GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 8. ÅRGANG NR. 2 JUNI-JULI-AUGUST Grøndalslund Kirke

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 8. ÅRGANG NR. 2 JUNI-JULI-AUGUST 2010. Grøndalslund Kirke"

Transkript

1 GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 8. ÅRGANG NR. 2 JUNI-JULI-AUGUST 2010 Grøndalslund Kirke 1

2 ved Tommy Østerlind og korets bestyrelse Grøndalslundkoret afholder stor 5 års Jubilæumskoncert Koncert i kirken med Grøndalslundkoret Søndag den 30. maj kl Det lyder måske ikke af så meget med de 5 år. Men musikalsk set har koret gennemgået en rivende udvikling, og var det korets lyd, som afgjorde sagen, skulle det mindst være 10 år. Som sædvanlig præsenterer koret et bredt og afvekslende program. Sidste år havde vi valgt at fokusere på perioden fra 1920 til Nu er vi så nået til den herlige og mindeværdige periode fra 1950 til Vi har fundet nogle uforglemmelige hits frem det skal være en overraskelse, men glæd jer. Som koncertens gæstesolist har vi engageret den travle og omkringfarende danske supertenor Lars Henriksen. I sin travle kalender har han fundet plads til både at lave et inspirationskursus med koret og så komme og synge med koret til koncerten. Det er anden gang, at Lars Henriksen skal være solist med Grøndalslundkoret. I februar havde han sin debut med koret ved en koncert på Frederiksberg Musikhøjskole med et Kaj Norman Andersen-program. Ved koncerten den 30. maj skal vi bl.a. høre ham i Anthem fra Chess og den uforlignelige Una furtiva lagrima af Donizetti. Men vi kan også godt selv, det der med solister i Grøndalslundkoret. Foruden den kendte og altid meget velsyngende Ole Ertmann-Dam, som bl.a. skal tolke Lehars berømte Dein ist mein ganzes Herz, bliver der mulighed for at opleve endnu et par af korets mange solister. Det er duoen Hanne Milling og Winnie Pedersen, som sammen med koret vil fremføre den uforglemmelige grand prix-vinder Dansevise. Som sædvanlig præsenteres hele herligheden af den altid charmerende og veloplagte konferencier Svend Bunch.

3 Aftenturen AFTENUDFLUGT Onsdag den 9. juni kl. 18 I år besøger vi Strandvejskirken i Humlebæk. Altertavlen er malet af Maja Lisa Engelhardt. Kirken er tilknyttet Det Danske Missionsforbund, vi får fortalt lidt af dens historie og drikker aftenkaffen i kirkens lyse venlige café, inden vi igen sætter kursen mod Rødovre. Billetter a kr. 50,- kan købes på kordegnekontoret fra søndag den 30. maj efter højmessen Sankt Hans aften i Kirkegårdsparken Onsdag den 23. juni kl FDF Grøndalslund og Grøndalslund Sogn inviterer til Sankt Hans aften i Kirkegårdsparken mellem kirkegården og Schweizerdalsparken. Jeg har malet en håndsrækning mod det søgende menneske i et abstrakt billede af opstandelsen, for Jesus er tro for mig, ikke historie. Derfor er det vigtigt, at beskueren kan drømme sig ind i maleriet og skabe sit eget billede af Kristus og dermed komme tættere på Gud, siger Maja Lisa Engelhardt. Maleriet er 140 x 170 cm og fylder det meste af en af de otte vægge i kirkesalen. Program Kl Spisning af medbragt skovturskurv/termokaffe Kl Snobrød og pølser til børnene over mindre bål ved FDF erne Kl Sankt Hans tale for børn Kl Kl Bålet tændes Sankt Hans tale for voksne ved Sune Auken. Grøndalslundkoret synger for til et par midsommersange omkring bålet. Kl Aftensangsgudstjeneste i kirken ved Berit Weigand Berg. Grøndalslundkoret medvirker. 3

4 Sommerandagter Minikonfirmander Konfirmationer i og Aktivitetsudvalget Når solen varmer, og tempoet falder. Når stranden og udlandet på nogle kalder. Da falder der en særlig stemning og ro, og giver plads til en snak om tvivl og tro. Derfor vi indbyder til andagt, bøn og sang, efterfulgt af lidt mad - hele sommeren lang. Vi begynder hver gang med en kort andagt i kirken kl. 11. Andagterne er primært ved Berit Weigand Berg, men der kan dog i løbet af sommeren også dukke andre præster op. Der er andagt på onsdage i lige uge, hvilket for sommeren 2010 er følgende dage: Den 2., 16. og 30. juni, den 14. og 28. juli samt den 11. og 25. august Vel mødt! ved Sarah, Ida, Ida-Marie, Nanna, Annika, Frida, Laura, Mathilde, Sandra, Signe, Celine, Freja, Amelia og Louise Vi er de første minikonfirmander i Grøndalslund Kirke. Det er sjovt at være minikonfirmand og lære om kristendom og Gud. Vi er i kirken hver tirsdag og beder Fadervor og synger. Billederne er fra børnegudstjenesten, hvor vi optrådte med lignelsen om den fortabte søn. Sognepræst Preben Svoldgaard Larsen er rejst fra Grøndalslund Sogn. Vi håber på, at der bliver ansat en ny præst i løbet af sommeren. Denne præst kommer til at stå for undervisning og konfirmation af elever, der efter sommerferien går i Nyager Skoles 8.a og 8.b. Elever fra andre skoler kan også melde sig til denne dato. Tid og sted for indskrivning vil fremgå af hjemmesiden og annonce i Rødovre Lokal Nyt i august. Datoen for konfirmationen bliver ikke ændret. 8.a. og 8.b. m.fl. vil fortsat blive konfirmeret: Store bededag, fredag den 20. maj 2011 Sognepræst Berit Weigand Berg konfirmerer den kommende 8.c fra Nyager Skole Kristi himmelfartsdag, torsdag den 2. juni 2011 Elever fra andre skoler kan også melde sig til denne dato. Undervisningen vil primært foregå torsdag eftermiddage, og begynder til september. Indskrivning i kirken er søndag den 22. august kl. 19 og ikke som tidligere meddelt den 29. august. Alle møder op samtidigt. Vi begynder i kirken. Programmet slutter senest kl Det er ikke nødvendigt at medbringe dåbsattest til indskrivningen. Er man forhindret i at deltage søndag den 22. august, kan man i stedet enten ringe eller sende en mail til Berit (se s. 15)

