Lærervejledning til filmen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lærervejledning til filmen"

Transkript

1 Drengen der ikke kunne blive bange Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Indhold I. Filmens handling II. Om det gamle folkeeventyr III. De tre prøver i trafikken IV. Fakta om cykelulykker og cykelhjelme V. Elevside: Tager du chancen eller løber du risikoen? VI. Involver forældrene VII. Billedbank - nogle af filmens billeder Forord Drengen der ikke kunne blive bange er tænkt som optakt til cyklistprøven i 6. klasse. Men den kan også indgå i andre sammenhænge, når cykelundervisning står på programmet. Filmen sætter fokus på tre begreber, som er vigtige for at klare sig i trafikken: At forudse, at give og aflæse tegn og at se sig for. Den handler ikke om regler og praktisk cykelfærdighed. Dertil findes hæftet Sikker cyklist - sådan! samt den teoretiske og praktiske cyklistprøve. Et forløb kan se sådan ud: - Vis filmen - Tal om den, brug nogle af ideerne i dette lærermateriale - Arbejd med hæftet»sikker cyklist - sådan!«- Planlæg den teoretiske og den praktiske cyklistprøve i samarbejde med færdselskontaktlæreren og politiet. - Gennemfør prøverne God fornøjelse!

2 Drengen der ikke kunne blive bange I. Filmens handling Nikolaj kommer cyklende hjem en aften og møder nabopigen uden for huset. De aftaler at følges i skole den næste morgen. Hans far ser tv-avis: Et indslag om cyklistprøver. Nicolaj skal også snart til cyklistprøve: Nikolaj har fået en seddel, men er ellers ikke særlig forberedt Nikolaj læser godnathistorie for sin lillesøster. Det er historien om»drengen der ikke kunne blive bange«han falder i søvn og drømmer, at han bliver stillet overfor 3 prøver af en dommer - en slags cyklistprøve. Prøverne er: 1. At forudse Der kommer en bold rullende. Nikolaj forudser, at der kommer en pige efter. En øldrikkende mand, en barnevogn, to biler og Nikolai på cykel nærmer sig hinanden i et T-kryds. Nikolaj og de andre kunne hver især have forudset noget om de andres handling. 2. At give tegn En cyklist svinger til højre uden at give tegn - til irritation for en bilist, som holder og venter på at svinge til venstre, men bilisten blinker heller ikke til irritation for Nikolai. Nikolaj kommer cyklende - der er en lang række af cyklister efter ham. Han stopper pludselig op ved en tværvej (har planer om at krydse vejen?) - men han glemmer at give tegn til standsning. Cyklisterne bag ham vælter og kommer til skade. Nikolaj kører videre. 3. At se sig for Nikolaj kører ud fra en udkørsel, men glemmer at se sig for. Han kører lige ud foran en bil. Bilen bruger hornet. Nikolaj skal svinge til højre i stort kryds med hajtænder (vigepligt). Han husker at se sig for og give tegn (nu har han lært, at det har betydning). Han får øje på nabopigen og glemmer at holde øje med trafikken. Han kører ud over hajtænderne. Der nærmer sig biler fra begge sider. Vi ser Nikolaj og dommeren gå og tale sammen. Nikolaj vågner. Lynhurtig morgenmad og hurtigt ud af døren. Nikolaj møder nabopigen udenfor. Hun tager hjelm på - han kommer også i tanker om sin hjelm. Cykelhjelmen hænger i skuret, og her ser han - måske - et spor fra det, som han har drømt. De to følges hen ad vejen.

3 Drengen der ikke kunne blive bange 3 II. Om det gamle folkeeventyr Filmen har lånt strukturen fra et gammelt eventyr, men forholder sig ellers frit til tolkningen af det. Folkeeventyret findes i flere versioner, f.eks. nedskrevet af Brødrene Grimm. Her hedder det»drengen der drog ud i verden for at lære at gyse«. Det kan du evt. læse for eleverne, eller en elev kan få til opgave at fortælle det for klassen. I kan trække nogle af parallellerne op mellem de to eventyr enten nu i forbindelse med cykelundervisningen, eller senere, hvis I skal fordybe jer mere i gamle eventyr. Både i filmen og i det gamle eventyr mener drengen selv, at han kan klare alt uden at gyse. I det gamle eventyr mener han dog selv, at det er en mangel, at han ikke kan gyse. I filmen er han i stedet blevet til en nutidig, sej fyr, som ikke er bange for noget som helst. I begge tilfælde klarer han de tre svære prøver, som ville være angstprovokerende for alle andre, uden at han selv kommer til at gyse. Men først til sidst, hvor han har følelser på spil for pigen, lærer han, hvad det er at blive bange. I begge tilfælde spiller pigen en afgørende rolle for hans videre udvikling. I eventyret er det pigen, der tager affære og udsætter drengen for en rystende oplevelse. Derved får han lært at gyse. I filmen er det de tre prøver fra drømmen, der minder ham om hans egen usårlighed. Og at nabopigen selvfølgeligt tager sin hjelm på minder ham om usårligheden og han husker sin hjelm. Han har fået noget at tænke over, og han vælger at gøre noget ved sin»angst«. Han tager hjelmen på, og han er ikke bange for at vise sig med den på. Nabopigen har jo også hjelmen på. Diskutér evt. nogle af følgende emner - At være sej - At være verdensmester - At kunne blive bange - At passe på sig selv, både for sin egen og for andres skyld - At vise følelser og omsorg for andre end sig selv - At tage medansvar for andres ve og vel

