DET GIVER GOD MENING AT LADE PENGENE FORRENTE SÅ LÆNGE SOM MULIGT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DET GIVER GOD MENING AT LADE PENGENE FORRENTE SÅ LÆNGE SOM MULIGT"

Transkript

1 LD MEDLEMSSERVICE POSTBOKS 829 LAURITZENS PLADS AALBORG TELEFON: DET GIVER GOD MENING AT LADE PENGENE FORRENTE SÅ LÆNGE SOM MULIGT LDF DESIGN: ESSENSEN FOTO: LENNART SØGAARD-HØYER TRYK: BORDING FORBEHOLD FOR FEJL JEG VIL IKKE HÆVE MIN LD-OPSPARING FØR TIL ALLERSIDST. FOR MAN VED IKKE, HVORDAN TINGENE SER UD OM TI ELLER TYVE ÅR ELZE MARIANA CHERNET, BORGHOLM, FOLKEPENSIONIST BRUG NEMID PÅ LD.DK TIL AT SE DIN PERSONLIGE LD-KONTO

2 SVINGEDE MELLEM PESSIMISME OG OPTIMISME 2016 STARTEDE SKIDT MEN SLUTTEDE MED GODE AFKAST TIL MEDLEMMERNE DORRIT VANGLO, DIREKTØR De første to-tre måneder af 2016 var præget af en generel pessimisme med hensyn til den økonomiske vækst på globalt plan. Forbrugeren holdt igen, selv om arbejdsløsheden faldt især i USA men også i nogen grad i Europa. Frygten for skuffende indtjening i selskaberne fik aktiekurserne til at falde. Centralbankernes ageren fik renterne til at falde yderligere. Det gav nogle gevinster på obligationsinvesteringerne, som dermed var med til at beskytte medlemmernes opsparing. Lave råvarepriser og lave oliepriser pressede økonomierne i de nye vækstlande. Oven i det kom EU-afstemningen i England den 23. juni. Det gav umiddelbart store kursfald i Europa, at briterne stemte for at forlade EU. Også udviklingen på det danske aktiemarked var dramatisk i 2016, hvor Novo Nordisk måtte erkende, at prispresset i USA ville få betydning for selskabets indtjening på længere sigt. A.P. Møller-Mærsk kæmper med indtjeningen på både olie og skibstransport. Kursfald i store danske selskaber trak afkastet på danske aktier i minus. NÅR JEG SER TILBAGE PÅ DET ÅR, VI HAR VÆRET IGENNEM, SÅ SYNES JEG, AT DER ER GRUND TIL AT VÆRE TILFREDS MED RE- SULTATERNE. OPSPARINGEN I LD VÆLGER VAR GODT BE- SKYTTET AF DEN STRATEGI, VI HAR VALGT, DORRIT VANGLO 2016 sluttede mere optimistisk end året startede. Hen mod slutningen blev væksten øget lidt, og renterne på statsobligationer steg en smule. Og arbejdsløsheden ser ud til at falde i USA og de nordeuropæiske lande. Medlemmerne gemmer opsparingen i LD i længere tid. Det er de færreste, der tager pengene, bare fordi de kan. Også blandt de 70-årige er ønsket om at fortsætte opsparingen stor.

3 4 UDBETALING AF DINE PENGE Din LD-opsparing kan blive stående hos LD, så længe du ønsker det. Det kan være en fordel at beholde den hos LD, da der løbende bliver tilskrevet afkast til din opsparing. Udbetalingen får ingen betydning for dine øvrige pensionsordninger. DU ER UNDER 60 ÅR DU ER TÆT PÅ 70 ÅR Når du nærmer dig 70 år, får du et brev fra LD om udbetaling af din opsparing, men det er ikke et krav, at opsparingen hæves. Ønsker du at lade pengene stå, kan du logge ind på ld.dk og udsætte udbetalingen eller returnere en blanket, som er med i det brev, du får fra LD til den tid. Langt de fleste 70-årige vælger at beholde opsparingen i LD. FOLKEPENSION 5 Under særlige betingelser kan udbetaling ske inden 60 år. Det gælder f.eks. ved tilkendelse af førtidspension, lægens erklæring om livstruende sygdom, tilkendt erstatning for varigt nedsat erhvervsevne, udrejst og varigt ophold i udlandet. På ld.dk kan du se de konkrete betingelser, der skal være opfyldt, og der oplyses om, hvilken dokumentation der skal foreligge for, at udbetalingen kan ske. Oplysningerne gives også ved at få tilsendt en udbetalings blanket, som bestilles på telefon LD-midlerne er uden betydning for folkepensionen og medfører ikke et lavere folkepensionstillæg Derimod kan udbetalingerne fra rate- og livrente pen - sioner medføre en nedsættelse af folkepensionen Hvis du vil flytte midlerne i LD, skal det modtagne pensionsselskab eller pengeinstitut rådgive dig om fordele og ulemper ved en flytning Læs mere om flytning til anden pensionsordning på side 14. DU ER OVER 60 ÅR Hvis du er fyldt 60 år og gerne vil hæve din LD opsparing, kan du igangsætte din udbetaling på ld.dk. Du skal blot logge ind på din LD-konto med nemid og følge vejledningen, så bliver pengene overført til din nemkonto. Der kan gå op til 2 uger til pengene står på din nemkonto, og ved helligdage kan der gå lidt længere tid. Mange lader pengene stå efter, at de er fyldt 60 år. Udbetalingen udskydes typisk 3-4 år. UDBETALING VED DØDSFALD Som pårørende eller bobestyrer til et LD-medlem, der er afgået ved døden, skal du ikke gøre noget. LD sørger for, at pengene udbetales til boet. Kun hvis medlemmet havde bopæl i udlandet, er det vigtigt, at de efterladte kontakter LD, da vi ikke altid automatisk får besked om dødsfald uden for Danmark.

