NOTAT SPECIALBØRNEHAVEN KNASTEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT SPECIALBØRNEHAVEN KNASTEN"

Transkript

1 NOTAT SPECIALBØRNEHAVEN KNASTEN 10. april 2008 Formål: Ønsket om oprettelse af specialbørnehaven Knasten skal ses som led i Familiesektorens bestræbelse på foregribende tidlige indsatser på småbørnsområdet. Foregribende indsats skal forstås som en indsats, der er rettet mod enkeltindividet. Man ønsker at foregribe en endnu mere specialiseret specialpædagogisk indsats senere, f. eks. specialskole. Det kan ikke forventes, at børnene kan benytte normal skole men evt. en billigere foranstaltning end det, der skulle tilbydes uden den tidlige indsats. Formålet er ikke at hjemtage børn fra specialbørnehaverne, men derimod at børnene i målgruppen fra kommunens dagpleje og daginstitutioner sikres et specialpædagogisk tilbud af høj kvalitet. Et tilbud, som også er en mulighed for forældre med børn i specialinstitutioner beliggende i andre kommuner. Mål: At give et mere kvalificeret specialpædagogisk tilbud til den lille del af de børn, som ikke i tilstrækkelig grad profiterer af en støttepædagogisk indsats i daginstitutionerne. At færre børn på sigt får brug/behov for en specialbørnehaveplads. De faglige mål og visioner, som danner baggrund for forslag om oprettelse af Knast. Nærmiljøprincippet: Ved at etablere specialbørnehaven Knasten i egen kommune skabes der bedre vilkår for tilknytningen til nærmiljøet for børnene og deres familie. Forældre og børn får i højere grad mulighed for lokalt at danne et socialt netværk. Inklusion: Ved at der etableres en knast i en eksisterende børnehave, hvor arbejdet vil tage udgangspunkt i fælles børn i fælles hus, vil der skabes gode muligheder for inklusion. Dette skabes i hverdagen, hvor børnene i relevante pædagogiske og sociale sammenhænge vil mødes på tværs af stuerne, samt ved en række årlige fællesarrangementer for børnene og deres familier. Forventninger: Forventningen er at sikre et specialpædagogisk tilbud af høj kvalitet til målgruppen.

2 Det vil skabe mulighed for, at børnene kan tilegne sig et så optimalt funktionsniveau som muligt set ud fra de ressourcer, de er i besiddelse af. Forventningen er, at børnene vil opnå en bedre livskvalitet, når de tilbydes en målrettet indsats i specialbørnehaven Knasten. Deres behov og udviklingsniveau vil i langt højere grad kunne tilgodeses, og det vil medføre færre nederlag og flere succeser i hverdagen. Forventningen er endvidere at fastholde en høj forældretilfredshed. Dette tilbud og den tilhørende rådgivning skal medvirke til implementering af rummelighedsstrategier og den tidlige indsats. Målgruppe: Børn med moderate generelle læringsvanskeligheder / generel udviklingsforsinkelse. Børn med specifikke vanskeligheder kan optages i gruppen, såfremt disse vanskeligheder har stor betydning for børnenes generelle trivsel og læring. Begrundelse: Børn med særlige behov kan groft deles i nedenstående grupper: 1. Generelle indlæringsvanskeligheder / udviklingsforsinkelse. 2. Specifikke indlæringsvanskeligheder, (f.eks. børn med tale - sprogproblemer og børn med forsinket motorisk udvikling, men som ikke har problemer på alle udviklingsområder). 3. Gennemgribende udviklingsforstyrrelser / autisme. 4. Sociale og emotionelle problemer. Projektgruppen mener, at børn med gennemgribende udviklingsforstyrrelse / autisme og udviklingsforsinkelse som udgangspunkt ikke bør tilhøre målgruppen. Denne børnegruppe kræver pga. af svagt udviklede kontaktevner og evner til kommunikation en ganske særlig pædagogik. Desuden skønnes befolkningsgrundlaget i Nordfyn Kommune at være for lille til at opretholde et tilbud til denne gruppe af børn. Børn i socialt emotionelle vanskeligheder skønnes i stor udstrækning bedst hjulpet ved en indsats i familien, eventuelt suppleret med støtte i den almindelige børnehave. Børn med store adfærdsvanskeligheder, som er udadreagerende, skønnes heller ikke at kunne profiterer af det pædagogiske tilbud. Nærmere beskrivelse af målgruppen: Målgruppen er børn med generelt forsinket udvikling og børn med specifikke vanskeligheder af et sådant omfang, at børnenes generelle trivsel og læring er truet.

