Del 2. - Strandgade, Riddergade og villaerne - På kant af borg og havn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Del 2. - Strandgade, Riddergade og villaerne - På kant af borg og havn"

Transkript

1 1 Del 2 - Strandgade, Riddergade og villaerne - På kant af borg og havn

2 2 Strangadekvarteret i sammenhæng Mål ca. 1: Strandgadekvarteret er i foreliggende Kulturarvsscreening det område som afgrænses af Nordhavnsvej i syd, Glambæksvej i vest, Algade og Nyraadsvej i nord og Drosselvej i øst. Afgrænsningen er fortaget som grundlag for den bevarende Lokalplan for området som vil tage afsæt i screeningen. Strandgadekvarteret ligger, som beskrevet i screeningens del1, op ad en række primære og karakteristiske byfunktioner. Disse er af både landskabelig, kulturel, rekreativ, æstetisk og urban karaktér. De giver Strandgadekvarteret en bymæssig betydelig rolle samtidig med at Strandgadekvarteret kan anskues som optakt og betydningsunderstøttende for de omkringliggende bymæssige og landskabsurbane kvaliteter. Således kunne forholdet mellem Strandgadekvarteret og dens omgivelser betragtes som reciprok: Forstået på den måde at når de bymæssige og landskabsurbane kvaliteter omkring Strandgadekvarteret øges og vægtes i planlægning og praksis, vil der automatisk ske en betydningsøgning for det kvarter der ligger imellem dem. Denne øgede betydning, dvs. den rolle som kvarteret nu spiller for sine omgivelser, kan med fordel udnyttes ved i planlægning og praksis at øge kvaliteterne i området og således igen at tilføje den omkringliggende by en øget kvalitet. I det følgende forklares og beskrives dette forhold under temaerne Strandgade, Riddergade og villaerne og på kant af borg og havn. Beskrivelsen og vurderingen anvender til dels samme terminologi som Kommuneatlas Vordingborg i forhold til bevaringsværdige sammenhænge (se herfor Kulturarvsscreeningens del 1, side 19).

3 3 Kvarterer og byrum omkring Strandgadekvarteret Mål ca. 1: Strandgadekvarteret (1) er omgivet af en række meget forskelligartede områder som hver især giver kvarteret indflydelse og har indflydelse på det. Vest for Glambæksvej ligger borgterrænet (2) med Gåsetårnet og Slotsbanken som aktuelt udvikles til Danmarks Borgcenter med et skønnet årligt besøgstal på I nord dannes der fra borgterrænet overgang til det nye slotstorv (3) og Algade (4) med sin købstadsbebyggelse, som mod vest er handelsstrøg og mod øst ligger op ad Strandgadekvarteret med lidt spredte butikker og bliver til Nyraadsvej, som fører ud af byen. Nord for Algade/Nyraadsvej ligger boligbebyggelse af blandet, urban karaktér: rækkehuse, villaer og etagebyggeri (5) mens Strandgadekvarteret og byens bebyggelse stoppes i øst af Marienlysts marker(6). Syd for Strandgadekvarteret ligger Nordhavnen (7)med sit havnemiljø af lystbåde, det gamle træskibsværft og den fine udsigt til Oringe.

4 4 Udsigten til Borgterrænet giver Strandgadekvarteret en hel særlig kvalitet. Da kvarteret har så varieret et terræn; stiger stejlt mod nord i Riddergade og mere jævnt mod nord i de øvrige nord syd gående gader, er der mange forskelligartede kig mod den gamle borg, dens grønne område og voldgraven. Omvendt er Strandgadekvarterets vestlige del også meget synligt fra borgterrænet og byder ind til både kig og bevægelse igennem. Fra Algades østende er der forbindelse via Glambæksvej til Nordhavnen, og også her er der markante synslinjer, der forbinder handelsstrøg via Glambæksvej og Riddergade med Nordhavnen. Igen gælder indbydelsen til bevægelse og kig begge veje. For Nordhavnen gælder ligesom for Borgterrænet, at den tilfører kvarteret kvalitet og modtager på samme tid. Især Strandgade i første række til havnen spiller en afgørende rolle. Men også hele det bagvedliggende kvarter, som ligger op ad sin skråning, modtager og tilføjer arkitektonisk og rumlig kvalitet.

5 5 Rumlig/arkitektonisk analyse Kig til og fra Strandgadekvarteret Strandgadekvarterets afgrænsning som grundlag for bevarende lokalplan Mål ca. 1: Udsigt, vue Markant udsigtspunkt Kig, sigtelinje Kig fra omgivelser ind på området/bebyggelsen Strandgadekvarteret markerer sig ved sin beliggenhed imellem ganske forskellige bydele og landskabstyper og ved sin synlighed og sine mange kig og markante sigtelinjer. Dets grænser ligger i den strukturelle overgang fra by til landskab, til vand/havn, til middelalderens borgterrtæn og til købstadsbebyggelsen. Der er både tale om historiske skel i bymønsteret og om topografiske og funktionsbestemte.

6 6 Syd for Strandgade er kig ud i Nordhavnen og til Oringe. Samme udsigt, som forstærkes jo længere op ad skråningen man kommer, kan findes stedvis i de bagvedliggende gader. Riddergade med sit plateau udfor husnumrene 17 og 21 har de mest markante kig ud over både havn, vand. Oringe, Borgterrænet og helt over mod Algade. Betydning for oplevelsen af kvarteret er også de kig og sigtelinjer fra nord mod syd, som findes langs de nord/syd gående gader: Riddergade, Østervej, Fasanvej og Drosselvej. Fra omgivelserne og ind på Strandgadekvarteret er der indblik fra hele den syd/vestlige side. Således ser man ind på kvarteret fra Borgterrænet, fra havnen og vandet og fra Oringe. Bygningerne er synlige som de ligger på skrænten og de syner som i sydlandsk terrasserede byer i forskellige niveauer og grader af privathed. Set oppe fra det nordlige Borgterræn og fra den nordlige del af Glambæksvej og Riddergade får man smukke kig ud over byens/kvarterets tage og ned på vandet. Således er de kig man oplever præget af Borgteræænet og historien, af det maritime, vandet og havnen og af at topografien eksponerer kvarteret.

7 7 Bevægelser til og fra Strandgadekvarteret Strandgadekvarterets afgrænsning som grundlag for bevarende lokalplan Mål ca. 1: Hovedbevægelser Sekundære bevægelser Transit De her viste bevægelseslinjer er observationer af hvorledes byens bløde trafikanter, her turister og indbyggere som ikke bruger området som beboere, bevæger sig i, til og fra Strandgadekvarteret. Færdselsmønsteret formodes i høj grad forstærket når Borgprojektet er afsluttet og der forventes en massiv øgning af turisme i området. De viste bevægelser peger på, hvorledes den vestlige del af Strandgadekvarteret har, og i højere grad vil få betydning som offentligt byrum.

8 Glambæksvej, Riddergade, Østergade og delvis Strandgade er her transitrum, og anvendes således ikke til ophold. Man færdes igennem dem for at nå fra Borgterræn til Nordhavn ellen omvendt, fra Algade via Slotstorvet til Nordhavnen eller fra Algade/Nyraadsvej til Nordhavnen og/eller Borgterrænet. Skrænten, Fasanvej, Lærkevænget og Drosselvej er gaderum som primært benyttes af deres beboere. 8

9 9 Dominerende træk Mål ca. 1:5.000 Dominerende vejrum og bevægelsesforløb Dominerende rumlige relationer/kontekst, landskab borgterræn og havn Dominerende bygningsværk Markant rumskabende bebyggelse Hovedstrukturen i Strandgadekvarteret er karakteriseret dels af den gamle købstadsbebyggelse, dels af villabebyggelsen og dels af havnens/vandets og af Borgterrænets påvirkning af bebyggelsen og byrummene. Bebyggelsen er markant forskellig i købstads- og middelalderstrukturen omkring Riddergade, Algade og Strandgade og i villabebyggelsens struktur. Det nyere, større etagebyggeri ved Strandgade, Riddergade og Algade dominerer det område, de er placeret i imens villaerne ligger i en mere homogen struktur. Byggeriet i det ældste område omkring Riddergade, Algade og Strandgade fremstår i forholdsvis blandet og uensartet arkitektonisk udtryk og tilstand. Det kan dog stadig fornemmes at det er en del af den ældste by og strukturen af sammenbyggede huse er forholdsvis intakt og giver en vis homogenitet i oplevelsen af området.

10 10 Topografi Topografi, terræn og undergrund Vordingborg Nordhavn udgøres af en stillestående havarm mellem Vordingborg By og Borg og Oringe. Den har tidligere gået længere ind i landet mod vest. I middelalderen var havnen af største betydning for det danske Kongerige som ledingshavn og udgangspunkt for korstogene i Østersøen. Tidligere iagttagelser af aflejringsforholdene har påvist, at der under et lag recent havneslam findes et gytjelag af ukendt mægtighed, hvori er fundet genstande fra Middelalder og yngre. Der blev ikke ved den lejlighed nået undergrund, og det er muligt at gytjebassinet er endog meget dybt. Fra Vordingborg Nordhavn Marinarkæologisk forundersøgelse for havneoprensning Mikkel H. Thomsen dec. 2011http://

11 Kort i m ål ca. 1: Kulturskabte elementer og mønstre Købstadsbebyggelse Rækkehuse, villaer, etagebyggeri Landbrug/åbent land Borgterræn Havn Naturskabte landskabstræk 1 meters koter Terrænet er en forholdsvis dramatisk skråning som især omkring Riddergade og ned mod Strandgade og Nordhavnsvej danner stejle skråninger og dermed dramatiske rumforløb. Bygninger og veje er smukt tilpasset topografien og understreger den Ved deres placering. Naturskabte landskabstræk BlomInfo, visualiseret digitalt højdekort hvor mørkeblå er lavest og lys grøn er højest. Her ses hvorledes terrænet mellem Riddergade og Østervej er højst beliggende i kvarteret og har den stejleste skråning i Riddergade og ned mod Strandgade.

12 12 Den nordlige del af Strandgadekvarteret og området mellem Riddergade og Østergade kan karakteriseres som på toppen. Her kan man få de helt storslåede vuer over vandet, havnen, Oringe og Borgterrænet. Den sydlige del af Strandgadekvarteret, selve Strandgade og øvrige bygninger I første række efter havnen kan karakteriseres som i fladen. Her har man også et Mindre vue til Oringe fra terræn og fornemmer samtidig bebyggelsen på skrænten Som ryg.

13 13 Topografi i villabyen Villaerne i Strandgadekvarteret ligger ligeledes i markant topografisk område. Terrænet skråner ikke så kraftigt som ved Riddergade, men der er stadig tale om et område der byder på storslået udsigt. Syd for Lærkevængets bygninger og på tværs af Skrænten ligger koterne tæt, så her opleves skrænten mere markant. Fra Drosselvej er der udsyn til godslandskabet med skov, agerjord og alléer og generelt er der fra alle villavejene nogle meget smukke kig ud i de forskellige landskabstyper syd for området.

