Henrik Harpestrengs Medicinske Urtehave i Sagnlandet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Henrik Harpestrengs Medicinske Urtehave i Sagnlandet"

Transkript

1 Henrik Harpestrengs Medicinske Urtehave i Sagnlandet Birgit Green Urtehaven blev startet i 2002 af Klaus Nicholson i det, der dengang hed Lejre Forsøgscenter, og som nu hedder Sagnlandet i Lejre. Klaus havde fået et stykke jord stillet til rådighed af Forsøgscentret. Det daværende Roskilde Amt gav kr til oprettelsen. Der skulle der efterhånden etableres en have med de planter, som omtales af den berømte læge Henrik Harpestreng i hans Liber Herbarum (Henrik Harpestrengs Urtebog). Harpestreng var læge og kannik i Roskilde i 1200-tallet. Jordstykket var en gammel gedefold på ca. 600 kvadratmeter, sydøst for Videsøhus, lidt oppe ad en skråning og med hældning nedad mod nord. I et lille lokalt skrift Nyt i Lejre inviterede Klavs i januar 2002 til et møde i Kisserup for naturmedicin-interesserede, som havde lyst til at være med til at etablere en have med ca. 100 forskellige planter fra middelalderen. Senere var vi i Forsøgscentret for at se på jorden. HJÆLP! der røg halvdelen af mødedeltagerne fra. Det var også svært at se, hvordan det stykke brakmark kunne blive til en have. Men i løbet af foråret blev det halve - stykke af jorden pløjet og harvet. Der blev lagt stabilt grus på det, der skulle blive til gangene. De blev lagt i det zigzag mønster vi kender i dag - på grund af den skrånende grund. Senere blev der lagt sten om bedene for at holde jord og grus adskilt. De to første sommer sloges vi med en masse ukrudt især syre som væltede op. Der skulle jo også de rigtige planter i alle bedene, for vi forsøger at have de fleste af de planter, som Henrik Harpestreng omtaler. Nogle af dem gror ikke naturligt i Danmark. Det tog de næste 2 3 år at få samlet, indplantet og sået dem alle. Klavs havde travlt med andre ting, så det endte med, at Birgit Green påtog sig at være kontaktperson for haven og har været det siden. I 2004 fik vi hjælp af Karen Dahl fra Haveselskabet til at finde en god løsning til beplantning af de 10 store bede. Med en fodpose med ens planter omkring et træ/busk i midten af hvert bed og så de andre planter rundt langs kanten, kom der skik på det hele.

2 Planternes placering i de forskellige bede fungerede ikke efter Harpestrengs inddeling af planterne i kolde, varme, tørre og fugtige. Så det endte med, at vi anlagde bedene efter Linne s plantesystem, f. eks. bed 5, Korsblomstfamilien. På et tidspunkt måtte vi også tænke på skilte, da det viste sig, at haven trak planteinteresserede til. Der fik vi et fint samarbejde med Botanisk have, som fremstillede alle de skilte til os, som vi havde brug for + skilte til Farvehaven og Landbohaverne. Til en fin pris for øvrigt. Desværre tålte skiltene ikke stærkt solskin. De falmer også i Botanisk Have. Så vi måtte opfriske dem og lakere solsikkert. Der blev også lavet en oversigt over de forskellige planter i hvert bed, som blev lagt ind i en plan over hele haven. Med de danske, latinske, engelske og tyske navne. De blev lamineret og ligger nu i en lille boks ved indgangslågen til haven og kan tages med rundt. På bagsiden står en omtale at Henrik Harpestreng og lidt om planterne. Der er lavet foldere, som omtaler planterne for hvert bed. De er lamineret og sat i hvert bed i de fuglehuse, som ses på billedet i bedene. Haven passes af Havelauget, som alle er frivillige Venner af Sagnlandet og af skiftende antal. Harpestrengs Have besøges af mange, især af dem der har egen have, men også af planteglade folk, der bare har et par altankasser eller krukker, og som synes at det er hyggeligt at sammenligne timianer eller nulre salvieblade. Der er heldigvis stort set ingen besøgende, der tager stiklinger, bare et blad hist og her. Der samles frø af mange af planterne. De skal bruges til gensåning, men overskuddet lægges i små frøposer i fuglekassen ved indgangslågen. Så kan alle tage dem, så længe der er nogen. Fra Harpestrengs Have leveres urter til Vikingernes og Jernalderens madlavning og til Venneforeningens årsfest. Det er især til gryderetter, kryddersmør og krydret ost og til te. Henrik Harpestreng var læge, og han brugte urterne til medicinske formål efter den viden, man havde dengang. Mange af dem bruges stadig i urte-te og til cremer mm og også homøopatisk. Der er bøger og TV programmer om deres anvendelse, men Havelauget giver ingen råd om dem. Der kommer også mange eksperter, som gennem årene har bistået med at rette f. eks navngivningsfejl eller skaffet mere autentiske planter. Haven er omgivet af et hegn, flettet af forskellige slags grene. Det giver lidt læ og beskytter mod Sagnlandets geder og får, som gerne vil smage på de krydrede vækster. Vedligeholdelse af hegnet er en lige så konstant opgave som lugningen.

