Ordkendskabsundervisning. Forslag til aktiviteter:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ordkendskabsundervisning. Forslag til aktiviteter:"

Transkript

1 Ordkendskabsundervisning. Gæt ordet - matching Forslag til aktiviteter: Denne øvelse er en repetition af tidligere lærte ord. Det kunne være en opsamling af ugens ord, nye ord fra en tekst. En liste med ord vises på tavlen. Niveau 2 ord. Læreren tænker på et ord og eleverne skal gætte hvilket. Læreren siger et synonym eller en forklarende sætning (niveau 1). 1. Eleverne markerer, hvis de kender ordet. 2. Den enkelte elev kan skrive det rigtige ord ned - og vi kan se hvor mange, der har gættet rigtigt. 3. Elever sidder parvis og skriver det rigtige ord. 4. CL - dobbeltcirkel. 5. Skyleg, hvor to elever er ved tavlen.

2 Matching Skriftligt eller mundtligt. Eleven forbinder to ord fra listen af ord. Medskyldig kan relatere til ordet skurk (dette er ikke synonymer). Derefter skal de argumentere for deres valg. Der findes ingen facitliste til denne opgave. 1. Eleven skriver de to valgte ord, derefter skrives en forklaring på det trufne valg. 2. Eleverne arbejder parvis mundtligt og skiftes til at vælge et ordpar og argumentere for deres match.

3 Har du nogensinde? Der benyttes verber/udsagnsord. Eleven forklarer, hvornår de har gjort/udført dette verbum. Kalkulere. Jeg har kalkuleret, da vi i matematik.. Elevernes sætninger må gerne være fiktive. 1. Der kan skrives forklarende sætninger. Disse kan være med startere, så de er stilladseret - hjulpet på vej. 2. Det kan være mundtligt parvis - siddende på pladserne. 3. CL - dobbeltcirkel, hvor læreren siger verberne og eleverne taler med makkeren. Sortering af ord Når der er x antal nye indlærte ord, bedes eleverne om at sortere disse i bunker. Der skal være min. 2 i hver bunke. Den enkelte elev skal efterfølgende forklare, hvorfor denne sortering er lavet. Dette øger elevens forståelse at forbinde to eller flere ord - med en forståelse/forklaring, der viser hvor de har anbragt ordene i deres abstrakte repræsentation af skema. Eleverne vil have forskellige kriterier og forklaringer, hvilket er positivt, idet det kognitive arbejde sker hos den enkelte elev, der sorterer og anbringer begreberne. 1. Skriftligt i et skema 2. Mundtligt med en makker eller en lille gruppe.

4 Jeopardy Læreren siger et ord - eleverne skriver et spørgsmål sammen med en makker. Spørgsmålene gennemgås efterfølgende. Spørgsmål, grunde og eksempler Udvalgte ord: Fx lejlighedsvist. Læreren siger: Man rengør sin campingvogn lejlighedsvist. Hvorfor? Er der andre ting, man gør lejlighedsvist? Eleverne arbejder med en makker og svarer og laver nye sætninger med det aktuelle ord. To ord benyttes: fx overilet og adstadig. Læreren siger en sætning: Peter havde fået sin første løn på 500 kr. Han brugte alle pengene på at købe noget, han fortrød næste dag. 1. Eleverne skal sige ordet højt. 2. Eleverne skal skrive ordet i deres hæfte, eller på en whiteboard, så alle kan vise deres ord på samme tid. 3. De to ord kan være skrevet og ophængt i klassen og eleverne skal gå hen til ordet.

5 Et ord trænes. Fx cylinder. Læreren siger en sætning, og hvis denne svarer til ordet, siger eleverne ordet højt. Hvis sætningen ikke passer til ordet, siges intet. Et ord trænes. Fx affyret. Læreren siger en sætning, hvor ordet indgår. Nogle af disse sætninger give mening, andre ikke. Når en meningsfuld sætning siges, kan eleverne give Thumbs up or down eller sige ja eller nej. Raketten blev affyret lige efter midnat - thumbs up. Vi spiste en hotdog og affyrede 100 kr. - thumbs down. Elefanten blev affyret. - thumbs down. Et ord trænes. Fx materialistisk. Læreren siger to sætninger, hvor den ene stemmer overens med ordet. Når du er materialistisk, er det vigtigt, at kunne købe og anskaffe sig nye ting, oplevelser osv. Når du er materialistisk, er du meget optaget af, hvilket materiale forskellige ting er lavet af. Vælg mellem tre ord: migrerer, sameksisterer eller kalkulerer. Læreren siger en sætning, hvor et ord mangler. Eleverne gætter hvilket ord - mellem de tre nævnte. Disse ord er nogle nyligt lærte ord. Hvis der er borgerkrig et land, er der mange mennesker, der flygter og til et andet land.