5 Berit Weigand Bergs konfirmandhold Store bededag Foto: Christian Nesgaard 5

6 Afsked af Preben Svoldgaard Larsen 6 lund sogn, især var samarbejdet med pastor Carl Nielsen i årene fra en stor berigelse og udfordring i teologisk henseende. Ham er jeg megen tak skyldig. Det gælder også daværende menighedsrådsformand, C. E. Sørensen og kirkegårdsinspektør O. Gulløv Christensen. Alle tre har været med til at grundlægge Grøndalslund sogn og kirke og tegnet en klar profil af kirken som det sted, hvor teologien og forkyndelsen var det afgørende og centrale. Og det var lige det, jeg var optaget af, så embedet passede til mig. Jeg skal i denne forbindelse også sige hjertelig tak til alle kirkens og kirkegårdens medarbejdere for trofasthed og godt samarbejde. Tak til de skiftende menighedsråd, som jeg med stor tålmodighed har affundet mig med gennem tiden. Jeg skal også benytte lejligheden til at sige tak for den tillid, venlighed og imødekommenhed, som jeg altid Jeg skal herved meddele, at hjeg fratræder mit embede som sognepræst i Grøndalslund sogn den 31. maj 2010 for at tiltræde en stilling som psykolog på Psykiatrisk Afdeling på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk i Grønland. Jeg har været ansat som sognepræst ved Grøndalslund Kirke siden den 1. maj Jeg kom fra et embede som sømands- og ambassadepræst i Antwerpen og Bruxelles i Belgien. Det har været gode og berigende år i Grøndalser blevet mødt med i sognet i forbindelse med kirkelige handlinger og samtaler. Tak til alle dem, som søndag efter søndag trofast har deltaget i gudstjenester og lyttet til mine prædikener. Jeg har i flere år ved siden af mit embede arbejdet som privatpraktiserende psykolog med klinik på H. C. Andersen Boulevard inde i København. Den stilling, som jeg nu skal tiltræde, indebærer en fortsættelse og udvidelse af dette arbejde. Det glæder jeg mig meget til. Grønland er et smukt land, som jeg nyder meget, og grønlænderne er et mildt og arbejdsomt folk, der er i besiddelse af megen energi og livsvilje. Jeg har tidligere boet og arbejdet dér i og siden været der flere gange i forbindelse med undervisningsopgaver på Grønlands Universitet. Endelig skal det heller ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke længere føler mig hjemme i Den danske Folkekirke. Jeg har været præst siden 1971, i 39 år, og der er sket store forandringer i denne periode. Jeg kan efterhånden slet ikke acceptere den tendens til tivolisering og forsamlingshus med babysalmesang, spaghettigudstjenester, pilgrimsvandringer og naturgudstjenester, kirkekaffe og kirkefrokoster, som overalt er karakteristisk for Den danske Folkekirke i disse år. For mig er kirken et samlingssted omkring forkyndelsen af evangeliet om Guds tilgivelse og syndernes forladelse, og i troen på denne tilgivelse at leve hver dag i respekt, ansvar og kærlighed til sit medmenneske.

7 Preben Svoldgaard Larsen forlader Grøndalslund Kirke ved Knud Erik Madsen og Ina Harkov Madsen Søndag den 11. april holdt hpreben Svoldgaard Larsen sin afskedsgudstjeneste i Grøndalslund Kirke. I dette hus har Preben Svoldgaard i 33 år ved højmessen forkyndt ordet og forvaltet sakramenterne. Han har klogt og kompetent forsvaret den danske folkekirke og den evangelisklutherske kristendom. I gudstjenesten er prædikenen det sted, hvor præstens personlighed kommer tydeligst til udtryk. Preben Svoldgaard er en markant forkynder af det kristne budskab; han fortolker de bibelske tekster dybt, inderligt, skarpt og med stor gennemslagskraft. Hans store samfundsengagement og intellektuelle tænkemåde præger de veldisponerede prædikener og sætter mange spørgsmål og følelser i gang hos os, som sidder på kirkebænken og tænker over liv og død, glæde og sorg og skyld og tilgivelse. I sine studiekredse samlede Preben Svoldgaard os til et fællesskab, hvor han fordybede og udvidede vores læseroplevelse. Med sit engagement og sin store faglige viden indenfor teologi, idehistorie og filosofi udlagde Preben Svoldgaard nye forståelser af tilværelsens grundlag for os. Han beskrev menneskesyn og verdensbilleder hos Luther, K. Olesen Larsen, Johs. Sløk, K. E. Løgstrup, Kierkegaard, Lone Frank, Jesper Hoffmeyer m.fl. på en sådan måde, at forfatternes grænseoverskridende tankegange blev kogt ned til budskaber, som vi kunne forholde os til. Preben Svoldgaard har så sandelig givet os inspiration og forklaring af/på verden, som vi har så hårdt brug for i vores egen virkelighed. Et bemærkelsesværdigt menneske har nu forladt os for at tage nye udfordringer op. Preben Svoldgaard Larsen udviklede vores horisont, åbnede vort sind, rykkede vores livssyn og gav os sit bud på, hvad kristendom er. 7

8 8 1. søndag e. påske, den 11. april 2010 Da de havde spist, siger Jesus til Simon Peter: Simon, Johannes søn, elsker du mig mere end de andre? Han svarede: Ja, herre, du ved, at jeg har dig kær. Jesus sagde til ham: Vogt mine lam! Igen, for anden gang, sagde han til ham: Simon, Johannes søn, elsker du mig? Han svarede: Ja, Herre, du ved, at jeg har dig kær. Jesus sagde til ham: Vær Afskedsprædiken i Grøndalslund Kirke af Preben Svoldgaard Larsen hyrde for mine får! Jesus sagde til ham for tredje gang: Simon, Johannes søn, har du mig kær? Peter blev bedrøvet, fordi han tredje gang spurgte ham: Har du mig kær? og han svarede ham: Herre, du ved alt; du ved, at jeg har dig kær. Jesus sagde til ham: Vogt mine får! Sandelig, sandelig siger jeg dig: Da du var ung, bandt du selv op om dig og gik, hvorhen du ville; men når du bliver gammel, skal du strække dine arme ud, og en anden skal binde op om dig og føre dig hen, hvor du ikke vil. Med de ord betegnede han den død, Peter skulle herliggøre Gud med. Og da han havde sagt det, sagde han til ham: Følg mig! (Joh. 21, 15-19) Jeg er netop kommet hjem fra et to dages kursus i Jylland, hvor vi var godt og vel en halv snes læger og psykologer samlet. Alle med interesse i klinisk hypnose. Det var et par udbytterige dage, som det vel altid er, når folk med samme interesse er sammen. Jeg havde en af mine psykolog kollegaer med hjem i bilen, og samtalen over Fyn og Sjælland gik om faglige spørgsmål. Da vi nærmede os Rødovre, så sagde han til mig, at der var noget, han gerne ville høre min mening om, men han vidste ikke rigtigt, hvordan han skulle formulere det. Det kan være svært at udtrykke sig i teologiske vendinger, når man ikke er vant til det. Men han fik da formuleret sit spørgsmål. Det drejede sig om pavens håndtering af de katolske præsters overgreb på børn. Han ville vide, hvad jeg mente om det. Jeg udtrykte spontant min forargelse og kritik af det, der var foregået. Det var efter min vurdering forfærdeligt og grusomt for alle de ofre, der i årevis havde måttet leve med deres traumer på grund af seksuelle overgreb. Men så brød min kollega ind og sagde, at han trods det, der var sket, alligevel havde stor respekt for pavens reaktion, fordi paven havde fastholdt, at det, der var foregået, ikke var kirkens skyld, men det var forårsaget af menneskelige svigt, egoisme og udnyttelse af andre til egen tilfredsstillelse. Som ordene faldt der i bilen, følte jeg næsten, at vores roller var byttet om på den måde, at han sad og prædikede for mig, og ikke jeg for ham.

