Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt"

Transkript

1 Statsforvaltningens udtalelse til en borger vedrørende aktindsigt TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK De har den 23. juni 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage over Region Syddanmarks afslag på Deres anmodning om aktindsigt. Det er statsforvaltningens opfattelse, at Region Syddanmarks administration af reglerne om aktindsigt ikke fuldt ud har været i overensstemmelse med lovgivningen. Statsforvaltningen har derfor anmodet Region Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for statsforvaltningens opfattelse: Sagens baggrund Følgende fremgår af Deres henvendelse af 9. juni 2008 til Region Syddanmark: ( ) I henhold til 4, stk. 1 i lov om offentlighed til forvaltningen skal GN ReSound A/S herved anmode om aktindsigt i ovennævnte sag. STATSFORVALTNINGEN SYDDANMARK STORETORV AABENRAA JOURNAL NR.: /362 SAGSBEHANDLER: DLUSYD DIREKTE TELEFON: TELEFON: TELEFAX: EAN- NR SE- NR syddanmark@statsforvaltning.dk EKSPEDITIONSTID: MANDAG - ONSDAG: TORSDAG: FREDAG: TELEFONTID: MANDAG- ONSDAG: TORSDAG: FREDAG: TELEFONTIDEN ER I PERIODEN (BEGGE DAGE INCL.): MANDAG- ONSDAG: TORSDAG: FREDAG: GN ReSound A/S anmoder om at blive bekendt med alle aktstykker, herunder bl.a. evt. notater, mødereferater, navnene på tilbudsgiverne ( ) Følgende fremgår blandt andet af Region Syddanmarks afgørelse om aktindsigt af 17. juni ( ) Den praktiske varetagelse af udbuddet er foretaget af Bech-Bruun Advokatfirma. Regionen har således ikke

2 udarbejdet andre dokumenter end 1) Udbudsmaterialet og 2) de endelige kontrakter. Idet tildelingskravet var laveste bud har evalueringen af de indkomne tilbud ikke givet anledning til mødeaktivitet eller lignende. Bech-Bruun Advokatfirma har blot konstateret, hvilket tilbud der var billigst. Der foreligger derfor ingen relevante mødereferater eller notater. Der kan ikke gives aktindsigt i de enkelte tilbudsgiveres tilbud, idet disse i deres natur indeholder en række fortrolige oplysninger, som er undtaget fra aktindsigt i medfør af offentlighedslovens 12, stk. 1. Det er således Region Syddanmarks opfattelse, at der ikke foreligger dokumenter, hvori der kan gives aktindsigt. ( ) Følgende fremgår blandt andet af Deres henvendelse af 23. juni 2008: ( ) Det er GNs opfattelse, at det ikke generelt kan antages, at tilbudsgivers tilbud efter deres natur indeholder fortrolige oplysninger undtaget fra aktindsigt. Offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2, bør i almindelighed administreres med tilbageholdenhed, hvilket ikke er tilfældet, såfremt Region Syddanmarks begrundelse tages til følge. I henhold til offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2, omfatter retten til aktindsigt ikke oplysninger om tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- og forretningsforhold eller lignende, for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningerne angår, at begæringen ikke kan imødekommes SIDE 2 Bestemmelsen er således efter GNs opfattelse kun anvendelig, hvis indrømmelse af aktindsigt efter et konkret skøn må antages at indebære en nærliggende risiko for, at der påføres skade, navnlig økonomisk tab af væsentlig betydning. Da en tilbudsgiver som udgangspunkt samtidig bør være indstillet på, at andre tilbudsgivere ønsker at få aktindsigt i det pågældende afgivne bud, er det GN s klare opfattelse, at GNs anmodning om aktindsigt skal imødekommes.

3 Under alle omstændigheder er de hensyn 12, stk. 1, nr. 2, der i givet fald måtte begrunde en eventuel undtagelse fra aktindsigt, alene gældende for den del af et dokument/tilbud, hvorfor der bør gives aktindsigt i dokumentets/tilbuddets øvrige indhold. ( ) Bech-Bruun Advokatfirma har på vegne af Region Syddanmark den 8. juli 2008 besvaret statsforvaltningens henvendelse således: ( ) GN ReSound A/S ønsker aktindsigt i alle aktstykker herunder notater, mødereferater og navne på tilbudsgivere. 2. sagens dokumenter Sagens dokumenter omfatter følgende: 1. Udbudsmaterialet 2. De modtagne tilbud 3. Mails mellem regionen og Bech-Bruun Advokatfirma i forbindelse med arbejdet med udarbejdelsen af disse dokumenter. Idet tildelingskriteriet var laveste pris, gav evalueringen af de indkomne tilbud ikke anledning til mødeaktivitet eller lignende, idet Bech-Bruun Advokatfirma blot konstaterede, hvilket tilbud der var billigst. Der foreligger derfor ingen mødereferater eller notater. 2.1 Udbudsmaterialet SIDE 3 Dette er offentlig tilgængeligt, men er efter det oplyste ikke omfattet af anmodningen om aktindsigt. 2.2 De modtagne tilbud De indkomne tilbud blev afgivet på et af tilbudsgiver udfyldt skema. Således indeholdte de indkomne tilbud alene følgende oplysninger: Tilbudsgivers kontaktoplysninger (identitet) Tilbudsgivers pris; og Tilbudsgivers erklæring om gæld til det offentlige. Efter en konkret vurdering af de nævnte oplysninger er det vores vurdering, at anmodningen om aktindsigt ikke kan imødekommes i medfør af offentlighedslovens 12, stk. 1.

4 Der er således tale om oplysninger om forretningsforhold, og det må antages at have væsentlig betydning for tilbudsgiverne, at anmodningen om aktindsigten ikke imødekommes. Efter de konkurrenceretlige regler er der et generelt forbud mod udveksling af prisoplysninger mellem konkurrenter. Hensynet til disse regler må tilsvarende gøre sig gældende i relation til udveksling af oplysninger om priser ved deltagelse i udbud. Risikoen for priskoordinering taler således imod, at GN ReSound A/S ved at søge om aktindsigt skal have adgang til at få oplyst, hvilke priser der er anvendt i de indkomne tilbud. Risikoen for fremtidig budkoordination tilsiger tilsvarende, at Gn ReSound A/S ikke bør have adgang til oplysninger om identiteten af de tilbudsgivere, der har deltaget i udbuddet. Endvidere må oplysninger om den enkelte tilbudsgivers priser helt åbenbart betragtes som forretningshemmeligheder, der uden videre bør kunne undtages fra reglerne om aktindsigt. GN ReSound A/S har ikke selv deltaget i udbuddet og har derved ikke interesse i at klage over udbuddets udfald. GN ReSound A/S har således alene interesse i at modtage ovennævnte oplysninger med henblik på at indrette deres egen fremtidige kommercielle adfærd. GN ReSound A/S s interesse i oplysningerne synes ikke at kunne tilsidesætte ovennævnte hensyn til at undtage de nævnte oplysninger fra aktindsigt. SIDE Mails Der har desuden været en omfattende mailkorrespondance mellem Region Syddanmark og Bech-Bruun Advokatfirma vedrørende udarbejdelse af udbudsmaterialet. Der er helt åbenbart tale om interne arbejdsdokumenter, hvorfor denne korrespondance også er undtaget fra aktindsigt. ( ) Bech-Bruun Advokatfirma har på vegne af Region Syddanmark den 23. august 2008 supplerende oplyst følgende: ( )

