KØBENHAVNS KOMMUNES INDSÆTTELSE AF ARBEJDSKLAUSUL I LEVERANDØRKONTRAKTER KOMMUNALRETLIG OG UDBUDS- RETLIG VURDERING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KØBENHAVNS KOMMUNES INDSÆTTELSE AF ARBEJDSKLAUSUL I LEVERANDØRKONTRAKTER KOMMUNALRETLIG OG UDBUDS- RETLIG VURDERING"

Transkript

1 Horten Philip Heymans Allé Hellerup Tlf Fax Andreas Christensen Dir Mob ac@horten.dk Sekretær Jette Nim Larsen Dir jnl@horten.dk J.nr maj 2013 KØBENHAVNS KOMMUNES INDSÆTTELSE AF ARBEJDSKLAUSUL I LEVERANDØRKONTRAKTER KOMMUNALRETLIG OG UDBUDS- RETLIG VURDERING 1. Indledning og baggrund Københavns Kommune har anmodet om en vurdering af, om kommunen lovligt kan indføre en række nærmere beskrevne bestemmelser ("arbejdsklausulen") i kontrakter med kommunens private leverandører. Formålet med arbejdsklausulen er ifølge kommunen både sikring af arbejdstagerrettigheder samt at modvirke social dumpning. Kommunen ønsker, at arbejdsklausulen skal være obligatorisk i alle tjenesteydelses-, drifts-, bygge- og anlægskontrakter over 1 mio. kr., mens kommunen efter en konkret vurdering vil kunne vælge at anvende klausulen i kontrakter under 1 mio. kr. Arbejdsklausulen vil bl.a. medføre, at der i kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved kommunens indkøb som 2, stk. 2, indsættes følgende bestemmelse: "Leverandøren forpligtiger sig til at sikre at de ansatte, som Leverandøren og eventuelle underleverandører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn og ansættelsesforhold der ikke er mindre gunstige løn- og ansættelsesforhold end dem der gælder på den egn hvor arbejdet udføres. jf. ILO konvention nr. 94." Herudover vil arbejdsklausulen for leverandøren af ydelsen bl.a. indebære følgende: (i) Krav til medarbejderens ansættelsesforhold og identifikation Heri ligger, at alle medarbejdere inden arbejdets påbegyndelse skal orienteres af leverandøren om egnens gældende løn- og arbejdsvilkår. Endvidere, at medarbejderne inden arbejdets påbegyndelse skal have modtaget et ansættelsesbevis. Leverandøren er herudover ansvarlig for, at der kun anvendes medarbejdere med gyldig opholdsog arbejdstilladelse. Medarbejdere skal på forlangende kunne dokumentere deres identitet ved fremvisning af billedlegitimation. Horten Advokatpartnerselskab CVR

2 (ii) Krav til ophold på arbejdspladsen, orientering om underleverandører samt krav til skiltning Side 2 Dette krav medfører, at kommunen i god tid inden opstart af leverandøren skriftligt skal orienteres om, hvilke underleverandører leverandøren anvender ved sin opfyldelse af kontrakten. Kommunen kan ifølge klausulen kræve, at leverandøren ved skiltning oplyser, hvilke virksomheder der udfører arbejde på arbejdspladsen. Herudover er leverandøren underlagt kommunens instruktioner omkring ophold på arbejdspladsen. (iii) Krav om registrering af udenlandske tjenesteydere Leverandøren er på egne og underleverandørers vegne forpligtiget til at sikre overholdelse af en eventuel anmeldelsespligt til RUT-registret og på eget initiativ sende en kvittering for anmeldelsen til kommunen. Arbejdsklausulen indeholder herudover bestemmelser om dokumentation for overholdelse af klausulens bestemmelser, frister, sanktioner samt kommunens mulighed for at foretage uanmeldte kontrolbesøg. Nedenfor har vi i vurderet lovligheden af arbejdsklausulen og den tilhørende vejledning i henhold til den kommunalretlige regulering (afsnit 2) og i henhold til udbudsretten (afsnit 3). Vores samlede vurdering og anbefaling følger af afsnit Kommunalretlig vurdering af arbejdsklausulen Arbejdsklausulen indeholder en række forskellige bestemmelser, som hver må vurderes konkret i forhold til kommunalretten. For så vidt angår selve forpligtelsen (arbejdsklausulens pkt. 1) er det tvivlsomt, om en sådan bestemmelse generelt kan indsættes i kommunens kontrakter. Dette vil blive nærmere uddybet lige nedenfor i pkt.2.1. I det omfang arbejdsklausulens punkter efter en kommunalretlig vurdering i øvrigt giver anledning til bemærkninger, fremgår dette af pkt. 2.2 nedenfor. Det bemærkes i den forbindelse, at de kommunalretlige grundsætninger ikke er til hinder for, at kommunen ved kontraktindgåelse indsætter krav om, at leverandøren følger gældende lovgivning. Det giver således ikke anledning til bemærkninger, at kommunen eksempelvis indsætter krav om gyldige arbejds- og opholdstilladelser, krav om ansættelsesbevis, anmeldelse til RUT-register mv. i det omfang kravene allerede følger af lovgivningen. 2.1 Særligt om forpligtelsen arbejdsklausulens pkt.1 Forpligtelsen i arbejdsklausulens pkt. 1 har som anført ovenfor følgende ordlyd: "Leverandøren forpligtiger sig til at sikre at de ansatte, som Leverandøren og eventuelle underleverandører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn og ansættelsesforhold der ikke er mindre gunstige løn- og ansættelsesforhold end dem der gælder på den egn hvor arbejdet udføres. jf. ILO konvention nr. 94."

3 Bestemmelsen har ifølge vejledningen til formål at sikre arbejdstagerettigheder og modvirke socialdumping. Side 3 Spørgsmålet om, hvorvidt kommunen i sine kontrakter med private leverandører kan indsætte en sådan bestemmelse og herigennem varetage hensyn til arbejdstageres løn- og ansættelsesforhold er ikke direkte reguleret i den skrevne lovgivning ILO-konvention 94 Bestemmelsen i arbejdsklausulens pkt. 1 svarer til ILO-konvention 94. Konventionen er tiltrådt af Danmark og er efterfølgende gennemført i dansk ret ved et cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter (Beskæftigelsesministeriets cirkulære nr. 115 af 27. juni 1990 om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter om bygge- og anlægsarbejde). Det følger af cirkulæret, at alle statslige myndigheder i visse offentlige kontrakter er forpligtede til at indsætte arbejdsklausuler for at undgå social dumping, samt for at understrege statens forpligtelse som "modelarbejdsgiver" for så vidt angår de ansattes løn- og arbejdsvilkår. I cirkulæret henstilles, at også kommunerne anvender sådanne arbejdsklausuler i forbindelse med indgåelse af aftaler om bygge- og anlægsarbejder Kommunalfuldmagten Der er udover det i punkt anførte ikke i den skrevne lovgivning fastsat regler, der udtrykkeligt omtaler kommuners mulighed for at indføre arbejdsklausuler og varetage arbejdstagerrettigheder ved kontraktindgåelse. Da cirkulæret om ILO-konventionen i forholdet til kommunerne alene indeholder en henstilling samt alene er gennemført i form af et cirkulære, kan spørgsmålet ikke anses for udtømmende reguleret i den skrevne lovgivning. Københavns Kommunes mulighed for at anvende den ønskede arbejdsklausul skal derfor vurderes efter de uskrevne grundsætninger om kommuners opgavevaretagelse de såkaldte kommunalfuldmagtsregler Kommunalfuldmagtens grundsætninger om lovlige kommunale hensyn Kommunalfuldmagtens grundsætninger om lovlige kommunale hensyn indebærer bl.a., at en kommune ved indgåelse af aftaler alene kan varetage hensyn, som er saglige i forhold til den eller de opgaver, som den pågældende aftale vedrører, eller for så vidt det ikke strider mod magtfordrejningsgrundsætningen saglige i forhold til andre opgaver, som kommunen lovligt kan varetage. Det beror således som udgangspunkt på en konkret vurdering, hvilke krav en kommune lovligt kan stille til en leverandør, og kommunens krav skal være begrundet i varetagelsen af en saglig kommunal interesse. De nærmere rammer herfor kan bl.a. udledes af tilsynsmyndighedernes praksis på området:

4 Fagforenings- og organisationsmæssige interesser Side 4 Det følger af det tidligere Indenrigsministeriums udtalelse af 1. juli 1999, 1 at en kommune efter de offentligretlige retsgrundsætninger og kommunalfuldmagtsreglerne ikke lovligt kan varetage fagforenings- og organisationsmæssige interesser. Herudover følger det af udtalelsen, at en kommune heller ikke kan stille krav til lønog ansættelsesvilkår for ansatte hos kommunens leverandører af varer og tjenesteydelser, hvis dette sker ud fra hensynet til de ansatte. Indenrigsministeriet fandt samtidig, at det i det konkrete tilfælde kunne være sagligt, at kommunen lagde vægt på, at ansættelsesvilkårene for kontraktpartens ansatte ikke var mindre gunstige, end hvad der i almindelighed ville gælde inden for den pågældende virksomhed eller industri. Det skal i så fald være sagligt begrundet, f.eks. i hensynet til at sikre den private. Konkret kan det således være sagligt, at en kommune lægger vægt på eksempelvis arbejdsmiljø og personale- og ledelsesmæssige forhold hos leverandøren, hvis dette konkret er af betydning for leverandørens mulighed for at udføre den pågældende opgave, herunder for at sikre kvalitet, pris eller overholdelse af en leveringsfrist. Ministeriet udtalte dog, at en kommune ikke lovligt kunne varetage sådanne saglige hensyn, ved som betingelse for at den private aktør kunne udføre opgaver for kommunen at stille et generelt krav om eller på anden måde generelt forudsætte, at leverandøren havde indgået overenskomst med en arbejdstagerorganisation. Hensynet til pris, kvalitet og leveringssikkerhed Under ledelse af det daværende Økonomi- og Erhvervsministerium blev der i april 2003 afgivet en embedsmandsrapport om almindelige betingelser for serviceydelser, ofte kaldet ABS-rapporten. 2 Bilag 1 til rapporten vedrører udvalgte problemstillinger vedrørende medarbejderforhold, herunder kommunernes rammer for at fastsætte krav til løn- og ansættelsesforhold, når opgaver varetages af private aktører. På side i bilag 1 fremgår: "I det omfang dette må anses at være sagligt begrundet i kommunens varetagelse af hensynet til udførelsen af den opgave, som aftalen vedrører eller i et vist omfang andre opgaver, som kommunen lovligt kan varetage, kan en kommune således ved indgåelse af en aftale med en privat om udførelse af opgaver for kommunen lægge vægt på, hvilke løn- og ansættelsesvilkår den privates ansatte har under udførelsen af opgaver for kommunen. Fagforenings- og organisationsmæssige interesser og hensyn til løn- og ansættelsesvilkår for ansatte hos kommunernes leverandører af varer og tjenesteydelser er imidlertid ikke lovlige hensyn, som kommunerne kan varetage. [ ] 1 2. k.kt. j.nr. 1997/1220/

5 Der kan som eksempler på hensyn, som kan være saglige, anføres, at en kommune med henblik på at sikre at den private leverandør faktisk vil være i stand til at udføre den pågældende opgave i overensstemmelse med de krav til bl.a. kvaliteten i f.eks. borgerbetjeningen, pris og frister, som kommunen har fastsat må antages lovligt at kunne lægge vægt på forhold som f.eks. arbejdsmiljø og personale- og ledelsesmæssige forhold hos leverandøren. Det må derfor ofte anses at være sagligt for kommunen at lægge vægt på forhold, som (også) vedrører løn- og arbejdsvilkår for kontraktpartens ansatte. Sådanne forhold kan eksempelvis vedrøre løn, informationsprocedurer i forhold til medarbejderne, arbejdets tilrettelæggelse, etablering af samarbejdsorganer og procedurer på personaleområdet, medarbejdernes kvalifikationer og efteruddannelse. Side 5 Hvorvidt det i det enkelte tilfælde er sagligt, at kommunen i forbindelse med en aftale stiller et bestemt krav eller ved valget af leverandør lægger vægt på et bestemt kriterium vedrørende medarbejderforhold, afhænger imidlertid, som det fremgår af ovenstående, af en konkret vurdering af, hvorvidt hensynet til varetagelsen af den kommunale opgave eller efter omstændighederne andre opgaver, som kommunen lovligt kan varetage kan begrunde kravet eller kriteriet." Det vil således i henhold til rapporten ikke være sagligt, hvis Københavns Kommune fastsætter krav om visse løn- og ansættelsesvilkår ud fra et ønske om at varetage fagforenings- og organisationsmæssige interesser eller ud fra hensynet til de ansatte hos kommunernes leverandører. Derimod vil hensyn til leverandørens mulighed for at kunne udføre opgaven eller hensyn til kvalitet i ydelsen kunne udgøre en saglig begrundelse for at fastsætte sådanne krav. Indholdet af rapporten svarer således til de rammer, der følger af Indenrigsministeriets udtalelse fra 1999, jf. ovenfor. Varetagelse af andre almene hensyn Økonomi- og Indenrigsministeriet har ved en helt ny udtalelse af 3. maj 2013 taget stilling til kommuners mulighed for at varetage samfundsmæssige hensyn i sin opgavevaretagelse. Sagen handler om Aarhus Kommunes status som Fairtrade-by. Ministeriet udtalte, at Aarhus Kommune lovligt kan varetage Fairtrade-hensyn i sin opgavevaretagelse, herunder i forbindelse med indkøb og informationsindsats. Ministeriet har herved lagt vægt på, at det i såvel internationale som i danske sammenhænge antages, at virksomheder bør tage et samfundsansvar i deres aktiviteter. Dette har fundet udtryk i en række såvel internationale som nationale initiativer, som ministeriet finder er udtryk for en generel forudsætning om, at både private virksomheder og offentlige myndigheder, der har mulighed for det, bør tage et samfundsansvar. Det følger således af ministeriets udtalelse, at en kommune inden for kommunalfuldmagtens rammer kan påtage sig et samfundsansvar og eksempelvis varetage Fairtrade-hensyn. Følgende fremgår af udtalelsen vedrørende saglige hensyn og arbejdsklausuler:

6 "Det forhold, at der påhviler kommunalbestyrelsen en forpligtelse til at handle økonomisk ansvarligt, indebærer efter Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke, at kommunalbestyrelsen er forpligtet til kun at lægge vægt på prisen, når den indkøber varer og tjenesteydelser, jf. herved tillige miljøbeskyttelseslovens 6. Spørgsmålet er, hvilke hensyn det ud over prisen på ulovbestemt grundlag er sagligt at lægge vægt på. Side 6 Det er utvivlsomt sagligt at lægge vægt på produktets eller tjenesteydelsens kvalitet. Det er endvidere sagligt at lægge vægt på beskæftigelsesformål, således at der for eksempel i forbindelse med en licitation vedrørende kommunale bygge- og anlægsarbejder lovligt kan stilles krav om, at der ved arbejdets udførelse ekstraordinært beskæftiges elever under erhvervsmæssig uddannelse eller lærlinge, jf. Karsten Revsbech, Kommunernes opgaver, 2. udgave, 2010 side 191, samt betænkning nr. 1153/1988 om kommunerne og erhvervspolitikken, side 89. Efter praksis kan kommuner endvidere i udbudskontrakter indsætte en såkaldt arbejdsklausul. En arbejdsklausul indebærer, at leverandøren skal sikre arbejderne løn-og arbejdsvilkår, der ikke er mindre gunstige end dem, der gælder på den egn, hvor arbejdet udføres. Praksis har baggrund i ILO-konvention 94 (fra 1949 og ratificeret af Danmark i 1955) om arbejdsklausuler, som forpligter statslige myndigheder men ikke kommuner til at indsætte arbejdsklausuler. Formålet med konventionen er at imødegå social dumping ved arbejde, der udføres for det offentlige samtidig med, at den understreger statens forpligtelse som modelarbejdsgiver for så vidt angår løn- og arbejdsvilkår. Økonomi- og Indenrigsministeriet finder, at det forhold, at det offentlige, herunder kommuner, i varierende omfang kan påtage sig et samfundsansvar, jf. ovenfor under pkt. 3, blandt andet gør sig gældende i forhold til de varer, som kommunen indkøber, og at det således er lovligt, at en kommune udnytter sin mulighed for at efterspørge varer og ydelser, der er produceret under ansvarlige forhold. Ministeriet finder således, at det må lægges til grund, at kommuner i deres indkøbspolitik kan fastsætte, at de ønsker at leve op til internationale anerkendte standarder og principper om samfundsansvar, herunder at indkøbspolitikken lever op til en række forskellige hensyn, som anses for generelt anerkendelsesværdige i samfundet, jf. pkt. 2 c: Sikring af ordentlige arbejdsvilkår, rimelige sociale forhold, overholdelse af menneskerettigheder, en økonomisk og miljømæssig bæredygtig produktion mv." Økonomi- og Indenrigsministeriets udtalelse er således et udtryk for, at ministeriet som tilsynsmyndighed finder, at kommunerne inden for kommunalfuldmagtens rammer i et vist omfang kan påtage sig et samfundsansvar som "modelarbejdsgiver", herunder sikring af ordentlige arbejdsvilkår, i forhold til Fairtrade-klausuler. I hvilket omfang en kommune kan varetage sociale og samfundsmæssige hensyn afhænger dog fortsat af en konkret vurdering, og udtalelse kan næppe tages til indtægt for, at kommunerne generelt kan varetage hensynet til arbejdstagerrettigheder, herunder hensyn til de ansattes løn- og ansættelsesforhold og modvirkning af social dumping, jf. nærmere herom nedenfor under pkt

7 2.1.3 Klausulens anvendelsesområde Side 7 Følgende fremgår af vejledningen til arbejdsklausulen om klausulens anvendelsesområde: "Arbejdsklausulen er obligatorisk at anvende for tjenesteydelses-, drifts-, og bygge- og anlægskontrakter, der har en værdi på minimum 1 mio., kr. Københavns Kommune kan vælge at anvende klausulen for kontrakter under 1. mio. kr., hvis det efter en konkret vurdering af den enkelte opgave vurderes, at kravet er relevant, sagligt og proportionalt med den opgave, som skal udføres." Der er ikke i praksis taget stilling til, om en kommune lovligt kan indføre en praksis, hvorefter der i alle kontrakter over et vist beløb her 1 mio. kr. skal indsættes en arbejdsklausul, der har til formål at sikre leverandørens ansatte og modvirke social dumping. Det er i den forbindelse vores vurdering, at det for hver kontrakt for sig vil være nødvendigt at foretage en konkret vurdering af, om det påberåbte hensyn kan begrunde den ønskede klausul, og at denne vurdering ikke kan undlades under henvisning til kontraktsummen Vurdering af arbejdsklausulens overensstemmelse med kommunalfuldmagten Det er på baggrund af den ældre praksis på området vores vurdering, at det vil være sagligt for kommunen at lægge vægt på hensynet til pris, kvalitet og leveringssikkerhed, når kommunen i forbindelse med indgåelsen af leverandørkontrakter fastsætter kontraktvilkår. Efter omstændighederne vil disse hensyn også konkret kunne begrunde, at kommunen stiller krav til indholdet af løn- og ansættelsesvilkårene for leverandørens ansatte. Der er derimod ikke praksis, der udtrykkeligt fastslår, at kommunen sagligt kan varetage hensyn til arbejdstagernes rettigheder samt modvirkning af social dumpning. Hensynet er her karakteriseret ved både at rette sig mod den enkelte ansatte (dennes løn- og ansættelsesvilkår) samt den mere brede betragtning "social dumping", hvor det ikke er klart, hvem der bærer den interesse, der ønskes beskyttet. Det giver anledning til tvivl, om den seneste udtalelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet generelt udvider kommunens mulighed for gennem krav til løn- og ansættelsesvilkår at varetage mere generelle samfundsmæssige hensyn i forbindelse med indkøb af serviceydelser og indgåelse af aftaler om bygge- og anlægsarbejder. Imod en sådan udvidelse taler bl.a. det forhold, at udtalelsen vedrører Fairtrade, der primært sigter på at forbedre arbejdsvilkårene for fattige bønder i andre lande. For en udvidelse taler på den anden side, at ministeriet i udtalelsen fremhæver ILOkonventioner uden at dette i øvrigt er nødvendigt. I den forbindelse anfører ministeriet, at kommunerne efter praksis i udbudskontrakter kan indsætte en såkaldt arbejdsklausul, der indebærer, at leverandøren skal sikre arbejderne løn-og arbejdsvilkår, der ikke er mindre gunstige end dem, der gælder på den egn, hvor arbejdet udføres. Det er dog ikke ganske klart, hvilken praksis ministeriet her henviser til, herunder om der alene sigtes til udbudsretlig praksis. Se hertil også afsnit 3 nedenfor med vores vurdering af de udbudsretlige rammer for at anvende ILO-klausuler.