9 For det er jo helt rigtigt, at kirkens budskab om Guds kærlighed og tilgivelse i Kristus står fast, selvom det bliver forvansket og ødelagt af brodne kar og menneskelig svaghed. I sit hyrdebrev til den katolske kirke i Irland udtrykker paven sin uforbeholdne medfølelse med de børn og unge, som er blevet seksuelt misbrugt af katolske præster i Irland. Jeres tillid er blevet forrådt, jeres værdighed trådt under fode, skriver paven, som med disse ord udtrykker sin personlige skamfølelse og sin anger over den skandale, som blev afdækket af den såkaldte Murphy-rapport i november sidste år og som siden har rystet Irlands katolske kirke i sin grundvold. Afskedsprædiken i Grøndalslund Kirke af Preben Svoldgaard Larsen Paven råder de pædofile præster til at bøje sig for Guds og andres dom, en tilkendegivelse af, at præsterne bør dømmes ved domstolene. Og han kritiserer det irske kirkelige hierarki for at have begået alvorlige fejl i behandlingen af disse sager, som kirken har forsøgt at dække over. Paven forklarer endvidere den irske skandale med de seneste årtiers sekularisering af det irske samfund og katolikkernes frafald fra traditionelle katolske værdier. Når jeg nu indleder med at nævne dette, så er det bestemt ikke, fordi jeg på nogen måde har sympati for det, der er sket i den katolske kirke det har jeg bestemt ikke! men det er blot for at understrege, at kirken, hvad enten den er katolsk eller luthersk, er en forsamling af syndere. Det er netop det dagens evangelium handler om. Jesu gentagne spørgsmål til Peter: Elsker du mig? og den gentagne befaling: Vogt mine lam! som Jesus først stiller og derefter giver Peter, har spillet en stor rolle for påstanden om, at Roms biskop, paven, er udstyret med guddommelig autoritet som Peters efterfølger og Kristi stedfortræder på jorden. Vogt mine lam vil efter katolsk opfattelse sige, at det er betroet Roms biskop at styre og lede de kristne over hele jorden. Man kan altså sige, at der her er tale om en tolkning af denne dags evangelium, der har haft og stadig har vidtrækkende konsekvenser. Den romersk-katolske forståelse af dagens evangelium tildeler den katolske kirke en overordentlig stor betydning. Det har vi i almindelighed ingen grund til at bekymre os om, fordi Luther i sit opgør med den romersk-katolske kirke afviste enhver menneskelig instans mellem Gud og det enkelte menneske. Men hvordan skal dagens evangelium forstås, hvis man ikke kan tilslutte sig denne tolkning? Hvad kan vi så stille op med det? Ja, der kan ikke være tvivl om, at Jesus med sin befaling betror sin menighed til Peter som dens leder. Om Rom er der derimod ikke tale. Spørgsmålet: Elsker du mig? følges af befalingen: Vogt mine lam! og derpå forudsiges Peters martyrium: Du skal føres derhen, hvor du ikke vil. Og til sidst siger Jesus til Peter: Følg mig! Det er umiddelbart svært at se, at Peters lederskab, der skulle afsluttes med hans martyrdød, kan have andet end historisk interesse for os, når vi ikke kan tolke det, som Romerkirken gør. Simon Peter er jo ikke hvem som helst. Han var den, der stod Jesus nærmest, den discipel, som blev kaldet først. Men det var også ham, der hele tiden tog fejl. Det var Peter, der havde svoret, at han aldrig ville svigte Jesus. Aldrig, Herre, aldrig vil jeg svigte dig! Om så alle svigter dig, vil jeg dog ikke gøre det. Peter havde den rigtige indstilling og holdning i munden. 9

10 10 Men når det kom til stykket, så forblev det ord og kun ord. Han sagde et og gjorde noget andet. Afskedsprædiken i Grøndalslund Kirke af Preben Svoldgaard Larsen Det var også Simon Peter, der fornægtede Jesus. Du var også sammen med ham nazaræeren Jesus. Men han nægtede det og sagde: Jeg har aldrig set den mand. Jeg kender ham ikke. Da gav han sig til at bande og sværge: Jeg kender ikke det menneske, I taler om! I det samme galede hanen anden gang. Og Peter huskede det ord, Jesus havde sagt til ham: Før hanen galer to gange, vil du fornægte mig tre gange. Og han brast i gråd. Da skete omsider det store under: Peter blev et menneske. Han indså, hvad et menneske er, han opdagede, at et menneske er en, som ikke kan leve op til idealerne, en, der, når angst og forvirring eller omstændighederne er tvingende nok, løber sin vej, og bander på, at han aldrig har set sin bedste ven. Peter blev menneske. Og det var så slemt, at han brast i gråd. Han var kommet til erkendelse af sin fiasko og svigt. Det er i denne situation, at den opstandne Kristus kommer til Peter og spørger: Elsker du mig? Og hver gang får han et forsigtigt: Ja. Det gengælder Kristus med befalingen: Så vogt mine lam. At vogte betyder her at forkynde Guds ord. Og det vil sige: Så ræk syndernes forladelse til andre af livets svigtere. Peter skal række tilgivelsen videre til dem, der har opdaget, at der ikke er overensstemmelse mellem det, de mener at være, og det, de i virkeligheden er. Forskellen mellem før og nu er opstandelsen. Evigheden bryder ind i disciplenes verden og virkelighed, og vender op og ned på det hele. Troen på Jesu opstandelse betyder, at nu er virkeligheden og sandheden ikke længere et spørgsmål om magt og succes. Nu gælder det ikke om at blive til noget at blive beundret af denne verdens mægtige. Men nu er der sat en absolut og evig sandhed ind i menneskelivet, som reducerer menneskets drømme om magt og ære og succes til noget relativt og begrænset. Det er kirkens opgave at forkynde evangeliet om Guds nåde og barmhjertighed, om menneskets ansvar og lydighed overfor Gud ind i en tid, som kun er optaget af sig selv og sit eget. Det vinder ikke bifald i verden. Men det får så være. For sandheden er jo, at vi ikke magter livet. Der er noget, som er unddraget vor magt, nemlig selve livet, det, at du er til og kan trække vejret og høre hjertet banke. Det er ikke din fortjeneste. Men det er noget, du har fået givet i og med, at du er sat ind i denne verden, at du er sparket ind i tilværelsen og har fået til opgave at leve livet. Derfor er det at modtage livet af Guds hånd den ægte og