14 14 Historisk analyse Prospekt over Vordingborg af Peder Hansen Resen fra Kortet læses med nord nedad. På kortet ses at der allerede i 1600-tallet er bebyggelse og havn ved nuværende Nordhavn. Der ses handelsskibe på vej dertil og en anløbsbro eller havnemole ved det der på kortet kaldes Strandhusene. Nord herfor ses sammenhængende bebyggelse langs en vej kaldet Ridderstrædet. Ridderstrædet starter i Algaden som på kortet også har sammenhængende købstadsbebyggelse. Strandgade og Riddergade samt den østlige ende af Algade må således siges at være del af det ældre Vordingborg og sandsynligvis allerede en del af middelalderbyen. Målebordsblade På kortet her ses Glambæksvej, Riddergade og Strandgade i samme struktur som vi finder dem i dag. Byen stopper i øst efter bebyggelsen langs den nuværende Østergade, På kortet ses at gaden ikke eksisterer endnu og at der er adgang til villaerne fra Riddergade og Nyraadsvej. Bebyggelsen langs Glambæksvej er småhuse midt på vejen mellem Algade og Riddergade. Strandgade ses med tæt bebyggelse langs vejen hvor den østre del kun bebygget mod syd i en enkelt række bebyggelse med grunde mod syd på de oprindelige Strandhuses placering. Nord herfor, hvor der i dag er villabebyggelse langs Østervejs østre side, ses åbent land og teglværk uden for byens grænse. Langs Algades østre del og Riddergades vestre, ses stadig den sammenhængende købstadsbebyggelse.

15 15 Målebordsblade Bystrukturen er den samme som på opp. viste yngre kort. Byen har dog udvidet sig mod øst langs den gamle Teglværksvej, i dag Østervej, hvor der er bygget villaer sidst i 1930 erne. Syd om Strandgade langs Nordhavnen er der lagt skinner, der er oprettet station og havneanlægget er udvidet. Geodatastyrelsen, 2013 By- og gadestrukturen har ikke ændret sig væsentligt. Byens udvidelse mod øst er fortsat således at der er bygget yderligere villaer og Skrænten, Fasanvej, Lærkevænget og Drosselvej er anlagt. Villaerne her er fra ca.1930 til ca.1960, hvor de ældste ligger i den vestlige del af området og de nyere i øst og ved Skrænten. Enkelte villaer er dog helt nyopførte eller renoverede i nyere tid og art og ligger spredt i området. Der tegner sig således generelt billedet af et klassisk villakvarter med byggeri og gadestruktur fra forskellige tidsperioder. Mod øst er udvidelsen stoppet før sen60 ernes og 90/00 ernes parcelhusperioder.

16 16 Historisk byplan Middelalderbyen Villabyen Etagebyggeri fra 1977/79 Sammenhængende købstadsbebyggelse, baghuse fra Etagebyggeri fra 1957 Villaer opført mellem 1925 og 1940 Villaer opført mellem 1880 og 1902 Etagebyggeri fra 1967 Villaer opført mellem 1931 og 1936 (undtaget 2 huse fra 1946 og 1949) Rækkehusbebyggelse fra 1985 Villaer opført mellem 1951 og 1963 Blandet, lavt 1930/56/88 Sammenhængende købstadsbebyggelse, enkelte villaer fra (enkelte undtagelser ældst 1744 og yngst 1963)

17 17 Historisk og rumlig områdeinddeling Middelalderbyen 2 Algade 1 Glambæksvej 3 Riddergade/gaderne 4 Strandgade, ældste del

18 18 1 Glambæksvej Glambæksvej består af en samling huse på midten af vejen som i deres placering og dermed forhold til bystrukturen i høj grad adskiller sig fra middelalderkvarterets sambyggede købstadsbebyggelse. I nord forankres vejen til Algade med det gamle Accissehus og i syd danner Riddergade 16 en form for afslutning. Glambæksvej har historisk set været været bagside til den østlige del af det nuværende Algade, hvilket tydeligt fornemmes i bygningernes spredte placering og ydmyge størrelse. Fra Glambæksvej er der således kig ind på bagsiden af Algade hvor baghusene og tagene ses med deres forskellige højder, farver og proportioner. 6 Det åbne baggårdsmiljø og det fri kig hertil fra Glambæksvej er en kvalitet i kvarteret som i høj grad fortæller om byens historie. Det fortæller også om baggårdenes og tagenes mangfoldige udtryk modsat den stramme struktur, der ligger i gadesiden af købstadsbebyggelsen, hvor det bagvedliggende er privat og godt skjult.

19 19 Kigget mod vest fra Glambæksvej må siges at være ualmindeligt. Her er der udsyn til Borgterrænet, Gåsetårnet, den gamle ringmur, voldgraven og i det hele et grønt område som indeholder topografisk drama samtidig med den enestående fortælling om middelalderens storhedstid for Vordingborg. Det må her siges at Glambæksvejens før nævnte kvalitet i forhold til kigget på bagsiden af Algade ikke helt står mål med udsynet til den kulturhistorisk og topografisk så tungtvejende nabo. En opstramning af bebyggelsen langs Glambæksvej, som kunne gribe fat i bebyggelsen i nord- og sydenden, der således ville danne ankerpunkter, kunne anbefales. For stadig at bibeholde kvaliteten af kigget på byens tage, burde ny bebyggelse holdes i en højde af én til halvanden etage. I en sammenbygget struktur, som referer til købstadsbebyggelsen kunne indarbejdes enkelte slip imellem bygningerne, som muliggør mindre kig ind på Algades bagside. For at binde Glambæksvej sammen med Slotstorvet og markere forbindelsen til Nordhavnen kunne det give sammenhæng at fortsætte Slotstorvets teglbelægning videre af Algade og ned ad Glambæksvej til havnen. Her og i Strandgadekunne også med fordel arbejdes med en belægning der skaber sammenhæng dertil. Belægningen kunne videreføres til Strandgade og Riddergade og således markere sammenhængen med Middelalderbyen og Købstaden. Borgen og den østlige by historisk: I forhold til at borgen i mange år har vendt ryggen mod den østlige del af byen, så har det ikke altid været sådan. Højborgen - der hvor kongen boede og regerede fra - lå på den sydlige del, hvorfra der var udsigt ud over havnen, så da borgen bestod, vendte den slet ikke ryggen til kvarteret. Men da der kun var Gåsetårnet tilbage - og siden med bygningen af museet i den vestlige del og etableringen af dyreengen, så vendte borgen sig mod vest. Men nu - hvor voldgraven er reetableret og der er blevet så gode forhold for at gå rundt om hele borgen, ville det være en stor kvalitet, hvis det også blev benyttet og der var en sammenhæng mellem borg og havn - igen!

20 20 2 Algade Den østlige ende af Algade er indtil udmundingen af Østervej bebygget med sammenhængende 1- og 2-etages købstadsbyggeri med et slip ved Gåsetorvet, hvor bebyggelsen danner karré med åbning mod gaden. Efter Østervej består bebyggelsen af solitære bygninger i 1 1,5 etager. Sydsiden danner indtil Østervej ryg mod middelalderbyen bag den og understreger historien om købstaden og topografien med sin sammenhængende bebyggelse der har den stejle skrænt ned mod havnen bag sig. Algade er bygget mellem 1877 og 1900 og den ældste bebyggelse på Algades sydside fra Glambæksvej og til bygrænsen. Brænderigården fra 1977/79 og Algade fra 1967 markerer i sin struktur også gadeforløbet men er dog trukket tilbage i facadelinjen samtidig med de danner mindre pladser mod Riddergade og Østervej. Herved opløses karakteren af det ubrudte bebyggelsesforløb. Sydsiden Baggården for Algade 98 er lukket og danner et helt særligt miljø. Den er lukket for indblik fra Glambæksvej således at den kun kan opleves som et kig ind igennem porten fra Algade. Nordsiden

21 21 3 Riddergade/Riddergaderne Riddergade med sit usædvanligt stejle terræn er både strukturelt og i forhold til udsyn et meget dramatisk byrum. Understreget af sin bebyggelses lille skala, undtaget Brænderigården, markerer den sig i terrænet ved bygninger der følger terrænet og et terrasseret fortov, højere beliggende end vejbanen. Kig op ad Riddergade Kig ned fra toppen af Riddergade Kig til havnen og borgterrænet fra Riddergadeplateauet Riddergades karakteristiske to ben kan allerede ses på Reesens kort fra 1600-tallet. Det østlige ben stikker af fra gaden mens det stadig er på toppen af skråningen og ender i et plateau med en stejl skrænt ned mod det vestlige ben. Herfra er der storslået udsigt over hele kvarterets tage, over vandet og havnen over til Oringes smukke bygninger og i vest til borgterræn, ringmur og Gåsetårn. Bebyggelsen lægger sig fint i facadeflugt med vejen og markerer den stramt. Der er enkelte slip hvor der er kig og adgang til de højst beliggende villaer i området. Brænderigården dominerer området en del med sin skala, men ligger dog som et rygdannende element mod Algade hvorved den ikke slører den massive oplevelse af terræn og omgivelser og med sin størrelse også er med til at understrege den øvrige bebyggelses ydmyghed.

22 22 4 Strandgade, ældste del og Strandgården Strandgades sydside er den ældste del af gaden og det er her Strandhusene lå allerede i 1600-årene. Husene er sammenbyggede med de karakteristiske kætter, hvor der er et slip. Her er gennemgang og kig til havnen. Husene i rækken har i dag to forsider, da de henvender sig både til Strandgade og til Nordhavnsvej. Dette forhold har gennem tiden givet dem et noget uensartet udtryk gældende nordfacaderne versus sydfacaderne. Nordfacaderne er feorholdsvis homogene i samlet udtryk; proportioner, tagmaterialer, farver, kviste og vinduer er stort set søgt tilpasset tidligere stilperioder og samtidig en sammenhæng i husrækken på trods af at husene har forskellig opførselsår og også oprindeligt forskellig stilart. Strandgården ligger smukt placeret med facader mod Strandgade og Havnevej. Den fanger landskabet på enkel og anvendelig vis, ved at åbne sig mod havn og udsigt og dermed både at danne forside mod Strandgade og mod havnen. Rummet i gården føles indbydende og henvender sig således til Nordhavnsvej. Det bærer præg af at fungere som semi-offentligt rum, dvs. et rum man som besøgende af kvarteret gerne må bruge men som man véd tilhører bygningerne omkring. Rummet relaterer sig fint til det offentlige havneområde uden at dominere det. Strandgårdens facader mod Strandgade og Havnevej markerer vejforløbet og relaterer sig med sin facade helt ud til fortov fint til købstadsbebyggelsen. Med sine to etager kan det stadig være med i sammenhængen der dannes af det gamle middeladerkvarter med sit byggeri i mindre skala.

