DILEMMAER OG RETTIGHEDER PÅ NETTET REFLEKSIONS- OG CASEØVELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DILEMMAER OG RETTIGHEDER PÅ NETTET REFLEKSIONS- OG CASEØVELSE"

Transkript

1 REFLEKSIONS- OG CASEØVELSE MÅLGRUPPE Stx og hf MÅL At eleverne reflekterer over betydningen af rettigheder og anvender deres viden om rettigheder til at rådgive andre unge i spørgsmål og dilemmaer om seksualitet og intimitet på nettet og sociale medier. FAG OG EMNER Samfundsfag (A-, B- og C-niveau), digital dannelse TEMAER Rettigheder, krop, køn, seksualitet TID 30 minutter TRIN 1 Indled med at fortælle eleverne, at denne opgave handler om rettigheder i forhold til deres hverdagsliv on- og offline. Eleverne inddeles herefter i grupper på tre-fire elever. Grupperne læser De seksuelle rettigheder på opgaveark 1. Rettighederne er formuleret af den internationale organisation IPPF og oversat og bearbejdet af Sex & Samfund. Herefter taler gruppen om den tekst med udgangspunkt i de spørgsmål, der findes på opgavearket. TRIN 2 Grupperne skal nu arbejde med cases, hvor unge har brug for rådgivning omkring oplevelser og erfaringer fra møder med andre på nettet. Casene findes på opgaveark 2 og er hentet fra anonyme brevkassespørgsmål, som unge har stillet til Sex & Samfunds rådgivning på Sexlinien for Unge, Eleverne skal diskutere spørgsmålet i casen og finde mulige svar, som man kan give til den unge spørger. Det er en god ide, at eleverne har mulighed for at researche lidt på nettet for at kvalificere deres svar, og der er givet forslag til det på opgavearket. TRIN 3 Afslut opgaven med at samle op på, hvordan grupperne har rådgivet i de forskellige spørgsmål. Grupperne kan eksempelvis præsentere en eller flere af casene og give deres bud på rådgivning. Inddrag elevernes viden om de seksuelle rettigheder, for eksempel retten til at bestemme over egen krop, i den afsluttende fællesdiskussion.

2 REFLEKSIONS- OG CASEØVELSE FORTSAT NORMER OG STEREOTYPER Casene er spørgsmål, som unge OM UNGES DELING AF har skrevet til Sexlinien for Unge. BILLEDER Det er derfor vigtigt at overveje, hvordan man kønner diskussi- De seneste år har medierne onerne om unges billeddeling, bragt flere historier og personlige og det er for eksempel vigtigt at beretninger om unges og især huske på, at unge mænd også kan kvinders oplevelser med deling blive udsat for ufrivillig billedde- af billeder på digitale medier, der ling, at unge kvinder også deler er sket mod deres vilje. Mediernes billeder uden andres tilladelse, at fremstilling af unges billeddelin- billeddeling ikke kun er en praksis ger på sociale medier kan let føre eller erfaring, som udspiller sig til et bekymrende syn på unges mellem heteroseksuelle unge og/ onlineliv, der problematiserer, at eller mellem kvinder og mænd. unge og herunder unge kvinder generelt deler billeder. Det er i Det er vigtigt, at du som undervi- den forbindelse vigtigt at skelne ser er opmærksom på, at du ikke mellem unges frivillige billedde- lægger mediernes fremstillinger linger og ufrivillige billeddeling, af unges adfærd på sociale medi- så diskussionen om at undgå er eller dine egne forestillinger og deling af billeder uden samtykke normer om unges digitale liv ned ikke bliver til en diskussion om over eleverne. Der kan sagtens helt at undgå billeddeling eller at være forskel på mediernes, dine mistænkeliggøre alle former egne normer og så elevernes for billeddeling. normer og erfaringer. Din opgave er at spørge ind til de unge og Medierne fokuserer også på, at skabe refleksion og diskussion, så billeddeling især er unges mænds de kan træffe deres egne valg på grænseoverskridende adfærd og et veloplyst grundlag, herunder overgreb mod kvinder. De cases også, at de unge kender lovgiv- om seksualitet og intimitet, der ning og rettigheder på området. arbejdes med i øvelsen, viser, at både unge mænd og kvinder gør sig tanker om og konkrete erfaringer både af negativ og positiv karakter i deres liv på sociale medier og med deling af billeder.

