Frydenlunds redaktions- og forfattermanual

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frydenlunds redaktions- og forfattermanual"

Transkript

1 Frydenlunds redaktions- og forfattermanual

2 2 Om manualen Denne manual gælder for Frydenlunds ansatte samt tilknyttede forfattere, korrekturlæsere m.m. Den følger som hovedregel Retskrivningsordbogen (RO) (Se også dsn.dk), men i enkelte tilfælde (f.eks. hvor der findes valgfrihed i RO), har vi som oftest valgt én mulighed frem for andre. I øvrigt henviser vi til vores udgivelser: Skriv så det fænger, Skriv og bliv læst og Den lille danskhjælper. Hertil kan du også downloade Dansk Sprognævns app Sproghjælp til din tablet eller smartphone. Den hjælper med at finde rundt i 30 klassiske retskrivningsproblemer. Særligt til forfattere Når du læser denne manual, vil du opdage, at mange ord og forkortelser kan skrives på forskellige måder. Tal derfor så tidligt som muligt i skriveprocessen med en redaktør på forlaget om evt. konsekvensskrivning i dit manuskript. Hvordan vælger du at skrive særlige ord og begreber, forkortelser og andet? Vær opmærksom på, at det er din redaktør, der i sidste ende bestemmer, men at meget kan afklares i begyndelsen af din manuskriptskrivning. Særligt om kommasætning Vi bruger grammatisk komma på Frydenlund, medmindre andet er aftalt mellem forfatter og redaktør. Det er dig som forfatter, der skal angive over for din redaktør, hvis der af helt særlige årsager ikke skal bruges grammatisk komma. Særligt om genvejstaster I manualen giver vi eksempler på genvejstaster på din tastatur, som du kan bruge i Word og andre skriveprogrammer. Genvejene virker på pc er. Vi er ikke sikre på, om samme genveje virker på Mac-computere.

3 3 Indhold Anførselstegn 4 Begynder/starter 4 Bindestreg 4 Bjørnetjeneste 4 Brands/firmanavne 4 Citater 5 Copyright-tegn 5 Datoer 5 Egennavne 5 Fed 5 Flertal på engelske låneord 5 Fodnote 6 Foregående 6 Forfordele 6 Forholdsord 6 Forkortelser, der kan skrives ud (du må også gerne lade være) 7 Forkortelser, små eller store bogstaver 7 Forrige 7 Fremmedsprog 8 Gammel versus ny stavemåde 8 Genitiv 8 Ifølge/i følge 8 Indenfor/inden for 8 Italesætte 8 Jo, desto 8 Kildehenvisning 9 Kolon 9 Konsekvens 9 Kursiv 9 Ligeud/lige ud 9 Links, - og webadresser 9 Litteraturhenvisninger 9 Love 10 Mellemrum ved forkortelser 10 Milliarder og millioner 10 Opremsninger/opstillinger 10 Ordsammensætninger 10 Ordstammeri 10 Overfor/over for 11 Overskrifter 11 Parentes, tegnsætning efter 11 Procent 11 Punktum i - og webadresser 11 På sigt 11 Sammensatte navneord 12 Selvom/selv om 12 Seneste/sidste 12 Sidehenvisninger 12 Skemaer, tabeller, figurer 12 Spørgsmål, der stilles, og spørgsmålstegn, der sættes 12 Såkaldt 12 Tal i hundreder eller mere 13 Tal som bogstaver 13 Tal/brøk 13 Tankestreg 13 Til stede/tilstede 13 Titler 13 Typografering (når du skriver i Word el. lign. programmer) 14 Udenfor/uden for 14 Udråbstegn 14 Understregning 14 Versaler og kapitæler 14 Århundreder 14 Årstal 15

4 4 Anførselstegn Franske anførselstegn,» «, kan laves via genvej ALT+175 og ALT+174 eller ved at vælge indsæt > symbol i Word. Du kan også bruge gåseøjne:. Redaktøren vælger i sidste ende, om der skal bruges franske tegn eller gåseøjne. Det vigtigste er at være konsekvent. Du må aldrig bruge franske og gåseøjne i den samme bog. Vi godtager ikke brugen af anførselstegn, der står forneden og foroven:. Det er tilladt ifølge Dansk Sprognævn, men samtidig er det en gammeldags praksis, som stort set er udryddet i dag. Derfor virker det på mange læsere forældet og antikvarisk at bruge. Anførselstegn bruges primært ved citater og direkte tale. Vil du fremhæve et særligt begreb eller ord, vise, at et ord eller en sætning er ment ironisk eller med en tvetydig mening, kan du anvende enkeltstående gåseøjne:. Enkeltstående gåseøjne må gerne bruges i kombination med/som supplement til enten franske anførselstegn eller gåseøjne. Det er forskelligt, om du skal sætte tegn før eller efter det afsluttende anførselstegn. Det afhænger f.eks. af, om du bruger anførselstegn i et replikskifte eller ej. Vi anbefaler, at du orienterer dig i Retskrivningsordbogens 58 og Begynder/starter Det hedder ikke starter, men begynder. Undtagelse 1: Maskiner starter. Undtagelse 2: Står der starter i et citat, bibeholdes det her. Bindestreg Som regel skal danske ord ikke deles med en bindestreg. Det er en angelsaksisk regel. Undtagelser: Når der indgår et egennavn. F.eks. kan du både skrive Brundtland-rapporten og Brundtlandrapporten; Rio-konference og Riokonference. Når et låneord sættes sammen med et dansk ord, kan der være bindestreg, f.eks. kan du både skrive backendløsning og backend-løsning. Du skal bruge bindestreg, når du skriver et tal sammen med et ord, f.eks. 12-årsalderen (tal op til og med 10 skal dog skrives med bogstaver, f.eks. syvsårsalderen). Der vil altid være undtagelser til disse regler, så slå evt. op på sproget.dk. Vær opmærksom på, at du ikke kommer til at sætte en tankestreg, når du egentlig vil bruge en bindestreg. Bindestreger bruger du, når du skal dele et ord, mens du bruger tankestreger rundt om en sætningsdel og med mellemrum før og efter. (Se også opslaget Tankestreg). Bjørnetjeneste En bjørnetjeneste er en tjeneste, man helst vil undvære, fordi den gør mere skade end gavn. Det er ikke en kæmpestor tjeneste. Brands/firmanavne Vi følger altid et brands/firmanavns officielle stavemåde, også selvom det skrives udelukkende med versaler (som i BLOX) eller små bogstaver (som i føtex), og om det staves forkert i forhold til officiel retskrivning (som i Gorm s pizza) osv.

5 5 Citater Citater skal i enten anførselstegn eller i kursiv. Aldrig begge dele på samme tid. Du må generelt ikke lave korrekturrettelser i skriftlige citater (= kildegengivelser), også selvom der er stavefejl, fejlagtig kommasætning m.m. Dog gælder dette ikke, hvis fejlene er decideret meningsforstyrrende. I så fald skal du rette til og evt. sætte din rettelse i firkantet parentes: [ ]. Ved citater gengivet efter mundtlige udtalelser, f.eks. transkribering af interviews, må du gerne rette til i en grad, så citatet ikke fremstår meningsforstyrrende. Men hvis slang, dialekt eller særlig udtale er vigtig for citatet, skal det stå, som det er, også selvom det kan være meningsforstyrrende ift. korrekt retskrivning. En udeladelse i et citat skal angives ved [ ] eller ( ). Har du som forfatter anmærkninger til citatet, skal dette så vidt muligt fremgå i en fodnote eller efter citatet (og altså ikke i selve citatet). Copyright-tegn Genvej: ALT+0169 = Datoer Ved angivelse af datoer hedder det enten den 15. oktober 2004 eller blot 15. oktober Brug aldrig d. 15. oktober Begynder du en sætning med en dato, skal du altid begynde med Den (f.eks. Den 15. oktober), også selvom du andre steder i teksten vælger den fra. Egennavne Egennavne (personnavne, stednavne) skal skrives på dansk. Det betyder, at det hedder Hamborg (og ikke Hamburg) eller Trotskij (og ikke Trotsky) m.v. En undtagelse kan dog være Vygotsky, der i det meste pædagogiske litteratur på dansk skrives Vygotsky (ligesom på engelsk), selvom det egentlig bør være Vygotskij. Kongerækketal skrives altid med arabiske tegn, altså Christian 4., ikke Christian IV. Vi foretrækker generelt de oprindelige navne frem for de fordanskede, altså Louis 16. frem for Ludvig 16. her er det væsentligste dog, at der er konsekvens bogen igennem. Treledede navne kan skrives med både stort begyndelsesbogstav i alle tre led eller med stort begyndelsesbogstav i første og tredje led. Det kan altså både hedde Det kongelige Teater og Det Kongelige Teater. Her kan det være en god idé at tjekke efter, hvordan en virksomhed og lign. selv skriver sit navn. Derudover handler det om at være konsekvent gennem hele manuskriptet. Fed Brug kursiv eller undtagelsesvis fed, aldrig understregning, hvis du vil fremhæve en del af teksten. Vi foretrækker kursiv. Flertal på engelske låneord Rigtig mange engelske låneord er blevet en integreret del af det danske sprog, men vi bruger stadig den engelske flertalsform med et s, når vi sætter låneordene i flertal.

