16 forslag til regeringens og kommunernes iværksætterindsats

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "16 forslag til regeringens og kommunernes iværksætterindsats"

Transkript

1 16 forslag til regeringens og kommunernes iværksætterindsats Kommunerne har en unik mulighed for at arbejde på tværs af politikområder i bestræbelserne på at give virksomhederne de bedst mulige rammevilkår. Kommunerne har en stærk motivation til at lykkes, da vækst og arbejdspladser giver mulighed for at levere den service og velfærd som borgerne ønsker. Side 1 af 8 Iværksættere og nye virksomheder er med til at skabe liv og økonomisk aktivitet og er en vigtig kilde til vækst i hele landet. Derfor prioriterer mange kommuner, at iværksættere kan få uvildig og gratis vejledning via den lokale erhvervsindsats. Men den kommunale indsats kan ikke stå alene. Der er også behov for, at regeringen tager nogle konkrete initiativer til at styrke iværksætterindsatsen i Danmark. Derfor fremsætter KL 16 forslag til, hvordan staten og kommunerne kan støtte iværksætterne bedre. På næste side fremgår et overblik over KL s 16 forslag, som uddybes i det følgende.

2 KL s 16 forslag til regeringens og kommunernes iværksætterindsats Forslag til regeringens iværksætterindsats 1. Iværksætterindsatsen skal have tilbud til både internationale og hjemmemarkedsorienterede iværksættere. Side 2 af 8 2. Grundlæggende iværksættervejledning skal være tilgængelig lokalt specialiserede tilbud bør være samlet i væksthusene. 3. Væksthusene som knudepunkter for vækstiværksættere og regionale og nationale tilbud. 4. Digital understøttelse af iværksætterindsatsen og bedre overblik for iværksætterne. 5. Nye projekter og tiltag overfor iværksættere må ikke medføre, at antallet af aktører i erhvervsfremmesystemet øges. 6. Der skal være god adgang til lånefinansiering og kapital i hele Danmark. 7. Regeringen bør afsætte flerårige bevillinger til at understøtte iværksætterindsatsen. 8. Mere fokus på iværksætterkompetencer og praksisviden i hele uddannelsessystemet. 9. Styrket vejledning om udbudslovens muligheder for at gøre offentlige kontrakter tilgængelige for nystartede virksomheder. 10. Større fleksibilitet i dagpengereglerne for iværksættere. 11. Tiltrækning og fastholdelse af udenlandske talenter via bl.a. styrkelse af Start-Up Denmark og internationale linjer i folkeskolen. Forslag til kommunernes iværksætterindsats 12. Kommunerne kan øge tilbuddenes kvalitet ved at samarbejde om iværksætterindsatsen. 13. Iværksætterindsatsen bør fokusere på at understøtte opbygning af sunde iværksætterøkosystemer i hele Danmark. 14. Styrket kommunal indsats for at matche lokale virksomheder og iværksættere med lokale business angels. 15. Åben skole skal være en integreret del af alle børns skoledag. 16. Elever i folkeskolen skal stifte bekendtskab med iværksætteri og programmering.

3 Forslag til regeringens iværksætterindsats 1. Iværksætterindsatsen skal have tilbud til både internationale og hjemmemarkedsorienterede iværksættere Produktivitetskommissionen påpegede i deres rapport fra 2013 at Danmark havde en produktivitetsudfordring i virksomheder, som primært orienterer sig mod hjemmemarkedet, som fx bygge- og anlægsvirksomheder, detailhandelsvirksomheder og services som rengøring o. lign. Disse virksomheder er en overset målgruppe i den nationale erhvervspolitik men udgør hovedparten af de næsten nye virksomheder der hvert år startes i Danmark. Derfor bør den nationale iværksætterindsats fremadrettet have tilbud både til de hjemmemarkedsorienterede iværksættere og til de iværksættere, der har et stort og internationalt vækstpotentiale. Side 3 af 8 2. Grundlæggende iværksættervejledning skal være tilgængelig lokalt specialiserede tilbud bør være samlet i væksthusene Tilbuddene i den offentlige erhvervsindsats målrettet hjemmemarkedsorienterede iværksættere, eksempelvis fx vejledning og basale forhold, bør være tilgængelige i virksomhedernes nærområde. Adgang til mere specialiserede tilbud rettet mod vækstiværksættere, bør være samlet i et mindre antal enheder som eksempelvis væksthusene. Dette skal sikre specialistviden af høj kvalitet og kritisk masse. Det kan eksempelvis også betyde, at der skal foregå et tættere samarbejde mellem væksthusene. Der kan i denne sammenhæng arbejdes på at skabe en klarere og mere forpligtende arbejdsdeling og bedre sammenhæng i den offentlige indsats rettet mod iværksættere og nye virksomheder, på tværs af kommuner, business regions, væksthuse, regioner og regionalt finansierede ordninger, statslige ordninger og andre aktører. 3. Væksthusene som knudepunkter for vækstiværksættere og regionale og nationale tilbud Det skal være let og hurtigt for iværksættere og nye virksomheder at finde frem til de rette offentlige erhvervstilbud. Der er derfor behov for at skabe bedre sammenhæng i de nationale og regionale tilbud til vækstiværksætterne. Det skal opnås ved styrke princippet om no-wrongdoor og væksthusenes rolle som knudepunkt og den primære indgang til den specialiserede iværksættervejledning samt de regionale og nationale ordninger. Konkret foreslås det, at flere nationale ordninger indstationeres i væksthusene.