5 I forbindelse med tilbudsafgivningen er der endvidere udvekslet mails oprindende fra tilbudsgivere. Hovedparten af korrespondancen dateret senere end 7. april 2008 indeholder sådan korrespondance. Disse mails indeholder spørgsmål til udbuddet og er derfor allerede offentliggjort i anonymiseret form på Region Syddanmarks hjemmeside. Korrespondancen er derfor i det omfang, den ikke er intern, under alle omstændigheder og helt utvivlsomt omfattet af offentlighedslovens 12, stk. 1. Det udgør naturligvis en forretningshemmelighed, hvilken tilbudsgiver der har stillet hvilke spørgsmål i forbindelse med et udbud. Ved mail af 24. april 2008 har Bech-Bruun fremsendt en evalueringsrapport til Region Syddanmark. Denne evalueringsrapport indeholder samtlige tilbudsgiveres tilbudspriser. Det vil være ødelæggende for konkurrencen på markedet, såfremt denne måtte tilgå GN ReSound A/S eller andre markedsaktører, hvorfor den helt oplagt er omfattet af offentlighedslovens 12, stk. 1 Sidst i mailkorrespondancen er der en mail, som indeholder de endelige kontrakter, indgået mellem Region Syddanmark og de vindende tilbudsgivere (mail af 2. juni 2008). Disse tilbud indeholder i sin natur fortrolige oplysninger, idet de vindende tilbudspriser er anført i kontrakterne. Statsforvaltningen har efterfølgende fået fremsendt kopi af sagens dokumenter, herunder de dokumenter der var blevet unddraget fra aktindsigt. Statsforvaltningen konstaterer, at de undtagne oplysninger og dokumenter blandt andet indeholder oplysninger om de indkomne tilbud, herunder: SIDE 5 1. dokumenter med virksomhedens navn, adresse samt kontaktperson (bilag 1 generelle oplysninger) 2. dokumenter med oplysninger om tilbudsgivers pris (bilag 2 tilbudsskema) 3. dokumenter med tilbudsgivers erklæring om i hvilket omfang tilbudsgiver har gæld til det offentlige. (bilag 3 erklæring om gæld til det offentlige) 4. dokumenter med leverandørlister (bilag 4 - leverandørliste) 5. yderligere oplysninger, fra en af tilbudsgiverne 6. yderligere oplysninger fra en af tilbudsgiverne 7. tilbud fra en virksomhed hvor der ikke anvendes de udarbejdede skemaer.

6 Derudover er der tale om dokumenter indeholdende mailkorrespondance mellem Region Syddanmark og Bech- Bruun Advokatfirma i forbindelse med udarbejdelsen af udbudsmaterialet samt mellem Region Syddanmark og tilbudsgivere mm. Statsforvaltningens udtalelse Statsforvaltningen fører tilsyn med, at kommunerne overholder den lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder, jf. 48, stk. 1 i lov om kommunernes styrelse (styrelsesloven - lovbekendtgørelse nr. 696 af 27. juni 2008). Tilsvarende fører statsforvaltningen tilsyn med, at Region Syddanmark overholder den lovgivning der særligt gælder for offentlige myndigheder, jf. 31 i lov om regionerne (regionsloven - lov nr. 537 af 24. juni 2005, som senest ændret ved 2 i lov nr. 224 af 8. april 2008). 4, stk. 1 og 12 i lov om offentlighed i forvaltningen (offentlighedsloven - lov nr. 572 af 19. december 1985, som senest ændret ved 5 i lov nr. 552 af 24. juni 2005) er sålydende: 4. Enhver kan med de undtagelser, der er nævnt i 7-14, forlange at blive gjort bekendt med dokumenter, der er indgået til eller oprettet af en forvaltningsmyndighed som led i administrativ sagsbehandling i forbindelse med dens virksomhed. En forvaltningsmyndighed kan give aktindsigt i videre omfang, medmindre andet følger af regler om tavshedspligt m.v. SIDE Retten til aktindsigt omfatter ikke oplysninger om 1) enkeltpersoners private, herunder økonomiske, forhold, 2) tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold eller lignende, for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningen angår, at begæringen ikke imødekommes. Stk. 2. Omfattes kun en del af et dokument af bestemmelsen i stk. 1, skal den pågældende gøres bekendt med dokumentets øvrige indhold. Følgende fremgår af pkt. 42 i Justitsministeriets vejledning om offentlighed i forvaltningen af 3. november 1986: 42. ( )

7 Oplysninger om tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold eller lignende, jfr. 12, stk. 1, nr. 2, er ikke på samme måde uden videre unddraget aktindsigt, men kun, hvis det skønnes at være af væsentlig økonomisk betydning for den person eller virksomhed, oplysningen angår, at begæringen ikke imødekommes. Undtagelsesbestemmelsen forudsætter, at der i hvert enkelt tilfælde foretages en konkret afvejning. Bestemmelsen er kun anvendelig, hvis der efter en konkret bedømmelse må antages at være nærliggende risiko for, at der påføres den, oplysningerne vedrører, et økonomisk tab. ( ) Følgende fremgår af Offentlighedslovens 7: 7. Retten til aktindsigt omfatter ikke en myndigheds interne arbejdsdokumenter. Som interne arbejdsdokumenter anses 1) dokumenter, der udarbejdes af en myndighed til eget brug, 2) brevveksling mellem forskellige enheder inden for samme myndighed og 3) brevveksling mellem en kommunalbestyrelse og dennes udvalg, afdelinger og andre organer eller mellem disse organer indbyrdes. Vedrørende tilbudsmaterialet Offentlighedslovens 4 er udtryk for lovens hovedregel om et generelt offentlighedsprincip. Dokumenter i den offentlige forvaltning skal således kunne forlanges udleveret, medmindre der er sikker hjemmel til, at myndigheden kan nægte at udlevere de ønskede dokumenter eller oplysninger. SIDE 7 Det fremgår af offentlighedslovens 12, stk. 1, nr. 2 at visse oplysninger kan undtages fra retten til aktindsigt, hvis de vedrører tekniske indretninger eller fremgangsmåder eller drifts- eller forretningsforhold, for så vidt det er af væsentlig økonomisk betydning for den oplysningerne angår, at begæringen ikke imødekommes. Det fremgår endvidere af offentlighedslovens 12, stk. 2, at hvis retten til at undtage visse dokumenter for aktindsigt kun omfatter en del af dokumentet skal der gives aktindsigt i dokumentets øvrige indhold. Ad 1.) dokumenter med virksomhedens navn, adresse samt kontaktperson (bilag 1 generelle oplysninger)

