Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket. aktiviteter og begivenheder i 2018.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket. aktiviteter og begivenheder i 2018."

Transkript

1 Skramloteket Januar Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2.sal København S / facebook Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket aktiviteter og begivenheder i Skramloteket er et natur- og teknikværksted der tilbyder praktiske undervisningsforløb til skoler og institutioner. Det natur-tekniske værksted er et bidrag til undervisning og arbejde med natur/teknologi og fysik/kemi. Skramloteket tager sit udgangspunkt i hands on undervisning. Ved siden af den praktiske undervisning præsenteres eleverne for foredrag og forsøg indenfor bl.a. teknologi, elektronik og elektricitetshistorie. Vi søger altid at skabe tæt sammenhæng mellem de praktiske projekter og den teori/fortælling, som vi formidler. Præsentation af forskellige håndværksteknikker og brug af værktøj er en vigtig del af elevernes arbejde på Skramloteket. De apparater og andre ting som eleverne fremstiller på Skramloteket er deres og de får dem med hjem den sidste besøgsdag. Et billede fra årets særlige 8./ 9.kl projekt i uge 39 (Naturvidenskabs festivalen). Fremstilling af en Tesla-coil. Projektet var sponseret af lokalmidler fra bydel Amager Øst. Apparatet udsender radiobølger som kan lave koldt lys. (Se de lysende øjne på figuren) Vi havde besøg fra to 8. klasser og en 9. klasse fra Lergravsparken skole.

2 2. I 2018 har Skramloteket haft besøg af ca elever fordelt over skoler fra de forskellige skoledistrikter i København. Næsten alle klassebesøg har været på tre dage. I det forløbne år har vi fremstillet mange el-kredsløb med 3. og 4. klasser og mange AMV elektronikforløb med 5., 6. og 7. klasser. Vi har haft to 2. klasses forløb med fremstilling af små hjuldampere og et 8/9. klasse forløb med fremstilling af ultralydsdetektorer. Dertil kommer så tre forløb med fremstilling af Tesla coils. (8./9. klasser). Årets særlige projekt : Fremstil en Tesla coil og en figur til koldt lys De tre klasser fra Lergravsparken skole arbejdede rigtig godt med printlodning og figurer. De havde rimeligt travlt, da vi kørte forløbet som et endagsprojekt. Eleverne nåede også at få et foredrag om den verdensberømte og temmelig excentriske videnskabsmand Nicolas Tesla. Vi synes at projektet var vellykket og samtidigt meget relevant, da alting omkring os jo efterhånden er styret af radiobølger eller andre elektromagnetiske bølger. Fænomenet koldt lys blev første gang demonstreret af Tesla foran en gruppe måbende ingeniører i New York 1893 Der var som altid godt gang i loddeværkstedet. Her 8.u fra Lergravs parken skole. Eleverne fra Lergravsparken skole tog godt imod projektet og lavede meget fint loddearbejde! Når vi lodder og monterer print kræver det disciplin og omhu og det levede eleverne op til på bedste vis!

3 3. Efter lodning af print monteres print, batteriholder og coil på et bundstykke af træ. Her afprøves apparatet! Radiobølger er overalt omkring os! I vor tid er der trådløs kommunikation og styring via radiobølger overalt omkring os. Det er vores erfaring af de fleste ikke aner hvorfor og hvordan det virker! Vi har altid set det som en af vores hovedopgaver at afsløre og forklare den teknologi vi har omkring os. *Hvordan virker din mobiltelefon? *Hvorfor kan du i et splitsekund få forbindelse med din tante i Australien? *Hvordan virker et radiostyret ur? Vi ser kendskab til teknologien omkring os som en almen dannelse. Vi mener desuden at viden, og det at få fingrene ned i værktøjskassen skaber interesse for at deltage i udviklingen af fremtidens teknologier. Projektet med Tesla coil og detektor (figur med LED lamper) viser på en enkel og overbevisende måde at elektromagnetiske bølger er overførsel af energi. Som det ses her kan Skramlotekets Teslaspole også tænde et lysstofrør med de udsendte radiobølger. Neonatomerne i lysstofrøret sættes i svingninger, dvs. modtager energi og udsender lys.

4 4. Ultralydsmodtageren. I november havde vi et projekt sammen med Peder Lykke skolen med fremstilling af flagermus / ultralyds detektorer. Projektet er sponseret af talentpulje midler, som blev søgt af skolen ved fysiklærer Henning Olausson. Der blev givet materialestøtte til bygning af apparater til 75 elever. Vi har gennemført første forløb (fire dage) med en blandet gruppe fra 8. og 9. klasse. Det gik rigtigt godt og de to sidste forløb bliver afviklet i næste skoleår 8/9. klasse gruppen fra Peder Lykke skolen. Her loddes på print og det kræver koncentration! Apparatet opfanger ultralyd i området ca Hz. Ultralyden bliver omsat til en hørbar lyd som kan udsendes gennem en høretelefon. Til foråret når de danske flagermus står op fra deres vinterdvale, kan eleverne så på udvalgte steder lytte på flagermus. Vi har ca. 13 arter i Danmark, men der findes over 1000 forskellige arter af flagermus i verden. I løbet af næste skoleår vil vi udbygge dette projekt og nytænke apparatets design og konstruktion. Vi vil også gerne udvikle mere undervisningsmateriale mm. så emnet Ultralyd vil fremstå som et færdigt og gennemarbejdet materiale til udskolingens naturfag. Emnet giver naturligt mulighed for at behandle problemstillinger og fænomener indenfor de tre naturfag fysik, biologi og geografi Skramloteket siger tak til eleverne fra Peder Lykke skolen for fire hyggelige dage! Eleverne var aktive og arbejdsomme og alle ultralyds detektorer kom til at virke.