4 Drengen der ikke kunne blive bange III. De tre prøver i trafikken Filmens trafikindhold er koncentreret om de tre nøglebegreber, som også er illustreret på de tre transparenter (findes vedlagt, eller kan printes ud via hjemmesiden): 1. At forudse 2. At give tegn 3. At se sig for Der er også mange andre ting, som er vigtige i trafikken: At kende reglerne, at mestre cyklen, at vise hensyn, at kende færdselstavler m.m. De ting skal I arbejde med senere, når I går i gang med hæftet»sikker cyklist, sådan!«. Men nøglebegreberne er vigtige. Man kan f.eks. slet ikke klare sig i trafikken, hvis man bare kan færdselsreglerne og regner med, at andre også overholder dem. Man skal selv lære at»læse trafikken, og man skal også give de andre trafikanter mulighed for at»læse«den. Man skal med andre ord lære at forholde sig til dynamikken, til de andre trafikanters faktiske adfærd i en given situation. Også selv om det, der sker, muligvis ikke altid er efter reglerne. Med udgangspunkt i en drøftelse af filmens tre hovedsituationer (de tre prøver) kan I prøve i klassen at finde nogle tilsvarende steder eller situationer fra jeres eget lokalområde. 1. At forudse Fra filmen: Nikolaj forudser, at der nok kommer et lille barn løbende ud på vejen efter bolden. Det gør han i samme øjeblik som han ser bolden. Han har altså lært at forudse, at der kan følge et barn efter en bold. Men i den næste situation glemmer både han og de andre trafikanter, at de kunne have forudset noget. Dommeren udtrykker det sådan, at man næsten skal»tænke«for de andre i trafikken. Her er en skitse over situationen: Hvad kunne hver af trafikanterne have forudset, hvis de havde prøvet? Nikolaj? Den øldrikkende mand? Kvinden med barnevognen? Manden i den hvide bil? Manden i den sorte bil? Transparenten viser: Nikolaj på vej mod en sidevej, hvor en sort bil er ved at dreje til højre. Her vil det være godt, hvis cyklisten kan forudse de problemer, som chaufføren i den hvide bil har. Det er svært for denne at få øje på cyklisten. Bilisten i den hvide bil stoler på den øldrikkende mands tegn om, at han blot kan køre frem. Dette kan måske også give anledning til en snak om at man altid selv skal orientere sig.

5 Drengen der ikke kunne blive bange Elevernes egne oplevelser: - Har nogen af eleverne været i en situation, hvor de forudså noget, der var lige ved at gå galt (»tænkte for de andre«), og undgik de derved en ulykke? - Eller forudså de netop ikke, hvad der ville ske i det næste øjeblik, og kom derfor ud for en (næsten) ulykke? 2. At give tegn Fra filmen: Vi ser både en bilist og en cyklist, som svinger uden at give tegn. Det er misvisende og irriterende for andre, når nogen ændrer retning uden at give tegn. F.eks. venter den kvindelige bilist i den hvide bil forgæves. Hun kunne have svinget, hvis hun havde vidst, at cyklisten, som hun pænt venter på, ville dreje til højre. Transparenten viser: Nikolaj stopper pludselig op uden tegn - og uden overhovedet at have set sig tilbage. Det får katastrofale følger for de mange cyklister, som kommer efter ham. Elevernes egne oplevelser: Har nogen af eleverne oplevet at være»nikolaj«foran en større flok, eller foran andre trafikanter (biler, knallerter?) - og glemt at give tegn? Har nogen af eleverne oplevet at være en af dem, der kom kørende bagved»nikolaj«- og selv erfaret, hvad det vil sige, at en længere fremme pludselig foretager sig noget uden varsel? 3. At se sig for Fra filmen: Nikolaj kører direkte ud fra udkørslen uden at se sig for overhovedet. Han overser en bilist, som må bremse hårdt op. Men takket være den årvågne bilist klarer han denne situation. Senere kører han direkte ud over en række hajtænder, og to hurtige biler på tværs nærmer sig fra hver sin retning. Transparenten viser: Nikolaj kører ud fra sin udkørsel. Det gør mange hver dag. Og netop fordi det er en dagligdags handling, glemmer de, at de har vigepligt ved en udkørsel. Det samme gælder ved hajtænder. Mange børn orienterer sig for hurtigt, for sjusket eller for tidligt, når de kører ud et sted, hvor de har vigepligt. De skal lære at køre langsomt frem imod et kryds eller andre steder, hvor de har vigepligt, og de skal sætte farten ned, mens de ser sig grundigt for. De skal være parat til at stoppe helt op, hvis der kommer trafik på tværs. Elevernes egne oplevelser: Ved eleverne, hvor de har vigepligt - hvor det er dem, der skal holde tilbage? Hvilke konkrete vejkryds kan de illustrere det med? Er eleverne i tvivl om vigepligten på nogen af de veje, som de færdes på? Hvis I ikke kan afklare det i klassen, kan I spørge skolens færdselskontaktlærer eller det lokale politi. Fortæl dem, at de skal orientere sig grundigt og i god tid - for deres egen skyld!

