OPP på velfærdsområdet. v/ advokat Frederik Østergaard Kristiansen Den offentlige uddannelsesdag 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "OPP på velfærdsområdet. v/ advokat Frederik Østergaard Kristiansen Den offentlige uddannelsesdag 2014"

Transkript

1 OPP på velfærdsområdet v/ advokat Frederik Østergaard Kristiansen Den offentlige uddannelsesdag 2014

2 2 Dagsorden Indledning hvad er OPP? OPP på velfærdsområdet - Kort om de udbudte projekter. Nærmere om processen. Regulering af pleje- og omsorgsydelser. Kort om regulering af opførelse og drift af bygningen.

3 3 Indledning Hvad er OPP? OPP er en organisationsform, hvor design/projektering, etablering, drift og vedligeholdelse samt eventuel finansiering af et offentligt byggeprojekt udbydes samlet i én kontrakt. Den grundlæggende idé er, at en offentlig part indgår i et partnerskab med én privat part om én samlet opgave. På den måde overgår den offentlige part fra at være bygherre til at have en bestiller-/lejerrolle. Hensigten er at opnå en samlet optimering af byggeri og drift.

4 4 Hensigt med organisationsmodellen Modellen skal bl.a. sikre og understøtte: En totaløkonomisk tilgang til, hvordan en opgave løses mest hensigtsmæssigt gennem sammentænkning af udvikling, etablering, drift, vedligehold og energi i et langsigtet perspektiv. Optimal udnyttelse af det offentliges og privates forskellige kernekompetencer gennem en oplyst, systematisk og hensigtsmæssig fordeling af ansvar og risici. Overholdelse af tids- og budgetrammer ved at give den private part de rette økonomiske incitamenter til at kontrollere opgaveløsningen (brud med traditionel bygherre- og entreprenøradfærd). Mere innovation i organisering og håndtering af opgaven end ved traditionelt byggeri og udlicitering, særligt gennem benyttelsen af åbne funktionskrav. OPP skal ikke vælges for at skaffe finansiering

5 5 Totaløkonomisk tilgang Tre væsentlige parametre: 1. Den private part bærer som bygherre og ejer af anlægsaktivet de væsentligste risici både ved opførelse og i driftsfasen. 2. Den offentlige parts krav og ønsker formuleres så vidt muligt gennem åbne funktionsbaserede krav, hvor der er mulighed for innovation og flere alternative løsninger. 3. Tilbudsevalueringen baseres i vid udstrækning på projektets totaløkonomi over en længere årrække (nutidsværdiberegning af de samlede omkostninger/betalinger).

6 6 Oversigt - Aftalebaserede samarbejdsformer Offentlig kerneydelse / pleje- og omsorg efter SEL og SUL Projektering Opførelse Vedligehold Drift Finansiering Koncession / kommerciel risici Totalentreprise / Partnering Driftspartnerskab Projektkonk. Entreprise Alm. udbud Alm. udbud OPP OPS / OPP med offentlig finansiering Samlet udbud OPP på velfærdsområdet Kommercielt OPP Skræddersyet lejemål

7 7 OPP -projekter på velfærdsområdet Nyt plejecenter i Vonsild som OPP Nyt plejecenter i Tølløse som OPP Bygge- og anlægsarbejder (projektering og opførelse af 60 nye plejeboliger med tilhørende serviceareal). Projektering og opførelse af 65 plejeboliger med tilhørende servicefaciliteter og dagcenter. Bygningsdrift (bygningsdrift og vedligehold samt levering af visse serviceydelser, herunder renhold og vintertjeneste). Bygningsdrift (bygningsdrift og vedligehold samt levering af visse serviceydelser, herunder renhold og vintertjeneste). Administration (huslejeopkrævning samt håndtering af fra- og tilflytning mv.). Administration (huslejeopkrævning samt håndtering af fra- og tilflytning mv.). Pleje- og omsorg: Pleje- og omsorg: Levering af personlig hjælp og pleje, hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet samt madservice efter servicelovens 83, stk. 1, nr Levering af personlig hjælp og pleje, hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet samt madservice efter servicelovens 83, stk. 1, nr Levering af hjemmesygepleje (almen sygepleje) efter sundhedslovens 138. Udviklingspartnerskab (deltagelse i et udviklingspartnerskab med Kolding Kommune). Drift af dagcenter efter servicelovens 84. Levering af hjemmesygepleje (almen sygepleje) efter sundhedslovens 138. Deltagelse i et udviklingssamarbejde med Holbæk Kommune og øvrige leverandører. Kontraktperiode: 20 år (2+18). Kontraktperiode: Driftsfase 10 år + 5 år.

8 8 Muligheder og udfordringer Særlige udfordringer: Muligheder/fordele: Ambitiøse og komplekse projekter sammentænkning af flere hver for sig komplekse opgaver. Unik mulighed for sammentænkning af de bygningsmæssige rammer og de offentlige kerneydelser. Lang aftaleperiode. Regulering af pleje- og omsorgsydelser: Bløde værdier beboerne i centrum. Regulering af misligholdelse. Regulering af ændringer. Effektiviseringskrav. Betaling for pleje- og omsorgsydelserne. Byggeriet opføres som støttet byggeri (kommunale plejeboliger): Omfattende regelsæt. Totaløkonomi ctr. Maksimumbeløb. Regulering af bygningsdrift/vedligehold. Udbudsprocessen. Den private part leverer den samlede og integrerede løsning. Understøtte offentlig privat erfaringsudveksling. Den private part har mulighed for at levere tilkøbsydelser, som ikke er muligt på et kommunalt plejecenter. Mulighed for at skabe rammer for et udviklingspartnerskab. Budgetsikkerhed. Mulighed for ekstra investeringer i velfærdsteknologi. Udbudsprocessen.

9 9 Udbudsproces Kontraktens hovedformål er levering af pleje- og omsorgsopgaver - bilag II B ydelse. Friere rammer for strukturering af udbudsprocessen. Udbuddet af nyt plejecenter i Vonsild: Gennemført i overensstemmelse med reglerne om annoncering i tilbudsloven, afsnit II. Struktureret som et begrænset udbud med efterfølgende dialog og forhandling. Prækvalificeret 4 tilbudsgivere. Store krav til både ordregiver og tilbudsgivere ved gennemførelse af dialog- og forhandlingsprocessen. Stort udbytte af processen.