5 5. 8/9. klasses elever fra Peder Lykke skolen (gr.1). 8/9 klasse Pederlykke skolen (gr.2)

6 6. Skramlotekets grundforløb. Skramloteket har en række el og elektronikforløb som er vores tilskud til den almindelige el undervisning i natur-teknologi og fysik-kemi undervisning i grundskolen. El forløb er for 3. og 4. klasse. AMV forløb (elektronik) for 5. til 7. kl. Begge forløb har både et teknisk og et kreativt element. Denne kombination skaber stor virkelyst hos de fleste elever. I forbindelse med alle vores el og elektronik forløb, får eleverne altid et foredrag om elektricitet. Eleverne hører om hvordan vi opdagede elektriciteten fra Thales i det gamle Grækenland, som opdagede den statiske elektricitet og til Ørsted som opdagede elektromagnetismen. Der afsluttes med Thomas Eddison og Nicolas Tesla og dermed beskrives vejen til den moderne elektricitetsforsyning. Det er vores ønske at give eleverne forståelse for elektricitetens enorme betydning for den teknologiske udvikling. En grundfortælling på Skramloteket er også opdagelsen af de elektromagnetiske bølger og derfra, hvordan vi er kommet fra tråd båret Morse-telegrafi til mobiltelefoner og internet. Det er en fortælling som vi finder meget relevant i vores tid. H.C Ørsted ( ) Først et par billeder fra forskellige AMV forløb. (AMV: astabil multi-vibrator) AMV opstillingerne har altid et stykke loddekunst efter egen kreation. Elevarbejde fra 7.v Skolen ved Sundet. November Eleverne laver en arbejdstegning af den kobberfigur som de ønsker at bygge til deres opstilling. Det giver tit en god udfordring til både elever og undervisere!

7 7. Et elevarbejde mere fra 7.v Skolen ved sundet. November 2018 Her 7.v fra Lergravs Parken skole med deres færdige AMV blinkmaskiner

8 Et par billeder fra vores el forløb : 8. Her elever fra 3.b langelinje skolen. 3.b Langelinje skolen med deres færdige el opstillinger.

9 9. Elevarbejde 3.a fra Gerbrandskolen 3.a fra Gerbrandskolen juni 2018.

10 10. Praktik på Skramloteket. Som de foregående år har vi igen haft glæde af en erhvervspraktikant. I år var det Luna fra 9. kl. på Lergravsparken skole. Luna havde to gange tidligere i sin skoletid besøgt Skramloteket, så hun havde godt styr på lodning og andet værkstedsarbejde. Hun var rigtig dygtig til at hjælpe de besøgende elever fra Christianshavns skole. Her er Luna i gang med at undervise eleverne om det galvaniske element, som de netop har afprøvet. Skramlotekets personale har i årets løb deltaget i et par inspirerende kurser med det formål at holde os rimeligt opdaterede indenfor div. naturvidenskabelige emner. Vi var på et DFKF dagskursus på Niels Bohr instituttet ang. baggrundsstråling mv. Vi deltog desuden i DFKF og NI Temadagen hvor en række udvalgte forskere fremlægger deres forskning for et auditorium af naturfags undervisere fra særligt folkeskoler og gymnasier. Vi har også deltaget i et efteruddannelses-kursus fra KU og AU: Big bang til naturfag. Et fire dages kursus hvoraf de to første er afviklet og vi ser frem til de to sidste kursusdage her i januar. Skramloteket er en lille institution og det er vigtigt for os at få ny inspiration udefra og desuden at møde andre undervisere indenfor vores virkefelt. DFKF: Danmarks fysik og kemilærer forening. NI: Niels Bohr instituttet. KU: Københavns universitet. AU: Århus Universitet.

11 11. Skramlotekets økonomi. Skramloteket har i det forløbende år kæmpet lidt med økonomien. Priser og lønninger stiger og en institution som Skramloteket har mange udgifter til værktøj og andet. Med tiden var rammen simpelthen blevet for lille. Vi har altid, som det er aftalt i vores driftsoverenskomst, fået temmelig store private materiale sponsorater udefra, men det kan jo ikke dække almindelig drift. Heldigvis har vi oplevet en meget positiv holdning fra vores lokale forvaltning her på Amager og fra politikerne på Rådhuset. Der er fundet en fornuftig løsning og det er vi naturligvis glade for! Borgmesterbesøg. I efteråret fik Skramloteket fint besøg af vores borgmester Jesper Christensen. Han var meget positiv omkring Skramlotekets arbejde og han fik lejlighed til at se på en meget aktiv 5. klasse fra Damhusengen skole. Der blev fremstillet AMV blinkmaskiner. Borgmester Jesper Christensen overvåger her opmærksomt den igangværende lodning! Finalen for Unge Forskere Skramloteket havde den glæde igen at blive inviteret til at lave en stand i Forum under Finalen for Unge Forskere Formidlings-organisationen ASTRA står for arrangementet og det var som de foregående år en travl, men meget positiv oplevelse. Det er en god oplevelse at se de mange spændende projekter og at tale med de mange unge forskere! Vi fik lejlighed til at fremvise og fortælle om Skramlotekets arbejde og som altid var der meget travlt omkring det medbragte loddebord! Vi ser frem til igen i år, at deltage med en stand i Forum : Finalen for unge forskere 2019.

12 Et par Billeder fra Forum: 12. Skramlotekets stand i Forum under opbygning! Ved det medbragte loddebord kunne man lave en lille figur med LED lys og det var der mange som gerne ville! Når her ser så roligt ud skyldes det at udstillingen endnu ikke er åbnet for publikum. Men nogle af Finalens unge deltagere ville også gerne lodde en figur.

13 13. Fra Skramlotekets egen verden kan vi berette at vores regnskabsfører gennem alle år har valgt at stoppe. Bente Kristiansen går nu på pension også fra Skramloteket! Vi har haft stor glæde af Bentes arbejde og kommer helt sikkert til at savne hendes store engagement i Skramlotekets ve og vel. Ny regnskabsfører bliver Eva Jørgensen fra firmaet Accountor, vi ser frem til samarbejdet! Sidst et par sider fra vores gæstebog.

14 Sponseringer i Skramloteket har modtaget tre vigtige sponseringer i Vi siger tak! Johannes Fog i Lyngby: kr. til materialeindkøb i deres byggemarked. Amager Øst Lokalmidler : kr til bygning af 100 Tesla spoler. Talentpulje midler fra Kbh. Kommune til Peder Lykke skolen : Materialer til 75 Ultralydsmodtagere : kr. Materialer fra Johannes Fog Her ser I Tesla coils. Her er en Ultralydsmodtager / flagermusdetektor. Godt Nytår!

Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket. aktiviteter og begivenheder i 2017.

Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket. aktiviteter og begivenheder i 2017. Skramloteket Januar 2018. Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2.sal. 2300 København S www.skramloteket.dk / facebook Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket aktiviteter

Læs mere

Skramloteket Januar Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2.sal København S

Skramloteket Januar Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2.sal København S Skramloteket Januar 2016. Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2.sal. 2300 København S www.skramloteket.dk Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket aktiviteter og

Læs mere

Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket

Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket Skramloteket Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3. 2300 København S www.skramloteket.dk Januar 2010. Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket Skramloteket er et natur-teknisk

Læs mere

Skramloteket Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3. 2. sal 2300 København S www.skramloteket.dk

Skramloteket Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3. 2. sal 2300 København S www.skramloteket.dk Skramloteket Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3. 2. sal 2300 København S www.skramloteket.dk Information og nyhedsbrev fra Skramloteket Skater, et elev arbejde fra 2012

Læs mere

Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket

Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket Skramloteket Det natur - tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2.sal 2300 København S www.skramloteket.dk Januar 2011. Informations - og nyhedsbrev fra Skramloteket Skramloteket

Læs mere

Nyhedsbrev fra Skramloteket

Nyhedsbrev fra Skramloteket Skramloteket Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3. 2300 København S www.skramloteket.dk Nyhedsbrev fra Skramloteket Januar 2009. En kort beskrivelse: Ideen bag Skramloteket

Læs mere

Skramloteket Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3. 2300 København S www.skramloteket.dk

Skramloteket Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3. 2300 København S www.skramloteket.dk Skramloteket Det natur tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3. 2300 København S www.skramloteket.dk Information og nyhedsbrev fra Skramloteket Lyt til lyset! Skramloteket på Banen

Læs mere

Natur/teknologi V/ KÅRE RASBORG LÆRINGSKONSULENT I NATURFAG, STYRELSEN FOR UNDERVISNING OG KVALITET. Naturfag

Natur/teknologi V/ KÅRE RASBORG LÆRINGSKONSULENT I NATURFAG, STYRELSEN FOR UNDERVISNING OG KVALITET. Naturfag Natur/teknologi V/ KÅRE RASBORG LÆRINGSKONSULENT I NATURFAG, STYRELSEN FOR UNDERVISNING OG KVALITET 06/04/2018 LÆRINGSKONSULENT KÅRE RASBORG 1 Indhold Kompetencedækning og fagets status Forenklede fælles

Læs mere

MARTS 2020 ODENSE CONGRESS CENTER DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

MARTS 2020 ODENSE CONGRESS CENTER DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE 18. 19. MARTS 2020 ODENSE CONGRESS CENTER DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE- SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe.

Læs mere

Det natur-tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2 sal 2300 København S Telefon 32 96 04 44 www.skramloteket.

Det natur-tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2 sal 2300 København S Telefon 32 96 04 44 www.skramloteket. Skramloteket 1. Det natur-tekniske værksted for børn og unge i København. Norgesgade 3, 2 sal 2300 København S Telefon 32 96 04 44 www.skramloteket.dk Evaluering af Skramlotekets opstart, skolebesøg og

Læs mere

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20

Årsplan for Natur/teknologi 3.klasse 2019/20 Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget natur/teknologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til vores forståelse af verden. Eleverne skal i natur/teknologi

Læs mere

Hvorfor har du netop valgt læreruddannelsen med naturfag fremfor en mere naturfagligt rettet uddannelse som ingeniør, laborant, universitet?

Hvorfor har du netop valgt læreruddannelsen med naturfag fremfor en mere naturfagligt rettet uddannelse som ingeniør, laborant, universitet? Hvorfor har du netop valgt læreruddannelsen med naturfag fremfor en mere naturfagligt rettet uddannelse som ingeniør, laborant, universitet? Hvorfor bliver man naturfagslærer? Trine Elisabeth Hyllested

Læs mere

Årsplan i fysik for 7. klasse 2019/2020

Årsplan i fysik for 7. klasse 2019/2020 Årsplan i fysik for 7. klasse 2019/2020 Undervisningen i fysik/kemi er delt mellem en teoretisk gennemgang og praktisk arbejde med forsøg. Undervisningen arbejder frem til eksamen i 9. klasse. Der tages

Læs mere

Vejlefjordskolens nyhedsbrev for maj 2012

Vejlefjordskolens nyhedsbrev for maj 2012 Adventist Heritage From: Erik Marcussen Sent: Thursday, May 03, 2012 5:12 PM To: Adventist Heritage Subject: Vejlefjordposten maj 2012 Vejlefjordskolens nyhedsbrev for maj 2012

Læs mere

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019

Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Nationalt netværksmøde for naturvidenskabskoordinatorer Tirsdag d. 2. april 2019 Velkommen! Baggrund og intentioner for naturvidenskabskoordinatorer og netværk Sidsel Hansen, Undervisningsministeriet Astra

Læs mere

Årsplan for undervisningen i fysik/kemi på 7. -9. klassetrin 2006/2007

Årsplan for undervisningen i fysik/kemi på 7. -9. klassetrin 2006/2007 Årsplan for undervisningen i fysik/kemi på 7. -9. klassetrin 2006/2007 1 Retningslinjer for undervisningen i fysik/kemi: Da Billesborgskolen ikke har egne læseplaner for faget fysik/kemi, udgør folkeskolens

Læs mere

Bedømmelseskriterier Naturfag

Bedømmelseskriterier Naturfag Bedømmelseskriterier Naturfag Grundforløb 2 rettet mod social- og sundhedsuddannelsen Social- og sundhedsassistentuddannelsen NATURFAG NIVEAU E... 2 NATURFAG NIVEAU C... 5 Gældende for prøver afholdt på

Læs mere

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7

introduktion lærervejledning Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 lærer vejledning 1 lærervejledning Indhold side 1 2 3 4 5 Hvad er Xciters? 3 Hvorfor Xciters? 4 Planlægning 5 Undervisningsmaterialer 6 Koordinering 7 introduktion På Experimentarium er vi vilde med at

Læs mere

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur.

