsmøderne har været planlagt således, der kunne tages hensyn til at 5 byrådsmedlemmer er med i 2 udvalg og at der er 3 direktører til at betjene udvalgene. Disse hensyn skal fortsat iagttages. Endvidere er der taget højde for KL topmøderne på de forskellige områder. I 2018 er møderne planlagt således, at Udvalget for natur, teknik og miljø (NTM) holder møde tirsdag formiddag og Udvalget for familie og institutioner (FI) holder møde tirsdag eftermiddag. Endvidere holder Udvalget for erhverv og beskæftigelse (EB) møde onsdag formiddag og Udvalget for plan, udvikling og kultur samt Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) holder møde onsdag eftermiddag. Økonomiudvalget (ØK) holder møde onsdag eftermiddag. I forhold til fagudvalg og Økonomiudvalg foreslås, at der drøftes ud fra spørgsmålene: 1. Drøfte rammerne for afvikling af møderne, herunder mødekalender og sted for afholdelse m.v. 2. Drøfte om der er et godt afsæt og beslutningsgrundlag for at træffe politisk beslutning. Indstilling Kommunaldirektøren indstiller, at spørgsmål til fagudvalg og Økonomiudvalg godkendes. Beslutning i Direktionsmøde den Godkendt og videresendes med indstilling til drøftelse i fagudvalg og Økonomiudvalg. Beslutning i Udvalget for natur, teknik og miljø (NTM) den Drøftet Beslutning i Udvalget for erhverv og beskæftigelse (EB) den Drøftet Beslutning i Udvalget for familie og institutioner (FI) den Sagen udsættes. Bilag 1 Åben 1. udkast til politisk mødekalender /18

12 Side Mad- og måltidspolitik Sagsnr.: 18/24522 Sagen afgøres i: Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Resumé Med afsæt i Sundhed og Omsorgs sektorplans udviklingsområde omkring mad og måltidets udvikling i Syddjurs Kommune skal der i 2018 udarbejdes en mad- og måltidspolitik for Syddjurs Kommune. Der er på den baggrund igangsat en proces omkring udviklingen af en fælles kommunal mad- og måltidspolitik med henblik på at fremme sunde mad- og måltidsvaner hos borgere i alle aldre. Følgende sag indeholder en orientering om status for udarbejdelsen for mad- og måltidspolitikken. Sagsfremstilling Den nuværende sektorplan for Sundhed og Omsorg har som formål at skabe et overordnet styringsdokument, der danner grundlag for politiske prioriteringer og beslutninger omhandlende den videre udvikling inden for Sundhed og Omsorg i perioden Et af fokusområderne i sektorplanen er bl.a. at sætte fokus på mad og måltider. En fælles mad- og måltidspolitik for hele Syddjurs Kommune skal derfor ses i forlængelse af sektorplanen, og en måde hvorpå vi kan præsentere en række initiativer, der er et skridt på vejen mod en kommune, der giver borgerne de bedste betingelser for et sundt liv. Mad- og måltidspolitikken skal ses som et tillæg til Syddjurs Kommunes øvrige relaterede politikker, herunder sundheds- og værdighedspolitikken. Værdighedspolitikken omfatter kommunens visioner på ældreområdet, der understøtter et værdigt ældreliv for alle, mens sundhedspolitikken fokuserer på at skabe de rette rammer for et godt og sundt liv for alle kommunens borgere. Politikken tager endvidere afsæt i de nationale kostråd samt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakke inden for mad og måltid, og har til formål at implementere Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Baggrund Måltidet er et væsentligt omdrejningspunkt i tilværelsen og har stor betydning for fællesskab og netværksdannelse. Sunde mad- og måltidsvaner har stor betydning for dels at fremme og bevare et godt helbred og dels at forebygge en række sygdomme og livsstilsrelaterede sygdomme. Undersøgelser viser, at der er tabte leveår forbundet med usunde mad- og måltidsvaner. Modsat er et sundt kostmønster forbundet med længere levealder og sund aldring. Den nationale sundhedsprofil fastslår, at der blandt voksne danskere er en stigning i uhensigtsmæssige kostvaner, og at der er stor ulighed i sundhed i relation til kostvaner. Sundhedsprofilens udvikling i Syddjurs Kommune viser endvidere en signifikant stigning i usundt kostmønster blandt borgerne fra 2010 til Samtidig har 51 % af Syddjurs Kommunes borgere med usundt kostmønster angivet, at de gerne vil spise sundere. Der ligger derfor et stort potentiale i at fokusere på en god rammesætning og strukturelle tiltag omkring borgernes mad- og måltidsvaner, så de sunde valg bliver nemme valg. Syddjurs Kommunes mad- og måltidspolitik skal således ses som en aktiv del i Syddjurs Kommunes generelle forebyggelsesindsats og en politik, som medvirker til at fremme lighed i sundhed. Organisering Den største effekt af politikken opnås gennem helhedsorienterede og flerstrengede indsatser, strukturelle ændringer, samt en stærk kobling til nationale kampagner og informationsindsatser. Derfor skal mad- og måltidspolitikken skrive sig ind i Syddjurs Kommunes allerede store fokus på koordinering og sammenhængende forløb således vi bedst muligt kan støtte den enkelte borger og udnytte ressourcerne mest effektivt. Det kræver struktur og inddragelse af flere forskellige fagligheder, medarbejdere og organisatoriske enheder.

13 Side 12 Derfor udvikles mad- og måltidspolitikken i et tværgående samarbejde mellem forskellige interessenter og kommunale organisatoriske enheder herunder bl.a. Sundhed og Omsorg, Social og Familie samt Børn og Læring. Mad- og måltidspolitikken er gældende for hele Syddjurs Kommune, hvorefter der udvikles mere konkrete og lokale handleplaner i hver organisationsenhed. Proces- og tidsplan Det faglige oplæg til en mad- og måltidspolitik blev præsenteret på fælles chefmøde den 4.juni med mulighed for at kommentere og kvalificere oplægget. Næste skridt i processen er nedsættelse af en projektgruppe, der sammen formulerer et udkast til en mad- og måltidspolitik. Dette udkast vil forelægge ultimo Det foreslås, at det videre forløb i 2018 og 2019 inddrager flere relevante aktører, herunder ledere og medarbejdere i Syddjurs Kommune, råd og udvalg, samt andre samarbejdspartnere i civilsamfundet. Økonomi og organisatoriske konsekvenser Ingen umiddelbare konsekvenser Indstilling Direktøren indstiller til drøftelse. Beslutning i Direktionsmøde den Drøftet og det opfordres, at politikken forankres i og behandles samtidigt i flere fagudvalg. Beslutning i Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) den Drøftet med bemærkning om, at udvalget ønsker, at proces med udvikling af mad- og måltidspolitik skal inddrage alle udvalg samt relevante eksterne parter herunder distriktsråd. Fraværende: Michael Aakjær (A), Laila Sortland (O) Beslutning i Udvalget for natur, teknik og miljø (NTM) den I Udvalget blev bla gjort opmærksom på følgende holdninger til mad- og måltidspolitikken: - Politikken bør baseres på danske madtraditioner - Anvendelse af økologiske og lokale råvarer så vidt muligt i et bæredygtighedsperspektiv Beslutning i Udvalget for familie og institutioner (FI) den Sagen udsættes til senere drøftelse. Beslutning i Udvalget for erhverv og beskæftigelse (EB) den Udvalget peger på - at kommunen som virksomhed har en aktiv sundhedspolitik overfor sine ansatte og som kan danne model for kommunens virksomheder - at ansatte i Jobcentret er aktive i sit samarbejde med borgerne og kan rådgive om sundhedens betydning for borgerens velfærd, herunder om prioritering af det gode måltid for sig selv og familien

14 Side Skolernes arbejde med lærernes arbejdsforhold Sagsnr.: 18/33257 Sagen afgøres i: Udvalget for familie og institutioner (FI) Sagsfremstilling Skolelederne fra Kolind Centralskole, Rosmus Skole og Ådalsskolen samt viceskoleleder fra Marienhoffskolen deltager på udvalgsmødet fra kl til Skoleledere og viceskoleleder fortæller om deres samarbejde med lærerne omkring lærernes arbejdsforhold. Indstilling Direktøren indstiller til orientering Beslutning i Udvalget for familie og institutioner (FI) den Orienteret.

