Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 330 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 330 Offentligt"

Transkript

1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 330 Offentligt Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk tbst.dk Evaluering af lejelovsændringerne Notat BO Lejelovsforliget Ved forlig af 11. juni 2014 aftalte den daværende regering (S og RV) og Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten at gennemføre et samlet initiativ med det formål at forenkle og modernisere lejelovgivningen. Af forliget fremgår, at initiativet skal gennemføres i følgende tre tempi: 1. Konkrete lejelovsændringer 2. Evaluering af nærmere bestemte forhold 3. Sammenskrivning af lejelov og boligreguleringslov 1. Konkrete lovændringer Det fremgår af forligsteksten, at der skal udarbejdes lovforslag om følgende ændringer: Obligatorisk ind- og fraflytningssyn Normalistandsættelse ved fraflytning Vedligeholdelsesreglerne forenkles og moderniseres Reglerne om varsling af omkostningsbestemte lejeforhøjelser og beboerrepræsentationens kompetence forenkles og moderniseres Stærkere sanktioner ved overtrædelse af dusørregler Billigere adgang til forhåndsgodkendelse af huslejen for udlejere af enkelte ejer- og andelsboliger Nye muligheder for nettoprisindeksregulering af lejen. Nettoprisindeksregulering af den omkostningsbestemte leje Trappeleje erstattes af mulighed for nettoprisindeksregulering af lejen. Adgang for udlejere af ejer- eller andelsbolig til at opsige lejer med 1 års varsel, hvis udlejer selv skal benytte boligen. Enslydende bestemmelser i de to love sammenskrives, så de kun fremgår af én lov. Sommerhuse undtages fra lejelovgivningen Side 1 (22)

2 Lovforslag om ovennævnte blev fremsat af den daværende minister for by-, bolig- og landdistrikter den 17. december Lovændringen blev vedtaget som lov nr. 310 af 30. marts 2015 og trådte i kraft 1. juli Evaluering af nærmere bestemte forhold Det fremgår af forliget, at følgende temaer skal inddrages i evalueringen: 1. Indførelse af obligatoriske ind- og fraflytningssyn. Det skal vurderes, om ordningen har medført et fald i antallet af sager om istandsættelse ved fraflytning. 2. Begrænsning af aftaler om nyistandsættelse ved fraflytning. Det skal undersøges, om begrænsningen af mulighederne for at aftale nyistandsættelse har begrænset de store flytteregninger, som ses i dag. Det skal endvidere vurderes, om begrænsningen har medført en forringelse af vedligeholdelsesstandarden. 3. Ophævelse af ordningen med afsætning til forbedring i uregulerede kommuner. Det skal undersøges, hvorledes afviklingen af ordningen forløber, herunder i hvilken takt der udføres forbedringer i ejendommene, som er en betingelse for udbetaling. 4. Initiativer med henblik på at øge gennemsigtigheden i huslejenævnenes afgørelser. Det skal undersøges, om de initiativer, som iværksættes med henblik på at øge gennemsigtigheden omkring huslejenævnenes afgørelser, er tilstrækkelige, og om initiativerne med henblik på at styrke huslejenævnenes afgørelser, bruges af huslejenævnene. 5. Stærkere sanktioner ved overtrædelse af dusørregler. Ministeriet vil drøfte med Domstolsstyrelsen, hvilke muligheder der er for at belyse udviklingen i antallet af sager om overtrædelse af dusørreglen. 6. Billigere adgang til forhåndsgodkendelse af huslejen for udlejere af enkelte ejer- eller andelsboliger. Det skal undersøges, om ændringen medfører en øget anvendelse af muligheden for forhåndsgodkendelse og om ændringen har medført øget ventetid i sagsbehandlingen hos huslejenævnene. 7. Adgang for udlejere af en ejer- eller andelsbolig til at opsige lejer med 1 års varsel, hvis udlejer selv skal benytte boligen. Side 2 (22)

3 Det skal undersøges, om ordningen fører til utilsigtet brug, herunder om udlejere, som ikke er omfattet af ordningen, forsøger at gøre brug af den med henblik på at spekulere i at frigøre ejerlejligheder for lejere for at sælge. 8. Vedligeholdelsesplaner for udlejede andelslejligheder. Det skal undersøges, om der opstår problemer i forbindelse med andelsboligforeningers overholdelse af kravet om vedligeholdelsesplan i forbindelse med udlejede boliger. 9. Undersøgelse af grundlaget for fastsættelse af kapitalafkastet for ejendomme, opført før Det skal undersøges, hvordan der kan skabes et bedre tilgængeligt grundlag for ejendomsvurderingerne ved 15. alm. vurdering, og i givet fald vil Ministeriet for By-, Bolig- og Landdistrikter være indstillet på at skabe bedre oplysning herom. 10. Undersøgelse af omfanget af hoteludlejning. Der gennemføres en undersøgelse af omfanget af problemer med udlejning af helårsboliger som hotellejligheder i de kommuner, hvor reglerne i boligreguleringslovens kapitel VII finder anvendelse. Resultatet af evalueringen Ad 1. Indførelse af obligatoriske ind- og fraflytningssyn Det skal vurderes om, ordningen har medført et fald i antallet af sager om istandsættelse ved fraflytning. Iværksatte initiativer: Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen har igennem sit samarbejde med GI om hjemmesiden Huslejenævn.dk adgang til huslejenævnenes indberetning af oplysninger om sager. Huslejenævn.dk er en database, hvortil huslejenævnene indberetter en række forskellige oplysninger om de afgørelser, som nævnene træffer, herunder hvilken lov samt paragraf afgørelsen er afsagt i henhold til. Styrelsen har på baggrund af disse data udarbejdet statistik, og analyseret tendenserne heri. Evaluering: Efter lejelovens 9, stk. 2-4, skal den professionelle udlejer dvs. udlejere der udlejer mere end én beboelseslejlighed afholde indflytningssyn, indkalde den indflyttende lejer hertil og udarbejde en indflytningsrapport. På samme måde skal den professionelle udlejer afholde fraflytningssyn, indkalde lejeren hertil og udarbejde en fraflytningsrapport. Formålet er at fastlægge beboelseslejlighedens stand ved indflytningen og igen ved fraflytningen. Dette skal medvirke til at Side 3 (22)

4 jan-13 apr-13 jul-13 okt-13 jan-14 apr-14 jul-14 okt-14 jan-15 apr-15 jul-15 okt-15 jan-16 apr-16 jul-16 okt-16 jan-17 apr-17 jul-17 begrænse konflikter vedrørende det lejedes stand og herved istandsættelseskravet, der kan gøres gældende imod lejeren i forbindelse med lejerens fraflytning. Bestemmelserne om indflytningssyn finder anvendelse for lejeaftaler indgået den 1. juli 2015 og senere, mens bestemmelserne om fraflytningssyn finder anvendelse for fraflytninger den 1. juli 2015 og herefter Huslejenævnssager vedrørende istandsættelse ved fraflytning 0 Figur 1 Baseret på data fra Huslejenævn.dk Som det fremgår af figur 1 er antallet af indbringelser af sager om istandsættelse faldet i perioden fra januar 2013 til juli Herefter stiger antallet til et forholdsvist højt niveau fra juli 2014 frem til november 2015, hvorefter udviklingen ses at stagnere. Styrelsen har ikke nærmere kendskab til årsagerne til denne udvikling. Erfaringerne fra tidligere større lovændringer har imidlertid været, at fremsættelse af lovforslag (i dette tilfælde L 97 fra 2014) sætter øget fokus på de områder, som er centrale i lovændringen. I dette lovforslag var istandsættelsen ved fraflytning et af omdrejningspunkterne og har antageligt gjort lejere såvel som udlejere mere opmærksomme på dette område. Dette forhold vurderes at være en nærliggende forklaring på den midlertidige stigning i antallet af sager om istandsættelse ved fraflytning. Fra januar 2017 og frem sker der et stort fald i antallet af indbragte sager. Dette kan dog skyldes, at dataudtrækket ikke medtager sager, hvor der ikke endnu er afsagt en afgørelse. Sager under behandling er således ikke medtaget, selvom de er indbragt. En endelig konklusion på effekten af indførelse af ind- og fraflytningssyn kan endnu ikke Side 4 (22)

5 drages. Dette vurderes især at hænge sammen med, at den ovennævnte tendens i sig selv har medført, at antallet af sager om istandsættelse ved fraflytning stadig er højere end før juli Samtidig indeholder indberetningerne fra huslejenævnene ikke oplysning om, hvornår lejeaftalen i de konkrete sager er indgået. Dette medfører, at det ikke er muligt at konstatere, hvor stort et antal af de sager, som er indbragt efter juli 2015, der har været omfattet af de nye regler om obligatoriske ind- og fraflytningssyn. Antallet af sager, der ikke er omfattet af disse regler, må antages at udgøre en stor, men faldende andel fra juli 2015 i takt med, at der sker genudlejning, hvorefter de ny regler finder anvendelse. Det er Styrelsens vurdering, at en evaluering af effekten af indførslen af ind- og fraflytningssyn på antallet af sager vedrørende istandsættelse ved fraflytning ikke allerede 2 år efter reglernes indførelse giver et retvisende billede. For at gennemføre en tilbundsgående, retvisende evaluering må det forudsættes, at antallet af sager indbragt for huslejenævnene finder et normalt leje. Ligeledes må det forudsættes, at de sager om istandsættelse ved fraflytning, der vedrører lejeaftaler, som er indgået efter lovændringen og dermed omfattet af reglerne om obligatoriske indog fraflytningssyn kan isoleres. På det foreliggende grundlag anses der ikke at være grundlag for en ændring af bestemmelserne. Ad 2. Begrænsning af aftaler om nyistandsættelse ved fraflytning Det skal undersøges, om begrænsningen af mulighederne for at aftale nyistandsættelse har begrænset de store flytteregninger, som ses i dag. Det skal endvidere vurderes, om begrænsningen har medført en forringelse af vedligeholdelsesstandarden. Iværksatte initiativer Tre ændringer af lejeloven fra 2015 er især væsentlige for istandsættelsesregninger og vedligeholdelsesstandard i forbindelse med lejers fraflytning af lejemålet. For det første er muligheden for at aftale nyistandsættelse blevet afskaffet, hvilket har medført, at der kun er én istandsættelsesmodel, nemlig normal istandsættelse. For det andet er ind- og fraflytningssyn blevet obligatorisk, og der er indført den sanktion, at udlejeren ikke kan kræve istandsættelse uden afholdelse af ind- og fraflytningssyn. For det tredje er den indvendige og udvendige vedligeholdelsespligt blevet udtømmende defineret. Ændringerne er en del af de ændringer, som trådte i kraft den 1. juli 2015, og omfatter som udgangspunkt alle lejeaftaler, som indgås herefter. Side 5 (22)

