Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation"

Transkript

1 Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation Regeringen, kommunerne og regionerne har vedtaget en fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, der har som målsætning at digitalisere kommunikationen mellem borgere, virksomheder og myndigheder. Målsætningen i forhold til borgerne er, at 80 % af kommunikationen i 2015 skal foregå digitalt via selvbetjening og digital post på de områder, som omfattes af lov om obligatorisk selvbetjening og post. For virksomheder skal kommunikationen foregå digitalt fra 2013, når den nødvendige lovgivning og de digitale løsninger er på plads. For borgerne betyder det, at det frem mod 2015 bliver obligatorisk at bruge digitale løsninger på en række områder, når de skal kommunikere skriftligt med de offentlige myndigheder. Det vil foregå i etaper med omtanke for de målgrupper, der har brug for lidt mere tid til at vænne sig til det nye. For virksomheder vil det være tilfældet fra Borgerne og virksomheder skal fremover betjene sig selv på nettet, når de skal foretage en ansøgning, anmeldelse eller indberetning. Ligeledes får borgerne en digital postkasse, hvor de fra 1. november 2014 vil modtage breve fra de offentlige myndigheder. For virksomheder vil den digitale postkasse være obligatorisk inden udgangen af Overgangen til digital kommunikation mellem borgere, virksomheder og myndigheder er et opgør med papirbreve og blanketter, men betyder ikke et opgør med borgernes muligheder for at få hjælp og vejledning i deres sager med det offentlige. Der vil blive taget hånd om de borgere 1 og virksomheder, som har brug for hjælp til digital selvbetjening eller som ikke har mulighed for at bruge digital kommunikation. Indsatsen rettet mod at sikre hjælp og understøttende initiativer er målrettet fem konkrete indsatsområder: 1. Hjælp og vejledning ved personligt fremmøde (om medbetjening mv.) 2. Betjening på anden vis på grund af særlige behov 3. Kompetenceudvikling af særlige målgrupper, primært it-svage (biblioteker, oplysningsforbund, frivillige organisationer) 4. Hjælp over telefonen (initiativet om fællesoffentlig support mv.) 5. Bedre hjælp og løsninger online (om modernisering af Borger.dk, Virk.dk, digital fuldmagt, digital post, NemID, mv) Denne hjælpeplan beskriver overordnet hjælpeindsatserne til borgerne, med særligt fokus på den it-svage borger og hjælp til borgeren med særlige behov. Hjælpeplanen er en del af programmet for digital kommunikation, som samler 1 Med borgere menes også de borgere, der er på vej til at oprette en virksomhed.

2 indsatsen relateret til økonomi, kommunikation, lovgivning, implementering og hjælp i forhold til overgangen til fuld digital kommunikation mellem borgere og myndigheder. To af initiativerne i programmet retter sig også mod hjælp til borgerne: Side 2 af 11 En fællesoffentlig kommunikationsindsats over for borgerne i samarbejde med de relevante myndigheder. Den skal indeholde overordnede budskaber om overgangen til digital kommunikation samt konkret information om de digitale muligheder og de enkelte løsninger. Budskabet skal bidrage til, at borgernes kommunikation med det offentlige flyttes fra analoge til digitale kanaler. Ligeledes vil denne indsats indeholde en myndighedsrettet del, som vil understøtte, at myndighederne klæder deres medarbejdere på, så de er klar på at vejlede og hjælpe borgerne En forpligtende udviklingsvejledning, som skal sikre, at de nye selvbetjeningsløsninger, der i de kommende år gøres obligatoriske, også lever op til høje krav om brugervenlighed og tilgængelighed. Det er et væsentligt element, at alle selvbetjeningsløsninger der gøres obligatoriske, vurderes klar efter kriterierne for brugervenlighed og tilgængelighed. Alle tre indsatser, hjælpeplanen, fællesoffentlig kommunikationsindsats og forpligtende udviklingsvejledning, er indbyrdes afhængige for at nå målsætningen om 80 % digital kommunikation i forhold til borgerne. Hjælpeindsatsen tilrettelægges på baggrund af den allerede opnåede viden om målgrupper, bl.a. Mindlabs arbejde, Digitaliseringsstyrelsens analyse om motivationsfaktorer blandt it-svage samt Borger.dk s personas. Ligeledes vil hjælpeindsatsen frem mod 2015 løbende blive evalueret og tilpasset på baggrund af nye erfaringer. Ad 1. Hjælp og vejledning ved personligt fremmøde Parterne bag digitaliseringsstrategien er enige om, at de borgere, som ikke kan eller har svært ved at bruge de digitale kanaler, skal have den fornødne hjælp til at klare kommunikationen med offentlige myndigheder. Det samme gælder de borgere, der i en overgangsperiode skal vænnes til digital kommunikation med det offentlige. Derfor vil borgerne ligesom i dag kunne henvende sig og få hjælp og vejledning hos de relevante offentlige myndigheder, i borgerservicecentre eller på bibliotekerne. Denne hjælp til digital selvbetjening ligger i forlængelse af den almindelige vejledningsopgave, jf. Forvaltningsloven 7, overfor borgerne, som de kommunale borgerservicecentre og andre offentlige myndigheder i forvejen varetager. Ligeledes vil befolkningen i mange tilfælde kunne få hjælp i form af henvisning til rette myndighed og vejledning, men ikke decideret medbetjening, ved de frivillige organisationer samt oplysningsforbundene.

3 Medbetjening I økonomiaftalen for 2012 indgået mellem stat og kommuner er det aftalt, at kommunerne vil sikre den nødvendige hjælp og støtte til de borgere, som ikke er i stand til at benytte de digitale løsninger. Dette gælder for hjælp og vejledning på de kommunale områder. Side 3 af 11 En borger kan møde op i borgerservicecentret eller på biblioteket og få en medarbejder til at hjælpe ved en computer på stedet, dvs. få vist hvor man finder selvbetjeningsløsningen og kommer i gang med den. Mange borgerservicecentre vil have dedikerede medarbejdere (floorwalkers/digitale ambassadører) til at hjælpe borgere, som får brug for det. Disse medarbejdere er uddannet med speciale i at hjælpe borgerne med digitale selvbetjeningsløsninger via KLs kursuskoncept Digitale Ambassadører. Borgere vil i borgerservicecentret eller på bibliotekerne udover at få hjælp til de kommunale løsninger også kunne få hjælp til at komme i gang med digital post, NemID og andre kommunale og fællesoffentlige løsninger. Ligeledes vil der være offentligt tilgængelige computere i borgerservicecentre samt på bibliotekerne. Dette vil særligt hjælpe de borgere, der ikke har adgang til computer i eget hjem. Erhvervsstyrelsen har indgået et samarbejde med Kulturstyrelsen med det formål at understøtte etablering af hjælp til mindre it-parate virksomheder eller borgere på vej til at oprette en virksomhed i biblioteker, i udgangspunktet i en overgangsperiode på to år. Bibliotekernes it-formidlere bliver vejledt af Erhvervsstyrelsen til at kunne hjælpe mindre virksomheder med at tilgå centrale digitale løsninger. I forhold til selvbetjening på det statslige og regionale område vil de enkelte myndigheder for egne løsninger tilsvarende være ansvarlige for at sikre den nødvendige hjælp og støtte til at foretage en betjening af borgerne, der har brug for hjælp. For at sikre at borgerne har en samlet indgang til det offentlige, har de kommunale borgerservicecentre og biblioteker en almindelig vejledningsforpligtigelse overfor borgerne, hvorimod faglig vejledning ydes i den relevante myndighed. Dette indebærer, at en borger, der f.eks. henvender sig i borgerservice med et spørgsmål angående et teknisk skattespørgsmål, vil kunne forvente at blive henvist til det relevante skattecenter. (Se mere om onlineoversigt, som understøtter denne henvisning i afsnit 5).

