Inspiration til undervisningsforløb om. til lærere i grundskolen ( klasse)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspiration til undervisningsforløb om. til lærere i grundskolen ( klasse)"

Transkript

1 Inspiration til undervisningsforløb om til lærere i grundskolen ( klasse) FAG: Tværfagligt forløb med dansk, samfundsfag og historie. FORLØBET ER UDARBEJDET AF: Morten Samsø Schmidt (samfundsfag og historie) og Malene Arp (dansk). FORLØBET INDDRAGER FØLGENDE KAPITLER FRA LIKE: 4.1 Fake news og informationskvalitet. 4.2 Spredning af fake news. 4.3 Gruppetænkning forstærker fake news. KORT OM FORLØBET: Som lærer kan man vælge at gennemføre enkelte kapitler, da hvert kapitel er planlagt med både formål og fælles mål for de enkelte fag. Forløbet er udformet således, at eleverne efter at have arbejdet med de tre kapitler bliver i stand til at lave en afsluttende opgave, hvor de skal svare på følgende problemstilling: Fake news og misinformation udfordrer den demokratiske debat og styreform. Hvordan sikrer vi, at den demokratisk debat fremadrettet ikke bliver styret af fake news og misinformation? Fake news og informationskvalitet Kapitlet 4.1 Fake news og informationskvalitet giver eleverne et indblik i, hvordan sensationsstof er blevet brugt til at sælge historier helt tilbage til Det nye er, at fake news fylder mere i nyhedsbilledet i dag og kan spredes langt hurtigere ved hjælp af sociale medier. Teksten præsenterer eleverne for en række kendetegn ved fake news, som eleverne skal bruge til at løse opgave 1 og 2. Som redskab til at kunne definere og analysere fake news og misinformationer bliver eleverne introduceret for Skala over informationskvalitet fra sandhed til fake news. Kapitlet indeholder to opgaver, en øvelse og en case. Tid: 4-8 lektioner. Fag: Dansk og samfundsfag. Formålet er: - at eleven lærer at finde, forstå og vurdere information. - at eleven kan anvende produktionsværktøjer til at kommunikere med nye medier og formater. - at eleven bliver bevidst om, hvordan fake news og misinformation udfordrer den demokratiske debat og styreform.

2 Fælles mål Samfundsfag Dansk Eleven skal opnå en forståelse for, hvordan forskellige aktører kan bruge forskellige medier til at påvirke den politiske dagsorden og beslutninger, samt hvordan de selv bliver påvirket af medier og mediebrug, og hvordan de kan bruge medier til at få information og selv påvirke politiske processer og beslutninger. Informationssøgning fokuserer på, at eleven kan finde relevante kilder til at belyse samfundsfaglige problemstillinger. Eleven kan vurdere en tekst i lyset af tekstens samtid. Eleven har viden om enkle metoder til at afdække virkemidler i en tekst. Eleven kan deltage i samtale om teksters kvalitet. Eleven skal tilegne sig kompetencer i kritisk at analysere og vurdere digitale produkters indhold og måde at repræsentere verden på. Forløbsbeskrivelse Eleven har enten læst side hjemme, eller teksten læses i fællesskab i klassen (evt. guidet fælleslæsning). Læreren læser teksten højt, og eleverne følger med i teksten. Højtlæsningen sikrer, at tempoet bliver sænket lige nok til, at eleverne kan nærlæse og opfatte ting i teksten, som de normalt ikke ville have lagt mærke til. Eleven understreger og noterer undervejs i teksten, fx ting de undrer sig over eller finder interessant. Undervejs i læsningen bliver der holdt pauser, således at der er plads til elevernes spørgsmål, fælles refleksion og samtale om teksten. Læreren har ansvaret for at facilitere samtalen og stille de gode spørgsmål, der åbner op for teksten og samtalen. Første pause: Med beretninger om flagermusemennesker gik The Sun skridtet videre end tabloide sensationshistorier for at få flere læsere. Lærerstillede spørgsmål: Hvilke former for retoriske kneb bruges til at overbevise læseren i The Sun s historie? (videnskabelig opdagelse, teleskop, forskere)? Hvad er formålet med historien? (salg af aviser, markedsandele) Hvordan vil du afgøre, om historien er sand eller falsk? Anden pause: Fra fake news er ikke en nyhed til.., der er suppleret med vidnesbyrd i form af manipuleret billed-og videomateriale. Lærerstillede spørgsmål Hvordan kan vi definere fake news? Fake news er ikke nyt, men spredningspotentialet og påvirksningsgraden er anderledes digitalt. Hvilken betydning har det? Hvad er en nyhed?

3 Hvorfor tror du, at danskerne har større tiltro til deres egen evne til at identificere fake news sammenlignet med andre EU-borgere? Tredje pause: Afsnittet Skala over informationskvalitet til Zone 1 i sandhedszonen. Lærerstillede spørgsmål Hvad vil det sige at være informeret om noget? Hvad vil det sige at være misinformeret? Hvilke udfordringer er der i at være misinformeret? Fjerde pause: Afsnittet: Zone 1 sandhedszonen, Zone 2 Gråzonen og Zone 3 Vildledningszonen. Lærerstillede spørgsmål Har I oplevet eksempler på framing? Hvilke fordele og ulemper kan der være ved framing? Giv eksempler på rygter, der har fået indflydelse på folks opfattelse af en sag eller en enkeltperson. OPGAVE 1 s. 129: Hvordan ved du, om en historie, du læser på nettet eller sociale medier, er sand? Organisering: 4-5 elever i hver gruppe. Materialer: Eleverne skal producere en plakat. Det kan både være digitalt eller analogt, så der skal bruges fx pap eller et program, som er anvendeligt til plakater fx Canva (gratisprogram). I denne opgave skal eleverne først diskutere, hvilke kendetegn de forbinder med fake news. Har de selv oplevet fake news? Hvordan fandt de ud af, at det var fake news? Hvordan vil de råde andre til at være opmærksomme på fake news? Når eleverne har fundet nogle kendetegn, skal de fremstille en plakat, som giver gode råd til jævnaldrende om, hvordan de skal være opmærksomme på fake news. Her er det oplagt, at man indledningsvis taler med eleverne om, hvilke virkemidler der skal være på en plakat. Hvad fungerer, og hvad fungerer ikke? Opgaven afrundes ved, at eleverne præsenterer deres produkter. Mulighed for udvidelse, s.130: Øvelse til Skala og informationskvalitet - Fra sandhed til fake news. Materialer: Eksempler på tekster til de tre zoner Dette er en øvelse, læreren kan lave, når eleverne er blevet præsenteret for de tre zoner. Klassen bliver introduceret for forskellige udsagn, der hører til de forskellige zoner. Læreren kan vælge at læse udsagnene op eller vise dem på tavlen. Læreren markerer tre zoner i klasseværelset, og navngiver dem zone 1, zone 2 og zone 3 som i bogen. Det kan fx være højre side, midten og venstre side eller tre af hjørnerne. Efter hvert udsagn skal eleverne stille sig hen til den zone, som de mener, at udsagnet hører til. Når alle eleverne har placeret sig ved den zone, de mener, udsagnet hører til, taler man fælles i klassen om, hvorfor de forskellige zoner er valgt.

