DANMARKS NATIONALBANK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANMARKS NATIONALBANK"

Transkript

1 ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 6. MARTS 18 NR. 4 Markedsudsving kan have stor effekt på udlandsformuen Store gevinster eller tab på kort sigt Gevinster eller tab skyldes valutaog aktiekurser Udlandsformuens afkastgrad følger renten Der kan potentielt være store kapitalgevinster eller -tab på kort sigt. Set over en længere periode er akkumulerede gevinster og tab tæt på nul. Det er især udsving i dollarkursen samt danske og internationale aktiepriser, som giver kapitalgevinster eller -tab på udlandsformuen. Afkastgraden af danskernes udenlandske aktiver og passiver følger den risikofrie rente. Afkastet afhænger samtidig af risikoprofilen. Læs mere Læs mere Læs mere

2 Udlandsformuen er indikator for modstandskraft over for eksterne stød Udlandsformuen er nettobalancen mellem værdien af de udenlandske aktiver, danskerne ejer (danskernes aktiver), og de danske aktiver, som ejes af udlandet (danskernes passiver), jf. figur 1. Ved udgangen af. kvartal 17 havde danskerne udenlandske aktiver for 6.58 mia. kr. og passiver for 5.47 mia. kr., hvilket svarer til henholdsvis 18 og 65 pct. af BNP. Store aktiver og passiver betyder, at ændringer i renter, valuta- og aktiekurser giver store værdireguleringer som andel af BNP. Selv små ændringer i både indenlandske og udenlandske markedsforhold kan derfor potentielt medføre, at danskerne får store kursgevinster eller -tab. Det kan påvirke den indenlandske efterspørgsel. Endvidere betragtes udlandsformuen som indikator for et lands samlede kreditværdighed, hvor lande, som fx Danmark, med stor udlandsformue betragtes som mere kreditværdige end lande med udlandsgæld. Udlandsformuen er steget betydeligt Figur 1 Pct. af BNP Passiver Aktiver Kursudsving påvirker især udlandsformuen på kort sigt Pct. af BNP Udlandsformue 6 (højre akse) Kilde: Danmarks Statistik og Danmarks Nationalbank Figur På den baggrund indgår udviklingen i udlandsformuen bl.a. i EU s Macroeconomic Imbalance Procedure, MIP, Scoreboard og anvendes af kreditvurderingsbureauer, når de kreditvurderer lande. Derfor er det vigtigt at kunne forklare, hvad der driver udsvingene i værdien af udlandsformuen. Pct. af BNP 6 4 Nettoudlandsformue Danmark er gået fra at have en betydelig udlandsgæld i midten af 198 erne til i dag at have en stor udlandsformue, jf. figur. Opbygningen af udlandsformuen afspejler, at Danmark har haft overskud på betalingsbalancens løbende poster siden 199, så de akkumulerede betalingsbalanceoverskud og værdien af udlandsformuen har fulgt hinanden. 1 Som følge af kursudsving på nettoudlandsformuen har der dog i perioder været betydelige afvigelser mellem de to. Over længere perioder har disse kursudsving udlignet sig. - Akkumuleret betalingsbalance Kilde: Danmarks Statistik, Danmarks Nationalbank og egne beregninger. Kapitalgevinster på danskernes udenlandske aktiver øger danskernes fordringer på udlandet og dermed nettoformuen. Modsat betyder prisstigninger på 1 Der har været overskud på betalingsbalancens løbende poster i alle år siden 199, på nær 1998.

3 danske aktiver, der holdes af udlændinge, at udlandets fordringer på danskerne stiger, og det mindsker nettoformuen. Et fald i nettoudlandsformuen, fx på grund af en stigning i danske aktiepriser, skal ikke fortolkes som et tab af velstand i Danmark. Tværtimod er det et udtryk for, at danske virksomheders aktiekapital er blevet mere værd, og at værdistigningen er tilfaldet udenlandske investorer. afgørende for, hvordan værdien af udlandsformuen påvirkes af ændringer i valutakurser, aktiekurser og renter. Danskernes aktiver og passiver opdeles med udgangspunkt i internationale standarder beskrevet i Den Internationale Valutafonds, IMF, betalingsbalancemanual i fire instrumenter: Værdireguleringer afhænger af udlandsformuens sammensætning Udviklingen i valutakurser, aktiekurser og renter kan have stort gennemslag på udlandsformuen. Valutakurser påvirker værdien i kroner af alle finansielle aktiver og passiver, der er udstedt i udenlandsk valuta, aktiekurser afspejler markedsværdien af virksomheder, og renteniveauer bestemmer prisen på bl.a. obligationer. Derfor bliver sammensætningen af danskernes aktiver og passiver over for udlandet Direkte investeringer Porteføljeinvesteringer i aktier Porteføljeinvesteringer i obligationer Øvrige investeringer mv., der her inkluderer bl.a. derivater, lån og indskud samt Nationalbankens reserveaktiver. Instrumenterne fyldte nogenlunde lige store andele ved udgangen af 16 på aktiv- såvel som på passivsiden, jf. figur. Fra 5 til 16 er værdien af både aktiv- og passivsiden steget. Udviklingen har ikke været helt ens for de fire instrumenter, men den relative fordeling har kun ændret sig lidt over perioden, jf. figur. Både danskernes aktiver og passiver over for udlandet er steget siden 5 Figur Aktiver Passiver pct. pct. 18 pct. 6 pct. 4 pct. 4 pct. 5 pct. 7 pct Valutakursfølsom (ej euro) pct. pct. 1 pct. 4 pct. Aktiekursfølsom Rentefølsom Rentefølsom Aktiekursfølsom pct. pct. pct. 1 pct Valutakursfølsom (ej euro) Direkte investeringer Aktier og investeringsbeviser Obligationer Øvrige investeringer mv. Anm.: Obligationer inkluderer Nationalbankens reserveaktiver i form af obligationer. Øvrige investeringer mv. består af lån og indskud, handelskreditter, reserveaktiver (ekskl. obligationer mv.) samt derivater. Derivater påvirkes både af aktiekurser og renter. Aktiekurser og renter påvirker kun i begrænset omfang værdien af direkte investeringer, inkl. koncernlån og øvrige investeringer. Kilde: Danmarks Nationalbank. Jf. Hove mfl. (14). Investoren har en ejerandel, der giver en bestemmende indflydelse.

