HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. juni 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. juni 2011"

Transkript

1 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. juni 2011 Sag 299/2008 (1. afdeling) A (selv) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 7. afdeling den 26. juni I pådømmelsen har deltaget fem dommere: Børge Dahl, Lene Pagter Kristensen, Jytte Scharling, Vibeke Rønne og Lars Hjortnæs. Påstande Appellanten, A, har nedlagt påstand om, at indstævnte, Patientskadeankenævnet, skal anerkende, at han med overvejende sandsynlighed som følge af manglende behandling på Ringe Sygehus i perioden er blevet påført en skade, der berettiger til erstatning i medfør af den dagældende patientforsikringslov. Patientskadeankenævnet har påstået frifindelse. Anbringender A har for Højesteret navnlig anført, at han ikke som antaget af landsretten har en grundlidelse. Ringe Sygehus har ikke udvist tilstrækkelig agtpågivenhed med hensyn til hans oplysninger om fysiske følger i ryggen af et styrt på cykel, som han var udsat for i 1995, og som medførte skade på hans ryg. Manglende diagnosticering og behandling i perioden er med overvejende sandsynlighed årsag til hans ryggener, og der er derfor tale om en erstatningsberettigende patientskade.

2 - 2 - Patientskadeankenævnet har heroverfor anført, at det er godtgjort ved undersøgelser i 1987 og 1995, at A har en grundlidelse i form af degenerative forandringer i ryggen. Der er ikke påvist virkninger i hans ryg af styrtet på cykel i 1995, og det er ikke godtgjort, at han med overvejende sandsynlighed er blevet påført en fysisk skade på grund af manglende diagnosticering og behandling på Ringe Sygehus i perioden Supplerende sagsfremstilling For Højesteret er der fremlagt yderligere bilag, og A har forevist billeder fra MR-scanninger af hans ryg. Til belysning af sin nuværende helbredstilstand har A fremlagt en erklæring af 6. maj 2011 fra Jørgen Vallø, Thava Aabenraa, Sygehus Sønderjylland, vedrørende resultatet af en MR-scanning. I erklæringen hedder det bl.a.: MR-skanning af columna thoracolumbalis: Undersøgelsen viser, at der foreligger dehydrering af 3. og 4. lumbale discus, hvor 4. også er en smule højdereduceret og der er en moderat degeneration af 5. lumbale discus. Der ses type 2 forandringer i hvirvelcorpora omkring 4. og i særdeleshed 5. lumbale discus. Udgående fra den 4. lumbale discus liggende op bag hvirvelcorpus L4, foreligger der er meget stort, centralt discus sekvester, som er omgivet af reaktivt granulationsvæv og sekvesteret har en sådan størrelse, at det udfylder hele spinalkanalen og således giver en udtalt central spinalstenose. Sekvesteret har ligeledes en mod venstregående komponent, som kraftigt påvirker afgangen af venstre L5-rod, men pga. sin størrelse er der også påvirkning af højreroden. Der er frie foraminale pladsforhold. Pladsforholdene i øvrigt i columna lumbalis fremtræder MR-mæssigt normale. I distale columna thoracalis er der ligeledes helt normale pladsforhold, ligesom distale medulla og conus spids er normalt kalibreret og indeholder ikke patologiske signalforandringer. I billedmaterialet er der ingen mistanke på spondylartropati. Konklusion: Se tekst MR-skanning af columna cervicothoracalis: Undersøgelsen viser, at de cervicotorakale disci er normale. Pladsforholdene er fuldstændig normale både centralt og i foramina intervertebralia. Medulla cervicothoracalis er normalt kalibreret og indeholder ikke patologiske signalforandringer. Der er ingen holdepunkter for spondylartropati. Konklusion: Se tekst MR-skanning af højre og venstre sacroiliacaled: Undersøgelsen viser, at begge sacroiliacaled fremtræder MR-mæssigt fuldstændig normale uden hverken akut eller kronisk inflammatorisk tilstand.

