TEMADAG OM DEN NYESTE LOVGIVNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEMADAG OM DEN NYESTE LOVGIVNING"

Transkript

1 TEMADAG OM DEN NYESTE LOVGIVNING DANSK FJERNVARME René Frisdahl Jensen, advokat Den 14. januar 2016

2 NY PRAKSIS VEDRØRENDE UDTRÆDELSE side 2

3 PRAKSIS VEDR. UDTRÆDELSESGODTGØRELSE side 3 Der har tidligere været ført en række retssager med hensyn til, om forbrugere skulle betale udtrædelsesgodtgørelse efter de andelsejede varmeforsyningers vedtægter. Afgørende har her været, om forbrugerne ved at aftage varme var blevet andelshavere. Det følger af afgørelserne i de nævnte sager, at der skal meget til, før en forbruger i kraft af sin adfærd bliver andelshaver, og at det ikke er tilstrækkeligt, at forbrugeren blot aftager varme. Derfor blev forbrugerne i de pågældende sager ikke anset for at være andelshavere og var dermed ikke forpligtet af andelsselskabets vedtægter. I sagerne var der ikke varslet almindelige leveringsbetingelser over for de forbrugere, der ikke var andelshavere. Forbrugerne var derfor ikke forpligtet til at betale udtrædelsesgodtgørelse. For varmeforsyninger, der ikke er ejet af andelsselskaber, findes der imidlertid kun leveringsbetingelser over for ikke-andelshavere, uanset om en sådan varmeforsyning er ejet af et privat selskab eller en kommune. Der har været ført adskillige retssager om, hvorvidt forbrugerne i en privatejet varmeforsyning er forpligtet til at betale udtrædelsesgodtgørelse efter leveringsbetingelserne og med hensyn til, hvilket opsigelsesvarsel, der gyldigt kan fastsættes i disse betingelser.

4 BETINGELSER FOR UDTRÆDELSE side 4 Der er tre grundlæggende betingelser, der skal være opfyldt for, at en varmeforsyning kan opkræve udtrædelsesgodtgørelse: Udtrædelsesgodtgørelsen skal have hjemmel i leveringsbestemmelserne Værket må på opsigelsestidspunktet ikke være økonomisk veldrevet. Den ledigblevne kapacitet, der opstår ved forbrugerens udtræden, må ikke kunne afsættes til anden side i det eksisterende forsyningsnet

5 HJEMMEL I LEVERINGSBESTEMMELSERNE side 5 Værket skal have leveringsbestemmelser (ikke vedtægter) som indeholder en bestemmelse om udtrædelsesgodtgørelse Leveringsbestemmelserne skal være behørigt anmeldt til Energitilsynet (gyldighedsbetingelse efter varmeforsyningsloven) Forbrugeren skal være gjort opmærksom på leveringsbestemmelserne

6 AFTALEFORHOLDET EKSEMPLER PÅ UDTRÆDELSE side 6 ENERGITILSYNET E.ON Varme Danmark Hvis varmeforsyningsvirksomhed driver flere tekniske anlæg, er det den samlede virksomheds økonomi, der skal lægges til grund ved vurderingen af, om virksomheden er økonomisk veldrevet Hvis virksomheden har prisdifferentieret overfor overforbrugerne skal denne pris lægges til grund ved beregningen af udtrædelsesgodtgørelse. U V Ådum Kraftvarmeværk Forbruger var ikke andelshaver og dermed ikke omfattet af selskabets vedtægter. Værket kunne ikke kræve udtrædelsesgodtgørelse. Opsigelsesvarsel fastsat til et rimeligt varsel (18 mdr.). SVENDBORG BYRET Sydlangelands Fjernvarme Forbruger var ikke andelshaver og dermed ikke omfattet af selskabets vedtægter. Retten finder, at der kræves et udtrykkeligt aftalegrundlag for, at ikke-andelshavere på lige fod med andelshavere ved ophør med levering af fjernvarme kan afkræves betaling i form af en andel af de samlede anlægsinvesteringer efter vedtægternes 5.

7 AFTALEFORHOLDET EKSEMPLER PÅ UDTRÆDELSE side 7 RETTEN I LYNGBY 5. DECEMBER 2012 Forbrugeren må forvente visse leveringsvilkår ved fjernvarmelevering ØSTRE LANDSRETS 3 AFGØRELSER AF 28. FEBRUAR 2013 Aftale om udtrædelsesgodtgørelse i leveringsbestemmelserne er bindende ØSTRE LANDSRETS DOM AF 16. oktober 2015 Stadfæstelse af dom fra Retten i Glostrup d. 11. juni 2013

8 side 8 Varsling af leveringsvilkår Et element i landsretssagen var blandt andet, om forbrugerne bindes af varmeforsyningsvirksomhedens leveringsvilkår, når disse i øvrigt varsles i overensstemmelse med Energitilsynets krav herom. Leveringsvilkårene var blevet varslet til hver enkelt forbruger med 6 måneders varsel, hvor Energitilsynet har fundet, at 3 måneders varsel er nok til, at det er rimeligt. Landsretten fandt, at en sådan varsling binder forbrugerne, hvis de ikke efter varslingen vælger at udtræde, men fortsætter med at aftage varme.

9 side 9 Opsigelsesvarslets længde Efter andelsselskabet overdrog varmeforsyningsvirksomheden til et privatejet selskab, varslede dette leveringsbetingelser svarende til Dansk Fjernvarmes standardvilkår, hvor opsigelsesvarslet er 18 måneder til udgangen af et kalenderår. De appellerende forbrugere gjorde gældende, at dette var et urimeligt langt varsel, og at det skulle tilsidesættes ud fra rimelighedsbetragtninger, herunder også under hensyn til, at der var tale om forholdet mellem en erhvervsvirksomhed og forbrugere. Landsretten fandt på linje med de andre landsretsdomme, der er afsagt herom, at de 18 måneder er et sædvanligt varsel på varmeforsyningsområdet og lagde vægt på, at Energitilsynet har fået forelagt Dansk Fjernvarmes standardvilkår uden at gribe ind efter sin hjemmel til at tilsidesætte urimelige vilkår. Under hensyn til retsforholdets karakter med den særlige regulering af varmeforsyningsområdet, fandt landsretten ikke grundlag for at tilsidesætte et varsel på 18 måneder.

10 side 10 Kravet på udtrædelsesgodtgørelse Med hensyn til kravet om udtrædelsesgodtgørelse lagde landsretten vægt på, at man på denne måde sikrer, at de tilbageværende kunder ikke belastes, idet den kunde, der melder sig ud, rydder op efter sig økonomisk. På denne baggrund fandt landsretten ikke, at der var grund til at tilsidesætte vilkåret om betaling af udtrædelsesgodtgørelse, som har været gældende siden Højesteret ved en dom i 1987 tilsidesatte en 20-årig uopsigelighedsperiode, mod at man til gengæld kan opkræve udtrædelsesgodtgørelse.

11 side 11 Betaling af udtrædelsesgodtgørelse vedr. anlægssaldoen til værket, der producerer varmen I sagen var spørgsmålet, om udtrædelsesgodtgørelsen også skulle omfatte anlægssaldoen i værket, selvom dette var ejet af et andet selskab end det, som forbrugerne havde en umiddelbar aftale med. Landsretten fandt, at også anlægssaldoen i værket skal medregnes. Der blev lagt vægt på, at det ikke med kravet om opdeling i flere selskaber er tilsigtet, at udtrædelsesgodtgørelsen skal være anderledes end ellers, og at forbrugerne ikke kunne have nogen forventning herom. Det afgørende er derfor hensynet til de tilbageværende forbrugere. Med hensyn til udtrædelsesgodtgørelse er forbrugerne derfor stillet på samme måde i såvel privatejede varmeforsyninger som i varmeforsyninger, der ejes af en kommune eller et andelsselskab.