6 1. Mundtligt. 2. Skriftligt. Afslut sætningen Læreren siger en sætning, som eleverne skal færdiggøre: Denne vase er så porøs, at.. Læreren var principfast, da eleven kom for sent i skole og.. 1. Mundtligt 2. Skriftligt. Ordjagt Skriftligt - lav en Ordjagt i et forprintet skema, hvor de nye ord indgår - evt. også synonymer eller forklaringsord. Eleverne laver disse, kopiere og giver andre elever mulighed for at finde ordene. Ordbingo X antal nyligt lærte ord vises på tavlen. Forberedelse til spillet: Eleverne får en bingoplade, de vælger og skriver nogle af ordene (antallet stemmer overens med antallet af felter.

7 Selve spillet: Læreren eller en elev trækker kort, hvor de forskellige ord er skrevet, eller er repræsenteret af en forklarende sætning eller synonym. Eleverne markerer med centicube eller overstreger et ord, hvis de har det på deres bingoplade. Når en vinder er fundet, starter et nyt spil, hvor man kan genbruge sin plade eller skrive en ny, hvor man vælger nye ord. Spillet kan også fungere via PC en. Til te hos kejseren Der er mange variationer af denne aktivitet. Eksempel: mad-kundskabsord Memory Ordkort produceres og eleverne spiller. Lære nye udsagnsord - gøre ord Eleverne går rundt i klassen. De synger/chanter en lille sætning: Jeg pejler med mit kompas. Jeg patruljerer grænsen. Når læreren siger frys, står alle som statuer og hører en ny sætning. Elevens ordbog Nye ord skrives i et hæfte - eller i et dokument. Ordet - definition - forklarende sætning. I grupper /parvis/ alene skriver eleverne forklarende sætninger. Sætninger, der giver en forklaring på ordets betydning. Ikke Jeg kan se en yacht - men Vi fik mulighed for at sejle en tur på havet i en stor flot yacht, der var ejet af en rigmand. Ordkort Det er en god ide, at disse nye lærte ord bliver skrevet på ordkort - størrelsen kan variere efter smag og behag. Så kan eleverne 1. Sortere disse ord i ordklasser. 2. Finde to, der har en forbindelse.

8 3. Hvis der er ekstra tid i slutningen af timen, kan enkelte ord repeteres. 4. CL øvelser. 5. Når eleverne skal lave skriftligt arbejde, kan de benytte ordene, der er synlige for alle. 6. Staveord. 7. Word Wizard. Klassen samler ord - en stjerne eller andet, hver gang en elev har hørt /set et af de nye ord.

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER A6 I SKOLE LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Kendskab til, identifikation og brug af 40 substantiver og 40 verber relateret til skolen. Øget ordforråd og træning af udtale. Sætningsdannelse og dialog.

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Ordforrådstilegnelse i fremmedsprog. CFU Hjørring

Ordforrådstilegnelse i fremmedsprog. CFU Hjørring Ordforrådstilegnelse i fremmedsprog CFU Hjørring Indhold og intention Fokus på ordforrådstilegnelsens vigtighed Hvorfor? Hvordan? Kort gennemgang af hvorfor Ideer til praksis. Hvorfor? Kommer det ikke

Læs mere

BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS

BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS BØJ UDSAGNSORD MED CITIBOIS Lektionsplan 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem omformuleres, hvis eleverne

Læs mere

Inspirationskatalog til sprogudviklende undervisning

Inspirationskatalog til sprogudviklende undervisning Hillerød Kommune Inspirationskatalog til sprogudviklende undervisning Dette inspirationskatalog er udviklet af lærere og vejledere i forbindelse med Projekt Læringsløft, der i perioden 2015-18 har været

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

ÅRSPLAN 2012/13 DANSK 2. KLASSE

ÅRSPLAN 2012/13 DANSK 2. KLASSE ÅRSPLAN 2012/13 DANSK 2. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL August september NB: Ramadan i august EID AL FITR 19.aug. REPETITION AF ALLE BOSTAVER, SANGE OG LÆSETEKSTER FRA 1. KL Oplevelsesbog s 4 13 Aktivitetsbog

Læs mere

Ordstafet. Grej. Tid. Undervisningsmål. Kort om undervisningsforløbet. Stafetløb med ord og ordklasser i naturen. 1 lektion

Ordstafet. Grej. Tid. Undervisningsmål. Kort om undervisningsforløbet. Stafetløb med ord og ordklasser i naturen. 1 lektion Ordstafet Stafetløb med ord og ordklasser i naturen. Fag:Dansk Klasse:4. - 6. klasse, 7. - 9. klasse Sted:Skov, Sø og å, Kyst og hav, By og kultur, Åbent land Årstid:Forår, Sommer, Efterår, Vinter Grej

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke.

