5. Skovenes beskyttende funktioner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "5. Skovenes beskyttende funktioner"

Transkript

1 5. Skovenes beskyttende funktioner

2 106 - Beskyttende funktioner 5.0 Indledning I løbet af de sidste 20 år er en række drikkevandsboringer blevet lukket på grund af forurening med miljøfremmede stoffer eller nitrat. Det har sat fokus på grundvandskvaliteten i Danmark. Forureningstruslerne mod grundvandet er knyttet til arealanvendelsen - kemikalier fra industrigrunde i byerne eller nitrat og pesticidrester fra intensiv landbrugsdrift i det åbne land. Grundvandsressourcerne under skove og andre naturarealer uden for landbrugsmæssig omdrift anses for væsentligt beskyttede mod disse trusler. Dette gælder især skove, hvor 85 pct. af arealet er fredskov, der er retligt beskyttet mod rydning. Skove er set i forhold til landbrugsland karakteriseret ved stort set permanent plantedække, få driftsindgreb over lange omdriftstider, begrænset anvendelse af gødning og meget lille behandlingshyppighed med pesticider. Det betyder, at jorden i skoven er beskyttet mod erosion, og at vandmiljøet ikke bliver belastet med pesticider og kvælstof i samme omfang som det sker fra landbruget. Desuden kan skovdække bevare/beskytte den til skoven knyttede biologiske mangfoldighed (Afsnit 4) og opretholde et større lager af kulstof i jord og planter end ved landbrugsdrift (Afsnit 1). Skovenes beskyttende funktioner kan ændres af menneskeskabte faktorer dels indirekte ved påvirkninger fra fx luftforurening og klimaændringer (Afsnit 2), dels direkte gennem driften af skoven. Dette afsnit beskriver, hvorledes skove bidrager til vandbeskyttelse især i forhold til grundvandet. Dette er et forholdsvist nyt emne. Vi har derfor ikke så meget viden endnu, om hvordan denne funktion har udviklet sig igennem tiden, men modelberegninger kan give et indtryk heraf. Endvidere bliver skovenes funktion som beskyttelse mod erosion kort beskrevet. 5.1 Vandbeskyttelse i skove Grundvandsdannelse under skove Grundvandsdannelse fra skovområder er mindre end fra fx arealer med græs og korn i det åbne land. Forskellen skyldes især, at en del af nedbøren bliver hængende i trækronerne og fordamper, når en regnbyge er slut. I Danmark som helhed fordamper godt halvdelen af nedbøren. Resten, der ofte kaldes nettonedbøren, siver gennem jorden ned til grundvandet. I figur 5.1 er nedsivningen (nettonedbøren) under løv- og nåleskov sammenlignet med nedsivningen i det åbne land under landbrug og natur. Set i forhold til landbrug er nedsivningen pr. år knap 100 mm mindre under løvskov (eg) og godt 200 mm mindre under nåleskov (rødgran) ved samme nedbør. Uden for skoven i det åbne land er nedsivningen ikke så afhængig af vegetationen som i skov. Nedsivningen er stort set ens for korn og hede jf. figur 5.1.

3 Beskyttende funktioner Figur 5.1 Årlig nedsivning ved forskellig arealanvendelse af sandjord, beregnet ved ca. 900 mm nedbør pr. år 600 Milimeter Landbrug (korn) Natur (hede) Løvskov (eg) Nåleskov (rødgran) Nedsivning større på sandjord end lerjord Både vandløb og grundvand påvirkes Man kan ikke måle nedsivningen direkte. Derfor er der udviklet metoder til beregning af nedsivningen udfra detaljerede data for nedbør, klima, jordbund og vegetation. Figur 5.1 viser, at nedsivningen under nåleskov er over 100 mm mindre pr. år end under løvskov. Tallene i figur 5.1 bygger på beregninger for nogle få skove på sandjord med forholdsvis høj nedbør (svarende til forholdene i det meste af Midt-, Vest- og Sønderjylland). På lerjord (Østjylland og Øerne) er nedsivningen væsentligt mindre. Derfor vil forskellen i nedsivning mellem løv- og nåleskov på lerjord også være mindre end vist i figuren, men relativt set kan forskellene mellem skovtyperne måske endda være større. En stor del af nettonedbøren opholder sig kun kort tid i det øvre grundvand og strømmer hurtigt gennem jorden ud i vandløb og søer. Generelt er dannelse af egentligt nyt dybere grundvand pr. år kun mm i Jylland og mm på Øerne. Den lavere nedsivning under skov betyder således både en lavere grundvandsdannelse og lavere vandføring i vandløb end arealer uden træbevoksning kunne have givet. Især hvilken type skov (nåleskov eller løvskov), der forekommer i et grundvandsområde, har betydning, idet nåleskov har den laveste nedsivning.

4 108 - Beskyttende funktioner Figur 5.2 Relativ nedsivning under skov i forhold til landbrug og det totale skovareal Procent ha Jylland Øerne Jylland Øerne Mere løvtræ øger nedsivningen Skovrejsning påvirker grundvandsdannelsen Hvis man sætter nedsivningen i det åbne land (landbrug og natur) til 100 pct., er nedsivningen 85 pct. i løvskov og 59 pct. i nåleskov baseret på tallene i figur 5.1. De 100 pct. for landbrug skal ikke nødvendigvis ses som en kvalitet, idet Danmark oprindeligt har været skovdækket, og derfor dengang havde mindre nedsivning end nu. Sammenholder vi disse pct.-tal med skovarealets fordeling på løv- og nåleskov (Oversigtstabel 1.2), kan vi beregne et skøn over skovenes samlede påvirkning af grundvandsdannelsen. Figur 5.2 viser for de sidste godt 100 år den beregnede relative reduktion i nedsivningen fra skovareal (i venstre side) og størrelsen af skovarealet som reduktionen vedrører (i højre side) for henholdsvis Jylland og Øerne. Den præcise pct.-værdi for den relative nedsivning er ikke så væsentlig, derimod er det udviklingen over tiden, der er interessant. I Jylland faldt nedsivningen fra skov fra 82 pct. til 69 pct. af nedsivningen i det åbne land fra 1881 til 1965, hvilket skyldes den omfattende udvidelse af arealet med nåleskov i denne periode. På Øerne var faldet i nedsivning mindre (ca. 5 pct.), men da skovarealet ikke steg ret meget skyldes faldet her at en del løvskov blev erstattet med nåleskov. I den seneste tællingsperiode er andelen med løvskov steget svagt i begge landsdele, hvilket har øget nedsivningen under skov lidt igen. Ved skovrejsning på landbrugsjord vil grundvandsdannelsen generelt blive mindre svarende til forskellene mellem landbrug og skov i figur 5.1. På drænede eller meget bakkede arealer er der dog også andre forhold der spiller ind. Ved landbrugsdrift på sådanne arealer bliver en betydelig del af nedbøren ledt til grøfter og vandløb. Hvis dræn og grøfter i skove efterhånden får lov at forfalde kan en større del af nedsivningen ende i grundvandet. Afhængig af arealet kan dette i nogen grad opveje skovrejsningens negative indvirkning på grundvandsdannelsen. Ved overvejelser om skovrejsning i de nedbørsfattige egne af landet (med mindre end 600 mm nedbør) bør man under alle omstændigheder undersøge, om reduceret grundvandsdannelse er i konflikt med lokale vandindvindingsinteresser.