6 Drengen der ikke kunne blive bange IV. Fakta om cykelulykker og cykelhjelme Hvor og hvorfor går det galt - og hvad kan vi gøre? Ifølge skadestuernes registreringer er to ud af tre cykeluheld eneulykker. Men ulykker, hvor cyklisten kolliderer med en modpart, får ofte en mere alvorlig udgang. Rådet for Trafiksikkerhedsforskning (nu Danmarks Transportforskning) har analyseret dødsuheld med cyklister. Analysen beskriver detaljeret HVOR det går galt og HVORFOR det går galt for børn og unge og den giver et bud på hvordan vi kan forebygge ulykkerne. Det dør de af Det er i nedenstående situationer, det ofte går rigtig galt. Uheld i kryds, hvor både cyklist og bilist er på vej ligeud, er årsag til flest dødsulykker blandt børn og unge. Venstresvinget og de to øvrige situationer koster også liv hvert år. Nedenfor beskriver vi kort, hvorfor det går galt, og hvad vi kan gøre for at forebygge lige netop den type ulykker. 1. Ramt fra venstre i et kryds Derfor går det galt I disse to situationer er det overvejende cyklisten, som ikke overholder vigepligten. Det er der flere grunde til: Cyklisten orienterer sig ikke, eller orienterer sig ikke i tilstrækkelig grad Cyklisten orienterer sig for tidligt i krydset Cyklisten standser ikke op Cyklisten har opmærksomheden rettet mod andre ting Dårlige oversigtsforhold En del af disse ulykker kunne være undgået hvis bilisten havde overholdt hastighedsgrænsen. Det kan vi gøre Lær eleverne, at de altid skal køre langsomt frem mod et kryds De skal orientere sig grundigt, og det kan de kun gøre hvis de enten kører meget langsomt eller stopper helt op Tag ud til nogle af de kryds som eleverne dagligt færdes i. Tal med eleverne om oversigtsforholdene og hvad de betyder for, om man skal stoppe helt op eller blot sænke farten Lav nogle øvelser i afstands- og hastighedsbedømmelse. Politiet stiller som regel gerne op til denne form for praktiske øvelser Eleverne cykler ofte sammen med kammerater. Det er vigtigt, at de koncentrerer sig om trafikken og ikke distraherer de andre

7 Drengen der ikke kunne blive bange 2. Venstresving ind foran medkørende Derfor går det galt Cyklisten orienterer sig slet ikke eller orienterer sig ikke tilstrækkeligt bagud inden svingning Cyklisten har orienteret sig flygtigt, set at der kommer én bil, venter til den er kørt forbi men ser ikke at der kommer biler efter denne Cyklisten giver ikke tegn giver ikke bilisten nogen mulighed for at vide at cyklisten er på vej til venstre Cyklisten laver et fladt venstresving Cyklisten følges med en eller flere som HAR orienteret sig og følger blot efter Det kan vi gøre Lær eleverne altid at orientere sig grundigt bagud Lær eleverne, at et venstresving ALTID er to gange ligeud. Det giver meget bedre tid til at orientere sig i begge retninge Lær eleverne, at de altid SELV skal orientere sig, uanset om man er flere, der følges 3. Vognbaneskift eller indfletning til venstre Derfor går det galt Cyklisten overholder ikke sin vigepligt ved cykelstis ophør Vejen kan ændre forløb og går fra at være forholdsvis bred til smallere. Det kan vi gøre Fortæl eleverne, at det altid er dem, der skal holde tilbage for den øvrige trafik, når en cykelsti ophører Lær eleverne altid at orientere sig bagud, når vejen bliver smallere. Hvis pladsen er trang: STOP.

8 Drengen der ikke kunne blive bange 4. Mødeuheld mellem ligeud- og modkørende Derfor går det galt Vejen svinger, og cyklisten glatter svinget ud. Cyklisten kommer over i den modsatte vejbane og rammes af modkørende bilist. Cyklisten rammes af modkørende spritbilist, som kommer over i cyklistens bane. Det kan vi gøre Lær eleverne, at de altid skal køre i højre side af vejen og aldrig køre stærkere end de kan holde kursen. Cykelhjelm I mange af de analyserede dødsuheld har dødsårsagen været læsioner i hovedet. Det skønnes, at en del af disse kunne have overlevet, hvis cyklisterne havde haft cykelhjelm på. Odense Ulykkes Analysegruppen har regnet sig frem til, at hvis alle cyklister brugte hjelm ville vi have 73 % færre dræbte cyklister, end vi har nu. Blandt de 6-10-årige bruger 48 % cykelhjelm. Når de bliver mellem 11 og 15 år falder brugen til 16 %. For den voksne del af befolkningen er brugsgraden nede på 4 %.

9 Drengen der ikke kunne blive bange V. Elevside: Tager du chancen - og løber du risikoen? Du ved godt, hvordan du cykler sikkert i trafikken. Du har jo cyklet i mange år. Alligevel tager du sikkert chancen af og til og når du gør det, løber du også en stor risiko for, at det går galt. Herunder finder du nogle udsagn, som handler om chancer i trafikken. Læs dem igennem, og sæt kryds. 1. Du cykler ud fra din indkørsel uden at sikre dig, at der er fri bane. 2. Du cykler samme vej hver dag. Du ved, hvad du skal passe på, og der er sjældent trafik. Du krydser vejen uden at se dig for for der kommer næsten aldrig nogen. 3. Dine bremser på cyklen er helt nedslidte. Det er næsten umuligt at bremse, specielt i regnvejr. Alligevel cykler du på den. 4. Du ved, at cykelhjelmen kan redde dit liv, hvis du vælter og slår hovedet. Men du synes, at hjelmen er grim og desuden vælter du næsten aldrig. Så du cykler uden. 5. Du cykler på en cykelsti og skal stoppe op. Du giver ikke tegn til stop.

10 Drengen der ikke kunne blive bange 10 Elevside: 6. Du nærmer dig et kryds på cykel. Du skal lige over, og der er grønt i din retning. Det har der været et stykke tid. Du sætter farten op, og satser på at nå over. 7. Du er på cykel og skal lige ud i et kryds. Der bliver grønt for dig og for en bil som blinker til højre. Du sætter farten op og satser på, at bilen venter med at svinge, til du er kørt forbi. 8. Du kører på en villavej, og skal svinge til venstre ind ad en indkørsel. Der er helt stille, og det lyder som om, der ikke kommer nogen bag fra. Du kører over uden at se dig tilbage. 9. Du er på cykel og skal ligeud i et kryds. Men vejen, du skal ligeud ad, har et Indkørsel forbudt-skilt stående i højre side. Du fortsætter alligevel på cyklen mod færdselsretningen. 10. Det er mørkt. Du skal over til en kammerat på cykel. Du kan ikke finde dine lygter, alligevel cykler du derover.