8 Statsforvaltningen har noteret sig, at disse dokumenter indeholder oplysninger om virksomhedens navn, virksomhedens kontaktperson, virksomhedens adresse samt oplysning om, hvorvidt tilbudsgiver er indforstået med at kontraktssummen offentliggøres ved indgåelse af aftale med kommunen. Statsforvaltningen finder, at Region Syddanmark ikke kunne meddele afslag på aktindsigt i disse dokumenter med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. Statsforvaltningen begrundelse er, at aktindsigt i disse oplysninger ikke kan antages at medføre en nærliggende risiko for, at den virksomhed/tilbudsgiver, som oplysningerne vedrører, vil påføres et tab. Statsforvaltningen lægger vægt på, at den blotte oplysning om, at en virksomhed har afgivet et tilbud ikke i sig selv indeholder oplysninger om tekniske indretninger, fremgangsmåder eller om drifts- eller forretningsforhold eller lignende. Ad 2) dokumenter med oplysninger om tilbudsgivers pris (bilag 2 tilbudsskema) Statsforvaltningen har noteret sig, at disse dokumenter indeholder oplysninger om tilbudsgivers pris for høreapparatbehandling per henvist patient, pris for serviceperioden samt pris pr. konsultation. SIDE 8 Statsforvaltningen finder, at Region Syddanmark var berettiget til at give afslag på aktindsigt i disse dokumenter med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. Statsforvaltningen lægger vægt på, at det ikke kan udelukkes at, at der er en nærliggende risiko for, at offentliggørelse vil give tilbudsgiver et økonomisk tab, såfremt en underleverandør/konkurrent får kendskab til den afgivne tilbudspris. Ad 3) dokumenter med tilbudsgivers erklæring om i hvilket omfang tilbudsgiver har gæld til det offentlige. (bilag 3 erklæring om gæld til det offentlige). Statsforvaltningen har noteret sig, at disse dokumenter indeholder oplysninger om, hvorvidt tilbudsgiver har gæld på over kr. til det offentlige.

9 Statsforvaltningen finder, at Region Syddanmark var berettiget til at give afslag på aktindsigt i disse dokumenter med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. Statsforvaltningen lægger vægt på, at det ikke kan udelukkes at, at der er en nærliggende risiko for, at offentliggørelse vil give tilbudsgiver et økonomisk tab, såfremt andre får kendskab til, hvorvidt virksomheden har gæld til det offentlige. Ad 4) dokumenter med leverandørlister (bilag 4 - leverandørliste) Statsforvaltningen har noteret sig, at det af udbudsmaterialet fremgår, at tilbudsgiver alene kan anvende høreapparater, der kan indkøbes i henhold til en aftale med Amgros I/S. Statsforvaltningen har endvidere noteret sig, at leverandørlisten er offentlig tilgængelig i udbudsmaterialet. Statsforvaltningen finder på den baggrund, at Region Syddanmark ikke kunne meddele afslag på aktindsigt i leverandørlisterne med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. Ad 5) yderligere oplysninger fra en tilbudsgiver SIDE 9 Statsforvaltningen har noteret sig, at et af dokumenterne indeholder oplysninger om ejeren af den virksomhed, der afgiver tilbud, herunder oplysninger om vedkommendes kvalifikationer. Statsforvaltningen finder på den baggrund, at Region Syddanmark var berettiget til at undtage disse oplysninger fra aktindsigt med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. Statsforvaltningen lægger vægt på, at oplysningerne vedrøre enkeltpersoners private forhold. Ad 6) yderligere oplysninger fra en tilbudsgiver Statsforvaltningen har noteret sig, at en af de virksomheder der har afgivet tilbud, ved udfyldelse af

10 bilag 1 generelle oplysninger, har afgivet supplerende oplysninger, der indeholder en meget detaljeret beskrivelse af, hvordan virksomheden vil varetage udførelsen af opgaven. Statsforvaltningen finder på den baggrund, at Region Syddanmark var berettiget til at undtage dele af dette dokument fra aktindsigt med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. Statsforvaltningen lægger vægt på, at det ikke kan udelukkes at, at der er en nærliggende risiko for, at offentliggørelse vil give tilbudsgiver et økonomisk tab, såfremt en konkurrent får kendskab til hvordan virksomheden udfører dennes opgaver. Statsforvaltningen finder endvidere, at det kun er den del af dokumentet, der vedrører supplerende oplysninger der kan undtages fra aktindsigt. Statsforvaltningen finder således, at den del af dokumentet der alene vedrører oplysninger om virksomhedens navn m.v. ikke kan undtages fra aktindsigt jf. offentlighedslovens 12, stk. 2. Ad 7) tilbud fra en virksomhed hvor der ikke anvendes de udarbejdede skemaer. Statsforvaltningen har noteret sig, at disse dokumenter indeholder oplysninger om virksomhedens navn, kontraktsperioden, tilbudsgivers pris samt supplerende oplysninger. SIDE 10 Statsforvaltningen finder på den baggrund, at Region Syddanmark var berettiget til at undtage dele af dette dokument fra aktindsigt med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. Statsforvaltningen lægger vægt på, at det ikke kan udelukkes, at der er en nærliggende risiko for, at offentliggørelse vil give tilbudsgiver et økonomisk tab, såfremt en konkurrent/underleverandør får kendskab til den afgivne tilbudspris. Statsforvaltningen finder endvidere, at det kun er den del af dokumentet der vedrører pris samt supplerende oplysninger, der kan undtages fra aktindsigt.

11 Statsforvaltningen finder således, at den del af dokumentet der alene vedrører oplysninger om virksomhedens navn m.v. ikke kan undtages fra aktindsigt jf. offentlighedslovens 12, stk. 2. foretage sig i anledning heraf. Vedrørende mailkorrespondancen mellem Region Syddanmark, Bech-Brun Advokatfirma samt tilbudsgivere og leverandører. Bestemmelsen i 7 i offentlighedsloven om interne arbejdsdokumenter omfatter kun dokumenter, der er udarbejdet inden for den pågældende myndighed. Notater, sagkyndige udtalelser og vurderinger eller lignende, der af en myndighed indhentes fra andre offentlige myndigheder eller f.eks. advokater, rådgivende ingeniør- eller arkitektfirmaer mm., der som led i deres almindelige virksomhed bl.a. virker som konsulenter for den pågældende myndighed, vil som udgangspunkt ikke kunne anses som internt arbejdsmateriale. Der henvises til John Vogter, Offentlighedsloven med kommentarer, 1998, side 165. Statsforvaltningen finder på den baggrund, at Region Syddanmark ikke kunne meddele afslag på aktindsigt med henvisning til, at dokumenterne var interne. Statsforvaltningen lægger vægt på, at dokumenterne er udvekslet mellem en offentlig myndighed og en udenforstående. SIDE 11 Mail af 11. februar 2008 Statsforvaltningen har noteret sig, at disse dokumenter indeholder oplysninger om tilbud på batterier til høreapparater fra en leverandør til Amgros I/S. Statsforvaltningen finder, at Region Syddanmark var berettiget til at give afslag på aktindsigt i disse dokumenter med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. Statsforvaltningen lægger vægt på, at det ikke kan udelukkes at, at der er en nærliggende risiko for, at offentliggørelse vil give tilbudsgiver et økonomisk tab,