5 Beskyttende funktioner Drikkevandsressourcer fra skove Skov i drikkevandsområder Oversigtstabel 5.1 For at beskytte drikkevandet har amterne foretaget en udpegning af områder med særlige drikkevandsinteresser. Udpegningen skete i forbindelse med Regionplan 1997, hvor hele landet blev inddelt i områder med særlige drikkevandsinteresser, områder med drikkevandsinteresser og områder med begrænsede drikkevandsinteresser. De særlige drikkevandsinteresser er knyttet til områder med stort behov for drikkevand, derfor er store dele af Sjælland, Fyn og områder omkring de større byer i Jylland udpeget til områder med særlige drikkevandsinteresser. Sammenfaldet mellem de udpegede områder med særlige drikkevandsinteresser og skovarealet er vist på kortet i figur 5.3. Farverne viser, hvor mange pct. skov der er i de enkelte særlige drikkevandsområder. Dette giver et billede af skovenes betydning for drikkevandsressourcerne, selv om der også kan være udnyttelse af drikkevand fra skove udenfor de udpegede områder. Skovene har især betydning i drikkevandsområder i Midt- og Vestjylland, på Djursland samt i Nord- og Midtsjælland (figur 5.3). I oversigtstabel 5.1 er det samlede skovareal i de særlige drikkevandsområder opgjort for landsdelene og for hele landet. Skov udgør 20 pct. af arealet med særlige drikkevandsinteresser, mens naturen i det åbne land kun udgør 7 pct. indenfor disse områder (oversigtstabel 5.1). Det er kun meget få "særlige drikkevandsområder", der er domineret af skov. Skov og natur i det åbne land i områder med særlige drikkevandsinteresser Særlige drikkevandsinteresser Skov Natur i det åbne land ha ha (pct.) Hele landet (20) 104 (7) Jylland (21) 61 (8) Øerne (18) 43 (6) Skovrejsning og drikkevandsområder Den samlede gennemførte skovrejsning i perioden var ha hvoraf dog knap halvdelen var med juletræer eller klippegrønt. Ca. 2/3 af skovrejsningen ligger i områder med særlige drikkevandsinteresser. Beskyttelse af drikkevandet vil fremover blive opprioriteret i planlægning ved udpegning af skovrejsningsområder i regionplanerne.

6 110 - Beskyttende funktioner Figur 5.3 Skove i udpegede områder med særlige drikkevandsinteresser Pct. skov < 10 % % % % N 0 40 km Vandkvalitet i skove Forurening af vandmiljøet har været meget omtalt de senere år, hvor især landbrugets udslip af kvælstof og anvendelse af sprøjtemidler har været i fokus. Den væsentligste forureningsbelastning af grundvandet og dermed af drikkevandsressourcerne i det åbne land skyldes udvaskning af kvælstof i form af nitrat og udvaskning af rester fra sprøjtemidler. Enkelte steder bl.a. i forbindelse med skov på næringsfattige jorder kan der desuden være risiko for forsuring af vandet.

7 Beskyttende funktioner Figur 5.4 Nitrat i jordvand ved forskellig arealanvendelse 90 Nitrat (mg/l) Landbrug Skovrejsning, 0-5 år Eksisterende skov Nitrat Figur 5.4 viser nitratindholdet i det vand, der siver ned til grundvandet under dyrkede marker og under skov. Denne landsdækkende undersøgelse viser, at arealanvendelsen har stor betydning for forekomsten af nitrat. For landbrug ligger det gennemsnitlige nitratindhold væsentligt over grænseværdien for drikkevand på 50 mg/l, mens skove generelt har meget lavt nitratindhold i nedsivningsvand. Nye skove på tidligere landbrugsjord (skovrejsning) har noget højere nitratindhold end de gamle skove. Gammel landbrugsjord indeholder meget kvælstof fra tidligere gødskning, der de første år efter tilplantning omsættes til nitrat. Indholdet er dog under 25 mg/l som drikkevand også helst skal holde sig under. Indtil træerne kommer i god vækst, kan der derfor være en betydelig nitratudvaskning fra skovrejsningsarealer. Figur 5.5 Fordelingen af nitratindhold i jordvand under skov Procent Over 100 Nitrat mg/l Stor variation Selv om indholdet af nitrat generelt er lavt i vand under skov, er der en stor variation. Som det ses i figur 5.5 spænder indholdet fra 0 til mere end 100 mg nitrat/l for målepunkterne i skov. For 2/3 af målepunkterne var nitratindholdet under 10 mg/l, hvilket vurderes som en normal tilstand for produktionsskov i Danmark. Kvælstofudvaskningen vil være mellem 0-5 kgn/ha/år i disse skove. Til sammenligning er udvask-

8 112 - Beskyttende funktioner ningen fra landbrugsjord 65 kgn/ha/år. På de resterende 30 pct. af målepunkterne var nitratindholdet forhøjet og påvirket af luftforurening eller forskellige dyrkningsindgreb. På 10 pct. af punkterne oversteg koncentrationen drikkevandskravet på 50 mg nitrat/l svarende til udvaskning af mellem 15 og 40 kgn/ha/år afhængig af nedbøren. Størst i små skove Jordbundens betydning Den landsdækkende undersøgelse viste endvidere, at nitratindholdet i jordvandet var højere i små skovområder (mindre end 10 ha) end i store. Dette hænger formentlig sammen med, at de små skove er mere udsatte for luftforurening med kvælstof fra husdyrbrug. De små skove har en forholdsvis stor andel af skovbryn, hvor forureningsbelastningen er meget stor. En anden afgørende faktor for nitratindholdet i vand under skove er jordens egenskaber. Når der som i Danmark tilføres kg kvælstof pr. ha pr. år med luftforurening (afsnit 2), vil kvælstofrige jorder ikke kunne forbruge alt dette, og der vil være et vist nitratindhold i nedsivningsvandet. Skove på kvælstoffattige jorder, der fx omfatter tidligere hedejorder i Midt- og Vestjylland, kan indtil videre i de fleste tilfælde optage alt kvælstof så nitratindholdet i nedsivningsvandet er nærmest nul. Ved fortsat høj luftforureningsbelastning med kvælstof kan andelen af skove med forhøjet nitratindhold efterhånden bliver større. Skove rejst på landbrugsjord er i forvejen rige på kvælstof, derfor er der risiko for højere nitratindhold i vand fra de nye skove end fra gamle skove. At der forekommer nitrat i det vand, der siver ned i et grundvandsmagasin, betyder ikke nødvendigvis at grundvandet bliver forurenet med nitrat. Mange steder bliver nitrat fjernet fra vandet ved kemiske eller biologiske processer i de dybere jordlag. Pesticider Forsuring Grundvandet under skove anses for godt beskyttet mod forurening med pesticider. Det årlige forbrug af sprøjtemidler (pesticider) i skove anslås til ca. 0,1 kg aktivt stof pr. ha, sammenlignet med 1,4 kg aktivt stof pr. ha på dyrkede landbrugsarealer i Som illustreret i figur 4.5 har forbruget endvidere været stærkt faldende på de statslige skovarealer de senere år. Pesticider anvendes i skovene hovedsageligt i kulturfasen og ved juletræs- og klippegrøntsdyrkning. Anvendelse til juletræer og klippegrønt er ifølge Skovloven begrænset til 10 pct. af arealet med fredskov. Skovjorder er mere sure (har lavere ph) end landbrugsjorde, der jævnligt tilføres kalk. Skovjorden forsures langsomt gennem naturlige processer, der bl.a. afhænger af træarten. Denne forsuring kan forstærkes af nedfaldet af stærke syrer fra luftforurening, når man gennem hugsten fjerner kalcium og andre næringsstoffer, der er bundet i træprodukterne. Jordforsuring har stor betydning for kvaliteten af skovvandløb. Vandløb i nåleskov er ofte stærkt forsurede, humusholdige og artsfattige. Dette er illustreret i figur 5.6, der viser hvordan ph i et vandløb falder fra 6,2 ved udspringet i løvskov til 3,7 efter det har passeret godt en kilometer gennem nåleskov. Der er ingen fisk og meget få arter af smådyr der kan leve ved ph under 4. I nåleskoven er livet i vandløbet