3 Pædagogikken skal være karakteriseret af nedenstående retningslinier: I forhold til daglige funktioner: Målgruppen har brug for en genkendelig og forudsigelig struktureret hverdag i børnehaven. De skal have pædagogisk hjælp til at udvikle og lære almindelig dagligdags færdigheder. Da børnene ofte ikke vil være alderssvarende sprogligt og intellektuelt, vil en støttende visuel pædagogik være gavnligt for deres udvikling og forståelse af sammenhænge i hverdagen. I forhold til intellektuel udvikling og leg: Børnene har brug for visuel støttende pædagogisk aktivitet og samvær, der er præget af mange gentagelser og tryghedsgivende rutiner. Børnene har brug for at lære at lege, lære, hvordan man anvender legetøj, lære leg med andre og hjælp til udvikling af motoriske færdigheder til at kunne bruge legeredskaber og f. eks. små cykler mv. Børnene vil også have brug for særlig sproglig og intellektuel stimulering for at kunne udvikle sig optimalt. Der vil således være brug for mennesker med speciel uddannelse til dette. I forhold til følelsesmæssig og social udvikling: Børnene skal have støtte til en naturlig følelsesmæssig udvikling og hjælp til at lære almindelig hensigtsmæssig adfærd, f. eks. forståelse for andre børn, at kunne vente på tur og kunne deltage i gruppesammenhænge. Antal børn/normering: I øjeblikket er der 10 børn inden for målgruppen, der lige nu modtager støtte i daginstitutionen eller går i dagpleje og her tæller for 2 børn, der kunne profitere af et specialpædagogisk tilbud som Knasten. Fem af disse børn er potentielle specialbørnehavebørn (to børn er i 2008 visiteret til specialbørnehave i Odense Kommune De øvrige børn får støttepædagog-timer, men dette er ikke det optimale pædagogiske tilbud til disse børn, der har behov for at være i en lille gruppe. Til mange af disse børn købes endvidere fysio- og/eller ergoterapi i Fynsordningen til 346 kr. pr. reelt leveret træningstime til barnet. Når der leveres én træningstime betales der for 5 timer, da der betales timepris for kørsel og administration. En specialbørnehaveplads koster kr. pr. år i Odense Kommune og kr. i specialbørnehave i regionen. Hertil skal lægges udgifter til transporten. Arbejdsgruppen foreslår derfor, at Knasten normeres og indrettes til 10 børn. Personale/normering pædagoger: Til gruppen ansættes en afdelingsleder med 10 timer til ledelse og 3 pædagoger, én á 37 timer og 2 á 35 timer. Med i normeringen skal tages den betragtning, at der i forhold til denne børnegruppe er et øget dagligt forældresamarbejde, samt at der bruges tid til udarbejdelse af

4 handleplaner for børnene i samarbejde med forældrene. Med denne normering kan der også tages hensyn til institutionens åbningstider, og der vil hele tiden være mindst to medarbejdere i gruppen og midt på dagen 3 eller 4. Dette skønnes nødvendigt, da der skal arbejdes intensivt med individuelt tilrettelagt specialpædagogik for at sikre denne børnegruppe optimal udvikling. Der bør være vikardækning på 4 %, da dette er en lille enhed, og kontinuiteten i arbejdet med børnene og samarbejdet med forældrene skal sikres. Udover normeringen til pædagoger bør der tilknyttes fysio- og ergoterapeuter, talepædagog, samt psykolog. Forslag til normering øvrigt personale: Tilknytning af ergoterapeut: 2 ½ timer pr. barn pr. uge, i alt 25 timer pr. uge. Ca. halvdelen af tiden bruges til undersøgelser, behandling, resten af tiden til rapportskrivning og vejledning. Tilknytning af fysioterapeut: 2 ½ timer pr. barn pr. uge, i alt 25 timer pr. uge, ca. halvdelen af tiden bruges til undersøgelser, behandling, resten af tiden til rapportskrivning og vejledning. Såfremt man vil ansætte heltidsansatte, kan resten af timerne med fordel bruges til genoptræning af småbørn efter Serviceloven, hvor man vil kunne spare penge i forhold til brugen af den meget dyre Fynsordning. Ved at ansætte ergoterapeut og fysioterapeut tilknyttet PPR, mener vi, at der kan opnås en kvalitetsforbedring, da der ikke skal betales for transportudgifter. Nordfyns Kommune har i andet halvår af 2007 brugt kr. til genoptræning / træning af børn i den såkaldte Fynsordning. Fynsordningen er overtaget af Odense Kommune ved amtets nedlæggelse. Fynsordningen bruges mest til genoptræning af børn i henhold til Serviceloven, men også i mindre udstrækning genoptræning efter serviceloven. Der er givet bevilling til genoptræning (træning) af 8 børn i denne periode. Størstedelen af disse vil have et behov, der strækker sig over mange måneder / flere år. Ordningen er meget dyr, men har været nødvendig at bruge, da Nordfyns Kommune ikke har ansat børnefysioterapeuter og ikke har børneergoterapeuter, der varetager disse arbejdsopgaver. Mange af de funktioner, Nordfyns Kommune køber i Fynsordningen, vil efter en faglig vurdering af PPR s ergoterapeuter sagtens kunne varetages i Nordfyns Kommunes eget regi. Der vil således let kunne ansættes mindst en fuldtids terapeut plus to gange 30 timers terapeuter til at varetage dels betjeningen af specialbørnehaven Knasten, dels til at foretage genoptræning (træning) af børn, det ellers ville være nødvendigt at henvise til Fynsordningen. (Specialbørnehaven Platanhaven i Odense har 3 ugentlige ergoterapeuttimer og 3 ugentlige fysioterapeuttimer pr. barn. Ca. halvdelen af tiden bruges til administrativt arbejde og rapportskrivning).

