Dilemmaspil om Børns Rettigheder og Vilkår

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dilemmaspil om Børns Rettigheder og Vilkår"

Transkript

1 Dilemmaspil om Børns Rettigheder og Vilkår Lærervejledning Denne vejledning inkluderer samtlige cases til brug ved gennemgang af Tilfældighedernes Spils dilemmaspil. Den er ment som et supplement til den generelle vejledning og som en hjælp til at opfylde de læringsmål og følge op på de pointer, den beskriver. Til forskel fra den version, de deltagende elever skal arbejde ud fra, er her inkluderet en kort beskrivelse af hvilke rettigheder i FN s Børnekonvention, der eventuelt ses brud på, hvem, der har ansvaret for at forbedre situationen, samt hvad, der kan gøres for at sikre det enkelte barn optimale vilkår. Eleverne diskuterer hver enkelt case ud fra de spørgsmål, de bliver bedt om at forholde sig til, og i den forbindelse får de udleveret en printet version af Verdens Børns Grundlov. Efterfølgende skal eleverne redegøre for de tanker, de gjorde sig. Når eleverne har haft tid til at komme med deres egne overvejelser, skal det sikres, at punkterne til opfølgning, som findes efter hver case i denne vejledning, bliver klart formidlet. Sammen med eleverne reflekteres der på den baggrund over hvilke dilemmaer, der er i forhold til de givne rettigheder, og hvilke hovedpointer, der skal formidles i arbejdet med hver enkelt case. Dilemmaspillet skal sætte fokus på og reflektere over børns rettigheder og vilkår i Danmark. I nogle cases vil der i højere grad end brud på Verdens Børns Grundlov være tale om problematikker, som angår forældre og børns indbyrdes forhold og/eller det ansvar, som påligger den danske stat. I andre vil der være specifikke rettigheder i Børnekonventionen, som kan bruges til inspiration til at hjælpe casens hovedpersoner, og endelig vil der i visse tilfælde være tale om problematikker, som til trods for, at de kan virke uretfærdige, ikke betyder brud på nogens rettigheder. Diskussionen af hver enkelt case skal ruste deltagerne til at kunne skelne imellem og forholde sig til de forskellige problemstillinger samt til hvordan og af hvem, de bedst håndteres.

2 Case 1 Børns rettigheder og vilkår Efter at Rasmus og Livas mor og far er blevet skilt og er flyttet hver til sit, har forældrene haft svært ved at blive enige om, hvornår børnene (på 14 og 11 år) skal bo og være sammen med den ene eller den anden forælder. Forældrene har siddet og forhandlet hos en advokat, og det er nu endt med, at børnene bor 14 dage hos mor og en uge hos far og så fremdeles. Rasmus og Liva ville ønske, at de også selv havde haft lidt indflydelse på ordningen, men de er ikke blevet spurgt Skilsmissen var ikke spor rar. Deres far var dybt ulykkelig og frustreret over bruddet. Han synes, at børnenes mor forrådte ham. Liva overhørte et skænderi mellem forældrene, hvor hendes far beskyldte moren for utroskab. Når børnene nu besøger deres far, spørger han dem ofte ud, om moderen har fået en ny kæreste. Hjemmefra har de af deres mor fået udtrykkelig besked på ikke at fortælle om den ny kæreste. Desuden har Rasmus opdaget, at hans mor har læst nogle af de sms er, han har sendt til faren. Er der artikler i børnekonventionen, som vil kunne bruges til at hjælpe børnene? Hvem har efter jeres mening ansvaret for, at børnene får indflydelse på deres situation, og skal de have det?

3 Case 2 Børns rettigheder og vilkår Connie på 13 år bliver tit slået af sin far derhjemme. Moderen har ofte protesteret, men forgæves. Naboerne har klaget til familien, når faderen råbte højt og uddelte øretæver. I skolen har både kammerater og lærere ikke kunnet undgå at se mærkerne efter faderens tæv. Trods flere henvendelser til kommunen er der intet sket. Er der artikler i børnekonventionen, som kunne bruges som inspiration til at hjælpe Connie? Hvem har efter jeres mening ansvaret for at hjælpe Connie?

4 Case 3 Børns rettigheder og vilkår Mahmoud på 15 år og hans mor har boet to år i asylcentret Fuglebo i Sydsjælland. Moderen er meget bekymret for familiens situation i deres hjemland. Mahmoud er ked af det. Han kunne godt tænke sig at gå i en almindelig skole og få nogle kammerater at snakke med. Men det er svært. Han synes, han er nødt til at blive i nærheden af moderen, der klager over smerter og ligger i sengen det meste af tiden. Desuden skal de snart flyttes til et nyt center igen Er der artikler i Børnekonventionen, som kan hjælpe Mahmoud? Hvem har efter jeres mening ansvaret for Mahmouds situation?

5 Case 4 Børns rettigheder og vilkår Sara på 14 år døjer ofte med hovedpine. Hun har også svært ved at falde i søvn om aftenen. Familien er for et par år siden flyttet til en ret dyr bolig, og begge hendes forældre arbejder meget. Når familien efter lange arbejdsdage mødes om aftenen, er stemningen ofte lidt trykket. Både moren og faren klager over stress og træthed. Sara ville bare ønske, at familien havde mere tid sammen. Er der rettigheder, som kunne bruges som inspiration til at hjælpe Sara? Hvem har efter jeres mening ansvaret?