9 Beskyttende funktioner derfor stort set reduceret til en enkelt insektgruppe. Den store fordampning fra nåleskove (figur 5.1) betyder endvidere at vandføringen er lavere end hvis der var løvskov. Da 62 pct. af skovarealet er nåleskov er en væsentlig andel af skovvandløbene i Danmark negativt påvirket af det aktuelle træartsvalg i skovene. Figur 5.6 Forsuring af vandløb i nåleskov Grundvandet er de fleste steder godt beskyttet mod forsuring på grund af kalk i de dybere jordlag. I de mest udsatte kalkfrie grundvandsmagasiner fx i Vestjylland kan forsuringen nå ned til grundvandet på 50 år, men de seneste års beslutninger om at reducere udslippet af forsurende stoffer forventes at forsinke processen ganske væsentligt. Ved skovrejsning på landbrugsjord forsures det gamle dyrkningslag. Dette kan i visse situationer medføre opløsning af tungmetaller, der i sin tid blev tilført med kunstgødning. For tungmetallet cadmium er der fare for udvaskning til grundvandet på sandede jorde. Der er endnu ikke viden nok til at forudsige præcis i hvilke områder, der er risiko for denne forurening, eller til at forudsige om der er en reel fare for grundvandet under nye skove på sandjord. Belastninger fra skovdriften Oversigtstabel 5.2 Set i forhold til landbrugsdrift beskytter skovene vandmiljøet mod forurening med nitrat og sprøjtemidler. Men driften og udnyttelsen af skovene kan især ved afdrift og nytilplantning også belaste vandmiljøet i en periode. Skovarealer med lav og øget risiko for belastning af vandmiljøet på grund af skovdriften i pct. af det totale skovareal pct. Arealer med lav risiko Areal med intakt vegetation ældre end 10 år i 1989 og 1999 inkl. selvforyngelse og plantning under skærm Arealer med øget risiko Juletræer og klippegrønt yngre end 10 år Skovrejsning Renafdrifter Stormfaldet i 1999/

10 114 - Beskyttende funktioner Lav belastning fra arealer med skovdække og øget belastning fra arealer med ung beplantning som fx juletræer, skovrejsning og renafdrifter. Stormfaldet øger belastning på vandløb og søer. I oversigtstabel 5.2 er skovarealet opdelt i arealer med lav og øget risiko for belastning af vandmiljøet på grund af skovdriften. Arealer med lav risiko for belastning af vandmiljøet er de arealer, vi normalt forbinder med ordet skov, nemlig der hvor træerne er over mandshøjde (skovdækket er intakt). Dette gælder langt den største del af skovarealet, 87 pct. i Afdrift og foryngelse kan ske med bevarelse af en del af skovdækket som selvforyngelse eller plantning under en skærm af gamle træer. Ved brug af disse metoder er der lille risiko for belastning af vandmiljøet. De anvendes i 1999 på 2 pct. af skovarealet. Arealer med øget risiko for belastning af vandmiljøet er arealer, hvor træerne er små, samt hvor der anvendes sprøjtemidler og gødning for at fremme træernes vækst. Det drejer sig om arealer med juletræer og klippegrønt, skovrejsningsarealer samt renafdrifter inklusiv stormfald. Som det fremgår af tabellen er skovarealet, hvor der er risiko for belastning af vandmiljøet, steget fra 7 pct. til 13 pct. fra 1989 til Stigningen skyldes en udvidelse af arealet med juletræer og klippegrønt og øget skovrejsning. Hovedparten af de sprøjtemidler og den gødning, der anvendes i skove, bliver brugt i forbindelse med dyrkning af juletræer og klippegrønt. Forbruget af både sprøjtemidler og gødning er dog faldet de senere år (se figur 4.5 og 4.6). Risikoen for nitratudvaskning er størst i forbindelse med juletræer, hvor omdriften er kort, og hvor træerne er plantet på landbrugsjord. I oversigtstabel 5.2 er juletræer og klippegrønt yngre end 10 år medregnet til arealer med øget risiko. Dette areal er mere end fordoblet fra 2 til 5 pct. fra 1989 til Skovrejsningsarealer har de første år efter tilplantning en vis udvaskning af nitrat, som det ses i figur 5.4. Dette skyldes det høje indehold af kvælstof i landbrugsjord fra tidligere gødskning. Skovrejsning fra de seneste 10 år, der ikke er med juletræer, udgør nu 3 pct. af skovarealet. Ved renafdrift eller stormfald bliver jorden frilagt og en del af jordens kvælstof omsættes til nitrat. Samtidig er der kun et ubetydeligt kvælstofoptag i de nye træer og andre planter. Derfor kan der i op til 5 år efter renafdrift eller stormfald optræde væsentligt forøget nitratudvaskning, indtil der er etableret en ny og vækstkraftig bevoksning. Renafdrifter udgjorde 4-5 pct. af skovarealet I forbindelse med omfattende stormfald som vi har set det i 1999/2000, hvor store sammenhængende arealer bliver skadet, er der risiko for væsentlige negative påvirkninger af vandløb og søer. Når træerne vælter og senere bliver fjernet, bliver fordampningen mindre, og dermed bliver nedsivningen og afstrømningen til grøfter og vandløb større. Dette kan medføre oversvømmelser og forurening af vandløb og søer med humusstoffer fra jorden. Stormfaldet 1999/2000 udgør 4 pct. af skovarealet. På disse arealer kan der de næste 5 år forekomme væsentlige negative påvirkninger af vandmiljøet. Stormfaldet medfører derfor en væsentlig forøgelse af skovenes påvirkning af vandmiljøet.

11 Beskyttende funktioner Erosionsbeskyttende skov Klitplantager til dæmpning af sandflugt giver også læ til landbrugsarealer... og til sommerhuse... og muligheder for friluftsliv. Skovarealet, der er anlagt for at beskytte mod sandflugt og anden erosion, udgør ca ha (8 pct. af det totale skovareal). Fra midten af 1800-tallet har tilplantning med nåletræ været anvendt til dæmpning af sandflugt. Sandflugten/erosionen skyldtes dengang først og fremmest en overudnyttelse af den sårbare vegetation i klitterne og på klithederne. Sandflugtsdæmpning ved træplantning har først og fremmest fundet sted langs Vesterhavet i Vest- og Nordjylland, men der er også foretaget tilsvarende plantninger ved kysterne i Odsherred, Nordsjælland og på Bornholm. Enkelte steder inde i landet har der også været problemer med sandflugt, der er blevet løst ved tilplantning. På baggrund af den mere lempelige udnyttelse af naturarealerne langs kysterne vurderes det, at det erosionsbeskyttende behov af disse plantager i dag er langt mindre end tidligere. Plantagerne har til gengæld en lang række andre funktioner, herunder beskyttelse af bagvedliggende landbrugsarealer, som ville være vanskeligere at dyrke uden plantagernes lægivende virkning. Klitplantagerne har i dag også fået stor betydning for mange sommerhusområder både som læ og i forhold til rekreative muligheder. Plantagernes væsentligste funktion i dag er måske de friluftsmuligheder de giver anledning til. Det slid som besøgende langs Vestkysten forårsager er formentlig den form for benyttelse, der i vor tid ville give anledning til sandflugt/erosion, såfremt plantagerne ikke fandtes.