11 Drengen der ikke kunne blive bange 11 VI: Involver forældrene Mange børn i sjette klasse er selvtransporterende. De cykler til og fra skole, kammerater og fritidsaktiviteter på egen hånd. De følges gerne flere sammen. Men mange forældre er slet ikke klar over, hvordan deres børn egentlig klarer sig i trafikken. Og nogen klarer sig måske slet ikke særlig godt, fordi de mangler cykelerfaring. Hele arbejdet omkring cyklistprøven i 6. klasse kan være med til at få forældrene til at interessere sig lidt mere for deres børns færden i trafikken. Når cyklistprøven er afholdt, får alle elever et diplom med sig hjem. Bagsiden af diplomet er udformet således, at det her uddybes, hvordan eleven har klaret sig, og hvad det eventuelt kniber med. Men forældrene kan også inddrages meget mere i forløbet. F.eks. på et forældremøde. Det kunne være en mulighed at vise filmen forud for en snak med forældrene om, hvad det er, elever på dette klassetrin har svært ved på cykel. Udgangspunktet kan være faktasiderne Det dør de af. Det kunne give anledning til nogle drøftelser om, hvordan både lærere og forældre i fællesskab kunne samarbejde om at få eleverne til at lære, hvordan de skal færdes disse vanskelige steder. Cykelhjelmen kunne også være til debat. Vis f.eks. øvelsen med ægget i hjelmen. Og præsenter dem for fakta om cykelhjelme. Hvordan kan I i fællesskab gøre noget for at hjelmen bliver på, selvom børnene er 12 år? Måske er eleverne begyndt at gå til fester hos hinanden, i fritidsklubben, til foreningsfester osv. Snak med forældrene om muligheden for fælles aftaler om, hvordan børnene skal transportere sig til festerne. Er der basis for en plan, hvor forældre skiftes til at være chauffører? Hvordan er holdningen til alkohol ved disse fester? Må de cykle alene frem og tilbage? OSV.

12 Drengen der ikke kunne blive bange 12 VII. Billedbank - nogle af filmens billeder På vores hjemmeside kan du finde flere still-billeder fra filmen, som du frit kan bruge i undervisningen. Billederne kan du i undervisningen f.eks. gruppere på følgende måde: Nikolai: nr. 20 nr. 25 nr. 28 nr. 34 nr. 36 nr. 37 Nabopigen: nr. 38 nr. 41 nr. 24 nr. 39 nr. 42

13 Drengen der ikke kunne blive bange 13 Hos dommeren: nr. 26 nr. 29 nr. 30 nr. 31 nr. 32 nr. 33 Englevinger i skur: nr. 37 nr. 43 nr. 44

14 Drengen der ikke kunne blive bange 14 At forudse: nr. 1 nr. 2 nr. 3 nr. 4 nr. 5 nr. 6 nr. 7 nr. 34 nr. 35 nr. 36

15 Drengen der ikke kunne blive bange 15 At give tegn: nr. 8 nr. 9 nr. 10 nr. 11 nr. 12 nr. 13

16 Drengen der ikke kunne blive bange 16 At se sig for: nr. 14 nr. 15 nr. 16 nr. 17 nr. 18 nr. 19 nr. 20 nr. 21 nr. 22 nr. 23 nr. 38 nr. 40

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Kære forældre Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Scan koden og hent app en GRATIS! Eller læs mere på www.odense.dk/skolevej Er du klar

Læs mere

10 gode råd om færdsel

10 gode råd om færdsel 10 gode råd om færdsel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Træn skolevejen med jeres barn både før og efter skolestart Vælg den skolevej der er sikrest ikke kortest Opstil få og enkle regler for færdsel i trafikken Lær

Læs mere

Sådan cykler vi ikke i ACK

Sådan cykler vi ikke i ACK Sådan cykler vi ikke i ACK Teoriprøve for håbløse cyklister Eksemplerne i prøven bygger desværre delvist på virkelige begivenheder, som tidligere er oplevet i klubben. Formålet med prøven er derfor, på

Læs mere

KNALLERT - SIKKERT AF STED

KNALLERT - SIKKERT AF STED KNALLERT - SIKKERT AF STED Velkommen til den evaluerende knallertprøve A Du har ti minutter til at besvare alle spørgsmålene. Du skal lave en ring om det rigtige svar. Efter prøven er slut, skal du aflevere

Læs mere

SIKKER CYKLIST digitalt undervisningsmateriale

SIKKER CYKLIST digitalt undervisningsmateriale Lærervejledning til Cyklistprøven Cyklistprøven er en læreproces, der styrker elevernes viden om færdselsreglerne, kompetence til at omsætte teori til praksis, samt øge elevernes risikoforståelse gennem

Læs mere

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011.