23 23 Kætterne set fra Nordhavnsvej. Kigget op igennem og på husene bag Strandgade, giver et stærkt indtryk af kvarterets markante topografi. Udtrykket mod havnen er præget af terrasser, stakitter, hegn, udbygninger og tilbygninger. Selve husene er forholdsvis homogene i deres udtryk; proportioner, tagmaterialer, farver, kviste og vinduer er stort set søgt tilpasset tidligere stilperioder og også her en indbyrdes sammenhæng. For sydsiden af Strandgades sammenhængende bebyggelse kan anbefales, at der skabes en højere grad af homogenitet i terrasser, stakitter, hegn, udbygninger, tilbygninger og beplantning. Ligeledes burde tagmaterialet være det samme på alle huse således indtrykket af en sammenhængende husrække styrkes. En forskel i facadefarver, dør- og vinduesfarver refererer til tidligere tiders brogede karakter i gaden, ligesom mindre spring i taghøjden og fremspring facaderne mod syd fremmer fortællingen om, at Strandgades sydside engang var bebygget og beboet med en høj grad af variation.

24 24 Villabyen

25 25 1 Villaer opført mellem 1880 og 1902, Riddergade, Strandgade og Østervej En del af villaerne opført i perioden 1880 og ca ligger lidt spredt og med forskellig orientering i området mellem Østervej, Strandgade og Riddergade. De er opført i historicistisk og nationalromantisk stil og mange af dem har markant størrelse og rig detaljeringsgrad. De er placeret efter beliggenhed og udsigt og udgør hver især deres eget udtryk og sted, hvor konteksten ikke er bygninger omkring, men landskab og udsigt. De fortæller om et velhavende villakvarter, oprindeligt uden for byen. Villaerne langs den nordlige østside af Østervej er ligeledes opført i perioden, men i mere afdæmpet og ydmyg klassicisme, hvor enkel udsmykning omkring vinduer og døre og de ens og i taktfast rytme placerede vinduer peger på stilarten. De ligger helt ensartet med facader på linje langs vejen. Her er kun plads til et smalt stykke beplantning ud til fortovet. Husene er enkle og homogent proportionerede i deres arkitektur og er tænkt ind i deres bygningsmæssige kontekst: de er tænkt i forhold til hinanden og hver især som en del af en sammenhæng. Villaen på hjørnet Østergade og Algade og den på Østergade 13 er her undtaget og skal tilordnes de først beskrevne villaer.

26 26 2 Villaer opført mellem 1917 og 1940 (undtaget 2 huse fra 1946 og 1949), Østervej, Fasanvej og Lærkevænget Villaerne fra mellem 1917 og 1946 er opført i bedre byggeskik, funktionalisme og som statslånshuse. Alle typer stilarter repræsenteres på fin vis, ved at der ofte er bygget 3, 4 eller 5 huse i samme stilart ved siden af hinanden. Således indgår de i en kontekst med hinanden. Mange af villaerne repræsenterer deres stilart fornemt ved at proportionerne, materialerne og mange detaljer er bevarede. Villabyen fortæller her udtrykkeligt historien om byens udvidelse i form af villakvarteret, der lige så stille bliver til et typehuskvarter. Her kan vi aflæse enfamiliehusets arkitekturhistorie: Fra Landsforeningen Bedre Byggeskiks idealer om den enkle danske byggetradition præget af solidt håndværk over funktionalismens sammensætning af volumenerne som blev bestemt ud fra funktionelle krav. Fra 30 ernes Danmarks egen version i form af funkisarkitekturen, hvor Bungalowen blev en fortolkning af de moderne strømninger tilpasset den danske byggeteknologi, over den danske funktionelle villa til Statslånshuset fra 1938 hvor typehuset rigtig begynder at tage form.

27 27 Villaerne ligger alle vinkelret på gaderne. Således opstår et jævnt og homogent indtryk af bebyggelsens retning. De ligger alle tilbagetrukket fra vej og fortov, så der er plads til forhaven, som generelt er på omkring 10m dybde. Forhaverne og de ofte store og rumdannende træer er markante for området og er med til at skabe den homogene struktur på trods af husenes forskellige stilarter og udformninger.

28 28 3 Villaer opført mellem 1951 og 1963, Skrænten, Drosselvej og Lærkevænget Villaerne her repræsenterer igen et fint udsnit af dansk arkitekturhistorie. Områdets yngste generation enfamiliehuse byder på en række veludtrykte stilperioder. Bygningerne er her mere spredte i forhold til kontekst og stilperiode, men også her findes klynger med 3 eller flere bygninger i samme stil. Vi finder Statslånshuset, med sin tids nye konstruktioner, der minimerede materialeforbruget og bød på nye funktionelle planløsninger samt brugen af nye, billigere byggematerialer. Der er murermestervillaen fra 50 erne opført i tegl og tækket med tegl og der er eksempler på 60 ernes første typehuse i præfabrikerede elementer.

29 29 BORGERMØDE og WORK-SHOP om BEVARENDE LOKALPLAN

30 30 PROGRAM FOR BORGERMØDET OM BEVARENDE LOKALPLAN FOR STRANDGADEKVARTERET Kl. 19 Velkomst ved formand for Miljø- og Klimaudvalget Erling B. Nielsen Kl Om Kulturarvsscreeningen af Strandgadekvarteret: Hvad indeholder den og hvad skal den bruges til? Ved Arkitekt Rosa Philippine S. Birckner Kl Historien bag Strandgadekvarteret ved Museumsinspektør, Nyere Tid, Berit M. Christensen Kl Hvad er en bevarende lokalplan? Hvad kan reguleres/bevares og hvordan kan det gøres? Ved Souschef Peter Haugan Vergo Kl Kl Kl PAUSE med kaffe og kage Work-shop om bevaringsværdier i Strandgadekvarteret Temaer: Hvad/hvordan skal vi bevare? Detalje og/eller helhed? Middelalderbyen og Villabyen, er der forskel? Fælles gennemgang af work-shop og afrunding af mødet Du kan læse mere om Kulturarvsscreeningen, lokalplanen og Vordingborg Kulturarvskommune på BORGERMØDET FINDER STED ONSDAG DEN 28. AUGUST KL: PÅ RÅDHUSET, VALDEMARSGADE 43, 4760 VORDINGBORG

31 31 Work-shop om kulturarv i Strandgadekvarteret ved Borgermødet 29. august 2013 I Rådhuset Vordingborg Ved work-shoppen blev Strandgade, Riddergade og villaerne og på kant med borg og havn diskuteret og brain-stormet. Temaer: Hvad/hvordan skal vi bevare? Detalje og/eller helhed? Middelalderbyen og Villabyen, er der forskel? Work-shops delt ud på 5 borde: 1. Glambæksvej 2. Strandgade - 2 borde 3. Riddergade 4. Østervej og Fasanvej. De ældre villaer , Skrænten og Drosselvej. De yngre villaer I det følgende summeres der op og fattes sammen på borgernes input og de kulturarvsmæssige kerneudsagn, forslag og emner refereres.

32 32 1. Glambæksvej Spørgsmål: Hvordan skal der bevares? Hvilken detaljeringsgrad? (Skal der reguleres for: vinduer, terasser, karnapper?) Skal facadelinjen trækkes op eller skal det være spredt bebyggelse som nu? Historisk har Glambæksvej været bagstræde til Algade men får nu en ny rolle som nabo til Danmarks Borgcenter! Hvordan skal nybyggeri se ud? (Hvor højt, sambygget eller solitært, saddeltag eller frit slag? Andre ting?) Byggeri må ikke skæmme naboen borgterrænet Bygningerne skal holde den stil de har nu Ingen solceller, der generer naboer Ingen reflekterende tagmaterialer Husene skal ligge spredt som de gør nu, der er en kvalitet i dette forhold Nyt byggeri skal passe ind i det bestående. Det skal ikke være sambygget og i maks. 1 etage Der skønnes at være flere bevaringsværdige bygninger end der på nuværende tidspunkt er udpeget Der bør være bedre orden på fortovene. Det er vigtigt at se området som overgang mellem borgen og Strandgadekvarteret. Der bør trafikreguleres 2. Strandgade Spørgsmål: Hvordan skal der bevares? Hvilken detaljeringsgrad? (Skal der reguleres for: vinduers opsprossning, farver, terrasser, karnapper, tage, facader?) Hvordan skal nybyggeri reguleres? (Farver, facader, vinduer, rytme, højder og udsyn? Andre ting?) Bygningerne på Strandgades sydside har to forsider: mod gaden og mod havnen. Hvordan kan vi regulere så både offentlighed og privathed kan få glæde af den smukke beliggenhed? Work-shop 1 Det er vigtigt at regulere for terrasser, mure, hegn, hække og stakitter, for højde, udseende, materiale de skal harmonere med bebyggelsen Beplantning skal holdes nede Den oprindelige arkitektur bør tilstræbes, herunder ensartethed i kvalitet af renovering Det skal være stramme regler for bebyggelsens ydre fremtræden Bestemmelser skal være detaljerede og forvaltes restriktivt Ingen solceller, hverken på for- eller bagside af bebyggelsen Der skal være bestemmelser om støbte sålbænke, evt. også i skifer eller kobber Farver på tage og bygningskrop bør reguleres så bygningerne får et oprindeligt udtryk Tagudhængs udformning skal reguleres. Det er miljøet der skal bevares husene er jo ikke oprindelige og fremstår ikke i en decideret stilart. Det er gaden der er oprindelig. Bygningerne bør have referencer til tidligere stilarter klassicisme Højderne skal reguleres. Det er charmerende at tagene springer lidt i højden, men ikke for meget Tagrender bør udføres i zink eller kobber Kviste bør udføres i zink Tage skal være røde Obs. På bebyggelsesprocent