6 6 Det kan f.eks. være: tip/tips, trick/tricks, job/jobs, interview/interviews. Af og til kan det dog lyde lidt skævt med dette flertals-s. Man kan derfor også undlade flertals-s et og dermed blot lade ordet være ens i ental og flertal. Du kan f.eks. skrive både: nogle tip og trick og nogle tips og tricks, der er slået flere job op og der er slået flere jobs op samt han gav mange interview og han gav mange interviews. Det vigtigste er, at du er konsekvent fra ord til ord gennnem hele manuskriptet. Fodnote En fodnote skal altid afsluttes med punktum. Også selvom det blot er en henvisning til et værk, en hjemmeside eller andet. Ved litteraturhenvisninger skal du vælge, om du vil bruge enten fodnoter eller parenteser i teksten. Du kan ikke bruge begge dele på samme tid. Foregående Foregående betyder altid det seneste og ikke for to gange siden. Forfordele At blive forfordelt betyder, at man har fået mindre end andre, og ikke, at man har fået mere. Forholdsord Desværre er vi danskere blevet lidt dovne, når det kommer til en afvekslende brug af forholdsord. Vær derfor opmærksom på, at du bruger de rigtige forholdsord i din tekst. Her er nogle tommelfingerregler (og du kan altid slå efter på sproget.dk): I forhold til bruges efterhånden som et universal-forholdsord til at beskrive hvad som helst. Men du kan ikke erstatte på/i/om osv. med i forhold til. Man kan f.eks. komme til at skrive: Hun havde en mening i forhold til europæisk politik, hvor man i stedet burde skrive: Hun havde en mening om europæisk politik. Når du skriver i forhold til i en tekst, så tænk en ekstra gang over, om det er det rigtige forholdsord, du bruger og om det vil give mere mening at bruge et andet. Det er lidt det samme med forholdsordet på, der bliver brugt til snart det ene, snart det andet. Man kan f.eks. komme til at skrive: Han lyttede på hendes argumenter, hvor man i stedet burde skrive: Han lyttede til hendes argumenter. Når du skriver på i en tekst, så tænk en ekstra gang over, om det er det rigtige forholdsord, du bruger og om det vil give mere mening at bruge et andet. Om og omkring: En ting kan handle om noget (altså have et indhold). Hvis en ting handler eller drejer sig omkring noget, er det, fordi tingen bevæger sig i cirkler rundt om dette noget (altså en fysisk handling). Synonymer for om kan være vedrørende og med hensyn til (afhænging af kontekst). Når det kommer til øer, er det meget vigtigt, at du skelner mellem, om den specifikke ø også er et selvstændigt land. For så skal du bruge i fremfor på. Det hedder f.eks. i Cuba, i Island, i Grønland, mens det hedder på Samsø, på Tenerife og på Kreta. En undtagelse for denne regel er Færøerne: Det hedder på Færøerne, selvom Færøerne har selvstyre ligesom Grønland.

7 7 Forkortelser, der kan skrives ud (du må også gerne lade være) Du vælger selv, sålænge du er konsekvent. Forkorter du et ord eller en betegnelsen én gang, skal det forkortes alle steder. Skriver du et ord eller en betegnelse ud én gang, skal det skrives ud alle steder. Bl.a. > Blandt andet eller blandt andre (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være bl.a. og ikke bl. a.). Da lige netop bl.a. kan betyde både blandt andet og blandt andre afhængig af kontekst, kan det være en god idé altid at skrive dette ud. Dvs. > Det vil sige (vælger du at bruge forkortelse, skal det være dvs. og ikke d.v.s. eller d. v. s.). Eks. > Eksempel (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være eks. og ikke ex). Ekskl. > Eksklusiv/eksklusive (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være ekskl. og ikke ex). Etc. > Etcetera (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være etc. og ikke e.t.c. eller e. t. c.). Evt. > Eventuelt/eventuelle. F.eks. > For eksempel (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være f.eks. og ikke fx). Flg. > Følgende. Hhv. > Henholdsvis. Jf. > Jævnfør (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være jf. og ikke jvf. eller jfr.). M.fl. > Med flere. Mhp. > Med henblik på. Mht. > Med hensyn til. M.m. > Med mere (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være m.m. og ikke mm eller mm.). M.v. > med videre (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være m.m. og ikke mv eller mv.). Og lign. > Og lignende (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være og lign. og ikke o.l.). Osv. > Og så videre (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være osv. og ikke o.s.v. eller o. s. v.). Pga. > På grund af (vælger du at bruge forkortelsen, skal det være pga. og ikke p.g.a. eller p. g. a.). Vedr. > Vedrørende. Forkortelser, små eller store bogstaver Ved forkortelser af navneord bruges normalt små bogstaver, f.eks. hedder det ngo, dvd, cd, tv, hiv, aids og it. Ved forkortelser på organisationer skrives de som regel med store bogstaver, f.eks. EU, FN, ECRI. Vi følger ikke RO, der siger, at det nu kan være valgfrit, om man bruger små eller store bogstaver. I sidste ende handler det dog om, at du er konsekvent, og har du som forfatter særlige ønsker, skal du diskutere det med din redaktør. Forrige Vær varsom med brug af forrige, da det både kan betyde sidste og det før det sidste. F.eks. kan forrige århundrede både betyde det 20. og det 19. århundrede.

8 8 Fremmedsprog Hvis du skriver en bog til alment brug, til kortere eller mellemlange videregående uddannelser, så skal tekster på fremmedsprog (også engelsk) så vidt muligt oversættes til dansk. En fremmedsproget tekst kan forekomme i f.eks. citater, men bør så oversættes til dansk i en note. Skriver du en bog til lange videregående uddannelser eller til forskningskredse, behøver fremmedsprogede citater/tekster ikke at blive oversat. Tal gerne med din redaktør om de valg, der skal tages, og hvis der er særlige grunde til ikke at følge ovenstående retningslinjer. Gammel versus ny stavemåde Vær konsekvent med stavemåde, uanset om du bruger ny eller gammel retskrivning. Eksempel: resurser (ny) eller ressourcer (gammel). Begge dele er korrekte, men i samme bog kan kun den ene mulighed bruges. Genitiv Det er kun på engelsk, at genitiv-s skal sættes efter en apostrof, eks.: My sister s shoes/my sisters shoes. På dansk hedder det: Min søsters sko/mine søstres sko altså uden apostrof. Ender et ord på s eller z, sættes der apostrof efter ordet for at angive genitiv, f.eks. Jens. Endelse -es (f.eks. Jenses) godtages ikke. En undtagelse er dog efter forkortelser med versaler, eks.: EU s, FN s. Er der punktum i forkortelsen, behøver du ikke sætte apostrof, f.eks. kan det hedde B.T.s forsidehistorie. Vi foretrækker dog, at der er apostrof ved genitiv efter forkortelser med versaler, så det bliver B.T. s (selvom dette er imod RO). Ifølge/i følge Ifølge staves i et ord og ikke to. Det forkortes aldrig. Indenfor/inden for Indenfor = bevægelse ind i noget (Vil du komme indenfor?) + i sætning uden genstandsled (Vi brugte dagen indenfor). Inden for = indvendig side af noget, bestemt afgrænset (Inden for psykologien ). Vi følger ikke RO, der siger, at det er valgfrit, om man bruger indenfor eller inden for. Vi kan anbefale, at du besøger sproget.dk, hvis du vil vide mere om forskellen. Italesætte Undgå brug af ordet italesætte. Brug i stedet udtrykker, sætter ord på, handler om, siger, beskriver, fortæller etc., som det nu passer ind i sammenhængen. Jo, desto Det hedder: jo mere magt, desto større magtmisbrug, eller: jo mere magt, des større magtmisbrug. Det er dårligt sprog at skrive: jo mere magt, jo større magtmisbrug.

