8. 15/12827 Lovliggørelse af tagterrasse på Blomstervænget 1A, 5610 Assens

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "8. 15/12827 Lovliggørelse af tagterrasse på Blomstervænget 1A, 5610 Assens"

Transkript

1 8. 15/12827 Lovliggørelse af tagterrasse på Blomstervænget 1A, 5610 Assens Indstilling: Direktøren for By, Land og Kultur indstiller til Miljø- og Teknikudvalget, at der gives lovliggørende byggetilladelse til tagterrassen på Blomstervænget 1A, 5610 Assens. Beslutningstema: Der skal træffes afgørelse i den konkrete sag, som er blevet hjemvist til fornyet behandling i kommunen af Statsforvaltningen. Sagen er tidligere blevet behandlet af Miljø- og Teknikudvalget. Sagsfremstilling: Miljø- og Teknikudvalget har tidligere behandlet ansøgning om lovliggørelse af en tagterrasse på Blomstervænget 1A og ansøgning om byggetilladelse til en tagterrasse på Blomstervænget 1B den 2. oktober 2012 og den 1. april Blomstervænget 1B, har valgt at trække deres byggeansøgning om opførelse af tagterrasse. I nærværende redegørelse, er det derfor kun lovliggørelsen af tagterrassen på Blomstervænget 1A, der behandles. I nærværende sag skal det ulovlige forhold på Blomstervænget 1A, søges lovliggjort, hvilket kan ske ved enten en retlig eller fysisk lovliggørelse. Udgangspunktet er, at der altid skal vælges retlig lovliggørelse frem for fysisk lovliggørelse, såfremt betingelserne for en retlig lovliggørelse er til stede. Dette er præciseret i Energistyrelsens vejledning af juli 2014 om lovliggørelse af byggeri. Sagshistorik Blomstervænget 1A er sammenbygget med Blomstervænget 1B og betegnes derfor som et rækkehus. Der blev givet lov til udstykningen i 1966, hvor ejendommen skiftede status fra dobbelthus til rækkehus. Assens Kommune blev opmærksom på den ulovligt opførte tagterrasse i 2012, hvorefter ejeren af ejendommen søgte en retlig lovliggørelse med en byggeansøgning den 21. juni Der blev foretaget partshøring inden vurdering af sagen særligt i forhold til indbliksgener. Der kom bemærkninger fra Præstevænget 6. På udvalgsmøde den 4. september 2012 blev sagens realitetsbehandling udsat til den 2. oktober 2012, hvor udvalget besluttede at meddele afslag til den ansøgte tagterrasse med indbliksgener som begrundelse. Ejeren påklagede afslaget til Statsforvaltningen. Statsforvaltningen hjemviste sagen til fornyet behandling, da Statsforvaltningen ikke så, at der i fornødent omfang var taget stilling til lighedsgrundsætningen samt indrettelseshensynet.

2 Der blev efter hjemvisningen partshørt på ny. Præstevænget 6 samt Blomstervænget 1B havde bemærkninger til partshøringen. På udvalgsmøde den 1. april 2014 blev sagen behandlet igen. Udvalget fastholdt beslutningen af den 2. oktober 2012, og gav afslag til en retlig lovliggørelse med indbliksgener som begrundelse. Ejeren påklagede igen afslaget til Statsforvaltningen. Statsforvaltningen har den 15. april 2015 hjemvist sagen til fornyet behandling, da Statsforvaltningen ikke så, at der i fornødent omfang var taget stilling til lighedsgrundsætningen samt indrettelseshensynet. Efter hjemvisningen har sagen været i partshøring på ny. Den samme brede kreds af naboer er partshørt som ved de tidligere partshøringer. Sagen Ved en retlig lovliggørelse skal kommunen behandle byggesagen efter det daværende bygningsreglement. Hvis det daværende bygningsreglement ikke kan overholdes, skal sagen behandles efter det nugældende bygningsreglement. Denne fremgangsmåde er præciseret i Energistyrelsens vejledning af juli 2014 omkring lovliggørelse af ulovligt byggeri. Energistyrelsens vejledning læner sig ligeledes opad ombudsmandens udtalelse som Statsforvaltningen refererer til i deres afgørelse. Indrettelseshensynet Indrettelseshensynet er et forvaltningsretligt hensyn der skal tages hensyn til i lovliggørelsessager. Ejeren af Blomstervænget 1A må forventes, at kunne have en berettiget forventning om, at der kunne etableres en tagterrasse på ejendommen, da området i sin helhed er præget af altaner og tagterrasser. Ifølge praksis bliver den berettigede forventning dog først beskyttet efter ca år. Først derefter vil den berettigede forventning om at kunne støtte ret på et indrettelseshensyn kunne påberåbes. Da det ulovlige forhold har bestået i ca. 9 år inden Assens Kommune blev opmærksom på forholdet, vurderes det ikke at ejeren kan have en berettiget forventning om at indrettelseshensynet vil være gældende i denne konkrete sag. Lighedsprincippet Det forvaltningsretlige lighedsprincip indebærer, at Assens Kommune er forpligtet til at behandle lige forhold lige. Der skal derfor i denne konkrete sag vurderes på lighedsprincippet i forhold til de sammenlignelige forhold og det antal altaner/tagterrasser der allerede eksisterer i området. Der er i forvejen givet byggetilladelse til både altaner og tagterrasser i området, senest er der givet byggetilladelse til hhv. en altan på 13 kvm samt en tagterrasse på 22 kvm i 2014, som begge overholdt byggeretten. Det der kendetegner de tidligere afgivne byggetilladelser er at byggeretten er overholdt, hvilket ikke er tilfældet i denne sag, indbyrdes imellem 1A og 1B. Det konkrete område er præget af, at flere ejendomme har opført enten altaner eller tagterrasser. Byggeloven skelner ikke mellem altaner og tagterrasser, disse må derfor sidestilles i retlig forstand.