33 33 Kviste: Vi snakkede f.eks. om kviste og hvorvidt, der skal vare krav til materialet i siden af en kvist. Jeg vil foreslå at man tillader glas i siderne, i hvert fald på sydsiden, af den simple grund, at der skal bo mennesker under tagene, når grundene er så små, og mennesker har behov for lys og ikke mindst udsyn. Det vil blive nogle mørke (børne?)værelser, hvis man ikke får lov til det. Og det skæmmer ikke. Man kan se det på Strandgade 30, hvor der blev givet tilladelse og det ser nydeligt ud også i sammenhængen/helheden. Beplantning: Beplantning har det med at vokse op og genere andre beboere i kvarteret og ejeren bemærker det sjælden fordi det jo sker langsomt. Der vil jeg foreslå men kraftig begrænsning i den tilladelige højde af primært træer, men selvfølgelig af enhver form for bevoksning, så den, som minimum holdes nede under tagrykke og det vil sige maximum 6 meter gerne mindre fordi højde gener er relative alt afhængig af hvilken vinkel man se fra. Work-shop 2 Der bør være krav om tagbelægning med røde lertegl. (Sydsiden af Strandgade) Bevaring af huse som i gamle dage for 100 år siden. Men dog ikke som på billederne vist i mødet Brolægningen på Glambæksvej bør fortsætte over i Strandgade Nogen sagde at; vinduer og døre bør udføres i træ. Andre sagde at; Plastvinduer kan være gode/flotte, f.eks. ligner nogle plastvinduer lakerede trævinduer Der bør være en farveplan / en holdning til farverne i strandgade, f.eks. i form af en sammenhængende farveskala for farver der benyttes til facader og vinduer M.h.t. muligheden for glasflunker i kviste var der delte meninger Der bør være forbud mod opsætning af solceller på tage i Strandgade helst hele Strandgade, så det stiller alle lige Toppede brosten mellem facader og fortorv i Strandgade giver karakter og sjæl til gaden, og bør bevares Krav om støbte sålbænke er relevant, men skifer og kobbersålbænke bør også være en mulighed Chikaner på Strandgade (hvor Østervej munder ud i Strandgade) bør fjernes Der bør være detaljerede krav til døres udformning Parkering i Strandgade er et problem, der er for få P-pladser/ for lidt p-areal i gaden (da den er opstået i en tid uden biler). Det betyder bl.a. at skraldebilen eller en flyttevogn ofte har meget vanskeligt ved at køre i gaden. Det kunne (til dels) løses ved at skabe p-arealer på ubenyttede arealer på havnen For meget og for farlig trafik på Riddergade. Der bør være bedre trafikregulering især i krydset Glambæksvej Riddergade Strandgade Havnevej. F.eks. et fodgængerfelt Hertil blev det kommenteret, at det ikke er værre end andre steder i byen/kommunen. Der bør være forbud mod facader i blank mur i Strandgade Der bør være krav om sort sokkel ved nybyggeri i Strandgade Der bør gælde andre krav (facade og materialer) til Strandgården end til resten af Strandgade Der bør være krav til maks. højde af hegn og stakitter

34 34 3. Riddergade Spørgsmål: Hvordan skal der bevares? Hvilken detaljeringsgrad? (Skal der reguleres for: vinduers opsprosning, farver, terrasser, karnapper, tage, facader?) Hvordan skal nybyggeri reguleres? (Farver, facader, vinduer, rytme, højder og udsyn? Andre ting?) Riddergades østlige ben har på sit plateau en storslået udsigt til både havn, Oringe og Borgterræn. Skal vi forsøge at trække folk dertil? Eller skal det være et af de hemmelige steder man opdager? Højderne er vigtige at regulere så de understreger købstadsbebyggelsen og den markante højdeforskel i terrænet. Ældre huse skal bevare skorstene Farveskala for bebyggelse: hvid, lys gul, sandfarvet Der ønskes større højdeforskel mellem vej og fortov i Riddergade Ingen Dollt Parton vinduer Tagvinduer skal være diskrete Ingen solceller Tage skal være i rød tegl eller matche husets stilart, dog ingen røde tage til rød blank mur Husene i rød blank mur skal bevares Høveddøren skal være mod gaden Oprindelige vinduer skal eller deres udtryk skal bevares Nyt byggeri skal ligne det eksisterende Hvid det ikke er et typisk stiltræk for et hus, skal der ikke være karnapper 4. Østervej og Fasanvej. De ældre villaer Skrænten og Drosselvej. De yngre villaer Spørgsmål: Hvordan skal der bevares? Hvilken detaljeringsgrad? (Skal der reguleres for: vinduers opsprosning, farver, terrasser, karnapper, tage, facader?) Hvordan skal nybyggeri reguleres? (Farver, facader, vinduer, rytme, højder og udsyn? Andre ting?) Skal de gamle villaer, der ikke er klassificeret med en høj bevaringsværdi, reguleres for udtryk, materialer og detaljer? Område 5 Skrænten og Drosselvej : Ingen mødt fra Drosselvej. Der blev givet udtryk for at beboerne fra Drosselvej nok ikke har opfattet/været vidende om at de er en del af Strandgade lokalplanen Ingen markante holdninger til begrænsning på af arkitekturen og formsprog på Drosselvej, men ønske om arkitekturen på Skrænten tilpasses mere den der er på Østervej og Fasanvej Drosselvej er præget af åbne forhaver uden hække mod vej, hvor gaderummet spænder ud fra facade til facade. Et forhold måske bør tilstræbes fastholdt i lokalplan Område 4 Østervej og Fasanvej : Generelt ønskes der stillet krav til at bebyggelsens karakter bevares

35 35 Sort glaseret tagtegl bør forbydes gerne også for område 5 Nye bygninger skal forholde sig præcist til det nuværende formsprog, såvel - placering på grunden, bygningshøjder, tagformer, materialer mm., men må gerne være nutidigt Eksisterende bygninger må ikke ændre markant udtryk og især ikke volumen som følge af efterisolering. (Så skal der søges) Udvendige bygningsændringer der ændrer husets udseende skal der søges om (materialer, farver, vinduer m.m.) Kan vi slippe for solceller? For hele området : Nuværende bygningshøjder skal fastholdes af hensyn til udsigten til vandet fra bagvedliggende huse Det gælder såvel nyt som gammelt Der må ikke opsættes kviste, altaner eller lignende der begrænser udsigten til vandet for andre Der bør indføres begrænsning for træers højde, også af hensyn til udsigt

36 36 Karakteristika og sårbarhed for Strandgadekvarteret De mest markante karaktértræk for Strandgadekvarteret er dens beliggenhed og topografi i sammenhæng med bebyggelsens struktur. Denne er karakteriseret dels af den gamle købstadsbebyggelse, dels af villabebyggelsen og dels af havnens/vandets og borgterrænets påvirkning af bebyggelsen og byrummene. Bebyggelsesstrukturen er markant forskellig i købstads- og middelalderstrukturen omkring Riddergade, Algade og Strandgade og i villabebyggelsens struktur. På trods af at bebyggelsen i det ældste område omkring Riddergade, Algade og Strandgade fremstår i forholdsvis blandet udtryk og tilstand kan det stadig i høj grad fornemmes at den er en del af den ældste by. Strukturen med sambyggede huse er forholdsvis intakt og giver en form for homogenitet i oplevelsen af området. Denne struktur med sit forhold til topografi og historie er bevaringsværdig. Ligeledes homogent opleves villakvarteret med Østervej, Skrænten, Fasanvej, Lærkevænget og Drosselvej. Bebyggelsesstrukturen er her en helt anden: villaer, som ligger solitære på deres grund med afstand imellem bygning og vej og med synlige haver. Her er bevaringsværdierne i højere grad knyttet til de enkelte bygninger samtidig med at hele villakvarteret repræsenterer et fint udsnit af dansk arkitekturhistorie og byder på en række veludtrykte stilperioder. Terrænet er en dramatisk skråning, som især omkring Riddergade og ned mod Strandgade og Nordhavnsvej danner et usædvanligt rumforløb. Bygninger og veje er i hele området smukt tilpasset topografien og understreger den. Der kan her skelnes mellem det det nordlige område med bygninger på toppen og det sydlige med bygningerne i fladen som hver især giver nogle smukke kig ud i det omgivende landskab, til borgterrænet og over kvarterets tage.

37 37 Glambæksvej Glambæksvej er sårbar i forhold til: At den i høj grad adskiller sig fra middelalderkvarterets sambyggede købstadsbebyggelse. I nord forankres vejen til Algade med det gamle Accissehus og i syd danner Riddergade 16 en form for afslutning. Imellem disse ankerpunkter kunne bebyggelsen med fordel strammes op igen og placeres i facadelinjen ud til vejen. At Glambæksvej historisk set har været bagside til den østlige del af det nuværende Algade. Fra Glambæksvej er der således kig ind på bagsiden af Algade hvor baghusene og tagene ses med deres forskellige højder, farver og proportioner. Det åbne baggårdsmiljø og det fri kig hertil fra Glambæksvej er en kvalitet som er sårbar. Denne bør bevares samtidig med at gaden strammes op. At den med sine kig ind bag husene også fortæller om baggårdenes og tagenes mangfoldige udtryk modsat den stramme struktur, der ligger i gadesiden af købstadsbebyggelsen. Kiggene bør fastholdes, evt. som slip imellem kommende bebyggelse. At udsyn til Borgterrænet, Gåsetårnet, den gamle ringmur, voldgraven og i det hele det grønne område som indeholder fortælling om middelalderens storhedstid for Vordingborg kan sløres ved en for høj bebyggelse af gaden. At Glambæksvej i dag mangler forbindelse til Slotstorvet, Strandgade og Nordhavnen i forhold tilf gade- og fortovsbelægning.. Belægningen kunne videreføres til Strandgade og Riddergade og således markere sammenhængen med Middelalderbyen og Købstaden.

38 38 Algade/Nyraadsvej Algade i det beskrevne område er sårbar i forhold til: At den østlige ende af Algade er indtil udmundingen af Østervej bebygget med sammenhængende 1- og 2-etages købstadsbyggeri. Her dannes ryg mod middelalderbyen og topografien markeres. Dette forhold bør bevares således at der i fremadrettet ikke bygges solitært og/eller med tilbagetrukket fra facadelinjen. Facadelinjen er i dag brudt idet den nyere bebyggelse øst og vest for Riddergades udmunding ligger tilbagetrukket fra den gamle facadelinje. At baggården for Algade 98 er lukket og danner et helt særligt miljø. Den er lukket for indblik fra Glambæksvej således at den kun kan opleves som et kig ind igennem porten fra Algade. At bebyggelsen efter Østervej består af solitære bygninger i 1 1,5 etager som giver vejen karaktér af villakvarterets afslutning. Dette forhold bør ikke sløres ved her at opføre højere eller sambygget bebyggelse.

39 39 Riddergade/Riddergaderne Riddergade er sårbar i forhold til: At Riddergade med sit stejle terræn både strukturelt og i forhold til udsyn er et meget dramatisk byrum. Understreget af sin bebyggelses lille skala, undtaget Brænderigården, markerer den sig i terrænet ved bygninger der følger terrænet og et terrasseret fortov, højere beliggende end vejbanen. Bebyggelsens skala bør ikke ændres og vejforløbet bibeholdes. At Riddergades karakteristiske to ben er et væsentligt træk. Det østlige ben på toppen af skråningen ender i et plateau med en stejl skrænt ned mod det vestlige ben. Herfra er der storslået udsigt. Forholdet bør bibeholdes og vejene ikke ændres. Plateauet skal beholde sin karakter af et hemmeligt sted i byen, dvs. der skal ikke skiltes for stedet. At bebyggelsen lægger sig fint i facadeflugt med vejen og markerer den stramt. Der er enkelte slip hvor der er kig og adgang til de højst beliggende villaer i området. Det bør bevares.

