SRP 2009/10. opgaveformuleringer med latin og græsk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SRP 2009/10. opgaveformuleringer med latin og græsk"

Transkript

1 SRP 2009/10 opgaveformuleringer med latin og græsk Græsk latin Satirisk fiktion i antik litteratur 1. Der ønskes en redegørelse for den græske satirisk-utopiske roman med udgangspunkt i Ben Edwin Perry: The Ancient Romances side og Appendix III. 2. Der gives en analyse af Lukian: En sandfærdig historie kap , specielt med henblik på de satirisk-utopiske elementer. 3. Holbergs Niels Klim kap. V.5-8 analyseres for samme satirisk-utopiske elementer og der gives en vurdering af Lukians og Holbergs samfundssatirer. Andre satirisk-utopiske værker kan inddrages. Græsk - latin Helten Herakles Gør rede for myterne om Herakles med fokus på de forskellige roller han spiller. Redegørelsen skal indeholde overvejelser over selve mytebegrebet. Giv en analyse og fortolkning af Hesiod: Skjoldet, vers og vurder det billede af Herakles, teksten formidler. Giv dernæst en analyse og fortolkning af Ovid Metamorphoses IX , og diskuter de forskellige fremstillinger af Herakles. Besvarelsen kan underbygges med billedmateriale. Omfang ca. 15 sider Græsk - latin På baggrund af en redegørelse for hovedtrækkene ved det athenske demokrati i århundrede f. Kr. baseret på Mogens Herman Hansen, Det athenske demokrati traditionens og mytens historiske baggrund, Det athenske demokrati i samtidens og eftertidens syn, 1: Samtiden, 1986: 13ff ønskes en redegørelse for og diskussion af den kritik af demokratiet som styreform som Platon formulerer i Staten 555b 565c, med særlig fokus på og inddragelse af den græske tekst i 559d 561e. Dernæst skal det vises hvordan Cicero i De re publica første bog, kapitel 39 og er påvirket af græsk forfatningsteori og -debat. Græsk - latin Giv med udgangspunkt i Erik A. Nielsens Holbergs komik, side en redegørelse for metamorfosebegrebet hos Ovid. Giv på den baggrund en analyse og fortolkning af Metamorphoses første sang, vers , og diskuter på den baggrund hvordan Ovid bruger motivet gudernes ulykkelige forelskelse i sit værk. Andre eksempler efter eget valg skal indgå i diskussionen. Lav dernæst en analyse og fortolkning af Platons Symposion 203, og lav en vurdering af Platons filosofiske brug af mytegenren sammenlignet med Ovids litterære brug.

2 Gør rede for hovedtrækkene i stoisk etik med udgangspunkt i Johannes Sløk, Stoikerne, side På baggrund af redegørelsen ønskes en analyse og fortolkning af Seneca De tranquillitate animi kap. 10. Analyser dernæst Epikurs brev til Menoikeus , sammenlign de to forfatteres opfattelse af sindsro, og diskuter i den forbindelse forholdet i mellem etik og fysik i de to filosofiske retninger. Græsk - latin Gør rede for strafferetten og behandlingen af mordsager i Rom på republikkens tid, og sammenlign med behandlingen af mordsager i Athen i klassisk tid. Ud fra en analyse og fortolkning af Ciceros Pro Milone 9-11, og ønskes en vurdering af Ciceros argumenter og argumentationsteknik i Pro Milone, herunder også overvejelser over hvordan Cicero inddrager selve domstolen i sin argumentation. Gør i Antiphons første tale, (se Prologos side 59ff) rede for brugen af narratio, og vurder hvordan sagsfremstillingen bruges til den talende fordel. Sammenlign de to taler, og overvej hvad det betyder for anklagen hhv. forsvaret om man selv fører sin sag eller har en anden til at føre den for sig. Græsk - latin Gør rede for hvordan ablativ og akkusativ bruges i adverbielle led på latin ud fra Franz Blatts Latinsk syntaks i hovedtræk og Inddrag Jo Hermanns Latinsk grammatik på dansk , og overvej, hvilke forskelle og ligheder der er i de to grammatikkers fremstilling af brugen af ablativ. Gør derefter rede for hvordan de tilsvarende funktioner varetages på græsk på grundlag af Jens Vinds Græsk syntaks side sammenlignet med Christian Gorm Tortzens Basis , og Analyser Caesars De bello Gallico V, og Xenophons Anabasis 1,8 (se Prologos side ) med henblik på brugen af kasus i adverbielle led - inklusive præpositionsforbindelser, og giv en vurdering af hvordan denne brug af kasus i begge tekster er gengivet i de vedlagte oversættelser. Diskuter endelig hvordan græsk kompenserer for mangelen på ablativ. Græsk latin Religion og mytologi i antikken 1. Der ønskes en redegørelse for gudinden Artemis og myterne om hende på baggrund af Martin P. Nilsson: Olympen (1923) og Walter Burkert: Greek Religion (1985) s Den homeriske Hymne til Artemis (IX) og Apollodoros Bibliotheke Kallisto) og Epitome 3.22 (Ifigenia) analyseres med hensyn til Artemis kompetenceområder. 3. Med udgangspunkt i Catul 34 og Horats: Carmen I.21 gives en vurdering af romernes opfattelse af Diana i forhold til den græske Artemis.

3 Græsk - latin Grækerne, romerne og de fremmede Redegør på baggrund af Allan A. Lund, De etnografiske kilder til Nordens tidlige historie, ss.9-26 for barbarbegrebet hos grækerne og romerne. Analyser og fortolk Herodots beskrivelse af ægypterne i Historiae II, og Tacitus beskrivelse af germanerne i Germania kap Sammenlign de to tekster og vurder de to forfatteres hensigt med beskrivelserne. Bilag: Herodot Historiae II, (OCT) Tacitus Germania (OCT) Græsk - latin Kvinder i antikken Redegør på baggrund af Sarah B. Pomeroy Goddesses, Whores, Wiwes ans Slaves: Women in Classical Antiquity for kvindens vilkår i Athen i klassisk tid og i Rom i tidlig kejsertid med særligt fokus på den gifte kvinde. Analyser og fortolk Xenofon Oikonomikos X, 1-13 og Columella De re rustica XII, praefatio Vurder kvindesynet hos de to forfattere, og inddrag i din vurdering andre antikke fremstillinger af kvinder. Bilag: Xenophon Oikonomikos X, 1-13 (ed. Sarah B. Pomeroy: Xenophon, Oeconomicus, A Social and Historical Commentary) Columella De re rustica XII, praefatio 4-10 (Loeb, Columella vol.iii) Græsk - latin Klassikerbegrebet Redegør for klassikerbegrebet med udgangspunkt i T.S.Eliott Hvad er en klassiker?. Analyser og fortolk Homer, Odysseen XI, og Vergil, Aeneiden VI, Sammenlign de antikke tekstuddrag, og vurder, hvorvidt de opfylder Eliotts krav til en klassiker. Bilag: T.S.Eliott Hvad er en klassiker (Agora, ) Homer Odysseen XI, (OCT) Vergil Aeniden VI, (OCT)

4 Græsk - latin Antik sprogfilosofi Redegør med udgangspunkt i K.Friis Johansen, Den europæiske filosofis historie, bd.1 for Platons idélære og Augustins gudsbillede. Analyser og fortolk Platon Kratylos 427c5-429b11 og Augustin De magistro med særligt henblik på de to filosoffers opfattelse af forholdet mellem tegnet og det betegnede. Vurder forskelle og ligheder mellem de to filosoffers forståelse af sproget som vej til erkendelse. Bilag: Platon Kratylos 427c5-429b11 (OCT) Augustin De magistro ( Verlag Ferdinand Schönning, 1974) Græsk - latin Cicero - taler og politiker Redegør på baggrund af Carsten Høeg Cicero og Palle W. Nielsen Cicero for Ciceros karriere som politiker med særlig fokus på konsulatåret. Analyser og fortolk Ciceros selvfremstilling i In Catilinam I, og og Plutarchs fremstilling af Cicero i Cicero Sammenlign de antikke tekstuddrag og vurder dem i forhold til Carsten Høegs og Palle W Nielsens billede af Cicero. Bilag: Cicero In Catilinam I, (OCT) Plutarch Cicero (Wissenschaftliche Buchgesellschaft). Græsk latin Homoseksualitet i antikken 1. Med udgangspunkt i Thorkil Vanggaard Phallós (1969) s gives en redegørelse for paiderastia og opfattelsen af samme i oldtidens Grækenland. 2. Xenofon: Symposion kap analyseres med særligt henblik på tanken om de to former for sexuelle relationer. Andre antikke tekster kan inddrages. 3. Den græsk opfattelse af pæderasti relateres til romernes opfattelse af homoseksualitet (Petronius: Satyricon ) og forskelle og ligheder vurderes.