12 såfremt en underleverandør/konkurrent får kendskab til den afgivne tilbudspris. Statsforvaltningen finder endvidere, at det kun er den del af dokumentet der vedrører pris, der kan undtages fra aktindsigt. Statsforvaltningen finder således, at den del af dokumentet der alene vedrører oplysninger om Amgros høreapparatordning som omhandler KL og Danske Kommuners samarbejde med Amgros om indkøb af offentlige høreapparater, ikke kan undtages fra aktindsigt jf. offentlighedslovens 12, stk. 2. Mail af 24. april 2008 samt mail af 27. maj 2008 indeholdende en foreløbig evalueringsrapport. Statsforvaltningen har noteret sig, at disse dokumenter indeholder oplysninger over indkomne tilbud, herunder tilbudsgivers navn, hvorvidt tilbuddene er konditionsmæssige, skema over de enkelte tilbudsgivers priser samt vurdering af de enkelte tilbudsgivere med angivelse af priser. Statsforvaltningen finder, at Region Syddanmark var berettiget til at give afslag på aktindsigt i disse dokumenter med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. SIDE 12 Statsforvaltningen lægger vægt på, at det ikke kan udelukkes at, at der er en nærliggende risiko for, at offentliggørelse vil give tilbudsgiver et økonomisk tab, såfremt en underleverandør/konkurrent får kendskab til den afgivne tilbudspris. Statsforvaltningen finder endvidere, at det kun er den del af dokumentet der vedrører pris, der kan undtages fra aktindsigt. Statsforvaltningen finder således, at den del af dokumentet, der alene vedrører oplysninger om tilbudsgivers navn samt oplysninger om hvorvidt tilbuddene er konditionsmæssige, ikke kan undtages fra aktindsigt jf. offentlighedslovens 12, stk. 2.

13 foretage sig i anledning heraf. Vedrørende den endelige kontrakt. Statsforvaltningen har noteret sig, at den endelige kontrakt indeholder tilbudsgivers pris i bilag 2. Statsforvaltningen finder, at Region Syddanmark var berettiget til at give afslag på aktindsigt i disse dokumenter med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. Statsforvaltningen lægger vægt på, at det ikke kan udelukkes at, at der er en nærliggende risiko for, at offentliggørelse vil give tilbudsgiver et økonomisk tab, såfremt en underleverandør/konkurrent får kendskab til den afgivne tilbudspris. Statsforvaltningen finder endvidere, at det kun er den del af dokumentet der vedrører pris, der kan undtages fra aktindsigt. Statsforvaltningen finder således, at den del af kontrakten med bilag, der ikke indeholder oplysninger om prisen, ikke kan undtages fra aktindsigt jf. offentlighedslovens 12, stk. 2. For så vidt angår den resterende del af mailkorrespondancen, finder statsforvaltningen ikke, at der er grundlag for at give afslag på aktindsigt med henvisning til offentlighedslovens 12, stk. 1. SIDE 13 Statsforvaltningens begrundelse er, at aktindsigt i disse oplysninger ikke kan antages at medføre en nærliggende risiko for, at den virksomhed/tilbudsgiver, som oplysningerne vedrører, vil påføres et tab. I øvrigt Statsforvaltningen har sendt en kopi af denne skrivelse til Region Syddanmark med anmodning om at oplyse, hvad Region Syddanmark agter at foretage sig vedrørende følgende dokumenter:

14 tilbudsmaterialets bilag 1 generelle oplysninger tilbudsmaterialets bilag 4 - leverandørlister yderligere oplysninger fra en tilbudsgiver tilbud fra en virksomhed hvor der ikke anvendes de udarbejdede skemaer. dokumenterne indeholdende mailkorrespondance mellem Region Syddanmark og Bech-Bruun Advokatfirma mail af 11. februar 2008 mail af 24. april 2008 den endelige kontrakt Udtalelsen vil snarest blive offentliggjort på statsforvaltningens hjemmeside på internettet: Med venlig hilsen Anne Rasmussen kontorchef / Ditte Lundgaard fuldmægtig SIDE 14

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S

Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive. Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Kommunalbestyrelse Torvegade 10 7800 Skive 02-03- 2011 TILSYNET Vedr. aktindsigt i sagen om rekonstruktion af Kulturcenter Limfjord A/S Skive Folkeblad har ved brev af 8. juli 2009 rettet henvendelse

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat:

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningen Syddanmark har den 1. oktober 2010 modtaget din anmodning om genoptagelse af statsforvaltningens afgørelse af 28. september

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger.

Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger. Statsforvaltningens brev af 25. marts 2009 til en borger. 25-03- 2009 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget din henvendelse af 16. november 2008 vedrørende klage over afslag på aktindsigt i lejekontrakt

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune

Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde. Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune Hedensted Byråd Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde 28-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt til Hedensted Kommune A har ved brev af 8. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland,

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en Journalist. Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt 2014-173600 Statsforvaltningens brev til en Journalist Dato: 15-06- 2015 Henvendelse vedrørende Aarhus Kommunes afgørelse om aktindsigt Aarhus Kommune har den 26. september 2014 givet dig delvis afslag

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343

Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune. Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Statsforvaltningens brev af 14. september 2010 til Billund Kommune Vedrørende kommunens j.nr. 09/8343 Den 4. november 2009 udtalte statsforvaltningen, at det ikke havde været i overensstemmelse med lovgivningen

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S

Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C. Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S Århus Kommune Rådhuset 8000 Århus C 07-04- 2009 TILSYNET Henvendelse om aktindsigt i priserne i kontrakt mellem Århus Kommune og Falck A/S A har ved brev af 16. december 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Fanø Kommune Aktindsigt i notat udarbejdet af ekstern konsulent. Statsforvaltningens brev til en borger.