40 40 Strandgade, ældste del og Strandgården Strandgade og Strandgården er sårbare i forhold til: At Strandgades sydside er den ældste del af gaden. Husene er sammenbyggede med de karakteristiske kætter imellem. Princippet bør bevares ved nyopførsel. At husene i dag har to forsider. Dette har gennem tiden givet dem et noget uensartet udtryk gældende nordfacaderne versus sydfacaderne. Der bør tilstræbes mere sammenhæng mellem de to facaders udtryk. For sydsiden af Strandgades sammenhængende bebyggelse kan anbefales, at der skabes en højere grad af homogenitet i terrasser, stakitter, hegn, udbygninger, tilbygninger og beplantning. Ligeledes burde tagmaterialet være det samme på alle huse således indtrykket af en sammenhængende husrække styrkes. En forskel i facadefarver refererer til gadens tidligere karaktér, ligesom mindre spring i taghøjden og fremspring i facaderne støtter fortællingen. At Strandgården ligger smukt placeret med facader mod Strandgade og Havnevej. Den forholder sig til sin kontekst på enkel og anvendelig vis. Rummet i gården føles indbydende og henvender sig således til Nordhavnsvej og det offentlige havneområde uden at dominere det. Dette forhold er vigtigt at bevare således rummet i Strandgården ikke bebygges så det beskrevne forhold ødelægges. At Strandgårdens facader mod Strandgade og Havnevej markerer vejforløbet og relaterer sig til købstadsbebyggelsen. Med sine to etager kan det stadig være med i sammenhængen af mindre skala. Der bør ikke øges bygningshøjde.

41 41 Villaer opført mellem 1880 og 1902, Riddergade, Strandgade og Østervej Villaerne opført mellem 1880 og 1902, Riddergade, Strandgade og Østervej er sårbare i forhold til: At en del af villaerne her ligger lidt spredt og med forskellig orientering i området mellem Østervej, Strandgade og Riddergade. De er opført i historicistisk og nationalromantisk stil og mange af dem har markant størrelse og rig detaljeringsgrad. De er placeret efter beliggenhed og udsigt og udgør hver især deres eget udtryk og sted, hvor konteksten ikke er bygninger omkring, men landskab og udsigt. De fortæller om et velhavende villakvarter, oprindeligt uden for byen. Forholdet bør bibeholdes. At villaerne langs den nordlige østside af Østervej er ligeledes opført i perioden, men i mere afdæmpet og ydmyg klassicisme. De ligger helt ensartet med facader på linje langs vejen. Her er kun plads til et smalt stykke beplantning ud til fortovet. Husene er enkle og homogent proportionerede i deres arkitektur og er tænkt ind i deres bygningsmæssige kontekst: de er tænkt i forhold til hinanden og hver især som en del af en sammenhæng. Facadelinjen og husenes placering og stilart er sårbar.

42 42 Villaer opført mellem 1917 og 1940 (undtaget 2 huse fra 1946 og 1949), Østervej, Fasanvej og Lærkevænget Villaerne opført mellem 1917 og 1940 (undtaget 2 huse fra 1946 og 1949), Østervej, Fasanvej og Lærkevænget er sårbare i forhold til: Villaerne fra mellem 1917 og 1946 er opført i bedre byggeskik, funktionalisme og som statslånshuse. Alle typer stilarter repræsenteres på fin vis, ved at der ofte er bygget 3, 4 eller 5 huse i samme stilart ved siden af hinanden. Mange af villaerne repræsenterer deres stilart fornemt ved at proportionerne, materialerne og mange detaljer er bevarede. Alle nævnte forhold er sårbare i forhold til ændring på bygningerne og til nybyggeris placering. At villabyen fortæller historien om byens udvidelse i form af villakvarteret, der lige bliver til et typehuskvarter. Villaerne ligger alle vinkelret på gaderne. Således opstår et jævnt og homogent indtryk af bebyggelsens retning. De ligger alle tilbagetrukket fra vej og fortov, så der er plads til forhaven. At forhaverne og de ofte store og rumdannende træer er markante for området og er med til at skabe den homogene struktur på trods af husenes forskellige stilarter og udformninger.

43 43 Villaer opført mellem 1951 og 1963, Skrænten, Drosselvej og Lærkevænget Villaerne opført mellem 1951 og 1963, Skrænten, Drosselvej og Lærkevænget er sårbare i forhold til: At villaerne her igen repræsenterer et fint udsnit af dansk arkitekturhistorie. Områdets yngste generation enfamiliehuse byder på en række veludtrykte stilperioder. Bygningerne er her mere spredte i forhold til kontekst og stilperiode, men også her findes klynger med 3 eller flere bygninger i samme stil.

Lokalplan C 16.00.01 - Præstø midtby, bevaring og udvikling

Lokalplan C 16.00.01 - Præstø midtby, bevaring og udvikling Forslag til Lokalplan B 17.24.01 Bevarende lokalplan for Strandgadekvarteret Vordingborg Lokalplan C 16.00.01 - Præstø midtby, bevaring og udvikling November 2013 April 2014 V O R D I N G B O R G K O M

Læs mere

MARIELYST KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET

MARIELYST KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET Marielyst - Karakter og kvalitet i sommerhusområdet er udarbejdet af Guldborgsund Kommune, Stab og Plan i samarbejde med Hasløv & Kjærsgaard, Byplankonsulenter,

Læs mere

Forslag til. 16.00.01 - Præstø midtby,

Forslag til. 16.00.01 - Præstø midtby, Forslag til Lokalplan 17.24.01 LokalplanB C 16.00.01 - Præstø midtby, Bevarende lokalplan for Strandgadekvarteret Vordingborg bevaring og udvikling November 2013 15. november 2013 VORDINGBORG KOMMUNE Plansekretariatet

Læs mere

Bilag A Industrimuseets bemærkninger til rammeområde 4, Frederiksværk

Bilag A Industrimuseets bemærkninger til rammeområde 4, Frederiksværk Dato: 22. juni 2016 qweqwe Bilag A Industrimuseets bemærkninger til rammeområde 4, Frederiksværk Industrimuseet Frederiks Værk har foretaget en kort gennemgang af rammebestemmelserne for center og boligområder

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KASERNEOMRÅDET BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: KASERNEOMRÅDET, HOLBÆK Historie I begyndelsen af 1900-tallet blev det i det daværende Krigsministerium besluttet, at der skulle udpeges

Læs mere

TRELEDDET det pulserende, sunde og grønne hjerte på Frederiksberg.

TRELEDDET det pulserende, sunde og grønne hjerte på Frederiksberg. TRELEDDET det pulserende, sunde og grønne hjerte på Frederiksberg. Nærværende redegørelse skal belyse og begrunde projekt Treleddet det pulserende, sunde og grønne hjerte på Frederiksberg, der i hovedtræk

Læs mere

P L E J E C E N T E R B A N E B O

P L E J E C E N T E R B A N E B O PROJEKT OG STED BAGGRUND Boligselskabet Skt. Jørgen og Viborg Kommune har taget initiativ til at opføre Plejecenter Banebo, som en del af Viborgs nye bydel Banebyen. Viborg Baneby er et ældre bynært erhvervsområde,

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 02: Asminderød

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 02: Asminderød Kortlægning af kulturmiljøer 2014 02: Asminderød Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk

Læs mere

Klintholm havn - Kulturmiljøbeskrivelse. Kulturhistoriske værdier på Møn

Klintholm havn - Kulturmiljøbeskrivelse. Kulturhistoriske værdier på Møn Side 1 af 5 Kulturhistoriske værdier på Møn Til oversigt Klintholm havn Alle illustrationer kan forstørres Skemanummer: Betegnelse: Kategori: Registreringsdato: Registrator: 10 Klintholm havn Bebyggelsesmønstre

Læs mere

K L O S T E R V E J I R Y

K L O S T E R V E J I R Y K L O S T E R V E J I R Y DATO: 18.08.2008 NORD Vision Den gennemgående vision i forslaget er en konkretisering af de retningslinier, der beskrives i»helhedsplan for Ry«. Banebåndets omdannelse fra barriere

Læs mere

K O M M U N E P L A N

K O M M U N E P L A N K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 4-013 for området ved Vejgård Vandværk Byrådet godkendte den 14. juni 2010 kommuneplantillæg

Læs mere

En rundtur i Lyset på godt og ondt

En rundtur i Lyset på godt og ondt En rundtur i Lyset på godt og ondt Inden for de seneste 5-7 år er der sket en kolossal udvikling i Lyset. Der er blevet solgt rigtig mange huse, og det har blandt andet betydet at nye ejere er gået i gang

Læs mere

Tillæg nr. 6. Ændring af rammeområder Strandgadekvarteret. og kulturmiljøet Vordingborg Middelalderby. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025

Tillæg nr. 6. Ændring af rammeområder Strandgadekvarteret. og kulturmiljøet Vordingborg Middelalderby. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025 Tillæg nr. 6 Ændring af rammeområder Strandgadekvarteret og kulturmiljøet Vordingborg Middelalderby Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025 Plansekretariatet Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Telefon

Læs mere

Præstø Midtby Ny lokalplan

Præstø Midtby Ny lokalplan Præstø Midtby Ny lokalplan Aftenens program Velkommen, v. Udviklingsdirektør Torben Gleesborg. Præstøs udfordringer og muligheder?, hvad er en Lokalplan og hvad kan den regulere? v. Souschef Plan og Miljø,

Læs mere

Herunder følger et par eksempler på før og nu, som viser den forandring, der er sket gennem årene.

Herunder følger et par eksempler på før og nu, som viser den forandring, der er sket gennem årene. Bilag 2 I det følgende er vist en lang række eksempler på gode og dårlige facader, skilte, byinventar med mere. Alle eksemplerne på siderne 2-3 2-12 stammer fra Nørregade, mens de efterfølgende stammer

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ KULTURMILJØER I HOLBÆK BY KALUNDBORGVEJ BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: KALUNDBORGVEJ, HOLBÆK Historie Omkring 1900 blev der opført en række større villaer langs den vestlige indfaldsvej til Holbæk, Villakvarteret

Læs mere

Hvidkilde. Indgangsparti til hovedbygningen på Hvidkilde.