4 OPGAVE 2 s. 131: Vurdering af fake news Organisering: 4-5 elever i hver gruppe. Materialer: Computer og papir. Eleverne går sammen i grupper på 4-5 elever. Med udgangspunkt i spørgsmålet på side 131: Find 2-3 eksempler på fake news på nettet. Hvordan kan I vurdere, at de er fake news?, skal eleverne nu lave en analyse af fake news. Til analysen kan eleverne benytte plakaterne med gode råd, som de har lavet i opgave 1 samt Skala over informationskvalitet - fra sandhed til fake news. Alle historierne fordeles på fem borde. Herefter får eleverne mulighed for at gå rundt og læse hinandens historier og analyser. Forløbet afsluttes med en fælles opsamling. Case 1, s. 133: Politikker fundet død Organisering: To elever i hver gruppe. Materialer: Laswells kommunikationsmodel. Læreren gennemgår danskfaglig viden om læsning af netbaserede tekster med udgangspunkt i Laswells kommunikationsmodel. Eleverne læser teksten Politikker fundet død sammen og finder eksempler på, at historien er fake news. Her kan eleverne benytte de tre tip på side 134 og de gode råd fra plakaterne fra opgave 1 samt Skala over informationskvalitet - fra sandhed til fake news. Forløbet afsluttes med en fælles dialog, hvor eleverne først fortæller om nogle af de fejl, de har fundet, og hvor de har placeret historien på skalaen. Herefter kan der med udgangspunkt i den aktuelle historie tales om, hvordan man bør forholde sig til fake news. Her kan læreren bruge følgende spørgsmål: - Hvordan forholder Johanne Schmidt-Nielsen sig til historien? - Er det en fornuftig måde hun reagerer på? - Hvordan forholder hendes venner sig til historien? - Hvad ville du gøre, hvis du var Johanne Schmidt Nielsen? - Hvordan synes du, man bør reagere på opslaget? (Kommentere, dele, like, ingenting). Spredning af fake news Kapitlet 4.2 Spredning af fake news giver eleverne et indblik i motiverne bag spredningen af fake news gennem brug af satire, skjult reklame, webtrafik og clickbaits samt propaganda. Her lægges der vægt på, hvordan digitale medier i høj grad åbner op for misinformationer, fordi alle har mulighed for at lægge fortællinger op på Facebook, Instagram, Youtube, Snapchat eller Twitter, og dermed kommer brugerne til at fungere som potentielle medieproducenter. Samtidig lægger teksten vægt på, hvordan medieudviklingen udfordrer pressens rolle som fjerde statsmagt.

5 Afsnittet Visuel manipulation sætter fokus på, hvordan man med stadig mere avanceret teknologi kan manipulere med billeder og dermed udbrede fake news. I opgave tre får eleverne indblik i, hvordan man kan arbejde med billedmanipulation, herunder memes. Til sidst introduceres eleverne for Bots og disses bidrag til spredning af fake news. Kapitlet indeholder tre opgaver, en case og en øvelse. Tid: 4-8 lektioner. Fag: Dansk, samfundsfag og historie. Formålet er: - at eleven bliver bevidst om, hvordan fake news spredes, og hvad ideen med fake news er. - at eleven får viden om og kendskab til begreberne clickbait, propaganda, public service, meme og bots. - at eleven lærer at forholde sig analytisk og kildekritisk til nyheder på nettet. Fælles mål Dansk - Eleven har viden om virkemidler, grafisk design og efterproduktion. - Eleven har viden om metoder til vurdering af teksters formål og perspektiv. - Eleven kan gennemføre en målrettet analyse af en tekst. - Eleven har viden om metoder til at sætte tekster i relation til aktuelle problemstillinger. Samfundsfag Eleven kan diskutere aktørers brug af medier til at påvirke den politiske dagsorden og beslutninger. Eleven kan formidle resultater af en gennemført undersøgelse. Historie Eleven kan forklare valget af kildekritiske begreber til analyse af historiske spor, medier og udtryksformer. Eleven kan forklare historiske forandringers påvirkning af samfund lokalt, regionalt og globalt. Forløbsbeskrivelse Læreren læser teksten på s højt. Eleverne understreger og noterer undervejs i teksten de ting, de finder interessante. Når teksten er læst gennemgås fokusordene Clickbait og propaganda. Læreren kan eventuelt vise og gennemgå eksemplet nedenfor: Eksempel på en Clickbait: Overskrift: Du har vasket dit tøj forkert hele livet: De her råd kan nok redde din næste tøjvask Historien: Du skal bruge forskellig sæbe til hvid vask, kulørt vask og uld.

6 OPGAVE 1 s. 137: Clickbait-jagt Organisering: 4-5 elever i hver gruppe. Materialer: Computer og tavle. Eleverne går sammen i grupper på 4-5 elever og går på nyhedsmedierne eller Facebook-profiler og finder to-tre eksempler på clickbaits. Eleverne lægger deres clickbaits op på en fælles tavle, fx i en padlet ( Herefter gennemgås de forskellige clickbaits, og efter gennemgangen stemmer klassen om, hvilken clickbait de mener, er bedst. Efter afstemningen gennemgås de tre clickbaits, der har fået flest stemmer. Lærerstillede spørgsmål: Hvorfor er det netop de tre, der har fået flest stemmer? (Vurder og begrund) Hvad er kendetegnende for et godt clickbait? Hvordan gennemskuer man et clickbait? CASE 1 - s : To eksempler på propaganda Organisering: To elever i hver gruppe. Materialer: Den lille guldbog om kildekritik I denne opgave skal eleverne lave en kildekritisk analyse af de to eksempler på propaganda. Her skal de benytte 7 spørgsmål, du skal stille kilden fra Den lille guldbog om kildekritik fra Rigsarkivet. Casen afsluttes med en fælles opsamling, der kan tage udgangspunkt i følgende spørgsmål: Hvorfor tror du, der går 70 år, før det kommer frem, at historien om Benjamin Franklins brev er falsk? Hvorfor tror du, kolokol-russia.ru har valgt at bringe historien om dyrebordeller i Danmark? Hvorfor tror du, Politiken vælger at trykke historien? Medier er motorveje for misinformation og Visuel manipulation Læreren læser teksten på s højt. Eleverne understreger og noterer undervejs i teksten de ting, de finder interessante. Når teksten er læst gennemgås fokusordene Public service og meme. OPGAVE 2 s. 140: Hvor får du dine nyheder fra? Organisering: individuel, to og to. Materialer: Computer, Excel. I denne opgave skal eleven lave en analyse af nyhederne i sit Facebook-feed (eller et andet socialt medie, hvis eleven ikke er på Facebook, fx Twitter, Snapchat eller Instagram). Eleven kan tage udgangspunkt i følgende: Hvilke nyheder deles af dig og dine venner? Lav en kategorisering af de første 30 nyheder i dit feed, og inddel dem i forskellige genrer fx: Mode, sport, kendte, politik, tv, underholdning mv. Lav et søjlediagram over den indsamlede data. Herefter skal eleven overveje, hvordan nyhedsfeedet stemmer overens med elevens eget selvbillede. Herefter deler eleverne deres statistikker med deres sidemakker for at se på, hvilke områder de er forbundne. Opgaven afsluttes med, at eleverne to og to gennemgår deres nyhedsfeed, og tager stilling til, om de har tillid til de medier, organisationer eller enkeltpersoner, de følger. Hvorfor/hvorfor ikke?