5 Tilknytning af talepædagog: 1 time ugentligt pr. barn. Udover dette skal der være tid til forberedelse og forældresamarbejde. I alt 15 timer pr. uge. Dette skal ses som en mernormering af PPR s nuværende timetal til talepædagogisk bistand. Tilknytning af psykologbistand: Det foreslås, at der gives 30 psykologtimer pr. barn pr. år. Dette er i alt 300 timer eller 6 timer pr. uge. Det er et mindre forbrug i forhold til specialbørnehaverne i Odense. Dette skal ses som en opnormering af PPR s psykologtimer. Øvrige personaleudgifter: Pædagoger, der skal arbejde i specialbørnehaven Knasten, foreslås uddannet i brug af visuelle støtteforanstaltninger. Anslået samlet pris på kr Personalet bør endvidere have et kursus i udviklingshjælp til børn med forsinket udvikling. Anslået pris kr Udover dette bør der afsættes 2 % af lønsummen til kurser, supervision og faglig udvikling, da man vil komme ud for børn med mange forskellige slags udviklingsnedsættelser. Definering af PPR s rolle i forhold til Knasten: Det foreslås, at de tilknyttede fagpersoner (tale/hørepædagog, ergo og fysioterapeut) tilknyttes PPR, idet der her kan gives faglig sparring. Der vil endvidere være behov for psykologfaglig rådgivning, vejledning og grundig pædagogisk psykologisk undersøgelse af de pågældende børn. Indkøb af pædagogiske materialer og inventar: Boardmaker system til visuel støtte. PC er, farveprinter og lamineringsmaskine. Der er endvidere behov for speciallegetøj, specialmøbler, borde, stole, madrasser og inventar. Til etablering foreslås totalt kr pr. barn. Udgifter til den fysiske indretning af specielbørnehaven Knastens faciliteter: Med baggrund i tidligere renoveringsforslag var der skønsmæssigt taget udgangspunkt i renovering af eksisterende lokaler i en anden børnehave samt indretning af handicapvenligt badeværelse og forberedelse af faciliteter til evt. kørestolsbrugere, incl. ventilation. Dette prisoverslag er samlet beregnet til kr Det skønnes, at denne tidligere beregning vil være identisk med indretning af specialbørnehaven i Birkemose Børnehave. Endelig afklaring følger.

6 Visitering til specielbørnehaven Knasten: Der visiteres til Knasten hvert år i december og i juni. Visiteringen sker i en helhed sammen med visiteringen til støttepædagog, således at kommunens ressourcer udnyttes bedst muligt. Afdelingslederen for Knasten indtræder i det nuværende visitationsudvalg, som visiterer til både Knasten og støttepædagogtimer. Sker der en ekstra visitering enten via tilflytning eller fraflytning, kan ledende psykolog og daginstitutionschef visitere et barn uden at indkalde visitationsudvalget. Hvordan sikrer man, at børn fra dagplejen opdages i tide og kan visiteres til Knasten? I Dagplejen bør der arbejdes med at etablere en kultur, hvor det er vigtigt at sige sin bekymring højt. Samarbejdet i de tværfaglige teams bør optimeres. Hvis en tidlig forebyggende indsats skal lykkes, er det vigtigt, at dagplejen har de fornødne ressourcer, således at børn med vanskeligheder opdages allerede i dagplejen. Herved kan indsats påbegyndes tidligt. Det er vigtigt, at der er mulighed for, at børn, som har behov for ekstra indsats, kan tilbydes dobbeltpladser. Børnene kan, hvis de udvikler sig godt, eventuelt senere udsluses til normalbørnehaven. Økonomiske overvejelser: Det forventes, at færre børn inden for den valgte målgruppe vil have brug for at blive henvist til specialbørnehave, hvis der oprettes en knastbørnehave. Der er i dette notat regnet på, at 10 børn vil kunne få dette målrettede tilbud for en lavere pris, end det koster at sende 5 børn i specialbørnehave, bl.a. pga. en lavere udgift til kørsel og en anden løsning end den hidtil benyttede Fynsordning. Konklusion: Nordfyns Kommune har i dag 9 børn i Specialbørnehave i Odense. Tre af disse børn forventes udskrevet den 1. august Hvis børn visiteres til Knastbørnehaven frem for i specialbørnehave vil det på sigt betyde en besparelse. Nuværende udgift: Pris for 9 børn i Specialbørnehave i Odense (kr gennemsnitlig pris pr. barn) kr Udgifter til transport (kr gennemsnitlig pris pr. barn) kr Transport: Hvis der etableres en Knastbørnehave, kan det forventes, at nogle forældre selv henter og afleverer deres børn. De fleste af de børn, der evt. skal transporteres til Knasten, vil få kortere vej end til Odense. Udgifterne til transport forventes således at blive mindre end til de nuværende tilbud.

7 Samlet økonomi: Etablering af Knasten: 10 børn Etableringsbeløb pr. barn kr Etableringsudgifter i alt... kr Kursusudgifter i alt...kr I alt ex. bygningsmæssige ændringer... kr Bygningsmæssige ændringer ex. moms... kr Samlet etablerings pris ex. moms...kr Drift: Budgetramme Knasten p.a... kr Pris for 5 børn i Specialbørnehave: (kr gennemsnitlig pris pr. barn)... kr Udgifter til transport: (kr gennemsnitlig pris pr. barn)... kr Samlet drift i alt...kr Udarbejdet af: Ledende psykolog Karen Byrial Jensen, PPR daginstitutionsleder Heidi Haastrup, Sneglehuset konstitueret daginstitutionsleder Christina Faltum, Sneglehuset fuldmægtig Else Marie Andersen, Økonomi daginstitutionschef Lise Frandsen, Daginstitutionsafdelingen.

8

Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten

Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten Oprettelse af knasttilbud i en daginstitution for børn, der har behov for særlig hensyntagen og støtte. Projektet forventes afsluttet med projektrapport

Læs mere

syddjurs.dk Tilbud til børn med særlige udviklingsbehov

syddjurs.dk Tilbud til børn med særlige udviklingsbehov syddjurs.dk Tilbud til børn med særlige udviklingsbehov Specialpædagogisk Team Drivhuset 2 Specialpædagogisk Team er en del af den tidlige og forebyggende indsats på dagtilbudsområdet. Målgruppen er børn,

Læs mere

Projektrapport: Beskrivelse af behovet for børneergoterapi / fysioterapi i Nordfyns Kommune.