4 6 7 JEG HAR EN GLIMRENDE PLAN FOR MIN LD-OPSPARING. DEN FÅR NEMLIG LOV TIL AT STÅ, TIL JEG BLIVER MEGET GAMMEL MEDLEMSPORTRÆT ELZE MARIANA CHERNET BORGHOLM AF JOURNALIST ANETTE HAMMEKEN Elze er 71 år og folkepensionist og bor på Frederiksberg. Elze arbejdede i mange år som tandtekniker, både i Danmark og i udlandet. Jobbet som tandtekniker blev dog for stressende og i en periode før pensionisttilværelsen, arbejdede hun på kontor, gik på højskole og var frivillig i Dansk Flygtningehjælp. I dag nyder Elze livet som folkepensionist og dyrker mange forskellige aktiviteter. Hun går meget op i motion og sund mad og tager gerne en tur i fitnesscentret eller svømmehallen fire gange om ugen. Jeg laver meget mad og to varme måltider om dagen. Om morgenen spiser jeg havregrød med blendede frugter og grøntsager. Det giver så meget energi. Elze er en ivrig cyklist, og cykler gerne rundt til alt i København også ind til Det Kongelige Teater, når hun f.eks. skal se en forpremiere på en balletforestilling sammen med foreningen Ballettens Venner, som hun er medlem af. Elze har allerede modtaget skatterabatten, der tilbydes alle medlemmer, når de bliver udbetalingsberettigede. Rabatten gives ved at sænke den afgift, der normalt betales til Skat i forbindelse med udbetalingen af LD-opsparingen. Det betyder, at når Elze en dag gerne vil have udbetalt sin LD-opsparing, så vil den være skattefri. Jeg synes, det var dejligt med skatterabatten på LD-opsparingen. Jeg elsker rabatter. Jo flere jo bedre. Jeg cykler også tit rundt til forskellige forretninger, for at finde de bedste tilbud. Elze synes selv, at hun har en god plan for sin LD-opsparing. Jeg har en glimrende plan for min LD-opsparing. Den får nemlig lov til at stå, til jeg bliver meget gammel. Den skal forsøde min tilværelse om ti eller tyve år, så jeg stadig har råd til en taxa eller en frisør, når jeg måske bor på plejehjem.

5 8 SKATTERABAT I LD Alle medlemmer får mulighed for at få en skatterabat i takt med, at de fylder 60 år eller bliver berettigede til udbetaling af andre årsager end alder. Mange har allerede fået rabatten. Over 90 procent fortsætter opsparingen i LD efter, at de har fået skatterabatten. OPSPARINGEN FORTSÆTTES MED RABAT 9 HVORNÅR KAN DU FÅ SKATTERABAT? Du kan få skatterabat, når du er fyldt 60 år eller er udbetalingsberettiget af anden årsag, f.eks. ved tilkendt førtidspension, flyttet varigt til udlandet eller tilkendt anden pension. Du har ret til skatterabatten i et år, fra du er blevet udbetalingsberettiget. Hvis du har ret til udbetaling af andre grunde end alder, og du ønsker skatterabatten uden at få opsparingen udbetalt, skal du indsende en blanket med dokumentation til LD Medlemsservice. Du kan hente blanketten på ld.dk. Rabatten kan høstes ved, at LD indbetaler den nedsatte afgift, og din opsparing fortsætter i LD. På denne måde ændrer opsparingen status og bliver til en LD-aldersopsparing, som senere kan udbetales skattefrit. Når LD indbetaler afgiften, vil det beløb, som du ser på kontoen, være nettobeløbet. Hvor du tidligere så kontoen inklusiv den skyldige skattebetaling, vil du efter omlægningen se præcist det, som du har til gode i LD. Skatterabatten betyder, at du i sidste ende får mere udbetalt. I den periode, hvor du kan få skatterabat, kan du også få rabatten ved udbetaling. MEDLEMMER PÅ 60 ÅR FÅR ET BREV FRA LD Medlemmer, der er fyldt 60 får et brev fra LD om omlægning til en LD-aldersopsparing med rabat. Brevet kommer ca. 9 måneder efter din 60 års fødselsdag. MANGE HAR ALLEREDE FÅET SKATTERABATTEN RABATTENS STØRRELSE Rabatten er på 2,5 procent af værdien af opsparingen. Rabatten gives ved at sænke den afgift, der normalt betales ved udbetaling. For en LD-opsparing på kr. svarer det til en skatterabat på ca kr. Rabatten betyder, at du i sidste ende får mere udbetalt. Du kan på ld.dk se, om afgiften til staten allerede er afregnet. Så er du sikret rabatten. Det er en økonomisk fordel med nettobeløbet på din konto, selv om afkastet i kroner og øre på et nettobeløb vil være mindre end afkastet på et bruttobeløb. Det skyldes, at hele afkastet på nettobeløbet tilfalder dig. Der trækkes ikke afgift til staten ved udbetaling af nettobeløbet.

6 TT Jørgen er 70 år og gik på pension, da han var 66 år. Indtil da havde han arbejdet som daginstitutionsleder i Københavns Kommune. Jørgen har et meget aktivt pensionistliv. Et liv som er fyldt med cykeltræning og løb flere gange om ugen, og han er politisk aktiv i Gentofte Kommune samt mange udenlandsrejser med sin kone og meget tid i sommerhuset. Men det vigtigste for Jørgen er familien, hvor det især er de otte børnebørn, som han og hustruen ser så meget de kan. Min kone passer de mindste af vores børnebørn en gang om ugen. Så tager jeg ud til de største og kører dem til sport, og så hygger vi os og spiser sammen bagefter. Jørgen har endnu ingen planer om at hæve sin LD-opsparing. Jeg vil ikke hæve min LD-opsparing endnu, for jeg synes, at LD investerer pengene ganske udmærket. De har været rigtig gode det må jeg sige. Og det virker som et seriøst foretagende. Samtidig synes han, at LD-opsparingen er en god buffer til pludselige uforudsete udgifter. LD-opsparingen er en god buffer, hvis der skulle ske noget. Det koster jo hurtigt kroner, hvis man for eksempel skal have nye tænder. Jørgen har allerede modtaget skatterabatten, som blev indført i 2015, og som tilbydes til alle medlemmer, når de bliver udbetalingsberettigede. Rabatten gives ved at sænke den afgift, der normalt betales til Skat i forbindelse med udbetalingen af LD-opsparingen. Dette betyder, at når Jørgen en dag gerne vil have udbetalt sin LD-opsparing, så vil den være skattefri. Jeg synes, det er fint, at man får en skatterabat. Og det, at man betaler afgiften med det samme, har ingen betydning for mig. MEDLEMSPORTRÆT JØRGEN PEDERSEN AF JOURNALIST ANETTE HAMMEKEN JEG SYNES, DET ER FINT, AT MAN FÅR EN SKATTERABAT. OG DET AT MAN BETALER AFGIFTEN MED DET SAMME, HAR INGEN BETYDNING FOR MIG