5 Græsk latin Medea- heltinde eller skurk Der ønskes en redegørelse for Euripides tragedie Medea og en analyse og fortolkning af Medaskikkelsen heri med særligt fokus på den lange monolog i vv I forbindelse hermed inddrages Egil Kraggeruds artikel Hva skjer i Medeas store monolog? (Museum Tusculanum 36, 1979 side ) Til sammenligning ønskes en gennemgang af Senecas tragedie af samme navn, herunder særligt slutscenen vv med henblik på en vurdering af, hvordan Seneca behandler myten i forhold til det græske forlæg. Det diskuteres, om resultaterne af sammenligningen er typisk for Senecas tragedier samt hvilken betydning, der skal lægges i forskellene mellem græsk og romersk drama. Til denne del af opgaven anvendes bl.a. Villy Sørensens kapitel IX Tragedien i bogen :Seneca. Humanisten ved Neros hof, Gyldendal, København 1976, ss Græsk - Latin Med udgangspunkt i fx Villy Sørensen Seneca - Humanisten ved Neros hof s ønskes en redegørelse for Senecas opfattelse af begrebet sindsro. Senecas Om sindsro kap. IV analyseres og fortolkes med henblik på filosoffens opgave i samfundet set i sammenhæng med stoiske ideer generelt. Platons Staten VII. bog, 520c linje b linje 3 inddrages, og der foretages en sammenligning mellem de to fremstillinger af filosoffens opgave. Endelig gives der en vurdering af, hvordan Senecas udformning af tekstens budskab er blevet påvirket af de samfundsvilkår - politiske og sociale - forfatteren har været underlagt. Andre tekststeder fra Platon og Seneca kan inddrages. Græsk - Latin Med udgangspunkt i fx Brooks Otis Vergil - A study in civilized poetry kap. VI (især s ) ønskes en redegørelse for opbygningen af Vergils Æneiden. Dernæst gives en sammenlignende analyse og fortolkning af Vergils Æneiden VI. sang vers og Homers Odysseen XI. sang med særligt fokus på funktionen af besøgene i Underverdenen for fortællingen i henholdsvis Æneiden og Odysseen. Endelig ønskes en vurdering af, hvordan Vergil overtager og udbygger elementer fra det græske epos for at skrive et romersk nationalepos. Andre tekststeder fra Homer og Vergil kan inddrages. Græsk - Latin Med udgangspunkt i The Cambridge Companion to Homer ed. By Robert Fowler, kap. 6, Manhood and heroism af Michael Clarke ønskes en redegørelse for heltebegrebet i Homers Iliade. Der ønskes en analyse og fortolkning af Homers Iliade XXII. Sang, vv mhp. Akilleus og Hektor som homeriske helte. Der sammenlignes med Aeneas set som helt i Vergils Æneiden 2. sang

6 Diskuter og vurder heltebegrebet i Iliaden og Æneiden set i relation til teksternes samtid. Andre tekststeder fra Homer og Vergil kan inddrages. Græsk - Latin Giv en kort redegørelse for struktur og indhold i Ciceros Om Staten. Ciceros Om Staten VI. bog kap (Scipios drøm) analyseres og fortolkes med særligt fokus på forestillingerne om efterlivet. Der sammenlignes med Platons Staten X. bog, 614b linje 8 615b linje 8 (Myten om Er) Diskutér og vurdér, hvilken funktion Scipios drøm har i værket Om Staten, samt hvordan tekststedet afspejler Ciceros græske litterære inspiration. Andre tekststeder fra Platon og Cicero kan inddrages. Græsk latin Moralfilosofi i antikken 1. Med udgangspunkt i Arne Næss Filosofiens Historie I side og Karsten Friis Johansen: Den europæiske filosofis historie side ønskes der en redegørelse for kynikernes og de romerske stoikeres opfattelse af moral og et godt liv. 2. Seneca:Epistula Moralis analyseres med fokus på beskrivelsen af moral og det gode liv og sammenlignes med den opfattelse, som kommer til udtryk i Anacharsis 9. brev. 3. Endelig gives en vurdering af kynikernes og stoikernes moralopfattelse og relateres gerne til senere tiders moralopfattelse. Græsk latin Romersk og græsk kunst Kvindeidealer i skulptur. Med udgangspunkt i en sammenlignende analyse af Antonio Canovas og Bertel Thorvaldsens statuer af de tre gratier ønskes en definition af det kvindelige skønhedsideal, som de to statuegrupper er udtryk for. For at finde frem til, hvorfra Canova og Thorvaldsen har fundet inspiration til deres skulpturer, undersøges kvindeskildringen i den græske billedhuggerkunst fra arkaisk til hellenistisk tid via udvalgte statuer efter eget valg. Illustrationer af de valgte statuer skal vedlægges opgavebesvarelsen som bilag. Til støtte for denne del af opgaven anvendes bl.a. Susan Woodford: Græsk og romersk kunst,systime Gylling 1985 pp. 4-22, og I tilknytning til undersøgelsen af det græske kvindeideal gives en redegørelse, analyse og fortolkning af Xenofon: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ X, 2-13, og observationerne i teksten knyttes til resultaterne af skulpturanalysen. På basis af bl.a. Susan Woodford :Græsk og romersk kunst pp undersøges det, hvornår og hvordan romerne kom i forbindelse med græsk skulptur. Ud fra en billedanalyse af statuen af Marcia Furnilla i Ny Carlsberg Glyptoteket i København(inv.541) ønskes en vurdering af, på hvilken måde romerne benyttede den græske inspiration. Det romerske kvindebillede i kejsertiden illustreres yderligere ved en redegørelse, analyse og

7 fortolkning af Ovid: Ars amatoria III, , der igen knyttes sammen med resultaterne af skulpturanalysen. Afslutningsvis ønskes en definition af begrebet neoklassicisme/nyklassicisme og en vurdering af, i hvor stort et omfang også romersk skulptur har indvirkning på det neoklassicistiske formsprog. Latin græsk Kunstens rolle i antikken 1. Der ønskes en redegørelse for Oldtidens opfattelse af kunst som imitation af virkeligheden og om muligt kunstnerens intentioner. Udgangspunkt tages i Jacob Isager: Bronzer i bybilledet (2009) s og Der ønskes en analyse af kunstnerens intentioner og modtagerens opfattelse (individets/samfundets opfattelse) af begrebet kunst som det kommer til udtryk i Plinius Maior: Naturalis Historia Strabon beskrivelse af Protogenes maleri Ialysos (Geographia ) analyseres og sammenlignes med den romerske (Plinius ) opfattelse og der gives en vurdering af forskelle og ligheder mellem græsk og romersk kunstopfattelse. Latin græsk Neoterikerne og deres forbilleder 1. Der ønskes en redegørelse for Catuls inspiration fra græsk kærlighedslyrik med udgangspunkt i The Cambridge History of Classical Literature II (ed. E.J.Kenney) side , Cambridge Univerity Press Catul 51 analyseres og relateres til Sappho, frag. 31. Andre Catulbearbejdninger af græske digte kan inddrages. 3. Endelig ønskes en vurdering af Catuls afhængighed af de græske forbilleder. Latin græsk Prostitution 1. Der gives en redegørelse for prostitution i oldtidens Rom med udgangspunkt i Allan A. Lund: I seng med romerne, Museum Tusculanum 2006 s En sammenligning med forholdene i Grækenland kan evt. inddrages. 2. Sueton: Caligula analyseres og sammenlignes med Ps-Demosthenes: Mod Neaira Der gives en vurdering af prostitutionens rolle i oldtidens samfund. Latin græsk Opfattelsen af døden i antikken Gør rede for græske og romerske gravskikke og den eller de opfattelser af døden, de er udtryk for. Redegørelsen skal have hovedvægt på det romerske, og den kan indeholde analyse og fortolkning af udvalgte monumenter og gravindskrifter.

8 Ud fra en analyse og fortolkning af Properts 4.11 ønskes en vurdering af, hvordan digtet afspejler den romerske begravelsespraksis og opfattelse af døden. Diskuter endeligt, hvordan den filosofiske opfattelse af døden, som kommer til udtryk i Epikurs brev til Menoikeus , forholder sig den opfattelse af døden, som afspejles hos Properts og i udvalgte gravepigrammer. Omfang ca. 15 sider Synet på skæbnen i antikken Gør - med udgangspunkt i Lund, Pihl, Sløk: De europæiske ideers historie, s rede for den græske skæbneopfattelse, og foretag på den baggrund en analyse og fortolkning af Sofokles, Kong Ødipus vers Giv dernæst en analyse og fortolkning af Seneca, epistula 16, kap 3-9 og sammenlign Senecas stoiske skæbneopfattelse med Sofokles skæbneopfattelse. Diskuter i den forbindelse forskellen mellem den religiøse opfattelse af skæbnen og den filosofiske. Omfang ca. 15 sider Erotik og kærlighed i antikken Gør rede for, hvordan erotikken bruges som tema hos udvalgte romerske og græske forfattere. Med udgangspunkt i redegørelsen ønskes en analyse og fortolkning af Ovids Amores 1, 5 og Ars amatoria I med perspektiv til Sapfo 31. Diskuter ud fra digtene, hvordan Ovid forholder sig til de erotiske og seksualpolitiske spændinger i hans samtid. Billedmateriale kan inddrages efter eget valg. Omfang ca. 15 sider Latin græsk Homoseksualitet i antikken Pæderasti og homoseksualitet: Ideal eller degeneration? Redegør for begrebet pæderasti med udgangspunkt i George Hinge: Grækerne og homoseksualiteten h.htlm. Undersøg hvordan begrebet behandles i Platons: Symposion med særligt henblik på Pausanias tale. I forbindelse hermed ønskes en særlig gennemgang, analyse og fortolkning af afsnit 181c2-182e. Inddrag den rødfigurerede kalyx-krater med sportsscener fra Johan Bender og Bodil Bundgaard Rasmussen, Oldtidens Grækenland,ss fig i opgaven. Karakteriser herefter med basis i kapitlet Den maskuline kærlighed :Fra kongedømme til Republik ss i Kai Aalbæk-Nielsen: Kærlighed i antikken, hvordan homoseksualitet og pæderasti opfattes moralsk af romerne. I forbindelse hermed ønskes en gennem-