6 Case 5 Børns rettigheder og vilkår I skolens 9. klasse har de allerede for 1½ år siden besluttet, at deres sidste lejrskole sammen skal gå til Lapland. Klassen har - for at tjene penge til turen - sammen lavet både flere loppemarkeder og delt aviser ud. Ved kommunens økonomiforhandlinger står det dog klart, at kommunens udgifter til skoler, institutioner og sport er meget større end forventet. Så for, at skatten ikke skal stige, bliver alle tilskud til lejrskoler imidlertid sparet væk. Klasseturen til Lapland må aflyses! Er der artikler i børnekonventionen som kan bruges i eventuelle forhandlinger med kommunen i forhold til at hjælpe klassen? Hvem har efter jeres mening ansvaret?

7 Case 6 Børns rettigheder og vilkår Det var en god fest hjemme hos Micha. Bortset fra, at Abdi fik alt for meget at drikke. Han drikker aldrig Sommersby igen! Nogle synes, han skulle til udpumpning, men ambulancefolkene havde sagt, at han bare skulle sove den ud. Han kan dog alligevel ikke lade være med at grine, når han ser billederne fra festen på Facebook Lige indtil billederne af ham selv liggende på toiletgulvet med bukserne nede om knæene og bræk på kinden toner frem. At dømme efter kommentarerne synes de andre, det er nogle fede billeder af ham. Er der artikler i børnekonventionen, som kunne bruges som inspiration til at hjælpe Abdi? Hvem har efter jeres mening ansvaret?

8 Case 7 Børns rettigheder og vilkår I går var Mia på 14 år ude og demonstrere for første gang. Demonstrationen blev ret voldsom, der var nogle, der råbte og skreg. Før Mia vidste af det, var der en betjent, der havde bundet hendes hænder sammen på ryggen og sat hende ned i en række med andre unge. Mia var rasende, det eneste hun og hendes venner havde gjort, var at være med i et optog for en ordentlig klimapolitik. Det var først efter halvanden time på asfalten i kulde og regn, at Mia og de andre demonstranter blev løsladt. Politiet sagde, at det var for at forhindre hærværk og vold i forbindelse med demonstrationen, at de var blevet bundet og sat i rækker. Mia er i tvivl om, om hun vil demonstrere igen, hvis det samme kan ske en anden gang. Er der artikler i børnekonventionen, som kunne bruges som inspiration til at hjælpe Mia? Hvem har efter jeres mening ansvaret for situationen? Hvem eller hvad kunne ændre situationen til det bedre?

9 Case 8 Børns rettigheder og vilkår Marlene på 11 år kan tydeligt huske dengang en masse politibetjente pludselig stormede ind i familiens lejlighed. Hendes far kom i fængsel og skulle være der i to år. Først efter tre måneder fik Marlene lov til at besøge sin far. Marlene glædede sig, men hun var også nervøs. Besøgsrummet var grimt og klamt, og besøget var overvåget af en politibetjent. Da hun skulle hjem, græd hun. Det var så uhyggeligt at køre fra fængslet og vide, at hendes far var derinde. Hun bliver altid ked af det, efter hun har besøgt sin far. Men det er jo værre ikke at se ham, synes hun. Nu har hendes mor fortalt, at hun ikke kan komme på besøg i de næste 3 måneder, fordi faren har fået en ekstra straf for et eller andet, vist nok at han var kommet op at slås. Han kunne lige så godt være død så, tænker Marlene. Er der artikler i børnekonventionen som kan hjælpe Marlene? Hvem har efter jeres mening ansvaret for at hjælpe hende?

10 Case 9 Børns rettigheder og vilkår Frederik er uvenner med sin klasselærer, som har svært ved at tage drengens voldsomme raserianfald. Det er heller ikke for godt med de fleste andre lærere. Han er også blevet taget i at drikke vodka og breezers på skolen, faktisk flere gange. Skolen har indført en ny 'nul-tolerance-politik', så Frederik er blevet truet med at blive smidt ud, hvis der er problemer med ham én gang til. Han kunne godt tænke sig at slippe for skolen, selvom han faktisk meget godt kan lide klassen. Men han går jo kun i 7.klasse. Desuden er han allerede blevet smidt ud af to skoler før. Er der artikler i børnekonventionen som kan hjælpe Frederik? Hvem har efter jeres mening ansvaret for den situation Frederik står i i forhold til sin skole? Hvem eller hvad kunne ændre situationen til det bedre?

11 Case 10 Børns rettigheder og vilkår Sønderbro Skole har forbudt eleverne at bruge andre sprog end dansk i frikvartererne, efter at nogle to-sprogede drenge havde drillet gårdvagten ved at gå rundt om ham og tale deres modersmål mens de grinede og pegede fingre. De er mange elever der er utilfredse med forbuddet, og de elever der taler flere sprog kan godt lide at snakke sammen med andre elever på deres 'hjemme-sprog', og nu må de ikke det mere. Er der artikler i børnekonventionen som er relevante i forhold til det forbud eleverne står overfor? Hvem har efter jeres mening ansvaret?