12 side 12 Opgørelse af udtrædelsesgodtgørelsen I den pågældende varmeforsyning var der et takstmæssigt loft for, hvor mange kvadratmeter, der kan opkræves fast afgift for. En af de appellerende forbrugere gjorde derfor gældende, at man ved opgørelsen af udtrædelsesgodtgørelsen ud fra kvadratmeter skulle se på den del af de tilsluttede kvadratmeter, som der betales fast afgift for ifølge taksten. Landsretten gav ikke medhold heri. Der blev lagt vægt på, at der efter Energitilsynets praksis principielt kan opkræves fast afgift for alle de arealer, der kan opvarmes med fjernvarme. Det er derfor dette antal kvadratmeter, der kan benyttes ved den forholdsmæssige opgørelse af udtrædelsesgodtgørelsen uden hensyn til, om man konkret i taksten for fast afgift har fastsat et lavere antal kvadratmeter, der maksimalt opkræves fast afgift for.

13 NYE UDBUDSREGLER side 13

14 UDBUD side 14 Ny udbudslov er trådt i kraft pr. 1. januar Loven implementerer det nye udbudsdirektiv Forsyningsvirksomhedsdirektivet og direktivet om koncessioner implementeres ikke i udbudsloven. Dog er udbudslovens afsnit relevante for vare- og tjenesteydelseskontrakter under forsyningsvirksomhedsdirektivets tærskelværdier Forsyningsvirksomhedsdirektivet og direktivet om koncessioner er som tidligere implementeret ved inkorporering af direktiverne i dansk ret. Det nye forsyningsvirksomhedsdirektiv er inkorporeret i dansk ret pr. 1. januar ved en bekendtgørelse.

15 FORSYNINGSVIRKSOMHEDSDIREKTIVET side 15 Forsyningsvirksomhedsdirektivet har gennemgået en tilsvarende modernisering som udbudsdirektivet, hvilket bl.a. medfører: at der sker en reduktion af tidsfristerne i forbindelse med udbud, at der indføres krav om elektronisk adgang til udbudsmaterialet fra offentliggørelse af udbudsbekendtgørelsen, at der sker ophævelse af sondringen mellem A- og B-ydelser, og at der indføres et light -regime (i forsyningsvirksomhedsdirektivet til delvis erstatning for de tidligere B-ydelser). Der er derudover indføjet en række regler i forsyningsvirksomhedsdirektivet, der betyder, at det nye direktiv indeholder den komplette regulering og dermed i modsætning til det gamle direktiv kan stå alene fra udbudsdirektivet.

16 UDBUDSFORMER side 16 FORSYNINGSVIRKSOMHEDSDIREKTIVET Offentligt udbud Begrænset udbud Udbud med forhandling NYT: Konkurrencepræget dialog NYT: Innovationspartnerskab TILBUDSLOVENS AFSNIT 1 (bygge- og anlæg under tærskelværdi) Offentlig licitation Begrænset indbudt licitation (uden prækvalifikation) Begrænset licitation med prækvalifikation Underhåndsbud

17 UDBUDSFORMER side 17 Der er under forsyningsvirksomhedsdirektivet frihed til at anvende udbud med forhandling og konkurrencepræget dialog i modsætning til under udbudsdirektivet, hvor disse udbudsformer trods et større anvendelsesområde stadig alene kan anvendes i bestemte situationer. Der er nu indført procedureregler i forsyningsvirksomhedsdirektivet for, hvordan udbud med forhandling skal gennemføres.

18 UDBUDSPROCESSEN OFFENTLIGT UDBUD side 18 Bekendtgørelse Tilbudsfrist Udvælgelse/Evaluering Tildelingsbeslutning Tilbud Stand-still Enhver økonomisk aktør kan afgive tilbud Største grad af konkurrence (teoretisk set), men risiko for stort antal tilbud

19 UDBUDSPROCESSEN BEGRÆNSET UDBUD side 19 Bekendtgørelse Ansøgningsfrist Udvælgelse Tilbudsfase Tilbudsfrist Evaluering Tildeling Stand-still Ansøgning De interesserede økonomiske aktører tilkendegiver deres interesse ved en ansøgning om prækvalifikation* Ordregiver kan begrænse antallet af virksomheder, der får mulighed for at afgive tilbud

20 UDBUDSGUIDE INDKØB TIL BRUG FOR FORSYNINGSAKTIVITET JANUAR 2016 Hvilken type kontrakt? Mød os på LinkedIn-gruppen Hortens Udbudsrettens A-Z Hortens Udbudshotline: side 20 Tlf.: BYGGE OG ANLÆG Kontraktværdi *1 Ordregiver*2 Kommunal eller regional myndighed Offentligretlig organ kr kr. og kr. Kontrakten er ikke omfattet af procedurereglerne i tilbudslovens afsnit I. Husk: Uanset, at der ikke er udbudspligt/ egentlige procedureregler, skal kontrakten afspejle markedsvilkår. Der kan frit vælges mellem underhåndsbud, offentlig eller begrænset licitation, jf. tilbudslovens afsnit I. *3 > kr. og < kr. Offentlig eller begrænset licitation, jf. tilbudslovens afsnit I. *3 Der kan frit vælges mellem underhåndsbud, offentlig eller begrænset licitation, jf. tilbudslovens afsnit I.*3 + * kr. EU-udbud, jf. forsyningsvirksomhedsdirektivet (se implementeringsbekendtgørelsen). Husk, at tilbudslovens 3, stk. 2 og 7 også finder anvendelse i EU-udbud. *1: Kontraktværdien skal opgøres ekskl. moms. *2: Udbudsguiden gælder alene for ordregivere, som udøver en aktivitet omfattet af forsyningsvirksomhedsdirektivet og som indkøber til brug for denne aktivitet. *3: Husk: Hvis en kontrakt har grænseoverskridende interesse (dvs. potentielt kan interessere tilbudsgivere i andre EU medlemsstater), er der pligt til at sikre en "passende grad af offentlighed. *4: Hvis arbejdet (projektet) får støtte efter lov om almene boliger mv., eller efter lovgivningen om byfornyelse, skal der gennemføres en licitation. Tilsvarende gælder for bygge- og anlægsarbejder, der får tilsagn om offentlig støtte, herunder garantier eller udgiftsrefusion, at den myndighed, der har ydet støtten kan bestemme, at der skal gennemføres en licitation. *5: Ved varer- og tjenesteydelseskontrakter sondres der ikke mellem offentligretligt organ og kommunal/regional myndighed, idet reglerne er de samme for disse typer af ordregivere. VARER- OG TJENESTEYDELSER *5 Klar grænseoverskridende interesse? Kontraktværdi *1 Med klar grænseoverskridende interesse Uden klar grænseoverskridende interesse < kr kr. og < kr. Kontrakten skal annonceres, jf. udbudslovens afsnit IV. Ingen udbudspligt. Kontrakten skal afspejle markedsvilkår. Kontrakten skal annonceres, jf. udbudslovens afsnit IV. Indkøbet skal ske på markedsmæssige vilkår, jf. udbudslovens afsnit V kr. EU-udbud, jf. forsyningsvirksomhedsdirektivet (se implementeringsbekendtgørelsen). SOCIALE OG ANDRE SPECIFIKKE TJENESTEYDELSER (BILAG XVII-TJENESTEYDELSER) *5 Klar grænseoverskridende interesse? Kontraktværdi *1 Med klar grænseoverskridende interesse Uden klar grænseoverskridende interesse < kr kr. og < kr. Kontrakten skal annonceres, jf. udbudslovens afsnit IV. Ingen udbudspligt. Kontrakten skal afspejle markedsvilkår. Kontrakten skal annonceres, jf. udbudslovens afsnit IV. Indkøbet skal ske på markedsmæssige vilkår, jf. udbudslovens afsnit V kr. Light-udbud, jf. forsyningsvirksomhedsdirektivet (se implementeringsbekendtgørelsen).

