Opdag Tanzania. introduktion med film, fakta og quiz

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opdag Tanzania. introduktion med film, fakta og quiz"

Transkript

1 Side 1/3 Opgaveark#01 Fag/klassetrin: Dansk klasse Omfang: 2 lektioner Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor Formål: At give eleverne en forforståelse om Tanzania og lære dem, hvordan ulandskalender. dk er opbygget. Opdag Tanzania introduktion med film, fakta og quiz Introduktion: En del af hjemmesiden er en åben sektion, Opdag Tanzania, der kan bruges af alle børn i Danmark, der vil vide mere om Børnenes U-landskalender og Tanzania. Men den er også tilrettelagt, så den fungerer godt som en styret introduktion til eleverne, så de på en hurtig og sjov måde opnår baggrundsviden og får sat scenen for et kortere eller længere fagforløb om Tanzania. Desuden rummer Opdag Tanzania undersider med længere film fra DR til U-landskalenderen om Tanzania og med velkendte børneværter. Dem kan eleverne selv fortsætte med derhjemme, hvis de ikke bliver brugt i undervisningen. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleverne skal kunne formulere relevante spørgsmål om et andet land og finde svarene på en hjemmeside. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleverne kan finde relevante informationer, huske det væsentlige og bruge forskellige funktioner på en hjemmeside. KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål DANSK EFTER 2. KLASSE Fremstilling DANSK EFTER 4. KLASSE Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billede i nære og velkendte situationer Forberedelse 1: Eleven kan formulere undrespørgsmål / Eleven har viden om enkle ideudviklingsmetoder Læsning Eleven kan læse multimodale tekster med henblik på oplevelse og faglig viden Finde tekst 1: Eleven kan navigere ud fra søgespørgsmål på alderssvarende hjemmesider og på biblioteket / Eleven har viden om hjemmesiders struktur Sådan gør I SÅDAN BRUGER I SIDEN OPDAG TANZANIA Tryk på det store menupunkt foroven, Opdag Tanzania. Nu kommer du ind på en side, der rummer en hel række forskellige elementer, som giver eleverne et indtryk af landet. Det er en lang og myldrende side, som børnene kan scrolle nedad, og de kan selv trykke på de elementer, som fanger deres interesse. Men der er ingen links eller aktiviteter, der sender dem væk fra hjemmesiden. I finder bl.a.: Tematiske billedserier Infografik med fakta om Tanzania

2 Side 2/3 Opgaveark#01 Quizzer Små faktabøger med korte tekster (til de lidt større) Musikvideo med sangeren Mzungu Kichaa Film: Dels film, der er produceret af Danida og SOS Børnebyerne. Dels lidt længere film fra DR med Sebastian Klein og rejsebamsen Sofus. Elevbogen og de små læselet-fabler som medlæsningsbøger (med lyd og tekst). FORSLAG TIL OPGAVE Vis hjemmesiden på den elektroniske tavle, og giv eleverne en kort introduktion. Del klassen ind i grupper af 2-3 elever. Bed hver gruppe om at formulere mindst tre undre-spørgsmål, som de gerne vil have svar på om Tanzania. I 1. og 2. klasse kan I sammen lave en idéudvikling på tavlen, hvor I laver en bruttoliste over spørgsmål. Grupperne kan herefter byde ind på, hvilke spørgsmål de vil prøve at finde svarene til. Eleverne bruger minutter på opgaven. Bagefter fortæller eleverne i klassen, hvad de har fundet ud af, og hvor på siden de fandt oplysningerne. FORSLAG TIL SPØRGSMÅL Hvis eleverne har svært ved at finde på spørgsmål, kan du hjælpe dem lidt i gang: Hvor mange mennesker bor der i Tanzania? Hvor meget større end Danmark er Tanzania? Hvad er en masai? Hvad hedder Tanzanias største by, og hvordan ser der ud? Er der bjerge i Tanzania, og hvad hedder det højeste? Hvordan ser Tanzanias flag ud? Hvad hedder det sprog, man taler i Tanzania? Hvilke vilde dyr lever der blandt andet i Tanzania?... og du kan selv supplere med flere.

3 Side 1/3 Opgaveark#02 Fag/klassetrin: Dansk klasse Omfang: Varierende, afhænger af læsemetode, og hvor mange af samtalerne du bruger. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet med dette opgaveark er at give dig inspiration til at sætte relevante samtaler i gang om Amals i klassen, der skaber refleksion hos eleverne om deres egen hverdag, muligheder og skole. Forslag til samtaler om Amals INTRODUKTION: Amals er Henrik Einspors fortælling om drengen Amal, der med sin mor og lillesøster netop er flyttet til millionbyen Dar es Salaam. Faren er død af malaria, og den lille familie er blevet tvunget til at forlade hjemmet i det nordlige Tanzania. Amal savner sin far, og nu skal han finde nye venner i den store by. Her er forslag til klassesamtaler kapitel for kapitel. Samtaler, der uddyber forståelsen af teksten og dens virkemidler og som relaterer den til elevernes personlige referencer og dagligdag. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleverne ved, at man kan tale om æstetiske tekster, og at de er åbne for fortolkning. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleverne deltager aktivt i en samtale i klassen om deres egne iagttagelser og temaerne i Amals KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål DANSK EFTER 2. KLASSE Fortolkning Fortolkning Eleven kan forholde sig til velkendte temaer gennem samtale om litteratur og andre æstetiske tekster Eleven kan forholde sig til velkendte temaer gennem samtale om litteratur og andre æstetiske tekster Fortolkning 2: Eleven kan deltage i enkel fortolkning / Eleven har viden om metoder til enkel fortolkning Vurdering 2: Eleven kan udtrykke egen opfattelse af teksten / Eleven har viden om måder at begrunde sin opfattelse på DANSK EFTER 4. KLASSE Fortolkning Fortolkning Eleven kan forholde sig til velkendte temaer i eget og andres liv gennem undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster Eleven kan forholde sig til velkendte temaer i eget og andres liv gennem undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster Fortolkning 1: Eleven kan forklare sin tekstforståelse / Eleven har viden om sammenhæng mellem virkemidler og budskab i tekster Vurdering 1: Eleven kan sammenholde egen tolkning med andres tolkning / Eleven har viden om fortolkningsmuligheder Sådan gør I Ud over den skønlitterære hovedfortælling, Amals, er der i elevbogen masser af små, faglitterære nedslag, der uddyber forståelsen af fortællingens ramme. De har form af ordforklaringer, billedtekster og faktabokse, som I undervejs i læsningen af fortællingen kan stoppe op ved og tale om. Samtidig er der flere overordnede temaer og konkrete, hverdagsnære elementer i handlingen, som I kan tage op i klassen. For selv om der stor forskel på børns levevilkår i Tanzania og i Danmark, så har de også meget tilfælles.

4 Side 2/3 Opgaveark#02 Her følger ideer til samtaleemner i forlængelse af bogens enkelte kapitler: SAMTALEEMNER Kapitel 1: Seje sko Vi møder Amal i den nye skole. Han kender ikke et øje. Hvordan føles det at være helt ny et sted (f.eks. i en ny by, en ny klasse, på et sportshold)? Hvordan tager I selv imod en ny elev i klassen? Der er rigtig mange elever i den klasse, Amal går i. Hvorfor er der det? (Fortæl om, at der kan gå helt op til 200 elever i en klasse i Dar es Salaam, fordi der er så mange tilflyttere og få penge at bygge skoler for). Hvordan tror I, at det er at gå i en klasse med så mange elever? Hvor mange elever er der i jeres klasse? Er det for mange, for få eller lige tilpas? Læreren skriver denne sætning på tavlen: Det er vigtigt at vaske hænder. Sygdomme lurer i en beskidt hånd. Vask altid hænder, inden du spiser. Hvad betyder det, at sygdomme lurer i en beskidt hånd? Er det med at vaske hænder noget, I også taler om i skolen og derhjemme? Tror I, at det er ekstra vigtigt at huske, når man bor i en by som Dar es Salaam og hvorfor? Kapitel 2: Gribbene Amal og hans mor og lillesøster savner deres gamle hjem og at kunne se bjerget Kilimanjaro. Har I også prøvet af savne noget? (steder, personer, ting) Hvordan føles det at savne noget? Det farligste dyr i Afrika er hverken løver eller bøfler eller slanger. Det er malariamyg. Findes der malariamyg i Danmark? (Nej, og mange steder i verden er man faktisk ved at udrydde malaria det kan lade sig gøre, men det er ikke helt nemt). Hvis man er i et land, hvor der er malariamyg, hvad kan man så gøre for at beskytte sig mod at blive stukket? (smøre myggemiddel på huden, spise malariapiller, sove under myggenet, slå græsset rundt om huset, tage lange bukser og langærmede trøjer på særligt når solen står op og går ned). Malaria kan kureres! (næsten alle mennesker i Tanzania har prøvet at have malaria. Hvis man skynder sig til lægen, så kan sygdommen kureres med malaria medicin). Selvom man ikke skulle tro det, blev det værre endnu. For inden længe dukkede farens slægtninge op. De lignede en flok gribbe. De opførte sig næsten ligesådan. Hvad betyder det, at de opførte sig som gribbe? Hvilke andre dyr bruger vi nogle gange til at beskrive mennesker? (Fx Hun var snu som en ræv. Han var som en elefant i en glasbutik. Børnene var som en hel sæk lopper ). Amal drømmer om, at han en dag bliver kok ligesom sin far. Har I nogen drømme om, hvad I kunne tænke jer at lave, når I bliver voksne? Kapitel 3: Bønner Amal er irriteret på sin lillesøster Dona, og han gider ikke at lege de pattelege, som hun finder på. Har I selv søskende, som I synes er irriterende? Hvordan er de irriterende, og er de irriterende hele tiden?