3 Ejendommene Blomstervænget 1A og 1B er et ud af to rækkehusbebyggelser i området, som ellers er præget af fritliggende huse. Netop dette forhold taler for, at ejeren af Blomstervænget 1A ikke bør behandles anderledes end de øvrige ejendomme i området. Det vurderes derfor isoleret set at være i strid med lighedsprincippet ikke at meddele en retlig lovliggørelse af tagterrassen på Blomstervænget 1A. Bemærkninger fra partshøringen Præstevænget 2: Tagterrasse giver ikke indbliksgener i forhold til vores bebyggelse eller friarealer. Præstevænget 6: Under henvisning til Assens kommunes henvendelse af 13. maj 2015, videregives hermed kommentarer til problematikken vedrørende indbliksgener fra tagterrassen Blomstervænget 1A. Den ulovligt opførte tagterrasse er på godt 30 m2, og beliggende i stærkt skrående terræn. Tagterrassen er opført i et område generelt karakteriseret som "åbent-lavt", og hvor man kan forvente privathed både i forhold til bebyggelse og friarealer. Ovennævnte fysiske forhold bevirker imidlertid at tagterrassen Blomstervænget 1A medfører væsentlige indbliksgener både i forhold til vores bebyggelse og friarealer. Disse væsentlige indbliksgener er stærkt generende samt uacceptable, hvorfor forholdet ikke bør lovliggøres. Blomstervænget 1B: Der er fremsendt 2 siders bemærkninger fra ejers repræsentant, derfor er kun hovedpunkterne gengivet her. Det bemærkes, at min klient som udgangspunkt ikke har indsigelser mod lovliggørelsen af den ulovligt opførte tagterrasse på Blomstervænget 1A, 5610 Assens, såfremt følgende momenter iagttages: 1. Terrasseværnet flyttes ind på Blomstervænget 1A s matrikel og sikres 2. Indbliksgener begrænses 3. Forsikringsmæssige problemer 4. Afsluttende bemærkninger For den fulde ordlyd af bemærkninger til partshøring henvises til bilag 1. Der er ikke kommet yderligere bemærkninger til de fremsendte partshøringer. Gener for naboen/omboende Terrænet skråner mod de bagvedliggende naboejendomme. Der er ca. 2 meters fald mod f.eks. Præstevænget 6. Da grunden er skrånende vil det give indbliksgener til de bagvedliggende grunde. Dette må forventes i et område med skrånende terræn, og naboer på et skrånende terræn må umiddelbart forvente at tåle flere indbliksgener end naboer på et ikke skrånende terræn. Nærmeste nabo Blomstervænget 1B har direkte indbliksgener fra tagterrassen til deres omkringliggende udenoms arealer og beboelse. Dette må forventes i en rækkehusbebyggelse. Ved køb af ejendommen 1B som skete i 2012, var tagterrassen etableret. De nuværende ejere af 1B var derfor bekendt med forholdet ved købet, og må derfor vurderes at have købt 1B velvidende tagterrassens placering. Det bemærkes i den forbindelse, at indsigelser fra ejeren af Blomstervænget 1B i den forbindelse ikke tillægges afgørende vægt, idet ejeren af 1B tidligere har tilkendegivet også at ønske opførelse af en tagterrasse og dermed en accept af indblik fra naboen i Blomstervænget 1A.

4 De omkringliggende naboer, er beliggende med en minimumafstand på 13 meter til tagterrassen. Assens Kommune vurderer ikke at indbliksgener har afgørende betydning på grund af den store afstand til de omkringliggende naboer. Ved etableringen af tagterrassen i 2003 blev kommunen ikke gjort opmærksom på forholdet af de omkringliggende naboer, administrationen vurderer på den baggrund, at de omkringliggende naboer har accepteret forholdet, da der på daværende tidspunkt ikke blev klaget over forholdet. I vurderingen lægges der endvidere vægt på at Blomstervænget 1A i princippet ville kunne nedrive den eksisterende bebyggelse og derefter opføre et fritliggende enfamiliehus 2,5 meter fra skel, med f.eks en tagterrasse. Et sådant byggeri ville overholde byggeretten og der ville derfor ikke kunne nægtes en byggetilladelse. Et sådant byggeri ville give større indbliksgener til naboerne end den aktuelle tagterrasse. Det vurderes på den baggrund, at de indbliksgener som måtte være fra tagterrassen på Blomstervænget 1A ikke er større end, hvad der må forventes i et villakvarter med skrånende terræn. Indbliksgenerne vurderes derfor ikke at være til så væsentlig gene for naboerne at dette forhold i sig selv kan medføre krav om fysisk lovliggørelse i form af nedrivning af tagterrassen på Blomstervænget 1A. For så vidt angår bemærkningerne fra Blomstervænget 1B omkring placering af terrasseværn bemærker administrationen at det følger af almindelige principper om råden over fast ejendom, at nabogrundejeren som udgangspunkt ikke kan råde helt eller delvist over nabogrunden uden nabogrundejerens samtykke. Eftersom der ikke er indgået en aftale mellem parterne kan der i en byggetilladelse sættes vilkår om at terrasseværnet skal placeres og fastgøres på egen matrikel. Der kan ikke efter byggeloven stilles krav om afstand til skel i forhold til terrasseværnet for at minimere indbliksgener. Konklusion Der er for rækkehusbebyggelse ingen byggeret i forhold til BR10. Bygningen skal derfor helhedsvurderes i forhold til BR10 kap Tagterrassen ville kunne være behandlet efter BR-S 98, og der ville allerede dengang kunne være givet en byggetilladelse uden dispensationer, såfremt der var blevet søgt en byggetilladelse før tagterrassen blev etableret. Assens Kommune vurderer ikke, at tagterrassens placering i skel mod den direkte nabo giver væsentlig flere indbliksgener end hvis tagterrassen var placeret 2,5 meter fra skel, og byggeretten dermed var overholdt. Assens Kommune vurderer ikke, at tagterrassens placering i forhold til de omkringliggende naboer har afgørende betydning for indbliksgener, idet afstanden til naboers udenoms arealer samt bebyggelse minimum er i en afstand af 13 meter. Da grundene i området er skrånende vil det give indbliksgener til de bagvedliggende grunde. Dette må forventes i et område med skrånende terræn, og administrationen vurderer derfor at dette forhold ikke har afgørende betydning for tagterrassens placering. Da det ulovlige forhold har bestået i ca. 9 år inden Assens Kommune blev opmærksom på forholdet, anser administrationen ikke at ejeren kan have en beskyttet berettiget forventning om at indrettelseshensynet vil være gældende i denne konkrete sag.

5 Der skal i denne konkrete sag vurderes på lighedsprincippet i forhold til de sammenlignelige forhold og det antal altaner/tagterrasser der allerede eksisterer i området. Administrationen ser ikke, at der er nogen saglig grund til at forskelsbehandle rækkehuset fremfor de fritliggende enfamiliehuse, da rækkehuset ellers overholder afstandskravene i forhold til de omkringliggende naboer som er fritliggende enfamiliehuse. Derudover skal det medtages i sagsbehandlingen at der ville kunne gives tilladelse efter det reglement der var gældende på opførelsestidspunktet. Bemærkninger Da Statsforvaltningen har hjemvist sagen med baggrund i en begrundet stillingtagen til indrettelseshensynet og lighedsgrundsætningen er disse to principper ligeledes behandlet, ud over den almindelige byggesagsbehandling. Administrationen bemærker, at såfremt byggeansøgningen på 1B ikke var trukket tilbage, og derfor ligeledes skulle være behandlet, ville der på baggrund af lighedsprincippet ligeledes skulle gives byggetilladelse til etablering af dette forhold, da forholdene ville være sammenlignelige med denne sag. Lovgrundlag: Byggeloven. Forvaltningsloven. Beslutningskompetence: Miljø- og Teknikudvalget. Bilag: Bilag 1: bemærkninger til partshøringen fra Blomstervænget 1B Beslutning Miljø- og Teknikudvalget den 2. juni 2015 Administrationens indstilling om lovliggørende byggetilladelse blev sat til afstemning. For stemte 1 (O) Imod stemte 6 (V, A og B) Miljø- og Teknikudvalget beslutter herefter, at der meddeles afslag på lovliggørende byggetilladelse med følgende bemærkninger: Lighedsgrundsætningen menes opfyldt, da der i området stort set ikke findes dobbelthuse og da der sondres mellem altaner og tagterrasser - og da udvalget vurderer at det indtryk og de indbliksgener de giver i området er forskellige. Det skrånende terræn vurderes endvidere at forstærke indbliksgenerne. Indrettelseshensynet findes ikke at kunne stadfæste en lovliggørende byggetilladelse, da terrassen er opført ca For stemte: 6 (A, V og B) Imod stemte 1 (O)