4 4 For både direkte investeringer og porteføljeaktier har danskerne flere aktiver end passiver, og andelene i porteføljeaktier er steget over tid. Udlandet ejer derimod flere danske obligationer, end danskerne ejer udenlandske. Valutaeksponeringen kommer fra danskernes udenlandske aktiver Værdien af udlandsformuen påvirkes af valutakurser. Danskerne har overordnet set aktiver i udenlandsk valuta, især euro og dollar, mens deres passiver i vid udstrækning er i danske kroner, jf. figur 4. Det betyder, at værdien af aktiverne er mere følsomme over for valutakursændringer end passiverne. og passiver i euro er meget små. Fokus er derfor på øvrige valutaer, hvor især dollarkursen er et godt mål til at forklare værdiændringer i danskernes aktiver og passiver som følge af valutakursudsving. 4 Dollarkursen (kroner pr. dollar) er positivt korreleret med flere andre valutakurser, bl.a. pund og svenske kroner. Dvs. at når kronen svækkes over for dollar, så svækkes den typisk også over for pund. Korrelationen styrker sammenhængen mellem dollar og de overordnede valutakursreguleringer. En styrkelse af dollarkursen med 1 pct. har således historisk øget værdien af aktiverne med, pct., jf. figur 5 (venstre), og det er mere end andelen af aktiverne, som er i dollar. Passiverne er især i danske kroner, og en styrkelse af dollaren med 1 pct. medfører derfor kun en mindre stigning i værdien af passiverne på,1 pct., jf. figur 5 (højre). Tæt sammenhæng mellem dollarkurs og valutakursreguleringer Danmarks fastkurspolitik over for euroen betyder, at valutakursgevinster eller -tab på danskernes aktiver Afdækning reducerer effekten af valutakursændringer Hvis en dansk resident ejer aktiver i udenlandsk valuta, men ikke ønsker at påtage sig valutarisikoen, Danskerne har aktiver i euro og dollar og passiver i danske kroner Figur 4 Aktiver Passiver Pund 5 pct. Øvrige valutaer 17 pct. Danske kroner 5 pct. Svenske kroner pct. Dollar 9 pct. Pund pct. Øvrige valutaer 4 pct. Svenske kroner 5 pct. Dollar 7 pct. Euro 41 pct. Euro pct. Danske kroner 6 pct. Anm.: Kilde: Data ultimo. kvartal 17. Der er ikke taget højde for afdækning. Danmarks Nationalbank. 4 Et alternativ til dollarkursen til at forklare værdiændringer som følge af valutakursudsving kunne være den effektive kronekurs. Den er baseret på handelsvægte for Danmarks vigtigste samhandelspartnere. Dollar vægter væsentligt tungere i valutasammensætningen af aktiver og passiver end i udenrigshandlen, og derfor vil den effektive kronekurs i mindre grad kunne forklare værdiændringer som følge af valutakursudsving.

5 5 Danskernes aktiver over for udlandet er mest følsomme over for ændringer i dollarkursen Figur 5 Aktiver Passiver Valutakursregulering aktiver, pct. af aktiver Valutakursregulering passiver, pct. af passiver 1 y =,x -,6 Korrigeret for F&P og IF's dollarafdækning y =,1x -, Ændring i dollarkurs, pct Ændring i dollarkurs, pct. Anm.: Månedlige observationer fra januar 14 til juni 17. Der anvendes en relativt kort periode, da dollarens andel af aktiverne og passiverne ikke har været konstant over tid. Der ses bort fra kursændringer fra derivater og dermed afdækning. Den stiplede linje viser en beregnet hældning, når der tages højde for F&P-sektoren samt investeringsforeningers dollarafdækning. Det antages, at danske banker afdækker deres eksponering med en udenlandsk bank, hvilket svarer til, at alle derivataftaler indgås med en udenlandsk bank. Kilde: Danmarks Nationalbank. kan risikoen helt eller delvist afdækkes via valutaderivater. Den samlede effekt af valutakursændringer bliver mindre, når værdiændringer på valutaderivater er inkluderet, jf. figur 5. Det skyldes, at fx et tab som følge af en valutakursændring modgås ved, at værdien af derivatkontrakten stiger tilsvarende. Det er især investeringer i porteføljeaktiver, fx investeringer i amerikanske obligationer, som afdækkes, mens fx værdien af udenlandske datterselskaber ikke afdækkes. Hermed er det særligt forsikringsog pensionsselskaber, F&P, samt i lidt mindre grad investeringsforeninger, som afdækker deres dollareksponering. Det er også de sektorer, som har flest dollaraktiver, jf. figur 6. 5 F&P afdækker ca. 75 pct. af deres dollaraktiver, bl.a. på grund af reguleringsmæssige krav. 6 En stor del af dollaraktiverne er afdækket Dollaraktiver opdelt på holdersektor pct. Forsikring og pension pct. Investeringsforeninger Figur 6 Øvrige sektorer Afdækket Ej afdækket Lille eller ukendt afdækningsgrad Anm.: Data for. kvartal 17. Kilde: Danmarks Nationalbank. 5 Ikke-finansielle selskaber har også aktiver i dollar, der især er direkte investeringer. De afdækker typisk ikke deres direkte investeringer, der er langsigtede investeringer. Til gengæld afdækker de ofte betalingsstrømme i udenlandsk valuta, hvis der fx er forskel på valutaen for deres indtægter og udgifter. 6 Se bl.a. Raffnsøe mfl. (16).

6 6 Investeringsforeninger afdækker omkring pct., da de i højere grad end F&P påtager sig en dollarrisiko. 7 Aktier og direkte investeringer værdiansættes forskelligt Figur 7 Prisstigninger på danske aktier har mindsket udlandsformuen Siden 5 er investeringer i aktier både danske i udlandet og udenlandske i Danmark steget. Ved udgangen af. kvartal 17 holdt danskerne udenlandske aktier for.17 mia. kr., mens udlandet holdt danske aktier for.14 mia. kr., jf. figur 7. Investeringer i aktier opdeles i to forskellige instrumenter: direkte investeringer i egenkapital og porteføljeaktier. Porteføljeaktier handles som regel på en børs og har derfor typisk en markedspris. Hermed vil værdien af porteføljeaktier følge udsving i aktiekurserne. Direkte investeringer i egenkapital er derimod normalt ikke i børsnoterede aktier og handles sjældent. Værdien opgøres derfor almindeligvis til bogført værdi, som kun i begrænset omfang ændrer sig over tid. 8 I dette afsnit fokuseres der derfor på porteføljeaktier. Aktiekursændringer har fra 1. kvartal 5 til. kvartal 17 mindsket nettoformuen med ca. 5 mia. kr., jf. figur 8. Det afspejler bl.a. store prisstigninger på danske aktier, herunder Novo Nordisk, der havde en udenlandsk ejerandel på over 7 pct. i 17. Værdien af udenlandske aktier er også steget, men ikke i samme omfang som de danske, på trods af at danskernes beholdning af udenlandske aktier overstiger udlandets beholdning af danske aktier. Danskernes udenlandske aktier ejes især gennem F&P samt investeringsforeninger. Mange af disse er børsnoterede og bestod ved udgangen af. kvartal 17 primært af amerikanske (4 pct.) og europæiske (8 pct.) aktier mia. kr mia. kr. 1.6 mia. kr. Opgjort til 71 bogført mia. kr. værdi Aktiver Opgjort til markedsværdi Direkte investeringer, egenkapital Passiver Porteføljeaktier Anm.: Data for. kvartal 17. Porteføljeaktier inkluderer andele i investeringsforeninger. Kilde: Danmarks Nationalbank. Siden 5 har der været væsentlige prisændringer på porteføljeaktier mia. kr. 448 mia. kr. 916 mia. kr. Netto = Aktiv - Passiv Direkte investeringer, egenkapital Aktier Anm.: Akkumulerede værdiændringer fra 1. kvartal 5 til. kvartal 17. Porteføljeaktier inkluderer andele i investeringsforeninger. Kilde: Danmarks Nationalbank. Figur 8 7 Forskellen i afdækningsgrader mellem F&P og investeringsforeninger hænger også sammen med, at investeringsforeninger i højere grad holder aktier frem for obligationer. Aktier afdækkes typisk ikke af hverken F&P eller investeringsforeninger. 8 Direkte investeringer i udlandet er naturligvis typisk i udenlandsk valuta. Den bogførte værdi vil derfor være påvirket af valutakursudviklingen.

