Den sammenhængende børnepolitik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den sammenhængende børnepolitik"

Transkript

1 Den sammenhængende børnepolitik De overordnede rammebeskrivelser af overgangene i barnets / den unges liv Juni 2012

2 Forord Tema 5 i den sammenhængende børnepolitik omhandler overgangene i barnets / den unges liv. Med det formål at omsætte tema 5 til praksis har der været nedsat en projektgruppe, der har haft til opgave ud fra den sammenhængende børnepolitik at beskrive de overordnede rammer. Arbejdsgruppen har bestået af en repræsentant fra hvert af de tværfaglige distriktsteam for at sikre forankring i praksisfeltet. I denne sammenfattende folder er de overordnede rammebeskrivelser samlet, således at man kan læse rammebeskrivelserne ét sted og dermed se helheden og sammenhængen fra den ene overgang til den anden. De overordnede rammebeskrivelser skal omsættes til praksishandlinger i de enkelte tværfaglige distriktsteam. I efteråret 2013 vil der blive foretaget en evaluering af distriktets arbejde med overgangene i barnets / den unges liv. Rammebeskrivelserne er udarbejdet ud fra nedenstående fra den sammenhængende børnepolitik: I Billund Kommune er det værdifuldt, at ethvert barn eller ung ved en overgang fra en institution til en anden føler sig ventet og velkommen. Det betyder: Gensidig afstemning: En god overgang forudsætter, at der gennem et samarbejde mellem en professionel, forældre og barnet/den unge er sket en information og gensidig afstemning af, hvad tilbuddet indeholder, og hvad der forventes af de tre parter i det videre forløb. Der sigtes på, at barnet og den unge har et personligt og socialt overskud, der gør en overgang spændende og forudsigelig. Tryg ramme for de involverede: En god overgang skaber en tryg ramme for alle de involverede. Der er lighedspunkter, en genkendelighed mellem den nuværende og den kommende institutionskultur og pædagogik. Fortsat støtte bør være afklaret inden flytning: De to involverede institutioner og evt. eksterne ressourcepersoner har i god tid inden en overflytning afklaret en evt. støtteressource. Der skal være tid til af forberedes sig og vænne sig til et miljøskifte: Gennem et formaliseret samarbejde i lokalområdet er børn og unge blevet bekendte med den nye institution i god tid inden den nye start. Professionelle og forældre skal i fællesskab tage ansvar for at forberede børn og unge bedst muligt på den overgang, de er på vej til: Der etableres et samarbejde mellem den nye institution og forældrene, inden den fysiske overgang påbegyndes. Institutionerne skal tage hensyn til børn og unges forskellige forudsætninger og behov: Den modtagende institution giver alle nye børn/unge en god start ved at tage udgangspunkt i barnets/den unges forudsætninger og behov. Institutionerne indgår i et samspil med hinanden og kan børe brug af frivillige organisationer og kulturinstitutioner: At skabe den gode overgang forudsætter et tæt og kontinuerligt samarbejde mellem de involverede institutioner gennem fælles planlægnings- og informationsmøder. Herudover inddrages lokale foreninger og kulturinstitutioner i samarbejdet, således at man kan styrke børn og unges oplevelse af kontinuitet og sammenhæng.

3 Rammebeskrivelse af overgangen fra hjemmet til den første pasning. Mål: At introducere forældrene til dagtilbuddet At forberede forældrene til at de trygt og tillidsfuldt kan lade deres barn starte i dagtilbud Delmålene i den sammenhængende børnepolitik er følgende: Gensidig afstemning Tryg ramme for de involverede Fortsat støtte bør være afklaret inden flytning Der skal være tid til at forberede sig til et miljøskifte Hensyn til den unges forskellige forudsætninger og behov Hjemmet og dagtilbuddet indgår et samspil med hinanden Handlinger: Sundhedsplejen forbereder forældrene til det kommunale tilbud for pasning af barnet Sundhedsplejen oplyser om procedurer for optagelse Dagtilbuddet introducerer forældrene til tilbuddet Hvis sundhedsplejen vurderer, at der er særlige vilkår i familien/hos barnet, drøftes dette først med forældrene og derefter indkaldes dagtilbud til møde med deltagelse af forældrene og relevante fagprofessionelle. Mødet afholdes som udgangspunkt i hjemmet.

4 Rammebeskrivelse af overgangen fra dagpleje til børnehave. Mål: At introducere forældrene til dagtilbuddet At forberede forældrene til, at de trygt og tillidsfuldt kan lade deres barn overgå til dagtilbud Delmålene i den sammenhængende børnepolitik er følgende: Gensidig afstemning Tryg ramme for de involverede Fortsat støtte bør være afklaret inden flytning Der skal være tid til at forberede sig til et miljøskifte Hensyn til den unges forskellige forudsætninger og behov Dagpleje og børnehave indgår et samspil med hinanden Handlinger: To måneder før barnets opstart får forældrene besked fra pladsanvisningen om, hvilket dagtilbud de tilbydes Forældrene kontakter dagtilbuddet og laver aftale om besøg Dagplejeren er ansvarlig for at introducere barnet til dagtilbuddet Hvis dagplejepædagogen vurderer, at der er særlige vilkår i familien / hos barnet, indkalder hun til møde med deltagelse af relevante fagprofessionelle og forældrene. Mødet afholdes i dagtilbuddet. de enkelte distriktsgrupper skal handle på de specifikke mål under tema 5 / overgange i den sammenhængende børnepolitik

