Mere mælk, sundere køer og. Lelys fri kotrafik. en glad landmand. innovators in agriculture

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mere mælk, sundere køer og. Lelys fri kotrafik. en glad landmand. www.lely.com. innovators in agriculture"

Transkript

1 Mere mælk, Lelys fri kotrafik sundere køer og en glad landmand innovators in agriculture

2 Frihed = Lykken Mere mælk, sundere køer og en glad landmand med fri kotrafik i Lely-robotten At spærre køer inde på en opsamlingsplads for at malke dem virker så selvfølgeligt. Men selv om dette er normalt ved konventionel malkning, virker det ikke med automatisk malkning. Med Lelys fri kotrafik er køerne gladere, producerer mere mælk og holder sig sundere. Desuden er fri kotrafik mere behageligt for landmanden. Landmænd, som går over til fri kotrafik, træffer dermed et valg til fordel for de fem friheder for deres køer, og ved at gøre dette får de samtidig det optimale udbytte af deres besætning. Nogen tid før århundredeskiftet opdagede Lely, at det er de landmænd, som vælger fri kotrafik, der har størst succes med robotmalkning. Mere mælk pr. ko og mere mælk pr. robot med mindre arbejde og med mulighed for at placere sin arbejdstid sådan, at det er lettere også at have et socialt liv. Mange landmænd, som før havde tvangsbaserede systemer, er gået over til fri kotrafik for at kunne udnytte fordelene ved robotmalkning.

3 De fem friheder for køer: 1. frihed fra sult og tørst 2. frihed fra fysisk og termisk ubehag 3. frihed fra smerte, skade og sygdom 4. frihed fra frygt og kronisk stress 5. frihed til at udvise deres naturlige adfærd Kotrafiksystem Styret kotrafik, Styret kotrafik, Fri kotrafik malkning først feed first Antal køer Mælk/ko/dag Mælk/robot/dag Arbejdsindsats pr. dag 3,60 3,70 2,02 Mastitisprocent pr. år 13% 14% 6% Mælkeproduktion for køer < 150 dages laktation Resultater for forskellige former for kotrafik i praksis (kilde: Lely, 2007). Hvad er fri kotrafik? Køerne kan æde, drikke, hvile og blive malket, når det passer dem. Der er ingen inventar eller separationslåger. Køerne kan leve frit, uden forhindringer eller begrænsninger. Ved malkning belønnes køerne med kraftfoder, og derfor kan de godt lide at blive malket. Selv om der er en opsamlingsplads som i mange tilfælde er midlertidig så er der kun plads til ganske få køer på den. Hvad er tvungen/styret kotrafik? Køerne er tvunget til at gå til robotten gennem selektionslåger eller envejslåger, som fører fra eller til sengebåsene eller foderbordet. Med dette system forhindres køerne i at få opfyldt et af deres basale behov (at lægge sig ned eller at æde), hvilket får dem til at følge en tvungen rute til robotten. På vej til robotten er de nødt til at gå gennem forskellige smalle passager. Dette system er kendt under forskellige navne alt efter systemets retning og form feks. som tvungen eller styret kotrafik og som feed firstsystem.

4 2 Lelys fri kotrafik er arbejdsbesparende Frivillig kotrafik er faktisk arbejdsbesparende. 1. Kvierne kræver mindre træning. Forskning viser, at det i gennemsnit tager kvier ti dage at vænne sig til et styret kotrafik system. De skal bruge endnu længere tid, hvis der er flere envejslåger og selektionslåger. Med frivillig kotrafik er tilvænningsperioden tre dage. 2. Med frivillig kotrafik bliver nykælverne malket tre-fire gange om dagen. Derfor sænkes risikoen for, at de får mastitis. For en besætning på 120 køer vil dette betyde en tidsbesparelse på mastitisbehandling på en time om dagen. 3. Den tredje arbejdsbesparende fordel er, at det er tilstrækkeligt at samle køerne to gange om dagen. Det er primært køerne i sen laktation, der skal hentes. Med tvungen kotrafik er landmanden nødt til at hente køerne trefire gange om dagen, og det er primært nykælverne, der skal hentes. Dette 2 er et stort arbejde, da især denne gruppe kræver stor opmærksomhed. 2 2 Godt for dyr i tidlig laktation Mange landmænd tror, at køer i sen laktation ikke vil gå til robotten, hvis der er fri kotrafik. Sådan er det også med nogle ganske få køer. Men tvungen kotrafik er til ulempe for den vigtigste gruppe, nemlig de sårbare kvier og køer, der lige har kælvet. For dem opleves 2 det som truende at være lukket inde på opsamlingspladsen og ikke kunne komme væk, hvis et dyr med højere rang nærmer sig. Desuden vil de, når de først er blevet hentet, kun komme til foderbordet to eller tre gange om dagen via en selektionslåge. Det er en dårlig start på laktationen for disse køer. 2 oudere koeien Kvier > 150 dage Ældre køer > 150 dage Kvier < 150 dage Ældre køer < 150 dage Besøgsprocent 2 Besøgsprocent 2 Besøgsprocent 2 oudere koeien Besøgsprocent 2 < 150 dagen Malkeinterval (timer) Malkeinterval (timer) Malkeinterval (timer) Malkeinterval (timer) fri kotrafik tvungen/styret kotrafik, milk 2 first tvungen/styret kotrafik, feed first 2 oudere koeien < 150 dagen Forskel på besøgsfrekvens i robotten ved fri kotrafik og forskellige former for tvungen kotrafik. Nykælvere og kvier går oftere til robotten. Dette betyder hyppigere malkning, og dermed mere mælk og mindre mastitis (kilde: Lely, 2001). oudere koeien < 150 dagen

5 Jan Bloemert, driftsleder på forsøgsstationen Waiboerhoeve i Nederlandene, siger: Med en midlertidig opsamlingsplads griber man i højere grad tingene an ud fra koens synsvinkel. Den midlertidige opsamlingsplads på Waiboerhoeve giver mange fordele: færre køer, der skal hentes, flere malkninger pr. robot og sundere dyr. "Vi skulle have gjort det her for længe siden." I fire år arbejdede forsøgsstationen Waiboerhoeve med en permanent opsamlingsplads ved malkerobotterne. "Vi hentede køerne tre gange om dagen, fik dem ind på opsamlingspladsen og gik så ud og lavede noget andet," siger Jan Bloemert. "Men vi opdagede, at dyrene med lav rang var bange, når de befandt sig på opsamlingspladsen." Som et eksperiment åbnede Bloemert opsamlingspladsen. "Besøgsfrekvensen steg, og robottens kapacitet blev bedre udnyttet," forklarer Bloemert. "Antallet af køer, vi var nødt til at hente, faldt markant, og nu overvejer vi at reducere det antal gange, vi henter dem, fra tre til to." Der er for øvrigt også en lille ulempe ved arrangementet. "Det kræver ekstra arbejde at reetablere den midlertidige opsamlingsplads. Det skal man være opmærksom på." Bloemert har oplevet, at arrangementet med en midlertidig opsamlingsplads passer bedre til koens egen rytme. "Man må lære at se tingene fra koens perspektiv, og ikke med udgangspunkt i et konventionelt malkesystem eller ud fra, hvad der virker praktisk for én selv som landmand. Vi skulle have gjort det her for længe siden." Det bemærkelsesværdige er, at køerne klarer sig bedre nu, hvor de i højere grad overlades til sig selv. "De klarer sig bedre de producerer mere mælk, og de er sundere. Jeg er overbevist om, at dyr finder deres egne rytmer."