Hvidkilde. Indgangsparti til hovedbygningen på Hvidkilde. Hvidkilde kulturmiljø beskrivelse og fotos 2011 Indgangsparti til hovedbygningen på Hvidkilde. Hvidkilde er opkaldt efter kilden, der udsprang tæt ved hovedbygningen (tv). Hovedbygningen er oprindeligt

Læs mere

Indarbejdet i lokalplanforslaget. bemærkninger. Point delområde 1-6 og 7 s. 5 Kiosk og fitnessfaciliteter kan udføres i etape 2

Indarbejdet i lokalplanforslaget. bemærkninger. Point delområde 1-6 og 7 s. 5 Kiosk og fitnessfaciliteter kan udføres i etape 2 Forslag til Lokalplan nr. 2008-9 Område til boliger, golfcenter og restaurant syd for Gestelevvej i Ringe Notat vedr. indsigelser til ekstern forhøring ved ejere og rådgivere indenfor lokalplanens delområder

Læs mere

Lokalplan nr. B 05.08.01 Børneinstitution i Neder Vindinge, Kastrup

Lokalplan nr. B 05.08.01 Børneinstitution i Neder Vindinge, Kastrup Lokalplan nr. B 05.08.01 Børneinstitution i Neder Vindinge, Kastrup Januar 2013 1 Om kommune- og lokalplaner Kommuneplanen er den overordnede plan, som indeholder overordnede målsætninger for kommunens

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 6. januar 2009. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 6. januar 2009. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 6. januar 2009 Offentlig fremlæggelse af forslag til lokalplan nr. 853, bevarende lokalplan for boligområdet Finnebyen, Århus V og Tillæg

Læs mere

Projekt. Opførelse af arkitekttegnet funkishus Gøngehusvej 254

Projekt. Opførelse af arkitekttegnet funkishus Gøngehusvej 254 Projekt Opførelse af arkitekttegnet funkishus Gøngehusvej 254 Beskrivelse af ønsket opførelse af enfamiliehus Oversigt over omkringliggende bebyggelse, arkitektur og landskab Projektets idé og tanke Huset:

Læs mere

Friområde. Vandareal. Visuel barriere. Bygningsfront. Udsigt. Markant byrum og rumligt forløb. Markant byrum og rumligt forløb vand.

Friområde. Vandareal. Visuel barriere. Bygningsfront. Udsigt. Markant byrum og rumligt forløb. Markant byrum og rumligt forløb vand. Friområde Vandareal Visuel barriere Bygningsfront Udsigt Markant byrum og rumligt forløb Markant byrum og rumligt forløb vand Vartegn Sigtelinie Bydelsgrænse 1:20.000 0 500 m Overordnede rumlige træk.

Læs mere

Herligheder Fortætning Bymæssige tiltag og forbindelser

Herligheder Fortætning Bymæssige tiltag og forbindelser område 2 38 Område 2 knytter sig til Helsingørs bykerne og kystog havnearealerne med det kommende Kulturværft og søfartsmuseum samt Kronborg, Nordhavnen og Grønnehave Strand. Området strækker sig fra kysten/havnen

Læs mere

Martin Rasmussen Strammelse Gade 62 Tåsinge 5700 Svendborg LANDZONETILLADELSE STRAMMELSE GADE 62 (5700) ENFAMILIEHUS, GARAGE OG STALD

Martin Rasmussen Strammelse Gade 62 Tåsinge 5700 Svendborg LANDZONETILLADELSE STRAMMELSE GADE 62 (5700) ENFAMILIEHUS, GARAGE OG STALD Martin Rasmussen Strammelse Gade 62 Tåsinge 5700 Svendborg Byg, Plan og Erhverv Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 byg@svendborg.dk www.svendborg.dk LANDZONETILLADELSE STRAMMELSE GADE 62 (5700)

Læs mere

Stilblade. Temaer. Enfamiliehuse. Garager og carporte

Stilblade. Temaer. Enfamiliehuse. Garager og carporte Stilblade Temaer Enfamiliehuse Garager og carporte Stilblade-temaer Som supplement til stilbladene for enfamiliehuse er der i dette hæfte lavet stilblade for tværgående temaer, der er relevante for enfamiliehuse

Læs mere

Vestbyen, Poul Paghs Gade/Valdemarsgade, boliger m.m. Kommuneplantillæg 1.026 og lokalplan 1-3-110 (2. forelæggelse)

Vestbyen, Poul Paghs Gade/Valdemarsgade, boliger m.m. Kommuneplantillæg 1.026 og lokalplan 1-3-110 (2. forelæggelse) Punkt 5. Vestbyen, Poul Paghs Gade/Valdemarsgade, boliger m.m. Kommuneplantillæg 1.026 og lokalplan 1-3-110 (2. forelæggelse) 2014-6829 By- og Landskabsudvalget indstiller, at byrådet godkender ovennævnte

Læs mere

3. Landsbyer. 3. Landsbyer R E T N I N G S L I N J E R R E D E G Ø R E L S E. Faxe Kommuneplan 2013 143

3. Landsbyer. 3. Landsbyer R E T N I N G S L I N J E R R E D E G Ø R E L S E. Faxe Kommuneplan 2013 143 3. Landsbyer 3. Landsbyer R E T N I N G S L I N J E R 1. Afgrænsede landsbyer bør understøttes og udvikles på baggrund af de eksisterende bygningsmæssige, fysiske og sociale værdier, bl.a. ved bibeholdelse

Læs mere

Landskabskarakterområde 9. Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Elmelunde

Landskabskarakterområde 9. Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Elmelunde Landskabskarakterområde 9. Jordbrugslandskab i bakket terræn omkring Elmelunde Foto 1: Selje røn allé langs Nordfeltvej. I horisonten skimtes Elmelunde Kirke. Terrænforhold, bevoksede diger, spredt bebyggelse

Læs mere

LOKALPLAN 2A5-1 BOLIGOMRÅDE NUUSSUAQ VEST

LOKALPLAN 2A5-1 BOLIGOMRÅDE NUUSSUAQ VEST LOKALPLAN 2A5-1 BOLIGOMRÅDE NUUSSUAQ VEST NUUP KOMMUNEA FORVALTNINGEN FOR TEKNIK OG MILJØ FEBRUAR 2000 VEJLEDNING En lokalplan fastlægger bestemmelser for, hvordan arealer, nye bygninger, stier, veje o.s.v.

Læs mere

Lokalplan 1011, Boliger ved Peter Sabroes Gade - Forslag

Lokalplan 1011, Boliger ved Peter Sabroes Gade - Forslag Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 26. november 2015 Lokalplan 1011, Boliger ved Peter Sabroes Gade - Forslag g Omsorg Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan

Læs mere

Endelig vedtagelse af lokalplan 323 Boliger på Stadiongrunden og Tillæg 12 til Kommuneplan 2013 2025 for Fredericia Kommune

Endelig vedtagelse af lokalplan 323 Boliger på Stadiongrunden og Tillæg 12 til Kommuneplan 2013 2025 for Fredericia Kommune 8. februar 2016 Sags id.: 15/5503 Endelig vedtagelse af lokalplan 323 Boliger på Stadiongrunden og Tillæg 12 til Kommuneplan 2013 2025 for Fredericia Kommune Fredericia Byråd har på mødet den 1. februar

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 6. Ændring af rammeområder Strandgadekvarteret og kulturmiljøet Vordingborg Middelalderby

Forslag til tillæg nr. 6. Ændring af rammeområder Strandgadekvarteret og kulturmiljøet Vordingborg Middelalderby Forslag til tillæg nr. 6 Ændring af rammeområder Strandgadekvarteret og kulturmiljøet Vordingborg Middelalderby Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025 Forslag til tillæg nr. 6 til Kommuneplan for

Læs mere

SKRÅFOTO / LUFTFOTO LODFOTO / 3D

SKRÅFOTO / LUFTFOTO LODFOTO / 3D Sluseholmen karré O Dispensation fra tillæg 3 til lokalplan nr. 310 i forbindelse med nybyggeri på Sluseholmen. Marts 2014 sluseholmen sluseanlæg SKRÅFOTO / LUFTFOTO LODFOTO / 3D Motocrossbane Københavns

Læs mere

REVIDERING AF LOKALPLAN 316.2

REVIDERING AF LOKALPLAN 316.2 OPFATTELSER OG OPFORDRINGER VEDRØRENDE REVIDERING AF LOKALPLAN 316.2 SOLRØD STRAND GRUNDEJERFORENING 28. JUNI 2015 1 INDLEDNING Formålet med den nugældende lokalplan 316.2 og tidligere 316 lokalplaner

Læs mere

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen

På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 9 Forslag til ændringer På baggrund af høringen foreslår forvaltningen nedenstående ændret i lokalplanen 5 præcisering af fordeling

Læs mere

CERESVEJ 19. enfamiliehus

CERESVEJ 19. enfamiliehus CERESVEJ 19 enfamiliehus Den eksisterende villa har ingen hoveddør ud til vej, men en nedkørsel til carport og høje mørke kældervinduer. Vinduerne er 70 er lavformats ruder og teglen er industriel i sit

Læs mere

thurøvej

thurøvej thurøvej 13-15 Skitseforslag 03.02.2015 1 EKSISTERENDE FORHOLD Frederiksberg er en tæt og stort set færdig bygget by, og kommunegrænsen er hele vejen omkranset af København. Derfor er det på Frederiksberg

Læs mere

På skulderen af en fredningsmedarbejder

På skulderen af en fredningsmedarbejder På skulderen af en fredningsmedarbejder Af Helle Nysted Andersen, Bygningskultur 2015 Bærende værdier: Kulturstyrelsens gennemgang af landets fredede bygninger skal sikre, at vi får en objektiv beskrivelse

Læs mere

Firmapræsentation og referencer

Firmapræsentation og referencer Firmapræsentation og referencer ALGREEN ARKITEKTER Sænevej 4 3770 Allinge T: 56483003/2169 9101 E: kontakt@algreenarkitekter.dk Cvr 21 83 55 79 www.algreenarkitekter.dk Algreen Arkitekter er etableret

Læs mere

Rosa Philippine Birckner

Rosa Philippine Birckner Sonja & Mogens Høybye [hoeybye@danhair.dk] Sendt: 27. februar 204 20:39 Emne: Ændring af kommuneplanrammens bestemmelser for rammeområde B 7.25 Boligområde Fasanvej Kategorier: Journaliseret Vi har modtaget

Læs mere

Foreløbig helhedsvurdering

Foreløbig helhedsvurdering 1 - Foreløbig Helhedsvurdering TEKNIK OG MILJØ Foreløbig helhedsvurdering Vedr.: Ejendommen Østre Kirkevej 25A, 7400 Herning. Matrikel nr.: 547H, Herning Bygrunde Sagsnr.: 02.34.02-P19-583-16 Byggeri,

Læs mere

for et område omkring kirken i Vindinge,

for et område omkring kirken i Vindinge, 1-2.. )..Q Lokalplan nr, 249 for et område omkring kirken i Vindinge, Redegørelse, Indledning: Vindinge 1782. Vindinge landsby bestod oprindelig af både tre- og firlængede gårde og enkelte småhuse, der

Læs mere

Indsigelser og bemærkninger

Indsigelser og bemærkninger 1 Birte Schultz- Lorentzen, Hegnsvej 185, 2850 Nærum. Birte Schultz-Lorentzen fremfører, at det er upraktisk og forældet at foreskrive i 7.3, at der skal anvendes trækarme og rammer, ligesom den oprindelige