4 4. Digital understøttelse af iværksætterindsatsen og bedre overblik for iværksætterne I tillæg til væksthusenes rolle som knudepunkt for det fysiske møde mellem iværksætterne og de mange regionale og nationale tilbud, bør regeringen have ambitioner om at skabe et opdateret digitalt vækstunivers for iværksættere. Universet skal skabe overblik, og iværksætterne skal kunne finde hjælp til selvhjælp og skabeloner til aftaler, kontrakter, forretningsplaner o. lign., som de kan bruge til at styrke deres virksomhed. Det foreslås, at regeringen sætter sig i spidsen for at videreudvikle og sikre finansieringen af et digitalt vækstunivers for iværksætterne. Side 4 af 8 5. Nye projekter og tiltag overfor iværksættere må ikke medføre, at antallet af aktører i erhvervsfremmesystemet øges De mange aktører og ordninger i erhvervsfremmesystemet gør det vanskeligt at overskue for virksomheder og iværksættere. Derfor bør nye tiltag, også indsatser rettet mod iværksættere, ikke medføre at antallet af aktører øges, så erhvervsfremmesystemet bliver endnu sværere for iværksættere og andre virksomheder at finde rundt i. 6. Der skal være god adgang til lånefinansiering og kapital i hele Danmark Adgang til finansiering er typisk en af virksomhedernes største udfordringer, omend bl.a. den pt. lave rente har gjort det lettere for virksomhederne af finde finansiering end det har været længe. Med henblik på at sikre gode muligheder for vækst og jobskabelse i hele landet, skal der være god adgang til lånefinansiering og kapital til iværksættere og nye virksomheder i hele Danmark. Det kan eksempelvis overvejes, om lovgivning og regler på bank- og realkreditområdet kan justeres, så det bliver mere interessant for banker at have iværksættere som kunder, og så yderområder ikke afskæres realkreditfinansiering af bygninger. 7. Regeringen bør afsætte flerårige bevillinger til at understøtte iværksætterindsatsen Det er centralt, at regeringen også prioriterer iværksætterindsatsen økonomisk. Det kan eksempelvis ske ved at afsætte en flerårig bevilling til at understøtte iværksætterindsatsen, så der skabes ro om finansieringen af de tiltag, der skal understøtte indsatsen. Gode eksempler på tiltag er: Iværksætterpuljen, som administreres af Erhvervsstyrelsen, og som anvendes til medfinansiering af tiltag, der skal skabe attraktive iværksættermiljøer i hele Danmark. Fonden for Entreprenørskab, der er det centrale nationale videncenter og omdrejningspunkt for udvikling af entreprenørskab i undervisningen

5 af børn og unge på alle uddannelsesniveauer. Fonden nyder opbakning fra erhvervsliv, skoler og uddannelser, og har dokumenteret effekt i forhold til at få mere entreprenørskab på skoler og uddannelser. 8. Mere fokus på iværksætterkompetencer og praksisviden i hele uddannelsessystemet På tværs af faglige skel er der behov for indsigt i og kompetencer i forhold til innovation, entreprenørskab og forretningsforståelse. Samtidig er det vigtigt, at undervisningen på alle uddannelsesniveauer er så anvendelsesorienteret og praksisnær som muligt. Derfor er det vigtigt med en mere udbredt anvendelse af praktikophold hos virksomheder gennem hele uddannelsessystemet. Endelig er det afgørende at forpligte ungdomsuddannelserne til samarbejde med folkeskolen, så man derved bringer erhvervsskolernes praksisnære undervisning ind i folkeskolen. Side 5 af 8 9. Styrket vejledning om udbudslovens muligheder for at gøre offentlige kontrakter tilgængelige for nystartede virksomheder Med den nye udbudslov er der taget større hensyn til små og mellemstore og nystartede virksomheders adgang til offentlige kontrakter. Blandt andet indfører udbudsloven et loft over, hvor store krav, der må stilles til virksomheders omsætning. Endvidere skal ordregiver nu begrunde, hvis det vælges ikke at opdele en kontrakt i mindre delkontrakter. Derudover ophæves annonceringspligten for mindre indkøb og mulighederne for dialog mellem parterne udvides. Alligevel kan det være vanskeligt for iværksættere og SMV er at blive leverandør til det offentlige. Regeringen bør derfor styrke vejledningsindsatsen om, hvordan man i udbud kan stille krav, som ikke udelukker nystartede virksomheder. Derudover bør iværksættere tilbydes vejledning i, hvordan de kan byde på offentlige udbud, eksempelvis i form af jævnlige udbudsarrangementer. 10. Større fleksibilitet i dagpengereglerne for iværksættere Der bør arbejdes for en større fleksibilitet i dagpengereglerne, når det gælder iværksættere. Når der foretages ændringer i dagpengesystemet, bør det være et kriterie, at ændringerne gør det lettere, ikke sværere, for iværksættere at starte selvstændig virksomhed. Derudover bør regeringen som led i arbejdet med at styrke iværksætterindsatsen løbende inddrage erfaringerne fra det nyligt udpegede frikommunenetværk, med deltagelse af 11 nordjyske kommuner, der bl.a. vil arbejde for at skabe bedre muligheder for, at ledige dimittender med sunde forretningsidéer kan starte egen virksomhed. Regeringen bør med