4 Side 4 af 11 Initiativer: 1. Medbetjening i borgerservicecentret og bibliotekerne (KL) - Hjælp til borgerne for at komme i gang med fællesoffentlige infrastrukturelementer, såsom NemID, Digital Post, Fuldmagtsløsning, Borger.dk Min Side - Computere til rådighed i borgerservicecentret og biblioteket - Udbredelsesplan for KLs Digitale Ambassadører til kommunerne 2. It-hjælp til mindre virksomheder på bibliotekerne (Erhvervsstyrelsen) Ad 2. Betjening på anden vis på grund af særlige behov Når der konkret foreligger særlige forhold, skal den offentlige myndighed anvise og hjælpe borgeren en anden måde at ansøge, anmelde eller indberette på end digitalt. Dermed kan den offentlige myndighed fravige kravet om digital selvbetjening for borgere, der enten ikke kan eller må forventes ikke at kunne kommunikere digitalt med det offentlige. Særlige forhold kan også være begrundet i forvaltningsmæssige hensyn eller andre administrative krav og ikke begrundet i den enkelte borgers manglende evne til at indberette digitalt. Disse særlige forhold vurderes af den enkelte offentlige myndighed. Muligheden for at blive betjent på en anden måde end ved digital selvbetjening skal imødekomme borgere med særlige behov, for eksempel personer med fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse, manglende digitale kompetencer, visse socialt udsatte, personer med sprogvanskeligheder mv., hvor hjælp til selvbetjening fra det offentlige i det konkrete tilfælde ikke vurderes at være en egnet løsning. Ansøgning på anden måde kan for eksempel være: Telefonisk betjening denne kommunikationskanal kan f.eks. være relevant i tilfælde, hvor borgeren har særlige forhold, der bevirker at ansøgningen ikke kan foretages digitalt på grund af manglende it-kompetencer. Personlig betjening - denne kommunikationskanal kan f.eks. være relevant i tilfælde, hvor en borger på grund af sproglige barrierer ikke kan anvende selvbetjeningsløsninger eller foretage sin ansøgning telefonisk.

5 Anvendelse af anden skriftlig kommunikation - denne kommunikationskanal kan f.eks. være relevant i tilfælde, hvor en borger er forhindret i at anvende alle andre kommunikationskanaler på grund af f.eks. gangbesvær og manglende it-kompetencer og der er tale om opgaveområder, hvor en ansøgning ikke kan foretages via telefonisk betjening på grund af underskriftskrav, men bedre understøttes ved eksempelvis en blanket. Side 5 af 11 Fremover vil borgerservicecentrene ligesom i dag skulle yde hjælp til borgere uden en folkeregisteradresse, hjemløse eller borgere bosat i udlandet. Det er den enkelte offentlige myndighed, der beslutter på hvilken måde, ansøgningen, anmeldelse, indberetningen mv. i givet fald skal indgives, for eksempel skriftligt eller mundtligt, eksempelvis over telefonen. KLs kursuskoncept Digitale Ambassadører er særligt udviklet til at hjælpe den enkelte borger med digital selvbetjening. Flere kommuner arbejder desuden på at sikre, at flere grupper af kommunalt ansatte med borgerkontakt kan henvise borgerne til relevant selvbetjening inden for deres fagområde - eksempelvis vil den enkelte pædagog og sundhedsplejerske kunne hjælpe og henvise borgeren til opskrivning til daginstitution og skole. Særligt om digital post For de borgere, der ikke er i stand til at anvende postløsningen, indføres en procedure, der indebærer, at man kan undtages ved at afgive en erklæring til et borgerservicecenter om, at man er hindret i at modtage sin post fra det offentlige digitalt. Sådanne hindringer kan f.eks. være, at borgeren ikke har adgang til en pc, har kognitiv eller fysisk funktionsnedsættelse eller sproglige barrierer. Erklæringen, der omfatter modtagelse af digital post fra alle offentlige myndigheder, indgives til borgerservicecentret i den kommune, hvor borgeren er eller senest har været folkeregistreret. Der vil ikke ske en egentlig prøvelse af erklæringens rigtighed. Hvis en borger erklærer at være ude af stand til at modtage digital post, vil dette blive lagt til grund. Det bemærkes, at urigtig erklæring efter omstændighederne vil kunne straffes efter bestemmelsen i straffelovens 163 om urigtig erklæring i retsforhold, der vedrører det offentlige. Særligt om NemID Ganske få borgere, som ikke har pas eller kørekort og som fysisk ikke kan forlade deres hjem, kan på nuværende tidspunkt ikke få udstedt NemID. Det drøftes med KL, om det er muligt at etablere en procedure, hvor den enkelte kommune i disse særlige tilfælde vil kunne tilbyde en udkørende registrering, således at disse borgere kan få udstedt NemID. Udlændinge midlertidigt bosiddende i Danmark Den fællesoffentlige borgerportal er borgernes indgang til det offentlige på nettet. I regi af arbejdet med borger.dk er der et styrket fokus på information til borgere,

6 der ikke kan dansk. Den fællesoffentlige portal borger.dk bliver udbygget med en lettere engelsk version, der besvarer de oftest stillede spørgsmål. I første omgang er der fokus på målgruppen udlændinge, der skal til at arbejde og studere i Danmark og herunder, når familien følger med og når de igen rejser fra landet. For at sikre en ensartet information og imødekomme målgruppens behov opstartes et samarbejde med relevante myndigheder og andre samarbejdspartnere, ligesom der derudover linkes til hjemmesider, der f.eks. er målrettet udlændinge, der søger job i Danmark eller vil tage en uddannelse i Danmark. Er borgerne ikke i stand til at få informationen via kommunens hjemmeside, skal de få den på anden vis, eksempelvis gennem borgerservicecenteret. Det følger også af offentlige myndigheders almindelige vejledningsforpligtelse. Det svarer generelt til, at myndighederne skal stille andre muligheder til rådighed, hvis en borger ikke er i stand til at kommunikere digitalt med det offentlige på områder, som bliver obligatorisk digitale. Side 6 af 11 Initiativer: 3. Forsøg på udbredelse af digitale ambassadører til andre kommunalt ansatte end borgerservicemedarbejdere og fremvisning af best practise cases om hjælp til borgere med særlige behov (KL) Ad 3. Kompetenceudvikling af særlige målgrupper, primært it-svage Bibliotekerne, oplysningsforbund, herunder FOF, AOF, LOF og Netop, og frivillige organisationer, herunder Ældre Sagen og Ældremobiliseringen, vil understøtte overgangen til obligatorisk digital selvbetjening og kommunikation ved at udbyde kurser målrettet it-svage borgere. De borgere, som har brug for flere eller grundlæggende kompetencer for at kunne bruge digital post og digital selvbetjening, vil kunne benytte følgende tilbud: - It-kurser og målrettede kampagneaktiviteter - Undervisning i selvbetjening via demomiljø - Særlig indsats: SATS-puljen til understøttelse af projekter om forbedring af ældres og socialt udsattes it-kompetencer It- kurser og målrettede kampagneaktiviteter Borgerne vil hos biblioteker, oplysningsforbund, herunder FOF, AOF, LOF og Netop, og frivillige organisationer, herunder Ældre Sagen og Ældremobiliseringen kunne deltage i specifikke kurser i de offentlige selvbetjeningsløsninger, der gøres obligatoriske i bølgeplanerne, ligesom der vil være et særligt fokus på brug af NemID, Digital Post og Min Side på Borger.dk. Borgerne vil hér også kunne få hjælp og undervisning til helt grundlæggende it-færdigheder. Det kunne eksempelvis være hvad er en pc og hvordan bruges en mus eller lær at bruge internettet begynder. Ofte vil kurser indeholde både almene it-