5 Side 3/3 Opgaveark#02 I Tanzania er det helt almindeligt, at børnene hjælper meget til derhjemme. Børnene hjælper f.eks. med at hente vand, passe husdyr og se efter søskende. Har I også pligter derhjemme? Hvad synes I om, at børn har pligter? Kapitel 4: Maxi Amal vil rigtig gerne være ven med Maxi. Hvorfor synes Amal, at Maxi er spændende? Hvad kan man selv gøre, hvis der er en, man gerne vil være ven med? Hvorfor fortæller Amal, at hans far er blevet spist af en løve? Kapitel 5: Daladala Amal har sparet sammen til at købe et maleri af Kilimanjaro til sin mor. Hvorfor har han gjort det? Maxi overtaler Amal til at tage helt ind til byen for at købe maleriet. Hvad betyder det at overtale? Har I prøvet at blive overtalt til noget, som I måske ikke havde så meget lyst til? På turen får Amal brugt næsten alle sine penge, så han ikke har råd til at købe maleriet alligevel. Hvorfor lader han sig lokke til bruge alle sine opsparede penge på mad og spillemaskiner? Kapitel 6: Væk! Dona er pludselig væk, og Amal føler, at han er ved at dø. Hvad betyder det? Hvad betyder det, at man har ansvar for nogen eller noget? Har I selv prøvet at blive væk? Hvad gjorde I så? Amal finder ud af, at Maxi også har løjet. Maxi bor nemlig på et børnehjem. Rigtig mange børn i Tanzania er forældreløse og må bo på et børnehjem. Hvorfor har Maxi mon løjet om det? Kapitel 7: Madlavning Maxi forsøger at muntre Amal op på vejen hjem fra byen. Han lover at finde en løsning på deres problem. Hvorfor tror Amal ikke på Maxi? Hvad betyder det at stole på nogen? Har I selv prøvet at miste tilliden til nogen, så I ikke længere stolede på dem? Amal og Dona beslutter sig for at gøre deres mor glad ved at lave mad til hende. Hvorfor vil de gerne gøre noget, der glæder og overrasker deres mor? Gør I sommetider noget for at glæde og overraske andre? Har I selv prøvet at blive glædeligt overrasket, når nogen har gjort noget særligt for jer? Hvorfor kan det være en god idé at glæde andre? Kapitel 8: Et godt måltid Moren bliver meget glad for overraskelsen. Amal er beskeden, men han er stolt indeni. Hvad betyder det at være beskeden? Hvorfor viser Amal ikke, at han er stolt? Hvornår synes I, at det er OK at prale, og hvornår er det bedre at være beskeden? Amal tænker på sin far, og han hvisker også noget til ham, da han er alene. Hvorfor hvisker Amal til sin far, når han ikke er der? Han er jo død. Kapitel 9: Bjerget Maxi har solgt sine flotte sko for at få råd til at købe et maleri til Amal. Hvorfor har Maxi gjort det? Har I selv prøvet at have dårlig samvittighed over et eller andet, I har gjort? Hvorfor vil Maxi ikke have, at Amal fortæller sandheden om maleriet?

6 Side 1/3 Opgaveark#03 Fag/klassetrin: Dansk klasse Omfang: 2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet med opgaven er, at eleverne skal gengive hovedindholdet i fortællingen Amals ved hjælp af billeder og tekst. Opgaven er samtidig en øvelse i at udvælge og disponere et stof og give en mundtlig præsentation. Genfortæl Amals INTRODUKTION: Når I er færdige med læsningen af Amals, kan I bruge denne opgave til at teste, om eleverne kan gengive hovedindholdet af historien. Eleverne får stillet seks spørgsmål til historien. Herefter skal de udvælge seks billeder fra et udprintet udklipsark, sætte dem ind i en skabelon og skrive en lille tekst til i hånden. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleverne kan genfortælle den overordnede handling i Amals. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleverne kan udvælge billeder fra Amals og skrive en kort tekst til hver af dem, så handlingen er gengivet. KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål DANSK EFTER 2. KLASSE Læsning DANSK EFTER 4. KLASSE Eleven kan læse enkle tekster sikkert og bruge dem i hverdagssammenhænge Tekstforståelse 1: Eleven kan gengive hovedindholdet af tekster til klassetrinnet / Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Fortolkning Eleven kan forholde sig til velkendte temaer i eget og andres liv gennem undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster Oplevelse og indlevelse 1: Eleven kan udtrykke sig om tekstens univers / Eleven har viden om tomme pladser og teksters tid og rum Sådan gør I Lav et print af det medfølgende fotoark og af skemaet med fortælleskabelonen til hver elev eller hver gruppe af elever. Billederne på arket er de samme som i elevbogen. Eleverne skal nu udvælge seks billeder, som de vil bruge til at genfortælle Amals med. Eleverne klipper de udvalgte billeder ud og limer dem ind i skabelonen. I højre side af skabelonen er der plads til, at eleverne kan skrive lidt tekst. Til hvert billede er der et guidende spørgsmål, som eleverne kan tage udgangspunkt i. Eleverne kan eventuelt farvelægge skabelonerne. De skriver navne på og hænger skabelonerne op i klassen. Afslut med at lave en udstilling, hvor eleverne præsenterer deres skabeloner. I kan evt. udskrive fotoarket og skabelonen i A3, hvis skolens printer eller kopimaskine kan klare det, så er der mere plads at skrive på. Til 3. og 4.-klasserne kan du udvide opgaven med en mundtlig fremstilling, hvor eleverne udover at gengive handlingen også giver et bud på historiens tid: Hvor lang tid går der, fra vi møder Amal første gang til afslutningsscenen, hvor maleriet bliver hængt op i huset?

7 Side 2/3 Opgaveark#03 FOTOARK Klip billederne ud

8 Side 3/3 Opgaveark#03 Amals Elevernes navne: Indsæt foto Indsæt foto Hvem handler historien om? Hvorfor gemmer Amal sine madpenge? Indsæt foto Indsæt foto Hvad står der i Amals fars lille bog? Hvad sker der, da børnene er inde i midten af den store by? Indsæt foto Indsæt foto Hvad laver Amal og hans lillesøster, da de kommer hjem fra byen? Hvordan ender historien?

9 Side 1/3 Opgaveark#04 Fag/klassetrin: Dansk klasse Musik klasse Syng med Mzungu Kichaa INTRODUKTION: I den periode, hvor I arbejder med elevbogen Amals og de tilknyttede opgaver, kan I også høre eller prøve selv at synge med på sangen Hoved, Krop & Sjæl, som dansk-tanzanieren Mzungu Kichaa har skrevet særligt til årets U-landskalender. Udover at fylde klasselokalet med moderne østafrikanske rytmer, så kan I også få berørt musikgenrer og tale om temaer i teksten. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleverne har viden om, hvordan man lytter aktivt til et musiknummer, og hvordan man øver sig sammen i en gruppe. Eleverne har viden om, hvordan man kan fortolke en sangtekst. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleverne kan synge med på Hoved, krop og sjæl, og de kan give udtryk for, hvad sangen handler om. KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål DANSK EFTER 2. KLASSE Fortolkning DANSK EFTER 4. KLASSE Fortolkning MUSIK EFTER 2. KLASSE Eleven kan forholde sig til velkendte temaer gennem samtale om litteratur og andre æstetiske tekster Eleven kan forholde sig til velkendte temaer i eget og andres liv gennem undersøgelse af litteratur og andre æstetiske tekster Fortolkning 2: Eleven kan deltage i enkel fortolkning / Eleven har viden om metoder til enkel fortolkning Fortolkning 1: Eleven kan forklare sin tekstforståelse / Eleven har viden om sammenhæng mellem virkemidler og budskab i tekster Musikudøvelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Sangteknik 1: Eleven kan synge med god klang i større grupper / Eleven har viden om stemmebrug Musikforståelse MUSIK EFTER 4. KLASSE Eleven kan lytte til og udtrykke sig om musik Musikoplevelse 1: Eleven kan lytte opmærksomt til musik / Eleven har viden om aktiv lytning Musikudøvelse Musikforståelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse med bevidsthed om egen og andres rolle i musikalsk udfoldelse Eleven kan lytte opmærksomt til og udtrykke sig varieret om musik Sangteknik 1: Eleven kan synge med god intonation og klang / Eleven har viden om intonation og klang Musikoplevelse 1: Eleven kan formidle sin oplevelse af musik / Eleven har viden om måder at udtrykke musikoplevelser på

10 Side 2/3 Opgaveark#04 Opgaven Du finder både musikvideo og en lydfil til sangen i Filmbanken i hjemmesidens lærerunivers. Teksten til sangen står nederst i dette opgaveark. Introducér med den lille film, hvor Mzungu Kichaa selv fortæller lidt om sangen. Vis musikvideoen. Tal lidt om musikgenrer. Hvad minder nummeret eleverne om? Tal om, at man kan blande genrer. Bongo Flava er en blanding af reggae, rap og traditionel tanzanisk musik. Print teksten til eleverne, eller vis den på projektor/smartboard. Drøft teksten med eleverne: Hvad er det egentlig, Mzungu Kichaa synes, det er vigtigt at sige her? Det er stramt skåret poplyrik i sin form man kan sige, at den taler i enkle billeder og overskrifter, der anslår en tematik: Alle børn har ret til at lege og lære: Hvad betyder det, at børn har rettigheder? Er der forskel på børns rettigheder i Tanzania og i Danmark? Livet er ikke altid lige nemt, men du skal aldrig give op: Hvad betyder det, at livet går op og livet går ned, og at livet er dale, men også bjerge? Hjælp hinanden, og giv hinanden kærlighed. Hvad menes der med, at du skal give din ven et stykke (kærlighed)? Syng med på musikvideoen, eller syng til musikken alene. Prøv også at synge med på de passager, hvor teksten slår over i swahili. Du finder nummeret i to udgaver inde i filmbanken: En musikvideo En lydfil med den komplette sang. Lydfilerne kan du afspille direkte på hjemmesiden ved at klikke på dem, eller du kan downloade dem og afspille dem med f.eks. en MP3-afspiller, med itunes eller lignende. Tekst til sangen Hoved, krop & sjæl Livet går op, og livet går ned. Verden bliver ved at dreje rundt og rundt. Søger efter fremtiden, jeg ikke har fundet. Håber, du vil vise mig vej. Hvem er jeg, og hvem er vi? Og tror vi alle på, at vi er lig? Alle børn har ret til kærlighed, lege og lære og til at være fri. Tag din magt tilbage, husk at verden er din Du kan ta kontrol, bare du ik gir op. Byg din fremtid og din egen lykke, kærlighed omkring dig, gi din ven et stykke. Dit liv er kun lige begyndt Fyld din krop, så du kan blive tip top Du kan være lig den, du vil være. Alle de ting som dit hjerte begærer.

11 Side 3/3 Opgaveark#04 Livet går op, og livet går ned. Verden bliver ved at dreje rundt og rundt. Søger efter fremtiden, jeg ikke har fundet. Håber, du vil vise mig vej. Hvis du falder, rejs dig op igen. Hop rundt omkring, og hink til rytmen. Du er ikke alene med din ensomhed. Plej dit sind med lidt kærlighed. Hvis du falder, rejs dig op igen. Hop rundt omkring, og hink til rytmen. Du er ikke alene med din ensomhed. Plej dit sind med lidt kærlighed. Hoved, krop, sjæl. Hvem er jeg, hvem er vi? Hoved, krop, sjæl. Hvem er jeg, hvem er vi? Akili, mwili na roho. Mimi ni nani, sisi ni nani Akili, mwili na roho. Mimi ni nani, sisi ni nani (Hoved, krop og sjæl. Hvem er jeg, hvem er vi) (Hoved, krop og sjæl. Hvem er jeg, hvem er vi) Hoved, krop og sjæl. Hvem er jeg, hvem er vi Akili, mwili na roho. Mimi ni nani, sisi ni nani (Hoved, krop og sjæl. Hvem er jeg, hvem er vi) Maisha ni mabonde na milima pia (livet er dale, men også bjerge) Ulimwengu wa zunguka, duara ya dunia (universet drejer rundt, om jordens cirkel) Na tafuta matokeo, sija yapata (Jeg søger efter resultater, har ikke fundet dem) Naomba nionyeshe njia (Jeg beder dig at vise mig vej) Hvis du falder, rejs dig op igen. Hop rundt omkring, og hink til rytmen. Du er ikke alene med din ensomhed. Plej dit sind med lidt kærlighed. Hvis du falder, rejs dig op igen. Hop rundt omkring, og hink til rytmen. Du er ikke alene med din ensomhed. Plej dit sind med lidt kærlighed.