6 Glade køer og glade landmænd 10 grunde til at vælge Lelys fri kotrafik: 1. Mere mælk pr. ko 2. Mindre arbejde 3. Forbedret dyrevelfærd 4. Bedre for dyr med lav rang 5. Færre forekomster af mastitis 6. Bedre forhold mellem fedt og protein 7. Mere effektiv fodring 8. Mere mælk pr. robot 9. Bedre socialt liv for landmanden 10. Lavere omkostninger, højere udbytte Med frivillig kotrafik kan køerne følge deres egne biorytmer. Dette er essentielt for en sund laktation, især for køer i begyndelsen af laktationen og for kvier. De vil føle sig mindre generet og truet end i et system, hvor de måske skal vente i timevis på en opsamlingsplads uden mulighed for at lægge sig ned. Denne ventetid har en negativ indflydelse på dyrenes trivsel, og dermed på deres helbred og mælkeproduktion. Resultatet er, at svage køer ikke bryder sig om at gå til robotten, selv om det netop er dét, de har brug for. Kort sagt: Når man først begynder at tvinge en ko til at gå til robotten, er man nødt til at blive ved med det. Frivillig kotrafik gør også landmanden selv gladere. Det er et meget enkelt system, som højst kræver opmærksomhed to gange om dagen på de tidspunkter, hvor det er mest praktisk for landmanden.

7 Frivillig kotrafik med opsamlingsplads? I et system baseret på frivillighed kan køerne finde deres egne malkerytmer. Alligevel vil der altid være nogle få køer, der skal hentes: køer, som ikke kommer af sig selv (halte eller syge dyr), og kvier, der stadig skal trænes. Til disse dyr er det praktisk at arrangere en lille opsamlingsplads. Det kan være en midlertidig opsamlingsplads, hvor inventaret fjernes eller lukkes op igen efter malkning. Dette bruges ofte på større gårde (med mere end tre robotter). På gårde med færre robotter bruges der til tider permanente opsamlingspladser. Adgangen sikres med envejslåger, og landmanden behøver ikke fjerne dem igen, når køerne er hentet ind. Til gårde med færre end tre robotter anbefales dog midlertidige opsamlingspladser, da besøgsfrekvensen i robotten vil øges (se tabel), og landmanden vil skulle hente færre køer. Man har kunnet konstatere, at permanente opsamlingspladser opleves som en forhindring af dyr med lav rang og får dem til at gå sjældnere til robotten. På en opsamlingsplads bør der højst være plads til af køerne. Der bør være frisk drikkevand på opsamlingspladsen, men ingen sengebåse. Det er vigtigt, at landmanden holder øje med, at køerne ikke bliver for længe derinde. Tabel 1: Resultater for nykælvere (0-100 dages laktation) på Waiboerhoevegården (5 robotter i drift) Nykælvere Permanent Midlertidig opsamlingsplads opsamlingsplads Mælkeproduktion pr. ko pr døgn Malkninger, antal pr. døgn 2,6 3,0 Kallio-gården i Finland går over til frivillig kotrafik: Antallet af køer, der æder, drikker eller lægger sig ned, er fordoblet. På Kallio-familiens gård i Finland steg den daglige mælkeproduktion pr. ko med 5 liter eller 28% efter overgangen fra styret til frivillig kotrafik. "Derudover faldt celletallet med 35%, kvaliteten steg, og køerne er gladere." Da Kallio-familien i sin tid indførte robotmalkning, brugte de styret kotrafik. De arbejdede dagen lang med at få køerne til at gå til robotten. Kl. 8, ved middagstid og ved 17-tiden. Hver gang skulle de hente 13 køer. "Den sidste ko befandt sig somme tider på opsamlingspladsen i to timer." Overgangen til fri kotrafik betød mere mælk, mindre arbejde og forbedret dyrevelfærd. "82% af køerne æder, drikker eller lægger sig ned i sengebåsen. Da vi havde styret kotrafik, var tallet 44%." Det er også bemærkelsesværdigt, at køerne med fri kotrafik æder mindre portioner foder og bruger mere tid på at tygge drøv. Det resulterer i, at vommens ph-værdi er mere konstant, og køerne er sundere. Grundrationen er nok til at producere 31,5 kg mælk, hvilket er beregnet for en gennemsnitsproduktion på 38 liter. De fulgte rådet om at beregne en grundration for den gennemsnitlige mælkeproduktion, hvilket gav 7 kg. Køerne får resten af kraftfoderet, når de frivilligt går til robotten. Afvisninger pr. døgn 1,2 1,9 Maksimal malkefrekvensindstilling 3,6 4,0 Besøgseffektivitet* (%) * Besøgseffektiviteten er antal malkninger divideret med malkefrekvensindstillingen gange 10

8 60 års uophørlige fremskridt i landbruget I begyndelsen af sidste århundrede havde Cornelis og Arij Van der Lely allerede travlt med, som børn med deres Meccano-kuffert, at give udtryk for deres ideer til at gøre det fysiske arbejde på gårdene lettere. Med opfindelsen af høvenderen skabte Lely sig et navn som landbrugsfirma i Derefter er udviklingen gået stærkt. Omkring 1958 påbegyndte Lely udviklingen og produktionen af den unikke gødningsspreder. I 1965 lancerede Lely de unikt udformede Lely Lotus- hægtetænder. Lelys gennembrud kom dog først for alvor med udviklingen af Lelyterra-rotorharven i Denne udvikling blev også startskuddet til virksomhedens internationalisering. I 1983 fik græsslåningsteknologien et gevaldigt skub fremad takket være lanceringen af den modulære knivbjælke. Malkerobotten, som man lancerede i 1992, er utvivlsomt det 20. århundredes vigtigste opfindelse for malkekvægsbedrifter. Under den næste Van der Lely-generations inspirerende ledelse søger man hos Lely endnu i dag konstant efter metoder, som kan gøre livet lettere for mælkeproducenterne både økonomisk og socialt. Ud over lanceringen af river og høvendere med maksimal arbejdsbredde er også udviklingen af staldudstyr, som i højere og højere grad er robotiseret, helt i tråd med dette mål. Og årsjubilæet lover godt også for de kommende år. LHQ.B06021.DA.A Lely, Astronaut, Atlantis, Hibiscus, Lotus, Splendimo, Astri, Astrodata, Calm, Commodus, Compedes, Cosmix, Discovery, E-link, Fertiliner, Gravitor, Grazeway, Hubble, Juno, Lely Center, Lelywash, Luna, Nautilus, Shuttle, T4C, Viseo og Voyager er registrerede varemærker i Lely Gruppen. Retten til at bruge disse navne tilhører alene virksomhederne i Lely Gruppen. Alle rettigheder er forbeholdt. Oplysningerne, der gives i denne publikation, er givet udelukkende for oplysningernes egen skyld. Visse produkter vil muligvis ikke være i handelen i forskellige lande, og de produkter, der kan leveres, kan eventuelt afvige fra de illustrerede. Intet fra denne publikation må reproduceres og/eller udgives på tryk, som fotokopi, mikrofilm eller på nogen anden måde uden forud indhentet skriftlig tilladelse fra Lely Holding S.à r.l. Selv om alle informationerne i denne publikation er indsamlet med stor omhu, kan Lely ikke drages til ansvar for nogen som helst skade, der måtte indtræffe som et resultat af eventuelle fejl eller udeladelser, der måtte være indeholdt i denne publikation. Live Life Lely