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011. Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011. Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. PÅ

Læs mere

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Det her er Arthur. Han er 6 år og lige begyndt i skole. Han har trænet skolevejen sammen med sin mor og far. Men der er stadig meget, han ikke

Læs mere

Udvalgte færdselstavler

Udvalgte færdselstavler Udvalgte færdselstavler 59 6 Udvalgte færdselstavler Advarselstavler Advarselstavler er trekantede med rød kant. Spidsen vender opad. Tavlerne bruges til at advare trafikanterne om farer, som man ikke

Læs mere

Der er sket en ulykke Lærervejledning

Der er sket en ulykke Lærervejledning Der er sket en ulykke Lærervejledning www.faerdselssikkerhed.dk Indhold Tanker bag materialet s. 3 Trafikken ind i klassen Læsning af stor bog lille bog Om formbogen Om forældrebrev Aktiviteter s. 5 Min

Læs mere

Værd at vide. om skolepatruljen. Indhold:

Værd at vide. om skolepatruljen. Indhold: Værd at vide om skolepatruljen Indhold: Introduktion, 2 Belønning, 2 Bevis, 2 Blinde vinkler, 2 Diplom, 3 Farlig opførsel, 3 Forsikring, 3 Forældremøder, 3 Forældres accept, 3 Hastighed, 4 Hensigt, 4 Hvor

Læs mere

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå

Asger kan høre Fars travle skridt i lejligheden, imens han spiller sit yndlingsspil på computeren. I spillet skal Asger styre en dreng, der skal nå »Kom nu, Asger! Det går ikke, at jeg kommer for sent på arbejde igen.«far er stresset og styrter rundt i hele lejligheden efter et eller andet meget vigtigt, som han sikkert ikke engang selv ved, hvad

Læs mere

Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole

Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole Trafikpolitik Gl. Lindholm Skole Indholdsfortegnelse Gl. Lindholm Skole Forord Side 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 11 Rollemodel..

Læs mere

Hellerup Skoles trafikpolitik

Hellerup Skoles trafikpolitik Hellerup Skoles trafikpolitik Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at børn, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også på længere sigt,

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Tvis Skoles trafikpolitik

Tvis Skoles trafikpolitik Tvis Skole har vedtaget følgende overordnede trafikpolitik, der er udgangspunkt for skolens samlede arbejde med trafiksikkerhed: Tvis Skoles trafikpolitik Skolen vil på enhver måde medvirke til at forebygge

Læs mere

Trafikpolitik Mou Skole

Trafikpolitik Mou Skole Trafikpolitik Mou Skole Indholdsfortegnelse Mou Skole Side Forord 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 12 Rollemodel.. 15 Samarbejde 17

Læs mere

Lær om trafik. Opgaver til dig. Navn Klasse

Lær om trafik. Opgaver til dig. Navn Klasse Lær om trafik Opgaver til dig Navn Klasse Hej, jeg hedder Hugo. Jeg er 6 år og er lige begyndt i skole. Jeg har trænet skolevejen sammen med min mor og far. Men der er stadig meget, jeg ikke er helt sikker

Læs mere

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

Trafikpolitik Kongerslev Skole

Trafikpolitik Kongerslev Skole Trafikpolitik Kongerslev Skole Indholdsfortegnelse Kongerslev Skole Side Forord 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 12 Rollemodel.. 15

Læs mere

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion - Tag altid dit affald med hjem, eneste undtagelse er bananskrald - Tis hvor det ikke generer omgivelserne - Overhold færdselsreglerne, også selv om det går stærkt

Læs mere

Nørrebro Park Skoles Trafikpolitik

Nørrebro Park Skoles Trafikpolitik Nørrebro Park Skoles Trafikpolitik Indhold: 1. Forord hvorfor har Nørrebro Park Skole en trafikpolitik og hvad vil vi med den 2. På vej til og fra skole hvordan skaber vi en sikker trafikvej for eleverne

Læs mere

BEDØMMELSESSKEMA Praktisk prøve kategori AM(lille)

BEDØMMELSESSKEMA Praktisk prøve kategori AM(lille) BEDØMMELSESSKEMA Praktisk prøve kategri AM(lille) Elevens navn: Persnnummer: Underviser: Censr: Ungdmsskle: Prøvedat: Tid: Hldnummer: Prøverute: Du har i dag været til praktisk prøve på lille knallert.

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. Dias 1 Cyklistprøve Rute Ulrikkenborg Engelsborgskolen, Billum Private Skole, Lyngby Private Skole Sankt Knud Lavard Skole og Lyngby Friskole Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten

Læs mere

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon.

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Denne guide vil orientere dig om de praktiske forhold i forbindelse med afholdelsen af stævnet uanset, om du deltager som individuel atlet eller som deltager

Læs mere

Hjælp os på vej! Færdselssikkerhedsrådet for Bornholm

Hjælp os på vej! Færdselssikkerhedsrådet for Bornholm Hjælp os på vej! Er dit barn klar til at færdes på egen hånd i trafikken? Nu skal dit barn til at gå i skole og det glæder I jer sikkert begge til. Men er dit barn klar til at færdes på egen hånd i trafikken?

Læs mere

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010 temaanalyse ulykker med unge teenagere 21-21 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 ulykker med unge teenagere 21-21 Dette notat handler

Læs mere

Grænseegnens Touring Club

Grænseegnens Touring Club Kørevejledning for Denne vejledning skal tjene til, at alle som kører med Grænseegnens Touring Club har så ensartet en forståelse af vores køresystem, at det er sikkert at deltage på ture med GTC. Det

Læs mere

Trafikpolitik Hals Skole

Trafikpolitik Hals Skole Trafikpolitik Hals Skole Indholdsfortegnelse Hals Skole Forord Side 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 14 Rollemodel.. 18 Samarbejde

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Trafikpolitik 2014. Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen

Trafikpolitik 2014. Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Trafikpolitik 2014 Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Trafikpolitik for Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Denne trafikpolitik er udarbejdet af Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen i samarbejde

Læs mere

På vej - Trafikpolitik på Blåbjerg Friskole

På vej - Trafikpolitik på Blåbjerg Friskole På vej - Trafikpolitik på Blåbjerg Friskole Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også

Læs mere

Trafikpolitik Stolpedalsskolen

Trafikpolitik Stolpedalsskolen Trafikpolitik Stolpedalsskolen Indholdsfortegnelse Stolpedalsskolen Forord Side 4 Skolevejsanalyse. 5 Den trafiksikre skolevej.. 6 Skolens trafikpolitik.. 7 På vej.. 8 Undervisning. 13 Rollemodel.. 16