12 Side 1/2 Opgaveark#05 Fag/klassetrin: Natur/teknologi klasse Omfang: 1-3 lektioner pr. fotohistorie. Der er 3 forskellige fotohistorie-emner under naturtemaet, og du kan vælge at lave en eller flere. Du kan evt. også udvide med fotohistorierne i Opgaveark 7, der har en anden tematik, men som med samme metode understøtter andre målpar i N/T og også inddrager Dansk. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet med opgaven er, at eleverne researcher et emne og producerer samt præsenterer deres egen, digitale fotohistorie om Tanzanias natur. Lav en flot fotohistorie om Tanzanias natur INTRODUKTION: Her kommer eleverne til at producere deres helt egne, digitale fotohistorier om Tanzanias alsidige natur og det vilde dyreliv. Ved at arbejde med fotohistorieværktøjet her på hjemmesiden eller i ipad-app en skal eleverne researche og disponere et stof, skrive korte tekster og præsentere. Researchen er struktureret tematisk for dem, og deres udførelse af fotohistorierne styres fagligt af guidende spørgsmål. Du får understøttet målpar efter både 2. og 4. klasse i N/T. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleverne har viden om forskellige dyrearters særkender og tilpasning til naturen. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleverne kan omsætte viden i Natur/teknologi til et digitalt produkt og efterfølgende præsentere det. KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål NATUR/TEKNOLOGI EFTER 2. KLASSE Kommunikation NATUR/TEKNOLOGI EFTER 4. KLASSE Eleven kan beskrive egne undersøgelser og modeller Ordkendskab 1-2: Eleven kan mundtligt og skriftligt anvende enkle fagord og begreber / Eleven har viden om enkle fagord og begreber Perspektivering Eleven kan relatere natur og teknologi til andre kontekster Naturen lokalt og globalt 1: Eleven kan fortælle om dyre- og planteliv andre steder på Jorden / Eleven har viden om naturområder Sådan gør I Lav grupper af 2-3 elever. Klik på knappen Skole, og log ind med UNI-Login. I kan også hente ipad-app en Børnenes U-landskalender 2016 i AppStore. Vælg temaet Tanzanias natur. Her kan eleverne vælge imellem tre forskellige emner til fotohistorier inden for dette tema. I kan til alle tre opgaver evt. supplere elevernes research inde i fotohistorieværktøjet med at se en eller flere af DR-filmene med Sebastian Klein, der er på opdagelse blandt Tanzanias dyr. De ligger i lærernes Filmbank. FEEDBACK Når eleverne arbejder med fotohistorierne, har de hele tiden mulighed for at gå tilbage og skifte deres udvalgte billeder ud og ændre i tekster. Det betyder, at du kan vælge at lægge en fase ind i opgaven, hvor du eller klassen giver eleverne feedback. Herefter kan eleverne genåbne deres fotohistorier og på den måde få et endnu bedre produkt ud af det. Samtidig lærer de at give og modtage konstruktiv kritik.

13 Side 2/2 Opgaveark#05 ALTERNATIV TIL AT SKRIVE LANGE TEKSTER I FOTOHISTORIEVÆRKTØJET Husk, at fotoværktøjet kan bruges på flere måder. Hvis eleverne skal holde et oplæg for resten af klassen eller til et forældrearrangement og de har meget på hjerte så kan de nøjes med at skrive få ord til hvert billede og i stedet lave et separat manuskript, som de taler ud fra, når de viser deres fotohistorier. De kan også vælge at fremvise deres fotohistorie, helt uden at tilskuerne kan se deres billedtekster. BRUG FOR TIPS TIL FOTOHISTORIE-VÆRKTØJET? Fotohistorie-værktøjet er nemt at bruge, rummer alt, hvad I har brug for og er også tilpasset svage læsere. Du kan finde en trin for trin-vejledning i at bruge det og gode tips i lærervejledningen og i hjemmesidens lærer-univers. OPGAVER Fotohistorie: Tanzanias dyrearter (primært for klasse) I denne fotohistorie undersøger eleverne dyrelivet i Ngorongoro-krateret og skal udpege og beskrive en række dyrekategorier: krybdyr, rovdyr, planteædere, ådselædere og pattedyr. De skal også finde nogle truede dyrearter og dyr, der er farlige for mennesker. Indled evt. opgaven med at tale om dyrearter og truede dyr. Fotohistorie: Hvad ved du om dyrene og deres levevis? (primært for klasse) I denne fotohistorie arbejder eleverne med dyrenes særlige karakteristika. Hvorfor er nogle dyr f.eks. bygget til at kunne løbe hurtigt? Hvorfor har nogle dyr horn? Hvorfor kan nogle dyr både leve på land og i vand? Indled evt. opgaven med at vise et billede af en krokodille. Hvorfor sidder øjne og næsebor oven på hovedet? Hvad bruger den sin lange og stærke hale til? Fotohistorie: Tanzanias dyre- og planteliv (primært for klasse) I denne fotohistorie giver eleverne et signalement af Tanzanias natur med syv billeder. Da der både indgår spørgsmål om landskab, klima og dyre-/planteliv, er det oplagt, at I først har arbejdet med emnet i klassen. Der er masser af supplerende viden at hente for eleverne på siden Opdag Tanzania og i elevbogen Amals. Her er der både faktabokse og tre opslag med yderligere fakta til sidst i bogen.

14 Side 1/2 Opgaveark#06 Fag/klassetrin: Dansk klasse Omfang: 1-3 lektioner pr. fotohistorie. Der er 3 forskellige fotohistorie-emner under dette tema, og du kan vælge at lave en eller flere. Du kan evt. også udvide med fotohistorierne i Opgaveark 7, der har en anden tematik, men som med samme metode understøtter flere målpar i Dansk og også inddrager N/T. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet med opgaven er, at eleverne researcher et emne og producerer samt præsenterer deres helt egen, digitale fotohistorie om Dar es Salaam. Lav en flot fotohistorie om Dar es Salaam INTRODUKTION: Her kommer eleverne med til millionbyen Dar es Salaam og oplever gadelivet, trafikken, slummen og markederne i den pulserende storby. Ud fra deres research producerer de deres helt egne, digitale fotohistorier. Ved at arbejde med fotohistorieværktøjet her på hjemmesiden eller i ipad-app en skal eleverne researche og disponere et stof, skrive korte tekster og præsentere. Researchen er struktureret tematisk for dem, og deres udførelse af fotohistorierne styres fagligt af guidende spørgsmål. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleverne har viden om livet i Dar es Salaam og kan formidle denne viden i et digitalt produkt. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleverne kan lave en digital fotohistorie, begrunde valget af billeder og fortælle om dem i sammenhæng. KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål DANSK EFTER 2. KLASSE Læsning Eleven kan læse enkle tekster sikkert og bruge dem i hverdagssammenhænge Finde tekster 2: Eleven kan finde tekster ved at navigere på alderstilpassede hjemmesider / Eleven har viden om sideopbygning på hjemmesider Fortolkning DANSK EFTER 4. KLASSE Eleven kan forholde sig til velkendte temaer gennem samtale om litteratur og andre æstetiske tekster Vurdering 2: Eleven kan udtrykke egen opfattelse af teksten / Eleven har viden om måder at begrunde sin opfattelse på Fremstilling Kommunikation Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billede i velkendte faglige situationer Eleven kan følge regler for kommunikation i overskuelige formelle og sociale situationer Fremstilling 2: Eleven kan udarbejde multimodale tekster / Eleven har viden om beskrivende og berettende fremstillingsformer Dialog 2: Eleven kan lytte aktivt til andre og følge op med spørgsmål og respons / Eleven har viden om lytteformål og undersøgende spørgsmål Sådan gør I Lav grupper af 2-3 elever. Klik på knappen Skole, og log ind med UNI-Login. I kan også hente ipad-app en Børnenes U-landskalender 2016 i AppStore. Vælg temaet Storbyen. Her kan eleverne vælge imellem tre forskellige emner til fotohistorier inden for dette tema.

15 Side 2/2 Opgaveark#06 FEEDBACK Når eleverne arbejder med fotohistorierne, har de hele tiden mulighed for at gå tilbage og skifte billeder ud og ændre i tekster. Det betyder, at du kan vælge at lægge en fase ind i opgaven, hvor du eller klassen giver eleverne feedback. Herefter kan eleverne genåbne deres fotohistorier og på den måde få et endnu bedre produkt ud af det. Samtidig lærer de at give og modtage konstruktiv kritik. ALTERNATIV TIL AT SKRIVE LANGE TEKSTER I FOTOHISTORIEVÆRKTØJET Husk at fotoværktøjet kan bruges på flere måder. Hvis eleverne skal holde et oplæg for resten af klassen eller til et forældrearrangement og de har meget på hjerte - så kan de nøjes med at skrive få ord til hvert billede og i stedet lave et separat manuskript, som de taler ud fra, når de viser deres fotohistorier. De kan også vælge at fremvise deres fotohistorie, helt uden at tilskuerne kan se deres billedtekster. BRUG FOR TIPS TIL FOTOHISTORIE-VÆRKTØJET? Fotohistorie-værktøjet er nemt at bruge, rummer alt, hvad I har brug for og er også tilpasset svage læsere. Du kan finde en trin for trin-vejledning i at bruge det og gode tips i lærervejledningen og i hjemmesidens lærer-univers. OPGAVER Fotohistorie: Opdag Dar es Salaam (primært for klasse) I denne fotohistorie tager dine elever på opdagelse i storbyen Dar es Salaam. De skal vælge syv billeder, som viser forskellige sider af byen, f.eks. trafikken, slummen, markedet osv. Dine elever vil undervejs blive bedt om at begrunde deres billedvalg. Derfor kan du indlede opgaven med at fortælle om, hvordan man beskriver et billede. Du finder mange billeder i Billedbanken i lærer-universet, som du kan bruge som eksempler til din forklaring. Fotohistorie: Foto-dagbog fra Dar es Salaam (primært for klasse) I denne fotohistorie arbejder eleverne med beretning. De skal forestille sig, at de selv har været i Dar es Salaam og nu skal formidle i billeder og ord, hvad de har oplevet dér. Indled evt. med at fortælle om, at berettende tekster blandt andet er karakteriseret ved at have en begyndelse, en midte og en slutning. Du kan også introducere dem for, hvordan man i sådan en tekst kan bruge tidsforbindere som først, da, efter, derefter og til sidst. Fotohistorie: Dar es Salaam vokser! (primært for klasse) Her skal eleverne lave en fotohistorie, der handler om nogle af de problemer, der opstår, når en by har flere indbyggere end den faktisk kan rumme f.eks. trafikkaos, dårlig affaldshåndtering, for mange børn i klasserne osv. Indled opgaven med at fortælle om Dar es Salaam. Du finder et kapitel i lærervejledningen om byen, og der er mange billeder i læreruniversets billedbank, som du nemt kan bruge til at illustrere din indledning med på Smartboardet eller projektoren. Lad eleverne selv byde ind med mulige problematikker og konsekvenser ved overbefolkning.