11 sande måde at forholde sig til livet på. Det, du skal tro i påskens budskab om den tomme grav, er ganske enkelt dette, at Gud lever, og at vi er til for ham og skal stå til ansvar for ham. Derved bliver livet alvor og får mening. Vi lever ikke for vores egen skyld, men hele tiden i fordringen og kravet om, at du skal elske din næste som dig selv. Det er det, du skal bruge livet til, fordi Gud kræver det af dig. Afskedsprædiken i Grøndalslund Kirke af Preben Svoldgaard Larsen er under Guds tilgivelse, ikke fordi du har fortjent det, det har du ikke, men fordi du er Guds skabning og derfor elsket af ham. Kirken er det sted, hvor syndernes forladelse tilsiges Simon Peters efterfølgere for Jesus Kristi skyld os, som ikke har fortjent tilgivelsen, men får den, fordi Gud er nådig og barmhjertig. Det betyder, at vi igen kan se hinanden i øjnene og rette ryggen og leve livet på dette ord som dagligt brød. Påskens budskab betyder altså, at du ikke er overladt til dig selv, sådan som det ellers er ideologien i vores individualistiske tidsalder, hvor enhver er sin egen lykkes smed og sin egen gud. Troen er ikke vor ejendom eller vor besiddelse. Troen er heller ikke en tilstand, som vi kan være i og leve i, men den er øjeblikkets forståelse af, at du er skabning overfor skaberen og sat til at adlyde ham. Det er i dette øjeblik i troens øjeblik at livets meningsløshed og tomhed bliver forvandlet til mening og fylde. Troens modsætning er vantroen. Forskellen er den, at troen i evangeliet hører, at Gud kalder dig sit barn, hvem du end er, mens vantroen hører det modsatte, nemlig at du skal leve sådan, at Gud vil kalde dig sit barn. Troen bekæmpes til enhver tid og på ethvert sted af vantroen, idet vantroen finder hjælp og støtte i fornuften, som heller ikke kan forstå, at du tilhører Gud, når du ikke selv har gjort dig fortjent til det. Derfor må du hele tiden lytte og høre evangeliet, fordi forkyndelsen er det eneste sted, hvor troen kan hente kraft og styrke. Og netop derfor skal evangeliet forkyndes igen og igen, så troen kan høre, at du Hvis jeg nu skal sammenfatte det hele i et par enkelte sætninger, så bliver det disse: Livet består ikke i at blive stor og mægtig i denne verden, men i at høre og tro ordet om tilgivelsen. For hvor tilgivelsen er, der er der liv og salighed. Det er kristendom. Tro det! For det er sandheden! Amen 11

12 12 Stillingen bliver ledig Biskoppen over Helsingør Stift Lise- Lotte Rebel meddelte den 3. marts 2010 Preben Svoldgaard Larsen afsked med udgangen af maj måned 2010 fra stillingen som sognepræst i Grøndalslund Pastorat. Reelt fratrådte Preben Svoldgaard Larsen den 22. april 2010 på grund af afvikling af ferie efter 33 år i embedet. Overvejelser Når en præstestilling bliver ledig, tager biskoppen stilling til, om der skal foretages ændringer i stillingen, inden den opslås ledig. Ligeledes overvejer biskoppen, om der evt. skal være en længerevarende vakance af hensyn til økonomien i fonden for præstelønninger. Opslag Biskoppen besluttede den 26. april 2010, at præstestillingen ved Grøndalslund Kirke genopslås uændret, og sendte samtidig et stillingsopslag til Præsteforeningens Blad, Kirkeministeriets hjemmeside og Jobnet. Opslaget i Præsteforeningens Blad løb fra tirsdag den 5. maj og tre uger frem, dvs. til den 25. maj Hvordan ansætter vi en præst? af menighedsrådsformand Jann Larsen Ansøgninger Ansøgninger sendes til stiftet, og når ansøgningsfristen er udløbet, gennemgår stiftet alle ansøgninger for at påse, at ansøgerne opfylder betingelserne for at blive ansat som sognepræst. Indenfor en uge efter ansøgningsfristens udløb sender stiftet ansøgningerne til menighedsrådets formand. Formanden sørger for, at de øvrige menighedsrådsmedlemmer får adgang til at læse ansøgningerne. Orienterende møde Biskoppen afholder derefter et orienterende møde med menighedsrådet. På mødet gennemgår biskoppen ansøgningerne med menighedsrådet, der herefter vælger et antal ansøgere til samtale og prøveprædiken. Prøveprædikenerne arrangeres af provsten. Samtidig aftales tidspunktet for et indstillingsmøde, der typisk afholdes et par uger senere, når prøveprædikenerne er overstået. Indstillingsmøde Når samtaler og prøveprædikener er gennemført afholdes et indstillingsmøde, hvor biskoppen eller provsten gennemgår afstemningsreglerne. De valgte medlemmer af menighedsrådet skal foretage en afstemning om, hvilken af ansøgerne menighedsrådet indstiller til stiftet som henholdsvis nr. 1 og nr. 2 til den ledige præstestilling. Menighedsrådets medvirken ved ansættelsen er herefter overstået. Menighedsrådet må ikke offentliggøre, hvem der ansættes i stillingen, før udnævnelsen fra Kirkeministeriet foreligger. Indstilling til Kirkeministeriet Stiftet indhenter børneattest, lønskema samt evt. attester fra den ansøger, der er indstillet som nr. 1 til stillingen, medmindre den pågældende allerede er ansat som præst. Herefter sender stiftet indstillingen til Kirkeministeriet, som typisk skal bruge 14 dages sagsbehandlingstid. Ordination Hvis den der ansættes, ikke er ordineret præst, skal der afholdes ordination efter udnævnelsen. Stiftet arrangerer ordinationen, som foretages af biskoppen i Helsingør Domkirke. Indsættelse Efter udnævnelse og eventuel ordination indsættes præsten af provsten ved en ordinær søndagsgudstjeneste i Grøndalslund Kirke. Præsteboligen Når der er tjenestebolig til embedet, skal menighedsrådet i samråd med provstiudvalget vurdere, i hvilket omfang boligen skal renoveres, og hvornår den kan være klar til indfl ytning, og give besked herom til stiftet. Tidsfaktoren Som det fremgår, er det at ansætte en ny præst en kompliceret affære, der involverer en lang række myndigheder og institutioner. Det er derfor ikke muligt i skrivende stund at vide, hvornår vi i Grøndalslund Sogn kan sige velkommen til en ny præst. Eventuelt vil det først blive efter sommerferien.