6 Fraværende: Ingen

Assens kommune Rådhus Allé Assens

Assens kommune Rådhus Allé Assens Assens kommune Rådhus Allé 5 5610 Assens 2015-42261 Dato: 10-06-2016 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Anna Lise Jensen og Kaj Aksel Jensen vedrørende deres klage over afslag på retlig lovliggørelse

Læs mere

Kolding Kommune Akseltorv Kolding Orientering om afgørelse. Vi har skrevet til, vedrørende ejendommen matr.nr. , kommunens j.nr.

Kolding Kommune Akseltorv Kolding Orientering om afgørelse. Vi har skrevet til, vedrørende ejendommen matr.nr. , kommunens j.nr. Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing Kolding Kommune Akseltorv 1 6000 Kolding 2016-38705 Dato: 06-10-2017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til, vedrørende ejendommen matr.nr. 2016-0843.

Læs mere

hvilke regler, der er relevante, i forbindelse med kommunalbestyrelsens vurdering af, om der består et ulovligt forhold og

hvilke regler, der er relevante, i forbindelse med kommunalbestyrelsens vurdering af, om der består et ulovligt forhold og Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Center for byggeri Vejledende udtalelse November 2016 Lovliggørelse af ulovligt byggeri

Læs mere

Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt.

Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt. VEJLE DE N DE UDT AL E L SE Juli 2014 Byggeri og energieffektivitet Lovliggørelse af ulovligt byggeri Byggeri, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Udgangspunktet er, at der skal ske retlig lovliggørelse

Læs mere

Assens kommune Rådhus Allé Assens

Assens kommune Rådhus Allé Assens Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing Assens kommune Rådhus Allé 5 5610 Assens 2016-43448 Dato: 28-10-2017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til, vedrørende ejendommen matr.nr. kommunens

Læs mere

Notat - Vurdering af indsigelser

Notat - Vurdering af indsigelser Notat - Vurdering af indsigelser Laulundgade 3, 7400 - Opførelse af etageboliger Adresse: Laulundgade 3, 7400 Herning Dato: 16-05-2018 Sagsnr: 02.34.02-P19-107-18 Sagsbehandler: Sussi Munch Jensen Projektet

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE Gothersgade Fredericia Orientering om afgørelse

FREDERICIA KOMMUNE Gothersgade Fredericia Orientering om afgørelse Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing FREDERICIA KOMMUNE Gothersgade 20 7000 Fredericia 2016-48708 Dato: 26-10-2017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til vedrørende ejendommen matr.nr.,

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. 11. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

FREDERIKSBERG KOMMUNE Smallegade Frederiksberg Orientering om afgørelse

FREDERIKSBERG KOMMUNE Smallegade Frederiksberg Orientering om afgørelse FREDERIKSBERG KOMMUNE Smallegade 1 2000 Frederiksberg 2015-53377 Dato: 30-11-2016 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Winsløw Advokatfirma vedrørende ejendommen matr.nr. 16L af Frederiksberg, beliggende

Læs mere

(0 m. cii^rø"it^?^i)'"'-.- STATSFORVALTNINGEN # INDGÅcT ^ _. 2 7 my, 2012 MIDTJYLLAND. Syddjurs Kommune Hovedgaden Rønde

(0 m. cii^røit^?^i)''-.- STATSFORVALTNINGEN # INDGÅcT ^ _. 2 7 my, 2012 MIDTJYLLAND. Syddjurs Kommune Hovedgaden Rønde WS101652W slet 27-11-2012 10 43 SEPBARCODE 0U121 cii^rø"it^?^i)'"'-.- STATSFORVALTNINGEN # INDGÅcT ^ _ 2 7 my, 2012 MIDTJYLLAND (0 m Syddjurs Kommune Hovedgaden 77 8410 Rønde 26 11 2012 Vedr. Syddjurs

Læs mere

vi har skreveti _ vedrø- g

vi har skreveti _ vedrø- g (3555925 - Sct-W369-30-06-2014 -10:31- SEPBARCODE: OU226PM129 Le e- STATsFoALTNiNGEN í? å GULDBORGSUND KOMMUNE fi oøo æ' a Guldborgsund Kommune Parkvej 37.< 30 JUNI 20m 4800 Nykøbing F MODTAGET 24-06-2014

Læs mere

Partshøring. «Navn» «Modtageradresse» «Postnr» «Bynavn»

Partshøring. «Navn» «Modtageradresse» «Postnr» «Bynavn» 1 - Partshøring #2 TEKNIK OG MILJØ «Navn» «Modtageradresse» «Postnr» «Bynavn» Byggeri, Jord og Grundvand Rådhuset, Torvet 7400 Herning www.herning.dk Ved henvendelse: bjgsj@herning.dk Tlf. 9628 8034 Sagsbehandler:

Læs mere

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. Dato 26.

Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Notat. Dato 26. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning om opførelse af sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst

Læs mere

BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN

BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN Horten Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 167649 BYGGESAGSBEHANDLING PÅ KYSTVEJEN 1. OPDRAG Stevns Kommune har bedt Horten om at vurdere,

Læs mere

Partshøring og naboorientering

Partshøring og naboorientering 1 - Partshøring og naboorientering TEKNIK OG MILJØ «Navn» «Modtageradresse» «Postnr» «Bynavn» Byggeri, Jord og Grundvand Rådhuset, Torvet 7400 Herning www.herning.dk Ved henvendelse: bjgsj@herning.dk Tlf.

Læs mere

Partshøring. «Navn» «Modtageradresse» «Postnr» «Bynavn» Ejendommen Bredgade 35, 7400 Herning.

Partshøring. «Navn» «Modtageradresse» «Postnr» «Bynavn» Ejendommen Bredgade 35, 7400 Herning. 1 - Partshøring TEKNIK OG MILJØ «Navn» «Modtageradresse» «Postnr» «Bynavn» Byggeri, Jord og Grundvand Rådhuset, Torvet 7400 Herning www.herning.dk Vedr.: Matrikel nr.: Sagsnr.: Partshøring Ejendommen Bredgade

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Frederikssund kommunes afgørelse om at en hævet terrasse på Sydkajen 1A og 1B er umiddelbart tilladt efter områdets lokalplan

AFGØRELSE i sag om Frederikssund kommunes afgørelse om at en hævet terrasse på Sydkajen 1A og 1B er umiddelbart tilladt efter områdets lokalplan Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 22. december 2014 J.nr.: NMK-33-02535 Ref.: NYNAP-NMKN AFGØRELSE i sag om Frederikssund kommunes afgørelse om at en hævet

Læs mere

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 19. juni 2017, at der skal gives afslag på et ansøgt dobbelthus på Kaldæavej 4.

Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 19. juni 2017, at der skal gives afslag på et ansøgt dobbelthus på Kaldæavej 4. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 04-09-2017 Sagsnr. 2017-0250829 Bilag 1 Kaldæavej 4 Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 19. juni 2017, at der skal gives afslag

Læs mere

I 8.5 i lokalplanen fastlægges det, at der må bygges i 2 etager på den pågældende ejendom.

I 8.5 i lokalplanen fastlægges det, at der må bygges i 2 etager på den pågældende ejendom. Grundejerforeningen Gartnervænget v/ Grethe Seekjær grethe@sary.dk Dato: 8. august 2013 Byggesagsnr.: BYGGESAG-2013-0228 Journalnr.: 13/14668: 622270 Vedrørende tilbygning til rækkehus Vedrørende opførelse

Læs mere

Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Sag NMK

Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Sag NMK Afgørelse i klagesag om Glostrup Kommunes afslag på lovliggørende dispensation til carport i Hvissingeparken, Glostrup Planklagenævnets afgørelse af 13. juli 2018 Sag NMK-33-04669 Glostrup Kommune har

Læs mere

Fornyet afgørelse i forbindelse med opsat hegn ved terrasse

Fornyet afgørelse i forbindelse med opsat hegn ved terrasse Teknik & Miljø Skovløkken 4, Tejn 3770 Allinge Hans Georg Kemper Hortensienstrasse 17 A 40474 Düsseldorf Bornholms Regionskommune Teknik & Miljø CVR: 26 69 63 48 11. marts 2015 J. nr. 02.34.00K08-0141

Læs mere

Indstilling. Thunøgade 14, Aarhus C - opførelse af boligbyggeri. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. 4. Relationer til mål

Indstilling. Thunøgade 14, Aarhus C - opførelse af boligbyggeri. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. 4. Relationer til mål Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 23. november 2011 Aarhus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø 1. Resume Der er søgt om tilladelse til at opføre en fritliggende

Læs mere

NABOORIENTERING EFTER PLANLOVEN

NABOORIENTERING EFTER PLANLOVEN Teknik- og Miljøforvaltningen Bilag 3 31. maj 2018 NABOORIENTERING EFTER PLANLOVEN Vi skriver til dig, fordi du er beboer, ejer, lejer eller repræsentant for en virksomhed, der kan blive berørt af et byggeprojekt

Læs mere

HELSINGØR KOMMUNE Stengade Helsingør

HELSINGØR KOMMUNE Stengade Helsingør HELSINGØR KOMMUNE Stengade 59 3000 Helsingør 2015-39833 Dato: 27-04-2016 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Jesper Rasmussen, Kristinehøjvej 29, 3000 Helsingør, vedrørende ejendommen matr.nr 51es,

Læs mere

Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven

Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven Teknik- og Miljøforvaltningen 3. november 2017 Bilag 2 Høringsbrev Naboorientering efter planloven og partshøring efter forvaltningsloven Vi skriver til dig, fordi du er beboer, ejer, lejer eller repræsentant

Læs mere

To borgere klagede til ombudsmanden over at de ikke var blevet partshørt inden deres kommune gav byggetilladelse til et byggeri på deres nabogrund.

To borgere klagede til ombudsmanden over at de ikke var blevet partshørt inden deres kommune gav byggetilladelse til et byggeri på deres nabogrund. 2011 4-1 Partshøring af naboer inden byggetilladelse To borgere klagede til ombudsmanden over at de ikke var blevet partshørt inden deres kommune gav byggetilladelse til et byggeri på deres nabogrund.

Læs mere

FREDERIKSBERG KOMMUNE Smallegade Frederiksberg

FREDERIKSBERG KOMMUNE Smallegade Frederiksberg FREDERIKSBERG KOMMUNE Smallegade 1 2000 Frederiksberg 2015-55601 Dato: 22-10-2016 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Reza Katebi, Nordre Fasanvej 37B, 2. th., 2000 Frederiksberg, vedrørende dennes

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden...1. 2. 15/9089 Foreløbig godkendelse af mål 2016 - MTU...2

1. Godkendelse af dagsorden...1. 2. 15/9089 Foreløbig godkendelse af mål 2016 - MTU...2 Referat Miljø- og Teknikudvalget Tid Tirsdag den 2. juni 2015 - kl. 14:00 Sted Mødelokale 3 Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsorden...1 2. 15/9089 Foreløbig godkendelse af mål

Læs mere

Dagsorden til møde i Byplanudvalget

Dagsorden til møde i Byplanudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Byplanudvalget Mødetidspunkt 07-04-2016 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Byplanudvalget 07-04-2016 17:00 1 (Åben) Lokalplan 376 for Hellerupvej

Læs mere

vi har SkrevetHI vedførende elendommen

vi har SkrevetHI vedførende elendommen (3555925 f Scar1369 f 01'07'2014 V10:32 f SEPBARCODE: OU193PF11197 STATsFoALTNiNGEN 'sä GULDBORGSUND KOMMUNE lig skønsmæssig afgørelse, i overensstemmelse med lovooo

Læs mere

To borgere klagede til ombudsmanden over at de ikke var blevet partshørt inden deres kommune gav byggetilladelse til et byggeri på deres nabogrund.

To borgere klagede til ombudsmanden over at de ikke var blevet partshørt inden deres kommune gav byggetilladelse til et byggeri på deres nabogrund. Side 1 af 8 Åbn dokument i NIS Partshøring af naboer inden byggetilladelse (FOM 05-01-2011) Lovgrundlag Forvaltningslovens 19 Resumé To borgere klagede til ombudsmanden over at de ikke var blevet partshørt

Læs mere

C.F. Richs Vej 60 - Skema over høringssvar i forbindelse med naboorientering juli 2015 Høringssvar kort refereret fordelt på emner

C.F. Richs Vej 60 - Skema over høringssvar i forbindelse med naboorientering juli 2015 Høringssvar kort refereret fordelt på emner Nr. C.F. Richs Vej 60 - Skema over høringssvar i forbindelse med naboorientering juli 2015 Høringssvar kort refereret fordelt på emner Ansøgers kommentar til høringssvar: De fleste indsigelser går på følgende

Læs mere

Dispensationer og afslag, samt nedrivningstilladelser med bevaringsværdi 4, som er behandlet i henhold til bemyndigelse fra Plan- og Boligudvalget

Dispensationer og afslag, samt nedrivningstilladelser med bevaringsværdi 4, som er behandlet i henhold til bemyndigelse fra Plan- og Boligudvalget Dispensationer og afslag, samt nedrivningstilladelser med bevaringsværdi 4, som er behandlet i henhold til bemyndigelse fra Plan- og Boligudvalget 1.+2. kvartal 2017 Sag nr. Adresse Sag vedrørende 17/1013

Læs mere

Vi har Skrevet til_. _ vedrørende ejendommen matr.nr._ - beliggende-, kommunens j.nr. STATSFORVALTNINGEN SJÆLLAND

Vi har Skrevet til_. _ vedrørende ejendommen matr.nr._ - beliggende-, kommunens j.nr. STATSFORVALTNINGEN SJÆLLAND STATSFORVALTNINGEN SJÆLLAND o Guldborgsund Kommune Parkvej 37 4800 Nykøbing F Sendt pr. e-post 13-09-2012 Vi har Skrevet til vedrørende ejendommen matr.nr._ - beliggende-, kommunens j.nr. STATSFORVALTNINGEN

Læs mere

Yderligere redegørelse af vurderingerne fremgår i den vedhæftede tilladelse.