21 UDBUDSGUIDE ( ALMINDELIGE INDKØB ) HURTIG ADGANG TIL VIGTIGSTE RETSKILDER Mød os på LinkedIn-gruppen Hortens Udbudsrettens A-Z side 21 Hortens Udbudshotline: Tlf.: Udbudsloven: Forskningsvirksomhedsdirektivet: Implementeringsbekendtgørelse: Tilbudsloven: (NB: Afsnit II er ophævet). Bekendtgørelse om underhåndsbud:

22 KLAR GRÆNSEOVERSKRIDENDE INTERESSE side 22 Hvilke elementer indgår ved vurderingen af den klare grænseoverskridende interesse: Uddrag fra forarbejderne: Det beror på ordregiverens konkrete vurdering, om en kontrakt har klar grænseoverskridende interesse. Ved vurderingen skal der lægges vægt på kontraktens genstand, kontraktens anslåede værdi, forholdene i den pågældende branche, herunder markedets størrelse, struktur og handelspraksis samt det geografiske sted, hvor kontrakten skal udføres. Andre relevante elementer fremhævet i forarbejderne: Kontraktens varighed (længere kontrakt giver bedre mulighed for at afskrive investeringer). Mulighed for at opnå EU-finansiering af grænseoverskridende projekter. Svag indenlandsk konkurrence.

23 KLAR GRÆNSEOVERSKRIDENDE INTERESSE side 23 Vores påstand: Enormt sjældent, at en kontrakt, der er under tærskelværdien, vil have klar grænseoverskridende interesse! Inden for særlige områder vil der dog på grund af et begrænset indenlandsk marked i højere grad være klar grænseoverskridende interesse. Eksempelvis ved indkøb af særligt specialudstyr-/instrumenter. Teknisk rådgivning (arkitekter, ingeniører mv.) formentlig aldrig have klar grænseoverskridende interesse, med mindre helt unik specialistviden krævet.

24 KLAR GRÆNSEOVERSKRIDENDE INTERESSE side 24 Anbefaling: Sørg altid for at udarbejde (kort) notat, der kan dokumentere, at man som ordregiver har forholdt sig til den klare grænseoverskridende interesse. Kendelse af 6. marts 2014 fra Klagenævnet for udbud (G4S mod Region Syddanmark): Den ordregivende myndighed har ansvaret for at vurdere, om den påtænkte kontrakttildeling har grænseoverskridende interesse... Indklagede har foretaget denne vurdering, jf. arbejdsnotatet af 6. september Den del af notatet, der vedrørte den klare grænseoverskridende interesse var på under en A4- side. Afgørende betydning for bevisbyrden i tilfælde af en klagesag, at ordregiver kan dokumentere den foretagne vurdering.

25 NYT VEDRØRENDE GÆSTEPRINCIPPET side 25

26 DET LOVBESTEMTE GÆSTEPRINCIP side 26 Gæsteprincippet i den nye vejlov. 77 Arbejder på ledninger i eller over offentlige veje og stier, herunder om nødvendigt flytning af ledninger, i forbindelse med arbejder, der iværksættes af vejmyndigheden inden for rammerne af de formål, som vejmyndigheden kan varetage, betales af ledningsejeren. 78 Arbejder på ledninger i eller over offentlige veje udføres af vedkommende ledningsejer, medmindre andet er særligt aftalt. Reglerne trådte i kraft den 1. juli 2015

27 FORMÅL side 27 Loven er et led i moderniseringen af lovgivningen inden for vejområdet Målsætningen med den nye lov er at forenkle og tydeliggøre lovgivningen Samt at gennemføre administrative lettelser for kommunerne, der som vejmyndighed administrerer kommunevejene Det er endvidere en målsætning at gøre loven nemmere at forstå for borgerne Der er indsat en ny formålsbestemmelse hvor det fremgår, at lovens formål bl.a. er at bidrage til, at andre former for infrastruktur kan placeres i forbindelse med vejnettet Ifølge Transportministeriet er 77 og 78 i vejlov 2015 en videreførelse af vejlovens 106

28 GÆSTEPRINCIPPET HENSYNTAGEN side 28 79, stk. 1: I forbindelse med en vejmyndigheds arbejder efter 77, der iværksættes af vejmyndigheden inden for rammerne af de formål, som vejmyndigheden kan varetage, skal vejmyndigheden tage hensyn til ledninger i eller over vejarealet. Lovbemærkninger: For at understrege, at såvel veje som ledninger i eller over veje er vigtige infrastrukturanlæg med betydelige samfundsmæssige funktioner, foreslås det i stk. 1 udtrykkeligt lovfæstet, at vejmyndigheden skal vise hensyn til ledningerne.

29 DET ULOVBESTEMTE GÆSTEPRINCIP side 29 Højesteret har defineret gæsteprincippet på følgende måde i U H (MR 3- sagen): "Gæsteprincippet er betegnelsen for en udfyldende regel, der finder anvendelse i tilfælde, hvor der uden vederlag er givet tilladelse til at anbringe en ledning på en ejendom. Reglen indebærer, at ledningsejeren som»gæst«skal bekoste ledningsarbejder, der er nødvendiggjort af arealejerens ændrede benyttelse af det areal, hvor ledningen er anbragt."

30 NY RETSPRAKSIS side 30 Højesterets dom af 19. maj 2015 (Vintapperrampe-sagen) (Østre Landsrets dom af 19. juni 2015 (Hvidovre-sagen)

31 VINTAPPERRAMPESAGEN side 31 Vejdirektoratet etablerede ny rampeforbindelse mellem Lyngbymotorvejen og motorring 3 Rampen skulle bl.a. placeret på et privat areal ejet af Gentofte Kommune, hvorpå tidligere NESA, nu Energinet.dk, havde et kabelanlæg liggende Kabelanlægget lå så dybt, at anlægget kunne blive liggende under rampen, men der er behov for at tage hensyn Parterne er enige om at etablere spunsvægge med et betondæksel imellem til at beskytte ledningen Kabelanlægget var beskyttet af en standardledningsdeklaration indgået mellem kabelejeren og kommunen.

32 VINTAPPERRAMPESAGEN side 32 Deklarationen gav ledningsejeren ret til at have kabelanlægget liggende, og fastlagde et beskyttelsesbælte på 1 m til begge sider. Der måtte endvidere ikke etableres veje eller foretages terrænændringer uden aftale med ledningsejeren. Der var ikke betalt kompensation til kommunen ved oprettelse af deklarationen.

33 HØJESTERETS DOM I VINTAPPERRAMPESAGEN side 33 Højesterets flertal på 3 dommere fandt ikke at gæsteprincippet var fraveget. De begrundede bl.a. dette på følgende måde: Når arealejeren ikke har modtaget vederlag, må aftaler om anbringelse af ledninger på et areal som udgangspunkt undergives en indskrænkende fortolkning i lighed med gave-løfter. [ ] Det ville ellers have været nærliggende, at ledningsejeren som koncipist af deklarationen havde angivet en sådan betalingspligt, når henses til, at det kan være ganske byrdefuldt for en grundejer. Det ville også være naturligt, når henses til, at der i givet fald ville være tale om en fravigelse af den sædvanlige ordning på området, som er, at ledningsejeren betaler for en nødvendig flytning."