7 OPGAVE 3 s. 142: Billedmanipulation Organisering: To og to. Materialer: Computer, fx Photopea (Skoletube), Den lille guldbog om kildekritik. I denne opgave skal eleverne arbejde med billedmanipulation. For at kunne besvare spørgsmålene kræver det: - at eleverne indledningsvist har undersøgt det oprindelige billedes tilblivelse. - at eleverne bliver introduceret for Angela Merkels rolle under flygtningekrisen at eleverne bruger deres viden fra arbejdet med kildekritik. Til spørgsmål 4, hvor eleverne skal konstruere et billede og en historie med et budskab, skal eleverne undersøge den valgte politikers holdning. Til at konstruere billedet kan eleven fx anvende programmet Photopea (Skoletube). Robotter spreder fake news Læreren læser teksten på s. 143 højt. Eleverne understreger og noterer undervejs i teksten de ting, de finder interessante. Når teksten er læst gennemgås fokusordet Bots. OPGAVE 4 s. 143: Hvad gør vi med bots, der minder om mennesker? Organisering: To grupper, fire grupper, to og to. Materialer: Computer og papir, Toulmins argumentationsmodel og de tre appelformer (Etos, logos, patos). I denne opgave skal eleverne finde argumenter for og imod bots. Klassen deles op i to grupper. Den ene gruppe får til opgave at finde argumenter for bots, og den anden gruppe finder argumenter imod bots. Eleverne kan tage udgangspunkt i spørgsmålet på s. 143: Bør det være forbudt at bruge bots, der lader som om, de er mennesker på de sociale medier? Hvorfor/hvorfor ikke? Teksten Robotter spreder fake news forholder sig overvejende kritisk til bots, så særligt gruppen, der skal argumentere for bots, skal søge informationer på nettet. Eleverne skal finde ca. 10 argumenter for og imod. De kan med fordel benytte Toulmins argumentationsmodel. Eleverne inddeles nu i fire grupper: to grupper, der er for bots, og to grupper, der er imod bots. Der stilles fire stole op, og en fra hver gruppe, sætter sig på stolen. Resten af gruppen (team) stiller sig bagved deres repræsentant. Der vælges en interviewer evt. læreren. De fire repræsentanter får nu mulighed for at fremføre deres argumenter for og imod. Ideen med teamet er at hjælpe repræsentanten, når denne løber tør for argumenter. Det er muligt at skifte plads undervejs. Hvis man ønsker at skifte plads, prikker man repræsentanten på skulderen og skifter plads. Det er vigtigt, at det understreges, at det kun er repræsentanterne, der har taleret, og kun når intervieweren giver den pågældende ordet. Teamet bagved kommunikerer kun via skrift. Øvelsen afsluttes, når der ikke er flere nye argumenter, og det er interviewerens opgave at samle op på debatten.

8 Eleverne slutter øvelsen af med at skrive et debatindlæg, hvor de forholder sig til bots påvirkning af samfundet. Debatindlægget skrives sammen to og to. Gruppetænkning forstærker fake news Dette kapitel giver forskellige eksempler på, hvordan gruppedynamikker kan forstærke udbredelsen af fake news. Med udgangspunkt i begrebet truthiness får eleverne indblik i forskellige psykologiske mekanismer, der er med til at give en forklaring på, hvordan gruppetænkning forstærker fake news. Eleverne bliver introduceret for fokusordene bekræftelsesbias, overbevisningsekko, blå løgne konspiration, tribalisme og mistillid, som blandt andet bruges til at forklare, hvordan begrebet alternative fakta og accepten af dem kan forstås. Kapitlet lægger op til, at eleverne forholder sig kritisk til de forskellige former for gruppetænkning, som er undergravende for retsstaten og demokratiet. Afsnittet Konspirationstænkning indeholder også begrebet faktaresistens og forholder sig problematiserende til, hvordan kritisk sans kan kamme over i et paranoidt blik på verden. Her er det vigtigt, at man som lærer skelner mellem kritisk sans og kildekritik, som er baseret på en metodisk tilgang til kilder og ikke en synsning. I forhold til både casen og opgaverne er nogle af kodeordene til at bekæmpe fake news: kildekritik, dialog, fællesskab, fokus på hvad man deler, hvorfor man deler og med hvem man deler ting på nettet. Det er vigtigt, at læreren inddrager elevernes egne erfaringer og oplevelser med og på de sociale medier. Kapitlet indeholder en case og tre opgaver. Tid: 4-6 lektioner Fag: Dansk og samfundsfag. Formålet er: - at eleven får indblik i, hvordan vi som individer bliver påvirket af forskellige grupperinger. - at eleven lærer at gennemskue fake news og bliver bevidst om de psykologiske mekanismers rolle i gruppetænkning. - at eleven bliver en kompetent mediebruger. Fælles mål Samfundsfag Dansk Eleven kan analysere sociale grupper og fællesskabers betydning for socialisering og identitetsdannelse. Eleven har viden om informationssøgning, herunder med digitale medier. Eleven har viden om digitale teknologiers kommunikationsmuligheder. Eleven har viden om retoriske virkemidler, talehandlinger og positionsring. Eleven kan organisere samarbejde om fremstilling. Læsevejledning til s Læreren læser teksten højt, og eleverne følger med i teksten. Højtlæsningen sikrer, at tempoet bliver sænket lige nok til, at eleverne kan nærlæse og opfatte ting i teksten, som de normalt ikke ville have lagt mærke til. Eleverne understreger og noterer undervejs i teksten, fx ting, de undrer sig over eller