LELY L4C Et kontrolleret belysningssystem

LELY L4C Et kontrolleret belysningssystem LELY L4C Et kontrolleret belysningssystem Beregnet på køernes og landmændenes velbefindende og forøget mælkeproduktion www.lely.com innovators in agriculture Lelys L4C Lys til køerne: optimal belysningskontrol

Læs mere

LELY JUNO. Den automatiske foderskubber. 24/7 frisk foder med mindre arbejde. innovators in agriculture

LELY JUNO. Den automatiske foderskubber. 24/7 frisk foder med mindre arbejde.  innovators in agriculture LELY JUNO Den automatiske foderskubber 24/7 frisk foder med mindre arbejde www.lely.com innovators in agriculture 2 Lelys Juno-foderskubber 24/7 konstant forsyning af frisk grovfoder med mindre arbejde

Læs mere

den naturlige måde at malke på

den naturlige måde at malke på Video Astronaut A4 Lely Astronaut: den naturlige måde at malke på Store gårde A3 imod A4 I dette nyhedsbrev Vi er stolte over at præsentere Lelys Astronaut A4 Et perfekt udstyr også til store gårde Lelys

Læs mere

Automatisk foderskubning

Automatisk foderskubning Brug din tid fornuftigt 02 Sund mælkeproduktion i alle 04 Den fungerer 08 stalde Ved at automatisere ensformigt Hyppigere foderskubning giver flere Lely Juno skubber foder i alle slags arbejde kan du få

Læs mere

LELY NEWS KÆRE KUNDE. www.lely.com. innovators in agriculture

LELY NEWS KÆRE KUNDE. www.lely.com. innovators in agriculture LELY NEWS Nr. 1 - februar 2015 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE KUNDE Vinteren og de dystre økonomiske udsigter for dansk landbrug er ikke noget som ligefrem giver et godt humør. Lely Center

Læs mere

Lely Vector. Automatisk fodringssystem. Fleksibel fodring med friskt foder. www.lely.com. innovators in agriculture

Lely Vector. Automatisk fodringssystem. Fleksibel fodring med friskt foder. www.lely.com. innovators in agriculture Lely Vector Automatisk fodringssystem Fleksibel fodring med friskt foder www.lely.com innovators in agriculture Vi vil gerne gøre din bedrift mere bæredygtig og fornøjelig for dig og for fremtidige generationer

Læs mere

AMS og afgræsning. Camilla Kramer, Videncentret for Landbrug, Økologi. Nordisk ByggeTræf, den september 2011

AMS og afgræsning. Camilla Kramer, Videncentret for Landbrug, Økologi. Nordisk ByggeTræf, den september 2011 AMS og afgræsning Camilla Kramer, Videncentret for Landbrug, Økologi Nordisk ByggeTræf, den 14.- 16. september 2011 Udfordringer med AMS og afgræsning Køerne skal frivilligt og rettidigt komme til robotten:

Læs mere

Moderne mælkeproduktion: a revolution! www.lely.com. innovators in agriculture

Moderne mælkeproduktion: a revolution! www.lely.com. innovators in agriculture Moderne mælkeproduktion: a revolution! www.lely.com innovators in agriculture Moderne mælkeproduktion: en revolution! Dette essay er specielt målrettet elever i real- og gymnasieskoler. Essayet Moderne

Læs mere

Skubber ikke kun foderet BLANDER DET. DeLaval OptiDuo

Skubber ikke kun foderet BLANDER DET. DeLaval OptiDuo Skubber ikke kun foderet BLANDER DET DeLaval OptiDuo SKUBBER IKKE KUN FODERET Når du regelmæssigt flytter foderet tilbage på foderbordet, bliver det tilgængeligt for køerne, men det betyder ikke, at de

Læs mere

LELY VECTOR Automatisk fodringssystem

LELY VECTOR Automatisk fodringssystem LELY VECTOR Automatisk fodringssystem www.lely.com innovators in agriculture Gør din virksomhed klar til fremtiden Kommentarer fra brugere over hele verden Frank Murphy (Irland) om en ny landbrugsepoke

Læs mere

Agromek 2014 er slut! Mange tak til alle de Lely Kunder, som besøgte os på standen og i Lely Loungen.

Agromek 2014 er slut! Mange tak til alle de Lely Kunder, som besøgte os på standen og i Lely Loungen. LELY CENTER INFO Nr. 4 - december 2014 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE KUNDE Agromek 2014 er slut! Mange tak til alle de Lely Kunder, som besøgte os på standen og i Lely Loungen. I uge 46 var

Læs mere

the Dairy Life Lely Ambassadors magazine Udvikling af mælkepriser Online-råd til optimering af din bedriftsledelse www.lely.

the Dairy Life Lely Ambassadors magazine Udvikling af mælkepriser Online-råd til optimering af din bedriftsledelse www.lely. Lely Ambassadors magazine the Dairy Life 1. udgave 10. årgang maj 2013 Udvikling af mælkepriser Online-råd til optimering af din bedriftsledelse www.lely.com innovators in agriculture Indhold I dette nummer

Læs mere

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE LELY NEWS Nr. 4 - december 2015 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE LELY KUNDE Det er en fornøjelse at se, at der stadig er mælkeproducenter i Danmark, som tror positivt på fremtiden og har bygget

Læs mere

Smart fodring. Lely Vector virker

Smart fodring. Lely Vector virker Brug din tid fornuftigt 03 Smart fodring 05 Lely Vector 07 virker fodringssystemet Ved at automatisere ensformigt arbejde kan du få mere tid til de områder, hvor du ser muligheder. Det gavner køernes sundhed,

Læs mere

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE LELY NEWS Nr. 4 -december 2016 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE LELY KUNDE Først og fremmest tak til alle som besøgte os på Agromek 2016 i Herning. Det var nogle gode dage på udstillingen med

Læs mere

Poul Henningsen, Himmerland SÅDAN FÅR VI 13.000 KG MÆLK I TANKEN

Poul Henningsen, Himmerland SÅDAN FÅR VI 13.000 KG MÆLK I TANKEN Poul Henningsen, Himmerland SÅDAN FÅR VI 13.000 KG MÆLK I TANKEN Vejen til 13.000 kg mælk i tanken FAKTA OM BEDRIFTEN Landmand i 30 år Byggede ny stald i 2010-270 køer med malkerobotter Alle dyr er samlet

Læs mere

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE LELY NEWS Nr. 2 - maj 2015 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE LELY KUNDE Lav mælkepris, frigivne mælkekvoter samt forskellige støtte- og investeringsordninger fra regeringen er noget, som giver

Læs mere

Fra malkestald til robotmalkning

Fra malkestald til robotmalkning TILLÆG DRIFTSSIKKERHED ØKONOMI DYREVELFÆRD LIVSKVALITET Fra malkestald til robotmalkning Få inspiration fra seks landmænds oplevelser og erfaringer med robotmalkning. Tillæg med udvalgte artikler fra landbrugsmedierne.