7 7 Værdiændringer på aktier kan forklares ved hjælp af få aktieprisindeks Danskernes porteføljeaktier består af en bred vifte af aktier udstedt af virksomheder over hele verden. Prisen på disse drives primært af få overordnede faktorer, bl.a. den makroøkonomiske udvikling, rente forventninger og risikopræmier. Aktiepriser vil ofte stige og falde samtidig, og udviklingen i værdien af porteføljeaktier på aktiv- og passivsiden er derfor især på kort sigt højt korreleret. Prisændringer på udenlandske aktier følger MSCI World-indekset Prisændring, pct. af beholdninger Figur 9 For aktiverne har en ændring i MSCI World-indekset på 1 pct. historisk været sammenfaldende med en værdiændring af danskernes beholdning af udenlandske porteføljeaktier på knap,56 pct., jf. figur 9. 9 Samvariansen afspejler, at sammensætningen af danskernes porteføljeaktier ligger relativt tæt på sammensætningen i MSCI World-indekset. Danske investorer holder dog ikke kun børsnoterede aktier, men også unoterede aktier og andele i investeringsforeninger. Derfor er sammenhængen mellem bevægelser i MSCI World-indekset og prisændringerne på danskernes porteføljeaktier ikke en til en. Baseret på beholdningen ultimo. kvartal 17 betyder det isoleret set, at en stigning i MSCI World-indekset på 1 pct. medfører, at værdien af danskernes udenlandske porteføljeaktier stiger med 9,6 mia. kr. Størstedelen af udlændinges danske porteføljeaktier er placeret i OMX C-aktier 1 og er derfor stærkt eksponerede over for ændringer i det danske C- indeks. For passiverne har en ændring i C-indekset på 1 pct. således historisk været sammenfaldende med prisændringer på,9 pct. af beholdningen af porteføljeaktier, jf. figur 1. Baseret på beholdningen ultimo. kvartal 17 svarer det til en ændring på 1 mia. kr. i passiverne ved en ændring i C-indekset på 1 pct y =,56x +, Ændring i MSCI World-indekset, pct. Anm.: Månedlige data fra januar 5 til juni 17. Sammenhængen har været relativt stabil over tid. Porteføljeaktier inkluderer andele i investeringsforeninger. Kilde: Macrobond, Danmarks Nationalbank, egne beregninger. Prisændringer på bruttopassiver i aktier følger C-indekset Prisændring, pct. af beholdninger y =,9x -,8 Figur Ændring i OMX C-indekset, pct. Anm.: Månedlige data fra januar 5 til juni 17. Porteføljeaktier inkluderer andele i investeringsforeninger. Kilde: Macrobond, Danmarks Nationalbank, egne beregninger. 9 Investorer styrer oftest deres aktierisiko via sammensætningen af deres aktieportefølje, hvorfor der ikke er taget højde for prisændringer på aktiederivater. 1 Analysen er baseret på historisk data, og prisændringerne er derfor sammenholdt med C-indekset frem for C5-indekset. C5-indekset blev det toneangivende danske aktieindeks i december 17.

8 8 Højere renter reducerer værdien af udlandsformuen, netto Ændringer i renten påvirker prisen på de rentebærende aktiver, som handles på de finansielle markeder, fx stats- og realkreditobligationer og forskellige rentederivater. Der er en negativ sammenhæng mellem renten og kursen på rentefølsomme finansielle aktiver. Fx vil en højere rente betyde en lavere kurs. Prisen på rentebærende aktiver, der ikke handles på et marked, fx indskud og lån, påvirkes derimod ikke af renteændringer. 11 Den samlede værdi af danskernes udenlandske rentebærende aktiver udgjorde i. kvartal 17 over.5 mia. kr., men det er under halvdelen, hvis pris påvirkes af renten, jf. figur Danskerne har større rentefølsomme passiver end aktiver Aktiv Prisen påvirket af renteændringer Passiv Figur 11 Danskernes rentebærende gæld til udlandet udgør ca.. mia. kr., og over halvdelen er rentefølsom, dvs. placeret i obligationer, hvis pris påvirkes af renten. Rentefølsomheden for fx en obligation kan udtrykkes ved varigheden, dvs. ændringen i obligationskursen, givet den effektive rente ændres med 1 procentpoint. Varigheden på lange obligationer er større end på korte, så renteændringer giver større prisændringer på obligationer med lang restløbetid end på obligationer med kort. Idet danskernes aktiver og passiver i obligationer er sammensat forskelligt, er der betydelig forskel på den gennemsnitlige varighed på aktiver og passiver, jf. figur 1. Aktiverne består især af statsobligationer med relativt høj varighed, mens udlandet i højere grad ejer danske stats- og realkreditobligationer med en kortere varighed. Det betyder, at varigheden på aktivsiden er næsten dobbelt så stor som på passivsiden. Den gennemsnitlige varighed på passivsiden trækkes ned af udlandets store beholdning af realkreditobligationer. Det skyldes, at størstedelen af dem er konverterbare, dvs. at låntagerne kan indfri deres lån Anm.: Kilde: Obligationer Derivater Andre investeringer mv. Beholdninger ultimo. kvartal 17. Obligationer er inkl. obligationer i valutareserven. Andre investeringer mv. omfatter bl.a. lån, indskud samt koncerninterne lån og handelskreditter. Danmarks Nationalbank. før tid, oftest til kurs 1. Jo mere markedsrenten falder under den enkelte obligations kuponrente, jo større er sandsynligheden for, at låntagerne lægger deres lån om. Kursen vil derfor have tendens til at stige stadig mindre, når markedsrenten falder under kuponrenten. Konverteringsoptionen kan dermed potentielt begrænse realkreditobligationernes rentefølsomhed. Den høje varighed på aktiverne afspejler bl.a., at danske pensionsselskaber generelt ønsker en høj varighed, idet deres forpligtelser ofte ligger langt ude i fremtiden. De investerer derfor i aktiver, som genererer lange løbende betalingsstrømme, fx obligationer med lang løbetid, herunder udenlandske obligationer med lang løbetid. Dertil benytter mange selskaber også rentederivater med lang løbetid til at afdække 11 Prisændringer i disse instrumenter kan forekomme, hvis modparten eksempelvis misligholder lånet. 1 Obligationer holdt af alle sektorer inkl. reserveaktiver.