12 Bilag 2: Cases om børns rettigheder og vilkår med opfølgningsnoter til lærer Case 1 Børns rettigheder og vilkår Efter at Rasmus og Livas mor og far er blevet skilt og er flyttet hver til sit, har forældrene haft svært ved at blive enige om, hvornår børnene (på 14 og 11 år) skal bo og være sammen med den ene eller den anden forælder. Forældrene har siddet og forhandlet hos en advokat, og det er nu endt med, at børnene bor 14 dage hos mor og en uge hos far og så fremdeles. Rasmus og Liva ville ønske, at de også selv havde haft lidt indflydelse på ordningen, men de er ikke blevet spurgt Skilsmissen var ikke spor rar. Deres far var dybt ulykkelig og frustreret over bruddet. Han synes, at børnenes mor forrådte ham. Liva overhørte et skænderi mellem forældrene, hvor hendes far beskyldte moren for utroskab. Når børnene nu besøger deres far, spørger han dem ofte ud, om moderen har fået en ny kæreste. Hjemmefra har de af deres mor fået udtrykkelig besked på ikke at fortælle om den ny kæreste. Desuden har Rasmus opdaget, at hans mor har læst nogle af de sms er, han har sendt til faren. Er der artikler i børnekonventionen, som vil kunne bruges til at hjælpe børnene? Hvem har efter jeres mening ansvaret for, at børnene får indflydelse på deres situation, og skal de have det? Opfølgning på Case 1: Artikel 12 angående barnets ret til at blive hørt samt artikel 16 om barnets ret til privatliv vil være relevante her. Disse kan danne basis for en diskussion om, om der er rettigheder, som ikke opfyldes i forhandlingerne. Der er ikke en ret, der sikrer børn mod, at deres forældre læser deres SMS'er eller dagbøger. I visse tilfælde kan forældre dog føle sig nødsaget til at undersøge noget nærmere - eksempelvis ved mistanke om, at barnet er i fare. I disse tilfælde vil det være i overensstemmelse med artikel 16 at gribe ind og læse for eksempel SMS'er eller at åbne og læse barnets post.

13 Case 2 Børns rettigheder og vilkår Connie på 13 år bliver tit slået af sin far derhjemme. Moderen har ofte protesteret, men forgæves. Naboerne har klaget til familien, når faderen råbte højt og uddelte øretæver. I skolen har både kammerater og lærere ikke kunnet undgå at se mærkerne efter faderens tæv. Trods flere henvendelser til kommunen er der intet sket. Er der artikler i børnekonventionen, som kunne bruges som inspiration til at hjælpe Connie? Hvem har efter jeres mening ansvaret for at hjælpe Connie? Opfølgning på Case 2: I denne case er det først og fremmest dansk lovgivning, som skal sikre at Connie bliver hjulpet. Børnekonventionens artikel 19 angående barnets ret til beskyttelse mod mishandling bør desuden inddrages. Det kan være interessant at spørge, hvorfor der ikke er sket noget efter henvendelserne til kommunen? Hvor vil man kunne henvende sig hvis kommunen ikke yder den nødvendige støtte? Det nye Børneombud samt Børnerådets side børneinfo.dk og Børnetelefonen (tlf.nr ) hos Børns Vilkår.

14 Case 3 Børns rettigheder og vilkår Mahmoud på 15 år og hans mor har boet to år i asylcentret Fuglebo i Sydsjælland. Moderen er meget bekymret for familiens situation i deres hjemland. Mahmoud er ked af det. Han kunne godt tænke sig at gå i en almindelig skole og få nogle kammerater at snakke med. Men det er svært. Han synes, han er nødt til at blive i nærheden af moderen, der klager over smerter og ligger i sengen det meste af tiden. Desuden skal de snart flyttes til et nyt center igen Er der artikler i Børnekonventionen, som kan hjælpe Mahmoud? Hvem har efter jeres mening ansvaret for Mahmouds situation? Opfølgning på Case 3: Børnekonventionens artikel 2 - lige rettigheder for alle og 3 - beskyttelse af barnets interesser - samt artikel 22 om beskyttelse af flygtningebørn - kan bruges i forhold til at den danske stat i endnu højere grad skal bestræbe sig på at sikre asylbørns optimale vilkår. I opfølgningen bør lægges vægt på, at den danske stat har det overordnede ansvar for, at disse børns trivsel sikres bedst muligt. Casen handler om en ulykkelig dreng, og diskussionen af den bør fokusere på hvad og hvem, der konkret vil kunne hjælpe ham. Fortæl eventuelt eleverne at ifølge Børnerådet har 35% af de årige børn i danske asylcentre tegn på psykiske lidelser ( Det synes vi altså! En vifte af anbefalinger til forbedring af børns forhold i Danmark, (Børnerådets årsrapport, 2008). Hvad siger denne statistik i forhold til opfyldelsen af artikel 2 og artikel 3? Man kan i den sammenhæng diskutere, om det ville være mere hensigtsmæssigt at sørge for at give Mahmoud mulighed for at komme i en skole uden for og uafhængigt af flygtningecentret, så han kunne få nogle nye påvirkninger og kontakter og ikke være hjemme hos moren helt så meget?

15 Case 4 Børns rettigheder og vilkår Sara på 14 år døjer ofte med hovedpine. Hun har også svært ved at falde i søvn om aftenen. Familien er for et par år siden flyttet til en ret dyr bolig, og begge hendes forældre arbejder meget. Når familien efter lange arbejdsdage mødes om aftenen, er stemningen ofte lidt trykket. Både moren og faren klager over deres stress og træthed. Sara ville bare ønske, at familien havde mere tid sammen. Er der rettigheder, som kunne bruges som inspiration til at hjælpe Sara? Hvem har efter jeres mening ansvaret? Opfølgning på Case 4: I Saras tilfælde er der ikke tale om specifikke brud på rettigheder. I stedet bør det formidles, at forældrenes travlhed går ud over deres pligt til at sørge for deres børns trivsel og i for høj grad begrænser familiens samvær.