15 Side Fælles organisering af bygningsdrift. Orientering om status på arbejdet. Sagsnr.: 18/31251 Sagen afgøres i: Udvalget for familie og institutioner (FI) Resumé Med budgetvedtagelsen for 2018 blev det besluttet at der skulle arbejdes med etablering af en fælles organisering af bygningsdriften i Syddjurs med lokal forankring. Der gives en status for arbejdet. Sagsfremstilling I budgettet for 2018 indgår følgende som forligspartiernes specifikke bemærkninger: Fælles organisering af bygningsdriften i Syddjurs med lokal forankring. Et politisk flertal ønsker at styrke den faglige opgavevaretagelse, som en fælles organisering og ledelse af bygningsdriften indebærer. For forligspartierne er det vigtigt, at organiseringen sker med lokal forankring. En Syddjurs model med fælles organisering af personale og den samlede økonomi på området, skal derfor - som et kerneelement - muliggøre en inddeling af ejendomsdriften i forskellige lokale geografier i Syddjurs Kommune. I denne sag gives en orientering med status for arbejdet i forlængelse af budgetbemærkningerne. Afdelingsleder Steen Daugaard (Team ejendomme) deltager i mødet. Indstilling Direktøren indstiller at orienteringen tages til efterretning. Beslutning i Udvalget for familie og institutioner (FI) den Taget til efterretning.

16 Side Evaluering af tildelingsmodel og arbejdet med øget inklusion - VIVE rapport Sagsnr.: 17/26378 Sagen afgøres i: Udvalget for familie og institutioner (FI) Resumé Pr. 1. august 2016 fik skolerne ny tildelingsmodel, og samtidig blev arbejdet med øget inklusion i folkeskolen iværksat. Den 6. marts 2018 godkendte Udvalget for Familie og Institutioner et kommissorium for evaluering af tildelingsmodellen og arbejdet med øget inklusion. Evalueringen er gennemført af VIVE, og den rapport, de har udarbejde, er vedhæftet sagsfremstillingen. På baggrund af rapporten lægges der op til politisk drøftelse af følgende tre emner: 1. Kompetenceudvikling 2. Elevernes trivsel 3. Økonomistyring Evalueringen eftersendes til udvalget og bliver offentliggjort på VIVEs hjemmeside den 10. august VIVE deltager på mødet for Familie og Institutioner den 14. august 2018 og det efterfølgende Skoleforum. På baggrund af evalueringens konklusioner opstiller forvaltningen seks forslag for det videre arbejde med tildelingsmodellet og øget inklusion. Direktøren indstiller til drøftelse i direktionen med beslutning om videre behandling i Udvalget for Familie og Institutioner, Økonomiudvalget og Byrådet. Sagsfremstilling Evalueringens formål Evalueringen er gennemført i foråret 2018, hvor tildelingsmodellen og arbejdet med øget inklusion har været gældende lidt under 2 år. Det må forventes, at der vil være en vis indkøringsperiode, før virkningerne af modellen slår fuldt igennem. Evalueringen har derfor fokus på de kortsigtede effekter med henblik på at belyse nogle opmærksomhedspunkter i det fortsatte arbejde med tildelingsmodellen og øget inklusion. Evalueringen besvarer følgende spørgsmål: 1. Hvilken betydning har Syddjurs Kommunes nye tildelingsmodel og inklusionstiltag haft for skolernes måde at arbejde med inklusion på? Herunder: Er der forskel på små og store skoler? 2. Hvordan lykkes skolerne med målet om øget inklusion? Herunder: Hvordan påvirker det øgede inklusionsfokus medarbejdernes trivsel og tilfredshed og elevernes trivsel og læring? Og er der forskel på små og store skoler? Spørgsmålene blev vedtaget med kommissoriet for evalueringen af Udvalget for Familie og Institutioner den 6. marts Evalueringens afgrænsning VIVE har foretaget to delanalyser for at afdække spørgsmål 1 og 2 som præsenteret ovenfor. Første delanalyse afdækker, hvilke praksisændringer arbejdet med øget inklusion og tildelingsmodellen har betydet på skolerne. Dette gøres gennem en afdækning af skolernes arbejde med planlægningen og budgetteringen for skoleåret, hvilke tilbud skolerne har for elever med særlige behov samt skolernes inddragelse af specialviden i arbejdet med at øge inklusionen i almenklasserne. Til denne delanalyse har VIVE indsamlet informationer gennem:

17 Side 16 Spørgeskemaundersøgelse blandt samtlige pædagogiske medarbejdere på skolerne Fokusgruppeinterview med pædagogiske medarbejdere fra fire skoler Interviews med skolerne, PPR-leder, chef for Børn og Læring Anden delanalyse undersøger, hvad den nye tildelingsmodel og arbejdet med øget inklusion har af resultater på kort sigt. Det gøres ved at undersøge udviklingen i, hvor mange elever, der visiteres til ekstern specialundervisning, elevernes trivsel og læring samt medarbejdernes trivsel og tilfredshed. Data over elevtal i de forskellige kommunale undervisningstilbud. Til denne delanalyse har VIVE indsamlet informationer gennem: Spørgeskemaundersøgelse blandt samtlige pædagogiske medarbejdere på skolerne Fokusgruppeinterview med pædagogiske medarbejdere fra fire skoler Fokusgruppeinterview med fire forældre til elever, der er flyttet fra specialtilbud til almenklassen Telefoninterview med skolebestyrelsesformænd Interview med elever Data fra de nationale trivselsmålinger Sygefraværsdata for kommune og på landsplan Data over elevtal i de forskellige kommunale undervisningstilbud. VIVEs rapport beskriver således ikke de konkrete ændringer i budgetter, tildelingsmodellen har betydet for de enkelte skoler. I stedet er der fokus på om tildelingsmodellen lever op til det formål, der i sin tid lå til grund for at ændre tildelingsmodellen samt skolernes økonomistyring med den nye model. Det betyder, at rapporten afdækker, hvordan skolerne har oplevet overgangen til den nye tildelingsmodel i forhold til at kunne planlægge skoleåret og budgettering. Da VIVEs rapport ikke evaluerer selve tildelingsmodellen, sagen suppleres med et notat om tildelingsmodellen udarbejdet af Syddjurs Kommunes økonomiske sekretariat. Notatet understøtter rapporten ved at fremlægge fakta om de bekymringer, som skolerne giver udtryk for i evalueringen. Notatet er vedlagt som bilag på sagen. Notatet beskriver blandt andet baggrunden for indførelsen af den nye tildelingsmodel, overvejelser omkring socioøkonomi, og pengene følger eleven. Opmærksomhedspunkter på baggrund af evalueringen På baggrund af analysen fremstiller VIVE fire opmærksomhedspunkter. De fire punkter uddybes nedenfor og på baggrund heraf opstiller forvaltningen seks anbefalinger til det videre arbejde med tildelingsmodellen og øget inklusion (anbefalingerne opsummeres nederst). Evalueringen opridser følgende opmærksomhedspunkter for skoleområdet fremadrettet : 1. Kontinuerligt fokus på kompetenceudvikling for medarbejdere 2. Kontinuerligt fokus på, om modellen giver skolerne et godt grundlag at styre økonomien ud fra 3. Kontinuerligt fokus på elevernes trivsel 4. Fokus på perioden efter afvikling af specialklasser. Ad 1) Kontinuerligt fokus på kompetenceudvikling for medarbejdere Evalueringen fastslår, at medarbejderne mener, at de har en tilpas mængde viden om inklusionsarbejdet, men efterlyser flere konkrete redskaber til at bringe deres viden i spil i den daglige undervisning.. Det kan blandt andet gøres gennem et øget fokus på professionelle læringsfællesskaber, samt et øget fokus på forbindelsen til praksis i de kurser, der udbydes i det årlige kursuskatalog. Det vil styrke både det fokus på praksis, som medarbejderne efterspørger, og det samarbejde mellem voksne omkring inklusionsindsatsen, som rapporten også fremhæver. Der blev i 2016 afsat midler til kompetenceudvikling på skoleområdet. Forvaltningen vurderer, at fortsat kompetenceudvikling er nødvendigt for at sikre, at skolerne og deres personale formår at leve op til kravet om øget inklusion, højere faglige resultater og øget uddannelsesparathed. Det er relevant med