Projektrapport: Beskrivelse af behovet for børneergoterapi / fysioterapi i Nordfyns Kommune. Projektrapport: Beskrivelse af behovet for børneergoterapi / fysioterapi i Nordfyns Kommune. Otterup april. 2009 Projektets navn Ultra kort sagsresumé Forslag i meget kort form. Her i ikke prioriteret

Læs mere

Beskrivelse af specialgrupperne.

Beskrivelse af specialgrupperne. Beskrivelse af specialgrupperne. Dagtilbudsloven Kommunen har efter Dagtilbudsloven 4 den generelle forpligtelse til at sørge for dagtilbud til alle børn, herunder også børn med nedsat fysisk eller psykisk

Læs mere

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE

NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Oprettelse af nyt visitationsudvalg for 0-6 års området NOTAT HVIDOVRE KOMMUNE Baggrund: Hvidovre Kommune søger hele tiden at udvikle kommunens tilbud til børn i udsatte positioner og deres familier. Det

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune

Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune 2013-03-25 Ydelseskatalog vedrørende eksterne ydelser til dagtilbud i Aarhus Kommune Indholdsfortegnelse 1. Præsentation og grundlag 2. Erfaringer og kompetencer 3. Mål med eksterne ydelser 4. Det kan

Læs mere

Kortlægning af den specialpædagogiske bistand til småbørn i Skive Kommune

Kortlægning af den specialpædagogiske bistand til småbørn i Skive Kommune Kortlægning af den specialpædagogiske bistand til småbørn i Skive Kommune - Målgruppe, ydelse, proces og bevilling Specialpædagogisk bistand til småbørn Ét af formålene med dagtilbudsloven er at forebygge

Læs mere

Generel information Antal kliniske undervisningspladser: 2 pladser på modul 1, 2 pladser på modul 3, 2 pladser på modul 6 og 2 pladser på modul 9.

Generel information Antal kliniske undervisningspladser: 2 pladser på modul 1, 2 pladser på modul 3, 2 pladser på modul 6 og 2 pladser på modul 9. Ergo- og Fysioterapien Børn og Unge, Sydfyn Adresse: Ørbækvej 49, 5700 Svendborg Kontakt oplysninger Leder Margit Lunde. Tlf.: 30 17 47 81 E-mail: margit.lunde@svendborg.dk Kliniske undervisere: Camilla

Læs mere

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats

MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER. Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER I DAGINSTITUTIONER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats MINIGRUPPER Et tilbud til børn med behov for en særlig indsats Vi vil skubbe til grænserne for fællesskabet for vi vil

Læs mere

Forældre til børn med handicap

Forældre til børn med handicap Forældre til børn med handicap - vi hjælper jer på vej. Indhold Familierådgivningen, Handicapgruppen...3 Sundhedsplejerskerne...4 Tale/hørepædagogerne, PPR...5 Ergo/Fysioterapeuterne, PPR...6 Psykologerne,

Læs mere

SKOVBRYNET. - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år

SKOVBRYNET. - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år SKOVBRYNET - Et specialpædagogisk tilbud i Aarhus Kommune for børn 0-6 år 1 OM SPECIALDAGTILBUD SKOVBRYNET Specialdagtilbud Skovbrynet er et særligt tilbud i Aarhus Kommune for børn i alderen 0-6 år. Dagtilbuddet

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

Supercenter Sorø Borgerskole. Komplekse indlæringsvanskeligheder

Supercenter Sorø Borgerskole. Komplekse indlæringsvanskeligheder Supercenter Sorø Borgerskole Komplekse indlæringsvanskeligheder Sorø Kommune har etableret 4 særlige specialundervisningstilbud, kaldet Supercentre, som er oprettet efter Folkeskolelovens 20 stk. 2. Supercentrene

Læs mere

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune K-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

Rævestuens målsætning og profil

Rævestuens målsætning og profil Rævestuens målsætning og profil Med denne side vil vi gerne fortælle dig mere om Rævestuen, - hvem vi er, vores faglige grundlag, målsætninger og vores tilbud til dig og dit barn. Vi mener, at kunne gøre

Læs mere

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Ved spørgsmål kontakt Specialpædagogisk konsulent Kristina Wetche Nikolaisen krn@norddjurs.dk Tlf. 24 96 55 32 I Norddjurs Kommune vil vi arbejde målrettet

Læs mere

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune SK-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 37 70 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Informationspjece 2010. Byskovgård. Specialafdelingen

Informationspjece 2010. Byskovgård. Specialafdelingen Informationspjece 2010 Byskovgård Specialafdelingen Byskovgård Specialafdelingen Søløverne En del af en integreret institution Byskovgård er en integreret børneinstitution med en vuggestueafdeling, en

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn. 2013 4. juni 2013

Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn. 2013 4. juni 2013 Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn 2013 4. juni 2013 Ydelseskatalog: Formål og opgaver: Børneteamet i Center Sundhed har en forebyggende og sundhedsfremmende opmærksomhed på børn med særlige

Læs mere

M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole

M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole Tilbudsbeskrivelse M-klasse på mellemtrinnet på Jyllinge skole Formål: Det overordnede formål med M-klassen er at tilgodese intentionerne bag Roskilde Kommunes målsætning om den inkluderende skole og at

Læs mere

Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn maj 2013

Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn maj 2013 Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn 2013 5. maj 2013 Ydelseskatalog: Formål og opgaver: Ergo- og fysioterapeutisk børneteam har en forebyggende og sundhedsfremmende opmærksomhed på børn med

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger Hasle Skole har to specialklasser. Begge begyndt som børnehaveklasse i henholdsvis 2010 og 2011. Klasserne har

Læs mere

Pindstrupskolen Specialcenter Syddjurs

Pindstrupskolen Specialcenter Syddjurs Pindstrupskolen Specialcenter Syddjurs Pindstrupskolen er kommunens specialskoletilbud til børn, hvis behov for særlig støtte ikke kan tilgodeses i den almindelige folkeskole. Pindstrupskolen har som udgangspunkt

Læs mere

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

SK-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune SK-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens SK-klasser. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte

Læs mere

TALE / SPROG. Denne pjece er til dig, som er forælder. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde dig og dit barn.