Gennem tre undervisningsfilm på hver 15 min åbnes der op for historien om bæredygtig vandhåndtering og infrastruktur. Lærervejledning 0 Overblik Livets Vand er en visuel undervisningsportal, der med afsæt i vandknaphed retter fokus mod nye vandteknologier og ideer i forbindelse med bæredygtig vandhåndtering. Det overordnede

Læs mere

Bilag 1: Åben skole kompetencebanken

Bilag 1: Åben skole kompetencebanken Bilag 1: Åben skole kompetencebanken Læringsaktiviteten: Besøg DOLL s lyslaboratorier i Hersted Industripark Fag Klassetrin Natur/teknologi/Biologi/Geografi/Fysik-kemi Mellemtrin og udskoling Varighed

Læs mere

Bestyrelsens arbejde med selvevaluering og udvikling af Vesterlund Efterskole

Bestyrelsens arbejde med selvevaluering og udvikling af Vesterlund Efterskole April 2018 Bestyrelsens arbejde med selvevaluering og udvikling af Vesterlund Efterskole Bestyrelsen på Vesterlund Efterskole gennemførte i perioden november 2014 april 2016 et grundlæggende udredningsarbejde

Læs mere

Fagbeskrivelse for Fysik/kemi. Aabenraa friskole

Fagbeskrivelse for Fysik/kemi. Aabenraa friskole Fagbeskrivelse for Fysik/kemi på Aabenraa friskole Grundlæggende tanker og formål Fysik og Kemi på Aabenraa Friskole 9. klasse 8. klasse 5. og 6. klasse 7. klasse Overordnet beskrivelse og formål: Formålsbeskrivelse:

Læs mere

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE ODENSE 2. - 3. APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for fysik- 8. klasse. Skoleåret 2012-2013 Arbejdet i faget fysik/ er bygget op som

Læs mere

Kompetencemål for Fysik/kemi

Kompetencemål for Fysik/kemi Kompetencemål for Fysik/kemi Undervisningsfaget fysik/kemi relaterer det faglige og fagdidaktiske stof til elevernes læring i skolefaget, herunder udviklingen af elevernes naturfaglige kompetencer og deres

Læs mere

TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB

TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS UNIVERSITET TILBUD TIL DIG OG DINE ELEVER PÅ NATURVIDENSKAB Jens Holbech, Science and Technology 1 Klaus Mølmers bog Kvantemekanik atomernes vilde verden Jesper Nymann Madsen

Læs mere

Fælles Mål 2009. Teknologi. Faghæfte 35

Fælles Mål 2009. Teknologi. Faghæfte 35 Fælles Mål 2009 Teknologi Faghæfte 35 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 37 2009 Fælles Mål 2009 Teknologi Faghæfte 35 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 37 2009 Indhold Formål for faget

Læs mere

KOM IND - KOM UD - KOM I GANG. Få et spændende samarbejde med en lokal virksomhed om de tekniske og naturvidenskabelige fag

KOM IND - KOM UD - KOM I GANG. Få et spændende samarbejde med en lokal virksomhed om de tekniske og naturvidenskabelige fag KOM IND - KOM UD - KOM I GANG Få et spændende samarbejde med en lokal virksomhed om de tekniske og naturvidenskabelige fag SAMARBEJDSMODEL Periode Forløb Beskrivelse 1. uge (muligvis i foregående skoleår)

Læs mere

LAD ELEVERNE LØSE FREMTIDENS PROBLEMER NU - MED DIGITAL DANNELSE I RYGSÆKKEN. Christine Antorini, direktør LIFE

LAD ELEVERNE LØSE FREMTIDENS PROBLEMER NU - MED DIGITAL DANNELSE I RYGSÆKKEN. Christine Antorini, direktør LIFE LAD ELEVERNE LØSE FREMTIDENS PROBLEMER NU - MED DIGITAL DANNELSE I RYGSÆKKEN. Christine Antorini, direktør LIFE 27.2.19 INVITER ELEVERNE MED TIL AT LØSE VERDENSMÅL LOKALT http://www.effekt.dk /regenvillages/

Læs mere

[Skriv tekst] Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018

[Skriv tekst] Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018 Grønt flag-grøn skole Tofthøjskolen 2017/2018 Handleplan I skoleåret 2017/2018 arbejder vi med en grøn læseplan. Vi vil arbejde med følgende temaer Affald 0.a, 0.b, 3.a, 3.b, 5.a og 5.b 163 elever Klimaforandringer

Læs mere

Naturfaglig udvikling i Faxe, Køge og Stevns kommuner 2014-2018

Naturfaglig udvikling i Faxe, Køge og Stevns kommuner 2014-2018 Naturfaglig udvikling i Faxe, Køge og Stevns kommuner 2014-2018 Baggrund 2014 Elevernes faglige niveau blandt de laveste i regionen Dækningsgrad af: Naturfagsvejledere 17% Natur - teknologi lærere 46%

Læs mere

I skole med. Af regionalkoordinator Ole Haubo Christensen, NTS Centeret ohc@nts Centeret.dk

I skole med. Af regionalkoordinator Ole Haubo Christensen, NTS Centeret ohc@nts Centeret.dk I skole med Af regionalkoordinator Ole Haubo Christensen, NTS Centeret ohc@nts Centeret.dk NØRD Akademiet er DR s nye satsning inden for skole tv til naturfagene 7. 9. klasse. NØRD Akademiet indeholder

Læs mere

Afrapportering projekt Regn og Design

Afrapportering projekt Regn og Design DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET 27.SEPTEMBER 2013 Afrapportering projekt Regn og Design SCIENCE KOMMUNIKATION BÜLOWSVEJ 17 1870 FREDERIKSBERG C TLF 353 34042 DIR 353 32387

Læs mere

Folkeskole Projektbeskrivelse Projekt-periode Bevilling Talenttræning i fysik og kemi for de ældste klasser i samarbejde mellem Johannesskolen,