9 finder interessant. Undervejs i læsningen bliver der holdt pauser, således at der er plads til elevernes spørgsmål, fælles refleksion og samtale om teksten. Læreren har ansvaret for at facilitere den dialogiske samtale og stille de gode spørgsmål, der åbner op for teksten og samtalen. Støttespørgsmål til læreren: Prøv selv at komme med eksempler på bekræftelsesbias fra din egen hverdag. Del dine oplevelser med din sidemand. Overvej om begrebet Blå løgne kommer til udtryk i andre grupperinger i samfundet end politiet, som teksten tager udgangspunkt i. Tribalisme kædes sammen med Donald Trumps indsættelse i 2017 for at forklare Trumps udtalelser om vejrforhold og menneskemængde. Hvordan skal vi forholde os til stammetænkning, og hvordan kan vi sikre, at stammetænkning ikke udbredes? Se evt. videoen Teis lider af en sjælden sygdom: Faktaresistens Overvej, hvordan Trump skaber en historie om klimadebatten, som er markant forskellig fra resten af Europas fortælling om klimaets udvikling og tilstand. CASE 1 s. 146: Alternative kendsgerninger Organisering: Grupper af fire. Materialer: Computer. Efter at have læst casen skal eleverne gå sammen i grupper på fire og med udgangspunkt i fokusordene blå løgne, bekræftelsesbias og tribalisme forklare/diskutere/debattere, hvorfor der er grupper, der vælger at tro på Trumps beskrivelse af hans indsættelse. Casen afsluttes med en fælles opsamling med udgangspunkt i den dialogiske samtale. Læsevejledning til s Eleverne fortsætter i deres firemandsgrupper og læser teksten sammen med brug af læseroller. En elev læser, en anden giver et resumé af teksten, en tredje noterer svære ord, som efterfølgende slås op i en ordbog, og den fjerde stiller spørgsmål til det teksten, som til sidst besvares fælles i gruppen. OPGAVE 1 s. 148: Konspirationstænkning og mistillid Organisering: Grupper af fire. Materialer: Computer, til produktion af de multimodale produkter kan programmer fra Skoletube anvendes til podcast kan fx bruges Soundation på Skoletube. I denne opgave skal eleverne producere et multimodalt produkt (podcast, kortfilm eller nyhedsudsendelse). De skal nu forklare og problematisere konspirationstænkning og alternative kendsgerningers betydning for mistilliden til demokratiet. Eleverne kan inddrage viden om andre konspirationsteorier som fx Flat earth, 9/11, månelandingen, hvem dræbte John F. Kennedy mv. Eleverne skal inddrage fokusordene på s. 144 i deres produkt. Produkterne vises i klassen og lægges på en fælles kanal.

10 OPGAVE 2 s.150: Kampen mod fake news Organisering: To og to. Materialer: Computer og analyse af nyhedsfeed. I denne opgave er formålet, at eleverne får en indsigt i fake news i deres egen færden på de sociale medier. Eleverne skal være sammen to og to. Inden eleverne begynder på opgaven, er det en god ide, at læreren sikrer sig, at alle eleverne ved, hvad bekræftelsesbias, overbevisningsekko og tribalisme betyder. Disse tre fokusord skal eleverne bruge i opgaven. Eleverne skal undersøge deres feed og de newsfeed, som de tidligere har analyseret i kapitel 4.1 opgave 1. Her skal de prøve, om de kan tilføje et eller flere af de tre fokusord til de opslag, som er delt i deres feed. Når eleverne er færdige, gennemgås deres fund i en fælles samtale i klassen. Herefter skal eleverne parvis forsøge at skrive tre gode råd, som de kan bruge for at minimere spredningen af fake news. Eleverne kan evt. skrive dem på en padlet eller post-it-sedler, som de sætter på en tavle. Afslutningsvis samles op på de gode råde, og klassen finder i fællesskab de bedste tre råd, som de kan bruge, når de er på de sociale medier og skal undgå spredning af fake news. OPGAVE 3 s. 150: Rygtedannelse i klassen Organisering: Klassen deles op i tre lige store grupper. Materialer: Borde og stole, rygter, resultatark, noteark. Der er lavet en udførlig beskrivelse af denne opgave i bogen. Det er vigtigt, at øvelsen sættes i gang på samme tid i de tre grupper. Læreren skal sørge for, at grupperne ikke bliver forstyrret af hinanden. De tre grupper bliver ikke nødvendigvis færdige samtidig, så det kan være en god ide at sætte en fast tid på, hvor lang tid grupperne har til hvert spørgsmål. Hver gruppe får uddelt et noteark, hvor de noterer deres svar. For at holde styr på, hvem der har svaret rigtigt, og hvor mange rigtige hver gruppe får ud af de 20 spørgsmål, kan læreren bruge resultatarket, som er lagt under materialer. Skriv 1, hvis gruppen svarer rigtigt. Det endelige resultat ses i bunden af regnearket. Når alle 20 spørgsmål er blevet besvaret, diskuteres fælles i klasse. Støttespørgsmål til læreren: Hvilken gruppe havde flest rigtige svar? Prøv at forklare hvorfor. Eleverne vil højst sandsynligt kunne se, at de, der sad i stjerneformen, fik flest rigtige. Hvorfor gjorde de det? Kan kommunikationen i lige rækker sammenlignes med den måde, vi deler og liker informationer på nettet? Hvis ja, hvorfor? Er det muligt at skabe en stjerneformet kommunikation på sociale medier?

11 Tag afsæt i problemstillingen: Fake news og misinformation udfordrer den demokratiske debat og styreform. Hvordan sikrer vi, at den demokratisk debat fremadrettet ikke bliver styret at fake news og misinformation? Med udgangspunkt i problemstillingen skal eleverne udarbejde et løsningsforslag og præsentere det for klassen. Som hjælp til deres besvarelse kan eleverne bruge alle de produkter og tekster, som er blevet produceret i forbindelse med arbejdet med de tre kapitler. Eleverne må således godt genbruge/ videreudvikle egne og deres klassekammeraters produkter i forbindelse med løsningen af den overordnede problemstilling. Eksempler på produkter: En kampagnefilm, en artikel, en podcast, teater, en undersøgelse eller andet. Formål: Kort evalueringsøvelse til brug i slutningen af forløbet, hvor eleverne reflekterer og samler op på indholdet i del 4 om fake news. Formålet er at få eleverne til dels at huske centrale pointer fra forløbet, dels at reflektere over undervisningens indhold. Aktiviteten kræver ingen forberedelse. Tid: min. Organisering: En og en, og to og to. - Hvad har jeg lært? Eleverne skriver i punktform, hvad de har lært i del 4. Dette gøres i et tomt dokument i Word eller på et stykke papir. Elevens arbejde skal læses af sidemanden, så pointerne skal fremstå knivskarpe. Det er tilladt at finde illustrationer, fotografier mv. på nettet til at understrege faglige pointer. - Sidemanden læser og supplerer. Nu bytter eleverne dokumenter to og to. Dette kan praktisk ske ved, at eleverne bytter computer med sidemanden. Det er nu sidemandens arbejde at læse dokumentet igennem og supplere med gode pointer. - Eleven får sin egen computer igen efter 3-4 min. Nu skal sidemandens supplerende pointer læses igennem. - Fælles opsamling. Hvad har vi lært i dag? Hvad har forløbet gjort mig opmærksom på? Er der noget, jeg vil være mere obs på, når jeg får nyheder på sociale medier? Er der noget, jeg har lært, som jeg vil fortælle videre til venner eller familie? Hvis ja, hvad?