7 12 13 FULDTIDSKONTO OPSPARING SKATTERABAT TIL MEDLEMMET ØKONOMISKE FORDELE VED SKATTERABAT Det er en økonomisk fordel at sige ja tak til skatterabatten. Kun hvis du vil flytte opsparingen ud af LD, skal du undersøge tingene og overveje ja eller nej til skatterabat SKYLDIG AFGIFT TIL STATEN Brutto kr. Netto kr Brutto: kr. Netto: kr. JO MERE OPSPARINGEN VOKSER, DESTO STØRRE ØKONOMISK GEVINST Brutto er værdien på en fuldtidskonto før afgift til staten Netto er værdien efter afgiften Regler om skatterabat giver mulighed for at spare lidt af afgiften Jo mere opsparingen får lov til at vokse i LD, jo større bliver den økonomiske gevinst ved skatterabatten. Det gælder også efter, at opsparingen er omlagt, og afgiften er betalt til staten. Læs mere i folderen og på ld.dk.

8 FLYTNING TIL ANDEN PENSIONSORDNING Opsparingen i LD kan flyttes til en anden pensionsordning. Der gælder forskellige regler for flytning af LD-midlerne før og efter skatterabat. HØJE AFKAST PÅ GLOBALE AKTIER Med et afkast på 11,6 procent blev LD Miljø & Klima den pulje, der gav årets højeste afkast. Resultatet kom ikke alene puljens medlemmer til gode, men styrkede også resultatet i LD Vælger. Også medlemmerne i LD Globale Aktier fik et højt afkast, nemlig 9,4 procent. For de næsten 90 procent af medlemmerne med hele opsparingen i LD Vælger blev resultatet i 2016 et afkast på 5,3 procent. Både aktier og obligationer bidrog positivt til resultatet. 15 Lav-risiko puljen LD Korte Obligationer gav et afkast på 1,8 procent, mens LD Mixed Obligationer gav et afkast på 3,9 procent. Det er meget fine afkast, set i lyset af de meget lave renteniveauer. Puljerne endte 2016 med gode positive afkast, dog med LD Danske Aktier som eneste undtagelse. Danske aktier: 165 procent på 5 år LD Danske Aktier gav i 2016 et tab på 2,8 procent. Men der er grund til at huske, at tabet kommer efter flere år med høje afkast. Puljen har givet et samlet afkast på 165,1 procent i de seneste 5 år. Det svarer til at kr. er blevet til kr. på 5 år. Vilkårene i en anden pensionsordning kan være meget anderledes end i LD. Det gælder med hensyn til: Hvornår du kan få din opsparing u d b e t a l t Synlige og ikke-synlige omkostninger Afkast og risiko Beskatning ved udbetaling Modregning i folkepension Det er det pensionsselskab eller penge - institut, hvortil du vil flytte midlerne i LD, der skal rådgive om fordele og ulemper ved en flytning. Efter ja tak til skatterabat i LD kan du flytte midlerne til pensionsordninger, der udbetales som en sum, dvs. til: Efter nej tak til skatterabat eller inden du har fået skatterabatten kan du flytte LD-midlerne til følgende: En livrente med løbende udbetalinger En ratepension med udbetalinger over en årrække En kapitalpension, hvor der trækkes en afgift ved udbetaling Vigtigt at kunne flytte så sig nej tak Hvis det er vigtigt for dig at kunne flytte midlerne til en livrente elle ratepension, så skal du sige nej tak til skatterabat i LD. Du kan vente med at tage stilling til den dag, hvor LD skriver til dig om skatterabat og indbetaling af afgiften til staten. Det sker ca. 9 måneder efter din 60 års fødselsdag. TILSKREVET I 2016 OG SAMLET OVER 5 ÅR Tabellen viser tilskrevet afkast efter investeringsomkostninger. Næsten 9 ud af 10 har hele opsparingen i LD Vælger RISIKO- % 5 ÅR I ALT GRUPPE % LD VÆLGER 5,3 43,0 3 LD Danske Aktier -2,8 165,1 6 LD Globale Aktier 9,4 86,1 5 LD Miljø & Klima 11,6 100,3 6 LD Korte Obligationer 1,8 7,6 1 LD Mixed Obligationer 3,9 16,4 2 BankInvest Vælger 5,0 47,5 4 Danske Invest Vælger 5,2 38,5 3 Jyske Invest Vælger 3,2 43,1 4 Maj Invest Kontra 4,9 10,5 4 Nordea Invest Obligationer 2,9 10,5 2 ØNSKER DU AT PLACERE OPSPARINGEN I PULJER En aldersforsikring En aldersopsparing På ld.dk kan du finde yderligere information om, hvordan en flytning bliver gennemført. Du kan i brevet fra LD se, hvilke puljer din opsparing var placeret i ved årsskiftet. Er LD Vælger den eneste pulje, der er nævnt, så betyder det, at hele din opsparing står i LD Vælger. Du kan flytte opsparingen til andre puljer ved at logge ind på ld.dk og følge vejledningen.

RABAT I LD FULDTIDSKONTO BRUG NEMID PÅ LD.DK TIL AT SE DIN PERSONLIGE LD-KONTO OPSPARING JEG VIL HELT KLART TAGE IMOD SKATTERABATTEN

RABAT I LD FULDTIDSKONTO BRUG NEMID PÅ LD.DK TIL AT SE DIN PERSONLIGE LD-KONTO OPSPARING JEG VIL HELT KLART TAGE IMOD SKATTERABATTEN 16 1 LD MEDLEMSSERVICE POSTBOKS 829 LAURITZENS PLADS 1 9100 AALBORG TELEFON: 70 13 13 77 LDMEDLEM@LDMEDLEM.DK WWW.LD.DK FULDTIDSKONTO SKATTE- RABAT TIL MEDLEMMET LDF-2016-003 DESIGN: ESSENSEN FOTO: LENNART

Læs mere

MIN LD-OPSPARING STARTEDE DENGANG, JEG SOM 16-ÅRIG GJORDE RENT HOS EN SLAGTER I DAG ER JEG UDDANNET CAND.MERC. OG PSYKOTERAPEUT