6 Denne del af evalueringen er gennemført af Rambøll Management Consultion for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen og Grundejernes Investeringsfond (GI) i fællesskab. Evalueringen består af to delanalyser, som er præsenteret samlet i rapporten Evaluering af ændringer af Lejelovens bestemmelser om istandsættelse. Rapportens vigtigste konklusioner gennemgås nedenfor. Evaluering De vigtigste resultater fra rapportens resumé: Evaluering af vedligeholdelsesstandarder De indsamlede data viser ikke betydelige forskelle mellem besigtigelser af nyistandsatte og normal istandsatte lejemål. Således ligger besigtigelserne af nyistandsatte lejemål og størstedelen af besigtigede normal istandsatte lejemål mellem nyistandsat og fremstår nyistandsat. Med udgangspunkt i det tilgængelige datagrundlag er der indikationer for, at ændringer af lejelovens bestemmelser om istandsættelse har haft en betydning for vedligeholdelsesstandarden. Der er således indikationer af, at vedligeholdelsesstandarden er blevet lidt forringet ved afskaffelse af muligheden for at aftale nyistandsættelse. Det er imidlertid vigtigt at understrege, at det spinkle datagrundlag gør, at det ikke er muligt at sige noget generelt om, hvorvidt afskaffelsen af nyistandsættelse har medført ændringer i vedligeholdelsesstandarden. Evaluering af flytteregninger Evalueringen peger på, at ændringen af lejeloven har medført et fald i de samlede istandsættelsesudgifter. Dermed tyder evalueringen på, at der er istandsættelsesudgifter, der reduceres, når man går fra nyistandsættelse til normal istandsættelse. Det har imidlertid på baggrund af de tilgængelige data ikke været muligt at opdele faldet på hhv. udlejere og lejere. Der er tale om en reduktion i de samlede gennemsnitlige istandsættelsesudgifter på omkring 40 pct., og både de lave og høje udgifter til istandsættelse er blevet reduceret. Det bemærkes om begge delundersøgelser, at evalueringsperioden har strakt sig over en relativ kort tidshorisont. Det betyder, at datagrundlaget har været begrænset, og at konklusionerne skal ses i det lys. Side 6 (22)

7 På basis af de ovenfor citerede delundersøgelser vurderer Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, at der kan udledes følgende konklusion i forhold til de gennemførte ændringer af lejelovgivningen: At ændringen af lejelovens bestemmelser om istandsættelse har haft den tilsigtede effekt. Denne vurdering baseres på, at der er registreret et markant fald i istandsættelsesomkostningerne uden, at der er registreret et (tilsvarende) fald i standarden. Evalueringen peger således på, at: 1. Istandsættelsesomkostningerne i forbindelse med fraflytning er reduceret væsentligt hvilket gælder såvel de relativt høje, som de lave omkostninger. 2. Det har samtidigt kunnet konstateres, at lejelovsændringerne ikke har medført en tilsvarende forringelse af vedligeholdelsestilstanden. Ad 3. Ophævelse af ordningen med afsætning af beløb til forbedringer i uregulerede kommuner Det skal undersøges, hvorledes afviklingen af ordningen forløber, herunder i hvilken takt der udføres forbedringer i ejendommene, som betingelse for udbetaling. Iværksatte initiativer: Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen har fra GI kvartalsvist modtaget rapporter om indestående på de positive konti samt udestående de på negative konti. Styrelsen har på denne baggrund kunnet lave en opgørelse over udviklingen heri. Styrelsen er bekendt med flere forhold, der påvirker disse datas validitet. GI oplyser bl.a., at når en positiv konto går i nul, vil et eventuelt overforbrug figurere som et udestående på en negativ konti, indtil det manuelt rettes hos GI, hvilket ikke har været gjort ved de kvartalsvise rapporter. Rapporterne antages generelt at være forskudt rent tidsmæssigt, som følge af at fristerne for udlejers pligt til at indberette udløber 6 måneder efter årets udløb. Evaluering: Afviklingsordningen for 63 a-konti er fastsat i 5, stk. 3, i lov nr. 310 af 30. marts Ordningen indebærer, at indestående beløb på kontoen udbetales efter reglerne i dagældende kapitel X A, og at der ikke kan varsles forbedringsforhøjelse i ejendomme med en 63 a- konto, før indestående beløb på 63 a-kontoen er udbetalt. Bestem- Side 7 (22)

8 melsen fastsætter ligeledes, at for konti med negativ saldo fortsætter udlejeren med at opkræve beløb efter dagældende 63 a og 63 b, indtil kontoen er udlignet. Afviklingen forløber således forskelligt, afhængigt af, om kontoen er positiv eller negativ. Er en konto positiv, afhænger afviklingen af, om udlejer udfører forbedringsarbejder. Teoretisk kan positive konti altså eksistere i evig tid. For at tilskynde udlejere til at udføre forbedringer for kontoens indestående, er udlejerne afskåret fra at varsle forbedringsforhøjelser, indtil kontoens indestående er udbetalt. Dette vil antageligvis medføre en fremskyndelse af afviklingen. Er kontoen derimod negativ afhænger afviklingen af opkrævningerne efter dagældende 63 a og 63 b. Det er efter disse bestemmelser ikke op til udlejer at bestemme tempoet for kontoens afvikling, da dette vil ske i et fast tempo efterhånden, som beløbene indbetales via huslejen. Positive konti: kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 kr ,00 Positiv saldo kr.- kr.( ,00) Positiv saldo Lineær (Positiv saldo) Positive konti Positive konti Lineær (Positive konti) Side 8 (22)

9 Ovenstående figurer viser udviklingen i henholdsvis samlet positiv saldo samt antal positive konti fra 2015 til Tallene er opgjort i juli i deres respektive år. Antager man at afviklingen sker lineært, vil kontiene, som det fremgår af figurerne, være afviklet imellem 2022 og Det begrænsede datagrundlag samt førnævnte tidsforskydning indebærer dog, at opgørelsen er behæftet med nogen usikkerhed. Negative konti: kr ,00 Negativ saldo kr.- kr.( ,00) kr.( ,00) kr.( ,00) kr.( ,00) kr.( ,00) kr.( ,00) Negativ saldo Lineær (Negativ saldo) Negative Konti Negative Konti Lineær (Negative Konti) Ovenstående figurer viser udviklingen i henholdsvis samlet negativ saldo samt antal negative konti fra 2015 til Tallene er opgjort i juli i deres respektive år. Antager man, at afviklingen sker lineært, vil disse, som det fremgår af figurerne, være afviklet imellem 2035 og Det begrænsede datagrundlag gør dog denne antagelse noget usikker, ligesom førnævnte tidsforskydning også gør sig gældende her. Side 9 (22)

10 Det må antages, at afviklingen af de negative konti er mere fremskreden, end ovenstående figurer viser, da disse efter GI's oplysning, som følge af at positive konti går i nul, fejlagtigt indeholder overforbrug som udestående, indtil dette af GI rettes manuelt. Denne manuelle tilretning er ikke sket i de modtagne opgørelser. Omfanget af dette kendes ikke præcist, men Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vurderer dog, at dette ikke vil påvirke afviklingen væsentligt. Overordnet kan altså konkluderes, at det antageligvis er de positive konti, der afvikles først, da udlejere har incitament til at få brugt indestående, for derved atter at kunne varsle forbedringsforhøjelser. De negative konti vil antageligvis afvikles langsommere, da der ikke er mulighed for udlejer til at fremskynde denne proces. Grundejernes Investeringsfond fører kontrol med afviklingen i henhold til bindingsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 632 af 15. juni 2006). Dette indebærer en kontrol med, at ejeren sender en opgørelse over hensættelser til kontoen, afholdte forbedringsudgifter, som kan debiteres på kontoen herunder arbejdets art og omfang, ligesom opgørelsen skal indeholde en erklæring fra ejendommens ejer om, at beboerrepræsentanterne eller samtlige lejere af beboelseslejligheder har modtaget underretning om de afholdte udgifter. Medsender ejeren ikke en sådan erklæring, skal forbedringsudgifterne være attesteret af en registreret eller statsautoriseret revisor, en advokat eller Kommunernes Revisionsafdeling. GI udfører stikprøvekontrol af de nævnte indberetninger og kan hertil forlange indsendelse af dokumentation for de afholdte udgifter. Sker den for ejeren pligtige indbetaling ikke, skal GI efter fristens udløb sørge for at indbetalingen inddrives. GI sender årligt en opgørelse til Trafik-, Bygnings- og Boligstyrelsen. Ad 4.Initiativer med henblik på at øge gennemsigtigheden i huslejenævnenes afgørelser. Det skal undersøges, om de initiativer, som iværksættes med henblik på at øge gennemsigtigheden omkring huslejenævnenes afgørelser, er tilstrækkelige, og om initiativerne med henblik på at styrke huslejenævnenes afgørelser, bruges af huslejenævnene. Iværksatte initiativer: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har i samarbejde med GI hjemmesiden Huslejenævn.dk, hvorpå huslejenævnene kan offentliggøre afgørelser af principiel karakter og ajourføre sig med principielle afgørelser fra de andre huslejenævn. Det daværende Udlændinge-, Integrationsog Boligministerium tog initiativ til i samarbejde med Husleje- og Be- Side 10 (22)