16 Side 1/2 Opgaveark#07 Fag/klassetrin: Dansk klasse Natur/teknologi klasse. Omfang: 1-3 lektioner pr. fotohistorie. Der er 3 forskellige fotohistorie-emner under dette tema, og du kan vælge at lave en eller flere. Du kan evt. også udvide med fotohistorierne i Opgaveark 5 og 7, der handler om andre tematikker, men som med samme metode understøtter andre målpar i N/T og Dansk. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet med opgaven er, at eleverne researcher og producerer deres egen, digitale fotohistorie om menneskers livsvilkår på landet i Tanzania. Lav en flot fotohistorie om livet på landet INTRODUKTION: I dette tema undersøger eleverne livet i en landsby, livet ved kysten og livet hos en masai-stamme. De er meget forskellige fra det liv, danske børn kender. Ud fra deres research producerer eleverne digitale fotohistorier. Ved at arbejde med fotohistorieværktøjet her på hjemmesiden eller i ipad-app en skal eleverne researche og disponere et stof, skrive korte tekster og præsentere. Researchen er struktureret tematisk for dem, og deres udførelse af fotohistorierne styres fagligt af guidende spørgsmål. Målrettet både Dansk og N/T. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleverne har viden om de forskelle og ligheder, der er ved at leve i Tanzania og i Danmark og kan formidle denne viden i et digitalt produkt. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleverne kan lave en digital fotohistorie med tekster, hvor de reflekterer og formidler baggrundsviden. KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål DANSK EFTER 2. KLASSE Fortolkning Eleven kan forholde sig til velkendte temaer gennem samtale om litteratur og andre æstetiske tekster Vurdering 2: Eleven kan udtrykke egen opfattelse af teksten / Eleven har viden om måder at begrunde sin opfattelse på Fremstilling DANSK EFTER 4. KLASSE Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billede i nære og velkendte situationer Fremstilling 1: Eleven kan udarbejde enkle tekster med billeder og skrift / Eleven har viden om sprogets opbygning i ord og sætninger og om sammenhæng mellem skrift og billede Kommunikation Eleven kan følge regler for kommunikation i overskuelige formelle og sociale situationer Dialog 1: Eleven kan indgå i dialog i mindre grupper / Eleven har viden om samtaleregler Læsning NATUR/TEKNOLOGI EFTER 2. KLASSE Perspektivering NATUR/TEKNOLOGI EFTER 4. KLASSE Eleven kan læse multimodale tekster med henblik på oplevelse og faglig viden Eleven kan genkende natur og teknologi i sin hverdag Forberedelse 1: Eleven kan strukturere sin baggrundsviden / Eleven har viden om metoder til strukturering af viden Teknologi og ressourcer 1-2: Eleven kan fortælle om ressourcer fra hverdagen / Eleven har viden om ressourcer fra hverdagen Perspektivering Eleven kan relatere natur og teknologi til andre kontekster Mennesket 1: Eleven kan sammenligne egne levevilkår med andres / Eleven har viden om levevilkår forskellige steder i verden

17 Side 2/2 Opgaveark#07 Sådan gør I Lav grupper af 2-3 elever. Klik på knappen Skole, og log ind med UNI-Login. I kan også hente ipad-app en Børnenes U-landskalender 2016 i AppStore. Vælg temaet Livet på landet. Her kan eleverne vælge imellem tre forskellige emner til fotohistorier inden for dette tema. FEEDBACK Når eleverne arbejder med fotohistorierne, har de hele tiden mulighed for at gå tilbage og skifte billeder ud og ændre i tekster. Det betyder, at du kan vælge at lægge en fase ind i opgaven, hvor du eller klassen giver eleverne feedback. Herefter kan eleverne genåbne deres fotohistorier og på den måde få et endnu bedre produkt ud af det. Samtidig lærer de at give og modtage konstruktiv kritik. ALTERNATIV TIL AT SKRIVE LANGE TEKSTER I FOTOHISTORIEVÆRKTØJET Husk, at fotoværktøjet kan bruges på flere måder. Hvis eleverne skal holde et oplæg for resten af klassen eller til et forældrearrangement og de har meget på hjerte så kan de nøjes med at skrive få ord til hvert billede og i stedet lave et separat manuskript, som de taler ud fra, når de viser deres fotohistorier. De kan også vælge at fremvise deres fotohistorie, helt uden at tilskuerne kan se deres billedtekster. BRUG FOR TIPS TIL FOTOHISTORIE-VÆRKTØJET? Fotohistorie-værktøjet er nemt at bruge, rummer alt, hvad I har brug for, og er også tilpasset svage læsere. Du kan finde en trin for trin-vejledning i at bruge det og gode tips i lærervejledningen og i hjemmesidens lærer-univers. OPGAVER Fotohistorie: Livet i landsbyen (primært for klasse) I denne fotohistorie undersøger eleverne ressourcerne i en landsby. Hvor kommer vandet fra? Hvilke husdyr har man? Hvad spiser man? Hvordan tjener man penge? Indled evt. med at fortælle om, hvad ressourcer er. I Danmark er ressourcer ikke noget, vi tænker så meget over. Der er rent vand i vandhanen, og mad er ofte noget vi køber i et supermarked. På landet i Tanzania skal man ofte selv gøre en fysisk indsats. Fotohistorie: Forskelle og ligheder (primært for klasse) I denne fotohistorie undersøger eleverne både livet på landet og ved kystlinjen. De arbejder direkte med det målpar, som handler om at kunne sammenligne egne livevilkår med andres. Fotohistorien kræver dermed, at eleverne skal skrive om forskelle og ligheder i tekstfelterne til de enkelte billeder. Der er 180 anslag til rådighed, så det er samtidig en øvelse i at skrive kortfattet. Fotohistorie: Masaiernes liv (primært for klasse) I denne fotohistorie skal eleverne besøge masai-folket i det nordlige Tanzania. De får lidt baggrundsviden at arbejde med i de hotspots, som de finder undervejs, men du kan som indledning til denne opgave evt. også bede eleverne læse fakta-opslaget om masaierne bagest i elevbogen og tage noter. På den måde kommer de også til at arbejde med at strukturere baggrundsviden.

18 Side 1/3 Opgaveark#08 Fag/klassetrin: Idræt klasse Dansk og Natur/teknologi samt indslag af bevægelse. Omfang: Fra 15 min. Til én lektion pr. aktivitet. Der er 3 forskellige fotohistorie-emner under dette tema, og du kan vælge at lave en eller flere. Du kan evt. også udvide med fotohistorierne i Opgaveark 5 og 7, der handler om andre tematikker, men som med samme metode understøtter andre målpar i N/T og Dansk. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Lege og bevægelse INTRODUKTION: På alle folkeskolens klassetrin skal motion og bevægelse indgå i et omfang, der i gennemsnit svarer til cirka 45 minutter dagligt i løbet af skoledagen. Her får du inspiration til en række forskellige aktiviteter, hvor der indgår bevægelse og kreativitet, og som samtidig er relateret til børneliv i Tanzania. I flere af aktiviteterne kan du inddrage lærings- og vidensmål fra faget Idræt. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleverne kan i grupper samarbejde om en leg/spil. De kan overholde regler i en leg eller et spil, og de kan følge musikkens puls. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleven samarbejder om at lege og overholder reglerne. Eleven kan markere musikkens puls med klap eller tramp. KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål IDRÆT EFTER 2. KLASSE Alsidig idrætsudøvelse Eleven kan deltage aktivt i basale, alsidige bevægelser i leg Dans og udtryk 1: Eleven kan bevæge sig rytmisk til en variation af musikformer / Eleven har viden om kroppens grundlæggende bevægelsesmuligheder Idrætskultur og relationer IDRÆT EFTER 5. KLASSE Eleven kan samarbejde om idrætslige aktiviteter og lege Normer og værdier 1-2: Eleven kan respektere regler og aftaler for idrætsaktiviteter / Eleven har viden om regler og aftaler for idrætsaktiviteter Alsidig idrætsudøvelse Eleven kan anvende grundlæggende, sammensatte bevægelser i idrætspraksis Dans og udtryk 1: Eleven kan udføre grundlæggende bevægelser inden for dans og udtryk / Eleven har viden om variationer i bevægelser inden for dans og udtryk Forslag til aktiviteter med bevægelse Syng og dans med Mzungu Kichaa og Mille Gori Årets sang Hoved, Krop & Sjæl er lavet til U-landskalenderen. I kan selv synge med og evt. bevæge jer til. Se mere i Opgaveark 04. I kan også lære at danse afro med Mille Gori, der er kendt fra DR s børnekanal Ramasjang. Find en beskrivelse af, hvordan I kan gøre i Opgaveark 20, og se de tre sjove instruktionsfilm de ligger i Filmbanken i lærer-universet.

19 Side 2/3 Opgaveark#08 Jægeren og gazellen (Mwindaji na Swala) Jægeren og gazellen er en traditionel leg fra Tanzania, hvor det er høresansen, eleverne skal bruge. Legen kan derfor kobles som faglig bevægelsesaktivitet til Opgaveark 14, der også handler om at bruge sanser. To børn udvælges til at være hhv. jæger og gazelle. Begge får bind for øjnene. Der stilles en stol imellem jægeren og gazellen. Gazellen skal nu klappe i hænderne med nogle sekunders mellemrum. Jægeren skal lytte efter og forsøge at fange gazellen, mens de begge løber rundt om stolen. Hvis jægeren fanger gazellen, bliver han/hun gazelle, og en ny elev bliver jæger. I en anden variation af legen danner klassen en cirkel omkring jægeren og gazellen. Begge får bind for øjnene og bliver drejet rundt. Gazellen skal ikke klappe. I stedet skal de to være meget opmærksomme på at lytte efter, hvor den anden er henne. Skruelågs-ræs I en storby som Dar es Salaam skorter det på rent drikkevand. Derfor er det nemt for børnene at få fingrene i skruelåg fra tomme plast-vandflasker. De kan bruges til at lege med i frikvartererne. Spillet her går ud på at bruge så få knips på et skruelåg som muligt for at få det i mål. Det er ikke helt så nemt, som det lyder! Tegn en lang og smal bane op med en pind i gruset eller med kridt på et asfaltunderlag. Banen må gerne bugte sig lidt undervejs, så det bliver lidt sværere. Skruelåget vil trille længere og være sværere at styre på asfaltunderlag. Banen kan f.eks. være tyve cm i bredden og fem til otte meter lang. Hvis det er for svært, kan man lave banen bredere. I den ene ende af banen sættes to pinde eller andre genstande op, som markerer målets stolper. To deltagere kæmper mod hinanden. Den deltager, der bruger færrest knips på at knipse skruelåget i mål, vinder. Vinderen går videre til næste runde, hvor en ny udfordrer venter. Hvis skruelåget ryger ud af banen, må deltageren begynde forfra.