9 9 Kildehenvisning En kildehenvisning skal enten fremgå i en fodnote eller i en parentes. Ved fodnote opstilles henvisningen således: forfatterens efternavn (hvis ingen forfatter, så titlen), udgivelsesår, s. xx. Ved parentes er der flere forskellige muligheder. Standard er: forfatterens efternavn årstal: sidetal. Husk at være konsekvent. Kolon Sæt stort bogstav efter kolon, hvis der er tale om en hovedsætning. I alle andre tilfælde skal det være med lille begyndelsesbogstav. Konsekvens Vær konsekvent med stavemåder, f.eks. af specielle ord og navne så den er ens gennem hele bogen. Kursiv Brug aldrig understregning. Hvis du skal fremhæve noget i teksten, så brug kun kursiv eller evt. fed. Vi foretrækker kursiv. Specielle fagtermer og -udtryk kan, første gang de nævnes, sættes i kursiv. Kursiv kan også bruges til at fremhæve enkelte ord af væsentlig betydning i teksten. Ligeud/lige ud Det hedder ligeud i et ord og ikke lige ud i to ord. Links, - og webadresser Fjern hyperlink på adresser og webadresser (så de fremstår i sort skrift og uden understregning) det gør du ved at højreklikke på adressen og trykke fjern hyperlink. Fjern også gerne www og lign. foran linket, hvis disse oplysninger ikke har betydning for, om linket virker eller ej. Vær opmærksom på, at lange links ser grimme ud i en bog. De skal selvfølgelig være der i litteraturlister og evt. i fodnoter, men i brødtekst kan det hurtigt se helt skævt ud og forstyrre læsningen. Nogle gange kan det derfor være bedre at skrive noget i stil med: Besøg ft.dk og vælg menupunktet Folkestyret eller gå til ft.dk > Folkestyret. Tal altid med din redaktør om, hvordan I kan skabe den smukkest mulige bog, selvom du har mange links med i manuskriptet. Litteraturhenvisninger Se dokumentet Frydenlunds manual for litteraturlister.

10 10 Love Populærtitler på love skal skrives med lille begyndelsesbogstav, f.eks. universitetsloven, men selve lovens titel skal skrives med stort begyndelsesbogstav, f.eks. Lov om Mellemrum ved forkortelser Som hovedregel er der ikke mellemrum efter punktum, hvis to eller flere ord forkortes. Du skriver f.eks. (og ikke f. eks.) og m.fl. (og ikke m. fl.). Det samme gør sig gældende ved forkortelser af titler, som f.eks. cand.mag., cand. pæd.pæd. eller adm.dir. En undtagelse er ved angivelse af ordenstal efterfulgt af bogstaver. Det ses især ved angivelse af klassenavne/klassetrin. Du skal skrive: Han går i 2. g (og ikke 2.g) og Hun er begyndt i 1. A (og ikke 1.A). Milliarder og millioner Milliarder kan forkortes mia. Millioner kan forkortes mio. Husk punktummet! Undlad forkortelsen mill., da der kan opstå tvivl om, hvorvidt der hentydes til millioner eller milliarder. Opremsninger/opstillinger Alle opstillinger skal have luft før og efter (linjeskift). Er der tale om hele sætninger i punktopstillingen, skal der også være afslutningspunktum og stort begyndelsesbogstav. Ellers skal der være lille begyndelsesbogstav, og der afsluttes ikke med punktum. Er der tale om hele sætninger, ser en punktopstilling således ud: 1. Xxx xxx xxxx xxx. 2. Yyyyy yyyyy yyyy. Yyyyy yyyy. 3. Zzzzz zzz zzzzz zzzz. Er der tale om opremsning af enkelt ord og lign., kan en punktopstilling se således ud (evt. med slutpunktum ved den sidste del af opstillingen): 1. xxxxxxxxxx 2. yyyyyyyyyyy 3. zzzzzzzzzzz. Ordsammensætninger Prøv så vidt muligt at undgå lange ordsammensætninger. Skriv f.eks. ikke medarbejdertilfredshedsundersøgelse, men undersøgelse af medarbejdernes tilfredshed. Det hjælper læsningen, hvis der ikke er alt for mange lange sammensatte ord. Ordstammeri Undgå så vidt muligt ordstammeri. Altså at et nøgleord gentages gang efter gang i samme afsnit eller inden for få linjer.

11 11 Overfor/over for Overfor = den modsatte side (huset overfor). Over for = specifikt retningsbestemt (lige over for huset) eller at være noget over for nogen (over for mine venner er jeg...). Vi følger ikke RO, der siger, at det er valgfrit, om man bruger overfor eller over for. Vi kan anbefale, at du besøger sproget.dk, hvis du vil vide mere om forskellen. Overskrifter Sørg for, at der er en klar niveauinddeling i overskrifterne. Det er vigtigt for både din redaktør, grafiker og læser at vide, hvad der er kapiteloverskrifter (niveau 1), hovedafsnit i et kapitel (niveau 2) og underskrifter (niveau 3 og frem). Hold dig så vidt muligt til tre, evt. fire niveauer af overskrifter. For mange niveauer kan give læseren et uklart overblik over bogen. Som forfatter kan du bruge Words muligheder for at typografere tekst og overskrifter. Dermed kan du markere over for din redaktør, hvilke niveaer, du ønsker hvor. Du kan også blot skrive Nv1, Nv2 osv. i en parentes efter hver overskrift ud fra hvilket niveau, du ønsker. Vær opmærksom på, at du ikke kan springe et niveau over. Niveau 2 skal følge efter niveau 1, niveau 3 skal følge efter niveau 2 og så fremdeles. Niveau 3 eller 4 kan aldrig følge direkte efter niveau 1. Lav korte overskrifter (helst en halv og ikke over én linje). Sæt ikke punktum som afslutning på en overskrift. Parentes, tegnsætning efter Ved en parentes efter en sætning sættes punktum efter parentesen, således: Han gik sig en tur i haven (der var en gammel egetræshave). Eller: Han gik sig en tur i haven (den, der hørte til slottet). Procent Lav altid mellemrum mellem tal og procenttegn. Det hedder 40 % og ikke 40%. Du kan også vælge at skrive 40 procent. Husk altid at være konsekvent gennem hele bogen du kan ikke bruge både % og procent i samme bog. Punktum i - og webadresser Husk altid at sætte et punktum efter en - eller webadresse, hvis denne afslutter en sætning. Der findes en del uskik med enten at udelade punktummet eller sætte et mellemrum før punktum af frygt for, at folk tror, punktummet hører med i linket. Men en sætning skal afsluttes med punktum, uanset om sætningen slutter med et link eller ej. På sigt Det hedder på kort/kortere sigt eller på langt/længere sigt. Du kan ikke blot skrive på sigt.