3 OPGAVEARK 1 GRUPPEARBEJDE Alle mennesker har en række grundlæggende rettigheder. Rettighederne handler eksempelvis om frihed, lighed, privatliv samt retten til beskyttelse mod alle former for diskrimination, vold og overgreb. Rettighederne er forankret i erklæringer og konventioner, som er vedtaget i FN og Europarådet. Danmark har underskrevet disse erklæringer og konventioner og er derfor forpligtet til at sikre, at borgere i Danmark får respekteret og overholdt disse rettigheder. Men kender du også de seksuelle rettigheder? 2 Ved du, at unge også har nogle basale seksuelle rettigheder? GRUPPEOPGAVE I denne opgave skal I starte med at læse mere om de seksuelle rettigheder på næste side og dernæst diskutere følgende spørgsmål: Kender I de seksuelle rettigheder? Er der nogen rettigheder, I er overraskede over, at I har? Derefter skal I arbejde med cases fra Sexlinien for Unge, hvor unge har stillet personlige spørgsmål om forskellige dilemmaer og udfordringer, der knytter sig til seksualitet og intimitet på nettet. I finder spørgsmålene under artikel 2. I skal diskutere spørgsmålene i casene og sammen finde jeres svar, som I vil give den unge, der spørger. Det kan være en god idé at researche lidt på nettet for at kvalificere jeres svar til de unge spørgsmålsstillere se for eksempel på Sexlinen for Unge, SEXLINIEN FOR UNGE Sexlinien.dk er Sex & Samfunds rådgivning til unge fra år. Gå ind på hvis du har spørgsmål om krop, seksualitet, prævention, kærester, køn, følelser eller forelskelse. Her svarer vi på dine spørgsmål både på chatten og telefonen. Det er 100 % anonymt. 2 De seksuelle rettigheder er formuleret af den internationale organisation IPPF og oversat og bearbejdet af Sex & Samfund.

4 DE SEKSUELLE RETTIGHEDER DE SEKSUELLE RETTIGHEDER ER 1. Ret til lighed og til ikke at blive diskrimineret Ret til ytringsfrihed og forsamlingshed Det betyder, at børn og unge skal behandles tage del i debatter om køn, seksualitet, seksuel ens uanset køn og seksualitet. sundhed og seksuelle rettigheder. på baggrund af køn og seksualitet Ret til aktiv deltagelse og medbestemmelse uanset køn og seksualitet 7. Det betyder, at børn og unge må udtrykke sig og Ret til sundhed Det betyder, at børn og unge skal have adgang til Det betyder, at børn og unge skal have mulighed tilbud, der fremmer deres fysiske og psykiske sundhed, for at deltage aktivt i samfundslivet både og at unge eksempelvis skal have adgang til rådgivning lokalt, regionalt, nationalt og globalt. om prævention og sexsygdomme samt de nyeste 3. Ret til frihed, sikkerhed og kropslig integritet præventionsformer. deres egen krop, og at de eksempelvis ikke må udsættes for vold og seksuelle overgreb. undervisning i skolen samt adgang til nye og Ret til privatliv relevante oplysninger om køn, krop, pubertet, seksualitet og sex. 4. Det betyder, at børn og unge må bestemme over Det betyder, at børn og unge skal have mulighed for et privatliv eksempelvis i forhold til deres private ejendele og i forhold til kommunikation med andre. Forældre må kun bryde børn og unges privatliv, hvis der er en væsentlig grund. 5. Ret til selvbestemmelse og retslig anerkendelse Det betyder, at børn og unge selv må bestemme over deres køn og seksualitet, og at lovene skal anerkende børn og unge som selvstændige individer. 8. Ret til uddannelse og information Det betyder, at børn og unge skal have seksual- 9. Ret til selvbestemmelse i spørgsmål om Det betyder, at børn og unge selv må vælge: Om ægteskab, familie og børn. de vil giftes, hvornår de vil giftes, hvem de vil giftes med, om de vil have børn, hvornår de vil have børn, og hvor mange børn de vil have. Det betyder også, at unge skal have adgang til prævention og abort. 10. Ret til samfundsmæssig anerkendelse af og støtte til de seksuelle rettigheder Det betyder, at staten skal anerkende, overholde og bakke op om børn og unges seksuelle rettigheder. Læs mere om de seksuelle rettigheder under Rettigheder på Sexlinien for Unge Læs mere om de seksuelle rettigheder hos internationale organisation IPPF (International Planned Parenthood Federation) Læs mere om menneskerettigheder på nettet, som er udgivet af Medierådet for Børn og Unge digitaleunge.files.wordpress.com/2014/10/din-guide-til-menneskerettigheder.pdf 2 De seksuelle rettigheder er formuleret af den internationale organisation IPPF og oversat og bearbejdet af Sex & Samfund. For nærmere information, se

5 OPGAVEARK 2 CASES Cases om seksualitet og intimitet på nettet CASE 1 Afpresset med nøgenvideo CASE 2 Presser mig til at sende nudes Jeg bliver afpresset med nøgenvideo... Jeg var så dum i går at udlvere mig selv foran en cam igennem skype til en fake person fandt jeg så ud af, han skrevet at hvis jeg ikke sendte ham 430 euro ville han dele det med hele min familie.. Jeg sagde jeg ikke havde pengene men prøve at skaffe dem til i dag.. Jeg er virkelig bange, og min far har et kendt efternavn så der ligger rigtig meget med mig på nettet! Jeg har blockeret ham, men har så ondt i maven og tør slet ikke tænke på de næste par dage, ved ikke hvad jeg skal stille op! Dreng/Mand på 24 år CASE 3 Seksuel chat med mindreårig Er det strafbart at have en fræk og ret seksuel chat med en person under 15 (er selv 21 )? Dreng/Mand på 21 år Hej med jer. Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre. I går snappede jeg men en fyr på snap og han bad om nudes. Det skal lige siges at jeg aldrig har sendt sådan nogle -heller ikke i går. Han presser mig til at sende nudes, men jeg går kun med til e mavebillede. jeg tager så et billede i mit nattøj som består af en sort croptop og lange sorte natbukser. På billedet kan man ikke se mit ansigt, men tidligere havde jeg sendt selfies i den tro at fyren mente da han sagde han synes jeg var smuk. Senere på aftenen sender han mit mavebillede tilbage til mig. Jeg fik hjerte banken og tænkte hvad sker der? Det viste sig at fyren havde siddet og set snap billedet på sin ipad og taget et "genbillede" med sin mobil for at jeg ikke kunne se hvis han nu havde taget Screenshot. Han siger at hvis jeg ikke gør som han siger ville han lægge billedet ud af min krop og billedet med mit, jeg citerer "grimme fjæs". Jeg spørger hvad han mener og han svare at han vil have at jeg skal videochatte med ham og samtidig "røre mig selv" mens han onanerer. Jeg skriver så tilbage at det ville jeg aldrig nogensinde gøre, og han skriver så "ok. Vi ses på de sociale medier". Jeg ved ikke om han rent faktisk har lagt billederne ud. Mit problem er at jeg ikke ved hvordan jeg skal have det med det. -For altså, når jeg er på stranden i bikini kan fremmede da også se min mave? Er det så ikke lige meget at et mavebillede, hvor mit ansigt ikke kan ses, bliver lagt ud til nogle i hans omgangskreds, der ikke ved hvem jeg er? Tak for jeres tid :-) Pige/kvinde på 15 år