TALE / SPROG. Denne pjece er til dig, som er forælder. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde dig og dit barn. 1 Denne pjece er til dig, som er forælder. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde dig og dit barn. Hvem er vi? I Kommunikationscentrets børneafdeling er vi specialister

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggelse og sundhed. Ergoterapi med speciale i børn. Fysioterapi med speciale i børn.

Kvalitetsstandard. Forebyggelse og sundhed. Ergoterapi med speciale i børn. Fysioterapi med speciale i børn. Kvalitetsstandard Område Forebyggelse og sundhed. Ergoterapi med speciale i børn. Fysioterapi med speciale i børn. Ydelsens lovgrundlag Sundhedsloven Forebyggende sundhedsydelser til børn og unge. 120.

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune G-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle

Læs mere

PPR Aalborgs organisering og opgaver

PPR Aalborgs organisering og opgaver Click here to enter text. PPR Aalborgs organsiering og opgaver 12. september 2013 Sagsnr./Dok.nr. 2013-32826 / 2013-285150 PPR Aalborgs organisering og opgaver PPR Aalborg er en tværfaglig organisation,

Læs mere

ÅRSRAPPORTER Dato 18.09.08

ÅRSRAPPORTER Dato 18.09.08 ÅRSRAPPORTER Dato 18.09.08 Forslag til politiske indsatsområder og spørgsmål i relation hertil inden for Børn og Familie: Dagpleje: Politisk indsatsområde 1: Den Røde tråd 1. Beskriv kort jeres samarbejde

Læs mere

Strukturklasser og indskolingsklasser

Strukturklasser og indskolingsklasser Strukturklasser og indskolingsklasser - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag

Læs mere

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion

Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj specialklasser med OU-funktion Specialcenter Kongehøj er et af Aabenraa Kommunes tilbud til elever, der har særlige behov. Specialcenteret er en selvstændig afdeling af Kongehøjskolen.

Læs mere

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er

Proceduren for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle er PROCEDURE Procedure for samarbejdet mellem dagtilbud og andre fagprofessionelle - herunder visitationsprocedure i forhold til iværksættelse af specialpædagogisk bistand til børn,der endnu ikke har påbegyndt

Læs mere

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret).

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret). 1 Indledning På baggrund af øget fokus på målbarhed vedrørende ydelser generelt i Varde Kommune har PPR formuleret spørgsmål i forhold til fysio-/ergoterapeut og tale-/hørekonsulenternes indsats på småbørnsområdet

Læs mere

VELKOMMEN TIL VIDENSGRUPPEN 0 7 ÅR.

VELKOMMEN TIL VIDENSGRUPPEN 0 7 ÅR. VIDENSGRUPPEN For børn med nedsat fysisk/psykisk funktionsevne, hvor de daglige aktiviteter og træningen er tilpasset det enkelte barn med stor vægt på det tværfaglige samarbejde æ VELKOMMEN TIL VIDENSGRUPPEN

Læs mere

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet

Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen NOTAT 21-03-2007 Bilag 3: Udkast til retningslinjer for PPRs og SR-specials praksis på småbørnsområdet Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund... 1 2. Retningslinjer

Læs mere

Tværprofessionelt samarbejde om børn med nedsat funktionsevne set fra fysio- og ergoterapeuters perspektiv

Tværprofessionelt samarbejde om børn med nedsat funktionsevne set fra fysio- og ergoterapeuters perspektiv Tværprofessionelt samarbejde om børn med nedsat funktionsevne set fra fysio- og ergoterapeuters perspektiv Forsknings- og udviklingskonsulent Cand.scient.pol., Ph.d. Side 1 Program Introduktion: Professionshøjskolen

Læs mere

Ledelse: Skoleleder / aftaleholder Afdelingsleder med ansvar for administrativ og pædagogisk ledelse af specialklasserne Viceskoleleder

Ledelse: Skoleleder / aftaleholder Afdelingsleder med ansvar for administrativ og pædagogisk ledelse af specialklasserne Viceskoleleder Specialklasserække på Ådalsskolen Ådalsskolen er en kommunal folkeskole med ca. 350 elever beliggende i den vestlige del af Syddjurs kommune. På Ådalsskolen er der desuden en specialklasserække, der er

Læs mere

Lindholm-klassen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

Lindholm-klassen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Lindholm-klassen - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af Lindholm-klassen. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte

Læs mere

Fysioterapeutisk og ergoterapeutisk bistand

Fysioterapeutisk og ergoterapeutisk bistand Ishøj Kommune Center for Børn og Forebyggelse Fysioterapeutisk og ergoterapeutisk bistand Vedrørende fysio- & ergoterapeutisk undersøgelse, rådgivning/vejledning og træning for børn og unge i Ishøj og