MIN LD-OPSPARING STARTEDE DENGANG, JEG SOM 16-ÅRIG GJORDE RENT HOS EN SLAGTER I DAG ER JEG UDDANNET CAND.MERC. OG PSYKOTERAPEUT TT 20 1 15 MIN LD-OPSPARING STARTEDE DENGANG, JEG SOM 16-ÅRIG GJORDE RENT HOS EN SLAGTER I DAG ER JEG UDDANNET CAND.MERC. OG PSYKOTERAPEUT MARTIN MARIO JELANI, JOBKONSULENT OG TIDLIGERE ELITEBOKSER AF

Læs mere

LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND

LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND LD LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND 20 14 MIN LD-OPSPARING HAR EN SYMBOLVÆRDI FOR MIG, FORDI DET ER NOGET HISTORIE JEG BÆRER MED MIG FRA DENGANG, HVOR JEG TJENTE MINE ALLERFØRSTE PENGE HOS BAGER LASSEN. LINDA

Læs mere

FÅ TJEK PÅ DIN OPSPARING

FÅ TJEK PÅ DIN OPSPARING FÅ TJEK PÅ DIN OPSPARING KORT OM LD Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) blev etableret i 1980. Fonden blev skabt af indefrosne dyrtidsportioner, der blev indbetalt i perioden 1977-79 til alle danske lønmodtagere,

Læs mere

Ved dødsfald. Ved skilsmisse

Ved dødsfald. Ved skilsmisse Ved dødsfald Hvis du ikke hæver din opsparing, inden du dør, tilfalder din LD-opsparing boet, og bobestyreren sørger for fordelingen til din familie eller andre arvinger. LD sørger for at kontakte skifteretten.

Læs mere

guide PENSIONSFINTE TJEN TUSINDER MED MEGET KAN DU TJENE Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

guide PENSIONSFINTE TJEN TUSINDER MED MEGET KAN DU TJENE Marts 2015 Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus guide Marts 2015 SÅ MEGET KAN DU TJENE TJEN TUSINDER MED PENSIONSFINTE Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 TJEN TUSINDER MED SKATTERABAT INDHOLD SIDE 4 Betal din skat nu og scor en ekstra pensionsgevinst,

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde. Tirsdag 26. september 2017 Herlev Hallerne, Herlev

Velkommen til LD medlemsmøde. Tirsdag 26. september 2017 Herlev Hallerne, Herlev Velkommen til LD medlemsmøde Tirsdag 26. september 2017 Herlev Hallerne, Herlev Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth Burgaard

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde. Tirsdag 8. november 2016 Kultur- og Idrætshallerne, Kalundborg

Velkommen til LD medlemsmøde. Tirsdag 8. november 2016 Kultur- og Idrætshallerne, Kalundborg Velkommen til LD medlemsmøde Tirsdag 8. november 2016 Kultur- og Idrætshallerne, Kalundborg Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde. Onsdag 26. maj 2016 Sydbank Arena/Koldinghallerne, Kolding

Velkommen til LD medlemsmøde. Onsdag 26. maj 2016 Sydbank Arena/Koldinghallerne, Kolding Velkommen til LD medlemsmøde Onsdag 26. maj 2016 Sydbank Arena/Koldinghallerne, Kolding Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Januar 2015 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENGEINSTITUT Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 Denne pjece henvender sig til dig, der har en kapitalpension i et pengeinstitut,

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde. Onsdag 23. september 2015 Idrætscenter Vest, Holstebro

Velkommen til LD medlemsmøde. Onsdag 23. september 2015 Idrætscenter Vest, Holstebro Velkommen til LD medlemsmøde Onsdag 23. september 2015 Idrætscenter Vest, Holstebro Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth Burgaard

Læs mere

Velkommen i Industriens Pension

Velkommen i Industriens Pension Velkommen i Industriens Pension 2014 Se, hvad du kan få udbetalt Du kan nemt få overblik over, hvor mange penge du kan få udbetalt fra os: > Se det på dit årlige pensionsoverblik. > Se det under log ind

Læs mere

Aldersforsikring. Spørgsmål og svar

Aldersforsikring. Spørgsmål og svar Aldersforsikring Spørgsmål og svar Hvad er en aldersforsikring? Aldersforsikring blev indført ved lov den 18. september 2012 med virkning fra den 1. januar 2013. Samtidig blev det ikke længere muligt at

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde. Torsdag 9. november 2017 Frederiksberg-Hallerne, Frederiksberg

Velkommen til LD medlemsmøde. Torsdag 9. november 2017 Frederiksberg-Hallerne, Frederiksberg Velkommen til LD medlemsmøde Torsdag 9. november 2017 Frederiksberg-Hallerne, Frederiksberg Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde

Velkommen til LD medlemsmøde Velkommen til LD medlemsmøde Onsdag den 24. september 2014 Brønderslev Hallerne Torsdag den 25. september 2014 Nordjyske Arena, Aalborg Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør

Læs mere

Læseguide til Pensionsoversigt 2013

Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Læseguide til Pensionsoversigt 2013 Pensionsoversigt 2013 indeholder: En konto- og indbetalingsoversigt, der viser udviklingen i din opsparing i 2013. En dækningsoversigt pr. 1. januar 2014, der viser

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet December 2013 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

16,4 mia. kr. i afkast i 2011. Sampension opnåede flotte afkast og kom styrket ud af 2011. De gode takter fortsætter her i 2012

16,4 mia. kr. i afkast i 2011. Sampension opnåede flotte afkast og kom styrket ud af 2011. De gode takter fortsætter her i 2012 FOKUS 16,4 mia. kr. i afkast i 2011 Sampension opnåede flotte afkast og kom styrket ud af 2011. De gode takter fortsætter her i 2012 Årsrapporten 2011 fra Sampension er netop godkendt på generalforsamlingen

Læs mere

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014

OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB. Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014 OMLÆGNING AF KAPITALPENSION TIL ALDERSOPSPARING I ET PENSIONSSELSKAB Anbefalinger fra Penge- og Pensionspanelet Juli 2014 DU KAN OMLÆGGE DIN KAPITALPENSION TIL EN ALDERSOPSPARING Folketinget har vedtaget

Læs mere

LDS RESULTATER OG FREMTID /DIREKTØR DORRIT VANGLO

LDS RESULTATER OG FREMTID /DIREKTØR DORRIT VANGLO LDS RESULTATER OG FREMTID /DIREKTØR DORRIT VANGLO FULDTIDSKONTO I LD 110.000 100.000 90.000 80.000000 70.000 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000 Fuldtidskonto i LD Vælger pr. 24. maj. 2011: 101.948

Læs mere

Hvad betyder skattereformen for din økonomi?

Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Skatten på din løn Et af hovedformålene med skattereformen er at give danskerne lavere skat på arbejde, og det sker allerede i 2010. Den lavere skat kommer

Læs mere

Guide: Sådan scorer du penge på kapitalpensionens død

Guide: Sådan scorer du penge på kapitalpensionens død Guide: Sådan scorer du penge på kapitalpensionens død Som plaster på såret for at aflive kapitalpensionen tilbyder staten i hele 2013 en skatterabat til opsparerne. Her bliver du klogere på, hvordan du

Læs mere

Pensionsguide. - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu

Pensionsguide. - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu Pensionsguide - du og pensionen skal være sikret hele livet - derfor skal du beslutte dig nu En pensions-opsparing med forsikring er et gode, som du giver dig selv og din familie Formålet er at sikre,

Læs mere

Telia pensionsordning. Pension

Telia pensionsordning. Pension Telia pensionsordning Pension Velkommen Telias pensionsordning 2 Forsikringer 3 - Dine forsikringer 4 - Forsikringsoversigt 5 Drømmer du om en alderdom med plads til det hele, så få dig en god pensionsordning

Læs mere

Har I en plan? Hvad vil I?

Har I en plan? Hvad vil I? 1 Har I en plan? Hvad vil I? Overblik over fremtidig indkomst og formue Skat Efterløn Risikovillighed Folkepension Investering Pensionsformue Gaver og Arv Løn Efterløn? Modregning Folkepension 60 65 Alder

Læs mere

Guide. pensionsfinten. Sådan laver du. sider. Få flere penge til din alderdom. Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. pensionsfinten. Sådan laver du. sider. Få flere penge til din alderdom. Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix/Iris Guide Oktober 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 14 sider Sådan laver du pensionsfinten Få flere penge til din alderdom Få flere penge til din alderdom INDHOLD: Guldregn

Læs mere

Bilag indholdsfortegnelse:

Bilag indholdsfortegnelse: 3 Bilag indholdsfortegnelse: 1. INVESTERINGSAFKAST I LD... 4 2. TILSKREVET AFKAST MEDLEMMERNES TOPLINJE OG BUNDLINJE... 4 3. INVESTERINGSAFKAST I LD VÆLGER... 5 4. AFKAST I PULJERNE... 5 4.1. Høje aktieafkast

Læs mere

Status på kapitalpension/aldersforsikring. Hvad gør dit pensionsselskab?

Status på kapitalpension/aldersforsikring. Hvad gør dit pensionsselskab? Status på kapitalpension/aldersforsikring Hvad gør dit pensionsselskab? Nordea Liv & Pension Spørgsmål Kan jeg betale skatten i 2014 på min kapitalpension på 37,3 procent? Kan jeg fortsat indbetale på

Læs mere

Guide. pension. MEST ud af din. sider. Sådan scorer du 100.000 kr. mere i pension. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. pension. MEST ud af din. sider. Sådan scorer du 100.000 kr. mere i pension. Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Få MEST ud af din pension 12 sider Sådan scorer du 100.000 kr. mere i pension Penge og pension INDHOLD I DETTE HÆFTE: Scor

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? Med denne pjece vil vi forsøge at klarlægge en række forhold, som du skal være opmærksom på omkring tilmelding til efterlønsordningen. Pjecen er ment som en hjælp til dig

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene Pluspension hvis du vil have noget ekstra at gøre godt med, når du går på pension. En stor del af dit liv skal

Læs mere

Seniorordning - en fordel for alle

Seniorordning - en fordel for alle Seniorordning - en fordel for alle Seniorordning er en ordning, hvor du kan gå ned i tid, når pensionsalderen nærmer sig, uden at gå så meget ned i løn. I stedet bliver der indbetalt mindre til din pension

Læs mere

Præmien fastsættes for ét år ad gangen. Den beregnes på baggrund af PFA Pensions tariffer og gruppens sammensætning. køn og erhverv.

Præmien fastsættes for ét år ad gangen. Den beregnes på baggrund af PFA Pensions tariffer og gruppens sammensætning. køn og erhverv. Hvornår ophører forsikringen: Forsikringen ophører med udgangen af den præmietermin, hvor præmiebetalingen ophører du fylder 60 år kundeforholdet i Salling Bank bortfalder aftalen opsiges af en af aftaleparterne

Læs mere

Guide. Udnyt skattefordelene. Kapitalpension: Guide: Omlæg eller ej? Guide: Sådan gør du. December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

Guide. Udnyt skattefordelene. Kapitalpension: Guide: Omlæg eller ej? Guide: Sådan gør du. December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide December 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Kapitalpension: Udnyt skattefordelene Guide: Omlæg eller ej? Guide: Sådan gør du Kapitalpension vs. aldersopsparing INDHOLD:

Læs mere

OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND

OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND FULDTIDSKONTO I LD VÆLGER 110.000 100.000 90.000 80.000 70.000 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000 0 1980 1985 1990 1995

Læs mere

LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO

LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND 1.200.000 LDS MEDLEMMER 2006-2016 1.000.000 800.000 600.000 400.000 200.000 210.270 884.583 229.724 809.676 228.159 743.227 221.511

Læs mere

Pensions- & Investeringsspecialist Helle Oxenvad

Pensions- & Investeringsspecialist Helle Oxenvad Seniormøde i HKKF Pensions- & Investeringsspecialist Helle Oxenvad 2 Program Formuestruktur og formuerådgivning Kapitalpension Optimering af pensionstillæg Yderligere spørgsmål 3 Formuerådgivning Bolig

Læs mere

Pension med med muligheder mange muligheder

Pension med med muligheder mange muligheder Pension med Pensionmange med muligheder mange muligheder Brug livet! Det handler om dig Pension handler ikke kun om fremtiden, når du en dag går på pension. Det handler også om dit liv i dag. Pharmadanmark

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig For at sikre den bedste pensionsordning for alle medarbejdere i Midtconsult har vi valgt Nordea Liv & Pension som leverandør

Læs mere

FÅ EKSTRA. plus på kontoen I DIN ALDERDOM. PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

FÅ EKSTRA. plus på kontoen I DIN ALDERDOM. PlusPension giver dig opsparing for alle pengene FÅ EKSTRA plus på kontoen I DIN ALDERDOM PlusPension giver dig opsparing for alle pengene PLUSPENSION hvis du vil have noget ekstra at gøre godt med, når du går på pension. En stor del af dit liv skal

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene Pluspension hvis du vil have noget ekstra at gøre godt med, når du går på pension. En stor del af dit liv skal

Læs mere

Velkommen. tilbage hos os. Tag stilling. til din pensionsordning nu. og lad så os passe på den for dig

Velkommen. tilbage hos os. Tag stilling. til din pensionsordning nu. og lad så os passe på den for dig Velkommen tilbage hos os Tag stilling til din pensionsordning nu og lad så os passe på den for dig brug lidt tid på din nye pensionsordning så du er sikker på, at den passer til dig Velkommen tilbage til

Læs mere

VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN 23. OKTOBER 2013 SLANGERUP

VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN 23. OKTOBER 2013 SLANGERUP VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN 23. OKTOBER 2013 SLANGERUP LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND DAGENS PROGRAM Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig Quick Care indfører nu pensionsordning for alle medarbejdere. Vi har valgt Nordea Liv & Pension som leverandør af din pension.