20 Side 3/3 Opgaveark#08 Ballonjagt Eleverne i SOS-Børnebyernes skole på Zanzibar kan godt lide at lege ballonjagt, når der er fest på skolen. Reglerne er enkle: Seks deltagere får bundet en oppustet ballon på ryggen og forsynes med en tegnestift. Det er alle mod alle, og den sidste der er tilbage med en hel ballon har vundet. Cykeldæk-ræs Når der ikke er råd til legetøj, må man finde på noget at lege, som ikke kræver en masse udstyr. Pigerne typisk hinker og sjipper, og drengene spiller fodbold. Ofte ser man også drenge i gadebilledet, der har fundet et kasseret cykel- eller knallertdæk, som de skubber afsted med en pind. Hvem kommer først over målstregen?

21 Side 1/3 Opgaveark#09 Fag/klassetrin: Dansk klasse. Omfang: 2 lektioner Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet med opgaven er, at eleverne skal arbejde med læseteater og fabler. Opgaven er desuden en øvelse i at dramatisere en fabel med intonation og kropssprog. Fabler som læseteater INTRODUKTION: Læseteater er en god måde at få eleverne til at arbejde med både læsning, oplæsning og udtale. I læseteater øver man sig i at læse en tekst dramatisk op foran et publikum. De tre fabler i elevbogen egner sig godt til at lave læseteater over. Her har vi givet et forslag til, hvordan en af fablerne fra elevbogen Dyrenes kapløb kan omskrives til læseteater. Prøv selv at omskrive de to andre fabler Kamæleonen og Masaien og løven. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleverne ved, hvad et læseteater er, og at fabler er en fortællende genre med en indbygget morale. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleverne kan lægge stemme og krop til roller i et læseteater samt reflektere og samtale om fablens morale. KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål DANSK EFTER 2. KLASSE Fortolkning Kommunikation Kommunikation Eleven kan forholde sig til velkendte temaer gennem samtale om litteratur og andre æstetiske tekster Eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituationer Eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituationer Vurdering 1: Eleven kan tale om teksters temaer / Eleven har viden om teksters typiske temaer Krop og drama 1: Eleven kan improvisere med kropssprog og stemme / Eleven har viden om enkle sproglige, lydlige og billedlige virkemidler Krop og drama 2: Eleven kan deltage i rollelege og rollespil / Eleven har viden om dramatiske roller Sådan gør I For at alle børn kan få en rolle kan du lave to eller tre grupper, der tilsammen dækker alle rollerne, og som øver sig sammen. På den måde bliver der to eller tre af hver rolle og I opfører så læseteateret to eller tre gange. Eller du kan selv omsætte en eller to af de andre fabler til læseteater, så I tilsammen får roller nok, til at alle eleverne kan være med.

22 Side 2/3 Opgaveark#09 OPGAVEN Dyrenes kapløb som læseteater 7 medvirkende: Fortæller 1 Fortæller 2 Aben Elefanten Giraffen Gribben Geparden I fablen optræder der også en flok gnuer, en gepard, et næsehorn og en sovende løve. De har ingen replikker, men fablen egner sig godt til, at eleverne opfører den som teater og spiller rollerne som de forskellige dyr. Så har I både mulighed for at få bevægelse og udklædning med ind i aktiviteten. Manuskript: Fortæller 1: I Afrika er løven dyrenes konge. Sådan har det altid været. Fortæller 2: Men en dag stod nogle af de andre dyr og drak vand ved vandhullet. Alle mente, at de havde mere ret til at være konge. Aben: Jeg er aben, og jeg burde være dyrenes konge. Jeg kan klatre i træer og plukke frugter. Og jeg kan gå på to ben. Kan løven måske det? Elefanten: Nej, jeg burde være konge. Jeg er den største. Elefanter kan både trutte trompet og blæse vand. Fortæller 1: Så sugede elefanten en masse vand op i snablen og pustede det ud igen. Der kom en flot regnbue. Giraffen: Næ, hov! Se på mig. Giraffen er den højeste. Så jeg skal være konge. Fortæller 2: En grib sad sig i træet tæt ved. Den hørte, hvad de talte om. Gribben: I må kæmpe om æren. Den, der først når op på toppen af det høje bjerg, er kongen over alle dyr. Fortæller 1: Gribben pegede på bjerget i det fjerne. Aben: Det er nemt. Kald de andre dyr sammen. Så kan vi få det klaret. Fortæller 2: Snart var alle de dyr samlet, som gerne ville være konge. Der var små og store. Kryb og kravl. Pels og fjer. Og skind og ben. Fortæller 1: Men løven var der ikke. Den sov til middag og ville ikke forstyrres. Fortæller 2: Dyrene gjorde sig klar. Alle ville gerne vinde. Gribben: En, to, tre, NU! Elefanten: Man bliver ikke konge, bare fordi man er højt hævet over de andre.

23 Side 3/3 Opgaveark#09 Fortæller 1: Alle satte kurs mod bjerget. Alle ville gerne nå først til tops. Der rejste sig en stor sky af støv efter dem. Fortæller 2: Men snart gav de første dyr op. Fortæller 2: Elefantens mave rumlede. Giraffen var øm i benene. Og kold om ørerne. Giraffen: Skal vi ikke bare lade den løve blive ved at være konge? Geparden: Jeg kommer først. Jeg kan løbe hurtigst. Fortæller 1: Elefanten var helt enig. Fortæller 1: Men den spurtede så hurtigt, at den snart blev træt. Fortæller 2: Aben fik sidestik. Fortæller 1: Gnuen gik den gale vej. For det gjorde alle de andre gnuer også. Fortæller 2: Næsehornet havde ikke så gode øjne. Den løb bare i ring. Fortæller 1: Og sådan gik det den ene efter den anden. Elefanten: Hvad skal vi også på det bjerg? Fortæller 2: Enden blev, at de gik tilbage. Ned på den grønne savanne. Ned for at spise en masse mad. Fortæller 1: Hvis løven gad at være konge, kunne den bare få lov. I det mindste spiste den jo ikke græs som elefanten. Og den spiste heller de lækre grene. Det var giraffens livret. Fortæller 2: Derfor er løven stadig dyrenes konge. Også selv om den bare sover det meste af tiden. Fortæller 2: Kun elefanten og giraffen blev ved. De var stædige begge to. Fortæller 1: Efter flere timers hård gåtur så de op mod bjergets top. Der var stadig langt igen. De så også savannen dybt nede under dem. Grøn og saftig.

24 Side 1/13 Opgaveark#10 Fag/klassetrin: Billedkunst klasse. Dansk som kreativt indslag. Omfang: Mindst tre adskilte lektioner. Tingatinga-malerier laves i tre tempi, hvor først baggrunden og siden motiverne skal tørre, inden detaljerne til sidst males på. Men I kan også snyde og blot bruge skabelonerne til en mere hurtig farvelægning med farveblyanter i en enkelt lektion. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Lav et flot tingatinga-maleri med skabeloner INTRODUKTION: Her kan eleverne male flotte tingatinga-malerier. Den farverige stil er skabt i Dar es Salaam i Tanzania og bruger ofte stiliserede motiver af landets særkender: dyrene, planterne og Kilimanjaro. Malerierne bygges op lag på lag med akrylmaling. Med til opgaven hører to små instruktionsfilm og hele fem flotte skabeloner af typiske tingatinga-motiver, som eleverne kan bruge, og som er lavet af den dygtige tingatinga-kunstner Rubuni Rashid Said. Det er også ham, børnene får instruktion af i de små film. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleven har viden om motiver, farvebrug og lag på lag-teknikken, som bruges i tingatinga-stilen. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleven kan male et tingatinga-maleri og kan fortælle om malestilen. KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål BILLEDKUNST EFTER 2. KLASSE Billedfremstilling Billedfremstilling Eleven kan udtrykke sig i plane, rumlige og digitale billeder Eleven kan samtale om egne og andres billeder Tegning og grafik 2: Eleven kan udtrykke sig grafisk med våde og tørre farver / Eleven har viden om grafiske tegne- og trykmetoder Billedkomposition 1-2: Eleven kan samtale om billeders opbygning og indhold / Eleven har viden om billedopbygning og enkle fagord og begreber Billedkommunikation BILLEDKUNST EFTER 5. KLASSE Eleven kan kommunikere gennem billeder Udstilling 2: Eleven kan etablere en udstilling i fælles billedprojekter / Eleven har viden om udstillingsformer Billedfremstilling Billedanalyse Eleven kan eksperimentere med og udtrykke sig i billeder med vægt på tematisering. Eleven kan vurdere billeders anvendelse inden for forskellige kultur- og fagområder Maleri og collage 1: Eleven kan fremstille billeder i flere lag / Eleven har viden om lagdelt billedopbygning Billedkomposition 3: Eleven kan analysere farvers virkning i billeder / Eleven har viden om farvers betydning i en kulturel kontekst

25 Side 2/13 Opgaveark#10 Hvad er tingatinga? Tingatinga er ikke bare navnet på en helt særlig kunstart fra Dar es Salaam. Det er også efternavnet på manden, der opfandt den farverige kunststil i slutningen af 1960 erne. Stilen blev hurtigt populær og spredte sig også til flere af Tanzanias nabolande. I dag er tingatinga en stor del af Tanzanias kulturelle identitet. EDWARD SAIDI TINGATINGA Manden, der opfandt tingatinga, hed Edward Saidi Tingatinga. Som så mange andre af Dar es Salaams indbyggere havde han svært ved at finde et job. Han havde imidlertid et godt øje for farver, og han lærte sig selv at male enkle og farvestrålende malerier af dyr, planter og landsbyliv på tynde træplader. Han solgte billederne ved vejkanten i Dar es Salaam. Edward Saidi Tingatinga døde i 1972 og efterlod sig en stor fangruppe af håbefulde kunstnere, der har ført teknikken videre. I første omgang malede de kopier af mesterens mest populære malerier, men som årene gik, fandt de også på nye motiver for eksempel fra det hektiske liv i den voksende storby Dar es Salaam. MATERIALERNE De oprindelige tingatinga-malerier er lavet af billige materialer. Lærredet var en tynd masonitplade. Til at male med brugte Edward billig cykellak i stærke farver. I dag maler mange tingatinga-kunstnere på rigtige lærreder, men man kan stadig købe malerier på tynde masonitplader. Edwards malerier var ikke større end en kuffert. De fleste af hans kunder var nemlig turister, og de skulle kunne have maleriet i deres kuffert, når de rejste hjem. MOTIVERNE OG STILEN Tingatinga-kunstnerne maler det Tanzania, der omgiver dem. Edwards malerier forestillede planter, blomster, hverdagsscener fra landsbylivet og dyrene på den tanzaniske savanne. Fordi motiverne er tegnet ret enkelt og uden baggrund og forgrund, og fordi farverne er så stærke, har tingatinga-malerierne et naivistisk skær over sig. FREMGANGSMÅDEN Tingatinga-kunstnerne i Dar es Salaam maler først baggrundsfarven på lærredet eller pladen. Den er ofte ensfarvet i en stærk farve. Når malingen er tør, tegner de omridset af motiverne, for eksempel en løve, en elefant, fugle eller en gnu og maler det op med sort streg. Så bliver dyrene farvelagt, og de små detaljer tilføres stødtænder, horn osv. Til sidst pynter de med blomster, prikker og mønstre. OPGAVEN Materialer: Lærreder eller tynde masonitplader Akrylmaling Poscatusch - en tusch med akrylmaling i og fast spids Pensler Svampe Blomsterpinde Tingatinga-skabeloner