5 Ramme for arbejdet med kommende skolebørn i SFO. Mål: At skabe sammenhæng mellem temaerne i læreplanerne, mål- og indholdsbeskrivelserne i SFO og fælles mål for børnehaveklassen At give barnet mulighed for at finde sig til rette og blive tryg ved skolemiljøet inden starten i børnehaveklassen At børnene føler sig trygge ved de nye børn og de nye voksne samt får skabt relationer i den nye kammeratskabsgruppe At skabe sammenhæng mellem barnets sidste tid i børnehaven og de første år af barnets skolestart Delmålene i den sammenhængende børnepolitik er følgende: Gensidig afstemning Tryg ramme for de involverede Fortsat støtte bør være afklaret inden flytning Der skal være tid til at forberede sig til et miljøskifte Hensyn til barnets forskellige forudsætninger og behov Dagtilbud og folkeskoler indgår i et samspil med hinanden Handlinger: Tilmelding til SFO foregår i forbindelse med indskrivningen til skolen Alle indskrevne børn overgår til SFO d. 1. april Den afgivende børnehave og den modtagende SFO skal sikre en god overlevering, der både er individ og metodefokuseret Individfokuseret overlevering: Her er der fokus på mødet og dialogen mellem den afgivende og modtagende part i barnets overgang til skole. Videreformidling af viden om det enkelte barn under såvel uformelle som mere formelle rammer er det centrale. Der udarbejdes lokalt et individfokuseret overleveringsskema. Denne opgave løses lokalt i distriktsteamet; dog således at Billund by og Grindsted by samarbejder om opgaven, da flere børnehaver afleverer børn til begge skoler. Det er værdifuldt for barnet, at der er elementer af genkendelse i overleveringen. Hvordan denne genkendelse udformes, aftales lokalt. Metodefokuseret overlevering: Her er der fokus på den pædagogiske praksis i børnehaven. Denne overlevering centrerer sig om udveksling og formidling af metoder og arbejdsformer. Der er krav om, at forældrene giver samtykke vedr. udveksling og formidling af viden mellem børnehave og skole Evaluering med børn og forældre aftales lokalt. Organisering og ledelse: Der er deltagelse af pædagoger fra børnehaverne i opstarten af brobygningen. De pågældende børnehavepædagoger skal varsles 3 måneder forud for opgaven og det forventes at de der bliver besøgspædagoger gør det af frivillighedens vej. Børnehavepædagogernes arbejdstid og tilrettelæggelse aftales lokalt. Børnehavepædagogerne refererer organisatorisk til lederen af dagtilbuddet og på opgaveløsningen til skolens ledelse. Brobygningen varetages primært af SFO pædagoger, som følger med børnene i det efterfølgende skoleforløb.

6 Vurdering af skoleparathed: Børnehaveklassen er obligatorisk, og det er skolelederens kompetence at afgøre evt. udsættelse af et barns skolestart ligesom det er skolelederens kompetence at afgøre, om et barn uden for skoledistriktet kan optages, hvis der er et forældreønske herom. Bilag 1: ressourcetildelingsmodel Økonomi: Opgaven finansieres af budgetrammen for politikområdet Skole Tildeling af økonomiske midler: Der tildeles resurser til 17 uger Normering pr. barn pr. uge: 3.50 timer. Normering pr. barn tæller pr. 1. april. Nøgletal pr. barn til diverse udgifter og uddannelse. Normering og nøgletal er de samme som til daginstitutionerne. Normeringen indeholder tid til overlevering og samarbejde med børnehavepædagogerne, ledelse og vikardækning. I de første 3 uger anvendes op til 20 procent af, de i perioden på tre uger tilførte personaleresurser, til køb af besøgs pædagoger fra børnehaverne. Hvem, hvor ofte, og hvor mange børnehavepædagoger og fra hvilke børnehaver aftales lokalt. Timeprisen for en børnehavepædagog følger enhedsprisen for en pædagogtime. Takster: Forældrebetalingen er den samme som en fuldtidsplads i SFO for perioden 1. april til og med uge 31. Juli måned er betalingsfri. Det er muligt for forældrene at bruge SFO i den betalingsfri måned med en betaling på ugebasis med 1/4 del af den ordinære takst. Bilag 2: Lovgivning om tavshedspligt, samtykke og videregivelse af oplysninger. Lovgivningen skelner, når det gælder fortrolige oplysninger, mellem personlige og private oplysninger. Personlige oplysninger som fx forældrenes ansættelsessted og boligforhold kan videregives til anden myndighed uden samtykke. Formidlingen af personlige oplysninger forudsætter imidlertid at oplysningerne er nødvendige for at modtageren kan udføre sit arbejde. Private oplysninger fx helbredsforhold og oplysninger om store sociale problemer i familien, ikke kan videregives til anden myndighed uden skriftligt samtykke. Det betyder konkret at hvis personale fra børnehaven og fra skolen / SFO forud for skolestart mødes til en snak om de kommende skolebørn, er det ofte nødvendigt at indhente samtykke forud for mødet. Er det ikke muligt at indhente samtykke fra forældrene, kan der alene drøftes personlige forhold og kun hvis det har betydning for skolens / SFO s arbejde.