13 Kirkebladsuddelerkorpset af Hanne Kjærulff, kirkebladsredaktør For flere år siden afskaffede postvæsenet den billige takst for kirkeblade samt omlagde udbringningsdistrikterne, så vi ikke længere kunne få bladet uddelt efter vort ønske. Vi prøvede derefter flere muligheder for at få kirkebladet ud til sognets beboere. Men alle forsøg var slet ikke tilfredsstillende og tilmed meget dyre. Derfor gik vi i begyndelsen af 2009 i gang med at undersøge muligheden for om vi selv kunne stå for omdelingen. Der blev spurgt i vennekredsen, i menighedsrådet og i Grøndalslundkoret, og til vores store glæde meldte der sig straks tilstrækkeligt med uddelere. Der blev oprettet cirka 20 distrikter fordelt mellem uddelerne. Det viste sig at blive en stor succes, og i dag kommer bladet ud til alle i sognet til tiden og det endda uden omkostninger for kirken. Det er nu femte gang at vore frivillige medarbejdere har været rundt til alle sognets postkasser. Det er slet ikke noget lille arbejde at dele så mange kirkeblade ud. I alt drejer det sig om blade - og det i al slags vejr! For at takke de mange frivillige afholdt vi i marts måned en komsammen i Sognegården, hvor der blev serveret en dejlig middag, og man hyggede sig indtil midnat. Der skal fra redaktionens side lyde en stor tak til alle vore frivillige, der yder denne store indsats for kirken. 13

14 14 MAJ Lørdag den 29. kl. 11 Børnegudstjeneste Søndag den 30. kl. 15 Stor 5 års Jubilæumskoncert med Grøndalslundkoret JUNI Grøndalslundkoret holder ferie Onsdag den 2. kl. 11 Andagt i kirken med efterfølgende frokost og samtale i Sognegården Onsdag den 9. kl. 18 Aftentur til Strandvejskirken i Humlebæk Onsdag den 16. kl. 11 Andagt i kirken med efterfølgende frokost og samtale i Sognegården Lørdag den 19. kl. 11 Børnegudstjeneste Onsdag den 23. kl Sankt Hans aften i Kirkegårdsparken med efterfølgende aftenandagt Torsdag den 24. kl. 19 Menighedsrådsmøde i Sognegården Mødet er offentligt Onsdag den 30. kl. 11 Andagt i kirken med efterfølgende frokost og samtale i Sognegården JULI Grøndalslundkoret holder ferie Onsdag den 14. kl. 11 Andagt i kirken med efterfølgende frokost og samtale i Sognegården Kirkekalender Se endvidere gudstjenestelisten på side 16 Onsdag den 28. kl. 11 Andagt i kirken med efterfølgende frokost og samtale i Sognegården AUGUST Grøndalslundkoret holder ferie Onsdag den 11. kl. 11 Andagt i kirken med efterfølgende frokost og samtale i Sognegården Søndag den 22. kl. 19 Konfirmandindskrivning (se side 4) Onsdag den 25. kl. 11 Andagt i kirken med efterfølgende frokost og samtale i Sognegården Mandag den 30. kl. 19 Menighedsrådsmøde i Sognegården Mødet er offentligt SEPTEMBER Grøndalslundkoret øver tirsdage fra kl i Sognegården. Nye medlemmer er velkomne. forsidefoto De fl otte nye stolaer. Foto: Hanne Kjærulff og Kirsten Pedersen

15 Kirkekontor Kordegn Rita Schoubye Tårnvej 350, 2610 Rødovre Tlf.: , Fax.: Åbent mandag-onsdag kl torsdag-fredag kl torsdag tillige kl Sognepræst (kirkebogsfører og begravelsesmyndighed) Berit Weigand Berg Tårnvej 352, 2610 Rødovre Tlf.: mobiltlf.: Træffes bedst tirsdag, onsdag og fredag kl Torsdag kl Men også gerne efter aftale Sognepræst Er under ansættelse Schweizerdalsvej Rødovre Tlf.: Træffes bedst mandag, onsdag, torsdag og fredag kl I øvrigt efter aftale. Kirketjener Per Vienberg Tlf.: Træffes dagligt kl Kirkelige adresser og oplysninger tilhørende Grøndalslund Kirke Organist Ulla Østergaard Tlf.: , Fax: Menighedsrådets formand Jann Larsen Juelsmindevej 2A, 2610 Rødovre Tlf.: jla@ism.dk Kirkeværge Peter Hansen Tlf.: Grøndalslundkoret Bestyrelsesmedlem: Margrethe Martin Tlf.: Korleder: Tommy Østerlind Tlf.: FDF Grøndalslund Oplysninger fås hos Evan Rungsted Tlf.: evan@fdf.dk Hjemmeside Webmaster: Peter Skriver peterskriver@get2net.dk Kirkegårdskontor Kirkegårdsleder: Jan Bøje Nordholm Schweizerdalsvej 50, 2610 Rødovre Bogholder: Anette Majland Tlf.: , Fax: groendalslundkirkegaard@mail.dk Kontortid: mandag-fredag kl Kirkelig vejviser Registrering af fødsel, død, navngivelse, ændring og anmodning om attester sker ved henvendelse til kordegnen. Anmodning om dåb, konfirmation, bisættelse eller begravelse sker ved henvendelse til en af præsterne eller kordegnen. Kirkebil Grøndalslund kirkebil, til gudstjenester eller andre kirkelige arrangementer i kirke og sognegård, bestilles ved at ringe på tlf.: Kirkeblad Redaktionsudvalg: Hanne Kjærulff (ansv.) hanne@banolu.com Ellen Jensen Dtp og tryk: Islev Tryk a/s, Rødovre Konfirmationer i 2011 Store bededag fredag den 20. maj ved? Kristi himmelfartsdag torsdag den 2. juni Til næste nummer Bidrag til næste nummer af kirkebladet, som udkommer i uge 34, bedes være redaktionen i hænde inden 30. juli. 15

16 MAJ Lørdag den 29. kl. 11 Børnegudstjeneste Berit Weigand Berg Søndag den 30. kl. 10 Trinitatis søndag Berit Weigand Berg JUNI Søndag den 6. kl søndag efter trinitatis Sarah Thorngreen Auken Søndag den 13. kl søndag efter trinitatis Sarah Thorngreen Auken Lørdag den 19. kl. 11 Børnegudstjeneste Berit Weigand Berg Gudstjenester Søndag den 27. kl søndag efter trinitatis Berit Weigand Berg* JULI Søndag den 4. kl søndag efter trinitatis Berit Weigand Berg* Søndag den 11. kl søndag efter trinitatis Sarah Thorngreen Auken Søndag den 18. kl søndag efter trinitatis Sarah Thorngreen Auken Søndag den 25. kl søndag efter trinitatis Sarah Thorngreen Auken AUGUST Søndag den 8. kl søndag efter trinitatis Se dagspressen og/eller opslag i kirken Søndag den 15. kl søndag efter trinitatis Se dagspressen og/eller opslag i kirken Søndag den 22. kl søndag efter trinitatis Berit Weigand Berg Søndag den 29. kl søndag efter trinitatis Se dagspressen og/eller opslag i kirken * = ændringer kan forekomme 16 Søndag den 20. kl søndag efter trinitatis Berit Weigang Berg Søndag den 1. kl søndag efter trinitatis Sarah Thorngreen Auken

Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække

Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 27. april 2014 kl. 10.00 Konfirmation Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh 21,15-19. 2. tekstrække Salmer og sange DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud

Læs mere

GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 5. ÅRGANG NR. 2 JUNI-JULI-AUGUST 2007

GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 5. ÅRGANG NR. 2 JUNI-JULI-AUGUST 2007 GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 5. ÅRGANG NR. 2 JUNI-JULI-AUGUST 2007 Grøndalslund Kirke 1 Onsdag den 13. juni kl. 18-22 Aftenturen Kommende begivenheder Onsdag den 20. juni kl. 18.30 Kirkegårdsvandring Vi