Læs mere

Trafikhæftet er støttet af Tips og Lotto midler. Du kan få flere gode tips til sikkerhed i trafikken på www.borneulykkesfonden.dk

Trafikhæftet er støttet af Tips og Lotto midler. Du kan få flere gode tips til sikkerhed i trafikken på www.borneulykkesfonden.dk Dette trafikhæfte er udarbejdet af Børneulykkesfonden og henvender sig til både børn og forældre. Trafikhæftet indeholder en lang række sjove trafiklege og gode sikkerhedsråd, som skal være med til at

Læs mere

Aktiv transport. Dialogbaseret forældremøde. Til læreren

Aktiv transport. Dialogbaseret forældremøde. Til læreren Aktiv transport Dialogbaseret forældremøde Til læreren 1 Indholdsfortegnelse Aktiv transport til forældremøde i udvalgte klasser... 3 Aktiv transport... 4 Introduktion til emnet aktiv transport til forældremødet...

Læs mere

Indhold. God fornøjelse! Børneulykkesfonden og Høst & Søn

Indhold. God fornøjelse! Børneulykkesfonden og Høst & Søn Vejledning til Indhold At færdes i trafikken er noget, man skal øve sig på. Der er mange ting at holde øje med og være opmærksom på og mange regler, man skal kende. For små begyndere i trafikken er det

Læs mere

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Trafiksikkerhedskoordinator Anne Eriksson Center for Trafik, Københavns Kommune E-mail: anneri@tmf.kk.dk Introduktion

Læs mere

Trafiklege sjove lege på din vej Udarbejdet af Børneulykkesfonden med støtte fra Tips og Lotto midler

Trafiklege sjove lege på din vej Udarbejdet af Børneulykkesfonden med støtte fra Tips og Lotto midler KOLOFON Trafiklege sjove lege på din vej Udarbejdet af Børneulykkesfonden med støtte fra Tips og Lotto midler 1. udgave 1. oplag 2011 Tegninger/illustration marengdeluxe og anetterahbek@sol.dk Layout:

Læs mere

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C. Version 3.07

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C. Version 3.07 Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C Denne lærervejledning er udarbejdet i tilknytning til Færdselsstyrelsens bekendtgørelse af 11. juni 1996 om undervisningsplan for køreuddannelsen

Læs mere

Trafikpolitik for Højby Friskole

Trafikpolitik for Højby Friskole Trafikpolitik for Højby Friskole Undervisning Formålet med undervisningen er, at eleverne lærer at færdes i trafikken uden risiko for sig selv eller andre. De skal kende til de relevante færdselsregler

Læs mere

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN Rid og løb To ryttere og én hest/pony udgør et hold. Hesten er udstyret med grime under trensen. En afmærket strækning er inddelt i 4, 6 eller 8 nogenlunde lige lange etaper.

Læs mere

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner Dialogkort Spillet består af 28 dialogkort med spørgsmål, svar og perspektiverende spørgsmål i fire kategorier: Penge, Hjerne, Statistik og Venner. 7.-10. klasse / 15-60 min. Spillevejledning: Gruppedialog

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Højresvingskampagne 2015

Højresvingskampagne 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Højresvingskampagne 2015 Udviklingen i højresvingsulykker Helt overordnet er udviklingen

Læs mere

Jelling. Oktober-november 2013

Jelling. Oktober-november 2013 Jelling Oktober-november 2013 Program Dag 1 Onsdag den 30. oktober Hvorfor undervise i færdsel? Børn og unge i trafikken -hvad skal de lære? Materialer til undervisningen Dag 2 Onsdag den 6. november qplanlægge

Læs mere

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel.

747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Tekster: Gal 2,16-21, Luk 10,23-37 Salmer: 8 kl 9.00 i Lihme 747 Lysets engel 678 Guds fred er glæden (mel. Görlitz) 164 Øjne I var lykkelige (mel. Egmose til 675) 522 Nåden er din dagligdag (mel. Elmquist)

Læs mere

Den autonome bil - et holdningsafklarende rollespil Tips til læreren: Kan laves på 1,5 time. Brug 20 minutter på konteksten.

Den autonome bil - et holdningsafklarende rollespil Tips til læreren: Kan laves på 1,5 time. Brug 20 minutter på konteksten. Den autonome bil - et holdningsafklarende rollespil Tips til læreren: Kan laves på 1,5 time. Brug 20 minutter på konteksten. Rollespil kontekst - snak med sidemanden Tænk på en situation hvor du er rig

Læs mere

Skolevejsanalyse. Skolevejsanalyse. Kerteminde Kommune 2007 1

Skolevejsanalyse. Skolevejsanalyse. Kerteminde Kommune 2007 1 Skolevejsanalyse Kerteminde Kommune 2007 1 December 2007 Kerteminde Kommune Skolevejsanalyse December 2007 Udgivelsesdato : 13. december 2007 Projekt : 21.2943.01 Udarbejdet : Trine Fog Nielsen Kontrolleret

Læs mere

Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev

Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev Slagelse Kommune Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev Trafiksikkerhedsrevision Juni 2009 COWI A/S Nørretorv 14 4100 Ringsted Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Slagelse

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

lærervejledning Til prøve a B C KNALLERT sikkert af sted

lærervejledning Til prøve a B C KNALLERT sikkert af sted lærervejledning Til prøve a KNLLERT sikkert af sted Vejledning Ifølge Trafikministeriets bekendtgørelse nr. 653 af 9. august 1993, 5, skal læreren i den obligatoriske knallertundervisning bruge tre r,

Læs mere

HUSKESEDDEL. Vinderslev og Omegns Lokalråd. Til Silkeborg Kommune. Vinderslev og Omegns Lokalråd Formand Jane Vibjerg, jane@vibjerg.