Folkeskole Projektbeskrivelse Projekt-periode Bevilling Talenttræning i fysik og kemi for de ældste klasser i samarbejde mellem Johannesskolen, Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 104 Offentligt Afdelingen for grundskole og folkeoplysning Frederiksholms Kanal 26 1220 København K. Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2019/2020

UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2019/2020 UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2019/2020 Undervisningen følger Forenklede Fælles Mål for undervisningen i faget fysik/kemi. I det kommende år fortsætter fagteamet arbejdet med at videreudvikle undervisningen,

Læs mere

Hvordan kan særlige initiativer bidrage til at styrke kommunens naturfaglige kultur? *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed

Hvordan kan særlige initiativer bidrage til at styrke kommunens naturfaglige kultur? *Center for Læring i Natur, Teknik og Sundhed Hvordan kan særlige initiativer bidrage til at styrke kommunens naturfaglige kultur? Astras tre store events Naturvidenskabsfestival Unge Forskere Big Bang Astras tre store events Oplevelser der: gør

Læs mere

Årsplan for 2.klasse 2018/19 Natur/teknologi

Årsplan for 2.klasse 2018/19 Natur/teknologi Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget natur/teknologi udvikle naturfaglige kompetencer og dermed opnå indblik i, hvordan naturfag bidrager til vores forståelse af verden. Eleverne skal i natur/teknologi

Læs mere

Oversigt over møder og kurser for lærere skoleåret 2015/16 1/6. DATO HVAD HVORNÅR HVOR HVEM ARRANGØR Onsdag Jyllandsgade

Oversigt over møder og kurser for lærere skoleåret 2015/16 1/6. DATO HVAD HVORNÅR HVOR HVEM ARRANGØR Onsdag Jyllandsgade Oversigt over møder og kurser for lærere skoleåret 2015/16 1/6 August September Repr.for PLC 19. HoS-naturfags-netværksmøde Ulkebøl Skole Naturfagsvejledere tilknyttet 26. 1 á 4 08.30 WEB-IT 2015 PLC-medarbejdere

Læs mere

Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk

Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk 3. marts 2015 Jour.nr: 201575300/0001 Høringssvar lovforslag om folkeskolens prøver Danmarks

Læs mere

din hverdag pustliv.dk

din hverdag pustliv.dk » Hoste? Åndenød?» Pustlivi din hverdag pustliv.dk 1 2 3 4 Et lungetjek foregår hos lægen og tager kun 10 minutter. Hos lægen puster du i et apparat, der måler din lungefunktion. Det gør ikke ondt, og

Læs mere

Naturvidenskabsfestival

Naturvidenskabsfestival Naturvidenskabsfestival Møde med FORANKRING 24 okt. 2016 Hvad kan festivalen? Formål At øge børn og unges engagement i science Spille på lyst som drivkraft for læring Gøre science vedkommende og anvendelig

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2018

UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2018 UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2018 Undervisningen følger Forenklede Fælles Mål for undervisningen i faget fysik/kemi. I det kommende år fortsætter fagteamet arbejdet med at videreudvikle undervisningen,

Læs mere

Faglighed, fornyelse og fællesskab. www.gladgym.dk

Faglighed, fornyelse og fællesskab. www.gladgym.dk 2014 www.gladgym.dk Faglighed, fornyelse og fællesskab Velkommen til Gladsaxe gymnasium Kære kommende GG-1 g er Efter sommerferien starter et spændende nyt kapitel i dit liv og i dette hæfte kan du få

Læs mere

Bliv opdateret og klar til den fælles naturfagsprøve 28. november 2018, Naturvidenskabernes Hus, Bjerringbro

Bliv opdateret og klar til den fælles naturfagsprøve 28. november 2018, Naturvidenskabernes Hus, Bjerringbro Få viden til at vælge VIA Center for Undervisningsmidler Naturfagskonference Naturfag i spil Bliv opdateret og klar til den fælles naturfagsprøve 28. november 2018, Naturvidenskabernes Hus, Bjerringbro

Læs mere

Få styr på DEN ENKELTE OG SAMFUNDETS UDLEDNING AF STOFFER

Få styr på DEN ENKELTE OG SAMFUNDETS UDLEDNING AF STOFFER Få styr på DEN ENKELTE OG SAMFUNDETS UDLEDNING AF STOFFER Kursusbeskrivelse Fra skoleåret 2016-17 skal man i naturfagene på 7. 9. klassetrin samarbejde om mindst seks fællesfaglige fokusområder. Samtidig

Læs mere

Tilsynserklæring for N. Kochs Skole skoleåret 2012-2013

Tilsynserklæring for N. Kochs Skole skoleåret 2012-2013 Århus den 13/6 2013 Tilsynserklæring for N. Kochs Skole skoleåret 2012-2013 I henhold til lov om friskoler og private grundskoler har undertegnede i skoleåret 2012-13 ført tilsyn med N. Kochs Skole, Skt.

Læs mere

Årsplan for faget Natur/Teknologi i 5. kasse, 2015/16

Årsplan for faget Natur/Teknologi i 5. kasse, 2015/16 Årsplan for faget Natur/Teknologi i 5. kasse, 2015/16 Eleverne i 5. klasse skal derfor arbejde med følgende årsplan: Uge Faglige mål/tema 34-39 her med temaet: Det danske landskab 40-42 her med temaet:

Læs mere

Lærervejledning - Fremtidsgrøn

Lærervejledning - Fremtidsgrøn Lærervejledning - Fremtidsgrøn Besøg på ARC for 5.-7. klasse 14. marts 2016 Side 1 af 5 Indhold Formål med besøget Vigtigt! Praktisk info Besøgsprogram Før og efter besøget Lærer dine opgaver Forberedelsesmateriale

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Odense Friskole: 1. Skolens navn og skolekode

Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Odense Friskole: 1. Skolens navn og skolekode Tilsynserklæring for skoleåret 2018/2019 for Odense Friskole: 1. Skolens navn og skolekode Skolekode: 461044 Skolens navn: Odense Friskole 1.1 Navn på den eller de tilsynsførende Hejin Andreasen 2. Angivelse