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK VEJLEDNING, SAMFUNDSFAG OM TEMAET Påvirkninger og manipulation online foregår på mange niveauer; i forbindelse med reklamevirksomhed, bestemte politiske budskaber men også

Læs mere

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK LÆRERVEJLEDNING, SAMFUNDSFAG OM TEMAET Påvirkninger og manipulation online foregår på mange niveauer; i forbindelse med reklamevirksomhed, bestemte politiske budskaber men

Læs mere

Forløbsplan til. til undervisere i gymnasiet

Forløbsplan til. til undervisere i gymnasiet Forløbsplan til til undervisere i gymnasiet FAG: Dansk FORLØBET ER UDARBEJDET OG AFPRØVET AF: Anne-Mette Utzon Frank og Mathilde Sinding, dansklærere FORLØBET INDDRAGER FØLGENDE KAPITLER FRA Del 4 Mig

Læs mere

Digital literacy. Digital kompetence

Digital literacy. Digital kompetence Digital literacy Digital kompetence 1 Formål og læringsmål Eleverne skal lære at begå sig på de sociale medier på en kritisk og reflekteret måde. Eleverne skal udvikle kendskab til sociale mediers fremstillingsformer.

Læs mere

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål FÆLLES mål Forløbet om sprog tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, historie, samfundsfag, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (efter 9. klassetrin)

Læs mere

Samfundsfag. Når Greta går viralt - den politiske influencer. 8. klasse - forår. - et forløb om digital aktivisme og politisk deltagelse.

Samfundsfag. Når Greta går viralt - den politiske influencer. 8. klasse - forår. - et forløb om digital aktivisme og politisk deltagelse. Samfundsfag 8. klasse - forår Når Greta går viralt - den politiske influencer - et forløb om digital aktivisme og politisk deltagelse Side 1 af 13 Forløbsbeskrivelse: 3 Resume: Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Læs mere

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK VEJLEDNING, DANSK OM TEMAET Påvirkninger og manipulation online foregår på mange niveauer; i forbindelse med reklamevirksomhed, bestemte politiske budskaber men også som tiltrækkende

Læs mere

DELTAGER OG PRODUCENT

DELTAGER OG PRODUCENT DELTAGER OG PRODUCENT VEJLEDNING, DANSK OM TEMAET Børn og unge vokser i dag op i et digitaliseret samfund og kommer hver dag i berøring med en række erfaringer med digitale redskaber, som har betydning

Læs mere

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL Skemaerne viser udvalgte kompetencemål, som helt eller delvis kan opfyldes gennem Gråzoner-forløbet. Der er ved hvert færdighedsmål udvalgt de mest relevante dele

Læs mere

På kant med EU. Mennesker på flugt - lærervejledning

På kant med EU. Mennesker på flugt - lærervejledning Mennesker på flugt - lærervejledning På kant med EU Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK LÆRERVEJLEDNING, SAMFUNDSFAG OM TEMAET Påvirkninger og manipulation online foregår på mange niveauer; i forbindelse med reklamevirksomhed, bestemte politiske budskaber men

Læs mere

UTOPIA VEJLEDNING, DANSK OM TEMAET

UTOPIA VEJLEDNING, DANSK OM TEMAET UTOPIA VEJLEDNING, DANSK OM TEMAET Både historisk og i samtiden eksisterer der i forskellige samfundsgrupperinger drømmen om det perfekte samfund. Denne drøm handler ofte om mere eller mindre bevidst selektion

Læs mere

Hvem vil mig noget? - Online propaganda

Hvem vil mig noget? - Online propaganda Hvem vil mig noget? - Online propaganda Propaganda brugt politisk gennem tiden er tæt knyttet til en bestemt udlægning af verden og en bestemt livsopfattelse. Den tilbyder ofte et billede, der er til at

Læs mere

SOCIALE MEDIER, SOCIALE VIRKELIGHEDER

SOCIALE MEDIER, SOCIALE VIRKELIGHEDER SOCIALE MEDIER, SOCIALE VIRKELIGHEDER VEJLEDNING, DANSK OM TEMAET Børn og unge færdes i stigende grad i sociale online foras, de danner netværksrelationer og fællesskaber og får serveret deres nyheds-

Læs mere

INDHOLD. Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18

INDHOLD. Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18 PROJEKTRAPPORT INDHOLD Baggrund 2 Værktøjet 5 Workshoppen 9 Resultaterne 11 Udbredelse 17 Medieomtale 18 Projektet er blevet til i samarbejde mellem bibliotekerne i København, Silkeborg og Billund og Center

Læs mere

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning

På kant med EU. Østarbejderne kommer - lærervejledning På kant med EU Østarbejderne kommer - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

Læseplan for faget samfundsfag

Læseplan for faget samfundsfag Læseplan for faget samfundsfag Indledning Faget samfundsfag er et obligatorisk fag i Folkeskolen i 8. og 9. klasse. Undervisningen strækker sig over ét trinforløb. Samfundsfagets formål er at udvikle elevernes

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN DEN DEMOKRATISKE SAMTALE

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN DEN DEMOKRATISKE SAMTALE Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN DEN DEMOKRATISKE SAMTALE DEN DEMOKRATISKE SAMTALE INDHOLD INTRO (ARK1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE (ARK2)

Læs mere

Eleverne arbejder med centrale begreber/problemstillinger inden for temaet medier.

Eleverne arbejder med centrale begreber/problemstillinger inden for temaet medier. 41-48 At eleverne: få en indsigt i hovedtrækkene af grundlovens bestemmelser om styreformen i Danmark, herunder magtens tredeling. får viden om hvilke mekanismer, der medvirker til dannelsen af de forskellige

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER

DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER DEBAT PÅ SOCIALE MEDIER - OM ARGUMENTATION ONLINE Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om debatten på sociale medier. Vi kommer omkring - argumentation og kommunikation Hvad kendetegner argumentation?

Læs mere

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 9. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen.