At en film er humoristisk betyder, at den er sjov og måske lidt fjollet eller skør. Ulvene og fårene i filmen kan snakke. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL August september VI SKAL LÆRE HINANDEN AT KENDE Fortællertid Oplæsning Dialog At lytte til oplæsning (i - s- t) (konsonanter og vokaler) Sange,

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende.

Du skal lære. o o o o o. Om filmen. Filmen er en animationsfilm. Animation betyder at gøre noget levende. Du skal lære o o o o o At tale om, hvad der sker i filmen på dansk. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmen. At læse og forstå korte tekster om filmen på dansk. At skrive ord og sætninger om

Læs mere

10 teknikker til mere synlig læring

10 teknikker til mere synlig læring 10 teknikker til mere synlig læring Ved dine elever, hvad de har lært, når I afslutter et emne, en time, en skoledag? Kan de forklare det? Og kan de huske det ugen efter? For at opnå god læring, har eleverne

Læs mere

LED EFTER LED FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

LED EFTER LED FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER LED EFTER LED FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne eleverne i at finde 5 forskellige sætningsled og forklare sammenhængen mellem led og ordklasser. Grundled udsagnsled genstandsled hensynsled

Læs mere

Sprog og fag på Strandgårdskolen

Sprog og fag på Strandgårdskolen Sprog og fag på Strandgårdskolen Plan for oplæg 1. Præsentation 2. Vores viden og udfordringer 3. Brush up på genrepædagogik 4. Dele af genrepædagogikken i praksis 5. Opsamling og afslutning Udviklingen

Læs mere

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse

Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Bevægelse og motion inspirationsøvelser til Læring i bevægelse Tidsgruppe 0 10 minutter: Eleverne går tur i ring i modsat retning Eleverne får udleveret spørgsmålskort Når de mødes skal de svare på den

Læs mere

Matematikbingo. Lærerark

Matematikbingo. Lærerark Matematikbingo Lærerark I dette spil har eleverne selv mulighed for at få indflydelse på indholdet i opgaverne. Spillet tager udgangspunkt i det klassiske bingospil, men der medtænkt bevægelse, i og med

Læs mere

Lærervejledning til 7. klasses forløb.

Lærervejledning til 7. klasses forløb. Lærervejledning til 7. klasses forløb. Hele undervisningen i dette forløb er bygget op efter et bestemt mønster. Mønsteret er vigtigt at kende for at arbejdet trækker i samme retning. Derfor har jeg skrevet

Læs mere

Fabulous Fiction gennemførelsen

Fabulous Fiction gennemførelsen Fabulous Fiction gennemførelsen Lektionsplan Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse af disse måske skal nogle af dem yderligere

Læs mere

Bevægelse i klassen. med

Bevægelse i klassen. med Bevægelse i klassen med Indledning Sundhed og aktivitet At det er sundt at bevæge sig og være fysisk aktiv, kan vist ikke herske nogen tvivl om. I takt med at skolen fylder mere i børnenes og de unges

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Skriv overskrift til kapitlerne. En overskrift skal fortælle hvad kapitlet handler om. Kapitel 1: Kapitel 2: Kapitel 3: Kapitel 4: Kapitel 5: Kapitel 6: Kapitel 7: Kapitel 8: Kapitel 9: Kapitel 10: Kapitel

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

AKTIVE VERBER. - 2 ens sæt ordkort med infinitiv (I) - 2 ens sæt vendekort med præsens, imperfektum og perfektum (II) - 3 arbejdsark (kopi/www)

AKTIVE VERBER. - 2 ens sæt ordkort med infinitiv (I) - 2 ens sæt vendekort med præsens, imperfektum og perfektum (II) - 3 arbejdsark (kopi/www) G2 AKTIVE VERBER LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne verber, som alle kan udføres med kroppen. Stavning, sætningsdannelse, udtale. At få eleverne til at bruge kroppen, gætte og grine sammen,

Læs mere

Undervisningsforløb med varieret skrivning - 1

Undervisningsforløb med varieret skrivning - 1 Undervisningsforløb med varieret skrivning - 1 december 2014 Kristoffer Wiedemann Læringsmål: At kunne give og modtage respons. At kunne stille en tekst op i afsnit. At skrive varieret og spændende En