18 Side 17 en politisk drøftelse af, hvordan disse midler bruges til bedst muligt at understøtte medarbejderne i deres opgaver herunder til at give medarbejderne de konkrete redskaber, de efterspørger. Ad 2) Kontinuerligt fokus på, om modellen giver skolerne et godt grundlag at styre økonomien ud fra Evalueringen viser, at tildelingsmodellen i høj grad lever op til de formål, der blev sat ved tildelingsmodellen udarbejdelse, og at skolerne i vid udstrækning overholder budgetterne. To tredjedele af skolerne føler sig presset af forskellige forhold, for eksempel andelen af tosprogede elever, elevernes socioøkonomiske baggrund, lavt/faldende/svingende elevtal og udgifter til skolelederløn. Notatet fra økonomisk sekretariatet belyser de økonomiske bekymringer. Det er relevant med en politisk drøftelse af hvilken betydning evalueringens resultater (med henvisning til notatet om tildelingsmodellen) har for tildelingsmodellen på skoleområdet. Tre emner er særligt relevante: Socioøkonomi: Her er det VIVEs vurdering, at en forskel i socioøkonomisk baggrund mellem skoler på faktor 1 bør overvejes i tildelingen af midler. Det er dog i 2018 første år, der i Syddjurs Kommune er en tiltrækkelig stor variation i socioøkonomisk baggrund til, at punktet er relevant, jf. VIVEs anbefalinger. Desuden viser erfaringer fra fx Rosmus Skole, at socioøkonomi ikke står alene, da skolen præsterer et karakterniveau højere end forventet relativt til deres socioøkonomiske referenceramme (se notatet om tildelingsmodellen). Forvaltningen anbefaler på ovenstående baggrund, at der ikke for nuværende indarbejdes socioøkonomiske parametre som en del af tildelingsmodellen. Pengene følger eleven : Hensigten er, at en stor del af midlerne lægges ud på skolerne, hvilket samtidig betyder, at skolerne skal afholde udgifterne, når eleverne visiteres til specialtilbud. Dette kan være en udfordring, når skolerne ikke har kendskab til eleven, der visiteres til specialtilbud, da eleven frem til visitering har gået i for eksempel privat skole eller tidligere har været anbragt i anden kommune med dertilhørende specialskoletilbud og nu netværksanbringes i Syddjurs Kommune. Forvaltningen anbefaler, at der udarbejdes en tilføjelse til tildelingsmodellen, der tager højde for den beskrevne udfordring. Taksten for eksklusion: Taksten for eksklusion til specialskole er i dag kr. Dette dækker ikke den fulde udgift til specialtilbuddet, og det kan derfor overvejes, om taksten skal justeres, hvormed flere centrale midler kan lægges ud til skolerne. Forvaltningen anbefaler, at skolernes medfinansiering af taksten for et ekskluderende tilbud øges til kr. og at der samtidig udlægges flere midler til skolerne fra den decentrale pulje til specialtilbud. Ad 3) Kontinuerligt fokus på elevernes trivsel Medarbejdere og forældre mener, at trivsel, sociale og faglige kompetencer ligger dårligere for elever med behov for særlig støtte, end det er tilfældet for deres klassekammerater. Resultaterne af de nationale trivselsmålinger fra 2015 til 2017 viser dog ikke, at eleverne generelt skulle opleve dårligere trivsel efter den nye tildelingsmodel og arbejdet med øget inklusion. Forvaltningen anbefaler, at der forsat er fokus på at øge elevernes trivsel blandt andet gennem den fortsatte implementering af Lærings- og trivselspolitik fra 2017 og de tilhørende lokale handleplaner. Lærings- og trivselspolitikken har som ambition, at Syddjurs Kommune skaber inkluderende læringsfællesskaber for alle, og dette er derfor et fokuspunkt i skolernes handleplaner for implementeringen af politikken. Forvaltningen anbefaler endvidere at drøfte politisk, hvordan kommunen tager hånd om medarbejderes og forældres bekymringer omkring elevernes trivsel, sociale og faglige kompetencer, således at der også fremadrettet bliver fokus på at sikre alle elevers trivsel. Ad 4) Fokus på perioden efter afvikling af specialklasser Evalueringen gør opmærksom på, at der er et særligt behov for at sætte fokus på afviklingen af specialklasserækkerne på Ådalsskolen og Mørke Skole med udgangen af overgangsperiode, der udløber i sommeren Det kræver, at der tages hensyn til den enkelte elevs behov, og forvaltningen vil derfor i samarbejde med skolelederne foretage en konkret vurdering af hver enkelt elevs behov, når specialklasserækken udfases. Den første dialog herom påbegyndes i starten af skoleåret 2018/2019.

19 Side 18 Forvaltningens anbefalinger opsummeret 1. Forvaltningen anbefaler, at der fortsat arbejdes med kompetenceudvikling på baggrund af en politisk drøftelse af, hvordan midler til kompetenceudvikling bedst muligt prioriteres. 2. Forvaltningen anbefaler, at der ikke for nuværende indarbejdes socioøkonomiske parametre som en del af tildelingsmodellen. 3. Forvaltningen anbefaler, at der udarbejdes en tilføjelse til tildelingsmodellen, der tager højde for udfordringerne med pengene følger eleven. 4. Forvaltningen anbefaler, at skolernes medfinansiering af taksten for et ekskluderende tilbud øges til kr. og at der samtidig udlægges flere midler til skolerne fra den decentrale pulje til specialtilbud. 5. Forvaltningen anbefaler, at der forsat er fokus på at øge elevernes trivsel blandt andet gennem den fortsatte implementering af Lærings- og trivselspolitik fra 2017 og de tilhørende lokale handleplaner. 6. Forvaltningen anbefaler at drøfte politisk, hvordan kommunen tager hånd om medarbejderes og forældres bekymringer omkring elevernes trivsel, sociale og faglige kompetence. Tidsplan for den videre behandling af evalueringen Dato Aktivitet Kommunikation 6. august Direktionen 10. august 10. august Evalueringen sendes til Skoleforum og byrådet Evalueringen offentliggøres på VIVE s hjemmeside og på Syddjurs Kommunes hjemmeside. Der medsendes en læsevejledning som sætter rammerne for rapporten: Hvad kan rapporten svare på og ikke svare på, beskrivelse af rammerne for rapporten samt pointer fra den økonomiske beregning fra Økonomisk Sekretariat. Der udsendes en pressemeddelelse med udtalelse fra Kirstine Bille og orientering om den videre proces med rapporten. 14. august FI møde og Skoleforum Oplæg v/ chef for Børn og Læring 21. august Skoleledermøde 23. august Ekstraordinært møde i Område MED Børn og Læring Orientering af skolerne og drøftelse af rapporterne ved chefen for Børn og Læring. Skolerne tager den videre orientering af medarbejderne på egne skoler. Orientering af MED Systemet ved chef for Børn og Læring Bilag Følgende bilag eftersendes og bliver tilgængelige på sagen fra 10. august 2018: Evalueringsrapport med VIVE Notat om tildelingsmodel fra Økonomisk Sekretariat Der er desuden udarbejdet en læsevejledning til rapporten, som er vedlagt på sagen. Indstilling Direktøren indstiller til drøftelse i direktionen. Beslutning i Direktionsmøde den Direktionen indstiller til Udvalget for familie og institutioner, at 1. sagen drøftes og 2. der tages stilling til forvaltningens anbefalinger og 3. der tages stilling til den eventuelle videre behandling