6 udgangspunkt i bl.a. erfaringerne fra frikommunenetværkets arbejde overveje: Om ledige dimittender, som vurderes at have sunde forretningsidéer, i en periode skal kunne arbejde med udvikling af deres forretningsplaner og stadig modtage deres ydelse. Om det skal være muligt at yde mikrolån til ledige dimittender. Om der evt. er basis for en særlig iværksætterydelse. Side 6 af Tiltrækning og fastholdelse af udenlandske talenter via bl.a. styrkelse af Start-Up Denmark og internationale linjer i folkeskolen Tiltrækning og fastholdelse af talent er væsentlig for et lands samlede iværksætterdynamik. Det anbefales derfor, at Start-Up Denmark ordningen styrkes, så flere talentfulde udenlandske iværksættere med forretningsidéer, der vurderes at være gode, hurtigere får mulighed for at opnå arbejds- og opholdstilladelser, så de kan udvikle deres virksomhed i Danmark og bidrage til væksten i landet. Derudover bør rammerne for fastholdelse af dygtige internationale studerende styrkes, så udenlandske studerende med de rette kompetencer og gode forretningsidéer lettere kan blive i Danmark efter end uddannelse. Endvidere bør kommunerne få de nødvendige muligheder for at oprette internationale linjer i folkeskolen. Forslag til kommunernes iværksætterindsats 12. Kommunerne kan øge tilbuddenes kvalitet ved at samarbejde om iværksætterindsatsen Når kommunerne arbejder sammen om iværksættervejledningen opnår både kommunerne og iværksætterne nogle fordele. Vejledningen får bedre kvalitet, iværksætterne kan få et bedre og større netværk, og kommunerne kan få mere for pengene. En anden fordel er, at iværksætterne møder en ensartet og høj kvalitet noget som især erhvervsorganisationerne og staten efterlyser. Kommunerne kan derfor med fordel arbejde for flere fælles tilbud i iværksætterindsatsen fx om iværksætter-pakker bestående af vejledning og kurser for iværksættere. Iværksætter-pakkerne kunne eksempelvis udvikles i et tværkommunalt samarbejde, som man eksempelvis arbejder på i Greater Copenhagen, men vejledningen skal fortsat være tilstede lokalt. 13. Iværksætterindsatsen bør fokusere på at understøtte opbygning af sunde iværksætterøkosystemer i hele Danmark Nogle af de lande der er kommet langt med deres iværksætterpolitik, går aktivt ind i opbygningen af iværksætterøkossystemer, eksempelvis i Israel eller i Silicon Valley. Den danske iværksætterindsats bør fokusere

7 på at understøtte opbygningen af sunde iværksætterøkosystemer i hele Danmark, som også er attraktive for internationale iværksættere. Det kan eksempelvis gøres ved at understøtte bottom-up initiativer igangsat af de danske iværksættermiljøer selv, som eksempelvis Tech BBQ og Startup Borgen. Kommunerne kan bidrage til opbygning af iværksættermiljøer via lokale udviklingsparker, ved at stille lokaler til rådighed og ved at uddele sponsorater og støtte til iværksætterarrangementer mv. Side 7 af Styrket kommunal indsats for at matche lokale virksomheder og iværksættere med lokale business angels Kapital er typisk en af de store udfordringer for iværksættere. En effektiv kommunal indsats for iværksættere bør derfor også bidrage til matchmaking mellem iværksættere og potentielle investorer. Kommunerne kan med udgangspunkt i deres store kendskab til lokale virksomheder og iværksættere i højere grad og mere systematisk end nu, spille en faciliterende rolle i forhold til at matche iværksættere, der efterspørger finansiering, med lokale business angels. 15. Åben skole skal være en integreret del af alle børns skoledag Inddragelse af virksomheder og det omkringliggende samfund er et afgørende element for, at eleverne stifter bekendtskab med entreprenante iværksættere. Derfor skal åben skole prioriteres både politisk, i forvaltningerne og hos skoleledelsen. Med trepartaftalen er kommunerne forpligtet til at inddrage virksomhederne i åben skole. Af flere årsager er det afgørende at det sker. Det har dels stor betydning for at kunne tilbyde en afvekslende skoledag, men ligeså vigtigt, så fremmer det læring, giver eleverne indsigt og ruster dem til de valg, der ligger på den anden side af skolelivet. 16. Elever i folkeskolen skal stifte bekendtskab med iværksætteri og programmering Både entreprenørskab og programmering skal, som en del af de Forenklede Fælles Mål, indgå som et gennemgående element i undervisningen i folkeskolen, hvilket kommunerne skal leve op til. Det betyder, at lærerne skal have de rette faglige kompetencer og det skal prioriteres i planlægningen af undervisningen. Via målet om entreprenørskab skal eleverne blandt andet stifte beskedskab med entreprenante iværksættere gennem åbne skole. Programmering er indskrevet i matematikfaget og det er vigtigt, at skolerne har fokus på dette, da det ikke alene lærer børnene at anvende digitale medier men også at skabe indholdet. Det vil stimulere til mere iværksætteri og ungdomsårgange, der vil have unikke muligheder på arbejdsmarkedet,

8 uanset hvilken ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse, man senere vil tage. Side 8 af 8

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse

Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Anbefalinger til samarbejdet mellem kommuner og væksthuse Kommunerne er hver dag i berøring med virksomheder i hele Danmark og hjælper virksomhederne med at finde arbejdskraft, sørger for at infrastrukturen

Læs mere

12. november Regional aftale for Væksthus Hovedstadsregionen 2016

12. november Regional aftale for Væksthus Hovedstadsregionen 2016 12. november 2015 Regional aftale for Væksthus Hovedstadsregionen 2016 Denne regionale aftale mellem Væksthus Hovedstadsregionen og KKR Hovedstaden er enslydende med den aftale, der indgås mellem KKR Sjælland

