VVM høring, Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VVM høring, Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm"

Transkript

1 VVM høring, Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Referat fra borgermøde i Aarhus Borgermødet blev afholdt den 11. oktober 2016 på Møllevangskolen i Aarhus. Der var 38 fremmødte til mødet foruden de tilstedeværende fra Banedanmark og Aarhus Kommune. Borgermødet varede fra kl. 19 til kl. ca Både før mødet, i pausen og efter mødet var det muligt for de fremmødte at tale med repræsentanter for Banedanmark og få svar på konkrete spørgsmål om projektets påvirkninger og indhold. Der var stor interesse for at benytte denne mulighed. Første del af mødet bestod i et oplæg fra Lars Deigaard, chefkonsulent i Banedanmark, og Magnus Bros Rasmussen, projektleder i Banedanmark, med gennemgang af det overordnede projekt, de lokale forhold, gener i anlægs og driftsfaserne samt projektets perspektiver og fordele. Særlig opmærksomhed var på de to ligeværdige løsninger for elektrificeringen ved Aarhus H. enten en sporsænkning eller en hævning af brodækket, som bl.a. vil medføre, at Bruuns Bro og Vandrehallen nedrives. Lars Deigaard rundede af med at fortælle om den videre proces, som er: Den offentlige høring kører indtil den 27. november 2016 Høringsnotatet offentliggøres efterfølgende, dvs. i løbet af foråret 2017, på Banedanmarks hjemmeside. Herefter indledes den politiske beslutningsproces. Lars Deigaard indbød samtidig deltagerne til at henvende sig til Banedanmark med høringssvar til projektet, og opfordrede endvidere til, at man kan gå ind på det dynamiske kort på Banedanmarks hjemmeside, hvor det er muligt mere detaljeret at se, hvilke konsekvenser projektet får lokalt. I pausen havde de fremmødte mulighed for at tale med Banedanmarks repræsentanter i nogle tematiserede spørgehjørner om bl.a. miljøforhold, trafik, støj og vibrationer. Efter pausen var der debat og spørgsmål fra salen i ca. en time. Denne del af mødet blev styret af journalist Trine Sick, som efterfølgende takkede for den aktive deltagelse i debatten. Referat af debatten Nedenfor er spørgsmål, kommentarer og svar fra debatten refereret. Rækkefølgen er redigeret, så de enkelte spørgsmål, kommentarer og svar er rubriceret i forhold til nogle overordnede emner. Spørgerunden blev indledt af ordstyrer Trine Sick. Ekspropriationer Spørgsmål: Preben Randløv, forretningsejer på Bruuns Bro, Aarhus Nedrives den del af Bruuns Galleri, som ligger på Bruuns Bro?

2 Nej, vi nedriver ikke Bruuns Galleri. Den del af broen, som giver adgang til Bruuns Galleri, går over Værkmestergade og ikke sporene, hvorfor denne del bliver stående. Spørgsmål: Klaus Aabye, på vegne af de erhvervsdrivende i M. P. Bruuns Gade, Aarhus Vil anlægsarbejdet give gener for de butiksdrivende? Anlægsarbejdet kan ikke undgå at give gener i forbindelse med omlægning af veje og omlægning af trafik. Spørgsmål: Marianne Andersen, butiksejer på Bruuns Bro, Aarhus Jeg mener, at projektet vil skabe et blæsende tomrum midt i Aarhus. Hvorfor er det ikke gennemtænkt? Og hvorfor er de erhvervsdrivende ikke inddraget i beslutningsprocessen tidligere? Banedanmark har undersøgt og fremlagt to løsninger, der betragtes som ligeværdige i forhold til det overordnede formål med at kunne elektrificere Aarhus H. Mht. udformning af broen kan man diskutere, hvad der er den rigtige løsning. Det er naturligvis også en økonomisk overvejelse. At genskabe en bro med butikker på vil være en dyr løsning. Spørgsmål: Marianne Andersen, butiksejer på Bruuns Bro, Aarhus Tænker I på økonomien hos de erhvervsdrivende og andre, der bliver påvirket af projektet? Hvis løsningen med bl.a. nedrivning af Bruuns Arkade vælges, vil ekspropriationskommissionen fastsætte størrelse af erstatningen. Tekniske løsninger Spørgsmål: Karen Nielsen, ejer af Bruuns Galleri Hvordan tænkes projektet udført? Skal sporsænkning gennemføres i etaper, eller er der finansiering til at gennemføre det hele samlet af en omgang, eller har man en etapeplan? Banedanmark har ingen etapeplan, men fremlægger alene to ligeværdige løsninger til politisk beslutning. I den politiske beslutningsproces kan det blive aftalt at gennemføre projektet i etaper, men det er uden for Banedanmarks indflydelse. Spørgsmål: Karen Nielsen, ejer af Bruuns Galleri Man kender vel det sandsynlige scenarie og prisen på de to løsninger? Der er en grund til, at Banedanmark ikke har nævnt nogen tal eller anlægsøkonomiske overslag. Det er komplekst, og Banedanmark arbejder fortsat med løsningernes forskellige elementer. Derfor er de endelige

3 priser stadig under udarbejdelse. Vi har en indikation af, at sporsænkning under Bruuns Bro nok vil være billigere end at bygge en ny bro, men de endelige tal er endnu ikke tilgængelige. De vil blive fremlagt til politisk beslutning sammen med det øvrige beslutningsgrundlag, dvs. de tekniske løsninger og resultaterne af høringsfasen. Spørgsmål: Karen Nielsen, ejer af Bruuns Galleri Vil der blive frigivet arealer til andre formål eksempelvis ved hævning af Vandrehallen, hvor der frigives gode arealer øst for Vandrehallen. Hvis vi hæver Vandrehallen, er det for at forlænge perronerne ind under Vandrehallen og ud på den anden side. Det efterlader kun et relativt lille areal øst for Vandrehallen. Der vil også fortsat være behov for at kunne køre til havnen. Derudover har Aarhus Kommune i mange år haft planer om etablering af en rutebilstation på østsiden af Vandrehallen. Jeg tvivler derfor på, at der bliver plads til meget andet. Spørgsmål: Karsten B. Jensen Bruuns Arkade genopføres ikke, men hvorfor ikke? Det handler om totaløkonomi. Det vil være meget kostbart at bygge en ny konstruktion til butikker oven på en evt. ny bro. Jeg vil opfordre dig og andre til at indsende et høringssvar om det forhold. Supplerende bemærkning: Margit Sletting Jeg synes, I (dvs. de erhvervsdrivende) skal gå til byrådsmedlemmerne og bruge dem. Spørgsmål: Theo Berkhout Kan den smukke Vandrehal genopbygges i samme stil/stand? Man kan naturligvis bygge nyt i snart sagt alle stilarter. Banedanmarks fokus er på det trafikale flow til perronerne. Derudover vil DSB, som ejer bygningen i dag, have andre interesser i, hvad der skal være indholdet af den ny bygning. Detailtegningerne er ikke lavet. Spørgsmål: Theo Berkhout Ifm. sporsænkning: Hvis man ikke forlænger perronerne, begrænses anlægstiden og omkostningerne så væsentligt?