3 Alt afklip og ukrudt lægges til kompostering oppe i skyggen bagest i Haven. Der findes tre års-bokse, som passes og omstikkes, til alle frø er spiret af, og komposten igen kan spredes i bedene. Vi bruger ingen gødning og ingen sprøjtning, men mange hænders og knæs arbejde og egen kompost. Grusgangene holdes ukrudtsfri med skuffejern. Efter mere end 10 år er ukrudtstrykket begrænset, og meget af arbejdet består i at sikre, at alle planter er i god form, ikke spreder sig for meget, men kommer igen og igen de rigtige steder. Vi forsøger at sikre, at planter ikke spreder sig uden for Haven til andre dele af Sagnlandet. SE OGSÅ HELLE-MAJKENS FINE HJEMMESIDE - der er mange billeder og mere information. I Foto fra 10. maj 2014

4 *

5 BED 1: Buske + div. Plantefamilier Berberis (Berberis vulgaris) Pors (Myrica gale) Hasselurt (Asarum europaeum) Humle (Humulus lupulus) Hvidløg (Allium sativum) Julerose (Helleborus niger) Madonnalilje (Lilium candidum) Purløg (Allium schoenoprasum) Ramsløg (Allium ursinum) Slangerod (Aristolochia Clematitis) Viol (Viola) Bed 2: Hvidtjørn, Rose og valmuefamilien Hvidtjørn (Crataegus) Agermåne (Agrimonia eupatoria) Blodstillende Bibernelle (Sanguisorba minor) Feber-nellikerod (Geum urbanum) Knoldet mjødurt (Fillipendula vulgaris) Kvæsurt (Sanguisorba officinalis) Merian (Oreganum vulgare) Mjødurt (Fillipendula ulmaria) Apotekerrose (Rosa gallica) Svaleurt (Chelidonium majus) Valmue (Papaver somniferum) Vinterportulak (Claytonia perfoliata) Bed 3: Cypres, Enebær, Hyld Katost, rude og læbeblomst faml. Cypres (Cypressus sempervirens) Enebær(Juniperus communis) Hyld (Sambucus nigra) Betonie (Stachys officinalis) Citrontimian (Thymus citriodorus) Diktam/Gasplante (Dictamnus) Isop (Hyssopus officinalis) Katost (Malva sylvestris) Katost (Malva moschata) Kransburre (Marubium vulgare) Læge-stokrose (Althaea officinalis) Løgurt/Ædelkortelæbe (Teucrium chamaedrys) Mynte (Menta) flere arter Polajmynte (Mentha pulegium) Rude (Ruta gravolens) Sar/Bønneurt (Satureja hortensis) Have Timian (Thymus vulgaris) Rundbladet mynte (Menta rundifolia) Marie Bed 4: IKKE Harpestreng planter Skovfoged æble Surbær (Aronia) Benediktiner-tidsel (Cnicus benedictus) Cikorie (Cichorium intybus) Citronmelisse (Melissa officinalis) Fingerbøl (Digitalis purpurea) Hjertespan (Leonurus cardiac) Lavendel (Lavandula officinalis) Lægebaldrian (Valeriana officinalis) Maria-tidsel (Silybum marianum) Perikon (Hypericum perforatum) Rejnfan (Tanacetum vulgare) Lungeurt (Pulmonaria officinalis) Læge-kulsukker (Symphytum officinalis) Bed 5: Korsblomst + stenurt familier Vajd (Isatis tinctoria) Husløg (Sempervivum tectorum) Løgkarse (Allaria officinalis) Peberrod (Armoracia rusticana) Sennep (Sinapsis)

6 Bed 6: Kurveblomstfamilien Skovfoged æble Alant (Inula helenium) Ambra (Artemesia abrotanum) Balsam (Chrysantemum balsamita) Burre (Arctium lappa) Havemalurt (Artemisia absinthium) Hjortetrøst (Eupatorium cannabinum) Kamille (Matricaria chamomilla) Matrem (Chrysantemum parthenium) Morgenfrue (Calendula offocinalis) Røllike (Achillea millefolium) Romersk kamille (Chamaemelum nobile) Knopurt (Centaurea scabiosa) Strand-malurt (Artemesia maritima) Bed 7: Flere plantefamilier Pil (Salix alba) Gul Enzian (Gentiana lutea) Hør (Linum usitatissmum) Iris (Iris germanica) Jomfru i det grønne (Nigella sativa) Klinte (Agrostemma githago) Korsvortemælk (Euphoribia lathyris) Lakrids (Glycrrhiza glabra) Læge-jordrøg (Fumaria officinalis) Gul Lupin (Lupinus luteus) Mælde (Atriplex) Pæon (Paeonia) Salvie (Salvia officinalis) Tusindgylden (Centaurium) Dunet vejbred (Plantago media) Glat vejbred (Plantago major) Lancetbladet vejbred (Plantago lanceolata) Vejbred rød Plantago) Vortemælk (Euphorbia) Bed 8: GIFTIGE PLANTER Hasselurt rundt i kanten, se bed 1 Bulmeurt (Hyscyamus niger) Enbo Galdebær (Bryonia alba) Sort Natskygge (Solanum nigrum) Bed 9: Skærmplantefamilien Liguster (Ligustrum) Bynke (Artemisia vulgaris) Dild (Anethum gravolens) Fennikel (Foeniculum vulgare) Kommen (Carum carvi) Koriander (Corandrum sativum) Kransburre (Marubium vulgare) Kvan (Angelika archangelica) Kørvel (Anthriscus cerefolium) Løvstikke (Levisticum officinalis) Mesterrod (Imoeratoria ostruthium) Persille (Petroselinum crispum) Pimpinelle (Pimpinella saxifraga) Sødskærm/Spansk kørvel (Myrrhis odorata) Rød kvan (Gigas) Rød kvan (Vickars mead) Bed 10: Flere plante familier Skovfoged æble Katteurt (Nepeta) Jernurt (Verbena officinalis) Hirse (Panicum miliaceum) Ffiltbladet kongelys (Verbascum thapsus) Mørk kongelys (Verbascum nigrum) Hjulkrone (Borago officinalis) Nælde (Urtica) Døvnælde (Lamium album) Havesyre (Rumex rugosus)

7 Tilvirkning af medicin i middelalderen Blomster, blade, stilke og rødder blev anvendt. Enten friske eller tørrede. Den friske eller tørrede plante (benævnes herefter som urten) kunne anvendes som følger. AFKOG: Urten blev overhældt med kogende vand, siet og indtaget som drik/te. UDTRÆK: Urten blev opløst i vand, mælk, øl, vin eller eddike og indtaget som saft. SALVE: Urten blev rørt op med olie, fedt o.l. og lagt på såret/hævelsen. PLASTER: Urten blev rørt op med æggehvide og smurt på såret/hævelsen. GRØD: Urten blev kogt ind med vand eller mælk og lagt på som omslag. RØGNING: Urten blev antændt, og det dårlige sted blev holdt ind i/over røgen. I øvrigt henvises til vores hjemmeside