10 10 Udbudsproces (fortsat) Klagenævnet for Udbuds kendelse af 9. juli 2014 Attendo A/S mod Holbæk Kommune: Hovedformålet med OPP-kontrakten har været at etablere og drive et nyt plejecenter i Tølløse. Selve plejen er en opgave, der er undtaget fra udbud som følge af, at opgaven er omfattet af bilag II i udbudsdirektivet. På denne baggrund må OPP-kontrakten i det hele anses for omfattet af udbudsdirektivets bilag II og dermed fritaget for udbudsdirektivets regler for udbud. Efter en samlet vurdering af de foreliggende oplysninger, herunder navnlig den anslåede værdi af anlægsudgiften til boligerne, finder klagenævnet, at den udbudte kontrakt har klar grænseoverskridende interesse, således at det skal påses, at udbud er sket under iagttagelse af traktatens grundlæggende betingelser om blandt andet den frie etableringsret og retten til tjenesteydelsernes frie bevægelighed samt de deraf udledte principper om ligebehandling af tilbudsgivere, forbud mod forskelsbehandling på grundlag af nationalitet og gennemsigtighed.

11 11 Nyt plejecenter i Vonsild nærmere om strukturering af processen Klare målsætninger: Brugerinddragelse - 3 spor: At øge beboernes livskvalitet gennem flere tilbud om pleje- og omsorgsopgaver eller nye plejekoncepter. At sikre mere liv på det nye plejecenter ved at inddrage nærmiljøet. At sikre et fortsat udviklingssamarbejde, der kontinuerligt kan udvikle den daglige opgaveløsning med henblik på at optimere borgernes livskvalitet. Spor 1: Pleje og plejecenter. Spor 2: Økonomi, administration og jura. Spor 3: Innovation, udvikling og samarbejde. Involvering af bred kreds af interessenter / interne fageksperter. At sikre fokus på implementering og udvikling af velfærdsteknologi. At sikre god sammenhæng mellem anlæg og drift af det nye plejecenter. At skabe mulighed for at mindske beboerbetalingen og optimere den kommunale økonomi.

12 12 Udbudsmaterialet Udbudsbetingelser. OPP-kontrakt: Bilag 1: Krav til pleje- og omsorgsydelser. Bilag 2: De funktionsbaserede krav. Bilag 3: Administration. Bilag 4: Betalingsmekanisme. Bilag 5: Samarbejdsorganisation. Bilag 6: Udviklingspartnerskab. [ ]. Kravene i udbudsmaterialet er så vidt muligt formuleret som åbne funktionskrav: Kravene til pleje- og omsorgsydelserne er meget åbne. Hverdagsfortællinger: Redskab til at konkretisere visionerne om plejecentret.

13 13 Dialog- og forhandlingsfase Dialogfase Forhandlingsfase: Udsendelse af dialogmateriale. Udsendelse af forhandlingstemaer. Afholdelse af fælles informationsmøde. Afholdelse af individuelle forhandlingsmøder. Afholdelse af 3 individuelle dialogmøder. Afgivelse af revideret tilbud. Fælles præsentation af betalingsmekanisme. Processen struktureret iht. underkriterierne. Afsluttet ved afgivelse af tilbud. Processen struktureret iht. underkriterierne.

14 14 Regulering af pleje- og omsorgsydelser Tilgang til reguleringen. Regulering af misligholdelse. Regulering af ændringer. Effektiviseringskrav. Betaling for pleje og omsorg. Udviklingspartnerskab.

15 15 Tilgang til reguleringen Bløde værdier beboerne i centrum. Ikke hensigtsmæssigt/muligt at fastlægge detaljeret kravspecifikation: Udgangspunkt i kvalitetsstandarderne meget bredt formulerede krav. Reguleringen knyttes op på: Kvalitetsstandarder. Øvrige krav, jf. bilag 1. Tilbuddet. Sammenhæng med udbudsprocessen. Understøttes af tilsyn: Servicelovens 151, 148 og 148 a samt efter 15 og 16 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Kvalitetskontrol OPP-leverandøren har ansvaret for, at Pleje- og omsorgsydelserne, jf. punkt 1.5.2, litra c og litra d, jf. punkt 5.1 og 5.2, til stadighed leveres i overensstemmelse med og opfylder de til enhver tid vedtagne Kvalitetsstandarder, de krav, der er stillet til Pleje- og omsorgsydelserne, jf. Bilag 1 og Den tilbudte Pleje- og omsorgsløsning, jf. Bilag 11, samt eventuelle aftalte ændringer hertil, således at den leverede Pleje- og omsorg til enhver tid modsvarer det, der af Kolding Kommune leveres til Kommunens øvrige borgere OPP-leverandøren skal samarbejde med Kolding Kommune om, at indsatsen overfor beboerne tilrettelægges så den fremstår helhedsorienteret og afpasset efter den enkeltes særlige behov og muligheder og med respekt for den enkeltes integritet og værdighed, jf. punkt 2.1 og Bilag 5 (Forretningsorden for samarbejde). Der skal herunder ske koordinering af indsatsen med den indsats, der ydes af distriktspsykiatrien, det frivillige sociale arbejde

16 16 Regulering af misligholdelse Der kan og skal ikke fastlægges en nedslagsmekanisme udgangspunktet er ingen misligholdelse. Fastlæggelse af procedurer ved misligholdelse eller formodning om misligholdelse: Registrering af misligholdelsen (sagsoplysning). Redegørelse for, hvad der vil blive gjort for at afhjælpe misligholdelsen. Redegørelse for, hvad OPP-leverandøren vil gøre for at undgå, at tilsvarende misligholdelse indtræder i fremtiden. Understøttes af samarbejdsorganisationen. Grøn, gul og rød procedure. Mulighed for gennemførelse af skærpet kontrol (øget tilsyn), hvor omfanget af kontrollen udvides, og/eller hvor kontrollerne gennemføres hyppigere. forholdsmæssigt afslag eller erstatning efter dansk rets almindelige regler. Mulighed for hel eller delvis indtrædelse. Ophævelse.

17 17 Regulering af ændringer Udfordring: Lang kontraktperiode. Behov for fleksibilitet / løbende tilpasning (politisk styret område). Inspiration i håndtering af ændringer i OPP-kontrakter: Objektiv prissætningsmekanisme: Detaljeret indblik i prissætningen ved tilbudsafgivelse. Åbent kalkulationsgrundlag. Fastholde smh. ml. udgifter og avance. Ændringsønsker / ændringer i lovgivningen / kvalitetsstandarder. Så vidt muligt foruddiskontere behov og indarbejde i aftalegrundlag balance. Udbudsretligt: Begrænset mulighed for ændring af kontrakten: Andre kunne have ansøgt/afgivet tilbud/vundet? Aftalen udvides i betydeligt omfang til ydelser, der ikke oprindeligt var omfattet. Den økonomiske balance i aftalen ændres til fordel for leverandøren. Større rum for ændring i henhold til kontrakten.