7 Samarbejdsramme om overgangen til ungdomsuddannelse. Nedenstående samarbejdsramme er udarbejdet med afsæt i tema 5 i den sammenhængende børnepolitik. Den overordnede værdi i børnepolitikkens tema 5 er, at det i Billund Kommune er værdifuldt, at ethvert barn og enhver ung ved en overgang fra en institution til en anden føler sig ventet og velkommen. For at den unge således kan opleve sig ventet og velkommen, fordrer det et tæt, gensidigt samarbejde om denne overgang. Det betyder, at såvel afgivende som modtagende institution påtager sig et ansvar herfor. I nedenstående beskrivelse er udgangspunktet, at overbygningen starter ved 7. klasse. Desuden anskues 10. klasse som en del af Campus og opfattes derved som en del af ungdomsuddannelserne. Mål: At de unge tager en ungdomsuddannelse i Billund Kommune, hvis uddannelsen findes i kommunen At endnu flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse Delmålene i den sammenhængende børnepolitik er følgende: Gensidig afstemning Tryg ramme for de involverede Fortsat støtte bør være afklaret inden flytning Der skal være tid til at forberede sig til et miljøskifte Hensyn til den unges forskellige forudsætninger og behov Folkeskoler og ungdomsuddannelser indgår et samspil med hinanden Handlinger for at leve op til såvel mål som delmål: Det gensidige kendskab kan opnås ved at få et gensidigt kendskab til hinanden på ledelses- og lærerniveau gennem fælles faglige og sociale arrangementer at folkeskolerne og ungdomsuddannelserne gensidigt får mulighed for at orientere i relevante personalefora, eksempelvis om indhold, ungdomskultur, dagligdagen, undervisnings- og arbejdsmetoder at klasseteamene i udskolingen får et særligt kendskab til ungdomsuddannelserne for eksempel ved deltagelse i brush-up-kurser at muliggøre fælles arrangementer mellem folkeskoler og ungdomsuddannelser, eksempelvis ved at 9. klasse deltager i Campus-OL og andre relevante arrangementer på ungdomsuddannelserne informationsmøder om ungdomsuddannelserne for forældre og elever inden efterårsferien informationsmøder, hvor ungdomsuddannelserne orienterer om ungdomsuddannelserne for elever i 9. og 10. klasse i skoletiden, mellem efterårsferien og juleferien åbent-hus-arrangementer

8 Forberedelse af miljøskifte kan opnås ved at støtte til elever bliver afklaret inden opstart på en ungdomsuddannelse at overleveringssamtalen i maj og opfølgningssamtalen i oktober bliver en del af praksis. Begge samtaler er med deltagelse af forældre. UU Billund er tovholder på relevant målgruppe stifinder-funktionen mulighed for brug af fælles rådgivning SSP-funktionen UU som en naturlig samarbejdspartner Samspil folkeskoler og ungdomsuddannelser imellem kan opnås ved at varetage UEA-undervisningen optimalt evt. i samarbejde med UU at fastholde introduktionskurser i 8. kl. at etablere fælles kursusforløb om fx IT, cooperative learning, klasseledelse, specialpædagogikken ind i almenundervisningen

Skolestart på BillundSkolen

Skolestart på BillundSkolen Skolestart på BillundSkolen Formålet med børnehaveklassen er: 1. At lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

Det er også vigtigt, at forældre kan være trygge og har oplevelse af, at vigtig viden ikke går tabt.

Det er også vigtigt, at forældre kan være trygge og har oplevelse af, at vigtig viden ikke går tabt. ½ Indledning Det er vigtigt for os at give børnene gode betingelser for skift mellem dagpleje, børnehave og skole, således at ethvert barn og ung ved overgang fra én institution til en anden og i institutionen

Læs mere

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo

Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Overgang fra dagtilbud til skole/sfo Børne- og Ungeområdet Revideret i 2013 1 I Frederiksberg kommune har der de senere år været fokus på overgangen fra dagtilbud til skole/sfo, hvilket har ført til at

Læs mere

Den Røde Tråd - Skolestart

Den Røde Tråd - Skolestart Den Røde Tråd - Skolestart Natur og Udvikling Indledning I Halsnæs Kommune ønskes det, at børn og forældre oplever en god overgang mellem kommunens tilbud. Den røde tråd skal sikre en sammenhæng for børn

Læs mere

Overgange version 1.0

Overgange version 1.0 Hornslet d. 7. juni.2016 Overgange version 1.0 Læring, trivsel og sundhed er de fælles fokuspunkter for børn og elevers udvikling i dagtilbuds- og skoleforløbet. Der blev således i december 2015 nedsat

Læs mere

Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole.

Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole. Samarbejdsaftale vedrørende overgang fra daginstitution/børnehave til Hals Skole. Denne samarbejdsaftale omfatter alle kommende skolebørn i Hals Skoles skoledistrikt. Samarbejdsaftalen er baseret på Mål

Læs mere

Gode sammenhænge. Barnets spor SKIVE.DK

Gode sammenhænge. Barnets spor SKIVE.DK Gode sammenhænge Barnets spor SKIVE.DK Forord: Den Sammenhængende Børnepolitik i Skive kommune handler om alle vores børn og har fokus på det hele børneliv. Vores vision er, at alle børn i Skive Kommune

Læs mere

for børn med behov for en særlig indsats

for børn med behov for en særlig indsats DEN GODE OVERGANG for børn med behov for en særlig indsats FRA DAGTILBUD TIL SKOLE I VARDE BY Fælles retningslinjer for dagtilbud og folkeskoler i Varde by for overgangen fra dagtilbud til skole for børn

Læs mere

Dagtilbud og Undervisning. Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune

Dagtilbud og Undervisning. Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune Dagtilbud og Undervisning Principper og retningslinjer i forbindelse med overgange i Ringkøbing-Skjern Kommune Godkendt i Børne- og Familieudvalget 27. september 2016 1. Indledning Det fremgår af Børne-

Læs mere

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

De Gode Overgange. Dagpleje/vuggestue børnehave. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK De Gode Overgange Dagpleje/vuggestue børnehave Skive det er RENT LIV Indledning Forskning i børns liv og udvikling peger på at samarbejdet mellem de voksne omkring barnet, mellem forældre og fagprofessionelle

Læs mere

Den røde tråd i børn og unges liv

Den røde tråd i børn og unges liv Den røde tråd i børn og unges liv Bornholms Regionskommune 2016 Indhold Hvad er Den røde tråd?... 3 Hjernen og Hjertet... 3 Dialogværktøjet:... 3 Sprogvurdering:... 4 TOPI... 4 Overgang... 4 Overgangen

Læs mere

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse.

Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Kommunale retningslinjer for overgang fra dagtilbud til sfo og børnehaveklasse. Indledning... 1 Formål... 2 2.1. Kronologisk oversigt over minimumsaktiviteter... 3 2.2. Planlægning i skoledistriktet...

Læs mere

Principper og retningslinjer for gode overgange ved helheden Spjald Skole

Principper og retningslinjer for gode overgange ved helheden Spjald Skole Returadresse Spjald Skole Halvejen 2, 6971 Spjald Viceskoleleder Helle Kruse Hindø Telefon 9974 2803 E-post og hjemmeside helle.hindoe@rksk.dk spjald-skole.skoleporten.dk Dato 31. januar 2018 Sagsnummer

Læs mere

OVERGANGE FOR BØRN MED SÆRLIGE BEHOV TIL OG IMELLEM ALMENTILBUD

OVERGANGE FOR BØRN MED SÆRLIGE BEHOV TIL OG IMELLEM ALMENTILBUD OPFØLGNING OVERGANGE FOR BØRN MED SÆRLIGE BEHOV TIL OG IMELLEM ALMENTILBUD Overgang for børn med særlige behov fra hjem til dagpleje/vuggestue/børnehave startes i god tid. Specialpædagogisk og psykolog

Læs mere

Velkommen i vores folkeskoler

Velkommen i vores folkeskoler Velkommen i vores folkeskoler Oktober 2018 Center for Skole og Dagtilbud Velkommen i skole Egedal Kommune byder velkommen til vores folkeskoler. At starte i skole er begyndelsen på en ny og vigtig tid

Læs mere

Barnets vej fra Dagtilbud til Skole

Barnets vej fra Dagtilbud til Skole Barnets vej fra Dagtilbud til Skole Center for Skole og Dagtilbud Forord Børn fødes med et væld af ressourcer, med en medfødt nysgerrighed og lyst til at lære. Læring og udvikling sker fra dag et i barnets

Læs mere

Den røde tråd i børn og unges liv

Den røde tråd i børn og unges liv Den røde tråd i børn og unges liv Bornholms Regionskommune 2015 Indhold Hvad er Den røde tråd?... 3 Hjernen og Hjertet... 3 Dialogværktøjet:... 3 Sprogvurdering:... 4 TOPI... 4 Overgang... 4 Overgangen

Læs mere

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger.

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger. Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger. Forord Du sidder nu med Skanderborg Kommunes Principper for at skabe gode sammenhænge

Læs mere

Bilag 4 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Overgange

Bilag 4 - Opsamling på evaluering af indsatsområde - Overgange I hvilken oplever I at mål er nået og effekter er opnået hos jer? MÅL for indsatsen med sammenhæng i børns overgang fra hjemmet til dagtilbud, fra dagpleje til børnehaven og i mellem grupperne i 0-6 års

Læs mere

EN GOD OG TRYG OVERGANG MELLEM BØRNEHAVE OG SKOLE

EN GOD OG TRYG OVERGANG MELLEM BØRNEHAVE OG SKOLE EN GOD OG TRYG OVERGANG MELLEM BØRNEHAVE OG SKOLE Munkevængets Skoles Skolepas 2017/18 Kære kommende forældre. Vi glæder os til at se jer og jeres børn. På Munkevængets Skole betyder det meget for os at

Læs mere

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole

Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Overordnet plan for overgang daginstitution / skole Skole og daginstitutioner mødes på ledelsesniveau i oktober måned, for at evaluere sidste overlevering, udvikling af vores samarbejde, vores kommunikation,

Læs mere

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Et af de overordnede mål i Sund Opvækst Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, familie- og ungepolitik er at skabe de bedst mulige

Læs mere

Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune

Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune Procedure for udsættelse af skolestart i Jammerbugt kommune Overgangen fra dagtilbud til skole har afgørende betydning for barnets fortsatte skoletid. Forskning har påvist, at succesfulde overgange opnås,

Læs mere

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart.

Samtaler i børnehaven Samtaler med alle børns forældre afvikles i børnehaven et halvt år inden skolestart. Sammenhængskraft mellem dagtilbud og skole/sfo Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt.. Breve til kommende forældre Tidspunkt:

Læs mere

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger 1 Forord Du sidder nu med Skanderborg Kommunes principper for at skabe gode sammenhænge

Læs mere

Samarbejde. Skole - DUS - børnehave

Samarbejde. Skole - DUS - børnehave Samarbejde Skole - DUS - børnehave Samarbejdsaftale for Børnehaven Dannerhøj, Visse Daginstitutionen Tophøj, Visse Nøvling Skole, DUS og børnehave 2009-2010 Baggrund for samarbejdet Samarbejdsgrundlaget

Læs mere

Tidlig indsats og samarbejde. mellem daginstitutioner/dagplejen og Sundhedsplejen

Tidlig indsats og samarbejde. mellem daginstitutioner/dagplejen og Sundhedsplejen Tidlig indsats og samarbejde mellem daginstitutioner/dagplejen og Sundhedsplejen 2 Denne folder beskriver vigtigheden i samarbejdet mellem dagtilbud og Sundhedsplejen i forbindelse med opstart af børn

Læs mere

En god og tryg overgang mellem dagtilbud og Skole

En god og tryg overgang mellem dagtilbud og Skole Gældende for skoleår 2019/2020 En god og tryg overgang mellem dagtilbud og Skole Munkevængets Skole - Forskellighed styrker! Kære kommende forældre. Vi glæder os til at se jer og jeres børn. På Munkevængets

Læs mere

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune

Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Overgang og sammenhæng mellem dagtilbud og skole i Aabenraa Kommune Et af de overordnede mål i Sund Opvækst Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, familie- og ungepolitik er at skabe de bedst mulige

Læs mere

Give 2009-2010. Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole

Give 2009-2010. Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole Give 2009-2010 Brobygning - samarbejde mellem børnehaver og skole Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis børnehaverne, SFO og skole for derigennem bl.a.

