Indledning: Problemformulering Metode Empiri - Doktorleg i børnehaven (Morten)... 6

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indledning:... 4. Problemformulering... 5. Metode... 5. Empiri - Doktorleg i børnehaven (Morten)... 6"

Transkript

1

2

3 Indholdsfortegnelse Indledning:... 4 Problemformulering... 5 Metode... 5 Empiri - Doktorleg i børnehaven (Morten)... 6 Anskuelse af børns seksualitet gennem tiden (Nora)... 8 Anskuelse af børns seksualitet i dag (Thomas) Foucault og socialkonstruktivisme (Paw) Diskursanalyse af tabuiseringen af børns seksualitet Diskussion Perspektivering Konklusion Litteraturliste... 28

4 Indledning: Vi mener, at området er stærkt underbelyst. Man risikerer at begrænse sunde og alderssvarende lege og adfærd hos børn. Men man risikerer også, at man på baggrund af manglende viden ikke opdager og hjælper de børn, som udviser tegn på afvigende adfærd, eller som har symptomer på at have været udsat for krænkelser. (boernogseksualitet.dk, u.å.) Der har over den seneste tid været stor debat omkring børn og seksualitet, da der for nylig har været en episode med to otte-årige drenge, som har vist spidsen af deres tissemænd til en jævnaldrende pige på deres skole. På grund af dette er de blevet bortvist i en uge, fordi de efter sigende har krænket pigen. (Nyhederne TV2, Secher 2014) Folk har diskuteret meget om episoden, og det har været oppe i både nyhederne og på de sociale medier. Mange mener, at straffen er urimelig, mens andre mener det er fair. Der er også mange forskellige forestillinger om, hvordan børn og seksualitet hænger sammen. (Bilag 1) Set i lyset af denne debat finder vi det interessant at prøve at forstå og forklare den tabuisering og italesættelse der finder sted, og hvordan dette gennem tiden og i dag påvirker synet på seksualiteten og dermed børnene i forhold til deres identitetsdannelse. Medier og organisationer har desuden haft meget fokus på emnet pædofili, som har gjort, at mange er berøringsangste over for emnet på grund af frygt for at blive anklaget som pædofile. På studiet har vi oplevet at emnet børn og seksualitet har været negligeret, og dette har ført til en mangel på viden, både i forhold til normal seksuel udvikling hos børn, men også udvikling der kan være tegn på problemer hos barnet. Vi finder derfor emnet relevant, og vil gerne tilegne os en større viden som vi kan bruge når vi skal ud i praksis. Seksualiteten danner kongevejen til det moderne individs selvforståelse, den bliver ethvert menneskes»sandhedsseismograf«. (Heede, 2004)

5 Problemformulering Hvordan kan man støtte børn i deres identitetsdannelse? Metode Vi vil arbejde med hvordan man støtter børns identitetsdannelse og her vil vi primært komme ind på, hvordan vi kan støtte dem i forhold til deres seksualitet. For at arbejde med dette vil vi redegøre for hvordan seksualiteten hos børn anskues i dag, og hvordan den er blevet anskuet gennem tiden. Hvis vi som pædagoger skal kunne støtte børns identitetsdannelse i forhold til deres seksualitet, er det vigtigt at få et overblik over det historiske perspektiv. Dette vil hjælpe os til at forstå hvordan italesættelsen, og dermed samfundssynet, har haft indflydelse på den måde, man som voksne har set børns seksualitet og derudfra arbejdet/ikke arbejdet med den. For at kunne få en forståelse for hvordan vi skal forholde os til børns seksualitet i vores praksis, er det relevant at se på hvordan seksualiteten anskues i dag. Dette kan vi også bruge til at forstå hvilke faktorer der spiller ind i tabuiseringen af seksualiteten, frygten for pædofili og overgreb og hvad dette gør for det pædagogiske arbejde. Vi vil komme ind på Sigmund Freuds teorier og anden relevant litteratur om børn og seksualitet for at se på, hvordan seksualiteten er blevet anskuet gennem tiden. Freud er grundlægger af psykoanalysen, som er kendetegnet ved, at man mente at langt de fleste menneskers adfærd, herunder seksuelle afvigelser, er styret af ubevidste processer. Freud mente at seksualiteten opstår og kan ses i barnet lige fra det bliver født, og at voksne skal støtte denne for ikke at give barnet traumer eller store problemer senere i livet. Michel Foucault forstår identitet, herunder seksualitet, som en konstruktion. Han argumenterer derfor for, at identitet og seksualitet løbende konstrueres i hver enkelt menneske på baggrund af, eller i relation til, den kontekst som det pågældende menneske befinder sig i. Derfor kan vi bruge Foucaults teorier til at diskutere om seksualiteten er, som Freud blandt andet er fortaler for, en del af kerneidentiteten og noget universelt som ligger i alle mennesker, eller om den måde, hvorpå den kommer til udtryk i hver enkelt menneske, er kontekstafhængig. Denne diskussion er vigtig, da den siger noget om hvad diskursen i samfundet er, og hvordan man ser seksualiteten i dag. Vi må vide noget om hvad diskursen er for at kunne gå ind og arbejde med den.

6 Vi vil gennem en analyse af vores empiri samt Michel Foucaults teorier og anden relevant litteratur, finde frem til samtidens diskurs i forhold til børns seksualitet. Derigennem vil vi forsøge at forstå hvad italesættelsen af seksualiteten har af betydning for måden vi som pædagoger anser eller forstår børns seksualitet, og arbejder med den. For at se på hvordan seksualiteten anskues i dag vil vi inddrage teori af blandt andet Anne Louise Stevnhøjs bøger: Må vi lege doktor, Børn og seksualitet, samt Katrine Egede Zeuthens bog Kærlighed og overlevelse, samt anden relevant litteratur. Børn og seksualitet er et meget tabuiseret emne da mange institutioner og voksne er berøringsangste over for det, på grund af den frygt for pædofili og anklager der er fundet, og finder, sted i de danske daginstitutioner. Tabuiseringen af børn og seksualitet har betydning for hvordan der i dag bliver arbejdet med det i institutionerne. For at få en bedre forståelse for hvordan man som pædagog kan arbejde med dette emne, vil vi undersøge hvorfor det bliver tabuiseret. Dette vil vi gøre gennem en diskursanalyse af forskellige eksempler på, hvordan børn og seksualitet bliver italesat i dag, både i pædagogiske handleplaner, af medierne og forskellige organisationer. Vi vil lave diskursanalysen ud fra en antagelse om, at virkeligheden former sig som den gør, fordi den italesættes på en speciel måde. Empiri - Doktorleg i børnehaven (Morten) Vores empiri er en undersøgelse lavet af Anna Louise Stevnhøj og Søren Gundelach, som har til formål at finde ud af hvordan: Småbørns sunde, naturlige seksuelle udvikling skal understøttes. Daginstitutioner, PPR, sundhedsplejersker m.v. skal have redskaber til at opdage og hjælpe de børn som viser tegn på afvigende adfærd, eller har symptomer på at være udsat for grænseoverskridende adfærd. Målgruppen for undersøgelsen har været børnehaver med fokus på børn i alderen 3-6 år, og ud af de 1156 børnehaveledere der blev sendt spørgeskemaer ud til, svarede i alt 482 delvist eller helt på skemaerne.

7 Mange kommuner ønskede ikke deres institutioner skulle besvare spørgeskemaer vedrørende børn og seksualitet, da de frygtede for at fokus på emnet kunne have uønskede følgevirkninger. Meningerne og normerne er meget forskellige fra sted til sted, da daginstitutionerne er nødt til at fastlægge pædagogisk praksis omkring seksualitet ud fra personlige holdninger og erfaringer på grund af manglende materiale om emnet. Børnehavelederne er blevet spurgt som fagpersoner, og ikke som repræsentanter for institutionen eller kommunen. Man kan ud fra besvarelserne dele børnenes adfærd op i tre grupper: Den hyppige og normale adfærd, leg og adfærd som vækker tvivl og ikke hyppig, men bekymrende adfærd. I undersøgelsen har de beskrevet termen normal og normalområdet som værende den normale adfærd en pædagog forventer at kunne observere hos et barn i en given aldersgruppe, og den bekymrende/ikke normale adfærd, som får pædagogen til at overveje, om barnet udvikler sig sundt og aldersvarende, udviser tegn på for eksemplet sociale og kognitive vanskeligheder, eller viser tegn på omsorgssvigt/overgreb. Undersøgelsen sætter også fokus på, at der er overvejende forskellige meninger for om det er nødvendigt med regler for børns seksuelle leg samt adfærd. Ud fra svarene i undersøgelsen anbefaler Søren Gundelach og Anna Louise Stevnhøj, at der bliver udarbejdet let tilgængeligt materiale, der gør det lettere at arbejde med børns seksualitet både i institutionerne, i forældresamarbejdet og PPR. Dette er begrundet med, at de gennem undersøgelsen ser at institutionerne bygger praksis omkring børn og seksualitet på baggrund af pædagogers egne normer og viden. Blandt andet svarer cirka en femtedel af de adspurgte børnehaveledere, at de har modtaget en form for materiale fra deres kommune vedrørende børns seksuelle leg og adfærd, herunder retningslinjer, pjecer, arbejdspapirer eller lignende. To tredjedele svarer at de ikke har modtaget, mens hver sjette svarer ved ikke. Derfor anbefaler Stevnhøj og Gundelach at der udarbejdes undervisnings - og informationsmateriale til både pædagogerne i institutionerne og pædagogstuderende, som omfatter viden om normal og bekymrende seksuel adfærd, og handleguides samt forslag til deling af viden mellem pædagoger. Til forældrene ønsker de udarbejdelse af en pjece om normal seksuel udvikling fra 2-7 år. Desuden viser undersøgelsen at børnehaverne bruger PPR ved seksuel adfærd hos børn, og derfor anbefaler de også informationsmateriale til de kommunale PPR teams.