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 9. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen. On the Run Niveau 9.klasse Varighed 6-8 lektioner Om forløbet Medierne flyder over med historier om hidtil usete flygtningestrømme, lukkede grænser og et Europa under pres. I dette forløb sætter vi fokus

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING, SAMFUNDSFAG

LÆRERVEJLEDNING, SAMFUNDSFAG UTOPIA LÆRERVEJLEDNING, SAMFUNDSFAG OM TEMAET Både historisk og i samtiden eksisterer der i forskellige samfundsgrupperinger drømmen om det perfekte samfund. Denne drøm handler ofte om mere eller mindre

Læs mere

ÅRSPLAN FOR SAMFUNDSFAG I 8. KLASSE - 2013/2014 -KENNETH HOLM

ÅRSPLAN FOR SAMFUNDSFAG I 8. KLASSE - 2013/2014 -KENNETH HOLM Uge 33 12-16 Hvad er samfundsfag? Dette forløb er et introduktionsforløb til samfundsfag. Eleverne skal stifte bekendtskab med, hvad samfundsfags indhold og metoder er. I samfundsfag skal eleverne blandt

Læs mere

Kritisk diskursanalyse

Kritisk diskursanalyse Titel på præsentationen 1 Kritisk diskursanalyse Hvad er det? Og hvad kan den bruges til? 2 Titel på præsentationen Program 1. Præsentation af studieplanen gensidige forventninger 2. Oplæg kritisk diskursanalyse

Læs mere

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK LÆRERVEJLEDNING, HISTORIE OM TEMAET Påvirkninger og manipulation online foregår på mange niveauer; i forbindelse med reklamevirksomhed, bestemte politiske budskaber men også

Læs mere

Vildledning er mere end bare er løgn

Vildledning er mere end bare er løgn Vildledning er mere end bare er løgn Fake News, alternative fakta, det postfaktuelle samfund. Vildledning, snyd og bedrag fylder mere og mere i nyhedsbilledet. Både i form af decideret falske nyhedshistorier

Læs mere

Tegn på læring til de 4 læringsmål

Tegn på læring til de 4 læringsmål Plot 6, kapitel 1 At spejle sig Side 10-55 Oplevelse og indlevelse fase 1 Eleven kan læse med fordobling at læse på, mellem og bag linjerne Eleven kan udtrykke en æstetisk s stemning måder at udtrykke

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Fag: Samfundsfag. Tema Hvad er samfundsfag? Uge 33. Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering

Fag: Samfundsfag. Tema Hvad er samfundsfag? Uge 33. Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering Tema Hvad er samfundsfag? Uge 33 Emne og mål Problemstillinger Aktiviteter Øvelser/Evaluering 2 At eleverne får kendskab til fagets områder samt forstår, at deres egen medvirkning og medskabelse er en

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

1. Semester: Identitet, sprog og relationer

1. Semester: Identitet, sprog og relationer 1. Semester: Identitet, sprog og relationer Opgave 1: Dine arbejdsvaner Du sidder på dit værelse med musik i headsettet, en you-tube-video i gang på computeren, et stykke pizza på tallerkenen, historiebogen

Læs mere

Lærervejledning (STX og HF)

Lærervejledning (STX og HF) Lærervejledning (STX og HF) Uhørt Ungdom for ungdomsuddannelserne Titel Beskrivelse Faglige mål og kernestof Uhørt Ungdom for ungdomsuddannelserne Med udgangspunkt i udstillingen Uhørt Ungdom Forløbet

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN NEJ TIL MAASTRICHTTRAKTATEN INDHOLD INTRO (ARK 1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE

Læs mere

Net: MulernesLegatskole Bruger: mulegaest24 Kode: mul FIP Retorik

Net: MulernesLegatskole Bruger: mulegaest24 Kode: mul FIP Retorik Net: MulernesLegatskole Bruger: mulegaest24 Kode: mul12345 FIP Retorik Program 9.30-10.00: Kaffe 10.00-10.15: Velkomst og præsentation 10.15-11.00: Gennemgang af den nye vejledning v. Sune Weile 11.00-12.00:

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Sociale medier og deling

Sociale medier og deling Sociale medier og deling Deltagere skal lære om beskyttelse af personlige oplysninger i forbindelse med, hvordan de deler oplysninger og kommunikerer med andre online, særligt hvad angår brugen af sociale

Læs mere

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati Formål for faget samfundsfag Samfundsfag Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne opnår viden om samfundet og dets historiske forandringer. Undervisningen skal forberede eleverne til aktiv

Læs mere

På kant med EU. EU Et marked uden grænser - lærervejledning

På kant med EU. EU Et marked uden grænser - lærervejledning På kant med EU EU Et marked uden grænser - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i

Læs mere

DELTAGER OG PRODUCENT

DELTAGER OG PRODUCENT DELTAGER OG PRODUCENT VEJLEDNING, SAMFUNDSFAG OM TEMAET Børn og unge vokser i dag op i et digitaliseret samfund og kommer hver dag i berøring med en række erfaringer med digitale redskaber, som har betydning

Læs mere

AI, demokrati og sociale medier 3. En analyse blandt de danske medier

AI, demokrati og sociale medier 3. En analyse blandt de danske medier AI, demokrati og sociale medier 3 En analyse blandt de danske medier Februar 2019 AI, demokrati og sociale medier 3 Resume Uanset om nyheder kommer på avispapir, organiserede digitale medier eller som

Læs mere

Samlet fagplan for Historie-, Samfund- og kristendomsfaget (Danmark i verden)

Samlet fagplan for Historie-, Samfund- og kristendomsfaget (Danmark i verden) Samlet fagplan for Historie-, Samfund- og kristendomsfaget (Danmark i verden) Formål med Danmark i verden: Formålet for Danmark i verden er at give eleverne en forståelse for, hvordan kristendom, historie-

Læs mere

Beskrivelse af forløb:

Beskrivelse af forløb: Lærer Hold Birgit Skovgaard Petersen OY - OX Oversigt over planlagte undervisningsforløb med ca. angivelse af placering Forløb Placering i 2011-2012 1 Grundlæggende samfundsfag 33-35 2 Metoder i samfundsfag.

Læs mere

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING DIT DEMOKRATI: OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dit Demokrati film og opgaver Folketinget ønsker at engagere unge i demokrati

Læs mere

Kursusforløb 6-8. klasse. Fagplan for Den Vide Verden og Demokrati

Kursusforløb 6-8. klasse. Fagplan for Den Vide Verden og Demokrati FAABORGEGNENS FRISKOLE PRICES HAVEVEJ 13, 5600 FAABORG TLF.: 6261 1270 FAX: 6261 1271 Kursusforløb 6-8. klasse ENGHAVESKOLEN D. 07-01-2009 Sideløbende med historieundervisningen i 6.-9.kl. er der i 6.