12 116 - Beskyttende funktioner 5.3 Sammenfatning Forurening af drikkevand med pesticider og nitrat fra landbrugsarealer eller med kemikalier fra industrigrunde har sat fokus på beskyttelse af grundvandet. Grundvand under skov er bedre beskyttet mod disse forureninger. Grundvandsdannelsen er lidt mindre under skov end under landbrugsarealer. Især nåleskov giver mindre grundvandsdannelse. Skovenes betydning i den nuværende drikkevandsforsyning er ikke kendt, men skovene dækker 20 pct. af de områder der er udpeget med særlige drikkevandsinteresser. Nitratudvaskningen er ubetydelig på 2/3 af skovarealet. På 10 pct. af arealet er udvaskningen betydelig. Pesticidforbruget i skovene er lille og faldende. Anvendelsen er begrænset til nyplantninger samt arealer med juletræer og klippegrønt. Luftforurening kan øge forsuringen af skovjorder og vand under skove. Især vandløb i nåleskov bliver påvirket, hvilket reducerer den biologiske mangfoldighed i disse vandløb. Indgreb som følge af skovdriften som fx renafdrifter kan øge belastningen af grund- og overfladevand. Andelen af skovarealet hvor der er risiko for belastning af vandmiljøet er steget fra ca. 7 pct. i 1989 til 13 pct. i Det store stormfald i 1999/2000 giver risiko for væsentlige belastninger af vandmiljøet fra yderligere 4 pct. af arealet. Ca ha nåleskov fortrinsvis i klitplantagerne blev oprindelig plantet for at dæmpe sandflugt. I dag har de især rekreativ betydning, og giver læ til store sommerhusområder og bagvedliggende landbrugsarealer.

Nitratudvaskning fra skove

Nitratudvaskning fra skove Nitratudvaskning fra skove Per Gundersen Sektion for Skov, Natur og Biomasse Inst. for Geovidenskab og Naturforvaltning Variation i nitrat-koncentration Hvad påvirker nitrat under skov Detaljerede målinger

Læs mere

2. Skovens sundhedstilstand

2. Skovens sundhedstilstand 2. Skovens sundhedstilstand 56 - Sundhed 2. Indledning Naturgivne og menneskeskabte påvirkninger Data om bladog nåletab De danske skoves sundhedstilstand påvirkes af en række naturgivne såvel som menneskeskabte

Læs mere

»Hvad sker der med grundvandsdannelsen og kvaliteten - når arealanvendelsen ændres fra landbrug til natur?

»Hvad sker der med grundvandsdannelsen og kvaliteten - når arealanvendelsen ændres fra landbrug til natur? »Hvad sker der med grundvandsdannelsen og kvaliteten - når arealanvendelsen ændres fra landbrug til natur? ENVINA Natur og Miljø 2014 Ph.D. Hydrogeolog Ulla Lyngs Ladekarl, ALECTIA A/S Skov- og Landskabsingeniør

Læs mere

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013

1. Beskrivelse. 2. Mål og planer. Vestjylland, Stråsøkomplekset Plan efter stormfald 2013 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Dette er stormfaldsplanen for Stråsøkomplekset i Vestjylland. Stråsøkomplekset er et stort sammenhængende naturområde på ca. 5.200 ha. Udover Stråsø Plantage består området

Læs mere

1.0 Indledning. 1.1 Areal

1.0 Indledning. 1.1 Areal 1. Skovressourcer 18 - Skovressourcer 1.0 Indledning Hvis Danmark var ubeboet af mennesker ville landet være dækket af skov. Menneskenes skovrydninger gennem årtusinder samt husdyrenes græsning i skovene

Læs mere

Tænk dig om: Du bor oven på dit drikkevand

Tænk dig om: Du bor oven på dit drikkevand Tænk dig om: Du bor oven på dit drikkevand 1 fersk grundvand salt grundvand Vi er privilegerede i Danmark Vi kan åbne for vandhanen og drikke vandet direkte fra den. Sådan skal det gerne blive ved med

Læs mere

VVM screening af etablering af skov på Hovmarksstien 1. Høje-Taastrup Kommune

VVM screening af etablering af skov på Hovmarksstien 1. Høje-Taastrup Kommune VVM myndighed Høje-Taastrup Kommune Dato: 04.09.2012 SID: 12/16620 DID: 216055/12 Basis oplysninger Høje-Taastrup Kommune har den 26. juni 2012 modtaget en høringsskrivelse vedr. tilskud til skovrejsning

Læs mere

Dato: 16. februar qweqwe

Dato: 16. februar qweqwe Dato: 16. februar 2017 qweqwe Skov har mange funktioner. Den er vigtigt som en rekreativ ressource. Den giver gode levevilkår for det vilde plante og dyreliv. Den er med til at begrænse drivhusgas og CO2,

Læs mere

Notat - ang. bemærkninger fra Landboforeningen Odder-Skanderborg

Notat - ang. bemærkninger fra Landboforeningen Odder-Skanderborg Notat - ang. bemærkninger fra Landboforeningen Odder-Skanderborg Skanderborg Kommune vil gerne kvitterer for nogle gode og konstruktive møder med landboforeningen i forbindelse med udarbejdelse af planer

Læs mere

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a.

Herværende indsatsplan tjener således som formål at beskytte kildepladsen ved Dolmer. Indsatsplanen er udarbejdet efter Vandforsyningslovens 13a. Indsatsplan for Vandcenter Djurs a.m.b.a. Dolmer Kildeplads Indledning: Ifølge vandforsyningslovens 13 skal kommunalbestyrelsen vedtage en indsatsplan i områder, som i vandplanen er udpeget som indsatsplanområder

Læs mere

Rårup Vandværk er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen.

Rårup Vandværk er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen. er beliggende i Rårup by, mens de to indvindingsboringer er beliggende i det åbne land nord for byen. Vandværket har en indvindingstilladelse på 77.000 m 3 og indvandt i 2013 58.000 m 3. Indvindingen har

Læs mere

miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre

miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre Checkliste til brug for stillingtagen til miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre regeringsforslag Checklisten har til formål at foretage en hurtig vurdering af, hvorvidt et forslag har væsentlige

Læs mere

Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse. Udvalgsmøde

Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse. Udvalgsmøde Indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse Udvalgsmøde 31-05-2016 STATENS GRUNDVANDSKORTLÆGNING Historik Amtet udpegede områder med særlig drikkevandsinteresse (OSD) i Regionplan 1997 Drikkevandsbetænkningen

Læs mere

Skovrejsning Natur og Miljø juni 2009

Skovrejsning Natur og Miljø juni 2009 Skovrejsning 2009-2012 Natur og Miljø juni 2009 1 Hvorfor skal vi have mere skov? Kommuneplan 2009. Kommuneplan 2009 indeholder en udpegning af nye skovrejsningsområder. Sammenlagt er udpeget ca. 3200

Læs mere

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 MILJØVURDERING Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 Faxe Graveområde, mindre udvidelse mod sydvest Faxe Kommune Side 1 Beskrivelse af området Det foreslåede nye råstofgraveområde omfatter

Læs mere

Grundvandet på Orø en sårbar ressource

Grundvandet på Orø en sårbar ressource Grundvandet på Orø en sårbar ressource Derfor skal vi beskytte grundvandet Grundvandet på Orø er en værdifuld drikkevandsressource. Men den er sårbar over for forurening. Drikkevandsforsyningen skal bygge

Læs mere

Høringssvar i sag om skovrejsning i Mariagerfjord Kommune j.nr. SVANA

Høringssvar i sag om skovrejsning i Mariagerfjord Kommune j.nr. SVANA Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning ØSTJYLLAND Vasevej 7 8920 Randers NV 6.1.2 Natur og Miljø Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk

Læs mere

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet Sammenfatning Svendsen, L.M., Bijl, L.v.b., Boutrup, S., Iversen, T.M., Ellermann, T., Hovmand, M.F., Bøgestrand, J., Grant, R., Hansen, J., Jensen, J.P., Stockmarr, J. & Laursen, K.D. (2000): Vandmiljø

Læs mere

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10

Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 Fosforafsnittet i tillæg til miljøgodkendelse af Gl. Bane 10 1.1 Fosfor til overfladevand - vandløb, søer og kystvande Hovedparten af fosfortab fra landbrugsarealer sker fra kuperede marker i omdrift langs