HUSKESEDDEL. Vinderslev og Omegns Lokalråd. Til Silkeborg Kommune. Vinderslev og Omegns Lokalråd Formand Jane Vibjerg, jane@vibjerg. Vinderslev og Omegns Lokalråd Dato : 31.05.2012 Til Silkeborg Kommune HUSKESEDDEL Vinderslev og Omegns Lokalråd Formand Jane Vibjerg, jane@vibjerg.com 1 Vinderslev og Omegns Lokalråd ønsker følgende emner

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Hyldgårdsskolen

Skolevejsanalyse 2013 Hyldgårdsskolen Skolevejsanalyse 2013 Hyldgårdsskolen Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk

Indholdsfortegnelse. 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole. 0. 1. Skolevejsundersøgelse for Haresk Indholdsfortegnelse 1. Skolevejsundersøgelse for Hareskov Skole...1 1.1 Beskrivelse af undersøgelsen...1 1.2 Besvarelsesprocenter...2 1.3 Transportmiddelvalg...3 1.4 Elevernes rutevalg...5 1.4.1 Ruter

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Minihjelm, lærervejledning 4.- 6. klasse

Minihjelm, lærervejledning 4.- 6. klasse Minihjelm, lærervejledning 4.- 6. klasse Indhold: Baggrund og mål Forslag til aktiviteter Involvering af forældre Inddrag politiet Mere om cykelhjelm Baggrund Hvorfor minihjelm i undervisningen på mellemtrinnet?

Læs mere

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin.

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Breve til kopiering Trin for Trin Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder, som de

Læs mere

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon.

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Denne guide vil orientere dig om de praktiske forhold i forbindelse med afholdelsen af stævnet uanset, om du deltager som individuel atlet eller som deltager

Læs mere

Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt A11 Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt Hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt. Tavlen opstilles hvor vejens forløb har betydning for nedsættelse af hastigheden.

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen Små passagerer på cyklen Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne, på små og store cykler, og små børn som passagerer på voksnes cykler

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve.

Reglen med cykelhjelm er indført af politiet og kommunen. Hvis I ikke ønsker at køre med cykelhjelm kan I ikke deltage i den praktiske prøve. 1 Ordrup Skole, Skovgårdsskolen, Sankt Joseph Søstrenes Skole og Munkegårdsskolen Cyklistprøve Rute 4 Denne powerpoint er beregnet til brug af klasselæreren så ruten kan gennemgås med eleverne og reglerne

Læs mere

Bilag 1: Fordele og ulemper ved en bussluse på Hejnstrupvej

Bilag 1: Fordele og ulemper ved en bussluse på Hejnstrupvej Veje og Grønne Områder Sagsnr. 265418 Brevid. 2072288 Ref. MOCH Dir. tlf. 4631 3722 Mortenhc@roskilde.dk Veje og Grønne Områder Sagsnr. 265418 Brevid. 2072288 Ref. MOCH Dir. tlf. 4631 3722 Mortenhc@roskilde.dk

Læs mere

Vi repræsenterer Tarup skole og Tarup skoles forældregruppe. Samt beboerne i hele det område, der udgør Tarup Skoles distrikt.

Vi repræsenterer Tarup skole og Tarup skoles forældregruppe. Samt beboerne i hele det område, der udgør Tarup Skoles distrikt. Hvem er vi? Vi repræsenterer Tarup skole og Tarup skoles forældregruppe. Samt beboerne i hele det område, der udgør Tarup Skoles distrikt. Mange - ikke kun forældre til skoleelever - synes at trafiksituationen

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Sådan bruger du Spor. Schultz

Sådan bruger du Spor. Schultz Sådan bruger du Spor Schultz Hvad kan jeg bruge Spor til? Spor hjælper dig, når du skal vælge uddannelse og job. Først skal du svare på, hvad du vil, og hvad du kan. Resultatet er en liste med job, der

Læs mere

Trafikpolitik Sct. Mariæ Skole

Trafikpolitik Sct. Mariæ Skole Trafikpolitik Sct. Mariæ Skole Indholdsfortegnelse Sct. Mariæ Skole Side Forord... 4 Skolevejsanalysen... 5 Skolens trafikpolitik... 6 På vej... 7 Undervisning... 13 Rollemodeller... 17 Samarbejde...

Læs mere

Højresvingsulykker med lastbiler og cyklister - Foranalyse 2

Højresvingsulykker med lastbiler og cyklister - Foranalyse 2 128 Højresvingsulykker med lastbiler og cyklister - Foranalyse 2 Højresvingsulykker med lastbiler og cyklister Højresvingsulykker med lastbiler og cyklister - Foranalyse 3 Titel: Højresvingsulykker med

Læs mere

Østskolen, Afd. Rollo trafikpolitik

Østskolen, Afd. Rollo trafikpolitik Østskolen, Afd. Rollo trafikpolitik Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og personale kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Østkolen,

Læs mere

Læseplan for emnet færdselslære

Læseplan for emnet færdselslære Læseplan for emnet færdselslære Indledning Færdselslære er et obligatorisk emne i Folkeskolen fra børnehaveklasse til 9.klasse. Undervisningen er opdelt i tre trinforløb: 1 3. kl., 4-6. kl. og7-9. kl.

Læs mere

Chaufførens forbikørsel så sønnen ikke kom med bussen. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Asta Ostrowski Torben Steenberg

Chaufførens forbikørsel så sønnen ikke kom med bussen. Bjarne Lindberg Bak (2 stemmer) Asta Ostrowski Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0104 Klageren: XX 7323 Give Indklagede: Sydtrafik CVRnummer: 29942897 Klagen vedrører: Chaufførens forbikørsel så sønnen ikke kom med

Læs mere

Ud med Valde. Bølle-Bob er på vej hen til Valde Underbid. Han går gennem byen ned mod losse-pladsen. Her bor Valde i sin gamle vogn.