12 12 Sammensatte navneord Danske sammensatte navneord skal ikke deles i to det er kun på engelsk. F.eks. hedder det vaskemaskinemodul og ikke vaske maskine modul. Du risikerer, at meningen forsvinder, f.eks. er der stor forskel på mormorboller og mormor boller. Selvom/selv om Begge kan bruges, det er lige korrekt. Husk blot at være konsekvent i den enkelte bog. Seneste, sidste Ønsker du at skrive om de nys passerede år eller årtier hedder det de seneste år og ikke de sidste år. Sidehenvisninger Henvis til sider med et s. eller side og ikke p. eller pp., som man gør på engelsk/latin. Henvis så vidt muligt konkret til sider, f.eks. se side 34 og ikke se næste side. Eller: se side og ikke se de følgende sider. I første omgang skal du blot skrive se side xx i manuskriptet, da de endelige sidetal sættes ind i den sidste korrekturlæsning af den opsatte bog, som regel i samarbejde med redaktøren. Det er vigtigt, at du altid sætter to x er ved en sidehenvisning i manuskriptet og ikke kun et enkelt, da xx er nemmere at søge på end blot x. Du må ikke bruge andre tegn end xx til at angive sidetal, for det umuliggør en hurtig søgning og indsætning af de endelige sidetal. Skemaer, tabeller, figurer Som regel skal skema-, tabel- og figurtekst i kursiv og stå under skemaet, tabellen eller figuren. Anden fremgangsmåde kan vælges, men skal bruges konsekvent gennem hele bogen. Skemaer, tabeller og figurer nummereres (sædvanligvis) fortløbende i bogen og med angivelse af, om det er en figur, en tabel eller et skema. Er der tale om større bøger (f.eks. antologier) eller en bog med mange figurer, så skal nummerering ske fortløbende for hvert kapitel. Spørgsmål, der stilles, og spørgsmålstegn, der sættes En meget brugt fejl er at skrive, at man stiller spørgsmålstegn ved noget. Det er noget sludder. Du kan stille et spørgsmål, og du kan sætte et spørgsmålstegn, men du kan aldrig stille et spørgsmålstegn (eller sætte et spørgsmål). Såkaldt Ved brug af ordet såkaldt skal det efterfølgende ord ikke i anførelsestegn. Det hedder den såkaldte opfindelse, ikke den såkaldte opfindelse. Bruger du begge dele, er der tale om dobbeltkonfekt, og det skal så vidt muligt undgås.

13 13 Tal i hundreder eller mere Vi foretrækker, at du skriver alle tal helt ud, f.eks kr. og ikke kr. Det er valgfrit, om du vil skrive punktum i tal med entalstusinder, f.eks eller Men du skal sætte punktum, hvis der er tale om titalstusinder eller mere, f.eks eller Tal som bogstaver Fra et/en til og med ti skrives med bogstaver, derover som regel med tal. Der kan dog være undtagelser, f.eks. ved opremsninger (Mine børn er 2, 5 og 12 år fremfor: Mine børn er to, fem og 12 år). Det kan også være afhængig af, om du angiver mål, f.eks. Vi skal gå 5 km, tilsæt 2 dl mel, arealet er på 9 ha. Slutteligt afhænger det af sammenhængen og dit specifikke manuskript. Bygger du f.eks. din bog op om 5 gode råd, kan 5-tallet være med til at skabe overblik og understrege din pointe, hvor ordet fem hurtigere kan glemmes. Er du i tvivl, kan du altid tjekke på sproget.dk. Tal/brøk Der skal ikke være mellemrum mellem hele tal og brøker. Det hedder f.eks. 1½ og ikke 1 ½. Tankestreg Der er forskel på tankestreger ( ) og bindestreger (-). Bindestreger bruger du, når du skal dele et ord, mens du bruger tankestreger rundt om en sætningsdel og med mellemrum før og efter. På et standardtastatur bruger du den samme tast til bindestreg og tankestreg. For at være sikker på, at du sætter en tankestreg (og ikke en bindestreg), kan du bruge disse genveje: ALT+0150 på Num-lock-tastaturet eller Ctrl+ på Num-lock-tastaturet (sidstnævte dur kun i Word). Til stede/tilstede Det er en meget normal fejl at skrive tilstede, når man egentlig mener til stede. Til stede (i to ord) betyder: Et antal mennesker er mødt op (de er dermed til stede). Tilstede betyder, at man giver nogen lov til noget eller tillader noget. Den lange tillægsform tilstedeværende er så lidt drilsk for her er der tale om et enkelt, sammensat ord, der betyder: Det antal mennesker, der er mødt op (de er dermed tilstedeværende). Titler Titler på bøger, tidsskrifter, sange, noveller, film, kunstværker og musikalbum skal altid stå i kursiv. Artikler fra aviser eller tidsskrifter eller enkeltkapitler fra bøger kan stå i enten kursiv eller i anførselstegn. Der kan være særlige forhold, der gør sig gældende, hvis du i samme afsnit/kapitel/bog henviser til numre på et musikalbum eller noveller i en novellesamling. Her kan man argumentere for, at det enkelte nummer/den enkelte novelle skal stå i

14 14 anførselstegn, mens titlen på albummet eller novellesamlingen skal stå i kursiv. I sådanne tilfælde bør du lave en aftale med din redaktør, så I arbejder efter konsekvente og ens regler for titler. Typografering (når du skriver i Word el. lign. programmer) Når du skriver dit manuskript, vil det være en stor hjælp for din redaktør, hvis du på forhånd typograferer overskrifterne (se opslaget Overskrift for detaljer herom). Herudover behøver du ikke bruge forudindstillede typografier, til gengæld må du gerne: Undlade at lave tvungen linjebrud (du laver tvungen linjebrud ved at trykke på shiftog enter-knapperne på samme tid). Det skaber et stort kaos i både redaktions- og grafikfasen, hvis der er tvungen linjedeling i bogen. Det betyder også, at du ikke selv må lave orddelinger i manuskriptet du skal blot skrive hvert afsnit ud i en køre. Du skal selvfølgelig lave naturlige linjebrud (ved at klikke på enter-knappen), når et nyt afsnit eller en ny overskrift begynder. Men dette er stort set også det eneste tidspunkt, at du skal lave linjebrud. Vi vil også sætte pris på, at du indstiller dit dokument til at have venstrejusteret tekst med løs (højre) bagkant frem for lige marginer. Det letter arbejdet for både din redaktør og grafiker. Udenfor/uden for Udenfor = bevægelse udad (Vil du med udenfor?) + i sætning uden genstandsled (Vi brugte dagen udenfor). Uden for = modsatte side af noget andet (Uden for huset). Vi følger ikke RO, der siger, at det er valgfrit, om man bruger uden for eller udenfor uanset sammenhæng. Vi kan anbefale, at du besøger sproget.dk, hvis du vil vide mere om forskellen. Udråbstegn Pas på med at bruge for mange udråbstegn! Og brug kun et enkelt hver gang. Flere udråbstegn efter hinanden hører hjemme i tegneserier og talesprog. Understregning Brug aldrig understregning heller ikke i overskrifter; brug i stedet kursiv eller fed. Versaler og kapitæler Brug kun undtagelsesvist VERSALER eller Kapitæler, når du ønsker at fremhæve tekst. Brug i stedet kursiv eller fed. Århundreder Vær opmærksom på, at angivelse af århundreder altid er en foran den tidsperiode, du ønsker at angive. F.eks. det 16. århundrede = 1500-tallet, det 19. århundrede =

15 tallet. Man bruger især århundrede-betegnelser på engelsk, mens du på dansk i højere grad veksler mellem de to muligheder. Er du i tvivl, kan du med fordel blot bruge tallet, f.eks tallet og 1800-tallet. Årstal Vi foretrækker, at du angiver årstal med hele århundreder, f.eks erne/1984 og ikke 80 erne/ 84. Ved angivelse af tidsperioder kan du skrive enten fra og til (fra 1980 til 1981) eller bruge bindestreg ( ). Du kan ikke skrive både fra og bindestreg (fra ). Vi godtager ikke skråstreger som i 1980/1981.

Frydenlunds redaktions- og forfattermanual

Frydenlunds redaktions- og forfattermanual Frydenlunds redaktions- og forfattermanual 2 Denne manual gælder for Frydenlunds ansatte samt tilknyttede forfattere, korrekturlæsere m.m. Den følger som hovedregel Retskrivningsordbogen (RO) (Se også

Læs mere

TIDSSKRIFTET ANTROPOLOGI

TIDSSKRIFTET ANTROPOLOGI TIDSSKRIFTET ANTROPOLOGI Skrivevejledning (revideret januar 2014) Redigeringsprocessen foregår som følger: 1. Forfatteren indleverer en færdigdisponeret artikel til redaktionen. 2. Redaktionen læser artiklen

Læs mere

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne, UCN act2learn INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 3. Kildehenvisning / referering... 4 3.1 Harvard systemet...

Læs mere

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne. UCN act2learn

Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne. UCN act2learn Tekniske retningslinjer ved skriftlige produkter ved akademiuddannelserne UCN act2learn Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Layout... 3 3. Kildehenvisning / referering... 4 3.1 Harvard systemet...