6 OPGAVEARK 2 CASES FORTSAT CASE 4 CASE 6 Nøgenbilleder af mig på nettet Udsat for hævnporno? Hej, Har fået hendvendelser på Facebook omkring nøgenbilleder af mig der florerer rundt på nettet. Den ene var sød at fortælle mig det, den anden sendte mig billedet og spurgte om det var mig. I dag er jeg 20 år, men dengang var jeg omkring 15. Hvad forslår I at jeg gør? Skal jeg lade det ligge eller konfrontere dem? Det er selvfølgelig ikke rart og er meget krævende at nogle henvender sig på Facebook. Men på den anden side, har jeg et godt liv, med en kæreste jeg har boet sammen med i 2 år, og ønsker ikke at rode nogle rådne rødder op. Håber I kan rådgive mig omkring dette! Pige/Kvinde på 20 år Hvordan ved man om man er udsat for hævnporno? Pige/Kvinde på 18 år Hvad vil I svare personen? CASE 7 Mødes med fyr fra Facebook? CASE 5 Blive webcampige? Hej Jeg overvejer at blive webcampige, men er lidt bange for konsekvenserne. Ikke det der kan ske inde i mig selv, men det der kan ske, når billeder og videoer af mig bliver tilgængelige på nettet. Desuden skal jeg give mit id for at jeg kan tjene penge. Er det en fornuftig ricisi at tage? jeg har tænkt mig at gøre sådan at danske computere ikke kan se mig. vh mig" Pige/Kvinde på 18 år Jeg er en pige på 17. Jeg har snakket med en fyr i over et halvt år nu over Facebook, men vi har aldrig møttes. Han bor på Bornholm og jeg på Fyn. Han har spurgt mig, om vi ikke skulle tage til Norge sammen her i sommerferien. Jeg troede han lavede sjov og kørte med på den og fortsatte derfor. Han skrev til mig, at han havde fundet en hytte og flybilletter osv. og var klar til at købe dem. Han skrev til mig, at vi bare kunne dele værelse, da det var billigere. Jeg blev så klar over, at han mente det, og forklarede ham, at jeg ikke var med på ideen, da vi ikke engang har snakket sammen i telefon eller over Skype. Han blev derefter sur over, at jeg havde afslået ham. Han blev derefter lidt fornærmet og bebrejde mig situtationen. Jeg er pludslig blevet i tvivl, om jeg skal fortsætte kontakten.. Det var meningen, at jeg skulle møde ham på Bornholm i sommeren, men nu er jeg blevet i tvivl, da jeg synes, at han går for hurtigt frem. Jeg ved ikke, om jeg skal slutte kontakten eller fortsætte...? Pige/Kvinde på 17 år Hvad vil I svare personen?

7 OPGAVEARK 2 CASES FORTSAT CASE 8 Forebyggelse af hævnporno? Hvilke ting gør samfundet/regeringen for at forebygge hævnporno? Pige/Kvinde på 20 år Hvad vil I svare personen? SEXLINIEN FOR UNGE På Sexlinien for Unge, der rådgiver unge mellem år via både brevkasse, telefon og chat, kan I finde flere eksempler på spørgsmål fra unge om seksualitet, køn, krop, sundhed og udfordringer med deres hverdagsliv på sociale medier. Se mere på

DIN KROP DIT VALG DIN RET VEJEN MOD SEKSUELLE RETTIGHEDER

DIN KROP DIT VALG DIN RET VEJEN MOD SEKSUELLE RETTIGHEDER LÆRERVEJLEDNING 2017 DIN KROP DIT VALG DIN RET VEJEN MOD SEKSUELLE RETTIGHEDER BESØG NATIONALMUSEET PÅ EGEN HÅND 7.-10. KLASSE INDHOLD Introduktion til underviseren De seksuelle rettigheder den korte version

Læs mere

FAKTA OM RETTIGHEDER

FAKTA OM RETTIGHEDER FAKTA OM RETTIGHEDER Børn og unge har ret til at bestemme over deres egen krop. De har ret til selv at bestemme, hvem der må give dem et knus, hvem de vil være kæreste med, og hvem der må se deres private