4 Elektrificering kræver ikke nødvendigvis perronforlængelse. Det vil afhænge af den konkrete løsning, om det reducerer anlægsperioden. Spørgsmål: Michael H. Hansen, Risskov Kan man komme til den ny perron 8 inde fra Vandrehallen? Nej. Perron 8 er et tilvalg, som kun vil være tilgængelig fra Bruuns Bro. Spørgsmål: Karsten B. Jensen Skal Aarhus Havnebane også elektrificeres? Nej, i den nuværende løsning er der ikke planlagt elektrificering ud på havnen. Spørgsmål: Carsten Kommer spor 0 ved letbanen ikke til at ligge højere ved sporsænkning? og Magnus Bros Rasmussen, projektleder i Banedanmark Jo, det er ikke utænkeligt at letbanen får perroner, som er højere end de øvrige perroner. Det er dog tvivlsomt, om det vil være synligt. Perronerne ved letbanen skal ikke sænkes. Spørgsmål: Preben Randløv, forretningsejer på Bruuns Bro, Aarhus Hvorfor har man ikke undersøgt muligheden om en sækbanegård som i Schweiz, hvor lokomotiverne skubber vognene? Er det for billigt? Aarhus H. er i dag en sækbanegård. Vi gør ikke noget, der er unødigt dyrt, men kun det, der er nødvendigt og tilstrækkeligt. DSB og Arriva kører mange forskellige togtyper. Hvis man indretter til kun skubbende lokomotiv, som der i forvejen ikke kører mange af i Danmark, vil det ikke være hensigtsmæssigt for en fleksibel drift. De fleste eldrevne tog, som kører i Danmark nu, og også dem man kan forestille sig vil blive købt fremover, er togsæt af kortere stammer, der sættes sammen, og som ikke kun har brug for strøm i den ene ende af sættet. I Schweiz har man måske valgt en anden løsning for driften. Det er ikke det opdrag, Banedanmark er blevet stillet i det konkrete projekt. Spørgsmål: Christian Andersen

5 Løsningen vedr. en ny Bruuns Bro muliggør et nyt byrum, hvis man forstærker og ombygger de røde tage. Det kunne man sikkert godt forestille sig, men det ligger uden for elektrificeringsprojektet. Den diskussion skal tages med ejeren af tagene, som formentlig er DSB. Spørgsmål: Karsten B. Jensen Hvor mange meter skal perronerne forlænges? I dag er perronerne omkring 250 m. Planen er, at perronerne skal forlænges til ca. 320 m. Spørgsmål: Carsten Får man problemer med terrænudligning omkring banegårdspladsen, hvis man hæver broen? Vil der komme en bakke? Den eksisterende bro er meget tyk. Sådan byggede man i 1920'erne. Moderne teknik betyder dog, at vi ikke behøver hæve gadeplanet ved udskiftning af broen. Spørgsmål: Carsten Hvorfor er der kun to forslag? Og kan man f.eks. flytte banegården til mellem Frederiks Bro og Bruuns Bro? Den skitserede løsning om flytning af perronhallen er undersøgt siden idefasehøringen. Den var desværre ikke billigere end de andre løsninger, og desuden var der en række begrænsninger i de tekniske muligheder grundet placering, f.eks. vedr. adgangsforhold og forholdet mellem nord /sydvendte tog. Det kan fungere, hvis lige mange tog kører nord og sydpå, men sådan er det ikke ved Aarhus H., hvor flere tog kører mod syd. Supplerende spørgsmål: Carsten Hvorfor har man ikke iværksat en åben idekonkurrence, som det f.eks. var tilfældet med Silkeborgmotorvejen? Supplerende svar: Lars Deigaard, chefkonsulent i Banedanmark Der er tale om et projekt, som har til formål at elektrificere spornettet. Det er ikke et byrumsprojekt. Spørgsmål: Marianne Andersen, butiksejer på Bruuns Bro, Aarhus Selvfølgelig er det et byrumsprojekt! Ved at rive broen ned ødelægger I jo netop et byrum.

6 Beslutningen vedr. løsning er ikke truffet. Banedanmark undersøger de to løsninger ligeværdigt. Spørgsmål: Marianne Andersen, butiksejer på Bruuns Bro, Aarhus Hvorfor ødelægger I Aarhus? Det kunne jo være, der sad en person derude, som havde et godt forslag. Det er netop grunden til at der afholdes en høringsfase. I 2014 holdt Banedanmark desuden en idefasehøring, hvor der kom flere forslag ind, som er beskrevet i et høringsnotat. Flere løsninger er inddraget og inddrages løbende forud for overdragelse af materialet til den politiske beslutningsproces. Supplerende kommentar: Marianne Andersen, butiksejer på Bruuns Bro, Aarhus Banedanmark er en stor del af det, fordi det er jer, der fremlægger løsninger. Hvis I ikke er villige til at lytte til nogle måske bedre løsninger, er det jer, der sætter dagsordenen. Banedanmark vil opfordre jer alle til at komme frem med de bemærkninger, I har, i forbindelse med høringsfasen. Supplerende kommentar: Marianne Andersen, butiksejer på Bruuns Bro, Aarhus Jeg er helt enig. Jeg synes bare, I er meget langt i høringsfasen, at det måske burde være sket noget før, og at I burde have været ude med det før. Der har været en idefasehøring i 2014, da projektet startede op. Den blev annonceret i lokale medier. Der kom 20 høringssvar. Supplerende spørgsmål: Carsten Men man tog sig ikke lige tid til at spørge beboerne eller de pårørende i områderne? De erhvervsdrivende på Bruuns Bro er blevet berørt af projektet undervejs. Banedanmark har undersøgt, hvad projektet betyder for omgivelserne, bl.a. jer som erhvervsdrivende. Det er det, der lægges frem nu. Og det er af samme årsag, at direkte berørte er orienteret inden offentlighedsfasen. Omvejskørsel, broer og overkørsler Kommentar: Preben Randløv, forretningsejer på Bruuns Bro, Aarhus Ensretningen af M. P. Bruuns Gade har medført trafikkaos. Efter min mening kan det ikke lade sig gøre at spærre Bruuns Bro i et år, som det er planlagt i projektet. Det er klart, at lukningen af en så central gade i Aarhus vil medføre gener for trafikken. Det skal diskuteres, hvordan man afvikler trafikken bedst muligt, bl.a. via Spanien og Frederiks Allé.