3 - 3 - Konklusion: I.a. Retslægerådet har i en supplerende erklæring af 14. oktober 2010 besvaret en række yderligere spørgsmål således: Spørgsmål 8: Retslægerådet bedes af eller bekræfte, om der ses nogen sammenhæng mellem journalark egen læge (bilag 62, ) + 3 stk. tilhørende kiropraktor billeder (også bilag 62?, billeder fra ), og røntgenundersøgelse af (bilag 1) med tilhørende diagnose? I notat fra egen læge (bilag 186) beskrives nogle dage varende lavtsiddende lændesmerter med udstråling til venstre balle ved løft. Ved klinisk objektiv undersøgelse fandtes ømhed i paravertebralmuskulaturen på venstre side. Røntgenundersøgelse af lænderyggen og viste diskrete degenerative forandringer. Konklusion: De kliniske manifestationer og fundene ved røntgenundersøgelserne er forenelige. Men det er usikkert, om der er årsagssammenhæng mellem de degenerative forandringer ved røntgenundersøgelserne og symptomer/kliniske objektive fund. Spørgsmål 9: Retslægerådet bedes af eller bekræfte om den fysiske tilstand ved røntgenundersøgelsen (bilag 2) svarer til et kraftigt højre lændehold? I henvisningen til røntgenundersøgelse dateret (bilag 52) oplyses om lavtsiddende lændehold med udstråling til lateralsiden og forsiden af højre lår samt lyske, og ved klinisk objektiv undersøgelse udtalt ømhed lumbosacralt, men ingen neurologiske udfald. Konklusion: Den fysiske (kliniske) tilstand er forenelig med lændehold. Intensiteten kan ikke vurderes. Spørgsmål 10: Retslægerådet bedes efter sammenligning under et af røntgenundersøgelserne fra henholdsvis , og (bilag 2) besvare følgende spørgsmål : Kan der konstateres en svær afsmalning og i bekræftende fald, er denne så højresidig? Er de degenerative forandringer, jf. Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 1 og 6 tilkommet efter ? Retslægerådet bedes forklare hvorfor? eller i fald hvorfor ikke? Ved de tre nævnte undersøgelser er konstateret en højdereduktion af hele 5. lændebåndskive. Ved undersøgelserne i 1996 og 2000 er tilkommet en højdereduktion også af 3. og 4. lændebåndskive. Afsmalningen af 5. lændebåndskive er let og, så vidt det kan bedømmes, symmetrisk. Spørgsmål 11:

4 - 4 - I bedømmelsen af (bilag 2) og især diagnose på baggrund af røntgenundersøgelsen (bilag 2) beskriver overlæge Jens Blicher en forværring i lænderyggen over tre niveauer, som Retslægerådet bedes iagttage. Er Retslægerådet enige i bedømmelse og diagnose? Den nævnte undersøgelse fra Svendborg Sygehus viser, at 5. lændebåndskive er lidt lavere end i 2000, og at de reaktive forandringer omkring denne er tiltaget lidt. Ellers er forholdene uændrede. Retslægerådet vurderer selv billedmaterialet og drager ikke sammenligning med andre lægers bedømmelser. Spørgsmål 12: I fortsættelse af Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 9 11 bedes Retslægerådets oplyse følgende : Kan Retslægerådet be eller afkræfte, om der foreligger objektive tegn på en brudlignende tilstand omkring hvirvel L5?, og med fremadglidning af vertebra L4 (bilag 2, )? Forefindes der en Scheuerman på niveau L1 TH ? Er der i øvrigt objektive tegn på følger af trykkede ribben eller anden skade thoracalt? Der er ikke fundet tegn på brud af hvirvelbuerne mellem 4. og 5. hvirvel med abnorm glidning mellem hvirvlerne (spondylolistese). En ganske let kileform af få hvirvellegemer uden andre deformiteter er et hyppigt fund og kan efter Retslægerådets opfattelse ikke tages til indtægt for diagnosen morbus Scheuermann. Bortset fra lette, spredte degenerative forandringer i rygsøjlens brystdel er der ikke fundet anden sygdom her. Spørgsmål 13: Retslægerådet bedes gennemgå MR- scanning den (bilag 2) og besvare følgende spørgsmål : På hvilket niveau blev MR- scannningen foretaget? Kan der konstateres protrusioner på niveau L3/L4, L4/L5 og L5/S1? Og bekræftende, kan der konstateres objektive fund der indikerer en brudlignende tilstand omkring L5, jf. instabilitet/ustabilitet (bilag 50) og angivelse af translatorisk instabilitet på degenerativ basis (bilag 29)? Hvilke objektive fund kan konstateres ud for TH 9- TH 10- TH 11? Burde fundene ved TH have givet anledning til yderligere undersøgelser, herunder om undersøgelsen burde have omfattet yderligere niveauer?, også jf. henvisning til CT-scanning (bilag 74), og angivelse af en stor thoracal komponent (bilag 29)? Undersøgelsen omfatter lænderygsøjlen. Der ses udbulinger (protrusioner) af båndskiverne i de nævnte tre niveauer som udtryk for degeneration i dem. Det giver ikke anledning til påvirkning af omgivende strukturer. Der er ikke fundet spondylolistese.