Læs mere

2.1 Fakta om rettigheder

2.1 Fakta om rettigheder 2.1 Fakta om rettigheder Børn og unge har ret til at bestemme over deres egen krop. De har ret til selv at bestemme, hvem der må give dem et knus, hvem de vil være kæreste med, og hvem der må se deres

Læs mere

Unges liv i den. SikkerChat. digitale verden

Unges liv i den. SikkerChat. digitale verden Unges liv i den SikkerChat digitale verden Hvad siger de unge selv? Spørgeskemaundersøgelse med 900 besvarelser fra unge mellem 13-18 år Fokusgruppeinterviews med udskolingselever rundt om i Danmark Fokus

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Digitale krænkelser på skemaet

Digitale krænkelser på skemaet Digitale krænkelser på skemaet Undervisning om digitale medier i forhold til køn, krop og seksualitet på gymnasiet Morten Emmerik Wøldike, projektleder og sociolog, mew@sexogsamfund.dk Program 1. Sex &

Læs mere

rettigheder og 2016 MEDborGErSKAb Forløb 10. KlASSE

rettigheder og 2016 MEDborGErSKAb Forløb 10. KlASSE RETTIGHEDER OG 2016 MEDBORGERSKAB Forløb 10. KLASSE indhold introduktion 3 Fakta om lovgivning 5 Øvelser de seksuelle rettigheder 6 sandt eller falsk. 13 forsvar retten til fri abort. 18 Landet på genius

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. SSP Nyhedsbrev Sociale medier

TÅRNBY KOMMUNE. SSP Nyhedsbrev Sociale medier SSP Nyhedsbrev Sociale medier Igennem det sidste år har der være flere episoder af unge mennesker som er kommet i klemme, på grund af billeder der er blevet sendt rundt. Senest sagen om distribution af

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning

IdÉer til sundheds- og seksualundervisning IdÉer til sundheds- og seksualundervisning Du kan både som ny og erfaren underviser få viden og inspiration i denne idébank. Du kan frit benytte og kopiere idéerne. Har du selv gode erfaringer eller idéer,

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad betyder billeddeling uden samtykke?

FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE. Indledning. Hvad er temaet i denne artikel? Hvad betyder billeddeling uden samtykke? FILMET OG DELT - OM BILLEDDELING UDEN SAMTYKKE Hvad er temaet i denne artikel? Dette tema kommer vi omkring - Billeddeling uden samtykke Hvad betyder billeddeling uden samtykke? Billeddeling uden samtykke

Læs mere

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner

Refleksionsspørgsmål. Stikord til samtaleemner Refleksionsspørgsmål Hvad ville I gøre, hvis dette skete for jer? Hvilke problemer kan der være, ved at udveksle billeder på sociale medier? Hvordan kan man vise tillid til hinanden på sociale medier?

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Ligestillingsudvalget 2016-17 LIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Justitsministeren og ministeren for børn, undervisning

Læs mere

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser

Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Unges erfaringer med digitale sexkrænkelser Resumé af danske resultater En tværnational rapport fra Januar 2018 Om denne rapport Denne undersøgelse er foretaget som en del af Projekt deshame, et samarbejde

Læs mere

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd

CHAT PAARALUGU. Klassetrin: Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd Udviklet i samarbejde mellem Meeqqat Ikiortigit Red Barnet Grønland og PiSiu, Det Grønlandske Kriminalpræventive Råd CHAT PAARALUGU Klassetrin: 4.-7. Kære underviser 3 Øvelse 1: Brainstorm 4 Øvelse 2:

Læs mere

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL

WWW.REDENUNG.DK/GRAAZONER SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL SKEMAER OVER OPFYLDELSE AF KOMPETENCEMÅL Skemaerne viser udvalgte kompetencemål, som helt eller delvis kan opfyldes gennem Gråzoner-forløbet. Der er ved hvert færdighedsmål udvalgt de mest relevante dele

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 553 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget SUU Alm.del Bilag 553 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 553 Offentligt Tirsdag den 24. maj 2016 kl. 15: Foretræde for Sundhedsudvalget Tak for den store støtte I har givet til Sex & Samfunds arbejde. Tak

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

Barnets Bedste R D O MK A E T I

Barnets Bedste R D O MK A E T I Barnets Bedste T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse med diskussion i plenum fulgt op af kortere oplæg fra læreren. Med udgangspunkt i en fiktiv forestilling om, at eleverne skal passe en baby, konkretiseres

Læs mere

Inspiration til undervisning

Inspiration til undervisning Inspiration til undervisning Emner Det er meget individuelt fra klasse til klasse og elev til elev, hvilke emner de er motiveret for at arbejde med. Derfor er der samlet en palet med emner til alle elever

Læs mere

Digitale sexkrænkelser. Workshop. En workshop udviklet af

Digitale sexkrænkelser. Workshop. En workshop udviklet af Digitale sexkrænkelser Workshop En workshop udviklet af Digital Exploitation and Sexual Harassment Among Minors in Europe Understanding, Preventing, Responding Co-financed by the European Union Workshop

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

INTRODUKTION OM SEX & SAMFUND RETTEN TIL SEKSUALITET UANSET ALDER OG SYGDOM

INTRODUKTION OM SEX & SAMFUND RETTEN TIL SEKSUALITET UANSET ALDER OG SYGDOM INTRODUKTION Dette undervisningsforløb handler om seksualitet, krop, køn og grænser både privat og professionelt. Forløbet er målrettet unge, der skal arbejde inden for sundhed, omsorg og pædagogik med

Læs mere

2016 FORLØB KLASSE

2016 FORLØB KLASSE sociale medier 2016 FORLØB 0.-3. KLASSE INDHOLD 1. Introduktion.......................................................................3 Fælles mål for forløbet "Sociale medier"....................................................4

Læs mere

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder.