16 Case 5 Børns rettigheder og vilkår I skolens 9. klasse har de allerede for 1½ år siden besluttet, at deres sidste lejrskole sammen skal gå til Lapland. Klassen har - for at tjene penge til turen - sammen lavet både flere loppemarkeder og delt aviser ud. Ved kommunens økonomiforhandlinger står det dog klart, at kommunens udgifter til skoler, institutioner og sport er meget større end forventet. Så for, at skatten ikke skal stige, bliver alle tilskud til lejrskoler imidlertid sparet væk. Klasseturen til Lapland må aflyses! Er der artikler i børnekonventionen som kan bruges i eventuelle forhandlinger med kommunen i forhold til at hjælpe klassen? Hvem har efter jeres mening ansvaret? Opfølgning på Case 5: I denne case er der ikke tale om brud på specifikke børnerettigheder. Aflysningen af turen er uheldig, fordi den blandt andet betød et brud på et løfte, børnene havde fået om en tur, de havde glædet sig til. Casen er samtidig et eksempel på, at eksempelvis aflyste lejrture i et bredt perspektiv kan fremstå som luksusproblemer, som til trods for, at de kan virke uretfærdige, ikke kan anses for at gå ud over børns trivsel og vilkår. Det er desværre ikke en menneskeret at komme på lejrskole.

17 Case 6 Børns rettigheder og vilkår Det var en god fest hjemme hos Micha. Bortset fra, at Abdi fik alt for meget at drikke. Han drikker aldrig Sommersby igen! Nogle synes, han skulle til udpumpning, men ambulancefolkene havde sagt, at han bare skulle sove den ud. Han kan dog alligevel ikke lade være med at grine, når han ser billederne fra festen på Facebook Lige indtil billederne af ham selv liggende på toiletgulvet med bukserne nede om knæene og bræk på kinden toner frem. At dømme efter kommentarerne synes de andre, det er nogle fede billeder af ham. Er der artikler i børnekonventionen, som kunne bruges som inspiration til at hjælpe Abdi? Hvem har efter jeres mening ansvaret? Opfølgning på Case 6: I diskussionen af denne case, bør man fokusere på børnekonventionens artikel 16 - Ret til privatliv - samt artikel 24 Ret til sundhed. I forhold til brug af MMS'er og Facebook skal man være opmærksom på, at man ved at dele billeder uden samtykke fra de afbildede kan komme til at bryde loven. Hvis den afbildede med rimelighed føler sig udstillet, udnyttet eller krænket, kan den, der delte billederne, straffes for det. Det kan diskuteres hvorvidt der burde være nogle voksne der havde grebet indover for elevernes indtag af alkohol, er det f.eks. forældres ansvar for deres børns sundhed der skal komme først, eller børnenes frihed og ret til selv at bestemme? Vær opmærksom på at staterne har en positiv forpligtelse til at sikre at konventionen bliver overholdt. Elever kan i udgangspunktet ikke krænke konventionen.

18 Case 7 Børns rettigheder og vilkår I går var Mia på 14 år ude og demonstrere for første gang. Demonstrationen blev ret voldsom, der var nogle, der råbte og skreg. Før Mia vidste af det, var der en betjent, der havde bundet hendes hænder sammen på ryggen og sat hende ned i en række med andre unge. Mia var rasende, det eneste hun og hendes venner havde gjort, var at være med i et optog for en ordentlig klimapolitik. Det var først efter halvanden time på asfalten i kulde og regn, at Mia og de andre demonstranter blev løsladt. Politiet sagde, at det var for at forhindre hærværk og vold i forbindelse med demonstrationen, at de var blevet bundet og sat i rækker. Mia er i tvivl om, om hun vil demonstrere igen, hvis det samme kan ske en anden gang. Er der artikler i børnekonventionen, som kunne bruges som inspiration til at hjælpe Mia? Hvem har efter jeres mening ansvaret for situationen? Hvem eller hvad kunne ændre situationen til det bedre? Opfølgning på Case 7: I denne case er artikel 15 Ret til foreningsfrihed og forsamlingsfrihed samt artikel 37 Beskyttelse mod tortur eller anden umenneskelig behandling samt artikel Ytringsfrihed - relevante at diskutere med eleverne. Man har ret til frit at udtrykke og demonstrere sin mening uden at blive straffet for det. Denne frihed kun kan begrænses, hvis det er nødvendigt af hensyn til andres rettigheder, statens sikkerhed eller den offentlige orden. Det kan også være relevant at diskutere skånsomhedsprincippet det vil sige at der skal være proportionalitet mellem formålet med en magtanvendelse, og det middel der anvendes. Case 8 Børns rettigheder og vilkår

19 Marlene på 11 år kan tydeligt huske dengang en masse politibetjente pludselig stormede ind i familiens lejlighed. Hendes far kom i fængsel og skulle være der i to år. Først efter tre måneder fik Marlene lov til at besøge sin far. Marlene glædede sig, men hun var også nervøs. Besøgsrummet var grimt og klamt, og besøget var overvåget af en politibetjent. Da hun skulle hjem, græd hun. Det var så uhyggeligt at køre fra fængslet og vide, at hendes far var derinde. Hun bliver altid ked af det, efter hun har besøgt sin far. Men det er jo værre ikke at se ham, synes hun. Nu har hendes mor fortalt, at hun ikke kan komme på besøg i de næste 3 måneder, fordi faren har fået en ekstra straf for et eller andet, vist nok at han var kommet op at slås. Han kunne lige så godt være død så, tænker Marlene. Er der artikler i børnekonventionen som kan hjælpe Marlene? Hvem har efter jeres mening ansvaret for at hjælpe hende? Opfølgning på Case 8: I denne case er de relevante artikler i Børnekonventionen artikel 3 Beskyttelse af barnets interesser og artikel 9 Barnets rettigheder ved adskillelse fra forældre. Spørg eventuelt eleverne, om det at se sin far er det bedste for Marlene, når forholdene er, som de er? Hvad mener eleverne kan gøres for at oplevelsen i fængslet bliver mere rar for Marlene?