ASK 2015 Sagnlandets Venner i Lejre nr. 1

ASK 2015 Sagnlandets Venner i Lejre nr. 1 1 ASK 2015 Sagnlandets Venner i Lejre nr. 1 Der sker virkelig noget ekstra i og omkring Sagnlandet i 2015 Velkommen til jubilæumssæsonen og til Skjoldungernes Land Hele sæsonen 2015 fejres 50-året for

Læs mere

Urtegartneriet s Urteliste

Urtegartneriet s Urteliste Urtegartneriet s Urteliste 2006 Besøgshave med oplysende skilte, og plantesalg. Fri entre. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter,

Læs mere

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter 100 % Økologisk Urtegartneriet s Plante & Frøliste 2010 Besøgshave Fri entre. Plante & frøsalg. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter,

Læs mere

Klinisk fytoterapi G 1.9

Klinisk fytoterapi G 1.9 Klinisk fytoterapi G 1.9 Kompendium. Ken Lunn Skolen for Medicinsk Urteterapi (The Danish School of Phytotherapy) 3. udgave 1999 Ken Lunn Mangfoldiggørelse af indholdet af dette kompendium eller dele heraf

Læs mere

SOMMERFUGLEBED VED VALLENSBÆK KOMMUNE

SOMMERFUGLEBED VED VALLENSBÆK KOMMUNE SOMMERFUGLEBED VED VALLENSBÆK KOMMUNE SOMMERFUGLE I DANMARK Sommerfuglen er nok det mest kendte og farverige insekt, man kan støde på i Danmark, og de fleste danskere glæder sig nok over sommerfuglen,

Læs mere

den levende legeplads

den levende legeplads RNATURVEJLEDE RNATURVEJLEDE Læs mere Hent inspiration og ideer til børnevenlige Krible Krable aktiviteter m.m. www.natur-vejleder.dk/krible-krable1 www.kriblekrable.nu www.dr.dk/kriblekrable den levende

Læs mere

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter 100 % Økologisk Urtegartneriet s Plante & Frøliste 2009 Besøgshave Plante & frøsalg. Fri entre. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter,

Læs mere

Om planterne. Læge-alant. Bumleurt. Glat burre

Om planterne. Læge-alant. Bumleurt. Glat burre Om planterne Læge-alant Planten hører til den gruppe, vi i dag kalder kurvblomstfamilien. Hos denne familie er det, vi opfatter som én blomst, faktisk mange blomster samlet på en skive, i en kurv. Hos

Læs mere

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter 100 % Økologisk Urtegartneriet s Plante & Frøliste 2012 Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter, Lægeplanter, Blomster, Grønsager

Læs mere

Urtegartneriet s Urteliste

Urtegartneriet s Urteliste Urtegartneriet s Urteliste 2008 Besøgshave og plantesalg. Fri entre. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter, Lægeplanter, Blomster,

Læs mere

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Urtegartneriet s 100 % Økologisk Plante & Frøliste 2013 Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter, Lægeplanter, Blomster, Grønsager

Læs mere

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Urtegartneriet s 100 % Økologisk Plante & Frøliste 2015 Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter, Lægeplanter, Blomster, Grønsager

Læs mere

Bekendtgørelse om randzoner

Bekendtgørelse om randzoner BEK nr 904 af 30/07/2014 Udskriftsdato: 16. juni 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-4112-000004 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Tag på markeder med PØ

Tag på markeder med PØ Tag på markeder med PØ Markedstid er festtid! Lokale høst-, og havemarkeder, grønne-, mad-, og demokratifestivaler byder op til samtale, smagsoplevelser og inspiration. Det er der, hvor have- og økologifolket

Læs mere

Urtegartneriet s Urteliste

Urtegartneriet s Urteliste Urtegartneriet s Urteliste 2007 Besøgshave med oplysende skilte, og plantesalg. Fri entre. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter,

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 33. Træer til våde områder i haven

Tid til haven. Havetips uge 33. Træer til våde områder i haven Tid til haven Havetips uge 33 Af: Marianne Bachmann Andersen Planter, der er velegnet til vådområder Godt med nedbør i juli og rekord meget vand i august. Det er svært at forestille sig tidligere sommers

Læs mere

Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler

Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler Det finder du i folderen Drop sprøjtemidler i haven... 3 Fjern ukrudtet... 4 Ukrudt i køkkenhave og staudebed... 5 Græsplænen... 6 Mos i græsplænen...

Læs mere

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer

Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 4 personer Go mad med Holm: Madplan for uge 18 Mandag: Gratineret mash af kartofler og gulerødder med kødsovs med lakrids 700 g kartofler, kogte 250 g gulerødder, kogte 100 g smør 900 g hakket oksekød 2 løg, finthakket

Læs mere

Gør dig nogle overvejelser, inden

Gør dig nogle overvejelser, inden Af Tine Edinger og Susie Helsing Nielsen. Foto: Tine Edinger Gør dig nogle overvejelser, inden du anlægger en duftende terrasse: Det er vigtigt at vælge forskellige blomster, der blomstrer i hele udendørssæsonen,

Læs mere

Botaniske undersøgelser 2014 Af Johanne Fagerlind Hangaard

Botaniske undersøgelser 2014 Af Johanne Fagerlind Hangaard J. F. Hangaard 1. Introduktion Botaniske undersøgelser 2014 Af Johanne Fagerlind Hangaard 1.1 Formål Siden 2003 har der i Tarup-Davinde grusgrave været foretaget botaniske undersøgelser med jævne mellemrum.