Fortæl derudover eleverne, at de også skal overveje, hvordan deres liv ville se ud, hvis de ikke havde disse rettigheder. Frihedsrettighedernes betydning Sådan gør du Introduktion af elementet (5-10 minutter) Start med at fortælle eleverne, at de nu skal arbejde med grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder herunder,

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission

Elevakti iteter. co-funded by the European Commission per Elevakti iteter co-funded by the European Commission Indhold 3Indledende aktiviteter Videofilmene Ekstra materiale 4 5 5 Evaluering en del af undervisningen 6 Vil du www-vide mere? I skal ikke nødvendigvis

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

grænser 4.-6. klasse Temamateriale

grænser 4.-6. klasse Temamateriale grænser 4.-6. klasse Temamateriale indhold forord 3 1. HVAD INDEHOLDER MATERIALET? 4 1.1 Elever med særlige behov 6 1.2 Brug migogminkrop.dk 8 2. Baggrundsviden til underviseren 9 2.1 Fakta om rettigheder

Læs mere

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019

Digital dannelse. Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Digital dannelse Hillerød Kommunes Læringsdag den 7. august 2019 Præsentation Vejledning til lærere Undervisning i klasser på 2.- 7. årgang Program Oplæg: Hvad er digital dannelse? Hvorfor er det vigtigt

Læs mere

ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM SEX & SAMFUNDS INTERNATIONALE ARBEJDE

ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM SEX & SAMFUNDS INTERNATIONALE ARBEJDE SEKSUALITET RETTIGHEDER SEX & POLITIK REGERINGER R MÆND UNGE REGERINGER SUNDHEDSYDELSER RETTIGHEDER AVIDITETER MØDREDØDELIGHED ABORT PRÆVENTION ÆVENTION RETTIGHEDER POLITIK FØDSEL SEKSUALUNDERVISNING KONDOM

Læs mere

Sundhed og seksualitet:

Sundhed og seksualitet: Sundhed og seksualitet: Kompetencemål efter 9. klasse: Undervisningen giver eleven mulighed for at kunne vurdere normer og rettigheder for krop, køn og seksualitet i et samfundsmæssigt perspektiv have

Læs mere

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø.

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø. 1 Vidste du at Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø Indhold En quiz, hvor eleverne præsenteres for ord og begreber omhandlende LGBT-personer,

Læs mere

DET TRYGGE RUM UNDERVISNINGSFORLØB. Produktionsskoler, egu og STU

DET TRYGGE RUM UNDERVISNINGSFORLØB. Produktionsskoler, egu og STU DET TRYGGE RUM UNDERVISNINGSFORLØB Produktionsskoler, egu og STU 2016 INDHOLD 1. INTRODUKTION.......................................................................3 2. OPGAVE.............................................................................4

Læs mere

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse

Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse Aktiviteter - kapitel 3-6. klasse En af de andre spillere trækker et quiz-kort til dig fra bunken og læser højt for dig. Svarer du rigtigt, må du rykke 1 felt frem. En af de andre spillere trækker et Er-Det-Normalt?-kort

Læs mere

Forslag til forløb. TITEL: Digitale spor og delinger 4-5 lektioner

Forslag til forløb. TITEL: Digitale spor og delinger 4-5 lektioner Forslag til forløb TITEL: Digitale spor og delinger 4-5 lektioner MANCHET: Et forløb om, hvilke spor der sættes online, hvordan historier går viralt og hvilke konsekvenser deling af kompromitterende indhold

Læs mere

At smittet med. Arbejdsopgave. Sex & Samfund anbefaler. Beskrivelse. 30 minutter

At smittet med. Arbejdsopgave. Sex & Samfund anbefaler. Beskrivelse. 30 minutter At smittet med kønsvorter (HPV) Arbejdsopgave Tidsforbrug 30 minutter Forberedelse Kopiering af artiklerne 2.4.A At blive smittet med kønsvorter (HPV) og 2.4.B Fakta om kønsvorter (HPV) eller deling af

Læs mere

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet

Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Børn og internet brug! Forældre guide til sikker brug at internettet Som forældre er det vigtigt at du: Accepterer at medierne er kommet for at blive og er en del af børn og unges virkelighed. Så vis dem

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Cases og handlemuligheder

Cases og handlemuligheder Den svære samtale Cases og handlemuligheder Der er 9 cases og du skal vælge dem, der er mest relevante for den pågældende klasse. Cases: 1. Ligestilling 2. Beskyttelse af privatlivet 3. Religionsfrihed

Læs mere

Idéhæfte til brug af filmen om

Idéhæfte til brug af filmen om 1 Idéhæfte til brug af filmen om FN s handicapkonvention De fem konkrete situationer i filmen lægger op til debat. Brug filmen til at diskutere vilkår og muligheder for mennesker med handicap i boligen,