Læs mere

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT

Af Gitte Retbøll, læge og børnepsykiater. Arkivfoto 0-14 TEMA: BØRN MED UDFORDRINGER EN OVERSIGT Læs en børnepsykiaters vurdering af forskellige børn hvor vi umiddelbart tror, det er ADHD, men hvor der er noget andet på spil og læs hvad disse børn har brug for i en inklusion. Af Gitte Retbøll, læge

Læs mere

Tilbud til børn med udviklingshæmning eller udviklingsforstyrrelser

Tilbud til børn med udviklingshæmning eller udviklingsforstyrrelser Kommunikationscentret Tilbud til børn med udviklingshæmning eller udviklingsforstyrrelser 1 2 Denne pjece er til dig, som er forælder. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kommunal Sundhedstjeneste. Ergoterapi og Fysioterapi til børn. Mødedato: Tidspunkt: Mødenr.: Sted: Deltagere: Fraværende: Afbud:

Kvalitetsstandard. Kommunal Sundhedstjeneste. Ergoterapi og Fysioterapi til børn. Mødedato: Tidspunkt: Mødenr.: Sted: Deltagere: Fraværende: Afbud: Kvalitetsstandard Kommunal Sundhedstjeneste. Ergoterapi og Fysioterapi til børn Mødedato: Tidspunkt: Mødenr.: Sted: Deltagere: Fraværende: Afbud: Kvalitetsstandard Område Ydelsens lovgrundlag Målgruppe

Læs mere

2. BESKRIVELSE AF BØRNEHAVEN... 1

2. BESKRIVELSE AF BØRNEHAVEN... 1 Specialbørnehaven 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Indholdsfortegnelse 1..MÅLSÆTNING... 1 2. BESKRIVELSE AF BØRNEHAVEN... 1 2.2 ÅBNINGSTIDER... 1 2.2 Ferie... 1 2.3 PERSONALE... 2 2.4 LIDT OM PÆDAGOGIKKEN...

Læs mere

Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1 Indledning Ydelseskataloget indeholder beskrivelser af Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings (PPR s) ydelser til og omkring børn og unge i alderen

Læs mere

Kontaktklasserne. Arden Skole

Kontaktklasserne. Arden Skole Kontaktklasserne Arden Skole 1 Målgruppe Kontaktklasserne med tilhørende SFO er en del af Mariagerfjord Kommunes undervisningstilbud til elever med vanskeligheder indenfor Autismespektret og tilgrænsende

Læs mere

Kvalitetsstandard Servicelovens 86, stk. 2 (børnetræning)

Kvalitetsstandard Servicelovens 86, stk. 2 (børnetræning) Kvalitetsstandard Servicelovens 86, stk. 2 (børnetræning) 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med 3. Hvilke aktiviteter indgår i Servicelovens 86, stk. 2. At barnet udvikler funktioner/kompetencer,

Læs mere

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne

Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Mavebælte til Aftale om drift af tilbud om fysio- og ergoterapeutisk bistand til børn med betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne Udover de generelle punkter omtalt i baggrundsnotatet,

Læs mere

Organisering af fysioterapeutiske og ergoterapeutiske ydelser i samspil med lovgivningen. Præsentation ved Maja Wolf Hanne Christensen

Organisering af fysioterapeutiske og ergoterapeutiske ydelser i samspil med lovgivningen. Præsentation ved Maja Wolf Hanne Christensen Organisering af fysioterapeutiske og ergoterapeutiske ydelser i samspil med lovgivningen Præsentation ved Maja Wolf Hanne Christensen Plan for nu Velkommen og hvad ønsker vi at I får med hjem J Kort præsentation

Læs mere

Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Ydelseskatalog for PPR: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1 Indledning Ydelseskataloget indeholder beskrivelser af Pædagogisk Psykologisk Rådgivnings (PPR s) ydelser til og omkring børn og unge i alderen

Læs mere

Lautrupgårdskolen. Vores målsætning: Alle på Lautrupgårdskolen er ligeværdige og skal respekteres som hele mennesker.

Lautrupgårdskolen. Vores målsætning: Alle på Lautrupgårdskolen er ligeværdige og skal respekteres som hele mennesker. Lautrupgårdskolen. Lautrupgårdskolen er en specialskole inden for rammerne af folkeskoleloven, hvor der er afsat ekstra ressourcer til eleverne. Vi arbejder med et anerkendende børnesyn i en tillids skabende

Læs mere

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

K-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune K-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens K-klasser. Hvis du ønsker at vide mere om den enkelte K-klasse, er du velkommen

Læs mere

Bilag. Ad 1: Fysioterapeuternes opgaver

Bilag. Ad 1: Fysioterapeuternes opgaver Bilag Høringssvar med kommentar til oplæg om serviceniveau for den fysio- og ergoterapeutiske indsats til børn og unge med vidtgående funktionsnedsættelser Høringssvarene fremgår af oversigten med tilhørende

Læs mere

Gårdskolen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

Gårdskolen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Gårdskolen - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af Gårdskolen. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at kontakte Nørholm skole.

Læs mere

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Forord Denne folder skal informere om de arbejdsområder og ydelser, som medarbejderne i det centrale Videns- og ressourcecenter kan levere. Hensigten med folderen

Læs mere

Aktivitetsbeskrivelse, budget

Aktivitetsbeskrivelse, budget Budgetområde Titel Pædagogisk-psykologisk rådgivning (PPR) genrelt Nr.: 516-01 Den generelle pædagogiske-psykologiske rådgivning varetages med grundlag i Folkeskoleloven og tilhørende bekendtgørelser (Specialundervisningsbekendtgørelsen

Læs mere

Aftale mellem. Randers Byråd og Vesterbakkeskolen 2012 & 2014

Aftale mellem. Randers Byråd og Vesterbakkeskolen 2012 & 2014 Aftale mellem Randers Byråd og Vesterbakkeskolen 2012 & 2014 1. Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2008 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune.