34 VINTAPPERRAMPESAGEN side 34 Det følger forudsætningsvis af Højesterets dom i Vintapperrampesagen, at gæsteprincippet kan fraviges ved aftale. Der stilles imidlertid store krav til indholdet af en sådan aftale. Det kan således udledes af dommen, at en fravigelse af gæsteprincippet må forudsætte klare holdepunkter i aftalen, at ledningsejeren har bevisbyrden for at der er sket en fravigelse, at aftaler, der er indgået, uden at arealejeren har modtaget vederlag for fravigelsen, som udgangspunkt må undergives en indskrænkende fortolkning i lighed med gaveløfter, og at det ville være nærliggende og også mere naturligt, hvis det fremgår direkte af deklarationsteksten, at arealejeren har påtaget sig pligten til at betale udgifterne ved en nødvendig flytning som følge af en ændret arealanvendelse.

35 HVIDOVRE-SAGEN side 35 Et spildevandsselskab have et regnvandsbassin liggende i kommunens areal ved Holbækmotorvejen. Arealet var udlagt til offentlige formål Fra blev den nye bane Ringsted-København planlagt, og anlægsloven blev vedtaget Spildevandsselskabet fik i 2011 efter aftale med kommunen tinglyst en servitut, der udtrykkeligt fastslog, at gæsteprincippet ikke skulle finde anvendelse for regnvandsbassinet Kommunen modtog kr. i erstatning for tinglysning af deklarationen Banedanmark gennemførte i 2013 ekspropriationer til fordel for den ny bane Tvist om hvem der skulle betale for flytning af bassinet?

36 HVIDOVRE-SAGEN (FORTSAT) side 36 Banedanmark: En aftalt fravigelse af gæsteprincippet i form af en servitut, som er i strid med andre regler, kan ledningsejer ikke støtte ret på Aftalen strider mod det kommunalretlige forbud mod støtte til enkeltpersoner Servitutten vil være urimelig eller i strid med redelig handlemåde, bl.a. fordi aftalen er indgået med det ene formål at flytte udgiften fra selskabet over på staten

37 HVIDOVRE-SAGEN BYRETTENS BEGRUNDELSE OG DOM side 37 Byretten udtalte: godtgjort, at Hvidovre Kommune og Hvidovre Spildevand A/S med servitutten havde til hensigt at sikre, at staten kom til at betale for omlægningen af regnvandsbassinet Banedanmark indtrådte den 20. marts 2013, hvor ejendommen blev eksproprieret, i kommunens rettigheder og forpligtelser vedrørende matr. 105, herunder servituttens fravigelse af gæsteprincippet Gæsteprincippet er deklaratorisk, og Banedanmark skal derfor respektere servitutten, medmindre den kan tilsidesættes af de af Banedanmark anførte grunde Kommunen [må] uanset en mulig kommunal interesse ikke yde individuel støtte til kommunalt ejede selskaber, som varetager opgaver, som kommunen ikke selv må varetage

38 HVIDOVRE-SAGEN RETTENS BEGRUNDELSE OG DOM (FORTSAT) side 38 Retten udtalte (fortsat): Kommunen kunne have solgt arealet til Hvidovre Spildevand A/S for 0 kr. Der er således ikke tilført økonomisk støtte til Hvidovre Spildevand A/S fra Hvidovre Kommune Aftalen mellem Hvidovre Kommune og Hvidovre Spildevand A/S har tilsigtet at genetablere den retstilstand, der var gældende inden overdragelsen af regnvandsbassinet og tilhørende ledninger til Hvidovre Spildevand A/S Retten finder ikke, det har været urimeligt eller i strid med redelig handlemåde at gøre servitutten gældende over for Banedanmark Kommunen har inden for kommunalfuldmagten varetaget kommunens borgeres interesser. Kommunen har derfor ikke overtrådt kommunalfuldmagten og har derfor ikke handlet ansvarspådragende i forhold til Banedanmark

39 LANDSRETTENS DOM side 39 Højesterets flertal på 3 dommere fandt at aftalen om fravigelse af gæsteprincippet var ulovlig bl.a. med følgende begrundelse: Det er landsrettens opfattelse, at Hvidovre Kommunes handling, der ikke kan anses for ordinær, udelukkende havde til formål at varetage HOFOR Spildevand Hvidovre A/S økonomiske interesser på bekostning af statens, og at kommunen med vedtagelsen og tinglysningen af servitutten handlede klart i strid med det grundlæggende princip om saglig forvaltning, der ligeledes finder anvendelse inden for kommunalfuldmagtens område. Det forhold, at HOFOR Spildevand Hvidovre A/S kunder også er borgere i Hvidovre Kommune kan ikke føre til et andet resultat. Hvidovre Kommune handlede således klart ulovligt ved vedtagelsen og tinglysningen af servitutten, og den bør efter landsrettens opfattelse i lyset af de konkrete omstændigheder og sagens karakter ikke tillægges gyldighed.

40 SPØRGSMÅL? side 40

41 TAK FOR I DAG! Horten Advokatpartnerselskab Philip Heymans Allé 7 DK-2900 Hellerup, Copenhagen Tel Fax info@horten.dk René Frisdahl Jensen, Advokat Mail: rfj@horten.dk Tlf.: horten.dk

Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet

Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet Da programmet blev fastlagt, håbede vi, at den nye lov var vedtaget inden dages indlæg. I stedet vil lovforslaget blive kommenteret specielt

Læs mere

Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll

Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll 2 Disposition 1. Højesterets definition på gæsteprincippet 2. Den nye lov om offentlige veje bestemmelser og bemærkninger

Læs mere

Hvor står vi med gæsteprincippet. - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder

Hvor står vi med gæsteprincippet. - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder Vejforum 2017 Hvor står vi med gæsteprincippet - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder 1 Indhold - Gæsteprincippets mødre - Hvad

Læs mere

Kommunen har anmodet Selskabet om at præcisere, hvilke udgifter der relaterer sig til markedsføring/fremstød for fjernvarmeforsyning.

Kommunen har anmodet Selskabet om at præcisere, hvilke udgifter der relaterer sig til markedsføring/fremstød for fjernvarmeforsyning. Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 158988 NOTAT 1. INDLEDNING Hvidovre Fjernvarmeselskab A.m.b.A. ("Selskabet") har anmodet Hvidovre Kommune ("Kommunen")

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og anlægsarbejder,

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1858003 - LSA UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 19. juni 2015 af Østre Landsrets 23. afdeling (landsdommerne Steen Mejer, Gunst Andersen og Henrik S. Øe (kst.)). 23. afd. nr. B-1858-14:

Læs mere

Gæsteprincippet - Status

Gæsteprincippet - Status Vejforum Side 1 Gæsteprincippet - Status Advokat Benedicte Galbo Kammeradvokaten Advokat Anders Valentiner-Branth Horten Side 2 (BG) Private fællesveje Samme gæsteprincip gælder Offentlige veje Lov om

Læs mere

LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA

LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA DISPOSITION Vejdirektoratets behov for ledningsomlægninger Sagsgang i forhold til ledningsejere Gæsteprincippet

