Caretech Innovation Sundhedsbarometer 2 (C-46) Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Caretech Innovation Sundhedsbarometer 2 (C-46) Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation."

Transkript

1 1 Projektevaluering Caretech Innovation Sundhedsbarometer 2 (C-46) Partnere: Wei-con ApS Mercon A/S Caretech Innovation, Alexandra Instituttet A(S Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Deltagere/konsulenter: Apex Virtual Entertainment A/S Jobtrivsel Aps Husted Import Dato 13. marts 2012 Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation.

2 2 Indholdsfortegnelse 1 EXECUTIVE SUMMARY PROJEKT STATUS OG FREMTID AKTIVITETER Udarbejdelse af flow Workshops Prototypeudvikling Sundtest Forretningsudvikling PRIMÆR PROJEKTDOKUMENTATION FREMTID PROJEKTET I FORHOLD TIL KRAVENE TIL PROJEKTER I CARETECH FORRETNINGSPLANEN TEKNOLOGI FORVENTET EFFEKT FOR PATIENTER OG MEDARBEJDERE ORGANISATORISK NYTÆNKNING ØKONOMI UDBYTTE OG LÆRING FOR DELTAGERNE WEI-CON APS JOBTRIVSEL Ny teknologi Nye processer Anden læring og udbytte HUSTED IMPORT Nye processer Anden læring og udbytte CARETECH INNOVATION Synergier (In flow til og spill over fra projektet) Projektets metoder og teknikker Ressourcer og tilstedeværelse af kompetencer Fagområdernes læring og udbytte... 11

3 3 1 Executive Summary Caretech Innovation-projektet Sundhedsbarometer 2 blev gennemført i perioden 15. oktober december Projekt Sundhedsbarometer 2 har haft til formål at udvikle et it-værktøj, der kan motivere til - og fastholde motivationen for - en livsstilsomlægning mod en sundere livsstil. Projektet er en del af Caretech Innovation, som er en fireårig sundheds-it satsning. Caretech Innovation opererer på en bevilling fra Region Midtjylland og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. Læs mere om Caretech Innovation på Projektet har konkretiseret et foreliggende koncept og udviklet et automatiseret forløb, der bringer brugeren gennem oprettelse, vægttab og fastholdelse af vægttab. Konceptet er blevet udviklet, testet og har mødt brugerne i form af prototypen sundtest.dk. Formålet med sundtest.dk har været at teste prototypen på en sundhedswebportal, samt få brugerfeedback på de funktionaliteter, som er udviklet i sundhedsbarometer 2-projektet. Projektet har ønsket at få ærlig respons fra potentielle brugere i målgruppen (kvinder i alderen der ønsker et vægttab). Derudover er workshops afholdt med mænd og yngre kvinder for at indhente varierede designinput fra forskellige brugergrupper. Resultaterne fra prototype-testen var positive, og alle deltagere opnåede vægttab - og har dermed været med til at underbygge det kommercielle potentiale. I projektets spor om forretningsudvikling er der blevet udarbejdet forretningsplaner målrettet Østjysk Innovation og Syddansk Innovation. Parterne bag Sundhedsbarometer fortsætter den videre udvikling.

4 4 2 Projekt status og fremtid 2.1 Aktiviteter Aktiviteterne i SB2 har fordelt sig på designaktiviteter, der bl.a. er mundet ud i en prototype samt aktiviteter der har været undersøgende og udviklende for forretningskonceptet. I dette afsnit vil de forskellige aktiviteter i projektet blive beskrevet Udarbejdelse af flow Igennem en lang række arbejdsmøder og heldags workshops er der blevet udarbejdet et interaktionsflow, der beskriver interaktionen mellem systemet og brugeren. Dertil kommer en beskrivelse af de forskellige veje, som brugeren kan gå igennem SB-systemet. Flowarbejdet har derudover resulteret i en række estimater af tidshorisonter for SBforløb, og det blev besluttet at et forløb i SB varer 3 mdr. Yderligere forslag til tilføjelser heraf er kommet gennem evalueringen af prototypen Sundtest (jf. Afsnit 2.1.4) Workshops Da SB2 er et projekt under Caretech har designforløbet været brugerinvolverende. Der har været afholdt en række workshops med forskellige mål. De to vigtigste workshops vil kort blive beskrevet her Kostplanlægningsværktøj Der blev afviklet workshop vedrørende udarbejdelse af et kostplanlægningsværktøj. Målet med workshoppen var, at få belyst de behov som brugerne har, når de står i hhv. planlægningssituationen, indkøbssituationen og madlavningssituationen. Deltagerne i workshoppen var kvinder i alderen år, der både har et ønske om at tabe sig, og som samtidig er den primære indkøber i deres husholdning. Resultatet af workshoppen blev en belysning af brugernes tidshorisont, oplevelser, frustrationer og behov for et sådant værktøj. Der kom på workshoppen forslag om en applikation, der kunne indeholde: Usund-alarm, så man ikke køber usunde ting. En alarm, der fortæller når ens køleskab er tomt for snacks. Opskrifter og inspiration, der er tilpassede den enkelte husholdning. Tilbudsjæger Kostplan direkte ind i telefonens kalender, kunne medføre at man også altid havde indkøbsliste på mobilen. Registrering af madvarer via en stregkodescanner.

5 Præliminær workshop For at få testet og vurderet vores ideer til et motivationsværktøj, indbød vi 4 mænd i alderen år (alle ansatte i Middelfart Sparekasse) til at kommentere nogle mock-ups af disse motivationsværktøjer. Det var en vældig givende workshop, hvor projektet fik værdifuldt feedback på ideerne, samtidigt med at en ny idé om en støttepersonsfunktion opstod. De fire mænd fortalte åbenhjertigt om hvad, der fik dem til at cykle hurtigere og til at gå i en bue uden om kagerne. På baggrund af denne workshop, blev bl.a. den senere støttepersonsfunktion udviklet Prototypeudvikling På baggrund af designaktiviteter og udarbejdet flow udviklede Apex medio april en prototype. Prototypen er en browserbaseret webportal. Figur 1. En brøkdel af kildekoden - sundtest.dk er en database-baseret webportal. Prototypens anvendelse skitseres kort i næste afsnit Sundtest Sundtest er navnet på den prototype, der i løbet af april, maj og juni måned blev udviklet og testet. Prototypen består af en hjemmeside hvorfra brugere, der er oprettet i systemet, kan hente personlige kost- og træningsplaner. Derudover tilbyder systemet en række motivationselementer, der bl.a. består af pointsystemer, støttepersonsfunktion og et kalendersystem til at planlægge motion i. Sundtest blev gennemført med 14 kvindelige testbrugere, der blev rekrutteret via Middelfart Sparekasse, med hvem projektet tidligere har haft et samarbejde.