Læs mere

Notat om høringssvar i forbindelse med lukning af Egebækskolen

Notat om høringssvar i forbindelse med lukning af Egebækskolen Notat om høringssvar i forbindelse med lukning af Egebækskolen Sagen har været i høring i perioden fra den 19. februar til den 15. april 2015. Der er modtaget høringssvar fra: Egebækskolens skolebestyrelse

Læs mere

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Nr: Forslag Effektiviseringsprovenu 1 2 % besparelse til ledelse på dagtilbudsområdet 277.000 kr. 2 Reduktion i ledelse i udvalgte institutioner, og ændring i

Læs mere

Særlig dagtilbud efter servicelovens 32

Særlig dagtilbud efter servicelovens 32 Særlig dagtilbud efter servicelovens 32 Definering af Særlig behov Særlig dagtilbud tilbydes børn med betydelig og/eller varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Alle børn skal have mulighed for

Læs mere

Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud

Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud Tilsynet vedrører Driftsorienteret tilsyn med et tilbud Publiceret den 20-12-2018 Konklusionen for tilsynet på det samlede tilbud Socialtilsynet har foretaget et administrativt økonomisk tilsyn vedrørende

Læs mere

NOTAT. Modtagere: Liste med modtagere

NOTAT. Modtagere: Liste med modtagere NOTAT Modtagere: Liste med modtagere Bornholms Regionskommune Skole, Kultur og Fritid Ullasvej 17, 2 3700 Rønne CVR: 26 69 63 48 7. juni 2017 J. nr. XXX Ressourceteam på skoleområdet 1. Baggrund for forslaget

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og PPR 2014

Aftale mellem Varde Byråd og PPR 2014 Aftale mellem Varde Byråd og PPR 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves - med adgang

Læs mere

SFO & Klub. Mål og indholdsbeskrivelse

SFO & Klub. Mål og indholdsbeskrivelse SFO & Klub Mål og indholdsbeskrivelse Revideret februar 2016 1 Indledning I 2009 blev lov om udarbejdelse af mål og indholdsbeskrivelser for SFO er en realitet, hvor formålet er at gøre det pædagogiske

Læs mere

INKLUSION Strategiske pejlemærker

INKLUSION Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi inddeler børnene i forskellige grupper for at børnene lærer hinanden at kende.

Læs mere

TILSYNSRAPPORT RANDERS KOMMUNE LUCERNEVEJENS BØRNEHAVE

TILSYNSRAPPORT RANDERS KOMMUNE LUCERNEVEJENS BØRNEHAVE TILSYNSRAPPORT LUCERNEVEJENS BØRNEHAVE Anmeldt socialfagligt tilsyn August 2017 1. TILSYNSRESULTAT 1.1 OVERORDNET VURDERING BDO har på vegne af Randers Kommune foretaget et anmeldt tilsyn i Lucernevejens

Læs mere

Januar De to typer af indsatser er: VEJLEDNING

Januar De to typer af indsatser er: VEJLEDNING VEJLEDNING Vejledning om bevilling og visitation af specialpædagogisk ressourceforløb og/eller specialpædagogisk bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen Januar 2019 Formål Vejledningens

Læs mere

Sprogvurdering. Et tilbud til dit 3-årige barn

Sprogvurdering. Et tilbud til dit 3-årige barn Et tilbud til dit 3-årige barn Kære forældre Alle børn har behov for at kunne udtrykke sig og fortælle, hvis de er glade, vrede eller kede af det. Sproget spiller en stor rolle i den daglige kommunikation,

Læs mere

Djurslandsskolen. Indskolingen på Djursvej. En kommunal specialskole

Djurslandsskolen. Indskolingen på Djursvej. En kommunal specialskole Djurslandsskolen Indskolingen på Djursvej En kommunal specialskole Indskolingen på Djursvej Djurslandsskolen er placeret på tre adresser: Djursvej i Ørum Djurs, hvor indskoling og mellemtrin samt administration

Læs mere

Opnormering af indsatsen på tosprogsområdet 0-6 år.

Opnormering af indsatsen på tosprogsområdet 0-6 år. Oktober 2018. Opnormering af indsatsen på tosprogsområdet 0-6 år. Stevns kommune har i de senere år fået en del flere tosprogede børn. PPR og talehøreteamet ønsker at disse børn tilbydes bedre støtte i

Læs mere

Arbejdsgrundlag. for Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen. Inddeling og målgruppe

Arbejdsgrundlag. for Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen. Inddeling og målgruppe Arbejdsgrundlag for Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen Inddeling og målgruppe Gruppe 1 og Gruppe 2 på Holmegårdsskolen er et specialundervisningstilbud til børn i Hvidovre Kommune. Målgruppen er

Læs mere

Læreplan for Børnehuset Æsken

Læreplan for Børnehuset Æsken Organiseringen af børnehuset: Børnehuset Æsken er et specialpædagogisk tilbud til børn mellem 0-6 år normeret til 12 børn. I perioder kan her være færre eller flere børn indskrevet. Fælles for børnene

Læs mere

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020

Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Visitationsprocedurer Vejen Kommune 2019/2020 Hvem kan visiteres til et specialtilbud?... 2 Hvad skal Vejen Kommunes Folkeskoler og Friskoler gøre, når en elev skal visiteres til et specialtilbud?... 2