Fanø Kommune Aktindsigt i notat udarbejdet af ekstern konsulent. Statsforvaltningens brev til en borger. Fanø Kommune Aktindsigt i notat udarbejdet af ekstern konsulent Statsforvaltningens brev til en borger. 2015-14629 Dato: 16-12- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Fanø Kommune om aktindsigt Du har den

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Statsforvaltningens afgørelse af 19. december 2008 til Fåborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens afgørelse af 19. december 2008 til Fåborg- Midtfyn Kommune Statsforvaltningens afgørelse af 19. december 2008 til Fåborg- Midtfyn Kommune 19-12- 2008 Faaborg-Midtfyn Kommune har den 4. december 2008 anmodet statsforvaltningen om samtykke til dispensation fra reglerne

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Statsforvaltningens brev af til en journalist

Statsforvaltningens brev af til en journalist Statsforvaltningens brev af 1.10.2010 til en journalist 01-10- 2010 TILSYNET MED KOMMUNERNE Du har ved e-mail af 24. og 28. september 2009 klaget over Varde Kommunes afslag på aktindsigt i dokument nr.

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 22. august 2007 til en journalist:

Statsforvaltningens skrivelse af 22. august 2007 til en journalist: Statsforvaltningens skrivelse af 22. august 2007 til en journalist: De har ved mail af 30. januar 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark. 22-08- 2007 Sagen vedrører Varde Kommunes afslag

Læs mere

Statsforvaltningen Syddanmarks afgørelse af 10. november 2010 til en kommune: Fredericia Kommune har rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Statsforvaltningen Syddanmarks afgørelse af 10. november 2010 til en kommune: Fredericia Kommune har rettet henvendelse til Statsforvaltningen Statsforvaltningen Syddanmarks afgørelse af 10. november 2010 til en kommune: 10-11- 2010 Fredericia Kommune har rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark, det kommunale tilsyn, med anmodning

Læs mere

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune:

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: 27-11- 2007 Esbjerg Kommune har i brev af 16. maj 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark med anmodning

Læs mere

Aktindsigt i ændringsforslag til budget. Statsforvaltningens brev til en journalist

Aktindsigt i ændringsforslag til budget. Statsforvaltningens brev til en journalist Aktindsigt i ændringsforslag til budget Statsforvaltningens brev til en journalist 2014-190684 Dato: 18-09- 2015 Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt Region Syddanmark har den 3. september

Læs mere

Statsforvaltningen har herved lagt vægt på, at du over for kommunen har angivet adressen på tre ejendomme.

Statsforvaltningen har herved lagt vægt på, at du over for kommunen har angivet adressen på tre ejendomme. Statsforvaltningens brev til et firma 2015-19355 Dato: 03-02-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt Statsforvaltningen har fået indbragt en sag vedrørende Hjørring Kommunes afgørelser af 2. og 11. februar

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt

Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt Statsforvaltningens udtalelse til Fredericia Skibsværft vedrørende aktindigt Du har ved brev af 11. juli 2008 på vegne af Fredericia Skibsværft A/S rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 29. april 2008 til en borger:

Statsforvaltningens brev af 29. april 2008 til en borger: Statsforvaltningens brev af 29. april 2008 til en borger: 29-04- 2008 TILSYNET MED KOMMUNERNE I REGION SYDDANMARK De har den 27. februar 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage

Læs mere

Det fremgår af sagen, at du den 6. marts 2016 har fremsendt følgende anmodning om aktindsigt:

Det fremgår af sagen, at du den 6. marts 2016 har fremsendt følgende anmodning om aktindsigt: Statsforvaltningens brev til en borger 2016-28934 Dato: 08-07-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt Du har den 29. marts 2016 meddelt Aarhus Kommune, at du ønsker at klage over kommunens afgørelse af

Læs mere

NOTAT Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse

NOTAT Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse NOTAT 3. februar 2005 Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse På baggrund af drøftelser på rådets forrige møde

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem

Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem 10-12- 2007 Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem har i brev af 3. juli 2006 rettet henvendelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening

Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening Statsforvaltningens brev af 12. april 2011 til en fagforening 12-04- 2011 Fagligt Fælles Forbund (3F) Kolding har i brev af 19. marts 2010 klaget over Kolding Kommunes afslag på aktindsigt i partnerskabsaftalen

Læs mere

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet

et hvile-i-sig-selv-princip. Byrådet skal således ved fastsættelse af taksterne tage stilling til, om prisloftet og hvile-i-sig-selv-princippet Anmodning om vejledende udtalelse vedrørende inhabilitet for kommunalbestyrelsesmedlemmer i Forsyning Helsingør Vand A/S og Forsyning Helsingør Spildevand A/S 07-05- 2012 Helsingør Kommune har ved brev

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Viborg Kommune afslag på aktindsigt i interne dokumenter, herunder talepapir

Statsforvaltningens brev til en journalist. Viborg Kommune afslag på aktindsigt i interne dokumenter, herunder talepapir 2014-216254 Statsforvaltningens brev til en journalist Viborg Kommune afslag på aktindsigt i interne dokumenter, herunder talepapir Henvendelse vedrørende Viborg Kommunes afgørelse om delvist afslag på

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt 2015-32300 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 2 4-09- 2015 Henvendelse vedrørende Ballerup Kommunes afslag på aktindsigt Du har den 6. maj 2015 klaget over Ballerup Kommunes afgørelse af

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 14. februar 2011 i sag nr. 2010-0023239 Poul Erik Bech A/S (advokat Steen Lundeby) mod Konkurrencerådet (Specialkonsulent Gry Høirup) Resume af afgørelsen Poul

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende aktindsigt i en arkitektrapport

Statsforvaltningens brev til en journalist. Henvendelse vedrørende aktindsigt i en arkitektrapport 2015-15171 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 26-01- 2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende aktindsigt i en arkitektrapport Statsforvaltningen har fået indbragt en sag vedrørende Nyborg Kommune,

Læs mere

Resume: Vedr. Region Sjællands afslag på aktindsigt i indkøbsprisen på 20 mg oxycodon.

Resume: Vedr. Region Sjællands afslag på aktindsigt i indkøbsprisen på 20 mg oxycodon. Resume: Statsforvaltningen finder ikke, at Region Sjælland med hjemmel i offentlighedslovens 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold regionen har anført, kan undtage de pågældende oplysninger om indkøbspris

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 9. juni 2009 til Faaborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens udtalelse af 9. juni 2009 til Faaborg- Midtfyn Kommune Statsforvaltningens udtalelse af 9. juni 2009 til Faaborg- Midtfyn Kommune 0 9-0 6-2 0 0 9 T I L S Y N E T M E D K O M M U N E R N E I R E G I O N S Y D D A N M A R K Statsforvaltningen Syddanmark har

Læs mere

2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt.