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Vækstforums iværksætterpolitik 9. oktober 2008 v/ Lars Hansson

Vækstforums iværksætterpolitik 9. oktober 2008 v/ Lars Hansson s iværksætterpolitik 9. oktober 2008 v/ Lars Hansson Erhvervsudviklingsstrategi 2007-2009 Iværksætteri Styrke den regionale iværksætterkultur Sikre stærke iværksætterkompetencer Styrke et attraktivt kapitaludbud

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Iværksætteri i uddannelsessystemet

Iværksætteri i uddannelsessystemet Iværksætteri i uddannelsessystemet Udvalget vedr. Regional Udvikling den 7. oktober 2015 v/ruth Strøm Iværksætteri Rationalet Øget produktivitet Flere job Innovation Bringer nye produkter, services og

Læs mere

Viden, vækst og vilje Iværksætteri

Viden, vækst og vilje Iværksætteri Viden, vækst og vilje Iværksætteri ErhvervslederForum Handlingsplan i Aalborg Samarbejdet 2011-2014 ERHVERVSLIVETS VÆKSTLAG Med udgangspunkt i erhvervsstrategien Viden, vækst og vilje er der udarbejdet

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. rådgivning af iværksættere

Bilag : Indsats vedr. rådgivning af iværksættere 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 3.3.2.1: Indsats vedr. rådgivning af iværksættere ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Udfordring I Danmark er antallet af nyetablerede virksomheder i forhold

Læs mere

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015

RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 RESULTATKONTRAKT OM ERHVERVSSERVICE I FAVRSKOV KOMMUNE 2015 mellem Favrskov Kommune Skovvej 20 8382 Hinnerup og Favrskov Erhvervsråd Bogøvej 15 8382 Hinnerup 1 Indledning Det samlede erhvervsservicetilbud

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029 Ballerup en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del af

Læs mere

Henrik Rasmussen Bestyrelsesformand Væksthus Hovedstadsregionen - GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS

Henrik Rasmussen Bestyrelsesformand Væksthus Hovedstadsregionen - GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS Henrik Rasmussen Bestyrelsesformand Væksthus Hovedstadsregionen - GØR UDFORDRINGER TIL MULIGHEDER SAMMEN MED OS Borgmesterrunde og Copenhagen strategien Grundlæggende tilfredshed med Væksthuset Behov for

Læs mere

MEA Silkeborg, 23. februar Hvilke virksomheder skal vi bruge vores tid på?

MEA Silkeborg, 23. februar Hvilke virksomheder skal vi bruge vores tid på? MEA Silkeborg, 23. februar 2017 Hvilke virksomheder skal vi bruge vores tid på? i korte træk Erhvervsdrivende fond, stiftet af kommunerne i region Midtjylland Regional erhvervsserviceoperatør ift. gennemførelse

Læs mere

Direktionen. Referat. Mødedato: 16. august Mødetidspunkt: 13:00. Kommunaldirektørens kontor. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger:

Direktionen. Referat. Mødedato: 16. august Mødetidspunkt: 13:00. Kommunaldirektørens kontor. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Referat Mødetidspunkt: 13:00 Mødested: Kommunaldirektørens kontor Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Sidetal: 3 Indholdsfortegnelse Sidetal: 4 310. Iværksætterindsatsen på Frederiksberg Åbent

Læs mere

Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17

Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17 Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17 Erhvervsudviklingschef, Jette Rau www.ballerup.dk 3 nye fyrtårne 1. Klyngesamarbejde 2. Investeringsstrategi 3. Vækstiværksættere Målgruppen er i

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2016-2018

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2016-2018 SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2016-2018 Aftalens parter Vordingborg Kommune Vordingborg Erhverv A/S Valdemarsgade 43 Marienbergvej 132, st. 4760 Vordingborg 4760

Læs mere

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION

erhvervsstrategi 2015-2022 KORT VERSION KORT VERSION erhvervsstrategi 2015-2022 Den nye erhvervsstrategi 2022 er klar på businesskolding.dk/strategi2022 Vi er stærkere sammen, så lad os komme i gang. Du kan begynde ved at læse med her forord

Læs mere

Bestyrelsespartnerskabet

Bestyrelsespartnerskabet Bestyrelsespartnerskabet Med Bestyrelsespartnerskabet vil Erhvervs- og Byggestyrelsen kvalificere og udvikle bestyrelserne i nye og mindre danske virksomheder. De mest kompetente og relevante bestyrelsesmedlemmer

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune

Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune Ny strategi for iværksætterindsatsen i Silkeborg Kommune Indledning En ny strategi for iværksætterindsatsen skal sikre en styrket og sammenhængende indsats, der skaber flere nye iværksættere, vækstvirksomheder

Læs mere

Til Økonomiudvalget. Sagsnr Notat vedr. indkomne høringssvar på Erhvervs og vækstpolitikken. Dokumentnr.

Til Økonomiudvalget. Sagsnr Notat vedr. indkomne høringssvar på Erhvervs og vækstpolitikken. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling NOTAT Til Økonomiudvalget Notat vedr. indkomne høringssvar på Erhvervs og vækstpolitikken Om høringen Udkastet til Københavns Kommunes erhvervs-

Læs mere

ERHVERVSPOLITIKS RAMME

ERHVERVSPOLITIKS RAMME ERHVERVSPOLITIKS RAMME Oplæg til erhvervspolitik for Inden finanskrisen oplevede erhvervslivet i en positiv udvikling med vækst, stigende produktivitet og meget lav ledighed. Det er et godt udgangspunkt

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Vision Lyngby-Taarbæk Kommune har et stærkt erhvervsliv. Iværksættere og smv er går hånd i hånd med et af Danmarks mest innovative videns miljøer - og et af de aller bedste handelsmiljøer.