18 18 Effektiviseringskrav Udfordring: Lang kontraktperiode. Område, der generelt set kan blive underlagt effektiviseringskrav (besparelser). Risiko for kapitalisering. Regulering (mulig løsning): Effektiviseringskrav kombineret med betinget opsigelsesadgang. OPP-leverandøren forpligtes til (efter en fredningsperiode) at gennemføre effektiviseringer svarende til de effektiviseringskrav, der stilles til de øvrige plejecentre i kommunen. Effektiviseringskrav fastlægges i forbindelse med den kommunale budgetproces og meddeles OPPleverandøren i forlængelse af budgetvedtagelsen. Mulighed for efterregulering for udmeldte effektiviseringskrav, som samlet set ikke er realiseret på de øvrige plejecentre i kommunen.

19 19 Betaling for pleje- og omsorgsydelserne Modulafregning (afregning i forhold til visiterede moduler): Afregning på baggrund af antal visiterede borgere (dagspris pr. beboer): Betaling korrigeres ikke i forhold til beboernes behov for pleje og omsorg. Fordele og ulemper ved begge modeller. Kvalitets- /incitamentsafhængig afregning? Afregning for madservice et kapitel for sig.

20 Oversigt over betalingsstrømme eksempel 20

21 21 Udviklingspartnerskab Aftalebaseret partnerskab. Formål: Styrke samarbejdet mellem Kolding Kommune og OPP-leverandøren og udnytte den viden, som parterne hver især har til at løse de konkrete problemstillinger, og som borgere og medarbejdere oplever i deres hverdag på plejecentrene. Igangsætning og implementering af forskellige typer af udviklingsprojekter med henblik på øget livskvalitet for plejehjemmets beboere, bedre arbejdsmiljø for personalet og effektivisering af den løbende drift. Forpligtelse til at allokere et årligt beløb til afholdelse i udviklingspartnerskabet: Overførsel mulighed for opsparing, mulighed for afholdelse af større beløb. Evalueres efter 3 år.

22 22 Regulering af opførelse og drift af bygningen OPP-modellen ift. lovgivning om støttet byggeri. Totaløkonomisk tilgang samlet udbud.

23 23 OPP-modellen ift. lovgivning om støttet byggeri 2 forskellige tilgange til totaløkonomi: OPP-model: Ansvar for og evaluering i forhold til totaløkonomi. Lovgivning om støttet byggeri: Forpligtelse til totaløkonomisk vurdering baseret på anvendelsen af Landsbyggefondens totaløkonomimodel. Rammebeløb for opførelse udgør en væsentlig hindring. 2 forskellige tilgange til regulering i driftsfasen: Lovgivning om støttet byggeri: Almindeligt bygherreansvar. Omfattende regulering / kontrol. Byggeskadefonden. OPP-model: Overførsel af ejer- / bygherreansvar.

24 24 Samlet udbud Mulighed for understøttelse af totaløkonomisk tilgang: Ikke overførsel af bygherreansvar. Bekendtgørelse nr af 14. december 2011, Bekendtgørelse om støtte til almene boliger mv. (Støttebekendtgørelsen): 19. Bygherren skal i relevant omfang under hensyntagen til byggesagens størrelse, karakter og kompleksitet foretage en systematisk vurdering af, om en konkret byggeopgave skal gennemføres som et samlet udbud. Vejledning nr. 26 af 27. marts 2009, Vejledning om samlet udbud i alment boligbyggeri.

25 25 Kontakt Frederik Østergaard Kristiansen Advokat Aarhus Fast Ejendom T M E fkr@bechbruun.com København Langelinie Allé København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade Aarhus C Danmark Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai T F E info@bechbruun.com

OPP i praksis. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved advokat Frederik Østergaard Kristiansen

OPP i praksis. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved advokat Frederik Østergaard Kristiansen OPP i praksis Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved advokat Frederik Østergaard Kristiansen 2 Dagsorden Indledning OPP, erfaringer og modeller OPP-kontrakten udvalgte punkter Nærmere om kommercielle

Læs mere

OPP projektet Vonsild plejecenter. Anne Schødts ascc@kolding.dk

OPP projektet Vonsild plejecenter. Anne Schødts ascc@kolding.dk OPP projektet Vonsild plejecenter Anne Schødts ascc@kolding.dk Kontraktens omfang Delkontrakt Beskrivelse Driftsopgaver Service og omsorg OPP-leverandørenovertager i driftsperioden s ansvar for at levere

Læs mere

Nyt plejecenter i Vonsild som OPP Prækvalifikationsmateriale. 30. marts 2012

Nyt plejecenter i Vonsild som OPP Prækvalifikationsmateriale. 30. marts 2012 Kolding Kommune Udkast Nyt plejecenter i Vonsild som OPP Prækvalifikationsmateriale 30. marts 2012 Indholdsfortegnelse Udkast Indholdsfortegnelse 1.1. Baggrund, vision og formål 1 2.1. Ordregivende myndighed

Læs mere

Plejecentre som OPP Erfaringer og overvejelser vedrørende udbud, organisering og kontraktomfang

Plejecentre som OPP Erfaringer og overvejelser vedrørende udbud, organisering og kontraktomfang www.pwc.dk Plejecentre som OPP Erfaringer og overvejelser vedrørende udbud, organisering og kontraktomfang Indhold Introduktion Organisering og finansiering af plejecentre som OPP Hvorfor udbyde et plejecenter

Læs mere

OPP/OPS. status og perspektiver. Ved Torben Brøgger

OPP/OPS. status og perspektiver. Ved Torben Brøgger OPP/OPS status og perspektiver Ved Torben Brøgger 2 Status Analyse Økonomisk fordelagtighed ved offentligprivate partnerskaber: Udarbejdet af en tværministeriel arbejdsgruppe bestående af Finansministeriet,

Læs mere

N y t Off entlig-privat partnerskab

N y t Off entlig-privat partnerskab N y t Off entlig-privat partnerskab Off entlig-private partnerskaber (OPP) har haft en lang og forholdsvis begrænset opstart i Danmark, men i den seneste tid er der kommet mere og mere fokus på OPP. Samtidig

Læs mere

Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP. Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen

Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP. Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen Oversigt Regelgrundlag Partnering som samarbejdsform Grænsefladen til OPP Typer af partneringsamarbejde Udfordringer

Læs mere

» Offentlig Privat Partnerskab OPP. Hvilke kommunale risici i større bygge- og anlægsprojekter imødeser OPP-modellen på både kort og lang sigt

» Offentlig Privat Partnerskab OPP. Hvilke kommunale risici i større bygge- og anlægsprojekter imødeser OPP-modellen på både kort og lang sigt Offentlig Privat Partnerskab OPP Hvilke kommunale risici i større bygge- og anlægsprojekter imødeser OPP-modellen på både kort og lang sigt Det KAN gøres bedre 2 Vigtige karakteristika ved OPP Kontrakten

Læs mere

Offentlig privat samarbejde på ældreområdet

Offentlig privat samarbejde på ældreområdet Offentlig privat samarbejde på ældreområdet Velfærdsbazar 2 9. Maj 2012 Indhold: Erfaring med udbud af pleje- og omsorg på plejecenter Dreyershus Politiske og administrative betragninger Opførelse og drift

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037543 (Michael Kistrup, Lene Ravnholt) 9. juli 2014

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037543 (Michael Kistrup, Lene Ravnholt) 9. juli 2014 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2014-0037543 (Michael Kistrup, Lene Ravnholt) 9. juli 2014 K E N D E L S E Attendo A/S (advokat Torkil Høg, København) mod Holbæk Kommune (advokat Tina Braad, Aarhus) Ved udbudsbekendtgørelse

Læs mere

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver

Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver Aarhus December 2015 Anne Bergholt Sommer Specialistadvokat T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0070 tbr/ase/dla Notat udbud af erhvervsudviklingsopgaver 1. Baggrund og opdrag Norddjurs

Læs mere

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014

Brownfield development og byudvikling. v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014 Brownfield development og byudvikling v/ partner Torben Brøgger Den offentlige uddannelsesdag 2014 2 Brownfield development Omdannelse eller udvikling af en eksisterende ejendom eller bebyggelse. Typisk

Læs mere

BILAG A OPP-redegørelse

BILAG A OPP-redegørelse BILAG A OPP-redegørelse Offentligt-privat partnerskab (OPP) Offentligt-privat samarbejde (OPS) Offentligt-privat samarbejde (OPS) Traditionelt udbud KRITERIER OPP SKRÆDDERSYET BYGGERI PARTNERING UDLICITERING

Læs mere

Markedsundersøgelse vedr. nye fællesmagasiner Opsamling

Markedsundersøgelse vedr. nye fællesmagasiner Opsamling www.pwc.dk Markedsundersøgelse vedr. nye fællesmagasiner Opsamling 2. december 2014 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Indledning Bygningsstyrelsen har

Læs mere

Hverdagsfortællinger om det gode ældreliv. Kolding Kommune

Hverdagsfortællinger om det gode ældreliv. Kolding Kommune Hverdagsfortællinger om det gode ældreliv Med Ebbe på tur i centret Tema: Lokalsamfundet og Vonsildhave Ebbe har et job. Han kører med kioskvognen rundt til alle boligerne på Vonsildhave to gange om dagen.

Læs mere

Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen

Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Præsentation af hovedkonklusioner i Produktivitetskommissionens analyserapport nr. 6 på pressemøde den 17. februar 2014 Dagsorden Hvad er offentlig-privat

Læs mere

Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller

Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller Dansk Forening For Udbudsret 15. januar 2015 Tina Braad, Partner Bech-Bruun 2 Anvendelsesområdet for udbud med forhandling ( 60) 1. Ved

Læs mere

PRIMO-seminar Risikoledelse i bygge- og anlægsprojekter 6. marts 2007 013861-0079

PRIMO-seminar Risikoledelse i bygge- og anlægsprojekter 6. marts 2007 013861-0079 PRIMO-seminar Risikoledelse i bygge- og anlægsprojekter 6. marts 2007 OPP og samlet udbud Torben Brøgger 013861-0079 Torben Brøgger Bech-Bruun, Århus Partner i afdelingen for Fast ejendom, entreprise og

Læs mere

Erfaringerne med offentligeprivate

Erfaringerne med offentligeprivate Erfaringerne med offentligeprivate samarbejdsformer Signe Primdal Rahbek Slots- og Ejendomsstyrelsens mission Ejendomsvirksomhed vi bygger eller lader andre bygge for os (OPP). At tilvejebringe kontorlokaler

Læs mere

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde

Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde Aarhus 24. august 2017 Anne Bergholt Sommer Partner T +45 72 27 33 61 ase@bechbruun.com Sagsnr. 038345-0081 cen/ase Udbudspligt i tværkommunalt samarbejde 1. Indledning Norddjurs Kommune ønsker at få afklaret

Læs mere

Gribskov Kommunes erfaringer med udbud på socialområdet Velfærdsbazar II

Gribskov Kommunes erfaringer med udbud på socialområdet Velfærdsbazar II Gribskov Kommunes erfaringer med udbud på socialområdet Velfærdsbazar II Sundhedschef Mette Bierbaum 9. maj 2012 Dagsorden Kort om Gribskov Kommune Udbudshistorik i Græsted-Gilleleje/Gribskov Kommune Muligheder

Læs mere

Statens OPP-projekter. Projektleder Njal Olsen

Statens OPP-projekter. Projektleder Njal Olsen Statens OPP-projekter Projektleder Njal Olsen 1 Bygningsstyrelsens OPP-projekter Otte bygninger taget i brug siden 2009. To bygninger under opførelse og forventes taget i brug 2014. Ét projekt afventer

Læs mere

Udelukkelse og udvælgelse

Udelukkelse og udvælgelse Udelukkelse og udvælgelse Debat om lovforslaget til den nye udbudslov Dansk Forening for Udbudsret, 15. januar 2015 Anders Birkelund Nielsen, advokat (abn@bechbruun.com) 2 Udelukkelse - Udvalgte nyskabelser

Læs mere

Konsulent og professionel værdiskaber

Konsulent og professionel værdiskaber Samarbejdsformer Konsulent og professionel værdiskaber 14 års erfaring med affaldsog ressourceoptimering heraf 7 år i topledelsen af Renosyd Den værdifulde kundeoplevelse er omdrejningspunktet for mit