Læs mere

Frydenlunds manual om litteraturlister

Frydenlunds manual om litteraturlister Frydenlunds manual om litteraturlister 2 Enhver litteraturliste skal så vidt muligt følge nedenstående retningslinjer det vigtigste er dog, at der er konsekvens i litteraturlisten! Generelt Du skal så

Læs mere

Ministeriet for Børn og Undervisnings forfattervejledning til ministeriets publikationer

Ministeriet for Børn og Undervisnings forfattervejledning til ministeriets publikationer Ministeriet for Børn og Undervisnings forfattervejledning til ministeriets publikationer Denne forfattervejledning er et bilag til de interne retningslinjer for udarbejdelse af publikationer Sammen med

Læs mere

Manuskriptvejledning De Studerendes Pris

Manuskriptvejledning De Studerendes Pris Fremsendelse af artikel Artikler skrevet på baggrund af bachelorprojekter, der er afleveret og bestået i det annoncerede tidsrum, kan deltage i konkurrencen om De Studerendes Pris. Det er kun muligt at

Læs mere

Manuskriptvejledning pr. 2015 Bachelorprisen

Manuskriptvejledning pr. 2015 Bachelorprisen Manuskriptvejledning pr. 2015 Bachelorprisen Fremsendelse af artikel Artikler skrevet på baggrund af bachelorprojekter, der er afleveret og bestået på det annoncerede tidspunkt, kan deltage i konkurrencen

Læs mere

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING Indhold Formål... 2 Layout... 2 Hvordan laver man citater?... 2 Kortere citater... 2 Længere citater... 3 Når man udelader ord og sætninger

Læs mere

Kildehenvisninger. - Information og guide til korrekte kildehenvisninger

Kildehenvisninger. - Information og guide til korrekte kildehenvisninger Kildehenvisninger - Information og guide til korrekte kildehenvisninger Af: Emil Madsen Slotshaven Gymnasium d.12/12 2016 Indhold Hvorfor overhovedet kildehenvise?:... 1 Hvad er en kildehenvisning så?:...

Læs mere

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac.

Skabelonfilen er udarbejdet i Word til Windows (Office 2010) og er også afprøvet i Word til Mac. Nordiske Studier i Leksikografi 13 (København 2015) Brug af stilark Vi vil gerne have at alle forfattere benytter den Word-fil som redaktionen har udarbejdet og sendt ud, både forfattere og redaktører

Læs mere

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

SSO-OPSKRIFTEN. Alle dele er lige vigtige for at lave den perfekte kagedej. Indhold

SSO-OPSKRIFTEN. Alle dele er lige vigtige for at lave den perfekte kagedej. Indhold SSO-OPSKRIFTEN I SSO-opskriften kan du læse om de forskellige ingredienser, som du skal bruge for at lave din større skriftlige opgave i forbindelse med din HF. Alle dele er lige vigtige for at lave den

Læs mere

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2

1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 SRO-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 HVORDAN OPGAVENS OPBYGNING... 2 2.1 OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.2 FORSIDE... 2 2.3 INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 2.4 INDLEDNING...

Læs mere

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Maj 2013 Social- og sundhedsuddannelsen Randers Indledning Hensigten med Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning ved Randers Social- og Sundhedsskole er

Læs mere

Læg mærke til, at der ikke er fødder på ovenstående bogstaver, og at de derfor er meget letlæselige på computerskærmen.

Læg mærke til, at der ikke er fødder på ovenstående bogstaver, og at de derfor er meget letlæselige på computerskærmen. Typografier I nedenstående guide bliver du rustet til at vurdere hvilke skrifttyper der kan være passende til dit projekt. Afsnittet vil være delt op i skrifttyper passende til computerskærmen og til papir.

Læs mere

SSO-OPSKRIFTEN. Alle dele er lige vigtige for at lave den perfekte kagedej. Indhold

SSO-OPSKRIFTEN. Alle dele er lige vigtige for at lave den perfekte kagedej. Indhold SSO-OPSKRIFTEN I SSO-opskriften kan du læse om de forskellige ingredienser, som du skal bruge for at lave din større skriftlige opgave i forbindelse med din HF, og hvad kravene til ingredienserne er. Alle

Læs mere

Forsiden. Tekst. Layout og opsætning. Korrekturlæsning. Billeder

Forsiden. Tekst. Layout og opsætning. Korrekturlæsning. Billeder Forsiden Olie på papir malet af kunstner Pernille Topp Moon Pantozais. Du kan se billedet live i galleri ToppArt by Pantozais på Jernbane Allé 77 i Vanløse, hvor du også kan møde mig på gallerikontoret

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2013. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2013. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2013 Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden mens man

Læs mere

Skrivevejledning for Kulturstudier juli 2017

Skrivevejledning for Kulturstudier juli 2017 Skrivevejledning for Kulturstudier juli 2017 Kulturstudier modtager bidrag året rundt, dog kun færdige artikler. Bidraget må ikke være publiceret tidligere eller på samme tid være indsendt til et andet

Læs mere

Typografi og layout i Word 2010

Typografi og layout i Word 2010 Ret&Rigtigt F12 Niels Erik Wille Typografi og layout i Word 2010 Papirformat og papirets orientering (højformat / bredformat) Vælges i menuen Sidelayout: Man kan vælge Retning (højformat / bredformat)

Læs mere

SRP STUDIERETNINGSPROJEKTET

SRP STUDIERETNINGSPROJEKTET STUDIERETNINGSPROJEKTET Layout Skriv med 1½ linjeafstand, lav en passende margin (standardopsætning eller max 3 cm), og brug en god skrifttype, f.eks. Times New Roman, skriftstørrelse 12. Omfang Opgaven

Læs mere

LaserTryk.dk præsenterer. Typiske sprogbøffer. Udgivet med tilladelse af den oprindelige forfatter, Telia

LaserTryk.dk præsenterer. Typiske sprogbøffer. Udgivet med tilladelse af den oprindelige forfatter, Telia LaserTryk.dk præsenterer Typiske sprogbøffer Udgivet med tilladelse af den oprindelige forfatter, Telia 1 Typiske sprogbøffer 1/6 Du vil her med stor sandsynlighed finde mindst én bøf eller fejl, som du

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2016 til Mac Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden

Læs mere

Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015

Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac. Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Opgaveteknisk vejledning Word 2011 til Mac Tornbjerg Gymnasium 10. december 2015 Gem!!! Så snart et dokument er oprettet skal det gemmes under et fornuftigt navn, gør det til en vane at gemme hele tiden

Læs mere

Akademiuddannelser. Vejledning i kildehenvisninger.

Akademiuddannelser. Vejledning i kildehenvisninger. Akademiuddannelser Vejledning i kildehenvisninger. INDHOLD INDLEDNING... 3 KILDEHENVISNINGER... 3 SAMME KILDE LIGE EFTER HINANDEN:... 4 HENVISES DER TIL FLERE SIDER SKAL DER SKRIVES:... 4 CITATER... 4

Læs mere

Større Skriftlig Opgave SSO

Større Skriftlig Opgave SSO Større Skriftlig Opgave SSO Opgavebesvarelsen har et omfang på 10-15 sider a 2400 enheder (ink. Mellemrum). Forside, indholdsfortegnelse, noter, litteraturliste, figurer, tabeller og lign materiale medregnes

Læs mere

Manual til CD-ORD. Randers Realskole

Manual til CD-ORD. Randers Realskole Randers Realskole CD-ORD Læs og skriv på computeren CD-ORD er et pc-værktøj, der hjælper dig med at læse og skrive hvad enten du har brug for støtte i undervisningen, har svært ved at læse eller skrive

Læs mere

Manuskriptvejledning

Manuskriptvejledning Manuskriptvejledning Kuml-artikler Brødtekst Overskrifter skrives på separat linje med store og små bogstaver og aldrig punktum efter. Overskrifterne bør adskilles fra den foregående tekst med en blank

Læs mere

Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke

Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke Version 2.1 (april 2016) Redaktionen vil være taknemmelig for, om tidsskriftets artikelforfattere gør sig bekendt med og følger