8 Anskuelse af børns seksualitet gennem tiden (Nora) Sigmund Freud ( ) var faderen til psykoanalysen og er anset for at være en af det 20. århundredes største tænkere. Freud var uddannet læge, men fandt hurtigt ud af at det ubevidste i mennesket var hans interesse. (Den store danske 2014) I 1905 udgav Freud en formulering af seksualteorien som han kaldte Tre afhandlinger om seksualteori. Her fremsatte han ideen om at barnets seksuelle udvikling er inddelt i forskellige faser. Disse faser beskriver barnets bevidste og ubevidste handlinger omkring seksualitet. Faserne blev omskrevet flere gange men vi vil tage udgangspunkt i hans sidste formulering, da det er hans mest bearbejdede. Freuds teorier om seksualitet har modtaget kritik gennem tiden, og man kan diskutere om de alle holder stik, men én vigtig ting slog Freud dog fast: Børn har en seksualitet, som man må støtte, og passe på ikke at undertrykke, da det senere i livet kan give barnet store problemer. (Olsen, Køppe 1985) Der har gennem historien altid været interesse for seksualitet, hvilket både kan ses i kunst og litteratur. En egentlig videnskabelig interesse så man først i 1800-tallet, hvor det syge og unormale seksualliv blev beskrevet og klassificeret, hvilket blev genstand for hvordan man i praksis behandlede patienter. Forskningen om seksualitet var i mange år præget af degenerationsteorien, og seksualitet blev derved sidestillet med dovenskab, drikfældighed og promiskuitet. (Olsen, Køppe 1985 s. 10) Først da man udnyttede resultater fra fosterudviklingen fik man et holdbart grundlag for teorier omkring seksualiteten. Man har som sådan altid været klar over, at barnet har en seksualitet, og dette kan ses på de foranstaltninger der er blevet taget af pædagoger og opdragere for at børn ikke onanerede eller lavede andre upassende aktiviteter. Man kan derfor sige, at man var klar over den eksisterede, men at den i høj grad blev undertrykt. (Olsen, Køppe 1985) I 1905 udgav Freud Tre afhandlinger om seksualteori. Her beskriver Freud blandt andet den infantile seksualitet, som er det første udviklingstrin på vej mod voksenseksualiteten. Freud delte barnets seksualitet op i faser:

9 Den orale fase Finder sted i de første år af barnets liv og beskriver hvordan barnet bliver pirret omkring mund, læber og svælg gennem optagelse af føde, det vil sige barnets læber mod moderens bryst. Når barnet ikke længere får bryst vil det selv pirre mundområdet ved for eksempel at sutte på tommelfinger eller lignende. Disse pirringer er sensoriske, og til sidst i den orale fase bliver de motoriske og sadistiske gennem bidefunktionen. Man kan se orale træk i for eksempel kys. Den anale fase Foregår fra barnet er to til fire år, og kommer når afføringen begynder at være fast og giver barnet en pirrende fornemmelse i tarmåbningen. Her mente Freud således, at tilfredsstillelsen i den anale fase er ved defækation. Den falliske fase Foregår fra barnet er fire til fem år. Her begynder barnets masturbation at intensiveres i takt med at det begynder at få øget interesse i køn og egne kønsorganer, samt øget følsomhed i penis og klitoris. Denne fase er en konfliktfyldt periode, da barnet også her begynder at få forbud, og derfor oplever et sammenstød mellem forbud og lyst. Den genitale fase Opstår fra og med puberteten på grund af de biologiske ændringer der sker i barnet, altså drengenes sædproduktion og pigernes menstruation. Her bliver den unge mere interesseret i det motoriske, nemlig orgasmerefleksen, og samlejet bliver dermed det primære driftsmål, da det leder til orgasme. Freud mente at alle faserne barnet går i gennem hænger sammen, og disse sætter spor i voksenseksualiteten. Han mente desuden at faserne kan give positiv videreførelse af perversioner (forskellige seksuelle lyster) ind i voksenseksualiteten. (Olsen, Køppe 1985) Freud mente at børn i den tidlige skolealder kommer igennem en latensperiode, hvor deres seksualitet svinder hen for at dukke op igen i den genitale fase. Dette er mange i dag uenige i og Anna Louise Stevnhøj skriver blandt andet i sin bog, Børn og seksualitet, at man blot ikke ser børns seksuelle interesse lige så meget i denne periode. Derimod begynder børnene at lære, gennem opdragelse og en naturlig større blufærdighed, at onani og andre seksuelle aktiviteter skal holdes privat. (Stevnhøj, 2011, s. 12) Dette er et eksempel på hvordan italesættelsen af børns seksualitet konstruerer virkeligheden, og fordi Freud dengang troede at børn i den alder ikke havde stor interesse for seksualitet, blev det samtidens generelle anskuelse. (Åkerstrøm, s. 27)

10 Der er således mange punkter af Freuds teori der anses som værende ikke legitime i dag, da man gennem årene har fået mere viden. En ting de fleste stadig er enige i, og som Freud skabte stort fokus på, er at børns seksualitet skal støttes og ikke undertrykkes. Hvis den bliver undertrykt, eller barnet bliver udsat for seksuelt misbrug, kan det have fatale skader når barnet bliver ældre. Seksualiteten er noget der udvikles fra de første leveår og hvis ikke forældre eller andre omsorgspersoner agerer hensigtsmæssigt i forhold til børns seksuelle udtryk kan det fremkalde traumer i det voksne liv. (Olsen, Køppe 1985) Stevnhøj mener at denne periode primært bruges af børnene til at finde frem til størst mulig nydelse gennem eksperimenter og fantasier som dermed bliver lagt op til puberteten. Dog påpeger Stevnhøj, modsat Freud, at denne udvikling ikke følger en rød tråd, men at nogle børn tværtimod ikke vil vise den store interesse for selvstimulering. Dette vil ikke nødvendigvisvære et faresignal for barnet generelt, men en konstatering om børns udvikling, også den seksuelle, er individuel. (Stevnhøj, 2009, s. 12) Anskuelse af børns seksualitet i dag (Thomas) Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har defineret børns seksualitet i således: Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. Den er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i livet. Seksualitet er ikke synonymt med samleje. Det handler ikke om, hvorvidt vi har orgasme eller ej, og endelig er det ikke summen af vores erotiske liv. Dette kan være en del af vores seksualitet, men behøver ikke være det. Seksualitet er så meget mere. Det er, hvad der driver os til at søge efter kærlighed. Varme og intimitet. Den bliver udtrykt i den måde vi føler, bevæger os på, rører ved og bliver rørt ved. Det er lige så meget dette at være sensuel, som at være seksuel. Seksualitet har indflydelse på vore tanker, følelser, handlinger og samhandlinger, og derved på vores mentale og fysiske helse, og da helse er en fundamental menneskeret, så må seksuel helse også være en basal menneskeret. (Stevnhøj, Børn og Seksualitet, 2011, s. 7) 1 T. Langfeldt G M. Porter (1968): Sexuality and family planning Report of a consultation and research findings. 2 ph.d.-stipendiat på Center for Sundhed, Menneske og Kultur på Aarhus Universitet og projektleder på Paradox undersøgelse, som er finansieret af Aarhus Universitet og BUPL, og som forsker i frygt for pædofili og frygt for pædofilian-

11 I dag kan det for nogen vække ubehag og frygt at høre ordene seksualitet og børn sammen. Mange har et billede af børn som værende rene og uskyldige, og finder det derved uforståeligt at børn har en seksualitet. Mange voksne, som er bevidste om deres seksualitet, forbinder udelukkende begrebet med ord som samleje og orgasme. Barnet har ikke en seksuel 'begrebsverden' og ved normalt ikke, hvad voksen seksualitet overhovedet går ud på og har derfor ikke indre billeder af samleje etc. (Stevnhøj, Børn og Seksualitet, 2011, s. 7) Stevnhøj skriver her, at børns seksualitet ikke kan forbindes eller stilles lige med de voksnes, da denne er mere sanselig end genital, og har ikke til mål at skulle ophidse eller tilfredsstille. Stevnhøj skriver desuden at børn oplever pirrende og behagelige fornemmelser når de rører ved deres kønsorganer, men at de også oplever disse fornemmelser ved anden kropslig kontakt. Dermed handler barnlig seksualitet ikke kun om kønsorganer, men også om nysgerrighed og at udforske krop og kropsforskelle. Denne naturlige nysgerrighed, og interesse for at lære alt, er meget vigtigt i forhold til deres udvikling og identitetsdannelse, og er ofte nøglen til interessen for at undersøge gennem leg, forskellene på drenge og piger. Seksualitet er mange ting: vores medfødte drifter, vores naturlige nysgerrighed og vores kropslige erfaringer, samt en udvikling af de erfaringer vi får gennem relationer, tilknytning og kærlighed allerede fra vi er helt små. De påvirkninger vi møder i vores opvækst betyder derfor meget for hvordan vi udvikler vores identitet, herunder seksualitet. Det kan ikke understreges nok, at den eller de specifikke voksne, der er omkring barnet, altid er til stede i barnets specifikke udvikling af sin drift og sin lyst, fordi barnet ikke kender den på forhånd. Den formes i relationen til den eller de voksne, der omgiver barnet i dets tidlige opvækst. (Zeuthen, 2009, s. 37) Hvis børn møder reaktioner, såsom vrede og forbud, igennem deres opvækst i forhold til deres seksualitet, vil det påvirke den seksualitet de får i deres voksne liv. (Stevnhøj 2011) Generelt vil mangel på kærlighed og nærvær give barnet problemer med selv at kunne give nærvær og kærlighed i sin seksualitet. Hvis barnet vokser op med en erfaring om at det trygt kan have tillid til at andre mennesker ikke vil det noget ondt, vil dette give bedre forudsætninger for at udvikle en seksualitet som er mere tilfredsstillende. (Stevnhøj 2011)