Læs mere

I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion

I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion HEJ I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion M Hvem er vi og hvad er vores erfaring? Majken Mac Christiane Spangsberg Spørgsmål KRITISK? METODE? REFLEKSION? M KRITISK METODISK REFLEKSION

Læs mere

Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme

Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme Talepapir undervisningsforløb om Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme Samfundsfag Niveau F, Lektion 1-6 Indhold Lektion 1... 2 Lektion 2... 5 Lektion 3... 7 Lektion 4... 8 Lektion 5... 9 Lektion

Læs mere

UNGKOLDING - LÆRERVEJLEDNING SEPTEMBER/OKTOBER 2017 LÆRERVEJLEDNING DANMARKS STØRSTE VALGMØDE FOR UNGE

UNGKOLDING - LÆRERVEJLEDNING SEPTEMBER/OKTOBER 2017 LÆRERVEJLEDNING DANMARKS STØRSTE VALGMØDE FOR UNGE LÆRERVEJLEDNING DANMARKS STØRSTE VALGMØDE FOR UNGE Lærervejledning Samfundsfag Undervisningsforløb: Uge 40,41 & 43 1 Undervisningsmaterialet til Danmarks største valgmøde for unge er udarbejdet af en samfundslærer,

Læs mere

VIDENSKABERNESOG LIDENSKABERNESRUM. Fortolkning af rummenes brug og indhold gennem storytelling

VIDENSKABERNESOG LIDENSKABERNESRUM. Fortolkning af rummenes brug og indhold gennem storytelling VIDENSKABERNESOG LIDENSKABERNESRUM Fortolkning af rummenes brug og indhold gennem storytelling FORTÆLUDSTILLINGERNE GENNEMBILLEDER Vælg et overordnet tema Fortældennehistoriegennem3-4 billeder Upload til

Læs mere

Forslag til undervisningsforløb og opfyldelse af krav i Fælles Mål

Forslag til undervisningsforløb og opfyldelse af krav i Fælles Mål og opfyldelse af krav i Fælles Mål Tilpasning af niveau Dette dokument indeholder forslag til et forløb, som anvender alle fire kildesæt og hele materialet. Du kan også vælge at anvende delene enkeltvis,

Læs mere

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 9. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen.

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 9. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen. Voices of Africa Forløbsvejledning Af Lene Vendelbo Varighed 6-8 lektioner Om forløbet Dette forløb sætter fokus på det moderne Afrika. Det tager udgangspunkt i tre succesrige afrikanere fra hvert deres

Læs mere

Tilbud til skolerne i Solrød efterår 2017

Tilbud til skolerne i Solrød efterår 2017 Tilbud til skolerne i Solrød efterår 2017...Sammen skaber vi læring og læselyst solbib.dk Kære lærer, Vi vil gerne invitere dig og dine elever indenfor på biblioteket og har her samlet vores Åben Skole

Læs mere

UTOPIA LÆRERVEJLEDNING, HISTORIE OM TEMAET

UTOPIA LÆRERVEJLEDNING, HISTORIE OM TEMAET UTOPIA LÆRERVEJLEDNING, HISTORIE OM TEMAET Både historisk og i samtiden eksisterer der i forskellige samfundsgrupperinger drømmen om det perfekte samfund. Denne drøm handler ofte om mere eller mindre bevidst

Læs mere

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning

På kant med EU. Fred, forsoning og terror - lærervejledning På kant med EU Fred, forsoning og terror - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i

Læs mere

UTOPIA VEJLEDNING, HISTORIE OM TEMAET

UTOPIA VEJLEDNING, HISTORIE OM TEMAET UTOPIA VEJLEDNING, HISTORIE OM TEMAET Både historisk og i samtiden eksisterer der i forskellige samfundsgrupperinger drømmen om det perfekte samfund. Denne drøm handler ofte om mere eller mindre bevidst

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Jupiter Historie Skoleår: 2016/2017 Uge/måned Emne Kompetenceområde(r) Augustseptember Den Kolde Krig: Østtysklands sammenbrud. Sovjetunionen til 15 nye stater. De blå lejesvende. Den kolde krig

Læs mere

Slagt & Æd. Fag Følgende fag er repræsenteret i forløbet: Biologi, geografi, samfundsfag, hjemkundskab og dansk.

Slagt & Æd. Fag Følgende fag er repræsenteret i forløbet: Biologi, geografi, samfundsfag, hjemkundskab og dansk. Baggrund for materialet Materialet dækker over et undervisningsforløb på 5 lektioner a 45 minutter. To lektioner før besøget og ca 3 lektioner under besøget samt en kort evaluering som en del af konceptet.

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! O M

FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! O M FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! T D A O M K E R I Indhold En formidlingsøvelse, hvor eleverne, ud fra to definitioner af begrebet fællesskab, skal udarbejde en collage. Collagerne

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning På kant med EU Det forgyldte landbrug - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad er en algoritme?

SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad er en algoritme? SPØGELSET I MASKINEN - OM ALGORITMER PÅ DE SOCIALE MEDIER Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema handler om, hvordan algoritmer er med til at afgøre, hvad vi læser og ser. Vi kommer omkring - algoritmer

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Samfundsfag Fælles Mål

Samfundsfag Fælles Mål Samfundsfag Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 9. klassetrin 5 Fælles Mål Samfundsfag 2 1 Fagets formål Eleverne skal i faget samfundsfag

Læs mere

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling

Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling Workshop om digitale fortællinger og multimodal formidling - Bedre læring for elever med ordblindhed og læsevanskeligheder Læringscenterets dag d. 29. august 2019 Du finder præsentationen her: http://kortlink.dk/ytgf

Læs mere

Illustration: Mia Mottelson/Information

Illustration: Mia Mottelson/Information Illustration: Mia Mottelson/Information FOKUSORD Fake news Nyheder Information Misinformation Disinformation Informationskvalitet Framing Rygter Kapitel 4.1 FAKE NEWS OG INFORMATIONSKVALITET FAKE NEWS

Læs mere

Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016

Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016 Årsplan for fag: Samfundsfag 8.a årgang 2015/2016 Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Hvad er samfundsfag? Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati give eksempler på brug

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

Årsplan Samfundsfag 8

Årsplan Samfundsfag 8 Årsplan Samfundsfag 8 Årsplan Samfundsfag 8 Årsplanen for samfundsfag angiver de overordnede emner, som klassen skal arbejde med i løbet af 8. klasse. KOMPETENCEOMRÅDER FOR SAMFUNDSFAG > Politik > Økonomi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, skoleåret 2017-2018 Institution Vejen Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx

Læs mere

DELTAGER OG PRODUCENT

DELTAGER OG PRODUCENT DELTAGER OG PRODUCENT LÆRERVEJLEDNING, SAMFUNDSFAG OM TEMAET Børn og unge vokser i dag op i et digitaliseret samfund og kommer hver dag i berøring med en række erfaringer med digitale redskaber, som har

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere Det foranderlige arbejdsliv Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 7.-9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Arbejdsliv Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår

Læs mere

VIDENSKABERNES OG LIDENSKABERNES RUM. Fortolkning af rummenes brug og indhold gennem storytelling

VIDENSKABERNES OG LIDENSKABERNES RUM. Fortolkning af rummenes brug og indhold gennem storytelling VIDENSKABERNES OG LIDENSKABERNES RUM Fortolkning af rummenes brug og indhold gennem storytelling FORTÆL UDSTILLINGERNE GENNEM BILLEDER Forstå rummenes historie og betydning Fortæl denne historie gennem

Læs mere

identifikation & Fa Ellesskab O M

identifikation & Fa Ellesskab O M identifikation & Fa Ellesskab D A O M K E T R I Indhold Dette er en legende vurderingsøvelse, hvor eleverne på kort og i forhold til forskellige identifikationsmarkører skal bevæge sig rundt i forskellige