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 8. ÅRGANG NR. 3 SEPT.-OKT.-NOV. 2010. Grøndalslund Kirke

GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 8. ÅRGANG NR. 3 SEPT.-OKT.-NOV. 2010. Grøndalslund Kirke GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 8. ÅRGANG NR. 3 SEPT.-OKT.-NOV. 2010 Grøndalslund Kirke 1 2 Mit nye liv som præst af Ved Sarahs indsættelse den 6. juni 2010. Fra venstre:,, Karen Margrete Evald og Lis-Ann

Læs mere

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn

Kom og lyt. Kirkeblad for Egernsund sogn Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn marts til maj 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

3. søndag efter påske

3. søndag efter påske 3. søndag efter påske Salmevalg 402: Den signede dag 318: Stiftet Guds søn har på jorden et åndeligt rige 379: Der er en vej som verden ikke kender 245: Opstandne Herre, du vil gå 752: Morgenstund har

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

2. påskedag 6. april 2015

2. påskedag 6. april 2015 Kl. 9.00 Burkal Kirke Tema: På vej med Jesus Salmer: 234, 222; 245, 217 Evangelium: Luk. 24,13-35 Det Gamle Testamente er en lukket bog for mange kristne. Det er en del af Bibelen som de ikke kender og

Læs mere

Grøndalslund Kirke GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 4. ÅRGANG NR. 2 JUNI-JULI-AUG. 2006

Grøndalslund Kirke GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 4. ÅRGANG NR. 2 JUNI-JULI-AUG. 2006 GRØNDALSLUND SOGNS KIRKEBLAD 4. ÅRGANG NR. 2 JUNI-JULI-AUG. 2006 I vinter har lågerne ved indgangen til kirkegården på Schweizerdalsvej været til istandsættelse de er nu på plads igen. Grøndalslund Kirke

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Det er blevet til mange spændende aktiviteter, ud over de kirkelige handlinger, som jeg holder meget af.

Det er blevet til mange spændende aktiviteter, ud over de kirkelige handlinger, som jeg holder meget af. Kirkeblad sommeren 2008 Afskedshilsen Tiden er nu inde til at skrive en lille afskedshilsen midt i alle flyttekasserne. Tiden er inde til at sige farvel og tak for den tid vi har været her i Fjellerup

Læs mere

Bøn: Vor Gud og far Tak for den kærlighed, der kan favne os, på trods af det vi ikke magter. Amen

Bøn: Vor Gud og far Tak for den kærlighed, der kan favne os, på trods af det vi ikke magter. Amen 1. s. e. påske II 3. april 2016 Sundkirken 10 Salmer: 403 Denne er dagen 212 Den bitre død 400 Så vældigt det mødte 249 Hvad er det at møde 236 v. 5-6 Påskeblomst 218 Krist stod op Bøn: Vor Gud og far

Læs mere

2.Påskedag I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet.

2.Påskedag I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet. 2.Påskedag 20132. I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet. Her møder vi to af Jesu disciple, det er stadig den første dag i ugen, søndag altså,

Læs mere

1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19

1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19 1.søndag efter påske 2014, Helligsø og Hurup Johs. 21, 15-19 Opstandne Herre. Kom til mig og hold mig fast i fællesskabet med dig nu og i evighed. AMEN Simon Peter havde været sammen med den discipel,

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

Trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 15. juni 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/356/283/291//318/439/403/1

Trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 15. juni 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/356/283/291//318/439/403/1 1 Trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 15. juni 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/356/283/291//318/439/403/1 Åbningshilsen Trinitatis søndag, Hellig Trefoldigheds Fest. En søndag, hvor vi fejrer GUD, glæder

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015.docx 12-07-2015. side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015.docx 12-07-2015. side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2015. Tekst. Matt. 5,20-26. Ord udgør en meget stor og vigtig del af vores liv. Man kan næsten sige det, at ord er liv. Nogen af os er snakker meget, andre snakker

Læs mere

SKT. KNUDS KIRKE. Velkommen i Domkirken

SKT. KNUDS KIRKE. Velkommen i Domkirken SKT. KNUDS KIRKE Velkommen i Domkirken Velkommen i Domkirken Denne lille oversigt over højmessens forløb er udarbejdet med ønsket om, at du vil genkende gudstjenestens forskellige led og føle dig hjemme

Læs mere

Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde; bed ham bønlig, du må blot stole på hans nåde!

Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde; bed ham bønlig, du må blot stole på hans nåde! PRÆDIKEN TRINITATISSØNDAG 15.JUNI 2014 VESTER AABY KL. 9 (DÅB) AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Es.49,1-6; Ef.1,3-14; Matth. 28,16-20 Salmer: 749,285, 674,364,355 Sig Gud tak for stort og småt livets rige gåde;

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31.

Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015.docx. Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Bruger Side 1 24-05-2015 Prædiken til Pinsedag 2015. Tekst. Johs. 14, 22-31. Den bedste og den sværeste højtid. Pinse betyder 50. 50 dage efter påskedag. 50 dage efter Jesu opstandelse. Så længe tog det

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

Som allerede nævnt og oplevet i gudstjenesten, så har dagens gudstjeneste også lidt farve af bededag.

Som allerede nævnt og oplevet i gudstjenesten, så har dagens gudstjeneste også lidt farve af bededag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. maj 2014 Kirkedag: 4.s.e.påske/B Tekst: Joh 8,28-36 Salmer: SK: 588 * 583 * 492 * 233,2 * 339 LL: 588 * 338 * 583 * 492 * 233,2 * 339 Som allerede nævnt

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Prædiken i Grundtvigs Kirke 2. påskedag, mandag den 21. april 2014 ved Palle Kongsgaard

Prædiken i Grundtvigs Kirke 2. påskedag, mandag den 21. april 2014 ved Palle Kongsgaard Side 1 af 9 Prædiken i Grundtvigs Kirke 2. påskedag, mandag den 21. april 2014 ved Palle Kongsgaard Evangeliet til 2. påskedag Den første dag i ugen, tidligt om morgenen, mens det endnu var mørkt, kom

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

Prædiken den 25. september 2016 kl i Næsby Kirke ved Marie Holm 18. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække

Prædiken den 25. september 2016 kl i Næsby Kirke ved Marie Holm 18. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække Prædiken den 25. september 2016 kl. 10.00 i Næsby Kirke ved Marie Holm 18. søndag efter trinitatis, 2. tekstrække Lad os rejse os og høre dette hellige evangelium skrevet af evangelisten (Gud være lovet

Læs mere

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER

GRUPPE 1: BØNNER GRUPPE 2: SALMER GRUPPE 1: BØNNER I Det Gamle Testamente står der i salme 139: Før ordet bliver til på min tunge, kender du det fuldt ud, Herre. Giver det mening at bede, hvis Gud allerede ved, hvad vi vil sige? En kvinde