Læs mere

Mandag: Panerede oksekødsboller i Polenta, hurtig humus, tomattjums og chips af kartofler 4 personer

Mandag: Panerede oksekødsboller i Polenta, hurtig humus, tomattjums og chips af kartofler 4 personer Mandag: Panerede oksekødsboller i Polenta, hurtig humus, tomattjums og chips af kartofler 4 personer Oksekødsboller 800 g økologisk hakket oksekød 2 skalotteløg fint hakket 1 stykker frisk chili frisk

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

Høst og konservering betydning for afgrødernes vitamin- og fedtsyreindhold

Høst og konservering betydning for afgrødernes vitamin- og fedtsyreindhold Høst og konservering betydning for afgrødernes vitamin- og fedtsyreindhold Søren Krogh Jensen & Jakob Sehested Institut for Husdyrbiologi og Sundhed Karen Søegaard Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø

Læs mere

Tomat, Solanum lycopersicum, Striped German (Foto: FE) FS0556. Tomat, Solanum lycopersicum, Bytje Serdtce (Foto: IN) FS0557

Tomat, Solanum lycopersicum, Striped German (Foto: FE) FS0556. Tomat, Solanum lycopersicum, Bytje Serdtce (Foto: IN) FS0557 Potentat II (Foto: BE) NGB13643, FS0023 Mei Wei (Foto: FP) FS0403 Bloody Butcher (Foto: AE) FS0544 Black Brandy (Foto: BK) FS0067 Bytje Serdtce (Foto: IN) FS0557 Striped German (Foto: FE) FS0556 Estisk

Læs mere

Valg af planter til den nemme have

Valg af planter til den nemme have Valg af planter til den nemme have Ved at vælge de rigtige planter, kan du få en have, der er nem at holde. Se her, hvilke typer bunddække, stedsegrønne og blomstrende buske samt små træer, der egner sig

Læs mere

PORCHETTA GRILLET RULLE AF GRIS MED TILBEHØR

PORCHETTA GRILLET RULLE AF GRIS MED TILBEHØR PORCHETTA GRILLET RULLE AF GRIS MED TILBEHØR 1/2 mellemstykke af gris uden svær (kam, bryst og slag, der sidder sammen) 2-3 spsk. kommen 200 g revet vesterhavs ost 20 nye løg med top 40 gulerødder med

Læs mere

Bornholms Landbrug. Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde

Bornholms Landbrug. Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde Velkommen til Bornholms Landbrugs planteavlsmøde Program Nyheder i Fællesskema 2018 Ukrudt Torben Videbæk Ole Harild Svampe- skadedyrsbekæmpelse Carsten Mouritsen Blomsterstriber Kaffe Klaus Pedersen Platformen

Læs mere

Morgenmad og mellemmåltid

Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad og mellemmåltid Morgenmad Vælg mellem Skyr med æblemost kanel og nødder Skyr med ingefær og rugbrød Ristet rugbrød med ost og et blødkogt æg Æggepandekage med skinke og ost Knækbrød med ost Spinat

Læs mere

WORKSHOP 05.11.2013 VED LINDEVANGEN

WORKSHOP 05.11.2013 VED LINDEVANGEN WORKSHOP 05.11.2013 VED LINDEVANGEN klassiske eksempler på små haver/ forhaver cth sørensen klassiske eksempler på små haver/ forhaver cth sørensen I N S P I R AT I O N S K ATA L O G T I L R E G N VA N

Læs mere

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Insektplanter, Stueplanter

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Insektplanter, Stueplanter Urtegartneriet s 100 % Økologisk Plante & Frøliste 2019 Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Insektplanter, Stueplanter Frø: Krydderurter, Lægeplanter,

Læs mere

Urteteer fra haven og vindueskarmen Af Gunvor M. Juul

Urteteer fra haven og vindueskarmen Af Gunvor M. Juul Urteteer fra haven og vindueskarmen Af Gunvor M. Juul Urteteer er lette at lave. Nogle brygges for sjov og drikkes fordi de smager godt. Andre brygger man for at lindre hverdagens småskavanker. Hvis man

Læs mere

10. 03. 2012 Tema: Fisk. Kogetiden er svær at sige fra 15 til 45 minutter, men til et stykke på f.eks. 700 g, vil ½ time være meget passende.

10. 03. 2012 Tema: Fisk. Kogetiden er svær at sige fra 15 til 45 minutter, men til et stykke på f.eks. 700 g, vil ½ time være meget passende. Kogning af torskerogn Eriks Mad og Musik 0. 0. 0 Tema: Fisk Hel torskerogn bukser Godt med salt Lidt eddike Stanniol eller bagepapir Pak rognen ind i bagepapir eller stanniol og kog den i vand tilsat salt

Læs mere

More than just weeds. Cultural Relict Plants and Bernt Løjtnant s inventories from Denmark. NordGen s work with

More than just weeds. Cultural Relict Plants and Bernt Løjtnant s inventories from Denmark. NordGen s work with More than just weeds NordGen s work with Cultural Relict Plants and Bernt Løjtnant s inventories from Denmark Svein Øivind Solberg (ed.) NordGen publication series 2014: 3 2 More than just weeds NordGen

Læs mere

Giftfri skadedyrsbekæmpelse

Giftfri skadedyrsbekæmpelse Giftfri skadedyrsbekæmpelse TEKNIK OG MILJØ Mange forskellige slags grønsager og blomster på et lille areal forvirrer insekterne og reducerer dermed deres angreb på grønsagerne. Lykken er en giftfri have

Læs mere

overdrev Floratjek Knopurt (Centaurea sp.)

overdrev Floratjek Knopurt (Centaurea sp.) Knopurt (Centaurea sp.) 20-100 cm. Stængel grenet. Blomst rødviolet/mørk rødviolet. Blade mørkegrønne, grågrønne, ru. På tør åben sandet bund (evt. tør-fugtig muldrig bund). Foto: Allan Andersen. Skjaller

Læs mere

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Urtegartneriet s 100 % Økologisk Plante & Frøliste 2017 Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter, Lægeplanter, Blomster, Grønsager

Læs mere

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Urtegartneriet s 100 % Økologisk Plante & Frøliste 2017 Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter, Lægeplanter, Blomster, Grønsager

Læs mere

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Fuchsia Havens Perler Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Voksemedium. Jord til Fuchsia skal være humusrig og luftførende. Her i haven bruger vi en grov næringsberiget spagnum tilsat

Læs mere

Introduktion til Medicinsk Urteterapi

Introduktion til Medicinsk Urteterapi Introduktion til Medicinsk Urteterapi Kompendium Ken Lunn Skolen for Medicinsk Urteterapi (The Danish School of Phytotherapy) 1. udgave 1999 Ken Lunn Mangfoldiggørelse af indholdet af dette kompendium

Læs mere

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern.