20 Side 19 Beslutning i Udvalget for familie og institutioner (FI) den Sagen genoptages på næste møde. Bilag 1 Åben Læsevejledning til VIVE-rapporten /18 2 Åben Notat om økonomien i folkeskolernes tildelingsmodel 8. august /18 3 Åben Evaluering af Syddjurs Kommunes tildelingsmodel og arbejdet med øget inklusion /18

21 Side Orienteringssager til Sagsnr.: 18/625 Sagen afgøres i: Udvalget for familie og institutioner (FI) Resumé 1. Nyt fra formanden 2. Dispensation til dannelsen af aldersintegrerede klasser Molsskolen har søgt om dispensation til at danne aldersintegrerede klasser for klasse i skoleåret 2018/2019. Dispensationen blev givet den 21. juni Svaret fra ministeriet er vedlagt som bilag. 3. Brev om status og videre proces for Skolepuljen D. 29. juni er der udsendt brev fra Undervisningsministeriet med beskrivelse af det videre forløb for projekt Elevløft som Syddjurs deltager i med Marienhoff Skole og Kolind Centralskole. I løbet af august valideres karakterindberetningen. D. 31. august er der frist for skriftlig afrapportering skolernes initiativer. I september offentliggøres skolernes resultater, og de skoler der har opfyldt målet, modtager præmien i 4. kvartal Brevet fra ministeriet er vedlagt som bilag. 4. Status på udviklingen i specialtilbud a. Der gives en orientering om udviklingen -Tabellen nedenfor viser antal elever på de 10 folkeskoler der modtog specialundervisning (mere end 9 timer/uge) på de 10 folkeskoler. År Antal For samtidig at danne sig et indtryk af udviklingen i antal elever på specialskolerne vises nedenfor udviklingen for disse. Tallet for 2018 er indskrevne for skoleåret 18/19. Pindstrupskolen er Syddjurs Kommunes egen specialskole mens Djurslandsskolen administreres af Norddjurs kommune og Firkløverskolen i Mørke administreres af Randers Kommune. Djurslandsskolens målgruppe er multihandicappede elever. Skole/Årstal Djurslandsskolen Pindstrupskolen Firkløverskolen Ialt Ny SSP konsulent 6. Udspil om den nære psykiatri i Midtjylland

22 Side 21 Bilag 1 Åben Svar på ansøgning om dispensation til at danne aldersintegrerede klasser på mellemtrinnet og i udskolingen /18 2 Åben Brev til Skolepulje-skoler pdf /18

23 Side 22 Underskriftsside Kirstine Bille (F) Else Marie Høgh (V) Christian Haubuf (A) Jesper Yde Knudsen (Ø) Jørgen Ivar Brus Mikkelsen (V)

Referat. Byrådets temamøder. Byrådets temamøde Onsdag den 28. november 2018 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Byrådets temamøder. Byrådets temamøde Onsdag den 28. november 2018 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Referat Byrådets temamøder Byrådets temamøde Onsdag den 28. november 2018 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Ole Bollesen (A) Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Michael Stegger Jensen (A)

Læs mere

Referat. Byrådet. Byrådet Onsdag den 10. oktober 2018 Kl. 16:00 Byrådssalen Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende

Referat. Byrådet. Byrådet Onsdag den 10. oktober 2018 Kl. 16:00 Byrådssalen Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende Referat Byrådet Byrådet Onsdag den 10. oktober 2018 Kl. 16:00 Byrådssalen Ebeltoft Medlemmer Ole Bollesen (A) Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Michael Stegger Jensen (A) Laila Sortland (O) Riber Hog

Læs mere

Dagsorden. Byrådets temamøder. Byrådets temamøde Onsdag den 19. september 2018 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer.

Dagsorden. Byrådets temamøder. Byrådets temamøde Onsdag den 19. september 2018 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Dagsorden Byrådets temamøder Byrådets temamøde Onsdag den 19. september 2018 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Ole Bollesen (A) Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Michael Stegger Jensen (A)

Læs mere

Dagsorden. Byrådets temamøder. Byrådets temamøde Onsdag den 27. februar 2019 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer.

Dagsorden. Byrådets temamøder. Byrådets temamøde Onsdag den 27. februar 2019 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Dagsorden Byrådets temamøder Byrådets temamøde Onsdag den 27. februar 2019 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Ole Bollesen (A) Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Michael Stegger Jensen (A)

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Tirsdag den 16. januar 2018 Kl. 13:00 Byrådssalen, Hornslet.

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Tirsdag den 16. januar 2018 Kl. 13:00 Byrådssalen, Hornslet. Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) 2018 Udvalgsmøde FI Tirsdag den 16. januar 2018 Kl. 13:00 Byrådssalen, Hornslet Medlemmer Kirstine Bille (F) Christian Haubuf (A) Jørgen Ivar Brus Mikkelsen

Læs mere

Referat. Byrådet. Byrådsmøde Onsdag den 9. oktober 2019 Kl. 16:00 Byrådssalen Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende

Referat. Byrådet. Byrådsmøde Onsdag den 9. oktober 2019 Kl. 16:00 Byrådssalen Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende Referat Byrådet Byrådsmøde Onsdag den 9. oktober 2019 Kl. 16:00 Byrådssalen Ebeltoft Medlemmer Ole Bollesen (A) Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Michael Stegger Jensen (A) Laila Sortland (O) Riber

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI)

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Ekstraordinært Udvalgsmøde FI Tirsdag den 20. november 2018 Kl. 13:30 Hornslet Skole Kontorgangen, Ballesvej 6, 8543 Hornslet Medlemmer Kirstine Bille

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri Juni 2018 godkendt af Kontaktudvalget d. 31. august 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende

Læs mere

Referat. Byrådets temamøder. By temamøde Onsdag den 27. april 2016 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende

Referat. Byrådets temamøder. By temamøde Onsdag den 27. april 2016 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende 1 of 7 Referat Byrådets temamøder By temamøde Onsdag den 27. april 2016 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Jørgen Brøgger (C) Ole Bollesen (A) Per Zeidler

Læs mere

Notat om tildelingsmodellen til folkeskolerne

Notat om tildelingsmodellen til folkeskolerne Til: Børn og Læring Notat om tildelingsmodellen til folkeskolerne 30. august 2018 Kontaktperson: Claus Humlum Gudiksen 87535549 chg@syddjurs.dk Notat på baggrund af en række spørgsmål - påvirkning af tildelingsmodellen

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 09. januar 2017 Kl. 14:00 Kaløvig Centret Præstekravevej 46, 8410 Rønde

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 09. januar 2017 Kl. 14:00 Kaløvig Centret Præstekravevej 46, 8410 Rønde Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 09. januar 2017 Kl. 14:00 Kaløvig Centret Præstekravevej 46, 8410 Rønde Medlemmer Per Zeidler (I) Jesper Yde Knudsen (Ø) Jørgen

Læs mere

Tillægsreferat. Økonomiudvalget (ØK) Udvalgsmøde ØK Onsdag den 3. oktober 2018 Kl. 12:30 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft. Medlemmer.