Læs mere

HMN GasNet P/S. John Thorn. Slide 1

HMN GasNet P/S. John Thorn. Slide 1 HMN GasNet P/S John Thorn Slide 1 Gæsteprincippet - aktuelle regler og afgørelser Der omlægges mange ledninger pga. diverse store projekter. Pga. ny jernbane København-Ringsted omlagt gasledninger for

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter LBK nr 1410 af 07/12/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0002 Senere

Læs mere

Kontraktændringer og den nye udbudslov Danske Risikorådgivere - 29. oktober 2015

Kontraktændringer og den nye udbudslov Danske Risikorådgivere - 29. oktober 2015 Kontraktændringer og den nye udbudslov Danske Risikorådgivere - 29. oktober 2015 Anne Bergholt Sommer, specialistadvokat ase@bechbruun.com 2 Overblik Kontraktændringer Den udbudsretlige kontekst Hvornår

Læs mere

Godkendelse af ændrede vilkår for etablering af transformerstationer, nedlæggelse af kabler m.v på kommunale arealer

Godkendelse af ændrede vilkår for etablering af transformerstationer, nedlæggelse af kabler m.v på kommunale arealer Dagsordenpunkt Godkendelse af ændrede vilkår for etablering af transformerstationer, nedlæggelse af kabler mv på kommunale arealer Sagsbehandler: Dr25843 Sags-ID: EMN-2014-04230 Resume Godkendelse af ændrede

Læs mere

Den nye udbudslov hvad skal du vide som tilbudsgiver? v/anders Birkelund Nielsen Uddannelsesdagen 2015

Den nye udbudslov hvad skal du vide som tilbudsgiver? v/anders Birkelund Nielsen Uddannelsesdagen 2015 Den nye udbudslov hvad skal du vide som tilbudsgiver? v/anders Birkelund Nielsen Uddannelsesdagen 2015 2 Kort om udbudsreglerne Regulerer procedurerne for indgåelse af offentlige kontrakter Formålet med

Læs mere

Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET. - de seneste afgørelser. Gæsteprincippet

Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET. - de seneste afgørelser. Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET - de seneste afgørelser 1 gæste verbum BØJNING: -r, -de, -t UDTALE: [ˈgεsdə] Betydninger 1. opholde sig midlertidigt eller kortvarigt et sted, fx som turist eller for at give en koncert

Læs mere

Høringssvar vedr. Udkast til Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3

Høringssvar vedr. Udkast til Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3 Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Sendt pr. e-mail til: trm@trm.dk og bgk@trm.dk Dato: 23. november 2015 Vor ref.: CMO Høringssvar vedr. Udkast til Lov om ændring

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Revideret januar 2016 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå klager

Læs mere

26. november 2014. Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet

26. november 2014. Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet 26. november 2014 Ankenævnet på Energiområdet Nyt fra nævnet 1 Emner 1. Lidt om nævnet/sekretariatet 2. Nye afgørelser fra nævnet a. Udtrædelsesgodtgørelse Betingelser for opkrævning b. Anmeldelse af priser

Læs mere

SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET. 5. December 2018

SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET. 5. December 2018 SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET 5. December 2018 1 STATUS SIDEN SIDST 1. Hvem skal betale for prøvegravninger? 2. Er gæsteprincippet fraveget i ledningsdeklarationer med oplysning om betalt erstatning? 3.

Læs mere

HENSTAND MED BETALING AF TILSLUT- NINGSBIDRAG

HENSTAND MED BETALING AF TILSLUT- NINGSBIDRAG Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 163050 HENSTAND MED BETALING AF TILSLUT- NINGSBIDRAG 1. INDLEDNING OG BAGGRUND Miljø- og Teknikudvalget i Assens Kommune

Læs mere

SKI's ordbog. Forklaring. Ord

SKI's ordbog. Forklaring. Ord SKI's ordbog En forklaring på begreber, der ofte bruges af SKI ver. 2.5 Ord Forklaring Aftalenummer Et tal, der henviser til en specifik rammeaftale. Hver aftale har et egentligt navn, som beskriver hvad

Læs mere

Udbudsproces og kontraktforhold ved OPI-samarbejde - Udbudsregler

Udbudsproces og kontraktforhold ved OPI-samarbejde - Udbudsregler Welfare Tech, den 2. november 2015 Udbudsproces og kontraktforhold ved OPI-samarbejde - Udbudsregler v/ Juridisk rådgiver Tina Pihlkjær Gade Hvordan sælger man ifølge udbudsreglerne? Det er den offentlige

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 K E N D E L S E J. Olsen A/S Entreprenør- & nedrivningsfirmaet og Jens Olsen (advokat Anders Hein, København)

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0126 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 23. april 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2009-7004-0029 Dok.: JOK41420 N O T A T om Forslag til

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet

Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 14. januar 2016 Marianne Larsson Spørgsmål: MEL@energitilsynet.dk Over/underdækninger: Hanne Lundgaard og Christian Meyer - Skal afslides i følgende

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 124/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE 4/1920-0301-0033 /MEL Klager: Indklaget energiselskab: NN Slagslunde 3660 Stenløse E.ON Varme Danmark A/S Nørrelundvej 10 2730 Herlev CVR 2562 5625 Nyropsgade 30 1780 København V

Læs mere

Danmark-Odense: Regnskabs- og revisionsvirksomhed 2016/S 094-168469. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser

Danmark-Odense: Regnskabs- og revisionsvirksomhed 2016/S 094-168469. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser 1 / 13 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:168469-2016:text:da:html Danmark-Odense: Regnskabs- og revisionsvirksomhed 2016/S 094-168469 Udbudsbekendtgørelse Tjenesteydelser

Læs mere

FORHANDLING MED ELLER UDEN FORUDGÅENDE BEKENDTGØRELSE

FORHANDLING MED ELLER UDEN FORUDGÅENDE BEKENDTGØRELSE FORHANDLING MED ELLER UDEN FORUDGÅENDE BEKENDTGØRELSE Andreas Christensen, advokat og partner 22. juni 2016 UDBUD MED FORHANDLING EFTER FORUDGÅENDE UDBUDSBEKENDTGØRELSE side 2 UDBUD MED FORHANDLING EFTER

Læs mere

Debatmøde om lovforslaget til den nye udbudslov Opsigelse af kontrakter

Debatmøde om lovforslaget til den nye udbudslov Opsigelse af kontrakter Debatmøde om lovforslaget til den nye udbudslov Opsigelse af kontrakter v/advokat Lotte Hummelhøj Medlemsmøde i Dansk Forening For Udbudsret torsdag den 15. januar 2015 Opsigelse af kontrakter Artikel

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0038238 (Katja Høegh, Mette Langborg) 26. september 2014 K E N D E L S E Falck Danmark A/S (advokat Jens Munk Plum, København) mod Region Syddanmark (Kammeradvokaten v/advokat

Læs mere

FRI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov

FRI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jakobsens Vej 35 2500 Valby Att. Signe Schmidt Ref.: HG/hg E-mail: hg@frinet.dk 7. januar 2015 Sendt pr. e-mail til rzn@kfst.dk FRI s høringssvar til udkast til

Læs mere

Danmark-Svendborg: Engangsbleer 2014/S 163-291851. Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-Svendborg: Engangsbleer 2014/S 163-291851. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:291851-2014:text:da:html Danmark-Svendborg: Engangsbleer 2014/S 163-291851 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv 2004/18/EF

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Godkendt i kommunalbestyrelsen den 17. maj 2011 Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Udbudsloven hvad er nyt? Hvad skal du være opmærksom på, når du køber ind på vegne af en offentlig myndighed? Få her en kort oversigt over, hvad de nye regler betyder. Indhold 3

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0018618 (Michael Ellehauge, Jørgen Egholm, Michael Jacobsen) 27. juli 2009 K E N D E L S E Alfa Laval Nordic A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Odense Vandselskab

Læs mere

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver Aarhus December 2015 Anne Bergholt Sommer Specialistadvokat T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0070 tbr/ase/dla Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver 1. Baggrund og opdrag Norddjurs

Læs mere

Nyt fra Energitilsynet

Nyt fra Energitilsynet Nyt fra Energitilsynet Sekretariatet for Energitilsynet 7. og 8. oktober 2015 Marianne Larsson Spørgsmål: MEL@energitilsynet.dk Prisdifferentiering vfl. 20, stk. 5: Hanne Lundgaard og Christian Meyer Prisdifferentiering

Læs mere

Dette notat indeholder alene reglerne for selve støtten og forholder sig ikke til de bygningstekniske regler.