12 Børns seksualitet har Anne Louise Stevnhøj beskrevet ud fra følgende faser: Børns seksuelle udvikling: - Barnet (babyen) oplever spontane og tilfældige fornemmelser af lyst/behag, når barnets kønsdele = og andre dele af kroppen) bliver stimuleret - ved bleskift, leg etc. - Barnet (tumlingen, børnehavebarnet) Begynder eventuelt selv bevidst at fremkalde de dejlige fornemmelser ved at stimulere sig selv. Det kan være med fingrene, med en pude, op ad et møbel eller lignende. - Barnet (børnehavebarnet, det lille skolebarn) eksperimenterer og undersøger de seksuelle fornemmelser og kropsdele sammen med jævnaldrende i rollelege, hvor der indgår seksuelle elementer, hvor man f.eks. leger læge og rører ved hinanden. Spænding og ophidselse knyttes sammen med gode kropslige oplevelser. - Barnet (skolebarnet, før-pubertetsbarnet, barnet i den tidlige pubertet) Begynder at opleve at blive tiltrukket af andre mennesker."forelskelse" begynder så småt at opstå med sommerfugle i maven, forgudelse af den anden person etc. - Barnet (før-pubertetsbarnet, pubertetsbarnet) Begynder at få konkrete forestillinger om sex, at forbinde sig selv med seksuelle handlinger og at danne ophidsende seksuelle fantasier. - Barnet (teenageren) Begynder så småt at omsætte lyst, fantasier og forelskelse i konkret handling sammen med en partner. (Stevnhøj 2011, s. 9) Mange af de synspunkter man ser i Stevnhøjs beskrivelse kan man genkende fra Freuds teorier om børn og seksualitet. Stevnhøj skriver blandt andet, at børns seksualitet ikke skal stilles lige med de voksnes, da den er mere sanselig. Dette har Freud også beskrevet i sine teorier, når han skriver om for eksempel den orale fase, hvor barnet bliver pirret ved munden når det drikker mælk fra sin mors bryst. Altså at barnets seksualitet ikke er koblet til kønsdelene, som voksnes seksualitet i højere grad er, men kan ses som noget mere sanseligt og sensorisk. (Olsen, Køppe 1985) Hvis man tager Stevnhøjs anskuelse af børn og seksualitet i forhold til sagen om de to otte-årige drenge, der blev bortvist fordi de viste deres tissemænd til en pige, (Nyhederne TV2, Secher 2014) vil man mene at de her er blevet pålagt en voksen seksualitet de ikke har: Stevnhøj skriver, at begynder man at lægge seksuelle betydninger ind over børnenes eksperimenterende aktiviteter, såsom

13 at vise hinanden sine kønsorganer, giver man børnenes aktiviteter og intentioner en forkert betydning af voksen seksuel karakter, som gør at man frarøver dem deres frirum. Når man som pædagog arbejder med børn og seksualitet, er det vigtigt at have en idé om børns generelle udvikling, herunder deres seksuelle udvikling, da man derved får nemmere ved at se eventuelle afvigelser hos børn. Stevnhøj skriver selv at hendes oversigt over de forskellige seksuelle faser hos børn ikke skal ses som en endegyldig facitliste, men som et arbejdsredskab man kan støtte sig op af når man arbejder med børn og seksualitet. (Stevnhøj 2011) Hun skriver også man skal huske på, at fordi barnet har afvigelser enkelte steder i udviklingen, det være sig den seksuelle, motoriske, sproglige udvikling, betyder det ikke nødvendigvis at der er noget galt. Det er vigtigt at bruge sine faglige evner til at se på barnets overordnede udvikling og generelle trivsel. (Stevnhøj 2011) Men hvilken betydning har anskuelsen af børns seksualitet for vores pædagogiske arbejde i dag? Stevnhøj skriver, at åbenhed omkring seksualitet gør at børn vil have et sundere forhold til dette, og selv bliver bedre til at spørge og opsøge hjælp i fremtiden. Dette modsiger dog hvad man som pædagog oplever i mange institutioner i dag. Der bliver sat flere retningslinjer for hvad man må og ikke må med børnene. For eksempel skriver BUPL at man i mange institutioner ikke må tage børn som græder på skødet og man skal være to personer til bleskift. Dette er for at beskytte børn mod pædofili og voksne mod pædofilianklager. I takt med at pædofiliforskrækkelsen stiger bliver børn og seksualitet også et emne, der er sværere for pædagoger at arbejde med, da de bliver berøringsangste af frygt for pædofilianklager. Else-Marie Buch Leander 2 siger: Vi ser en tendens til, at doktorlegene i stigende grad ses som bekymrende både blandt forældre og pædagoger. Dels er pædagogerne bange for, at legene kan føre til en mistanke hos forældrene om indblanding fra en pædagogs side, dels ser pædagogerne i stigende grad legene som grænseoverskridende i sig selv. Pædagogerne er bange for forældrenes reaktion, fordi de ved, at nogle forældre finder legene grænseoverskridende, (BUPL, Bille 2014) 2 ph.d.-stipendiat på Center for Sundhed, Menneske og Kultur på Aarhus Universitet og projektleder på Paradox undersøgelse, som er finansieret af Aarhus Universitet og BUPL, og som forsker i frygt for pædofili og frygt for pædofilianklager i hele samfundet og i daginstitutioner i særdeleshed

14 Foucault og socialkonstruktivisme (Paw) Michel Foucault var en fransk filosof og idéhistoriker som havde interesse for socialkonstruktivisme. (Den store danske, u.å.) Seksualiteten indpodes både på samfundslegemet og i individet på kropsoverfladen og som»politisk anatomi«samt ikke mindst som råstof til produktionen af den moderne sjæl bl.a. som den inderste sandhedskerne. Seksualiteten danner kongevejen til det moderne individs selvforståelse, den bliver ethvert menneskes»sandhedsseismograf«. (Heede, 2004 s. 111) Michel Foucault mente at individet igennem seksualiteten får adgang til selvforståelse, sin krops totalitet og individualitet. Med sin socialkonstruktivistiske tankegang mente Foucault at menneskets seksualitet bliver inkorporeret fra samfundet, og at det samtidig er samfundet der er med til at diktere og undertrykke dets seksualitet. Foucault mente at seksualiteten har gennemgået forskellige faser og er blevet tabuiseret igennem flere århundreder, men at der også har været tider hvor den har været allemandseje, altså præget af frihed og åbenhed. Før den victorianske tid var seksualiteten præget af en hvis frimodighed, og kunne med andre ord tolkes som værende lig med 70 ernes frie tilgang til seksualitet. (Heede 2004) I den victorianske tid skete et paradigmeskifte, som ledte til en kulmination af den seksuelle anskuelse. Som følge heraf blev seksualiteten præget af hæmninger og tabuer. Arbejderklassens seksualitet blev undertrykt, da de skulle fokusere deres kræfter i materiel produktion der skulle tilgodese borgerskabet, og seksualiteten tilhørte primært borgerskabet. Som udviklingen skred frem indtog seksualiteten en placering i forestillingen omkring dannelsen af et moderne menneske, og var ikke længere blot en faktor i ægteskabet på grund af alliancedannelser, men blev til en tosomhed der byggede på kærlighed, intimitet og seksualitet. Foucault så vigtigheden i 70 ernes åbenhed omkring seksualitet, og mente at den har haft stor indvirkning på hvordan seksualiteten efterfølgende er blevet anskuet.»retten til at være sig selv«er noget»de seksuelle afvigere«må kæmpe for, mens det i virkeligheden er netop dette»selv«der er livsmagtens egentlige og geniale anknytningspunkt. (Heede, 2004 s. 115)

15 I 70 erne lod man ikke magten udelukke lysten og man undertrykte ikke individets seksualitet, men viste accept over for seksuelle præferencer, såsom homoseksualitet, og det var legitimt at udforske seksualitetens mange sider, hvilket også gav anledning til at få selvforståelse og vinde retten til at være sig selv. Men seksualiteten installeres ikke i mennesket for derefter at undertrykkes - tværtimod holdes produktionen, også i ordets oprindelige betydning som»fremførelse«af seksualitet, til stadighed igang. (Heede, 2004 s. 112) Foucault mente ikke at det er samfundet der undertrykker seksualiteten, men mennesket selv, da vi hverken italesætter denne, eller forsøger at frigøre os. Hermed forstærker vi undertrykkelsen, og går selv magtens ærinde for samfundet. Altså: Set ud fra socialkonstruktivismen er samfundet en konstruktion. Mennesket tror at seksualiteten er undertrykt af samfundet, men i realiteten er det mennesket selv der undertrykker den ved ikke at italesætte den. Således prøver mennesket at bryde med samfundets magteksistens og liberalisere sig selv for selv at tage magten. Ifølge ham (Foucault, red.) har vi i vores bestræbelser på at frigøre os i virkeligheden underkastet os selv og hinanden et massivt»sex-monarki«. (Heede, 2004 s. 112) Foucault beretter her om, at vi underkaster os selv et sex-monarki, hvilket gør at der opstår en forestilling om at samfundet undertrykker seksualiteten. Michel Foucault giver et billede af hvordan seksualiteten er blevet italesat gennem historien, og i hans udsagn er der et tidsspænd fra før den victorianske tid, til og med vores moderne samfund. Hvis man skal gå ud fra Foucaults teorier omkring den seksuelle histories blandede angst og åbenhed for italesættelse af seksualitet, så kan man formode at vi som samfund er røget tilbage i angsten for at italesætte seksualiteten når det er børn det handler om. Dette kan formodentlig være på grund af blandt andet mediernes påvirkning af samfundet og den diskurs der er når der bliver skrevet om pædofili og seksuelle overgreb på børn. Det skaber hos os en frygt for at blive stigmatiseret som værende pædofile hvis vi har med børn og seksualitet at gøre,

16 og derfor bliver vi berøringsangste over for emnet. Hermed er vi, som Foucault påpeger, selv med til at undertrykke seksualiteten. Som menneske forsøger man at frigøre sig fra samfundets magt og undertrykkelse. Vi ser gerne et folk der er tolerant og åbent over for, for eksempel seksuelle afvigere og børn og seksualitet. Når Foucalt nævner at vi underkaster os et sex-monarki betyder det altså at vi er så tolerante, og har så stor fokus på at vi ikke vil undertrykkes, så det giver den modsatte effekt. Diskursanalyse af tabuiseringen af børns seksualitet Diskursen kan forstås som den samtale der er i samfundet. Men hvordan finder man frem til hvad der er katalysator for denne? Foucault mente at alle diskurser starter som et udsagn: Diskursen er det altid endelige og faktisk afgrænsede korpus af netop dé sproglige sekvenser, som ér formuleret. (Åkerstrøm 1999, s. 47) Det er udsagnet (også kaldet korpus) der bringer et fænomen til eksistens, og dette sker ved at udsagnet bliver italesat. Udsagnet fungerer som byggesten for diskursen. Men hvordan starter et udsagn? I en diskursanalyse er det vigtigt at analytikeren først indkredser hvad Foucault kaldte for korpus, altså udsagnet, således at der kan dannes et tilstrækkeligt arkiv som har til formål at føde til en eventuel diskursformation i samfundet. Diskursanalyse er altså en analyse af udsagn, hvor udsagn er en begivenhed, der i hvert eneste moment italesætter subjektpositioner, diskursobjekter, begrebsrelationer og strategier. Verden bliver så at sige til gennem udsagnet som begivenhed. (Åkerstrøm 1999, s. 47) En diskursformation handler om at forklare hvordan diskursen er en simpel afspejling af en dybereliggende social virkelighed. Diskursformationen sker ved at alle fragmenterne af forskellige udsagn, akkumuleres til en samlet masse af informationer, som udmunder i et udsagn. I 70 ernes frimodige og åbne tilgang til børn og seksualitet fik børn direkte svar på deres spørgsmål omkring livets begyndelse, for eksempel gennem bøger som Elle-belle-bolle bogen, af Bent Claëssons. Bogen gav børnene klar besked, og tingene blev ikke pakket ind. Elle-belle-bolle bogen