Læs mere

Værd at vide om udbud og offentlig-privat samarbejde

Værd at vide om udbud og offentlig-privat samarbejde Værd at vide om udbud og offentlig-privat samarbejde OPS 4/0407-1200-0011 /CLV Begrænset udbud Et begrænset udbud er en udbudsform, hvor man som leverandør skal prækvalificeres, før man kan komme med et

Læs mere

16. DECEMBER Netværksmøde. Udbud med forhandling. v/associeret partner, advokat Malene Roose Bagh

16. DECEMBER Netværksmøde. Udbud med forhandling. v/associeret partner, advokat Malene Roose Bagh Netværksmøde Udbud med forhandling v/associeret partner, advokat Malene Roose Bagh mal@kammeradvokaten.dk 1 Agenda 1. 2. 3. 4. Hvornår kan udbud med forhandling anvendes? Fordele og ulemper forskelle ift

Læs mere

Projekt: Ny skole i Rudkøbing som OPP. Prækvalifikationsbeskrivelse

Projekt: Ny skole i Rudkøbing som OPP. Prækvalifikationsbeskrivelse Projekt: Ny skole i Rudkøbing som OPP Prækvalifikationsbeskrivelse Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 3 2. Projektbeskrivelse 4 2.1 Baggrund 4 2.2 Ny skole - Vision og funktioner 5 3. Organisering

Læs mere

E-mail: ansoegninger13@oim.dk 13. august 2012

E-mail: ansoegninger13@oim.dk 13. august 2012 Økonomi- og Indenrigsministeriet Enhed: Kommunaløkonomi Slotholmsgade 10-12 1216 København K E-mail: ansoegninger13@oim.dk 13. august 2012 Ansøgning om deponeringsfritagelse/alternativt låneramme til OPP-projekt

Læs mere

Markedsundersøgelse vedr. nye fællesmagasiner Informationsmateriale

Markedsundersøgelse vedr. nye fællesmagasiner Informationsmateriale www.pwc.dk Markedsundersøgelse vedr. nye fællesmagasiner Informationsmateriale 31. oktober 2014 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Indledning Bygningsstyrelsen

Læs mere

Juridiske forhold. Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering

Juridiske forhold. Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering Juridiske forhold Kvalitetssikring OPP og partnering Forældelse og suspensionsaftaler Etapevis aflevering Kvalitetssikring Ny bekendtgørelse nr. 1179 af 04 10 2013 Offentligt byggeri Kvalitet, OPP og totaløkonomi

Læs mere

Offentlig-privat samarbejde: Hvordan påvirkes produktiviteten? Peter Birch Sørensen Formand for den danske Produktivitetskommission

Offentlig-privat samarbejde: Hvordan påvirkes produktiviteten? Peter Birch Sørensen Formand for den danske Produktivitetskommission Offentlig-privat samarbejde: Hvordan påvirkes produktiviteten? Peter Birch Sørensen Formand for den danske Produktivitetskommission Indlæg på Akademikernes Inntektspolitiske konferanse i Oslo den 12. februar

Læs mere

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner tbr@bechbruun.com 2 Udbudspligten for varer og tjenesteydelser under tærskelværdien ændres Tilbudslovens

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025762 (Kirsten Thorup, Niels Henriksen) 9. marts 2012 K E N D E L S E Delfin Vask A/S (advokat Bent Sommer, Kastrup) mod Gentofte Kommune (selv) Gentofte Kommune iværksatte

Læs mere

Opdraget. Hvordan kravspecificerer man ydelser vedrørende omsorg og pleje? Hvordan konkurrenceudsætter man køb af fritvalgsydelser?

Opdraget. Hvordan kravspecificerer man ydelser vedrørende omsorg og pleje? Hvordan konkurrenceudsætter man køb af fritvalgsydelser? Opdraget Hvordan kravspecificerer man ydelser vedrørende omsorg og pleje? Hvordan konkurrenceudsætter man køb af fritvalgsydelser? Særlige udbudsretlige opmærksomhedspunkter ved Gribskov-udbuddet i øvrigt

Læs mere

» Offentlig Privat Partnerskab OPP. Hvilke kommunale risici i større byggeog anlægsprojekter imødeser OPP-modellen på både kort og lang sigt

» Offentlig Privat Partnerskab OPP. Hvilke kommunale risici i større byggeog anlægsprojekter imødeser OPP-modellen på både kort og lang sigt Offentlig Privat Partnerskab OPP Hvilke kommunale risici i større byggeog anlægsprojekter imødeser OPP-modellen på både kort og lang sigt Danmarks største bygge- og anlægsvirksomhed 5.800 medarbejdere

Læs mere

Udbud af praktisk hjælp og personlig pleje

Udbud af praktisk hjælp og personlig pleje Leverandørmøde d. 1.11.2013 1 Dagsorden Formålet med dagens møde Beslutningsgrundlag Hvad er udbud/annoncering Historier i medierne Anbefalinger Spørgsmål 2 Formålet med dagens møde Redegøre for den forestående

Læs mere

Opførelsen af Køge Park udbydes som én samlet totalentreprisekontrakt, jf. nedenfor.

Opførelsen af Køge Park udbydes som én samlet totalentreprisekontrakt, jf. nedenfor. Advokatpartnerselskab Henrik Puggaard Advokat J.nr. 289785-3-1-GTH BILAG 9 TIL GRUNDKØBSAFTALEN Regler for gennemførelse af udbud af totalentreprisekontrakt 1. Udbudsforpligtelsen Til opfyldelse af Grundkøbsaftalens

Læs mere

OPP-modellens bidrag til anlægsproces og totaløkonomi

OPP-modellens bidrag til anlægsproces og totaløkonomi KØBENHAVNS KOMMUNE NOTAT 15-09-2014 Bilag 1 OPP-modellens bidrag til anlægsproces og totaløkonomi Sagsnr. 2013-0246474 Dokumentnr. 2013-0246474-34 Sagsbehandler Lars Høier Disposition 1. Indledning og

Læs mere

Vandsektoren OPP? Investering og finansiering

Vandsektoren OPP? Investering og finansiering pwc.dk Vandsektoren OPP? Investering og finansiering 22. August 2013 Agenda 1. Indledning 2. OPP hvad og hvorfor 3. OPP og vandsektoren 2 Indledning 3 Indledning 1. Investering og finansiering i vandsektoren

Læs mere

Ydelsesbeskrivelser for offentlig-privat partnerskab

Ydelsesbeskrivelser for offentlig-privat partnerskab Ydelsesbeskrivelser for offentlig-privat partnerskab 2014 UDARBEJDET AF MAJA FREDERIKSEN 0. Bestillerens rolle 0.1 Den offentlige part (Bestilleren) 0.2 Bestillerrådgiver 5. Fase 4 Anlæg og drift 5.1 Anlægsfasen