Læs mere

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune

DEN RØDE TRÅD. Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole. Dragør kommune DEN RØDE TRÅD Dragør Kommunes strategi og drejebog for overgange fra børnehave til SFO og skole Dragør kommune Redigeret oktober 2017 0 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...2 1. Fælles grundfaglighed...3

Læs mere

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen.

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen. Forslag 11 Organisering af det tværfaglige samarbejde Beskrivelse Som led i formulering af delpolitikken for børn og unge med særlige behov, har en arbejdsgruppe på tværs af direktørområderne Børn og Unge

Læs mere

Retningslinier for arbejdet med overgange

Retningslinier for arbejdet med overgange Den røde tråd Retningslinier for arbejdet med overgange - fra hjem til vuggestue/dagpleje - fra vuggestue/dagpleje til børnehave - fra børnehave til skole, herunder SFO - fra grundskole til overbygningsskole

Læs mere

- Børn og unges udvikling og læring - Fællesskaber - Sundhedsfremme og tidlig indsats - Forældre - Sammenhæng og udsyn

- Børn og unges udvikling og læring - Fællesskaber - Sundhedsfremme og tidlig indsats - Forældre - Sammenhæng og udsyn Tillæg til folderen Mål- og indholdsbeskrivelse for folkeskolens skolefritidsordninger Nedenstående punkter udfyldelse af den enkelte SFO, og lægges på skoleporten og i forældreintra. Basisoplysninger

Læs mere

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik.

SYDFALSTER SKOLE. Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO. SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SYDFALSTER SKOLE Mål- og indholdsbeskrivelse, Sydfalster Skole SFO SFO ens medvirken til at udmønte kommunens sammenhængende børnepolitik. SFO er en del af skolens virksomhed og arbejder under folkeskolelovens

Læs mere

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune 2 Velkommen i skole Jeres barn har nu nået den alder, hvor han/hun skal begynde i børnehaveklasse. Fredensborg Kommune

Læs mere

DEN GODE OVERGANG. fra børnehave til skole

DEN GODE OVERGANG. fra børnehave til skole DEN GODE OVERGANG fra børnehave til skole DEN GODE OVERGANG fra børnehave til skole Indledning Vi skaber gode overgange for børn og unge, skriver vi i vores Børne- og Ungepolitik. Derfor har vi i Vejle

Læs mere

Som skolestarter forventer skolen at barnet har øvet sig i nedenstående;

Som skolestarter forventer skolen at barnet har øvet sig i nedenstående; Som forældre kan I forvente en skole, der vægter, at I og Jeres barn oplever skolen som en tryg og stabil ramme for barnets faglige og sociale læring. Vi tager udgangspunkt i det enkelte barn, så starten

Læs mere

Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde

Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde Klakring Stationsvej 5, Klakring 7130 Juelsminde T: 79755000 Ramme for samarbejde om brobygning mellem dagtilbud, SFO og skole Mål med brobygning

Læs mere

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER August 2014 Børn og Unge 1 Lovgrundlaget SFO erne arbejder ud fra folkeskolelovens formålsparagraf, der gælder for folkeskolens samlede

Læs mere

Brobygning mellem daginstitution og skole

Brobygning mellem daginstitution og skole Brobygning mellem daginstitution og skole Rammer for samarbejde Dagtilbudsafdelingen og Skoleafdelingen December 2011 Klakring Stationsvej 5, Klakring 7130 Juelsminde T: 79755000 Ramme for samarbejde om

Læs mere

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2017 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2017 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2017 Fredensborg Kommune 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 Velkommen i skole... 4 Nye oplevelser... 5 Hvad lærer man i børnehaveklassen?...

Læs mere

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Mini-Spiren Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Hvad er Mini-Spiren: Når man skal starte i børnehaveklasse på Nr. Lyndelse Friskole til august 2017, så starter man i Mini-Spiren d. 3. april og fortsætter

Læs mere

Sikker og trygt i vej på Sct. Nicolai Brobygning fra Børnehave SFO Skole But why?

Sikker og trygt i vej på Sct. Nicolai Brobygning fra Børnehave SFO Skole But why? Sikker og trygt i vej på Sct. Nicolai Brobygning fra Børnehave SFO Skole 2017-2018..But why? Baggrund og formål med Baggrund: Vores erfaringer viser, at nogle elever oplever skiftet fra Børnehave/SFO til

Læs mere

Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik

Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik Brobygning i Søndre-Hastrup Et overblik Den sammenfatning du sidder med er tænkt som et overblik over det arbejde, der er startet og i gang i Søndre - Hastrup-området. Området er i en fortløbende proces,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse. Brøndby kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse. Brøndby kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Brøndby kommune 1 Indhold: Mål- og indholdsbeskrivelse hvorfor og hvordan? s. 3 Processen s. 3 Den fritidspædagogiske ramme s. 3 Mål- og indholdsbeskrivelsernes temaer

Læs mere

NYTTIGE TELEFONNUMRE.