Læs mere

GENNEM. viden oplevelse. UNDERVISNINGSTILBUD klasse. vand

GENNEM. viden oplevelse. UNDERVISNINGSTILBUD klasse. vand GENNEM viden oplevelse r UNDERVISNINGSTILBUD 0.-10. klasse Faglighed og mo tivation i autentiske lærin gsmiljøer vand mærk! lugt! smag! Undervisningen understøtter folkeskolens Forenklede Fælles Mål. Alle

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for Teknologi A

Undervisningsbeskrivelse for Teknologi A Undervisningsbeskrivelse for Teknologi A Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2011 Institution Uddannelse Fag og niveau EUC Ringsted Htx Teknologi A Lærer Peter Benediktson/Christian

Læs mere

Linjer / valgfag på Skåde Skole

Linjer / valgfag på Skåde Skole Linjer / valgfag på Skåde Skole GENERELT Skåde Skole tilbyder fire linjer for elever i kommende 7., 8. og 9. klasse. Linjerne fortsætter i det resten af skoleforløbet. Eleverne skal vælge mellem: International

Læs mere

GENNEM. viden oplevelse. UNDERVISNINGSTILBUD klasse. vand

GENNEM. viden oplevelse. UNDERVISNINGSTILBUD klasse. vand GENNEM viden oplevelse r UNDERVISNINGSTILBUD 0.-10. klasse Faglighed og mo tivation i autentiske lærin gsmiljøer vand GENNEM viden oplevelser Økolariet har undervisning om drikkevand, spildevand, vandets

Læs mere

Introforløb for 1.htx 2006

Introforløb for 1.htx 2006 Introforløb for 1.htx 2006 De mere end 50 nye elever på Teknisk Gymnasium har i år fået en temmelig anderledes studiestart takket været et 4-uger-langt introforløb. Kirsten Ramskov Galamba fortæller om

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2017 juni 2019 Institution Rybners, HTX Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HTX Teknologi B Carsten Sørensen

Læs mere

Prøver Evaluering Undervisning Fysik/Kemi maj-juni 2009

Prøver Evaluering Undervisning Fysik/Kemi maj-juni 2009 Ved fagkonsulent Anette Gjervig Styrelsen for Evaluering og Kvalitetsudvikling af Grundskolen Kontor for Afgangsprøver, Test og Evalueringer 1 Indhold INDLEDNING... 3 SELVE PRØVEN... 3 Prøvespørgsmålene...

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin august-september, 2010 Institution Teknisk Gymnasium Grenå Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX - GameIT

Læs mere

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin 2. Halvår 2017.

Side 1 af 8. Undervisningsbeskrivelse. Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser. Termin 2. Halvår 2017. Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2. Halvår 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUC Kolding Hfe Fysik C Steen Olsen Hc11fy

Læs mere

Undersøgelse af undervisningen i naturfagene

Undersøgelse af undervisningen i naturfagene Undersøgelse af undervisningen i naturfagene Om undersøgelsen Den 3. juni 2010 Danmarks Lærerforening har foretaget en undersøgelse, der skal sætte fokus på naturfagene i folkeskolen herunder, hvordan

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2017

UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2017 UNDERVISNINGSPLAN FOR FYSIK/KEMI 2017 Undervisningen følger Forenklede Fælles Mål for undervisningen i faget fysik/kemi. I det kommende år fortsætter fagteamet arbejdet med at videreudvikle undervisningen

Læs mere

Vejledning til prøverne i faget fysik/kemi

Vejledning til prøverne i faget fysik/kemi Vejledning til prøverne i faget fysik/kemi Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Februar 2014 1 Indhold Forord... 3 Generelt... 4 Tekstopgivelser... 5 Prøveoplæg... 5 Eksempler på prøveoplæg... 6 Prøven... 7

Læs mere

Kommunikation og teknologi

Kommunikation og teknologi Kommunikation og teknologi Niveau: 8. klasse Varighed: 6 lektioner Præsentation: Forløbet Kommunikation er placeret i fysik-kemifokus.dk 8. klasse, men det er muligt at arbejde med forløbet både i 7.,

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Fra august 2013 skal alle skoler i Sønderborg Kommune udbyde linjer i udskolingen - det vil sige fra 7. til 9. årgang. På Nørreskov-Skolen

Læs mere

Fokusgruppe - HTX Tirsdag den 13. november 2007

Fokusgruppe - HTX Tirsdag den 13. november 2007 Fokusgruppe - HTX Tirsdag den 13. november 2007 Deltagere: To elever fra 1. htx, to elever fra 2. htx, to elever fra 3. htx, uddannelseschef, evaluator og referent. Hvad er en god lærer? En lærer der ikke

Læs mere

Spydspidsmedlemmerne skal introducere og opfordre lærerkolleger til, at gennemfører et undervisningsforløb på indskoling, mellemtrin og udskoling.

Spydspidsmedlemmerne skal introducere og opfordre lærerkolleger til, at gennemfører et undervisningsforløb på indskoling, mellemtrin og udskoling. Formål og mål med projektet Hvidovre Kommune skal udvikle en dialog og et samarbejde mellem uddannelsesområdet og erhvervslivet omkring natur, teknik og sundhed. Yderligere skal der er skabes et samarbejde

Læs mere

Årsplan for skoleåret 2018/19

Årsplan for skoleåret 2018/19 Årsplan for skoleåret 2018/19 Natur og Teknologi i 4. 5. 6. klasse Lærer: Anna Jensen Denne årsplan er sidst revideret d. 12/8 Generelt Timerne fordeler således; 2 * 45 min om torsdagen Undervisningen

Læs mere

Undervisningsplan 3-4. klasse Natur/teknologi

Undervisningsplan 3-4. klasse Natur/teknologi Undervisningsplan 3-4. klasse Natur/teknologi Fagets centrale kompetenceområder Guldminen 2019/2020 Faget natur og teknologi er opbygget omkring fire kompetenceområder (gældende for 3.- 4.klasse) Eleven

Læs mere

Efteruddannelsestilbud

Efteruddannelsestilbud Efteruddannelsestilbud GLOBALE GYMNASIERS 2015/2016 Interkulturel kommunikation sprog og medier Ved deltagelse af 10 hold à to lærere og to elever er prisen pr. hold 40.000 kr. Over tre adskilte kursusdage