20 Case 9 Børns rettigheder og vilkår Frederik er uvenner med sin klasselærer, som har svært ved at tage drengens voldsomme raserianfald. Det er heller ikke for godt med de fleste andre lærere. Han er også blevet taget i at drikke vodka og breezers på skolen, faktisk flere gange. Skolen har indført en ny 'nul-tolerance-politik', så Frederik er blevet truet med at blive smidt ud, hvis der er problemer med ham én gang til. Han kunne godt tænke sig at slippe for skolen, selvom han faktisk meget godt kan lide klassen. Men han går jo kun i 7.klasse. Desuden er han allerede blevet smidt ud af to skoler før. Er der artikler i børnekonventionen som kan hjælpe Frederik? Hvem har efter jeres mening ansvaret for den situation Frederik står i i forhold til sin skole? Hvem eller hvad kunne ændre situationen til det bedre? Opfølgning på Case 9: I diskussionen af denne case kan man inddrage børnekonventionens artikel 3 Beskyttelse af barnets interesser og artikel 12 Ret til at blive hørt samt artikel 28- Ret til undervisning. Det kan tyde på, at Frederik ikke føler sig forstået af de voksne i skolen. Hans forældres fravær i casen tyder også på, at de ikke evner at sikre hans trivsel hjemme, og at de muligvis ikke drager tilstrækkelig omsorg for, om han trives. Det kan fremhæves, at lærerne bør tage en samtale med forældrene og forsøge at hjælpe Frederik.

21 Case 10 Børns rettigheder og vilkår Sønderbro Skole har forbudt eleverne at bruge andre sprog end dansk i frikvartererne, efter at nogle to-sprogede drenge havde drillet gårdvagten ved at gå rundt om ham og tale deres modersmål mens de grinede og pegede fingre. De andre elever er utilfredse med forbuddet, for mange kan godt lide at snakke sammen med andre minoritetselever på deres 'hjemme-sprog', og nu må de ikke det mere. Er der artikler i børnekonventionen som er relevante i forhold til det forbud eleverne står overfor? Hvem har efter jeres mening ansvaret? Opfølgning på Case 10: I denne case er artikel 30 Beskyttelse af minoriteter relevant. Ifølge denne skal minoritetsbørn have mulighed for at tale deres eget sprog og udøve deres egen kultur. Skolen må derfor finde en anden måde at håndtere det der foregår på og f.eks. få de drenge, der drillede gårdvagten, i tale om, at det ikke er okay at drille uanset på hvilket sprog der foregår.

BØRNS RETTIGHEDER UNDERVISNINGSMATERIALE TIL UDSKOLINGEN 7.kl -9.kl

BØRNS RETTIGHEDER UNDERVISNINGSMATERIALE TIL UDSKOLINGEN 7.kl -9.kl BØRNS RETTIGHEDER UNDERVISNINGSMATERIALE TIL UDSKOLINGEN 7.kl -9.kl Illustration: Jakob Tolstrup 1 Institut for menneskerettigheder fylder 25 år: Børns rettigheder undervisningsmateriale til grundskolen

Læs mere

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg I vores institutionen vil vi gerne støtte børn og forældre, samt hjælpe med at tackle

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Ved en samtale med treårige Mias forældre antyder de, at Mia bliver opdraget med fysisk afstraffelse, hvis hun ikke hører efter.

Ved en samtale med treårige Mias forældre antyder de, at Mia bliver opdraget med fysisk afstraffelse, hvis hun ikke hører efter. Ved en samtale med treårige Mias forældre antyder de, at Mia bliver opdraget med fysisk afstraffelse, hvis hun ikke hører efter. 1 Du observerer ved en samtale med treårige Victors mor, at hun har et tydeligt

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks FORESTILLINGEN OM DEN LYKKELIGE LUDER Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks Kære lærer Tak fordi du har valgt at se Forestillingen om den Lykkelige Luder med dine elever.

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Kvinden Med Barnet 1

Kvinden Med Barnet 1 Kvinden Med Barnet 1 Du blev født. Du voksede op. Du blev voksen, flyttede hjemmefra og så dig aldrig tilbage. Du fik dig en god uddannelse. Du blev forelsket, og I blev kærester. I var sammen i flere

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

Udskolingsundersøgelse, skoleåret 2014-2015. Rapport på baggrund af Børne- og ungelægens samtaler med børn i 9. klasse i Frederiksberg Kommune

Udskolingsundersøgelse, skoleåret 2014-2015. Rapport på baggrund af Børne- og ungelægens samtaler med børn i 9. klasse i Frederiksberg Kommune Januar 2016 Udskolingsundersøgelse, skoleåret 2014-2015 Rapport på baggrund af Børne- og ungelægens samtaler med børn i 9. klasse i Frederiksberg Kommune Indhold Side Baggrund 2 Sammenfatning 3 Trivsel

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

2 årigt projekt for at sætte fokus på forebyggelse af vold mod børn

2 årigt projekt for at sætte fokus på forebyggelse af vold mod børn 2 årigt projekt for at sætte fokus på forebyggelse af vold mod børn Københavns kommune har fået udarbejdet rapporten: Børns oplevelser af vold i hjemmet i Københavns kommune. Rapporten viser nogle skræmmende