9 gang af følgende tre romerske tekststeder: Valerius Maximus Facta et dicta memorabilia, ; Cicero:De republica IV.4 og Tacitus Annales 14.20, linje Diskuter med Allan A. Lund: I seng med romerness , hvorvidt køn er et socialt eller naturligt bestemt. Diskussionen perspektiveres til nutidens opfattelse af kønnene i Danmark i dag. Alexander d. Store Der ønskes en redegørelse for E. Badian, "Alexander the Great between two thrones and Heaven; variations on an old theme" i Subject and ruler: the cult of the ruling power in classical antiquity, udgivet af A. Small, Ann Arbor, 1996, s , med henblik på hvornår og hvorfor Alexander d. Store fik titlen 'konge'. Arrians Anabasis 4. bog, kap.9, analyseres med særligt henblik på betydningen af titlen βασιλεύς for forståelsen af Alexander d. Store som menneske og gud. Til sidst ønskes en vurdering af, i hvilken grad opfattelsen af Cæsar som guddommelig bidrog til iscenesættelsen af ham som enehersker. Inddrag Ciceros 2. Filippiske tale, Bilag Arrian, Anabasis, ed. A.G.Ross (Teubner 1907), 4. bog, 9 M. Tulli Ciceronis Orationes, Oratio Phillipica II, , ed. Albert Curtis Clark (Oxford 1918) E. Badian, Alexander the Great between Two Thrones and Heaven; Variations on an Old Theme, i Subject and Ruler: The Cult of the Ruling Power in Classical Antiquity, A. Small (ed.), Ann Arbor, 1996, s λόγος-begrebet i religion og filosofi Med udgangspunkt i Karsten Friis Johansen, Den europæiske filosofis historie - antikken, s , ønskes en redegørelse for begrebet λόγος hos den ældre stoicisme. Analysér Seneca Epistula moralis 41 med henblik på en definition af ratio som deus. Giv på den baggrund en vurdering af forholdet mellem stoicismen og Johannesevangeliet. Inddrag i den forbindelse Johannesevangeliet kap Bilag: Lucius Annaeus Seneca, L. Annaei Senecae ad Lucilium epistulae morales tomus I, libri I-XIII, ed. L.D. Reynolds, Oxford University Press 1965, s Augustinus Merk S.J., Novum testamentum Graece et Latine, Akademische Druck- und Verlagsanstalt, Graz 1964, s Den retfærdige stat Redegør med udgangspunkt i Erik Christiansen, Politisk teoridannelse i antikken, s (Berlingske Forlag 1974) for Platons retfærdighedsbegreb sådan som det kommer til udtryk i Staten, 433a1-434a1. Analysér Cicero De re publica 5. bog, 5-11,3, med henblik på en karakteristik af rector rerum publicarum. Diskutér konsekvenserne af de to utopiske statsformer. Inddrag i den forbindelse en eller flere efterantikke teoretikere. Bilag Platon Res Publica, 433a1-434a1, ed. J. Burnet (Oxford 1902)

10 Cicero Ciceros filosofiske skrifter I, s , ed. P. Krarup (Gad 1969) Eros Med udgangspunkt i Troels Engberg-Pedersen, Antikkens etiske tradition, s , ønskes en redegørelse for opfattelsen af venskabet i antikken. Giv en analyse og fortolkning af Platon Symposion 209e5-211c9 og Senecas 9. brev til Lucilius 8-13 med henblik på at definere det to begreber ἔρως og amicitia. Diskuter de to filosoffers definitioner af kærligheden med inddragelse af en eller flere efterantikke kærlighedsopfattelser. Bilag Plato, Symposium, i Platonis Opera Omnia, tomus II, ed. J. Burnet (Oxford 1901), 209e5-211c9. Lucius Annaeus Seneca, L. Annaei Senecae ad Lucilium epistulae morales tomus I, libri I-XIII, ed. L.D. Reynolds, Oxford University Press 1965, Epistula IX, Mytologi i litteraturen Der ønskes en redegørelse af Niels Schou, Græsk religion i oldtiden, s (Gyldendal 1985), med henblik på at bestemme Zeus' forskellige egenskaber. Inddrag i den forbindelse Homers Iliade 16. sang, vers Ud fra en litterær analyse af Vergils Æneide 4. sang, vers , ønskes en karakteristik af Juppiter som omnipotens. Vurdér på den baggrund fremstillingen af Zeus/Juppiter i Iliaden og Æneiden. Bilag Homeri opera tomus II Iliadis libros XIII-XXIV continens, David B. Monro (ed.), Oxford P. Vergili Maronis Aeneidos liber IV, R.G. Austin (ed.), Oxford at the Clarendon Press Død og kærlighed Ud fra Phillip Mitsis Epicurus on Death and the Duration of Life i Døden og sjælen, s , ønskes en redegørelse for dødens betydning for den epikuræiske etik. Som et led i redegørelsen ønskes en analyse af Epikurs brev til Menoikeus 124, Giv en litterær analyse af Horats digte 1.4, 1.9 og 1.11 med henblik på at vurdere forholdet mellem Horats og epikuræismen. Diskutér i den forbindelse konsekvenserne af det epikuræiske livssyn. Inddrag evt. en eller flere efterantikke livsanskuelser. Bilag: Cyril Bailey (ed.), Epicurus the Extant Remains, Georg Olms Verlag Hildesheim, New York 1970, p Edward C. Wickham & H.W. Garrod, Q. Horati Flacci opera, Oxford University Press 1967, p. 5-6, Phillip Mitsis Epicurus on Death and the Duration of Life i Døden og sjælen - sekundærlitteratur, udg. Af H. Gjellerup og C. Weber-Nielsen (Købenahvns Universitet 1995), s Republikkens krise

11 Med udgangspunkt i Torsten Cumberland Jacobsen, Scipio og Marius i Tidsskrift for historie, 33. årg. nr. 1, s , ønskes en redegørelse for Marius hærreform og dens baggrund. Redegør også for den opfattelse af Marius, som kommer til udtryk gennem anekdoten i Appians Borgerkrig Analysér Caesars Borgerkrig med henblik på hærens loyalitet over for hærfører og stat. Giv på den baggrund en vurdering af clientela-systemets betydning for den politiske udvikling i senrepublikken. Inddrag i den forbindelse én eller flere moderne historieopfattelser. Bilag: Gajus Julius Caesar, C. Iulii Caesaris Commentarii rerum gestarum - Vol. II Bellum Civile, liber primus 7-8, ed. Alfred Klotz, (Teubner 1992). Appian De bello Civili, liber primus 61-62, ed. L. Mendelssohn. (Teubner 1879), Torsten Cumberland Jacobsen, Scipio og Marius i Tidsskrift for historie, 33. årg. nr. 1, s Kunst og religion Giv med udgangspunkt i Poul Pedersen Olympia som Helligdom i Den græske olympiade (Sphinx 2004), s , en redegørelse for opbygningen af det hellige område i Olympia og dets religiøse funktion. Giv i den forbindelse en præsentation og beskrivelse af Zeustemplet i Olympia ud fra fig. 1-4 og Vitruvius De architectura 4.2. Analysér Dion Chrysostomos 12. tale, 56-60, med henblik på opfattelsen af Zeusstatuen i Olympia som et σύμβολον. Giv på den baggrund en vurdering af kunstens betydning i den antikke gudedyrkelse. Figurer fra Poul Pedersen Olympia som Helligdom i Den græske olympiade (Sphinx 2004): fig. 1: tegninger af Zeustemplet inkl. grundplan (s ) fig. 2: kentaur og lapitkvinde fra Zeustemplets vestgavl (s. 26) fig. 3: Apollon fra Zeustemplet (s. 27) fig. 4: Atlasmetopen (s. 29) Bilag Dio Chrysostom Discourses 12-30, Discource 12, 56-60, ed. J.W. Cohoon (LOEB 1939) Vitruvius De architectura 4.2 Mytologi i kunsten - Orfeus Redegør for orficismen ud fra Niels Schou Græsk religion i oldtiden (Gyldendal 1985) s , og inddrag i den forbindelse beskrivelsen af Aischines i Demostenes De corona Giv en litterær analyse af Ovid Metamorfoses 10. bog, vers 45-85, med henblik på en karakteristik af Orfeus. På den baggrund ønskes en vurdering af fremstillingen af Orfeus i romersk mosaikkunst. Inddrag mindst to mosaikker efter eget valg. Bilag Demosthenis Orationes, ed. S. H. Butcher (Oxford 1903), De corona Ovidius Metamorphoses, ed. W.S Anderson (Teubner 1991), X