17 blev udsolgt i 70 erne, og er siden ikke blevet gentrykt, da den med nutidens øjne muligvis vil virke eksplicit, da der både er billeder af nøgne børn og voksnes kønsdele. Sidenhen er der kommet andre bøger til, der omhandler oplysning om seksualitet til børns. Blandt andet er der kommet en bog med titlen: Det kilder af Jane Hejgaard. Denne, samt andre nutidige bøger, bruger i stedet tegninger og pakker oplysninger om sex mere ind. Medierne bliver i daglig tale kaldt den fjerde statsmagt 3 og har ofte en indflydelse på den politiske dagsorden. De sager vi vil gennemgå nedenfor kan være beviser for hvordan italesættelsen i den offentlige debat kan føre til direkte lovændringer eller retningslinjer der påvirker arbejdet i institutionerne. I 1997 kom den første sag om overgreb på børn i en daginstitution i Danmark. I børnehaven Vadstrupgård klagede en mor over at en mandlig medhjælper havde kysset hendes barn på kinden. Lægen til barnet tolkede det som seksuelt overgreb og anmeldte derfor sagen. Efterforskningen begyndte og afhøringer på baggrund af rygter fik sagen til at eskalere. Det endte med, at medhjælperen fik 3,5 års fængsel uden nogen reelle beviser ud over børn og voksnes overdrevene udsagn. (Politiken, Hemmingsen 2002) I 2007 blev en mandlig pædagogmedhjælper dømt tre års ubetinget fængsel for seksuelle overgreb mod børn i en børnehave. Han havde da arbejdet i børnehaven siden 2005 og igennem de to år han arbejdede i institutionen kontaktede seks forældrepar uafhængigt af hinanden ledelsen på baggrund af historier deres børn havde fortalt dem om ting medhjælperen havde gjort ved dem. Først i 2007 blev der indkaldt til møde, og under mødet blev medhjælperen grebet af en pædagog i tissemandsleg med en flok drenge i børnehavens legeskur.(avisen.dk, Hansen 2007) Den nok mest kendte sag i Danmark om seksuelle overgreb mod børn er Tønder-sagen. Pigen Nadja og hendes lillesøster blev igennem flere år misbrugt seksuelt af deres far og udlejet til sex til andre mænd for penge. Pædagoger, skolelærere og andre fagpersoner underrettede flere gange kommunen uden at der skete noget. Da Løgumkloster kommune som de boede i på det tidspunkt endelig gjorde noget og forsøgte at fjerne pigerne fra forældrene flyttede familien til Tønder, hvor sagen endte efter politiet stormede huset familien boede i og pigerne blev fjernet. (Dagens.dk, Ritzau 2014) 3 Den fjerde statsmagt, som Edmund Burke udpegede pressen til at udgøre, anses i vore dage af mange for at være blevet en slags overmagt, der kan detronisere alle andre magtinstanser.

18 Der har for nylig været en sag, der satte stor fokus på børn og seksualitet da to skoledrenge på otte år blev bortvist fra deres skole i en uge efter at have vist spidsen af deres tissemænd til en jævnaldrende pige. Bortvisningen var skolelederens beslutning, og han forklarede i et brev til forældrene at drengene blev bortvist fordi de havde opført sig blufærdighedskrænkende over for pigen. Det var desuden på skolelederens kontor at drengene blev skældt ud efter episoden. Sagen har fået meget omtale i medierne og har skabt stor debat omkring børns seksualitet. (Bilag 1) Red barnet er en del af verdens største uafhængige børnerettighedsorganisation Save the children som arbejder i 120 lande over hele verden. Deres mandat og værdigrundlag er FN s børnekonvention, som skal sikre, at alle børn har rettigheder på lige fod med voksne. I FN s børnekonvention er det eneste sted der beskriver noget om børns seksualitet i artikel 34 - Seksuel udnyttelse, hvor der står: Deltagerstaterne påtager sig at beskytte barnet mod alle former for seksuel udnyttelse og seksuel misbrug. Med henblik herpå skal deltagerstaterne især tage alle passende nationale, bilaterale og multilaterale forholdsregler for at forhindre: (a) at et barn overtales eller tvinges til at deltage i nogen form for ulovlig seksuel aktivitet; (b) at børn udnyttes til prostitution eller andre former for ulovlig seksuel aktivitet; (c) at børn udnyttes i pornografiske forestillinger og materialer. (Red barnet, u.å.) Red barnet har herved fokus på, hvordan man beskytter børn mod seksuelt misbrug, men der står intet i konventionen om børns ret til seksualitet. Grunden til at man er så bange for seksuelle overgreb mod børn er at man mener, at det kan give fatale følger resten af deres liv: I rapporten fra 2008 udarbejdet af Servicestyrelsen: Senfølger af overgreb, siger daværende velfærdsminister Karen Jespersen: Alt for mange voksne mennesker kæmper I årevis med følgevirkninger efter at have været udsat for seksuelle overgreb som barn eller ung. Følgevirkningerne kan være af fysisk, psykisk og social karakter, og de kan være ødelæggende for både arbejdsliv og familieliv (Larsen 2008, s. 5)

19 Vi får i dag meget information gennem mange forskellige medier. Hvad enten det er politiske udsagn eller diverse kriminalsager, bidrager medier til den opfattelse vi har af det samfund vi lever i. Foucault mente at mediernes udsagn har magt over vores opfattelse af virkeligheden, og hvordan vi konstruerer vores samfund.(heede 2004) Et eksempel på hvordan medierne kan have magt over diskursformationen kan være sagen om pædagogmedhjælperen i 2007, som efter megen omtale i medierne, og deraf også offentlige debatter, hvor tidligere folketingsmedlem Pernille Frahm reagerede ved at indkalde daværende socialminister Karen Jespersen til samråd, for at tale om hvordan man kunne sikre at sådan noget ikke skete igen. Pernille Frahm udtalte blandt andet om sagen: Sagen i Århus er helt uacceptabel. Jeg vil derfor i dag indkalde Karen Jespersen i samråd og bede hende redegøre for, hvordan hun vil sikre at der findes et incitament til at tage henvendelser fra bekymrede forældre alvorligt fremover. Den slags må bare ikke ske. (Århus Stiftstidende, Ritzau 2007) Et andet eksempel på politisk reaktion på diskursen omkring seksualitet og børn, er de lovpligtige børneattester der skal indsamles inden en ansættelse, hvis en person skal have kontakt med børn under 15 år. Disse børneattester blev vedtaget ved lov i 2005, og har til formål at forhindre at personer der tidligere er dømt for seksuelle overgreb på børn, ikke fortsat kan arbejde med børn og unge. 4 Man kan se at de ovenstående sager har haft indflydelse på den pædagogiske praksis, der som forsøg på at forebygge pædofili og seksuelle overgreb, har indført forskellige retningslinjer. Disse har til opgave at skabe tryghed, både over for ansatte og børn. Når man som både forældre og pædagog hører om sager hvor en person der var ansat for at vise omsorg og hjælpe børnene, har svigtet denne tillid der er blevet vist personen opstår der frygt i samfundet. Selvfølgelig vil man altid undgå lignende sager hvor børn bliver skadet, men når medierne graver det frem hver gang der sker udvikling i sagerne eller andre anklager er det med til at forværre frygten for et eventuelt nyt overgreb. Mediernes massive fokus på disse sager giver nogle konse Vedkommende minister fastsætter nærmere regler om indhentelse af børneattest, jf. stk. 3, inden myndigheder og private fysiske og juridiske personer ansætter eller beskæftiger personer, der som led i udførelsen af deres opgaver skal have direkte kontakt med børn under 15 år. Vedkommende minister kan fastsætte regler om tilsyn.

20 kvenser i forhold til retningslinjer der kan blive uhensigtsmæssige i den pædagogiske praksis. Disse retningslinjer er skabt med den bedste intention, men hvis man ser det ud fra socialkonstruktivismen er institutionerne med disse retningslinjer med til at skabe mere frygt for overgreb, da det stempler alle pædagoger som potentielle pædofile. Det varierer fra institution til institution hvor omfattende retningslinjerne er. Blandt andet gælder retningslinjerne i nogle institutioner kun for mænd, eller kun for vikarer. Forskningsgruppen Paradoxs har lavet undersøgelsen: Retningslinjeundersøgelsen 2012, og her lyder de fem typiske retningslinjer således: Man må ikke være alene med børnene. Dobbeltdækning: Man er to om at gøre tingene. Man lukker ikke døre i institutionen især ikke når man hjælper et barn på toilettet eller skifter ble. Der er ruder i døre og vægge i institutionen, der i det hele taget er præget af synlighed og overblik. Begrænsning af eller regler for fysisk kontakt med børnene. (BUPL, Larsen 2013) Udover de fem ovenstående retningslinjer, har Paradox belyst at der findes andre som nedenstående: Bodystocking forbydes til de lidt større børn, fordi den kræver berøring ved skridtet, når pædagogen skal lukke den. Børnene må ikke sidde på skødet, eller de må gerne sidde på skødet, men ikke med benene overskrævs: De skal sidde med samlede ben ud til siden. Børnene smøres ikke i skridtet ved rødme eller infektion. I en del SFO er hjælper pædagogerne ikke børnene på toilettet, men guider dem udefra. Dette gælder også ved uheld i bukserne. (BUPL, Larsen 2013) For nogle pædagoger virker retningslinjerne betryggende, da det forhindrer mistænkeliggørelse og beskytter dem, fordi de efterhånden bliver en naturlig del af den pædagogiske hverdag. I de institutioner hvor der ikke findes retningslinjer, ligger problematikken stadig i baghovedet, selvom det ikke kommer til udtryk i deciderede retningslinjer. Else-Marie Buch Leander konstaterer i undersøgelsen at retningslinjerne kan udfordre den pædagogiske praksis og nogle eksempler på dette kan