Vask porrerne og skær top og bund af. Skær dem i ringe rist dem i lidt olie på en pande sammen med de kogte kartofler i tern. Mandag Omelet med ost, kartofler, porrer og salat af rødkål 8 æg 60 gram mælk 20 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 2 store håndfulde frisk persille 100 g kartofler 1-2 stk. porrer Vask

Læs mere

Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet

Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet Som lovet, vil jeg hermed komme med forslag og anbefalinger, som forhåbentlig vil gøre det lidt nemmere, når vi skal vælge hvilken hæk der skal plantes omkring

Læs mere

Opskrifter SØFF september 2014

Opskrifter SØFF september 2014 Opskrifter SØFF september 2014 Grøntsager markeret med FED i opskrifterne er i poserne med jævne mellemrum, alt efter årstiden. Husk også at kigge på opskrifterne fra tidligere på året med same grøntsager,

Læs mere

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter

Urtegartneriet s. Plante & Frøliste. Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier. Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Urtegartneriet s 100 % Økologisk Plante & Frøliste 2018 Planter: Krydderurter, Lægeplanter, Duftgeranier Snapseurter, Vilde Planter, Stauder, Stueplanter Frø: Krydderurter, Lægeplanter, Blomster, Grønsager

Læs mere

HED og TØR. (37 stk.)

HED og TØR. (37 stk.) Middelalderhavens Studiekreds d. 9/2-18. Opgave: udarbejde oversigt over Henrik Harpestrengs medicinske urter og se hvordan teorien om, at en sygdoms symptomer skal behandles med sin modsætning: varm sygdom

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

Eriks Mad og Musik. 12.05. 2012 Tema: Gryderetter. Spritz. Aperol on the rocks. Ingredienser

Eriks Mad og Musik. 12.05. 2012 Tema: Gryderetter. Spritz. Aperol on the rocks. Ingredienser Eriks Mad og Musik.0. 0 Tema: Gryderetter Spritz Prosecco (eller anden mousserende hvidvin) Isterninger Dansk vand Aperol appelsin Forholdet mellem de tre ingredienser er nogenlunde --: del dansk vand,

Læs mere

Kun 100 kr. pr. person. Farverig

Kun 100 kr. pr. person. Farverig Af Marie Melchior. Foto: Betina Hastoft. Regi: www.housedoctor.dk, www.bungalow.dk og www.brostecopenhagen.com Kun 100 kr. pr. person Farverig forårsbuffet Skal du holde konfirmation eller andre dyre fester,

Læs mere

Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev)

Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev) Naturgradienter på højbund hede og tørt græsland (overdrev) Til landmænd og deres konsulenter. Af naturkonsulent Anna Bodil Hald Natur & Landbrug, www.natlan.dk Hvor findes den højeste og den laveste naturkvalitet

Læs mere

Floraen på Bøgebjerg Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2015

Floraen på Bøgebjerg Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2015 Floraen på Bøgebjerg Landskabet mellem Ubberup Højskole og Valgmenighedskirken. Toppen af Bøgebjerg er skjult af træer og buske, th. anes lidt af Ubberup Stenstrøning, et fredet område med bl.a. Kødfarvet-

Læs mere

Mandag: Chili con carne med bønner og perlespelt med grønne asparges 4 personer

Mandag: Chili con carne med bønner og perlespelt med grønne asparges 4 personer Mandag: Chili con carne med bønner og perlespelt med grønne asparges Chili con carne: 800 g hakket dansk oksekød, magert og af god kvalitet 2 løg, pillet og finthakket 1 chili, meget finthakket 2 fed hvidløg,

Læs mere

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have?

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016 Er der andre grøntsager der skal plantes, sås eller liggers? Ærter Bladdelleri Jordbær Rabarber Kamille Squash

Læs mere

Hvordan og hvor må jeg samle?

Hvordan og hvor må jeg samle? Hvordan og hvor må jeg samle? Det er vigtigt at man har en grundlæggende viden om hvordan man samler, så man ikke overhøster eller på anden måde beskadiger naturen, hvis det bliver gjort rigtigt kan det

Læs mere

Kom æggene op i en skål med salt og peber, samt mælken. Pisk i et minut.

Kom æggene op i en skål med salt og peber, samt mælken. Pisk i et minut. Mandag Omelet med kartofler - dild og tomat-kold weekendsteg 8 stk. æg 60 gram mælk 20 gram smør 100 gram reven parmesan eller cheddar ost 6 stk små blomme tomter, delt i kvarte En god håndfuld dild, vasket

Læs mere

I Nye skabes en ny by

I Nye skabes en ny by 1 I Nye skabes en ny by Netop nu foregår transformationen fra dyrket landbrugsjord til begyndelsen på en helt ny by. Denne overgang sker nænsomt og forsigtigt, ved at der sås en specialudviklet græsblanding,

Læs mere

KØD TIL GRILL SAFTIGT OG SMAGFULDT FRA DIN MESTERSLAGTER

KØD TIL GRILL SAFTIGT OG SMAGFULDT FRA DIN MESTERSLAGTER KØD TIL GRILL SAFTIGT OG SMAGFULDT FRA DIN MESTERSLAGTER HØJREBSSTEG 1,2 kg højrebssteg. Frisk timian hakket. Salt og peber. Rids fedtet i tern og gnid det godt med salt, peber og timian. Tilberedning:

Læs mere

Sensorik: Smager en smule bitter og af umami. Lugter behagligt af abrikoser og skov. Kødagtig og fast konsistens.