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Mark 16,1-8 1 Påskedag I. Sct. Pauls kirke 31. marts 2013 kl. 10.00. Salmer: 222/434/219/225//224/439/223/235 Uddelingssalme: se ovenfor: 223 Åbningshilsen Vi fejrer noget, vi ikke forstår og fatter: Jesus var død,

Læs mere

Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN

Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN 2. Påskedag 2015, Hurup og Gettrup Lukas 24, 13-35 Herre, stå ved siden af os, når vi fristes til at vende dig ryggen. AMEN Har du oplevet, at det hele bare er gået i stå? Det, som du sådan havde regnet

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej.

det høje besøger os, kommer til os, og giver os, leder vore fødder ind på fredens vej. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 15. december 2013 Kirkedag: 3.s.i advent/b Tekst: Luk 1,67-80 Salmer: SK: 87 * 12 * 76 * 89 * 90,2 * 88 LL: 87 * 70 *78 * 123 (Luciagudstj) Vi kender sikkert

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 19/5-2013 kl. 11.00 Pinsedag Tema: Helligåndens komme HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 290 I al sin glans nu stråler solen

Læs mere

Konfirmation. Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1991

Konfirmation. Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1991 Konfirmation Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1991 Konfirmationen foregår ved en ordinær gudstjeneste, som følger højmesseordningen efter stedets sædvane. Under indgangen (præludiet) kan konfirmanderne

Læs mere

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning

Begravelse. I. Længere form Vejledende ordning Begravelse Der anføres i det følgende to begravelsesordninger: en længere og en kortere. Begge kan anvendes ved jordfæstelse og ved bisættelse (brænding). Ordningerne er vejledende, men jordpåkastelsen

Læs mere

20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. oktober 2013 kl. 10.00. Salmer: 754/434/303/385//175/439/571/475 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. oktober 2013 kl. 10.00. Salmer: 754/434/303/385//175/439/571/475 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. oktober 2013 kl. 10.00. Salmer: 754/434/303/385//175/439/571/475 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen Også denne søndag følges højmessen og

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Påskedag 2015.docx. Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8.

Bruger Side Prædiken til Påskedag 2015.docx. Prædiken til Påskedag Tekst: Markus 16,1-8. Bruger Side 1 05-04-2015 Prædiken til Påskedag 2015. Tekst: Markus 16,1-8. Påskedag er dagen hvor vi kan slippe tøjlerne og springe ud i glæde over at det umulige er sket. Lade troen springe ud som blomsten,

Læs mere

For jeg ved med mig selv, at livet byder på udfordringer, hvor end ikke nok så meget fromhed og tro, kirkegang, bøn og

For jeg ved med mig selv, at livet byder på udfordringer, hvor end ikke nok så meget fromhed og tro, kirkegang, bøn og Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 2. februar 2014 Kirkedag: 4.s.e.H3K/B Tekst: Matt 14,22-33 Salmer: SK: 720 * 447 * 13 * 636 * 487,7 * 34,3 LL: 720 * 23 * 13 * 636 * 487,7 * 34,3 Jesus

Læs mere

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken.

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken. Gud, overbevis os om, at du er den, du er og lad din sandhed frigøre os, så vi bliver virkelig frie ved din elskede Søn, Jesus Kristus. Amen. Tekst: Joh 8.31-36 1 Reformatoren Martin Luther spurgte aldrig

Læs mere

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap

19.s.e.trin. II 2016, Ølgod 9.00, Bejsnap Kom og se! Det bliver sagt flere gange i dagens evangelium. Kom og se! Der er gået vilde rygter om Jesus, og rygterne får folk til at ville se, om der er noget om snakken. Man kan sige, at vi i dag hører

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

os ind til sig også selvom vi hele tiden vender ham ryggen.

os ind til sig også selvom vi hele tiden vender ham ryggen. Prædiken ved Reformationsfejring 29-10-2017 Stenderup Kirke 10:30 Tekster: Jer. 18,1-6; Rom 1,16-17; Matt 22,1-14 Salmer: 343, 337, 305, 487, 321, Når du vil Her for et halvt år siden fik jeg en invitation

Læs mere

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Stine Munch Kære konfirmander. Kære forældre, bedsteforældre, søskende, og alle I andre fra familie og venner! I dag er det Store Bededag, det

Læs mere

Alle Helgens søndag 2014 Mattæus 5, 1-12

Alle Helgens søndag 2014 Mattæus 5, 1-12 Alle Helgens søndag 2014 Mattæus 5, 1-12 Evige Gud, vor Far i Himlen hold vore døde i dine gode hænder og tag imod vore nyfødte, så at de erfarer, at de altid bliver ledet af din hånd nu og i evighed.

Læs mere

Åbningshilsen. + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.

Åbningshilsen. + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. 1 6. søndag efter påske I. Konfirmation. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer:402/192,v.16//192,v.79/123,v.1&v.9/123,v.7/1 5/11 Uddelingssalme: se ovenfor: 15 Åbningshilsen + I Faderens og

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis

15. søndag efter Trinitatis 15. søndag efter Trinitatis Salmevalg 751 Gud ske tak og lov 29 Spænd over os dit himmelsejl 400 Så vældig det mødte os 321 O Kristelighed 678 Guds fred er glæden i dit sind Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen.

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen. 1 Konfirmationerne i Borbjerg og Hogager 2016. Salmer: 478, 29, 658 / 68, 192v1,3+7, 70. Tekster: Psal.8, Jh.21.15-19.... Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og

Læs mere

Grindsted Kirke. Søndag d. 3. april 2016 kl. 9.30. Egil Hvid-Olsen. Salmer.

Grindsted Kirke. Søndag d. 3. april 2016 kl. 9.30. Egil Hvid-Olsen. Salmer. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 3. april 2016 kl. 9.30. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til 1. søndag efter påske, Joh. 21,15-19, 2. tekstrække. Salmer. DDS 234 Som forårssolen morgenrød. Dåb: DDS 447 Herren strækker

Læs mere

Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af gudstjenester med temaer inden for kategorien etiske dilemmaer.

Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af gudstjenester med temaer inden for kategorien etiske dilemmaer. 1 Prædiken til Tema gudstjeneste d.11.4.2010 kl.16.00 i Lyngby Kirke Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: [Joh 21,15 19] Som I givet ved, er denne gudstjeneste den sidste i rækken af

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Klokkeringning afsluttes, og menigheden er forsamlet ved titiden.

Klokkeringning afsluttes, og menigheden er forsamlet ved titiden. Efterfølgende er en dansk oversættelse af præstegudstjenesten (palasip naalagiartitsinera, s. 11-20) og af kateketgudstjenesten (ajoqip naalagiartitsinera, s. 21-27) i den grønlandske ritualbog fra 2005:»Rituali.

Læs mere

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 15. juni 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække Salmer DDS 356: Almagts Gud, velsignet vær DDS 289: Nu bede vi den Helligånd

Læs mere

Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE

Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE I tirsdags lige efter påske, stod jeg og ventede på toget på Ålborg Station. Jeg havde forinden gået igennem Kildeparken og set en flok dranker

Læs mere

21. søndag efter trinitatis

21. søndag efter trinitatis 21. søndag efter trinitatis Sneum kirke, søndag den 9. november kl.10.15-21.søndag efter trinitatis Gud Fader, Søn og Helligånd, du som er i himlen og på jorden, alle menneskers liv tilhører dig. Tak fordi

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene.