11 boerklagenævnsforeningen og Københavns kommune at udarbejde i alt 20 skabeloner til brug for huslejenævnsafgørelser, som skal hjælpe med bl.a. at ensarte afgørelserne og sikre, at afgørelserne indeholder fornøden information til at give læseren et godt indblik i de forhold, der ligger til grund for afgørelsen. Skabelonerne blev gjort tilgængelige på huslejenævn.dk for huslejenævnene fra november At skabelonerne er tilgængelige på huslejenævn.dk, blev der oplyst om på foreningens Huslejenævnskonference i 2017, ligesom det er annonceret på Huslejenævn.dk, hvor huslejenævnene bliver gjort bekendt med skabelonerne, når de pligtmæssigt indberetter oplysninger om deres afgørelser. Evaluering: Evalueringen foretages delvist ud fra data, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har modtaget fra Grundejernes Investeringsfond vedrørende antal besøg på skabelonsiden på Huslejenævn.dk, samt de enkelte skabeloners side. Disse data er dog kun tilgængelige fra april 2017 til og med oktober 2017, hvilket begrænser deres anvendelighed, idet skabelonerne blev gjort tilgængelige på huslejenævn.dk i november Skabelonerne på Huslejenævn.dk er opbygget således, at man først kommer til en side for alle skabeloner. Herefter kan man gå ned på sider for de specifikke skabeloner. I perioden fra april 2017 til og med oktober 2017 var der 205 sidevisninger på den overordnede skabelonside og samlet 214 sidevisninger fordelt på alle de specifikke skabelonsider. Henset til at der er cirka 80 huslejenævn, må dette siges at være et forholdsvist lavt niveau af sidevisninger. Det skal dog bemærkes, at skabelonerne er udformet således, at de egner sig til at blive hentet ned på computeren og benyttet derfra. Det er altså ikke nødvendigt for huslejenævnene at besøge skabelonsiden, hver gang en skabelon ønskes benyttet. Det kan ikke udelukkes, at huslejenævnene ved offentliggørelsen af skabelonerne hentede disse ned, og dette er årsagen til det lave antal sidevisninger på skabelonsiden efterfølgende. Der kan dog ikke konkluderes endeligt vedrørende dette, da den fornødne data ikke er tilgængelig. En egentlig vurdering af i hvilket omfang, nævnene benytter de udarbejdede skabeloner og, om der er sket en kvalitativ fremgang som følge heraf, vil forudsætte, at der gennemføres en nærmere undersøgelse fx i form af en spørgeskemaundersøgelse, når skabelonerne har været i brug i nogen tid. Det kan således ikke på nuværende tidspunkt vurderes, i hvilket omfang de mindre huslejenævn benytter sig af skabelonerne. Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen kan dog konstatere, at de afgørelser, der løbende bliver offentliggjort på huslejenævn.dk, i stort omfang følger Side 11 (22)

12 skabelonerne med hensyn til indhold og udformning. Dette kan hænge sammen med, at skabelonerne er udformet på grundlag af afgørelser fra Københavns huslejenævn, som i vidt omfang har været brugt af andre nævn som paradigme. Ad 5. Stærkere sanktioner ved overtrædelse af dusørregler Ministeriet vil drøfte med Domstolsstyrelsen, hvilke muligheder der er for at belyse udviklingen i antallet af sager om overtrædelse af dusørreglen. Evaluering Dette evalueringspunkt er bortfaldet, idet politiet nu indberetter til Grundejernes Investeringsfond (GI). Informationerne kan derfor indhentes fra GI. Ved lovændringen blev overtrædelse af dusørreglen samtidig med manglende efterlevelse af en eller flere huslejenævnsafgørelser indenfor en periode på 2 år gjort til begrundelse for ved dom at frakende en udlejer retten til at administrere udlejningsejendomme. Grundejernes Investeringsfond registrerer disse overtrædelse med henblik på at kunne påse, om der er grundlag for at rejse sag om rettighedsfrakendelse. Til brug herfor indberetter politiet til GI om sager vedrørende overtrædelse af dusørbestemmelsen. Ad 6. Billigere adgang til forhåndsgodkendelse af huslejen for udlejere af enkelte ejer- eller andelsboliger Det skal undersøges, om ændringen medfører en øget anvendelse af muligheden for forhåndsgodkendelse, og om ændringen har medført øget ventetid hos huslejenævnene. Iværksatte initiativer: Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har igennem sit samarbejde med Grundejernes Investeringsfond om hjemmesiden Huslejenævn.dk adgang til huslejenævnenes indberetninger af sager. Huslejenævn.dk er en database, hvortil landets huslejenævn skal indberette oplysninger om de afgørelser, som nævnet træffer, herunder hvilken lov samt paragraf afgørelsen er afsagt i henhold til. Styrelsen har på baggrund af disse data udarbejdet statistik og analyseret tendenserne for derved at udlede, hvorvidt ændringen har medført en større anvendelse af muligheden for forhåndsgodkendelse, og om ændringen har medført øget ventetid hos huslejenævnene. Evaluering: Side 12 (22)

13 apr-13 jun-13 aug-13 okt-13 dec-13 feb-14 apr-14 jun-14 aug-14 okt-14 dec-14 feb-15 apr-15 jun-15 aug-15 okt-15 dec-15 feb-16 apr-16 jun-16 aug-16 okt-16 dec-16 feb-17 apr-17 jun-17 aug-17 Efter lejelovens 59 a, stk. 4, kan en ejer af en ejerbolig eller en andelshaver i en andelsboligforening få forhåndsgodkendt den leje, der lovligt vil kunne opkræves, inden denne træffer beslutning om at leje ud. For at få denne forhåndsgodkendelse, må ejeren ikke eje andre udlejede ejerboliger, ligesom andelshaveren ikke må have brugsret til andre udlejede andelsboliger. Formålet er at gøre det lettere for de ikke-professionelle udlejere at fastsætte lejen til det lovlige niveau og derved undgå, at udlejeren oplever en senere lejenedsættelse som følge af, at huslejen var fastsat for højt ved udlejningen. Gebyret for en sådan forhåndsgodkendelse var før lovændringen kr., hvilket formentlig gjorde, at forhåndsgodkendelse kun i begrænset omfang blev indhentet. Det blev derfor besluttet at nedsætte gebyret fra de kr. til 500 kr. Formålet var at gøre det mere attraktiv for de ikke-professionelle udlejere at indhente en forhåndsgodkendelse og derved undgå at udlejeren ved en senere sag får nedsat lejen. Ændringen trådte i kraft den 1. juli Forhåndsgodkendelser for udlejere af enkelte ejereller andelsboliger Figur 1 Forhåndsgodkendelser efter 59 d/59 a, stk. 4. Figur 1 viser antallet af indbringelser af sager om forhåndsgodkendelser fordelt på måneder i perioden. Som det fremgår, ses en kraftig stigning efterfulgt af et tilsvarende fald i det samlede antal ansøgninger om forhåndsgodkendelse efter 59 a, stk. 4, fra juli 2015 til og med august Hvor der fra april 2012 til og med juni 2015 samlet blev indberettet oplysninger om 44 indbringelser af forhåndsgodkendelsessager efter 59 d til Huslejenævn.dk, blev der fra juli 2015 til og med august 2017 indberettet 262 sager om forhåndsgodkendelse efter 59 a, stk. 4. Dette tal antages reelt at være højere, da de nærmere oplysninger om sagen, herunder hvilke bestemmelser sagen vedrører, først indberettes til Huslejenævn.dk, når der er truffet afgø- Side 13 (22)

14 relse. På tidspunktet for dataudtrækket var der således antageligvis stadig sager om forhåndsgodkendelse under behandling. Det kan på grundlag af ovenstående konkluderes, at det reducerede gebyr i væsentlig grad har øget anvendelsen af muligheden for at indhente forhåndsgodkendelse. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for de 44 indberettede sager fra før juli 2015 var 38 dage. Ser man på forhåndsgodkendelser efter 59 a, stk. 4 for perioden efter 1. juli 2015, har disse 172 sager gennemsnitlig haft en sagsbehandlingstid på 49 dage. Der er altså isoleret set sket en forøgelse af sagsbehandlingstiden på forhåndsgodkendelse for udlejere af enkelte ejer- eller andelsboliger på 29 procent. Ser man på forhåndsgodkendelser generelt, var der inklusive de 44 ovennævnte, indberettet 58 sager om forhåndsgodkendelse før juli Disse havde en gennemsnitlig behandlingstid på 70 dage. Fra juli 2015 og frem til og med august 2017 var der samlet set, indberettet 262 sager, som havde en gennemsnitlig behandlingstid på 75 dage. Overordnet set er ventetiden for forhåndsgodkendelser generelt altså blot øget med 7 procent. Styrelsen kan på denne baggrund konkludere, at den indførte ordning om billigere adgang til forhåndsgodkendelse af huslejen for udlejere af enkelte ejer- eller andelsboliger har medført en ønsket stigning i anvendelsen af muligheden for forhåndsgodkendelse. Dette har forventeligt medført en mindre stigning i sagsbehandlingstiden. Ad 7. Adgang for udlejere af en ejer- eller andelsbolig til at opsige lejer med 1 års varsel, hvis udlejer selv skal benytte boligen. Det skal undersøges, om ordningen fører til utilsigtet brug, herunder om udlejere, som ikke er omfattet af ordningen, forsøger at gøre brug af den med henblik på at spekulere i at frigøre ejerlejligheder for lejere for at sælge. Iværksatte initiativer: Lejernes Landsorganisation (LLO) har via deres lokalafdelinger undersøgt, om der siden lovens ikrafttræden har forekommet tvivlsomme opsigelser i henhold til den nye opsigelsesmulighed og har afrapporteret halvårligt. Den samlede afrapportering er sket pr. 1. juli Der findes ingen offentligt tilgængelig registrering af antallet af private udlejeres opsigelser af lejere eller begrundelsen for den enkelte op- Side 14 (22)

15 sigelse, herunder om den praktiske anvendelse af lejelovens 82, litra c. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har på den baggrund vurderet, at oplysninger om udlejeres eventuelle misbrug af bestemmelsen bedst vil kunne fremskaffes via LLO og deres lokalafdelingers kendskab til konkrete sager om opsigelse i henhold til denne bestemmelse. Evaluering: Efter lejelovens 82, litra c, kan en udlejer opsige lejeforhold om en ejerbolig eller en andelsbolig, hvis ejeren eller andelshaveren selv agter at bebo lejligheden. Reglen gælder dog kun for ejere af ejerboliger eller ejere af andele i andelsboligforeninger, der ejede den pågældende lejlighed eller andel på tidspunktet for lejeaftalens indgåelse, og som på tidspunktet for opsigelsen ikke ejer andre udlejede ejerboliger eller andelsboliger. Bestemmelsen finder alene anvendelse på lejeaftaler, der indgås efter den 1. juli LLO har på den baggrund sammenfattende oplyst, at de i perioden siden lovændringerne trådte i kraft, kun har kendskab til et enkelt tilfælde af den type opsigelser. Der findes dog ikke at være belæg for, at der i dette tilfælde var tale om uretmæssig brug af bestemmelsen. Det bemærkes, at den yderst beskedne anvendelse af bestemmelsen kan hænge sammen med, at bestemmelsen kun har været i kraft i en meget kort periode. LLO peger endvidere som forklaring på den manglende brug af bestemmelsen på, at de omfattede udlejere formentlig kun i begrænset omfang er opmærksomme på, at der findes en sådan bestemmelse. Bestemmelsen kan alene benyttes af enkeltudlejere og ikke af professionelle udlejere. Det må antages, at denne gruppe af udlejere er relativt længere om at tilegne sig viden om ny lovgivning. LLO udtrykker på den baggrund forventning om, at man i fremtiden vil se flere opsigelser i medfør af bestemmelsen. Det vurderes på den baggrund, at der ikke er grundlag for ændre bestemmelsen. Ad 8. Vedligeholdelsesplaner for udlejede andelslejligheder Det skal undersøges, om der opstår problemer i forbindelse med andelsboligforeningers overholdelse af kravet om vedligeholdelsesplan i forbindelse med udlejede boliger. Iværksatte initiativer Med lovændringen blev der indført krav om, at alle udlejere af private udlejningsejendomme med omkostningsbestemt husleje, skal udar- Side 15 (22)