6 6 Sundtest var en succes hvor samtlige brugere opnåede et vægttab, og brugertesten gav projektet et værdifuldt input til det videre arbejde. Der er udarbejdet særskilt evalueringsrapport for denne projektaktivitet. Et resultatark præsenterer de væsentligste resultater, og det kan downloades fra Forretningsudvikling Følgende afsnit beskriver resultaterne fra projektsporet Forretningsudvikling. Der har løbende været arbejdet med forretningsgørelse af projektets resultater, og aktiviteterne i dette regi falder indenfor tre grupper: ØI nyhedsundersøgelse Østjysk Innovation har udført nyhedsundersøgelse i samarbejde med Patentgruppen og parterne bag Sundhedsbarometer. Forretningsplan En forretningsplan er udarbejdet af Caretech Innovation for og i samarbejde med Wei-con ApS og Apex Virtual Entertainment A/S (jf. afsnit 3.1). Syddansk Innovation Dialog med Syddansk Innovation er indledt mhp. opstart af samarbejde. 2.2 Primær projektdokumentation Af det omfattende projektmateriale er disse dokumenter og deliverables de væsentligste: Forretningsplan Sundhedsbarometer, version 1.8.7, , 18 s Forretningsmodel Sundhedsbarometeret, version 0.1, , 14 s Kvantitativ og kvalitativ evaluering af sundtest.dk, 44 s, version 2011-august-30 Kildekode til prototype på webportal, udviklet i Joomla (PHP og SQL) Motivation in lifestyle change, Pervasive Health 2011, ICST.org, Dublin, maj 2011, Christine Jürgensen, Center for Pervasive Healthcare, Datalogisk Institut, Aarhus Universitet System SB Powerpoint hele flow version 10, 56 s ("prototype light", om på brugerens vej gennem applikationen) Katalog over funktioner i SB, vers. 3, 15 s Visualisering af sundhedstilstand, microsoft powerpoint, 17 s, version I april 2011 lavede Dansk Design Center en udstilling om sundheds- og velfærdsudfordringer, hvor Sundhedsbarometer var en case. 2.3 Fremtid Ved projektets afslutning fortsætter Wei-con Aps og Apex den videre udvikling af Sundhedsbarometer.

7 7 3 Projektet i forhold til kravene til projekter i Caretech 3.1 Forretningsplanen Forretningsudviklingen har siden projektets start været en væsentlig aktivitet i forhold til projektets fremdrift. Der har blandt projektdeltagerne hele tiden været konsensus om at succesen for et produkt som Sundhedsbarometeret står og falder med en gennemarbejdet forretningsmodel. Forretningsplanen er på tværs af projektdeltagerne anerkendt som den plan, der skal bringe produktet frem mod kommercialisering. I praksis er forretningsplanen et versioneret dokument, der fastholder forretningskritiske beslutninger og beskriver eksempelvis produktet, markeds- og forretningsmiljø, konkurrencesituationen, markedsføringsplan, ledelses- og kompetenceprofiler og finansielt behov. Målgruppen for forretningsplanen er primært kapital- og teknologipartnere. Forretningsplanen detaljerer også de fem kundesegmenter og beskriver mulige kommunikations- og distributionskanaler (såvel egne kanaler som partnerkanaler). Ligeså er prismodellen beskrevet. 3.2 Teknologi Ud fra analyser af målgruppens teknologibenyttelse og strategiske overvejelser, blev det besluttet at løsningen skulle udvikles som en webbaseret løsning, der er optimeret til alle gængse browsere samt en web-applikation i HTML5 til smartphones. 3.3 Forventet effekt for patienter og medarbejdere Første version af Sundhedsbarometer markedsføres til selvhjulpne individer, der ikke kræver omfattende lægefaglig support. Sundhedsbarometeret skal efter lanceringen af første markedsførte version videreudvikles på grundlag af den økonomiske og intellektuelle kapital, der genereres med første version og gennem deltagelse i større sundheds-it projekter. Ved projektets afslutning er Sundhedsbarometers parter med i prækvalifikationen til en større SPIR-ansøgning kaldet EcoWel. Det næste segment Sundhedsbarometeret markedsføres til er gruppen af individer med en behandlingskrævende sygdom, der kræver udvidet support og lægefaglig bistand. Mulighederne er betydelige både i forhold til ændring af sundhedstilstand, men også økonomisk for Sundhedsbarometeret samt eksterne aktører som leverer den supporterede indsats. Brugersegmentet kan beskrives yderligere vha. to scenarier. Scenarie A: Brugeren anvender SB som en rask bruger, men der kræves en lægefaglig vurdering i forhold til sygdommen og de råd / tilbud brugeren får. Scenarie B: Brugeren har en sygdom hvor SB kan indgå som en del af behandlingen / forebyggelsen af sygdomsudvikling. Eksempelvis ved diabetes og hjertekarsygdomme. Scenarie B kræver at der kan sættes målbare kriterier for effektmåling med henblik på at vise signifikant effekt af interventionen og dermed skabe evidens for SB som et brugbart behandlingsværktøj. Når Sundhedsbarometeret benyttes af en bruger med en sygdom, som kræver højere grad af intervention og support i forhold til at opnå forbedret livsstil eller bedret sygdomskontrol vil løsningen kunne bruges som et instrument i både den primære og sekundære sundhedstjeneste (eksempelvis sygehusambulatorier o.l.). Dette kan medføre forbedret behandling samt nedsætte behovet for ansigt til ansigt tid, og dermed gøre behandlingen mere omkostningseffektiv.