Læs mere

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde Udbud med forhandling iht. udbudsloven. 5. december 2018

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde Udbud med forhandling iht. udbudsloven. 5. december 2018 Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde Udbud med forhandling iht. udbudsloven 5. december 2018 Eftermiddagens program 16.00 16.10: Velkomst og intro til udbud med forhandling ved Martin Stæhr, Advokatfirmaet

Læs mere

Bilag til Vejledning for OPP-egnethedsvurdering. Paradigme for OPP egnethedsvurdering

Bilag til Vejledning for OPP-egnethedsvurdering. Paradigme for OPP egnethedsvurdering Bilag til Vejledning for OPP-egnethedsvurdering Paradigme for OPP egnethedsvurdering Indholdsfortegnelse OPP egnethedsvurdering skabelon... 3 1. Beskrivelse af projektet... 3 2. Erfaringer med lignende

Læs mere

Udformning af og udfordringer ved forskellige kontraktformer. Ved partner Tina Braad og partner Torben Brøgger Tirsdag den 24.

Udformning af og udfordringer ved forskellige kontraktformer. Ved partner Tina Braad og partner Torben Brøgger Tirsdag den 24. Udformning af og udfordringer ved forskellige kontraktformer Ved partner Tina Braad og partner Torben Brøgger Tirsdag den 24. november 2015 Entreprisedagen 2 Parametre ved valg af kontraktform - udbudsstrategi

Læs mere

OPP Kalvebod Brygge Projektet i hovedtræk. Orienteringsmøde den 1. november 2013

OPP Kalvebod Brygge Projektet i hovedtræk. Orienteringsmøde den 1. november 2013 OPP Kalvebod Brygge Projektet i hovedtræk Orienteringsmøde den 1. 1 Hovedrapport Indholdsfortegnelse Hovedrapport 2 1 Projektet i hovedtræk 3 2 Fordeling af risici 4 3 Grundleje og krydsende option 5 4

Læs mere

Baggrundsnotat om OPP input til arbejde med ressourcepolitik

Baggrundsnotat om OPP input til arbejde med ressourcepolitik Opgang Blok C Afsnit 1. sal Center for Økonomi Budget og Analyse Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Telefon 38 66 50 00 Mail oekonomi@regionh.dk Web www.regionh.dk CVR/SE-nr: 30113721 Ref.: Kristina Arnov

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse AABENRAA Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse

Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse September 2012 Udvikling i kommunernes konkurrenceudsættelse At en opgave konkurrenceudsættes betyder ikke nødvendigvis, at opgaven udliciteres, men blot at den

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse BRØNDERSLEV Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Ramme for evaluering af driften på plejecenter Søhusparken

Ramme for evaluering af driften på plejecenter Søhusparken Ramme for evaluering af driften på plejecenter Søhusparken Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Evaluering - indhold... 3 3 Evaluering - tidsplan... 6 4 Evaluering - metoder... 6 5 Om opgaven på Søhusparken

Læs mere

Udbud med forhandling

Udbud med forhandling Udbud med forhandling Muligheder og rammer Svend Bjerregaard, advokat (L), associeret partner, Holst, Advokater Anvendelsesområde 2 Udbud med forhandling kan anvendes i følgende tilfælde: 1. Ved bygge-

Læs mere

Udbudsbetingelser. Annoncering vedrørende frit leverandørvalg indenfor personlig pleje og praktisk hjælp i Fredericia Kommune.

Udbudsbetingelser. Annoncering vedrørende frit leverandørvalg indenfor personlig pleje og praktisk hjælp i Fredericia Kommune. Oktober 2014 Sagsnr. 013928-0190 cen/dla Udbudsbetingelser Annoncering vedrørende frit leverandørvalg indenfor personlig pleje og praktisk hjælp i Fredericia Kommune København Langelinie Allé 35 2100 København

Læs mere

Indkøbs- & udbudspolitik

Indkøbs- & udbudspolitik Indkøbs- & udbudspolitik Godkendt i Byrådet den 20. juni 2016 1 Forord Fredensborg Kommune er en stor virksomhed med et bruttobudget på 3,9 mia. kr. og mere end 3.000 medarbejdere, der leverer myndighedsopgaver,

Læs mere

ANNONCERING MADSERVICE

ANNONCERING MADSERVICE ANNONCERING MADSERVICE ODDER KOMMUNE 1. INDLEDNING I medfør af lovbekendtgørelse nr. 1410 af 7. december 2007 om indhentning af tilbud for visse offentlige og offentligt støttede kontrakter (Tilbudsloven)

Læs mere

Har OPP en fremtid i transport sektoren i Danmark? Vejforum 2009

Har OPP en fremtid i transport sektoren i Danmark? Vejforum 2009 Har OPP en fremtid i transport sektoren i Danmark? Vejforum 2009 3. december 2009 Annette Walter Projektchef OPP og finansiering COWI 1 Agenda OPP som organisationsform Hvad menes med privat finansiering?

Læs mere

Bestillerrådgivningsaftale

Bestillerrådgivningsaftale Bestillerrådgivningsaftale København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Frue Kirkeplads 4 8000 Aarhus C Danmark Shanghai, rep. kontor 83 Loushanguan Road Suite 2635, 26/F Shanghai, Kina

Læs mere

nvf årsmøde 4. og 5. juni 2009

nvf årsmøde 4. og 5. juni 2009 1 nvf årsmøde 4. og 5. juni 2009 Fremtidige samarbejdsformer i bygge anlægsbranchen Knud Erik Busk 2 Agenda Baggrund for tiltag om nye samarbejdsformer 5 typer samarbejdsformer OPP med eksempel OPS med

Læs mere

UDBUD MED FORHANDLING I VEJSEKTOREN. Bo Tarp, Vejdirektoratet

UDBUD MED FORHANDLING I VEJSEKTOREN. Bo Tarp, Vejdirektoratet UDBUD MED FORHANDLING I VEJSEKTOREN Bo Tarp, Vejdirektoratet Udbud med forhandling giver nye muligheder og behøver hverken være kompliceret eller tidskrævende Udbudsloven fra 1. januar 2016 åbner op for

Læs mere

24-02-2015. Sagsnr. 2014-0259562. OPP-vurdering af arkiv- og magasinprojektet. Dokumentnr. 2014-0259562-21

24-02-2015. Sagsnr. 2014-0259562. OPP-vurdering af arkiv- og magasinprojektet. Dokumentnr. 2014-0259562-21 Københavns Kommune Økonomiforvaltningen BILAG 24-02-2015 OPP-vurdering af arkiv- og magasinprojektet Baggrund Borgerrepræsentationen (BR) har besluttet, at offentlige-private partnerskaber (OPP) kan overvejes

Læs mere

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning IKA indkøbsjura 2012 Advokat Kurt Bardeleben Advokat Mikala Berg Dueholm Dialogfaser 1. Forudgående dialog afdækning af markedet 2. Dialog i forhold

Læs mere

Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.]

Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.] København September 2014 Sagsnr. 028156-0064 aa/cru/ssk UDKAST 21. september 2014 Købsoptionsaftale [indsæt matrikel nr.] [indsæt byggefelt nr.] Mellem Roskilde Kommune CVR-nr. 29 18 94 04 Rådhusbuen 1

Læs mere

Konkrete erfaringer med OPP v. Signe Primdal Rahbek Chef for Byggeri og OPP

Konkrete erfaringer med OPP v. Signe Primdal Rahbek Chef for Byggeri og OPP Konkrete erfaringer med OPP v. Signe Primdal Rahbek Chef for Byggeri og OPP Bygningsstyrelsens OPP projekter Rigsarkivet Det første statslige OPP projekt. Tinglysningsretten i Hobro: Det første statslige

Læs mere

Udbudsbetingelser Stevns Kommune

Udbudsbetingelser Stevns Kommune Udbudsbetingelser Stevns Kommune Indhold 1. Indledning... 1 2. Udbudsmaterialet... 4 3. Tidsplan for udbudsprocessen... 5 3.1. Anmodninger om yderligere oplysninger... 5 3.2. Frist for modtagelse af tilbud...

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk 18. marts 2014 Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Godkendt 30. marts 2016 Indholdsfortegnelse 1. Formål...3 2. Hvad og hvem er omfattet...3 3. Udbud af varer og tjenesteydelser...3 4. Udbud af bygge- og anlægsopgaver...4

Læs mere

Fakta om konkurrenceudsættelse 2014 STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

Fakta om konkurrenceudsættelse 2014 STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse 2014 ISHØJ Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Nærværende notat beskriver baggrunden for direktionsindstillingen om potentialeafklaring af fritvalgsområdet i Halsnæs Kommune.

Nærværende notat beskriver baggrunden for direktionsindstillingen om potentialeafklaring af fritvalgsområdet i Halsnæs Kommune. Notat til Udvalget for Voksne og Sundhed Sagsnr.: 2012/0011303 Dato: 20. februar 2013 Titel: Fritvalgsområdet potentiale afklaring. Sagsbehandler: Anne Mette Nielsen Leder af Sundhedsstaben Nærværende

Læs mere

Ny psykiatrisk afdeling i Vejle i OPP

Ny psykiatrisk afdeling i Vejle i OPP Ny psykiatrisk afdeling i Vejle i OPP Informationsmøde om prækvalifikation, 7. januar 2013 Side 1 Dagsorden 1. Projektet overordnet v/rsd 2. OPP-kontrakten v/rsd og LETT 3. Økonomi og finansiering v/pwc

Læs mere

Uddrag af infrastrukturkommissionens kommissorium

Uddrag af infrastrukturkommissionens kommissorium Offentlig-Private Partnerskaber en genvej til nye anlæg? Investeringer i kollektiv trafik 10. oktober 2008 www.ey.com/dk/opp Uddrag af infrastrukturkommissionens kommissorium Det gælder spørgsmålet om

Læs mere

Udbuds- og indkøbspolitik

Udbuds- og indkøbspolitik Udbuds- og indkøbspolitik 2018-2022 Indledning Indkøb herunder udbud og kontraktstyring spiller en væsentlig rolle i forhold til Frederikssund Kommunes samlede økonomi. Frederikssund Kommune køber hvert

Læs mere

Erfaringer fra de danske OPP-projekter. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 04

Erfaringer fra de danske OPP-projekter. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 04 Erfaringer fra de danske OPP-projekter Konkurrence- og Forbrugeranalyse 04 2012 ERFARINGER FRA DE DANSKE OPP-PROJEKTER Erfaringer fra de danske OPP-projekter Konkurrence- og Forbrugeranalyse 04 Konkurrence-

Læs mere

Markedsundersøgelse vedrørende. Informationsmateriale

Markedsundersøgelse vedrørende. Informationsmateriale www.pwc.dk Markedsundersøgelse vedrørende nyt neurorehabiliteringscenter i Brønderslev Informationsmateriale 27. februar 2014 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33

Læs mere

Udbudsbetingelser. Skovbakkeskolen som OPS - Udbud af teknisk bestillerrådgivning. Aarhus Marts 2014. Sagsnr. 018231-0021 tb/tb/kkp Dok.nr. 11681396.

Udbudsbetingelser. Skovbakkeskolen som OPS - Udbud af teknisk bestillerrådgivning. Aarhus Marts 2014. Sagsnr. 018231-0021 tb/tb/kkp Dok.nr. 11681396. Aarhus Marts 2014 Sagsnr. 018231-0021 tb/tb/kkp Udbudsbetingelser Skovbakkeskolen som OPS - Udbud af teknisk bestillerrådgivning København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Frue Kirkeplads

Læs mere

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Baggrund Baggrunden for vores henvendelse og ønske om at fremlægge forslag til nye principper for kommende udbud er erfaringer fra det

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Godkendt i kommunalbestyrelsen den 17. maj 2011 Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

Kontraktbilag C Tilbudsbesvarelse

Kontraktbilag C Tilbudsbesvarelse Kontraktbilag C 1 1 Indledning I nærværende kontraktbilag indføres de udbedte forhold jf. annonceringsmaterielet. Tilbudsgiver skal således indføre besvarelser til de enkelte elementer som foreskrevet.

Læs mere

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu?

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Pjece udarbejdet til Kommunaløkonomisk Forum 2013. 2 Reglerne for frit valg og udbud på ældreområdet er ved at blive ændret. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Udbud med forhandling hvordan, med hvem og om hvad (direktiv 2014/24/EU) Advokat Torkil Høg 11. november 2014

Udbud med forhandling hvordan, med hvem og om hvad (direktiv 2014/24/EU) Advokat Torkil Høg 11. november 2014 Udbud med forhandling hvordan, med hvem og om hvad (direktiv 2014/24/EU) Advokat Torkil Høg 11. november 2014 1 Agenda 1. Introduktion 2. Udbud med forhandling udvalgte problemstillinger 2 1. Introduktion

Læs mere

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune Udbudsstrategi for Glostrup Kommune 1. Udbudsstrategi Med henvisning til Bekendtgørelse fra Indenrigs- og Socialministeriet af 21. december 2009 om kommunal udbudsstrategi og opfølgningsredegørelse jf.