NYTTIGE TELEFONNUMRE. NYTTIGE TELEFONNUMRE. Malling dagtilbud kontor 86 93 62 32/29204224 D.I.I. Børnehuset Østerskov 87 13 81 21 D.I.I. Børnehuset Tværgade 87 13 81 37 D.I.I. Malling Eghovedvej 87 13 83 73 D.I.I. Børnehuset

Læs mere

Samarbejde mellem Børnehaven Spiren, Fynslundskolens SFO og Fynslundskolen

Samarbejde mellem Børnehaven Spiren, Fynslundskolens SFO og Fynslundskolen Samarbejde mellem Børnehaven Spiren, Fynslundskolens SFO og Fynslundskolen Værdier: - Åbenhed og samarbejde mellem børnene, forældrene, Børnehaven Spiren, Fynslundskolens SFO og Fynslundskolen er til stor

Læs mere

PÅ VEJ I SKOLE KOMMUNER - OM AT SKABE SAMMENHÆNG MELLEM DAGTILBUD, SKOLE, SFO OG FRITIDSHJEM

PÅ VEJ I SKOLE KOMMUNER - OM AT SKABE SAMMENHÆNG MELLEM DAGTILBUD, SKOLE, SFO OG FRITIDSHJEM PÅ VEJ I SKOLE KOMMUNER - OM AT SKABE SAMMENHÆNG MELLEM DAGTILBUD, SKOLE, SFO OG FRITIDSHJEM 1 KOLOFON Udgivet af: Velfærdsministeriet, www.vfm.dk, og Undervisningsministeriet, www.uvm.dk, februar 2009

Læs mere

overgang fra børnehave til skole

overgang fra børnehave til skole overgang fra børnehave til skole 99 15 32 50 97 52 46 36 99 15 34 00 Skolefritidsordningen 99 15 34 20 INDHOLD s. 2: Brobygning i Dalgas-området s. 3: Er mit barn skolemodent? Hjælpeskema s. 4: En god

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

Retningslinjer for rullende skolestart i Vejle Kommune

Retningslinjer for rullende skolestart i Vejle Kommune CPR/CVR: SVA RPOSTKA SSE:[4638] SVA REMNE :[13735] DE STINATION:[EBOK SKMDP RINT] POST:[B] FORM:[1 A lm brev duplex S/H] DIALOG[1] Retningslinjer for rullende skolestart i Vejle Kommune Vejle Kommunes

Læs mere

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk

Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01. lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk Børnehaven Neptun Neptunvej 77 8260 Viby J 87 13 81 01 lonsc@aarhus.dk www.bhneptun.dk 1 Velkommen til Børnehaven Neptun Børnehaven Neptun er en almindelig børnehave som efter mange års erfaring også varetager

Læs mere

Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2015 Fredensborg Kommune 2 Indholdsfortegnelse Kære forældre...4 Nye oplevelser...5 Hvad lærer man i børnehaveklassen?...6 Skole-hjem-samarbejdet...7

Læs mere

Retningslinier for overgang fra børnehave til SFO, "Førskole-SFO" rev. august 2013

Retningslinier for overgang fra børnehave til SFO, Førskole-SFO rev. august 2013 Retningslinier for overgang fra børnehave til SFO, "Førskole-SFO" rev. august 2013 Overgange fra børnehave til SFO og skole 2013-01-10 Forord overgangen fra børnehave til skole er forbundet med store udfordringer

Læs mere

Skolestart- Skoleparat

Skolestart- Skoleparat Skolestart- Skoleparat Til: Forældre til børn der skal starte i børnehaveklassen Fra: Thurø Skole og Skolefritidsordning 1 Et nyt kapitel starter Med overgangen fra børnehave til børnehaveklasse og skolefritidsordning

Læs mere

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution

BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution BROBYGNING I EGEBJERG når børnene begynder i en ny institution - sådan samarbejder børnehuse, BFO og skole om kontinuitet og sammenhæng ved barnets overgange mellem hjem, institutioner og skole FORMÅLET

Læs mere

SAMARBEJDSMODEL. Den gode overgang fra dagtilbud til skole for børn med særlige behov

SAMARBEJDSMODEL. Den gode overgang fra dagtilbud til skole for børn med særlige behov SAMARBEJDSMODEL Den gode overgang fra dagtilbud til skole for børn med særlige behov SAMARBEJDSMODEL Den gode overgang for børn med særlige behov Hvorfor sætte fokus på den gode overgang? Alle offentlige

Læs mere

IDEKATALOG MED 30 HANDLINGER TIL AT STYRKE FORÆLDRESAMARBEJDET I HØJE-TAASTRUP KOMMUNE

IDEKATALOG MED 30 HANDLINGER TIL AT STYRKE FORÆLDRESAMARBEJDET I HØJE-TAASTRUP KOMMUNE IDEKATALOG MED 30 HANDLINGER TIL AT STYRKE FORÆLDRESAMARBEJDET I HØJE-TAASTRUP KOMMUNE 1 2 3 4 FORSLAG TIL HANDLINGER DER UNDERSTØTTER PRINCIPPERNE Udarbejd folder til forældre, der beskriver de gensidige

Læs mere

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune

Velkommen i skole. Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune Velkommen i skole Indskrivning til børnehaveklasse august 2018 Fredensborg Kommune 2 Velkommen i skole Jeres barn har nu nået den alder, hvor han/hun skal begynde i børnehaveklasse. Fredensborg kommune

Læs mere

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE Hermed præsenteres et oplæg om folkeskole og dagtilbud (0 16 årige) i Viborg Kommune. Oplægget er udarbejdet af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti

Læs mere

Samtaler i dagplejen/vuggestuen Ved barnets 2V års alderen tilbydes alle forældre en forældresamtale.