8 8 3.4 Organisatorisk nytænkning Sundhedsbarometeret er et redskab, der muliggør at borgeren kan få hjælp til at tage vare om egen sundhedstilstand. Det apparat der yder den sundhedsfaglige support under borgerens forløb med Sundhedsbarometeret består af sundhedsfaglige personer, der vil få udnyttet deres kompetencer på en omkostningseffektiv måde med gode muligheder for specialisering i forhold til sundhedsbarometerets kunder. Dette giver mulighed for at sundhedsfagligt personale organiserer sig, og indretter deres arbejdsdag, anderledes end flertallet af de måder vi kender i dag. Desuden vil der være mulighed for at ændre arbejdsgange i både den primære og sekundære sundhedssektor med baggrund i de muligheder for interaktion med borgeren som Sundhedsbarometeret tilbyder. 3.5 Økonomi Utallige undersøgelser viser at kostvaner, rygevaner, alkoholforbrug og motions-vaner (KRAM-faktorerne) har stor effekt på risikoen for at udvikle livsstilssygdomme og har en generel effekt på et individs samlede sundhedstilstand. Oplysningskampagner har i årevis gjort opmærksom på sammenhængene mellem livsstil og risikoen for at udvikle livsstilssygdomme. Befolkningen er derfor generelt oplyst om risiciene, men udforingen i forhold til ændringer i livsstilen for folk i risikozonen er ofte fastholdelsen af de ændringer i livsstilen de godt ved er påkrævet for at undgå livsstilssygdommene. Ulighed i sundhed, hvor befolkningsgrupperne med lav social status / uddannelsesniveau har størst risiko for at få livsstilsrelaterede sygdomme er en omfattende samfundsmæssig udfordring. De samme grupper er samtidig meget lidt påvirkelige af de kendte oplysningskampagner og behandlingstilbud. Samfundsøkonomisk er der massive besparelser at hente ved at borgerne undgår livsstilssygdomme. Med Sundhedsbarometeret tilbydes et redskab der hjælper borgeren til at forholde sig til konsekvenserne af en given livsstil samt gør det på en måde der er omkostningseffektiv i forhold til belastningen af sundhedssystemet.

9 9 4 Udbytte og læring for deltagerne 4.1 Wei-con ApS SB 2 har været en proces mod konkretisering af en egentlig prototype på grundlag af erfaringer fra SB1. At forstå det forløb, som en bruger skal gennemløbe for at bruge SB til livsstilsforandringer, har været en væsentlig udfordring i forløbet. Det er i vid udstrækning kernen i hele projektet, hvor udviklingen har fungeret som en tværfaglig proces. Forretningssporet har bidraget til forståelse af markedet og potentielle muligheder for kommerciel drift. I første række er det væsentligt med en forretningsplan, som kan vise potentialet og tiltrække nødvendig kapital til kommerciel udvikling. Der er akkumuleret væsentlig viden hos Wei-con i denne proces. 4.2 Jobtrivsel Ny teknologi Der er blevet opbygget viden omkring de muligheder der er indenfor pc og mobil baseret formidling (og forretning), hvilket kan være yderst brugbart i fremtidige projekter Nye processer Det har været interessant at følge den brugerdrevne proces, hvor idéudspil er blevet sparret med brugergruppen. Dertil har samarbejdsprocessen omkring udviklingen af SB været positiv Anden læring og udbytte Det har været lære- og udbytterigt at indgå i samarbejde med de forskellige aktører der har været involveret i projektet samtidig er mit personlige netværk blevet udvidet, hvilket kan bidrage til at indfaldsvinklen, til kommende projekter, vedrørende rekruttering vil være mere målrettet. 4.3 Husted Import Nye processer Processen har været kreativ præget og der er udviklet og testet en kostplan via system Sundtest.dk. Der har været afholdt ugentlige møder som var meget innovative men samtidigt styret og produktive Anden læring og udbytte Husted Import har deltaget i projektet med en medarbejder (aut. klinisk diætist) få timer om ugen. Der er primært brugt tid på idéudvikling og innovation i forbindelse med udarbejdelse af kostplan, opskrifter og lign. i det fremtidige system SB-sundhedsbarometer.

10 Caretech Innovation Synergier (In flow til og spill over fra projektet) Undervejs i designprocessen blev et interaktivt, og af brugerne indholdsgenereret, motionskoncept udviklet. Konceptet blev kaldt Konichiwa. Konichiwasystemet. Ill: Majken Kierkegaard og Christine Jürgensen Konichiwas bane er udspændt af en række synlige, interaktive søjler. Disse søjler kan placeres hvor som helst, i parker, i skoven, i boligkvarterer. Man interagerer med søjlerne via sin smartphone. Interaktionen sker ved at brugeren tjekker ind ved en søjle, derefter dukker der en række mulige øvelser op på brugeren telefon. Disse øvelser er lagt af andre brugere, der har været ved samme søjle. Øvelserne kan være alle slags bevægelser eller opgaver kun brugerens fantasi sætter grænser. Den nyankommne bruger kan så vælge at få vist (og derefter gøre) øvelser, eller kan vælge selv at tilføje en øvelse til søjlen. Man kan også vælge ikke at gøre noget ved søjlerne, men bare tjekke ind. Derigennem opsamles data om brugerens hastighed mellem to søjler samt længde. Dermed kan søjlerne bruges til at markere en afstand, hvor der f.eks. løbes intervalløb. Man kan forestille sig at øvelserne kan få tildelt forskellige levels (gerne vurderet af brugerne selv) og så får man kun vist de øvelser der passer til ens træningsniveau. Der er intet krav om hvordan man kommer fra søjle til søjle, så det kan foregå på krykker, i rullestol, i veninde-strøg-tempo, i løb eller i sprint, på cykel, hvad som helst.. Konceptet er med i en idéproces med DTU i Lyngby nu via et samarbejde med Alexandra Instituttets Lev Vel projekt. Det videre forløb med konceptet er endnu ikke fastlagt Projektets metoder og teknikker Den centrale arbejdsmetode har været Brugerdrevet Innovation, hvor der er anvendt en vifte af teknikker såsom workshops, interviewundersøgelser, prototyping, test af prototype, logbøger og spørgeskemaer. Projektdeltagerne har først på baggrund af akkumuleret viden fra Sundhedsbarometer 1 udviklet et sammenhængende bud på brugerens vej gennem applikationen, og dernæst udbygget dette med nye indsigter fra den præliminære brugerworkshop. Dette koncept konkretiseredes i brugertesten Sundtest Ressourcer og tilstedeværelse af kompetencer Projektet har haft rådighed over de nødvendige ressourcer, og da samtlige ressourcer kom i spil, skabtes stor synergi og fremdrift.

11 Fagområdernes læring og udbytte En læring indenfor projektledelse har været observationen af, at i stedet for at opbygge arbejdsgrupper, så har projektdeltagerne grupperet sig i forhold til den enkelte opgave, der skal løses. Med hensyn til Brugerdreven Innovation kunne det retrospektivt overvejes at arbejde med scenarier med flere forskellige brugergrupper i stedet for at fokusere på én. Vi har konstateret at den potentielle brugergruppe i virkeligheden er meget bred - derfor kunne man mere aktivt have haft alle for øje undervejs i designprocessen.