Læs mere

Tobaks BYEN Boligområde d. 24 April 2015 1

Tobaks BYEN Boligområde d. 24 April 2015 1 TobaksBYEN Boligområde d. 24 April 2015 1 Tobaksbyen//23. April 2015//skala arkitekter 2 Identitet, Tæthed & Variation Fremtidens Tobaksbyen er placeret i et dynamisk felt mellem villakvarterer, industri/erhverv

Læs mere

BYUDVIKLING I FJENNESLEV SKITSEOPLÆG, UDARBEJDET AF STEEN PALSBØLL ARKITEKER MAA, MAJ 2009

BYUDVIKLING I FJENNESLEV SKITSEOPLÆG, UDARBEJDET AF STEEN PALSBØLL ARKITEKER MAA, MAJ 2009 BYUDVIKLING I FJENNESLEV SKITSEOPLÆG, UDARBEJDET AF STEEN PALSBØLL ARKITEKER MAA, MAJ 2009 SORØ FJENNESLEV RINGSTED PLACERING I BY- OG LANDSKABS-KONTEKST 5km Sorø 8 min Korsør 38 min Sorø-Odense 48 min

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY STENHUS KOSTSKOLE

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY STENHUS KOSTSKOLE KULTURMILJØER I HOLBÆK BY STENHUS KOSTSKOLE BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: STENHUS KOSTSKOLE, HOLBÆK Historie I 1906 grundlægger Heinrich Edvard Hass Stenhus Kostskole, som har navn efter Holbæk Ladegårds

Læs mere

ESTER. Skitseforslag 02.09.2010

ESTER. Skitseforslag 02.09.2010 ESTER Skitseforslag 02.09.2010 BY Udarbejdet af og NORD arkitekter TRAFIKSANERING AF SVENDBORGVEJ I VESTER AABY Skitseforslag Udarbejdet af Vejdirektoratet og NORD Arkitekter 02.09.2010 Yderligere oplysninger:

Læs mere

indkaldelse af idéer og forslag

indkaldelse af idéer og forslag indkaldelse af idéer og forslag CENTER FOR BYUDVIKLING OG MOBILITET Psykiatrisk Hospital, Risskov - omdannelse til boliger Baggrund for høringen Denne høring udsendes som en orientering og et oplæg til

Læs mere

Bygningsfornyelse. Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme

Bygningsfornyelse. Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse i Faaborg- Midtfyn Kommune I denne folder kan du læse om mulighederne for at søge tilskud til renovering af

Læs mere

Den bevarende lokalplan. Værktøjskassen - redskaber til udarbejdelse af lokalplaner

Den bevarende lokalplan. Værktøjskassen - redskaber til udarbejdelse af lokalplaner Den bevarende lokalplan Værktøjskassen - redskaber til udarbejdelse af lokalplaner Planloven Kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for bl.a. sikring af kulturhistoriske bevaringsværdier, herunder

Læs mere

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg

Bølget landbrugsflade med tunneldal og dalstrøg KARAKTEROMRÅDER Ullerup Landsby Ullerup Skov Blans Slagteri Avnbøl Sned Ullerup Ullerup ligger nordvest for Sønderborg. Landskabet omkring Ullerup kan betegnes som det bløde og bakkede landskab på fastlandet,

Læs mere

K O M M U N E P L A N. Tillæg 3.011 for ændret anvendelse fra bolig- til erhvervsformål ved Gabriel m.m.

K O M M U N E P L A N. Tillæg 3.011 for ændret anvendelse fra bolig- til erhvervsformål ved Gabriel m.m. K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 3.011 for ændret anvendelse fra bolig- til erhvervsformål ved Gabriel m.m. Aalborg

Læs mere

Notat om lokalplan for ny bolig i Endeslev

Notat om lokalplan for ny bolig i Endeslev Notat om lokalplan for ny bolig i Endeslev Notatet er et oplæg til politisk drøftelse af indholdet af en lokalplan for placering af en ny énfamiliebolig uden for afgrænsningen af den gældende lokalplan

Læs mere

Byggeri og anlæg på Klitten. anbefalinger til bevaring og forbedring

Byggeri og anlæg på Klitten. anbefalinger til bevaring og forbedring Byggeri og anlæg på Klitten anbefalinger til bevaring og forbedring 1 Grundens indretning Områdets naturpræg bevares ved at vælge elementer med mindst mulig villapræg og ved at minimere belægningerne,

Læs mere

Lokalplanen i populærudgaven

Lokalplanen i populærudgaven Lokalplanen i populærudgaven Bestyrelsen har udarbejdet denne populærudgave af lokalplanen. Populærudgaven indeholder de væsentligste juridisk bindende bestemmelser fra lokalplanen, og kan bruges til at

Læs mere

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 19: Kongevejen

Kortlægning af kulturmiljøer 2014. 19: Kongevejen Kortlægning af kulturmiljøer 2014 19: Kongevejen Kolofon Udgivet november 2014 Udgivet af Fredensborg Kommune Center for Plan og Miljø Fredensborg Kommune Egevangen 3B 2980 Kokkedal www.fredensborg.dk

Læs mere

Lokalplan nr. 5.28 Område til boligformål, Hals HALS

Lokalplan nr. 5.28 Område til boligformål, Hals HALS Lokalplan nr. 5.28 Område til boligformål, Hals HALS Lokalplanområdets beliggenhed i Hals HALS KOMMUNE JUNI 2000 INDHOLD HVAD ER EN LOKALPLAN?...II LÆSEVEJLEDNING...II REDEGØRELSE... 3 LOKALPLANENS BAGGRUND...

Læs mere

NYE BOLIGER I GEDVED VESTERVEJ 7 9. maj 2018

NYE BOLIGER I GEDVED VESTERVEJ 7 9. maj 2018 NYE BOLIGER I GEDVED VESTERVEJ 7 9. maj 2018 Gadekær 7 Matr. nr. 15a, Gedved By, Tolstrup Introduktion OVERSIGT GEDVED LOKALCENTERBY Ramme Gedved er i Kommunalplan 2017 udpeget som en af Horsens Kommunes

Læs mere

VORDINGBORG KOMMUNE. Ungdomsboliger ved Kildemarksvej LOKALPLAN NR. B-22.1. 20,00 kr.

VORDINGBORG KOMMUNE. Ungdomsboliger ved Kildemarksvej LOKALPLAN NR. B-22.1. 20,00 kr. VORDINGBORG KOMMUNE N LOKALPLAN NR. B-22.1 Ungdomsboliger ved Kildemarksvej November 2004 20,00 kr. Om kommune- og lokalplaner Kommuneplanen er den overordnede plan, som omfatter hele kommunen. Den fastlægger

Læs mere

Køge Boligselskab Havereglement for Hastrupvænget

Køge Boligselskab Havereglement for Hastrupvænget Køge Boligselskab Havereglement for Hastrupvænget Fælles bestemmelser: Ifølge Køge Kommunes lokalplan er det ikke lovligt at foretage haveudvidelser. Ændringer på udendørsarealer (undtagen levende hegn)

Læs mere

Det klassiske i det moderne

Det klassiske i det moderne Det klassiske i det moderne Nedenstående illustration viser entasis forslag til infi ll i Åbenrå 16. Husene i Åbenrå er klassisk udformede med facader opbygget i en fast rytme med pille-vindue-pille. Infi

Læs mere

SÅDAN BLIVER STRANDVÆNGET

SÅDAN BLIVER STRANDVÆNGET Bilag 1 SÅDAN BLIVER STRANDVÆNGET Når det nye vejanlæg engang står færdigt, vil Strandvænget bestå af to nye og markant forskellige byrum. Tilkoblingsanlægget, hvor Nordhavnsvej mødes med Strandvænget

Læs mere

Bilag 1: Visualiseringer af stationer

Bilag 1: Visualiseringer af stationer BILAG 1: VISUALISERINGER AF STATIONER 1 Bilag 1: Visualiseringer af stationer Indhold 1 Visualiseringer 2 1.1 Metode og forudsætninger 2 1.1.1 Beplantningsbælte 3 1.2 Valg af fotopunkter 3 1.2.1 Station

Læs mere

BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE

BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE Eskær Mosbjergvej 510, Mosbjerg Nørregade 38, Sindal BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE Strandvejen 37, Tornby Astrupvej 652, Astrup Nørregade 27, Hjørring Forord I Hjørring Kommune er godt

Læs mere

Lokalplan 320. for et område i Skovshoved By

Lokalplan 320. for et område i Skovshoved By Lokalplan 320 for et område i Skovshoved By ! INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE FOR LOKALPLAN 320 LOKALPLANENS BAGGRUND EKSISTERENDE FORHOLD LOKALPLANENS FORMÅL OG INDHOLD LOKALPLANENS FORHOLD TIL ANDEN

Læs mere

Orientering til Teknik- og Miljøudvalget om glasoverdækning på Ældre Sagens ejendom ved Nørreport

Orientering til Teknik- og Miljøudvalget om glasoverdækning på Ældre Sagens ejendom ved Nørreport KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign NOTAT Orientering til Teknik- og Miljøudvalget om glasoverdækning på Ældre Sagens ejendom ved Nørreport I notatet redegør forvaltningen

Læs mere

Kongevejen 21. Oplæg til forhøring. Dato: 08.09.2014. Over Byen Arkitekter ApS +45 3393 0730 info@overbyen.dk

Kongevejen 21. Oplæg til forhøring. Dato: 08.09.2014. Over Byen Arkitekter ApS +45 3393 0730 info@overbyen.dk Kongevejen 21 Oplæg til forhøring Dato: 08.09.2014 Over Byen Arkitekter ApS +45 3393 0730 info@overbyen.dk INDHOLDSFORTEGNELSE LOKALPLANOMRÅDET - MATR.NR. 7O, 7X OG 7GO S. 3 LOKALPLANOMRÅDET OG NÆROMRÅDET

Læs mere

Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th).

Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th). kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Christiansminde set fra anløbsbroen (tv) og fra den offentlige sti (th). NATURGRUNDLAG OG LANDSKAB Området ligger ned til Svendborg Sund med udsigt til Vindebyøre,

Læs mere

Københavns Universitet. Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin. Publication date: 2008

Københavns Universitet. Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin. Publication date: 2008 university of copenhagen Københavns Universitet Kommuneplanlægning for fremtidens landbrugsbyggeri Nellemann, Vibeke; Karlsen, Eva Birch; Kyhn, Martin Publication date: 2008 Document Version Forlagets

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Juridisk-Teknisk Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C

ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Juridisk-Teknisk Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C ÅRHUS KOM MUN E. Magistratens 2. Afdeling Juridisk-Teknisk Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C Side 1 INDSTILLING Til Århus Byråd Den 1. september 2004 via Magistraten J.nr. JTK/04/02149 Ref.: Tlf.nr. hj/ar

Læs mere

Lokalrådet for Gammel Sorø Opstilling af Bestemmelser i Lokalplan 91 og 91A samt Lokalplanforslag SK 46 med henblik på sammenligning

Lokalrådet for Gammel Sorø Opstilling af Bestemmelser i Lokalplan 91 og 91A samt Lokalplanforslag SK 46 med henblik på sammenligning Lokalrådet for Gammel Sorø Opstilling af Bestemmelser i og 91A samt med henblik på sammenligning Nye Bestemmelser i i forhold til gældende lokalplaner er markeret med fremhævet skrift i kolonnerne for

Læs mere

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha.