26 Side 3/13 Opgaveark#10 Sådan gør I: Introducér eleverne til tingatinga-stilen. Du finder flere eksempler på tingatinga-malerier i Billedbanken i lærer-universet. Se de to film med tingatinga-kunstneren Rubuni Rashid Said. Filmene ligger i Filmbanken i lærer-universet. Han har malet tingatinga-kunst i mange år og sidder til daglig sammen med en masse andre kunstnere på et atelier i Oysterbay i Dar es Salaam. I den ene film viser han trin for trin, hvordan han selv komponerer et maleri. I den anden film fortæller han om tingatinga-stilen. Se på billeder af Afrikas vilde dyr. Hvilke dyr har eleverne lyst til at male? Du finder en masse dyrebilleder i billedbanken i læreruniverset. Lad hver elev (eller gruppe) vælge den skabelon, de vil bruge til deres maleri. Skabelonerne er også tegnet af Rubuni Rashid Said selv. I kan også vælge at supplere med dyr eller andre ting, som I selv tegner omridset af. Nu skal I til at male. Mal først bunden og kanterne på lærredet/pladen med akrylmaling. Brug svamp eller pensel. Lad det tørre helt. Nu tegnes hovedlinjerne i motiverne op med f.eks. tavlekridt eller blød blyant. Det er her, I skal bruge skabelonerne. Overvej, om der skal være træer eller lignende bag dyret/dyrene. Det gode ved tavlekridt er, at stregerne nemt kan viskes ud igen, så der kan tegnes om, indtil eleven er tilfreds. Mal motiverne oven på baggrunden, og lad det tørre. Tegn nu konturstreger med Posca-tuscher. Dekorér til sidst med små blomster eller prikker. Enden af en blomsterpind er god til det formål.

27 Side 4/13 Opgaveark#10 Amals

28 Side 5/13 Opgaveark#10 Amals

29 Side 6/13 Opgaveark#10 Amals

30 Side 7/13 Opgaveark#10 Amals

31 Side 8/13 Opgaveark#10 Amals

32 Side 9/13 Opgaveark#10

33 Side 10/13 Opgaveark#10

34 Side 11/13 Opgaveark#10

35 Side 12/13 Opgaveark#10

36 Side 13/13 Opgaveark#10

37 Side 1/3 Opgaveark#11 Fag/klassetrin: Håndværk og design klasse. Evt klasse. Omfang: 2-4 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet med aktiviteten er, at eleverne ved hjælp af simple teknikker producerer et færdigt produkt af hårde og bløde genbrugsmaterialer. Desuden er det formålet, at eleverne oplever, at aflagte materialer kan genanvendes til at skabe nye produkter med. Lav jeres egen genbrugs-hånddukker INTRODUKTION: Her kan I lave flotte hånddukker af genbrugsmaterialer. De er inspireret af nogle hånddukker, der laves på Zanzibar. Aktiviteten understøtter flere målpar i Håndværk og design efter 4. klasse, men også de yngre elever kan få en sjov og kreativ aktivitet ud af lave deres egne hånddukker i en lidt enklere udgave. Evt. kan de færdige dukker bruges til dukketeater, hvilket understøtter færdigheds- og vidensmålene under Kommunikation/Krop og drama efter 4. klasse. INSPIRATION TIL LÆRINGSMÅL: Eleverne ved, hvad et læseteater er, og at fabler er en fortællende genre med en indbygget morale. INSPIRATION TIL TEGN PÅ LÆRING: Eleverne kan lægge stemme og krop til roller i et læseteater samt reflektere og samtale om fablens morale. KOMPETENCER OG MÅLPAR Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål HÅNDVÆRK OG DESIGN EFTER 4./5./6./7. KLASSE Håndværk - forarbejdning Håndværk - materialer Design Eleven kan anvende værktøjer, redskaber og maskiner forsvarligt til forarbejdning af materialer Eleven kan forarbejde materialer i forhold til produktets form, funktion og udtryk Eleven kan arbejde med enkle designprocesser knyttet til egen produktfremstilling Teknikker 1: Eleven kan navngive og anvende grundlæggende teknikker til forarbejdning af bløde og hårde materialer / Eleven har viden om grundlæggende teknikker til forarbejdning af bløde og hårde materialer Materialeforarbejdning 1: Eleven kan forarbejde bløde og hårde materialer efter instruktion / Eleven har viden om enkel materialeforarbejdning Idéafprøvning 1: Eleven kan afprøve materialer og teknikker i konkrete sammenhænge / Eleven har viden om afprøvning af materialer og teknikker Baggrund På Zanzibar fandt vi nogle sjove og flotte hånddukker, som er lavet af genbrugsmaterialer. Dukkerne produceres af en lille, lokalt drevet NGO som indsamler affald og bruger det til at skabe brugskunst ud af. Overskuddet går til arbejdende værksteder, hvor blandt andet lokale børn og unge kan komme og blive undervist i både håndværksmæssige teknikker og i engelsk. Dukkerne er konstrueret over en pind, der er ført gennem en overskåret plastflaske. I den ene ende af pinden fastgøres et hoved, og resten af kroppen dækkes af en kjole. På den måde kan dukken lave forskellige bevægelser med styrepinden. Dukken kan også forsynes med garnhår, en turban, øreringe, eller hvad man ellers måtte have lyst til at dekorere den med.

38 Side 2/3 Opgaveark#11 Vi har skilt en af dukkerne ad og giver i dette opgaveark en oversigt over materialer og cirkamål samt en trin for trin-guide. Vi vedlægger også en række billeder, så I kan lure teknikken af. Den sværeste del af processen er at sy over- og underdelene af kjolen sammen, da det kræver en symaskine og teknik til at lave læg. I kan gøre arbejdet mindre kompliceret ved at bruge ét langt stykke stof i stedet for to stykker til kjolen. SÅDAN GØR I: Læs materialelisten igennem. Måske kan eleverne selv tage stofrester, plastflasker, perler og snor med hjemmefra. I stedet for blomsterpinde kan I gå ud i naturen og finde nogle lige, tynde grene, som kan bruges til formålet. Så får I også noget bevægelse ind i aktiviteten. Af hensyn til sikkerheden bør du hjælpe eleverne med at få skåret plastflaskerne over. MATERIALER: Blomsterpind, ca. 40 cm lang. Øverste del af en halvliters plast-sodavandsflaske, skåret over ca. 10 cm fra flaskens top. Stofstykke 1 til kjolens skørt: 60 cm x 14 cm. Stofstykke 2 til kjolens overdel: 30 cm x 20 cm. Stofstykke 3 til hovedet: 15 cm x 15 cm. Stofstykke 4 til tørklæde om hovedet: 30 x 10 cm. En håndfuld små stofrester e.l. til udfyldning af dukkens hoved. To stykker farvet bomuldssnor eller kraftig sytråd, ca. 10 cm hver. To stykker gummi eller lignende materiale til arme. Stofmaling. Universallim, der kan hæfte stof til plast. Små perler til øreringe (se illustration C). FREMGANGSMÅDE: 1. Klip stofstykke 2 til trapez-formen som vist i illustration A. 2. Sy evt. oplægning i kanterne på stofstykke 1 og 2, så stoffet ikke trevler. 3. Sy kjolens to dele sammen, gerne med masser af små læg. 4. Sy kjolen sammen i ryggen med nål og tråd. 5. Sæt den overskårne plastflaske omvendt op under skørtet, og lim den fast til kjolen under sammensyningen. 6. Pinden stikkes gennem flasken nedefra og ud af kjolens halsåbning. 7. Stofstykke 3 fyldes med stofrester, så hovedet dannes. 8. Hovedkuglen presses ned over den ene ende af blomsterpinden og lukkes stramt med snoren, så hovedet er fastgjort til pinden. 9. Fastgør halsåbningen til pinden med et stykke snor. 10. Stofstykke 4 vikles om hovedet til en lille turban og sys fast til hovedet med nål og tråd. 11. Mal et ansigt på hovedet. Fastgør armene til kjolen med nål og tråd.

39 Side 3/3 Opgaveark#11 Lav små, simple perleøreringe og fastgør dem til hovedet med nål og tråd. Dukkerne kan også forsynes med underskørt ved at lime stof på plastflasken. Se illustration B. <Illustrationer Illustration A _L4Q3506 (illustration B) _L4Q3504 (illustration C)>

Lav et flot tingatinga-maleri med skabeloner

Lav et flot tingatinga-maleri med skabeloner Side 1/13 Opgaveark#10 Fag/klassetrin: Billedkunst 1.-4. klasse. Dansk som kreativt indslag. Omfang: Mindst tre adskilte lektioner. Tingatinga-malerier laves i tre tempi, hvor først baggrunden og siden

Læs mere

Lav jeres egne samtalekort

Lav jeres egne samtalekort Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk og Natur/teknologi i 1.-4. klasse. 1.-2. klasse kan bruge samtalekortene sammen i klassen i stedet for at gennemføre cafémetoden, som eleverne skal være lidt ældre for at

Læs mere

Lav flotte fotohistorier om Bangladesh

Lav flotte fotohistorier om Bangladesh Trækfuglen Opgaveark Dansk og Natur/teknologi, Omfang: 1-3 lektioner pr. fotohistorie (Tidsforbruget varierer efter, hvor grundigt I arbejder, og hvor mange fotohistorier I vil lave) Lav flotte fotohistorier

Læs mere

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka

Lær Dhakas børn at kende. - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad Dhaka Opgaveark Dansk og Natur/Teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner (Plus 2-4 lektioner, hvis I bruger tillægsopgaverne) Lær Dhakas børn at kende - et forløb om børns levevilkår i Bangladeshs hovedstad

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender: Lav en digital lågekalender

Børnenes Egen U-landskalender: Lav en digital lågekalender Side 1/5 Fag/klassetrin: Dansk, 1.-4. klasse Omfang: 2-8 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at producere egne digitale u-landskalendere, som eleverne

Læs mere

færdigheds- og vidensområde

færdigheds- og vidensområde Fælles mål Forløbet om familier tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, historie, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: Dansk (efter 2. klasse) Eleven kan forberede

Læs mere

Spil fødekæde-stratego

Spil fødekæde-stratego Side 1/5 Fag/klassetrin: Natur/teknologi 3.-4. klasse. Omfang: 2-4 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Med denne opgave får eleverne en forståelse af, at jordens organismer

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende.

Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Månestenen #20 Opgaveark Dansk: 1.-2. klasse Dansk og N/T: 3.-5. klasse Omfang: 60 minutter Se virtual reality eller 360 graders-film Rejs til Jordan, og lær Nour og Abdallah at kende. Opgave til Dansk

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender

Børnenes Egen U-landskalender Trækfuglen Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: 2-8 lektioner Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender Her får du tips til, hvordan I arbejder bedst med værktøjet til elevernes

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Lav flotte masker. Eleverne skal vide, at der er symbolik knyttet til farver og dyremotiver i burkinsk kultur.