Tillægsreferat. Økonomiudvalget (ØK) Udvalgsmøde ØK Onsdag den 3. oktober 2018 Kl. 12:30 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft. Medlemmer. Tillægsreferat Økonomiudvalget (ØK) Udvalgsmøde ØK Onsdag den 3. oktober 2018 Kl. 12:30 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft Medlemmer Ole Bollesen (A) Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Michael Stegger Jensen

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI)

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Tirsdag den 25. september 2018 Kl. 13:00 Pindstrup Skole Skolevej 1, Pindstrup, 8550 Ryomgård Medlemmer Kirstine Bille (F) Christian Haubuf

Læs mere

Den nære psykiatri i Midtjylland

Den nære psykiatri i Midtjylland Den nære psykiatri i Midtjylland Udspil til vision, målgrupper og handlingsrum Alliancen om den nære psykiatri 8. juni 2018 Patient- og pårørendeforeninger Praktiserende læger (PLO Midt) Region Midtjylland

Læs mere

Referat. Økonomiudvalget (ØK) Fællesmøde ØK og NTM Onsdag den 14. november 2018 Kl. 10:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Økonomiudvalget (ØK) Fællesmøde ØK og NTM Onsdag den 14. november 2018 Kl. 10:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Referat Økonomiudvalget (ØK) Fællesmøde ØK og NTM Onsdag den 14. november 2018 Kl. 10:30 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Ole Bollesen (A) Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Michael Stegger Jensen

Læs mere

Referat Medlemmer Øvrige indkaldte Fraværende

Referat Medlemmer Øvrige indkaldte Fraværende Referat Gentænk borgerinddragelse Gentænk borgerinddragelse Tirsdag den 28. marts 2017 Kl. 12:00 Ebeltoft Vandrerhjem Egedalsvej 5, 8400 Ebeltoft Medlemmer Christian Haubuf (A) Ole Bollesen (A) Per Zeidler

Læs mere

Referat. Byrådets temamøder. Temamøde Onsdag den 26. august 2015 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende

Referat. Byrådets temamøder. Temamøde Onsdag den 26. august 2015 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende 1 of 7 Referat Byrådets temamøder Temamøde Onsdag den 26. august 2015 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Jørgen Brøgger (C) Ole Bollesen (A) Per Zeidler

Læs mere

Dagsorden. Byrådets temamøde. Onsdag den 24. maj 2017 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende

Dagsorden. Byrådets temamøde. Onsdag den 24. maj 2017 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Fraværende Dagsorden Byrådets temamøder Byrådets temamøde Onsdag den 24. maj 2017 Kl. 12:30 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Claus Wistoft (V) Kirstine Bille (F) Jørgen Brøgger (C) Ole Bollesen (A) Per Zeidler

Læs mere

Referat. Handicaprådet. Handicaprådet Torsdag den 20. april 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Øvrige indkaldte.

Referat. Handicaprådet. Handicaprådet Torsdag den 20. april 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Øvrige indkaldte. Referat Handicaprådet Handicaprådet Torsdag den 20. april 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Peer Laursen Henrik Rudolph Jens Rasmussen (F) Christian Haubuf (A) Uffe Thomsen Arne Gynther

Læs mere

Generalforsamling 11. maj 2015

Generalforsamling 11. maj 2015 1 of 7 Generalforsamling 11. maj 2015 Dagsorden / Referat 11. maj 2015, kl. 16.30 Sted: Tyrrisvej 14, Følle, 8410 Rønde. Medlemmer: Anders Peter Rasmussen Anette Quist Busk Christian Haubuf Claus Wistoft

Læs mere

Referat. Bæredygtighedsudvalget. Bæredygtighedsudvalget Tirsdag den 11. juni 2019 Kl. 13:00 Molslaboratoriet Strandkærvej 6, Femmøller, 8400 Ebeltoft

Referat. Bæredygtighedsudvalget. Bæredygtighedsudvalget Tirsdag den 11. juni 2019 Kl. 13:00 Molslaboratoriet Strandkærvej 6, Femmøller, 8400 Ebeltoft Referat Bæredygtighedsudvalget Bæredygtighedsudvalget Tirsdag den 11. juni 2019 Kl. 13:00 Molslaboratoriet Strandkærvej 6, Femmøller, 8400 Ebeltoft Medlemmer Flemming Hynkemejer, formand Michael Mikkelsen

Læs mere

Referat Centerrådet for UU Sydfyn's møde Mandag den Kl. 16:00 Udvalgsværelse 4

Referat Centerrådet for UU Sydfyn's møde Mandag den Kl. 16:00 Udvalgsværelse 4 Referat Centerrådet for UU Sydfyn's møde Mandag den 25-06-2018 Kl. 16:00 Udvalgsværelse 4 Deltagere: Henrik Nielsen, Pia Dam, Jan Ole Jakobsen, Minna Henriksen Afbud: Tonny Gjersen, Carl Jørgen Heide Indholdsfortegnelse

Læs mere

Referat. Udvalget for erhverv og beskæftigelse (EB)

Referat. Udvalget for erhverv og beskæftigelse (EB) Referat Udvalget for erhverv og beskæftigelse (EB) Ekstraordinært Udvalgsmøde EB Onsdag den 12. december 2018 Kl. 15:00 Kaløvig Center Præstekravevej 46, 8410 Rønde Medlemmer Gunnar Sørensen (V) Niels

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 28. september 2015 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft.

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 28. september 2015 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft. 1 of 8 Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 28. september 2015 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Per Zeidler (I) Jesper Yde Knudsen (Ø) Jørgen Brøgger

Læs mere

Afdækning af reduktionspotentialer

Afdækning af reduktionspotentialer Afdækning af reduktionspotentialer Byrådet Syddjurs 20.maj 2015 Peter Bogh, Claus Herbert, Morten H. Vestergaard, KLK 1 Hvad skal vi igennem? Hvad viser nøgletal Sektoranalysen Hvor ligger potentialerne?

Læs mere

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018

Overordnet mad- og måltidspolitik. Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Overordnet mad- og måltidspolitik Fælles om de nærende og nærværende måltider Oktober 2018 Fælles om de nærende og nærværende måltider I Syddjurs Kommune ønsker vi med denne overordnede mad- og måltidspolitik

Læs mere

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6

Sundhedsudvalget. Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl i F 6 Sundhedsudvalget Referat fra møde Tirsdag den 2. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 16:45 MØDEDELTAGERE Jesper Wittenburg (A) Anne-Lise Kuhre (A) Jens Ross Andersen (V) Jørgen Bech (V) Kirsten

Læs mere

Notat om specialundervisning Tiltag specialundervisning - geografisk Pengene følger eleven på folkeskoleniveau...

Notat om specialundervisning Tiltag specialundervisning - geografisk Pengene følger eleven på folkeskoleniveau... Til: Skole og dagtilbud 24. marts 2017 Notat om specialundervisning Antal elever, typer, fordeling, økonomi og pengene følger eleven Kontaktperson: Claus Humlum Gudiksen 87535549 chg@syddjurs.dk Indhold

Læs mere

Referat. Gentænk borgerinddragelse. Tirsdag den 16. maj 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Øvrige indkaldte.