Samtaler i dagplejen/vuggestuen Ved barnets 2V års alderen tilbydes alle forældre en forældresamtale. Sammenhængskraft mellem dagpleje eller vuggestue og børnehave i overgangen Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt. Samtaler

Læs mere

Brobygning ved overgange samt fokus på arbejdet med den sproglige udvikling for alle børn

Brobygning ved overgange samt fokus på arbejdet med den sproglige udvikling for alle børn Brobygning ved overgange samt fokus på arbejdet med den sproglige udvikling for alle børn v. Skole- og Dagtilbudschef Per Viggo Larsen Syddjurs Kommune Lidt tal og fakta om kommunen: - dækker knap 700

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen 2016 Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter I Københavns Kommunes fritidsinstitutioner og -centre og skoler

Læs mere

Informationsmøde om udvidet åbningstid og flere modulvalg. 9. November 2016 kl Børnenes Univers Grindsted Vest

Informationsmøde om udvidet åbningstid og flere modulvalg. 9. November 2016 kl Børnenes Univers Grindsted Vest Informationsmøde om udvidet åbningstid og flere modulvalg 9. November 2016 kl. 19-20.30 Børnenes Univers Grindsted Vest Program Velkomst og gennemgang af program ved formanden Den nye model formål og indhold

Læs mere

Børnepolitik Version 2

Børnepolitik Version 2 Børnepolitik Version 2 Læring Helhed Omsorg Forskellighed Anerkendelse Ansvar Leg - venskab Sundhed Borgmesteren og udvalgsformandens forord Børnepolitikken Mariagerfjord Kommune har med en fælles børnepolitik

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD START 3 INDLEDNING Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Derudover henvender

Læs mere

DEN GODE OVERGANG. til børnehave

DEN GODE OVERGANG. til børnehave DEN GODE OVERGANG til børnehave DEN GODE OVERGANG til børnehave Indledning I Danmark går stort set alle børn i alderen 0-6 år et dagtilbud 1 hver dag. Det giver dagtilbuddene en unik rolle i forhold til

Læs mere

Provstegårdskolen. Forårs SFO for dit barn. Det Sammenhængende Børne og Ungeliv

Provstegårdskolen. Forårs SFO for dit barn. Det Sammenhængende Børne og Ungeliv Provstegårdskolen Forårs SFO for dit barn Det Sammenhængende Børne og Ungeliv Forårs SFO for dit barn I Odense Kommune arbejdes der hen imod Et sammenhængende børne- og ungeliv. Det sammenhængende børne-

Læs mere

Retningslinier for overgang fra børnehave til SFO, "Førskole-SFO" rev. marts 2012

Retningslinier for overgang fra børnehave til SFO, Førskole-SFO rev. marts 2012 Retningslinier for overgang fra børnehave til SFO, "Førskole-SFO" rev. marts 2012 Forord "Vi ved fra udviklingspsykologien at overgangen fra børnehave til skole er forbundet med store udfordringer for

Læs mere

LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune

LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune LÆRINGSGRUNDLAG For alle professionelle på 0-18 årsområdet i Slagelse Kommune formålet med det fælles læringsgrundlag er, at alle børn og unge lærer at mestre eget liv. læringsgrundlaget skal sikre, at

Læs mere

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018:

I Sdr. Bjert har vi følgende plan, inden vi modtager GLO børnene tirsdag, den 3. april 2018: Til hvem som måtte have interesse. Sdr. Bjert SFO Engløkke 5 C 6091 Bjert Telefon 76 32 33 44 Telefax 75 57 73 24 EAN 5798005331186 E-mail bjertsfo@kolding.dk www.kolding.dk Plan for kommende GLO 2018

Læs mere

Evaluering Forårs SFO 2017

Evaluering Forårs SFO 2017 Evaluering Forårs SFO 2017 August 2017 I Faaborg-Midtfyn Kommune blev det i efteråret 2016 besluttet, at der skulle være en Forårs SFO fra 1. april 2017. Forårs SFOen blev derefter planlagt i samarbejde

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Samarbejdsaftale. For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej

Samarbejdsaftale. For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej Samarbejdsaftale For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej Samarbejdsaftalen har til formål at sikre en god overgang

Læs mere

Brobygning. Handleplan

Brobygning. Handleplan Brobygning Handleplan Indhold Indledning 4 Lovgrundlaget 4 Brobygning og inklusion 6 Sammenhænge i børns liv at bygge bro mellem børns steder 6 Overgang fra forældre til dagpleje/vuggestue 7 Brobygning

Læs mere

Ikær 2015-2016. Brobygning mellem børnehaver og skole

Ikær 2015-2016. Brobygning mellem børnehaver og skole Ikær 2015-2016 Brobygning mellem børnehaver og skole Forord Folderen er tænkt som et styreredskab for det pædagogiske personale i henholdsvis Børnegården Søndervang, Søndermarkens Børnehus, SFO og skole,

Læs mere

Retningslinier for overgang fra børnehave til SFO, "Førskole-SFO"

Retningslinier for overgang fra børnehave til SFO, Førskole-SFO Retningslinier for overgang fra børnehave til SFO, "Førskole-SFO" Forord "Vi ved fra udviklingspsykologien at overgangen fra børnehave til skole er forbundet med store udfordringer for barnet og at måden

Læs mere

Kære forældre. Et godt samarbejde mellem skolen og hjemmet er vigtigt for et godt skoleliv.