8 Økonomi- og Indenrigsministeriet har telefonisk tilkendegivet, at der i udtalelsen ikke er taget stilling til, om de mere generelle samfundsmæssige hensyn, som i udtalelsen anerkendes i forhold til Fairtrade, vil kunne finde tilsvarende anvendelse i forhold til en arbejdsklausul/ilo-klausul. Side 8 Uanset, om kredsen af de hensyn, som en kommune lovligt kan lægge vægt på i forbindelse med indgåelse af aftaler, vil blive udvidet, må Fairtrade-udtalelsen dog formentlig forstås sådan, at kommunen under alle omstændigheder fortsat skal foretage en konkret vurdering af, om der er den fornødne sammenhæng mellem klausulen og det hensyn, kommunen ønsker at varetage. Det er på denne baggrund vores vurdering, at kommunen som følge af praksis på området ikke generelt i sine kontrakter med leverandører kan indsætte en bestemmelse om, at leverandøren er forpligtiget til at sikre, at de ansatte har løn- og ansættelsesforhold, der ikke er mindre gunstige end de forhold, der gælder på den egn, hvor arbejdet udføres. 2.2 Vurdering af arbejdsklausulens pkt Pkt.1.1 Pkt.1.1 har følgende ordlyd: "Alle medarbejdere skal inden arbejdets påbegyndelse have modtaget et ansættelsesbevis samt orienteres, af Leverandøren, om egnens gældende løn- og arbejdsvilkår. Leverandøren er endvidere ansvarlig for, at der kun anvendes medarbejdere med gyldig opholds- og arbejdstilladelse. Medarbejdere skal på forlangende kunne dokumentere deres identitet ved fremvisning af billedlegitimation." Krav, der allerede følger af lovgivningen: Det er ikke i strid med kommunalretten, at kommunen indsætter krav om ansættelsesbevis samt gyldig opholds- og arbejdstilladelse, i det omfang disse krav følger direkte af lovgivningen. Da det kan være nødvendigt for at håndhæve bestemmelserne at kræve billedlegitimation, er et sådant krav efter vores umiddelbare vurdering også lovligt at indsætte. Krav, der ikke følger af lovgivningen: Da det er tvivlsomt, om kommunen i sine kontrakter uden at foretage en konkret vurdering kan indsætte en klausul, hvorefter leverandøren forpligtiger sig til at sikre de ansattes løn- og ansættelsesforhold, er det ligeledes tvivlsomt, om kommunen kan kræve, at leverandøren orienterer sine ansatte om disse vilkår. Et sådant krav vil alene kunne indsættes, hvis der efter en konkret er den fornødne sammenhæng mellem klausulen og det hensyn, kommunen ønsker at varetage Pkt Arbejdsklausulens pkt. 1.2 til og med pkt. 3.2 giver ikke anledning til bemærkninger i forhold til kommunalretten. Der er efter vores vurdering alene tale om bestemmelser, der enten følger af lovgivningen, eller som kommunen som kontraktpart i et aftaleforhold sagligt kan lægge vægt på.

9 2.2.3 Pkt. 4 Side 9 Pkt. 4 har følgende ordlyd: "Københavns Kommune eller en tredjepart vil i kontraktens løbetid løbende kunne foretage uanmeldte kontrolbesøg på arbejdspladsen for at sikre overholdelse af Arbejdsklausulen." Kommunen kan foretage kontrolbesøg, i det omfang kommunen herved varetager en saglig kommunal interesse. En saglig interesse kan eksempelvis være hensynet til kvalitet eller leveringen af den aftalte ydelse. Kommunen kan derimod ikke lovligt varetage fagforenings- og organisationsmæssige interesser og som udgangspunkt heller ikke hensyn til de ansattes løn- og ansættelsesvilkår, jf. ovenfor under pkt Dette indebærer, at kontrolbesøg ikke kan ske for at varetage fagforenings- og organisationsmæssige interesser. Det er som arbejdsklausulen er formuleret i dag efter vores vurdering derfor ikke i overensstemmelse med kommunalfuldmagten generelt at indsætte en kontrolbestemmelse med ovennævnte indhold. Det bemærkes for god ordens skyld, at kommunen ved at delegere udførelsen af kontrolbesøg til en tredjepart ikke kan udvide muligheden for at varetage hensyn til eksempelvis fagforeningsmæssige interesser eller arbejdstagernes interesser Pkt. 5 Bestemmelsen giver ikke anledning til bemærkninger. 3. Udbudsretlig vurdering af arbejdsklausulen Dette afsnit gælder de af Københavns Kommunes kontrakter, som er omfattet af udbudsreglerne. Endvidere er afsnittet relevant for de kontrakter, som har en sådan grænseoverskridende interesse, at de EU-retlige principper finder anvendelse. Udbudsdirektivets artikel 26 giver Københavns Kommune mulighed for at fastsætte sociale klausuler, i relation til en kontrakts udførelse, hvis følgende betingelser er opfyldt: Ad A) A) De sociale klausuler er knyttet til kontraktens genstand B) De sociale klausuler er nævnt i udbudsbekendtgørelsen C) De sociale klausuler er i overensstemmelse med EU-retten De sociale klausuler skal vedrøre leverandørens opfyldelse af de pågældende kontrakter. Klausulen kan herefter alene regulere forholdene for de medarbejdere, der er beskæftiget med den pågældende opgave, og kun i den periode hvor opgaveløsningen for kommunen pågår. Dette følger af det EU-retlige proportionalitetsprincip.

10 Ad B) Side 10 Købenavns Kommune er forpligtet til at gøre tydeligt opmærksom på den sociale klausul i udbudsbekendtgørelsen, således at tilbudsgiveren kan tage højde for klausulen ved afgivelse af tilbud. Ad C) En social klausul må ikke stride mod EU-retten. I relation til sociale klausuler er særligt principperne om fri bevægelighed, ligebehandling, ikke-forskelsbehandling, gensidig anerkendelse, proportionalitet og gennemsigtighed relevante. Hertil kommer udstationeringsdirektivet (herefter "Direktivet"). Direktivet regulerer følgende arbejdsforhold: Maksimal arbejdstid og minimal hviletid Mindste antal betalte feriedage pr. år Mindsteløn, herunder overtidsbetaling Betingelser for at stille arbejdstagere til rådighed, herunder vikarbureau Sikkerhed, sundhed og hygiejne på arbejdspladsen Beskyttelsesforanstaltninger for gravide og børn og unge Ligebehandling samt andre regler om ikke-diskrimination Af ovenstående forhold er løn og arbejdstid i Danmark ikke lovreguleret. Retspraksis fra EU-dommene Rüffert 3 og Laval 4 viser, at det formentlig kan være i strid med Direktivet og retten til fri bevægelighed at stille andre krav til arbejdsvilkår end dem, der følger af Direktivet. Direktivet og den danske implementering i udstationeringsloven giver adgang til at stille krav om løn og arbejdsvilkår, der enten er fastsat ved lov, eller som svarer til kollektive overenskomster, der er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område. De krav, som stilles til løn og arbejdstid i den af Københavns Kommunes påtænkte arbejdsklausul, må herefter svare til kollektive overenskomster, der er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område. Det lægges dog almindeligvis til grund, at den danske overenskomstmodel medfører, at de danske overenskomster ikke lever op til kravene i denne definition, og derfor ikke giver adgang til at stille krav om løn og arbejdsvilkår i overensstemmelse med udstationeringsdirektivet. 3 Sag C-346/06 4 Sag C-341/05