Læs mere

DILEMMAKORT FORÆLDRE

DILEMMAKORT FORÆLDRE DILEMMAKORT FORÆLDRE Dilemma #1 Din søns hold er ude at spille kamp. Du står på sidelinjen og kigger på sammen med flere af de andre forældre. Caspers far står der også. Du bemærker, at han råber meget

Læs mere

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om alkohol. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Skole. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Skole. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Skole Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Skole-Sex.indd 1 15/01/13 11.47 Ida i 6. klasse har afleveret en stil,

Læs mere

GOD DÅRLIG VENINDE VENINDE

GOD DÅRLIG VENINDE VENINDE GOD VENINDE DÅRLIG VENINDE Ringer og tjekker op på hvor du er. Slår dig. Tjekker dine sms er. Overrasker dig ved at møde op når du har fri fra skole. Kalder dig ved øgenavne. Fortæller dig hvilket tøj

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Når børnefamilier sættes ud. Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI

Når børnefamilier sættes ud. Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI Når børnefamilier sættes ud Forsker Helene Oldrup Afd. for børn og familie, SFI SFI Gå-hjem-møde 21. marts 2013 Forfattere: Helene Oldrup Anders Kamp Høst Alva Albæk Nielsen Bence Boje-Kovacs Undersøgelsen

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Hold: 5A, 5B, 5C, 5D, 6A, 6B, 6D, 7A, 7B, 7C, 8A, 8B, 8C, 8D, 9A, 9B, 9C, Læs 1, Læs 2 Køn: M, K Ikke viste hold: 6C Resultater i antal og

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 0kl, 1kl, 2kl, 3kl M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 27 / 65.85% 13 / 31.71%,

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2010 Børnehaveklasse 2010, 1. klasse 2010, 2. klasse 2010, 3. klasse 2010, 4. klasse 2010 M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 2A, 2C M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 39 / 82.98% 7 / 14.89%, ikke rigtigt

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 0.kl., 1.kl., 2.kl., 3.kl. M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole? 57 / 65.52%

Læs mere

Resultater i antal og procent. Generel tilfredshed. Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008. Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c.

Resultater i antal og procent. Generel tilfredshed. Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008. Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c. Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 Hold: 0.c, 1.a, 1.b, 2.a, 3.a, 3.b, 3.c Køn: M, K Ikke viste hold: 0.a, 0.b, 1.c, 2.b, 2.c Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2008 Indskolingen M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 12 Er du glad for at gå i skole?, ikke rigtigt Hvordan har

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Indskoling' 2009 2. årgang M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 10 Er du glad for at gå i skole? 42 / 84%, ikke rigtigt Hvordan

Læs mere

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag.

For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet en række cases, der illustrerer de dilemmaer, der kan opstår i den pædagogiske dagligdag. Dilemma Formålet med nedenstående dilemma cases, er at skabe dialog om den fagprofessionelles relation og samvær med børn, i personalegrupperne i alle børnehuse. For at hjælpe dialogen på vej, har vi udarbejdet

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet:

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Odense gågaden - En hjemløs råber efter mig føler mig lidt utilpas hvad vil han. han ville bare snakke så jeg

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE 1. Kontaktpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en realitet udleveres gode

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 12. marts 2010 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning, Underspørgsmål

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 Hold: Køn: Ikke viste hold: 4A, 4B, 4C, 5A, 5B, 5C, 6B, 6C, 7A, 7C, 8A, 8B, 8C M, K 6A Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Er

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Mellemtrin, Mellemtrin, Mellemtrin, Mellemtrin M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for

Læs mere

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE

Handleplan. i forbindelse med SKILSMISSE Handleplan i forbindelse med SKILSMISSE Udarbejdet i januar 2011 1. Primærpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1) 2. Hvis/når skilsmissen er en

Læs mere

UNG Spørgeskema ved opstart og afslutning af FFT-behandling

UNG Spørgeskema ved opstart og afslutning af FFT-behandling UNG Spørgeskema ved opstart og afslutning af FFT-behandling Tak, fordi du vil deltage i undersøgelsen af Funktionel Familieterapi (FFT). I spørgeskemaet bliver du spurgt til dig og din familie. Der er

Læs mere

Døgnophold for familier -det må kunne gøres bedre for at give denne gruppe små børn en god start i livet

Døgnophold for familier -det må kunne gøres bedre for at give denne gruppe små børn en god start i livet Socialudvalget 2014-15 SOU Alm.del Bilag 168 Offentligt FBU ForældreLANDSforeningen, Bernstorffsvej 20, 2900 Hellerup, 70 27 00 27, sek@fbu.dk, www.fbu.dk Til Folketingets Socialudvalg Bilag Notat udarbejdet

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Interview med Thomas B

Interview med Thomas B Interview med Thomas B 5 10 15 20 25 30 Thomas B: Det er Thomas. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Thomas B: Hej. Cecilia: Tak fordi du lige havde tid til at snakke med mig. Thomas B: Haha, det var da så lidt.