Yderligere redegørelse af vurderingerne fremgår i den vedhæftede tilladelse. Notatark, sags nr. 2015-1976 Journal nr : 15/20190 Vedr. : lovliggørelse af tilbygning Adresse : Kærmindevej 19, 6000 Kolding Matr. nr. : 9t, Kolding Markjorder 1.afd. Orienteringspunkt til Plan- og Boligudvalget

Læs mere

Aktuelle emner fra Energistyrelsen. Charlotte Micheelsen, Louise Heger Jensen og Rikke Holgersen

Aktuelle emner fra Energistyrelsen. Charlotte Micheelsen, Louise Heger Jensen og Rikke Holgersen Aktuelle emner fra Energistyrelsen Charlotte Micheelsen, Louise Heger Jensen og Rikke Holgersen Dagen i dag: 1. Lovliggørelse 2. Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri 3. Frokost 4. Midlertidige

Læs mere

AFGØRELSE i klagesag om Dragør Kommunes lovliggørende dispensation fra byplanvedtægten til et byggeri i 2 etager på Øresunds Allé, Dragør

AFGØRELSE i klagesag om Dragør Kommunes lovliggørende dispensation fra byplanvedtægten til et byggeri i 2 etager på Øresunds Allé, Dragør 29. april 2019 Sagsnr.: 18/06244 Klagenr.: 1001076 MAS AFGØRELSE i klagesag om Dragør Kommunes lovliggørende dispensation fra byplanvedtægten til et byggeri i 2 etager på Øresunds Allé, Dragør Dragør Kommune

Læs mere

Indstilling. Erik Bøghs Vej 12, 8230 Åbyhøj nedrivning af eksisterende bebyggelse opførelse af nye boliger. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter

Indstilling. Erik Bøghs Vej 12, 8230 Åbyhøj nedrivning af eksisterende bebyggelse opførelse af nye boliger. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. september 2008 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Erik Bøghs Vej 12, 8230 Åbyhøj nedrivning af eksisterende bebyggelse

Læs mere

Indstilling. Trindsøvej 11, Åbyhøj om- og tilbygning. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Trindsøvej 11, Åbyhøj om- og tilbygning. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 26. februar 2009 Trindsøvej 11, Åbyhøj om- og tilbygning Århus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø 1. Resume Århus Kommune meddelte

Læs mere

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 13

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 13 Energistyrelsens gebyrvejledning til kommunerne 2015 Indholdsfortegnelse Afsnit 1 - Indledning... 1 Afsnit 2 - De forfatningsretlige regler for opkrævning af gebyrer... 1 Afsnit 3 - Byggelovens regler

Læs mere

Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej

Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. januar 2011 Sagsbehandler Merete Holme Nielsen Telefon direkte 76 16 13 27 Sagsid 2010-18461 Notat, bilag 1 Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej

Læs mere

Med baggrund i bygherrernes alder søges der om et hus i ét plan uden niveauspring og med terrasse i samme niveau som gulvet i boligen.

Med baggrund i bygherrernes alder søges der om et hus i ét plan uden niveauspring og med terrasse i samme niveau som gulvet i boligen. Sag nr.: Mødedato: 4. november 2009 TEKNISK UDVALG REFERAT Cirius-sag nr.: 2009/42238 Sagsbehandler: jql Ansøgning om opførelse af nyt enfamiliehus. Pileurtvej 16, Rødding Baggrund Viborg Kommune har modtaget

Læs mere

Kolding kommune Akseltorv Kolding

Kolding kommune Akseltorv Kolding Kolding kommune Akseltorv 1 6000 Kolding Dato: 24-01-2017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til advokat vedrørende ejendommen beliggende, kommunens j.nr. 2015 1365. Med venlig hilsen Trine Brønsgaard

Læs mere

Vedr. Spørgsmål om niveauplan i byggetilladelse

Vedr. Spørgsmål om niveauplan i byggetilladelse Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg Att.: Ole Eriksen Jens Flensborg Advokat Åboulevarden 49, 4. sal DK-8000 Århus C Telefon:+45 86 18 00 60 Telefax:+45 88 32 63 26 J.nr. 07-10891 - 13 jfl@energiogmiljo.dk

Læs mere

Foreløbig helhedsvurdering

Foreløbig helhedsvurdering 1 - Foreløbig Helhedsvurdering TEKNIK OG MILJØ Foreløbig helhedsvurdering Vedr.: Ejendommen Østre Kirkevej 25A, 7400 Herning. Matrikel nr.: 547H, Herning Bygrunde Sagsnr.: 02.34.02-P19-583-16 Byggeri,

Læs mere

Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne. Sagsnr

Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne. Sagsnr NOTAT Bilag 5 - Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne Forvaltningen har modtaget to indsigelser mod byggeprojektet på Knuthenborgvej 11 fra henholdsvis naboerne og lokaludvalget. På baggrund af

Læs mere

Vejledning 3. Tegningseksempler/materiale til byggesagen når du vil bygge sekundær bebyggelse som fx: Garage. Carport. Overdækket terrasse.