Dette notat indeholder alene reglerne for selve støtten og forholder sig ikke til de bygningstekniske regler. NOTAT Dato Borgmestersekretariatet Notat til Økonomiudvalget om regler for opførelse og finansiering af almene boliger/støttet byggeri Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Økonomiudvalget har bedt om at få udarbejdet

Læs mere

Forpagtningsaftale om drift af Bakkehuset, Hans Nielsensvej 1, 2620 Albertslund.

Forpagtningsaftale om drift af Bakkehuset, Hans Nielsensvej 1, 2620 Albertslund. Forpagtningsaftale om drift af Bakkehuset, Hans Nielsensvej 1, 2620 Albertslund. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/36989702.aspx Ekstern udbuds ID 403928-2012 Udbudstype Tildeling af

Læs mere

7. og 8. oktober Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet

7. og 8. oktober Ankenævnet på Energiområdet. Nyt fra nævnet 7. og 8. oktober 2015 Ankenævnet på Energiområdet Nyt fra nævnet 1 Emner 1. Lidt om nævnet/sekretariatet 2. Nye afgørelser fra nævnet a. Udtrædelsesgodtgørelse Betingelser for opkrævning b. Anmeldelse

Læs mere

NYE REGLER FOR UDBUD BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Den nye udbudslov de mest markante ændringer:

NYE REGLER FOR UDBUD BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Den nye udbudslov de mest markante ændringer: BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Partner og advokat Andreas Christensen, Horten 28. januar 2016 NYE REGLER FOR UDBUD side 2 Den nye udbudslov de mest markante ændringer: Ophævelse af annonceringspligten

Læs mere

Sidste nyt om gæsteprincippet

Sidste nyt om gæsteprincippet Sidste nyt om gæsteprincippet Aarhus, den 3. november 2016 2 Program 1. Lidt om gæsteprincippet 2. Østre Landsrets dom af 16. maj 2016 sammensatte anlægsprojekter 3. Højesterets dom af 21. september 2016

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 137 af 12. februar 2016 om tilsyn med konkursboer

Bekendtgørelse nr. 137 af 12. februar 2016 om tilsyn med konkursboer 11. maj 2016 Nyhedsbrev Insolvens & Rekonstruktion Nedenfor følger referater af nyere retspraksis om insolvensretlige problemstillinger samt en beskrivelse af en ny bekendtgørelse om tilsyn med konkursboer.

Læs mere

kan være privat medejerskab. 2

kan være privat medejerskab. 2 Vejledende udtalelse om vand- og spildevandforsyningsselskabernes aftaleindgåelse med serviceselskab 11-02-2011 UR 4/0420-0204-0011 /BTP 1. Indledning Folketinget vedtog den 28. maj 2009 Lov om vandsektorens

Læs mere

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S

NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S Advokatpartnerselskab Jacob Christiansen Advokat J.nr. 302693-DJU NOTAT vurdering af udbudsregler ved indkøb afydelser hos Ae Birk A/S 1. Indledning og formål De fælleskommunale selskaber Østdeponi og

Læs mere

DK-Viborg: Bygge- og anlægsarbejder 2011/S 104-170311 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Bygge- og anlægsarbejde

DK-Viborg: Bygge- og anlægsarbejder 2011/S 104-170311 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Bygge- og anlægsarbejde 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:170311-2011:text:da:html DK-Viborg: Bygge- og anlægsarbejder 2011/S 104-170311 UDBUDSBEKENDTGØRELSE Bygge- og anlægsarbejde

Læs mere

Sådan bliver du leverandør til Thisted Kommune

Sådan bliver du leverandør til Thisted Kommune Sådan bliver du leverandør til Thisted Kommune 1. Forord Som en hjælp til det lokale erhvervsliv har Thisted Kommune udarbejdet denne guide, der skal være en hjælp til, hvordan man deltager i kommunens

Læs mere

Danmark-Svendborg: Hjælpemidler til ældre 2014/S 114-200363. Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-Svendborg: Hjælpemidler til ældre 2014/S 114-200363. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:200363-2014:text:da:html Danmark-Svendborg: Hjælpemidler til ældre 2014/S 114-200363 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv

Læs mere

Forbrugerombudsmandens gebyrvejledning juli 2008

Forbrugerombudsmandens gebyrvejledning juli 2008 Forbrugerombudsmandens gebyrvejledning juli 2008 Indhold 1. Indledning 2. Generelt om anvendelsesområdet for 15 3. Definition af et gebyr 4. 15, stk. 1 5. 15, stk. 2 6. 15, stk. 3 7. Retsvirkninger af

Læs mere

Notat vedrørende udbud af almen lægepraksis - skitsering af tidsforløb for mulige processer

Notat vedrørende udbud af almen lægepraksis - skitsering af tidsforløb for mulige processer 8918864 VFN/bis Vibeke Fabricius Nordlander vfn@poulschmith.dk Direkte +45 72 30 73 73 Mobil +45 25 43 03 13 Notat vedrørende udbud af almen lægepraksis - skitsering af tidsforløb for mulige processer

Læs mere

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune Udbudsstrategi for Glostrup Kommune 1. Udbudsstrategi Med henvisning til Bekendtgørelse fra Indenrigs- og Socialministeriet af 21. december 2009 om kommunal udbudsstrategi og opfølgningsredegørelse jf.

Læs mere

Danske Havne. Temadag 22. Maj 2006. Malene Korsgaard Olesen Udbudsportalen.dk i KL

Danske Havne. Temadag 22. Maj 2006. Malene Korsgaard Olesen Udbudsportalen.dk i KL Danske Havne Temadag 22. Maj 2006 Malene Korsgaard Olesen Udbudsportalen.dk i KL Det juridiske landskab Bygge- og anlæg? Lov om Skyldneres deltagelse i udbudsforretninger EF Traktaten Gennemsigtighed Ligebehandling

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017986 (Michael Kistrup, Trine Heidemann Garde, Kent Petersen) 4. marts 2009 K E N D E L S E Berendsen Textil Service A/S (advokat Gitte Holtsø, København) mod Frederikssund

Læs mere

Senior jurist, professor, dr.jur. Peter Mortensen

Senior jurist, professor, dr.jur. Peter Mortensen Nyborgmødet 2016 Afgørelser på ekspropriationsområdet Senior jurist, professor, dr.jur. Peter Mortensen 1 Agenda Om Peter Mortensen Forventningsværdi Ejendomsforringelse Gæsteprincippet Moms på ekspropriationserstatning

Læs mere

Nyhedsbrev Udbud

Nyhedsbrev Udbud Nyhedsbrev Udbud 16.04.2015 KONCESSIONER OG GRÆNSE- OVERSKRIDENDE INTERESSE 16.4.2015 Klagenævnet for Udbud har i en ny kendelse inddraget de endnu ikke implementerede tærskelværdier i det nye Koncessionsdirektiv

Læs mere

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område,

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Lightregimet Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Program 1. Hvad er udbud? 2. Hvilke regler gælder? 3. Beregningsregler - kontraktberegning 4. Udbud efter light-regimet 5.