12 Isiskulten Giv med udgangspunkt i Niels Schou Græsk religion i oldtiden, s , og , en redegørelse for Demeter og de eleusinske mysterier med henblik på en definition af, hvad der er kendetegnende for en mysteriereligion. Inddrag i den forbindelse Demeterhymnen vers Analysér herefter Apulejus Metamorphoses XI, 9-11 med henblik på en beskrivelse af turbae sacris divinis initiatae. Endelig gives der, ud fra en kildekritisk vurdering af Apulejus Metamorphoses XI, en vurdering af de problemer, der er forbundet med vores viden om Isiskulten angående såvel det religiøse indhold som ritualerne. Bilag Homer Demeterhymnen i Homeri Opera, tomus V, ed. T.W. Allen (Oxford 1969), vers Apulée Les Metamorphoses Livres VII à XI T. III, ed. D.S. Robertson (CUF 1971), s Mithraskulten Giv med udgangspunkt i Erlings Harsberg Mithras, s. 9-29, en redegørelse for Mithraslegenden og kulten sådan som den blev dyrket i Romerriget. Inddrag herunder plancherne XXIV og XXV i Erling Harsberg Ostia og Origenes Mod Kelsos skrift med titlen Det Sande Ord, 6,22. Analysér herefter Apulejus Metamorphoses XI, 23,2-24,4 med henblik på at bestemme Isis- og Mithrasreligionernes fællestræk og forskelle. Vurdér endvidere behovet for mysteriereligionerne i kejsertidens Rom. Bilag Origène Contre Celse, tome III (Livres V et VI), ed. M. Borret (CUF 1969), 6,22 Apulejus Metamorphoses, ed. D.S. Robertson (CUF 1985), XI, 23,2-24,4 Latin Romersk Gallien i århundrede efter Kristus Den saliske Lov 1. Der ønskes en redegørelse for Den saliske Lovs tilblivelse og praktiske anvendelse med udgangspunkt i Georges Tessier: Le Baptême de Clovis, Gallimard 1964 kap. X (Les institutions et les cadres sociaux de la Gaule mérovingienne) s Der gives en alanyse af Den saliske Lov 1-2, 8 og 41 særligt med henblik på samfundsmæssige værdier (Monumenta.Germaniae Historica Tomi IV Pars I (ed. Societas Aperiendis fontibus rerum Germanicarum Medii Aevi, Hannovererae 1962). 3. Der gives en vurdering af de moralske forestillinger, som ligger bag Den saliske Lov. Tidligere juridiske forskriftssamlinger kan inddrages til sammenligning.

13 Græsk dansk Homér Odysseen. Ludvig Holberg: Ulysses von Ithacia Der ønskes en kort præsentation af Odysseus som helteskikkelse i Homérs Odyssen med særlig henblik på en analyse og fortolkning af 2 vedlagte passager fra Homérs Odysseen: Homér: Odysseen 9. Sang vers og vers I forlængelse heraf skal du give en analyse og fortolkning af Holbergs Ulysses von Ithacia med fokus på dens persongalleri. Begreberne klassicisme og oplysning skal inddrages i analysen. Diskuter endelig vor tids syn på helte. Græsk dansk Tom Christensen. Hærværk og Homér: Odysseen Der ønskes en kort præsentation af Telemachosskikkelsen i Odysseen.Dernæst skal du give en analyse og fortolkning af 2 vedlagte passager fra Homérs Odysseen. Homér Odysseen 1.sang vers og 23. Sang vers I forlængelse heraf ønskes en analyse og fortolkning af Hærværk af Tom Kristensen. Hovedvægten skal lægges på identitetsdannelse og herunder Tom Kristensens brug af Telemachos-skemaet. Endelig skal du overveje eventuelle perspektiver til vores senmoderne samfund af i dag. Græsk - dansk På baggrund af en redegørelse for hovedtrækkene i det athenske demokrati i århundrede f. Kr. ønskes en redegørelse for og diskussion af den kritik af demokratiet som styreform, som Platon formulerer i Staten 555b 565c med særlig fokus på og inddragelse af den græske tekst i 559d 561e. Dernæst ønskes en analyse, fortolkning og perspektivering af August Strindbergs roman Ved havbrynet med særlig fokus på Strindbergs aristokratiske individualisme. Afslutningsvis ønskes en sammenlignende diskussion af de to tekster. Sammenligningen skal indeholde en refleksion over ligheder og især forskelle mellem de to forfatteres udgangspunkt. Andre tekster efter eget valg kan inddrages. Græsk historie Forholdet mellem grækere og persere Der ønskes med inddragelse af antikke kilder(herodot og evt. Aischylos)en kort historisk baggrund for konflikten mellem perserne og grækerne i det 5. Århundrede f.kr. fødsel. Endvidere ønskes en analyse og fortolkning af de to følgende passager fra Herodot:1.bog :Indledningen til værket og 7. Bog med særligt henblik på grækernes opfattelse af perserne og en vurdering af konsekvenserne af sondringen mellem hellenere og barbarer. I vurderingen heraf kan perspektiveres til vor tids opfattelse af konflikt/samarbejde mellem øst og vest med inddragelse af moderne mediers fremstilling af dette tema.

14 Græsk idræt Sport og samfund Redegør med udgangspunkt i Birthe Poulsen & Poul Pedersen Den græske Olympiade ss.9-21 og Leo Hjortsø Olympia. Den græske Olympiade ss for legenes historie, ideologi og betydning som fællesgræsk institution. Analyser og fortolk Lukian Anacharsis med henblik på det billede teksten giver af den græske polis, samt sportens/idrættens betydning for samfundet og det enkelte menneske. Vurder nutidens opfattelse af de olympiske lege. Bilag: Lukian, Anacharsis (Loeb IV). Dansk - Latin Redegør kort for Catul som digter herunder, hvordan hans digtning var nyskabende i forhold til tidligere tiders digtning. Giv en analyse og fortolkning af Catuls Digte nr. 70, 72, 85, 87 og 92 (Bilag 1) mhp. digterjegets forhold til kvinden, herunder den splittelse digterjeget befinder sig i. Der sammenlignes med fremstillingen i Emil Aarestrups Paa sneen og Det søblaa blik (Bilag 2). Med udgangspunkt i undersøgelsen ønskes en vurdering af de to digteres syn på kvinden/kærligheden/erotikken set i relation til digternes samtid. Andre digte af Catul og Emil Aarestrup kan inddrages. Dansk - Latin Giv en kort redegørelse for den nordiske mytologis verdensbillede. Dernæst gives en sammenlignende analyse og fortolkning af Ovids Metamorfoserne 1. sang vers 1-35 og Vølvens spådom (især strofe 1-9) med fokus på skabelsesmyternes struktur og fællestræk. Med udgangspunkt i undersøgelsen ønskes en generel vurdering af myternes funktion i deres respektive samfund. Andre tekststeder fra Metamorfoserne og Vølvens spådom kan inddrages. Latin - engelsk Ovids metamorfoser og Shakespeare Giv en redegørelse for de karakteristiske træk ved Ovids brug af metamorfosebegrebet i sit værk Metamorphoses. Redegørelsen skal indeholde overvejelser over metamorfosernes betydning for digtets komposition og for placeringen af historien om Pyramus og Thisbe i digtets helhed. På baggrund af en analyse og fortolkning af Ovid: Metamorphoses IV, og Shakespeare: A Midsummer Night s Dream, akt V scene 1 ønskes en vurdering af Shakespeares brug af Ovids fortælling. Analysen kan indeholde en oversættelsesvurdering af udvalgte passager efter eget valg.