Læs mere

PFS Pension for Selvstændige Velfærdspakke Flex

PFS Pension for Selvstændige Velfærdspakke Flex PFS Pension for Selvstændige Velfærdspakke Flex Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København Pension for Selvstændige (PFS) er de selvstændigt erhvervsdrivendes egen pensionsordning. Pensionsordningen

Læs mere

Du kan nu skifte førtidspension

Du kan nu skifte førtidspension Du kan nu skifte førtidspension Derfor kan du skifte førtidspension Du får førtidspension efter de gamle regler. I 2003 blev der indført nye regler for førtidspension. Folketinget har nu besluttet, at

Læs mere

Du kan nu skifte førtidspension

Du kan nu skifte førtidspension Du kan nu skifte førtidspension Derfor kan du skifte førtidspension Få hjælp på borger.dk Du får førtidspension efter de gamle regler. I 2003 blev der indført nye regler for førtidspension. Folketinget

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene en stor del af dit liv skal leves efter du er gået på pension En stor del af dit liv skal leves, efter at du er

Læs mere

DSR-møde Det handler om DIN pensionsordning i PKA

DSR-møde Det handler om DIN pensionsordning i PKA DSR-møde Det handler om DIN pensionsordning i PKA Sygdom Død Alderdom v. 21.09.2017 pka.dk 2 Opdater dine oplysninger ved login 3 Hvad indeholder din pensionsordning? Gruppesummer 2018 Sum ved død Sum

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene en stor del af dit liv skal leves efter du er gået på pension En stor del af dit liv skal leves, efter at du er

Læs mere

Vigtige spørgsmål. Hvornår vil jeg gå på pension og hvordan? Hvad vil min ægtefælle? Hvordan ser netværket og relationerne ud?

Vigtige spørgsmål. Hvornår vil jeg gå på pension og hvordan? Hvad vil min ægtefælle? Hvordan ser netværket og relationerne ud? Poul Dahl Hede 62- år, uddannet socialrådgiver mv. Indtil 1987 ansættelse i kommuner. Herefter ansættelse i Ældre Sagen som afdelingsleder med ansvar for rådgivning. Nu tilknyttet som underviser og foredragsholder.

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder Pensionsordning i Nordea Liv & Pension For at sikre den bedste pensionsordning for alle medarbejdere i TK Development har vi valgt Nordea Liv & Pension som

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? 2 Efterløn er det noget for dig 5 Efterløn o Forsvinder efterlønsordningen eller bliver den ændret 5 Hvem, hvad, hvornår om efterløn o Efterløn hvad er det egentlig o Hvornår

Læs mere

Skattereform 2012. Opsparingsmuligheder. Rådgivning Optimering af Nordea-aftalen

Skattereform 2012. Opsparingsmuligheder. Rådgivning Optimering af Nordea-aftalen Agenda Skattereform 2012 Opsparingsmuligheder Rådgivning Optimering af Nordea-aftalen SKATTEREFORM 2012 - - med fokus på pensionsområdet SKATTEREFORM 2012 Fokuspunkter : Skattelettelser via ændringer i

Læs mere

VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN 20. NOVEMBER 2013 NYKØBING FALSTER

VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN 20. NOVEMBER 2013 NYKØBING FALSTER VELKOMMEN TIL LD MEDLEMSMØDE ONSDAG DEN. NOVEMBER 13 NYKØBING FALSTER LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND DAGENS PROGRAM Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v.

Læs mere

Status på kapitalpension/aldersforsikring. Hvad gør dit pensionsselskab?

Status på kapitalpension/aldersforsikring. Hvad gør dit pensionsselskab? Status på kapitalpension/aldersforsikring Hvad gør dit pensionsselskab? SEB Pension Spørgsmål Kan jeg betale skatten i 2014 på min kapitalpension på 37,3 procent? Kan jeg fortsat indbetale på aldersopsparingen

Læs mere

assistance 8 timer DIN PENSION - få OvErblIk OvEr DINE muligheder

assistance 8 timer DIN PENSION - få OvErblIk OvEr DINE muligheder assistance 8 TIMER DIN PENSION - få overblik over dine muligheder 2 PENSIONSINFO Den rigtige pensionsordning til dig For at sikre den bedste pensionsordning for alle medarbejdere i Georg Jensen har vi

Læs mere

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april.

LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. PRESSEMEDDELELSE 21. marts 2007 LDs årsrapport er fra i dag tilgængelig på www.ld.dk. Rapporten kan tilgås fra forsiden af LDs hjemmeside. Den trykte rapport er klar primo april. LD opsparingen 20 doblet

Læs mere

Velkommen til LD medlemsmøde

Velkommen til LD medlemsmøde Velkommen til LD medlemsmøde Onsdag den 5. november 2014 Hollænderhallen, Dragør Dagens program Velkomst og præsentation LDs resultater v. direktør Dorrit Vanglo Pensioner og efterløn v. Lisbeth Burgaard

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Sådan får du mest i. pension

Guide. Foto: Scanpix. Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider. Sådan får du mest i. pension Foto: Scanpix Guide Februar 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 18 sider Sådan får du mest i pension Få styr på din pension INDHOLD: Undgå en fattig alderdom...4 Kapitalpensionen og dens

Læs mere

OTTE SPØRGSMÅL TIL DIN PENSI- ONSMEDDELELSE

OTTE SPØRGSMÅL TIL DIN PENSI- ONSMEDDELELSE OTTE SPØRGSMÅL TIL DIN PENSI- ONSMEDDELELSE Her får du hjælp til at forstå de mange oplysninger i din pensionsmeddelelse. 54/15 23.12.2014 I denne pjece kan du se otte centrale spørgsmål, som medlemmerne