Ud med Valde. Bølle-Bob er på vej hen til Valde Underbid. Han går gennem byen ned mod losse-pladsen. Her bor Valde i sin gamle vogn. 1. Ud med Valde Bølle-Bob er på vej hen til Valde Underbid. Han går gennem byen ned mod losse-pladsen. Her bor Valde i sin gamle vogn. Så møder han Sara.»Har du hørt det?«siger hun. 5 »Hørt hvad?de har

Læs mere

Højboskolens trafikpolitik

Højboskolens trafikpolitik Højboskolens trafikpolitik Skolebestyrelsen og skolens ledelse på Højboskolen har i 2013 udarbejdet nærværende Trafikpolitik for at bevidstgøre forældrekredsen, skolens elever og skolens ansatte om vigtigheden

Læs mere

Trafiksikkerhed. En fælles opgave for skole og forældre. 10 gode grunde til at arbejde med trafikpolitik på skolen

Trafiksikkerhed. En fælles opgave for skole og forældre. 10 gode grunde til at arbejde med trafikpolitik på skolen Trafiksikkerhed En fælles opgave for skole og forældre 10 gode grunde til at arbejde med trafikpolitik på skolen Indholdsfortegnelse Læs om Hvad er en trafikpolitik?..................................................................................

Læs mere

Erfarne bilisters gode vaner

Erfarne bilisters gode vaner Erfarne bilisters gode vaner 25 3 Erfarne bilisters gode vaner De fleste ældre bilister er meget erfarne bilister. De mange års erfaring med at køre i trafik ken har givet dem indblik i, hvordan man skal

Læs mere

Mål for trafikpolitikken

Mål for trafikpolitikken Side 1 af 6 Mål for trafikpolitikken Det er trafikpolitikkens mål at skabe sikre og trygge rammer for skolevejene omkring Rødding Skole ved: at så mange børn som muligt cykler eller går til skole, så vi

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx

http://www.analyzethis.no/v3/lpdanmark/bestilling/summary.aspx Side 1 af 5 Data er sidst opdateret 26.06.2008 02:02:22 Antal besvarelser: 98 af 98 for udvalg: Nordenskov Skole Elev - Kortlægningsundersøgelse LP-modellen Baggrundsoplysninger Dreng Pige Kryds af, om

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

På vej til skole På vej til skole Side 1

På vej til skole På vej til skole Side 1 Side 1 Skoledagen starter allerede på vej til skole En god tommelfingerregel siger, at omkring 10-12-års alderen kan børn selv overskue trafikken. Den første skoledag bringer mange oplevelser og indtryk

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Kørsel på vej. Øvelseshæfte

Kørsel på vej. Øvelseshæfte EasyDrive.dk Administration: Tranegilde Bygade 13, 2635 Ishøj Tlf. 24 25 42 00 e-mail info@easydrive.dk Kørsel på vej Øvelseshæfte Mål med øvelserne på vej Formålet med undervisningen er at give dig færdighed

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 1 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Juleudstilling i Fåborg

Juleudstilling i Fåborg Juleudstilling i Fåborg I dag skal vi til Fåborg. Mor, Ulrik og jeg. Vi skal til byen for at handle og se på juleudstilling. Det er vi hvert år, så det er noget, jeg har glædet mig til længe. Det er ikke

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online.

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online. Mennesker på flugt Skrevet af Ask Holmsgaard Så er vi fremme. Det er en iskold fredag efterårsaften. Vi stiger ud på den lille station og går ned på pladsen, hvor vi skal mødes. Det er ikke helt mørkt.

Læs mere

Tæt på de udsatte fodgængere HVU v. Henriette Thorlacius-Ussing, htu@vd.dk Temakoordinator i Havarikommissionen for Vejtrafikulykker(HVU)

Tæt på de udsatte fodgængere HVU v. Henriette Thorlacius-Ussing, htu@vd.dk Temakoordinator i Havarikommissionen for Vejtrafikulykker(HVU) Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Din Gode Ide - Borger

Din Gode Ide - Borger Din Gode Ide - Borger Ansigtsløft til Frederiksberg Allé 11.02.15: Kommunen skulle arbejde for at integrere den "glemte del" af Frederiksberg Allé, der går fra Sankt Thomas Plads ned til Vesterbrogade

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI B. Version 7.06

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI B. Version 7.06 Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI B Denne lærervejledning er udarbejdet i tilknytning til Færdselsstyrelsens bekendtgørelse af 30. november 1995 om undervisningsplan for køreuddannelsen

Læs mere

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området.

Tiltagene fokuserer især på at skabe sikre og trygge forhold for de mange lette trafikanter til skolerne i området. NOTAT Projekt Ombygning af krydset Søvej Rolighedsvej i Ringe Kunde Faaborg Midtfyn Kommune Notat nr. 2 Dato 29. juni 2012 Fra Erik Gersdorff Stilling 1. Baggrund Faaborg Midtfyn Kommune har i en trafiksikkerhedsrevision,

Læs mere

1. Interview. Din holdning til cykelhjelme BILAG 6. TRANSSKRIBERET INTERVIEWS. Interviewperson: Anna Kirkfelt Alder:13 år Klasse 7.

1. Interview. Din holdning til cykelhjelme BILAG 6. TRANSSKRIBERET INTERVIEWS. Interviewperson: Anna Kirkfelt Alder:13 år Klasse 7. BILAG 6. TRANSSKRIBERET INTERVIEWS 1. Interview Interviewperson: Anna Kirkfelt Alder:13 år Klasse 7. Din holdning til cykelhjelme PD Okay Anne så går vi i gang. A Ja PD Når jeg siger Cykelhjelm hvad er

Læs mere