Læs mere

Erhvervspolitik Vedtaget af Byrådet, den 16. december 2015

Erhvervspolitik Vedtaget af Byrådet, den 16. december 2015 Erhvervspolitik 2016-2019 Vedtaget af Byrådet, den 16. december 2015 Indledning Med Erhvervspolitikken 2016-2019 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet med at skabe de bedst mulige rammer for,

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

IT og digitalisering i folkeskolen

IT og digitalisering i folkeskolen 08:00 100% Aabenraa Kommune Forord Udfordringer Det skal vi lykkes med Tre strategiske spor Rammer Veje ind i digitaliseringen IT og digitalisering i folkeskolen Godkendt af Aabenraa Kommunes Byråd den

Læs mere

Uddannelsespolitik. for Region Midtjylland. Region Midtjylland Regional Udvikling www.ru.rm.dk

Uddannelsespolitik. for Region Midtjylland. Region Midtjylland Regional Udvikling www.ru.rm.dk Uddannelsespolitik for Region Midtjylland Region Midtjylland Regional Udvikling www.ru.rm.dk 2 Uddannelsespolitik for Region Midtjylland Vedtaget af Regionsrådet den 21. januar 2009 Denne folder fortæller

Læs mere

Entreprenørskab i uddannelserne

Entreprenørskab i uddannelserne Entreprenørskab i uddannelserne Informationsmøde 9. marts 2016 Vision Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Det betyder, at vi ser ud over regionens grænser og samarbejder med de

Læs mere

Erhvervspolitik

Erhvervspolitik Erhvervspolitik 2016-2019 Indledning Med Erhvervspolitikken 2016-2019 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet med at skabe de bedst mulige rammer for, at etablere og drive virksomhed i Egedal Kommune.

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Fordeling af globaliseringsreserven til innovation og iværksætteri mv.

Læs mere

Action plan til Erhvervsplanen

Action plan til Erhvervsplanen Action plan til Erhvervsplanen Erhvervsservice Servicemål for erhvervsservice Virksomheden i centrum Tættere samarbejde på tværs af forvaltninger Servicemål fra 2011 fortsat gældende Måling af målopfyldelse

Læs mere

HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV?

HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV? HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV? Toprække De senere år har budt på en række evalueringer af centrale virkemidler på erhvervs- og innovationsfremmeområdet. Evalueringerne

Læs mere

Erhvervsstrategi ERHVERVSSTRATEGI FREDERIKSBERG KOMMUNE. Udkast januar Iværksætteri. Kommunal Servicekultur. Internationalisering

Erhvervsstrategi ERHVERVSSTRATEGI FREDERIKSBERG KOMMUNE. Udkast januar Iværksætteri. Kommunal Servicekultur. Internationalisering ERHVERVSSTRATEGI 2014-2017 FREDERIKSBERG KOMMUNE Udkast januar 2014 Iværksætteri Internationalisering Kommunal Servicekultur Erhvervsstrategi Destination i Hovedstaden Kommunale Rammevilkår Vidensbyen

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2014-2015

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2014-2015 SAMARBEJDSAFTALE MELLEM VORDINGBORG KOMMUNE OG VORDINGBORG ERHVERV A/S 2014-2015 Aftalens parter Vordingborg Kommune Vordingborg Erhverv A/S Valdemarsgade 43 Marienbergvej 132, st. 4760 Vordingborg 4760

Læs mere

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen

Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK. Foto: IBC. Foto: IBC. Foto: Fredericia Kommune. Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2017 2021 Fredericia Byråds UDDANNELSESPOLITIK Foto: Fredericia Kommune Foto: Maskinmesterskolen/Dorthe F. Hansen 2 FORORD I 2016 oprettede Fredericia Byråd uddannelsesudvalget med det formål at udvikle

Læs mere

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE. Bliv partner. Støt Fonden for Entreprenørskab

FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE. Bliv partner. Støt Fonden for Entreprenørskab FONDEN FOR ENTREPRENØRSKAB MEDLEM AF JA WORLDWIDE Bliv partner Støt Fonden for Entreprenørskab 2 Hvem er Fonden for Entreprenørskab? Entreprenørskab kan læres. Det er Fondens grundsten. Aktiviteterne og

Læs mere

Direktørens beretning 2014

Direktørens beretning 2014 Jeg vil gerne starte med at sige, at jeg har glædet mig rigtig meget til denne dag. Glædet mig til igen at deltage i en generalforsamling, hvor mere end 200 lokale erhvervsfolk viser interesse og opbakning

Læs mere

KOMMUNAL ERHVERVSFREMME

KOMMUNAL ERHVERVSFREMME MEA KURSUS 19. SEPTEMBER 2017 ERHVERVSFREMMESYSTEMET - HVEM, HVAD, HVOR KOMMUNAL ERHVERVSFREMME Eva Glæsner, Chefkonsulent i KLs sekretariat for KKR Midtjylland KKR MIDTJYLLAND MEA KURSUS 19. SEPTEMBER

Læs mere

Lokal erhvervsservice Gratis hjælp til iværksættere og virksomheder til at realisere vækstpotentialet hver kommune sin model

Lokal erhvervsservice Gratis hjælp til iværksættere og virksomheder til at realisere vækstpotentialet hver kommune sin model Lokal erhvervsservice Gratis hjælp til iværksættere og virksomheder til at realisere vækstpotentialet hver kommune sin model Favrskov Kommune er kåret som Østjyllands bedste erhvervskommune i 2010, 2011,

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang!

ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI Mere i gang flere i gang! ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI FOR JAMMERBUGT KOMMUNE 2017-2020 ERHVERVS- & VÆKSTSTRATEGI 2017-2020 Mere i gang flere i gang! Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne Mellem

Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne Mellem Partnerskabsaftale om entreprenørskab i uddannelserne 2011-2013 Mellem, Via University College, og Region Midtjylland Indledning: Vores fremtidige konkurrenceevne styrkes af, at vi gennem vores uddannelsessystem

Læs mere

ERHVERVSPOLITISK HANDLEPLAN 2019 STEVNS KOMMMUNE. politik & borger INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE

ERHVERVSPOLITISK HANDLEPLAN 2019 STEVNS KOMMMUNE. politik & borger INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE ERHVERVSPOLITISK 2019 HANDLEPLAN 2019 STEVNS KOMMMUNE HANDLEPLAN MED ERHVERVSPOLTISKE INITIATIVER FOR 2019-2023 politik & borger INDLEDNING Den erhvervspolitiske handleplan

Læs mere

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014

Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 Udkast til aftale mellem Horsens Kommune og Business Horsens 21.maj 2014 1. Lovgrundlag Lov nr. 602 af 24. juni 2005 om erhvervsfremme. Formålet med loven er at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv gennem

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune

Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune Mere i gang flere i gang! Erhvervs- og vækststrategi for Jammerbugt Kommune 2017-2020 1 Udgangspunktet Vækst og arbejdspladser i det lokale erhvervsliv er nøglen til at fastholde og udvikle Jammerbugt

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 1. udkast, marts 2016 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet

Læs mere

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune

Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 1 of 8 Erhvervspolitik for Syddjurs Kommune 2016-2019 - Sammen skaber vi vækst og velfærd 2 of 8 Forord Byrådet har gennem de senere år arbejdet på at styrke indsatsen over for erhvervslivet i Syddjurs

Læs mere

Notat om MEA Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi

Notat om MEA Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi Notat om MEA Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi 22.9.215 Baggrund Iværksætter- og vækstpolitikken står i disse år over for en række store, spændende udfordringer. I Danmark starter hvert år mellem 17.

Læs mere

UDKAST. Resultatkontrakt. mellem. Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd

UDKAST. Resultatkontrakt. mellem. Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd UDKAST Resultatkontrakt mellem Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd 2013 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Parterne 3 3 Vilkår 4 4 Indsatsområder 4 5 Mål 5 6 Økonomi 8 7 Kontrakt 8 7.1 Ny kontrakt

Læs mere

EN EFFEKTIV OG SAMMENHÆNGENDE ERHVERVSINDSATS

EN EFFEKTIV OG SAMMENHÆNGENDE ERHVERVSINDSATS EN EFFEKTIV OG SAMMENHÆNGENDE ERHVERVSINDSATS MAJ 2016 INDSPIL EN EFFEKTIV OG SAMMENHÆNGENDE ERHVERVSINDSATS KL 1. udgave, 1. oplag 2016 Produktion: KL s Trykkeri Design: e-types Tryk: KL s Trykkeri Foto:

Læs mere

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK

VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK VISIONSPOLITIK ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESPOLITIK 1 1. Indledning Denne visionspolitik er den overordnede ramme for arbejdet med erhverv og beskæftigelse i Varde Kommunes organisation, for kommunens samarbejde

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Viborg Kommune og VIBORGegnens Erhvervsråd

Partnerskabsaftale mellem Viborg Kommune og VIBORGegnens Erhvervsråd Partnerskabsaftale mellem Viborg Kommune og VIBORGegnens Erhvervsråd Målepunkter: Opfølgning på den lokale erhvervsfremmeindsats for perioden juni - november 2012 1. Udvikling i antal iværksættere i Viborg

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere

Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere Nyuddannede i SMV erne - Skitse til drøftelse med partnere April 2015 Hvad ved vi om højtuddannede i SMV erne? Tre ud af fire private virksomheder i Danmark har færre end 10 ansatte. Af disse har 1 ud

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet;

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Side 1 af 5 Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Innovation, iværksætteri og talenter på ungdomsuddannelser Udfordring Den regionale vækst og udviklingsstrategi adresserer

Læs mere

UDBUD OG INNOVATION. Opsamling på rundbordsdiskussion

UDBUD OG INNOVATION. Opsamling på rundbordsdiskussion UDBUD OG INNOVATION Ved bordene om udbud og innovation blev der drøftet, hvordan kommunen kan gøre det mere attraktivt og nemmere for SMV er at byde på offentlige udbud. Grundlæggende ønskes en tættere

Læs mere

Bilag 2 Kravspecifikation

Bilag 2 Kravspecifikation Bilag 2 Kravspecifikation Kravspecifikationen beskriver de mindstekrav og ønsker, der gælder for den udbudte opgave. Tilbudsgiver skal for alle mindstekrav og ønsker indsætte en beskrivelse af kravets

Læs mere

FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN

FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN FORSIDE - ANSØGNING TIL ERHVERVSPULJEN Projekttitel Co-Creation Aalborg Samlet Score 21 Projektperiode Medio 2019 31. december 2021 Om initiativet Co-Creation Aalborg er en ny indsats, der skal facilitere