Kære forældre. Et godt samarbejde mellem skolen og hjemmet er vigtigt for et godt skoleliv. Velkommen i skole Kære forældre At begynde i skole er et kæmpe skridt både for dit barn, men bestemt også for dig som forælder og der venter en ny og spændende tid. Den første skoletid er fyldt med mange

Læs mere

Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører

Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører Forældre, skole, sundhedspleje, PPR samt Familierådgivningen og Børnehandicaprådgivningen 2 Kære læser Med Retningslinjer

Læs mere

Samtaleforløb om overgangen fra daginstitution til fritidshjem og skole - for børn, der i daginstitutionen modtager forskellige former for støtte

Samtaleforløb om overgangen fra daginstitution til fritidshjem og skole - for børn, der i daginstitutionen modtager forskellige former for støtte FURESØ KOMMUNE BØRN OG UNGEFORVALTNINGEN Samtaleforløb om overgangen fra daginstitution til fritidshjem og skole - for børn, der i daginstitutionen modtager forskellige former for støtte For alle børn

Læs mere

- Fælles kommunal ramme - Børns overgange til skole og SFO/fritidshjem i Faxe Kommune

- Fælles kommunal ramme - Børns overgange til skole og SFO/fritidshjem i Faxe Kommune - Fælles kommunal ramme - Børns overgange til skole og SFO/fritidshjem i Faxe Kommune Indledning Overgangen fra daginstitution til skole og fritidstilbud er en betydningsfuld fase i børns liv. Med indførsel

Læs mere

KLAR PARAT SKOLESTART? Procedurer i forbindelse med skolestart og skoleudsættelse i Thisted

KLAR PARAT SKOLESTART? Procedurer i forbindelse med skolestart og skoleudsættelse i Thisted KLAR PARAT SKOLESTART? Procedurer i forbindelse med skolestart og skoleudsættelse i Thisted Kommune Indledning Denne folder specificerer procedurerne for skolestart og skoleudsættelse i Thisted Kommune.

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD

RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD RETNINGSLINJER VED ANSØGNING OM SKOLEUDSÆTTELSE OG TILBAGEFLYTNING AF BØRNEHAVEKLASSEBARN TIL DAGTILBUD Februar 2014 Sønderborg Kommune, Børn og Uddannelse 1/5 I henhold til Styrelsesvedtægten for Sønderborg

Læs mere

Velkommen i skole. Kære forældre

Velkommen i skole. Kære forældre Velkommen i skole Velkommen i skole Kære forældre Første skoledag er en milepæl i jeres barns liv. Den er nemlig en helt særlig dag, som alle børn ser frem til med stor spænding. Den første skoletid er

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv

Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune. Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 2018 Mål- og indholdsbeskrivelse for Mini SFO og SFO/LBO i Vesthimmerlands Kommune Alle børn i Vesthimmerlands Kommune skal have et godt børneliv 1 Indhold Baggrund... 3 Forord... 5 Børnesyn... 5 Fritidssyn...

Læs mere

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende

Pædagogisk profil. for Myrens Fritidstilbud. Mål og indholdsbeskrivelse. Fritidstilbuddet skal skabe en mere sammenhængende Mål og indholdsbeskrivelse Det betyder i Myren. I samarbejde med skolen bruger vi her LP-modellen. Her vægtes relationen mellem barn-barn og barn-voksen. Derfor er det vigtigt at vi med vores forskelligheder,

Læs mere

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Indledning Denne samarbejdsaftale omfatter kommende skolebørn i Sønderbroskolens skoledistrikt. Samarbejdsaftalen er baseret på

Læs mere

De Gode Overgange. Sundhedspleje dagpleje/vuggestue. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

De Gode Overgange. Sundhedspleje dagpleje/vuggestue. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK De Gode Overgange Sundhedspleje dagpleje/vuggestue Skive det er RENT LIV Indledning Forskning i børns liv og udvikling peger på at samarbejdet mellem de voksne omkring barnet, mellem forældre og fagprofessionelle

Læs mere

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt

Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Den gode overgang fra børnehave til skole i Sønderbroskolens skoledistrikt Formålet med samarbejdsaftalen er at sikre alle børn en god overgang fra børnehave til skole. Samarbejdsaftalen skal ses som et

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFOer i Ringsted Kommune Formålet med denne mål- og indholdsbeskrivelse for SFO er at give borgerne mulighed for at få indblik i Ringsted Kommunes prioriteringer og serviceniveau

Læs mere

De Gode Overgange. Børnehave Skole. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK

De Gode Overgange. Børnehave Skole. Skive det er RENT LIV SKIVE.DK De Gode Overgange Børnehave Skole Skive det er RENT LIV Indledning Forskning i børns liv og udvikling peger på at samarbejdet mellem de voksne omkring barnet, mellem forældre og fagprofessionelle og indbyrdes

Læs mere

Distrikt Skovvejen. Fælles om en god skolestart. Årshjul 2017/18. Dagtilbud BFO. Skole

Distrikt Skovvejen. Fælles om en god skolestart. Årshjul 2017/18. Dagtilbud BFO. Skole Distrikt Skovvejen Dagtilbud BFO Skole Fælles om en god skolestart Årshjul 2017/18 1 2 Årshjulet 2017/18 tager afsæt i den samarbejdsaftale der er lavet for Fælles om en god skolestart i Skovvejens Distrikt

Læs mere

Ny SFO model. 1.2 Kommissorium

Ny SFO model. 1.2 Kommissorium Ny SFO model 1.2 Kommissorium Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...3 Målgruppe / interessenter...3 Indhold og milepæle...3 Metode...4 Evaluering...4 Succeskriterier...6 Organisering...6 Information...6

Læs mere

Samarbejdsaftale. For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej

Samarbejdsaftale. For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej Samarbejdsaftale For Vejle Midtbyskole og børnehaverne: Havnely, Skovhulen (Trip Trap Træsko), Børnehuset Ved Banen, Mælkevejen, Bullerbo & Helgesvej Samarbejdsaftalen har til formål at sikre en god overgang

Læs mere

Overgang fra hjem til dagpleje/vuggestue/børnehave

Overgang fra hjem til dagpleje/vuggestue/børnehave OPFØLGNING VED SKIFT OPFØLGNING Overgang fra hjem til dagpleje/vuggestue/børnehave Besøg i personale Ad hoc inddragelse af sundhedsplejerske, talehørekonsulenter mv. i enkelte sager Pædagogisk leder i

Læs mere