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene. Højmesseordning Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens højmesseliturgi. Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste

Læs mere

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375

7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 1 7. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 3. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 49/434/436/46//40/439/655/375 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. I årets skønne

Læs mere

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så?

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 9. oktober 2016 Kirkedag: 20.s.e.Trin/B Tekst: Es 5,1-7; Rom 11,25-32; Matt 21,28-44 Salmer: SK: 9 * 347 * 352 * 369 * 477 * 361 LL: 192 * 447 * 449 * 369

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

2. påskedag. Salmevalg

2. påskedag. Salmevalg 2. påskedag Salmevalg Tag det sorte kors fra graven Jesus lever, graven brast Opstandne Herre, du vil gå Hvad er det at møde den opstandne mester Tænk, at livet koster livet Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser 1 Bliv frivillig Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja

Dåbsritual. Ritualer dåb naver barnevelsignelse vielse - begravelse. tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja Dåbsritual tror du på Jesus Kristus som din Herre og frelser? Dåbskandidaten svarer Ja På din egen bekendelse, om din tro på Jesus, døber vi dig til Kristus i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn Nadverritual

Læs mere

22. søndag efter Trinitatis 2013 - Gettrup. Må jeg godt få opskriften? spørger vi engang imellem, når vi får noget der smager rigtig godt.

22. søndag efter Trinitatis 2013 - Gettrup. Må jeg godt få opskriften? spørger vi engang imellem, når vi får noget der smager rigtig godt. 22. søndag efter Trinitatis 2013 - Gettrup Må jeg godt få opskriften? spørger vi engang imellem, når vi får noget der smager rigtig godt. På Tv er det blevet en del af tidens fylde, let mad og opskriften

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt.

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt. 1. søndag efter påske Brændkjær 408-300 - 54-249 -236, v. 5-6 218 Vi ved som regel, når vi har dummet os, når vi har begået en fejl. Vi har vel prøvet det alle sammen. Har prøvet at sige det, der ikke

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE 1 HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE At stille sig ind på pinsen Sammenstillet maj 2016 af Flemming Baatz Kristensen frit efter inspiration fra kirkens tradition Kort før Jesus afsluttede sin tilværelse på

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret 2015 Mt. 25, 31-46. Salmer: 733, 260, 274, 319, 732

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret 2015 Mt. 25, 31-46. Salmer: 733, 260, 274, 319, 732 Prædiken til sidste søndag i kirkeåret 2015 Mt. 25, 31-46 Salmer: 733, 260, 274, 319, 732 Han hed, nej, det er lige meget hvad han hed. Lad os derfor kalde ham, Thomas. En dag ringede Thomas og bad om

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn juni til august 2006

Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn juni til august 2006 Kom og lyt Kirkeblad for Egernsund sogn juni til august 2006 Adresser: Sognepræst: David J. Kessel, Strandvej 8, Egernsund, tlf.: 74442658, e-mail: djk@km.dk Menighedsrådsformand: Margit Kristensen, Teglparken

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække

Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 8. februar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til seksagesima søndag, Mark 4,1-20. 1. tekstrække Salmer DDS 12: Min sjæl, du Herren love Dåb: DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Langfredag II. Sct. Pauls kirke 18. april 2014 kl. 10.00. Salmer: 193/195/212/191,v.1-8 og v. 9-16//192/439/210. Ingen uddelingssalme.

Langfredag II. Sct. Pauls kirke 18. april 2014 kl. 10.00. Salmer: 193/195/212/191,v.1-8 og v. 9-16//192/439/210. Ingen uddelingssalme. 1 Langfredag II. Sct. Pauls kirke 18. april 2014 kl. 10.00. Salmer: 193/195/212/191,v.1-8 og v. 9-16//192/439/210. Ingen uddelingssalme. Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, Amen.

Læs mere

Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014.

Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014. Prædiken-refleksion til langfredag, Københavns Domkirke, 2014. Stine Munch Korsfæstelsen er så svær... Det var Guds mening, og alligevel menneskets utilstrækkelighed og dårskab der er skyld i det.. Som

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres«

Må ikke sælges Kun til orientering - Englebisser. »Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Fadderinvitation»Lad de små børn komme til mig, det må I ikke hindre dem i, for Guds rige er deres« Hvad er en fadder En fadder er et dåbsvidne et vidne på, at barnet er blevet døbt med den kristne dåb,

Læs mere

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93

4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 1 4. søndag i advent II Sct. Pauls kirke 20. december 2015 kl. 10.00. Salmer: 123/90/76, v.1 og v.7/78//86/439/71/93 Åbningshilsen Den sidste søndag inden jul. Fire lys tændt, fylde, klar. Ja, og risengrød

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 1 13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 Åbningshilsen Efter højmessen sørger en af vore frivillige for kirkefrokost, så

Læs mere

Studie. Døden & opstandelsen

Studie. Døden & opstandelsen Studie 13 Døden & opstandelsen 73 Åbningshistorie Et gammelt mundheld om faldskærmsudspring siger, at det er ikke faldet, der slår dig ihjel, det er jorden. Døden er noget, de færreste mennesker glæder

Læs mere

Ammershøj bladet Velkommen til maj 2019 Store Bededag

Ammershøj bladet Velkommen til maj 2019 Store Bededag Ammershøj bladet Velkommen til maj 2019 Store Bededag Dagen hed officielt "ekstraordinær, almindelig bededag" og har siden 1686 ligget fast på fjerde fredag efter påske. Denne lovfæstede store bededag

Læs mere

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter:

Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Gudstjenesterne i Aroskirken ledes af liturgen og er bygget op over en fast skabelon, som indeholder følgende fem punkter: Ia. Indledning: Velkomst! Indgangsbøn: Almægtige Gud, Himmelske Far, du, som har

Læs mere

Missionsfesten i Brødremenighedens Danske Mission søndag den

Missionsfesten i Brødremenighedens Danske Mission søndag den Missionsfesten i Brødremenighedens Danske Mission søndag den 21.5. 2017 Beder I faderen om noget i mit navn, skal han give jer det. At bede i Jesu navn er ikke bare et tomt mantra, det er at bede i troen

Læs mere

Fælles skriftemål forud for gudstjenesten. HILSEN Præsten siger: Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus Kristus.

Fælles skriftemål forud for gudstjenesten. HILSEN Præsten siger: Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus Kristus. Skriftemål Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Fælles skriftemål forud for gudstjenesten Fælles skriftemål kan holdes forud for gudstjenesten imellem anden og tredje ringning efter følgende

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

22. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 16. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/434/574/382//379/439/674/266

22. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 16. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/434/574/382//379/439/674/266 1 22. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 16. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/434/574/382//379/439/674/266 Åbningshilsen Efter gudstjenesten har fire i menigheden forberedt kirkefrokost til

Læs mere