Læs mere

Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen i Esbjerg December 2014

Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen i Esbjerg December 2014 Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen i Esbjerg December 2014 1 Indholdsfortegnelse 1. Projektets indholdsfortegnelse...3 2. Referencer...3 2.1. Henvisningen refererer til mere end

Læs mere

En kort og sigende overskrift (Overskrift 1) Arial 16 + fed

En kort og sigende overskrift (Overskrift 1) Arial 16 + fed En kort og sigende overskrift (Overskrift 1) Arial 16 + fed - eventuelt en uddybende undertitel (Undertitel) Arial 14, mellemrum før: 6 pkt, mellemrum efter: 3 pkt (bemærk at undertitler er venstrejusteret)

Læs mere

Replikgengivelse en gennemgang af 59

Replikgengivelse en gennemgang af 59 Replikgengivelse en gennemgang af 59 Lars Christensen, Dansk Sprogrevision, 28.3.2014. Indhold Problemet 1 Hvad skal du gøre? 1 Anførselstegnets udseende 2 Indryk 2 Anførende udtryk ( 59.2) 2 Replikstreger

Læs mere

Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold

Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold Typografier, indholdsfortegnelse, sidetal og litteraturliste med Word 2007 og 2010 Indhold Udnyt Words indbyggede funktioner i din opgave (2007 og 2010)... 1 Typografier (HUSK AT BRUGE DEM KONSEKVENT GENNEM

Læs mere

STANDARD FOR OPGAVESKRIVNING. VIA University College Psykomotorikuddannelsen i Randers

STANDARD FOR OPGAVESKRIVNING. VIA University College Psykomotorikuddannelsen i Randers STANDARD FOR OPGAVESKRIVNING VIA University College Psykomotorikuddannelsen i Randers August 2010 Normalside Omfang Skrifttype Opsætning Indholdsfortegnelse Opbygning En normalside er defineret som 2400

Læs mere

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2015-2016 DANSK/HISTORIE-OPGAVEN (DHO) 1.G Vejledning til eleverne Dansk/historieopgaven i 1g Denne orientering indeholder følgende: 1. Kort orientering om rammerne for opgaven 2.

Læs mere

Forside Her skal du anvende det udleverede officielle ark med opgaveformuleringen. Andet er ikke nødvendigt.

Forside Her skal du anvende det udleverede officielle ark med opgaveformuleringen. Andet er ikke nødvendigt. Praktiske råd vedrørende udformningen af DHO Hvordan laver jeg fodnoter? Skal indholdsfortegnelsen stå før indledningen? Når du skal i gang med at skrive din DHO, vil du sikkert opleve, at du har en masse

Læs mere

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT 1 OM PROJEKTOPGAVER GENERELT En projektopgave bør indeholde følgende dele: 1. Forside 2. Indholdsfortegnelse 3. Eventuelt forord 4. Indledning 5. Emnebearbejdning 6. Afslutning 7. Noter 8. Litteraturliste

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G. Vejledning til eleverne

TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G. Vejledning til eleverne TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2014-2015 DANSK/HISTORIE- OPGAVEN (DHO) 1.G Vejledning til eleverne KÆRE ELEVER: Denne orientering indeholder følgende: 1. En kort orientering om rammerne for opgaven 2. En vejledning

Læs mere

Referencer. Udarbejdelse af teksthenvisninger og referenceliste i Word. Hvornår skal der henvises til kilder, og hvad skal du være opmærksom på:

Referencer. Udarbejdelse af teksthenvisninger og referenceliste i Word. Hvornår skal der henvises til kilder, og hvad skal du være opmærksom på: Referencer Udarbejdelse af teksthenvisninger og referenceliste i Word Hvornår skal der henvises til kilder, og hvad skal du være opmærksom på: Normalt anføres kildeangivelse, hver eneste gang man trækker

Læs mere

Overordnet manual for bladet DET SKER

Overordnet manual for bladet DET SKER Overordnet manual for bladet DET SKER Ældre Sagen DET SKER udkommer som 16 forskellige blade, der tilsammen er en landsdækkende oversigt over alle Ældre Sagens aktiviteter og arrangementer. Der er en frivillig

Læs mere

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G

DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G TÅRNBY GYMNASIUM & HF 2013-2014 DANSK/HISTORIE-OPGAVEN I 2.G Vejledning til eleverne KÆRE ELEVER: Denne orientering indeholder følgende: 1. En kort orientering om rammerne for opgaven 2. En vejledning

Læs mere

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal..

VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Linjeafstand. side 3. 2. Margener.. side 3. 3. Sidehoved og sidefod... side 4. 4. Sidetal.. VEJLEDNING TIL WORD VEJLEDNING TIL WORD INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Linjeafstand. side 3 2. Margener.. side 3 3. Sidehoved og sidefod... side 4 4. Sidetal.. side 5 5. Spalter.... side 5 6. Skifte ordbog.. side

Læs mere

Praktiske bemærkninger om manus. Målgruppe. Sprog. Skribenten. Artikel-længde. Manus. Anonym læser. Redaktionelt

Praktiske bemærkninger om manus. Målgruppe. Sprog. Skribenten. Artikel-længde. Manus. Anonym læser. Redaktionelt Praktiske bemærkninger om manus Målgruppe KONTUR henvender sig primært til studerende, kandidater og forskere, som har en bred interesse for kulturstudier, men ikke nødvendigvis er specialister. Redaktionen

Læs mere

Sådan bruger du Den Danske Regnskabsordbog

Sådan bruger du Den Danske Regnskabsordbog Sådan bruger du Den Danske Regnskabsordbog Visning Når du får et søgeresultat, kan du gøre skriften større eller mindre ved at klikke på knapperne yderst til højre på skærmen: større, mindre, nulstil.

Læs mere

DESIGNMANUAL. rev. 8.5.14

DESIGNMANUAL. rev. 8.5.14 DESIGNMANUAL rev. 8.5.14 Indholdsfortegnelse Formålet med manualen... 3 Navnet... 4 Logoet... 5 Brug af logoet... 7 Luft omkring logoet... 8 Logovarianter... 9 Skrifttyper... 11 Designelementer... 12 Visitkort...

Læs mere

Skrivevejledning til forfattere og oversættere februar 2015

Skrivevejledning til forfattere og oversættere februar 2015 Skrivevejledning til forfattere og oversættere februar 2015 Velkommen som forfatter i den sundhedsfaglige redaktion på Gads Forlag Denne vejledning er udarbejdet som hjælp til dig, der skal samarbejde

Læs mere

Retskrivning og tegnsætning

Retskrivning og tegnsætning Retskrivning og tegnsætning Til afslutningen af D-niveauet hører en prøve i retskrivning. Du skal derfor i løbet af året træne din stavning samt din evne til at sætte komma. Hvis du har meget store vanskeligheder

Læs mere

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER

VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER VEJLEDNING TIL LUDUS, WORD og ONLINE ORDBØGER INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Ludus - Log ind. side 3 2. Ludus - Skriv note til læreren, når du er syg side 4 3. Ludus

Læs mere

OPGAVESKRIVNING: OM SPROG OG STIL

OPGAVESKRIVNING: OM SPROG OG STIL Hans J. Lundager Jensen, TF, 21.02.2013 OPGAVESKRIVNING: OM SPROG OG STIL I dette notat er samlet forskellige oplysninger og råd ang. opgaveskrivning. Først er der en liste over en række faldgruber, fejl

Læs mere

Lav din egen forside i webtrees

Lav din egen forside i webtrees Lav din egen forside i webtrees Du behøver ikke at kunne kode eller gøre noget advanceret for at designe din helt egen forside i webtrees. Alt du skal gøre er bare at gøre brug af den indbygget editor.

Læs mere

REDAKTIONELLE RETNINGSLINJER FOR OPGAVESKRIVNING

REDAKTIONELLE RETNINGSLINJER FOR OPGAVESKRIVNING REDAKTIONELLE RETNINGSLINJER FOR OPGAVESKRIVNING Januar 2007 Journalnr. 7-16-28-00-06/7330 Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Formål...3 Layout...3 Sideopsætning...3

Læs mere

Kom i gang. Tema. med din ipad Opdateret 16 oktober 2017

Kom i gang. Tema. med din ipad Opdateret 16 oktober 2017 Tema Kom i gang med din ipad Opdateret 16 oktober 2017 Sofus Opdateret d. 16. oktober 2017 Side 1 Indholdsfortegnelse Emne Side ipad i grundtræk 3 Tænd og sluk 4 Sæt din ipad på vågeblus 4 Før du logger

Læs mere

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau)

En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Matematik i WordMat En lille vejledning til lærere og elever i at bruge matematikprogrammet WordMat (begynderniveau) Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 3 2. Beregning... 4 3. Beregning med brøker...