Læs mere

Handlingsplan Handlingsplan Erhverv

Handlingsplan Handlingsplan Erhverv Erhverv 1 Udgangspunkt for handlingsplanen Byrådet har i 2018 vedtaget Vision 2030 for Rebild Kommune. Visionen fremhæver følgende mål for den lokale erhvervsudvikling frem mod 2030. Vi har fortsat Nordjyllands

Læs mere

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser

Bilag : Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.5.2: Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte

Læs mere

En sammenhængende indsats for vækst, beskæftigelse og uddannelse

En sammenhængende indsats for vækst, beskæftigelse og uddannelse En sammenhængende indsats for vækst, beskæftigelse og uddannelse Direktør Kristian Heunicke KKR Syddanmark 10. september 2015 Hovedpointer Danmark er i forandring Et Danmark i balance er centralt for kommunerne

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.3.2: Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft Udfordring Den nuværende højkonjunktur og mangel på højtkvalificeret arbejdskraft i Danmark

Læs mere

Fakta og viden om den kommunale erhvervsfremmeindsats i Danmark. Oplæg på KLs Erhvervskonference 2014

Fakta og viden om den kommunale erhvervsfremmeindsats i Danmark. Oplæg på KLs Erhvervskonference 2014 Fakta og viden om den kommunale erhvervsfremmeindsats i Danmark Oplæg på KLs Erhvervskonference 2014 Erhvervsfremme er en del af de lokale vækstvilkår Erhvervsfremme Erhvervsrettede myndighedsopgaver Infrastruktur

Læs mere

Resultatkontrakt. mellem. Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd. (udarbejdet december 2013)

Resultatkontrakt. mellem. Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd. (udarbejdet december 2013) Resultatkontrakt mellem Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd 2014 (udarbejdet december 2013) 1 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Parterne 3 3 Vilkår 4 4 Indsatsområder 4 5 Mål 5 6 Økonomi 7 7 Kontrakt

Læs mere

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Indhold side 4 Forord side 6 Fremtidens udfordringer side 8 Udviklingsområder side 10 Etablerede virksomheder side 12 Turisme side 14 Iværksættere og iværksætterkultur

Læs mere

Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi. Lokal vækst med social bundlinje

Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi. Lokal vækst med social bundlinje Handleplan - Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi Lokal vækst med social bundlinje 1 Kolding Kommunes socialøkonomiske strategi Lokal vækst med social bundlinje blev vedtaget af Byrådet den 30. januar

Læs mere

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSKOMMUNEN HVIDOVRE I Hvidovre har vi mange virksomheder og arbejdspladser, både private og offentlige. Vi har et af Nordeuropas største erhvervsområder, Avedøre Holme,

Læs mere

Sådan kommer Danmark tilbage i førerfeltet inden for digitalt iværksætteri

Sådan kommer Danmark tilbage i førerfeltet inden for digitalt iværksætteri Sådan kommer Danmark tilbage i førerfeltet inden for digitalt iværksætteri 10 anbefalinger fra serieiværksættergruppen GEIST til, hvordan det danske erhvervsfremmesystem får flere digitale iværksættere

Læs mere

ERHVERVS POLITIK 2015-2017

ERHVERVS POLITIK 2015-2017 ERHVERVS POLITIK 2015-2017 Høringsudkast Vores udgangspunkt Vores udgangspunkt for vækst er godt. Vi har i dag ca. 40.000 arbejdspladser, og vores indbyggerantal vokser årligt med 400-500 personer. Vores

Læs mere

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Med Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2015-2020 Vilje til vækst er erhvervslivet sat i centrum for indsatsen. For at tydeliggøre, at det ikke blot

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 4. oktober 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 4. oktober 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 4. oktober 2006 Århus Kommune Erhvervsafdelingen Borgmesterens Afdeling 1. Resume Som en del af kommunalreformen overgår ansvaret

Læs mere

Forslag til model for erhvervsservice og decentral erhvervsfremme i Danmark

Forslag til model for erhvervsservice og decentral erhvervsfremme i Danmark 23. april, 2018 Forslag til model for erhvervsservice og decentral erhvervsfremme i Danmark 1. Indledning I dette papir fremlægges et forslag til en model for forenklet erhvervsfremme på det decentrale

Læs mere

Resultater av DAMVADs analys av samband i Innovationssystemet

Resultater av DAMVADs analys av samband i Innovationssystemet Resultater av DAMVADs analys av samband i Innovationssystemet 22.05.2014 DAMVAD: Grundlagt i 2007, 3 x Gazelle København, Oslo, Tromsø, Stockholm Nordeuropæisk marked Akademiske partnere 50 medarbejdere

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

Handlingsplan for Kvindelige Iværksættere

Handlingsplan for Kvindelige Iværksættere Handlingsplan for Kvindelige Iværksættere November 2009 FORORD Vi skal alle være med til at sikre fremtidens vækst og velstand i Danmark. Alle har et ansvar og en rolle at spille, for at vi fortsat kan

Læs mere

Uddannelsesforløb i Fremtidsfabrikken Sydfyn

Uddannelsesforløb i Fremtidsfabrikken Sydfyn Uddannelsesforløb i Fremtidsfabrikken Sydfyn En af hovedopgaverne i projektet Fremtidsfabrikken Sydfyn er at udvikle og gennemføre tre uddannelsesforløb for henholdsvis kreative entreprenører, erhvervsrådgivere

Læs mere

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017

Erhvervsfremmestrategi Revideret udgave juni 2017 Erhvervsfremmestrategi 2014-2018 Revideret udgave juni 2017 Indledning I foråret 2013 udpegede byrådet Sønderborg Erhvervs- og Turistcenter (SET) som tovholdere på udarbejdelsen af en ny erhvervsfremmestrategi.