Læs mere

INSPIRATIONSKOMPENDIE

INSPIRATIONSKOMPENDIE INSPIRATIONSKOMPENDIE Aktivlæring i din undervisning Erhvervsskolekompendie Udarbejdet af ATiB Indledning. I dette kompendie finder du inspiration til inddragelsen af motion og bevægelse som et fagligt

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

At løse ligninger - og om at danne billeder i matematik

At løse ligninger - og om at danne billeder i matematik At løse ligninger At løse ligninger - og om at danne billeder i matematik Af projektmedarbejder Birgitte Ahrenfeldt, på baggrund af samarbejde med Flemming Lind, matematiklærer i 9. klasse på Herningvej

Læs mere

5. Retorik; skrive taler, hvor man inddrager argumentation og de forskellige appelformer.

5. Retorik; skrive taler, hvor man inddrager argumentation og de forskellige appelformer. Skrivekompetencer Genrebevidsthed 1. Reproduktion: a. Lad elever reproducere genrer, fx i forbindelse med processkrivning. Eleverne kan bruge en eksemplarisk tekst (fx en undersøgelse, artikel etc.) som

Læs mere

HVOR TIT? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE

HVOR TIT? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE G5 HVOR TIT? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE At få trænet brugen af vores gængse tidsadverbier som udtryk for, hvor tit noget sker. Udtale og ordforråd. Dialog, spørgsmål, svar. - Ordkort med

Læs mere

Staveløb. Bane: Figurbanen. Mellemtrin. Dansk. Organisering: Hold af 2 elever. Hvert hold har 3 felter på yderstregerne.

Staveløb. Bane: Figurbanen. Mellemtrin. Dansk. Organisering: Hold af 2 elever. Hvert hold har 3 felter på yderstregerne. Indhold Side 2: Staveløb Side 3: Bevæg de 120 hyppigste ord Side 4: Find flest ord Side 5: Gangetræning Side 6: 10er venner Side 7: Staveræs Side 8: Plus/minus leg Side 9: Gæt et bogstav Side 10: Find

Læs mere

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb Modul 1 Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler Program for modulet 1. Introduktion - 15 min. 2. Aktivitet 1-25 min. Stjerneløb i makkerpar 3. Aktivitet 2-25 min. Farvebaner 4. Elevopgave

Læs mere

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb

Modul 1. Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler. Introduktion Giv en kort introduktion til orienteringsløb Modul 1 Intro til orienteringsløb & kortets farver og symboler Program for modulet 1. Introduktion - 15 min. 2. Aktivitet 1-25 min. Stjerneløb i makkerpar 3. Aktivitet 2-25 min. Farvebaner 4. Elevopgave

Læs mere

Årsplan 8. Klasse Matematik Skoleåret 2017/18

Årsplan 8. Klasse Matematik Skoleåret 2017/18 Brush up - gennemgang af de fire regnearter og procentregning. Uge 33-36 Eleven kan anvende reelle tal og algebraiske udtryk i matematiske undersøgelser. Vi arbejder med individuelle øvelser og små afleveringer,

Læs mere

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse

Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Undervisningsforløb med billedromanen Emmely M i 5. klasse Af Mette Kjersgaard Andersen Dette undervisningsforløbs overordnede formål er at etablere en forståelse for genren fantastiske fortællinger. Hensigten

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING Cooperative Learning til matematik i overbygningen

LÆRERVEJLEDNING Cooperative Learning til matematik i overbygningen LÆRERVEJLEDNING Cooperative Learning til matematik i overbygningen Learnhow v/rikke Josiasen Dygtige elever, aktive elever, engagerede elever, sociale elever eller ikke Ved at bruge strukturerne fra cooperative

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære

Du skal se to film. o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper. Du skal lære Du skal se to film o De Fantastiske 3 o Orla Frøsnapper Du skal lære o o o o o At tale på dansk om karakterer i film. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. At læse og forstå korte tekster

Læs mere

Flashcard Aktivitäten und Spiele:

Flashcard Aktivitäten und Spiele: Flashcard Aktivitäten und Spiele: Flashcard Rätseln: Hæng seks flashcards på tavlen. Lav en lille beskrivelse af et af kortene, og lad børnene gætte, hvilket kort du mener. Øvelsen er god til at åbne ordene

Læs mere

GØR VERDEN STOR MED TILLÆGSORD

GØR VERDEN STOR MED TILLÆGSORD T2 GØR VERDEN STOR MED TILLÆGSORD FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Parvis - Ordkort til hhv. 2. og 3. kl. - 4 skilte med kategorier - Arbejdsark (kopi/www) At træne elevernes evne til at forstå og

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar.