16 bejde rullende 10-årige vedligeholdelsesplaner, som skal opdateres hvert år. Formålet med ordningen er at sikre den mest hensigtsmæssige vedligeholdelse af store ejendomme i regulerede kommuner. Samtidig blev den hidtil gældende bestemmelse om, at udlejeren hvert år skal indkalde beboerrepræsentanterne til en gennemgang af ejendommens bygninger m.v. og på et efterfølgende møde drøfte og fastlægge en vedligeholdelsesplan for ejendommen, ophævet. Den nye ordning om udarbejdelse af rullende 10-årige vedligeholdelsesplaner er således en udvidelse af den hidtil gældende ordning. Evalueringen er udarbejdet på grundlag af oplysninger fra Erhvervsstyrelsen og Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF). Andelsboligforeninger omfattet af 18 a i boligreguleringsloven Andelsboligforeninger beliggende i kommuner, hvor boligreguleringslovens kapitel II-IV finder anvendelse, som pr. 1. januar 1995 eller på tidspunktet for foreningens stiftelse efter denne dato har flere end 6 udlejede boliger i ejendommen, er omfattet af boligreguleringslovens 18 a om udarbejdelse af rullende vedligeholdelsesplaner for de udlejede boliger. Bestemmelsen vedrører alene lejeforhold, hvor andelsboligforeningen er udlejer, og ikke den enkelte andelshavers eventuelle udlejning af andelshaverens andelsbolig. Nærmere regler findes i bekendtgørelse om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme samt vejledning om vedligeholdelsesplaner i private udlejningsejendomme. Herefter skal udlejeren hvert år inden den 1. juli revidere vedligeholdelsesplanen. Vedligeholdelsesplanen skal indeholde en angivelse af de større vedligeholdelsesarbejder, der er nødvendige for, at ejendommen er i forsvarlig stand, tidspunkter for vedligeholdelsesarbejdernes udførelse samt et overslag over de udgifter, der er nødvendige for at efterleve planen. Da de nævnte krav til vedligeholdelsesplanen efter boligreguleringslovens 18 a vedrører ejendommens grundlæggende vedligeholdelsesstand, vil disse i praksis kun være opfyldt, såfremt vedligeholdelsesplanen omfatter hele ejendommen. Andelsboligforeningen vil være omfattet af boligreguleringslovens 18 a indtil den sidste udlejede bolig har skiftet status til andelsbolig. Data om andelsboligforeningers udlejning af boliger Erhvervsstyrelsen, som er ressortmyndighed for andelsboliglovgivningen, har til Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen oplyst, at data om andelsboligforeningers udlejning af boliger bygger på indberetninger fra andelsboligforeninger og kreditinstitutter til Erhvervsstyrelsens system vedrørende nøgleoplysningsskemaet for andelsboligforeninger kaldet Andelsboliginfo.dk. Data er pr. maj Side 16 (22)

17 Erhvervsstyrelsen har oplyst, at andelsboligforeningerne ikke har pligt til at indberette oplysninger, før foreningen har gennemført det første salg af en bolig efter reglernes ikrafttræden d. 1. januar Det er derfor ikke nødvendigvis alle andelsboligforeninger, der på nuværende tidspunkt har indberettet oplysninger om antallet af udlejede boliger. Pr. maj 2017 havde andelsboligforeninger indberettet oplysninger om fordelingen af foreningens boliger mellem boliger udlejet af andelsboligforeningen og andelsboliger, hvilket svarer til 73 procent af de omkring andelsboligforeninger, som er registreret i Andelsboliginfo.dk pr. maj Ud fra de ovenstående forudsætninger findes pr. 1. maj 2017 i alt andelsboligforeninger, der udlejer 6 eller færre boliger, mens kun 236 andelsboligforeninger svarende til 2,7 pct. af det samlede antal registrerede andelsboligforeninger udlejer flere end 6 boliger. Det er ikke muligt på baggrund af eksisterende data at opgøre antallet pr. 1. januar Evaluering Erhvervsstyrelsen og ABF har til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen oplyst, at de ikke har kendskab til problemer med overholdelse af kravet om udarbejdelse af vedligeholdelsesplaner som følge af reglerne i boligreguleringslovens 18 a. På baggrund af Erhvervsstyrelsens og ABF s erfaringer og henset til, at antallet andelsboligforeninger, som udlejer flere end 6 boliger, ligger under tre procent af det samlede antal andelsboligforeninger, vurderes det, at reglerne i boligreguleringslovens 18 a, ikke udgør et problem for andelsboligforeningerne. Lovforslag om vedligeholdelsesplaner i andelsboligforeninger På baggrund af en række sager om nødlidende andelsboligforeninger nedsatte regeringen i februar 2017 en arbejdsgruppe om ansvarlig drift af andelsboligforeninger. Arbejdsgruppen, som bestod af repræsentanter fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Finans- Danmark og Erhvervsministeriet, havde til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan der fremadrettet kan sikres at skabe et solidt grundlag for en sund og stabil andelsboligsektor. Arbejdsgruppen afleverede sine anbefalinger ultimo maj En af anbefalingerne er, at der indføres lovkrav i andelsboligloven om, at en andelsboligforening ved stiftelse skal udarbejde en vedligeholdelsesplan, der skal opdateres løbende, minimum hvert femte år og ved revision række minimum 15 år frem. Erhvervsstyrelsen har udmøntet anbefalingen i et lovforslag, som er sendt i høring den 6. december Heraf fremgår, at de foreslåede regler om vedligeholdelsesplaner ikke skal finde anvendelse i ejendomme, som på tidspunktet for stiftelsen Side 17 (22)

18 af foreningen allerede er omfattet af boligreguleringslovens 18 a om udarbejdelse af vedligeholdelsesplaner. De nye regler om vedligeholdelsesplaner i andelsboligloven finder således først anvendelse på foreningens ejendom, når ejendommen ikke længere er omfattet af boligreguleringslovens 18 a. Ad 9. Undersøgelse af grundlaget for fastsættelse af kapitalafkastet for ejendomme, opført før Det skal undersøges, hvordan der kan skabes et bedre tilgængeligt grundlag for ejendomsvurderingerne ved 15. alm. vurdering, og i givet fald vil Ministeriet for By-, Bolig- og Landdistrikter være indstillet på at skabe bedre oplysning herom. Iværksatte initiativer Adgang til oplysninger om den 15. almindelige vurdering fra 1. april 1973 har en central betydning i forhold til lejefastsættelse efter reglerne om omkostningsbestemt husleje. Efter reglerne opgøres udlejerens afkast som hovedregel som 7 pct. af ejendomsværdien ved 15. almindelige vurdering. Kommunerne beslutter selv, om kommunen skal være reguleret, og der kan således ske skift i en kommunes status. Sådanne statusskift sker dog meget sjældent. Det daværende Ministerium for By, Bolig og Landdistrikter har i 2015 iværksat en undersøgelse af omfanget af kommuner, der ikke har adgang til oplysninger om den 15. almindelige vurdering fra 1. april 1973 for private udlejningsboliger. Samtlige kommuner blev således spurgt om, de har adgang til og på anmodning udleverer dokumentation for konkrete ejendommes ejendomsværdi i henhold til den 15. almindelige vurdering, eller om materialet kan fremskaffes efter anmodning. Evaluering Nedenfor er vist hovedresultaterne af denne forespørgsel herunder set i forhold til bestanden af egentlige private udlejningsejendomme med mindst 7 boliger opført før 1974 (opgjort primo 2016). Tabel 1. Omfanget af kommuner, der i 2016 har/eller ikke har adgang til oplysninger om den 15. almindelige vurdering for konkrete ejendomme set i forhold til den aktuelle bestand af private udlejningsejendomme med mindst 7 boliger (opført før 1974) Fuld afgang Delvis adgang Ingen adgang I alt Fuld afgang Delvis adgang Ingen adgang antal pct Antal kommuner ,7 12,2 1,0 100 I alt Pct. Side 18 (22)

19 - Regulerede kommuner ,3 12, Uregulerede kommuner ,2 10,5 5,2 100 Antal private udlejningsejendomme med mindst 7 boliger opført før ,8 2, Regulerede kommuner ,5 0, Uregulerede kommuner ,5 35,5 100 Antal boliger 1) ,4 1, Regulerede kommuner ,7 0, Uregulerede kommuner ,1 37, ) Omfanget af boliger i private udlejningsejendomme omfatter egentlige private udlejningsejendomme med mindst 7 boliger opført før 1974 (opgjort primo 2016) dvs. ekskl. private udlejende boliger beliggende i ejerlejligheder. Det fremgår af oversigten, at der aktuelt er 85 kommuner, der har fuld adgang til oplysning om ejendomsværdi i henhold til den 15. almindelige vurdering for ejendomme beliggende i kommunen. For de resterende 13 kommuner har 12 delvis adgang (fx ejendomme beliggende i områder i nogle af de gamle kommuner før kommunalreformen i 2007). Der er kun 1 kommune (Ringkøbing-Skjern) som har oplyst, at de ikke har adgang til ejendommenes ejendomsværdi i henhold til den 15. almindelige vurdering for ejendomme i kommunen. Omfanget af private udlejningsejendomme med mindst 7 boliger, der er taget i brug før 1974, hvor kommunerne ikke umiddelbart har adgang til ejendomsværdien fra 1. april 1973, skønnes på baggrund af kommunernes indberetninger at udgøre godt 200 ejendomme med i alt godt boliger. Langt hovedparten (80 pct.) af disse ejendomme er beliggende i uregulerede kommuner, dvs. hvor reglerne om omkostningsbestemt husleje ikke gælder. Der er tale om 3 kommuner (Herning, Mariager Fjord og Ringkøbing-Skjern jf. tabel 2) og godt 160 ejendomme med i alt godt boliger. For regulerede kommuner er der tale om omkring godt 40 ejendomme med knap 400 boliger, hvor kommunerne ikke umiddelbart ifølge indberetningerne har adgang til ejendomsværdien fra 1. april Det svarer til under ½ pct. af bestanden af private udlejede boliger opført før 1974 beliggende i ejendomme med mindst 7 boliger i regulerede kommuner. På baggrund af undersøgelsen vurderer Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, at der ikke er behov for, at der skabes bedre adgang til ejendommes ejendomsværdi i henhold til den 15. almindelige vurdering. Boks. 1. Den 15. almindelige vurdering fra 1. april 1973 og lejefastsættelse efter reglerne om omkostningsbestemt husleje Adgang til oplysninger om den 15. almindelige vurdering fra 1. april 1973 har Side 19 (22)