Læs mere

Udbud af drift af Karlslunde Plejecenter. Greve Kommune Julie Zeuthen Tirsted. Side 1

Udbud af drift af Karlslunde Plejecenter. Greve Kommune Julie Zeuthen Tirsted. Side 1 Udbud af drift af Karlslunde Plejecenter Greve Kommune Julie Zeuthen Tirsted Side 1 Dagsorden Baggrund for udbud Organisering af projekt og principper for udbud Udarbejdelse af udbudsmateriale Udbudsform

Læs mere

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område,

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Lightregimet Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Program 1. Hvad er udbud? 2. Hvilke regler gælder? 3. Beregningsregler - kontraktberegning 4. Udbud efter light-regimet 5.

Læs mere

Erfaringer fra de danske OPP-projekter. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 04

Erfaringer fra de danske OPP-projekter. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 04 Erfaringer fra de danske OPP-projekter Konkurrence- og Forbrugeranalyse 04 2012 Erfaringer fra de danske OPP-projekter Erfaringer fra de danske OPP-projekter Konkurrence- og Forbrugeranalyse 04 Konkurrence-

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse AARHUS Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Udbudsloven. - den foreløbige version.

Udbudsloven. - den foreløbige version. Udbudsloven - den foreløbige version. Udvalgets arbejde Opstart 10.sept. 2013 til 3. nov. 2014 Afholdt 20 møder Sidste(?) møde den 3. november 2014 1. december 2014 2 Udvalgets sammensætning KL Statens

Læs mere

UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS

UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS Udbudspolitik for FynBus Formål FynBus har den vision, at Den kollektive trafik skal set fra passagerernes synsvinkel være enkel, sammenhængende og konkurrencedygtig med andre

Læs mere

INDKØBSJURA 2014. Advokat hotline

INDKØBSJURA 2014. Advokat hotline INDKØBSJURA 2014 Advokat hotline Spørgsmål 1 Ønsker rammekontraktbegreb belyst ud fra specifikke spørgsmål: En kontrakt, hvor sortimentet er fastlagt, alle priser er fastlagt, og kredsen af udbydere er

Læs mere

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9.

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9. Dato: 9. maj 2016 Sag: OK/JH Notat om hvorvidt udbudslovens 132, 148 og 160 finder analog anvendelse på indkøb omfattet af Lovbekendtgørelse nr. 1410 af 07/12/2007 (tilbudsloven). Resume Det er Konkurrence-

Læs mere

Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017. Viden & Strategi

Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017. Viden & Strategi R A P P O R T Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017 Viden & Strategi Juni 2014 S i d e 2 1. Baggrund og formål med strategien for konkurrenceudsættelse

Læs mere

Indkøbs- & udbudspolitik

Indkøbs- & udbudspolitik Indkøbs- & udbudspolitik Godkendt af Byrådet den 26. maj 2014 1 Forord Fredensborg Kommune er en stor virksomhed med et bruttobudget på 3,8 mia. kr. og mere end 3.000 medarbejdere, der leverer myndighedsopgaver,

Læs mere

Fra udbud til tilbud Juraen og processen

Fra udbud til tilbud Juraen og processen Fra udbud til tilbud Juraen og processen v/ Betina Nørgaard, Manager Deloitte Consulting Slagelse og Køge 29. august og 5. september 2012 Agenda Formålet med udbudsreglerne De forskellige udbudsformer

Læs mere

OPP-Byggeprojekter Region Sjælland

OPP-Byggeprojekter Region Sjælland OPP-Byggeprojekter Region Sjælland OPP konceptet Et Offentlig-Privat Partnerskab - er en type offentlig privat samarbejde, der er kendetegnet ved at design, projektering, etablering og drift og vedligeholdelse

Læs mere

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING

U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING U D K A S T NOTAT OM UDBUD AF MULTIHAL 1 BAGGRUND OG PROBLEMSTILLING Frederikshavn Kommune indgik i 2011 en OPS-kontrakt med et konsortium bestående af MT Højgaard og DEAS om design, opførelse og efterfølgende

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse VEJLE Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE

UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE 2 Udbudspolitik Med henvisning til Bekendtgørelse om servicestrategi og opfølgningsredegørelse jf. lovbekendtgørelse nr. 1060 af 24. oktober 2006 om kommunernes styrelse

Læs mere

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning IKA s leverandørjura 13. september 2012 Advokat Kurt Bardeleben Advokat Mikala Berg Dueholm Dialogfaser 1. Forudgående dialog afdækning af markedet

Læs mere

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide Bliv leverandør til det offentlige Miniguide INDLEDNING Denne miniguide indeholder vejledning i, hvad du skal huske når du vil byde på opgaver i Gribskov Kommune. Miniguiden indeholder nogle generelle

Læs mere

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 Statens Indkøbspolitik...3 Samarbejde på tværs af Danmark...4 Lokale

Læs mere

Bilag 1. Kravspecifikation

Bilag 1. Kravspecifikation Bilag 1 Kravspecifikation Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 2. Den nuværende organisering af 2 2.1 Kundens overordnede organisering 2 2.2 2 2.3 Kvalitetsstandarder 3 2.4

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at regionen planlægger udbuddet

Læs mere

Notat. Dialogproces forud for etablering af offentlig-privat samarbejde på lokalcenter Bøgeskovhus. Udvalget for Sundhed og Omsorg.

Notat. Dialogproces forud for etablering af offentlig-privat samarbejde på lokalcenter Bøgeskovhus. Udvalget for Sundhed og Omsorg. Notat Emne: Til: Status etablering offentlig- privat samarbejde Bøgeskovhus Udvalget for Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune Omsorg og Udvikling Sundhed og Omsorg Den 28. jan. 2013 Dialogproces forud for

Læs mere

Standardmodel for offentlig-private partnerskaber (OPP) Nyanlæg

Standardmodel for offentlig-private partnerskaber (OPP) Nyanlæg Standardmodel for offentlig-private partnerskaber (OPP) Nyanlæg December 2016 SIDE 2 Standardmodel for offentlig-private partnerskaber (OPP) Nyanlæg Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej

Læs mere