7 færdighedselementer samt de offentlige selvbetjeningsløsninger. Digitaliseringsstyrelsen vil koordinere en central indsats for at understøtte ovennævnte organisationers indsats både fsva. it-kurser og målrettede kampagneaktiviteter, eksempelvis Seniorsurf-dag, hvor ældre inviteres til at prøve internettet for første gang. Side 7 af 11 KLs kursuskoncept Digitale Ambassadører indeholder omkring 60 kommuners selvbetjeningsuniverser. Ved at stille demomiljøer over kommunernes selvbetjeningsløsninger gratis til rådighed for it-undervisere fra frivillige organisationer og oplysningsforbund via den enkelte kommune, vil undervisningen i den enkelte kommunes selvbetjeningsløsninger kunne løftes op på et højere niveau. Den enkelte kommune fastsætter, hvordan et evt. samarbejde med frivillige organisationer eller oplysningsforbund skal forløbe. Ligeså stiller mange kommuner it-kursusfaciliteter til rådighed til afholdelse af it-kurser i regi af de frivillige organisationer og oplysningsforbund. Det kunne eksempelvis være folkeskolernes eller bibliotekernes it-lokaler. Hjælp i selvbetjening via demomiljø Mange borgere vil også have gavn af adgang til et digitalt undervisningsmiljø eller interaktivt simulator-univers, hvor borgere kan gøre sig erfaringer med selvbetjening uden anvendelse af følsomme personoplysninger. Hjælp og undervisning via et demomiljø vil give borgeren mulighed for at blive introduceret til selvbetjening på tryg vis og få afklaret spørgsmål og usikkerhed omkring selvbetjeningsløsningen før den egentlige indberetning, anmeldelse eller ansøgning finder sted. Adgang til åbne demomiljøer vil også hjælpe support af borgeren over telefonen. På borger.dk er der udviklet et demomiljø, hvor eksempelvis medarbejdere på et bibliotek eller i et borgerservicecenter kan vise en borger, hvordan borger.dk fungerer. Demomiljøet på borger.dk er et fiktivt univers, som er bygget op om forskellige livssituationer, så borgeren selv eller en medarbejder kan guide rundt uden at skulle logge på med eget NemID. For en række centrale løsninger foreligger der således isolerede demomiljøer, eksempelvis NemID, Digital Post og flytteløsning. Herudover vil parterne bag digitaliseringsstrategien samarbejde om at udvikle demomiljøer på en række yderligere centrale selvbetjeningsløsninger og undersøge, om det er muligt at gøre dem sammenhængende. Det undersøges ligeledes, om det er muligt at inddrage eksempelvis KLs demomiljø (udarbejdet ifm. Digitale Ambassadører), for derved at sikre en samlet pakke af både statslige og kommunale løsninger. Særlig indsats: SATS-puljen til understøttelse af projekter om forbedring af ældres og socialt udsattes it-kompetencer Partierne bag satspuljeforliget har afsat 20 mio. kr. over fire år til en målrettet styrkelse af ældre borgeres digitale færdigheder. Indsatsen er målrettet ældre med begrænsede eller ingen digitale færdigheder. Samtidig er 8 mio. kr. over fire år

8 afsat til en særlig indsats rettet mod at styrke socialt udsatte gruppers adgang til den digitale verden. Bevillingerne udmøntes som ansøgningspuljer. Side 8 af 11 Initiativer: 4. Understøttelse af bibliotekers, oplysningsforbunds og frivillige organisationers kompetenceudvikling af særlige målgrupper: (Digitaliseringsstyrelsen) - udarbejdelse af undervisningsmateriale - kampagne Seniorsurf-dag efteråret kampagne GetOnline-Uge marts opfordringsbrev til kommunerne om at stille itkursusfaciliteter og evt. demomiljøer til rådighed for lokale samarbejdspartnere (KL og Digitaliseringsstyrelsen) - demomiljø til undervisningsbrug og hjælp til selvbetjening (Digitaliseringsstyrelsen og KL) 5. Udmøntning af satspuljemidlerne (Social- og Integrationsministeriet) Ad 4. Hjælp over telefonen Mange myndigheder tilbyder i dag telefonisk hjælp og vejledning i både tekniske og faglige spørgsmål. Det gælder bl.a. myndighedernes selvbetjeningsløsninger, den fælles offentlige selvbetjeningsportal Borger.dk og NemID. Den telefoniske hjælp vil fortsætte, men der vil blive taget yderligere skridt for at forbedre servicen for den enkelte borger. Der igangsættes et projekt om etablering af fællesoffentligt telefonsupport, der både teknisk og indholdsmæssigt kan støtte op om implementering af bølgeplanen for obligatorisk selvbetjening. Det er målet, at telefonsupporten med udvidet åbningstid kan tilbyde en service, som går på tværs af stat, regioner og kommuner og på tidspunkter, der passer de fleste borgere i hele landet. Telefonsupporten vil tilbyde hjælp til selvbetjening, svare på både indholdsmæssige og tekniske spørgsmål og give gode råd til, hvordan man kommer videre. Telefonsupporten vil således ikke sagsbehandle, men sørge for, at borgeren eksempelvis får igangsat en sag via digital selvbetjening, hvis det er det, som henvendelsen drejer sig om. For virksomhederne planlægges det at udvide Erhvervsstyrelsens telefonsupport med en PC take over løsning, der vil kunne give en mere effektiv telefonhjælp til de mindre it-parate virksomheder. Løsningen kan give en pegefunktion på kundernes skærm, og dermed give mulighed for effektivt at assistere kunder der har svært ved at forstå, hvor de skal klikke hvis de får anvisninger udelukkende over telefonen. Hvis det lykkes at etablere en PC take over løsning, hvilket forudsætter

9 bl.a. en teknisk set sikker løsning, vil Erhvervsstyrelsen dele sine erfaringer med løsningen med andre myndigheder. Side 9 af 11 På kommunalt niveau har flere kommuner på forsøgsbasis delt telefonsupportopgaven på tværs af kommunegrænserne og dermed pilottestet længere åbningstid og mulighed for bedre service til borgeren. Initiativer: 6. Etablering af fællesoffentligt kontaktcenter på tværs af statslige, kommunale og regionale løsninger (Digitaliseringsstyrelsen) 7. Telefonsupport til virksomhederne med PC take over (Erhvervsstyrelsen) Ad 5. Bedre hjælp og løsninger online Fremadrettet vil det blive mere fleksibelt at komme i kontakt med det offentlige og få den service man som borger har brug for. Det vil også blive nemmere og mere fleksibelt at give hjælp til sine nærmeste, hvis der er behov for og ønske om det i kontakten med det offentlige. Det vil blive lettere at tilgå oplysninger uden at være fysisk eller geografisk i nærheden af sine pårørende, som man gerne vil hjælpe og som ønsker hjælpen. Eksempelvis vil man som pårørende kunne få læseadgang til digital post og dermed sikre, at den rette information når frem til den enkelte borger. Modernisering af Borger.dk På borger.dk vil der være hjælp til selvhjælp via Borger.dks nye hjælpefunktionalitet, hvor hjælpen er tilpasset den konkrete selvbetjeningsløsning. Udover den skriftlige vejledning og hjælp man kan finde på Borger.dk allerede i dag, vil der også blive udviklet videoguides/e-læring på væsentlige områder, så borgeren kan tilegne sig viden på flere måder. Disse videoguides og e-læringsfilm vil sammen med korte forklarende tekster og ofte stillede spørgsmål/svar blive placeret på borger.dks handlingssider. Handlingssiderne er sidste trin før selvbetjening, dvs. at det er fra handlingssiderne, at selvbetjeningsløsningerne aktiveres. Onlineoversigt over hjælp For at forenkle muligheden for at bibliotekaren, den frivillige it-underviser eller den offentligt ansatte altid kan henvise borgeren til den relevante myndighed og den rette hjælp, har flere interessenter udvist interesse for én samlet indgang, hvor der kan hentes hjælp til de enkelte sagsområder. Der vil derfor forud for indførelsen af obligatorisk brug af selvbetjeningsløsninger blive undersøgt