15 Latin engelsk Filosofisk idealisme I ciceroniansk og moderne reception Med udgangspunkt i en redegørelse for hhv. Ciceros og Bertrand Russells filosofiske standpunkt og produktion gives en analyse af Cicero: Tusculanae disputationes, I, 52-57, samt en analyse af hovedpunkterne i Russells kapitler om idealisme og universalier i The Problems of Philosophy med særligt henblik på deres forhold til Platon. På denne baggrund gives endvidere en vurdering af forholdet mellem filosofi og filosofiformidling. Opgaven skal have et omfang på ca. 15 sider og indeholde et engelsk resumé på linjer. Vedlagt som bilag: Cicero: Tusculanae disputationes, I, med dansk paralleloversættelse ved Otto Foss. Latin Engelsk Blood sports I Romerriget og renæssancens England Med udgangspunkt i en redegørelse for de romerske gladiatorkampes opståen og udvikling samt for den sociale og politiske betydning af blood sports og offentlige henrettelser i det elizabethanske England gives en analyse af Seneca: Epistulae morales, 7, med særligt henblik på Senecas synsvinkel samt en analyse af jøden Shylocks rolle i Shakepeares The Merchant of Venice med henblik på en vurdering af, i hvor høj grad Shylocks adfærd er typisk eller atypisk i samtiden. På denne baggrund gives endvidere en diskussion af ligheder og forskelle imellem de to perioders blood sports og syn på menneskeliv, samt en vurdering af tilskueraspektets betydning. Opgaven skal have et omfang på ca. 15 sider og indeholde et engelsk resumé på linjer. Vedlagt som bilag: Seneca: Epistulae morales, 7, samt dansk oversættelse ved M. Cl. Gertz. Latin engelsk Lyrik i antikken og det Elisabetanske samfund Poesi og den poetiske form fra Ovid til Shakespeare Der ønskes en redegørelse for Ovids forfatterskab med hovedvægten på hans genrevalg. Hertil knyttes en redegørelse, analyse og fortolkning af Ovid: Tristia IV,10 vv I forlængelse heraf gives en gennemgang og næranalyse af Ovids Amores I,1 med særligt fokus på den elegiske form og Ovids beskrivelse af den. Den elegiske form i Amores I,1 skal sammenlignes med formkravene til the Shakespearean sonnet. Ud fra Tristia IV, 10,vv , Amores I.1 og 2-3 selvvalgte Shakespeare-sonetter behandles de poetiske virkemidler i sproget, og det vurderes, hvordan sproget understøtter det poetiske indhold. Vurder, i hvilket omfang Shakespeare er inspireret af Ovid.

16 Latin - Engelsk Antikke myter i engelsk litteratur Redegør for græsk-romerske temaer i Oscar Wildes forfatterskab. Analyser og fortolk Ovid Metamorfoser III, og Oscar Wilde The Picture of Dorian Gray. Diskuter på baggrund af analysen ligheder og forskelle mellem de to tekster og samtidens opfattelse af de to forfatterskaber. Inddrag i diskussionen det engelske bilag. Bilag: Ovid Metamorfoser III, (Loeb). Barbara T. Gates Victorian Suicide: Mad Crimes and Sad Histories, Part 7, Chapter 6: Monsters Of Self-Destruction (Princeton University Press 1988). Omfang: sider. Engelsk latin Kønsroller i Victoriatiden & Antikken Fra Clodia til Victoria: Kvinder og seksualitet. Redegør for kvindernes rolle i senrepublikkens Rom og for den betydning, som Augustus morallove og ægteskabspolitik i den tidlige kejsertid får for kvinderne. I denne del af opgaven kan Horats Ode III,6 inddrages(vedlagt i dansk oversættelse) Analyser Ciceros forsvarstale for Marcus Caelius Rufus med særligt henblik på en fortolkning af behandlingen og beskrivelsen af Clodia i Kapp set i forhold til den generelle holdning til kvinder og deres seksualitet på det tidspunkt, da talen blev holdt. Pespektivér til Victoriatidens England og den victorianske kvindemoral, som den er skildret gennem John Stuart Mill: On the Subjection of Women. Inddrag Rosa Bulwer Lyttonsagen og hendes skrift A Blighted Life med henblik på en forståelse af kvindens rolle i ægteskabet og samfundet. Engelsk - Latin Romersk og elizabethansk tragedie Med udgangspunkt i en redegørelse for romersk og elizabethansk tragedieskrivning gives en analyse og fortolkning af Senecas Thyestes, vers , og selvvalgte uddrag af Shakespeares Titus Andronicus med særligt henblik på de scenografiske virkemidler. Arbejdet med begge tekster skal inddrage sprog, stil og metaforik, og arbejdet med sidstnævnte endvider en kort vurdering af, hvorvidt Titus Andronicus er typisk eller atypisk for Shakespeare. Endelig gives en vurdering af, i hvilket omfang Shakespeare var inspireret af Senecas tragedier, samt af både Senecas og Shakespeares forhold til den klassiske attiske tragedies genrekonventioner. Opgaven skal have et omfang på ca. 15 sider og indeholde et engelsk resumé på linjer. Vedlagt som bilag: Senecas Thyestes, vers med dansk paralleloversættelse ved Leo Hjortsø.

17 Engelsk latin Samfundstænkning I Romersk og senere perspektiv Med udgangspunkt i en redegørelse for hhv. Ciceros og Thomas Mores virke som politikere og samfundstænkere gives en analyse af Cicero: De re publica, II, 64-69, og selvvalgte uddrag af Thomas More: Utopia med særligt henblik på disse utopiers forhold til den politiske virkelighed i deres samtid. På denne baggrund gives endvidere en vurdering af de to utopiers forhold til tidligere og senere politiske utopier. Opgaven skal have et omfang på ca. 15 sider og indeholde et engelsk resumé på linjer. Vedlagt som bilag: Cicero: De re publica, II, med dansk paralleloversættelse ved Per Krarup. Engelsk latin Det latinske sprogs udbredelse med særligt henblik på engelsk From Roman Britain to modern English/Latin i engelsk Redegør for udviklingen af det engelske sprog i hovedtrækkene med udgangspunkt i netartiklen A brief History of the English Language fra Undersøg ordenes etymologi i samme tekst med henblik på at afdække, hvor mange af tekstens gloser, der har basis i latin, hvornår de er kommet ind i sproget, og hvordan de har udviklet sig. Undersøg via Philip Wilkinson: What the Romans did for us, på hvilke punkter romaniseringen af Britannien har haft betydning for livet i England, som det leves i dag. Fokuser herunder særligt på, hvordan denne påvirkning har sat sig spor i sproget, fx i stednavne i England i dag. I forlængelse heraf undersøges tre af de latinske breve, der er fundet i Vindolanda ved Hadrians mur. Brevene skal gennemgås, analyseres og sættes ind i en større indholdsmæssig sammenhæng. De skal særligt undersøges med henblik på at karakterisere det latinske sprog, der blev talt og skrevet i England i Romertiden, samt afdække, om det anvendte ordforråd stadig findes i det engelske sprog. Afslutningsvis ønskes opgaven sammenfattet til en vurdering af, hvilken grad romaniseringen af Britannien har sat sig spor i engelsk i dag. Latin historie Politik i antikkens Rom Catilina-helt eller skurk Der ønskes en redgørelse for Steven Saylors beskrivelse og opfattelse af Catilina i romanen Catilinas Gåde, oversat af Kirsten Nielsen, Husets Forlag, Århus 2007 med særlig inddragelse af ss , 109 nederst-126 samt 459 nederst- 472.

18 I tilknytning hertil ønskes en analyse af Steven Taylors anvendelse af det antikke kildemateriale, herunder særligt en kildekritisk analyse af Sallust: Catilina 5, 1-8, Cicero: For Caelius og Vergil Aeneis VIII, Med inddragelse af den latinske originaltekst analyseres Ciceros opfattelse af Catilina videre ud fra en næranalyse af de retoriske virkemidler, som Cicero anvender i sin tekst. Betydningen af den catalinariske sammensværgelse i Ciceros politiske liv diskuteres med støtte bl.a. i ss af Sven Helles indledning Om Cicero og hans politik i Cicero: De phillipiske taler 2(Kommentar). Afslutningsvis ønskes en vurdering af, om Steven Taylors skildring af Catilina i romanen Catilinas Gåde kan berettiges eller udelukkende er fiktiv. Latin historie Den romerske hær i senrepublikken Med udgangspunkt i Erik Christiansen, Romerrigets historie (Århus Universitetsforlag 2007), s , ønskes en redegørelse for den politiske udvikling i Romerriget fra Gracchus død i 121 f.kr. til Cæsar lader sig udråbe til diktator for livstid i 46 f.kr., herunder Marius militærreformer og de politiske partidannelser. Giv herefter en analyse, herunder en kildevurdering, af Julius Cæsar, De bello Gallico, 1. bog kap , med henblik på at bestemme Cæsars hensigt med erobringen af Gallien. Til sidst ønskes en vurdering af felttogets og hærens betydning for Cæsars senere magtposition. Inddrag i den forbindelse en eller flere moderne historieopfattelser. Bilag Gajus Julius Caesar, C. Iulii Caesaris Commentarii rerum gestarum - Vol. I Bellum Gallicum, liber primus 33-35, ed. Wolfgang Hering, B.G. Teubner Verlagsgesellschaft, Leipzig Latin historie Romenes syn på sig selv som erobrere og Manifest destiny Ret til erobring: USA og Romerriget Med udgangspunkt i Karl-Johann Hemmersam & Kirsten Kristoffersen: USA før borgerkrigen, Munkgaards Forlag, København 1978 ss ønskes en redegørelse for de politiske ekspansionstanker i USA efter optagelsen af Texas i unionen i 1845, herunder sammenbindingen af landområdet fra Atlanterhavet til Stillehavet. I forbindelse hermed ønskes en kildekritisk analyse af begrebet Manifest Destiny, som det præsenteres af John L. O Sullivan i artklen Annexation, The United States Magazine and Democratic Review 17(July 1845), anglais u-paris10. Fr/IMG/doc/O Sullivan Manifest Destiny.doc, herunder særligt afsnittene 2-8 fra Texas is now ours til among ourselves to say it nay Begrebet Manifest Destiny sammenlignes med romernes opfattelse af deres ret til at være den altdominerende Middelhavsmagt, som det bl.a. beskrives hos Vergil i Æneiden. Som del af dette afsnit af opgaven ønskes en særlig redegørelse, analyse og fortolkning af Vergil: Aeneis VI, Andre dele af værket kan inddrages. På basis heraf ønskes en vurdering af romernes selvforståelse som magtfaktor. Ud fra Peter Ørsted: Romerne, ss ønskes endvidere en vurdering af ekspansionens årsagsmæssige baggrund og be-