Læs mere

dit liv. dine muligheder to kulturer

dit liv. dine muligheder to kulturer dit liv. dine muligheder Ung i to kulturer hvad vælger du? At være ung handler bl.a. om at vælge. At vælge til og vælge fra og at finde svar på et uendeligt antal spørgsmål. Med valg følger nye muligheder,

Læs mere

Forældrenes idé-katalog til fremme af den gode trivsel på Hareskov Skole

Forældrenes idé-katalog til fremme af den gode trivsel på Hareskov Skole Forældrenes idé-katalog til fremme af den gode trivsel på Hareskov Skole Trivslen på Hareskov Skole angår os alle, og som forældre har vi også et ansvar for at fremme den gode trivsel. Dét har de fleste

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 4. årgang M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 24 Er du glad for din skole? Ja, altid Ja, for det meste

Læs mere

Velkommen på Julemærkehjem

Velkommen på Julemærkehjem Velkommen på Julemærkehjem Hvad er et Julemærkehjem? Et Julemærkehjem er et tilbud til børn, der i løbet af et 10-ugers ophold får hjælp til at få styrket selvværdet, en sundere livsstil og muligheden

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

ALKOHOL OG STOFFER I BØRNEFAMILIER. Ser du tegnene?

ALKOHOL OG STOFFER I BØRNEFAMILIER. Ser du tegnene? ALKOHOL OG STOFFER I BØRNEFAMILIER Ser du tegnene? Alkohol og stoffer kan give dårlig trivsel Som fagperson er det vigtigt, at du reagerer, når du oplever, at et barn ikke trives. Derfor skal du være opmærksom

Læs mere

Hvem er LOS? www.los.dk. - Rådgivning - Kurser - Politisk påvirkning - Bisiddere og interesse organisation

Hvem er LOS? www.los.dk. - Rådgivning - Kurser - Politisk påvirkning - Bisiddere og interesse organisation LYNKURSUS i Magtanvendelse 4 timer i mit selskab -Jeg ved at I er meget vigtige så husk at tænde telefonerne i Pauserne! -Kort præsentationsrunde -Navn, Sted, funktion og forventning til dagen. - Leder

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2012 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg C Uanmeldt tilsynsbesøg aflagt 19.09.12 kl.16.50. Hvem har aflagt tilsynsbesøg

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid

Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid Tæt forældresamarbejde gavner undervisning og fritid Af Orla Nielsen i samtale med Lena Isager I flere klasser på Beder skole støtter forældrene op om skole-hjemsamarbejdet og deltager i traditionsrige

Læs mere

Hun er blevet gammel. Ældre udviklingshæmmede. Af Lone Marie Pedersen, lmp@sl.dk Foto: Carsten Ingemann

Hun er blevet gammel. Ældre udviklingshæmmede. Af Lone Marie Pedersen, lmp@sl.dk Foto: Carsten Ingemann Ældre udviklingshæmmede Vi prikker til hendes erindring Frida er blevet gammel og mister flere og flere færdigheder. Socialpædagog Monica Andersen er en af de medarbejdere, der skal hjælpe Frida med at

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

HAR DU HAFT EN GOD DAG I SKOLEN?

HAR DU HAFT EN GOD DAG I SKOLEN? HAR DU HAFT EN GOD DAG I SKOLEN? HAR DU HAFT EN GOD DAG I SKOLEN? Det har du nemlig lov til Ved du, at der er en lov, der handler om, hvordan du har det i skolen? Det er der, og den hedder Undervisningsmiljøloven.

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 7. december 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning, Underspørgsmål

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 13. marts 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning, Underspørgsmål

Læs mere

Selvhjælps- og netværksgrupper

Selvhjælps- og netværksgrupper Selvhjælps- og netværksgrupper Bliv en del af en selvhjælps- eller netværksgruppe og bliv styrket i mødet med mennesker, der har de samme livsudfordringer eller interesser, som dig selv. Selvhjælps- og

Læs mere

Opgaver til Den frie by

Opgaver til Den frie by Opgaver til Den frie by 1. Kaj og Jette eller far og mor? Mormor synes, at det er lidt underligt, at Liv siger Kaj og Jette i stedet for far og mor. Hvad synes du? 2. Hvem skal bestemme? Liv siger Kaj

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse GRUNDLAG Henriette Hørlucks Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER

Læs mere

Historier om vold. Forslag til anvendelse

Historier om vold. Forslag til anvendelse Spillet Forslag til anvendelse Beskrivelse af handlingsforløb Vælg en historie og vis barnet/den voksne det. Beskriv handlingen i et enkelt sprog. Fortsæt med det næste kort indtil forløbet er fuldført.

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre

NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre 1. Indledende kommentarer. Nordsjællands Grundskole

Læs mere

FORMÅL MED PROCESSEN

FORMÅL MED PROCESSEN FORMÅL MED PROCESSEN * At få fokus på de etiske dimensioner i forbindelse med udviklingen af inkluderende fællesskaber * At bestyrelsesmedlemmer og ledere får et fælles etisk sprog at kommunikere om inklusion

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Spillekort med Børnekonventionen* (klip ud og brug)

Spillekort med Børnekonventionen* (klip ud og brug) Børnekonventionens rettigheder gælder for alle børn uanset hvem de er. Rettighederne gælder uanset dit sprog, din religion, din hudfarve, dit køn, din etnicitet eller nationalitet, din kultur, dine værdier,

Læs mere

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens.

Det er det spændende ved livet på jorden, at der er ikke to dage, i vores liv, der er nøjagtig ens. 3 s efter hellig tre konger 2014 DISCIPLENE BAD JESUS: GIV OS STØRRE TRO! Lukas 17,5-10. Livet er en lang dannelsesrejse. Som mennesker bevæger vi os, hver eneste dag, både fysisk og mentalt, gennem de

Læs mere

18.2.15 Kate Nilsson, Integrationsnet, DFH Side 1. Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn I mistrivsel?

18.2.15 Kate Nilsson, Integrationsnet, DFH Side 1. Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn I mistrivsel? 18.2.15 Side 1 Hvad skal man have blik for hos et flygtningebarn I mistrivsel? Side 2 Traumer ligger i nervesystemet. > Ikke i begivenheden > Man kan pege på oplevelser, som med større sandsynlighed vil

Læs mere

4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722

4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722 4. søndag efter påske II Salmer: 754, 494, 478, 670, 492, 412, 722 Teksten som vi hørte for et øjeblik siden handler om frihed, et ord som de fleste nok har en positiv mening om. Men hvad er frihed egentlig?