Projekt Sundhedsbarometer

Projekt Sundhedsbarometer Projekt Sundhedsbarometer Præsentation af resultater Caretech Innovation, projekt C-02 0 Projekt partnere Caretech Innovation, Alexandra Instituttet A/S Wei-con ApS Mercon A/S Aarhus Universitet, Institut

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang for læger og andet sundhedspersonale (C-47) Deltagere/partnere: Systematic A/S Regionshospitalet Randers og Grenå Caretech Innovation Dato: 8.

Læs mere

Caretech Innovation Hemolab@Home

Caretech Innovation Hemolab@Home 1 Projektevaluering Caretech Innovation Hemolab@Home Deltagere/partnere: Caretech Innovation, v. Alexandra Instituttet A/S Unisensor A/S Århus Sygehus, Hæmatologisk afdeling R Dato: d. 26.1 2012 Version:

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Mobiladgang til logistik data (C-72) Deltagere/partnere: Systematic A/S Capgemini Regionshospitalet Randers Caretech Innovation Dato: 3. oktober 2012 Version:

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. C-02 Sundhedsbarometer. Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation.

Projektevaluering. Caretech Innovation. C-02 Sundhedsbarometer. Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation. 1 Projektevaluering Caretech Innovation C-02 Sundhedsbarometer Deltagere/partnere: Wei-con Mercon Aarhus Universitet, IMV Aarhus Universitet, CS Caretech Innovation, Alexandra Instituttet Dato 11. august

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Optimized Brain reading (C-63)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Optimized Brain reading (C-63) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Optimized Brain reading (C-63) Deltagere/partnere: Brainreader Institut for datalogi, Aarhus Universitet Caretech Innovation Dato: 3. oktober 2012 Version: c-63

Læs mere

TEMA - patientdreven innovation i EU s 7. rammeprogram om ICT: en skandinaviske vinkel?

TEMA - patientdreven innovation i EU s 7. rammeprogram om ICT: en skandinaviske vinkel? hvorfor MODEL kunne FOR de kombineres PATIENTDREVEN? INNOVATION Teknologi vil udvikle og sundhed og gennem - parametrene: to længere praksisforløb implementere og afprøve en innovativ model for, hvorledes

Læs mere

Skabeloner for forretningsmodellering

Skabeloner for forretningsmodellering Skabeloner for forretningsmodellering En kreativ proces for generering af forretningsmodeller Søren Eskildsen, Forretningsudvikler, Alexandra Instituttet A/S Hvad er en forretningsmodel? En beskrivelse

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Personlig Interaktiv Hjemmeside (C-58)

Projektevaluering. Caretech Innovation. Projekt Personlig Interaktiv Hjemmeside (C-58) 1 Projektevaluering Caretech Innovation Projekt Personlig Interaktiv Hjemmeside (C-58) Deltagere/partnere: Capgemini Ortopædkirurgisk Afdeling E Caretech Innovation Dato: 3. oktober 2012 Version: c-58

Læs mere

Personlig interaktiv hjemmeside

Personlig interaktiv hjemmeside 2012 Vision Ortopædkirurgisk Afdeling ESA 2 på Aarhus Universitetshospital ønsker at skabe et mere målrettet og personligt informations- og vejledningskoncept til patienter, som skal have nyt hofteled.

Læs mere

Horsens på Forkant med Sundhed

Horsens på Forkant med Sundhed Horsens på Forkant med Sundhed Mandag den 2. september 2013 begyndte projektet Horsens på Forkant med Sundhed med at tilbyde relevante borgere i Horsens Kommune deltagelse i projektet Horsens på Forkant

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

Caretech Innovation MIKAT

Caretech Innovation MIKAT 1 Projektevaluering Caretech Innovation MIKAT Deltagere/partnere: AB Research Caretech Innovation, Alexandra Instituttet A/S IHA Datalogisk Institut, Aarhus Universitet Jysk Psykologcenter Dato 16.04 2012

Læs mere

Caretech Innovation NemBook (C-60) Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation.

Caretech Innovation NemBook (C-60) Projektet var finansieriet af Region Midtjylland og EU via Caretech Innovation. 1 Projektevaluering Caretech Innovation NemBook (C-60) Deltagere/partnere: Sydvestjysk Sygehus, Kirurgisk Afdeling Capgemini Systematic EG Data Inform A/S Caretech Innovation Datalogisk Institut, Aarhus

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Masterclass i 2013. Tænk ud af boksen Idégenerering. Oplevelsesøkonomi. Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation

Masterclass i 2013. Tænk ud af boksen Idégenerering. Oplevelsesøkonomi. Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation Masterclass i 2013 Tænk ud af boksen Idégenerering Oplevelsesøkonomi Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation Kort Om RUC MasterClass Kontakt Berit Nørgaard Olesen beritn@ruc.dk - Tilmelding

Læs mere

Oplevelsesbaseret innovation

Oplevelsesbaseret innovation Oplevelsesbaseret innovation I n s p i r a t i o n s & U d v i k l i n g s f o r l ø b Velkommen til vækstgruppeforløbet vækst via oplevelser oplevelser som fremtidens konkurrenceparameter i fødevarebranchen

Læs mere

Skab ekstraordinære resultater. Bliv en Category of One virksomhed

Skab ekstraordinære resultater. Bliv en Category of One virksomhed Skab ekstraordinære resultater Bliv en Category of One virksomhed VILJE TIL VÆKST 2018 1 En Category of One virksomhed har balance mellem drift og udvikling, og skaber ekstra- ordinære resultater på kort

Læs mere

Deltagerne vil efter endt forløb, med rette, kunne kalde sig eksperter i behovsdreven innovation til sundhedsområdet. Side 2 af 10

Deltagerne vil efter endt forløb, med rette, kunne kalde sig eksperter i behovsdreven innovation til sundhedsområdet. Side 2 af 10 BioMedical Design er en interdisciplinær og toneangivende efteruddannelse. Formålet med efteruddannelsen er, at uddanne mennesker der kan tænke og agere kreativt og løsningsorienteret samt identificere

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Invitation. til den nytænkende kommune. Vi inviterer 10 kommuner til at indgå i et advisory board for ældrepleje og service

Invitation. til den nytænkende kommune. Vi inviterer 10 kommuner til at indgå i et advisory board for ældrepleje og service Forebyggende selvmonitorering styres af DELTA www.madebydelta.com Vi inviterer 10 kommuner til at indgå i et advisory board for ældrepleje og service Tænker din kommune nyt inden for ældrepleje? Så har

Læs mere

Projektevaluering. Caretech Innovation. C-01 Remote Rehabilitation and Support (RRS)