Læs mere

Årsplan Samfundsfag 9

Årsplan Samfundsfag 9 Årsplan Samfundsfag 9 Årsplan Samfundsfag 9 Årsplanen for samfundsfag angiver de overordnede emner, som klassen skal arbejde med i løbet af 9. klasse. KOMPETENCEOMRÅDER FOR SAMFUNDSFAG > Politik > Økonomi

Læs mere

DELTAGER OG PRODUCENT

DELTAGER OG PRODUCENT DELTAGER OG PRODUCENT LÆRERVEJLEDNING, KRISTENDOMSKUNDSKAB OM TEMAET Børn og unge vokser i dag op i et digitaliseret samfund og kommer hver dag i berøring med en række erfaringer med digitale redskaber,

Læs mere

SOCIALE MEDIER, SOCIALE VIRKELIGHEDER

SOCIALE MEDIER, SOCIALE VIRKELIGHEDER SOCIALE MEDIER, SOCIALE VIRKELIGHEDER VEJLEDNING, SAMFUNDSFAG OM TEMAET Børn og unge færdes i stigende grad i sociale online foras, de danner netværksrelationer og fællesskaber og får serveret deres nyheds-

Læs mere

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål. færdigheds- og vidensområder

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål. færdigheds- og vidensområder FÆLLES mål Forløbet om krop tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, idræt, samfundsfag, historie, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (efter 9. klassetrin)

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at

Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at Årsplan for 9. Lundbye Samfundsfag Tid og fagligt område Aktivitet Læringsmål Uge 32-42: Uge 43-50 Uge 1-6 Uge 8-12 Uge 13-23 Vi gennemgår og arbejder med kapitlerne: Ind i samfundsfaget Fremtider Folketinget

Læs mere

Hvert kursus strækker sig over 40 lektioner, og eleven deltager i 2 kurser under hver overskrift i løbet af 7.-9.kl.

Hvert kursus strækker sig over 40 lektioner, og eleven deltager i 2 kurser under hver overskrift i løbet af 7.-9.kl. Enghaveskolen april 2018 Fagplan Kursusforløb 7.-9.kl. Sideløbende med historieundervisningen i 6.-9.kl.er der i 7., 8, og 9. klasse nogle kursusforløb med følgende overskrifter: Den Vide Verden, Demokrati

Læs mere

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK LÆRERVEJLEDNING, KRISTENDOMSKUNDSKAB OM TEMAET Påvirkninger og manipulation online foregår på mange niveauer; i forbindelse med reklamevirksomhed, bestemte politiske budskaber

Læs mere

Årsplan for 3.klasse i dansk

Årsplan for 3.klasse i dansk Årsplan for 3.klasse i dansk 2011-2012 Formålet i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel identitet, der bygger på æstetisk, etisk og historisk

Læs mere

Årsplan i samfundsfag for 8. klasse

Årsplan i samfundsfag for 8. klasse Periode Fokuspunkt Mål Handleplan Evaluering/Opfølgning Uge 33-36 Individ Fællesskab. - beskrive, hvordan det enkelte menneske indgår i forskellige grupper og fællesskaber. - give eksempler på, hvordan

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag:Historie Klasse: 4A Lærer: CA Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag:Historie Klasse: 4A Lærer: CA Fagområde/ emne Hvor blev børnene af? August - September Kunne beskrive børns vilkår fra 1800 tallet til i dag Kunne opstille et slægtstræ Enkeltmandsopgaver r internet s. 3-19 IT Samtale og skriftligt arbejde Et lille

Læs mere

Skibet er ladet med rettigheder O M

Skibet er ladet med rettigheder O M Skibet er ladet med rettigheder T D A O M K E R I Indhold Dilemmaøvelse. Eleverne forestiller sig, at de skal sejle til et nyt kontinent, men for at nå frem må de vælge, hvilke nødvendige eller unødvendige

Læs mere

DELTAGER OG PRODUCENT

DELTAGER OG PRODUCENT DELTAGER OG PRODUCENT VEJLEDNING, HISTORIE OM TEMAET Børn og unge vokser i dag op i et digitaliseret samfund og kommer hver dag i berøring med en række erfaringer med digitale redskaber, som har betydning

Læs mere

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK

KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK KOMMUNIKATION OG KILDEKRITIK LÆRERVEJLEDNING, DANSK OM TEMAET Påvirkninger og manipulation online foregår på mange niveauer; i forbindelse med reklamevirksomhed, bestemte politiske budskaber men også som

Læs mere

Tilføjelse til læseplan i samfundsfag. Forsøgsprogrammet med teknologiforståelse

Tilføjelse til læseplan i samfundsfag. Forsøgsprogrammet med teknologiforståelse Tilføjelse til læseplan i samfundsfag Forsøgsprogrammet med teknologiforståelse Indhold 1 Læsevejledning 3 2 Faget teknologiforståelse 4 2.1 Tværfaglighed 5 3 Introduktion til teknologi forståelse i samfundsfag

Læs mere

Lærervejledning til 1000 meter Odense

Lærervejledning til 1000 meter Odense Lærervejledning til 1000 meter Odense Mormors historie om Odense fortalt med 20 meter streetart er en oplevelse i sig selv, der kan bruges til at engagere eleverne i Odenses historie. Materialet her tager

Læs mere

ARBEJDSSPØRGSMÅL. bruger du i din hverdag, og hvad bruger du dem til? BLIVER MAN ASOCIAL AF INTERNETTET? end når man er sammen virtuelt?

ARBEJDSSPØRGSMÅL. bruger du i din hverdag, og hvad bruger du dem til? BLIVER MAN ASOCIAL AF INTERNETTET? end når man er sammen virtuelt? ARBEJDSSPØRGSMÅL HVAD ER WEB 2.0? 1. Hvilke sociale medier (f.eks. Facebook, Snapchat, instagram) bruger du i din hverdag, og hvad bruger du dem til? 2. Hvad kendetegner ifølge kapitlet web 2.0? 3. Hvilke

Læs mere

Oversigt trin 3 alle hovedområder

Oversigt trin 3 alle hovedområder Oversigt trin 3 alle hovedområder It- og mediestøttede læreprocesser...2 Informationsindsamling...3 Produktion og analyse...4 Kommunikation...5 Computere og netværk...6 It- og mediestøttede læreprocesser

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Målstyret undervisning Dansk udskoling

Målstyret undervisning Dansk udskoling ffm.emu.dk Målstyret undervisning Dansk udskoling 22. april 2015 Inger-Lise Lund illu@ucc.dk Forenklede Fælles Mål udskoling A Gennemgang af målhierarki ffm.emu.dk C Danskhed og national identitet Danas

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD BESTEMMER EU?

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD BESTEMMER EU? Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN HVAD BESTEMMER EU? HVAD BESTEMMER EU? INDHOLD INTRO (ARK 1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE (ARK 2) 1. Hvad kan

Læs mere