Referat. Gentænk borgerinddragelse. Tirsdag den 16. maj 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft. Medlemmer. Øvrige indkaldte. Referat Gentænk borgerinddragelse Gentænk borgerinddragelse Tirsdag den 16. maj 2017 Kl. 15:00 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Christian Haubuf (A) Ole Bollesen (A) Per Zeidler (I) Ole Bjerregaard

Læs mere

Notat om økonomisk status for Skoleområdet pr. ultimo marts 2019

Notat om økonomisk status for Skoleområdet pr. ultimo marts 2019 Til: Børn og Læring Notat om økonomisk status for Skoleområdet pr. ultimo marts 2019 25. april 2019 Kontaktperson: Claus Humlum Gudiksen 87535549 chg@syddjurs.dk Status for budgetopfølgning 2019 på bevillingen

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI)

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Tirsdag den 06. marts 2018 Kl. 13:30 Poppelvejens Børnehave Poppelvej 9 8550 Ryomgård Medlemmer Kirstine Bille (F) Christian Haubuf (A)

Læs mere

Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning"

Orientering om Undervisningsministeriets Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning Punkt 6. Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning" 2016-004962 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, Undervisningsministeriets"Aktionsplan

Læs mere

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget

Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Børne- og Skoleudvalget Mødetidspunkt 10-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Gentofte Rådhus- Mødelokale D Indholdsfortegnelse Børne- og Skoleudvalget 10-08-2015 17:00 1

Læs mere

Generalforsamling 9. maj 2016

Generalforsamling 9. maj 2016 1 of 5 Generalforsamling 9. maj 2016 Dagsorden / Referat 9. maj 2016, kl. 17,00 Sted: Tyrrisvej 14, Følle, 8410 Rønde. Medlemmer: Anders Peter Rasmussen Anette Quist Busk Christian Haubuf Claus Wistoft

Læs mere

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv Beslutning: Udkast til Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune 2019 2022 Sagsnr. i ESDH: 18/13734 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt

Læs mere

Notatet indeholder ikke en gennemgang af reformens indhold, idet der henvises til Aftaleteksten samt materialer fra KL vedr. opgaven i kommunen.

Notatet indeholder ikke en gennemgang af reformens indhold, idet der henvises til Aftaleteksten samt materialer fra KL vedr. opgaven i kommunen. Version: 20. august 2013 Indledning I foråret 2013 indgik Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative en aftale vedr. en reform af folkeskolerne i Danmark. Reformen medfører, at folkeskolen fra

Læs mere

Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 14-01-2015 Kl. 15:00 Mødelokale 19, stuen, Svinget 14

Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 14-01-2015 Kl. 15:00 Mødelokale 19, stuen, Svinget 14 Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 14-01-2015 Kl. 15:00 Mødelokale 19, stuen, Svinget 14 Deltagere: Hanne Ringgaard Møller, Lone Juul Stærmose, Ulla Larsen, Jesper Ullemose, Hanne Klit,

Læs mere

Godkendelse af høringsudkast til ny sundhedspolitik og handleplaner der omsætter sundhedspolitikken

Godkendelse af høringsudkast til ny sundhedspolitik og handleplaner der omsætter sundhedspolitikken Punkt 5. Godkendelse af høringsudkast til ny sundhedspolitik og handleplaner der omsætter sundhedspolitikken 2018-089964 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget drøfter, udkast til ny sundhedspolitik

Læs mere

Referat af møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget

Referat af møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget Mødetidspunkt 29-01-2018 17:10 Mødeafholdelse Rådssalen Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 17:40 Tilstede: Anne Hjorth, Jesper

Læs mere

UDKAST, MAJ 2015 UDKAST, MAJ er et aktivt seniorliv. Sundhed og trivsel for alle i KOLDING KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK

UDKAST, MAJ 2015 UDKAST, MAJ er et aktivt seniorliv. Sundhed og trivsel for alle i KOLDING KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK Sundhed og trivsel for alle i lighed i sundhed fl ere g lade børn l i vs d u e l i g e u n g e vo ks n e i ba l a nce 2016-2019 1 er et aktivt seniorliv KOV1_Kvadrat_RØD Indhold Forord 3 Forord 4 Udfordringen

Læs mere

Notat om de aktuelle tildelingsmodeller

Notat om de aktuelle tildelingsmodeller Til: Børn og Læring 1. november 2018 Kontaktperson: Claus Humlum Gudiksen 87535549 chg@syddjurs.dk Notat om de aktuelle tildelingsmodeller Kort beskrivelse af de nuværende tildelingsmodeller for daginstitutioner

Læs mere

Notat om de aktuelle tildelingsmodeller

Notat om de aktuelle tildelingsmodeller Til: Børn og Læring 11. september 2018 Kontaktperson: Claus Humlum Gudiksen 87535549 chg@syddjurs.dk Notat om de aktuelle tildelingsmodeller Kort beskrivelse af de nuværende tildelingsmodeller for daginstitutioner

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ)

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) 1 of 11 Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Ekstraordinært udvalgsmøde SÆ Onsdag den 18. november 2015 Kl. 13:00 Lindegården Skolevej 19, 8544 Mørke Medlemmer Ole Bollesen (A) Karen Østergaard

Læs mere

Referat. Udvalget for natur, teknik og miljø (NTM) Ekstraordinært udvalgsmøde NTM Tirsdag den 08. november 2016 Kl. 12:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft

Referat. Udvalget for natur, teknik og miljø (NTM) Ekstraordinært udvalgsmøde NTM Tirsdag den 08. november 2016 Kl. 12:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft Referat Udvalget for natur, teknik og miljø (NTM) Ekstraordinært udvalgsmøde NTM Tirsdag den 08. november 2016 Kl. 12:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft Medlemmer Per Dalgaard (O) Flemming Hansen (I) Torben

Læs mere

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Ekstraordinært udvalgsmøde SÆ Onsdag den 19. juni 2019 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft

Referat. Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Ekstraordinært udvalgsmøde SÆ Onsdag den 19. juni 2019 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft Referat Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ) Ekstraordinært udvalgsmøde SÆ Onsdag den 19. juni 2019 Kl. 14:00 Konferencerummet Ebeltoft Medlemmer Jan Fischer (A) Michael Aakjær (A) Helle Røge (F)

Læs mere

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Referat - Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget 2018-2021 SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. 14:45 Mødested: Rådhuset, Lokale 329 Fraværende:

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14: Orientering - Udspil til indhold i Sundhedsaftalen - kl.

1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14: Orientering - Udspil til indhold i Sundhedsaftalen - kl. Dagsorden Handicapråd Mødedato: 20. september 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 4, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Dialogmøde med Kultur og Civilsamfundsudvalget - kl. 14:00-14:45 2 2 Orientering

Læs mere

Udmøntning af den nye integrationspulje

Udmøntning af den nye integrationspulje Stab og Udvikling Dato: 27. september 2016 Tlf. dir.: 4477 6594 E-mail: nins@balk.dk Kontakt: Nina Birthe Sørensen Udmøntning af den nye integrationspulje Kommunalbestyrelsen besluttede på deres møde den

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 08. juni 2015 Kl. 14:00 Pindstrupskolen Skolevej 1, 8550 Ryomgård

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 08. juni 2015 Kl. 14:00 Pindstrupskolen Skolevej 1, 8550 Ryomgård 1 of 18 Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 08. juni 2015 Kl. 14:00 Pindstrupskolen Skolevej 1, 8550 Ryomgård Medlemmer Per Zeidler (I) Jesper Yde Knudsen (Ø) Jørgen

Læs mere

Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Handicapråd Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Handicaprådets fokuspunkter og arbejdsplan for denne periode - Kl. 14:00-14:30 2 2

Læs mere

Proces omkring implementering af ny skolereform

Proces omkring implementering af ny skolereform Proces omkring implementering af ny skolereform Sagsnummer: 13/29782 Sagsansvarlig: LSTE Beslutningstema: Folketinget har vedtaget en ny skolereform, der træder i kraft med første fase den 1. august 2014.