Læs mere

UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll

UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll 1 PROGRAM 1. Velkommen 2. Nyheder om gæsteprincippet 3. Forsyningspligt

Læs mere

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien NOTAT September 2019 KONKURRENCE- OG Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien Resumé I forbindelse med forsyningskontrakter under forsyningsvirksomhedsdirektivets tærskelværdier

Læs mere

Indsamling af glas, alu-dåser og PET-flasker.

Indsamling af glas, alu-dåser og PET-flasker. Indsamling af glas, alu-dåser og PET-flasker. Info Version 2 URL http://com.mercell.com/permalink/40920838.aspx Ekstern udbuds ID 305822-2013 Udbudstype Udbud Dokumenttype Udbudsbekendtgørelse Udbudsprocedure

Læs mere

Indkøb og samarbejde om administrative opgaver 2015

Indkøb og samarbejde om administrative opgaver 2015 Indkøb og samarbejde om administrative opgaver 2015 Indkøb og samarbejde om administrative opgaver Gennemgang af regnskab Formål og introduktion til udbud Risici og aktører indenfor indkøb pt. Fremtidige

Læs mere

Hvad gør man, når en leverandør går konkurs? Ved Nicolai Thornemann

Hvad gør man, når en leverandør går konkurs? Ved Nicolai Thornemann Hvad gør man, når en leverandør går konkurs? Ved Nicolai Thornemann 2 Disposition Generelt om konkurs Kreditor/aftalepart Når leverandøren går konkurs Typeeksempler: Entreprise Lejeforhold Udliciterede

Læs mere

DI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov

DI s høringssvar til udkast til forslag til en ny dansk udbudslov 8. januar 2015 ANBR DI-2014-08011 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jakobsens Vej 35 2500 Valby Att. Signe Schmidt Brevet er sendt pr. e-mail til rzn@kfst.dk DI s høringssvar til udkast til forslag

Læs mere

Parykker til kræftpatienter.

Parykker til kræftpatienter. Parykker til kræftpatienter. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/41813900.aspx Ekstern udbuds ID 373778-2013 Udbudstype Udbud Dokumenttype Udbudsbekendtgørelse Udbudsprocedure Offentligt

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ ANNONCERING

BLIV KLOGERE PÅ ANNONCERING 2013 SIDE 2 Bliv klogere på annoncering On-line ISBN 978-87-7029-523-9 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens vej 35 2500 Valby Tlf.: 41715000 E-mail: kfst@kfst.dk Vejledningen er udarbejdet

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 16 Bilag 8 Opkrævning og inddrivelse 23. oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 3113527 1. Opkrævning...3

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk 18. marts 2014 Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og

Læs mere

Nyt fra udbudsretten H.P. Rosenmeier

Nyt fra udbudsretten H.P. Rosenmeier Nyt fra udbudsretten 2018 H.P. Rosenmeier Der er nok at tage af 2 Siden forrige generalforsamling har Klagenævnet for Udbud offentliggjort over 90 kendelser, og der er også kommet en del domme fra EU-domstolen

Læs mere

DK-København: Konsulentvirksomhed inden for udvikling 2007/S 248-304075 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Tjenesteydelsesaftale

DK-København: Konsulentvirksomhed inden for udvikling 2007/S 248-304075 UDBUDSBEKENDTGØRELSE. Tjenesteydelsesaftale 1/5 DK-København: Konsulentvirksomhed inden for udvikling 2007/S 248-304075 UDBUDSBEKENDTGØRELSE Tjenesteydelsesaftale DEL I: ORDREGIVENDE MYNDIGHED I.1) NAVN, ADRESSER OG KONTAKT(ER): IT-og Telestyrelsen,

Læs mere

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...]

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...] SEAS Distribution A.m.b.A. Slagterivej 25 4690 Haslev Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse

Læs mere

BLIV KLOGERE PÅ LICITTION

BLIV KLOGERE PÅ LICITTION 2013 SIDE 2 BLIV KLOGERE PÅ LICITTION Bliv klogere på Licitation On-line ISBN 978-87-7029-522-2 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: 41715000 E-mail: kfst@kfst.dk Vejledningen

Læs mere

DET GODE UDBUD. En fordel for alle

DET GODE UDBUD. En fordel for alle DET GODE UDBUD En fordel for alle FORMÅL : Bygherre/ Rådgiver Færre spørgsmål i tilbudsfasen Færre spørgsmål i planlægningsfasen Styr på udførelsesfasen Billigere projekt Entreprenør Trafikanter Mindre

Læs mere

Kontrakt om udvikling af dynamiske test mhp. tidlig identifikation af ordblinde elever med dansk som hhv. modersmål og andetsprog.

Kontrakt om udvikling af dynamiske test mhp. tidlig identifikation af ordblinde elever med dansk som hhv. modersmål og andetsprog. Kontrakt om udvikling af dynamiske test mhp. tidlig identifikation af ordblinde elever med dansk som hhv. modersmål og andetsprog. Info Version 3 URL http://com.mercell.com/permalink/33054890.aspx Ekstern

Læs mere

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a

Energi & Miljø A d v o k a t f i r m a J.nr.: 07-10243 ID nr. 17 Bilag 6 Udbudsretlige problemstillinger 23, oktober 2008 Skolebakken 7, 1. tv. 8000 Århus C Telefon: 86 18 00 60 Fax: 36 92 83 19 www.energiogmiljo.dk CVR: 27078672 1. Sammenfatning

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Revideret september 2016 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå klager

Læs mere

Bliv klogere på LICITATION

Bliv klogere på LICITATION Bliv klogere på LICITATION Pjecen er udarbejdet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Grafisk produktion: Rosendahls - Schultz Grafisk a/s On-line ISBN: 978-87-7029-472-0 Tryk ISBN: 978-87-7029-473-7 Oplag:

Læs mere

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9.

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9. Dato: 9. maj 2016 Sag: OK/JH Notat om hvorvidt udbudslovens 132, 148 og 160 finder analog anvendelse på indkøb omfattet af Lovbekendtgørelse nr. 1410 af 07/12/2007 (tilbudsloven). Resume Det er Konkurrence-

Læs mere

Frit valg af tv-distributør

Frit valg af tv-distributør Danske Lejere Nørre Alle 22 8000 Aarhus C 71 99 44 14 info@danskelejere.dk Frit valg af tv-distributør Notat om ændringer i lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, lov om leje og lov om almene boliger Indhold

Læs mere

News & Updates Commercial Real Estate

News & Updates Commercial Real Estate 1 Tidsbegrænsede lejeaftaler 2 Fraflyttede lejeres krav på tilbagebetaling af depositum m.v. 1 Tidsbegrænsede lejeaftaler - i forlængelse af Østre Landsrets dom af 30. november 2011 i sag B-1079-11 refereret

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.:2009-0020600 (Katja Høegh, Helle Bøjen Larsen, Kaj Kjærsgaard) 21. april 2010 K E N D E L S E Clavis Sprog og Kompetence (selv) mod Hvidovre Kommune (Kammeradvokaten ved advokatfuldmægtig

Læs mere

Udfordringer ved arbejder i offentligt areal. NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017