Læs mere

Bedre opstart af køer i AMS

Bedre opstart af køer i AMS Bedre opstart af køer i AMS Dorte Bossen Specialkonsulent, Team Foderkæden, Kvæg, VFL Baggrund Samme laktationsydelse Lavere startydelse v/ams 2 malkning Ydelse pr. årsko kg EKM Baggrund Højere startydelse

Læs mere

TEKNIK TIL AFGRÆSNING

TEKNIK TIL AFGRÆSNING 22. NOVEMBER 2013 TEKNIK TIL AFGRÆSNING GUDP projekt, 3 år Partnere: Aarhus Universitet, ENG AGRO Økologisk Landsforening Lely Allflex NCC Joost Oppers Webstech AgroTech Og Værterne, landbrug som har samarbejdet

Læs mere

Julehilsen og på gensyn i 2014 Jan Brøgger Rasmussen Lely Scandinavia A/S

Julehilsen og på gensyn i 2014 Jan Brøgger Rasmussen Lely Scandinavia A/S LELY CENTER INFO Nr. 4 - december 2013 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE KUNDE Året er snart slut, og vi håber alle kunder og Lely ansatte kan se tilbage på 2013 som et godt og spændende år.

Læs mere

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE. Vi håber, at I er kommet godt i gang med høsten og bjærgning af halmen. Og snart venter det sidste slæt græs og majshøsten.

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE. Vi håber, at I er kommet godt i gang med høsten og bjærgning af halmen. Og snart venter det sidste slæt græs og majshøsten. LELY NEWS Nr. 3 - september 2015 www.lely.com KÆRE LELY KUNDE Vi håber, at I er kommet godt i gang med høsten og bjærgning af halmen. Og snart venter det sidste slæt græs og majshøsten. Længe ventet Lely

Læs mere

Malkerobotsystem. www.lely.com. innovators in agriculture

Malkerobotsystem. www.lely.com. innovators in agriculture Lely Astronaut Malkerobotsystem www.lely.com innovators in agriculture Gør din virksomhed klar til fremtiden Kommentarer fra vores brugere verden over Fru Guibert (Frankrig) om forbedringer i bedriftsledelse

Læs mere

Julehilsen og på gensyn i 2014 Jan Brøgger Rasmussen Lely Scandinavia A/S

Julehilsen og på gensyn i 2014 Jan Brøgger Rasmussen Lely Scandinavia A/S LELY CENTER INFO Nr. 4 - december 2013 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE KUNDE Året er snart slut, og vi håber alle kunder og Lely ansatte kan se tilbage på 2013 som et godt og spændende år.

Læs mere

Julehilsen og på gensyn i 2014 Jan Brøgger Rasmussen Lely Scandinavia A/S

Julehilsen og på gensyn i 2014 Jan Brøgger Rasmussen Lely Scandinavia A/S LELY CENTER INFO Nr. 4 - december 2013 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE KUNDE Året er snart slut, og vi håber alle kunder og Lely ansatte kan se tilbage på 2013 som et godt og spændende år.

Læs mere

AMS og fodring Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg

AMS og fodring Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg AMS og fodring Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg Introduktion Robotmalknings betydning for ydelsen Fodrings betydning for ydelsen Fodring som virkemiddel på besøgsfrekvens Link til European Agricultural

Læs mere

Atypisk mælkefeber. Niels-Henrik Hjerrild

Atypisk mælkefeber. Niels-Henrik Hjerrild Atypisk mælkefeber Niels-Henrik Hjerrild Gården i Munke-Bjergby Niels-Henrik og Christa Hjerrild 3 voksne børn 2 plejebørn 3 fastansatte 270 jerseykøer + opdræt Non-GM mælk Produktion 9.842 kg EKM / årsko

Læs mere

AMS og kraftfoder - det kan gøres bedre Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg

AMS og kraftfoder - det kan gøres bedre Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg AMS og kraftfoder - det kan gøres bedre Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL, Kvæg Foderomkostning pr. kg EKM 2 % højere på bedrifter med AMS vs. andre Foderomkostningerne pr. kg mælk produceret på bedrifter

Læs mere

Lely ASTRONAUT A4 Malkerobot

Lely ASTRONAUT A4 Malkerobot Lely ASTRONAUT A4 Malkerobot Sikkerheds- og garantiinformation Oversat fra engelsk original www.lely.com Lely Industries N.V. innovators in agriculture BLANK MED VILJE ii Indholdsfortegnelse Garanti og

Læs mere

Velkommen til Lely Consumables

Velkommen til Lely Consumables Velkommen til Lely Consumables - fokus på klovpleje www.lely.com innovators in agriculture Fokus på klovpleje Udtrykkene Det er bedre at forebygge end at helbrede og Rettidig omhu beskriver meget godt,

Læs mere

Lely astronaut Robotmalkesystem

Lely astronaut Robotmalkesystem Lely astronaut Robotmalkesystem Skab selv fremtiden for din mælkeproduktion www.lely.com innovators in agriculture 2 lely astronaut Det ligger os stærkt på sinde at hjælpe dig med at skabe fremtiden på

Læs mere

Erfaringer ved afgræsning og den mobile malkerobot. Mobil malkerobot løser nogle af problemerne

Erfaringer ved afgræsning og den mobile malkerobot. Mobil malkerobot løser nogle af problemerne Erfaringer ved afgræsning og den mobile malkerobot Afgræsning i kombination med automatiske malkesystemer (AMS) er vanskeligere, end det først blev antaget ved introduktionen for nu mere end 10 år siden.