7 Spørgsmål: Karen Nielsen, ejer af Bruuns Galleri Ifm. nedrivning af Bruuns Bro: Kan trafikken i Værkmestergade bevares gennem hele anlægsfasen? Vurderingen er, at trafikken på Værkmestergade kan opretholdes i langt størstedelen af anlægsperioden i løsningen, hvor Bruuns Bro nedrives. Ved sporsænkning kan det give større problemer, da der skal anlægges arbejdsarealer til bl.a. fundamentarbejde. Opfølgende spørgsmål: Karen Nielsen, ejer af Bruuns Galleri Påvirkes varelevering til butikkerne af projektet? Jeg er ikke helt sikker på placeringen af denne, men det må man finde en løsning på. Linjeføring samt ny placering af Aarhus H. Spørgsmål: Niels Henning Rejsenhus Det er et spændende projekt, som handler om mere end bare Bruuns Bro og Aarhus Midtby, fordi det handler om at binde landet sammen. Nogle har talt om at flytte Aarhus H. til Kongsvang/Viby. Det vil måske give gener for lokale, men vil nok være en gevinst for landstrafikken. Er det noget, der arbejdes med sideløbende i dette projekt, eller har det ikke noget med hinanden at gøre? Det er undersøgt på indledende screeningsniveau at flytte Aarhus H. til omkring Kongsvang/Viby. Vi har i den forbindelse undersøgt konsekvenserne for rejsende til og fra Aarhus. Det viste sig, at nogle ville få gavn af det, men at flere ville få gener af det. Det samlede projekt ville blive ganske dyrt i omegnen af 3 mia. kroner. Og da dette er et elektrificeringsprogram, blev det besluttet ikke at arbejde videre med løsningen. Supplerende svar: Magnus Bros Rasmussen, projektleder i Banedanmark Forslaget om flytning af Aarhus H. kom ind som høringssvar ifm. idefasehøringen. Løsningen vil være noget dyrere, og for de fleste rejsende vil det også være en dårligere løsning. Men det er et godt eksempel på et høringssvar, som har givet anledning til at drøfte nye muligheder. Spørgsmål: Theo Berkhout Hvis man vælger en sporsænkningsløsning ved Aarhus H., vil man genere togtrafikken i en periode, og regionaltrafikken nordfra skal stoppes i Hinnerup. Kunne man anlægge en midlertidig station i Brabrand og dermed gøre det lidt mindre generende? Ideen med at vende tog i Hadsten eller Hinnerup er, at man kører passagererne i busser til et af de yderste stop på den ny letbane sandsynligvis Skejby. Banedanmark har ikke undersøgt muligheden for at lave en midlertidig station i Brabrand.

8 Supplerende kommentar: Michael H. Hansen, Risskov Jeg kan godt se en ide i en midlertidig station i Brabrand. Letbanen I/S kan bruge den midlertidige station efterfølgende. Supplerende svar: Magnus Bros Rasmussen, projektleder i Banedanmark Projektet er ikke relevant for elektrificeringsprojektet. Spørgsmål: Jørgen Kristensen, Spor Jylland Spor Jylland har foreslået at flytte jernbanen ud til langs med E45 på en 12 km lang strækning og lave en ny Aarhus Vest bane. Hvorfor er den mulighed ikke undersøgt i dette projekt? Man har undersøgt Eskelundløsningen og er udkommet med en rapport på 64 sider, men har ikke villet undersøge denne løsning, selv om den er indsendt til Banedanmark i idehøringsfasen. Supplerende svar: Magnus Bros Rasmussen, projektleder i Banedanmark Jeg mener, Banedanmark har besvaret henvendelsen i idehøringsfasen. Ligesom Eskelund løsningen er det et meget omfattende projekt at anlægge en ny jernbane langs motorvejen, lave en ny station og i øvrigt skaffe anden transport, eksempelvis en ny letbanestrækning derud, så rejsende kan komme til og fra Aarhus Midtby. Man kan mene, at det er en god ide, men det er ikke nødvendigt for at elektrificere jernbanen. Desuden vil langt de fleste, som skal af i Aarhus, få en længere rejse med Spor Jyllands forslag. Det er derfor samlet set en dårligere løsning. For øvrige kommentarer henvises til Banedanmarks svar til forslaget i idefasehøringen. Miljø Spørgsmål: Anders Bjørn Broen i Brabrand skal løftes. Lokale naturhensyn vægter meget. Hvordan kan vi påvirke jer til at sænke skinnerne (og måske dermed sænke støjniveauet samt gavne fuglelivet)? Fjerner man vegetationen, vil der i en meget lang periode være meget åbent i vores baghaver. Du er rigtig godt i gang med at påvirke projektet. Det er netop det, der er formålet med høringsfasen og mødet her i aften. Vi har registreret dit indlæg her som et høringssvar og ser frem til at modtage uddybende kommentarer. Tidsplan, økonomi og den politiske beslutningsproces Spørgsmål: Karsten B. Jensen Hvilke politikere skal træffe den politiske beslutning? Er der en anlægslov?