20 en meget central betydning i forhold til lejefastsættelse efter reglerne om omkostningsbestemt husleje. Efter reglerne opgøres udlejerens afkast som hovedregel som 7 % af ejendomsværdien ved 15. almindelige vurdering. Ejendomsværdien ved den 15. alm. vurdering er i de fleste tilfælde kendt af den enkelte ejendoms ejer eller administrator, da den siden 1975 har været nødvendig ifm. huslejeberegningen. Der kan imidlertid være tilfælde, hvor det er af stor betydning for udlejeren, at kunne indhente dokumentation for ejendomsværdien hos beliggenhedskommunen fx i tilfælde, hvor ejeren ikke fra den tidligere ejer har fået udleveret denne dokumentation. Reglerne gælder umiddelbart for private udlejningsejendomme med 7 eller flere beboelseslejligheder beliggende i kommuner, hvor boligreguleringsloven er gældende. For såkaldte småejendomme, som er ejendomme med færre end 7 beboelseslejligheder i kommuner, hvor boligreguleringsloven er gældende, kan det også være vigtigt at have adgang til disse oplysninger, hvis udlejeren skal give oplysninger om ejendommens driftsbudget i forbindelse med en sag om lejefastsættelse ved huslejenævnet. Kommunerne beslutter som bekendt selv, om boligreguleringsloven skal være gældende i kommunen. Det kan derfor også være af afgørende betydning, at der er adgang til oplysning om den 15. almindelige vurdering, hvis en ureguleret kommune på et tidspunkt beslutter at indføre boligreguleringsloven. I så fald forudsætter en lovlig lejefastsættelse, at udlejeren kan oplyse om størrelsen af ejendomsværdien ved 15. almindelige vurdering. SKAT bemyndigede ved meddelelse af 2. december 2002 til de regionale told- og skattemyndigheder de lokale told- og skatteregioner til at indgå en aftale med kommunerne om arkivering af vurderingsoplysningerne. Mindstekravet til kommunernes arkivering er, at vurderingsfortegnelser til og med 17. almindelige vurdering skal opbevares i de enkelte kommuner. Det er således kommunernes ansvar, at der er adgang til oplysninger om ejendomsvurderinger for beboelsesejendomme fra den 15. almindelige vurdering fra 1. april Reguleringsforhold Tabel 2. De 13 kommuner, som har oplyst at de ikke/ eller kun delvis har adgang til oplysninger om den 15. almindelige vurdering Antal i alt Adgang til oplysninger Skøn for manglende oplysninger Har Har Delvis Ejendomme Boliger Kommuner adgang ikke adgang adgang Boliger Ejendomme Egedal 3 41 Ledøje-Smørum 0 0 Assens Glamsbjerg 31 4 Faaborg Broby 30 3 Midtfyn Sønderborg Augustenborg, 74 7 Nordborg og Sydals Esbjerg Grimstrup sogn 0 0 Side 20 (22)

21 (del af Helle kommune) Vejen Vejen og Rødding Aabenraa Rødekro og 14 2 Lundtoft Fredericia Har adgang til de fleste 0 0 Silkeborg Gjern Aalborg Mangler gl. kommuner (ekskl. Aalborg) 46 6 Herning Herning Adgang U til: Aulum- Haderup, Trehøje og Aaskov Ringkøbing U Skjern Mariagerfjord Hobro U Ad 10. Undersøgelse af omfanget af hoteludlejning Der gennemføres en undersøgelse af omfanget af problemer med udlejning af helårsboliger som hotellejligheder i de kommuner, hvor reglerne i boligreguleringslovens kapitel VII finder anvendelse. Indledningsvist bemærkes, at ved hoteludlejning forstås sædvanligvis hel eller delvis udlejning af beboelseslejlighederne i en ejendom til hotellignende formål, dvs. fortrinsvis på korttidsbasis. Problemstillingen vedrørende hoteludlejning er ikke identisk med udlejning, som airbnb og lignende portaler formidler, men har dog på en række områder sammenfald hermed. Udlejning via disse portaler er typisk udlejning af den enkelte ejerlejlighedsejers, andelshavers eller lejers lejlighed, mens hoteludlejning er betegnelsen for en ejendomsejers udlejning af lejlighederne i ejendommen til fortrinsvis korterevarende formål, herunder dag-til-dag udlejning. Iværksatte initiativer Problemstillingen er søgt belyst ved at rette henvendelse til de 5 kommuner, hvor problemstillingen må forventes at være mest fremherskende: København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg. Kommunerne er bedt om at redegøre for, om de har oplevet problemer med denne form for udlejning og i givet fald, hvorledes de har forholdt sig til problemet. Evaluering Side 21 (22)

22 Københavns Kommune har oplyst, at den påser benyttelse af helårsboliger til midlertidige formål i strid med reglerne om benyttelse af boliger i boligreguleringslovens kapitel 7 i kommunen. Kontrollen sker fortrinsvis ved samkøring af registre. Kommunen påpeger i den forbindelse, at der fremadrettet kan være hjemmelsproblemer med hensyn til denne samkøring. Endvidere påpeges, at de kontrolmuligheder, som er til rådighed for kommunen i forhold til at konstatere overtrædelser af boligreguleringslovens regler om forbud imod benyttelse af helårsboligboliger til andre formål uden samtykke fra kommunalbestyrelsen, efter kommunens opfattelse ikke er tilstrækkelige til at sikre en effektiv kontrol. Frederiksberg Kommune har oplyst, at det politisk er besluttet at intensivere kontrollen med, om helårsboliger benyttes til andre formål. I de tilfælde, hvor der konstateres manglende folkeregistertilmelding, påberåber kommunen sig reglerne i boligreguleringsloven med henblik på at sikre, at boligen fortsat benyttes til helårsbeboelse. Kommunen er af den opfattelse, at det for nybyggeris vedkommende, hvor boligerne endnu ikke er taget i brug til helårsbeboelse og derfor ikke er omfattet af bopælspligt, med hjemmel i lokalplaner, som udlægger området til helårsbeboelse, kan hindres, at nyopførte boliger anvendes til hoteludlejning. Frederiksberg har ikke påpeget konkrete problemer i forhold til kontrol med reglernes overholdelse og har ikke foreslået ændringer af de gældende regler, herunder om kontrol og sanktionering. Aarhus Kommune anser hoteludlejning af beboelseslejligheder som en erhvervsanvendelse, der kræver tilladelse efter boligreguleringsloven. Kommunen anfører, at kontrolmulighederne er meget dårlige, såfremt kommunen modtager ukorrekte oplysninger eller slet ingen. Odense Kommune og Aalborg Kommune har ikke oplyst, at de har problemer med hoteludlejning af beboelseslejligheder. 3. Sammenskrivning af lejelov og boligreguleringslov mv Det indgår i aftalen, at der i sammenskrivningen medtages de eventuelle ændringer, der foreslås som resultat af evalueringen. Herudover lægger aftalen alene op til, at der er tale om en teknisk sammenskrivning, som ikke ændrer balancen i den gældende retsstilling. På grundlag af den gennemførte evaluering jf. ovenfor, er der ikke foreslået ændringer af de gennemførte lovændringer på nuværende tidspunkt. Side 22 (22)

Modernisering af lejeloven

Modernisering af lejeloven - 1 Modernisering af lejeloven Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) En række af Folketingets partier indgik den 11. juni 2014 et forlig om forenkling og modernisering af lejelovgivningen. Forliget

Læs mere

Ny lejelov. Informa(onsmøde. 19. januar 2015 Scandic City, Århus. Advokaterne Erik Aagaard Poulsen, Louise Kaczor & Søren Lyager

Ny lejelov. Informa(onsmøde. 19. januar 2015 Scandic City, Århus. Advokaterne Erik Aagaard Poulsen, Louise Kaczor & Søren Lyager Ny lejelov Informa(onsmøde 19. januar 2015 Scandic City, Århus Advokaterne Erik Aagaard Poulsen, Louise Kaczor & Søren Lyager Ny lejelov Forhistorien Lejelovskommissionen i 1994 Nyt forsøg for ca. 8 år

Læs mere

Den nye lejelov hvad kan vi forvente?

Den nye lejelov hvad kan vi forvente? Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov hvad kan vi forvente? Juridisk direktør og Advokat Lars Brondt Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Forlig af 11. juni 2014 og lovforslag

Læs mere

Nyt fra lejeret. Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015

Nyt fra lejeret. Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015 Nyt fra lejeret Væsentlige ændringer i lejelovgivningen September 2015 Den 24. marts 2015 vedtog Folketinget Lovforslag om forenkling og modernisering af lejeloven og boligreguleringsloven. Loven trådte

Læs mere

Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen

Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen Djurslands Udlejerforening 20. maj 2015 Ændringer i lejelovgivningen Lov nr. 310 af 30. marts 2015 Obligatoriske ind- og fraflytningssyn Vedligeholdelse i lejeperioden Istandsættelse ved fraflytning Obligatoriske

Læs mere

LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen.

LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen. 1 LLO kommentarer til SR regeringens oplæg til forenkling og modernisering af lejelovgivningen. TOX/JL 24/4 2014 Den 24. marts 2014 offentliggjorde minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen,

Læs mere

Orientering om ny lejelov (vedtaget)

Orientering om ny lejelov (vedtaget) Orientering om ny lejelov (vedtaget) Der skal fremover både afholdes indflytningssyn og fraflytningssyn. Lejer skal indkaldes, og der skal udarbejdes en rapport. Der kan ikke aftales nyistandsættelse af

Læs mere

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Lejeloven Indholdsfortegnelse Præsentation...4 Ind- og fraflytningssyn...6 Normalistandsættelse ved fraflytning...7 Vedligeholdelsesregler...8

Læs mere

Flertallet af lejere skal vælge en talsmand, som udøver den kompetence, der er tillagt lejerflertallet.