Projektevaluering. Caretech Innovation. C-01 Remote Rehabilitation and Support (RRS) 1 Projektevaluering Caretech Innovation C-01 Remote Rehabilitation and Support (RRS) Deltagere/partnere: Center for elektiv Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg TDC A/S Caretech Innovation Dato 7.marts

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

hub north - 3rd announcement Bliv bedre endnu!

hub north - 3rd announcement Bliv bedre endnu! hub north - 3rd announcement Bliv bedre endnu! Hub North inviterer til gratis, målrettet forretningsudvikling under ledelse af specialiserede konsulenter. Det er sidste chance for at sikre sig en af de

Læs mere

Wake up. Plejer er død NU handler det om: Innovation og Differentiering

Wake up. Plejer er død NU handler det om: Innovation og Differentiering Wake up Plejer er død NU handler det om: Innovation og Differentiering Det vil forbrugerne efterspørge: Tilbud, der er målrettet imod dem og deres ønsker Træning skal være tilgængeligt, underholdende og

Læs mere

OPI-Lab er et laboratorium for offentligprivat innovation og velfærdsteknologi på tværs af regioner, kommuner og virksomheder.

OPI-Lab er et laboratorium for offentligprivat innovation og velfærdsteknologi på tværs af regioner, kommuner og virksomheder. OPI-Lab er et laboratorium for offentligprivat innovation og velfærdsteknologi på tværs af regioner, kommuner og virksomheder. OPI guidelines OPI-Lab er et laboratorium for offentlig-privat innovation

Læs mere

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed

Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Dit Liv Din Sundhed - forskningsprojekt i samarbejde med Aarhus Universitet. Projektets titel: Dit Liv Din Sundhed Sundhedsudvikling og Folkesundhed Aarhus (FSAa) har i samarbejde med Institut for Folkesundhed

Læs mere

Find det rigtige, hurtigere og billigere ved hjælp af prototyper

Find det rigtige, hurtigere og billigere ved hjælp af prototyper GRANYON WHITE PAPERS: PROTOTYPING Find det rigtige, hurtigere og billigere ved hjælp af prototyper Prototyper i forskellig udformning gør det muligt at afprøve og teste den e-handels løsning, webside,

Læs mere

HER ER FORLØBET, DER ACCELERERER DINE DIGITALE FORRETNINGSMODELLER OG GIVER VÆKST PÅ BUNDLINJEN

HER ER FORLØBET, DER ACCELERERER DINE DIGITALE FORRETNINGSMODELLER OG GIVER VÆKST PÅ BUNDLINJEN HER ER FORLØBET, DER ACCELERERER DINE DIGITALE FORRETNINGSMODELLER OG GIVER VÆKST PÅ BUNDLINJEN Er du leder i en offentlig eller privat virksomhed? Kom med i et digitalt forretningsudviklingsforløb i et

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger designpartnere til at facilitere designsprints. digitale løsninger

Open Call. Sprint:Digital søger designpartnere til at facilitere designsprints. digitale løsninger Open Call søger designpartnere til at facilitere designsprints med fokus på digitale løsninger Open call Vil I hjælpe med at ruste danske virksomheder til en digital fremtid? Og har I erfaring med at facilitere

Læs mere

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING SEMINAR OG WORKSHOPFORLØB Evnen til at udnytte nye markedsmuligheder og digitale forretningsområder har afgørende betydning for en virksomheds potentiale og konkurrenceevne.

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Fremtidens interaktive stol 1/1 2011-1/5 2012. Journalnummer: 1-33-76-23-1-11. Kontraktens parter.

Resultatkontrakt. Vedrørende. Fremtidens interaktive stol 1/1 2011-1/5 2012. Journalnummer: 1-33-76-23-1-11. Kontraktens parter. Resultatkontrakt Vedrørende Fremtidens interaktive stol 1/1 2011 1/5 2012 Journalnummer: 1337623111 Kontraktens parter Region Midtjylland(RM) Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Eannr: 5 798

Læs mere

Fremtidens UDFORDRINGER

Fremtidens UDFORDRINGER HUB NORTH - 2ND ANNOUNCEMENT Fremtidens UDFORDRINGER skal loses nu! Hub North inviterer til målrettet forretningsudvikling under ledelse af specialiserede konsulenter. Du kan sikre dig en plads ved at

Læs mere

mobile løsninger og apps med omtanke

mobile løsninger og apps med omtanke mobile løsninger og apps med omtanke Alexandra Instituttet er eksperter i mobile løsninger. Vores kernekompetence er de avancerede, skæve, kreative, skræddersyede og forskningsbaserede løsninger. Vi hjælper

Læs mere

Formål konkret vil projektet:

Formål konkret vil projektet: Program Hvad er OPI-LAB Projektets formål - overordnet Deltagere og partnere i projektet Aktiviteter og organisation Finansiering Indhold 5 demonstrationsprojekter, Task-force og Videnservice www.opilab.dk

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Erfaringer fra OPI - samarbejdet Opsamling og interviews, om offentlig-privat

Læs mere

Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019

Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019 Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner: Handling, Kreativitet, Omverdensrelation og Personlig indstilling (Fonden for

Læs mere

ændre verden? - Tag en tur i OPI-junglen

ændre verden? - Tag en tur i OPI-junglen vil I ændre verden? - Tag en tur i OPI-junglen OPI Dyrk samarbejdet! Et OPI-projekt samler deltagere på tværs af sektorer. Det betyder, at projektet skal favne mange forskellige kulturer, værdier og forventninger

Læs mere

Afsluttende selvevaluering. Resultatkontrakt Vedrørende

Afsluttende selvevaluering. Resultatkontrakt Vedrørende Afsluttende selvevaluering Resultatkontrakt Vedrørende ECOMOTION Demonstrationsprojekt for køretøjer med metanol som brændstof 1. januar 2010 30. juni 2012 (afslutning, inkl. endelig rapportering og regnskab

Læs mere

Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning

Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning Workform: Rethink Business gav værdifuld inspiration til alle dele af vores forretning For tomandsvirksomheden Workform har deltagelsen i Rethink Business været værdifuld i forhold til at designe og producere

Læs mere

Ligestillingsudvalget d. 2. maj Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF)

Ligestillingsudvalget d. 2. maj Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) Ligestillingsudvalget d. 2. maj 2017 Projekt Tidlig Opsporing og Forebyggelse (TOF) 1 Det nationale forebyggelsesråd Forebyggelsestilbud til borgere med usund levevis, borgere i risiko for udvikling af

Læs mere

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante borgere Baggrund: I dag oplever vi i kommunen, at borgere enten på Sundhedscentret eller i psykiatrien har ringe

Læs mere

SmartCare. CareWare 2012. Bedre arbejdsliv i velfærdssektoren. Nu.