10 muligheden for at udarbejde en onlineoversigt over borgernes mulighed for at få hjælp til at komme videre. Denne onlineoversigt vil formentlig blive placeret på borger.dk, hvor der også findes andre hjælpeværktøjer og vejledninger til myndighederne Side 10 af 11 Onlineoversigten skal understøtte den trinvise overgang til obligatorisk selvbetjening (bølgeplansimplementeringen) og være et konkret redskab, der understøtter den almindelige vejledningsforpligtelse, som påhviler alle offentlige myndigheder. Den vil derfor primært være myndighedsrettet, men vil være tilgængelig for alle, også borgere. Det er den enkelte, ansvarlige myndigheds ansvar at bidrage med information for at skabe overblikket over den hjælp, der tilbydes i tilknytning til en obligatorisk løsning. Via onlineoversigten kan man finde oplysninger om, hvilken myndighed der tilbyder faglig hjælp. Dette vil især være relevant, hvor en borger har faglige spørgsmål vedrørende en statslig løsning. Virkguiden - e-læringsfilm på Virk.dk VirkGuiden er en e-læringsplatform under virksomhedsportalen Virk.dk. Der er mere end 30 forskellige film tilgængelige, hvor man kan få hjælp til alt fra digital signatur, opstart af virksomheder til indberetning af svineflytning. Der er pt. fire film på engelsk, som kan hjælpe virksomhederne med at registrere deres virksomhed i Danmark. Filmene i Virkguiden ejes og vedligeholdes af de myndigheder, der er ansvarlige for de områder, der behandles i de enkelte film. Særligt om kommende basal digital fuldmagt Der er også i dag mulighed for, at en borgers pårørende kan få fuldmagt til at klare visse dele af borgerens kontakt med det offentlige. Dette vil ikke blive ændret. Såfremt en borger ikke kan klare sig med medbetjening fra f.eks. borgerservice på grund af borgerens manglende it-færdigheder eller f.eks. funktionsnedsættelser, kan borgeren få tilbud om, at borgerens pårørende kan tilgå løsningerne. Det kan ske via en kommende digital basal fuldmagtsløsning, som udvikles i 2012 med henblik på herefter at skulle indarbejdes i relevante løsninger. Ønsker borgeren ikke at gøre brug af en fuldmagtsløsning, skal den offentlige myndighed betjene borgeren på anden vis, se ovenfor i afsnit 2. For borgerne betyder den kommende basale fuldmagtsløsning, at man kan registrere fuldmagter ét sted og der skabe en konsistent brugeroplevelse på tværs af selvbetjeningsløsninger. Løsningen vil sikre, at borgeren kan delegere en eller flere rettigheder til en repræsentant. Efterfølgende kan repræsentanten anvende rettigheden i den enkelte selvbetjeningsløsning og agere på borgerens vegne. På sigt vil løsningen kunne udbygges med en række funktionaliteter, herunder papirfuldmagter, adgang fra mobile platforme mv. Særligt om NemID Der tilbydes allerede i dag en lang række lokalt forankrede it-kurser om oprettelse og brug af NemID. Disse tilbydes af bibliotekerne, oplysningsforbund, herunder

11 FOF, AOF, LOF og Netop, og mange frivillige organisationer, herunder Ældre Sagen og Ældremobiliseringen. Digitaliseringsstyrelsen vil også fortsat stille viden og erfaringer mv. til rådighed for disse aktører. Side 11 af 11 Derudover vil man altid kunne henvende sig på borgerservicecentre og skattecentre og få hjælp til NemID, ligesom der findes et veludbygget supportunivers for brugerne på nemid.nu og gratis telefonisk support ud over almindelig åbningstid. Hvis en borger ikke har, men kan få, udstedt NemID, og dette er en forudsætning for anvendelse af den konkrete digitale selvbetjeningsløsning, foreslås det, at den offentlige myndighed skal anmode borgeren om at anskaffe sig NemID. Hvis den offentlige myndighed vurderer, at der foreligger særlige forhold, kan myndigheden vælge ikke at kræve anskaffelse af NemID, men lade borgeren ansøge på anden vis, se afsnit 2. Særligt om digital post Digital Post træder for borgerne først i kraft den 1. november Dette for at sikre, at bl.a. borgerne kan nå at blive klar til digital post og få tid til vænne sig til det på frivillig basis. De konkrete understøttende aktiviteter fastlægges frem mod overgangen i I udvælgelsen af de konkrete hjælpeforanstaltninger forventes forskellige brugerrepræsentanter, herunder Ældre Sagen og Ældremobiliseringen, at blive inddraget. Ligeledes forventes bibliotekerne, oplysningsforbundene og de frivillige organisationer at understøtte implementeringen ved lokalt forankrede kursus- og hjælpeaktiviteter. Initiativer: 8. Hjælp til selvhjælp på Borger.dk (Digitaliseringsstyrelsen) 9. Onlineoversigt over hjælp og indhold hertil (Alle myndigheder og Digitaliseringsstyrelsen)

Hjælp ifm. overgang til obligatorisk digital selvbetjening

Hjælp ifm. overgang til obligatorisk digital selvbetjening Hjælp ifm. overgang til obligatorisk digital selvbetjening 1 Hvem har brug for særlig hjælp? Typer af udfordringer forståelsesmæssige fysiske Grader af udfordringer Nogle kan klare sig med forskellige

Læs mere

Hvordan hjælper vi borgerne med digital kommunikation?

Hvordan hjælper vi borgerne med digital kommunikation? Hvordan hjælper vi borgerne med digital kommunikation? Gentofte bibliotek 28. August 2012 - Ann Sophie Storm, Faglig koordinator, annss@digst.dk, 4187 8716 Befolkningens it-parathed Bruger internettet

Læs mere

Henvendelser til og fra kommunen - Kanalstrategi

Henvendelser til og fra kommunen - Kanalstrategi Henvendelser til og fra kommunen - Kanalstrategi December 2013 Henvendelser til og fra kommunen - Kanalstrategi Kommunikationen med borgere, virksomheder og foreninger i Halsnæs Kommune er et vigtigt

Læs mere

Indhold... 1. 1 Indledning... 2. 2 Formål med kanalstrategien... 2. 2.1 Vision... 3. 3 Hvordan henvender borgerne sig i dag?... 4

Indhold... 1. 1 Indledning... 2. 2 Formål med kanalstrategien... 2. 2.1 Vision... 3. 3 Hvordan henvender borgerne sig i dag?... 4 Kanal st r at egi Vest hi mmer l andskommune2014-2015 Indhold Indhold... 1 1 Indledning... 2 2 Formål med kanalstrategien... 2 2.1 Vision... 3 3 Hvordan henvender borgerne sig i dag?... 4 3.1 Henvendelsestyper...

Læs mere

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013)

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013) Side 1 af 10 Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013) Danskerne har i stort omfang taget digitaliseringen til sig. Fem ud af seks borgere er på internettet mindst én gang om ugen og

Læs mere

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 3-2014. fra det offentlige til. Opdateret 3-11-2014 FAKTAARK

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 3-2014. fra det offentlige til. Opdateret 3-11-2014 FAKTAARK FAKTAARK DIGITAL POST fra det offentlige til BORGERNE VERSION 3-2014 Opdateret 3-11-2014 Indholdsfortegnelse DIGITAL POST FRA DET OFFENTLIGE... 3 Lov om Digital Post i 2014... 3 Automatisk tilmelding...