Læs mere

SEKSUELLE RETTIGHEDER FORLØB

SEKSUELLE RETTIGHEDER FORLØB SEKSUELLE RETTIGHEDER FORLØB 7.-9. KLASSE INDHOLD 1. Introduktion til forløbet..........................................................3 Fælles Mål...........................................................................4

Læs mere

150.000 elever deltager i Uge Sex heraf 1.297 fra Thisted Kommune

150.000 elever deltager i Uge Sex heraf 1.297 fra Thisted Kommune PRESSEMEDDELELSE 04. FEBRUAR 2011 150.000 elever deltager i Uge Sex heraf 1.297 fra Thisted Kommune Danmarks suverænt største seksualundervisningskampagne løber af stabelen for 4. år i træk. Denne gang

Læs mere

Sundhed og seksuallære:

Sundhed og seksuallære: Sundhed og seksuallære: Kompetencemål efter 9. klasse: Undervisningen giver eleven mulighed for at kunne: udvikle handlestrategier, der forebygger sygdom og fremmer sundhed anvende strategier der fremmer

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik.

Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Denne seksualpolitik er udarbejdet af Levuks personale, og bygger på Levuks værdier og pædagogik. Baggrund: Alle mennesker har en seksualitet uanset handicap. På Levuk lægger vi derfor vægt på at have

Læs mere

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning National Konference for seksuel sundhed 2015 Nyborg Strand Lone Smidt National projektleder Sex & Samfund ls@sexogsamfund.dk

Læs mere

Læreren kan også blive flov

Læreren kan også blive flov Læreren kan også blive flov Når Sex & Samfund underviser lærere i seksualundervisning handler det bl.a. om at lære dem at sætte grænser i undervisningen. Kræver lærer fyret for at vise porno. Sådan lød

Læs mere

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål

FÆLLES mål. kompetencemål. kompetenceområder. færdigheds- og vidensområder. færdigheds- og vidensmål FÆLLES mål Forløbet om sprog tager udgangspunkt i følgende kompetence-, for dansk, historie, samfundsfag, billedkunst og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: DANSK (efter 9. klassetrin)

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær

INDHOLD. Forord. Indledning. 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær INDHOLD Forord 11 Indledning 15 1. Barnlig seksualitet Hvad er seksualitet hos børn Mere sanseligt end seksuelt Nysgerrighed og ikke begær 19 19 21 21 2. Babyen og tumlingen 0-2 år Den ublufærdige tumling

Læs mere

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT

KAN JEG EGOISTISK? 3 TRIN TIL AT GRATIS EBOG KAN JEG KALDE DIG EGOISTISK? (UDEN AT DU BLIVER SUR) 3 TRIN TIL AT ELSKE HELE DIG (OG IKKE KUN DINE PÆNE SIDER!) IDA BLOM Indhold Intro Trin 1 D I S C O V E R Trin 2 A C C E P T Trin 3 F I

Læs mere

Forslag til forløb. TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner

Forslag til forløb. TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner Forslag til forløb TITEL: Fanget, filmet og delt 7-8 lektioner MANCHET: Et forløb om, hvilke etiske spørgsmål der rejser sig i forhold til online muligheder for at dele billeder og videoer og hvilke konsekvenser

Læs mere

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber

Sæt 3: Min identitet i de digitale fællesskaber Dilemmakort Sættet indeholder 9 elevkort og et forklarende kort til læreren. En klasse kan inddeles i op til 9 grupper med 3 elever, der hver få udleveret et dilemmakort som diskuteres i gruppen. Der samles

Læs mere

Fanget på kamera. Hvem har retten over billederne? Grundskole. Finder du sjove billeder på google og bruger på dine profiler eller til skoleopgaver?

Fanget på kamera. Hvem har retten over billederne? Grundskole. Finder du sjove billeder på google og bruger på dine profiler eller til skoleopgaver? Fanget på kamera En tur op ad gågaden og du kan hurtigt blive fanget af et kameras linse. I dagligdagen tænker vi måske ikke så meget over det, da det at tage billeder er en helt naturlig del, men hvis

Læs mere

HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET

HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET HVERDAGENS DILEMMAER CASEØVELSE OM SEKSUALITET OG INTIMITET 1 kollega oplever under en samtale på et sundhedscenter med en borger, som har fået diabetes, at vedkommende bruger et seksualiseret sprog. Kollegaen

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Forebyggelsespakken i praksis

Forebyggelsespakken i praksis Forebyggelsespakken i praksis Hvordan kan kommunerne arbejde med seksuel sundhed på ungdomsuddannelserne? Morten Emmerik Wøldike og Robert Holm Jensen, projektledere, National afdeling, Sex & Samfund Sex

Læs mere

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål

FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål 1. ER DU ENIG? FRA SEX OG SAMFUND FRA NORMER OG IDEALER, 4-6 KLASSE, S. 7 Læringsmål Beskrivelse Eleverne og underviseren sidder på stole i en cirkel. Underviseren læser et udsagn højt. Hvis eleverne er