9 Elektrificeringen hører under en selvstændig lov om elektrificeringen. Vedr. hastighedsopgraderingen og kapacitetsforøgelsen er det ikke afklaret på nuværende tidspunkt, om det reguleres ved en anlægslov eller ved et aktstykke, men det kunne meget vel være ved hjælp af en anlægslov. Supplerende svar: Magnus Bros Rasmussen, projektleder i Banedanmark Det er noget, der tages beslutning om i Folketinget. Spørgsmål: Preben Randløv, forretningsejer på Bruuns Bro, Aarhus Hvor er de økonomiske beregninger for de to løsninger ved Aarhus H.? Beregningerne er som sagt fortsat under udarbejdelse. Ingen kender anlægsoverslagene endnu. Der foregår en del granskninger fortsat. Det tegner som nævnt til, at sporsænkning under Bruuns Bro nok vil være billigere end en ny bro. De endelige tal lægges frem til den politiske beslutningsproces. Supplerende spørgsmål: Preben Randløv, forretningsejer på Bruuns Bro, Aarhus Er Bruuns Galleri blevet inddraget? Svar: Karen Nielsen, ejer af Bruuns Galleri Vi har fulgt med i pressen, og er primært ad den vej blevet opmærksomme på problemstillingen vedr. de to løsninger ved Aarhus H. Vi har haft dialog med Banedanmark, men primært fordi vi kontaktede dem, efter at vi havde læst om det i medierne. Spørgsmål: Johan Nairn Hvad har man tænkt på ift. at nedrive arkitekt Exners mesterværk? Banedanmark har ingen mål om at lave om på bymiljø eller nedrive bygninger. Banedanmark har undersøgt to ligeværdige løsninger, som har forskellige konsekvenser den ene især for vejtrafikken og Bruuns Arkade, den anden for togtrafikken. Resultaterne lægges frem til offentligheden og den politiske beslutning. Påvirkningerne, også af kulturen, er beskrevet i VVM redegørelsen. At der er utilfredshed med dele af projektet indgår i høringsfasen og lægges frem til politisk beslutning sammen med det øvrige materiale. Supplerende svar: Maria Stilling, rådgiver i NIRAS Man kigger ikke på arkitektonisk kvalitet i VVM sammenhæng, men på kommunens registrering af bevaringsværdige bygninger. Her er Exners bygning ikke nævnt, og derfor er den ikke behandlet som sådan i VVM redegørelsen. Supplerende spørgsmål: Johan Nairn Det vil være ligesom at tage et stykke af Strøget. Man flytter liv, og man vil få et område, som vil være forblæst. Man ødelægger noget by. Jeg synes ikke, by fylder noget i VVM rapporten.

10 Vi beskæftiger os også med, hvordan det påvirker andre forhold, herunder planforhold og betydningen for mennesker. Spørgsmål: Ukendt spørger Vi hører, at Karen fra Bruuns Galleri ikke har fået noget at vide, og at flere politikere heller ikke har hørt noget om projektet. Er det en del af en specifik strategi? og Nicolai Frederiksen, projektleder i Banedanmark Banedanmark har haft en lang række møder på embedsmandsplan med Aarhus Kommune, hvor vi har orienteret om projektet. Det er ikke kutyme for Banedanmark at kontakte byrådspolitikere direkte. Det foregår gennem embedsværket. Spørgsmål: Ukendt spørger Hvornår kommer de økonomiske tal før eller efter høringsperiodens ophør? Tallene vil først komme efter høringsperioden. Vi regner nu på et anlægsoverslag, efterfølgende gennemfører Banedanmark intern granskning, desuden skal medregnes de ændringer i projektet som høringsfasen medføre og endelig gennemføres en granskning af en uvildig part.. Supplerende spørgsmål: Samme spørger Men jeg skal kommentere uden at vide, om det ene forslag koster 10 mio. kroner, og det andet forslag koster 500 mio. kroner? Jeg synes, du skal tage udgangspunkt i, hvordan det påvirker dig. Spørgsmål: Preben Randløv, forretningsejer på Bruuns Bro Jeg har forstået, at det første elektrificerede tog kører strækningen cirka Er det rigtigt? Den endelige dato er ikke fastlagt. Der er lavet en politisk aftale om en elektrificering til Aalborg, der vil kunne være mulig i Opfølgende spørgsmål: Preben Randløv, forretningsejer på Bruuns Bro Men kan man forestille sig, at nogle tog forinden vil køre bare halvdelen af strækningen?

11 Det kunne man godt forestille sig. Det kommer an på, i hvilken rækkefølge man fra politisk hold får besluttet sig for de forskellige strækninger og får udført dem i sammenhæng med andre projekter. Det er der ikke nogen detailplan for endnu. Opfølgende spørgsmål: Preben Randløv, forretningsejer på Bruuns Bro Aarhus H. vil være noget af det dyreste af projektet. Kunne man gøre det dyreste til sidst? Nogle ting er givet mht. rækkefølge, andre ting kan variere mht. rækkefølge for udførelse.

Elektrificering af Esbjerg-Lunderskov

Elektrificering af Esbjerg-Lunderskov Elektrificering af Esbjerg-Lunderskov Referat af borgermøde d. 9. april 2013, Bramming Kultur & Fritidscenter, Esbjerg Kommune Indledning Der var 37 fremmødte ud over de tilstedeværende fra Banedanmark.

Læs mere

Referat fra borgermøde om Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia-Aarhus Borgermødet blev afholdt den 23. maj 2017 på rådhuset i Horsens.

Referat fra borgermøde om Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia-Aarhus Borgermødet blev afholdt den 23. maj 2017 på rådhuset i Horsens. Høring Horsens 23/5-2017 Referat fra borgermøde om Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia-Aarhus Borgermødet blev afholdt den 23. maj 2017 på rådhuset i Horsens. Der var 49 fremmødte til mødet

Læs mere

Elektrificering og opgradering Aarhus H. - Lindholm

Elektrificering og opgradering Aarhus H. - Lindholm Elektrificering og opgradering Aarhus H. - Lindholm Aarhus Kommune Borgermøde på Møllevangsskolen, 11. oktober 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Elektrificering og hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Fredericia og Vejle kommuner Borgermøde i DGI Huset i Vejle d. 24. maj 2017 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus

Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Elektrificering og Hastighedsopgradering Fredericia Aarhus Aarhus Kommune Borgermøde i Ceres Park og Arena d. 29. maj 2017 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Aalborg Kommune & Rebild Kommune Borgermøde i Gigantium, 31. oktober 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Favrskov Kommune Borgermøde i Hadsten Hallen, 2. november 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger

Læs mere

Ny bane Hovedgård-Hasselager

Ny bane Hovedgård-Hasselager Ny bane Hovedgård-Hasselager Aarhus Kommune Solbjerghallen, 18. januar 2018 Aftenens program Kl. 19.00 ca. 22.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner

Læs mere

Høring Hobro 1/

Høring Hobro 1/ Høring Hobro 1/11 2016 Referat fra borgermøde for Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Borgermødet blev afholdt den 1. november 2016 i Hobro Idrætscenter i Hobro. Der var 56 fremmødte