SmartCare. CareWare 2012. Bedre arbejdsliv i velfærdssektoren. Nu. SmartCare CareWare 2012 Bedre arbejdsliv i velfærdssektoren. Nu. Udstilling 18. april 2012 International konference, udstilling, workshop og netværk 19. april 2012 CareWare 2012, SmartCare Sundheds-, velfærds-

Læs mere

Studentervæksthus UCL. Kompasset

Studentervæksthus UCL. Kompasset Studentervæksthus UCL Introduktion I Studentervæksthus UCL Skaber du noget nyt med din profession Sætter du din faglighed i spil på nye måder Lærer du at handle på dine idéer Udfordrer du dit talent Udbygger

Læs mere

DE OME AB O O T A R LABORATORIE MODELLEN

DE OME AB O O T A R LABORATORIE MODELLEN EMODE ABORATO LABORATORIEMODELLEN I LABORATORIET KRIDT BANEN AF I et laboratorium arbejdes der med at omsætte den gode idé til et konkret produkt, som kan implementeres eller afprøves i praksis. Laboratorier

Læs mere

DE OME AB O O T A R LABORATORIE MODELLEN

DE OME AB O O T A R LABORATORIE MODELLEN EMODE ABORATO LABORATORIEMODELLEN I LABORATORIET I et laboratorium arbejdes der med at omsætte den gode idé til et konkret produkt, som kan implementeres eller afprøves i praksis. Laboratorier er særligt

Læs mere

Digital Patientuddannelse til. borgere med type 2-diabetes. og hjertekarsygdom. IT-projektleder Anna-Britt Krog

Digital Patientuddannelse til. borgere med type 2-diabetes. og hjertekarsygdom. IT-projektleder Anna-Britt Krog Digital Patientuddannelse til borgere med type 2-diabetes og hjertekarsygdom IT-projektleder Anna-Britt Krog 2 Det Digitale Sundhedscenter en vision, der udfoldes i flere delprojekter Visionen om Det Digitale

Læs mere

Forretningsudvikling for iværksættervirksomheder vækst

Forretningsudvikling for iværksættervirksomheder vækst Forretningsudvikling for iværksættervirksomheder Accelerace vækst din vej til hurtig Accelerer din vækst Fra idé til marked hurtigt og effektivt Har I udviklet et nyt produkt og har I behov for hjælp til

Læs mere

Optimized Brain Reading

Optimized Brain Reading 2012 Vision Formålet med Projektet er: at hjælpe virksomheden Brainreader med at optimere deres billedbehandlingsalgoritme, som giver analysetider på op til 3 timer pr. hjernescanning. En løsning på optimeringsproblemet

Læs mere

Projektbeskrivelse. Teledialog med anbragte børn og unge. Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1.

Projektbeskrivelse. Teledialog med anbragte børn og unge. Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1. Teledialog med anbragte børn og unge Projektbeskrivelse Projektleder: Stinne Højer Mathiasen Senest revideret: 150414 Version: 1.0 Projektejer Projektleder Programleder Preben Siggaard, CBF Stinne Højer

Læs mere

Innovationens Syv Cirkler

Innovationens Syv Cirkler Innovationens Syv Cirkler Med denne gennemgang får du en kort introduktion af Innovationens Syv Cirkler, en model for innovationsledelse. Dette er en beskrivelse af hvilke elementer der er betydende for

Læs mere

Eleverne skal kunne arbejde i team med at udvikle viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger.

Eleverne skal kunne arbejde i team med at udvikle viden om innovative processer på virkelighedsnære problemstillinger. Innovation C 1. Fagets rolle Innovation C omfatter viden inden for invention, innovation og diffusion. Innovation beskæftiger sig med innovative processer, projektstyring, projektforløb og forretningsplaner.

Læs mere

Et integrerende sundhedsvæsen

Et integrerende sundhedsvæsen Et integrerende sundhedsvæsen Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 www.regionmidtjylland.dk Arbejdsgrundlag for sundhedsområdet 2013 Udarbejdet af Koncernledelsen Fælles afsæt for strategisk arbejde

Læs mere

Teori U - Uddannelsen

Teori U - Uddannelsen Økonomi- og Organisationsudvikling, Organisation Teori U - Uddannelsen En uddannelse, der frisætter mennesker og skaber energi, giver dig grundlæggende kendskab til teorien, muligheder for anvendelse i

Læs mere

SAMMEN OM SUNDHED PÅ BISPEBJERG OG NØRREBRO FOREBYGGELSESCENTRENE KØBENHAVN

SAMMEN OM SUNDHED PÅ BISPEBJERG OG NØRREBRO FOREBYGGELSESCENTRENE KØBENHAVN SAMMEN OM SUNDHED PÅ BISPEBJERG OG NØRREBRO FOREBYGGELSESCENTRENE KØBENHAVN Foto: KØS Museum for kunst i det offentlige rum. Fotograf: Anders Sune Berg EN VARIG INDSATS FOR LIGHED I SUNDHED Sammen om sundhed

Læs mere

Løsninger til fremtidens landbrug

Løsninger til fremtidens landbrug STRATEGI SEGES Løsninger til fremtidens landbrug SEGES SEGES er en del af. Derfor er strategien for også det øverste niveau i SEGES strategi. For at understøtte den fælles strategi er der udarbejdet en

Læs mere

Bilag 1 b. Organisatoriske aspekter, kommune

Bilag 1 b. Organisatoriske aspekter, kommune Organisatoriske aspekter, region refid 36, side 7: Den helt overordnede og langsigtede vision er en sammenhængende indsats på tværs af eksisterende sektorer. refid 36, side 10: Det er en ledelsesmæssig

Læs mere

Idékonference om. Socialt Entreprenørskab EVALUERING EVALUERING. Kursus i. Innovation og Forretningsudvikling. Line Elmegaard AAU Innovation, afd.