21 være, at personalet pludselig er vidner for hinanden og kontrollerer hinanden. Dette kan være med til at opretholde en atmosfære af en mulig forbrydelse og er dermed med til at mistænkeliggøre pædagoger og andre ansatte. Udover den konstante overvågning, kan tiden også gå fra omsorg og pædagogiske aktiviteter. I undersøgelsen svarer seks procent af institutionerne, at de er holdt op med bestemte aktiviteter for at forebygge risikoen for pædofili og pædofilianklager. Mange af institutionerne bader for eksempel mindre om sommeren eller tumler ikke så meget som tidligere. Else-Marie Buch Leander fortæller, at frygten for pædofili eller frygten for uberettiget mistanke om pædofili kan tilsidesætte faglige hensyn og i mange tilfælde børnenes behov. (Kristeligt Dagblad, Vallentin 2014) Et godt eksempel på tilsidesættelsen af barnets tarv er i toiletsituationer, hvor der er behov for hjælp eller støtte fra pædagoger eller andre ansatte. I disse situationer skal døren til toilettet være åben, så et muligt overgreb ikke vil kunne finde sted. Disse situationer finder mange af de adspurgte i undersøgelsen krænkende for børnene, og ser det som en negligering af barnets tarv. Noget andet som undersøgelsen belyser, er at pædagoger ikke må eller tør tage børn på skødet eller trøste dem. Desuden findes der institutioner der ikke har de nødvendige ressourcer til pædagogiske aktiviteter, fordi flere retningslinjer kræver ekstra personale, for eksempel ved bleskift. På denne måde har retningslinjerne en effekt der tilsidesætter børnene og den pædagogiske praksis, så fokus i stedet bliver rettet mod at beskytte børn mod pædofili samt at beskytte pædagoger mod pædofilianklager. Else-Marie Buch Leander påpeger at debatten omkring børns seksualitet i dag ofte skaber konflikter og panik i institutionerne. I dag ser man efterhånden sjældent et nøgent barn i parken eller på stranden, og mange forældre og pædagoger går i panik, når børn af nysgerrighed undersøger deres krop i puderummet. (Kristeligt Dagblad, Vallentin 2014 ) I vores empiri, undersøgelsen Doktorleg i børnehaven, bliver der sat fokus på, at de ikke mener fagfolk og forældre har den nødvendige viden for at italesætte børns seksualitet. Undersøgelsen medvirker til diskursen. Den belyser desuden at der er berøringsangst for emnet og generel angst for at skulle italesætte dette på grund af manglende viden.

22 Sex og seksuelle undertoner bliver ofte brugt som virkemiddel i markedsføring af produkter eller servicer i dag. Der er sket en pornofisering af vores offentlige rum, (Kristeligt Dagblad, Vallentin 2014) og den åbenhed der i 1970 erne var omkring børn og seksualitet som noget der var naturligt, findes ikke på samme måde i dag, men bliver i stedet tabuiseret. Dels at der er en stor frygt for overgreb i vores samfund, som har ført til en tabuisering af barnets krop og seksualitet," (Kristeligt Dagblad, Vallentin 2014) Else-Marie Buch Leander forklarer, at børns doktorlege for bare et til to årtier siden blev anset som noget ganske harmløst og uskyldigt. Men meget handler muligvis også om at voksne individer ofte pålægger deres egen bevidste seksualitet over på barnet. Hvis et barn for eksempel får dækket øjnene til af sine forældre på grund af et nøgent menneske i for eksempel reklamer, får barnet et billede af at nøgenhed er forkert og skamfuldt. Barnet oplever formentlig ikke, på samme måde som forældrene, at den nøgne krop symboliserer noget seksuelt. Foucault sammenfletter gerne menneskelige ord, som sindssyge, sygdom og galskab, med måder at anskue vores samfund på. At en diskurs, som den der er i samfundet vedrørende børn og seksualitet, bliver tabuiseret kan muligvis forklares ud fra Foucaults måde at definere hvorfor et udsagn der fører til diskursformationen, ikke bliver italesat. (Heede 2004) I denne diskursanalyse forsøger vi at finde frem til hvad diskursen er i dag. De bøger, artikler, undersøgelser og retningslinjer der er fokus på, kan være et udtryk for den diskurs der er i samfundet. Ud fra denne analyse kan man formode at diskursen omkring børn og seksualitet i dag, er præget af frygt og berøringsangst. Medierne skaber et skræmmebillede og som følge heraf påvirker det hele samfundet. Ændringerne kan ses helt oppe fra den politiske dagsorden, kommunernes indsats, pædagogernes praksis og helt ned til individet/barnet i daginstitution.

23 Diskussion Freud ser seksualiteten som noget naturligt, noget der er, og som en del af kerneidentiteten. Han mener at alle mennesker er født med en seksualitet, og at denne udvikler sig naturligt når barnet bliver ældre, samt går gennem forskellige faser. Han mener desuden, at barnet skal støttes i seksualiteten så det kan udvikle denne. Hvis barnet ikke bliver støttet, kan det give traumer senere i livet og påvirke børns voksenseksualitet i høj grad. Freud ser altså seksualiteten som noget iboende i mennesket, og beskriver meget specifikke faser, der sker i takt med barnets alder. Disse faser hænger ofte sammen med noget biologisk der sker uden for barnet, såsom hvordan det får mælk fra mors bryst, mærker pirringer i endetarmen ved den anale fase m.v. Foucault ser seksualiteten som noget socialkonstruktivistisk: Han mener at vores seksualitet er noget som er inkorporeret i os fra samfundet, og at samfundet også dikterer og undertrykker vores seksualitet. Foucault vil således argumentere for at seksualiteten er noget mennesker skaber i sig selv og hinanden, og at den derfor er samfunds - og kulturbestemt. Når man ser på seksualitet generelt, må man derfor hele tiden se på to sider af én sag. Foucault mener at seksualiteten er konstrueret af os som samfund, at den kun eksisterer derfor, og dermed er hvad vi gør den til. Men kan man se seksualiteten med inddragelse af både det psykodynamiske og socialkonstruktivistiske? Hvis man ser seksualiteten som noget dyrisk og instinktivt der ligger i mennesket fra naturens side, og som er iboende i mennesket, som Freud mente, kan man så samtidig se den i forhold til socialkonstruktivisme? Man kan sige, at hvis seksualiteten er noget reelt inde i mennesket, kan den stadig opfattes på forskellige måder, alt efter hvilke konstruktioner der er omkring den, og hvordan den bliver italesat. Derfor er samfundet altså stadig med til at definere og konstruere den, selvom den er iboende. Den måde man ser seksualiteten på, om den er psykodynamisk eller konstrueret, eller begge dele, vil påvirke vores italesættelse af den, og i sidste ende hvordan man praktisk arbejder med den i forhold til børns identitetsdannelse. Derfor må man ændre diskursen hvis man vil ændre praksis, og man må gøre sig nogle ting klart: Hvordan ser vi som pædagoger seksualiteten hos børn? Hvorfor er seksualiteten vigtig i forhold til deres identitetsdannelse? Hvad sker der hvis seksualiteten bliver gemt væk og ikke italesat i forhold til børnene? Kan det skade dem? I følge Freud og Stevnhøj er det skadeligt for børn hvis deres seksualitet ikke bliver anerkendt eller de ikke selv får lov til at eksperimentere med den og udtrykke den. Bliver seksualiteten undertrykt, kan det i følge Freud give store problemer i voksenlivet, og mange af de psykiske problemer voksne

24 har, mente Freud man kan finde løsninger på i barndommen. (Olsen, Køppe 1985) Stevnhøj påpeger ligeledes, at den reaktion børn møder omkring seksualitet i barndommen påvirker deres seksualitet i deres voksne liv. Hun mener at kærlighed og nærvær er en del af seksualiteten, og hvis man har et negativt billede af seksualiteten mangler man dermed også nærvær, intimitet og kærlighed. (Stevnhøj 2011) Vi bliver uddannet som pædagoger til at kunne støtte og udvikle børn i deres identitetsdannelse. Vi skal synliggøre at børn har en seksualitet og lære at støtte dem i denne. Dette finder vi på nuværende tidspunkt svært, i det vi mener vi ikke har modtaget tilstrækkelig undervisning. Men for at vi skal kunne opfylde og skabe et udviklingsrum, skal vi finde frem til den diskurs og kultur der er i dag. Vi skal have ændret den opfattelse der er i samfundet, og hvordan kan vi det? I vores empiri ser vi at Stevnhøj og Gundelach allerede forsøger at bryde det tabu der er omkring børns seksualitet og opfattelsen af denne. De skriver selv at rapporten ikke har til formål at beskrive hvad der er rigtigt eller forkert, men at oplyse ansatte og forældre i at børn har en seksualitet samt at denne skal støttes. Derfor kan vores empiri ses på et forsøg på at bryde diskursen og derved i sidste ende ændre på hvordan vi arbejder med børn og deres seksualitet i praksis. Vi vil gerne beskytte børn, pædagoger og ansatte, men samtidig skal vi også skabe gode og hele samfundsborgere, som har haft bedst mulige udviklingsmuligheder. Vi oplever at den information og de materialer der finder vej til daginstitutionerne, primært omhandler retningslinjer omkring beskyttelse af børnene imod seksuelle overgreb, og de ansatte mod mistanker om pædofili. Information omkring at støtte og rådgive børn i deres seksualitet bliver ikke i samme grad prioriteret. Dette giver os i ringere grad en mulighed for at støtte børn i deres identitetsdannelse. I de forskellige kommuner og institutioner er diskursen opfattet forskelligt, og dette giver os forskellige retningslinjer og regler i institutionerne, der bliver lavet på baggrund af personlige holdninger. Dette bevirker også en lav faglighed, da der ikke er noget teoretisk og fagligt grundlag for disse retningslinjer og regler. I forhold til Foucaults teorier om diskurser og socialkonstruktivisme ses det, at medierne konstruerer en virkelighed. Denne virkelighed giver et billede af, at overgreb mod børn og pædofili er et meget mere omfattende problem end det reelt er. Det er ofte herfra at forældre får en frygt for at deres barn kan blive krænket eller misbrugt. Desværre sker det nogle gange, men ikke i så høj grad