Sensorik: Smager en smule bitter og af umami. Lugter behagligt af abrikoser og skov. Kødagtig og fast konsistens. Almindelig kantarel (Cantharellus cibarius) Smager en smule bitter og af umami. Lugter behagligt af abrikoser og skov. Kødagtig og fast konsistens. Maj til november. Løvskov, nåleskov. Lille og nydelig

Læs mere

Brug god salt og friskkværnet peber det gælder i øvrigt til alle retter. Og så en god pande (slip-let), som du kan lide.

Brug god salt og friskkværnet peber det gælder i øvrigt til alle retter. Og så en god pande (slip-let), som du kan lide. Go mad med Holm: Madplan for uge 14 Mandag: Fynsk æggekage med gulerødder og blomkål - emmentaler og lidt gris (Med fyldet til æggekage, kan du også bare tømme din grøntbox og komme det på toppen) Æggekagen

Læs mere

Sprød sommer salat med Grillet Bornholmerhane, æggecreme og crouton

Sprød sommer salat med Grillet Bornholmerhane, æggecreme og crouton Mikkel Marschall er kok på Restaurant Herman Sprød sommer salat med Grillet Bornholmerhane, æggecreme og crouton 4 Bornholmerhane bryster 1 stk. romaine salat 2 stk. hjertesalat 2 skalotteløg 1 dl mayonnaise

Læs mere

Parmaskinkeruller. Paprikadressing. 1. Læg fyldet på dejen på den brede led. 1. Hak løget. 2. Blend det hele til dressingen er glat.

Parmaskinkeruller. Paprikadressing. 1. Læg fyldet på dejen på den brede led. 1. Hak løget. 2. Blend det hele til dressingen er glat. Paprikadressing Parmaskinkeruller 1 lille løg ½ ts spidskommen 1-2 ts mild paprika 1 ts tomatpuré 3 dl fromage frais 1. Hak løget. 2. Blend det hele til dressingen er glat. 3. Smag det til. 4. Serveres

Læs mere

Rose. Gæstemad med kylling

Rose. Gæstemad med kylling Rose Gæstemad med kylling Indhold 01 02 Club Finesse Kyllingesuppe med risoni og krydderurter Gæstemad med kylling Rose Poultry er en af Nordeuropas førende leverandører af dansk fjerkræ. En position vi

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken I de rullepølseopskrifter vi præsenterer her bruges der ikke nitrit, resultatet af det er en mere mat rullepølse i udtrykket, i forhold til dem vi kender fra detailhandlen.

Læs mere

men u en Efterårsfarver på

men u en Efterårsfarver på Af Marie Melchior. Foto: Betina Hastoft. Regi: Privateje Efterårsfarver på men u en Efterårets smukke farver har inspireret til denne dejlige menu. Nyd en cremet tomatsuppe med ostegratineret rugbrød.

Læs mere

Dokument 2 00 81. Fag 02 Beplantning

Dokument 2 00 81. Fag 02 Beplantning Dokument 2 00 81 Fag 02 Beplantning FOB og SB Slagelse Sydbyen i Slagelse 06 06 2012 rev. A 12.11.2012 Landskabsarkitekt: Mangor & Nagel Arkitektfirma PLAN + LANDSKAB A/S A. C. Hansensvej 7 3600 Frederikssund

Læs mere

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration

OPSKRIFTSHÆFTE. 10 sunde opskrifter til inspiration OPSKRIFTSHÆFTE 10 sunde opskrifter til inspiration Fiskesuppe m. laks og rejer Ingredienser 1 løg 4 mellemstore gulerødder 1 fennikel 3 porrer 1spsk olivenolie 1½l grønsagsbouillon 1tsk gurkemeje salt

Læs mere

Dampet Tsing Tao courgette

Dampet Tsing Tao courgette Dampet Tsing Tao courgette 1 Tsing Tao øl ( eller anden lys asian øl 2 små courgetter 3 spsk mizka eddike 1 alm løg 1 stor knold ingefær 1 kvist rosmarin 2 spsk honning Lidt oliven olie Vask dine grøntsager.

Læs mere

isabellas Buketter og bær Sommerliv i boligen Guide til Vindruer og Vild med hverdagen Få masser af søde opskrifter og ideer

isabellas Buketter og bær Sommerliv i boligen Guide til Vindruer og Vild med hverdagen Få masser af søde opskrifter og ideer Vild med hverdagen isabellas Nr. 4 20. juni 14. august 2011 kr. 59,95 Besøg vores shop på www.isabellas.dk Sommerliv i boligen indret sommerhuset nye boligtrends 16 smukke vaser Pynt med standens skatte

Læs mere

SPIS DIN BY. Spiseligt ukrudt på Vesterbro. byhoest.dk

SPIS DIN BY. Spiseligt ukrudt på Vesterbro. byhoest.dk SPIS DIN BY Spiseligt ukrudt på Vesterbro byhoest.dk Denne guide om spiseligt ukrudt skal åbne dine øjne for de oversete kvalitetsråvarer, der gror i store mængder rundt om i byen. Ukrudt er de velsmagende

Læs mere

Russisk naturmedicin. Artikel fra Helsenyt.

Russisk naturmedicin. Artikel fra Helsenyt. Artikel fra Helsenyt. Russisk naturmedicin Et historisk tilbageblik på den russiske folkemedicin af V. J. Brøndegaard, forfatteren til det store firebindsværk "Folk og flora" om dansk folkemedicin. Folke-

Læs mere

[ succeser fra kantinen ]

[ succeser fra kantinen ] [ succeser fra kantinen ] Bagt lange med persillepesto [ 4 pers. ] Spicy fiskefrikadeller [ 4 pers. ] 600 g langefilet Bagte rodfrugter 1 kg rodfrugter fx kartofler, gulerødder, persillerod, pastinak og

Læs mere

Horsepro Tilskudsserie. HorsePro

Horsepro Tilskudsserie. HorsePro Horsepro Tilskudsserie 2016 HorsePro HorsePro - dansk produceret kvalitetsfoder NAG HorsePros foderserie har igennem mange år leveret kvalitetsfoder til heste, den dækker behovene fra føl til senior, fra