Vejledning 3. Tegningseksempler/materiale til byggesagen når du vil bygge sekundær bebyggelse som fx: Garage. Carport. Overdækket terrasse. Teknik og Miljø Vejledning 3 Tegningseksempler/materiale til byggesagen når du vil bygge sekundær bebyggelse som fx: Garage Carport Overdækket terrasse Udhus Drivhus og lignende Nedrivning Slagelse Kommune

Læs mere

Dagsorden til møde i Byplanudvalget

Dagsorden til møde i Byplanudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Byplanudvalget Mødetidspunkt 03-11-2016 17:00 Mødeafholdelse Mødet starter med en besigtigelse af Mosehøjvej 9A, hvor vi mødes kl. 17.00. Der er således modtaget en

Læs mere

Helsingør Kommune Birkedalsvej Helsingør. Sendt pr. e-post

Helsingør Kommune Birkedalsvej Helsingør. Sendt pr. e-post Helsingør Kommune Birkedalsvej 27 3000 Helsingør Sendt pr. e-post 06-12- 2 0 1 3 Vi har skrevet til Sven-Erik Olsen, Ahorn Allé 23, 3000 Helsingør, vedrørende ejendommen, beliggende Ahorn Allé 25, kommunens

Læs mere

BETALINGSVEDTÆGT BYGGESAGSBEHANDLING KOLDING KOMMUNE

BETALINGSVEDTÆGT BYGGESAGSBEHANDLING KOLDING KOMMUNE BYGGESAGSBEHANDLING Indhold Afsnit A Simple konstruktioner. Kategorien omfatter garager, carporte, udhuse og lignende mindre bygninger, dvs. bebyggelser omfattet af kap.1.3.1, stk. 1, nr. 1-2 og kap. 1.5,

Læs mere

Vi nar Skrevet _. _, vedrørende ejendommen matr.nr. beliggende _ kommunens i-nf-_ STATSFORVALTNINGEN. Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F

Vi nar Skrevet _. _, vedrørende ejendommen matr.nr. beliggende _ kommunens i-nf-_ STATSFORVALTNINGEN. Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F STATSFORVALTNINGEN Guldborgsund Kommune Parkvej 37 4800 Nykøbing F Sendt pr. e-post 18-02-2014 Vi nar Skrevet, vedrørende ejendommen matr.nr. beliggende _ kommunens i-nf-_ Svar på klage Statsforvaltningen

Læs mere

26 dages. 54 dage Ejerne af Hørhusene 52 informerer naboen om byggeprojektet og fremviser tegninger. 2 dage

26 dages. 54 dage Ejerne af Hørhusene 52 informerer naboen om byggeprojektet og fremviser tegninger. 2 dage 1 dag 7 dage 2 dage 2 dage 54 dage 26 dages Byggesagsforløb for Hørhusene 52 - byggesag nr. 299603 2017.11.21 Ansøgning om byggetilladelse indsendes til Roskilde kommunes byggesagsafdeling 2017.11.29 Byggesag

Læs mere

Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej

Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 24. januar 2011 Sagsbehandler Merete Holme Nielsen Telefon direkte 76 16 13 27 Sagsid 2010-18461 Notat, bilag 1 Byggeprojekt på ejendommen beliggende Hjerting Strandvej

Læs mere

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 12

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 12 Energistyrelsens udkast til gebyrvejledning til kommunerne 6. januar 2014 Indholdsfortegnelse Afsnit 1 - Indledning... 1 Afsnit 2 - De forfatningsretlige regler for opkrævning af gebyrer... 1 Afsnit 3

Læs mere

Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse

Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse Forhåndsbeskeds bindende virkning med hensyn til byggetilladelse Kritiseret, at byggestyrelsen ikke i henhold til byggelovens 23 havde taget stilling til, om en kommunes forhåndsbesked om, på hvilke betingelser

Læs mere

Assens Kommune Rådhus Allé 5 5610 Assens. Sendt pr. e-post

Assens Kommune Rådhus Allé 5 5610 Assens. Sendt pr. e-post Assens Kommune Rådhus Allé 5 5610 Assens Sendt pr. e-post 29-11- 2 0 1 3 Vi har skrevet til Ib Jensen og Bente Hjulmand Rasmu s- sen, Blomstervænget 1B, 5610 Assens, vedrørende ejendommen matr.nr. 1 ay,

Læs mere

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018 Center for Miljø og Teknik januar 2018 Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018 Et bilag fra: Bygningsmyndigheden Inkl. instruks for opgørelse af sagsbehandlingstid Gyldig fra den

Læs mere

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2015

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2015 Center for Miljø og Teknik januar 2015 Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2015 Et bilag fra: Bygningsmyndigheden Inkl. instruks for opgørelse af sagsbehandlingstid Gyldig fra den

Læs mere

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133

AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen beliggende Torslundevej 133 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 19. december 2012 J.nr.: NMK-33-00697 Ref.: MJE AFGØRELSE i sag om bebyggelse, som Ishøj Kommune har tilladt opført på ejendommen

Læs mere

Herning kommune Torvet Herning

Herning kommune Torvet Herning Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing Herning kommune Torvet 5 7400 Herning 2016-50035 Dato:10-11-2017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Søren Ekmann, vedrørende ejendommen beliggende

Læs mere

Afslag på dispensationsansøgning. 1 of 6

Afslag på dispensationsansøgning. 1 of 6 1 of 6 Afleveringsattest 12-03-2014 Kaj Povlsen & Birgitte Walthersdorf Povlsen Sagsnr.: 14/411 Ellegårdsparken 33, Bredstrup Sagsbehandler: 7000 Fredericia Anders Pedersen Tlf.: 87 53 59 07 Afslag på

Læs mere

Det betyder, at du ikke får ret i din klage og kommunens afgørelse står ved magt.

Det betyder, at du ikke får ret i din klage og kommunens afgørelse står ved magt. Dato: 26-02-2018 Afgørelse, sagsnummer 2016-78639 Statsforvaltningen har behandlet din klage af 20. oktober 2016 over, at Herning kommune den 6. oktober 2016 har tilladt byggeri af en tilbygning på grunden

Læs mere

Center for Bygninger har modtaget en ansøgning om tilladelse til at opføre en ny beboelsesbygning på adressen Rådmandsgade 32.

Center for Bygninger har modtaget en ansøgning om tilladelse til at opføre en ny beboelsesbygning på adressen Rådmandsgade 32. Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse 29. oktober 2015 edoc: 2015-0086554 Høring i henhold til forvaltningsloven Center for Bygninger har modtaget en ansøgning om tilladelse til at opføre en ny

Læs mere

Syddjurs kommune Lundbergsvej Ebeltoft

Syddjurs kommune Lundbergsvej Ebeltoft Syddjurs kommune Lundbergsvej 2 8400 Ebeltoft 2015-43277 Dato: 16-06-2016 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Grethe og Hasse Hoffmann, Søholtvej 11, 8400 Ebeltoft, vedrørende ejendommen beliggende

Læs mere

Roskilde Kommunes byggesagsgebyrer gentagelsesvirkning.

Roskilde Kommunes byggesagsgebyrer gentagelsesvirkning. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at en kommune lovligt kan ændre takster for byggesagsgebyrer og at der ikke kan kræves nedslag for flere ens byggerier Roskilde Kommunes byggesagsgebyrer gentagelsesvirkning.

Læs mere

Kommunen kan med hjemmel i planlovens 43 vælge at håndhæve servitutterne, men er ikke forpligtet til det.

Kommunen kan med hjemmel i planlovens 43 vælge at håndhæve servitutterne, men er ikke forpligtet til det. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 10. oktober 2017 Bemyndigelser i tilknytning til villaservitutter Borgerrepræsentationen har den 24. august 2017 godkendt: at Magistratens

Læs mere

Min påstand i have 29 er derfor at her tales om bestyrelseansvar som så afgjort får betydning for sagen her.