Lav flotte masker. Eleverne skal vide, at der er symbolik knyttet til farver og dyremotiver i burkinsk kultur. Side 1/11 Fag/klassetrin: Billedkunst, 1-4. klasse Omfang: 2-4 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er, at eleverne ved at producere deres egne, enkle masker

Læs mere

FÆLLES MÅL DANSK (EFTER 2. KLASSE) KOMPETENCE- MÅL KOMPETENCE- OMRÅDE FÆRDIGHEDS- OG VIDENSMÅL FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDE

FÆLLES MÅL DANSK (EFTER 2. KLASSE) KOMPETENCE- MÅL KOMPETENCE- OMRÅDE FÆRDIGHEDS- OG VIDENSMÅL FÆRDIGHEDS- OG VIDENSOMRÅDE FÆLLES Forløbet om ensomhed tager udgangspunkt i følgende kompetence-, færdigheds- og vidensmål for dansk, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (EFTER 2. KLASSE) VIDENS

Læs mere

Mit hjem dit hjem. Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne.

Mit hjem dit hjem. Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne. #21 Opgaveark Dansk og billedkunst, 1.-2. klasse Dansk, billedkunst og N/T, 3.-5. Klasse Omfang: 2-3 lektioner (+ hjemmeopgave) Mit hjem dit hjem Opgave til VR-oplevelsen og 360 grader-filmene i Dansk

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Trækfuglen Opgaveark Dansk, 3.-4. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Og Børnenes Egen U-landskalender består netop grundlæggende

Læs mere

Forslag til samtaler om Trækfuglen

Forslag til samtaler om Trækfuglen Trækfuglen Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Trækfuglen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Trækfuglen. Samtaleemnerne

Læs mere

færdigheds- og vidensområde

færdigheds- og vidensområde Fælles mål Forløbet om ensomhed tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: Dansk (efter 2. klasse) Eleven kan forberede læsning

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Månestenen #27 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Billedtekster og overskrifter Billedtekster er meget vigtigere, end mange tænker. Børnenes Egen U-landskalender består grundlæggende af

Læs mere

Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender

Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender Månestenen #29 Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: 2-8 lektioner Børnenes Egen U-landskalender Lav en flot, digital lågekalender Her får du tips til, hvordan I arbejder bedst med værktøjet til den digitale

Læs mere

Syng eller skriv en Nepal-rap med Per Vers

Syng eller skriv en Nepal-rap med Per Vers Side 1/5 Syng eller skriv en Nepal-rap med Per Vers Her kan du at lave en sjov aktivitet med eleverne, der involverer musik og lyrik. I kan se og høre en fed rap med Per Vers og DR s børnekor om forskellen

Læs mere

Årsplan med Fandango 3

Årsplan med Fandango 3 Årsplan med Fandango 3 På side 55-64 er der en oversigt for hvert kapitel i Fandango 3. Oversigten viser, hvilke kompetenceområder og færdigheds- og vidensmål der kan tilgodeses gennem arbejdet med Fandango

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen

Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen 1/5 Fablen Af Anders Korsgaard Pedersen Niveau 3. - 5. klasse Varighed 10-12 lektioner Faglige mål I dette forløb skal eleverne arbejde med fabelgenren gennem fem udvalgte fabler af Æsop, H. C. Andersen

Læs mere

Eleven kan lave sit eget værk med kamelen som motiv. Eleven kender kamelens kendetegn og farver og nuancer.

Eleven kan lave sit eget værk med kamelen som motiv. Eleven kender kamelens kendetegn og farver og nuancer. Opgaveark Billedkunst, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Kameler i farver I denne opgave skal eleverne male deres egne kamelbilleder. Kamelen er et dyr med tydelige kendetegn, så med lidt indledende skitsearbejde

Læs mere

Fælles forenklede mål - folkeskolen

Fælles forenklede mål - folkeskolen Fælles forenklede mål - folkeskolen Dansk [ Færdigheds- og vidensmål efter 2. klasse ] Kompetencemål: Eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituationer Eleven kan

Læs mere

Årsplan med Fandango 4

Årsplan med Fandango 4 Årsplan med Fandango 4 På side 44-53 er der en oversigt for hvert kapitel i Fandango 4. Oversigten viser, hvilke kompetenceområder og færdigheds- og vidensmål der kan tilgodeses gennem arbejdet med Fandango

Læs mere

Lege og spil fra Burkina Faso

Lege og spil fra Burkina Faso Side 1/8 Fag/klassetrin: Idræt, 1.-4. Klasse Omfang: 0,5 til 2 lektioner pr. aktivitet. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: At eleverne får bevæget sig på varierede måder, hvor

Læs mere

Lav ure med sand og sol

Lav ure med sand og sol Månestenen #06 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse. Omfang: 2 lektioner Lav ure med sand og sol I denne opgave skal eleverne arbejde med at måle tid. De skal lave ure, hvor de bruger to ting, der er

Læs mere

Banner med arabiske ord

Banner med arabiske ord Opgaveark Billedkunst 3.-5. klasse Omfang: 2-8 lektioner Banner med arabiske ord I denne opgave får eleverne kendskab til det grafisk meget flotte, arabiske skriftsprog ved at producere deres egne bannere

Læs mere

Billedkunst. Kompetencemål. Kompetenceområde Efter 2. klassetrin Efter 5. klassetrin

Billedkunst. Kompetencemål. Kompetenceområde Efter 2. klassetrin Efter 5. klassetrin Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 5. klassetrin Billedfremstilling Billedanalyse Billedkommunikation sig i plane, rumlige og digitale Eleven kan samtale om egne og andres Eleven kan

Læs mere

Jeg kan udpege rim, remser og nye sammensætninger af ord, når jeg får læst en tekst højt

Jeg kan udpege rim, remser og nye sammensætninger af ord, når jeg får læst en tekst højt Årsplan Dansk 1. klasse 2015/2016 1. Fortolkning temaer gennem samtale Oplevelse og indlevelse lege sprog, billeder og enkel poetisk sprogbrug og billeder Jeg kan udpege rim, remser og nye sammensætninger

Læs mere

Billedkunst Fælles Mål

Billedkunst Fælles Mål Billedkunst Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 2. klassetrin 5 Efter 5. klassetrin 6 Fælles Mål efter kompetenceområde Billedfremstilling

Læs mere

Leg og bevægelse. Eleverne kan i grupper samarbejde om en leg/spil. De kan overholde regler i en leg eller et spil.

Leg og bevægelse. Eleverne kan i grupper samarbejde om en leg/spil. De kan overholde regler i en leg eller et spil. Månestenen Opgaveark Idræt 1.-5. klasse Omfang: Varierende Leg og bevægelse Motion og bevægelse er en fast del af skoleskemaet. I dette opgaveark får du inspiration til forskellige lege-, spil-, og bevægelsesaktiviteter,

Læs mere

Lav flotte mosaikker

Lav flotte mosaikker Månestenen #10 Opgaveark Billedkunst, 1-5. klasse Omfang: 2-6 lektioner Lav flotte mosaikker I denne opgave skal eleverne arbejde med mosaik. De introduceres til mosaikkunsten ved at se billeder af mosaik,

Læs mere

Praktisk-musiske fag. Billedkomposition. Fase 1. Billedfremstilling. Billedkommunikation. Planlægning af tema Fag: Billedkunst Klasse: 2.

Praktisk-musiske fag. Billedkomposition. Fase 1. Billedfremstilling. Billedkommunikation. Planlægning af tema Fag: Billedkunst Klasse: 2. Praktisk-musiske fag Planlægning af tema Fag: Billedkunst Klasse: 2.c Mål: Billedanalyse Eleven kan samtale om egne og andres billeder Billedkomposition Vis mere Vis mindre Eleverne sætter ord på det,

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 For at opfylde nedenstående mål fra Undervisningsministeriet, slutmålet efter 2. klasse (dvs., at vi blot skal være undervejs ), arbejder vi med følgende: Indhold: Bogstavbogen

Læs mere

Rickshaw-julepynt. Eleverne skal kende til Bangladeshs rickshawkunst og lade sig inspirere af den til at lave egne produkter.

Rickshaw-julepynt. Eleverne skal kende til Bangladeshs rickshawkunst og lade sig inspirere af den til at lave egne produkter. Opgaveark Billedkunst, 1.-2. klasse og 3.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Rickshaw-julepynt Bangladesh er fuld af rickshaws cykeltaxier. I hovedstaden Dhaka er de overalt i den larmende trafik. Så mange,

Læs mere

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin Arkitekturundervisning i hele Danmark side 1 0. - 3. klassetrin Foto: Mariella Harpelunde Jensen er et kreativt undervisningsforløb, hvor eleverne eksperimenterer med at bygge modeller med inspiration

Læs mere

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august

Kompetenceområdet kommunikation. Tirsdag den 4. august Kompetenceområdet kommunikation Tirsdag den 4. august Færdigheds- og vidensmål I kan planlægge læringsmålsstyret forløb inden for kompetenceområdet kommunikation I har viden om kompetenceområdet kommunikation

Læs mere

Forslag til samtaler om Månestenen

Forslag til samtaler om Månestenen Månestenen #02 Opgaveark Dansk 1.-5. klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Månestenen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Månestenen. Samtale-emnerne

Læs mere

ÅRSPLAN BILLEDKUNST. Vi vil lægger os op af Fælles Mål der omfatter tre kompetenceområder:

ÅRSPLAN BILLEDKUNST. Vi vil lægger os op af Fælles Mål der omfatter tre kompetenceområder: ÅRSPLAN BILLEDKUNST Vi vil lægger os op af Fælles Mål der omfatter tre kompetenceområder: Da vi på Thy Privatskole har billedkunst som en temauge, skal nedenstående læses med en forståelse for at målene

Læs mere

Titel: Blæsten har så travlt i dag. Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling

Titel: Blæsten har så travlt i dag. Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling Titel: Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling Søren Eppler har i denne musikvideo sat musik til Halfdan Rasmussens tekst: BLÆSTEN HAR SÅ TRAVLT I DAG I musikvideoen følger vi en dreng gennem

Læs mere

Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. baggrund af egne og andres spørgsmål

Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. baggrund af egne og andres spørgsmål Månestenen Opgaveark Matematik og N/T, 1.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Kamelgrublerier I dette opgaveark finder du en række aktiviteter, der styrker eleverne i at blive bedre problemløsere. Eleverne

Læs mere

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål Årsplan dansk 3. klasse Denne årsplan er lavet med sigte på Forenklede fælles mål for 3.-4. klasse ( se www.uvm.dk ). Arbejdsformen vil variere mellem værkstedsundervisning, fælles oplevelser, oplæg samt

Læs mere

Hvad er en flygtning?