Læs mere

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier 1 Rådgiver for en dag undervisningsforløb om mobning og digitale medier Introduktion til forløbet Forberedelser

Læs mere

DIALOG # 13. Hvordan skal man takle klikedannelse blandt elever?

DIALOG # 13. Hvordan skal man takle klikedannelse blandt elever? DIALOG # 13 Hvordan skal man takle klikedannelse blandt elever? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Handleplan i forbindelse med skilsmisse.

Handleplan i forbindelse med skilsmisse. Handleplan i forbindelse med skilsmisse. Udarbejdet i Rosenkilde Vuggestue og Børnehave 2016 1. Primærpersonen tager kontakt til forældrene i institutionen og stiller afklarende spørgsmål (se bilag 1)

Læs mere

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset

Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam. Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejlederog Værestedsteam Brugertilfredshedsundersøgelse af Huset Pædagogisk Vejleder- og Værestedsteam Køge Kommune 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om Huset og dets brugere... 4 Konklusion...

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Kalundborgvej 49, 4591 Føllenslev, Tlf: 59 29 14 38

Kalundborgvej 49, 4591 Føllenslev, Tlf: 59 29 14 38 Højsted, den 08-02-16 UMV maj 2015 Kortlægning af undervisningsmiljøet sådan greb vi det an Vi har brugt spørgeskemaværktøjet www.termometeret.dk fra Dcum. Undersøgelsen er foregået i perioden fra marts

Læs mere

Servicedeklaration. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Børn og unge. Århus Kommune

Servicedeklaration. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Børn og unge. Århus Kommune Servicedeklaration Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Børn og unge Århus Kommune HVEM HENVENDER PJECEN SIG TIL? HVAD ER PPR? HVOR FINDER JEG PPR? HVAD KAN PPR? HVORDAN INDSTILLES ET BARN TIL PPR? SÅDAN

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 18. januar 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning, Underspørgsmål

Læs mere

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk.

Denne rapport viser resultatet af jeres undersøgelse med de filtreringer, I har valgt, skal gælde for jeres udtræk. Resultatudtrækket er foretaget 21. februar 2012 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Klassen og kammeraterne, Underspørgsmål til klassen og kammeraterne om regler, Mobning, Underspørgsmål

Læs mere

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006

Gæste-dagplejen D a g p lejen Odder Ko Brugerundersøgelse 2006 Gæste-dagplejen Dagplejen Odder Kommune Brugerundersøgelse 2006 Undersøgelsen af gæstedagplejeordningen er sat i gang på initiativ af bestyrelsen Odder Kommunale Dagpleje og er udarbejdet i samarbejde

Læs mere

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold.

Dialogspørgsmålene er inddelt i to temaer: seksuelle overgreb og vold. Dialog DAGTILBUD Dialogspørgsmålene er velegnede til at sætte temaet Overgreb på dagsordenen i en personalegruppe i forhold til, hvordan I bør handle, når der opstår viden eller mistanke om overgreb. De

Læs mere

har kontakt til de andre elever fra efterskolen, og hvilke minder de har fra efterskoletiden?

har kontakt til de andre elever fra efterskolen, og hvilke minder de har fra efterskoletiden? Notat Til Efterskoleforeningen Fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Tilbageblik på efterskoleopholdet Indledning I dette notat beskriver EVA hvordan et efterskoleophold kan påvirke unge med flygtninge-,

Læs mere

Generel tilfredshed. Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke. Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4%

Generel tilfredshed. Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet ikke. Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4% Generel tilfredshed Ja, meget glad Ja, for det meste Ikke så tit Nej, slet Er du glad for din skole? 42 / 15% 202 / 73% 23 / 8% 11 / 4% Er du glad for dine lærere? Ja, dem alle sammen Ja, de fleste Ja,

Læs mere

Interview med Gunnar Eide

Interview med Gunnar Eide Interview med Gunnar Eide Gunnar Eide er Familieterapeut fra Kristianssand i Norge. Han har i mange år beskæftiget sig med børn som pårørende og gennemført gruppeforløb for børn. Hvordan taler jeg med

Læs mere

for fagfolk 2014 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke lyst til at spise LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER

for fagfolk 2014 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke lyst til at spise LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER nyt for fagfolk 2014 Børn i krise: LÆR AT LYTTE MED DE RIGTIGE ØRER Side 4 6 Fokus på underretninger: GRIB IND I TIDE Side 14 15 Nul tolerance-kurs over for mobning gav Oliver en ny start. Jeg havde ikke

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Vurdering af undervisningsmiljøet på Langå Skole i skoleåret 2010/2011.

Vurdering af undervisningsmiljøet på Langå Skole i skoleåret 2010/2011. Vurdering af undervisningsmiljøet på Langå Skole i skoleåret 2010/2011. 1. Kortlægning af skolens fysiske, psykiske og æstetiske undervisningsmiljø. Langå Skole er en kommunal folkeskole med 587 elever.

Læs mere

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9.

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelse GRUNDLAG Glostrup - Klassetrin (7,8,9)

Læs mere