9 9 Højere varighed på danskernes udenlandske obligationer end på danske obligationer ejet af udlændinge Figur 1 Varighed på udenlandske obligationer ejet af forskellige danske sektorer Varighed på danske obligationer ejet af udlændinge på tværs af dansk udstedersektor Varighed Forsikring og pension Øvrige Vægtet gennemsnit Banker mv Andel af samlede obligationsbeholdninger, pct. Varighed Investeringsforeninger Øvrige Statsobligationer Realkreditobligationer Vægtet gennemsnit Andre finansielle udstedelser Andel af samlede obligationsbeholdninger, pct. Anm.: Beholdninger ultimo. kvartal 17. Varigheden (Macauley) er beregnet for en dækkende stikprøve af gældsinstrumenter på aktiv- og passivsiden. Det er kun papirer med varighedsmål i Scanrate og Den Europæiske Centrale Værdipapirdatabase, der er inkluderet i beregningen. Kilde: Scanrate Rio, Danmarks Nationalbank, egne beregninger. deres garanterede forpligtelser, dvs. de benytter rentederivater til at øge varigheden af deres aktiver under ét. Det medfører, at sektoren samlet set har en høj varighed på deres investeringer og dermed har en høj kursfølsomhed, jf. Danmarks Nationalbank (16). Forskellen i varighed mellem aktiv- og passivsiden medfører, at kursfølsomheden af renteændringer er en del større på aktivsiden end på passivsiden. En stigning på 1 procentpoint i den 1-årige tyske rente har gennemsnitligt medført et prisfald på aktiverne på knap,4 pct., jf. figur 1 (venstre). Den historiske sammenhæng med renten på tyske statsobligationer er ikke direkte sammenlignelig med aktivernes vægtede varighed i. kvartal 17 vist i figur 1. Det skyldes, at forudsætningerne bag varighedsberegningerne ikke svarer en til en med udviklingen i den 1-årige tyske rente, der også kan påvirkes af lande- og sektorspecifikke risikopræmier, ændring i løbetidspræmien mv. Varigheden er heller ikke konstant over tid, da priserne i praksis vil falde hurtigere, når renterne er høje, og stige hurtigere, når renterne er lave. set mindske værdien af danskernes obligationer med 5 mia. kr. For passiverne har en stigning på 1 procentpoint i den 1-årige danske rente medført et prisfald på 1, pct., jf. figur 1 (højre), hvilket ultimo. kvartal 17 svarede til knap 4 mia. kr. Inkluderes derivater, bliver aktivernes kursfølsomhed endnu større. Forskellen i varigheden på aktiver og passiver betyder, at en højere rente isoleret set medfører, at nettoudlandsformuen falder, selv om obligationsbeholdningen på passivsiden er større end på aktivsiden. Baseret på beholdninger ultimo. kvartal 17 vil en stigning på 1 procentpoint i renten således isoleret

10 1 Aktiver i obligationer er mere følsomme over for renteændringer end passiver Figur 1 Aktiver Passiver Prisændring, pct. af beholdninger Med afdækning: y = -6,9x -, Uden afdækning: y = -,41x -,1-6 -1, -,5,,5 1, 1,5, Ændring i den tyske 1-årige rente (procentpoint) Prisændring, pct. af beholdninger y = -1,x -, , -,5,,5 1, 1,5, Ændring i den danske 1-årige rente (procentpoint) Anm.: Månedlige observationer i perioden januar 5 til juni 17. Kilde: Danmarks Nationalbank, egne beregninger. Samlet model tager højde for simultane ændringer på de finansielle markeder De store aktiver og passiver over for udlandet betyder, at selv små ændringer i markedsforholdene potentielt kan medføre store værdireguleringer på nettoudlandsformuen. Værdireguleringerne af aktiver og passiver har dog ofte samme fortegn, så hvis fx værdien af aktiverne stiger, så stiger værdien af passiverne også. Det skyldes, at renter og aktiekurser typisk bevæger sig i samme retning i Danmark og i udlandet. Hermed bliver værdireguleringerne af nettoudlandsformuen mindre end værdireguleringerne af aktiver og passiver hver for sig. På trods af det kan der især på kort sigt forekomme betydelige udsving i nettoudlandsformuen som følge af værdireguleringer, jf. nedenfor. Set over længere perioder har de akkumulerede værdireguleringer af nettoudlandsformuen dog typisk været tæt på nul. Udviklingen i udlandsformuen, netto, er derfor især bestemt af de akkumulerede overskud på betalingsbalancens løbende poster, jf. Autrup mfl. (15). For bedst muligt at tage højde for simultane ændringer på de finansielle markeder estimeres modeller for, hvordan værdien af danskernes aktiver og passiver påvirkes af ændringer i valutakurser, renter og aktiekurser, jf. boks 1. De samlede værdiændringer på både aktiv- og passivsiden kan forklares af få variable. Ud over ændringer i valutakurs, aktiekurs og renteniveau inkluderes en risikopræmie, dvs. prisen på risiko. Ved at inkludere risikopræmien fanges bl.a. forskelle i risikoprofilen på danskernes porteføljeaktier og MSCI World-indekset. Parameterestimaterne kan fortolkes som elasticiteter og semielasticiteter. Eksempelvis vil en isoleret stigning i den tyske rente på 1 procentpoint medføre et fald på,1 pct. i markedsværdien af de samlede aktiver. Hvis den danske rente samtidig stiger med 1 procentpoint, vil værdien af passiverne falde med,46 pct. Estimationen bekræfter resultaterne fra de tidligere afsnit, bl.a. er kursfølsomheden over for ændringer i dollarkursen større på aktivsiden end på passivsiden. Derudover medfører en stigning i risikopræmien en stigning i værdien af aktiverne. For passiverne inkluderes risikopræmien ikke i modellen, da

11 11 Estimation af udlandsformuens kursfølsomhed Boks 1 Kursfølsomheden estimeres ved følgende ligning Værdi ˌ Primobalance ˌ = β₀ˌ + β₁ˌ r + β₂ˌ e + β₃ˌ a + β₄ˌ r ʳᵖ + ε ˌ, i = aktiv, passiv Værdi ˌ er værdireguleringen af udlandsformuen fra primo til ultimo i periode t; Primobalance ˌ er værdien af aktiv/passiv primo periode t; r er ændringen i den 1-årige rente på statsobligationer (Danmark for passiverne og Tyskland for aktiverne); e er den procentvise ændring i valutakursen mellem kroner og dollar fra ultimo måned t-1 til ultimo måned t; a er den procentvise ændring i aktiepriserne fra ultimo måned t-1 til ultimo måned t (C- indekset for passiverne og MSCI World-indekset for aktiverne); og r ʳᵖ er ændringen i rentespændet mellem erhvervs obligationer med løbetid over år i USA og den tyske 1-årige statsobligation (benyttes kun til følsomheden af aktiverne). Tallene i parentes nedenfor viser den isolerede effekt på aktiver eller passiver af en stigning på 1 pct./procentpoint i renter, kurser og indeks. Fx er den isolerede effekt af en 1-procentpointstigning i den tyske rente et værditab på aktiverne på 14 mia. kr. Værdiændring af aktiver, pct. af balance (isoleret effekt. kvartal 17) Værdiændring af passiver, pct. af balance (isoleret effekt. kvartal 17) 1-årig statsobligation, Tyskland -,14*** (-14 mia. kr.) årig statsobligation, Danmark - - -,46*** (- mia. kr.) Kroner pr. dollar,4*** ( mia. kr.),16*** (1 mia. kr.) MSCI World-indeks,16*** (1 mia. kr.) - - OMX-C - -,1*** (1 mia. kr.) Risikopræmie,59*** (4 mia. kr.) - - Observationer R,8,81 Anm.: Risikopræmien er spændet mellem renten på amerikanske erhvervsobligationer (kreditvurdering fra Moody s på BBA) og den tyske 1-årige statsobligationsrente. Forklarende variable er førsteordensdifferenser for renter og log-differenser for resterende variable. Forklarede variable er værdiændringen i procent af ultimobalancen. Der benyttes robuste standardfejl. Stjernerne *, **, *** indikerer henholdsvis signifikansniveau på 1 pct., 5 pct. og 1 pct. Kilde: Thomson Reuters Datastream, Danmarks Nationalbank og egne beregninger. den ikke er signifikant. 1 Det afspejler formentligt, at sammensætningen af udlændinges beholdning af danske aktier ligger tæt på sammensætningen i C-indekset. Endvidere består en stor del af udlandets beholdning af danske obligationer af obligationer med lav risiko, herunder danske stats- og realkreditobligationer. Værdiændringer kommer især fra ændringer i valuta- og aktiekurser For at få et indblik i, hvad der historisk set har drevet værdiændringerne af danskernes udenlandske aktiver, dekomponeres de ved hjælp af den estimerede model. Udsving skyldes især valutakurser og aktiepriser, jf. figur 14. Derudover har faldende 1 Den danske risikopræmie defineres som forskellen mellem renten på amerikanske erhvervsobligationer (kreditvurdering fra Moody s på BBA) og den danske 1-årige statsobligationsrente.