19 tydning for sikringen af Pax Romana. Som perspektivering kan USA s rolle i verden i dag inddrages. Latin - Historie Redegør for forholdene omkring Italien som nation ved Mussolinis magtovertagelse. Augustus Res Gestae stk. 26, 34 og 35 (Bilag 1), samt relevante dele af billedsproget på Augustus Ara Pacis analyseres og fortolkes med fokus på Augustus selviscenesættelse. Diskutér og vurdér, hvordan myten om Augustus indgår i Mussolinis bestræbelser på at gøre Italien til en nation. Inddrag gerne vedlagte italienske frimærker udgivet i anledningen af 2000-året for Augustus fødsel 23. sept (Bilag 2). Latin - religion Kristendommen i Rom Giv en redegørelse for kristendommens udbredelse i Romerriget gennem 1. og 2. årh. På basis af en analyse og fortolkning af Plinius Secundus X, 96 og uddrag af NT efter eget valg ønskes en diskussion af forholdet mellem religion og politik og en vurdering af romernes opfattelse af de kristne. Omfang ca. 15 sider

Kompendium til Antik Kultur

Kompendium til Antik Kultur 1 Tortzen, Chr. Gorm; Schwartz, Adam; Mejer, Jørgen: Titelblad 1 Kilde: 2017 2 Tortzen, Chr. Gorm: Semesterplan. Antik kultur 3 Kilde: Semesterplan 2005 3 Tortzen, Chr. Gorm: Den klassiske tradition. Den

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

Studieretningsprojekter med de klassiske fag 2011/12

Studieretningsprojekter med de klassiske fag 2011/12 Studieretningsprojekter med de klassiske fag 2011/12 GR og DA Med udgangspunkt i en redegørelse for de væsentligste elementer i Aristoteles definition af tragedien skal du analysere og fortolke Aristoteles

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) VUF - Voksenuddannelsescenter Frederiksberg stx

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 12 Institution VUF Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) hfe Oldtidskundskab C Tommy Thambour (TTP) Hold

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Efterår 2015/Forår 2016 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer STX Oldtidskundskab C Line Sakariasen - LN Hold 3.i Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2013-2014 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Oldtidskundskab C Gertrud Pagh Jensen (GP) 3e old Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/stx /gsk/gif/fagpakke/hf+ Fag og niveau Fagbetegnelsen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2015-2016 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Oldtidskundskab C Gertrud Pagh Jensen (GP) 3b old Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag.

Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Kære selvstuderende i: Oldtidskundskab niveau C Herunder ser du et forslag til materiale, der kan udgøre dit eksaminationsgrundlag. Jeg træffes i tidsrummet: daglig På mailadressen: rz@kvuc.dk Eller telefonnr.:

Læs mere

Kære Selvstuderende i: Oldtidskundskab C. Herunder ser du det materiale der udgør dit eksaminationsgrundlag. Jeg kan kontaktes på mail:

Kære Selvstuderende i: Oldtidskundskab C. Herunder ser du det materiale der udgør dit eksaminationsgrundlag. Jeg kan kontaktes på mail: Kære Selvstuderende i: Oldtidskundskab C Herunder ser du det materiale der udgør dit eksaminationsgrundlag. Jeg kan kontaktes på mail: rz@kvuc.dk Med venlig hilsen Rasmus Zoffmann 1 Eksaminationsgrundlag

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2015-2016 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Oldtidskundskab C Gertrud Pagh Jensen (GP) 2c old Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

ANTIK - RECEPTION Forår 2006 Modul 2, emne 2

ANTIK - RECEPTION Forår 2006 Modul 2, emne 2 FORFATNINGSDISKUSSIONEN Styreformer gennem tiderne. Fra Herodot til moderne forfatninger. 1 Deltagende fag : Historie og old, evt. AT-forløb (historie har jo "et ben" i både hum. og samf-fakulteterne),

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - VoksenUddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Årstid/årstal Institution Uddannelse Hf/hfe/hhx/htx/st x/gsk/gif/fagpakke/hf+ Fag og niveau Fagbetegnelsen

Læs mere

Projektforløb i oldtidskundskab

Projektforløb i oldtidskundskab Projektforløb i oldtidskundskab Læreplanen om projektforløb 3.2 Arbejdsformer 2017 Desuden indgår der mindst et projektpræget forløb, hvor eleverne arbejder med bestemte problemstillinger og perspektiver

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2013-2014 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Oldtidskundskab C Gertrud Pagh Jensen (GP) 2c old Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2012-13 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Oldtidskundskab C Gertrud Pagh Jensen (GP) 2d ol Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse per 1. maj 2012 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau

Undervisningsbeskrivelse per 1. maj 2012 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Undervisningsbeskrivelse per 1. maj 2012 Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution Thisted Gymnasium og HF Uddannelse Stx Fag og niveau Latin A Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse 2t olc. Termin August 2015 juni 2016. Uddannelse. Mette Lindemann Pedersen (MP)

Undervisningsbeskrivelse 2t olc. Termin August 2015 juni 2016. Uddannelse. Mette Lindemann Pedersen (MP) Undervisningsbeskrivelse 2t olc Termin August 2015 juni 2016 5Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Oldtidskundskab C Mette Lindemann Pedersen (MP) 2t ol Oversigt over

Læs mere

Studieretningsprojekter med de klassiske fag 2010-11 Opgaveformuleringer

Studieretningsprojekter med de klassiske fag 2010-11 Opgaveformuleringer Studieretningsprojekter med de klassiske fag 2010-11 Opgaveformuleringer Græsk dansk Med udgangspunkt i Karsten Friis Johansen Den europæiske filosofis historie 1991 side 224-238 ønskes en redegørelse

Læs mere

Arne Mørch: Samarbejde mellem oldtidskundskab og religion

Arne Mørch: Samarbejde mellem oldtidskundskab og religion Arne Mørch: Samarbejde mellem oldtidskundskab og religion Oldtidskundskab: I læreplanen for oldtidskundskab står der blandt andet, at eleverne skal kunne: analysere og fortolke oversatte græske og romerske

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 2013 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Stx Oldtidskundskab c TP 3b Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel 1 Titel 2 Titel

Læs mere

Heltebilleder af Daisy Nørtoft Jensen Formål Materiale A) Basistekster: Homer :

Heltebilleder af Daisy Nørtoft Jensen Formål Materiale A) Basistekster: Homer : Heltebilleder af Daisy Nørtoft Jensen Formål Litterære afbildninger af helte og heltinder kan anskues som en indikator for de værdier og samfundsnormer, som er hersker på den tid, hvori litteraturen er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2014-2015 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Oldtidskundskab C Gertrud Pagh Jensen (GP) 3b old Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2014-2015 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Oldtidskundskab C Gertrud Pagh Jensen (GP) 3a old Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 2013 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Stx Oldtidskundskab c TP 3a Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel 1 Titel 2 Titel

Læs mere

Paradigmatiske eksempler - Græsk C

Paradigmatiske eksempler - Græsk C Paradigmatiske eksempler - Græsk C Her følger de paradigmatiske eksempler, som fandtes i vejledningen for Græsk C fra 2007. 1: Sokrates vismand eller original 2: Uddannelse og dannelse i et kritisk lys

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2013-2014 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Oldtidskundskab C Gertrud Pagh Jensen (GP) 2f old Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Sommereksamen 2014 VUF VoksenUddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

Grækenland i antikken

Grækenland i antikken Historiefaget.dk: Grækenland i antikken Grækenland i antikken Det gamle Grækenlands historie opdeles i tre perioder. Den arkaiske periode fra ca. 800-500 f.v.t. Den klassiske periode ca. 500-300 f.v.t.

Læs mere

Antikken i Europæisk Litteratur

Antikken i Europæisk Litteratur 1 NN: Reception 1 Kilde: The Oxford Classical Dictionary Oxford University Press, 2003 ISBN: 0198606419 2 Iser, Wolfgang: Tekstens appelstruktur 2 Kilde: Værk og læser: En antologi om receptionsforskning

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2012-13 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold stx Oldtidskundskab C Gertrud Pagh Jensen (GP) 3m old Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Fra årsplan til emneudtrækning

Fra årsplan til emneudtrækning Fra årsplan til emneudtrækning Tema Problemstilling Tekster/andre udtryksformer Udvalgte Færdighedsog vidensmål Bibelske fortællinger/lig- nelser Hvad er lignelser og hvad kendetegner denne udtryksform?