Projektområdet til skovrejsning ligger syd for Hedehusene, Øst for Reerslev. Det er på ca. 300 ha. Notat Landskabsanalyse for skovrejsningsområdet ved Solhøj Fælled, Skov- og Naturstyrelsen, Østsjælland Natur og Friluftsliv J.nr. Ref. kve Den 7. marts 2008 Projektområdet til skovrejsning ligger syd

Læs mere

Team OPP-Randers Sygehus, P-hus. Regionshospitalet i Randers Parkeringsfaciliteter S. 1

Team OPP-Randers Sygehus, P-hus. Regionshospitalet i Randers Parkeringsfaciliteter S. 1 S. 1 PARKERING PÅ TERRÆN UD IND PARKERING PÅ TERRÆN _MÅLSÆTNING ÅBENHED Det nye parkeringshus for skal være rummelig med god plads og med et godt overblik, så bygningen kommer til at fremstå som et attraktivt

Læs mere

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn

Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard. Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Tale af overborgmester Ritt Bjerregaard Anledning: Workshop om byliv og social mangfoldighed i Nordhavn Hovedbudskab Byliv, social mangfoldighed og social bæredygtighed handler ikke kun om det, der foregår

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at opføre en tagterrasse på ejendommen Søndergade 38 i Svaneke

AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at opføre en tagterrasse på ejendommen Søndergade 38 i Svaneke Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 18. oktober 2011 J.nr.: NMK-33-00379 Ref.: SSC AFGØRELSE i sag om Bornholms Regionskommunes afslag på dispensation til at

Læs mere

Temagruppe om facaderne - 1. møde 6. februar 2014

Temagruppe om facaderne - 1. møde 6. februar 2014 Temagruppe om facaderne - 1. møde 6. februar 2014 Temagruppe om facaderne - 1. møde 6. februar 2014 Dagsorden 6. februar 2014 Kl. 19.30 Velkomst og præsentationsrunde Kl. 19.45 Rammerne for det kommende

Læs mere

Lokalplan 271 - Boliger ved Baungårdsvej

Lokalplan 271 - Boliger ved Baungårdsvej Lokalplan 271 - Boliger ved Baungårdsvej Forslaget til Lokalplan 271 for et boligområde ved Baungårdsvej har været i offentlig høring i perioden 24. marts 2015-19. maj 2015. I perioden er der indkommet

Læs mere

Ansøgning om planmæssig dispensation til nedrivning af bebyggelse på Hvissingegade 16.

Ansøgning om planmæssig dispensation til nedrivning af bebyggelse på Hvissingegade 16. Glostrup kommune, Plan Center for Miljø og Teknik Att.: Susanne.Norgaard@glostrup.dk D. 24. Februar 2015 Ansøgning om planmæssig dispensation til nedrivning af bebyggelse på Hvissingegade 16. Vi har netop

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN KULTURMILJØER I HOLBÆK BY MIDTBYEN BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: MIDTBYEN, HOLBÆK Historie Da Sortebrødrene kom til Holbæk i slutningen af 1200-tallet, blev de henvist til at opføre deres kloster (Sct. Lucius)

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R RAVELINENS BOMHUS KØBENHAVNS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: Besigtiget af: Journalnummer: 12. februar 2014 Københavns Ejendomme, Rikke Tønnes 2010-7.82.07/101-0001 Kommune:

Læs mere

SKOVPARCELLER I DREJENS

SKOVPARCELLER I DREJENS SAGSNR. 12.4591 1. udkast - d. 30. maj 2014 SKOVPARCELLER I DREJENS forslag TIL NY DISPONERING forslag til ny disponering med åben-lav boliger gældende planforhold arealopgørelse Nærværende projektmappe

Læs mere

HØRINGSSVAR - LOKALPLAN 276

HØRINGSSVAR - LOKALPLAN 276 Teknik- og Miljøcenter Rønnedevej 9 4100 Ringsted HØRINGSSVAR - LOKALPLAN 276 Forslag om nedrivning af den eksisterende bevaringsværdige bygning Sct. Knudsgade 9 (kategori 3 SAVE vurdering) I den gældende

Læs mere

IDEE TIL BYENS FORM INDLEDNING STEDET NU

IDEE TIL BYENS FORM INDLEDNING STEDET NU IDEE TIL BYENS FORM INDLEDNING Århus er en by hvor pulsen er høj. Her er byens stemningsfulde kvarterer og ældre bygninger med til at skabe et grundlag for en by der er i udvikling og har blikket rettet

Læs mere

FARUM HOVEDGADE I REMA 1000

FARUM HOVEDGADE I REMA 1000 FARUM HOVEDGADE I REMA 1000 27.03-14 Sagsnr. 10.3939 FACADE OPLÆG FARUM HOVEDGADE I BESKRIVELSE Nyt byggeri i Farum På Farum Hovedgade foreslås opførsel af nyt byggeri indeholdende både butikker og boliger.

Læs mere

Forslag til lokalplan O-201.1 - Institutions- og idrætsformål i Ørslev.

Forslag til lokalplan O-201.1 - Institutions- og idrætsformål i Ørslev. Til modtagere af lokalplanforslag O-201.1. Rådhuset Postboks 200 4760 Vordingborg T. 55 36 36 36 F. 55 36 27 00 www.vordingborg.dk Journalnr. 2008-30204 Torben Andersen +45 55 36 24 21 TA@vordingborg.dk

Læs mere

Lokalplan nr. 086-620

Lokalplan nr. 086-620 Lokalplan nr. 086-620 Bolig ved Ribelandevej Tønder TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø Marts 2015 2 Indhold VEJLEDNING HVAD ER EN LOKALPLAN?... 4 LÆSEVEJLEDNING... 4 OFFENTLIGGØRELSE AF PLANFORSLAG... 4 INDSIGELSER,

Læs mere

BORGERNES VISION FOR FREMTIDENS HAVN I KERTEMINDE

BORGERNES VISION FOR FREMTIDENS HAVN I KERTEMINDE BORGERNES VISION FOR FREMTIDENS HAVN I KERTEMINDE Indhold Forord Processen - Borgernes VISION Havnens udvikling Borgernes vision for havneområdet Borgernes VISION 3 4 7 9 Konceptuel plan for Kerteminde

Læs mere

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Baggrunden for arbejdet med lokalplanen er at vi ønsker at kunne fastholde kvarterets helhedsindtryk. Dette fremgår også af vores servitut, men grundet de beslutninger

Læs mere

Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d Sag: Dalegade Fredericia

Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d Sag: Dalegade Fredericia Fredericia kommune Gothersgade 7000 Fredericia Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d. 03.12.18 Sag: Dalegade 34 7000 Fredericia Generelt til indsigelserne: Min eneste interesse er at skabe et

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

MALMPARKEN / BEBOERHUS / BUTIK

MALMPARKEN / BEBOERHUS / BUTIK MALMPARKEN / BEBOERHUS / BUTIK 10. april 2013 STEDET STEDET Malmparken station ligger i et større erhvervsområde. Industri på tre sider og to større boligbebyggelser hvis arealer grænser op til stationsarealet.

Læs mere

kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Lergrave i landskaberne omkring Stenstrup Ruin af teglværksovn ved Stenstrup Syd 1

kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Lergrave i landskaberne omkring Stenstrup Ruin af teglværksovn ved Stenstrup Syd 1 kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Lergrave i landskaberne omkring Stenstrup Ruin af teglværksovn ved Stenstrup Syd 1 Teglværksejervilla på Rødmevej (tv). Villa på Assensvej (th). Bebyggelsen ved

Læs mere

EGENARTSANALYSE. Bilag 2 Udvikling af villaområder. Københavns villaområder. Villa. Villa. Villa. Rækkehus. Villa. Rækkehus. Skole.

EGENARTSANALYSE. Bilag 2 Udvikling af villaområder. Københavns villaområder. Villa. Villa. Villa. Rækkehus. Villa. Rækkehus. Skole. Kolonihave Kolonihave EGENARTSANALYSE Bilag 2 Udvikling af villaområder Rækkehus Skole Rækkehus Dobbelthus Dobbelthus Engvej, Amager øst Københavns villaområder Københavns villaområder er placeret i udkanten

Læs mere

Notat vedrørende opsætning af Solceller i Ryget Skovby

Notat vedrørende opsætning af Solceller i Ryget Skovby Notat vedrørende opsætning af Solceller i Ryget Skovby Baggrund Foranlediget af den store interesse for opsætning af solceller foretog Den Fælles Grundejerforening for Ryget Skovby (DFGRS) i oktober 2012

Læs mere

Ansøgning om principiel godkendelse af udstykningsforslag til et nyt sommerhusområde

Ansøgning om principiel godkendelse af udstykningsforslag til et nyt sommerhusområde Syddjurs Kommune 29. april 2011 Ansøgning om principiel godkendelse af udstykningsforslag til et nyt sommerhusområde ved Egnsmark. Ejer af ejendommen Palle G. Jensen og EBA Invest Aps Erik Bo Andersen

Læs mere

K O M M U N E P L A N. Tillæg 1.024 for Institutionsbælte ved Annebergvej, Saxogade og Sankt Jørgens Gade

K O M M U N E P L A N. Tillæg 1.024 for Institutionsbælte ved Annebergvej, Saxogade og Sankt Jørgens Gade K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 1.024 for Institutionsbælte ved Annebergvej, Saxogade og Sankt Jørgens Gade Aalborg

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer m.v. i Vordingborg Kommune.

AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer m.v. i Vordingborg Kommune. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. august 2014 J.nr.: NMK-33-02167 Ref.: lismb-nmkn AFGØRELSE i sag om dispensation fra lokalplan til udskiftning af vinduer

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET KULTURMILJØER I HOLBÆK BY ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: ØSTRE SKOLE OG ARBEJDERKVARTERET, HOLBÆK Historie Fra 1887 kunne der gives billige lån til opførelse af arbejderboliger,

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling

KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 1. april 2019 Bilag 6 Bevaringsværdier og anbefalinger for Drejervej Arkitekturpolitik København 2017-2025 Københavns Kommunens arkitekturpolitik

Læs mere