12 1 Værdiændringer på aktiver skyldes udsving i valuta- og aktiekurser Figur 14 Gevinster og tab på passiver skyldes ændringer i valuta- og aktiekurser Figur 15 Pct. 1,,8,6,4,, -, -,4 -,6 -,8-1, Pct. 1,,8,6,4,, -, -,4 -,6 -,8-1, årig stat, Tyskland MSCI World Værdiændringer Kroner pr. dollar Risikopræmie Model fit 1-årig stat, Danmark OMX C Model fit Kroner pr. dollar Værdiændringer Anm.: Der benyttes et 1-måneders glidende gennemsnit. Baseret på modellen i boks 1. Kilde: Danmarks Nationalbank og egne beregninger. Anm.: Se anmærkning til figur 14. Kilde: Danmarks Nationalbank og egne beregninger. renter siden 9 givet kursgevinster på danskernes beholdninger af udenlandske obligationer. På passivsiden drives værdiændringer ligeledes mest af udviklingen i dollarkursen og af udviklingen i aktiepriserne i Danmark, jf. figur 15. Renteændringer har derimod mindre betydning, da udlændinge især ejer danske obligationer med relativt kort varighed, jf. tidligere afsnit. Højere renter vil mindske nettoudlandsformuen 1-1 Figur 16 Højere renter forventes at medføre tab på udlandsformuen, netto Finansielle variable er korreleret både på tværs af aktivklasser og på tværs af lande. Effekten af fx en renteændring afhænger derfor også af, hvordan andre variable ændrer sig, når renten ændrer sig. Tages der højde for sådanne sammenhænge, viser modellen, at en stigning i den 1-årige tyske rente på 1 procentpoint betyder, at Danmarks udlandsformue falder med 8 mia. kr., jf. figur 16. Det svarer til,8 pct. af BNP eller knap halvdelen af overskuddet på betalingsbalancens løbende poster i Netto = Aktiv - Passiv 1-årig stat, Tyskland MSCI World Kroner pr. dollar Risikopræmie 1-årig stat, Danmark OMX C Total Anm.: For at tage højde for krydskorrelationerne mellem aktiverne beregnes betakoefficienter for variablen, der stødes til, og de resterende variable. Ved denne metode tages der højde for, hvor meget fx den danske rente ændrer sig, når den tyske rente ændrer sig. Kilde: Danmarks Nationalbank og egne beregninger. Det forholdsvis kraftige fald skyldes flere forhold. Forskellen mellem varigheden af aktiv- og passivsiden medfører, at der vil være et stort kurstab på beholdningen af danskernes rentebærende aktiver, som ikke modsvares af et tilsvarende fald på passivsiden. Samtidig har en rentestigning i Tysk-

13 1 Aktieprisfald kan øge nettoudlandsformuen Figur 17 Afkastgraderne følger renten Figur 18 Pct Indtægter Udgifter -1 - Netto = Aktiv - Passiv 1 ECB's pengepolitiske rente 1-årig stat, Tyskland 1-årig stat, Danmark MSCI World OMX C Kroner pr. dollar Total Risikopræmie Anm.: Se anmærkning til figur 16. Kilde: Danmarks Nationalbank og egne beregninger. Anm.: Årlige afkastgrader er beregnet som formueindkomsten divideret med den gennemsnitlige beholdning ultimo og primo året. Afkastgraderne er beregnet ekskl. derivater, da der ikke er afkast af derivater. Kilde: Danmarks Nationalbank. land historisk været sammenfaldende med, at euro (kroner) er blevet styrket over for dollar, så værdien af dollaraktiverne falder. Det er dog sandsynligt, at en rentestigning på 1 procentpoint vil ske gradvist. Det betyder, at danske investorer i en vis grad vil kunne tilpasse porteføljerne. Scenariet kan derfor betragtes som en øvre grænse for værdiændringer på udlandsformuen. På samme måde undersøges konsekvenserne af et fald i aktiepriserne. Et negativt stød til de globale aktiepriser på 1 pct. vil ifølge modellen medføre en nettogevinst, jf. figur 17. Værdien af aktierne falder i både ind- og udland, og baseret på historiske sammenhænge vil det ske, samtidig med at renterne falder, og kronen svækkes. Lavere renter og svagere krone vil give en nettogevinst. Stor udlandsformue betyder stor formueindkomst Danskernes formueindkomst fra nettoudlandsformuen er steget over de seneste år, fordi udlandsformuen er blevet større. Formueindkomst består af rente- og udbyttebetalinger samt geninvesteret indtjening fra direkte investeringer. Prisstigninger på fx aktier indgår derimod ikke, og dermed adskiller definitionen af afkast i nationalregnskabet sig fra en investortilgang. I 16 modtog danskerne nettoformueindkomst fra udlandet på knap 6 mia. kr., svarende til,9 pct. af BNP. Formueindkomsten øger danskernes forbrugsog investeringsmuligheder, men ikke dansk produktion. Formueindkomsten indgår således i Danmarks bruttonationalindkomst, BNI, men ikke i BNP. Afkastgraden følger renten Ud over udlandsformuens størrelse påvirkes formueindkomsten også af afkastgraden på aktiver og passiver. Afkastgraden kan betragtes som en funktion af den risikofrie rente og en risikopræmie. Højere risiko vil normalt betyde et højere gennemsnitligt afkast på langt sigt. Risikoen på investeringer i fx en udenlandsk dattervirksomhed er større end risikoen på en tysk statsobligation, så afkastgraden på direkte investeringer er normalt større end på statsobligationer. Den gennemsnitlige risiko på danskernes samlede aktiver og passiver afhænger derfor af sammensætningen, dvs. andelen af obligationer, direkte investeringer mv. På både aktiv- og passivsiden faldt afkastgraderne betydeligt fra 8 til 9, og de er siden da faldet endnu en anelse, jf. figur 18. Udviklingen afspejler