25 som medierne får det til at se ud. Der findes forskellige sager hvor børn er blevet seksuelt misbrugt, og disse skal selvfølgelig undgås da det skader børnene. (Larsen 2008) Men hvor mange sager er der reelt tale om? I følge Paradoxs undersøgelse: Mistanke om pædofili og frygt for pædofilianklage i daginstitutioner og befolkning, (Leander, Munk, Larsen 2012) har 80 % af de adspurgte institutioner svaret, at de aldrig haft en sag om pædofili eller en mistanke omkring det. Sagerne i de øvrige 20 % af institutionerne har oftest vist sig at være uden hold. Det viser sig at cirka 100 pædagoger har været anklaget for pædofili i løbet af de seneste år, men der er kun faldet dom i én enkelt sag. De føler at risikoen for at blive anklaget for pædofili er blevet markant større i løbet af de seneste år. (Leander, Munk, Larsen 2012) I vores diskursanalyse beskriver vi hvor skadeligt man mener det er for børn at blive udsat for seksuelle overgreb, hvordan det ødelægger barnet og dets fremtidige forhold til seksualitet, samt giver traumer for resten af livet. (Larsen 2008) Dette er diskursen i dag. Altså bliver det den måde vi anskuer pædofili og seksuelle overgreb på. Men diskursen har engang været en anden: Betegnelsen pædofili kommer fra græsk. Paedo betyder barn og fili betyder venskab. Det var i det antikke Grækenland normen, at voksne mænd udvalgte en dreng, som han blev mentor for, og blandt andet indviede i mandlige dyder såsom sex. Dengang var sex mellem mænd og drenge altså normen, og det var accepteret. Der var en anden diskurs, og man talte derfor ikke om, at det eventuelt kunne være skadeligt for drengene. (Den store danske, u.å.) Hvis man ser på det med en socialkonstruktivistisk tilgang har vi konstrueret sex med børn som værende skadeligt og noget der giver barnet psykiske problemer resten af livet. Gennem denne italesættelse er det altså blevet diskursen at det er noget af det værste man som voksen kan udsætte et barn for. Perspektivering Vi har diskuteret begrebet seksualitet i forbindelse med børns identitetsdannelse. Under dette arbejde har vi fundet frem til at det også ville være relevant og spændende at arbejde med køn. Dette ville være relevant for børns identitetsdannelse for at give dem en større forståelse for deres eget køn og krop samt det modsatte køns. I arbejdet med køn ville det være interessant at analysere og diskutere hvad der ligger biologisk, og hvordan man respekterer disse kønsforskelle, og modsat hvad der er socialkonstruktivistisk og hvordan disse fastlåser piger og drenge i bestemte roller.

Doktorleg i børnehaven. Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk

Doktorleg i børnehaven. Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Doktorleg i børnehaven Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Hvorfor beskæftige sig med doktorleg: Småbørns sunde, naturlige seksuelle udvikling skal understøttes Daginstitutioner, PPR, sundhedsplejersker

Læs mere

STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET.

STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET. STJERNESKUDDETS POLITIK OM BØRN OG SEKSUALITET. Formålet med politikken i Stjerneskuddet er at skabe åbenhed og tryghed både i forhold til forældre om et emne, der kan være svært at tale om, men også over

Læs mere

Børnehaven Benediktevej politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn.

Børnehaven Benediktevej politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Børnehaven Benediktevej politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Børnehaven Benediktevej Benediktevej 1 4200 Slagelse Tlf. 58527578 benediktevej@slagelse.dk 1 Indledning: Alt for mange

Læs mere

Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold, samt psykisk og fysisk overgreb

Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold, samt psykisk og fysisk overgreb Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold, samt psykisk og fysisk overgreb I Børnegården ønsker vi at hindre og/eller mindske seksuelle overgreb og vold mod børn, via forebyggelse, synlighed

Læs mere

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN De fleste børn i tre til seks års alderen synes, at kroppen er spændende især de kropsdele, der normalt er gemt under tøjet. Barnet interesserer sig også

Læs mere

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær INDHOLD Forord 11 Indledning 15 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær 19 19 21 21 2. Babyen og tumlingen 0-2 år Den ublufærdige tumling

Læs mere

SEKSUALPOLITIK. Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed.

SEKSUALPOLITIK. Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. SEKSUALPOLITIK Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. Den er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i livet. (Seksualitet

Læs mere

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune.

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn i de undertegnede private institutioner, som alle ligger i Kolding Kommune. INDLEDNING I oktober 2013 kom der en lovgivningsændring, der kaldes

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for

Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Anna Louises baggrund

Læs mere

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik.

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Baggrund: Alle mennesker har en seksualitet uanset handicap. På Levuk lægger vi derfor vægt på at have

Læs mere

Som grundlag for vores arbejde med børnene, har vi udarbejdet nogle retningslinjer som vi bestræber os på at udleve.

Som grundlag for vores arbejde med børnene, har vi udarbejdet nogle retningslinjer som vi bestræber os på at udleve. Mariehønens politik for tidlig opsporing og forebyggelse af vold og seksuelle overgreb. 1. Værdigrundlag 2. Formål med politikken 3. Målgruppe 4. Definitioner af seksualitet, seksuelle overgreb og vold

Læs mere

Små børns seksualitet

Små børns seksualitet Små børns seksualitet Information til forældre om små børns seksualitet Små børns seksualitet Denne pjece er udarbejdet, fordi mange forældre efterspørger viden om børns almindelige seksuelle udvikling

Læs mere

AHORNPARKENS SEKSUALPOLITIK

AHORNPARKENS SEKSUALPOLITIK AHORNPARKENS SEKSUALPOLITIK Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. Den er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske, som ikke kan adskilles fra andre aspekter i

Læs mere

Børnehuset Babuska. Forebyggelse af overgreb på børn

Børnehuset Babuska. Forebyggelse af overgreb på børn Skanderborg marts 2014 Børnehuset Babuska Forebyggelse af overgreb på børn Der indhentes en børneattest på alle fastansatte medarbejdere samt løst tilknyttet pædagogisk personale. I Børnehuset Babuska

Læs mere

Den største frygt. om pædofiliskræk og forebyggelse af seksuelle overgreb. Konference. Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06.

Den største frygt. om pædofiliskræk og forebyggelse af seksuelle overgreb. Konference. Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06. Den største frygt om pædofiliskræk og forebyggelse Konference Scandic Roskilde 10.06.2013 Scandic Århus 11.06.2013 foredrag & konferencer www.foredragogkonferencer.dk Den største frygt om pædofiliskræk

Læs mere

Maglebjergskolens seksualpolitik

Maglebjergskolens seksualpolitik Maglebjergskolens seksualpolitik Seksualpolitikken for Maglebjergskolen tager udgangspunkt i skolens målsætning og danner ramme om og udstikker retningslinjer for arbejdet med elevernes seksualitet. Derudover

Læs mere

Skovbrynets politik til forebyggelse og tidlig opsporing af. vold og overgreb

Skovbrynets politik til forebyggelse og tidlig opsporing af. vold og overgreb Skovbrynets politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold og overgreb 1 Indledning Overgreb seksuelle eller vold - kan have alvorlige og vidtrækkende konsekvenser for børn og unges udvikling og

Læs mere

SEKSUALITET UANSET SÆRLIGE BEHOV.

SEKSUALITET UANSET SÆRLIGE BEHOV. SEKSUALITET UANSET SÆRLIGE BEHOV. Seksualvejleder konsulent Marlene Q PRÆSENTATION Marlene Qvist Simoni Udannelse: Folkeskolelærer & Seksualvejleder Koordinator for Seksuel sundhed i Aalborg 1/6 2013-2016

Læs mere

Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie

Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie Seksualpolitik for Bofællesskabet Birthe Marie 1 Indholdsfortegnelse. -Indledning -Rammer/metoder -Serviceloven -Tavshedspligt -Seksualitet på dagsordenen -Straffeloven -Samtykke -Overgreb/krænkelser -WHO

Læs mere

Anna Louise Stevnhøj. www.børnogseksualitet.dk

Anna Louise Stevnhøj. www.børnogseksualitet.dk Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Anna Louises baggrund

Læs mere

SEKSUALPOLITIK FOR STENSAGERSKOLEN - SKOLE OG FRITIDSORDNING

SEKSUALPOLITIK FOR STENSAGERSKOLEN - SKOLE OG FRITIDSORDNING SEKSUALPOLITIK FOR STENSAGERSKOLEN - SKOLE OG FRITIDSORDNING Seksualpolitiken for Stensagerskolen tager udgangspunkt i Stensagerskolens målsætning og danner ramme og giver retningslinjer for arbejdet med

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven Greve Kommune September 2015 Revideres september 2018 1 Indhold

Læs mere

Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for

Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for Fra 70 ernes bollerum til evidensbaseret pædagogik. Om børns seksuelle udvikling, om hvad vi ved og om de udfordringer vi står over for Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Anna Louises baggrund

Læs mere

Børn og seksualitet. Anna Louises baggrund. Anna Louise Stevnhøj.

Børn og seksualitet. Anna Louises baggrund. Anna Louise Stevnhøj. Børn og seksualitet Anna Louise Stevnhøj www.børnogseksualitet.dk Anna Louises baggrund Uddannet journalist i 1990. Har arbejdet for Sundhedsstyrelsen (HIV/AIDS og prævention), Ugeskrift for Læger, Helse,

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

Seksualpolitik. Grundtvigsvejs seksualpolitik er udarbejdet af: Anna Marie Schnuchel Skou Pædagog og seksualvejleder.