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Mariagerfjord Kommune Borgermøde i Hobro Idrætscenter, 1. november 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets

Læs mere

JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG

JØRGEN CHRISTENSEN, MEDLEM AF SPORJYLLAND.DK, TISETVEJ 24, SOLBJERG DEBATINDLÆG 28.01.2016 KL. 06:00 Aarhus H anno 2025 Et tænkt fremtidsscenarium: en forretningsrejse for Pedersen og unge Jensen, der tager toget fra det nye Aarhus H til et møde i København. Det foregår

Læs mere

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Randers Kommune Borgermøde i Assentoft Hallerne, 10. oktober 2016 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale

Læs mere

VVM høring, Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm

VVM høring, Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm VVM høring, Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Referat fra borgermøde i Randers Borgermødet blev afholdt den 10. oktober 2016 i Assentofthallerne i Randers Kommune. Der var 61

Læs mere

Høringssvar på VVM for banen og scenarier for Aarhus H

Høringssvar på VVM for banen og scenarier for Aarhus H Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 31. oktober 2016 Høringssvar på VVM for banen og scenarier for Aarhus H Høringssvar til VVM redegørelse fra Banedanmark for elektrificering

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Togfonden DK, svar på idéfase-høringer Omsorg Aarhus Kommunes svar til Banedanmark om idefasehøringer for elektrificering,

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager

Ny bane Hovedgård - Hasselager Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde på Solbjerg Skole Torsdag den 25. juni 2015 Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde i Grumstrup forsamlingshus Onsdag den 24. juni 2015 Dagens program Kl. 19.00

Læs mere

BILAG 2 NY VANDREHAL OG BRUUNS BRO. - beskrivelser, skitser og visualiseringer

BILAG 2 NY VANDREHAL OG BRUUNS BRO. - beskrivelser, skitser og visualiseringer BILAG 2 NY VANDREHAL OG BRUUNS BRO - beskrivelser, skitser og visualiseringer 1 Ny Vandrehal og Bruuns Bro kort beskrivelse af projekt og konsekvenser Projektet omfatter nedrivning af Vandrehallen og Bruuns

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/esbjerg-lunderskov ISBN: 978-87-7126-141-7 Forord Med den politiske

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Elektrificering Køge Nord - Næstved Idéfasehøring - Debatoplæg Elektrificering Køge Nord - Næstved Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-184-4 Forord Som led i et større elektrificeringsprogram

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-225-4 Forord Med den politiske aftale

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Banebetjening af Billund Lufthavn

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Banebetjening af Billund Lufthavn Idéfasehøring - Debatoplæg Banebetjening af Billund Lufthavn Revideret tekst. Version af 16. oktober 2014 Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag

Indkaldelse af ideer og forslag Indkaldelse af ideer og forslag VVM for ændring af hastigheden på banestrækningen Køge -Næstved Januar 2014 Kolofon Titel: VVM for ændring af hastigheden på banestrækningen Køge - Næstved Emneord: Jernbanestrækning,

Læs mere

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Køge den 12. marts 2014

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Køge den 12. marts 2014 Elektrificering Køge Nord - Næstved Borgermøde i Køge den 12. marts 2014 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projekterne og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted

Idefasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering gennem Ringsted Idefasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering gennem Ringsted Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-182-0 Forord Med den politiske aftale: En ny

Læs mere

Planforhold. Fagnotat vedrørende Aarhus H. Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm

Planforhold. Fagnotat vedrørende Aarhus H. Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm Planforhold Fagnotat vedrørende Aarhus H Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm Godkendt dato Godkendt af 29.09.2016 Charlotte Møller Senest revideret dato Senest revideret af 23.08.2016 Simon

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager

Ny bane Hovedgård - Hasselager Ny bane Hovedgård - Hasselager Informationsmøde i KHIF Hallen tirsdag den 15. marts 2016 kl. 19.00 Formålet med i aften At informere om de nye linjeføringsforslag. At fortælle om den videre proces. Dette

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Idéfasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderingkystbanen Forord Som led i Togfonden DK er det

Læs mere

Borgermøde i Kastrup. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Kastrup. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Borgermøde i Kastrup 07.06.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg December 2015 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Naturstyrelsen VVM Haraldsgade 53 2100

Læs mere

Høringsnotat. - Idefasehøring

Høringsnotat. - Idefasehøring Høringsnotat - Idefasehøring Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Oktober 2012 OktoberDecember 2011 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/esbjerg-lunderskov ISBN: 978-87-7126-164-6

Læs mere

Ny Bane ved Aalborg Lufthavn. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Ny Bane ved Aalborg Lufthavn. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Program for dagen Formiddag Velkomst og fælles gennemgang af projektet Spørgsmål og svar Ejendomsvis/personlig gennemgang af projektet Eftermiddag Besigtigelse af projektet

Læs mere

Høringsnotat. Supplerende VVM-høring

Høringsnotat. Supplerende VVM-høring Høringsnotat Supplerende VVM-høring Hastighedsopgradering Hobro Aalborg juli 2015 Høringsnotat Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderinghobroaalb Forord Banedanmark

Læs mere

Høring Aalborg 31/

Høring Aalborg 31/ Høring Aalborg 31/10 2016 Referat fra borgermøde for Elektrificering og hastighedsopgradering Aarhus H. Lindholm Borgermødet blev afholdt den 31. oktober 2016 i Gigantium i Aalborg. Der var 84 fremmødte

Læs mere

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Haslev den 11. marts 2014

Elektrificering Køge Nord - Næstved. Borgermøde i Haslev den 11. marts 2014 Elektrificering Køge Nord - Næstved Borgermøde i Haslev den 11. marts 2014 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projekterne og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner

Læs mere

Vejen Kommune Side 1. den afledte medfinansiering i alt andrager 19,4 mio. kr. for Vejen Kommune, som afsættes på anlægsbudgettet for 2014 og 2015.