Læs mere

Menu 29/4. Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild. Blåmuslinger dampet i øl. Ovnbagt laks med ramsløgpesto

Menu 29/4. Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild. Blåmuslinger dampet i øl. Ovnbagt laks med ramsløgpesto Menu 29/4 Blinis m stenbiderrogn, hjemmesyrnet fløde, hakket rødløg, og dild Blåmuslinger dampet i øl Ovnbagt laks med ramsløgpesto Bygotto m grønt Grønkålssalat m salturt. Stegte bananer m honning, kanel

Læs mere

Troldbjergskoven. Skoven set fra Gåsebjerg. Foto CC. Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen

Troldbjergskoven. Skoven set fra Gåsebjerg. Foto CC. Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen Troldbjergskoven Skoven set fra Gåsebjerg. Foto CC Carsten Clausen og Hans Guldager Christiansen 2012 Baggrund I middelalderen havde Hvide-slægten meget store jordbesiddelser i Danmark, og de rådede over

Læs mere

Hjortespring Naturplejeforening, Hjortespringkilen

Hjortespring Naturplejeforening, Hjortespringkilen Hjortespring Naturplejeforening, Hjortespringkilen Demonstrationsforsøg med græsningspause i en periode efter en indledende hård afgræsning. Tekst ved naturkonsulent Anna Bodil Hald, Natur & Landbrug Fotos:

Læs mere

ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN

ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN Dias 1 ÅRETS GANG I KØKKENHAVEN Karin Gutfelt Jensen karin@overgaardgutfelt.dk www.overgaardgutfelt.dk Dias 2 Mål: Maksimalt udbytte af køkkenhaven A. Via langstrakt sæson 1.Tidlig opvarmning af jorden

Læs mere

Kostplan - uge 19. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson

Kostplan - uge 19. 7 dage - 7 måltider. Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson Kostplan - uge 19 7 dage - 7 måltider Opskrifter, indkøbsplan, hygge til weekenden Af Lene Hansson BASISVARER DU ALTID HAR I DIT KØKKEN Agavesirup Brune ris eller fuldkornsris Chili (frisk og tørret) Citroner

Læs mere

http://www.lf.dk/~/media/lf/tal%20og%20analyser/forbrug%20og%20detail/markedsanalyse%20om%20frugt%20og%20gr%c3%b8nt.ashx

http://www.lf.dk/~/media/lf/tal%20og%20analyser/forbrug%20og%20detail/markedsanalyse%20om%20frugt%20og%20gr%c3%b8nt.ashx Mad fra æbletræet DANMARK HAR VERDENS BEDSTE ÆBLER Danmark har et godt klima til æbler, og det giver saftige æbler, der er kendt for deres tynde skræl og gode kombination af sødme og syrlighed. Desuden

Læs mere

Kardemomme. Kommen Muskatnød- og -blomme Nelliker

Kardemomme. Kommen Muskatnød- og -blomme Nelliker Krydderier og krydderurter Tørrede krydderier Krydderier kommer fra bark, knopper, frugt- eller blomsterdele, rødder, frø eller stængler fra diverse aromatiske planter og træer. Krydderierne kan fås stødte,

Læs mere

Tortellini med krebs. 250 g friske tortellini m/ricotta og spinat. 170 g krebsehaler i lage. 2 friske figner. 100 g grønne friske bønner

Tortellini med krebs. 250 g friske tortellini m/ricotta og spinat. 170 g krebsehaler i lage. 2 friske figner. 100 g grønne friske bønner Tortellini med krebs 250 g friske tortellini m/ricotta og spinat 170 g krebsehaler i lage 2 friske figner 100 g grønne friske bønner 1 stor tsk røget paprika Lidt tørret salvie Peber Salt Oliven olie Sørg

Læs mere

TA EN BID AF NATUREN

TA EN BID AF NATUREN Spis Naturen TA EN BID AF NATUREN Naturen pirrer vores nysgerrighed og stimulerer vores sanser. Naturen er udgangspunktet for friluftsliv, hvor spejdernes fællesskab udvikler sig. Naturen bliver en ramme

Læs mere

og peber. 8. Kom smørret i en stor gryde, 17. Til pynt: Tag de grove blade og smelt det.

og peber. 8. Kom smørret i en stor gryde, 17. Til pynt: Tag de grove blade og smelt det. Du skal bruge 1 stk. løg 1. Vask hænder. 11 Kom laurbærbladet, 1 fed hvidløg 2. Find alle ingredienserne vand og hønsebouillon 2 stk. gulerødder frem. terningerne i gryden og rør. Ca. 250 g selleri 3.

Læs mere

Opskrifter. Jamabalaya med kylling og skaldyr. Jambalaya med skaldyr og kylling

Opskrifter. Jamabalaya med kylling og skaldyr. Jambalaya med skaldyr og kylling Opskrifter Jamabalaya med kylling og skaldyr Til 8 personer. 2 chorizopølser (krydret spansk pølse) 1 kg nordsørejer med skal 1 kylling parteret i 8 stykker 5-6 tomater 1 fennikel 2-3 stængler bladselleri

Læs mere

buffet til 70 personer

buffet til 70 personer k o o c o g t n a r u a t res buffet til 70 personer menu - til buffet for 70 personer 1. røddernes suppe med rugbrødscroutoner 2. salat med grønne bønner og tomater 3. spidskålssalat med bacon 4. urtemos

Læs mere

Go mad fra Bitz og Holm. - opskrifter

Go mad fra Bitz og Holm. - opskrifter Go mad fra Bitz og Holm - opskrifter Mandag: Fynsk æggekage med kartofler og små tomater 8 stk. æg 1,5 dl mælk 4 stk. rugbrød 10 g smør 12 stk. kogte kartofler i små skiver 10 stk. tomater delt i halve

Læs mere

Moderne smørrebrød bygger på det samme som klassisk smørrebrød hvor man kombinere alle 5 grundsmage, på bund af rugbrød.