Læs mere

Generelt om pension. v/annelise Rosenberg

Generelt om pension. v/annelise Rosenberg Generelt om pension v/annelise Rosenberg Program Det danske pensionssystem Hvornår kan du gå på pension? Generelle regler for pension Din arbejdsmarkedspension/tjenestemandspension Folkepension, atp og

Læs mere

v/annelise Rosenberg, Lærernes Pension og Claus Jens Hansen, PFA Pension

v/annelise Rosenberg, Lærernes Pension og Claus Jens Hansen, PFA Pension v/annelise Rosenberg, Lærernes Pension og Claus Jens Hansen, PFA Pension Når du skal planlægge din pension Du skal spørge dig selv om Hvordan du vil leve? Hvad har du sparet op til pension? Har du andre

Læs mere

du! sådan vælger vælg inden Oktober 2009

du! sådan vælger vælg inden Oktober 2009 Informationsbrev Ca. 80.000 lærere modtager i uge 41 et brev. Indholdet i brevet varierer, men er overordnet målrettet til to forskellige situationer pensionen stiger eller pensionen falder. Blandt de

Læs mere

Generelle skatteregler Firma Her har du en oversigt over de skatteregler, der gælder for pensionsordninger oprettet som led i ansættelsesforhold.

Generelle skatteregler Firma Her har du en oversigt over de skatteregler, der gælder for pensionsordninger oprettet som led i ansættelsesforhold. Generelle skatteregler Firma Her har du en oversigt over de skatteregler, der gælder for pensionsordninger oprettet som led i ansættelsesforhold. Arbejdsmarkedsbidrag Du skal betale 8 % arbejdsmarkedsbidrag

Læs mere

Din pensionsordning. HK Privat Nordjylland og Sampension

Din pensionsordning. HK Privat Nordjylland og Sampension Din pensionsordning HK Privat Nordjylland og Sampension Følg din pension og kend dine forsikringer Logger du dig ind på sampension.dk med din NemID, finder du alt om din egen pensionsordning. Du kan blandt

Læs mere

Kend din pensionsordning. TDC Fælles gennemgang

Kend din pensionsordning. TDC Fælles gennemgang Kend din pensionsordning TDC Fælles gennemgang - 2016 Agenda Velkommen Om ISP Min Pension følg din ordning Optimering af din pension - valg og muligheder Anbefalinger når livet skifter Nye produkter og

Læs mere

DIN PRIVATØKONOMI I KRISETIDER, OPSPARING OG PENSION. Dansk Aktionærforening. V/ Carsten Holdum. Maj 2012. side 1

DIN PRIVATØKONOMI I KRISETIDER, OPSPARING OG PENSION. Dansk Aktionærforening. V/ Carsten Holdum. Maj 2012. side 1 DIN PRIVATØKONOMI I KRISETIDER, OPSPARING OG PENSION Dansk Aktionærforening V/ Carsten Holdum Maj 2012 side 1 AGENDA Finanskrise Nye vilkår for din pension Opsparing i et lavrentesamfund At få drømme og

Læs mere

Virksomhedsstruktur, når indgangsvinklen er formuepleje

Virksomhedsstruktur, når indgangsvinklen er formuepleje Virksomhedsstruktur, når indgangsvinklen er formuepleje Personligt regi ctr. Selskabskonstruktion herunder mulige virksomhedsformer fordele/ulemper Virksomhedsstrukturens betydning for pensionsopsparing

Læs mere

Kapital- pension Ratepension Livsvarige livrente Længe leve forskelligheden

Kapital- pension Ratepension Livsvarige livrente Længe leve forskelligheden ER DU SIKRET? Mette, 35 år Tænk fremad og på familien Der er nok at se til. Karriere, hjem, sport, fritid og børn. Det giver livet mening og indhold, men kræver sin kvinde og overskud til overblik. Hvornår

Læs mere

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra pensionsordninger med indbygget tryghed Selvstændige sparer op hos Pension For Selvstændige Pension For Selvstændige (PFS) er etableret for at give dig adgang

Læs mere

INVALIDEPENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk

INVALIDEPENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk INVALIDEPENSION JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk 2 Indhold 3 Forord 4 Hvornår kan du få invalidepension? 4 Vurdering af erhvervsevnen 4 Ansøgning 5 Børnepension 5 Dokumentation ved udbetaling

Læs mere

Ligningsændringer vedr. LD

Ligningsændringer vedr. LD Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Michael Osterwald-Lenum 3. august 2017 1 Ligningsændringer vedr. LD Resumé: Papiret præciserer en række ændringer i ADAMs ligninger vedrørende Lønmodtagernes

Læs mere

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT I PENSAM ER DU ALTID I GODE HÆNDER Din pensionsordning i PenSam giver dig en god basisdækning med muligheder for individuel tilpasning. Den indeholder opsparing til din

Læs mere

8 spørgsmål til din pensionsmeddelelse

8 spørgsmål til din pensionsmeddelelse 8 spørgsmål til din pensionsmeddelelse Her får du hjælp til at forstå de mange oplysninger i din pensionsmeddelelse. Lægernes Pension pensionskassen for læger 24.03.2017 54/20 Side 2/6 I denne pjece kan

Læs mere

Velkommen til Pension og Sygeplejersker

Velkommen til Pension og Sygeplejersker Velkommen til Pension og Sygeplejersker Oplæg ved Ismail Kaplan Hvorfor er Lån & Spar her i dag? I 2005 indgik Lån & Spar og DSR et samarbejde DSR er ejere af Lån & Spar Mere end 4.300 medlemmer gør allerede

Læs mere

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse MA - Aalborg Østerågade 19, 3. sal 9000 Aalborg C Telefon 70 20 39 74 6 Efterløn eller ej? A-kassen for højtuddannede NOR DI MA - Århus Vesterbro Torv 1-3, 7. sal 8000 Århus C Telefon 70 20 39 73 Tr y

Læs mere

Den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. - få tilskud til en ekstra alderspension

Den Supplerende arbejdsmarkedspension for førtidspensionister. - få tilskud til en ekstra alderspension Den Supplerende for førtidspensionister - få tilskud til en ekstra alderspension 1 Den Supplerende - en ordning der betaler sig Godt 60.000 førtidspensionister er tilmeldt den Supplerende. Det er der god