Flertallet af lejere skal vælge en talsmand, som udøver den kompetence, der er tillagt lejerflertallet. Om beboerrepræsentation fra boligministeriet. Revideret pr. 4. maj 2017. Beboerrepræsentation Lejelovgivningen opererer med to former for beboerdemokrati i private udlejningsejendomme: talsmandsordningen

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt NOTAT Dato: 10. februar 2015 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2014-10564 Sagsbeh.: NHO/MPK/LAG/PSH/CDH Dok id: 575005 Svar på henvendelse

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov

Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov Ejendomsforeningen Danmark Den nye lejelov Hjørring udlejere 5. november 2015 Elsebeth Due Kjeldsen, Ejendomsforeningen Danmark Ny lejelov 1. juli 2015 Lov nr. 310 af 30. marts 2015 Vigtigste elementer

Læs mere

FORVENTEDE LEJELOVSÆNDRINGER

FORVENTEDE LEJELOVSÆNDRINGER NYHEDSBREV / FEBRUAR NR. 2 2015 FORVENTEDE LEJELOVSÆNDRINGER 23.02.2015 Som lovet i nyhedsbrevet af september 2014, kommer her en opdatering omkring de forventede lejelovsændringer. Grundet de omfattende

Læs mere

LL2014 Bilag 87. Dato: 11. juni 2014. Gammel Mønt 4 1117 København K T +45 33 92 29 00 E mbbl@mbbl.dk www.mbbl.dk

LL2014 Bilag 87. Dato: 11. juni 2014. Gammel Mønt 4 1117 København K T +45 33 92 29 00 E mbbl@mbbl.dk www.mbbl.dk LL2014 Bilag 87 Dato: 11. juni 2014 Forlig mellem regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) og Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten om forenkling og modernisering af lejelovgivningen

Læs mere

TEMA: DINE NYE RETTIGHEDER SOM LEJER NY LEJELOV MERE TRYGHED OG TUSINDVIS AF KR. AT SPARE 8 SIDER TEMA. VI LEJERE ERE l 13

TEMA: DINE NYE RETTIGHEDER SOM LEJER NY LEJELOV MERE TRYGHED OG TUSINDVIS AF KR. AT SPARE 8 SIDER TEMA. VI LEJERE ERE l 13 NY LEJELOV MERE TRYGHED OG TUSINDVIS AF KR. AT SPARE 8 SIDER TEMA VI LEJERE ERE l 13 KÆRE LEJER Den 1. juli 2015 trådte en række vigtige ændringer af lejelovene i den privatejede udlejningssektor i kraft.

Læs mere

Privat lejeret for udlejere. Af Jacob Lichtenstein

Privat lejeret for udlejere. Af Jacob Lichtenstein Privat lejeret for udlejere Af Jacob Lichtenstein Materiale Teksten: Relevante områder af lejelovgivningen for småø-udlejere Skema A Lejefastsættelse i regulerede kommuner Skema B Lejefastsættelse i uregulerede

Læs mere

Ny lejelov. For lægdommere og huslejenævnsmedlemmer 9. December 2015. Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark

Ny lejelov. For lægdommere og huslejenævnsmedlemmer 9. December 2015. Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Ny lejelov For lægdommere og huslejenævnsmedlemmer 9. December 2015 Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner Ikrafttræden og hjemmel v/ejendomsforeningen Danmark, juridisk

Læs mere

Et bredt flertal af folketinget vedtog med ikrafttrædelse pr. 1. juli 2015 et nyt lovforslag om ændring af lejeloven og boligreguleringsloven.

Et bredt flertal af folketinget vedtog med ikrafttrædelse pr. 1. juli 2015 et nyt lovforslag om ændring af lejeloven og boligreguleringsloven. af advokat Claus Johansen Konsekvenser af den nye lejelov Et bredt flertal af folketinget vedtog med ikrafttrædelse pr. 1. juli 2015 et nyt lovforslag om ændring af lejeloven og boligreguleringsloven.

Læs mere

Ændring af byfornyelsesloven

Ændring af byfornyelsesloven By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 16 Offentligt Ændring af byfornyelsesloven (Øgede muligheder for at sikre gode boligsociale rammer både på land og i by) Fremsat 23. oktober 2014 Ikrafttræden

Læs mere

Selandia Advokater. Havnevej 19 4300 Holbæk. Telefon 59480000 Telefax 59480001. Ny lejelov

Selandia Advokater. Havnevej 19 4300 Holbæk. Telefon 59480000 Telefax 59480001. Ny lejelov Selandia Advokater Havnevej 19 4300 Holbæk Telefon 59480000 Telefax 59480001 Ny lejelov Folketinget har vedtaget en række ændringer i lejelovene, som træder i kraft den 1. juli 2015. Reglerne var tænkt

Læs mere

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF LOVFORSLAG OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Lejeloven Indholdsfortegnelse Præsentation...4 Ind- og fraflytningssyn...6 Normalistandsættelse ved fraflytning...8 Vedligeholdelsesregler...10

Læs mere

PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. PRÆSENTATION AF UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Private lejeboliger Præsentation af udspil om forenkling og modernisering af lejelovgivningen m.v. Udgivet af Ministeriet

Læs mere

Gå hjem-møde ændringer i lejeloven. Torsdag den 23. april 2015

Gå hjem-møde ændringer i lejeloven. Torsdag den 23. april 2015 Gå hjem-møde ændringer i lejeloven Torsdag den 23. april 2015 Velkommen 2 3 Program 14.30 15.00 Registrering 15.00 15.05 Velkomst v/andreas Antoniades 15.05 15.50 Obligatorisk ind- og fraflytningssyn;

Læs mere

Den nye lejelov Lov nr. 310 af 30/3 2015. Ikrafttrædelse 1.7.2015

Den nye lejelov Lov nr. 310 af 30/3 2015. Ikrafttrædelse 1.7.2015 Den nye lejelov Lov nr. 310 af 30/3 2015 Ikrafttrædelse 1.7.2015 Advokater Amagertorv 11 1160 København K Tlf. (+45) 33 15 01 02 Fax (+45) 33 14 19 33 www.homannlaw.dk Loven har medført ændringer af; Lejeloven

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Skatter og afgifter LL 50 52 Hvilke ejendomme Alle ejendomme uanset beliggenhed,

Læs mere

Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer

Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? - Gode råd til andelsboligforeningen om at være udlejer Lejere og andelshavere i samme opgang, hvordan? Når en andelsboligforening stiftes, kan der være

Læs mere

Boligselskabernes Landsforening og Bygherreforeningen har meddelt, at de ikke har bemærkninger

Boligselskabernes Landsforening og Bygherreforeningen har meddelt, at de ikke har bemærkninger NOTAT Dato: 22. november 2012 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2012-2417 Sagsbehandler: lag/mpk Dok id: Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering

Læs mere

SKITSE TIL UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V.

SKITSE TIL UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. SKITSE TIL UDSPIL OM FORENKLING OG MODERNISERING AF LEJELOVGIVNINGEN M.V. Private lejeboliger Skitse til udspil om forenkling og modernisering af lejelovgivningen m.v. Udgivet af Ministeriet for By, Bolig

Læs mere

Fremsat den november 2014 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) UDKAST

Fremsat den november 2014 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) UDKAST NOTAT Dato: 16. september 2014 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2013-2665 Sagsbeh.: Dok id: Fremsat den november 2014 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) UDKAST Forslag til Lov

Læs mere

FAKTAARK - EJERLEJLIGHEDSUDVALGETS KONKLUSIONER

FAKTAARK - EJERLEJLIGHEDSUDVALGETS KONKLUSIONER FAKTAARK - EJERLEJLIGHEDSUDVALGETS KONKLUSIONER Ejerlejlighedsloven blev vedtaget i 1966 for at sikre retsanvendelsen bedst muligt og for at skabe tryghed for belåning via realkreditinstitutterne. Der

Læs mere

Boliglejemål fraflytning kap. 16 v/ advokat Anne Louise Husen. Indsæt navn på præsentationen i masteren her. 1

Boliglejemål fraflytning kap. 16 v/ advokat Anne Louise Husen. Indsæt navn på præsentationen i masteren her. 1 Boliglejemål fraflytning kap. 16 v/ advokat Anne Louise Husen Indsæt navn på præsentationen i masteren her. 1 NYE REGLER Flyttesyn obligatorisk Lejelov 9, stk. 2 om indflytning Lejelov 98, stk. 2-3 om

Læs mere

Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer

Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer 1 Aftale om grøn byfornyelse efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer Aftaleblanket udarbejdet af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter juni 2014. Denne blanket skal anvendes ved

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. juni 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. juni 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. juni 2017 Sag 147/2016 (1. afdeling) Anthon Seeberg (advokat Jan Toft Olesen) mod Else Bonde Koretke (advokat Claus Allan Bonnez) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Nyheder indenfor boliglejelovgivningen

Nyheder indenfor boliglejelovgivningen Ejendomsforeningen Danmark Nyheder indenfor boliglejelovgivningen 17. september 2013 Juridisk konsulent Niklas B. Kejlskov, Ejendomsforeningen Danmark Ny lovgivning (1) Afskaffelse af løbedage i boliglejemål

Læs mere

Boligregulerings lovens 18 b

Boligregulerings lovens 18 b Boligregulerings lovens 18 b Boligreguleringslovens 18 b Formål I denne pjece kan du læse om bindingspligten efter boligreguleringslovens 18 b. Du kan læse mere om reglerne på gi.dk. Her kan du også få

Læs mere

Kontrol af regnskaber i 2014 KONTROL REGNSKABER. Boligreguleringslovens 18 b Lejelovens 63 a. Februar 2015

Kontrol af regnskaber i 2014 KONTROL REGNSKABER. Boligreguleringslovens 18 b Lejelovens 63 a. Februar 2015 KONTROL AF REGNSKABER i 2014 Boligreguleringslovens 18 b Lejelovens 63 a Februar 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0. Resume Side 1 2.0. Lovgrundlag, formål og kriterier Side 2 3.0. Boligreguleringslovens 18

Læs mere

MERE ROBUSTE ANDELSBOLIGFORENINGER

MERE ROBUSTE ANDELSBOLIGFORENINGER Aftale mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om MERE ROBUSTE ANDELSBOLIGFORENINGER af 27. november 2017

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 9/2009 (2. afdeling) E-Bolig A/S (advokat John Bjerre Andersen) mod Knud Erik Mathiasen (advokat Lars Helms, beskikket) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

STOR GUIDE. TEMA: NY LEJELOV NY LEJELOV Hvad betyder det for dig?