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Bordet rundt Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Efter tur giver eleverne deres svar på arket, og giver pen og papir videre

Læs mere

Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl.

Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl. Forslag til program: Statistiske undersøgelser på kirkegården 3. kl. Forberedelse: (Ca. 5-6 timer) 1) Forforståelse: Hvad ved I om kirkegårde? (fælles) Udfyld et tankekort Tankekort om kirkegårde (Word).

Læs mere

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter

Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Katalog over sprogpædagogiske aktiviteter Aktivitet: Progressiv brainstorm Mål/hjælper til: At videndele i klassen i begyndelsen af et temaarbejde. Hjælper læreren med at vurdere elevernes her og nu viden

Læs mere

1. Hvordan tror du huset ser ud udenpå.

1. Hvordan tror du huset ser ud udenpå. Huset i Kragevig 1. Hvordan tror du huset ser ud udenpå. Tænk på de ting du får at vide om huset i bogen. Tegn huset med alle de ting du kan huske. Du skal tegne på et stykke A4 papir. 2. Lav huset i karton

Læs mere

JEG ER PÅ VEJ! - Ordkort - Sætningskort med spørgsmål. - Arbejdsark 1+2 (kopi/www)

JEG ER PÅ VEJ! - Ordkort - Sætningskort med spørgsmål. - Arbejdsark 1+2 (kopi/www) A3 JEG ER PÅ VEJ! LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE At forstå og kunne bruge de gængse ord og begreber, som har med den kollektive trafik og cyklister at gøre. At få flere faste udtryk ind under

Læs mere

Ude/inde 2.-9. klasse matematik (kan udvikles til andre fag) Talsalat

Ude/inde 2.-9. klasse matematik (kan udvikles til andre fag) Talsalat Ude/inde 2.-9. klasse matematik (kan udvikles til andre fag) Talsalat Alle deltagere står i en rundkreds med en person i midten. Alle deltagere i kredsen har en plads, enten ved et kryds på jorden, en

Læs mere

Lyrik - Poesiforløb over emnet: Kærlighed 7. klasse

Lyrik - Poesiforløb over emnet: Kærlighed 7. klasse Lyrik - Poesiforløb over emnet: Kærlighed 7. klasse Navn: Klasse Side 1 af 9 Verseskrivning Er verse-skrivning ikke svært? Jo, det ært. For når det ikke rimer spor bliver man sor. 1 1. Medbring et kærlighedstegn:

Læs mere

Var giraffen opfundet i gamle dage?

Var giraffen opfundet i gamle dage? Var giraffen opfundet i gamle dage? Af Niels Lund og Charlotte Pardi En bog om hvordan den videbegærlige Emma kører rundt med sin stakkels far, der lader sig rive med af Emma s nådesløse og småfolkelige

Læs mere

Lege egnet til danskundervisningen på mellemtrinet

Lege egnet til danskundervisningen på mellemtrinet Lege egnet til danskundervisningen på mellemtrinet Indholdsfortegnelse Dan ord... 2 Ordbold på figurbanen... 2 Staveræs på bogstavbanen... 3 Find flest ord på bogstavbanen... 4 Staveløb på figurbanen...

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Her følger en række opmærksomhedsfelter i relation til undervisningens form og elevens læring:

Her følger en række opmærksomhedsfelter i relation til undervisningens form og elevens læring: BRØK 1 Vejledning Udvidelsen af talområdet til også at omfatte brøker er en kvalitativt anderledes udvidelse end at lære om stadigt større tal. Det handler ikke længere bare om nye tal af samme type, som

Læs mere

1. bogstavejagt. FYSISKE RAMMER En skolegård

1. bogstavejagt. FYSISKE RAMMER En skolegård DANSK 1 skolen cykler 1. bogstavejagt 0.-3. klasse 10 forskellige bogstaver 10 poser eller plastiklommer 10 snore 1 kridt pr. gruppe I hver pose skal der være et antal ens bogstaver svarende til antallet

Læs mere

Sprogbaseret undervisning i de naturvidenskabelige fag. Jannie Høgh Jensen

Sprogbaseret undervisning i de naturvidenskabelige fag. Jannie Høgh Jensen Sprogbaseret undervisning i de naturvidenskabelige fag Jannie Høgh Jensen Formål Opnå indblik i: Hvordan læreren kan organisere klasserumskonteksten, så eleverne opnår faglig forståelse og sproglig udvikling

Læs mere

BYT TIL NYT FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

BYT TIL NYT FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER S24 BYT TIL NYT FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne stavning af korte ord med særlig fokus på lydering, udtale og bogstavrækkefølge. Parvis, hele klassen. At få opbygget et større ordforråd og