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter

LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter LÆRERVEJLEDNING TIL FORLØBET VANDETS VEJ GENNEM TIDEN På felttur i Cisternerne underjordiske rum for naturvidenskabelige eksperimenter VANDETS VEJ GENNEM TIDEN INTRODUKTION Vandets vej gennem tiden er

Læs mere

NYT NATIONALT LÆRINGSCENTER SKAL FÅ FLERE BØRN OG UNGE TIL AT INTERESSERE SIG FOR NATURVIDENSKAB

NYT NATIONALT LÆRINGSCENTER SKAL FÅ FLERE BØRN OG UNGE TIL AT INTERESSERE SIG FOR NATURVIDENSKAB Page 1 of 6 NYT NATIONALT LÆRINGSCENTER SKAL FÅ FLERE BØRN OG UNGE TIL AT INTERESSERE SIG FOR NATURVIDENSKAB TORSDAG 05. APRIL 2018 Novo Nordisk Fonden står bag et nyt initiativ, som gennem mobile laboratorier,

Læs mere

Videnskab & Teknologi

Videnskab & Teknologi Fremtiden tilhører de kreative LEGO Education Videnskab & Teknologi NYHED MAKER aktiviteter Her får du et undervisningsmateriale, der giver dine elever indsigt i, hvordan maskiner og mekanik fungerer.

Læs mere

Mål for forløb - overbygningen På tur i vildmarken

Mål for forløb - overbygningen På tur i vildmarken Fysik/kemi 7.-9. klasse Mål for forløb - overbygningen Forenklede Fælles Mål (færdigheds- og vidensmål) Undersøgelse Undersøgelser i naturfag Eleven kan formulere og undersøge en afgrænset problemstilling

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

Godt nytår. havn, den jyske højderyg, Brunkulslejerne i Søby og 100 andre ting.

Godt nytår. havn, den jyske højderyg, Brunkulslejerne i Søby og 100 andre ting. Nyhedsbrev august 2017 Så er vi klar til den helt store udvidelse af anlægget. Omkring en fordobling venter forude. Vi afventer en afklaring af hvad det nye område kommer til Godt nytår at indeholde. havn,

Læs mere

Og nej, jeg har ikke altid så meget energi, som når jeg står på scenen, men jeg skaber nok energi til at leve det liv, som jeg ønsker mig, og du kan

Og nej, jeg har ikke altid så meget energi, som når jeg står på scenen, men jeg skaber nok energi til at leve det liv, som jeg ønsker mig, og du kan forord 13 Og nej, jeg har ikke altid så meget energi, som når jeg står på scenen, men jeg skaber nok energi til at leve det liv, som jeg ønsker mig, og du kan gøre det samme. 14 Fra energikrise til energiekstase

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015 Grundlovsdag. Skolen har lukket Grundlovsdag, fredag den 5. juni. SFO har derfor åbent fra 06.15 til 12.00, idet der kun er tale om en ½ arbejdsdag/fridag! Husk i øvrigt at 5. juni også er Fars dag! Travl

Læs mere

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen.

Projektindlevering, del 2, Teknologiopgaven bruges som forberedelse i forhold til bedømmelsen af teknologiprisen. TEKNISK TEKNOLOGI BEDØMMING MODELL 1. Lag Hold nr: nr: Lagets Holdets alder: Lag Hold navn: Teknologiprisen Forslag Fri vurdering til spørsmål Konstruktion & design Funktionelle værktøjer Programmeringskundskab

Læs mere

Udviklingsprojekter 2019/2020

Udviklingsprojekter 2019/2020 Marts 2019 Udviklingsprojekter 2019/2020 I skoleåret 2019/2020 udbyder DASG tre udviklingsprojekter: Computational Thinking i Matematik og Naturfag - i samarbejde med Center for Computational Thinking

Læs mere

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI Forberedelsesmateriale til skolelærer LÆRERVEJLEDNING BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI TVÆRFAGLIGT PROJEKT FOR 4. -7. KLASSETRIN Byggeboxen lær om byggeri er et undervisningsforløb, der sætter fokus på byggeriets

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: december 2010 HTX

Læs mere

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner

Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner 94 Kommentarer Fra Science-kommune-projekt til et naturfagsløft for alle kommuner Lene Beck Mikkelsen, NTS-centeret, Alsion, Marianne Hald, NTS-centeret Nordjylland Artiklen Hvad kan vi lære af Science-kommune-projektet

Læs mere

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI

BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI Forberedelsesmateriale til skolelærer LÆRERVEJLEDNING BYGGEBOXEN LÆR OM BYGGERI TVÆRFAGLIGT PROJEKT FOR 4. -7. KLASSETRIN Byggeboxen lær om byggeri er et undervisningsforløb, der sætter fokus på byggeriets

Læs mere

En stjernes fødsel, liv og død

En stjernes fødsel, liv og død En stjernes fødsel, liv og død Undervisningsforløb 2 - Origins2017 1 En stjernes fødsel, liv og død Undervisningsforløb 2 - Origins2017 Forfattere: Christina Ena Skovgaard, VUC Aarhus, Torben Arentoft,

Læs mere

Erhvervsskolernes videncentre. omsætter ny viden, teknologier og metoder til praksis

Erhvervsskolernes videncentre. omsætter ny viden, teknologier og metoder til praksis Erhvervsskolernes videncentre omsætter ny viden, teknologier og metoder til praksis Program for workshoppen 1) Oplæg om videncentrenes arbejde og rolle i uddannelseskæden 2) Oplæg om videncentrenes betydning

Læs mere

TVÆRFAGLIGHED I FOLKESKOLEN HVORFOR OG HVORDAN? -OPLÆG TIL KULTURFORANDRING

TVÆRFAGLIGHED I FOLKESKOLEN HVORFOR OG HVORDAN? -OPLÆG TIL KULTURFORANDRING Gør tanke til handling VIA University College TVÆRFAGLIGHED I FOLKESKOLEN HVORFOR OG HVORDAN? -OPLÆG TIL KULTURFORANDRING ULLA HJØLLUND LINDEROTH MARTIN KRABBE SILLASEN Big Bang 2017 27. marts 2017 1 HVILKET

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Studieområdet del 2 - temaer

Undervisningsbeskrivelse Studieområdet del 2 - temaer Undervisningsbeskrivelse Studieområdet del 2 - temaer Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2008-2010 Institution Københavns Tekniske Gymnasium - Valby Uddannelse htx Fag

Læs mere

Rådgivningsgruppen har under sit arbejde særligt drøftet og prioriteret, at børn og unges naturvidenskabelige dannelse skal styrkes.