14 14 bl.a. et markant fald i den pengepolitiske rente, dvs. den korte risikofrie rente. Afkastgraden er højere på aktivsiden end på passivsiden Afkastgraden på danskernes udenlandske aktiver har i perioden 5-16 systematisk været højere end på danskernes passiver over for udlandet. Det afspejler en forskel på den gennemsnitlige risiko på aktiver og passiver, fordi sammensætningen af dem er forskellig. Aktivsiden har bl.a. en større andel af direkte investeringer end passivsiden. Inden for de enkelte investeringstyper er der dog også en tendens til, at afkastet på aktivsiden er større end på passivsiden. For direkte investeringer skyldes det bl.a., at danske medicinalvirksomheder har en høj indtjening på patenter i udenlandske dattervirksomheder. 14 Afkastgraden på danskernes udenlandske obligationer er også højere end på danske obligationer holdt af udlændinge. Varigheden på aktiverne er længere end på passiverne, og udlændinge ejer især danske stats- og realkreditobligationer, hvor risikopræmien er mindre end for fx erhvervsobligationer. Endelig er afkastgraden fra aktiedividender lavere på passiv- end aktivsiden. Det kan skyldes, at de danske virksomheder udbetaler overskud til aktionærerne både via dividendeudbetalinger og ved at opkøbe egne aktier. I Danmark er omfanget af opkøb formentligt større end i udlandet, jf. Jørgensen mfl. (18). Opkøbene indgår ikke som afkast, men som værdireguleringer af udlandsformuen. Store aktietilbagekøb reducerer derfor det registrerede afkast fra aktier. Valutakursen påvirker også formueindkomsten Afkastgraden måles som en andel af hovedstolen og påvirkes derfor ikke af, i hvilken valuta hovedstolen er udstedt. Men formueindkomsten målt i kroner afhænger naturligvis af valutakursen. Den kan opgøres som markedsværdien af hovedstolen i kroner ganget med afkastgraden. Hermed vil formueindkomstens valutafølsomhed være den samme som beholdningens valutafølsomhed. En styrkelse af dollarkursen med 1 pct. medfører derfor isoleret set, at formueindkomsten fra udlandet stiger med ca., pct., mens formueudgiften til udlandet stiger med ca.,1 pct., jf. figur Jf. Danmarks Nationalbank (17)

15 Litteratur Autrup, Søren Lejsgaard, Paul Lassenius Kramp, Erik Haller og Morten Spange (15), Betalingsbalance, udlandsformue og valutareserve, Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt, 4. kvartal. Jørgensen, Casper Winther Nguyen, Paul Lassenius Kramp og Anne Ulstrup Mortensen (18), Globalisering gør det vanskeligere at fortolke betalingsbalancen, Danmarks Nationalbank Analyse, nr., februar. Danmarks Nationalbank (16), Danmarks Nationalbank (Finansiel Stabilitet),. halvår 16. Danmarks Nationalbank (17), Fremgang i direkte investeringer i 16, Danmarks Nationalbank Statistik (Direkte investeringer, beholdninger, 16), oktober. Raffnsøe, Martin Dencker, Jakob Roager Jensen og Anders Larsen (16), Pensionssektoren som aktør på valutamarkedet, Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt, 4. kvartal. Hove, Maria Pedersen, Paul Lassenius Kramp og Lasse Vogelius Nørgård (14), Udvikling i og afkast af udlandsformuer, Danmarks Nationalbank Kvartalsoversigt, 1. kvartal. OM ANALYSE Som en konsekvens af Nationalbankens rolle i samfundet udarbejdes analyser af økonomiske og finansielle forhold. Analyserne udkommer løbende og omfatter bl.a. vurderinger af den aktuelle konjunktursituation og den finansielle stabilitet. DANMARKS NATIONALBANK HAVNEGADE 5 19 KØBENHAVN K Redaktionen er afsluttet 19. marts 18 Christina Damgaard Economist Flora Nagy Economist FINANSIEL STATISTIK Jakob Roager Jensen Economist Paul Lassenius Kramp Principal Economist ØKONOMI OG PENGEPOLITIK

Formueindkomst fra udlandet

Formueindkomst fra udlandet 99 Formueindkomst fra udlandet Robert Wederkinck, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark har siden 25 haft betydelige indtægter på betalingsbalanceposten formueindkomst efter mange år,

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK UDFORDRINGER FOR DEN DANSKE PENSIONSSEKTOR Nationalbankdirektør Lars Rohde, præsentation for Den Danske Aktuarforening 6. februar 2019 Disposition af dagens præsentation 1.) Lavere

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Udvikling i og afkast af

Udvikling i og afkast af Udvikling i og afkast af udlandsformuer Paul Lassenius Kramp og Maria Hove Pedersen, Økonomisk Afdeling, og Lasse Nørgård Vogelius, Statistisk Afdeling Indledning og sammenfatning Danskerne er i løbet

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 13.

DANMARKS NATIONALBANK 13. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 13. OKTOBER 2017 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 2016 Fremgang i direkte investeringer i 2016 Der er fremgang i direkte investeringer i 2016. Kapitaltilførsler, opkøb

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 12.

DANMARKS NATIONALBANK 12. STATISTIK DANMARKS NATIONALBANK 12. O K T O B E R 2 1 8 DIREKTE INVESTERINGER, BEHOLDNINGER, 217 Fjerde år i træk med fremgang i direkte investeringer For fjerde år i træk var der fremgang i de direkte

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet

Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 24. juni 2010 Dokumentation Afstemning af Danmarks aktiver og passiver over for udlandet Med udgivelsen af kvartalsvise finansielle sektorkonti i januar 2010 er

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa!

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Nyhedsbrev Kbh. 5. maj. 2015 Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Efter 14 mdr. med stigninger kunne vi i april notere mindre fald på 0,4 % - 0,6 %. Den øgede optimisme

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Markedskommentar juni: Græsk krise tager fokus!

Markedskommentar juni: Græsk krise tager fokus! Nyhedsbrev Kbh. 3. jul. 2015 Markedskommentar juni: Græsk krise tager fokus! Juni blev en måned, hvor den græske krise tog al fokus fra et Europa på vej mod opsving. Usikkerheden gav aktiekursfald. Der

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger!

Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger! Nyhedsbrev Kbh. 3. jun. 2015 Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger! Maj blev en måned med udsving, men det samlede resultat blev begrænset til afkast på mellem -0,2 % og + 0,4 %. Fokus

Læs mere

PENSIONSSEKTOREN SOM AKTØR PÅ VALUTAMARKEDET

PENSIONSSEKTOREN SOM AKTØR PÅ VALUTAMARKEDET PENSIONSSEKTOREN SOM AKTØR PÅ VALUTAMARKEDET Martin Dencker Raffnsøe, Finansiel Statistik og Jakob Roager Jensen og Anders Larsen, Økonomi og Pengepolitik INDLEDNING OG SAMMENFATNING De danske pensionsformuer

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko

Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko 35 Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko Morten Malle Høyer, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I løbet af de seneste 0 år er der sket en kolossal udvikling med hensyn

Læs mere

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.)

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.) Markedsudvikling 2005 for firmapensionskasser Konklusioner Firmapensionskasserne præsterede samlet betragtet et resultat efter skat på 287 mio. kr. i 2005 svarende til 5 pct. af egenkapitalens størrelse.

Læs mere

Markedskommentar marts: Den perfekte storm!

Markedskommentar marts: Den perfekte storm! Nyhedsbrev Kbh. 7. apr. 2015 Markedskommentar marts: Den perfekte storm! Marts blev også en god måned med afkast på 1,0 % - 1,8 % i vores afdelinger. Afkastene er et resultat af stigende aktiekurser og

Læs mere

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.)