Min påstand i have 29 er derfor at her tales om bestyrelseansvar som så afgjort får betydning for sagen her. 1 Have 29 i Strandparken Have 29 har skiftet ejer siden huset blev modaniseret. Min formodning er, at familien Jäger solgte dette i år 2006 til nuværende ejer og jeg er overbevist om, at den nuværende

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afslag på dispensation til tagterrasse på ejendommen Gammel Strandvej 199B

AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afslag på dispensation til tagterrasse på ejendommen Gammel Strandvej 199B Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 29. maj 2015 J.nr.: NMK-33-02965 Ref.: MAOSK-NMKN AFGØRELSE i sag om Helsingør Kommunes afslag på dispensation til tagterrasse

Læs mere

PARTSHØRING EFTER FORVALTNINGS- LOVEN

PARTSHØRING EFTER FORVALTNINGS- LOVEN Teknik og Miljøforvaltningen Kasper Michael Wagner Læstedet 3 2500 Valby PARTSHØRING EFTER FORVALTNINGS LOVEN Vi skriver til dig, fordi vi gerne vil høre din mening om et kommende byggeri, hvor vi vurderer,

Læs mere

1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet. Indrettelseshensynet. Den juridiske litteratur

1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet. Indrettelseshensynet. Den juridiske litteratur 1 Kapitel 4.5. Indrettelseshensynet Indrettelseshensynet Den juridiske litteratur Beskyttelse af borgernes berettigede forventninger har traditionelt været anerkendt i dansk forvaltningsret ikke kun vedrørende

Læs mere

Generelle forhold for den ansøgte bebyggelses samlede omfang og indvirkning på omgivelserne: Grundens bredde er ca. 22 meter.

Generelle forhold for den ansøgte bebyggelses samlede omfang og indvirkning på omgivelserne: Grundens bredde er ca. 22 meter. Internt notatark Carsten Christensen Dalsgårdsvej 18 9000 Ålborg Dato: 29-11-2018- Sagsnr.: 2018-1636 - Journal.nr: 18/24244 Helhedsvurdering, sags nr. 2018-1636 Vedr. : Fastlæggelse af niveauplan og overskridelse

Læs mere

iilllilllnlllllllll'>'llllllllllll'i lllll>hl'i i-lii>lilllll

iilllilllnlllllllll'>'llllllllllll'i lllll>hl'i i-lii>lilllll STATSFORVALTNINGEN *& iilllilllnlllllllll'>'llllllllllll'i lllll>hl'i i-lii>lilllll Helsingør Kommune Mørdrupvej 15 3060 Espergærde B 1 3 åus, 206 Center for TeKnik.Kiljø og Kiima Dato: 07-08-201 5 Vi

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning end forudsat i lokalplanen på Gåsemurevej 8 i Stevns Kommune

AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning end forudsat i lokalplanen på Gåsemurevej 8 i Stevns Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 20. marts 2014 J.nr.: NMK-33-02145 Ref.: KAGRA AFGØRELSE i sag om dispensation til at opføre et hus med lavere taghældning

Læs mere

1 Have66 rapport af 16. feb. 2012

1 Have66 rapport af 16. feb. 2012 1 Have66 rapport af 16. feb. 2012 Konklusion: Have 66 er ikke alene ulovlig ifølge egne vedtægter men i høj grad direkte imod lejeaftalen af såvel 2003 og de lejeaftaler der ligger før. Have 66 har indenfor

Læs mere

Lovliggørelse af bygninger i Farum kommune

Lovliggørelse af bygninger i Farum kommune Lovliggørelse af bygninger i Farum kommune Udtalt, at de kommunale tilsynsmyndigheder i almindelighed ikke har mulighed for, endsige pligt til, at foretage en nærmere efterprøvelse af rigtigheden af indhentede

Læs mere

HELSINGØR KOMMUNE Stengade Helsingør

HELSINGØR KOMMUNE Stengade Helsingør HELSINGØR KOMMUNE Stengade 59 3000 Helsingør 2016-81617 Dato: 20-01-2017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Claus Henrik Broge Meyer, vedrørende ejendommen beliggende Gylfesvej 19D, Helsingør

Læs mere

Att.: Michael Fjord Esbjerg den 27. april 2015

Att.: Michael Fjord Esbjerg den 27. april 2015 Esbjerg Kommune Torvegade 74 6700 Esbjerg Att.: Michael Fjord Esbjerg den 27. april 2015 Partshøring Sags id 14/23 678 Vedr. inddragelse af eksisterende baggårdsbygning til beboelse på matr. Nr. 765, Esbjerg

Læs mere

Bemyndigelser fra 1992 og 2013 om dobbelthuse i områder med villaservitutter

Bemyndigelser fra 1992 og 2013 om dobbelthuse i områder med villaservitutter KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Til Borgerrepræsentationen Bemyndigelser fra 1992 og 2013 om dobbelthuse i områder med villaservitutter Borgerrepræsentationen skal

Læs mere

Ny bolig- og erhvervsejendom Silkeborgvej 228

Ny bolig- og erhvervsejendom Silkeborgvej 228 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. juli 2014 Silkeborgvej 228 Nedrivning af byggeri samt opførelse af ny bolig- og erhvervsbebyggelse på /Odinsvej 2. 1. Resume Der

Læs mere

Kontornotits. Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael Bergs klage over opførelse af 8 lejligheder på Teglgårdsvej 34

Kontornotits. Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael Bergs klage over opførelse af 8 lejligheder på Teglgårdsvej 34 Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Dato 20. februar 2014 Sagsnr. 13/16333 Sagsbehandler Helena Kjær Direkte telefon 79 30 16 36 E-mail hewk@kolding.dk Emne: Orienteringspunkt vedrørende Michael

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Furesø Kommunes afslag på dispensation fra lokalplan til udvidelse af et udhus og til et cykelskur

AFGØRELSE i sag om Furesø Kommunes afslag på dispensation fra lokalplan til udvidelse af et udhus og til et cykelskur Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 26. januar 2011 J.nr.: NMK-33-00119 (tidl. NKN-33-04149) Ref.: nahau AFGØRELSE i sag om Furesø Kommunes afslag på dispensation

Læs mere

Rækkevidden af klagebestemmelsen i byggelovens 23

Rækkevidden af klagebestemmelsen i byggelovens 23 Rækkevidden af klagebestemmelsen i byggelovens 23 Udtalt, at hverken boligministeriet eller byggestyrelsen i sine afgørelser som klageinstans vedrørende en byggesag tilstrækkeligt klart havde angivet at

Læs mere

Det ansøgte dobbelthus har 1 etage med udnyttet tagetage (1 ½ etage).

Det ansøgte dobbelthus har 1 etage med udnyttet tagetage (1 ½ etage). KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 20-11-2017 Sagsnr. 2017-0355010 Bilag 8 Koreavej 8 Teknik- og Miljøforvaltningen har den 23. august 2017 modtaget en ansøgning om

Læs mere

Sagens parter. Sendt via e-boks. Orientering om afgørelse. Hørsholm Kommunes sagsnr.: Alliance Advokater Hørsholms J.nr.