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

1. Procesplan for implementering af folkeskolereformen i Randers Kommune

1. Procesplan for implementering af folkeskolereformen i Randers Kommune 1. Procesplan for implementering af folkeskolereformen i Randers Kommune I indeværende notat redegøres for forvaltningens reviderede oplæg til den procesplan, der skal være med til at gøre den nye folkeskolereform

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Børne- og familieudvalget

Børne- og familieudvalget Børne- og familieudvalget Referat fra ekstraordinært møde den 8. november 2011 kl. 10:45 i Thy Uddannelsescenter, Mødelokale 1. Medlemmer: Mogens Kruse Per Skovmose Erik Bøgh Nielsen Poul Hvass Hansen

Læs mere

Økonomiudvalget. Dagsorden. 13. marts 2018 kl. 08:30 Økonomiudvalgsværelset

Økonomiudvalget. Dagsorden. 13. marts 2018 kl. 08:30 Økonomiudvalgsværelset Økonomiudvalget Dagsorden 13. marts 2018 kl. 08:30 Økonomiudvalgsværelset Chef for Transformation og Strategi Michael Bruhn Frederiksen og kontorchef Kåre Nygaard Pedersen deltog i forbindelse med behandlingen

Læs mere

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI)

Referat. Udvalget for familie og institutioner (FI) 1 of 13 Referat Udvalget for familie og institutioner (FI) Udvalgsmøde FI Mandag den 04. maj 2015 Kl. 14:00 Børnehuset Uglen Århusvej 27, Ugelbølle, 8410 Rønde Medlemmer Per Zeidler (I) Jesper Yde Knudsen

Læs mere

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER . TEMADAG TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER Karen K. Eriksen og Eva M. Burchard Konsulenter i Center for Forebyggelse i praksis, KL Center for Forebyggelse i praksis Formål 2016-2018 Center for

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT for Sundhedsudvalgets møde den 8. februar 2007 Kl. 16.30 Mødelokale 2 v. Kultur og Fritid Tilgår pressen Fraværende: Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Konstituering af Sundhedsudvalget

Læs mere

Økonomiudvalget. Ekstraordinært møde. Dato: Tirsdag den 19. marts 2013. Mødetidspunkt: 17:00

Økonomiudvalget. Ekstraordinært møde. Dato: Tirsdag den 19. marts 2013. Mødetidspunkt: 17:00 Ekstraordinært møde Dato: Tirsdag den Mødetidspunkt: 17:00 Mødelokale: Medlemmer: Mødelokale B105 Conny Trøjborg Krogh (F), Frederik A. Hansen (V), Hugo Hammel (A), Jesper Kirkegaard (C), Lars Prier (O),

Læs mere

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Økonomiudvalgets møde den 06.12.2011 kl. 14:00 Byrådssalen Tilgår pressen side 2 Ole Peter Christensen (F) Indholdsfortegnelse: 528. Organisering samt tids- og procesplan vedr.

Læs mere

Det Frivillige Samråd

Det Frivillige Samråd Det Frivillige Samråd Referat Dato 24. februar 2015 Mødetidspunkt 17:30-19:30 Sted Medlemmer Fraværende Lokale 4, Præstø (Glasburet) Østerbro 2, Præstø Pia Westergaard (formand), Kim Errebo (næstformand),

Læs mere

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat. 1. Resumé. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 10. januar 2014 Velfærdsteknologisk Udviklingssekretariat 1. Resumé Det velfærdsteknologiske udviklingssekretariat skal udmønte byrådets

Læs mere

Udkast til kommissorium for formulering af Ejendomsstrategi i Syddjurs Kommune 2. halvår 2018

Udkast til kommissorium for formulering af Ejendomsstrategi i Syddjurs Kommune 2. halvår 2018 Udkast til kommissorium for formulering af Ejendomsstrategi i Syddjurs Kommune 2. halvår 2018 Indledning og baggrund Der er politisk truffet beslutning om et nyt fælles ejendomscenter i Syddjurs Kommune

Læs mere

Referat. Ældrerådet. Møde nr.: 2011/02 Mødedato: torsdag den Mødetidspunkt: 08:30-11:30. Amtstue Alle 71

Referat. Ældrerådet. Møde nr.: 2011/02 Mødedato: torsdag den Mødetidspunkt: 08:30-11:30. Amtstue Alle 71 Referat Møde nr.: 2011/02 Mødedato: torsdag den 24-02-2011 Mødetidspunkt: 08:30-11:30 Mødested: Grå mødelokale Amtstue Alle 71 Medlemmer Inger Glerup Ejgil Risager Kirsten Bandholtz Birgit Thomsen Jørgen

Læs mere

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Åben dagsorden Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Bemærkninger

Læs mere

Referat. Gentænk borgerindragelse. Torsdag den 19. januar 2017 Kl. 16:00 Konferencerummet Ebeltoft Lundbergsvej 2, 8400 Ebeltoft.

Referat. Gentænk borgerindragelse. Torsdag den 19. januar 2017 Kl. 16:00 Konferencerummet Ebeltoft Lundbergsvej 2, 8400 Ebeltoft. Referat Gentænk borgerinddragelse Gentænk borgerindragelse Torsdag den 19. januar 2017 Kl. 16:00 Konferencerummet Ebeltoft Lundbergsvej 2, 8400 Ebeltoft Medlemmer Christian Haubuf (A) Ole Bollesen (A)

Læs mere

Dagsorden. Bæredygtighedsudvalget. Bæredygtighedsudvalget Mandag den 11. marts 2019 Kl. 16:00 Hubertus Kroen Møllerup Gods, Møllerupvej 26, 8410 Rønde

Dagsorden. Bæredygtighedsudvalget. Bæredygtighedsudvalget Mandag den 11. marts 2019 Kl. 16:00 Hubertus Kroen Møllerup Gods, Møllerupvej 26, 8410 Rønde Dagsorden Bæredygtighedsudvalget Bæredygtighedsudvalget Mandag den 11. marts 2019 Kl. 16:00 Hubertus Kroen Møllerup Gods, Møllerupvej 26, 8410 Rønde Medlemmer Flemming Hynkemejer, formand Michael Mikkelsen

Læs mere

Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter)

Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Referat fra mødet i Børne- og Skoleudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Onsdag den 19. september 2018 Mødested: Kirstinebjergskolen, afd. Indre Ringvej Mødetidspunkt: Kl. 8:00-12:00 Medlemmer:

Læs mere

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet

Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet Åben tillægsdagsorden Ældrerådet SÆH-sekretariatet 4. marts 2019 Side 1. Mødedato: 4. marts 2019 Mødet påbegyndt: kl. 08:00 Mødet afsluttet: kl. 10:30 Mødested: R-428 Fraværende: Lene Smidstrup og Mogens

Læs mere

Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen

Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen Skabelon for redegørelse i relation til kvalitetstilsynet med folkeskolen Udviklingsplan Har I på skolen en udviklingsplan fx som led i arbejdet med kommunens kvalitetsrapport - med konkrete mål for skolens

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jesper T. Lund, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Referat. Arbejdsmarkedsudvalget (AU) Udvalgsmøde AU Tirsdag den 06. december 2016 Kl. 13:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft. Medlemmer.