Læs mere

Din pensionsordning. HK Stat Nordjylland og Sampension

Din pensionsordning. HK Stat Nordjylland og Sampension Din pensionsordning HK Stat Nordjylland og Sampension Følg med i din pensionsordning Logger du dig ind på sampension.dk med din NemID, finder du alt om din egen pensionsordning. Du kan blandt andet se

Læs mere

Få mest muligt ud af overskuddet i dit selskab

Få mest muligt ud af overskuddet i dit selskab Temahæfte 5 udgivet af Foreningen Registrerede Revisorer FRR 1. udgave 2004 Få mest muligt ud af overskuddet i dit selskab pensionsmuligheder for hovedaktionærer Indhold Forord Hvorfor etablere en pensionsordning,

Læs mere

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene

få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene få ekstra plus på kontoen i din alderdom PlusPension giver dig opsparing for alle pengene Pluspension hvis du vil have noget ekstra at gøre godt med, når du går på pension. En stor del af dit liv skal

Læs mere

Med virkning fra den 1. januar 2009 har KLF`s hovedbestyrelse besluttet at flytte alle pensionsindbetalinger fra Topdanmark til PFA.

Med virkning fra den 1. januar 2009 har KLF`s hovedbestyrelse besluttet at flytte alle pensionsindbetalinger fra Topdanmark til PFA. Kære medlem Med virkning fra den 1. januar 2009 har KLF`s hovedbestyrelse besluttet at flytte alle pensionsindbetalinger fra Topdanmark til PFA. Til grund for beslutningen ligger en meget grundig gennemgang

Læs mere

Når pensionsalderen nærmer sig

Når pensionsalderen nærmer sig Når pensionsalderen nærmer sig Hvornår kan du gå på pension, hvad får du udbetalt og i hvilken rækkefølge kan det bedst betale sig at bruge pengene? Få svarene her. 20.05.2016 13/05 Lægernes Pension pensionskassen

Læs mere

RATEPENSION I JØP JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk

RATEPENSION I JØP JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE. joep.dk RATEPENSION I JØP JURISTERNES OG ØKONOMERNES PENSIONSKASSE joep.dk 2 Indhold 3 Hvad er ratepension? 3 Hvem kan oprette ratepension? 4 Hvordan opretter jeg ratepension i JØP? 4 Så meget kan du indbetale

Læs mere

Investeringsbetingelser for Danica Link

Investeringsbetingelser for Danica Link Side 1 Ref. D999 Indhold - Sådan investeres din pension - Sådan tilskrives afkast - Sådan vælger du en indbetalingsprofil - Udbetalingsgaranti i Danica Link - Sådan handler vi med investeringsforeningsbeviser

Læs mere

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Aon Risk Solutions Health & Benefits AonUP 2015 Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Velkommen Din pensionsordning 3 Pensionsopsparing 4 Din pensionsopsparing 5 Ratepension 6 Livsvarig

Læs mere

PENSION MED GODE MULIGHEDER

PENSION MED GODE MULIGHEDER PENSION MED GODE MULIGHEDER EN ATTRAKTIV OG FLEKSIBEL LEDERPENSION TILPAS ORDNINGEN TIL DIT LIV Pension handler ikke kun om fremtiden, når du en dag går på pension. Det handler også om dit liv i dag. Om

Læs mere

Din pensionsordning. Musikundervisere på Musikskoleområdet

Din pensionsordning. Musikundervisere på Musikskoleområdet Din pensionsordning Musikundervisere på Musikskoleområdet Følg med i din pensionsordning Logger du dig ind på sampension.dk med din NemID, finder du alt om din egen pensionsordning. Du kan blandt andet

Læs mere

SÅDAN HJÆLPER PFA DIG, HVIS DIN ERHVERVSEVNE BLIVER NEDSAT

SÅDAN HJÆLPER PFA DIG, HVIS DIN ERHVERVSEVNE BLIVER NEDSAT SÅDAN HJÆLPER PFA DIG, HVIS DIN ERHVERVSEVNE BLIVER NEDSAT 1 Med PFA Erhvervsevne er du sikret økonomisk, hvis du bliver alvorligt syg og ikke kan arbejde. Forsikringen giver dig mulighed for at få udbetalinger,

Læs mere

Pensionsmøde. ved Annelise Rosenberg

Pensionsmøde. ved Annelise Rosenberg Pensionsmøde ved Annelise Rosenberg Program Det danske pensionssystem Hvor længe skal du arbejde? Pension og efterløn Hvad kan du få? Sparer du nok op? Skal du samle dine pensioner? Hvad hvis du bliver

Læs mere

PENSION ER EN GAVE TIL DIG SELV. HVOR STOR SKAL DEN VÆRE? Her får du 8 gode tips til din pension.

PENSION ER EN GAVE TIL DIG SELV. HVOR STOR SKAL DEN VÆRE? Her får du 8 gode tips til din pension. PENSION ER EN GAVE TIL DIG SELV. HVOR STOR SKAL DEN VÆRE? Her får du 8 gode tips til din pension. Side 2 HAR DU SVÆRT VED AT GENNEMSKUE DIN PENSION? Side 3 8 TIPS OM PENSION Tip 1 - Tænk over din levealder...side

Læs mere

Overbygningskursus Fra Indbetaling til pension

Overbygningskursus Fra Indbetaling til pension Overbygningskursus Fra Indbetaling til pension Vilvorde, 24. oktober 2017 Agenda 1 Introduktion 2 Bidraget hvad går det til? 3 Principper for beregning af pension 4 5 Hvilke forudsætninger bruger vi? Pensionsstigninger

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

Informationsmøde. Det handler om DIN pensionsordning i PKA. PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1

Informationsmøde. Det handler om DIN pensionsordning i PKA. PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1 Informationsmøde Det handler om DIN pensionsordning i PKA PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1 Organisation PKA administrerer pensionsordninger for: Sygeplejersker Sundhedsfaglige (Kost- og Ernæringsfaglige,

Læs mere

Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA

Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA Hvem kan købe Velfærdspakkerne?... det kan alle virksomhedsejere og deres ægtefælle eller samlever samt alle ledende medarbejdere i virksomheden. Du skal oprette

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig Ny pensionsleverandør I EG Koncernen har vi valgt Nordea Liv & Pension som pensionsleverandør fordi de opfylder vores høje

Læs mere