Vejen Kommune Side 1. den afledte medfinansiering i alt andrager 19,4 mio. kr. for Vejen Kommune, som afsættes på anlægsbudgettet for 2014 og 2015. Vejen Kommune Side 1 Åbent punkt - Godkendelse af styregruppens indstilling til Banedanmark i forbindelse med elektrificering af jernbanestrækningen gennem Vejen Kommune (C) - Sag nr. 12/23574 Administrativ

Læs mere

Ny bane til Aalborg Lufthavn

Ny bane til Aalborg Lufthavn Ny bane til Aalborg Lufthavn Borgermøde i Nørresundby Onsdag den 25. marts 2015 1 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i

Læs mere

Informationsmøde Næstved

Informationsmøde Næstved Informationsmøde Næstved Ringsted-Femern Banen 24. maj 2016 Præsenteret af projektdirektør Jens Ole Kaslund og anlægschef Klaus S. Jørgensen 1 Ringsted Femern Banen indtil nu 2008: Traktat mellem Tyskland

Læs mere

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen

Notat. Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge Boldklub i anlægsfasen Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Elektrificering Køge Nord Næstved og en evt. hastighedsopgradering til 160 km/t Påvirkning af arealer ved Herfølge

Læs mere

Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen

Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen Beslutningsgrundlag for nye projekter på S-banen Præsentation for IDA-RAIL 14.12.2017 1 Beslutningsgrundlag nye projekter på S-banen Program Introduktion Hastighedsopgradering på S-banen (kort orientering)

Læs mere

Borgermøde i Nørre Alslev Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Nørre Alslev Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Nørre Alslev 30.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Visuelle forhold, Sporsænkning. Fagnotat vedrørende Aarhus H. Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm

Visuelle forhold, Sporsænkning. Fagnotat vedrørende Aarhus H. Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm Visuelle forhold, Sporsænkning Fagnotat vedrørende Aarhus H Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm Godkendt dato Godkendt af 03-07-2016 Hanne Funch Senest revideret dato Senest revideret af

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Projektassistent Birgitte

Læs mere

Beslutningsgrundlag Ombygning af Aarhus H Elektrificering og kapacitetsudvidelse

Beslutningsgrundlag Ombygning af Aarhus H Elektrificering og kapacitetsudvidelse Beslutningsgrundlag Ombygning af Aarhus H Elektrificering og kapacitetsudvidelse Oktober 2017 Sammenfatning Med afsæt i den politiske aftale om Togfonden har Banedanmark undersøgt mulighederne for elektrificering,

Læs mere

Åbent punkt - Samarbejdsaftale med Banedanmark i forbindelse med elektrificering af jernbanestrækningen gennem Vejen Kommune (C) - Sag nr.

Åbent punkt - Samarbejdsaftale med Banedanmark i forbindelse med elektrificering af jernbanestrækningen gennem Vejen Kommune (C) - Sag nr. Vejen Kommune Side 1 Åbent punkt - Samarbejdsaftale med Banedanmark i forbindelse med elektrificering af jernbanestrækningen gennem Vejen Kommune (C) - Sag nr. 12/23574 Administrativ indstilling: Chef

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. Januar /14954 Niels Fejer Christiansen

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON. 17. Januar /14954 Niels Fejer Christiansen Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 178 Offentligt DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 17. Januar 2012 11/14954 Niels Fejer Christiansen nfc@vd.dk 7244 3333 Transportministeriet Center for

Læs mere

Udskrift af Bro over Grenåbanen. Vejdirektoratet etablerer en vejbro over Grenåbanen og nedlægger dermed jernbaneoverskæringen.

Udskrift af Bro over Grenåbanen. Vejdirektoratet etablerer en vejbro over Grenåbanen og nedlægger dermed jernbaneoverskæringen. Side 1 af 7 Bro over Grenåbanen Ombygning af skæringen mellem Grenåvej og Grenåbanen Vejdirektoratet etablerer en vejbro over Grenåbanen og nedlægger dermed jernbaneoverskæringen. Jernbaneskæringen Trafikstyrelsen

Læs mere

Borgermøde i Skørping. 6. februar 2012

Borgermøde i Skørping. 6. februar 2012 Opgradering Hobro-Aalborg Borgermøde i Skørping 6. februar 2012 Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner Påvirkning

Læs mere

Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev

Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev Indkaldelse af forslag og idéer til VVM-undersøgelse Juni 2017 Ny motorvej på strækning fra Give til Haderslev Med aftale mellem regeringen (V, LA og K), S, DF,

Læs mere

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17)

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Ny jernbanestrækning Hørning - Lyngby Togtiden vil blive væsentlig forbedret Sparet tid i forhold til Aarhus H: (23-7)min.

Læs mere

Borgermøde i Eskilstrup Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Eskilstrup Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Eskilstrup 16.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af

Afgjort den 29. juni Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af Aktstykke nr. 50 Folketinget 2018-19 Afgjort den 29. juni 2017 Tidligere fortroligt aktstykke X af 29. juni 2017. Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 30.11 2018. Transport-, Bygnings-

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Projektassistent Birgitte

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst Idéfasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Ringsted Øst Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med Trafikaftalen af 24. juni mellem regeringen og Venstre,

Læs mere

Bemærkninger fra orienteringsmøde med lodsejere og borgerne

Bemærkninger fra orienteringsmøde med lodsejere og borgerne Bemærkninger fra orienteringsmøde med lodsejere og borgerne Projekt Den nye bane København-Ringsted Fagområde: Orienteringsmøde vedr. skærende veje Mødedato/tid 5. sep 2013 Næste mødedato/tid: - Referent

Læs mere

VVM-undersøgelse Næstved-Rønnede. Informationsmøde, 26. november 2015 Lene Nøhr Michelsen, Vejdirektoratet

VVM-undersøgelse Næstved-Rønnede. Informationsmøde, 26. november 2015 Lene Nøhr Michelsen, Vejdirektoratet VVM-undersøgelse Næstved-Rønnede Informationsmøde, 26. november 2015 Lene Nøhr Michelsen, Vejdirektoratet Formål med mødet 1. Vejdirektoratet vil gerne give naboerne til Rute 54 et indblik i den VVM-undersøgelse,

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

BORGERMØDE HADERUP OMFARTSVEJ HADERUP 26. SEPTEMBER 2013

BORGERMØDE HADERUP OMFARTSVEJ HADERUP 26. SEPTEMBER 2013 BORGERMØDE HADERUP OMFARTSVEJ HADERUP 26. SEPTEMBER 2013 DAGSORDEN FOR MØDET 19.00-19.10 Velkomst og indledning Byrådsmedlem Christen Dam Larsen, Herning Kommune Planlægningschef Birgitte Henriksen, Vejdirektoratet

Læs mere

Supplerende indstilling

Supplerende indstilling Dato 27. marts 2019 Dokument 18/18248-11 Side 1/6 Supplerende indstilling Nærværende indstilling supplerer Vejdirektoratets indstilling af 18. december, idet gennemgang af høringssvar på enkelte punkter

Læs mere

Indsigelser til fremlagt høringssvar for miljøredegørelse for udbygningen af banestrækningen Vamdrup Vojens: Vamdrup den 29. juni 2011 Mit navn er Svend Erik Brodersen, og jeg er bosiddende i Vamdrup.