11 Side 11 ILO-konvention nr. 94: Krav om bestemte løn- og ansættelsesvilkår er også reguleret af ILO-konvention 94, hvorefter der skal gives løn- og arbejdsvilkår svarende til de på egnen gældende. Arbejdsklausuler anvendes i vid udstrækning med henvisning til ILO-konventionen også i forbindelse med kommunale udbud. Dette sker ofte selvom klausulerne ikke henviser til overenskomster, der er indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område. Beskæftigelsesministeriet har i september 2008 skrevet et notat, hvori ministeriet argumenterer for, at Rüffert-dommen ville få et andet udfald, hvis sagen var foregået i Danmark. Beskæftigelsesministeriet lægger vægt på, at Danmark har ratificeret ILO konvention nr. 94 i modsætning til Tyskland, som Rüffert-sagen udsprang fra. Danmark er derfor folkeretligt forpligtet til at anvende ILO-konvention 94 klausuler, hvilket EU-retten respekterer. Forpligtelsen i ILO konvention nr. 94 omfatter imidlertid alene staten og ikke kommuner. Argumentet om den folkeretlige forpligtelse kan derfor næppe gøres gældende i relation til Københavns Kommune. Der kan derfor næppe heller lægges vægt på, at det følger af udstationeringslovens 2, at loven ikke berører anvendelsen af ILO-konvention nr. 94. Det bemærkes dog, at der i Økonomi- og Indenrigsministeriets udtalelse af 3. maj 2013 om Aarhus Kommunes mulighed for at varetage Fair Trade-hensyn, som er gengivet ovenfor i afsnit 2, har anført, at: "Efter praksis kan kommuner endvidere i udbudskontrakter indsætte en såkaldt arbejdsklausul. [ ] Praksis har baggrund i ILO-konvention 94 (fra 1949 og ratificeret af Danmark i 1955) om arbejdsklausuler, som forpligter statslige myndigheder men ikke kommuner - til at indsætte arbejdsklausuler. [ ] Økonomi- og Indenrigsministeriet finder, at det forhold, at det offentlige, herunder kommuner, i varierende omfang kan påtage sig et samfundsansvar, jf. ovenfor under pkt. 3, blandt andet gør sig gældende i forhold til de varer, som kommunen indkøber, og at det således er lovligt, at en kommune udnytter sin mulighed for at efterspørge varer og ydelser, der er produceret under ansvarlige forhold." (vores understregning) Økonomi- og Indenrigsministeriet vurderer således, at en kommune lovligt kan anvende en arbejdsklausul i en udbudskontrakt. De nærmere omstændigheder ved Økonomi- og Indenrigsministeriet vurdering fremgår ikke af udtalelsen.

12 Det skal i øvrigt bemærkes, at det også i flere andre sammenhænge er blevet udtalt fra ministeriel side, at kommuner kan og bør gøre brug af ILO-konvention 94 ved udbud af bygge- og anlægsarbejder og tjenesteydelser. I en rapport fra 2012 fra Udvalget om modvirkning af social dumping 5, nedsat under Beskæftigelsesministeriet vurderes det i øvrigt muligt ved lov at pålægge kommuner at gøre brug af ILOkonvention nr. 94. Side Vurdering og anbefaling 4.1 Kommunalretten De udfordringer, der er anført i afsnit 2 medfører samlet følgende vurdering af de kommunalretlige forhold: Krav om konkret vurdering Kommunen skal for alle kontrakter uanset kontraktsummen foretage en konkret vurdering af, om der er den fornødne sammenhæng mellem de krav, kommunen ønsker at stille til leverandøren (som ikke allerede følger af lovgivningen), og de hensyn som kommunen ønsker at varetage. Denne vurdering kan således ikke undlades under henvisning til, at værdien af tjenesteydelses-, drifts-, bygge- eller anlægskontrakten overstiger 1 mio. kr. Hvilke hensyn er saglige? Ved vurderingen af, om kommunen kan indsætte en arbejdsklausul, er det ikke sagligt at lægge vægt på fagforeningspolitiske eller organisationsmæssige hensyn (se side 4 ovenfor). Derimod er det i henhold til praksis sagligt at lægge vægt på hensynet til pris, kvalitet og leveringssikkerhed (se side 4-5 ovenfor). Det giver anledning til betydelig tvivl, om kommunen sagligt kan lægge vægt på mere brede hensyn ud fra generelle betragtninger om kommunen som modelarbejdsgiver. Denne betragtning er alene anerkendt i den helt nye udtalelse om Fairtrade, som vedrører en klausul med et andet indhold. Hvis kommunen ønsker at anvende arbejdsklausulen for som modelarbejdsgiver at varetage hensynet til at undgå social dumping og hensynet til de ansattes løn- og arbejdsvilkår, kan kommunen anmode statsforvaltningen om en vejledende udtalelse herom. Hvis kommunen er indstillet på at tage risikoen for, at statsforvaltningen ikke anser dette hensyn som sagligt, kan kommunen allerede nu begynde at indsætte klausulen, jf. dog nedenfor om vores udbudsretlige vurdering. Kommunen vil for fremtiden skulle opgive at anvende klausulen, hvis statsforvaltningen måtte anse det bagvedliggende hensyn som usagligt. 5 Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet, Økonomi- og Indenrigsministeriet, Justitsministeriet, Skatteministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Transportministeriet og Social- og Integrationsministeriet har deltaget i udvalget.

13 4.2 Udbudsretten Side 13 På baggrund af det i afsnit 3 anførte, er det samlet vores vurdering, at det principielt ikke kan udelukkes, at EU-domstolen i lighed med de nævnte domme (Laval og Rüffert) vil kunne nå frem til, at danske kommuner, herunder Københavns Kommune, ikke er berettigede til at stille andre krav til løn- og arbejdsvilkår, end dem der følger af udstationeringsdirektivet og udstationeringsloven. Dette kan herefter begrænse Københavns Kommune i at stille andre krav til kontraktparters løn- og ansættelsesvilkår, end vilkår der følger af en overenskomst indgået af de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter i Danmark, og som gælder på hele det danske område. Retsstillingen må dog betragtes som usikker, blandt andet på baggrund af den ovenfor citerede afgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet og de øvrige udtalelser fra ministeriel side, der har blåstemplet kommuners brug af arbejdsklausuler i henhold til ILO-konvention 94. Med venlig hilsen Horten Rikke Søgaard Berth Andreas Christensen

Vejledning til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige

Vejledning til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige N O T A T Udkast afventer Retsinformation 12. juni 2014 Vejledning til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter 1. Baggrund I forbindelse med offentlige myndigheders udbud er der forskellige

Læs mere

Standard for anvendelse af arbejds- og sociale klausuler ved byggeog anlægsopgaver og tjenesteydelser i Skanderborg Kommune

Standard for anvendelse af arbejds- og sociale klausuler ved byggeog anlægsopgaver og tjenesteydelser i Skanderborg Kommune Standard for anvendelse af arbejds- og sociale klausuler ved byggeog anlægsopgaver og tjenesteydelser i Skanderborg Kommune Formål Skanderborg Kommune ønsker via sin Indkøbs- og Udbudspolitik at sikre

Læs mere

Levering af dozer til ONM. Bilag 3 - Arbejdsklausul

Levering af dozer til ONM. Bilag 3 - Arbejdsklausul Levering af dozer til ONM Bilag 3 - Arbejdsklausul Dato: 24. august 2015 Dokument id: 26655 Version: 1.0 Udarbejdet af: Poul Juul Hansen Kontrol: KontrolAf Godkendt af: GodkendtAf side 2 af 6 Odense Renovation

Læs mere

Mulighederne for at anvende sociale klausuler om uddannelse

Mulighederne for at anvende sociale klausuler om uddannelse Den 4. marts 2010 Mulighederne for at anvende sociale klausuler om uddannelse I har ønsket en vurdering af mulighederne for at anvende uddannelsesklausuler som sociale klausuler i forbindelse med offentlige

Læs mere

BORTFORPAGTNING AF CAFÉDRIFT

BORTFORPAGTNING AF CAFÉDRIFT Horten Advokat Andreas Christensen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 159367 BORTFORPAGTNING AF CAFÉDRIFT GRUNDLAGET OG RAMMERNE FOR BORTFORPAGTNINGEN AF CA-

Læs mere

BORTFORPAGTNING AF CAFÉDRIFT

BORTFORPAGTNING AF CAFÉDRIFT Horten Advokat Andreas Christensen Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 159367 BORTFORPAGTNING AF CAFÉDRIFT GRUNDLAGET OG RAMMERNE FOR BORTFORPAGTNINGEN AF CA-