Læs mere

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Projektbeskrivelse 1.3: Kanalstrategi, dokumentation og kompetenceudvikling KL, September 2011 Baggrund Kommunerne står midt i en stor opgave med at flytte kommunikationen

Læs mere

Revideret hjælpeplan 2015

Revideret hjælpeplan 2015 Revideret hjælpeplan 2015 Revideret hjælpeplan for den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi Med målsætningen om 80/100 pct. digital kommunikation mellem borgere/virksomheder og det offentlige, har

Læs mere

Kanalstrategi 2012-2015

Kanalstrategi 2012-2015 Kanalstrategi 2012-2015 Den Fælleskommunale Digitaliseringsstrategi 2011-2015 giver retningen for arbejdet med digitalisering i de kommende år. Målene i strategien er høje, og der ligger store udfordringer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Definition og afgrænsning 3 3. Borgere og virksomheders brug af kommunikationskanaler 4 4. Hvad er strategien, og hvad betyder det for borgere og virksomheder? 5

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

Digital selvbetjening og Digital Post

Digital selvbetjening og Digital Post Digital selvbetjening og Digital Post Marts 2015 Stephanie Piontek stipp@digst.dk og Kristian Nohr krn@digst.dk, Center for brugervenlighed og implementering december 2015 1 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION

Læs mere

Digital Post og særligt svage borgergrupper

Digital Post og særligt svage borgergrupper Digital Post og særligt svage borgergrupper Vejledning til kommunerne om håndtering af svage borgergrupper i forbindelse med indførelsen af Offentlig Digital Post. Version: 1.0 Udarbejdet: april 2014 Udarbejdet

Læs mere

Handleplan for it-uvante borgere på Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet

Handleplan for it-uvante borgere på Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet Handleplan for it-uvante borgere på Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet 9. oktober 2014 Sagsbeh: Meno03 Arbejdsgange og Teknologi Social-, Sundhed- og Arbejdsmarkedsområdet 1. Formål med planen

Læs mere

Handlingsplan for området digital borgerbetjening.

Handlingsplan for området digital borgerbetjening. Handlingsplan for området digital borgerbetjening. Indledning Den ny handlingsplan for (2011-2015) samt en ny fællesoffentlig (2011-2015) indeholder over 20 projekter på området for digital borgerbetjening.

Læs mere

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 1-2014. fra det offentlige til FAKTAARK

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 1-2014. fra det offentlige til FAKTAARK FAKTAARK DIGITAL POST fra det offentlige til BORGERNE VERSION 1-2014 Indholdsfortegnelse FAKTAARK... 1 DIGITAL POST... 1 fra det offentlige... 1 til... 1 BORGERNE... 1 VERSION 1-2014... 1 DIGITAL POST

Læs mere

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00 Kommunaludvalget 2011-12 L 160, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Side 1 af 5 Samrådssvar 15. maj 2012 Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl.

Læs mere

Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening

Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening NB: Informationer vedrørende Digital Post findes i et særskilt faktaark på For myndigheder på www.borger.dk/kampagne

Læs mere

Netværksmøde. v/ Michael Fagerlund Andersen, Digitaliseringsstyrelsen

Netværksmøde. v/ Michael Fagerlund Andersen, Digitaliseringsstyrelsen Netværksmøde v/ Michael Fagerlund Andersen, Digitaliseringsstyrelsen 27. Marts 2015 DAGENS PROGRAM 10:00-10:45 Velkomst og præsentation 11:00-11:15 Pause 11:00-12:30 Workshops 12:30-13:15 Frokost 13:15-14:15

Læs mere

IT-kurser. fra Middelfart Kommune

IT-kurser. fra Middelfart Kommune IT-kurser fra Middelfart Kommune Forår 2015 Middelfart Kommune og bibliotekerne er klar med en række nye IT-introduktioner Kurserne fordeler sig på fem emner: Grundlæggende IT Begynder-internet Lær din

Læs mere

Ansøgninger der modtages fra 1. december 2012 på sagsområderne nævnt ovenfor skal herefter behandles

Ansøgninger der modtages fra 1. december 2012 på sagsområderne nævnt ovenfor skal herefter behandles Notat Forvaltning: Byrådssekretariatet Dato: J.nr.: Br.nr.: 12. november 2012 Udfærdiget af: Ulla Marcus Vedrørende: Overgang til obligatorisk digital ansøgning fra 1. december 2012 Notatet sendes/sendt

Læs mere

2013/1 LSF 158 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016. Fremsat den 18. marts 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag.

2013/1 LSF 158 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016. Fremsat den 18. marts 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag. 2013/1 LSF 158 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansmin. Fremsat den 18. marts 2014 af finansministeren (Bjarne Corydon) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

digital københavner Lær at bruge selvbetjening på internettet Gratis kurser

digital københavner Lær at bruge selvbetjening på internettet Gratis kurser digital københavner Lær at bruge selvbetjening på internettet FEBRUAR, MARTS, APRIL, MAJ 2014 Gratis kurser Velkommen til Digital Københavner Københavns Biblioteker udbyder i samarbejde med Københavns

Læs mere

Mit Sygefravær. Vejledning vedrørende undtagelse fra obligatorisk selvbetjening i Mit Sygefravær. December 2015. Version 1.3.

Mit Sygefravær. Vejledning vedrørende undtagelse fra obligatorisk selvbetjening i Mit Sygefravær. December 2015. Version 1.3. Mit Sygefravær Vejledning vedrørende undtagelse fra obligatorisk selvbetjening i Mit Sygefravær December 2015 Version 1.3 Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Ændringerne

Læs mere

Flyt borgerne - fra skranke til pc Lyngby-Taarbæk Kommunes strategi for mere effektiv og fleksibel borgerkommunikation

Flyt borgerne - fra skranke til pc Lyngby-Taarbæk Kommunes strategi for mere effektiv og fleksibel borgerkommunikation Indhold Flyt borgerne - fra skranke til pc Lyngby-Taarbæk Kommunes strategi for mere effektiv og fleksibel borgerkommunikation Indledning s. 2 Visionen for Lyngby-Taarbæk Kommunes betjening af borgere

Læs mere

KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1

KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1 KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1 1. Formål og baggrund Fredensborg Kommunes kanalstrategi er en tværgående strategi, der angiver målsætninger for, hvilke kanaler 1 vi benytter og hvordan vi

Læs mere

Titel: Gribskov Kommune Kanal- og servicestrategi 2012-2015 Resumé:

Titel: Gribskov Kommune Kanal- og servicestrategi 2012-2015 Resumé: Evt. sorteringsnøgle: Placering:Digitaliseringsprogram (er flyttet til ny projektdb)» SPOR» Kanal- og servicestrategi» Titel: Gribskov Kommune Kanal- og servicestrategi 2012-2015 Resumé: Type: Dokument

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015. Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen

Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015. Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015 Oplæg Ved Charlotte Münter, Direktør, Digitaliseringsstyrelsen Dagsorden Baggrund Strategi indhold og status Fokus på grunddata Økonomisk modvind

Læs mere

Vi følger dig digitalt på vej. Bliv it-klar på dine betingelser

Vi følger dig digitalt på vej. Bliv it-klar på dine betingelser Vi følger dig digitalt på vej Bliv it-klar på dine betingelser Har du brug for at blive fulgt digitalt på vej? - så start her! I denne folder er der hjælp at hente til dig, der gerne vil i gang med at

Læs mere

Kanalstrategi 2015-2017

Kanalstrategi 2015-2017 Kanalstrategi 2015-2017 -Effektiv, helhedsorienteret og borgernær service Introduktion til strategien I forbindelse med vedtagelsen af kommunens digitaliseringspolitik 2014-2017 er det besluttet at udvikle

Læs mere

Notat. Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan og ad hvilke kanaler der kommunikeres med de respektive målgrupper.