Læs mere

i fælles Færdigheder i fællesskab Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 3a - Drejebog - Færdigheder i fællesskab - s1 Indhold Fælles Mål Formål

i fælles Færdigheder i fællesskab Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? 3a - Drejebog - Færdigheder i fællesskab - s1 Indhold Fælles Mål Formål 3a - Drejebog - Færdigheder i fællesskab - s1 r e d e h FÆrdig skab i fælles Hvad KAN en aktiv medborger i fællesskaber? Færdigheder i fællesskab Indhold Gennem øvelser med kropssprog, statuebygning og

Læs mere

- med kortspil og legetøj

- med kortspil og legetøj - med kortspil og legetøj Dette hæfte er udarbejdet af Karina Pihl Færk og Maria Grove Christensen og tiltænkt FAMILIEMATEMATIK som inspiration til hyggelige matematiske spil og aktiviteter for 0.-2. årgangs

Læs mere

Tilsyn med mål 2 om bevægelse i Læringens organisering klasse oktober 2018

Tilsyn med mål 2 om bevægelse i Læringens organisering klasse oktober 2018 Tilsyn Hvilken effekt ønsker vi? Har vi et fælles? Hvilke succeskriterier har vi? Er udsætningerne til stede? Indgår succeskriterierne i planlægningen? Hvilken effekt ser vi i dagligdagen? = gennemført

Læs mere

Den dag mit sovedyr blev væk

Den dag mit sovedyr blev væk At berette En personlig beretning Vi læser MÅL Du kan skrive om en oplevelse, du har haft med dit sovedyr. Tal om... Hvilke sovedyr har I været rigtig glade for? Fortæl hvorfor. Læs sammen og tænk Den

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Skema m. ordforklaring.

Skema m. ordforklaring. Skema m. ordforklaring. Tegning Ord Brug ordet Brandbil Lav en sætning med ordet Stol Ordklasser. Kasser skuffer - ruse Substantiv navneord Adjektiv tillægsord Verbum udsagnsord Læg/ sorter ordkortene

Læs mere

Forløbsplan til. til undervisere i gymnasiet

Forløbsplan til. til undervisere i gymnasiet Forløbsplan til til undervisere i gymnasiet TEMA: Opmærksomhedsøkonomi, digitale forstyrrelser og adfærdsdesign FAG: Samfundsfag FORLØBET ER UDARBEJDET OG AFPRØVET AFAnders Moe, samfundsfags- og historielærer

Læs mere

Dansk og innovation. Titel på inspirationsforløb

Dansk og innovation. Titel på inspirationsforløb Dansk og innovation Fag Klassetrin Kompetenceområder Færdigheds- og vidensmålpar Kommunikation (dialog) Dansk Indskoling Kommunikation og Fremstilling Eleven kan veksle mellem at lytte og ytre sig Eleven

Læs mere

Formula 1. Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem slå gloserne fra, når de læser teksten.

Formula 1. Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem slå gloserne fra, når de læser teksten. Formula 1 Niveau 5. klasse Varighed 10-12 lektioner Om forløbet Formula 1 handler om motorsport og har fokus på ordforråd, der handler om biler og racerløb. Eleverne skal også både lytte og læse til tekster

Læs mere

T-1.24; Spil læg 3 til.

T-1.24; Spil læg 3 til. T-1.24; Spil læg 3 til. Faglige mål: Addition. At SPØRGE og SVARE i, med, om matematik. At omgås SPROG og REDSKABER i matematik. Lektionsmål: * Kan adderer med 2 og 3. * Stiller spørgsmål, der er relevante

Læs mere

Lektiepolitik på OLF

Lektiepolitik på OLF Lektiepolitik på OLF Som en naturlig del af et skoleliv, indgår lektier også her på OLF. Det skal ikke bare være lektier for lektiernes skyld, men selvfølgelig noget der giver mening, i forhold til det

Læs mere

Du skal se en film om en familie: Det lille lam. Hvem er med i din familie? Tegn din familie:

Du skal se en film om en familie: Det lille lam. Hvem er med i din familie? Tegn din familie: Du skal se en film om en familie: o Det lille lam Hvem er med i din familie? Tegn din familie: Filmen til dette emne handler om familie. Forklar eleverne, hvad begrebet familie betyder. Tal om, hvem eleverne

Læs mere

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Tag 1 fat på sproget Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Samarbejde At tilegne sig et nyt sprog er vanskeligt og for de fleste en lang, omstændelig proces. Vi tror på, at det er muligt

Læs mere

Undervisningsaktiviteter

Undervisningsaktiviteter Ordklasser - Gennemførelse Undervisningsaktiviteter Hvad gør læreren? Lektion 1-2 Hvad er udsagnsord? Læringsmål: Læreren gør læringsmål og formål klart for eleverne. Eleven kan vise, hvad udsagnsord er.