Læs mere

TOPRESULTAT MED ENKLE METODER SÆSONKÆLVNING UNDER DANSKE FORHOLD PÅ SALSBJERGGÅRD. Kvæg kongres 2011

TOPRESULTAT MED ENKLE METODER SÆSONKÆLVNING UNDER DANSKE FORHOLD PÅ SALSBJERGGÅRD. Kvæg kongres 2011 TOPRESULTAT MED ENKLE METODER SÆSONKÆLVNING UNDER DANSKE FORHOLD PÅ SALSBJERGGÅRD Kvæg kongres 2011 Det er her det sker.. Hele Sjælland er ikke København Mælkeproduktion på Sjælland Ca. 200 besætninger

Læs mere

LELY DAIRY EQUIPMENT Løsninger til malkning, fodring og stalde

LELY DAIRY EQUIPMENT Løsninger til malkning, fodring og stalde LELY DAIRY EQUIPMENT Løsninger til malkning, fodring og stalde Skab selv fremtiden for din mælkeproduktionsbedrift www.lely.com innovators in agriculture Lely, Astronaut, Astri, Atlantis, Attis, AWS, C4C,

Læs mere

Forsøg med tildeling af BeneoCarb S i malkerobotter

Forsøg med tildeling af BeneoCarb S i malkerobotter 2017 Forsøg med tildeling af BeneoCarb S i malkerobotter SEGES Anlæg og miljø 31-12-2017 Specialkonsulent Morten Lindgaard Jensen Forsøget er udført som en del af projekt Kvægbrugets Testplatform til udvikling

Læs mere

Reduceret kraftfoder i AMS Besætningsforsøg 2011 Resultater og erfaringer

Reduceret kraftfoder i AMS Besætningsforsøg 2011 Resultater og erfaringer Reduceret kraftfoder i AMS Besætningsforsøg 2011 Resultater og erfaringer Hvad betyder kraftfodermængden for koen? Dorte Bossen, Team Foderkæden, VFL-Kvæg Mindre kraftfoder i robotten i praksis Kvægbruger

Læs mere

Erfaringer med forårssået vinterrug til afgræsning og Eliteafgræsning

Erfaringer med forårssået vinterrug til afgræsning og Eliteafgræsning Erfaringer med forårssået vinterrug til afgræsning og Eliteafgræsning NASJONAL ØKOMELK-KONFERANSE Hell 25. OG 26. JANUAR 2017 Ved Hans Lund, Kvægrådgiver ØkologiRådgivning Danmark Mobil 0045 2557 9863

Læs mere

HEALTHY COWS ARE PROFITABLE COWS

HEALTHY COWS ARE PROFITABLE COWS HEALTHY COWS ARE PROFITABLE COWS Innovative solutions designet og udviklet i Danmark FREEDOM FOR COWS COW-WELFARE COW-WELFARE FLEX STALLS EN WIN-WIN LØSNING Flex Stalls er udviklet til at fremme både dyrevelfærden

Læs mere

Frihed til at vælge DeLaval automatisk malkesystem VMS. Din løsning hver dag

Frihed til at vælge DeLaval automatisk malkesystem VMS. Din løsning hver dag Frihed til at vælge DeLaval automatisk malkesystem VMS Din løsning hver dag Vælg den automatisering som fungerer bedst for dig DeLaval automatisk malkesystem VMS Automatiserede løsninger gør din gård mere

Læs mere

VELFÆRDSVURDERING mhp. EGENKONTROL CHR

VELFÆRDSVURDERING mhp. EGENKONTROL CHR Generelt: skala 1-9, hvor 9 = bedst (5 er grænse for, hvornår tiltag skal overvejes) Goldkøer Total lejelængde, m (mod væg 3 m, rk.mod rk. 2,85) Lejelængde, nakkerør til bagkant, m (1,75) Lejeblødhed (skala

Læs mere

Dyrevelfærd kan måles!

Dyrevelfærd kan måles! Dyrevelfærd kan måles! System for dyrevelfærd i svensk og dansk mælkeproduktion Charlotte Hallén Sandgren Igangværende dansk/svensk projekt Vi skal skabe et fælles sprog for velfærd med koen i centrum

Læs mere

AfiMilk. Styringsværktøjer til maksimering af produktiviteten og øgning af overskuddet i malkekvægbesætninger

AfiMilk. Styringsværktøjer til maksimering af produktiviteten og øgning af overskuddet i malkekvægbesætninger AfiMilk Styringsværktøjer til maksimering af produktiviteten og øgning af overskuddet i malkekvægbesætninger AfiMilk Styringsværktøjer til maksimering af produktiviteten og øgning af overskuddet i malkekvægbrug

Læs mere

the Dairy Life Global cykeltur Lely Ambassadors magazine

the Dairy Life Global cykeltur Lely Ambassadors magazine Lely Ambassadors magazine the Dairy Life 2. udgave 7. årgang Maj 2010 Global cykeltur 8.550 kilometer på cykel i Frankrig, Spanien, Marokko, Brasilien, Uruguay, Argentina, Chile og New Zealand Lelys Astronaut

Læs mere

the Dairy Life Ny model foderskubber Lely Ambassadors magazine

the Dairy Life Ny model foderskubber Lely Ambassadors magazine Lely Ambassadors magazine the Dairy Life 2. udgave 8. årgang december 2011 Ny model foderskubber Med indførelsen af Lely Juno 100 er der kommet en mindre, mere kompakt og finansielt mere attraktiv model

Læs mere

LELY STORM. Finsnitter med svinghjul. Er let at arbejde med, stærk og økonomisk, og byder på omkostningseffektiv høstning af grovfoder. www.lely.

LELY STORM. Finsnitter med svinghjul. Er let at arbejde med, stærk og økonomisk, og byder på omkostningseffektiv høstning af grovfoder. www.lely. LELY STORM Finsnitter med svinghjul Er let at arbejde med, stærk og økonomisk, og byder på omkostningseffektiv høstning af grovfoder www.lely.com innovators in agriculture Få mest muligt ud af de ideelle

Læs mere

Velkommen til Dansk Holsteins aftenmøde 2014 Er Holstein-koen god på alle egenskaber, - eller skal der ske tilpasninger?

Velkommen til Dansk Holsteins aftenmøde 2014 Er Holstein-koen god på alle egenskaber, - eller skal der ske tilpasninger? Velkommen til Dansk Holsteins aftenmøde 2014 Er Holstein-koen god på alle egenskaber, - eller skal der ske tilpasninger? På vej mod 11.500 kg mælk, - hvor er dansk Holstein? Leg med tal for mælkeproduktion

Læs mere

Kvalitessikring. VMS køleløsninger. Din løsning - hver dag

Kvalitessikring. VMS køleløsninger. Din løsning - hver dag Kvalitessikring VMS køleløsninger Din løsning - hver dag VMS køleløsninger Køleløsninger til DeLaval VMS Vælg en køleløsning som passer til dig og din VMS og bevar mælkekvaliteten døgnet rundt. Automatisk

Læs mere

LELY DAIRY EQUIPMENT Løsninger til malkning, fodring og stalde

LELY DAIRY EQUIPMENT Løsninger til malkning, fodring og stalde LELY DAIRY EQUIPMENT Løsninger til malkning, fodring og stalde Skab selv fremtiden for din mælkeproduktionsbedrift www.lely.com innovators in agriculture Lely, Astronaut, Astri, Atlantis, Attis, AWS, C4C,

Læs mere

AMS og fodring Dorte Bossen, Team Foderkæden, Videncentret for Landbrug, Kvæg

AMS og fodring Dorte Bossen, Team Foderkæden, Videncentret for Landbrug, Kvæg AMS og fodring Dorte Bossen, Team Foderkæden, Videncentret for Landbrug, Kvæg Der er et stort uudnyttet produktions-potentiale i danske besætninger med automatisk malkning (AMS). Ydelsen ligger på niveau

Læs mere

Jagten på Spild. Ft.