Læs mere

Husk seksualiteten! Ældre og kronikeres seksuelle sundhed og trivsel

Husk seksualiteten! Ældre og kronikeres seksuelle sundhed og trivsel Husk seksualiteten! Ældre og kronikeres seksuelle sundhed og trivsel Workshop på National konference om Seksuel Sundhed i Danmark Nyborg Strand, 3. november 2015 Morten Emmerik Wøldike, sociolog og projektleder,

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

Hvad er RedenUng? Christina Wind & Mayke van der Kamp, projektmedarbejdere og rådgivere på RedenUng Kontakt os via Christina på

Hvad er RedenUng? Christina Wind & Mayke van der Kamp, projektmedarbejdere og rådgivere på RedenUng Kontakt os via Christina på SSP Gladsaxe - 2017 Hvad er RedenUng? RedenUngs formål er at forebygge prostitution og gråzoneprostitution blandt unge under 18 år RedenUng har en oplysnings- og rådgivningsportal for unge, forældre og

Læs mere

Fra tabu til fagligt tema

Fra tabu til fagligt tema Fra tabu til fagligt tema - Professionelle tilgang til seksualitet Anne Skov anneskov49@gmail.com 1 2 Professionel støtte relatere sig til livets forskellige aspekter Kropslige aspekter Følelsesmæssige

Læs mere

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder?

DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL. Hvad er din rolle som forælder? DIT BARNS SOCIALE LIV PÅ NET OG MOBIL Hvad er din rolle som forælder? 1 INDHOLD Hjælp dit barn med at sætte grænser...3 Forælder til en digitalt indfødt...4 Fakta: Unges medievaner...7 Facebook...8 Virtuelle

Læs mere

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno?

Hvad vil du sige til Jeppe? Hvordan forholder du dig til børn og unges nysgerrighed på porno? Mariam på 14 år er anbragt uden for hjemmet. En dag fortæller hun dig, at Sara, som er en 13-årig pige, der også er anbragt på stedet, har fortalt hende, at hendes stedfar piller ved hende, når hun er

Læs mere

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering

Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering Debathjørnet for 7. 10. klassetrin Debat, argumentationslære og perspektivering EMU-gsk/webetik Medierådet for Børn og Unge Efter en kort introduktion til webetik, præsenteres eleverne for en skrabet argumentationsmodel,

Læs mere

grænser klasse Temamateriale

grænser klasse Temamateriale grænser 7.-9. klasse Temamateriale INDHOLD FORORD 3 1. HVAD INDEHOLDER MATERIALET? 4 1.1 ELEVER MED SÆRLIGE BEHOV 6 1.2 BRUG SEXFORDIG.DK 7 1.3 BRUG DR.DK/GRÆNSER. 8 2. BAGGRUNDSVIDEN TIL UNDERVISEREN

Læs mere

Grooming processer online. Psykolog Kuno Sørensen

Grooming processer online. Psykolog Kuno Sørensen Grooming processer online Psykolog Kuno Sørensen Konvergens Voksne opsøgende online typer De venskabssøgende (Hvor det vigtige er at opbygge og opretholde venskaber, de føler sig på bølgelængde med børn.

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser HVAD ER DIGITALE SEXKRÆNKELSER? LEKTION #2 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 2 Hvad er digitale sexkrænkelser? Digitale Sexkrænkelser Hvad er

Læs mere

HVAD ER ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER?

HVAD ER ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER? Når mine forældre taler om ære, er det altid i forhold til, hvad andre tænker om os som familie. Hvis vi piger i familien gør noget forkert, siger de, at hele familien kan miste æren. (Pige Vi vil også

Læs mere

Etisk. Værdigrundlag. for socialpædagoger

Etisk. Værdigrundlag. for socialpædagoger Etisk Værdigrundlag for socialpædagoger E t i s k v æ r d i g r u n d l a g f o r s o c i a l p æ d a g o g e r S o c i a l p æ d a g o g e r n e 2 Forord Socialpædagogernes Landsforbund vedtog på kongressen

Læs mere

Curriculum for Mental Sundhed 10. klasse

Curriculum for Mental Sundhed 10. klasse Curriculum for Mental Sundhed 10. klasse Curriculum er delt ind i 3 kompetenceområder: Positiv selvopfattelse, Fællesskab og samhørighed samt Følelser. Under hvert kompetenceområde er der et overordnet

Læs mere

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 8. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

15-08-2013. Børns Vilkår. Historien. Trine Natasja Sindahl

15-08-2013. Børns Vilkår. Historien. Trine Natasja Sindahl Trine Natasja Sindahl Cand.psych. Børnefaglig konsulent I Børns Vilkår Har arbejder med metodeudvikling på BørneTelefonen siden 2007 Ekstern lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet trine@bornsvilkar.dk

Læs mere

Inde eller ude? Om etik og psykisk sygdom

Inde eller ude? Om etik og psykisk sygdom Inde eller ude? Om etik og psykisk sygdom Indhold 3 Om Etisk Forum for Unge 2013 6 Kapitel 1 Etik og psykisk sygdom 11 Kapitel 2 Unge fortæller 17 Kapitel 3 Mødet med sundhedsvæsenet 22 Kapitel 4 Etik

Læs mere

Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap

Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap 1 Seksuelle overgreb Dialogkort vedrørende forebyggelse, opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn med handicap Brug kortene til at skabe dialog i medarbejdergruppen Du bliver ringet