Læs mere

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER INDLEDNING Staten har i 2013 udpeget ca. 900 ha indvindingsopland (se figur 9 side 9) for Løkken Vandværk, som er følsom overfor nitrat. Området er endvidere udpeget som

Læs mere

Skovby Landsby. Skovby Landsby

Skovby Landsby. Skovby Landsby KARAKTEROMRÅDER Skovby Landsby Skovby ligger på Syd Als i det gamle Lysabild sogn. Syd Als er bl.a. kendetegnet ved, at de lavt liggende områder langs kysten er ubeboede, de yderste landsbyer ligger nemlig

Læs mere

Byrådscentret Rev. 26. februar 2013. Baggrundsnotat til Byrådet skove - Kommuneplan 2014

Byrådscentret Rev. 26. februar 2013. Baggrundsnotat til Byrådet skove - Kommuneplan 2014 NOTAT Byrådscentret Rev. 26. februar 2013 Baggrundsnotat til Byrådet skove - Kommuneplan 2014 1) Lovgivning/krav og overordnet planlægning Planloven: 11a: Stiller krav om, at kommuneplanen udpeger skovrejsningsområder

Læs mere

Status for VMP i Limfjordens opland

Status for VMP i Limfjordens opland Status for VMP i Limfjordens opland Skovrejsning Handlingsplan for Limfjorden Rapporten er lavet i et samarbejde mellem Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Viborg Amt og Århus Amt 2006 SKOVREJSNING I OPLANDET

Læs mere

Bemærkninger til forslag til Rammeplan og forslag til indsatsplan Ry

Bemærkninger til forslag til Rammeplan og forslag til indsatsplan Ry Odder, d. 30. august 2016 Bemærkninger til forslag til Rammeplan og forslag til indsatsplan Ry I de forløbne år har Landboforeningen med stor interesse deltaget i konstruktive møder med Skanderborg Kommunes

Læs mere

Går jorden under? Sådan beregnes kvælstofudvaskningen

Går jorden under? Sådan beregnes kvælstofudvaskningen Går jorden under? det historiske perspektiv og menneskets rolle Sådan beregnes kvælstofudvaskningen Professor Jørgen E. Olesen Nitrat udvaskning Nitratudvaskningen operationel definition Mængden af kvælstof

Læs mere

Grundvandet på Agersø og Omø

Grundvandet på Agersø og Omø Grundvandet på Agersø og Omø Drikkevand også i fremtiden? Grundvandet skal beskyttes Drikkevandet på Agersø og Omø kommer fra grundvandet, som er en næsten uerstattelig ressource. Det er nødvendigt at

Læs mere

Fårup Klit (skov nr. 76)

Fårup Klit (skov nr. 76) Fårup Klit (skov nr. 76) Beskrivelse Generelt Fårup Klit kaldes lokalt for læplantagerne. Administrativt kalder vi de sammenhængende områder for sti 100. Skoven er et smalt bånd af træbevoksning, der strækker

Læs mere

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst.

Område 5 Tuse Næs. Indledning. Strategi Landskabskarakter Beliggenhed. Naturgeografi. Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst. Område 5 Tuse Næs Indledning Strategi Landskabskarakter Beliggenhed Naturgeografi Geologi og Jordbund Terræn Vandelementer Kyst Kulturgeografi Dyrkningsform Bebyggelse Beplantning Kulturhistoriske helheder

Læs mere

Landovervågning AU AARHUS AU DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI. Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed UNIVERSITET

Landovervågning AU AARHUS AU DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI. Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed UNIVERSITET Landovervågning Gitte Blicher-Mathiesen, Anton Rasmussen & Jonas Rolighed Status for miljøplaner ift. 2015 Reduktionsmål Rodzonen Havbelastning (%) (t N) 1987 Vandmiljøplan I 1998 Vandmiljøplan II 48 2004

Læs mere

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde

Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Kommunens natur- og miljøafdeling Hvad kan kommunen bruges til i forhold til landbrug, miljø, tilsyn og samarbejde Natursagsbehandler Keld Koustrup Sørensen samt landbrugssagsbehandler Marianne Heilskov

Læs mere

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER TIL

UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER TIL INDLEDNING UDPEGNING AF PRIORITEREDE OMRÅDER TIL BESKYTTELSE OVERFOR NITRAT OG PESTICIDER Staten har i 2013 udpeget ca. 900 ha indvindingsopland (se bilag 1) for Løkken Vandværk, som er følsom overfor

Læs mere

Strategi for grundvandsbeskyttelse Marts 2009

Strategi for grundvandsbeskyttelse Marts 2009 Strategi for grundvandsbeskyttelse Marts 2009 Indledning VandCenter Syd har en årlig produktion af drikkevand på knap 11 mio. m³, hvilket svarer til en tredjedel af den samlede indvinding på Fyn. En produktion

Læs mere

Næringsstoffer i vandløb

Næringsstoffer i vandløb Næringsstoffer i vandløb Jens Bøgestrand, DCE AARHUS Datagrundlag Ca. 150 målestationer / lokaliteter 1989 2013, dog med en vis udskiftning. Kun fulde tidsserier analyseres for udvikling. 12-26 årlige

Læs mere

Landbrugets udvikling - status og udvikling

Landbrugets udvikling - status og udvikling Landbrugets udvikling - status og udvikling Handlingsplan for Limfjorden Rapporten er lavet i et samarbejde mellem Nordjyllands Amt, Ringkøbing Amt, Viborg Amt og Århus Amt 26 Landbrugsdata status og udvikling

Læs mere

Talmateriale vedr. landbrugets og skovbrugets udledninger til vandløb

Talmateriale vedr. landbrugets og skovbrugets udledninger til vandløb Talmateriale vedr. landbrugets og skovbrugets udledninger til vandløb Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 7. december 2011 Poul Nordemann Jensen DCE Nationalt Center for Miljø og

Læs mere

Høringssvar i sag om skovrejsning i Mariagerfjord Kommune j.nr. SVANA

Høringssvar i sag om skovrejsning i Mariagerfjord Kommune j.nr. SVANA Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning Vasevej 7 8920 Randers NV 6.1.2 Natur og Miljø Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer:

Læs mere

Fig. 1: Hornsyld Vandværk samt graf med udviklingen af indvindingsmængden (til 2011).

Fig. 1: Hornsyld Vandværk samt graf med udviklingen af indvindingsmængden (til 2011). Vandværk Vandværket, der er placeret centralt i by, er et stort og centralt placeret vandværk for områdets vandforsyning. Området ved er under vækst og et stigende vandforbrug må forventes fremover. Vandværket

Læs mere

Løvtræ dækker 63% af det skovbevoksede areal på distriktet, mens 37% er nåletræ. Træartsfordeling, SNS-Kronjylland (bevokset areal 2895 ha)

Løvtræ dækker 63% af det skovbevoksede areal på distriktet, mens 37% er nåletræ. Træartsfordeling, SNS-Kronjylland (bevokset areal 2895 ha) 1.4 Skovene Det skovbevoksede areal på Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland distrikt omfatter 2895 ha. De mest betydende skove er Viborg Plantage, Hald Ege og de øvrige skove omkring Hald Sø, Vindum Skov,

Læs mere

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket.

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket. Tilladelse til skovrejsning i negativ område Dato: 26-08-2019 Billund Kommune har modtaget en ansøgning om skovrejsning på matr. nr. 5eø Vorbasse by, Vorbasse. Projektområdet er 24 ha hvoraf 3,7 ha tilplantes.