Læs mere

Børnene søger en eller flere kammerater og navnsætter kammeraten. Alle børn kan lege med andre børn i en gruppe

Børnene søger en eller flere kammerater og navnsætter kammeraten. Alle børn kan lege med andre børn i en gruppe Ressourcer Indsats Indikatorer Effektmål Strategiske pejlemærker Personalet tilrettelægger de pædagogiske aktiviteter, så der er fokus på relationer mellem børnene og mellem børn og voksne Vi holder samling

Læs mere

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både

Læs mere

TILSYNSRAPPORT RANDERS KOMMUNE SPECIALBØRNEHAVEN LUCERNEVEJ

TILSYNSRAPPORT RANDERS KOMMUNE SPECIALBØRNEHAVEN LUCERNEVEJ TILSYNSRAPPORT SPECIALBØRNEHAVEN LUCERNEVEJ Anmeldt socialfagligt tilsyn September 2018 1. TILSYNSRESULTAT 1.1 OVERORDNET VURDERING BDO har på vegne af Randers Kommune foretaget et anmeldt tilsyn i Specialbørnehaven

Læs mere

Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder

Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder Specialklasser for elever med fysiske handicaps og indlæringsvanskeligheder - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens specialklasser

Læs mere

Bostedet Vangeleddet

Bostedet Vangeleddet Bostedet Vangeleddet Beboerne fremmer deres udvikling, selvstændighed og sundhed gennem velfærdsteknologi og socialpædagogiske tiltag. Vision: Bostedet Vangeleddet er førende i forhold til velfærdsteknologi

Læs mere

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

G-klasserne. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune G-klasserne - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Kære forældre Denne folder er en generel beskrivelse af kommunens G-klasser. Hvis du ønsker at vide mere om den enkelte G-klasse, er du velkommen

Læs mere

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune

Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Inklusion i skolen Sådan gør vi i Fredensborg Kommune Side 2 Inklusion i skolerne Sådan gør vi i Fredensborg Kommune I Fredensborg Kommune arbejder vi for, at alle de børn, der kan have udbytte af det,

Læs mere

Specialafdeling Egely

Specialafdeling Egely Specialafdeling Egely Specialafdeling Egely henvender sig til elever, der har brug for vidtgående specialundervisning samt en specialpædagogisk tilgang, der kan imødekomme de udfordringer eleverne kommer

Læs mere

Specialklasser Vorrevangskolen 2017/2018

Specialklasser Vorrevangskolen 2017/2018 Specialklasser Vorrevangskolen 2017/2018 Organisering Normering Vorrevangskolen har i skoleåret 2017/2018 15 specialklasser, der fordeler sig på 12 klasser for elever med generelle indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag

Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag Børne- og Ungdomsforvaltningens udmøntningsforslag Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at der bør afsættes 575.000 kr. (2005-priser) til at udarbejde informationsmateriale om handicaptilgængelighed

Læs mere

Metroen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune

Metroen. - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Metroen - et specialundervisningstilbud i Aalborg Kommune Hvorfor har Aalborg Kommune specialundervisningstilbud? I Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune arbejder vi hver dag med at tage hånd om alle børn

Læs mere

Serviceområde: Sundhedsområdet

Serviceområde: Sundhedsområdet Serviceområde: Sundhedsområdet Fokusområde: Genoptræning efter sundhedslovens 140. Hvilke behov dækker ydelsen: Vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt

Læs mere

Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen

Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen 3. C-BUR 19. december 2013 Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen Sektorudvalget for Center for Børne- og ungerådgivningen ønsker generelt investeringer i

Læs mere

Mellerup Skolehjem. Et døgntilbud til børn og unge med handicap eller gennemgribende udviklingsforstyrrelser

Mellerup Skolehjem. Et døgntilbud til børn og unge med handicap eller gennemgribende udviklingsforstyrrelser Mellerup Skolehjem Et døgntilbud til børn og unge med handicap eller gennemgribende udviklingsforstyrrelser Region Midtjylland Center for Børn, Unge og Specialrådgivning Mellerup Skolehjem 2 MELLERUP SKOLEHJEM

Læs mere

Visitation og bevilling af specialpædagogisk ressourceforløb og/eller specialpædagogisk bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen

Visitation og bevilling af specialpædagogisk ressourceforløb og/eller specialpædagogisk bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen VEJLEDNING Visitation og bevilling af specialpædagogisk ressourceforløb og/eller specialpædagogisk bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen Marts 2019 Formål Vejledningens formål er dels

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Jobprofil Daginstitutionsleder

Jobprofil Daginstitutionsleder Jobprofil Arbejdsstedets navn Daginstitutionsafdelingen, Ikast-Brande Kommune Stillingsbetegnelse Organisatorisk placering Stillingen som daginstitutionsleder er indplaceret i organisationen i henhold

Læs mere

Kvalitetsstandard Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Kvalitetsstandard Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Kvalitetsstandard Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 13. december 2012 Område Ydelsens lovgrundlag Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er en afdeling i velfærdsforvaltningen organiseret under skole-

Læs mere

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen.

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen. Forslag 11 Organisering af det tværfaglige samarbejde Beskrivelse Som led i formulering af delpolitikken for børn og unge med særlige behov, har en arbejdsgruppe på tværs af direktørområderne Børn og Unge

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år Nogle børn, der bruger briller, kommer til at se normalt. Andre børn har trods brug af briller, stærkt nedsat syn. Børn, der ser under 6/18* med briller, tilmeldes Synsregisteret og tildeles en lokal synskonsulent.

Læs mere