Udfordringer ved arbejder i offentligt areal. NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017 1 Udfordringer ved arbejder i offentligt areal NoDig Infra årsmøde 30. marts 2017 Om LETT Lasse Møller Advokat Energi & Forsyning LETT Advokatpartnerselskab Gennemgå udfordringerne ved arbejde i offentligt

Læs mere

FOREDRAG FOR SUNDBYERNES GRUNDEJERFÆLLESSKAB. Tirsdag den 12. maj 2015. Advokat Morten Mark Østergaard. www.forumadvokater.dk

FOREDRAG FOR SUNDBYERNES GRUNDEJERFÆLLESSKAB. Tirsdag den 12. maj 2015. Advokat Morten Mark Østergaard. www.forumadvokater.dk FOREDRAG FOR SUNDBYERNES GRUNDEJERFÆLLESSKAB Tirsdag den 12. maj 2015 Advokat Morten Mark Østergaard www.forumadvokater.dk 1 PROGRAM Bestyrelsesarbejde i foreninger udvalgte emner Ny dom fra Højesteret

Læs mere

ANKENÆVNETS AFGØRELSE

ANKENÆVNETS AFGØRELSE ANKENÆVNETS AFGØRELSE Sag: SPA- Sagsbehandler: /SEN Klager: Karen Wengel Sankt Jørgens Vej 76 5700 Svendborg Indklaget energiselskab: Svendborg Fjernvarme A.m.b.a. CVR 2211 3410 Bagergade 40 A 5700 Svendborg

Læs mere

Danmark-Charlottenlund: Trykning og distribution 2016/S 013-017816. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser

Danmark-Charlottenlund: Trykning og distribution 2016/S 013-017816. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser 1 / 5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:17816-2016:text:da:html Danmark-Charlottenlund: Trykning og distribution 2016/S 013-017816 Udbudsbekendtgørelse Tjenesteydelser

Læs mere

KØBENHAVNS METRO LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET. Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Metroens etape 3 (påbegyndt ca. 2003)

KØBENHAVNS METRO LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET. Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Metroens etape 3 (påbegyndt ca. 2003) LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET Ved specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll KØBENHAVNS METRO Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Ledningsprotokoller Gravearbejder Metroens etape 3 (påbegyndt ca.

Læs mere

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Begrænset udbud

Medlemsstater - Tjenesteydelseskontrakt - Udbudsbekendtgørelse - Begrænset udbud 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:15391-2012:text:da:html DK-Ringsted: Arkitekt-, konstruktions-, ingeniør- og inspektionsvirksomhed 2012/S 10-015391 Udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Nye regler om annonceringspligt Indlæg ved Dansk Forening for Udbudsret København 13. september 2007

Nye regler om annonceringspligt Indlæg ved Dansk Forening for Udbudsret København 13. september 2007 Nye regler om annonceringspligt Indlæg ved Dansk Forening for Udbudsret København 13. september 2007 Carina Risvig Hansen De nye regler Lovforslag nr. L 152 Forslag til lov om ændring af konkurrenceloven,

Læs mere

Danmark-Viborg: Møbler til medicinsk brug 2015/S 188-340641. Udbudsbekendtgørelse. Varer

Danmark-Viborg: Møbler til medicinsk brug 2015/S 188-340641. Udbudsbekendtgørelse. Varer 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:340641-2015:text:da:html Danmark-Viborg: Møbler til medicinsk brug 2015/S 188-340641 Udbudsbekendtgørelse Varer Direktiv

Læs mere

Opgaven annonceres som to separate kontrakter, 1 for rengøring og 1 for vinduespolering.

Opgaven annonceres som to separate kontrakter, 1 for rengøring og 1 for vinduespolering. Indledning Holbæk Service A/S inviterer hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at afgive tilbud på indendørs rengøring (14 lokationer) samt vinduespolering (7 lokationer) hos Holbæk

Læs mere

Danmark-Albertslund: Arkitektrådgivning 2014/S 077-133627. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser

Danmark-Albertslund: Arkitektrådgivning 2014/S 077-133627. Udbudsbekendtgørelse. Tjenesteydelser 1/6 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:133627-2014:text:da:html Danmark-Albertslund: Arkitektrådgivning 2014/S 077-133627 Udbudsbekendtgørelse Tjenesteydelser

Læs mere

Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov. Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen

Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov. Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen 2 Temaer Status på lovgivningsprocessen Hvilke væsentlige ændringer medfører den nye lov? Fokus

Læs mere

Købsaftale. Rådhuset 7600 Struer

Købsaftale. Rådhuset 7600 Struer Købsaftale Underskrevne Struer Kommune Rådhuset 7600 Struer sælger herved til den kommunen tilhørende ubebyggede grund, matr. nr., Tagård, Humlum. Grunden er beliggende Bakke Alle, Humlum. Grunden er på

Læs mere

UDBUDSNETVÆRKET KL - RAMMEAFTALER EFTER DEN NYE UDBUDSLOV. 16. marts 2016

UDBUDSNETVÆRKET KL - RAMMEAFTALER EFTER DEN NYE UDBUDSLOV. 16. marts 2016 UDBUDSNETVÆRKET KL - RAMMEAFTALER EFTER DEN NYE UDBUDSLOV KORT OM ANVENDELSEN AF RAMMEAFTALER Danmark er et af de lande i Europa, der anvender rammeaftaler mest. Omtrent 30 % af alle danske EU udbud er

Læs mere

Sag 11/8455 - Tolkeydelser til Region Syddanmark.

Sag 11/8455 - Tolkeydelser til Region Syddanmark. Sag 11/8455 - Tolkeydelser til Region Syddanmark. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/31722932.aspx Ekstern udbuds ID 28398-2012 Udbudstype Tildeling af kontrakt Filtype Indgåede aftaler

Læs mere

Specialinstitution, Odense - totalrådgivning vedrørende etablering af døgninstitution.

Specialinstitution, Odense - totalrådgivning vedrørende etablering af døgninstitution. Specialinstitution, Odense - totalrådgivning vedrørende etablering af døgninstitution. Info Version 1 URL http://com.mercell.com/permalink/36568022.aspx Ekstern udbuds ID 369330-2012 Udbudstype Udbud Dokumenttype

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0017673 (Carsten Haubek, Suzanne Helsteen, Anette Jakobsen) 17. februar 2009 K E N D E L S E CLS Communication A/S (selv) mod Miljøstyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning IKA indkøbsjura 2012 Advokat Kurt Bardeleben Advokat Mikala Berg Dueholm Dialogfaser 1. Forudgående dialog afdækning af markedet 2. Dialog i forhold

Læs mere

Bliv klogere på ANNONCERING

Bliv klogere på ANNONCERING Bliv klogere på ANNONCERING Pjecen er udarbejdet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Grafisk produktion: Rosendahls - Schultz Grafisk a/s On-line ISBN: 978-87-7029-474-4 Tryk ISBN: 978-87-7029-475-1

Læs mere

Udbudsloven efter ét år

Udbudsloven efter ét år Udbudsloven efter ét år Et kritisk syn på udvalgte bestemmelser i loven Dansk Forening for Udbudsret, 19. januar 2017 Jesper Fabricius Advokat, partner Overordnede overvejelser Et overordnet perspektiv

Læs mere

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Forord Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver danner rammen for de samlede udbud og af bygge- og anlægsopgaver i Vesthimmerlands Kommune og er således

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE 6. MAJ 2015 VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE En ny dom illustrerer, at såfremt en voldgiftsret behandler og afgør en sag på en anden måde

Læs mere