STOR GUIDE. TEMA: NY LEJELOV NY LEJELOV Hvad betyder det for dig? STOR GUIDE TEMA: NY LEJELOV NY LEJELOV Hvad betyder det for dig? TEMA: NY LEJELOV INDLEDNING I 2015 blev lejeloven ændret. Dette hæfte er lavet for at give dig et overblik over betydningen af de vigtigste

Læs mere

Offentlig uddannelsesdag lejelovsændringer 1.7.2015. Ved Jesper Bøge Pedersen og Kim Nielsen

Offentlig uddannelsesdag lejelovsændringer 1.7.2015. Ved Jesper Bøge Pedersen og Kim Nielsen Offentlig uddannelsesdag lejelovsændringer 1.7.2015 Ved Jesper Bøge Pedersen og Kim Nielsen 2 Lejelovsændringer 1. juli 2015 Obligatoriske ind- og fraflytningssyn Vedligeholdelsesfordeling og påkrævet

Læs mere

Lejeloven (oversigt over bestemmelser, der indeholder en pligt til/mulighed for kommunikation mellem udlejer og lejer) 1

Lejeloven (oversigt over bestemmelser, der indeholder en pligt til/mulighed for kommunikation mellem udlejer og lejer) 1 Lejeloven (oversigt over bestemmelser, der indeholder en pligt til/mulighed for kommunikation mellem udlejer og lejer) 1 Bestemmelse Indholdsbeskrivelse Skriftlighedskrav (skriftlighedskravet fremgår direkte

Læs mere

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 59 Offentligt Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 5 2. Sammenfatning... 6

Læs mere

38. Opfølgende redegørelse om huslejenævnet

38. Opfølgende redegørelse om huslejenævnet 38. Opfølgende redegørelse om huslejenævnet Magistraten tog redegørelsen til efterretning, idet forvaltningen blev anmodet om ved næste forelæggelse at belyse sagsklargøringstiden samt i forbindelse med

Læs mere

BoligPortal.dk. Netværksarrangement 9/9 2014. Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2. Advokat Henrik Roslev Østergaard

BoligPortal.dk. Netværksarrangement 9/9 2014. Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2. Advokat Henrik Roslev Østergaard BoligPortal.dk Netværksarrangement 9/9 2014 Huslejefastsættelse efter boligreguleringslovens 5, stk. 1 og stk. 2 Advokat Henrik Roslev Østergaard Ret&Råd Scheibel I/S Slide nr. 1 Tidsplan Før pausen Generelle

Læs mere

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven. resultater af en spørgeskemaundersøgelse

Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven. resultater af en spørgeskemaundersøgelse Anvendelsen af 5, stk. 2, i boligreguleringsloven resultater af en spørgeskemaundersøgelse INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 5 2. Sammenfatning... 6 3. Omfanget af genudlejning efter 5, stk. 2... 8

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. september 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. september 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. september 2016 Sag 278/2015 (1. afdeling) Pensionskassen for Sygeplejersker (advokat Anne Louise Husen) mod Merete Lelund (advokat Stig Lynghøj Nielsen) I tidligere

Læs mere

Konference for lægdommere og nævnsmedlemmer. 9. december 2015

Konference for lægdommere og nævnsmedlemmer. 9. december 2015 Konference for lægdommere og nævnsmedlemmer 9. december 2015 - Hannah Vilvig, afdelingschef - Anders Clausen, advokat - Marie B. Mortensen, konsulent Indhold I indbydelsen står: GI og vedligeholdelsespåbud,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018 Sag 246/2017 (2. afdeling) Location A/S (advokat Lars Langkjær) mod Grundejernes Investeringsfond (advokat Erik Wendelboe Christiansen) I tidligere instanser

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Administratorkonference Lejeret Fredag den 21. september 2018 Advokat Anne Louise Husen, Husen Advokater Udvalgte emner: 1. Flere problemer med ejendomsbegrebet 2. Mere byrdefulde

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15. Fremsat den 17. december 2014 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15. Fremsat den 17. december 2014 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) til Lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15 Fremsat den 17. december 2014 af ministeren for by, bolig og landdistrikter (Carsten Hansen) Forslag til Lov om ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering

Læs mere

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-3258-14: Pensionskassen for Sygeplejersker (advokat Anne

Læs mere

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget:

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget: Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø København, den 5. januar 2018 Høringssvar vedrørende høring over udkast til forslag til lov om lov om ændring af andelsboligforeninger

Læs mere

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold)

Høringsnotat. Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation i boliglejeforhold) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Forslag til lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme af digital kommunikation

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. marts 2015. til

Forslag. Til lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. marts 2015. til Til lovforslag nr. L 97 Folketinget 2014-15 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 24. marts 2015 Forslag til Lov om ændring af lov om leje, lov om midlertidig regulering af boligforholdene, lov

Læs mere

BOLIGLEJERET LEJELOVGIVNINGEN

BOLIGLEJERET LEJELOVGIVNINGEN Indsæt billede: et billede skal du skifte til placeringen: PowerPointBilleder (L:), hvor alle Bech-Bruun billederne er gemt og Skift billede: Du skifter til et andet billede, ved at slette det eksisterende

Læs mere

Dato: 12. november 2013

Dato: 12. november 2013 Dato: 12. november 2013 Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti) og Venstre, Dansk Folkeparti, og Det Konservative Folkeparti om udmøntning af Energiaftalen

Læs mere

ændring af lejen privat udlejningsbyggeri

ændring af lejen privat udlejningsbyggeri ændring af lejen privat udlejningsbyggeri Indholdsfortegnelse Når lejen stiger... 4 Omkostningsbestemt leje... 5 Skatter og afgifter... 6 Udgifter til vedligeholdelse... 8 Regulering af lejen i ejendomme

Læs mere

1. Generelt om ordningen

1. Generelt om ordningen 02.05.2014 Vejledning om tilskud til energibesparende arbejder i privat udlejningsbyggeri efter bekendtgørelse om tilskud til energibesparende arbejder i private udlejningsbyggeri og refusion af informationsudgifter

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 Sag 26/2017 (1. afdeling) Rokkevænget Middelfart ApS (advokat Bjarne Aarup) mod Elly Mortensen og Aage Mortensen (advokat Steen Jørgensen, beskikket

Læs mere

VELKOMMEN AKTUEL STATUS I LEJEBOLIGMARKEDET VÆSENTLIGSTE UDFORDRINGER OG MULIGHEDER

VELKOMMEN AKTUEL STATUS I LEJEBOLIGMARKEDET VÆSENTLIGSTE UDFORDRINGER OG MULIGHEDER VELKOMMEN AKTUEL STATUS I LEJEBOLIGMARKEDET VÆSENTLIGSTE UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Torben Christensen Adm. direktør Ejendomsforeningen Danmark Lejeboligens fremtid Lejeboligens fremtid Ejerbolig Privat

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark UDLEJERS STØRSTE UDFORDRINGER I 2016 Elsebeth Due Kjeldsen Hjørring Udlejere 8. november 2016 AGENDA 1. Obligatoriske ind- og fraflytningssyn og rapport 2. Normalistandsættelse

Læs mere

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)).

D O M. Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). D O M Afsagt den 24. juni 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Kåre Mønsted og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-1994-14: A (advokat Jesper Bang) mod B (advokat Henrik

Læs mere

Arrangement: Besvarelse af samrådsspørgsmål nr. AG, AH og AI stillet efter ønske fra Jan Johansen (S) Hvornår: 15. juni 2016 DET TALTE ORD GÆLDER

Arrangement: Besvarelse af samrådsspørgsmål nr. AG, AH og AI stillet efter ønske fra Jan Johansen (S) Hvornår: 15. juni 2016 DET TALTE ORD GÆLDER Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 721 Offentligt Talepapir Arrangement: Besvarelse af samrådsspørgsmål nr. AG, AH og AI stillet efter ønske fra

Læs mere

Bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene boliger

Bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene boliger Bekendtgørelse om vedligeholdelse og istandsættelse af almene boliger I medfør af 14, 31 og 95 i lov om leje af almene boliger, jf. lovbekendtgørelse nr. 394 af 2. maj 2006, samt 44 og 75 i lov om almene

Læs mere

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget:

1. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til lovforslaget: HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 29. oktober 2018 2018-3614 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om kontrol og sanktion vedrørende bopælspligt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen hørte den

Læs mere

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B

RETTEN I VIBORG. Udskrift af dombogen. DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A Ans By og B RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 11. april 2017 i sag nr. BS 1-817/2016: A 8643 Ans By og B 8643 Ans By mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS Vestervang 6 8882 Fårvang Sagens baggrund

Læs mere

Registrering. En praktisk guide til lejelovens 113 a, stk. 3, nr. 4 og nr. 5

Registrering. En praktisk guide til lejelovens 113 a, stk. 3, nr. 4 og nr. 5 Registrering En praktisk guide til lejelovens 113 a, stk. 3, nr. 4 og nr. 5 Registrering En praktisk guide til lejelovens 113 a, stk. 3, nr. 4 og nr. 5 2 1. Indledning 3 2. Lovgrundlag 3 2.1 Hvornår kan

Læs mere

Ændring af lov om andelsboligforeninger mere robuste andelsboligforeninger

Ændring af lov om andelsboligforeninger mere robuste andelsboligforeninger Erhvervsstyrelsen Att.: Julie Rytter Jakobsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til boligreguleringogejendomsmaegling@erst.dk, julryt@erst.dk og hendav@erst.dk Ændring af lov om

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 1. juli 2019 Sag 217/2018 (1. afdeling) Gaihede Ejendomme ApS (advokat Anne Louise Husen) mod A (advokat Mikkel Jarde) I tidligere instanser er afsagt dom af Boligretten

Læs mere

Loven indeholder en række ændringer, der skal skabe større incitamenter hos såvel udlejere som lejere til at gennemføre energiforbedringer.