Læs mere

Jørgen Andersen. Direktør i Bagger-Sørensen Invest A/S samt CEO i Green Tech Center A/S. og medlem af en række energi- & eksport netværk

Jørgen Andersen. Direktør i Bagger-Sørensen Invest A/S samt CEO i Green Tech Center A/S. og medlem af en række energi- & eksport netværk Jørgen Andersen Direktør i Bagger-Sørensen Invest A/S samt CEO i Green Tech Center A/S og medlem af en række energi- & eksport netværk Et OPP projekt i Vejle Baggrunden for Green Tech Centeret At skabe

Læs mere

Kapital møder Vækst. d. 16. november Væksthus Sjælland 1

Kapital møder Vækst. d. 16. november Væksthus Sjælland 1 Kapital møder Vækst d. 16. november 2011 Væksthus Sjælland 1 Dagens program 12.00 ANKOMST OG REGISTRERING 12.45 VELKOMST OG INTRODUKTION v. Kim Linnemann, Væksthus Sjælland 13.00 SÅDAN FINDES EKSTERN EGENKAPITAL

Læs mere

Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice KKR

Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice KKR Fremtidigt nordjysk samarbejde om erhvervsfremme og erhvervsservice Nordjylland nedsatte på -mødet 14. sept. 2018 er politisk styregruppe og en administrativ tovholder gruppe, der bl.a. har arbejdet med

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber.

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Vejle, 4. april 2017 1 PROGRAM Velkomst og introduktion Flere veje til kvalificeret

Læs mere

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets ansvarsområde

Udmøntning af Aftale om budget 2018 for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets ansvarsområde ØKONOMI OG STYRING Dato: 19. december 2017 Tlf. dir.: 4024 1712 E-mail: okonomi@balk.dk Kontakt: Sascha Hjorth Sagsid: 00.30.00-S00-9-16 Rettelser efter Erhvervs- og s møde den 6. februar 2018 er markeret

Læs mere

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation

Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Bilag 5A: Fælles nordjysk platform for sundheds- og velfærdsinnovation Hovedaktivitet 1. Virksomheds udvikling Et helt centralt element i at skabe bedre betingelser for udvikling handler om at skabe overblik

Læs mere

Væksthus Nordjylland. Væksthus Nordjylland Tlf. 70 21 08 08 www.vhnordjylland.dk

Væksthus Nordjylland. Væksthus Nordjylland Tlf. 70 21 08 08 www.vhnordjylland.dk Væksthus Nordjylland Business Region North Denmark Regionalt Vækstforum Væksthus Nordjylland EU-kontor Kommunal erhvervsservice Væksthus Nordjylland Væksthus Nordjylland holder til i NOVI Science Park,

Læs mere

Hjørring ErhvervsCenter Kontorbeskrivelse

Hjørring ErhvervsCenter Kontorbeskrivelse Udkast 02.05.19 Baggrund I maj 2018 aftalte regeringen og dansk Folkeparti at gennemføre en grundlæggende forenkling af erhvervsfremmesystemet. En aftale der blev effektueret via en ny udgave af lov om

Læs mere

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan 2016 1 Baggrund Handlingsplan 2016 er udarbejdet af Erhvervs- og Turistrådet i Jammerbugt Kommune med afsæt i Erhvervs- og Vækststrategien 2014-2016 Mere i gang flere i gang. Handlingsplan

Læs mere

Dokumentation af efterspørgsel

Dokumentation af efterspørgsel Dokumentation af efterspørgsel i Professionsbachelor i Innovation og Entrepreneurship Bilag til ansøgningen om prækvalifikation af nyt udbud 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse... 1 1.1 Bilag

Læs mere

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene Jes Lerche Ratzer, chefkonsulent jelr@di.dk, 3377 4518 AUGUST 2019 Virksomhederne søger forskellig vejledning fra erhvervshusene Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig

Læs mere

Erhvervspolitisk dagsorden

Erhvervspolitisk dagsorden Erhvervspolitisk dagsorden Ny rolle i lokal Erhvervsservice Regionale Erhvervshuse Varetager specialiseret vejledning til ALLE typer iværksættere og virksomheder. Undgå overlap. Sikre tæt samarbejde med

Læs mere

STRATEGI FRA VIDEN TIL PRODUKT

STRATEGI FRA VIDEN TIL PRODUKT STRATEGI 2015-2020 FRA VIDEN TIL PRODUKT STRATEGI INTRO HVEM KEA udbyder videregående uddannelser målrettet erhvervslivet i Danmark og i udlandet. KEA bygger bro mellem håndværk og ny viden, og de studerende

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

Den uddannelsespolitiske strategi

Den uddannelsespolitiske strategi Den uddannelsespolitiske strategi 20.02 2017 Uddannelsesudvalget Et stående udvalg, der er nedsat den 1. januar 2016 Fredericia Byråd ønsker at bygger bro mellem uddannelser og erhvervsliv og understøtter

Læs mere

Baggrund og rationale for de Regionale Erhvervsudviklingsprogrammer. Vækstforum. Markedsvilkår. Virksomhederne

Baggrund og rationale for de Regionale Erhvervsudviklingsprogrammer. Vækstforum. Markedsvilkår. Virksomhederne Baggrund og rationale for de Regionale Erhvervsudviklingsprogrammer Herning 12. november 2008 v/ Bent Mikkelsen Markedsvilkår og rammevilkår Statslige rammevilkår -Skat -Afgifter -Regulering Markedsvilkår

Læs mere