Seksualpolitik. Grundtvigsvejs seksualpolitik er udarbejdet af: Anna Marie Schnuchel Skou Pædagog og seksualvejleder. Seksualpolitik Grundtvigsvejs seksualpolitik er udarbejdet af: Anna Marie Schnuchel Skou Pædagog og seksualvejleder. Pernille Kristensen Pædagog og seksualvejleder. Personalet på Grundtvigsvej har været

Læs mere

Nordisk Familieterapikongres

Nordisk Familieterapikongres Nordisk Familieterapikongres Familieterapeutiske udfordringer i arbejde med børn og unge, der har seksuelt krænket et andet barn i familien. Børn og seksualitet Baggrundsfaktorer for krænkelser Reaktioner

Læs mere

Seksualpolitik i Ældre og Handicap. Langeland Kommune

Seksualpolitik i Ældre og Handicap. Langeland Kommune Seksualpolitik i Ældre og Handicap Langeland Kommune Baggrund Mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne har de samme grundlæggende behov og rettigheder som andre mennesker. Dette menneskesyn

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

POLITIK FOR KROP OG KØN. Dagtilbud Als Nord. Michael

POLITIK FOR KROP OG KØN. Dagtilbud Als Nord. Michael POLITIK FOR KROP OG KØN Dagtilbud Als Nord Michael 1 Politik for krop og køn Dagtilbud Als Nord Vi har i Dagtilbud Als Nord lånt denne politik fra en institution i København NV. Dette efter tilladelse.

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn.

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Den Integrerede Idrætsinstitutionen Lundebo Lundegårdshegnet 7 4030 Tune Greve Kommune September

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen. Nørregade 23.A.

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen. Nørregade 23.A. Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Junglen Nørregade 23.A Greve Kommune September 2015 1 Indhold 1. Før Beskrivelser af det forebyggende

Læs mere

POLITIK TIL FORBYGGELSE OG OPSPORING AF OVERGREB MOD BØRN

POLITIK TIL FORBYGGELSE OG OPSPORING AF OVERGREB MOD BØRN FORMÅL MED POLITIKKEN Med denne politik ønsker vi at sende et signal om, at forebyggelse og tidlig opsporing af vold og seksuelle overgreb er en meget vigtig del af vores pædagogiske arbejde. Vi ønsker

Læs mere

1. Dagtilbuddets værdigrundlag som baggrund for politikken

1. Dagtilbuddets værdigrundlag som baggrund for politikken DAGTILBUD Politik til forebyggelse og tidlig opsporing af vold og seksuelle overgreb mod børn i dagtilbud En nedskreven politik er med til at sikre og fastholde, at forebyggelse og tidlig opsporing af

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

Seksualitet og sygepleje. Seksualitet og sygepleje. Hvad er seksualitet? Seksuel sundhed. Seksualitet og identitet. Seksualitetens paradoks

Seksualitet og sygepleje. Seksualitet og sygepleje. Hvad er seksualitet? Seksuel sundhed. Seksualitet og identitet. Seksualitetens paradoks Seksualitet og sygepleje Seksualitet og sygepleje Fagligt Selskab for Dermatologiske Sygeplejersker Landskursus den 13.marts 2010 Hvad er seksualitet for en størrelse? Syn på seksualitet Sygepleje og seksualitet

Læs mere

Seksualpolitik for Specialområde Udviklingshæmning og ADHD

Seksualpolitik for Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Seksualpolitik for Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Specialområde Udviklingshæmning og ADHD Region Midtjylland Møgelkærvej 6, 8800 Viborg www.sua.rm.dk Indhold Formål... 2 Definition af seksualitet...

Læs mere

Hvordan kan pornografi påvirke en ung hjerne i udvikling?

Hvordan kan pornografi påvirke en ung hjerne i udvikling? Hvordan kan pornografi påvirke en ung hjerne i udvikling? Kuno Sørensen Psykolog Porno & Samfund konferencen Pornoens Konsekvenser 24. maj 2017 Det kan være skræmmende Syvårige Magnus bryder grædende sammen

Læs mere

Skovbørnehusets politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn.

Skovbørnehusets politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Juni 2017 Skovbørnehusets politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Side 1 af 10 Indledning Alt for mange børn udsættes for vold og seksuelle overgreb og dette har store konsekvenser

Læs mere

Stillinge Børnehaves Politik til tidlig opsporing og forebyggelse af overgreb mod børn

Stillinge Børnehaves Politik til tidlig opsporing og forebyggelse af overgreb mod børn Stillinge Børnehaves Politik til tidlig opsporing og forebyggelse af overgreb mod børn Tør du tale om det? Stillinge Børnehaves politik til tidlig opsporing og forebyggelse Da vi mener, at det vigtigste

Læs mere

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner

Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Mistanke om seksuelle overgreb mod børn i daginstitutioner Else Christensen Børn og unge Arbejdspapir 7:2003 Arbejdspapir Socialforskningsinstituttet The Danish National Institute of Social Research Mistanke

Læs mere

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL

FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL FAGPERSONER KAN GØRE EN FORSKEL for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen Få indsigt i hvordan seksuelle overgreb kan sætte sine spor i voksenlivet Få gode råd til hvordan fagpersoner

Læs mere

Rosenkilde Vuggestue og Børnehaves politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn.

Rosenkilde Vuggestue og Børnehaves politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Rosenkilde Vuggestue og Børnehaves politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn. Rosenkilde Vuggestue og Børnehave Rosenkildevej 90 4200 Slagelse Kommune Tlf. 58 52 54 06 rosenkilde@slagelse.dk

Læs mere

Perspektiver på seksualitet og nedsat funktionsevne. 28. januar 2019 Kim Steimle Rasmussen

Perspektiver på seksualitet og nedsat funktionsevne. 28. januar 2019 Kim Steimle Rasmussen Perspektiver på seksualitet og nedsat funktionsevne 28. januar 2019 Kim Steimle Rasmussen Program Forskellige perspektiver på seksualitet og nedsat funktionsevne Børn og unge på specialskoler Unge og voksne

Læs mere

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold.

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold. Dialog SKOLE Dialogspørgsmålene er velegnede til at sætte temaet Overgreb på dagsordenen i en personalegruppe i forhold til, hvordan I bør handle, når der opstår viden eller mistanke om overgreb. De kan

Læs mere

INTRODUKTION OM SEX & SAMFUND RETTEN TIL SEKSUALITET UANSET ALDER OG SYGDOM

INTRODUKTION OM SEX & SAMFUND RETTEN TIL SEKSUALITET UANSET ALDER OG SYGDOM INTRODUKTION Dette undervisningsforløb handler om seksualitet, krop, køn og grænser både privat og professionelt. Forløbet er målrettet unge, der skal arbejde inden for sundhed, omsorg og pædagogik med

Læs mere

Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie

Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie Numselege - hvor går grænsen? Det er helt normalt, at børn mellem to og fem år undersøger hinandens kroppe og leger numselege. Men hvor går grænsen

Læs mere

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv.

Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. Du skal have en samtale med Pernille på 12 år. Pernille har flere gange skåret sig selv og har to gange forsøgt at tage sit eget liv. 1 Du har modtaget en underretning vedr. Frederikke på 7 år. I den forbindelse

Læs mere

Kvinder, kræft og seksualitet. Temaeftermiddag SKA Herlev 2014

Kvinder, kræft og seksualitet. Temaeftermiddag SKA Herlev 2014 Kvinder, kræft og seksualitet Temaeftermiddag SKA Herlev 2014 Sygeplejerske og sexologisk vejleder Ditte Maria Bjerno Nielsen, 2014 Hvem er jeg? Uddannet fra Sygeplejerskeuddannelsen København i 2008 Ansat

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Daginstitution Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Daginstitution-Sex.indd 1 15/01/13 11.15 Du har en samtale

Læs mere

Ordbog - psykologiske termer. Som det fremgår af ovenstående kunne udfaldet af en fase både være positivt eller negativt.

Ordbog - psykologiske termer. Som det fremgår af ovenstående kunne udfaldet af en fase både være positivt eller negativt. Ordbog - psykologiske termer 4.Skolebarnet: Evne til at gå op i opgaverne en følelse af underlegenhed (latensfasen) 5.Identitet uklar rolleopfattelse (puberteten). 6.Tidlig voksenalder : Intimitet

Læs mere

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold!

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelev består af to integrerede dagtilbud, Vejsgården og Nygården. I dagtilbud Vemmelev er vores mål, at alle børn

Læs mere

Velkommen dag 4. Jeg støttende omsorg. uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens oktober 2015 dag 4

Velkommen dag 4. Jeg støttende omsorg. uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens oktober 2015 dag 4 Velkommen dag 4 Jeg støttende omsorg uhensigtsmæssig adfærd og udadreageren ved demens oktober 2015 dag 4 teammøde Sæt jer sammen i teamet Hvor langt er i nu Hvad mangler i Gør jeg nogle overvejelser om

Læs mere

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet?

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Bilag 2 Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Christina Mortensen: Der er rigtig mange måder at arbejde med livshistorie på, for vi har jo den del

Læs mere

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende?

Hvad vil du gøre? Hvad tænker du, om det, Ida fortæller dig? Og hvad siger du til hende? Ida i 6. klasse har afleveret en stil, hvor hun beskriver, at hun hader, at faderen hver aften kommer ind på hendes værelse, når hun ligger i sin seng. Han stikker hånden ind under dynen. Ida lader, som

Læs mere

Børnehuset Nord Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse. Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn

Børnehuset Nord Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse. Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn Børnehuset Nord Kierulffsvej 2, 4200 Slagelse Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn Børnehuset Nord Kierulffsvej 2 4200, Slagelse Kommune Hovednummer: 30785810 bhnord@slagelse.dk boernehusetnord.slagelse.dk

Læs mere

SKOLE: Seksuelle overgreb

SKOLE: Seksuelle overgreb DIALOG SKOLE SKOLE: Seksuelle overgreb En mand har tidligere begået seksuelle overgreb mod børn. Ved retssagen bliver han dømt og har nu afsonet sin straf. Manden er for nylig flyttet ind hos sin nye kæreste,

Læs mere

VIKOM netværket. 23. September 2014 Kl. 13-16. Kim Steimle Rasmussen kim@sumh.dk

VIKOM netværket. 23. September 2014 Kl. 13-16. Kim Steimle Rasmussen kim@sumh.dk VIKOM netværket 23. September 2014 Kl. 13-16 Kim Steimle Rasmussen kim@sumh.dk Program Kort om mig Mere om LigeLyst Drømmescenariet Pause Forpligtelser og rettigheder Øvelse Kort om mig 2013-2015: LigeLyst

Læs mere

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt

Ligestillingsudvalget LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Ligestillingsudvalget 2013-14 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Det talte ord gælder Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål G og H (LIU d. 2. juni 2014) Tak for invitationen til

Læs mere

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn.