Referat. Arbejdsmarkedsudvalget (AU) Udvalgsmøde AU Tirsdag den 06. december 2016 Kl. 13:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft. Medlemmer. Referat Arbejdsmarkedsudvalget (AU) Udvalgsmøde AU Tirsdag den 06. december 2016 Kl. 13:00 Lokale Kongsgårde, Ebeltoft Medlemmer Gunnar Sørensen (V) Anette Quist Busk (løsgænger) Laila Sortland (O) Kristian

Læs mere

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform.

Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Sammenskrivning af høringssvar, vedr. Ny folkeskolereform. Blandt de 26 indkomne høringssvar er der en generel positiv indstilling over høringsmaterialet. Der bliver i høringssvarene også stillet spørgsmål,

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012 Referat torsdag den 29. november 2012 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - december...2 3. JA - Samarbejdsaftale

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3 Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3 Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jeppe Mouritsen, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

HR- masterplan. Fra starten af sep. vil Byrådet stå i spidsen for en proces for at konkretisere reformen i Middelfart

HR- masterplan. Fra starten af sep. vil Byrådet stå i spidsen for en proces for at konkretisere reformen i Middelfart Løn og Økonomi - Team Løn Middelfart Kommune Østergade 11 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5048 Fax +45 8888 5501 Dato 4. sep. 2013 Sagsnr.: 2013-009940-1 Mette.Jakobsen@middelfart.dk

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Mødetidspunkt 25-09-2017 20:05 Mødeafholdelse Rådssalen Indholdsfortegnelse Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget 25-09-2017 20:05

Læs mere

Åben referat Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur

Åben referat Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Åben referat Fritids- og Folkeoplysningsudvalget Fritid og Kultur Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:30 Mødet afsluttet: kl. 18:30 Mødested: Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende: Kim

Læs mere

Muligheder for udvikling af opgaver og tilvejebringelse af et økonomisk råderum i Syddjurs Kommune

Muligheder for udvikling af opgaver og tilvejebringelse af et økonomisk råderum i Syddjurs Kommune 1 of 6 Muligheder for udvikling af opgaver og tilvejebringelse af et økonomisk råderum i Syddjurs Kommune - Overordnede retningslinjer for analysearbejdet - Skabelon for kommissorie for de enkelte analyser

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

Udkast til Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014

Udkast til Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014 Udkast til Årsplan i Undervisnings- og Børneudvalget for 2014 Med årsplanen tilrettelægger udvalget sit arbejde i møder, dialog og andre aktiviteter, således at det afspejler udvalgets prioriteringer af

Læs mere

Handleplan for kvalitetsudvikling af folkeskolerne i Haderslev Kommune

Handleplan for kvalitetsudvikling af folkeskolerne i Haderslev Kommune Handleplan for kvalitetsudvikling af folkeskolerne i Haderslev Kommune Indledning Handleplanen tager afsæt i Kvalitetsrapporten 2012/13 og skal set som en løbende proces i kvalitetsudviklingen af folkeskolerne

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Herningsholmskolen

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Herningsholmskolen Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Herningsholmskolen 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...4 Resultat

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde 25. Oktober 2016 Tirsdag 25.10.2016 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Orientering om Danske Skoleelevers arbejde 2 Velfærd frem for mursten - antal skoledistrikter

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget den 14-03-2013, s 1 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Børne- og Ungdomsudvalget Protokol Ekstraordinært møde Torsdag den 14 marts 2013 kl 08:15 afholdt Børne- og Ungdomsudvalget møde i Udvalgsværelse

Læs mere

REFERAT Ekstraordinært møde i Udvalget for Børn og Unge Den 24. maj 2007, kl i lokale 188

REFERAT Ekstraordinært møde i Udvalget for Børn og Unge Den 24. maj 2007, kl i lokale 188 REFERAT Ekstraordinært møde i Udvalget for Børn og Unge Den 24. maj 2007, kl. 08.00-12.00 i lokale 188 ÅBEN DEL 1. Meddelelser 2. Budget 2008 3. Daginstitutionsområdet organisering, udvikling og ledelse

Læs mere

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune

Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Kommissorium for arbejdet med at revidere inklusionsområdet i Assens Kommune Formål: 31.10.2017 Sagsnr. 17/11175 Kommissoriet skal angive pejlemærker og retning for de konkrete forslag til omlægning af

Læs mere

Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Dagsorden Handicapråd Mødedato: 26. januar 2017 Mødetid: 15:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Revidering af Horsens Kommunes Handicappolitik - kl. 15:00-16:00 2 2 Høring - Sammenhængende

Læs mere

Budgetmøde. Dato 21. august Tid 09:00. Sted. ML 0.23 (byrådslounge) NB. Fraværende. Jørgen Tousgaard. Stedfortræder.

Budgetmøde. Dato 21. august Tid 09:00. Sted. ML 0.23 (byrådslounge) NB. Fraværende. Jørgen Tousgaard. Stedfortræder. Referat Socialudvalget Budgetmøde Dato 21. august 2013 Tid 09:00 Sted ML 0.23 (byrådslounge) NB. Fraværende Jørgen Tousgaard Stedfortræder Medlemmer Peter E. Nielsen (C) - Formand John Christensen (V)

Læs mere

Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring

Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring 1 of 5 Samarbejde om ny turismestruktur og markedsføring Sagsnr.: 15/33576 Sagen afgøres i: Byrådet Resumé Den politiske styregruppe i Business Region Aarhus godkendte på møde den 2. maj 2014 kommissorium

Læs mere

Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar Ø Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016

Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar Ø Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 Pkt. Tekst 3 Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 00.30.02-Ø00-9-16 3. Opfølgning på dialogmøde 6. februar 2016 Resumé Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget følger op på dialogmødet med skolebestyrelser

Læs mere

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler Punkt 6. Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler 2016-051261 Skoleudvalget indstiller, at byrådet godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler nedlægges pr. 31. juli 2017,

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Referat. Handicaprådet. Handicaprådet Torsdag den 15. november 2018 Kl. 15:30 Gl. Byrådssal H1.28 Adm.bygning Tingvej 17, 8543 Hornslet.

Referat. Handicaprådet. Handicaprådet Torsdag den 15. november 2018 Kl. 15:30 Gl. Byrådssal H1.28 Adm.bygning Tingvej 17, 8543 Hornslet. Referat Handicaprådet Handicaprådet Torsdag den 15. november 2018 Kl. 15:30 Gl. Byrådssal H1.28 Adm.bygning Tingvej 17, 8543 Hornslet Medlemmer Ejnar Pedersen Peer Laursen Helle Pedersen Anne-Lise Vester

Læs mere

Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset. Indholdsfortegnelse: Referat Handicapråd Mødedato: 30. august 2018 Mødetid: 14:00 Mødested: Mødelokale 3, Rådhuset Indholdsfortegnelse: 1 Handicaprådets fokuspunkter og arbejdsplan for denne periode - Kl. 14:00-14:30 2 2 En

Læs mere

Møde i Udvalg for dagtilbud og familier

Møde i Udvalg for dagtilbud og familier Møde i Udvalg for dagtilbud og familier Åben Referat Dato: Tirsdag den 5. februar 2019 Tidspunkt: 18:30 Sted: Afbud: Rådhuset Bryllupssalen Berit Torm (Venstre) Furesø Kommune Møde i Udvalg for dagtilbud

Læs mere

Økonomiudvalget

Økonomiudvalget - 22. Analyse af STU-området Sagsnr.: 12/4947 Sagsansvarlig: Morten Rüsz SAGSFREMSTILLING Socialudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget og Beskæftigelsesudvalget fik på møderne ultimo marts præsenteret konklusionerne

Læs mere