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

WHAT CAN I DO? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

WHAT CAN I DO? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER E27 WHAT CAN I DO? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER At træne verber, som alle kan udføres med kroppen. Stavning, sætningsdannelse, udtale. At få eleverne til at bruge kroppen, gætte og grine sammen,

Læs mere

AT LØSE LIGNINGER og om at danne billeder i matematik

AT LØSE LIGNINGER og om at danne billeder i matematik AT LØSE LIGNINGER og om at danne billeder i matematik - af Birgitte Ahrenfeldt, på baggrund af samarbejde med Flemming Lind, matematiklærer i 9. klasse på Herningvej Skole, skoleåret 2011/2012-9. klasse

Læs mere

Nogle elever lærer bedst teori, når de får mulighed for at bruge hele kroppen i undervisningen

Nogle elever lærer bedst teori, når de får mulighed for at bruge hele kroppen i undervisningen Gøre/Røre Kort Vejledning Denne vejledning beskriver øvelser til Gøre/røre kort. Øvelserne er udarbejdet til både de kinæstetisk, taktilt, auditivt og visuelt orienterede elever. Men brugeren opfordres

Læs mere

LURE BOG FOR TOSPROGEDE

LURE BOG FOR TOSPROGEDE Læring Undring Refleksion - Evaluering Velkommen til din LURE bog LURE er en forkortelse og står for: Læring Undring Refleksion Evaluering Hvorfor skal du bruge LURE? Der er i dag større og større krav

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Gennemførelse Gennemførelsen af forløbet er beskrevet med afsæt i en lektionsplan.

Gennemførelse Gennemførelsen af forløbet er beskrevet med afsæt i en lektionsplan. Gennemførelse Gennemførelsen af forløbet er beskrevet med afsæt i en lektionsplan. 1. - 2. lektion overblik: Læreren præsenterer temaet og sætter eleverne i gang med at planlægge deres rejse. Eleverne

Læs mere

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Kort med pronominer (1) præpositioner + 5 blanke (3)

LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Kort med pronominer (1) præpositioner + 5 blanke (3) R2 GODNAT LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE - Kort med pronominer (1) Faste udtryk for godnat-rutiner - Kort med verber + 5 blanke både som hele sætninger og (2) Parvis, mindre grupper eller

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen?

Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Vejledning til forløbet: Hvad er chancen? Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne er blevet til på baggrund af

Læs mere

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK

Excel regneark. I dette kapitel skal I arbejde med noget af det, Excel regneark kan bruges til. INTRO EXCEL REGNEARK Excel regneark Et regneark er et computerprogram, der bl.a. kan regne, tegne grafer og lave diagrammer. Regnearket kan bruges i mange forskellige sammenhænge, når I arbejder med matematik. Det kan gøre

Læs mere

Årsplan for engelsk 6. klasse Skoleåret 2016/17

Årsplan for engelsk 6. klasse Skoleåret 2016/17 Årsplan for engelsk 6. klasse Skoleåret 2016/17 Undervisningen tilrettelægges med udgangspunkt i Undervisningsministeriets Fælles Mål. Kommunikation og interkulturel kompetence er centrale mål for undervisningen

Læs mere

Årsplan Hvid PERIODE/ UGER EMNE/OMRÅDE OM FORLØBET MATERIALE FOKUS 33-35

Årsplan Hvid PERIODE/ UGER EMNE/OMRÅDE OM FORLØBET MATERIALE FOKUS 33-35 Årsplan 2018-19 Hvid PERIODE/ UGER EMNE/OMRÅDE OM FORLØBET MATERIALE FOKUS 33-35 Forældremød e uge 35 Emne: Mig selv og min familie Vi taler om og tegner vores familie, snakker om hvor vi bor (husnr. og

Læs mere

- et undervisningsmateriale til dansk som andetsprog

- et undervisningsmateriale til dansk som andetsprog - et undervisningsmateriale til dansk som andetsprog De følgende sider er et uddrag fra kopimaterialet Fart på dansk Ord og begreber med CL. Materialet henvender sig til elever i hele skoleforløbet. Fart

Læs mere

Temadag for undervisere i FVU for tosprogede med fokus på ordforråd. Workshop Gråzonesprog

Temadag for undervisere i FVU for tosprogede med fokus på ordforråd. Workshop Gråzonesprog Temadag for undervisere i FVU for tosprogede med fokus på ordforråd Workshop Gråzonesprog Hvordan kan vi aktivere og udnytte kursisternes sproglige og faglige viden, og inddrage flersproglige resurser

Læs mere

StÆrke fællesskaber. Skab stærke fællesskaber. Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1.