Notat. Kommunikationsstrategien beskriver, hvordan og ad hvilke kanaler der kommunikeres med de respektive målgrupper. Notat 30. maj 2013 TWM Bilag 1: Kommunikationsstrategi for Digital Post 2013-2015 1. Formål For at sikre implementeringen og anvendelsen af Digital Post er det en forudsætning, at myndighederne i samarbejde

Læs mere

GUIDE TIL HVORDAN DU BLIVER KLAR TIL DIGITAL POST - MANUSKRIPT

GUIDE TIL HVORDAN DU BLIVER KLAR TIL DIGITAL POST - MANUSKRIPT GUIDE TIL HVORDAN DU BLIVER KLAR TIL DIGITAL POST - MANUSKRIPT Indhold Introduktion... 2 Velkommen... 2 Lyd... 2 Om guiden (vises under Hjælp til guide knappen)... 2 Spørgsmål... 2 Computer... 2 NemID...

Læs mere

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post OPDATERET VERSION August 2014 Formål Dette notat fastlægger budskaberne til brug for kommunikationen til borgerne om overgangen til obligatorisk Digital

Læs mere

Digitalisering og retssikkerhed

Digitalisering og retssikkerhed Digitalisering og retssikkerhed Høring på Christiansborg Den 4. marts 2016 Ingrid Stokholm Lauridsen Ældre Sagen isl@aeldresagen.dk 1 Digitaliseringens betydning for borgernes retssikkerhed i kontakten

Læs mere

INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE

INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE HVAD ER DIGITAL POST? Digital Post er en fællesoffentlig postkasse, som alle offentlige myndigheder kan sende digital post til Med edag3 (1. november 2010)

Læs mere

Vejledning til hjælp med Digital Post

Vejledning til hjælp med Digital Post Vejledning til hjælp med Digital Post 2014 1 2 1. november 2014 skal alle borgere over 15 år som udgangspunkt kunne modtage digital post fra det offentlige. Som it-frivillig i Ældre Sagen vil du formentligt

Læs mere

Referat Udsatterådet. Mødedato: Mandag den 23. juni 2014 Mødetidspunkt: Kl. 12:00 Sluttidspunkt: Kl. 14:00

Referat Udsatterådet. Mødedato: Mandag den 23. juni 2014 Mødetidspunkt: Kl. 12:00 Sluttidspunkt: Kl. 14:00 Referat : Mandag den 23. juni 2014 Mødetidspunkt: Kl. 12:00 Sluttidspunkt: Kl. 14:00 Mødested: Bemærkninger: Medlemmer: Lotte Kragelund Marianne Kierkegaard Anette Lauritsen "Junior" - Lars Klesson Bo

Læs mere

Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post

Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post Budskaber kommunikation til borgerne af Digital Post 23. marts 2014 Formål Dette notat fastlægger budskaberne til brug for kommunikationen til borgerne af overgangen til obligatorisk Digital Post for borgerne

Læs mere

Den digitale vej til fremtidens velfærd

Den digitale vej til fremtidens velfærd Den digitale vej til fremtidens velfærd V. Ulla Larney, Erhvervsstyrelsen Midtjysk Erhvervsakademi 21/8-2013 Danmark i front med digitalisering Fællesoffentlig digitaliseringsstrategi 2011-2015 Ansøgninger,

Læs mere

Säker Digital Post från myndigheterna

Säker Digital Post från myndigheterna 1 Säker Digital Post från myndigheterna Oplæg på ESV-dagen v/ Lone Boe Rasmussen 11. oktober 2016 DIGITAL POST I DANMARK ANNO 2016 Tak for invitationen til ESV-dagen Fortælle om rejsen, som vi har været

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2014

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2014 Kurser for voksne Efterår 2014 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014 Borgerpanelundersøgelse Kommunikation og information Januar 2014 Strategi og Analyse, januar 2014 1 Indhold Metode og resultater... 3 Hovedresultater... 4 Information fra BRK til borgerne... 5 Nyheder

Læs mere

Kanalstrategi 2.0 Aarhus Kommune 2014-2017 Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune 2014. Layout ITK Design, Jan Thomassen

Kanalstrategi 2.0 Aarhus Kommune 2014-2017 Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune 2014. Layout ITK Design, Jan Thomassen KANALSTRATEGI 2.0 Aarhus Kommune 2014-2017 1 Kanalstrategi 2.0 Aarhus Kommune 2014-2017 Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune 2014 Layout ITK Design, Jan Thomassen Tryk og oplag LaserTryk.dk A/S 1.000

Læs mere

Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v.

Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v. Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

IT-kurser. fra Middelfart Kommune

IT-kurser. fra Middelfart Kommune IT-kurser fra Middelfart Kommune Efterår 2015 Middelfart Kommune og bibliotekerne er klar med en række nye IT-introduktioner Kurserne fordeler sig på syv emner: Grundlæggende IT Begynder-internet Lær din

Læs mere

Emne Status på det kanalstrategiske arbejde i Socialforvaltningen Socialudvalget Kopi til Erik Kaastrup-Hansen Aarhus Kommune

Emne Status på det kanalstrategiske arbejde i Socialforvaltningen Socialudvalget Kopi til Erik Kaastrup-Hansen Aarhus Kommune Notat Emne Status på det kanalstrategiske arbejde i Socialforvaltningen Til Socialudvalget Kopi til Erik Kaastrup-Hansen Aarhus Kommune Den 2. april 2013 Resumé Dette notat gør status på Socialforvaltningens

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse i offentlige digitale løsninger September 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om brugervenlighed og brugerinddragelse

Læs mere

Jeg har en fornemmelse af, at vi arbejder for at gøre tingene nemmere for os selv ikke for borgeren. Borgerservicemedarbejder i Hørsholm kommune

Jeg har en fornemmelse af, at vi arbejder for at gøre tingene nemmere for os selv ikke for borgeren. Borgerservicemedarbejder i Hørsholm kommune Jeg har en fornemmelse af, at vi arbejder for at gøre tingene nemmere for os selv ikke for borgeren. Borgerservicemedarbejder i Hørsholm kommune Januar KL: Klade for ny strategi Web-analyse Transaktionsanalyse

Læs mere

6. Nyt fra Lær mere om it. V. Nina von Staffeldt / Sofie Schaumburg-Mûller

6. Nyt fra Lær mere om it. V. Nina von Staffeldt / Sofie Schaumburg-Mûller MØDEREFERAT 1. september 2010 Sagsnr: 2007-003410 Eva Sønderstrup-Andersen Bibliotekskonsulent esa@bibliotekogmedier.dk Direkte tlf.: 3373 3359 Tredje møde 2010 i kontaktudvalget for den digitale borger

Læs mere

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 Regeringen, kommunerne og regionerne arbejder sammen om at skabe et digitalt Danmark, som frigør resurser til bedre kernevelfærd samtidig med at servicen moderniseres

Læs mere

Opfølgningsredegørelse i f.t. Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt 2011

Opfølgningsredegørelse i f.t. Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt 2011 Opfølgningsredegørelse i f.t. Hvidovre Kommunes Kvalitetskontrakt 2011 Denne opfølgningsredegørelse har til formål at gøre status på målopfyldelsen i f.t. i Hvidovre Kommunes første Kvalitetskontrakt gældende

Læs mere

Besvarelse af forespørgsel på byrådsmødet den 8. oktober 2014 i forbindelse med behandlingen af Kanalstrategi 2.0 (punkt 2 på dagsordenen)

Besvarelse af forespørgsel på byrådsmødet den 8. oktober 2014 i forbindelse med behandlingen af Kanalstrategi 2.0 (punkt 2 på dagsordenen) Besvarelse af forespørgsel på byrådsmødet den 8. oktober 2014 i forbindelse med behandlingen af Kanalstrategi 2.0 (punkt 2 på dagsordenen) På byrådsmødet den 8.10. 2014 efterspurgte rådmand Thomas Meedom

Læs mere

Møde med Seniorrådet mandag den 10. oktober 2016

Møde med Seniorrådet mandag den 10. oktober 2016 Møde med Seniorrådet mandag den 10. oktober 2016 Borgerservicecentret Kontorchef Team Center Kontrol, regres, pladsanvisning og fripladser Opkrævning Digitaliseringsstrategien 2011-2015 slut med papirblanketter

Læs mere

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune

Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune Principper for digitalisering og ny teknologi i Brønderslev Kommune v. 1.0 22032017 Godkendt i Økonomiudvalget Dette dokument beskriver Brønderslev kommunes 5 overordnede digitaliseringsprincipper: 1.