2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt. 2008-01-29. Halsnæs Kommune. Aktindsigt. Resumé: Udtalt, at Halsnæs Kommune ikke har handlet i strid med offentlighedslovens regler om aktindsigt ved at give afslag på aktindsigt i forvaltningens redegørelse

Læs mere

2014-17. Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte

2014-17. Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte 2014-17 Afslag på aktindsigt i oplysninger om kontraktspartners skattemæssige situation ved modtagelse af udbytte En journalist klagede til ombudsmanden over, at Finansministeriet havde undtaget oplysninger

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Klage over afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Klage over afslag på aktindsigt 2016-48256 Statsforvaltningens brev til en borger Klage over afslag på aktindsigt Du har den 8. juni 2016 klaget over Region Syddanmarks afgørelse truffet samme dag om afslag på aktindsigt i oplysninger

Læs mere

Statsforvaltningens brev til 2 journalister.

Statsforvaltningens brev til 2 journalister. Statsforvaltningens brev til 2 journalister. I har klaget over, at Faaborg-Midtfyn Kommune har afslået at give Jer aktindsigt i navne og andre kontaktoplysninger på skribenterne bag spareforslag indkommet

Læs mere

Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg. Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker

Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg. Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker Region Midtjylland Skottenborg 26 8800 Viborg Region Midtjylland afslag på aktindsigt i sygesikringskontrolstatistikker for tandlæger i Holstebro 18-11- 2009 Rådgivningsfirmaet DentalMæglerne har den 4.

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse af 11. juni 2009 til en borger

Statsforvaltningens udtalelse af 11. juni 2009 til en borger Statsforvaltningens udtalelse af 11. juni 2009 til en borger 1 1-0 6-2 0 0 9 T I L S Y N E T M E D K O M M U N E R N E I R E G I O N S Y D D A N M A R K Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget din henvendelse

Læs mere

Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale. Statsforvaltningens brev til en advokat

Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale. Statsforvaltningens brev til en advokat 2015-21818 Frederiksberg Kommune - Aktindsigt i udbudsmateriale Statsforvaltningens brev til en advokat Dato: 08-12- 2015 Henvendelse vedrørende Frederiksberg Kommune om aktindsigt Du har som advokat for

Læs mere

Henvendelse vedrørende Odense Kommunes afgørelse om delvist afslag på aktindsigt

Henvendelse vedrørende Odense Kommunes afgørelse om delvist afslag på aktindsigt 2015-20081 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-02-2016 Henvendelse vedrørende Odense Kommunes afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 9. december 2015 klaget over

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. marts 2014 (j.nr. 2013-0036197) Ikke part og anmodning

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-15464 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 0 8-10- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har den 19. februar 2015 og 14. august 2015 oplyst til Københavns Kommune, at

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommune Rådhuset Ved Fjorden 6 6950 Ringkøbing. Vedr. henvendelse om aktindsigt i e-mail modtaget af

Ringkøbing-Skjern Kommune Rådhuset Ved Fjorden 6 6950 Ringkøbing. Vedr. henvendelse om aktindsigt i e-mail modtaget af Ringkøbing-Skjern Kommune Rådhuset Ved Fjorden 6 6950 Ringkøbing 11-05- 2009 TILSYNET STATSFORVALTNINGEN MIDTJYLLAND Vedr. henvendelse om aktindsigt i e-mail modtaget af Ringkøbing-Skjern Kommune ST. BLICHERS

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Lejre Kommune har ved brev af 19. maj 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Sjælland, Tilsynet med kommunerne i Region Sjælland.

Lejre Kommune har ved brev af 19. maj 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Sjælland, Tilsynet med kommunerne i Region Sjælland. Resume: Statsforvaltningen udtaler, at Lejre Kommunes bus-ordning for alene et bestemt ældrecenter er i strid med forbuddet mod begunstigelse af grupper af borgere efter kommunalfuldmagtsreglerne. 14-05-

Læs mere

Statsforvaltningens afgørelse til Haderslev Kommune

Statsforvaltningens afgørelse til Haderslev Kommune Statsforvaltningens afgørelse til Haderslev Kommune Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget Haderslev Kommunes brev af 3. december 2008 vedrørende anmodning om dispensation fra reglerne om offentligt

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 13. juli 2007 til en borger:

Statsforvaltningens skrivelse af 13. juli 2007 til en borger: Statsforvaltningens skrivelse af 13. juli 2007 til en borger: De har ved mail af 29. marts 2006 rettet henvendelse til Statsamtet Sønderjylland, nu Statsforvaltningen Syddanmark 13-07- 2007 Sagen vedrører

Læs mere

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til en journalist 2017-84059 Dato: 31-01-2018 Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Du har den 28. november 2017 klaget over Region Syddanmarks afgørelse

Læs mere

Københavns Kommune aktindsigt efter offentlighedsloven

Københavns Kommune aktindsigt efter offentlighedsloven Københavns Kommune aktindsigt efter offentlighedsloven Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at det efter sagens oplysninger kan lægges til grund, at kommunen har fremfundet de sager, som det

Læs mere

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven.

Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune har overholdt reglerne om aktindsigt efter offentlighedsloven. 10-06- 2009 A har ved brev af x. xx 200x med bilag rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Clemens Advokater Advokataktieselskab Sct. Clemens Stræde 7 Postboks 623 8100 Århus C. Vedr. henvendelse om aktindsigt

Clemens Advokater Advokataktieselskab Sct. Clemens Stræde 7 Postboks 623 8100 Århus C. Vedr. henvendelse om aktindsigt Clemens Advokater Advokataktieselskab Sct. Clemens Stræde 7 Postboks 623 8100 Århus C 24-04- 2009 TILSYNET Vedr. henvendelse om aktindsigt Advokatgruppen Århus har på vegne af A i brev af 19. september

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til en borger

Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til en borger Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til en borger Statsforvaltningen Syddanmark, afdelingen for tilsynet med kommunerne i Region Syddanmark, har fra Det Sociale Nævn modtaget Deres klage over

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

Annoncering af LED belysning til i Morsø Kommunes administrationsbygning

Annoncering af LED belysning til i Morsø Kommunes administrationsbygning Annonceringsmateriale Side 1 af 7 Annoncering af LED belysning Morsø kommunes adm. bygning [ Annonceringsmateriale - Annoncering af LED belysning til i Morsø Kommunes administrationsbygning Tidsplan 25.8.2014

Læs mere

Statsforvaltningen Midtjyllands brev af 24. juli 2008 til en borger

Statsforvaltningen Midtjyllands brev af 24. juli 2008 til en borger Statsforvaltningen Midtjyllands brev af 24. juli 2008 til en borger 24-07- 2008 Vedr. Deres henvendelse om aktindsigt TILSYNET Statsforvaltningen Midtjylland har den 31. marts 2008 modtaget Deres henvendelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 20-07- 2009 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget jeres henvendelse af 10. april 2007 vedrørende Varde Kommunes videregivelse af oplysninger om et projekt, som

Læs mere

Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted

Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted Hedensted Kommunalbestyrelse Niels Espesvej 8 8722 Hedensted 20-12- 2010 TILSYNET A rettede den 11. februar 2009 henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som ifølge styrelseslovens 1 kapitel VI

Læs mere

Da du efterfølgende har fået aktindsigt i opgørelsen finder Statsforvaltningen ikke anledning til at foretage yderligere i sagen.