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) MAKROøkonomi Kapitel 4 - Betalingsbalancen Vejledende Besvarelse Opgave 1 I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) Eksport af varer (fob) 450 Import af varer (fob)

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden 61 Følsomhedsanalyse af udlandsgælden Thomas Bie, Statistisk Afdeling og Frank Øland Hansen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Udlandsgælden er forskellen mellem danskernes aktiver og passiver over for udlandet

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Finanstilsynet 5. oktober 218 Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Short selling-aktiviteten i danske aktier er steget markant siden 213 og vokser fortsat. Det ses bl.a. ved, at der er kommet

Læs mere

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006

Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 1. halvår 2006 Livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskassers regnskaber 2006 Konklusioner Samlet resultat efter skat på 3,7 mia. kr. i 2006 mod 2,0 mia. kr. i 1. halvår 2005 Livsforsikringshensættelser faldt

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED!

Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! Nyhedsbrev Kbh. 2. dec. 2015 Markedskommentar november: Mens vi venter på ECB og FED! November blev en forholdsvis rolig måned med stigende aktier og en styrket dollar ift. til euroen. Det resulterede

Læs mere

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Nyhedsbrev Kbh. 3. sep. 2015 Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Uro i Kina sætte sine blodrøde spor i aktiemarkederne i august måned. Vi oplevede de største aktiefald

Læs mere

Danmark som kreditornation

Danmark som kreditornation 53 Danmark som kreditornation Jonas Staghøj, Økonomisk Afdeling og Jesper Jensen, Statistisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Ved udgangen af 3. kvartal 22 havde Danmark samlet set aktiver over for

Læs mere

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro?

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? MAKROøkonomi Kapitel 5 Valuta Vejledende besvarelse Opgave 1 1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? 1 GBP = 0,6300 1,9798 =

Læs mere

Kommuninvest Kort Valuta 2008

Kommuninvest Kort Valuta 2008 Kommuninvest Kort Valuta 2008 Obligationen arrangeres af Nordea og udstedes af svenske Kommuninvest. Udstedelseskursen er 100. Obligationen har tegningsperiode fra 24. september til 12. oktober 2007. Investering

Læs mere

ALTERNATIV INVEST. Halvårsrapport, 30. juni 2007 Investeringsforeningen Alternativ Invest Afdeling Globale Garanti Investeringer. CVR nr.

ALTERNATIV INVEST. Halvårsrapport, 30. juni 2007 Investeringsforeningen Alternativ Invest Afdeling Globale Garanti Investeringer. CVR nr. Halvårsrapport, 30. juni 2007 Investeringsforeningen Alternativ Invest Afdeling Globale Garanti Investeringer CVR nr. 29 93 81 64 Foreningsoplysninger 2 Ledelsesberetning 3 Regnskabspraksis 4 Hoved- og

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Tilstanden på de finansielle markeder har større betydning for væksten i Danmark end i euroområdet

Tilstanden på de finansielle markeder har større betydning for væksten i Danmark end i euroområdet N O T A T Tilstanden på de finansielle markeder har større betydning for væksten i Danmark end i euroområdet 26. februar 2010 Konklusioner Finansrådets analyse viser, at forholdene på de finansielle markeder

Læs mere

ANALYSE. Markedsstatistik

ANALYSE. Markedsstatistik ANALYSE 2016 Markedsstatistik 27. januar 2017 Markedsstatistik 2016 Formuen i de danske investeringsfonde fortsatte væksten i 2016 og steg til 1.974 mia. kr. Samtidig udbetalte de danske investeringsforeninger

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1

Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Markedsudviklingen i 2004 for investeringsforeninger og specialforeninger 1 Konklusioner: Foreningernes samlede formue er vokset med knap 208 mia. kr. i 2004, og udgjorde ultimo året i alt knap 571 mia.

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 2. KVARTAL 2016 NR. 2 NYT FRA NATIONALBANKEN HER ER VÆKSTEN I DANSK ØKONOMI Vækstrater på både 25 pct. og 19 pct. siden opsvinget begyndte i 2. kvartal 2013. Og ditto, i nedadgående retning, på op til

Læs mere

Årets investeringsforening 2014

Årets investeringsforening 2014 Nykredit Invest i 2014 Investeringsforeningen Nykredit Invest blev Årets investeringsforening 2014 Kåret af Morgenavisen Jyllands-Posten i samarbejde med Dansk Aktie Analyse Nykredit Invest i 2014 Nomineret

Læs mere

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 01.12.2017 Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.12.17 658.925.532 Kursværdi af gæld pr. 30.12.17 770.331.253 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed

Læs mere

Risk & Cash Management. 6. januar Finansiel strategi. - rapportering pr. 31. december 2009

Risk & Cash Management. 6. januar Finansiel strategi. - rapportering pr. 31. december 2009 6. januar 2010 Finansiel strategi - rapportering pr. 31. december 2009 Indhold Nøgletal til risikostyring -side 3- Kommentarer til risikooverblik -side 4- Låneporteføljen -side 5- Placeringsporteføljen

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

Markedskommentar september: Præsidentvalg, afventende centralbanker og Deutsche Bank!

Markedskommentar september: Præsidentvalg, afventende centralbanker og Deutsche Bank! Nyhedsbrev Kbh. 5. okt. 2016 Markedskommentar september: Præsidentvalg, afventende centralbanker og Deutsche Bank! September måned blev en forholdsvis rolig måned med fokus på problemerne hos Deutsche

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Markedskommentar september: Handelskrig so what!?

Markedskommentar september: Handelskrig so what!? Nyhedsbrev Kbh. 1. okt. 2018 Markedskommentar september: Handelskrig so what!? Fortsat udsigt til fornuftig global vækst jf. OECDs ledende indikatorer Aktier er blevet billigere ift. indtjening og men

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Markante sæsonudsving på boligmarkedet

Markante sæsonudsving på boligmarkedet N O T A T Markante sæsonudsving på boligmarkedet 9. marts 0 Denne analyse estimerer effekten af de sæsonudsving, der præger prisudviklingen på boligmarkedet. Disse priseffekter kan være hensigtsmæssige

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2013

Direkte investeringer Ultimo 2013 Direkte investeringer Ultimo 213 14. oktober 214 DIREKTE INVESTERINGER I UDLANDET STIGER FORTSAT I 213 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet steg igen i 213, mens værdien af de indadgående

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 18

KonjunkturNYT - uge 18 KonkturNYT - uge 8. april. maj Dank Faldende huspriser i februar Lille stigning i detailomsætningsindekset i ts Internationalt USA: Stigning i erhvervstilliden i fremstillingssektoren Euroområdet: Stigning

Læs mere

Global 2007 Tegningsperiode: 11. september - 24. september 2002

Global 2007 Tegningsperiode: 11. september - 24. september 2002 Global 2007 Tegningsperiode: 11. september - 24. september 2002 PLUS PLUS - en sikker investering Verdens investeringsmarkeder har i den seneste tid været kendetegnet af ustabilitet. PLUS Invest er en

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q1 2013

Markedskommentar Orientering Q1 2013 Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder i 1. kvartal Året 2013 startede på den samme positive facon, som 2012 sluttede: Investorerne ville have afkast og de var dermed villige til at påtage

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i "Nyt" i forhold til økonomisk-statistiske begreber

Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i Nyt i forhold til økonomisk-statistiske begreber DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling 25. oktober 2013 Stat-ordbog Præcisering af den anvendte sprogbrug i "Nyt" i forhold til økonomisk-statistiske begreber Ordbogens formål er at forklare fagudtryk

Læs mere

Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft!

Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft! Nyhedsbrev Kbh. 3. feb. 2015 Markedskommentar januar: ECBs pengeregn giver kursløft! Året er startet med store kursstigninger på 2,1-4,1 % pga. stærke europæiske aktier, en svækket euro og lavere renter.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 16.

DANMARKS NATIONALBANK 16. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 1. NOVEMBER 17 NR. Ekstraordinært stort overskud på betalingsbalancen er midlertidigt Det meget høje overskud er midlertidigt Overskuddet stammer i dag fra husholdningerne

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

Internationale stresstest

Internationale stresstest 147 Internationale stresstest INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den 23. juli 2010 offentliggjorde Det Europæiske Banktilsynsudvalg, CEBS, resultaterne af en stresstest af den europæiske banksektor. Testen omfattede

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge ultimo november 2011 I november opnåede afdelingen et afkast på -0,12% og har dermed givet et afkast i 2011 på 6,66 %. Benchmark er cibor+5% kilde: Egen produktion November har som sagt været

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Markedskommentar februar: Meget mere end Trump effekten!

Markedskommentar februar: Meget mere end Trump effekten! Nyhedsbrev Kbh. 3. mar. 2017 Markedskommentar februar: Meget mere end Trump effekten! Februar blev en rigtig god måned for både aktier og obligationer med positive afkast i alle aktivklasser. Aktier blev

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr

Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 30.06.2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.06.2017 676.442.495 Kursværdi af gæld pr. medio 807.124.274 2017 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed 7,3 Følsomhed

Læs mere

Investeringsforhold Finansafkast, investeringsmæssige hovedtal og CDO-portefølje

Investeringsforhold Finansafkast, investeringsmæssige hovedtal og CDO-portefølje Investeringsforhold Finansafkast, investeringsmæssige hovedtal og CDO-portefølje Regnskabsmæssigt investeringsafkast Mio. kr. 2014 H1 2014 H1 2015 Koncern ekskl. livsforsikring 688 520 179 Livsforsikring

Læs mere

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald Nyhedsbrev Kbh. 3. aug. 2015 Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald I Juli måned fik den græske regering endelig indgået en aftale med Trojkaen (IMF, ECB og EU). Den økonomiske afmatning i

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Markedskommentar. Pulje Nyt - 1. kvartal 2013. Temaer på de finansielle markeder i 1. kvartal. Afkast på forskellige aktivtyper i kvartalet

Markedskommentar. Pulje Nyt - 1. kvartal 2013. Temaer på de finansielle markeder i 1. kvartal. Afkast på forskellige aktivtyper i kvartalet Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder i 1. kvartal Året 2013 startede på den samme positive facon, som 2012 sluttede: Investorerne ville have afkast og de var dermed villige til at påtage

Læs mere

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning N O T A T Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning Bankerne skal i fremtiden være bedre polstrede med kapital end før finanskrisen. Denne analyse giver nogle betragtninger omkring anskaffelse af ny

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9 Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT 1. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2004 2003 2003 Netto

Læs mere

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne!

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Nyhedsbrev Kbh. 5. apr. 2016 Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Marts blev en mere rolig måned på aktiemarkederne godt hjulpet på vej af lempelige centralbankerne. Faldende

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 2. KVARTAL 215 NR. 2 NYT FRA NATIONALBANKEN STRAMMERE ØKONOMISK POLITIK SKAL HOLDE OPSVINGET PÅ SPORET Fremgangen i den private sektor er nu så stærk, at det er tid til at holde igen i den offentlige økonomi.

Læs mere

Markedskommentar. Pulje Nyt - 2. kvartal 2013

Markedskommentar. Pulje Nyt - 2. kvartal 2013 Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder i 2. kvartal BØH sagde Ben Bernanke, og så var den fest forbi. 2. kvartal 2013 startede ellers lige så optimistisk som 1. kvartal og i øvrigt en fortsættelse

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering?

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering? OM RISIKO Kender du muligheder og risici ved investering? Hvad sker der, når du investerer? Formålet med investeringer er at opnå et positivt afkast. Hvis du har forventning om et højt afkast, skal du

Læs mere

Årets investeringsforening 2017

Årets investeringsforening 2017 Bilag 1 Årets investeringsforening Nykredit Invest blev i december af Jyllands-Posten og Dansk Aktie Analyse kåret som Årets investeringsforening 2017 Dette var andet år i træk og 4. gang på 5 år 02.05.2018

Læs mere

Markedskommentar. Pulje Nyt - 4. kvartal 2014. Temaer på de finansielle markeder

Markedskommentar. Pulje Nyt - 4. kvartal 2014. Temaer på de finansielle markeder Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder Årets sidste kvartal var kendetegnet ved kraftige fald i renteniveauet og i olieprisen. De kraftige rentefald betød, at obligationer generelt klarede

Læs mere

Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko

Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko Nyhedsbrev Kbh. 1.sep 2014 Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko August måned blev en særdeles god måned for både aktier og obligationer med afkast

Læs mere

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget Nov 01, 2017 Nov 03, 2017 Nov 07, 2017 Nov 09, 2017 Nov 13, 2017 Nov 15, 2017 Nov 17, 2017 Nov 21, 2017 Nov 24, 2017 Nov 28, 2017 Nov 30, 2017 Dec 04, 2017 Dec 06, 2017 Dec 08, 2017 Dec 12, 2017 Dec 14,

Læs mere

NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI - ESA2010 BACKDATA

NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI - ESA2010 BACKDATA NOTAT KVARTALSVISE FINANSIELLE KONTI ESA21 BACKDATA Rasmus Kofoed Mandsberg lokal 686 Finansiel Statistik Penge, Bank og Nationalregnskabsstatistik Sagsnr.: 166392 Dokumentnr.: 165798 29. september 217

Læs mere

Notat om langfristede finansielle aktiver

Notat om langfristede finansielle aktiver NOTAT Center for Økonomi og Styring Notat om langfristede finansielle aktiver 16. november 2018 18/18874 Center for Økonomi og Styring ligger i den nye finansielle politik op til at ændre rammerne for

Læs mere

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12

Dato: 31. oktober 2005. Direkte udenlandske investeringer 12 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Dato: 31. oktober 2005 Sagsbeh.: ØEM/hdz Direkte udenlandske

Læs mere

Året der gik 2007. Valuta i 2007

Året der gik 2007. Valuta i 2007 Af Bo Lützen-Laursen & Rikke Halse Kristensen Året der gik 2007 År 2007 blev et begivenhedsrigt år. Den store sub prime krise brød ud og recessionsfrygten i USA blev større og større efterhånden som tiden

Læs mere

Økonomiudvalget til orientering

Økonomiudvalget til orientering Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 14. maj 2012 Sags id 2009-10185 Login fnj Sagsbehandler Frank Nybo Jensen Telefon direkte 76 16 24 93 Økonomiudvalget til orientering E-mail fnj@esbjergkommune.dk Finansiel

Læs mere