Læs mere

Statsforvaltningens afgørelse af 19. december 2008 til Fåborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens afgørelse af 19. december 2008 til Fåborg- Midtfyn Kommune Statsforvaltningens afgørelse af 19. december 2008 til Fåborg- Midtfyn Kommune 19-12- 2008 Faaborg-Midtfyn Kommune har den 4. december 2008 anmodet statsforvaltningen om samtykke til dispensation fra reglerne

Læs mere

Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til ændringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder ifm. arbejde udført for Københavns Kommune Ændring

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Marts 2016. Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen

Marts 2016. Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen Marts 2016 Underbilag 2 - Arbejdsklausul (til AB/SB 10A) Centralt affaldssug, Sundmolen 2/5 1. Forpligtelsen Totalentreprenøren skal sikre, at ansatte hos Totalentreprenøren og eventuelle underentreprenører,

Læs mere

Allerød Kommune. Notat om Allerød Kommunes arbejde med social ansvarlighed og bekæmpelse af sort arbejde Allerød Kommunes CSR - pejlemærker

Allerød Kommune. Notat om Allerød Kommunes arbejde med social ansvarlighed og bekæmpelse af sort arbejde Allerød Kommunes CSR - pejlemærker Notat om Allerød Kommunes arbejde med social ansvarlighed og bekæmpelse af sort arbejde Allerød Kommunes CSR - pejlemærker Allerød Kommune 1. Indledning På møder den 16. april og 21. maj 2013 besluttede

Læs mere

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst

News & Updates Arbejds- og Ansættelsesret. Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst - februar 2016 Vikarer ikke omfattet af brugervirksomheds overenskomst Vikarbureauansatte vikarer var ikke omfattet af en brugervirksomheds kollektive

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune:

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: 27-11- 2007 Esbjerg Kommune har i brev af 16. maj 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark med anmodning

Læs mere

ØGET INDSATS MOD SOCIAL DUMPING I KØ- BENHAVNS KOMMUNE

ØGET INDSATS MOD SOCIAL DUMPING I KØ- BENHAVNS KOMMUNE Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 159618 Statsforvaltningen Hovedstaden Borups Alle 177 2400 København NV Den [dato] 2013

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

ANMODNING OM EN VEJLEDENDE UDTAL- TELSE OM HÅNDHÆVELSE AF ARBEJDS- KLAUSULER I ODENSE KOMMUNE

ANMODNING OM EN VEJLEDENDE UDTAL- TELSE OM HÅNDHÆVELSE AF ARBEJDS- KLAUSULER I ODENSE KOMMUNE Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 www.horten.dk Statsforvaltningen Afdeling Odense Mogensensvej 24 C, 1. 5000 Odense C Andreas Christensen Dir +45 3334 4226

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt 2014-173600 Statsforvaltningens brev til en Journalist Dato: 15-06- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt Aarhus Kommune har den 26. september 2014 givet dig delvis afslag

Læs mere

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder

Bilag B, Arbejdstagerrettigheder om Udbudt af HOFOR A/S CVR-nr. 1007 3022 Ørestads Boulevard 35 2300 København S herefter betegnet HOFOR Version 0.1.0 / januar 2016 Indholdsfortegnelse 1 Forpligtelsen... 3 2 Dokumentation for overholdelse

Læs mere

C.125/11.03 Side 1. Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT

C.125/11.03 Side 1. Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT Side 1 Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 Cirkulære nr. 125 Juni 1977 J.nr. 1103-1/77 AFSKRIFT UDBETALING AF VISSE SÆRLIGE YDELSER TIL PERSONER MED ANSÆTTELSE PÅ FUNKTIONÆRVILKÅR

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 12-01-2016

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K 12-01-2016 Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale

H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og HK/KOMMUNAL vedrørende ikke-tjenestemandsansat personale --------------------------- Denne hovedaftale er indgået med bindende

Læs mere

Bilag 1b Vejledning til udfyldelse af ESPD

Bilag 1b Vejledning til udfyldelse af ESPD Indhold 1 INDLEDENDE BEMÆRKNINGER... 2 2 UDFYLDELSE AF ESPD SOM TILBUDSGIVER... 2 2.1 START... 2 2.2 PROCEDURE... 4 2.3 UDELUKKELSE... 7 2.4 UDVÆLGELSE... 11 2.5 AFSLUT... 12 Side 1 af 14 1 Indledende

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Udbud Arbejdsklausuler 1 Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2006-0006792 (Michael Kistrup, Niels Sørensen, Vibeke Steenberg) 22. februar 2007 K E N D E L S E Platech Arkitekter ved arkitekt Egon Majlund (selv) mod Rødding Kommune (advokat

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2016-1796 (Kirsten Thorup, Christina König Mejl) 26. maj 2016 K E N D E L S E Boston Scientific Nordic AB (advokat Henrik Holtse, København) mod Region Nordjylland (advokat

Læs mere

Godkendelse af evaluering af implementeringen af sociale klausuler

Godkendelse af evaluering af implementeringen af sociale klausuler Punkt 8. Godkendelse af evaluering af implementeringen af sociale klausuler 2016-027739 Borgmesterens Forvaltning indstiller, at byrådet godkender - de i sagsfremstillingen beskrevne anbefalede ændringer

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

2014-17. Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte

2014-17. Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte 2014-17 Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte En journalist klagede til ombudsmanden over, at Finansministeriet havde undtaget oplysninger

Læs mere

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune

Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 1: Forslag til præciseringer i arbejdsklausulen vedr. sikring af arbejdstagerrettigheder i forbindelse med arbejde udført for Københavns

Læs mere

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune

Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune Retningslinjer for anvendelse af arbejdsklausuler i Svendborg Kommune 1. Indledning På foranledning af Udvalget for Miljø og Teknik ultimo 2012 blev administrationen bedt om, at se nærmere på muligheden

Læs mere

FN s børnekonvention og dansk national ret

FN s børnekonvention og dansk national ret Impossibilium nihil obligatio FN s børnekonvention og dansk national ret Børns rettigheder og samvær med forældre FN s børnekonvention siger i artikel 9: 3. Deltagerstaterne skal respektere retten for

Læs mere

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1)

Bekendtgørelse om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson 1) BEK nr 49 af 13/01/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0905127 Senere ændringer

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

INDHOLD. Forord. Formål

INDHOLD. Forord. Formål Indkøbspolitik INDHOLD Forord Formål Omfang og afgrænsning Retningslinjer for indkøb Indkøbsaftaler Generelle principper E-handel Udbud 3 4 4 Vi vil være en erhvervsvenlig kommune. Det kræver en effektiv

Læs mere

Lejre Kommune har ved brev af 19. maj 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Sjælland, Tilsynet med kommunerne i Region Sjælland.

Lejre Kommune har ved brev af 19. maj 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Sjælland, Tilsynet med kommunerne i Region Sjælland. Resume: Statsforvaltningen udtaler, at Lejre Kommunes bus-ordning for alene et bestemt ældrecenter er i strid med forbuddet mod begunstigelse af grupper af borgere efter kommunalfuldmagtsreglerne. 14-05-

Læs mere

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C 07-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S A har ved brev af 16. december 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

2014-34. Overholdelse af forvaltningsretlige krav ved indførelse af nye offentlige IT-systemer

2014-34. Overholdelse af forvaltningsretlige krav ved indførelse af nye offentlige IT-systemer 2014-34 Overholdelse af forvaltningsretlige krav ved indførelse af nye offentlige IT-systemer Ombudsmanden rejste på eget initiativ en sag over for Finansministeriet om sikringen af, at nye offentlige

Læs mere

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler.

Notat. Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune. Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Notat Emne: Udtalelse til Magistraten vedrørende sociale og arbejdsmæssige klausuler. Den 10. oktober 2013 Sociale og arbejdsmæssige klausuler i Aarhus Kommune Beslutningsforslag om sociale og arbejdsmæssige

Læs mere

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår.

Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Sundhedskartellets guidelines for fleksjobberes løn- og ansættelsesvilkår. Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen, er vedtaget

Læs mere

26-11-2015. Sagsnr. 2015-0009757. Dokumentnr. 2015-0009757-6. Sagsbehandler Kristine Rødgaard Andersen

26-11-2015. Sagsnr. 2015-0009757. Dokumentnr. 2015-0009757-6. Sagsbehandler Kristine Rødgaard Andersen KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Administration NOTAT 26-11-2015 Sagsnr. 2015-0009757 Social økonomi indenfor madserviceområdet Socialøkonomiske virksomheder harmonerer med

Læs mere

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid

Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Mangler blev ikke afhjulpet inden for rimelig tid Forbrugeren var berettiget til at ophæve købet af mangelfuld telefon, fordi den erhvervsdrivende ikke havde afhjulpet manglerne inden for rimelig tid.

Læs mere

3. Spørgsmål om indsigt i loggen over opslag og søgninger i CPR.

3. Spørgsmål om indsigt i loggen over opslag og søgninger i CPR. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 103 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet, CPR-kontoret Datavej 20 Postbox 269 3460 Birkerød sendt til cpr@cpr.dk 22. juni 2005 Udtalelse

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Koncessionskontrakt Koncessionskontrakt vedr. ekspeditionen af pas, kørekort og øvrige borgerserviceopgaver. Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Læs mere

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar Bilag 4 CSR/Samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 3 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR...

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt

Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt 19-09- 2008 TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK De har den 23. juni 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage

Læs mere

Brug af SKIs rammeaftaler - lige nu. Af Michael Rehling, Certificeret IT-advokat Abel & Skovgård Larsen Advokatfirma

Brug af SKIs rammeaftaler - lige nu. Af Michael Rehling, Certificeret IT-advokat Abel & Skovgård Larsen Advokatfirma Brug af SKIs rammeaftaler - lige nu Af Michael Rehling, Certificeret IT-advokat Abel & Skovgård Larsen Advokatfirma Brug af SKIs rammeaftaler - lige nu Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fremkom den 4.

Læs mere

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul

Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Bilag: Kontraktbilag om arbejdsklausul Indhold Parterne... 2 Arbejdsklausul... 2 Fortolkning af kontraktbilagets indhold og udformning... 5 Lovvalg og værneting... 5 Underskrifter... 5 Parterne Dette kontraktbilag

Læs mere

Redegørelse om regler for ansættelsesprocedurer i statslige selskaber.

Redegørelse om regler for ansættelsesprocedurer i statslige selskaber. Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 392 Offentligt Notat 23. juni 2010 Redegørelse om regler for ansættelsesprocedurer i statslige selskaber. Som opfølgning på Finansministeriets svar på Trafikudvalgets

Læs mere

A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden

A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden 1995 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. ANVENDELSESOMRÅDE... 3 2.

Læs mere

Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige beskyttelse

Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige beskyttelse Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt N O T A T Februar 2017 Anvendelse af forvaltningsretlige regler i relation til privatansattes ytringer og ansættelsesretlige

Læs mere

Vejledning til kopi- og printaftalen

Vejledning til kopi- og printaftalen Vejledning til kopi- og printaftalen Økonomistyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K T 3392 8000 www.oes.dk og www.statensindkob.dk Indholdsfortegnelse 2 1. Indledning...3 2. Hvad er formålet

Læs mere

Persondataloven hvad er nyt?

Persondataloven hvad er nyt? Persondataloven hvad er nyt? Den 27. februar 2013 Indhold Behandling af data... 2 Dataansvar og datasikkerhed... 3 Offentlighed... 4 Den registreredes rettigheder... 5 Nedenfor følger en oversigt over

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Afløftning af udbudspligt ved benyttelse af SKI rammeaftaler

Afløftning af udbudspligt ved benyttelse af SKI rammeaftaler Afløftning af udbudspligt ved benyttelse af SKI rammeaftaler v/ Majse Jarlov Bender von Haller Dragsted Bygherreforeningen, København den 19. maj 2009 Indholdsfortegnelse Hvem er ansvarlig for overholdelse

Læs mere

Dansk Forening For Udbudsret. Sociale Klausuler. Oplæg ved Sune Troels Poulsen. Advokat, partner, Andersen Partners. Side 1

Dansk Forening For Udbudsret. Sociale Klausuler. Oplæg ved Sune Troels Poulsen. Advokat, partner, Andersen Partners. Side 1 Dansk Forening For Udbudsret Sociale Klausuler Oplæg ved Sune Troels Poulsen Advokat, partner, Andersen Partners 1 Sociale Klausuler og Arbejdsklausuler Arbejdsklausuler søger at sikre mod social dumping

Læs mere

Konkurrenceudsættelse Kort og godt om de svære ord

Konkurrenceudsættelse Kort og godt om de svære ord Konkurrenceudsættelse Kort og godt om de svære ord Udbud Udlicitering Kontroltilbud EU-udbud OPP Koncern-HR Sekretariatet INDHOLD Økonomien sætter rammerne....side 4 Ordbog Begrænset udbud...side 6 EU-udbud...side

Læs mere

Henvendelse vedrørende Odense Kommunes afgørelse om delvist afslag på aktindsigt

Henvendelse vedrørende Odense Kommunes afgørelse om delvist afslag på aktindsigt 2015-20081 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-02-2016 Henvendelse vedrørende Odense Kommunes afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 9. december 2015 klaget over

Læs mere

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Notat vedr. adgang til at annullere udbud, angivelse af loft på tilbudssummer samt konsekvenser i relation til besparelsespotentiale (jf. Arbejdsretsdommen af

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

2007-05-08. Herlev Kommune. Kommunal boliganvisning.

2007-05-08. Herlev Kommune. Kommunal boliganvisning. 2007-05-08. Herlev Kommune. Kommunal boliganvisning. Resumé: statsforvaltningen fandt, at det af Herlev Kommune opstillede kriterium - hvorefter personer, der er flyttet til Herlev Kommune med forudsigelige

Læs mere

HØJESTERETSDOM OM ANSVARSFRASKRIVELSE I STANDARDBETINGELSER

HØJESTERETSDOM OM ANSVARSFRASKRIVELSE I STANDARDBETINGELSER 16. SEPTEMBER 2010 HØJESTERETSDOM OM ANSVARSFRASKRIVELSE I STANDARDBETINGELSER Højesteret har i en ny dom statueret, at en ansvarsfraskrivelse i et vagtfirmas forretningsbetingelser, der var et helt sædvanligt

Læs mere

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE INDKØBSPOLITIK I ALLERØD KOMMUNE 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indkøbspolitikkens formål og principper 2. Indkøbspolitik og udbudsstrategi 3. Hvem er omfattet 4. Organisering af indkøb i Allerød Kommune

Læs mere

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8 Bilag 1 - CSR Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 4 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 4 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR... 7

Læs mere

Øje på uddannelse. Aktiv anvendelse af offentlige investeringer til skabelse af praktikpladser

Øje på uddannelse. Aktiv anvendelse af offentlige investeringer til skabelse af praktikpladser Øje på uddannelse Aktiv anvendelse af offentlige investeringer til skabelse af praktikpladser Øje på uddannelse, 2010/03 Udgivet af Landsorganisationen i Danmark Islands Brygge 32D, 2300 København S E-mail:

Læs mere

Lokale aftaler om arbejdstid

Lokale aftaler om arbejdstid Lokale aftaler om arbejdstid For pædagoger på det forebyggende og dagbehandlende område Pædagogernes Forhandlingsfællesskab Blegdamsvej 124 2100 København Ø Juli 2010 Indledning Denne vejledning retter

Læs mere

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING

LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING 28. FEBRUAR 2013 LANDSRETSDOM OM PRINCIPPER FOR BEGÆRING OG ACCEPT AF FORSIKRING I en sag om pensionsforsikring har Østre Landsret taget stilling til principper vedrørende tilbud og accept om antagelse

Læs mere

NOTAT Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse

NOTAT Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse NOTAT 3. februar 2005 Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse På baggrund af drøftelser på rådets forrige møde

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar

Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar Udtalelse Lov nr. 598 af 12. juni 2012 om forvaltere af alternative investeringsfonde fastsætter

Læs mere

Jeg har udtalt mig om sagen på baggrund af Odder Kommunes brev af 6. maj 2010 med kopi af instruksen.