Læs mere

Metoder i oldtidskundskab, græsk og latin

Metoder i oldtidskundskab, græsk og latin Metoder i oldtidskundskab, græsk og latin Af Line Overmark Juul og Anna Mohr Larsen, Ribe Katedralskole 2019 Oldtidskundskabs genstandsområde og materialer I oldtidskundskab beskæftiger vi os med den antikke

Læs mere

Antikken i europæisk litteratur

Antikken i europæisk litteratur 1 NN: "Reception" 1 Kilde: The Oxford Classical Dictionary Oxford University Press, 2003 ISBN: 0198606419 2 Iser, Wolfgang: "Tekstens appelstruktur" 2 Kilde: Værk og læser: En antologi om receptionsforskning

Læs mere

Innovativ pædagogik og didaktik i de klassiske fag

Innovativ pædagogik og didaktik i de klassiske fag Innovativ pædagogik og didaktik i de klassiske fag Det formelle forpligtende læreplanen for stx, kap 1 stk 4 ( Uddannelsen skal tillige udvikle elevernes kreative og innovative evner og deres kritiske

Læs mere

Forsøgslæreplan for græsk A - stx, marts 2014

Forsøgslæreplan for græsk A - stx, marts 2014 Bilag 26 Forsøgslæreplan for græsk A - stx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Græsk er et sprog- og kulturfag, der omhandler antikken som grundlag for europæisk kultur. Faget beskæftiger

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Skoleåret 2013 / 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Teknisk Gymnasium, Esbjerg HTX Dansk A Lærer(e)

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Efterår 2015/Forår 2016 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer STX Oldtidskundskab C Line Sakariasen - LN Hold 3.d Oversigt over gennemførte undervisningsforløb

Læs mere

Studieplan for RUC studerende: 1½ årigt sidefag i Oldtidskundskab på Saxo Instituttets Afdeling for Græsk & Latin 1

Studieplan for RUC studerende: 1½ årigt sidefag i Oldtidskundskab på Saxo Instituttets Afdeling for Græsk & Latin 1 Studieplan for RUC studerende: 1½ årigt sidefag i Oldtidskundskab på Saxo Instituttets Afdeling for Græsk & Latin 1. Indledende bemærkninger 1. Det faglige opsyn med denne studieplan udøves af Studienævnet

Læs mere

Bog 1. Indledningen Hvad var anledningen til, at Sokrates denne dag var i Piræus? Hvem var Sokrates sammen med denne dag?

Bog 1. Indledningen Hvad var anledningen til, at Sokrates denne dag var i Piræus? Hvem var Sokrates sammen med denne dag? Arbejdsspørgsmål til Staten af Platon side 1 Anvendt udgave Spørgsmålene nedenfor henviser til: Platon, Staten, Platonselskabets Skriftserie, Oversat af Otto Voss med et essay af Egil A. Wyller, Museum

Læs mere

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard 23467600 idf@km.

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard 23467600 idf@km. Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg Fra skoleåret 2015/2016 har kulturfagene samfundsfag, historie og kristendomskundskab fået ny prøveform med selvvalgt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2016 Institution HF & VUC København Syd Uddannelse Fag og niveau Lærere Hold hfe Historie B Nina

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin Juni 2013 Institution Favrskov Gymnasium Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Stx Oldtidskundskab c TP 2c Oversigt over gennemførte undervisningsforløb Titel 1 Titel 2 Titel

Læs mere

Forslag til spørgeark:

Forslag til spørgeark: Forslag til spørgeark: Tekst 1 : FAIDON linieangivelse 1. Hvad er dialogens situation? 2. Hvad er det for en holdning til døden, Sokrates vil forsvare? 3. Mener han, det går alle mennesker ens efter døden?

Læs mere

Alkestis af Euripides TILBUDSPRIS frem til 1/2-2016. 1. udgave, 2010. Hurt igt overblik En nutidig oversættelse af Euripides ældste bevarede drama.

Alkestis af Euripides TILBUDSPRIS frem til 1/2-2016. 1. udgave, 2010. Hurt igt overblik En nutidig oversættelse af Euripides ældste bevarede drama. Oldtidskundskab Alkestis af Euripides TILBUDSPRIS frem til 1/2-2016. 1. udgave, 2010 ISBN 13 9788761625984 Forfatter(e) Niels Jørgen Green-Pedersen En nutidig oversættelse af Euripides ældste bevarede

Læs mere

Spørgsmål reflektion og fordybelse

Spørgsmål reflektion og fordybelse I dag kender stort set alle Grækenland for den dybe økonomiske krise, som landet nu befinder sig i. Mange har også viden om Grækenland fra ferierejser. Grækenland er et forholdsvis nyt land. Grækenland

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold VUF - VoksenUddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

METODER I FAGENE. - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an?

METODER I FAGENE. - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an? METODER I FAGENE Hvad er en metode? - Den fremgangsmåde der bruges i fagene hvordan man griber tingene an? - Hvordan man går frem i arbejdet med sin genstand (historisk situation, roman, osv.) Hvad er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 2b hi

Undervisningsbeskrivelse for: 2b hi Undervisningsbeskrivelse for: 2b hi Fag: Historie A, STX Niveau: A Institution: Marie Kruses Skole (207004) Hold: 1b Termin: Uddannelse: STX Lærer(e): Jens Melvej Christensen (JC) Forløboversigt (8): 1

Læs mere

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer Hold Sommereksamen 2014 VUF VoksenUddannelsescenter Frederiksberg

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2013. Institution Teknisk Gymnasium Skive Tekniske Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Idehistorie

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser

Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 2013 VUF,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Sommer 2019 Institution Marie Kruse Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Engelsk A Jens Christensen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 1fic14e 0813 Filosofi C, VAF

Undervisningsbeskrivelse for: 1fic14e 0813 Filosofi C, VAF Undervisningsbeskrivelse for: 1fic14e 0813 Filosofi C, VAF Fag: Filosofi C, VAF Niveau: C Institution: HF og VUC Fredericia (607247) Hold: Filosofi C Termin: Juni 2014 Uddannelse: Valgfags Bek. Lærer(e):

Læs mere

Velkommen. Innovation de klassiske fag Klassikerforeningen 8. marts 2018 Charlotte Straby Tranberg

Velkommen. Innovation de klassiske fag Klassikerforeningen 8. marts 2018 Charlotte Straby Tranberg Velkommen Innovation de klassiske fag Klassikerforeningen 8. marts 2018 Charlotte Straby Tranberg Målet med kurset i dag Begrebsafklaring Projektet Avitae Innovation og reformen Design To Improve Life

Læs mere

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret)

Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret) STUDIEPLAN ENGELSK: 10. klasse (2 ugentlige timer = 51,75 timer) Emne og omfang: Steiner-HF Kompetencer og læringsmål: Grammatik og tale øves (løbende igennem hele skoleåret) Løbende og efter behov dykkes

Læs mere

Målet med kurset er, at den studerende opnår:

Målet med kurset er, at den studerende opnår: Fagmodulkursus 1: Filosofi- og Videnskabshistorie indtil 1600 Om kurset Uddannelse Aktivitetstype Undervisningssprog Tilmelding Studiemæssige forudsætninger Fremmedsproglige forudsætninger Målbeskrivelse

Læs mere

Det Moderne Danmark. E

Det Moderne Danmark. E 1: Hvilket studium er du optaget på: politik, administration og samfundsfag 45 17,4% erhvervsjura 15 5,8% erhvervsøkonomi 40 15,5% historie 15 5,8% Jura 40 15,5% samfundsøkonomi 7 2,7% socialrådgivning

Læs mere

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen Historisk Bibliotek Jesper Carlsen Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Jesper Carlsen Redaktør: Thomas Meloni Rønn Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars Groth Læs mere om serien

Læs mere

KØBENHAVN. skildret af danske forfattere. En antologi redigeret af OLE LARSEN CARIT ANDERSENS FORLAG

KØBENHAVN. skildret af danske forfattere. En antologi redigeret af OLE LARSEN CARIT ANDERSENS FORLAG KØBENHAVN skildret af danske forfattere En antologi redigeret af OLE LARSEN CARIT ANDERSENS FORLAG Indhold Rastnus Ny er up: Danmark i Compendium*) 9 Fra»Kjøbenhavns Beskrivelse«, 1800 Jacob Paludan: Midnatsjunglen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi

Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi Fag: Historie A, STX Niveau: A Institution: Marie Kruses Skole (207004) Hold: 1s Termin: Juni 2014 Uddannelse: STX Lærer(e): Anders Lytzen Lassen (AL) Forløboversigt

Læs mere

KØN I HISTORIEN. Agnes S. Arnórsdóttir og Jens A. Krasilnikoff. Redigeret af. Aar h u s Uni v e r sit e t s forl a g