Læs mere

1.3.c. Hjælp at hente: Afprøvning af fælles telefonsupport på obligatorisk selvbetjening

1.3.c. Hjælp at hente: Afprøvning af fælles telefonsupport på obligatorisk selvbetjening 1.3.c. Hjælp at hente: Afprøvning af fælles telefonsupport på obligatorisk selvbetjening Side 1 af 5 Målsætning På de områder, hvor al kommunikation foregår digitalt, skal borgerne kunne få effektiv support

Læs mere

DIGITAL POST TIL BORGERNE

DIGITAL POST TIL BORGERNE FAKTAARK DIGITAL POST TIL BORGERNE Indholdsfortegnelse OM DIGITAL POST... 2 Obligatorisk Digital Post i 2013 og 2014... 2 Hvad kalder vi Digital Post-løsningen?... 2 Fysisk brev med information om obligatorisk

Læs mere

IThjælp til mindre virksomheder & foreninger. Oktober 2013 Claus Evertsen & Jytte Christensen

IThjælp til mindre virksomheder & foreninger. Oktober 2013 Claus Evertsen & Jytte Christensen IThjælp til mindre virksomheder & foreninger Oktober 2013 Claus Evertsen & Jytte Christensen Loven... Alle med et CVR.-nummer skal have en digital postkasse på virk.dk Dermed skal de også have en NemID

Læs mere

Notat. Pasløsning i Borgerportalen

Notat. Pasløsning i Borgerportalen Allerød Kommune Notat Pasløsning i Borgerportalen Borgerportalen har i oktober 2011 fået stillet en pasmaskine til rådighed af virksomheden Scan-Tech og tilbyder nu digitale pasfotos. Flemming Villadsen

Læs mere

Vejledning om registrering af faderskab og medmoderskab i forbindelse med anmeldelse af barnets fødsel

Vejledning om registrering af faderskab og medmoderskab i forbindelse med anmeldelse af barnets fødsel Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret 2013-4392 bgn 18. november 2013 Udkast til Vejledning om registrering af faderskab og medmoderskab i forbindelse med anmeldelse af barnets fødsel (Til

Læs mere

Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler.

Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler. Information til jobcentre: Varslingssager Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler. Ansvaret for indsatsen er delt mellem landets jobcentre

Læs mere

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post Fritagelsesanmoders kommune Kultur & Service Borgerservice - Sikringsydelser Prinsens Alle 5, stuen 8800 Viborg 87 87 87 87 Ansøgningen skal afleveres personligt i kommunen Forbeholdt kommunen Modtaget

Læs mere

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013)

Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013) n DIGITALISERI NGSSTVRELSEN Side 1 af 10 Hjælpeplan for overgang til fuld digital kommunikation (2013) Danskerne har i stort omfang taget digitaliseringen til sig. Fem ud af seks borgere er pa internettet

Læs mere

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013 Natur og Udvikling Kanalstrategi Hvert år håndterer Halsnæs Kommune rigtig mange henvendelser til og fra borgere

Læs mere

It - barrierer, motivation og læring. Herning Bibliotekerne Juni 2012

It - barrierer, motivation og læring. Herning Bibliotekerne Juni 2012 It - barrierer, motivation og læring Herning Bibliotekerne Juni 2012 Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi Målgruppen Antropologisk undersøgelse: De it-fremmede it, barrierer, motivation og læring

Læs mere

Nemt på Nettet - strategi og partnerskab

Nemt på Nettet - strategi og partnerskab Nemt på Nettet - strategi og partnerskab - i kurser for borger og ansatte i digital selvbetjening / Vibeke Mygind, Horsens Kommunes Biblioteker 14. juni 2012 Agenda Strategi Partnerskaber Kort om kurserne

Læs mere

Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013

Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013 10. oktoberr 2014 /Hbr Sag Bilag 4.b.a Rapportering af initiativ 2.1: Digital Post til virksomheder i 2013 ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Stamdata Tabel 1: Stamdata

Læs mere

KANAL- OG SERVICESTRATEGI 2011-2015 KANAL- OG SERVICESTRATEGI KANAL- OG SERVICESTRATEGI 2011-2015 KANAL- OG

KANAL- OG SERVICESTRATEGI 2011-2015 KANAL- OG SERVICESTRATEGI KANAL- OG SERVICESTRATEGI 2011-2015 KANAL- OG 2011-2015 KANAL- OG SERVICESTRATEGI KANAL- OG SERVICESTRATEGI 2011-2015 KANAL- OG KANAL- OG SERVICESTRATEGI 2011-2015 KANAL- OG SERVICESTRATEGI KANAL- OG SERVICESTRATEGI 2011-2015 KANAL- OG KANAL- OG SERVICESTRATEGI

Læs mere

Få helt styr på Digital post WWW.KOMPUTER.DK

Få helt styr på Digital post WWW.KOMPUTER.DK KOMPUTER FOR ALLE Få helt styr på Digital post NU ER DET SLUT MED ALMINDELIG PAPIRPOST: Sådan får du digital post fra det offentlige Fra den. november skal du have en digital postkasse for at kommunikere

Læs mere

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post

Anmodning om fritagelse fra Digital Post for borgere jf. lov om Offentlig Digital Post Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Tlf: 9945 4545 Service Borgerservice Anmodningen skal afleveres personligt i kommunen Fritagelsesanmoders kommune Brønderslev Kommune Ny Rådhusplads

Læs mere

Snitflader omkring UDK, SKAT og kommunen

Snitflader omkring UDK, SKAT og kommunen Bilag 2 - notat Snitflader omkring, SKAT og kommunen Notatet indeholder en skematisk oversigt over fordelingerne af serviceopgaver mellem Udbetaling Danmark, SKAT og kommunerne. Endvidere indeholder notatet

Læs mere

Klart språk i Norden. Når borger og kommune mødes digitalt. Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22

Klart språk i Norden. Når borger og kommune mødes digitalt. Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22 Klart språk i Norden Titel: Forfatter: Når borger og kommune mødes digitalt Anja Flebbe Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/ksn/issue/archive 2014

Læs mere

Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg

Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg Dato: 6. november 2015 Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg ( 15.75.30.62 Opfølgning på Hjemmehjælpskommissionen)

Læs mere

Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen

Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen Arbejdsmarkedsstyrelsen Policycenteret Arbejdsmarkedscentre: Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen For at sikre en fremtidig udvikling af velfærdssamfundet, bliver det

Læs mere

Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16

Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16 Nyborg Gymnasiums it strategi 2013 16 1. Indledning Denne strategi er udtryk for en status, nogle retningslinjer og en plan for den fortsatte udvikling på it området. Målet er at styrke integrationen af

Læs mere

Forord. Indsættes senere

Forord. Indsættes senere Veteranstrategi 2 Indhold Forord... 3 Målgruppe og baggrund for strategien... 4 Tilbud til veteraner i Greve Kommune... 5 Job eller uddannelse... 5 Familien... 6 Bolig... 6 Akuttilbud... 7 Hjælpemidler

Læs mere

Mit Sygefravær. Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning. Marts 2016. Version 1.3

Mit Sygefravær. Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning. Marts 2016. Version 1.3 Mit Sygefravær Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning Marts 2016 Version 1.3 Indholdsfortegnelse Forord... 4 Når en borger bliver sygemeldt... 5 Brev til den sygemeldte om opgaver i Mit