Jagten på Spild. Ft. Jagten på Spild Erik Andersen, Økologirådgivningen Danmark Thorkild Moos, LandboSyd Anne-Mette Søndergaard, LandboNord Ft. KvægChefgruppen Jagten blæses i gang Jagt på spild, formål.. At sikre alle bliver

Læs mere

Optimér besætningssundhed og mælkeydelse DeLaval foderstation FSC40 og FSC400

Optimér besætningssundhed og mælkeydelse DeLaval foderstation FSC40 og FSC400 Optimér besætningssundhed og mælkeydelse DeLaval foderstation FSC40 og FSC400 DeLaval foderstation sammen med Feed First koncept Du forventer, at dine malkekøer skal producere stadig større mælkemængder.

Læs mere

KURSUSKATALOG MALKNING, HYGIEJNE OG YVERSUNDHED

KURSUSKATALOG MALKNING, HYGIEJNE OG YVERSUNDHED KURSUSKATALOG MALKNING, HYGIEJNE OG YVERSUNDHED KURSUSKATALOG MALKNING, HYGIEJNE OG YVERSUNDHED SEGES tilbyder skræddersyede kurser til forskellige målgrupper, som giver større indsigt i malkeudstyr og

Læs mere

Landmandens forståelse af dyrevelfærd

Landmandens forståelse af dyrevelfærd Vi skal ikke rende rundt og kæle med dem... - om landbrugsskoleelevers syn på landbrugsdyrene og deres velfærd Jesper Lassen & Inger Anneberg Temadag om Landbrugsskoleelever og Dyrevelfærd Forskningscenter

Læs mere

the Dairy Life Lely Vector det automatiske fodringssystem Lely Ambassadors magazine

the Dairy Life Lely Vector det automatiske fodringssystem Lely Ambassadors magazine Lely Ambassadors magazine the Dairy Life 1. Udgave 9. År august 2012 Lelys seneste gule revolution: Lely Vector det automatiske fodringssystem Fleksibel fodring med friskt foder Næste niveau for fodereffektivitet

Læs mere

karruseller og AMS Landskonsulent Jan Brøgger Rasmussen Landbrugets Rådgivningscenter Landskontoret for Bygninger og Maskiner Dansk Kvæg Kongres 2003

karruseller og AMS Landskonsulent Jan Brøgger Rasmussen Landbrugets Rådgivningscenter Landskontoret for Bygninger og Maskiner Dansk Kvæg Kongres 2003 Malkerutiner og malkekapaciteter i malkestald, karruseller og AMS Landskonsulent Jan Brøgger Rasmussen Dansk Kvæg Kongres 2003 Rene køer til malkning Rene og tørre gangarealer Tørt, rent og velstrøet leje

Læs mere

AMS og afgræsning Erfaringer og anbefalinger

AMS og afgræsning Erfaringer og anbefalinger Økologi AMS og afgræsning Erfaringer og anbefalinger AMS og afgræsning i økologiske besætninger Erfaringer og anbefalinger Forfattere Kirstine Flintholm Jørgensen, Landscentret Økologi og Kirstine Lauridsen,

Læs mere

the Dairy Life Lely på Eurotier-messen Lely Ambassadors magazine Besøg på tre store mælkeproduktionsbedrifter

the Dairy Life Lely på Eurotier-messen Lely Ambassadors magazine Besøg på tre store mælkeproduktionsbedrifter Lely Ambassadors magazine the Dairy Life 2. udgave 9. årgang december 2012 Lely på Eurotier-messen Besøg på tre store mælkeproduktionsbedrifter I- flow: optimal bevægelses-frihed for koen www.lely.com

Læs mere

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE. Velkommen til 2. udgave af Nyhedsbrev fra Lely i 2016.

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE. Velkommen til 2. udgave af Nyhedsbrev fra Lely i 2016. LELY NEWS Nr. 2 - juni 2016 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE LELY KUNDE Velkommen til 2. udgave af Nyhedsbrev fra Lely i 2016. Lely har sammen med Teknologisk Institut (tidligere Agrotech),

Læs mere

Få mere tid - og skær ned på omkostningerne

Få mere tid - og skær ned på omkostningerne Få mere tid - og skær ned på omkostningerne DeLaval Optimat TM Din løsning - hver dag Se fodring som en mulighed Automatisk fodring DeLaval Optimat system er et fodringssystem, der mindsker din arbejdsbyrde

Læs mere

NMSM Teknikseminarium 9. juni 2010 FFA i praktiken. Snorri Sigurdsson, projektleder

NMSM Teknikseminarium 9. juni 2010 FFA i praktiken. Snorri Sigurdsson, projektleder NMSM Teknikseminarium 9. juni 2010 FFA i praktiken Snorri Sigurdsson, projektleder En del landmænd har haft nye udfordringer de sidste måneder, udover forhøjet mængde FFA! Baggrund: Om FFA Frie Fedtsyrer

Læs mere

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk Tabelsamling - 2012 Resultat pr. kg mælk 4,00 Pr. kg mælk 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,27 0,15 0,34 0,36 0,28 0,45 0,30 0,29 0,29 0,37 0,43 0,29 0,25 0,31 0,38 0,49 0,28 0,22 0,39 0,38 0,45 0,32 0,23 0,42

Læs mere

E. Coli-yverbetændelse og vaccination

E. Coli-yverbetændelse og vaccination E. Coli-yverbetændelse og vaccination Kvægkongres Herning 2019 Michael Farre Specialkonsulent / MBA SEGES KVÆGKONGRES 2019 Hvad ved vi om E. coli i Danmark? Vurdering af hygiejne Vurder hygiejne (ko, yver

Læs mere

Lely JUNO 100 Foderfremfører

Lely JUNO 100 Foderfremfører Lely JUNO 100 Foderfremfører Sikkerheds- og garantiinformation DA - Oversat fra engelsk original ii BLANK MED VILJE Indholdsfortegnelse 1. Garanti og copyright... 1-1 1.1 Varemærker, copyright og ansvarsfraskrivelse...1-1

Læs mere

Velkommen på kursus LELY CENTER HERRUP. farming innovators

Velkommen på kursus LELY CENTER HERRUP. farming innovators LELY CENTER HERRUP farming innovators Velkommen på kursus Vi har til efterårs-/vintersæsonen sammensat et kursusprogram med fokus på T4C managementprogrammet, mælkekvalitet samt at få mere kendskab til

Læs mere

Nøgletal Enhed Kort forklaring Anvendelse Beregningsmetode Opgørelsesperiode

Nøgletal Enhed Kort forklaring Anvendelse Beregningsmetode Opgørelsesperiode Sundhed Yversundhed Nøgletal Enhed Kort forklaring Anvendelse Beregningsmetode Opgørelsesperiode Infektion, laktation % Andelen af malkende køer som er inficeret ved ydelseskontrol. Inficerede = Køer som

Læs mere

Hvor kommer mælken fra?