Moderne smørrebrød bygger på det samme som klassisk smørrebrød hvor man kombinere alle 5 grundsmage, på bund af rugbrød. Moderne smørrebrød Moderne smørrebrød bygger på det samme som klassisk smørrebrød hvor man kombinere alle 5 grundsmage, på bund af rugbrød. Moderne smørrebrød udspringer af det nye nordiske manifest, hvor

Læs mere

Æg bør tilberedes, så det er en kulinarisk fornøjelse at spise retter med æg!

Æg bør tilberedes, så det er en kulinarisk fornøjelse at spise retter med æg! Æggets dag 2015 Optimal tilberedning af æg Udarbejdet på baggrund af æggets kemi af Harold McGee, gennemtestede tilberedningsmetoder fra America s Test Kitchen og testet i et forbrugerkøkken af Grethe

Læs mere

lav dit eget minijuletræ

lav dit eget minijuletræ Af Pia Buusmann. Foto: Jes Buusmann lav dit eget minijuletræ miniature overdådig jul i Hvis du ikke har plads til et stort og flot juletræ, men gerne vil have den hyggelige stemning, er der heldigvis andre

Læs mere

Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø.

Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø. 1 Nationalmuseets Naturvidenskabelige Undersøgelser 12:2010 Naturvidenskabeligt feltarbejde ved Bisgård Voldsted, Samsø. Morten Fischer Mortensen og Peter Steen Henriksen 2 Nationalmuseets Naturvidenskabelige

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester 2. påskedag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Grov pizza med Urtefrikadeller Laksebøffer Porre-løgsuppe Krydder-

Læs mere

Jordskokker i hverdagens kost. En håndfuld opskrifter samlet af Marianne Vasard Nielsen og Peer Kjær Andersen

Jordskokker i hverdagens kost. En håndfuld opskrifter samlet af Marianne Vasard Nielsen og Peer Kjær Andersen Jordskokker i hverdagens kost. En håndfuld opskrifter samlet af Marianne Vasard Nielsen og Peer Kjær Andersen 1 Indholdsfortegnelse Jordskokker... 2 Jordskoksuppe med tomat... 3 Jordskokgratin... 3 Ovnstegte

Læs mere

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson.

7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. Opskrifter - indkøbsplan - hygge til weekenden. 7 dage - 7 måltider. Af Lene Hansson. KOSTPLAN - UgE 26 Foto: L&R Indkøb Dette skal du købe i denne uge (ingredienser til weekendhygge ikke medtaget): Fokus grønt: Gulerødder Forårsløg Hvidløg Frugt og grønt: Squash Champignon Hvidkålshoved

Læs mere

Nu er de her! for år ets på visit

Nu er de her! for år ets på visit Nu er de her! Af Pia Buusmann. Foto: Jes Buusmann. Regi: Panduro Hobby, Jens Lyngsø Interiør for år ets b lomster på visit Anemoner, scilla, vintergækker og alle deres smukke følgesvende vidner om forårets

Læs mere

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med

Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med det vilde køkken INDLEDNING Det er ikke et spørgsmål om overlevelse, hvis du vil lære lidt om plantesorter, der ikke blot er ufarlige at spise, men som også smager godt, for med mindre der skulle opstå

Læs mere

HUSSTØVMIDER. ALLERGI er den lidelse, der rammer flest danskere. Omkring ALLERGI AF

HUSSTØVMIDER. ALLERGI er den lidelse, der rammer flest danskere. Omkring ALLERGI AF De ottebenede husstøvmider er under én millimeter og findes overalt på kloden, specielt i sengemiljøer, hvor de ernære sig af menneskeskæl, som a r op til ét gram af pr. døgn pr. individ. Miderne, som

Læs mere

Besigtigelse (tidl. amtslige data)

Besigtigelse (tidl. amtslige data) Besigtigelse (tidl. amtslige data) Stamdata Observationssted Serup Mose Observationssted nr 483M0102.01M Observationssted DBIdent 990011596 Målested Målested nr Målested DBIdent Ansvarlig myndighed Fyns

Læs mere

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle.

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Æblenøgle Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Er du rigtig dygtig, kan du bruge denne metode til at bestemme, hvilken sort det er. 1. Ydre egenskaber 5. Egenskaber for træet 2.

Læs mere

pragthave med stauder 68 BO BEDRE Nr. 8 2012. Af Hanne Gabel Christensen

pragthave med stauder 68 BO BEDRE Nr. 8 2012. Af Hanne Gabel Christensen pragthave med stauder og græsser Tag med til en have i Østsjælland, og oplev Marianne Follings udsøgte fornemmelse for at sætte planter sammen. Hun blander stauder og græsser, så bede bliver en farveoplevelse,

Læs mere

Tirsdag. Mandag. vaegtkonsulenterne.dk 70 23 73 93

Tirsdag. Mandag. vaegtkonsulenterne.dk 70 23 73 93 Mandag 5 g DDV plante 70 30 g brød 75 g ost 20+ 1 ¼ dl appelsinsaft > Brødet smøres og ost og marmelade kommes evt på. Drik appelsinsaften. Broccoli i fad 300 g broccolibuketter 2 æg salt & citronpeber

Læs mere

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013

Oksekødsgryde. Det skal du bruge (4 pers.) Sådan gør du. Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 nøglehuls retter 1 Oksekødsgryde Nøglehulsopskrift - 26 juni 2013 Oksekødsgryde Det skal du bruge (4 pers.) 400 g SMAGFULD hakket oksekød 3-7% 1 spsk. olie 1 stort skrællet groft hakket løg (ca. 90 g)

Læs mere

Juliopskrifter 2014. Skøn sommersimremad med nye, sprøde grøntsager i lækker sovs

Juliopskrifter 2014. Skøn sommersimremad med nye, sprøde grøntsager i lækker sovs Juliopskrifter 2014 Skøn sommersimremad med nye, sprøde grøntsager i lækker sovs 1 lammebov eller 1 kylling eller 4 hele kyllingelår eller 8 over-/underlår 3 tsk salt Suppevisk: 10 cm porre (brug evt.

Læs mere