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Maj 2016 1 Denne folder er lavet til medarbejdere i Bording Børnehave. Du kan finde vores kommunale beredskabsplan

Læs mere

DET KAN VÆRE PINLIGT FOR FORÆLDRENE. En national kortlægning af daginstitutioners håndtering af børns seksualitet

DET KAN VÆRE PINLIGT FOR FORÆLDRENE. En national kortlægning af daginstitutioners håndtering af børns seksualitet DET KAN VÆRE PINLIGT FOR FORÆLDRENE En national kortlægning af daginstitutioners håndtering af børns seksualitet Kortlægningens hovedresultater og anbefalinger Sex & Samfund præsenterer her resultaterne

Læs mere

Regler for fysisk kontakt med børnene i daginstitutioner

Regler for fysisk kontakt med børnene i daginstitutioner 15. november 2016 Regler for fysisk kontakt med børnene i daginstitutioner Mandlige ansatte i daginstitutioner oplever oftere end deres kvindelige kolleger, at der er indført regler for kys og kram af

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? HVAD ER SEKSUELLE OVERGREB? DET ER JO OVERSTÅET,

Læs mere

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL

SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL SEKSUELLE OVERGREB SKAL IKKE TIES IHJEL Hvad er et seksuelt overgreb? Hvordan kan det sætte spor i voksenlivet? Hvorfor kan det være vigtigt at få hjælp? DET ER JO OVERSTÅET, SÅ HVAD ER PROBLEMET? Seksuelle

Læs mere

OPLÆG FOR LÆR FOR LIVET JANUSCENTRET. Børn og unge, der kan være seksuelt grænseoverskridende 17 SEPTEMBER 2017 VANESSA A.

OPLÆG FOR LÆR FOR LIVET JANUSCENTRET. Børn og unge, der kan være seksuelt grænseoverskridende 17 SEPTEMBER 2017 VANESSA A. OPLÆG FOR LÆR FOR LIVET 17 SEPTEMBER 2017 VANESSA A. SCHMIDT-RASMUSSEN JANUSCENTRET Børn og unge, der kan være seksuelt grænseoverskridende JANUSCENTRETS FORMÅL Vidensformidling om børn og unge med bekymrende

Læs mere

Seksualpolitik på Dagcentret Regnbuen

Seksualpolitik på Dagcentret Regnbuen Seksualpolitik på Dagcentret Regnbuen Forord På Dagcentret Regnbuen ønsker vi at have fokus på brugernes livskvalitet, hvilket indebærer, at vi også arbejder med seksualitet. Det gør vi bl.a. ved at sætte

Læs mere

Den underligste oplevelse 1

Den underligste oplevelse 1 Den underligste oplevelse 1 Dette afsnit er om drengenes møde med seksualiteten, men I piger må også godt følge med. Det er sikkert interessant nok at vide, hvad der sker hos det andet køn. Et jordskælv

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

GRÅZONEPROSTITUTION VS SUGARDATING

GRÅZONEPROSTITUTION VS SUGARDATING GRÅZONEPROSTITUTION VS SUGARDATING 2 PROGRAM Baggrund og målgrupper Erfarings- og videngrundlag Begreber og retlige såvel som konventionsmæssige forpligtelser Ungdom generelt Ungdom i lokalområdet specifikt

Læs mere

Seksuelle krænkeres barrierer

Seksuelle krænkeres barrierer Seksuelle krænkeres barrierer - mod at gennemføre et seksuelt overgreb på et barn Af psykolog Kuno Sørensen / Red Barnet Fire forhåndsbetingelser Det er en udbredt misforståelse, at seksuelle overgreb

Læs mere

Seksualpolitik. for borgere under Handicap & Psykiatri. i Aabenraa Kommune

Seksualpolitik. for borgere under Handicap & Psykiatri. i Aabenraa Kommune Seksualpolitik for borgere under Handicap & Psykiatri i Aabenraa Kommune Seksualitet er en integreret del af ethvert menneskes personlighed. Seksualitet er et basalt behov og et aspekt af det at være menneske,

Læs mere

Fra tabu til fagligt tema

Fra tabu til fagligt tema Fra tabu til fagligt tema - Professionelle tilgang til seksualitet Anne Skov anneskov49@gmail.com 1 2 Professionel støtte relatere sig til livets forskellige aspekter Kropslige aspekter Følelsesmæssige

Læs mere

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn

Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn Børneinstitutionen Sydbyen Maj 2017 BØRNEINSTITUTIONEN SYDBYEN 1 Indledning Alt for mange børn udsættes for vold og seksuelle overgreb og dette

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Seksualpolitik for Sorgenfriskolen 01.09.14

Seksualpolitik for Sorgenfriskolen 01.09.14 Seksualpolitik for Sorgenfriskolen 01.09.14 Formål og målsætninger Vi ved, at børn med særlige behov kan være særligt udsatte for at blive seksuelt krænkede eller komme til at krænke andre. Formålet med

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Mariehøns. Oplæg på Hotel Hvide Hus Den 7. december 2011 for Abena A/S. Fra tabu til tema Seksualitet, sundhed og livskvalitet

Mariehøns. Oplæg på Hotel Hvide Hus Den 7. december 2011 for Abena A/S. Fra tabu til tema Seksualitet, sundhed og livskvalitet Mariehøns Oplæg på Hotel Hvide Hus Den 7. december 2011 for Abena A/S Fra tabu til tema Seksualitet, sundhed og livskvalitet - Tabu - Det som vi ikke taler om! Hvorfor er det lige så svært Op til 1700

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Når børn ikke fortæller og voksne ikke forstår

Når børn ikke fortæller og voksne ikke forstår Når børn ikke fortæller og voksne ikke forstår Foredrag på baggrund af Huset Zornigs rapport om 35 voksne krænkede børn herunder 20, der sagde noget http://husetzornig.dk/files/dok/seksuelt%20krænkede%20børn2

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE KÆRE VOKSEN Du er vigtig for børn og unges trivsel. Udover at være en faglig støtte i hverdagen er du også en voksen, som kan

Læs mere

Senfølger af seksuelle overgreb mod børn. Nordiske Kvinder mod Vold 2019

Senfølger af seksuelle overgreb mod børn. Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Senfølger af seksuelle overgreb mod børn Nordiske Kvinder mod Vold 2019 Vores ærinde 1. Synliggøre et problem, som vedrører alt for mange 2. Vise problemets faktiske karakter 3. Anvise mulige veje til

Læs mere

Vi har forståelse for at alle har forskellige grænser, men samtidig har alle medarbejdere et ansvar ift. at understøtte seksualundervisningen.

Vi har forståelse for at alle har forskellige grænser, men samtidig har alle medarbejdere et ansvar ift. at understøtte seksualundervisningen. Værdier/Visioner Seksualitet er en integreret del af alle mennesker. Som mennesker har vi et grundlæggende behov for nære relationer, kontakt, varme, intimitet og seksualitet, uanset om vi lever med eller

Læs mere

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno?

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno? Mariam på 14 år er anbragt uden for hjemmet. En dag fortæller hun dig, at Sara, som er en 13-årig pige, der også er anbragt på stedet, har fortalt hende, at hendes stedfar piller ved hende, når hun er

Læs mere

når alting bliver til sex på arbejdspladsen

når alting bliver til sex på arbejdspladsen når alting bliver til sex på arbejdspladsen Fagligt Fælles Forbund Udgivet af 3F Kampmannsgade 4 DK, 1790 København V Februar 2015 Ligestilling og Mangfoldighed Tegninger: Mette Ehlers Layout: zentens

Læs mere

Sexologi og dermatologisk sygepleje. Fagligt selskab for dermatologiske sygeplejersker Comwell Roskilde d. 19. marts 2011 Kl. 10.45-12.

Sexologi og dermatologisk sygepleje. Fagligt selskab for dermatologiske sygeplejersker Comwell Roskilde d. 19. marts 2011 Kl. 10.45-12. Sexologi og dermatologisk sygepleje Fagligt selskab for dermatologiske sygeplejersker Comwell Roskilde d. 19. marts 2011 Kl. 10.45-12.15 Program Definitioner Sexologisk opmærksomhed Motiver til sex Dermatologiske

Læs mere

Seksualpolitik 2014-2018. På det specialiserede voksenområde. i Ishøj og Vallensbæk Kommuner

Seksualpolitik 2014-2018. På det specialiserede voksenområde. i Ishøj og Vallensbæk Kommuner Seksualpolitik På det specialiserede voksenområde i Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2014-2018 1 På baggrund af Socialstyrelsens anbefalinger har Ishøj Kommune valgt at udarbejde en seksualpolitik. Seksualpolitikken

Læs mere

Ella og Hans Ehrenreich

Ella og Hans Ehrenreich Ella og Hans Ehrenreich Langegade 64 5300 Kerteminde Tlf.: 6532.1646 mobil 2819.3710 E-mail: kontakt@ehkurser.dk eller www.ehkurser.dk Jeg fandt fire studerendes problemformulering på JAGOO, debatsiden.

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Myndighedsområdet. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Myndighedsområdet Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Myndighed-Sex.indd 1 15/01/13 11.37 Du skal have en samtale

Læs mere

1. Skolens værdigrundlag som baggrund for politikken

1. Skolens værdigrundlag som baggrund for politikken SKOLE Politik til forebyggelse og opsporing af overgreb mod børn og unge på skoler/i SFO En nedskreven politik er med til at sikre og fastholde, at forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

Hvordan ser en pædofil ud?

Hvordan ser en pædofil ud? Hvordan ser en pædofil ud? Psykolog Kuno Sørensen Oplæg ved konferencen DEN STØRSTE FRYGT Januar 2014 Seksuelle overgreb Når børn og unge bliver involveret i seksuelle aktiviteter, som de, på grund af

Læs mere

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn 0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte 0-2 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en

Læs mere

Seminar. De Krænkede Børn. Hvordan vi leverer en effektiv hjælp. Den 16. november, 2015

Seminar. De Krænkede Børn. Hvordan vi leverer en effektiv hjælp. Den 16. november, 2015 Seminar De Krænkede Børn Hvordan vi leverer en effektiv hjælp Den 16. november, 2015 Dagens Program Kl. 13:00 Velkomst og introduktion Lisbeth Zornig Andersen, stifter af Huset Zornig, ordstyrer Hvad siger

Læs mere