Rådgivningsgruppen har under sit arbejde særligt drøftet og prioriteret, at børn og unges naturvidenskabelige dannelse skal styrkes. Rådgivningsgruppens anbefalinger til en naturvidenskabsstrategi Nedenstående dokument er rådgivningsgruppens anbefalinger til en naturvidenskabsstrategi. Baggrund Det fremgår af gymnasiereformen fra juni

Læs mere

Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven:

Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven: Lærerorientering til opgaver pa Bakken og i Dyrehaven: Opgaverne er alle bygget op efter samme koncept; eleverne laver observationer i Dyrehaven og på Bakken og bruger derefter observationerne til at lave

Læs mere

Nyhedsbrev - JANUAR 2019

Nyhedsbrev - JANUAR 2019 Nyhedsbrev - JANUAR 2019 DEN FAGLITTERÆRE GRUPPE KÆRE FAGBOGSKOLLEGA Godt nytår. Tak for et godt og frugtbart samarbejde i det gamle. Vi har fået sat en masse gode aktiviteter i scene og har fået etableret

Læs mere

Undervisningsministeriets Fælles Mål for folkeskolen. Faglige Mål og Kernestof for gymnasiet.

Undervisningsministeriets Fælles Mål for folkeskolen. Faglige Mål og Kernestof for gymnasiet. Undervisningsministeriets Fælles Mål for folkeskolen. Faglige Mål og Kernestof for gymnasiet. I dette kapitel beskrives det, hvilke Fælles Mål fra folkeskolen, Faglige Mål og Kernestof fra gymnasiet man

Læs mere

SANSERNE OG FORSTANDEN

SANSERNE OG FORSTANDEN KLOAKLAB FAGLIG FORMIDLING FOR SANSERNE OG FORSTANDEN 3.-10. klasse BIOFOS FRA SPILDEVAND TIL GRØN BIOGAS Nyt undervisningsforløb stiller skarpt på CO 2 -reduktion, ressourcer og grøn omstilling Det er

Læs mere

Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Science-kommuner

Science-kommuner uddannelse skaber vækst. Science-kommuner Science-kommuner Science-kommuner uddannelse skaber vækst Erfaringer gode råd fra projekt Science-kommuner uddannelse 2008-11 skaber vækst Erfaringer gode råd fra projekt Science-kommuner 2008-11 De 25

Læs mere

klasse skal i matematik samle op på nogle af de emner, som vi har arbejdet med i de sidste par uger, samt træne noget færdighedsregning

klasse skal i matematik samle op på nogle af de emner, som vi har arbejdet med i de sidste par uger, samt træne noget færdighedsregning Friskolens X-Faktor På fredag afvikles der for ottende år i træk X-Faktor på Æblegård Friskole Vi starter med en lukket audition om morgenen klokken halv ni og starter showet omkring kvart i ti, hvor man

Læs mere

S NYT U MEDDELELSER FRA. SELSKABET FOR NATURLÆRENS UDBREDELSE NOVEMBER 2003 Stiftet 1824 af H.C. Ørsted 17. årgang nr. 11

S NYT U MEDDELELSER FRA. SELSKABET FOR NATURLÆRENS UDBREDELSE NOVEMBER 2003 Stiftet 1824 af H.C. Ørsted 17. årgang nr. 11 S NYT U MEDDELELSER FRA SELSKABET FOR NATURLÆRENS UDBREDELSE NOVEMBER 2003 Stiftet 1824 af H.C. Ørsted 17. årgang nr. 11 Elektromagnetiske Felter og Sundhed v/professor Jørgen Bach Andersen, Ålborg Universitet

Læs mere

STUDIEPLAN FOR FYSIK B, 2. HTX AUGUST 2006 JUNI 2007

STUDIEPLAN FOR FYSIK B, 2. HTX AUGUST 2006 JUNI 2007 STUDIEPLAN FOR FYSIK B, 2. HTX AUGUST 2006 JUNI 2007 Emne Tid Tværfagligt indhold Faglige metoder Transfaglige metoder Arbejdsformer IT anvendelse Skriftlige afleveringer JEP/15-06-2006 Bølgelære Uge 28

Læs mere

Fagsyn i folkeskolens naturfag og i PISA

Fagsyn i folkeskolens naturfag og i PISA Fagsyn i folkeskolens naturfag og i PISA Hvad er forholdet mellem Naturfaghæfternes fagsyn og PISA s fagsyn? Hvad er det, der testes i PISA s naturfagsprøver? Følgeforskning til PISA-København 2008 (LEKS

Læs mere

Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder. VIA University College

Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder. VIA University College Læreruddannelsen Aarhus med de mange muligheder VIA University College Campus Aarhus C Ceresbyen 24 8000 Aarhus C Tlf.: 87 55 30 00 VIA.DK VIA University College Læreruddannelsen Aarhus Optagelse med andet

Læs mere

Uddannelse i Hadsund og Hobro

Uddannelse i Hadsund og Hobro Uddannelse i Hadsund og Hobro Velkommen til Tech College Mariagerfjord Tech College Mariagerfjord er en hyggelig erhvervsskole med to afdelinger den ene skønt beliggende i Hadsund, tæt ved naturområder

Læs mere

Naturfag i spil Bliv opdateret og klar til den fælles naturfagsprøve 29. november 2017, Naturvidenskabernes Hus, Bjerringbro

Naturfag i spil Bliv opdateret og klar til den fælles naturfagsprøve 29. november 2017, Naturvidenskabernes Hus, Bjerringbro Få viden til at vælge VIA Center for Undervisningsmidler Naturfagskonference Naturfag i spil Bliv opdateret og klar til den fælles naturfagsprøve 29. november 2017, Naturvidenskabernes Hus, Bjerringbro

Læs mere