Læs mere

viden om onlinelivets negative konsekvenser

viden om onlinelivets negative konsekvenser Vær digital viden om onlinelivets negative konsekvenser Vilkårene for kommunikationen online kan betyde, at nogle mennesker også børn og unge kan finde nye, positive fællesskaber. Nogle børn føler måske,

Læs mere

En håndsrækning til læreren

En håndsrækning til læreren En håndsrækning til læreren I denne håndsrækning findes forslag til forløb, der tager udgangspunkt i udvalgte opgaver fra web-siden. Håndsrækningen er opbygget ud fra de forskellige temaer i materialet

Læs mere

Dialog i det multietniske klasserum

Dialog i det multietniske klasserum Anne Wind, Sex & Samfund National konference om seksuel sundhed i Danmark: Seksuel sundhed og trivsel for alle 3-4/11 2015 Program for workshop Præsentation af Dialog i det multietniske klasserum Dilemma

Læs mere

Ve skabsløbet. Hej og tak, fordi jeg måtte besøge jeres skole.

Ve skabsløbet. Hej og tak, fordi jeg måtte besøge jeres skole. Ve skabsløbet n PRÆSENTATION AF RED BARNETS ARBEJDE Her får du ni tekster, som du kan bruge, når du holder oplæg på skoler om Red Barnets arbejde. Klip dem ud, og brug dem som talekort. Vær opmærksom på

Læs mere

Er du mand eller kvinde? Mand ,3. Kvinde ,9. Ved ikke/vil ikke svare 13 0,8. I alt ,0. Hvad er din alder?

Er du mand eller kvinde? Mand ,3. Kvinde ,9. Ved ikke/vil ikke svare 13 0,8. I alt ,0. Hvad er din alder? Er du mand eller kvinde? Mand 623 50,3 Kvinde 590 48,9 Ved ikke/vil ikke svare 13 0,8 Hvad er din alder? 16-29 år 120 24,2 30-59 år 664 51,7 60 år eller derover 440 23,8 Ved ikke/vil ikke svare 2 0,2 Hvilken

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Anbringelsessteder. Seksuelle overgreb

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Anbringelsessteder. Seksuelle overgreb DIALOGKORT Anbringelsessteder Seksuelle overgreb SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Anbringelse-Sex.indd 1 15/01/13 11.00 Mariam på 14 år

Læs mere

Dansk, historie, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. beherske ord og begreber fra mange forskellige fagområder

Dansk, historie, samfundsfag, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. beherske ord og begreber fra mange forskellige fagområder 1 Kønsroller Materiele Time Age B8 45 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer Indhold Refleksionsøvelse, hvor eleverne reflekterer over samfundsbestemte kønsnormer, kønsroller, kønsidentitet og

Læs mere

Kvalificeret seksual-og sundhedsundervisning i grundskolen et samarbejde mellem Sex & Samfund og landets kommuner

Kvalificeret seksual-og sundhedsundervisning i grundskolen et samarbejde mellem Sex & Samfund og landets kommuner Kvalificeret seksual-og sundhedsundervisning i grundskolen et samarbejde mellem Sex & Samfund og landets kommuner Ved Rikke Christine Stobbe og Jeppe Hald Projektledere, Sex & Samfund Program for workshoppen

Læs mere

DIALOG OM ONLINE TRIVSEL

DIALOG OM ONLINE TRIVSEL DIALOG OM ONLINE TRIVSEL DILEMMAKORT Målgruppe: Forældre i 3. og 4. klasse Om aktiviteten Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om online trivsel. Den er udviklet i samarbejde mellem Sex &

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen

Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge. Psykolog Kuno Sørensen Internettet anno 2015 - udfordringer med overgreb, identitet og seksualitet hos børn og unge Psykolog Kuno Sørensen Historisk tilbageblik 1993: WWW WideWorldWeb 2003: Skype lanceres 2010: Ipad lanceres

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser Lærervejledning

Digitale Sexkrænkelser Lærervejledning Digitale Sexkrænkelser Lærervejledning Viden og vejledning til underviseren Et undervisningsmateriale udviklet af Digital Exploitation and Sexual Harassment Among Minors in Europe Understanding, Preventing,

Læs mere

Rettentilmig.dk. Et webbaseret undervisningsmateriale om seksuelle rettigheder. Målgruppe: 7.-10. klasse. Vejledning til undervisere

Rettentilmig.dk. Et webbaseret undervisningsmateriale om seksuelle rettigheder. Målgruppe: 7.-10. klasse. Vejledning til undervisere Rettentilmig.dk Et webbaseret undervisningsmateriale om seksuelle rettigheder. Målgruppe: 7.-10. klasse Vejledning til undervisere 1 Indhold Forord 4 Introduktion til de forskellige muligheder på Rettentilmig.dk

Læs mere

TEMA: VENSKAB. Elevmateriale TEMA: VENSKAB ELEVMATERIALE

TEMA: VENSKAB. Elevmateriale TEMA: VENSKAB ELEVMATERIALE TEMA: VENSKAB Elevmateriale HOLD NU KÆFT OG LYT! Om lidt kommer en af dine klassekammerater og fortæller dig noget fra sit liv. Hvad skal jeg gøre? DU SKAL NU PRØVE AT VÆRE EN GOD LYTTER. DET GØR DU VED

Læs mere