Hvor kommer mælken fra? LÆRERVEJLEDNING 0. 4. KLASSE dansk natur/teknik temaarbejde Hvor kommer mælken fra? Landbrug & Fødevarer Hvor kommer mælken fra? Filmen Hvor kommer mælken fra? har til hensigt at give eleverne i 0. 4.

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

LELY CENTER INFO. Nyhedsbrevet er en fælles udgave fra:

LELY CENTER INFO. Nyhedsbrevet er en fælles udgave fra: LELY CENTER INFO Nr. 2 - Maj 2013 www.lely.com KÆRE KUNDE Så kom foråret endelig og det lod vente på sig i lang tid. Hvis du er kommet i forårshumør, så er vores forhandlere altid klar med et godt tilbud,

Læs mere

Bekendtgørelse om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg

Bekendtgørelse om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg BEK nr 756 af 23/06/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2009-5401-0068 Senere ændringer til forskriften BEK nr 498

Læs mere

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk Tabelsamling - 2011 Resultat pr. kg mælk 4,00 Pr. kg mælk 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,35 0,35 0,12 0,44 0,42 0,47 0,38 0,12 0,58 0,36 0,29 0,17 0,24 0,32 0,36 0,36 0,36 0,39 0,50 0,48 0,59 0,33 0,45 0,54

Læs mere

Viden, værdi og samspil

Viden, værdi og samspil Viden, værdi og samspil Høj LivsProduktion & god Holdbarhed Giver top- og bundlinie Anne-Mette Søndergaard Chefrådgiver & Kvægrådgiver for LandboNords KvægRådgivning AMS@landbonord.dk I et land uden høje

Læs mere

Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup

Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup Lars Lomholdt Skårhøjgård Aarestrup Lars Lomholdt - Baggrund 43 år Købte Skårhøjgaard i 1998 sammen med en kompagnon 38 ha 70 køer i løsdriftsstald fra 1978 Lagde om til økologi i 1998 Købte kompagnon

Læs mere

Oversigt over muligheder for bedrift nr. 2

Oversigt over muligheder for bedrift nr. 2 Oversigt over muligheder for bedrift nr. 2 Nu-situation Der er 260 ha, hvoraf 40 ha er skov Der ligger en miljøgodkendelse til 943 DE (543 køer og 70 % af normalt antal opdræt) Da byggeriet af et nyt staldanlæg

Læs mere

VMS, AUTOMATISK MALKE SYSTEM

VMS, AUTOMATISK MALKE SYSTEM FODERVOGN HERD NAVIGATOR AKTIVITETSMÅLER SYSTEM KARRUSEL MALKESTALD VMS, AUTOMATISK MALKE SYSTEM MALKESTALD RØRMALKNING Hver dag skal du træffe hundredvis af beslutninger på gården. Og uanset hvor små

Læs mere

Kraftfoderstrategier i et AMS system

Kraftfoderstrategier i et AMS system Kraftfoderstrategier i et AMS system Martin R. Weisbjerg og Lene Munksgaard Institut for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet Sammendrag Automatisk

Læs mere

Udvikling af bedriften:

Udvikling af bedriften: EDF Stormøde Holdbarhed af mine Køer & min Bedrift Jac & Janet Broeders 21/10 2015 Udvikling af bedriften: 1992 : Køber ejendommen Tyrholm ved Rødekro Ejendommen har 52 ha, 80 køer og 600.000 kg mælk 2003

Læs mere

AMS, DRIVVEJE, TEKNOLOGIER

AMS, DRIVVEJE, TEKNOLOGIER 27. MARTS 2014 AMS, DRIVVEJE, TEKNOLOGIER Frank Oudshoorn, institut for ingeniørvidenskab. fwo@eng.au.dk HVAD ER AFGRÆSNING HVORFOR AFGRÆSNING Hvordan vil man definere det? antal timer ude (dag/nat) antal

Læs mere

Beslutningsgrundlag for Lars Landmand Bakkegårdsvej 44 1111 Strategiby

Beslutningsgrundlag for Lars Landmand Bakkegårdsvej 44 1111 Strategiby Beslutningsgrundlag, Dansk Landbrugsrådgivning Beslutningsgrundlag for Lars Landmand Bakkegårdsvej 44 1111 Strategiby Ændring af bedriften fra konventionel produktion til økologisk produktion Indhold Vurdering

Læs mere

Sådan avler jeg min favoritko

Sådan avler jeg min favoritko Sådan avler jeg min favoritko Teamleder Anders Fogh, VFL, Kvæg Team Reproduktion og Avl Det Europæiske Fællesskab ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug

Læs mere

HÅNDTERING AF MILD YVERBETÆNDELSE VED AFGOLDNING AF ENKELTKIRTLER I ØKOLOGISKE BESÆTNINGER

HÅNDTERING AF MILD YVERBETÆNDELSE VED AFGOLDNING AF ENKELTKIRTLER I ØKOLOGISKE BESÆTNINGER HÅNDTERING AF MILD YVERBETÆNDELSE VED AFGOLDNING AF ENKELTKIRTLER I ØKOLOGISKE BESÆTNINGER ORGANICDAIRYHEALTH - Arbejdspakke 5 DISPOSITION Baggrund Spørgeskemaundersøgelse Eksperimentelt forsøg Opsætning

Læs mere

Høj mælkeydelse med optimal fodring af opdrættet. Alex Bach

Høj mælkeydelse med optimal fodring af opdrættet. Alex Bach Høj mælkeydelse med optimal fodring af opdrættet Alex Bach Introduktion Mælkeproduktionen pr. ko er fordoblet de seneste 20 år Mælkeproduktionen pr. indbygger er 14 % lavere nu end i 1960 Omkring 20 %

Læs mere

Fokus på vigtige detaljer i stalden koens komfort, velfærd og sundhed

Fokus på vigtige detaljer i stalden koens komfort, velfærd og sundhed Fokus på vigtige detaljer i stalden koens komfort, velfærd og sundhed Tema 8 På vej mod 12.000 kg mælk pr. ko Kvægfagdyrlæge Kenneth Krogh Hvad er kokomfort?! Kokomfort er optimering af faktorer, som øver

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET VID S KONFERENCE NOVEMBER 2016

AARHUS UNIVERSITET VID S KONFERENCE NOVEMBER 2016 UNDERVISNING I DYREVELFÆRD PÅ LANDBRUGSUDDANNELSEN HVORDAN FORMES DE KOMMENDE LANDMÆNDS SYN PÅ DYREVELFÆRD? INGER ANNEBERG, PETER SANDØE OG JESPER LASSEN, KØBENHAVNS VID S KONFERENCE - 17. NOVEMBER 2016

Læs mere

Specialkonsulent Helge Kromann og Seniorkonsulent Jannik Toft Andersen SEGES Kvæg VÆLG DET RIGTIGE MALKESYSTEM

Specialkonsulent Helge Kromann og Seniorkonsulent Jannik Toft Andersen SEGES Kvæg VÆLG DET RIGTIGE MALKESYSTEM Specialkonsulent Helge Kromann og Seniorkonsulent Jannik Toft Andersen SEGES Kvæg VÆLG DET RIGTIGE MALKESYSTEM KVÆGKONGRES 2016 VÆLG DET RIGTIGE MALKESYSTEM BAGGRUND MYTER OG FAKTA AMS versus konventionel