Læs mere

Side 1 af 29 Kommenteret høringsnotat

Side 1 af 29 Kommenteret høringsnotat Kommunaludvalget 2012-13 L 198 Bilag 2 Offentligt Side 1 af 29 Kommenteret høringsnotat 19. marts 2013 SA/KNERA Høringsnotat med kommentarer vedrørende udkast til forslag til Lov om ændring af forskellige

Læs mere

Vejledning til hjælp med Digital Post

Vejledning til hjælp med Digital Post Vejledning til hjælp med Digital Post 2015 1 2 Alle borgere over 15 år har siden d. 1. november 2014 som udgangspunkt skulle modtage digital post fra det offentlige. Som it-frivillig i Ældre Sagen vil

Læs mere

R E S U L T AT E R F R A D E T D I G IT AL E L AN D K O R T

R E S U L T AT E R F R A D E T D I G IT AL E L AN D K O R T R E S U L T AT E R F R A D E T D I G IT AL E L AN D K O R T Indledning hvilken metode ligger bag resultaterne 73 kommuner har indtastet data om henvendelsestal på KL s Digitale Landkort. 83 har besvaret

Læs mere

Kanalstrategi 2.0. Aarhus Kommune 2013-2017

Kanalstrategi 2.0. Aarhus Kommune 2013-2017 Kanalstrategi 2.0 Aarhus Kommune 2013-2017 Aarhus Kommune November 2013 Indhold Formål...3 Visionen...3 Tværgående mål...3 A. Digitalisering... 3 B. Organisering... 4 C. Dokumentation og ledelsesinformation...

Læs mere

Bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt kommunikation i forbindelse hermed

Bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt kommunikation i forbindelse hermed BEK nr 837 af 14/08/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2012-0032241 Senere ændringer

Læs mere

B U S I N E S S C AS E : K OM M U N AL E H J E M M E S I D E R B R U G E R T E K ST E R FR A B O R G E R. D K

B U S I N E S S C AS E : K OM M U N AL E H J E M M E S I D E R B R U G E R T E K ST E R FR A B O R G E R. D K B U S I N E S S C AS E : K OM M U N AL E H J E M M E S I D E R B R U G E R T E K ST E R FR A B O R G E R. D K 1. Ledelsesresumé Projekt understøtter ambitionerne for digital kommunikation mellem borger

Læs mere

Orientering til Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget om digitale regnskaber

Orientering til Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget om digitale regnskaber Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 108 Offentligt ERHVERVS- OG SELSKABSSTYRELSEN Kampmannsgade 1 1780 København V Orientering til Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget om digitale

Læs mere

Praktisk information. Er kommunen enig i strategiens vision om "nær og tilgængelig, sammenhængende og effektiv service"?

Praktisk information. Er kommunen enig i strategiens vision om nær og tilgængelig, sammenhængende og effektiv service? Velkommen Velkommen til høringen af forslaget til en ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 "Lokal og digital - et sammenhængende Danmark". Med henblik på det videre arbejde med strategien

Læs mere

Kort og godt om NemID. En ny og sikker adgang til det digitale Danmark

Kort og godt om NemID. En ny og sikker adgang til det digitale Danmark Kort og godt om NemID En ny og sikker adgang til det digitale Danmark Hvad er NemID? NemID er en ny og mere sikker løsning, når du skal logge på offentlige hjemmesider, dit pengeinstitut og private virksomheders

Læs mere

Automatisk og obligatorisk tilslutning. Hvis du blev tilmeldt Digital Post inden 1. november 2014. Mulighed for fritagelse

Automatisk og obligatorisk tilslutning. Hvis du blev tilmeldt Digital Post inden 1. november 2014. Mulighed for fritagelse Automatisk og obligatorisk tilslutning 1. november 2014 blev det lovpligtig at være tilsluttet Digital Post fra det offentlige. Denne dato skete der derfor en automatisk og obligatorisk tilslutning for

Læs mere

Governance - borgervendt selvbetjening

Governance - borgervendt selvbetjening Governance - borgervendt selvbetjening KL netværksmøde, april 2014 /Anna Sofie Almegaard 1 Hvad sker i Københavns Kommune Historien bag Organisering og samarbejde Governance overblik over løsninger, principper,

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR GULDBORGSUND.DK - DET BLIVER RIGTIG GODT VERSION 1.0

RETNINGSLINJER FOR GULDBORGSUND.DK - DET BLIVER RIGTIG GODT VERSION 1.0 RETNINGSLINJER FOR GULDBORGSUND.DK - DET BLIVER RIGTIG GODT... - 2015-2017 - VERSION 1.0 GULDBORGSUND KOMMUNE NOVEMBER 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Velkommen...... 3 Vision og indsatser... 4 Visionen for hjemmesiden...

Læs mere

Introduktion til Digital Post. Februar 2016

Introduktion til Digital Post. Februar 2016 Introduktion til Digital Post Februar 2016 Hvem skal læse dokumentet? Vejledningen er relevant for dig, hvis du har brug for en introduktion til Administrationsportalen i Digital Post og hvad der skal

Læs mere

SKOLESTART 2016 Klar, parat... start! www.albertslund.dk/børn

SKOLESTART 2016 Klar, parat... start! www.albertslund.dk/børn SKOLESTART 2016 Klar, parat... start! www.albertslund.dk/børn Skolestart 1 Kære børn og forældre At begynde i skolen er en stor begivenhed i et barns og en families liv. De fleste børn ser frem til dagen

Læs mere

Koncept for kundeservice. 18. december 2015

Koncept for kundeservice. 18. december 2015 Koncept for kundeservice 18. december 2015 Strategisk fokus En af Sikkerhedsstyrelsens kerneopgaver er at levere vejledning til forbrugere og virksomheder det gør vi i høj grad gennem vores kundeservice.

Læs mere

Udrulning af IT-værktøjer i Kontanthjælpsreformen. Projektleder Karen Zacchi/STAR

Udrulning af IT-værktøjer i Kontanthjælpsreformen. Projektleder Karen Zacchi/STAR Udrulning af IT-værktøjer i Kontanthjælpsreformen Projektleder Karen Zacchi/STAR Præsentation Projektleder ekstern konsulent: Karen L. Zacchi Kontoret for Digitalisering og Support (DOS) Kontanthjælpsreformen

Læs mere

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen Til Silkeborg 25.11.2015 Folkeoplysningen Viborg Kommune Prinsens Alle 5 8800 Viborg Fra AOF Viborg Aftenskole AOF Midt, Ørnsøvej 5 8600 Silkeborg Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med

Læs mere

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Sundhedsudvikling og Folkesundhed Aarhus (FSAa) har i samarbejde med Institut for Folkesundhed

Læs mere

Debatmøde 7 Hvordan høstes gevinsterne ved borgernes digitale selvbetjening

Debatmøde 7 Hvordan høstes gevinsterne ved borgernes digitale selvbetjening Debatmøde 7 Hvordan høstes gevinsterne ved borgernes digitale selvbetjening fredag den 11. januar 2013 Kommunaløkonomisk Forum 2013 10. & 11. januar 2013 I Aalborg Kongres & Kultur Center Konkret i Gribskov

Læs mere

Digital kommunikation. Det mener Ældre Sagen

Digital kommunikation. Det mener Ældre Sagen Digital kommunikation Det mener Ældre Sagen Ældre Sagens holdninger til digital kommunikation: Gode alternativer til digital kommunikation De offentlige myndigheder skal fortsat opretholde alternativer

Læs mere

10. juni 2014 EM2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. juni 2014 EM2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. juni 2014 EM2014/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Arbejdsløsheden i Grønland er voksende, og til trods for at størstedelen af de arbejdsløse er ufaglærte, ansætter

Læs mere