Læs mere

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP Du skal nu skrive dit studieretningsprojekt. Formålet med din SRP er formidling af faglig viden til dine vejledere og en censor. Derfor er det vigtigt, at du

Læs mere

Manual Søg & erstat. Søg efter tekst

Manual Søg & erstat. Søg efter tekst Søg efter tekst Manual Søg & erstat Du kan hurtigt søge efter hver forekomst af et bestemt ord eller en bestemt sætning. 1. Klik på Søg i gruppen Redigering på fanen Startside (Genvej: Ctrl + B). 2. Skriv

Læs mere

Dansk- og historieopgaven i 1g

Dansk- og historieopgaven i 1g Vejledning til opgaven i dansk og historie på Virum Gymnasium 2018 Du skal foråret 2018 skrive en opgave i dansk og historie. Rammerne for opgaven beskrives i det følgende: FORMÅL: Opgaven skrives i dansk

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvordan skriver man citater? 4. De mest benyttede ord i dansk 6. Tillægsordenes bøjning 8. Gradbøjning af tillægsord 10

Indholdsfortegnelse. Hvordan skriver man citater? 4. De mest benyttede ord i dansk 6. Tillægsordenes bøjning 8. Gradbøjning af tillægsord 10 Sprogtip 2010 Indholdsfortegnelse Hvordan skriver man citater? 4 De mest benyttede ord i dansk 6 Tillægsordenes bøjning 8 Gradbøjning af tillægsord 10 Ordklasser 12 Køb himbær hos kømanden 14 Spørg om

Læs mere

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP Praktiske råd vedrørende udformningen af SRP Du skal nu skrive dit studieretningsprojekt. Formålet med din SRP er formidling af faglig viden til dine vejledere og en censor. Derfor er det vigtigt, at du

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt Formalia ved opgaveskrivning Indhold 1 Formalia ved opgaveskrivning... 3 2 Layout... 3 3 Opbygning... 3 4 Aflevering... 5 5 Sanktioner... 5 6 Litteraturliste...

Læs mere

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold

Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007 Indhold Større skriftlige opgaver i Microsoft Word 2007... 1 Inddeling i afsnit... 2 Sideskift... 2 Sidetal og Sektionsskift... 3 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRO

Praktiske råd vedrørende udformningen af SRO Praktiske råd vedrørende udformningen af SRO Du skal nu skrive din studieretningsopgave. Formålet med din SRO er formidling af faglig viden til dine læsere (lærere/vejledere). Derfor er det vigtigt, at

Læs mere

SRO 2017 SRO 2G

SRO 2017 SRO 2G SRO 2G 2017 1 Studieretningsopgaven i 2.g (SRO) Studieretningsopgaven i 2.g er en individuel skriftlig opgave i to af de fag, der udgør studieretningen. Til udarbejdelse af opgaven er der afsat 15 elevtimer.

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STUDIERETNINGSOPGAVEN (SRO) Vejledning til eleverne om SRO i 2.g

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STUDIERETNINGSOPGAVEN (SRO) Vejledning til eleverne om SRO i 2.g TÅRNBY GYMNASIUM & HF STUDIERETNINGSOPGAVEN (SRO) Vejledning til eleverne om SRO i 2.g Studieretningsopgaven (SRO) i 2g Denne orientering indeholder følgende: 1. Kort orientering om rammerne for opgaven

Læs mere

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk.

Zotero er et smart værktøj til at få styr på dine referencer og litteraturlister. Zotero er gratis og på dansk. 1 Indhold: Hvorfor Zotero?... 3 Installation... 3 Firefox... 3 Installation af Zotero... 3 Registrer dig som bruger af Zotero... 4 Zotero oversigt over programmet... 4 Tilføj referencer manuelt... 5 Eksempel

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Doros nemme guide til: Sms-beskeder. En begynderguide til at skrive, sende og læse sms-beskeder

Doros nemme guide til: Sms-beskeder. En begynderguide til at skrive, sende og læse sms-beskeder Doros nemme guide til: Sms-beskeder En begynderguide til at skrive, sende og læse sms-beskeder Introduktion Velkommen til Doros nemme guide til at skrive sms-beskeder. Det er en let basisguide til dig,

Læs mere

Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier

Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier Version 1, sidst opdateret i juni 2015 Indhold Vejledning til indtastning af vestindiske arkivalier... 1 Indtastningsvejledning til Matriklerne for

Læs mere

Type af fejl Eksempler på fejl Rettet til korrekt dansk sammensatte ord. lærene er flinke alarmen giver trykhed priviligeret resource indiferens

Type af fejl Eksempler på fejl Rettet til korrekt dansk sammensatte ord. lærene er flinke alarmen giver trykhed priviligeret resource indiferens I 2014 er der kommet en ny elektronisk udgave af Retskrivningsordbogen. Den hedder RO+ og koster i udgangspunktet 80 kr. pr. år. Husk på, at ingen kan huske, hvordan alle ord staves. Det er ikke det, det

Læs mere

Danhost Webshop. Bliv fundet på Google

Danhost Webshop. Bliv fundet på Google Danhost Webshop Bliv fundet på Google SEO - Søgemaskineoptimering Når du arbejder med SEO, er det med henblik på, at din hjemmeside eller webshop skal dukke op i søgeresultaterne på f.eks. Google når en

Læs mere

Referencehåndtering i Word

Referencehåndtering i Word Dato: 31. august 2016 Ref.: Randi Juul Nørskov og Lene Nørskov Lange, VIA Bibliotekerne Referencehåndtering i Word Når du skriver opgave i Word, kan du lave henvisninger og tilføje referencer undervejs

Læs mere

sproget.dk en internetportal for det danske sprog

sproget.dk en internetportal for det danske sprog sproget.dk en internetportal for det danske sprog Ida Elisabeth Mørch, Dansk Sprognævn Lars Trap-Jensen, Det Danske Sprog- og Litteratuselskab 1 Baggrunden 2003 Sprog på spil 2005 Ekstrabevilling 2006

Læs mere

21 sproglige dødssynder. (og hvordan du undgår dem)

21 sproglige dødssynder. (og hvordan du undgår dem) 21 sproglige dødssynder (og hvordan du undgår dem) Kære læser Vi håber, at du vil få gavn af vores lille e-bog om klassiske sproglige fejl. Send endelig bogen videre til kollegaer, venner, familie eller

Læs mere

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING

AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING AALBORGHUS GYMNASIUM TIL SKRIFTLIGE OPGAVER & AKADEMISK SKRIVNING Indhold Formål... 2 Layout... 2 Hvordan laver man citater?... 2 Kortere citater... 2 Længere citater... 3 Når man udelader ord og sætninger

Læs mere

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk

Annemette Søgaard Hansen/www.dinwebvejleder.dk Google Docs Dokumenter Indholdsfortegnelse Værktøjer... Side 3 Menuer... Side 5 Opgave... Side 8 Få adgang til filerne fra din computer... Side 16 Vejledende løsning... Side 17 GoogleDocs Dokumenter 2

Læs mere

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby)

Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Få flot tekst i din slægtsbog med få klik (Af Henning Karlby) Når man vil til at skrive sin slægtshistorie ind i et tekstbehandlingsprogram, vil man gerne give sin tekst sit eget udseende. Med det mener

Læs mere

Dette kursus hjælper dig til at strukturere og effektivisere dine sætninger, så du får styr på kommaerne og alle de andre tegn én gang for alle!