StÆrke fællesskaber. Skab stærke fællesskaber. Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1. 1a - Drejebog - Stærke fællesskaber - s1 StÆrke fællesskaber Hvad GØR en aktiv medborger for fællesskab? Skab stærke fællesskaber Indhold I denne øvelsesrække får deltagerne opgaven: Hvad vil I gøre for

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Skriv de ord, du kan se på billederne:

Skriv de ord, du kan se på billederne: I skal se to film o o Den lille fugl og bladet Den lille fugl og egernet Skriv de ord, du kan se på billederne: Filmene til dette emne handler om naturen. Forklar eleverne, hvad begrebet natur betyder.

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

HVAD MED HVAD? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE

HVAD MED HVAD? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE M3 HVAD MED HVAD? LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE Kobling af verber og substantiver ifm. hjemlige sysler i køkkenet. Øget ordforråd og træning af udtale. Sætningsdannelse og dialog. - 2 ens

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

Årsplan for danskundervisning på Den Skandinaviske Skole I Maputo April, Maj, Juni 2015

Årsplan for danskundervisning på Den Skandinaviske Skole I Maputo April, Maj, Juni 2015 Årsplan for danskundervisning på Den Skandinaviske Skole I Maputo April, Maj, Juni 2015 Af Katja Dollerup Schmidt Poulsen Børnene der modtager dansk-undevisning på den Skandinaviske Skole i Maputo er spredt

Læs mere

Oplæg til gruppen Kræft til Krafter, sept 2012, udarbejdet af Mark Spence, trænende ergoterapeut, Træning og Rehabilitering Horsens Kommune Deltager:

Oplæg til gruppen Kræft til Krafter, sept 2012, udarbejdet af Mark Spence, trænende ergoterapeut, Træning og Rehabilitering Horsens Kommune Deltager: Oplæg til gruppen Kræft til Krafter, sept 2012, udarbejdet af Mark Spence, trænende ergoterapeut, Træning og Rehabilitering Horsens Kommune Deltager: 14; varighed 1,5 time Introduktion: mit baggrund som

Læs mere

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING. Alfabeta

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING. Alfabeta Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING Alfabeta Læs verden Lærervejledning Læs verden er et læsemateriale, der består af en bog med læse, skrive og mundtlige

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN NEJ TIL MAASTRICHTTRAKTATEN INDHOLD INTRO (ARK 1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE

Læs mere

Symbolstøttet læringsmiljø. Vivi Løkkegaard Åbent Værksted Marts 2019

Symbolstøttet læringsmiljø. Vivi Løkkegaard Åbent Værksted Marts 2019 Symbolstøttet læringsmiljø Vivi Løkkegaard Åbent Værksted Marts 2019 Skabe sammenhæng mellem de læringsmaterialer vi bruger i dagligdagen og elevernes kommunikationshjælpemidler Overvejelser ved valg af

Læs mere

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden.

Modellering. Matematisk undersøgelse af omverdenen. Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Modellering Matematisk undersøgelse af omverdenen. 1 Modellering hvad? Matematisk modellering kan opfattes som en matematisk undersøgelse af vores omverden. Matematisk modellering omfatter noget udenfor

Læs mere

Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse.

Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse. Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse. FRA FORENKLEDE FÆLLES MÅL Kommunikation vedrører det at udtrykke sig med og om matematik og at sætte sig ind i og fortolke andres udtryk med og om

Læs mere

Den moderne kulturelle skole Skolekode: Tilsynsførende: Dorthe Kirkeby Bæhrenz. Til skolens forældre og bestyrelse.

Den moderne kulturelle skole Skolekode: Tilsynsførende: Dorthe Kirkeby Bæhrenz. Til skolens forældre og bestyrelse. Til skolens forældre og bestyrelse. Jeg kan bekræfte, at undervisningssproget på skolen er dansk, og at skolens undervisning står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, herunder at den forbereder

Læs mere

Anja Qvist GANG I. grammatik. med CL. Cooperative Learning. Dansk 5. klasse Elevhæfte

Anja Qvist GANG I. grammatik. med CL. Cooperative Learning. Dansk 5. klasse Elevhæfte Anja Qvist GANG I grammatik med CL 5 Cooperative Learning Dansk 5. klasse Elevhæfte Indhold Komma, basisregler...side 3 Udsagnsords bøjning 2... side 12 fat om fejlen R-problemer, nutids-r... side 20 Navneords

Læs mere