Hvad er en flygtning? Opgaveark Hvad er en flygtning? Opgave til Dansk Flygtningehjælps mini-forløb: Se verden med en flygtnings øjne Som en introduktion til mini-forløbet med virtual reality skal eleverne stifte bekendtskab

Læs mere

Billedkunst. Fagformål for faget billedkunst. Kompetencemål

Billedkunst. Fagformål for faget billedkunst. Kompetencemål Fagformål for faget billedkunst Eleverne skal i faget billedkunst udvikle kompetencer til at opleve, producere og analysere. Eleverne skal blive i stand til at iagttage, reflektere og bruge billedsprog

Læs mere

H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen

H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen 1/5 H. C. ANDERSEN Af Anders Korsgaard Pedersen Niveau 4. - 6.klasse Varighed 12-14 lektioner Faglige mål I dette forløb skal eleverne lære Danmarks største forfatter at kende gennem tre udvalgte eventyr

Læs mere

Hvad er det du siger -1

Hvad er det du siger -1 Hvad er det du siger -1 Guds ord skaber Mål: Børn indser, hvor meget godt Gud har skabt ved sit ord. Når Gud taler, så sker det. Det bliver ligesom, han har sagt sikken en magt Gud har, og hvor er det

Læs mere

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK

Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Det didaktiske projekt BILLEDER SOM SALGSTEKNIK Jeg har her udarbejdet et undervisningsforløb, der henvender sig til en 5. Klasse i Billedkunst. I dette forløb har 5. klasse to samlede lektioner om ugen.

Læs mere

Leg og bevægelse. Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. Eleven kan samarbejde om idrætslige aktiviteter

Leg og bevægelse. Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. Eleven kan samarbejde om idrætslige aktiviteter Trækfuglen Opgaveark Idræt, 1.-5. klasse Omfang: 0,5 lektion og opefter Leg og bevægelse I dette opgaveark får du inspiration til sjove lege- og bevægelsesaktiviteter, som kan inddrages i undervisningen

Læs mere

Billedkunst. Måloversigt

Billedkunst. Måloversigt Billedkunst Måloversigt Fagformål Eleverne skal i faget billedkunst udvikle kompetencer til at opleve, producere og analysere. Eleverne skal blive i stand til at iagttage, reflektere og bruge billedsprog

Læs mere

Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød)

Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød) Årsplan med Fandango 3. klasse (fokus markeret med rød) Kapitel og fokus Antal uger Kompetenceområder Færdigheds-/vidensmål Fandango 3 - Grundbog og arbejdsbog A + B Kapitel 1: Om personkarakteristik 4-5

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Føl ( g)mi g AfL e nal i s ei bs e n Mål gr uppe: 5. 6. k l as s e Føl(g) mig Føl(g) mig - Et undervisningsforløb hvor der igennem drama stilles skarpt på stemmen og kroppen som kommunikationsmidler. Målgruppe

Læs mere

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation

Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fremstilling Fortolkning Kommunikation Klasse: 3. klasse Skoleår: Kompetenceområder Forløbstitel Materialer/ressourcer Periode Antal lektioner Fortolkning Kommunikation Færdigheds- og vidensområder : Forberedelse Respons Når jeg bliver stor

Læs mere

Læseteater i klassen

Læseteater i klassen #04 Opgaveark Dansk, 1.-2. klasse Omfang: 2-4 lektioner Læseteater i klassen I dette opgaveark finder du elevbogens tre små læselet-eventyr af Kenneth Bøgh Andersen omskrevet til læseteater: Fuglen og

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Fagplan for billedkunst

Fagplan for billedkunst Formål for faget billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at skabe, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå billedsprog

Læs mere

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense Mundtlig fortælling Fortæller for hele klassen Begyndende arbejde med Fortælle forståeligt og Identitet genrer: eventyr, gyser, sammenhængende for Opmærksomhed Fabulere Fantaserer og digter referat mv.

Læs mere

Jagten på Sol og Måne

Jagten på Sol og Måne Ishøj Kulturpakke 2018-19 Workshop i myter og fortælling for 1. klassetrin Undervisningsmateriale Et forløb bestående af: Billedbogen Coyote og til oplæsning i klassen Teaterforestillingen Coyote opført

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Musikudøvelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: Vi skaber forventning i børnene - forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder Jesus, og

Læs mere

Bangla-blomster. Eleverne skal kende til, at lande kan have nationalblomster og skal kunne producere blomster i flere forskellige materialer.

Bangla-blomster. Eleverne skal kende til, at lande kan have nationalblomster og skal kunne producere blomster i flere forskellige materialer. Trækfuglen Opgaveark Billedkunst, 1.-2. klasse og 3.-5. klasse Omfang: 2-4 lektioner Bangla-blomster I dette opgaveark er der forslag til fire forskellige opgaver, hvor eleverne laver blomster i forskellige

Læs mere

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING

BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING BEVÆGELSE I UNDERVISINGEN INSPIRATION TIL BEVÆGELSE I DEN FAGOPDELTE UNDERVISNING TIL BRUG I INDSKO- LINGEN Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 HÆFTETS OPBYGNING:... 4 LÆSEVEJLEDNING:... 4 GARMANNS GADE...

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Færdigheds- og vidensområder

Færdigheds- og vidensområder Klasse: Venus (2.-3. klasse) Skoleår: 2016/2017 Fag: Dansk Uge/måned Emner/tema Kompetenceområde(r) August Danskfaget Kunsteventyr Eleverne lærer at finde rundt på danskfaget.dk Fremstilling: Fortolkning:.

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent Du må være med! -1 Den, der altid kommer for sent Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Børnene må høre, at Jesus ikke holder nogen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Jesus ønsker

Læs mere

Luk op for Jesus -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Luk op for Jesus -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Luk op for Jesus -4 Jesus ønsker dit hjerte. Mål: Lær børnene, at det er Jesus største ønske, at vi giver vort hjerte til ham. Så vil hele vort liv, alt det vi er, og alt det vi har, tilhøre ham. På den

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling HABIBI og elevernes

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

Aktiviteter faglig bevægelse

Aktiviteter faglig bevægelse Side 1/4 Aktiviteter faglig bevægelse På alle folkeskolens klassetrin skal motion og bevægelse indgå i et omfang, der i gennemsnit svarer til cirka 45 minutter dagligt i løbet af skoledagen. Her får du

Læs mere

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder Arbejdet med webmaterialet udvikler elevernes ordforråd og kendskab til begreber, der vedrører udviklingslande. De læser samt forholder sig til indholdet. Lærer, hvad gør du? Hjælper eleverne i gang med

Læs mere

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden;

Gud er min far -2. Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Gud er min far -2 Komme dit rige, ske din vilje som i himlen således også på jorden; Mål: Børnene oplever forventningsglæde: Guds rige vokser der, hvor Guds vilje sker. Gud ønsker at vi er med til at opbygge

Læs mere

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Gud har en plan -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Gud har en plan -3 Plan nr. 3: Jeg giver dig evigt liv! Mål: Fortæl børn om Guds plan nr. 3: At give mennesker evigt liv. Gud giver sig selv, for at intet nogensinde vil kunne stå i vejen for et evigt

Læs mere

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket

I Guds hånd -2. I Guds hånd er jeg elsket I Guds hånd -2 I Guds hånd er jeg elsket Mål: At lære børnene, at Gud altid elsker os. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan vi være trygge og behøver ikke være bange. Intet kan skille os fra Guds kærlighed.

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

Lærervejledning til tema om ensomhed

Lærervejledning til tema om ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed 1 ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed DR Skoles undervisningsmateriale om ensomhed er målrettet undervisningen i fagene dansk og klassens tid, 6.-9. klasse.

Læs mere

Luk op for Jesus -5. Jesus ønsker, at du er parat.

Luk op for Jesus -5. Jesus ønsker, at du er parat. Luk op for Jesus -5 Jesus ønsker, at du er parat. Mål: Lær børnene, at Jesus har gjort alt klar til, at vi kan leve et evigt liv med ham Han ønsker, at vi er med til denne store fest. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

Min historie. Fra 12 år

Min historie. Fra 12 år Min historie Fra 12 år 3. Intro til læreren 4. Video og øvelse 1 Spring i tid og rum 7. Video og øvelse 2 Lav en dokumentar om livet på et asylcenter 10. Video og øvelse 3 Lav din egen livsfortælling Intro

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle

Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Side: 1/6 Vi samler billeder og laver katalog/planche/novelle Forfattere: Thomas Brahe Redaktør: Cathrine Terkelsen Info: Undervisningsforløbet er udviklet i samarbejde med Klavs Styrbæk og Pia Styrbæk.

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent

Du må være med! -1. Den, der altid kommer for sent Du må være med! -1 Den, der altid kommer for sent Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor. Men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Jeg gi r dig ære. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Jeg gi r dig ære. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Om lovsang og tilbedelse Mål: At forklare børn, hvorfor og hvordan vi giver Gud ære igennem lovsang. At motivere børn til at deltage aktivt i lovsang og tilbedelse også når hele menigheden samles til at

Læs mere

Jeg kan finde informationer om et emne på en hjemmeside. Jeg kan udnytte menuen på hjemmesider til at navigere målrettet.

Jeg kan finde informationer om et emne på en hjemmeside. Jeg kan udnytte menuen på hjemmesider til at navigere målrettet. Årsplan Dansk 2. klasse 2015/2016 1. Læsning læse enkle sikkert og bruge dem i hverdagssammenhænge Finde tekst finde ved at navigere på alderstilpassede hjemmesider Jeg kan finde informationer om et emne

Læs mere

LÆSEGUIDER til børnehaveklassen

LÆSEGUIDER til børnehaveklassen LÆSEGUIDER til børnehaveklassen Solstrålebøgerne TRIN 1 af Lis og Torben Pøhler Trin 1 cow boy ter s m o l B I Walkklovn to Sc loere hool r pape gøje På v e j til sk o le pilot Hvem Forlag et Pø www hl.poehl

Læs mere

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin

Grænseboksere - Niveau 1 - Trin for trin Årstid: Årstid: Hele året Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Dyr har en anden måde at bevæge sig på end mennesker. Det vil sige,

Læs mere

Gud er min far -6. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen.

Gud er min far -6. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen. Gud er min far -6 For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen. Mål: Vi forklarer børn, at vi beder til Gud, fordi han er den største, der findes i hele verden. Ham tilhører alt for altid! Vi fortæller

Læs mere

Musik Fælles Mål 2019

Musik Fælles Mål 2019 Musik Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 2. klassetrin 5 Efter 4. klassetrin 6 Efter 6. klassetrin 7 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -2

Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er en stor, stor Gud -2 Min Gud er min Konge! Mål: At lære børnene, at Gud er vores konge og forsørger. Han ønsker at regere i os. Tekst: 1. Kongebog 17, 6-16 (Elias og enken i Sarepta). Visualisering:

Læs mere

Jeg kender Jesus -4. Jesus hører mig

Jeg kender Jesus -4. Jesus hører mig Jeg kender Jesus -4 Jesus hører mig Mål: Målet er, at børnene ved, at når de beder til Jesus, så hører Jesus dem. De behøver ikke være i tvivl, om Jesus nu også hører dem, for Jesus hører alle. Børnene

Læs mere

Historien om Leonardo da Vinci Renæssance, kulturens billeder, flyvning, eksperimenter Billedkunst, natur og teknologi

Historien om Leonardo da Vinci Renæssance, kulturens billeder, flyvning, eksperimenter Billedkunst, natur og teknologi Pædagogisk vejledning Historien om Tema: Fag: Målgruppe: Renæssance, kulturens billeder, flyvning, eksperimenter Billedkunst, natur og teknologi 2-3. Klasse Billedet er taget fra tv-udesendelsen Tv-udsendelse:

Læs mere