Læs mere

Referat af borgermøde d. 11. marts 2014, Haslev-hallerne, Faxe Kommune

Referat af borgermøde d. 11. marts 2014, Haslev-hallerne, Faxe Kommune Referat af borgermøde d. 11. marts 2014, Haslev-hallerne, Faxe Kommune Indledning Der var 78 fremmødte ud over de tilstedeværende fra Banedanmark, Naturstyrelsen og Kommunen. Selve mødet varede fra kl.

Læs mere

I hver indsats skal den konkrete opgaveløsning vægtes op imod disse generelle principper.

I hver indsats skal den konkrete opgaveløsning vægtes op imod disse generelle principper. Gennemførelse af primære indsatser Konsekvenser RH - 15. maj 2019 1, 4 og 18 Disse principper beskriver overordnede ønsker til organisering og kvalitet af de enkelte indsater I hver indsats skal den konkrete

Læs mere

Ny motorvej Give- Billund-E20-Haderslev

Ny motorvej Give- Billund-E20-Haderslev Ny motorvej Give- Billund-E20-Haderslev VVM-undersøgelse 26. juni 2017 Kolding Herreds Landbrugsforening Emner vi behandler i aften Generel præsentation af projektet og VVM-processen Erfaringer fra andre

Læs mere

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018 Udbygning af E45 Østjyske Motorvej Aarhus S - Aarhus N Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Informationspjece - september 2018 VVM-undersøgelse af udbygning af E45 Østjyske Motorvej fra

Læs mere

Blev Østjylland taget på sengen?

Blev Østjylland taget på sengen? LÆSERBREVE 07.02.2014 kl. 03:00 Jernbaneskinnerne på vej ind mod Aarhus H kan passende genbruges som S-togsspor. Arkivfoto: Carsten Ingemann Blev Østjylland taget på sengen? AF JØRGEN CHRISTENSEN, TISETVEJ

Læs mere

Ekspropriation af Hovedstadens Letbane

Ekspropriation af Hovedstadens Letbane Ekspropriation af Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane vil strække sig over 27 km fra Lyngby til Ishøj og er planlagt til at åbne i 2021. Den vil køre på tværs af S-togsnettet

Læs mere

Borgermøde i Næstved. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Næstved. Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Næstved 23.02.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Ingeniør Stine Kirkeskov

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Carsten Niebuhrs

Læs mere

Opgradering Hobro Aalborg, nedlæggelse af overkørsel i Ellidshøj

Opgradering Hobro Aalborg, nedlæggelse af overkørsel i Ellidshøj Referat 07.02.2012 Opgradering Hobro Aalborg, nedlæggelse af overkørsel i Ellidshøj Der var ca. 80 fremmødte ud over de tilstedeværende repræsentanter fra Banedanmark. Selve mødet varede fra kl. 19.00

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Amerika Plads

Læs mere

Transportudvalget L 133 Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget L 133 Bilag 1 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 133 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 19. december 2014 2014-3505 Høringsnotat Vedrørende forslag til Lov om anlæg af anlæg af motorvej syd om Regstrup (L133) Udkast til

Læs mere

Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev

Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev Dato 13. marts 2017 Sagsbehandler Leif Hald Pedersen Mail LHP@vd.dk Telefon 7244 3606 Dokument 17/00417-1 Side 1/5 Kommissorium VVM-undersøgelse af motorvej på strækningen Give- Billund-E20-Haderslev I

Læs mere

Indstilling. Undersøgelse af en overdækning af banegraven. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 23.

Indstilling. Undersøgelse af en overdækning af banegraven. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 23. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 23. april 2009 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume Teknik og Miljø har med baggrund i budgetforlig 2008 lavet en teknisk

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Landinspektør Anja Holmgaard Graversen ahg@vd.dk Projektassistent Birgitte

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring

Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring Ny bane Hovedgård - Hasselager Idéfasehøring Juni 2015 Forord Som led i forliget om Togfonden DK fra 2014 skal der etableres ny bane mellem Horsens og Aarhus. Den nye banestrækning bliver ca. 23 km lang

Læs mere

Kommissorium VVM-undersøgelse for udbygning af E45 mellem Aarhus N og Randers N

Kommissorium VVM-undersøgelse for udbygning af E45 mellem Aarhus N og Randers N Dato 7. marts 2018 Sagsbehandler Elisabeth Krog Mail elk@vd.dk Telefon Dokument 18/04066-1 Side 1/5 Kommissorium VVM-undersøgelse for udbygning af E45 mellem Aarhus N og Randers N Som led i finansloven

Læs mere

Langeskov station. - Beslutningsgrundlag for perronplacering. Ny station i Langeskov

Langeskov station. - Beslutningsgrundlag for perronplacering. Ny station i Langeskov Langeskov station - Beslutningsgrundlag for perronplacering Ny station i Langeskov Langeskov station Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.banedanmark.dk Langeskov Station Indhold

Læs mere

Elektrificering og ekspropriation

Elektrificering og ekspropriation Elektrificering og ekspropriation Hvad betyder det for dig som nabo til jernbanen? Elektrificering og ekspropriation hvad betyder det for dig? Banedanmark er i gang med at elektrificere store dele af det

Læs mere

NYT TILSLUTNINGSANLÆG PÅ E45 ØSTJYSKE MOTORVEJ VED HORSENS

NYT TILSLUTNINGSANLÆG PÅ E45 ØSTJYSKE MOTORVEJ VED HORSENS NYT TILSLUTNINGSANLÆG PÅ E45 ØSTJYSKE MOTORVEJ VED HORSENS Projektets formål er at skabe direkte adgang til E45 Østjyske Motorvej fra Horsens by og havn via etablering af nyt tilslutningsanlæg nord for

Læs mere

Banedanmark Att.: Anne B. Hansen Amerika Plads København Ø. Att.:

Banedanmark Att.: Anne B. Hansen Amerika Plads København Ø. Att.: Banedanmark Att.: Anne B. Hansen Amerika Plads 15 2100 København Ø. Att.: abhs@bane.dk Tværgående planlægning J.nr. NST-130-00314 Ref. chrbe Den 23. oktober 2014 Afgørelse om at hastighedsopgradering på

Læs mere

Hillerødmotorvejens forlængelse

Hillerødmotorvejens forlængelse Hillerødmotorvejens forlængelse Indkaldelse af forslag og idéer til VVM-undersøgelsen Informationspjece - juni 2017 VVM-undersøgelse af Hillerødmotorvejens forlængelse I denne pjece kan du læse om baggrund,

Læs mere

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland AARHUS LETBANE Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland Region Midtjylland, Aarhus, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Favrskov, Silkeborg, Skanderborg og Odder Kommuner samt Midttrafik Plan for en sammenhængende

Læs mere

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1.