Læs mere

LELY CENTER INFO KÆRE KUNDE. www.lely.com. innovators in agriculture

LELY CENTER INFO KÆRE KUNDE. www.lely.com. innovators in agriculture LELY CENTER INFO Nr. 3 - september 2014 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE KUNDE Høsten er i hus, og det er tid til majshøst, inden efteråret for alvor sætter ind. Den 4. september præsenterede

Læs mere

TEMA: Stalden Kvæg Kongres 2014

TEMA: Stalden Kvæg Kongres 2014 TEMA: Stalden Kvæg Kongres 2014 Madrasser er yt vi vil have sand Konsulent Inger Dalgaard, Videncentret for Landbrug, Kvæg Erstat madrasser med sand og opnå sundere køer og højere ydelse. Skiftet fra madras

Læs mere

NY FORSKNING FRA KONFERENCE I USA

NY FORSKNING FRA KONFERENCE I USA Fodringsdagen i Herning, 1. september 2015 Finn Strudsholm NY FORSKNING FRA KONFERENCE I USA JAM 2015 I ORLANDO, FLORIDA Over 1000 indlæg og posters heraf en pæn del om kvæg 2... 2. september 2015 FODRINGSDAG

Læs mere

Opstaldning og management der giver god produktion, sundhed og velfærd

Opstaldning og management der giver god produktion, sundhed og velfærd Opstaldning og management der giver god produktion, sundhed og velfærd Dansk Kvægs kongres Tema 10 24/2 2009 kek@landscentret.dk Kvægfagdyrlæge & teamleder Sundhed & Velfærd, Dansk Kvæg Flowdiagram - Management

Læs mere

Gældende fra 15.02.2016-29.04.2016. Aktuelt fra din DeLaval Turbutik

Gældende fra 15.02.2016-29.04.2016. Aktuelt fra din DeLaval Turbutik Gældende fra 15.02.2016-29.04.2016 Aktuelt fra din DeLaval Turbutik Nr. 1 // 2016 Klovsundhed - et stigende problem Alt starter med rene hænder Klovsygdomme er den tredjestørste omkostning for mælkeproducenter.

Læs mere

Vand. The CowSignals Diamond: hvad er det svageste punkt i din mælkeproduktion? Se, Tænk, Reager, gør noget for at gøre dine køer og dig selv glad!

Vand. The CowSignals Diamond: hvad er det svageste punkt i din mælkeproduktion? Se, Tænk, Reager, gør noget for at gøre dine køer og dig selv glad! Vand Forfatter: Joep Driessen - Vetvice www.cowsignals.com Oversat af certificeret kosignaltræner Marie Skau The CowSignals Diamond: hvad er det svageste punkt i din mælkeproduktion? Se, Tænk, Reager,

Læs mere

Måling af biologiske værdier omsat til praksis

Måling af biologiske værdier omsat til praksis Du er her: LandbrugsInfo > Kvæg > Reproduktion > Måling af biologiske værdier omsat til praksis KvægInfo - 2510 Oprettet: 13-12-2016 Måling af biologiske værdier omsat til praksis Ældre køer med lav drøvtygningsaktivitet

Læs mere

AfiAct II. Fremtidens løsning til præcis aktivitetsmåling

AfiAct II. Fremtidens løsning til præcis aktivitetsmåling AfiAct II Fremtidens løsning til præcis aktivitetsmåling AfiAct II Fremtidens løsning til præcis aktivitetsmåling God fertilitetsstyring betyder, at køer kælver med optimale intervaller for at holde mælkeproduktionen

Læs mere

LELY ASTRONAUT Malkerobotsystem

LELY ASTRONAUT Malkerobotsystem LELY ASTRONAUT Malkerobotsystem www.lely.com innovators in agriculture Gør din virksomhed klar til fremtiden Landbruget står over for enorme udfordringer over de kommende årtier. Landbrugsentreprenører

Læs mere

Styr på produktionen i det daglige. Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg

Styr på produktionen i det daglige. Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg Styr på produktionen i det daglige Driftsleder Jens Kristiansen Specialkonsulenter Søs Ancker og Lars A. H. Nielsen, Videncentret for Landbrug, Kvæg Disposition Beskrivelse af Nørgaard Den daglige overvågning

Læs mere

16 tons trækkraft. Sådan laver I aftale: Ring til Kjeld Holm på mobil 20 23 40 48. Så finder Kjeld tid og sted, hvor der er mest at se for jer.

16 tons trækkraft. Sådan laver I aftale: Ring til Kjeld Holm på mobil 20 23 40 48. Så finder Kjeld tid og sted, hvor der er mest at se for jer. dyr i Ørsted 16 tons trækkraft Der er tyngde i landbruget i dag. Kjeld og Charlotte Holm driver en toptunet planteavlsgård. Ikke bare egen jord, men også dyrkningsaftaler med andre landmænd i området,

Læs mere

Frihed til at vælge. DeLaval automatisk malkesystem VMS. Din løsning - hver dag

Frihed til at vælge. DeLaval automatisk malkesystem VMS. Din løsning - hver dag Frihed til at vælge DeLaval automatisk malkesystem VMS Din løsning - hver dag Den mest avancerede robotarm DeLaval automatisk malkesystem VMS En hydraulisk robotarm gør DeLaval VMS forskellig fra andre

Læs mere

Køers respons på gruppeskift

Køers respons på gruppeskift Køers respons på gruppeskift Lene Munksgaard, Martin R. Weisbjerg og Dorte Bossen* Inst. for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet *AgroTech Sammendrag

Læs mere

Bedre behandlings- og kælvningsafdeling. Udviklingskonsulent Susanne Pejstrup, Gefion, sup@gefion.nu Tlf.. 26190808

Bedre behandlings- og kælvningsafdeling. Udviklingskonsulent Susanne Pejstrup, Gefion, sup@gefion.nu Tlf.. 26190808 Bedre behandlings- og kælvningsafdeling Udviklingskonsulent Susanne Pejstrup, Gefion, sup@gefion.nu Tlf.. 26190808 DLBR Kvægstalde www.dlbrkvagstalde.dk Bygnings- og kvægrådgivere med speciale i kvægstalde

Læs mere

Arlagården Plus. Giver Arlagården Plus bedre dyrevelfærd? Esben Jakobsen

Arlagården Plus. Giver Arlagården Plus bedre dyrevelfærd? Esben Jakobsen Arlagården Plus Giver Arlagården Plus bedre dyrevelfærd? Esben Jakobsen Baggrund for Arlagården Plus Arla skal have kontrol over sin egen skæbne og udvikle fremtidens mælkeproduktion før vores konkurrenter

Læs mere

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE

LELY NEWS KÆRE LELY KUNDE LELY NEWS Nr. 1 - marts 2016 www.lely.com innovators in agriculture KÆRE LELY KUNDE Foråret nærmer sig, og så er det traditionen tro tid til at få kigget maskinparken til græshøsten igennem. Lely har et

Læs mere