Idékonference om. Socialt Entreprenørskab EVALUERING EVALUERING. Kursus i. Innovation og Forretningsudvikling. Line Elmegaard AAU Innovation, afd. 2011 EVALUERING EVALUERING Kursus i Idékonference om Innovation og Forretningsudvikling Socialt Entreprenørskab www.udvindvaekst.dk Line Elmegaard AAU Innovation, afd. SEA INDHOLDSFORTEGNELSE OM PROJEKTET

Læs mere

Brugerdreven Innovation

Brugerdreven Innovation Brugerdreven Innovation Johanne Mose Entwistle Antropolog Alexandra Instituttet BrugerDreven Innovation - BDI Tæt involvering af brugerne i alle faser af produkt/serviceudviklingen Forståelse af kundernes/brugernes

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Healthcare Labs NORTH. Projektidé til drøftelse i Tovholdergruppen Erhvervsudvikling og Jobskabelse

Healthcare Labs NORTH. Projektidé til drøftelse i Tovholdergruppen Erhvervsudvikling og Jobskabelse Healthcare Labs NORTH Projektidé til drøftelse i Tovholdergruppen Erhvervsudvikling og Jobskabelse Healthcare Labs North - projektidé Formål Healthcare Labs NORTH er et samlet regionalt koncept til understøttelse

Læs mere

User Experience metoder i fødevarebranchen

User Experience metoder i fødevarebranchen User Experience metoder i fødevarebranchen Rådgivning i produktudvikling, innovation og brugerinvolvering til primært fødevarebranchen Helle Heiselberg, Cand.ling.merc. og projektleder for forbrugerplatformen

Læs mere

Designprocessen. Alle faserne gennemgår som udgangspunkt tre forskellige tilstande med det formål at kunne konkludere og levere til næste fase.

Designprocessen. Alle faserne gennemgår som udgangspunkt tre forskellige tilstande med det formål at kunne konkludere og levere til næste fase. Designprocessen Designprocessen består af forskellige faser, som hver især kan ses på de følgende sider. Procesmodellen skal ikke forstås som en vandfaldsmodel, men derimod mere cirkulær, hvor man kan

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Syddansk OPI-pulje 2015-2017. Infomøde hos SDSI 8. Oktober 2015

Syddansk OPI-pulje 2015-2017. Infomøde hos SDSI 8. Oktober 2015 Syddansk OPI-pulje 2015-2017 Infomøde hos SDSI 8. Oktober 2015 1 Formål med puljen At få flere produkter over vejen fra prototype til markedet At bidrage til øget vækst, beskæftigelse og eksport for syddanske

Læs mere

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt

Konkurrencer NONSTOP. Motivation & problemfelt Konkurrencer NONSTOP Nye konkurrencer Hver dag Motivation & problemfelt Dette er et oplæg til den mundtlige eksamen i Innovation & Markedsføring. I det følgende vil jeg beskrive forretningsplanen for Konkurrencer

Læs mere

Handicap en videnressource til bedre hjælpemidler

Handicap en videnressource til bedre hjælpemidler Handicap en videnressource til bedre hjælpemidler Demonstrationsprojekt om udvikling af hjælpemidler inden for det sociale område ved brugerdreven innovation v/ Jeppe Spure Nielsen, projektleder, Alexandra

Læs mere

Fra affald til forretning!

Fra affald til forretning! Fra affald til forretning! Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer, restproduktion, produktdesign eller i anvendelsen

Læs mere

IT Eksperimentariet 4. september 2009

IT Eksperimentariet 4. september 2009 IT Eksperimentariet 4. september 2009 Sanne Jensen IT Eksperimentariet Koncern IT Agenda Introduktion til ITX Formål, etablering, anvendelse Introduktion til simulation Planlægning, forberedelse, udførelse

Læs mere

Inspirationskatalog. Introduktion

Inspirationskatalog. Introduktion Inspirationskatalog Introduktion Inspirations kataloget er udarbejdet på baggrund af de statsfinansierede praksisnære innovationsprojekter. Rammen for de praksisnære innovationsprojekter er sat op omkring,

Læs mere

MOBILE LØSNINGER OG APPS MED OMTANKE

MOBILE LØSNINGER OG APPS MED OMTANKE MOBILE LØSNINGER OG APPS MED OMTANKE Vi er eksperter i mobile løsninger. Vores kernekompetence er de avancerede, skæve, kreative, skræddersyede og forskningsbaserede løsninger. Vi hjælper dig med at vælge

Læs mere

Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation

Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation Anbefalinger til model for Samfundspartnerskaber om innovation Marts 2013 En central indsats i regeringens innovationsstrategi er de nye store 360- graders Samfundspartnerskaber om innovation. Her skal

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

DANMARK. Evaluering af projekt, kampagne og partnerskab

DANMARK. Evaluering af projekt, kampagne og partnerskab DANMARK Evaluering af projekt, kampagne og partnerskab TA CYKLEN DANMARK VISER, AT INVESTERINGER I CYKELKAMPAGNER KAN BETALE SIG ALENE FOR SUNDHEDENS SKYLD. VI SKAL BRUGE CYKLEN TIL AT SKABE ET STÆRKT,

Læs mere

STRATEGI FOR E-LÆRING

STRATEGI FOR E-LÆRING STRATEGI FOR E-LÆRING i Region Syddanmark 2017-18 Strategiens formål Denne strategi skal sætte rammen og retningen for e-læring i Region Syddanmark i 2017-18. Dette gøres ved først at få en fælles forståelse

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Med Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2015-2020 Vilje til vækst er erhvervslivet sat i centrum for indsatsen. For at tydeliggøre, at det ikke blot

Læs mere

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER Til Integrationsministeriet Dokumenttype Hovedkonklusioner Evaluering af tredje runde af Mangfoldighedsprogrammet (2009) Dato Marts, 2011 EVALUERING AF TREDJE RUNDE AF MANGFOLDIG- HEDSPROGRAMMET HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship

STUDIEORDNING. for. Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship STUDIEORDNING for Professionsbachelor i innovation og entrepreneurship Revideret 3. juli 2018 Indhold 1. Uddannelsens mål for læringsudbytte... 3 2. Uddannelsen indeholder 4 nationale fagelementer... 4

Læs mere

Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation

Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation Energiforbrug i Hjemmet Brugerdreven Innovation Johanne Mose Entwistle Alexandra Instittutet Minimum Configuration Home Automation (MCHA) 2008-2010 Formål: Udvikle og afprøve metoder til brugerdreven Innovation

Læs mere

At bygge bro mellem de gode ideer og erhvervsudvikling inden for sundheds- IT

At bygge bro mellem de gode ideer og erhvervsudvikling inden for sundheds- IT Caretech Innova.on At bygge bro mellem de gode ideer og erhvervsudvikling inden for sundheds- IT 0 Morten Kyng Forretning baseret på sundheds IT innova.on Innova.on Bedre produkt/service/proces Nyt produkt/service/proces

Læs mere

Slip innovationen løs!