Da du efterfølgende har fået aktindsigt i opgørelsen finder Statsforvaltningen ikke anledning til at foretage yderligere i sagen. 2015-71331 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 02-05-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om afslag på aktindsigt Du har på vegne af X den 16. november 2015 anmodet Region

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 2. september 2011 (J.nr. 2011-0024373)

Læs mere

Indbydelse til at afgive tilbud på: Data til fremme af energieffektivisering og fleksibelt energiforbrug i bygninger.

Indbydelse til at afgive tilbud på: Data til fremme af energieffektivisering og fleksibelt energiforbrug i bygninger. Indbydelse til at afgive tilbud på: Data til fremme af energieffektivisering og fleksibelt energiforbrug i bygninger. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1.1 Baggrund for udbuddet... 3 1.2 Udbuddets

Læs mere

Region Hovedstaden - Aktindsigt I Korrespondance. Statsforvaltningens brev til en journalist

Region Hovedstaden - Aktindsigt I Korrespondance. Statsforvaltningens brev til en journalist Region Hovedstaden - Aktindsigt I Korrespondance Statsforvaltningens brev til en journalist 2014-189522 Dato: 28-09- 2015 Henvendelse vedrørende Region Hovedstadens afgørelse om aktindsigt. Du har anmodet

Læs mere

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009:

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009: Tårnby Kommune U.B. har ved mail af 6. maj 2009 rettet henvendelse til statsforvaltningen med klage over Tårnby Kommunes behandling af aktindsigtsbegæring af 27. januar 2009 om opførelse af nye gymnastik-

Læs mere

2016-4374 Sagsbehandlingsfrister ved behandling af anmodninger om aktindsigt

2016-4374 Sagsbehandlingsfrister ved behandling af anmodninger om aktindsigt 2016-4374 Sagsbehandlingsfrister ved behandling af anmodninger om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger: Henvendelse vedrørende aktindsigt Det fremgår af en skrivelse af 12. januar 2016 fra

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 2.oktober 2008 til en borger

Statsforvaltningens brev af 2.oktober 2008 til en borger Statsforvaltningens brev af 2.oktober 2008 til en borger Statsamtet Sønderjylland, nu Statsforvaltningen Syddanmark, har modtaget Deres henvendelse af 29. marts 2006 vedrørende klage over aktindsigt i

Læs mere

Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde. Statsforvaltningens brev til en borger.

Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde. Statsforvaltningens brev til en borger. Morsø Kommune Aktindsigt i referat og bilag til lukket punkt på udvalgsmøde Statsforvaltningens brev til en borger. 2015-7436 Dato: 08-12- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Morsø Kommune om aktindsigt

Læs mere

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui

DATAT I LSYN ET 02 FEB. 2076. Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted. Hedensted Kommui DATAT I LSYN ET INDGÅET Hedensted Kommune Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted 02 FEB. 2076 Hedensted Kommui 27. januar 2016 Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29 Telefon 3319

Læs mere

Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen af aktindsigtsanmodninger ved Task Forcen/Jobcenter København, Musvågevej

Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen af aktindsigtsanmodninger ved Task Forcen/Jobcenter København, Musvågevej Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens direktion Rådhuset 1599 København V Brev er d.d. fremsendt pr. e-mail. 15-06-2010 Sagsnr. 2009-180637 Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af behandlingen

Læs mere

Henvendelse vedrørende aktindsigt

Henvendelse vedrørende aktindsigt 2014-221623 Dato: 10-06- 2015 Henvendelse vedrørende aktindsigt Skolelederen på skolen har den 19. juni 2014 på din foranledning indbragt en sag for Statsforvaltningen, som i medfør af kommunestyrelseslovens

Læs mere

Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent

Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent 17-1. Forvaltningsret 11241.1. Aktindsigt i oplysninger om ansøgere til hverv som eksportforberedelseskonsulent Udenrigsministeriet afslog en foreningens anmodning om aktindsigt i oplysninger om hvilke

Læs mere

Dr Nyheder Att.: Journalist Lars Munck Rasmussen rsm@dr.dk. Vedr.: Anmodning om aktindsigt fra journalist Lars Munck Rasmussen.

Dr Nyheder Att.: Journalist Lars Munck Rasmussen rsm@dr.dk. Vedr.: Anmodning om aktindsigt fra journalist Lars Munck Rasmussen. Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø Telefon: 35 29 10 00 - Telefax: 33 30 76 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk

Læs mere

Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven

Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven 2008-06-17. Allerød Kommune Aktindsigt offentlighedsloven Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Allerød Kommune ikke var berettiget til at afslå anmodning om aktindsigt i dokumenter vedrørende

Læs mere

Vedr. din henvendelse om Odder Kommunes tilsyn og sagsbehandling i relation til olieforurening af et vandløb

Vedr. din henvendelse om Odder Kommunes tilsyn og sagsbehandling i relation til olieforurening af et vandløb 08-12- 2009 TILSYNET Vedr. din henvendelse om Odder Kommunes tilsyn og sagsbehandling i relation til olieforurening af et vandløb Du har ved brev af 3. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

Aktindsigt i klager over daginstitutioner.

Aktindsigt i klager over daginstitutioner. X 22. september 2010 STATSFORVALTNINGEN NORDJYLLAND AALBORGHUS SLOT Aktindsigt i klager over daginstitutioner. Du har den 30. november 2009 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende lovligheden

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 29. august 2008 til en borger

Statsforvaltningens brev af 29. august 2008 til en borger Statsforvaltningens brev af 29. august 2008 til en borger 29-08- 2008 De har den 13. maj 2008 rettet henvendelse til statsforvaltningen vedrørende klage over Aabenraa Kommunes håndtering af salg af byggegrunde

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 21. august 2008 til et firma (E).

Statsforvaltningens brev af 21. august 2008 til et firma (E). Statsforvaltningens brev af 21. august 2008 til et firma (E). 21-08- 2008 TILSYNET MED KOMMUNERNE Daværende Statsamtet Sønderjylland har den 20. oktober 2006 modtaget Deres klage over, at daværende Faaborg

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Statsforvaltningen lægger til grund, at kommunens afgørelse er truffet i medfør af offentlighedslovens 23, stk. 1, nr. 1, om interne dokumenter.