Læs mere

Bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer

Bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer Bekendtgørelse om udpegning af drikkevandsressourcer I medfør af 3, stk. 7, og 7 i lov nr. 571 af 24. juni 2005 om lov om ændring af lov om planlægning, som ændret ved lov nr. 571 af 9. juni 2006 samt

Læs mere

Der er på figur 6-17 optegnet et profilsnit i indvindingsoplandet til Dejret Vandværk. 76 Redegørelse for indvindingsoplande uden for OSD Syddjurs

Der er på figur 6-17 optegnet et profilsnit i indvindingsoplandet til Dejret Vandværk. 76 Redegørelse for indvindingsoplande uden for OSD Syddjurs Sammenfattende beskrivelse ved Dejret Vandværk Dejret Vandværk har 2 aktive indvindingsboringer, DGU-nr. 90.130 og DGU-nr. 90.142, der begge indvinder fra KS1 i 20-26 meters dybde. Magasinet er frit og

Læs mere

Høringssvar i sag om skovrejsning i Mariagerfjord Kommune j.nr. SVANA

Høringssvar i sag om skovrejsning i Mariagerfjord Kommune j.nr. SVANA Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning ØSTJYLLAND Vasevej 7 8920 Randers NV 6.1.2 Natur og Miljø Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk

Læs mere

Skitse til projekt. Muligheder for anvendelse af præcisions landbrug i Lyngby vandværks indvindingsopland

Skitse til projekt. Muligheder for anvendelse af præcisions landbrug i Lyngby vandværks indvindingsopland Skitse til projekt Muligheder for anvendelse af præcisions landbrug i Lyngby vandværks indvindingsopland KORTLÆGNING AF JORDEN ANVENDELSE I MARKEN DATABEHANDLING Indhold 1. Baggrund 2. Generel beskrivelse

Læs mere

Følgegruppemøde Vesthimmerland Kommune

Følgegruppemøde Vesthimmerland Kommune Følgegruppemøde Vesthimmerland Kommune - Arealanvendelse og forureningskilder - Beskyttelsesbehov og anbefalinger -Find materialet 18. maj 2010 Arealanvendelse og forureningskilder 1. Den overordnede arealanvendelse

Læs mere

Væsentlige konklusioner og oplysninger i Bekæmpelsesmiddelstatistikken

Væsentlige konklusioner og oplysninger i Bekæmpelsesmiddelstatistikken Væsentlige konklusioner og oplysninger i Bekæmpelsesmiddelstatistikken 2011 Behandlingshyppigheden Behandlingshyppigheden angiver det antal gange, det konventionelt dyrkede landbrugsareal i gennemsnit

Læs mere

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6

KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 Region Syddanmark Marts 211 KÆRGÅRD PLANTAGE UNDERSØGELSE AF GRUBE 3-6 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette notat beskriver resultaterne af undersøgelser af grube 3-6 i Kærgård Plantage. Undersøgelserne er udført

Læs mere

Viborg Nord. Dagsorden. Offentligt møde. D. 5. august 2014

Viborg Nord. Dagsorden. Offentligt møde. D. 5. august 2014 Offentligt møde D. 5. august 2014 Dagsorden Velkomst Indsatsplaner Indsatsplan Landbrugets syn Vandværkets syn - Pause - Debat Afslutning Offentligt møde Indsatsplan d. 5. august 2014 side 1 Dagsorden:

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune

Høje-Taastrup Kommune Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Høje-Taastrup Kommune Høje-Taastrup Kommune har den 10. og 13. maj 2011 modtaget anmeldelse af skovrejsning på Stærkendevej

Læs mere

VVM myndighed. VVM-screening af Fløngskoven NOTAT. Høje-Taastrup Kommune. Basis oplysninger. Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen:

VVM myndighed. VVM-screening af Fløngskoven NOTAT. Høje-Taastrup Kommune. Basis oplysninger. Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: VVM-screening af Fløngskoven NOTAT Teknik- og Miljøcentret Natur og Miljø 12-02-2014 VVM myndighed Høje-Taastrup Kommune Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Høje-Taastrup Kommune ønsker

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 2 Vandløb SIDE 2 Målinger af næringsstoffer i drænvand Chefkonsulent Leif Knudsen Videncentret

Læs mere

Viden vækst balance. Rent grundvand med godt landmandskab. Hvornår er der behov for særlige indsatser?

Viden vækst balance. Rent grundvand med godt landmandskab. Hvornår er der behov for særlige indsatser? Viden vækst balance Rent grundvand med godt landmandskab Hvornår er der behov for særlige indsatser? Grundvandsbeskyttelse der virker Vores landbrugsarealer producerer både rigeligt og rent grundvand Godt

Læs mere

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid

Værdikortlægning Jordbrugets fremtid Samlet vurdering Jordbrugserhvervet er væsentligt i området. Der er gode udviklingsmuligheder med en relativt høj frihedsgrad for jordanvendelse. Der er lav frihedsgrad for muligheden for at bygge, da

Læs mere

SKOVREJSNING VÅDOMRÅDER MINIVÅDOMRÅDER MILJØVIRKEMIDLER MED TILSKUD PÅ DIN BEDRIFT

SKOVREJSNING VÅDOMRÅDER MINIVÅDOMRÅDER MILJØVIRKEMIDLER MED TILSKUD PÅ DIN BEDRIFT SKOVREJSNING VÅDOMRÅDER MINIVÅDOMRÅDER MILJØVIRKEMIDLER MED TILSKUD PÅ DIN BEDRIFT MINIVÅDOMRÅDE PÅ DIN BEDRIFT? ANDRE GEVINSTER Et minivådområde skaber levested for planter, padder og smådyr og øger naturindholdet

Læs mere

Indsatsplan Skive-Stoholm. Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området. Stoholm Fritids- og Kulturcenter

Indsatsplan Skive-Stoholm. Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området. Stoholm Fritids- og Kulturcenter Offentligt møde: Indsatsplan for sikring af drikkevandet i Skive-Stoholm-området Stoholm Fritids- og Kulturcenter d. 12. august 2014 Kl. 19.00 side 1 Dagsorden: Velkomst Torsten Nielsen, Formand for Klima

Læs mere

Program. 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål

Program. 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål Program 1. Velkomst ved Knud Vincents 2. Grundvandskortlægningen 3. Kaffepause 4. Indsatsplan 5. Det videre forløb 6. Spørgsmål Indsatsplan for beskyttelse af grundvandet i Slagelse Ved Brian Badike Thomsen,

Læs mere

Notat. Til: Koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse Kopi til: Fra: Per Hans Hansen

Notat. Til: Koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse Kopi til: Fra: Per Hans Hansen Notat Til: Koordinationsforum for grundvandsbeskyttelse Kopi til: Fra: Per Hans Hansen Høringssvar til Forslag til indsatsplan for grundvand, Assens med kommentarer. Følgende har indgivet høringssvar:

Læs mere

Kapitel 4. Landets natur og miljøtilstand

Kapitel 4. Landets natur og miljøtilstand Kapitel 4. Landets natur og miljøtilstand 4.1 Indledning Danmark er et af de lande i verden med den mest intensive arealudnyttelse. Inden for det sidste århundrede er der sket en gennemgribende ændring

Læs mere

Miljøeffekten af RANDZONER. Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Miljøeffekten af RANDZONER. Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet Miljøeffekten af RANDZONER Brian Kronvang Institut for Bioscience, Aarhus Universitet BKR@DMU.DK Min hypotese: Randzoner er et stærkt virkemiddel, som kan tilgodese både natur-, miljø- og produktions interesser

Læs mere

Bilag 1 SCREENING FOR MILJØVURDERING

Bilag 1 SCREENING FOR MILJØVURDERING Bilag 1 SCREENING FOR MILJØVURDERING Indsatsplan Rold Skov - Hellum En plan for beskyttelse af drikkevandet Det er de grønne skraverede områder, der er omfattet af indsatsplanen. Baggrund og formål Indsatsplan

Læs mere

Naturnær skovdrift i statsskovene

Naturnær skovdrift i statsskovene Naturnær skovdrift i statsskovene Hvad, Hvordan og Hvornår 2005 Titel: Naturnær skovdrift i statsskovene Hvad, Hvordan og Hvornår Udgivet af: Miljøministeriet, Skov- og Naturstyrelsen Fotos: Lars Gejl/Scanpix,

Læs mere

Forstplant Aps, Ribevej 47, 8723 Løsning. Tlf. nr , Matr. nr. 11k, Græsted By, Græsted.