Slip innovationen løs! Slip innovationen løs! Workshop snapshots Indledning 8ideas er et webbaseret værktøj, som motiverer og accelererer idéudvikling og innovation i organisationer, ved at inddrage medarbejdere, netværk og

Læs mere

Hvordan kan vi opbygge stærkere og mere værdifulde partnerskaber på tværs af sektorer?

Hvordan kan vi opbygge stærkere og mere værdifulde partnerskaber på tværs af sektorer? Hvordan kan vi opbygge stærkere og mere værdifulde partnerskaber på tværs af sektorer? Top Præsentation of mind why cross-sector partnerships matter Simone Kofoed Clausen Projektleder Projektleder, Fundraising

Læs mere

Evalueringsrapport Udviklingshæmmede og diabetes

Evalueringsrapport Udviklingshæmmede og diabetes Evalueringsrapport Udviklingshæmmede og diabetes Udarbejdet af Jane Kudsk, december 2018 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Metode og dataindsamling... 4 3. Ulf som organisation... 4 4. Projekt Udviklingshæmmede

Læs mere

Projektlederskab II. - Fra planlægning til gennemførelse og læring. Projektlederskab II

Projektlederskab II. - Fra planlægning til gennemførelse og læring. Projektlederskab II Projektlederskab II - Fra planlægning til gennemførelse og læring Projektlederskab handler både om mennesker og metoder. På Projektlederskab I var fokus i høj grad på, hvordan man får den optimale start

Læs mere

Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care

Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care 1 Professionshøjskolen Metropol Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care Omfang 10 ECTS point, 5 uger. Periode for afvikling af valgfaget Uge 31-35, 2012, begge uger inkl. Det vil sige,

Læs mere

Dansk Dogme for Data Donation

Dansk Dogme for Data Donation INTRO KIM SARAH INTRO Dansk Dogme for Data Donation 4DX.dk Er du med? Det Danske Dogme for Data Donor-X Vi vil udvikle en platform som har primært fokus på værdiskabelse for de borgere, som deler viden

Læs mere

Sundheds-hotspottet betyder en fælles elektronisk platform til deling af information som borger, kommune, egen læge, hospital og apotek kan anvende.

Sundheds-hotspottet betyder en fælles elektronisk platform til deling af information som borger, kommune, egen læge, hospital og apotek kan anvende. BORGERINFORMATION Horsens på Forkant med sundhed er et tværsektorielt udviklings- og forskningsprojekt i Horsens Kommune. I projektet er der både fokus på behandlingen af borgeren og på kommunikationen

Læs mere

Opstart Har I brug for rådgivere, der kender alt til helhedsplaner og selv har arbejdet i det almene?

Opstart Har I brug for rådgivere, der kender alt til helhedsplaner og selv har arbejdet i det almene? Helhedsplaner Afklaring Hvordan kan jeres boliger og afdeling udvikles? ALECTIA tilbyder både individuelle og standardiserede løsninger. Ideer og/eller en strategi Gennem dialog og samarbejde med beboerne,

Læs mere

Business case for Fælles Servicecenter for Telesundhed

Business case for Fælles Servicecenter for Telesundhed Business case for Fælles Servicecenter for Telesundhed Executive Summary Kun til intern brug Fælles Servicecenter T: 20 55 32 78 EAN 5798002756487 M: kontakt@faellesservicecenter.dk www.faellesservicecenter.dk

Læs mere

Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi

Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi Ressourceeffektivt indkøb og cirkulær økonomi I Herning Kommune vil man fremme bæredygtig udvikling ved at kombinere miljøforbedringer og lokal erhversudvikling. Det gør man i et projekt, som bl.a. viser

Læs mere

Forstå og forme fremtiden. Udviklingsstrategi

Forstå og forme fremtiden. Udviklingsstrategi Forstå og forme fremtiden Udviklingsstrategi 2019-2022 Hvorfor har vi en udviklingsstrategi for koncernen? EFKMs strategiske fokus på udvikling skal sikre, at vi som en effektiv koncern er gearet til fremtiden.

Læs mere

Hvordan opstartes simulation (teamtræning) i egen afdeling. Teamtræningsgruppen (Else Winge &Juri Lindy Pedersen) Børneafdelingen Hvidovre Hospital

Hvordan opstartes simulation (teamtræning) i egen afdeling. Teamtræningsgruppen (Else Winge &Juri Lindy Pedersen) Børneafdelingen Hvidovre Hospital Hvordan opstartes simulation (teamtræning) i egen afdeling Teamtræningsgruppen (Else Winge &Juri Lindy Pedersen) Børneafdelingen Hvidovre Hospital Koncept Behov/krav Mål program teknik/dukke Ledelse Manpower

Læs mere

I udviklingsprogrammet kommer de deltagende dagtilbud til at arbejde med følgende kerneelementer:

I udviklingsprogrammet kommer de deltagende dagtilbud til at arbejde med følgende kerneelementer: 2 Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, Center for Børnesprog ved Syddansk Universitet og Rambøll Management Consulting (konsortiet) har fået midler fra Socialstyrelsen til sammen

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER

KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER 20 17 KOMMUNER KOM GODT I GANG MED EU-PROJEKTER INTRODUKTION ALLE KOMMUNER I SYDDANMARK KAN INDGÅ I INTERNATIONALT SAMARBEJDE OGSÅ DIN Hensigten med denne vejledning er at gøre de europæiske muligheder

Læs mere

Den Intelligente Pilleæske

Den Intelligente Pilleæske Brugerindsigter Sundhedshus med online fællessk Robotteknologiske træningsfliser Den Intelligente Pilleæske Brugerindsigter ITU Mødestedet Brugerindsigter KU C Om Lev Vel FOPI Nordic Walking Sticks Forfattere

Læs mere

Brugervenlighed som en fast del af udviklingsprocessen

Brugervenlighed som en fast del af udviklingsprocessen Brugervenlighed som en fast del af udviklingsprocessen Ingrid Haug, 10. marts 2010 Hvorfor dette oplæg? Brugervenlige produkter opnås kun ved at arbejde målrettet med brugervenlighed Alt for sjældent er

Læs mere

CoLab Denmark. Oplæg Kenneth Mikkelsen / Programchef @ CoLab Denmark. Sund Vækst hus, København 2015-24-02

CoLab Denmark. Oplæg Kenneth Mikkelsen / Programchef @ CoLab Denmark. Sund Vækst hus, København 2015-24-02 Oplæg Kenneth Mikkelsen / Programchef @ CoLab Denmark Sund Vækst hus, København 2015-24-02 Hvad er velfærdsteknologi? - vi har vel alle en idé om det Er det Tendenser og trends - Internet of things! Øget

Læs mere