Statsforvaltningen lægger til grund, at kommunens afgørelse er truffet i medfør af offentlighedslovens 23, stk. 1, nr. 1, om interne dokumenter. Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 21-10-2016 Henvendelse vedrørende aktindsigt Du har den 12. august 2016 på vegne af massemediet rettet henvendelse til Statsforvaltningen, som i medfør

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en advokat 2016-1151. Henvendelse vedrørende Hedensted, Horsens og Odder Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en advokat 2016-1151. Henvendelse vedrørende Hedensted, Horsens og Odder Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en advokat 2016-1151 Dato: 19-05-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Hedensted, Horsens og Odder Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 23. december 2015 på vegne af

Læs mere

Din henvendelse om aktindsigt mv. i forbindelse med behandling af udkast til lokalplan 1023

Din henvendelse om aktindsigt mv. i forbindelse med behandling af udkast til lokalplan 1023 09-03- 2009 TILSYNET Din henvendelse om aktindsigt mv. i forbindelse med behandling af udkast til lokalplan 1023 Du har ved mail af 14. januar 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland,

Læs mere

Journalist Peter Hougesen TV2, Rugårdsvej 25 5100 Odense C. Ringkjøbing Amtskommune - afslag på aktindsigt i afregninger til praktiserende læger.

Journalist Peter Hougesen TV2, Rugårdsvej 25 5100 Odense C. Ringkjøbing Amtskommune - afslag på aktindsigt i afregninger til praktiserende læger. Journalist Peter Hougesen TV2, Rugårdsvej 25 5100 Odense C 23-08- 05 Ringkjøbing Amtskommune - afslag på aktindsigt i afregninger til praktiserende læger. I mail af 10. maj 2005 har De klaget til Statsamtet

Læs mere

Århus Byråd Rådhuset 8100 Århus C. Vedr. aktindsigt i navnet på afsenderen af et brev til Sundheds- og Omsorgsrådmanden i Århus Kommune

Århus Byråd Rådhuset 8100 Århus C. Vedr. aktindsigt i navnet på afsenderen af et brev til Sundheds- og Omsorgsrådmanden i Århus Kommune Århus Byråd Rådhuset 8100 Århus C 30-10-2009 TILSYNET Vedr. aktindsigt i navnet på afsenderen af et brev til Sundheds- og Omsorgsrådmanden i Århus Kommune Søren Hartmann, journalist ved DR, har ved mail

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 31. marts 2008 til en brancheforening.

Statsforvaltningens brev af 31. marts 2008 til en brancheforening. Statsforvaltningens brev af 31. marts 2008 til en brancheforening. 31-03- 2008 De har ved brev af 8. december 2006 rettet henvendelse til det daværende Statsamtet Sønderjylland med en klage over Miljøcenter

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 18. juli 2008 til et kommunalt fællesskab

Statsforvaltningens brev af 18. juli 2008 til et kommunalt fællesskab Statsforvaltningens brev af 18. juli 2008 til et kommunalt fællesskab 18-07- 2008 Kommunernes Lønningsnævn har i brev af 24. september 2007 orienteret Statsforvaltningen Syddanmark om nævnets beslutning

Læs mere

2011 5-1. Afslag på aktindsigt i uformelle som er udvekslet mellem myndigheder. Dokumentbegrebet. 16. maj 2011

2011 5-1. Afslag på aktindsigt i uformelle  som er udvekslet mellem myndigheder. Dokumentbegrebet. 16. maj 2011 2011 5-1 Afslag på aktindsigt i uformelle e-mail som er udvekslet mellem myndigheder. Dokumentbegrebet. En indsat bad Direktoratet for Kriminalforsorgen om at få aktindsigt i sin sag om udgang. Direktoratet

Læs mere

Vedr.: Henvendelse om Skive Kommune

Vedr.: Henvendelse om Skive Kommune A 08-05- 2008 TILSYNET Vedr.: Henvendelse om Skive Kommune De har den 10. november 2006 rettet henvendelse til Statsamtet Viborg om daværende Skive Kommune. Statsamtet Viborg videresendte den 13. december

Læs mere

Statsforvaltningens udtalelse i sagen: Henvendelse vedrørende Billund Kommune

Statsforvaltningens udtalelse i sagen: Henvendelse vedrørende Billund Kommune 2016-43793 Juridisk notat om retsvirkningerne af en tinglyst deklaration om forkøbsret undtaget fra retten til aktindsigt i medfør af offentlighedslovens 27, nr. 4. Statsforvaltningens udtalelse i sagen:

Læs mere

Samsø Kommunalbestyrelse Rådhuset Langgade 1 Tranebjerg 8305 Samsø. Samsø Kommunes afslag på fuld aktindsigt i kontrakt

Samsø Kommunalbestyrelse Rådhuset Langgade 1 Tranebjerg 8305 Samsø. Samsø Kommunes afslag på fuld aktindsigt i kontrakt Samsø Kommunalbestyrelse Rådhuset Langgade 1 Tranebjerg 8305 Samsø Samsø Kommunes afslag på fuld aktindsigt i kontrakt mellem Samsø Kommune og Samsøtrafikken A/S 14-07- 2010 Statsforvaltningen, som i medfør

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en advokat

Statsforvaltningens brev til en advokat Statsforvaltningens brev til en advokat 2016-31278 Dato: 10-10-2016 Tilsynet Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt Du har den 6. april 2016 meddelt Region Syddanmark, at du ønsker at klage

Læs mere

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt

Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt 2014-202609 Dato: 29-06- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afgørelse om aktindsigt Du har den 9. oktober 2014 anmodet om, at Odense Kommunes afgørelse af 8. oktober 2014 om delvist afslag på aktindsigt

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune 2015-11863 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 01-12- 2015 Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune Ved e-mails af 2. og 5. februar 2015 har du til Guldborgsund

Læs mere

Retten til aktindsigt i opkald til alarmcentral. Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie:

Retten til aktindsigt i opkald til alarmcentral. Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: 2016-33556 Retten til aktindsigt i opkald til alarmcentral Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie: Dato: 16-06-2016 Henvendelse vedrørende retten til aktindsigt i rapporter fra AMKvagt-centralens

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2014-213751 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 10-06- 2015 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har den 17. og 19. september 2014 oplyst Region Hovedstaden ved Rigshospitalet om, at

Læs mere

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens vurdering af sagen.

Her følger en gennemgang af sagens baggrund og en nærmere begrundelse for Statsforvaltningens vurdering af sagen. 2015-71331 Statsforvaltningens brev til et nyhedsmedie Dato: 21-11-2016 Henvendelse vedrørende Region Syddanmarks afslag på aktindsigt Du har den 20. september 2016, som journalist for et nyhedsmedie anmodet

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 30. oktober 2008 til en. Kommune.

Statsforvaltningens brev af 30. oktober 2008 til en. Kommune. Statsforvaltningens brev af 30. oktober 2008 til en kommune. 30-10- 2008 TILSYNET Vedrørende godkendelse af ændrede vedtægter for det kommunale fællesskab Fælleskøkkenet Elbo I/S. Fredericia Kommune har

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en advokat. Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune

Ankestyrelsens brev til en advokat. Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune Ankestyrelsens brev til en advokat 2017-41827 Dato: 15-09-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt hos Billund Kommune Billund Kommune har den 6. juni 2017 oversendt X advokaters klage af 1. juni 2017 over

Læs mere