Jeg har udtalt mig om sagen på baggrund af Odder Kommunes brev af 6. maj 2010 med kopi af instruksen. Odder Kommune Rådhusgade 3 8300 Odder Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen)

En fond anset for at være erhvervsdrivende. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) Kendelse af 20. marts 1996. 95-39.865. En fond anset for at være erhvervsdrivende. Lov om erhvervsdrivende fonde 1, stk. (Børge Dahl, Merete Cordes og Vagn Joensen) I skrivelse af 5. maj 1995 har advokat

Læs mere

2. I 1, stk. 4, nr. 5, ændres:» 1, stk. 4 og 5,«til:» 3«. 3. I 1, stk. 6, 2. pkt., indsættes efter»bestemmelserne i«:» 4 og 5,«.

2. I 1, stk. 4, nr. 5, ændres:» 1, stk. 4 og 5,«til:» 3«. 3. I 1, stk. 6, 2. pkt., indsættes efter»bestemmelserne i«:» 4 og 5,«. Civilafdelingen Dato: 29. oktober 2015 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Christian Fuglsang Sagsnr.: 2015-706-0029 Dok.: 1769212 Justitsministeriets bidrag til Erhvervs- og Vækstministeriets forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1) Lovforslag nr. L xx Folketinget 2012-13 Fremsat den 13. marts 2013 af klima-, energi- og bygningsministeren (Martin Lidegaard) Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning,

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

Det bemærkes, at et sådant kontraktvilkår vil gælde for både udenlandske og danske tilbudsgivere.

Det bemærkes, at et sådant kontraktvilkår vil gælde for både udenlandske og danske tilbudsgivere. N O TAT Kan en kommune stille krav om at følge danske overenskomster? Dette notat handler om, hvorvidt en kommune i forbindelse med et udbud kan stille krav om, at leverandøren skal følge danske overenskomster.

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift. Akademikernes Centralorganisation (AC) mod. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) 1 Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (2010.0010) Akademikernes Centralorganisation (AC) (advokat Jakob Juul) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) (advokat Morten Ulrich) 2 1. Indledning

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

Det bemærkes, at et sådant kontraktvilkår vil gælde for både udenlandske og danske tilbudsgivere.

Det bemærkes, at et sådant kontraktvilkår vil gælde for både udenlandske og danske tilbudsgivere. N O TAT Kan en kommune stille krav om at følge danske overenskomster? Dette notat handler om, hvorvidt en kommune i forbindelse med et udbud kan stille krav om, at leverandøren skal følge danske overenskomster.

Læs mere

Bilag 1. Arbejdsklausul

Bilag 1. Arbejdsklausul Bilag 1. Arbejdsklausul Anbefalet model AFSNIT A - Forpligtelsen Leverandøren skal sikre, at ansatte hos leverandøren og eventuelle underleverandører, som medvirker til at opfylde kontrakten, er sikret

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service (Gældende) Udskriftsdato: 16. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-8216 Fremsat den 11. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag til Lov

Læs mere

Multimedieskat SKM2009.675.SR, SKM2009.676SR, SKM2009.678.SR SKM2009.687SR samt SKM2009.692.SR.

Multimedieskat SKM2009.675.SR, SKM2009.676SR, SKM2009.678.SR SKM2009.687SR samt SKM2009.692.SR. 1 Multimedieskat SKM2009.675.SR, SKM2009.676SR, SKM2009.678.SR SKM2009.687SR samt SKM2009.692.SR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatterådet har ved en række bindende svar af 10/11 2009

Læs mere

Allerød Kommune. Notat om Allerød Kommunes arbejde med social ansvarlighed og bekæmpelse af sort arbejde Allerød Kommunes CSR - pejlemærker

Allerød Kommune. Notat om Allerød Kommunes arbejde med social ansvarlighed og bekæmpelse af sort arbejde Allerød Kommunes CSR - pejlemærker Notat om Allerød Kommunes arbejde med social ansvarlighed og bekæmpelse af sort arbejde Allerød Kommunes CSR - pejlemærker Allerød Kommune 1. Indledning På møder den 16. april og 21. maj 2013 besluttede

Læs mere

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet Anmodning om vejledende udtalelse vedrørende inhabilitet for kommunalbestyrelsesmedlemmer i Forsyning Helsingør Vand A/S og Forsyning Helsingør Spildevand A/S 07-05- 2012 Helsingør Kommune har ved brev

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

Fair konkurrence uden konkurser

Fair konkurrence uden konkurser FORBUND Fair konkurrence uden konkurser FOAs anbefalinger og krav til kommunerne Indhold Indledning 3 Baggrund 4 Dialog og samarbejde 5 Konkrete beredskabsplaner 6 Anvendelse af arbejdsklausuler, sociale

Læs mere

Vejledning til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter

Vejledning til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter VEJ nr 9472 af 30/06/2014 Gældende Offentliggørelsesdato: 02-07-2014 Beskæftigelsesministeriet Den fulde tekst Vejledning til cirkulære om arbejdsklausuler i offentlige kontrakter 1. Baggrund I forbindelse

Læs mere

Til samtlige kommuner Departementet

Til samtlige kommuner Departementet Til samtlige kommuner Departementet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. nr.: 32 92 50 00 E-mail: uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr.: 20453044 Hyrdebrev vedr. undervisning på interne skoler på dagbehandlingstilbud

Læs mere

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive 02-03- 2011 TILSYNET Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Folkeblad har ved brev af 8. juli 2009 rettet henvendelse

Læs mere

Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning. 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til

Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning. 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til 1 Indledning 1 Dette dokument indeholder 12 spørgsmål, som I, der er

Læs mere

Udbuds- og indkøbsstrategi Furesø Kommune

Udbuds- og indkøbsstrategi Furesø Kommune Udbuds- og indkøbsstrategi Furesø Kommune 1 Forord - Furesø er en ressourcestærk kommune, der ligger som en grøn oase midt i hovedstadsområdet. Et væsentligt led i kommunens vision er, at vi både vil være

Læs mere

Høringsnotat til lov om ændring af deltidslov (Opfølgning på begrundet udtalelse fra EU- Kommissionen om forskelsbehandling af deltidsansatte)

Høringsnotat til lov om ændring af deltidslov (Opfølgning på begrundet udtalelse fra EU- Kommissionen om forskelsbehandling af deltidsansatte) Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 106 Bilag 2 Offentligt N O T A T Høringsnotat til lov om ændring af deltidslov (Opfølgning på begrundet udtalelse fra EU- Kommissionen om forskelsbehandling af deltidsansatte)

Læs mere