Forstplant Aps, Ribevej 47, 8723 Løsning. Tlf. nr ,   Matr. nr. 11k, Græsted By, Græsted. VVM-screeningsskema Generelle oplysninger om projektet Projekt beskrivelse Navn og adresse på bygherre Bygherres kontaktperson og telefonnummer Projektets placering Projektet berører følgende kommuner

Læs mere

Hvad er de miljømæssigt acceptable koncentrationer af kvælstof i drænvand i forhold til vandmiljøets tilstand

Hvad er de miljømæssigt acceptable koncentrationer af kvælstof i drænvand i forhold til vandmiljøets tilstand Hvad er de miljømæssigt acceptable koncentrationer af kvælstof i drænvand i forhold til vandmiljøets tilstand Brian Kronvang, Jørgen Windolf og Gitte Blicher-Mathiesen DCE/Institut for Bioscience, Aarhus

Læs mere

Grundvand og terrestriske økosystemer

Grundvand og terrestriske økosystemer Grundvand og terrestriske økosystemer Rasmus Ejrnæs GD (2006) Grundvand er en værdifuld naturressource, der som sådan bør beskyttes mod forringelse og kemisk forurening. Dette er navnlig vigtigt i forbindelse

Læs mere

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring).

Vandløb: Der er fastsat specifikke mål for 22.000 km vandløb og der er planlagt indsats på 5.300 km vandløb (sendt i supplerende høring). FAQ OM VANDPLANERNE Hvor hurtigt virker planerne? Naturen i vandløbene vil hurtigt blive bedre, når indsatsen er sket. Andre steder kan der gå flere år. I mange søer er der akkumuleret mange næringsstoffer

Læs mere

Bavn Plantage (Areal nr. 44)

Bavn Plantage (Areal nr. 44) Bavn Plantage (Areal nr. 44) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Baun Plantage ligger ved Skinnerup, omkring 4 km vest for Thisted. Mod vest er der et stykke privat plantage. På alle andre sider er plantagen omgivet

Læs mere

De dyre dråber Grundvand Beskyttelse, tilgængelighed og bæredygtighed. Gyrite Brandt GB Consult

De dyre dråber Grundvand Beskyttelse, tilgængelighed og bæredygtighed. Gyrite Brandt GB Consult De dyre dråber Grundvand Beskyttelse, tilgængelighed og bæredygtighed Gyrite Brandt GB Consult Hovedsynspunkter (1) Grundvandet skal beskyttes der hvor det dannes, og der hvor det hentes op. Boringsnære

Læs mere

Grundvandsbeskyttelse omkring Sejerslev, Hurup og Rødding-Lem-Lihme

Grundvandsbeskyttelse omkring Sejerslev, Hurup og Rødding-Lem-Lihme Tillæg nr. 58 til Regionplan 2005 Grundvandsbeskyttelse omkring Sejerslev, Hurup og Rødding-Lem-Lihme Viborg Amtsråd December 2006 VIBORG AMT - Miljø og Teknik 1 J.nr. 8-52-6-2-11-06 Tillæg nr. 58 til

Læs mere

Skov er win-win for grundvand og CO 2 (?) Ulla Lyngs Ladekarl og Anders Gade ALECTIA A/S

Skov er win-win for grundvand og CO 2 (?) Ulla Lyngs Ladekarl og Anders Gade ALECTIA A/S Skov er win-win for grundvand og CO 2 (?) Ulla Lyngs Ladekarl og Anders Gade ALECTIA A/S Skov er win-win for grundvand og CO 2 (?) Grundvandsbeskyttelse: Omlægning fra intensivt landbrug til ekstensivt

Læs mere

4. Skovenes biodiversitet

4. Skovenes biodiversitet 4. Skovenes biodiversitet 96 - Biodiversitet 4. Indledning Gennem 199 erne har et nyt syn på vore skove vundet frem. Siden Brundtland-kommissionens rapport fra 1987 der fokuserede på bæredygtig udvikling,

Læs mere

Vandforsyningsplanlægning - Kontrol med vandkvaliteten for almene vandværker i Aalborg Kommune, kontrol for pesticider, nitrat mv.

Vandforsyningsplanlægning - Kontrol med vandkvaliteten for almene vandværker i Aalborg Kommune, kontrol for pesticider, nitrat mv. Notat Dato: 4.11.13 Sagsnr.: 13-35582 Dok. nr.: 13-299812 Direkte telefon: 9931 9369 Initialer: SIKR/cni Aalborg Forsyning Administration Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9 Nørresundby Vandforsyningsplanlægning

Læs mere

Orø kortlægningsområde

Orø kortlægningsområde Oversigt Geologiske forhold Grundvandsmagasiner Forurening fra landbrugsdrift Anden forurening Naturlig grundvandsbeskyttelse Grundvandets sårbarhed over for nitratforurening Udpegning af områder til beskyttelse

Læs mere

Sådan er udledningerne omkring år 1900 fastsat En proxy for kvælstofkoncentrationen i vandløb omkring år 1900

Sådan er udledningerne omkring år 1900 fastsat En proxy for kvælstofkoncentrationen i vandløb omkring år 1900 Sådan er udledningerne omkring år 1900 fastsat En proxy for kvælstofkoncentrationen i vandløb omkring år 1900 Brian Kronvang, Hans Thodsen, Jane R. Poulsen, Mette V. Carstensen, Henrik Tornbjerg og Jørgen

Læs mere

Indledning Landbrugsareal Størrelse af landbrugsbedrifter Fordeling af landbrugsarealer på bedriftsstørrelser...

Indledning Landbrugsareal Størrelse af landbrugsbedrifter Fordeling af landbrugsarealer på bedriftsstørrelser... Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Landbrugsareal... 1 Størrelse af landbrugsbedrifter... 1 Fordeling af landbrugsarealer på bedriftsstørrelser... 1 Størrelse af landbrugsbedrifter i sogne 2010-2016...

Læs mere

[ 18 ] 1.2 Menneskelige påvirkninger

[ 18 ] 1.2 Menneskelige påvirkninger Figur 1.1.3 Internationale naturbeskyttelsesområder omfattet af EF-fuglebeskyttelsesdirektivet, EF- Habitatdirektivet og Ramsarkonventionen. Alle tre aftaler indeholder bestemmelser om beskyttelse og bevarelse

Læs mere

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72)

Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) Hjardemål Klitplantage (Areal nr. 72) 1 Beskrivelse 1.1 Generelt Hjardemål Klitplantage ligger ved Jammerbugten, øst for Hanstholm. Plantagen ligger syd og vest for Hjardemål Klit og har sin største udstrækning

Læs mere

0 2,5 kilometer Kertemindevej 250 arealgodkendelse Oversigtskort, alle arealer Bilag 1 Odense Kommune Nørregade 36-38, 5000 Odense C Tlf. 65512525 Initialer: tsan Dato: 03.12.2015 Beskyttede naturområder

Læs mere

Kvælstofomsætning i mark og markkant

Kvælstofomsætning i mark og markkant Kvælstofomsætning i mark og markkant Kursus for Miljøkonsulenter 2013 Kristoffer Piil 28/11-2013 Introduktion Udvaskning Processer i jord og vand Intelligente randzoner Minivådområder Kontrolleret dræning

Læs mere

Redegørelse for Vejlemodellen

Redegørelse for Vejlemodellen NOTAT: Viborg Kommune Forvaltningen for teknik og miljø, Natur og Vand 19. maj 2015 / j2n Redegørelse for Vejlemodellen På mødet i KMU d. 26. marts 2015, pkt. 7 Vedtagelse af indsatsplan for beskyttelse

Læs mere

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET?

ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? ER VEJSALT EN TRUSSEL MOD GRUNDVANDET? Seniorforsker Birgitte Hansen, GEUS Lektor Søren Munch Kristiansen, Geologisk Institut, Aarhus Universitet Civilingeningeniør, ph.d. Flemming Damgaard Christensen,

Læs mere

MILJØSCREENING AF FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG FOR SÆRLIGT VÆRDIFULDE LANDBRUGSOMRÅDER KOMMUNEPLAN FOR TREKANTOMRÅDET 2013-2025

MILJØSCREENING AF FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG FOR SÆRLIGT VÆRDIFULDE LANDBRUGSOMRÅDER KOMMUNEPLAN FOR TREKANTOMRÅDET 2013-2025 MARTS 2014 TREKANTOMRÅDET DANMARK MILJØSCREENING AF FORSLAG TIL KOMMUNEPLANTILLÆG FOR SÆRLIGT VÆRDIFULDE LANDBRUGSOMRÅDER KOMMUNEPLAN FOR TREKANTOMRÅDET 2013-2025 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

»Nitrat-prognose og omkostningseffektiv beskyttelse

»Nitrat-prognose og omkostningseffektiv beskyttelse »Nitrat-prognose og omkostningseffektiv beskyttelse Christian Thirup, agronom, chefkonsulent Tina Andersen, geolog, seniorkonsulent ALECTIA A/S ATV Jord og Grundvand Beskyttelse og forvaltning af grundvand

Læs mere

Den vigtigste ressource

Den vigtigste ressource FOTO: CARSTEN BRODER HANSEN Vand Den vigtigste ressource Af Erik Nygaard, seniorrådgiver, GEUS og Torben O. Sonnenborg, seniorforsker, GEUS Det flydende stof, vand, udgør to tredjedele af Jordens overflade

Læs mere

Vejledning om jordkøb og grundvandsbeskyttelse Vejledning nr. 73. DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

Vejledning om jordkøb og grundvandsbeskyttelse Vejledning nr. 73. DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening Vejledning om jordkøb og grundvandsbeskyttelse Vejledning nr. 73 DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening Titel: Anvendelse af jordkøb og dyrkningsaftaler Vejledning nr. 73 Udgiver: DANVA (Dansk Vand-

Læs mere

Thy Statsskovdistrikt

Thy Statsskovdistrikt Udkast til driftsplan Thy Statsskovdistrikt Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Thy Statsskovdistrikt 2 Indledning Skov- og Naturstyrelsens arealer er omfattet af 15-årige driftsplaner. Driftsplanerne

Læs mere

Hvordan sikre rent vand i en ny sø?

Hvordan sikre rent vand i en ny sø? Hvordan sikre rent vand i en ny sø? Dette spørgsmål blev jeg for nylig stillet af en søejer fra Djursland. Han havde gravet en ny 1,7 hektar stor og meter dyb sø, og ville nu gerne vide, hvordan han bedst

Læs mere

Vandværket har en indvindingstilladelse på m 3 og indvandt i 2013 omkring m 3.

Vandværket har en indvindingstilladelse på m 3 og indvandt i 2013 omkring m 3. Vandværket er beliggende i det åbne land. Vandværket har 3 indvindingsboringer, som er beliggende tæt ved hinanden i en mindre skov ca. 100 m fra vandværket. Vandværket har en indvindingstilladelse på

Læs mere

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 1 Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 2 Hvordan får naturen plads? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Bilag 1 TREFOR Vand Hedensted

Bilag 1 TREFOR Vand Hedensted Bilag 1 ligger sydvest for Hedensted. Figur 1: TREFOR Vands kildeplads ved Hedensted. Billedet til venstre viser boring 116.1419, til højre ses boring 116.1528 i baggrunden. Kildepladsen har en indvindingstilladelse

Læs mere

KVÆLSTOFUDVASKNING FRA SKOV I ET KOMPLEKST OPLAND ET VÆRKTØJ

KVÆLSTOFUDVASKNING FRA SKOV I ET KOMPLEKST OPLAND ET VÆRKTØJ KVÆLSTOFUDVASKNING FRA SKOV I ET KOMPLEKST OPLAND ET VÆRKTØJ Professor Per Gundersen Center for Skov, Landskab og Planlægning (Skov & Landskab) Københavns Universitet ATV JORD OG GRUNDVAND VINTERMØDE OM

Læs mere

Godkendelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner - Gravsholtvej 34, Vodskov (matr. nr. 14c Horsens By, Horsens)

Godkendelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner - Gravsholtvej 34, Vodskov (matr. nr. 14c Horsens By, Horsens) Punkt 25. Godkendelse af pålæg af dyrkningsrestriktioner - Gravsholtvej 34, Vodskov (matr. nr. 14c Horsens By, Horsens) 2016-024061 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet godkender, at der

Læs mere

Sammenfatning og konklusioner

Sammenfatning og konklusioner Miljøudvalget 2014-15 MIU Alm.del Bilag 97 Offentligt Sammenfatning og konklusioner Rapporten omfatter bekæmpelsesmiddelstatistikken baseret på salgstal for kalenderåret 2013 samt sprøjtemiddelstatistik

Læs mere

Københavns Universitet

Københavns Universitet university of copenhagen Københavns Universitet Skovrejsning og vedvarende græsarealer - Drastrup projektet Gundersen, Per; Matthesen, Peter ; Buttenschøn, Rita M.; Jensen, Frank Søndergaard; Riis- Nielsen,

Læs mere

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Naturstyrelsen Aalborg har afsluttet grundvandskortlægningen i kortlægningsområderne 1426 Bagterp og 1470 Lønstrup, Hjørring Kommune Anna Maria Nielsen Geolog, Naturstyrelsen

Læs mere

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov

Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov 12. juni 2019 Endeligt udkast til høring Skovrejsningsplan for udvidelse af Elmelund Skov Udarbejdet af Naturstyrelsen Fyn Juni 2019 1 Indledning Naturstyrelsen har i 2018 opkøbt 2 mindre arealer på til

Læs mere

Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme. indvindingsområder. kapitel i vejledning om indsatsplaner) 2015 [UDKAST 18.05.15]

Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme. indvindingsområder. kapitel i vejledning om indsatsplaner) 2015 [UDKAST 18.05.15] Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme indvindingsområder (Nyt kapitel i vejledning om indsatsplaner) 2015 [UDKAST 18.05.15] s Titel: Indsatsområder inden for Indsatsområder inden for sprøjtemiddelfølsomme

Læs mere

Skovrejsning og grundvand

Skovrejsning og grundvand S K O V R E J S N I N G O G G R U N D V A N D 1 Skovrejsning og grundvand Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Vand- og Spildevandsforening Foreningen af Vandværker i Danmark 2 S K O V R E J

Læs mere

Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat

Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat Miljøvurdering af planer og programmer - screeningsnotat Lokalplan/kommuneplantillæg nr.: Lokalplan nr. 900.3160 L09 og kommuneplantillæg nr. 15 Kontor/team: Sagsbehandler: Team Plan og Erhvervsudvikling

Læs mere

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg

Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Orientering fra Naturstyrelsen Aalborg Naturstyrelsen har afsluttet grundvandskortlægning i kortlægningsområdet 1435 Aalborg SØ Søren Bagger Landinspektør, Naturstyrelsen Aalborg Tlf.: 72 54 37 21 Mail:sorba@nst.dk

Læs mere

SCREENING FOR MILJØVURDERING

SCREENING FOR MILJØVURDERING Bilag 1 SCREENING FOR MILJØVURDERING Indsatsplan for indsatsområdet omkring Guldbæk og Øster Hornum En plan for beskyttelse af drikkevandet Baggrund og formål Indsatsplanen for Guldbæk og Øster Hornum

Læs mere