Letbaner i Århus. Hvad er en letbane? Udfordringen. Letbaneprojektes etape 1. Letbaner i Århus Afdelingsleder Rigmor Korsgaard; Århus Kommune Projektleder Niels Melchior Jensen, COWI A/S Hvad er en letbane? Begrebet letbane dækker over et bredt spekter fra de traditionelle sporvogne

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn Banedanmark CVR-Nummer 18632276 Adresse Carsten Niebuhrs

Læs mere

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM

Ansøgning om statslige projekter på jernbane og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger Indtast CVR-nummeret på den virksomhed, som du ansøger på vegne af. Oplysninger om virksomheden

Læs mere

Teglholmen og Sluseholmen svigtes af Sydhavnsmetroen

Teglholmen og Sluseholmen svigtes af Sydhavnsmetroen Høringssvar vedr. VVM redegørelse for Metro til Sydhavnen d. 14 okt. 2015 Teglholmen og Sluseholmen svigtes af Sydhavnsmetroen Københavns Kommune overser optimal placering af metrostation på Sluseholmen

Læs mere

Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten. Debatoplæg VVM-undersøgelse

Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten. Debatoplæg VVM-undersøgelse Nordhavnstunnel i Svanemøllebugten Debatoplæg VVM-undersøgelse April 2015 VVM-undersøgelse af den fremtidige Nordhavnstunnel 4 Politisk aftale Københavns Kommune og transportministeren har den 27. juni

Læs mere

2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser. Den nye bane København Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen

2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser. Den nye bane København Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen 2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser Den nye bane København Ringsted over Køge Udbygning af Køge Bugt Motorvejen 2 STORE ANLÆGSPROJEKTER - De trafikale konsekvenser MANGE BLIVER PÅVIRKET

Læs mere

Tilslutningsanlæg 53 ved Skanderborg Syd. Informationsmøde den 25. august 2015

Tilslutningsanlæg 53 ved Skanderborg Syd. Informationsmøde den 25. august 2015 Tilslutningsanlæg 53 ved Skanderborg Syd Informationsmøde den 25. august 2015 Program Velkomst til mødet borgmester Jørgen Gaarde Præsentation af projekt Vejdirektoratet Påvirkning af trafik på Vroldvej

Læs mere

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1

BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 BESIGTIGELSESFORRETNING AARHUS LETBANE, ETAPE 1 2 DAGSORDEN FOR FREMLÆGGELSEN Kort introduktion v. Ole Sørensen, Letbanesekretariatet Status og tidsplan etape 1 v. Morten Springdorf, Letbanesekretariatet

Læs mere

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen

Elektrificering Aarhus - Lindholm. Besigtigelsesforretning. Velkommen Besigtigelsesforretning Velkommen Hvem er vi: Projektleder Ditte Holst Nielsen dhsn@bane.dk Landinspektør Kenneth Vittrup kenvi@vd.dk Ingeniør Michael Kudsk mlk@niras.dk Miljø Charlotte Møller chm@niras.dk

Læs mere

Det hedder i 8 i Lov om trafikselskaber - og jeg citerer:

Det hedder i 8 i Lov om trafikselskaber - og jeg citerer: Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 567 Offentligt Side 1 af 11 Talemanuskript til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål Q og R Spørgsmål Q: Vil ministeren

Læs mere

Borgermøde i Vordingborg Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller

Borgermøde i Vordingborg Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Borgermøde i Vordingborg 22.03.2011 Oplæg af områdechef Martin Munk Hansen og projektleder Iben Marcus-Møller Dagens program Kl. 19.00 ca. 21.00 Præsentation af projektet

Læs mere

KOLLEKTIV TRAFIK I LYSTRUP, ELEV OG ELSTED

KOLLEKTIV TRAFIK I LYSTRUP, ELEV OG ELSTED KOLLEKTIV TRAFIK I LYSTRUP, ELEV OG ELSTED 17. marts 2015 SAMSPIL MELLEM MIDTTRAFIK, AARHUS KOMMUNE OG REGION MIDTJYLLAND Aarhus kommune bestemmer serviceniveau og finansierer bybuskørsel og har indtil

Læs mere

Informationsmøde om letbaneprojektet

Informationsmøde om letbaneprojektet Informationsmøde om letbaneprojektet Oplæg ved Hovedstadens Letbane 28. august/rebekka Nymark Hovedstadens Letbane Hovedstadens Letbane er bygherre på letbanen Vi er ejet af 11 kommuner, Region Hovedstaden

Læs mere

Til Henrik Dam Kristensen. Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station

Til Henrik Dam Kristensen. Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station Til Henrik Dam Kristensen Løsningsforslag til lovlig overgang mellem Skovlyst-området og Langå station Kære Henrik Dam Kristensen! Mange tak for dit besøg den 29. april 2013 i Langå Kulturhus. Vi oplevede

Læs mere

Borgermøde Haderup Omfartsvej. 1. oktober 2014 i Haderup

Borgermøde Haderup Omfartsvej. 1. oktober 2014 i Haderup Borgermøde Haderup Omfartsvej 1. oktober 2014 i Haderup Dagsorden for mødet 19.00-19.15 Velkomst og indledning Finn Stengel Petersen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Herning Kommune Karsten Kirk

Læs mere

Udbygning af Rute 54 Næstved-Rønnede

Udbygning af Rute 54 Næstved-Rønnede Udbygning af Rute 54 Næstved-Rønnede Debatoplæg VVM-undersøgelse December 2014 VVM-undersøgelse af Rute 54 Næstved-Rønnede I trafikaftalen fra juni 2014 har en række partier i Folketinget besluttet at

Læs mere