KØN I HISTORIEN. Agnes S. Arnórsdóttir og Jens A. Krasilnikoff. Redigeret af. Aar h u s Uni v e r sit e t s forl a g KØN I HISTORIEN Redigeret af Agnes S. Arnórsdóttir og Jens A. Krasilnikoff Aar h u s Uni v e r sit e t s forl a g Køn i historien Køn i historien Redigeret af Agnes S. Arnórsdóttir & Jens A. Krasilnikoff

Læs mere

FIP religion - skriftlighed - gruppearbejde

FIP religion - skriftlighed - gruppearbejde FIP religion - skriftlighed - gruppearbejde kortlink.dk/q48e Øvelse 1 - SRP: Kommenter/forbedr opgaveformuleringerne eller brug overskriften/emnet og lav et udkast til opgaveformuleringer, der passer til

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

Dansk A - toårigt hf, juni 2010

Dansk A - toårigt hf, juni 2010 Dansk A - toårigt hf, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. I arbejdet med dansk sprog og dansksprogede tekster i en mangfoldighed af

Læs mere

Sparta og Athen. Sparta. Vidste du, at... Vidste du, at... Athen. Fakta. Historiefaget.dk: Sparta og Athen. Side 1 af 5

Sparta og Athen. Sparta. Vidste du, at... Vidste du, at... Athen. Fakta. Historiefaget.dk: Sparta og Athen. Side 1 af 5 Historiefaget.dk: Sparta og Athen Sparta og Athen I antikkens Grækenland grundlagde man som følge af bl.a. den græske geografi fra ca. 800 f.v.t. en række bystater. Bystaterne var ofte i indbyrdes konkurrence,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/ juni 2014 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Filosofi C Marianne

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2011- juni 2012 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns Tekniske Gymnasium, Sukkertoppen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau VUC Skive-Viborg Hfe Historie B - nethold Lærer(e) Peter

Læs mere

Græske forfattere Normalsideangivelser: 1 ns = 1300 bogstaver (talt uden mellemrum)

Græske forfattere Normalsideangivelser: 1 ns = 1300 bogstaver (talt uden mellemrum) Græske forfattere Normalsideangivelser: 1 ns = 1300 bogstaver (talt uden mellemrum) Aeschines 1. bog 6 2. bog 62 ns 3. bog 9 Andokides 1. tale 51 ns 2. tale 10 ns 3. tale 1 4. tale 15 ns Antifon 1. tale

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

Forsøgslæreplan for latin A stx, marts 2014

Forsøgslæreplan for latin A stx, marts 2014 Bilag 33 Forsøgslæreplan for latin A stx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Latin er et sprog- og kulturfag. På grundlag af væsentlige latinske tekster og romerskarkæologisk materiale beskæftiger

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Vejledning til arbejde bogen Monster.

Vejledning til arbejde bogen Monster. Vejledning til arbejde bogen Monster. Monster, Patrick Ness, Gyldendal, 2015 Dansk 7. 10. klasse Kompetence og læringsmål Der arbejdes med Kompetenceområdet Fortolkning og derunder færdigheds- og vidensmålene

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi

Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi Undervisningsbeskrivelse for: 2s hi Fag: Historie A, STX Niveau: A Institution: Marie Kruses Skole (207004) Hold: 2.s Termin: Juni 2016 Uddannelse: STX Lærer(e): Anders Lytzen Lassen (AL) Forløbsoversigt

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag:Historie Klasse: 4A Lærer: CA Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag:Historie Klasse: 4A Lærer: CA Fagområde/ emne Hvor blev børnene af? August - September Kunne beskrive børns vilkår fra 1800 tallet til i dag Kunne opstille et slægtstræ Enkeltmandsopgaver r internet s. 3-19 IT Samtale og skriftligt arbejde Et lille

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin August 2012- juni 2013 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns Tekniske Gymnasium, Sukkertoppen

Læs mere

studieordninger-knyttet-til-faellesreglerne-fra-2012/

studieordninger-knyttet-til-faellesreglerne-fra-2012/ Kursus 1: Filosofi- og Videnskabshistorie indtil 1600 Om kurset Fag Hjemmeside Fagmodul i Filosofi og Videnskabsteori Http://www.ruc.dk/om-universitetet/organisation/regelsamling/uddannelse/ studieordninger-knyttet-til-faellesreglerne-fra-2012/

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin december 2017 Institution VUC Lyngby [407] Uddannelse Hf enkeltfag Fag og niveau Filosofi Filosofi C bilag

Læs mere

Kristendom delmål 3. kl.

Kristendom delmål 3. kl. Kristendom delmål 3. kl. Livsfilosofi og etik tale med om almene tilværelsesspørgsmål med brug af enkle faglige begreber og med en begyndende bevidsthed om det religiøse sprog samtale om og forholde sig

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse for: 2m hi

Undervisningsbeskrivelse for: 2m hi Undervisningsbeskrivelse for: 2m hi Fag: Historie A, STX Niveau: A Institution: Marie Kruses Skole (207004) Hold: 1m Termin: Juni 2015 Uddannelse: STX Lærer(e): Jens Melvej Christensen (JC) Forløbsoversigt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2011/12 Institution VUC Holstebro/Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf Religion C Camilla

Læs mere

Oplæsning. 1 Ringgaard, Dan: "Hvad litteratur kan" 1 Kilde: Litteratur Aarhus Universitet, 2014 ISBN: 9788771243833

Oplæsning. 1 Ringgaard, Dan: Hvad litteratur kan 1 Kilde: Litteratur Aarhus Universitet, 2014 ISBN: 9788771243833 1 Ringgaard, Dan: "Hvad litteratur kan" 1 Kilde: Litteratur Aarhus Universitet, 2014 ISBN: 9788771243833 2 Møllehave, Johannes: "Samvittighed sort som blæk" 5 Kilde: På myrens fodsti. Erindringsglimt Lindhardt

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Termin 2015 /2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HTX Gastro-science, Hotel- og Restaurantskolen København HTX Dansk A Rune Veigert & Nikoline Holm Braüner 1.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-Juni 2015 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HF Dansk A Søren Graae Rasmussen,

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 3. årgang 2013 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

1. Find skulpturen. Danserindebrønden

1. Find skulpturen. Danserindebrønden 1. Find skulpturen Danserindebrønden Mindre børn skal følges og vejledes af en voksen Opgaverne vil føre jer rundt på museet I skal også op på museets 1. sal Den finder du ved at gå op ad trappen i museumsbutikken

Læs mere

præsenterer OTTO MORTENSEN

præsenterer OTTO MORTENSEN T R I O E N S A M K L A N G præsenterer OTTO MORTENSEN 1907 1986 Som komponist, pædagog, dirigent, pianist og musikvidenskabelig forsker. I Sang / Musik Fortælling og Billeder Hvilken betydning har Otto

Læs mere

Årsplan 7/8. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17

Årsplan 7/8. Klasse Dansk Skoleåret 2016/17 Læsetræning og forberedelse til Lejrskole på Bornholm Uge 32-37 Lektioner 1.forløb Uge 32-37 26 lektioner Eleven kan styre og regulere sin læseproces og diskutere teksters betydning i deres kontekst. Eleven

Læs mere

Oldtidens egypten Peter Frederiksen m.fl : Grundbog til historie Verdenshistorien indtil 1750, s.

Oldtidens egypten Peter Frederiksen m.fl : Grundbog til historie Verdenshistorien indtil 1750, s. Oldtidens egypten Peter Frederiksen m.fl : Grundbog til historie Verdenshistorien indtil 1750, s. 1. Hvilken betegnelse anvendes for den kulturkreds som oldtidens Egypten er en del af 2. Hvad var grundlaget

Læs mere

Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen

Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen Studieretningsprojekter i matematik og dansk? v/ Morten Overgård Nielsen Kilde: Den store danske encyklopædi reto rik Men det er, som Aristoteles også fremhæver, ikke ligegyldigt, om man siger tingene

Læs mere

Etik på grænsen mellem filosofi og sociologi

Etik på grænsen mellem filosofi og sociologi Etik på grænsen mellem filosofi og sociologi Formålet med kurset er at skærpe den studerendes evne til at betragte sociologiske problemstillinger og sociologien i det hele taget i et etisk perspektiv.

Læs mere

1 Indledning. Erkendelsesteori er spørgsmålet om, hvor sikker menneskelig viden er.

1 Indledning. Erkendelsesteori er spørgsmålet om, hvor sikker menneskelig viden er. Indhold Forord 7 1. Indledning 9 2. Filosofi og kristendom 13 3. Før-sokratikerne og Sokrates 18 4. Platon 21 5. Aristoteles 24 6. Augustin 26 7. Thomas Aquinas 30 8. Martin Luther 32 9. 30-årskrigen 34

Læs mere

Studieleder: Undervisningsadjunkt, mag.art. & cand.mag. Peter Busch-Larsen.

Studieleder: Undervisningsadjunkt, mag.art. & cand.mag. Peter Busch-Larsen. Idéhistorie Studieleder: Undervisningsadjunkt, mag.art. & cand.mag. Peter Busch-Larsen. Vor opfattelse af os selv og vore omgivelser er i vid udstrækning historisk betinget. Uden at vi altid ved af det,

Læs mere