Dette kursus hjælper dig til at strukturere og effektivisere dine sætninger, så du får styr på kommaerne og alle de andre tegn én gang for alle! Dette kursus hjælper dig til at strukturere og effektivisere dine sætninger, så du får styr på kommaerne og alle de andre tegn én gang for alle! Det er helt utroligt, hvordan alle AROS undervisere formår

Læs mere

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i dokumentet. Aktiver adgangstaster. Aktiver genvejsmenu (højreklik)

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i dokumentet. Aktiver adgangstaster. Aktiver genvejsmenu (højreklik) Genvejstaster Brugerfladen Hjælp Vis/skjul båndet Aktiver adgangstaster Afslut Word Aktiver genvejsmenu (højreklik) Udskriftslayout Kladdevisning Dispositionsvisning Hop til næste dokumentvindue Hop til

Læs mere

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step Af Gitte Winter Graugaard Nov. 2013, Sigil version 0.7.2 1 Her følger en intro skridt for skridt til at oprette en e- bog i SIGIL og publicere den på SAXO

Læs mere

IT-manual August 2014

IT-manual August 2014 IT-manual August 2014 Indhold IT-pixibog Opgave i brug af Lectio At skrive store opgaver i Word Opgave i at bruge Words specialfunktioner 1 IT-pixibog Skolens computere - låner jeg en computer? - hente

Læs mere

Stylesheet for artikler til tidsskriftet NyS

Stylesheet for artikler til tidsskriftet NyS Stylesheet for artikler til tidsskriftet NyS eller hvordan man får redaktionen til at klappe i hænderne og indlægger sig uvisnelig hæder Overordnet: Formaterne i dette stylesheet skal generelt overholdes.

Læs mere

Manual til hjemmeside i Typo3

Manual til hjemmeside i Typo3 Manual til hjemmeside i Typo3 Gode tips og genvejstaster Ét linieskift Ctrl + A Ctrl + C Ctrl + X Ctrl + V shift + enter (tasten du normalt bruger til linieskift) Markér alt Kopier Klip Sæt ind Oprettelse

Læs mere

Word. Strukturering, henvisninger m.m.

Word. Strukturering, henvisninger m.m. Word Strukturering, henvisninger m.m. August 2015 Strukturer dokumentet I kan tildele de forskellige dele af teksten, specielt afsnitsoverskrifter, forskellige niveauer, vha. typografi-paletten 2 Strukturer

Læs mere

Hvad bør du vide om layout og typografi

Hvad bør du vide om layout og typografi Hvad bør du vide om layout og typografi Når man vil lave en tekst, som andre skal læse, er det vigtigt at vælge en skrifttype, der er motiverende og inspirerende at læse for målgruppen. Derfor bør man

Læs mere

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com

Skriv med CD-ORD 8. Ordbogen.com Ordbogen.com Skolerne i Furesø abonnerer på Ordbogen.com. Det er et online ordbogsprogram der lægger sig ind øverst i skærmbilledet. Det forsvinder igen, men efterlader en grå linie som kan aktivere programmet

Læs mere

Informationssøgning. Målret din søgning skriv bedre opgaver få en bedre karakter. Henning Lorentzen Pædagogisk IT-koordinator

Informationssøgning. Målret din søgning skriv bedre opgaver få en bedre karakter. Henning Lorentzen Pædagogisk IT-koordinator Informationssøgning Målret din søgning skriv bedre opgaver få en bedre karakter Henning Lorentzen Pædagogisk IT-koordinator Hvordan kommer jeg i gang Sæt tid af, 5 minutter er ikke nok Begynd med det du

Læs mere

Sådan bruger du Den Dansk-Engelske Regnskabsordbog

Sådan bruger du Den Dansk-Engelske Regnskabsordbog Sådan bruger du Den Dansk-Engelske Regnskabsordbog Visning Når du får et søgeresultat, kan du gøre skriften større eller mindre ved at klikke på knapperne yderst til højre på skærmen: større, mindre, nulstil.

Læs mere

Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen UC SYD Marts 2018

Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen UC SYD Marts 2018 Redaktionelle krav til projektopgaver Jordemoderuddannelsen UC SYD Marts 2018 Redaktionelle krav til projektopgaver. Jordemoderuddannelsen i Esbjerg. Revideret marts 1 Indholdsfortegnelse 1. Projektets

Læs mere

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i præsentationen. Aktiver adgangstaster

Genvejstaster. Brugerfladen. Filhåndtering. Navigation i præsentationen. Aktiver adgangstaster Genvejstaster Brugerfladen Hjælp Vis/skjul båndet Aktiver adgangstaster Afslut PowerPoint Aktiver genvejsmenu (højreklik) Hop til næste dokumentvindue Hop til forrige dokumentvindue Filhåndtering Gem Gem

Læs mere

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X

Hvad står der? Opgaver: Justin Bieber. 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Bieber Opgaver: Justin Bieber Hvad står der? 1. Hvad kan du finde i bogen? Sæt X Tekst Illustrationer Omslag Titel Fotografi Indholdsfortegnelse Overskrift Tegning Stikord Figurtekst Skema Sidetal Faktaboks

Læs mere

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling

Orddeling. Automatisk orddeling. Manuel orddeling. Word 2010 18 thoremil.dk. Vælg fanebladet [Sidelayout] Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Orddeling Automatisk orddeling Vælg [Orddeling] Markér Automatisk orddeling Manuel orddeling Vælg [Orddeling] Klik [Manuelt] For hvert ord, som vises, kan der gøres følgende: Accepter det foreslåede orddelingssted

Læs mere

Information om. Historieopgaven i 1hf

Information om. Historieopgaven i 1hf Information om Historieopgaven i 1hf Indhold HISTORIEOPGAVEN 3 FORMÅLET MED HISTORIEOPGAVEN 3 TIDSPLAN OG OMFANG 3 OPGAVENS INDHOLD 3 TITELFORSIDEN 4 INDHOLDSFORTEGNELSEN 4 INDLEDNINGEN 4 BRØDTEKSTEN 4

Læs mere

Vejledning til referencehåndteringssystemet. Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby

Vejledning til referencehåndteringssystemet. Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby Vejledning til referencehåndteringssystemet Forsvarets Bibliotekscenter Anita Elleby Jeg håber, at du vil få glæde af denne vejledning til referencehåndteringssystemet Zotero. Hvis du får problemer undervejs

Læs mere

Lær at søge effektivt!

Lær at søge effektivt! Lær at søge effektivt! Her i folderen får du: Tips og tricks til, hvordan du bedst søger information. En præsentation af gode databaser til informationssøgning. Bliv oprettet som bruger på Aarhus Kommunes

Læs mere

FRA IDE TIL FÆRDIG BOG FORFATTERVEJLEDNING

FRA IDE TIL FÆRDIG BOG FORFATTERVEJLEDNING FRA IDE TIL FÆRDIG BOG FORFATTERVEJLEDNING Disse sider er ment som en hjælp til at overskue processen, fra du kommer med en ide til en udgivelse, til den færdige bog ligger i boghandlen. Har du en god

Læs mere

Børnearbejde. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen?

Børnearbejde. Titel. Forfatter. Hvad forestiller forsidebilledet? Hvad fortæller bagsideteksten om bogen? A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel _ Forfatter Hvornår er bogen udgivet? _ På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? _ Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad

Læs mere

Dansk-historie-opgaven (DHO) Tårnby Gymnasium & HF

Dansk-historie-opgaven (DHO) Tårnby Gymnasium & HF Dansk-historie-opgaven (DHO) Tårnby Gymnasium & HF Denne orientering indeholder følgende: En kort orientering om rammerne for opgaven En vejledning i opgavens indhold Indhold Rammerne for opgaven... 3

Læs mere

At plagiere er at snyde! Snyd er uacceptabelt, og du vil blive bortvist fra dine prøver, hvis du snyder. Så enkelt er det.

At plagiere er at snyde! Snyd er uacceptabelt, og du vil blive bortvist fra dine prøver, hvis du snyder. Så enkelt er det. Copy Paste At plagiere er at snyde! Snyd er uacceptabelt, og du vil blive bortvist fra dine prøver, hvis du snyder. Så enkelt er det. Ifølge Nudansk Ordbog så betyder plagiat en efterligning, især af en

Læs mere

1 af 5. Nogle. Word. funktioner. Mvh otto. Indhold. Fortryd

1 af 5. Nogle. Word. funktioner. Mvh otto. Indhold. Fortryd 1 af 5 Nogle funktioner til tekstbehandling i Meningen med vejledningen her er at kursisterne i forbindelse med større skriftlige opgaver f.eks. Historieopgaven, Mini SSO, Større Skriftlig Opgave (SSO)

Læs mere