Sagens parter. Sendt via e-boks. Orientering om afgørelse. Hørsholm Kommunes sagsnr.: Alliance Advokater Hørsholms J.nr. Sagens parter Sendt via e-boks 16. august 2019 19/01930-23 Orientering om afgørelse Hørsholm Kommunes sagsnr.: 2017-0561-4 Alliance Advokater Hørsholms J.nr.: 1-302-112716 Byggeklageenheden har i dag truffet

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes forbud efter planlovens 14 mod nedrivning af bevaringsværdig bebyggelse på ejendommen Nørre Allé 10

AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes forbud efter planlovens 14 mod nedrivning af bevaringsværdig bebyggelse på ejendommen Nørre Allé 10 Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 10. april 2014 J.nr.: NMK-33-02169 Ref.: HO-NMKN AFGØRELSE i sag om Herning Kommunes forbud efter planlovens 14 mod nedrivning

Læs mere

2009 4-2. Statsforvaltningens afvisning af klage i byggesag. Ombudsmandens udtalelse. 19. januar 2009

2009 4-2. Statsforvaltningens afvisning af klage i byggesag. Ombudsmandens udtalelse. 19. januar 2009 2009 4-2 Statsforvaltningens afvisning af klage i byggesag To borgere klagede til et statsamt i en byggesag. Sagen overgik til en statsforvaltning som afviste at behandle klagen. Statsforvaltningen henviste

Læs mere

I det følgende gennemgås hovedpointene fra høringssvaret med forvaltningens bemærkninger med kursiv.

I det følgende gennemgås hovedpointene fra høringssvaret med forvaltningens bemærkninger med kursiv. Plan- og Teknikudvalget Plan og Udvikling Sagsnr. 311664 Brevid. 3090551 Ref. CGU Opfølgning på partshøring om ansøgning om lovliggørelse af tilbygning på Svenstrupvejen 7 i landzone Dir. tlf. claragu@roskilde.dk

Læs mere

Revideret udtalelse om lovliggørelse Bebyggelse, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Hvis det er muligt,

Revideret udtalelse om lovliggørelse Bebyggelse, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Hvis det er muligt, Revideret udtalelse om lovliggørelse Bebyggelse, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Hvis det er muligt, kan der ske retlig lovliggørelse efter de regler, der var gældende på opførelsestidspunktet.

Læs mere

Afslag på ansøgning om byggetilladelse og nedrivningstilladelse på Nr. Allé 10, 7400 Herning

Afslag på ansøgning om byggetilladelse og nedrivningstilladelse på Nr. Allé 10, 7400 Herning Anette Kusk Advokat (H) LL.M., Partner ak@abel.dk Herning Kommune Byplanudvalget Torvet 5 7400 Herning Sekretær: Jane Kirk 89 31 90 42 jk@abel.dk Att.: Hans Eghøj bjghe@herning.dk Marius Reese bekmr@herning.dk

Læs mere

kakr 30-08-2013 Administrationspraksis for lovliggørelse af byggeri

kakr 30-08-2013 Administrationspraksis for lovliggørelse af byggeri kakr 30-08-2013 Administrationspraksis for lovliggørelse af byggeri Indhold Modtagelse af ansøgninger under frit lejde...3 Sagsgang efter perioden med frit lejde...3 Journalisering af sag i Acadre...3

Læs mere

Vejledning 3. Sådan gør du, når du skal bygge... Byggeri hvor der skal søges byggetilladelse.

Vejledning 3. Sådan gør du, når du skal bygge... Byggeri hvor der skal søges byggetilladelse. Vejledning 3 Sådan gør du, når du skal bygge... Byggeri hvor der skal søges byggetilladelse. Enfamiliehus/parcelhus Rækkehus Udestuer Tilbygninger til ovenstående Ændre anvendelse af en bygning Byggeriet

Læs mere

Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13

Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13 Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13 Byggestyrelsens og boligministeriets standpunkt, hvorefter en klage over, at X kommune ikke havde anset en terrænregulering for at være til ulempe

Læs mere

Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015

Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015 Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015 Indhold 1. Indledning... 3 2. Byggesagsgebyr... 4 3. Tidspunkt for betaling af gebyr... 4 4. Retsgrundlag... 4 5. Fastsættelse af timeprisen... 5 6. Sager

Læs mere

HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Bygaden Taastrup

HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Bygaden Taastrup HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Bygaden 2 2630 Taastrup 2015-27425 Dato: 22-12-2015 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til advokatfirmaet ROAR, vedrørende ejendommen matr.nr. 40 b, Reerslev By, Reerslev, beliggende

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Aarhus Kommune. Den 13.

Indstilling. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Aarhus Kommune. Den 13. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 13. maj 2013 Aarhus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø 1. Resume Der er søgt om tilladelse til at opføre en tilbygning og foretage

Læs mere

Vejledninger Ansøgningsmateriale

Vejledninger Ansøgningsmateriale Vejledninger Ansøgningsmateriale BR10: 1.3.1, 1.3.2, 1.5 stk. 1 nr. 1-3, stk. 5 Begrænset kompleksitet Ansøgning om byggetilladelse Fritliggende og sammenbyggede enfamiliehuse, samt om- og tilbygninger

Læs mere

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig i Vordingborg Kommune (nævnets j. nr.

AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig i Vordingborg Kommune (nævnets j. nr. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 03. marts 2014 J.nr.: NMK-31-01200 Ref.: LEVES AFGØRELSE i sag om genoptagelse af Natur- og Miljøklagenævnets sag om aftægtsbolig

Læs mere

Indstilling. Opførelse af rækkehuse på Tålforvej Resume. 2. Beslutningspunkt. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Opførelse af rækkehuse på Tålforvej Resume. 2. Beslutningspunkt. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 3. marts 2014 Aarhus Kommune Planlægning og Byggeri Teknik og Miljø Opførelse af rækkehuse på Tålforvej 15 Teknik og Miljø bemyndiges til

Læs mere

FORELØBIG HELHEDSVURDERING

FORELØBIG HELHEDSVURDERING FORELØBIG HELHEDSVURDERING Sagsnummer: 02.34.02-P19-60-19 Ejendommen: Adresse Matrikel nr.: Ejendomsnr.: Sorøvej 23A, 7400 Herning 1ARL, Herningsholm, Herning Jorder 282313 TEKNIK OG MILJØ Byggeri og Ejendomsdata

Læs mere

Ansøgeren sendte herefter et revideret projekt. Det nye forslag er mere på linje med andre ansøgninger om dobbelthuse.

Ansøgeren sendte herefter et revideret projekt. Det nye forslag er mere på linje med andre ansøgninger om dobbelthuse. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 17-11-2017 Sagsnr. 2017-0355010 Bilag 11 Knuthenborgvej 11 Teknik- og Miljøudvalget har den 27. marts 2017 besluttet, at der skulle

Læs mere