Loven indeholder en række ændringer, der skal skabe større incitamenter hos såvel udlejere som lejere til at gennemføre energiforbedringer. Til lejere, udlejere og huslejenævn m.fl. NOTAT Dato: 1. juli 2014 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2013-3841 Sagsbehandler: NH Dok id: Orientering om mulighederne for anvendelse af de nye bestemmelser

Læs mere

Foredrag. den 24. november 2014

Foredrag. den 24. november 2014 Foredrag den 24. november 2014 Jakob Juul-Sandberg Lektor, ph.d., Syddansk Universitet jju@sam.sdu.dk Lidt statistik mm. www.domstol.dk antal boligretssager 2013: i DK 2.103 (+ småsager) Odense 81; Svendborg

Læs mere

Kontrol af regnskaber i 2013 KONTROL REGNSKABER. Boligreguleringslovens 18 b Lejelovens 63 a. Februar 2014

Kontrol af regnskaber i 2013 KONTROL REGNSKABER. Boligreguleringslovens 18 b Lejelovens 63 a. Februar 2014 KONTROL AF REGNSKABER i 2013 Boligreguleringslovens 18 b Lejelovens 63 a Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0. Resume Side 1 2.0. Lovgrundlag og kriterier Side 2 3.0. Boligreguleringslovens 18 b Side 4

Læs mere

Vejledning om ind- og fraflytningssyn, istandsættelse og vedligeholdelse i private udlejningsejendomme

Vejledning om ind- og fraflytningssyn, istandsættelse og vedligeholdelse i private udlejningsejendomme VEJ nr 10936 af 21/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 10. november 2015 Ministerium: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Journalnummer: Udlændinge-, Integrations- og Boligmin., j.nr. 2015-1756

Læs mere

- Ændringer i lejeloven - Ved advokaterne Palle Møller Jørgensen (H) og Mikkel Mose Baltsersen

- Ændringer i lejeloven - Ved advokaterne Palle Møller Jørgensen (H) og Mikkel Mose Baltsersen - Ændringer i lejeloven - W Ved advokaterne Palle Møller Jørgensen (H) og Mikkel Mose Baltsersen Indhold: Obligatorisk indflytningssyn Lejers vedligeholdelsespligt - normalistandsættelse Obligatorisk fraflytningssyn

Læs mere

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S

ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S ADVOKATERNE I JYLLANDSGÅRDEN A/S Frederiksgade 72 DK-8000 Århus C Tlf. (+45) 86 12 23 66 CVR-nr. 25 90 89 02 E-mail: info@kapas.dk www.kapas.dk Jyske Bank 5076 1320014 Advokat Erik Aagaard Poulsen (H)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger

Forslag. Lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notits BO0200-00037 10-07-2017 Forslag til Lov om ændring af lov om leje og lov om leje af almene boliger (Fremme

Læs mere

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme

J.nr Høring over udkast til vejledning om vedligeholdelsesplaner for private udlejningsejendomme Dato11. juni 2015 Side 1 af 5 Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Boliglovgivning Gammel Mønt 4 1117 København K Att.: Pia Scott Hansen Sendt pr. e-mail til mbbl@mbbl.dk og psh@mbbl.dk J.nr. 2015-338

Læs mere

ELMANN ADVOKATPARTNERSELSKAB Stockholmsgade København Ø. Sagsnummer / KSK / KSK

ELMANN ADVOKATPARTNERSELSKAB Stockholmsgade København Ø. Sagsnummer / KSK / KSK Kultur- og Fritidsforvaltningen Nævn og Jura ELMANN ADVOKATPARTNERSELSKAB Stockholmsgade 41 2100 København Ø 01-08-2017 Sagsnummer 2017-0120603 / KSK 2017-0120829 / KSK Dokumentnummer 2017-0120603-15 Ved

Læs mere

Kursus om vedligeholdelse og fraflytning

Kursus om vedligeholdelse og fraflytning Kursus om vedligeholdelse og fraflytning Udlejer og lejers rettigheder og forpligtelser Århus Lejerforening Lille Torv 4, 2. sal, 8000 Aarhus Tlf.: 87 40 15 00 E-mail: lejerforening@lejerforening.dk www.lejerforening.dk

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Lægdommerkonference Boliglejeret udvalgte emner Torsdag den 24. maj 2018 Advokat Anne Louise Husen, Husen Advokater Udvalgte emner: 1. Mere retspraksis om ejendomsbegrebet småhus/storhus

Læs mere

Energibesparelser i private lejeboliger

Energibesparelser i private lejeboliger - 1 Energibesparelser i private lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ministeren for by, bolig og landdistrikter fremsatte i begyndelsen af februar 2014 et lovforslag, der skal fremme

Læs mere

Forslag. lov om ændring af lov om leje

Forslag. lov om ændring af lov om leje Lovforslag nr. L 25 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af transport-, bygnings- og boligministeren Ole Birk Olesen Forslag til lov om ændring af lov om leje (Friplejeboliger i lejede lokaler)

Læs mere

Udkast til forslag til lov om ændring af lov om leje

Udkast til forslag til lov om ændring af lov om leje Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Udkast til forslag til lov om ændring af lov om leje Notat BO0102-00006 22-06-2017 (Friplejeboliger i lejede

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. august 2018 Sag 255/2017 (1. afdeling) A og B (advokat Claus Bonnez for begge) mod Henriksen & Birch Ejendomme Ans ApS (advokat John Bjerre Andersen) I tidligere instanser

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt NOTAT Dato: 23. januar 2015 Kontor: Boliglovgivning Sagsnr.: 2014-10564 Sagsbeh.: LAG/PSH/NHO/MPK Dok id: 571629 Svar på henvendelse

Læs mere

16.00 16.05 Velkomst og BoligPortal generelt v. Preben. 16.05 16.20 Nyt fra BoligPortal v. Jørgen og Morten

16.00 16.05 Velkomst og BoligPortal generelt v. Preben. 16.05 16.20 Nyt fra BoligPortal v. Jørgen og Morten 16.00 16.05 Velkomst og BoligPortal generelt v. Preben 16.05 16.20 Nyt fra BoligPortal v. Jørgen og Morten 16.20 17.00 Huslejefastsættelse del 1 v. Louise Kaczor 17.00 17.20 Pause og netværk 17.20 17.55

Læs mere

Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt

Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt Boligudvalget L 92 - Bilag 3 Offentligt Velfærdsministeriet Byfornyelse & leje J.nr. 2008-6877 nho 28. november 2008 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring af lov om leje af almene boliger,

Læs mere

Beretning Perioden fra d. 13. februar til d. 1. juni 2015

Beretning Perioden fra d. 13. februar til d. 1. juni 2015 Indholdsfortegnelse 1. Den politiske situation Beretning Perioden fra d. 13. februar til d. 1. juni 2015 2. Den samfundsøkonomiske situation Forslag til lov om sociale klausuler om uddannelses- og 3.1

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 Bilag 9 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 Bilag 9 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 97 Bilag 9 Offentligt SKRIFTLIG INDLÆG BOLIGUDVALGET 5. FEBRUAR 2015 Danske Udlejere vil gerne takke for, at vi har fået mulighed for at fremføre vore synspunkter for Boligudvalget.

Læs mere

Forbedringsforhøjelser

Forbedringsforhøjelser Forbedringsforhøjelser 1 FORBEDRINGER i private udlejningsejendomme 2 Hvem er vi? Kris Munk 2. års fuldmægtig Tidligere ansat ved De Jurastuderendes Retshjælp og sidder p.t. med en del lejeretlige sager

Læs mere

HUSLEJENÆVNENE I AARHUS Dato: 31. august 2016 Dokk Aarhus C Journalnr.: 16/023168/ahlo

HUSLEJENÆVNENE I AARHUS Dato: 31. august 2016 Dokk Aarhus C Journalnr.: 16/023168/ahlo HUSLEJENÆVNENE I AARHUS Dato: 31. august 2016 Dokk1 8000 Aarhus C Journalnr.: 16/023168/ahlo HUSLEJENÆVNET I AARHUS NORDRE KREDS udskrift af protokollen fra MØDE DEN 25. AUGUST 2016 I mødet deltog formanden,

Læs mere

KONTROL REGNSKABER. Boligreguleringslovens 18 b Lejelovens 63 a. Februar 2016

KONTROL REGNSKABER. Boligreguleringslovens 18 b Lejelovens 63 a. Februar 2016 KONTROL AF REGNSKABER i 2015 Boligreguleringslovens 18 b Lejelovens 63 a Februar 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1.0. Resume Side 1 2.0. Lovgrundlag, formål og kriterier Side 2 3.0. Boligreguleringslovens 18

Læs mere

Lejelovsændringer Ved Frederik Foged og Kristin Jonasson

Lejelovsændringer Ved Frederik Foged og Kristin Jonasson Lejelovsændringer 1.7.2015 Ved Frederik Foged og Kristin Jonasson 2 Lejelovsændringer 1. juli 2015 Obligatoriske ind- og fraflytningssyn Vedligeholdelsesfordeling og påkrævet istandsættelse Vedligeholdelsesregnskaber

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 Sag 189/2011 (1. afdeling) A/B Klodsen (advokat Niels Hupfeld) mod A (advokat Janus Fürst, beskikket) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering

Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Ejendomsforeningen Danmark Lejefastsættelse og lejeregulering Juridisk konsulent Pernille Lind Husen Ejendomsforeningen Danmark Emner Lejefastsættelse og lejeregulering Lejefastsættelse - Omkostningsbestemt

Læs mere

VEJLEDNING. Bilag. for beboelse. Vejledning nr. 1 af 3. september 2001. typeformular A, 8. udgave, af 3. september

VEJLEDNING. Bilag. for beboelse. Vejledning nr. 1 af 3. september 2001. typeformular A, 8. udgave, af 3. september Bilag Vejledning nr. 1 af 3. september 2001 til typeformular A, 8. udgave, af 3. september 2001. VEJLEDNING for beboelse Vejledning vedrørende lejekontrakt til anvendelse i lejeaftaler om beboelseslejligheder,

Læs mere

Normer for vurdering af andelsboligforeningers ejendomme iht. ABL 5, stk. 2, litra b.

Normer for vurdering af andelsboligforeningers ejendomme iht. ABL 5, stk. 2, litra b. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2017-18 L 177 Bilag 15 Offentligt Normer for vurdering af andelsboligforeningers ejendomme iht. ABL 5, stk. 2, litra b. Kap. 1 Indledning m.v. 1 Nærværende normer gælder

Læs mere

Energiforbedringer i lejeboliger

Energiforbedringer i lejeboliger - 1 Energiforbedringer i lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Energiaftalen fra marts 2012 mellem regeringen og henholdsvis Venstre, DF, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Omkostningsbestemt lejeforhøjelse. Syv eller flere lejemål. Privat udlejning

Omkostningsbestemt lejeforhøjelse. Syv eller flere lejemål. Privat udlejning Omkostningsbestemt lejeforhøjelse Syv eller flere lejemål Privat udlejning Den omkostningsbestemte leje er sammensat af: 1 Driftsudgifter + udvendig vedligeholdelse + forbedringer. Forbedringerne/moderniseringen

Læs mere

I brev af 5. februar 2014 har Datea AS på vegne af udlejer indbragt ovennævnte afgørelse.

I brev af 5. februar 2014 har Datea AS på vegne af udlejer indbragt ovennævnte afgørelse. Københavns Borgerservice Sekretariat og nævn 9. september 2014 Sagsnummer 2014-0028028 / AB Dokumentnummer 2014-0028028-16 Deres ref.: - Strandboulevarden 114, 3. tv., 2100 København Ø 3. huslejenævns

Læs mere

Udkast til. Vejledning om vedligeholdelsesplaner i private udlejningsejendomme

Udkast til. Vejledning om vedligeholdelsesplaner i private udlejningsejendomme Udkast til Vejledning om vedligeholdelsesplaner i private udlejningsejendomme Juni 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Formål med udarbejdelse af vedligeholdelsesplan... 3 3. Fordele ved udarbejdelse

Læs mere