5 - 5 - Med hensyn til rygsøjlens brystdel henvises der til besvarelsen af spørgsmål 12, sidste afsnit. Spørgsmål 14: Retslægerådet bedes efter en gennemgang af MR- scanningerne optaget den og den (bilag 55) sammenholdt med besvarelsen af spørgsmål 13, besvare følgende spørgsmål: Såfremt Retslægerådet ved besvarelse af spørgsmål 13 fandt, at der kunne konstateres protrusioner på niveau L3/L4, L4/L5 og L5/S1, bedes Retslægerådet oplyse, om der er sket en udvikling heri, og findes der objektive tegn på vedvarende instabilitet jf. (bilag 55), (bilag 50) og (bilag 29)? Kan der konstateres discusprolapser og i bekræftende fald på hvilke(t) niveau(er)? Såfremt retslægerådet finder, at der kan konstateres discusprolapser bedes Retslægerådet nærmere beskrive hvilke type(r) der er tale om? Har Retslægerådet ellers noget at bemærke vedr. en eventuel udvikling af tilstanden (sygdomsbilledet) i lænderyggen? Kan der konstateres degenerative disci thoracalt og i bekræftende fald på hvilke(t) niveau(er)? Var det muligt i forbindelse med disse ovennævnte MR- scanninger at detaljere og fokusere billede materialet på specifikke områder, og i bekræftende fald, om dette altid vil kunne være muligt ved MR- scanninger af columna - totalis? Der er ingen ændring af de nævnte diskusprotrusioner mellem de to undersøgelser. Der er ikke konstateret diskusprolaps. I rygsøjlens brystdel er der kun ganske lette, spredte degenerative forandringer. Den radiologiske udvikling af tilstanden i lænderyggen og dens stabilitet er beskrevet i besvarelsen af spørgsmål 12. Elektronisk manipulation af billedmaterialet er en integreret del af aflæsningen i moderne radiologi. Spørgsmål 15: Retslægerådet bedes gennemgå MR- scanningen den (bilag 59), og besvare følgende spørgsmål : Retslægerådet bedes oplyse, om der kan konstateres en udvikling af de degenerative forandringer i lænderyggen, som ved de tidligere MR- scanninger? Er der forskelle ved denne scanning, i forhold til tidligere scanninger (bilag 2) og (bilag 55), på muligheden for at detaljere og fokusere billede materialet eks. horisontal optagelse på niveau L2/L3 og L3/L4?

6 - 6 - Retslægerådet bedes oplyse, om der findes objektive degenerative forandringer thoracalt og cervikalt, og i givet fald redegøre for på hvilke(t) niveau(er) dette kan konstateres? Hvis de degenerative forandringer forefindes frakmenteret eks. TH. 9 8, TH og igen cervicalt C 7 6, kan retslægerådet så oplyse, om det kan sandsynliggøre nogen bestemt årsag eller hændelse? og benægtende, hvorfor ikke? Retslægerådet bedes endvidere oplyse hvad årsagen til en eventuel forværring kan være? Kan der konstateres andre patologiske tilstande og i bekræftende fald hvilke? MR-skanningen fra Mølholm Privatklinik omfatter hele rygsøjlen. Der ses ingen ændringer i bryst- og lændedel. I halsdelen er der degenerative forandringer svarende til de to nederste båndskiver med højdereduktion og nedsat vandindhold. Fordelingen af de degenerative forandringer sandsynliggør ikke nogen særlig årsag eller bagvedliggende hændelse. Spørgsmål 16: Retslægerådet bedes gennemgå MR- scanning optaget den 12. september 2008 og besvare følgende spørgsmål : På hvilket niveau er scanningen optaget? Er der forskelle ved denne scanning, i forhold til tidligere scanninger (bilag 2), (bilag 55), og (bilag 59) på muligheden for at detaljere og fokusere billede materialet eks. horisontal optagelse på niveau L2/L3 og L3/L4? Hvilke eventuelle objektive fund konstateres ved scanningen, herunder om retslægerådet er enigt i den anførte diagnose? Er der sket en fortsat udvikling i patientens helbredstilstand, jf. retslægerådets gennemgang af de tidligere MR- scanninger, herunder bedes retslægerådet oplyse, om der kan konstateres tegn på leddegigt? Retslægerådet har ikke haft mulighed for at vurdere denne undersøgelse. Ifølge den udførende afdelings beskrivelse drejer det sig om en MR-undersøgelse af rygsøjlens brystog lændedel, som viser, at der er sket en let progression af de konstaterede degenerative forandringer. Spørgsmål 17: Har retslægerådet evt. yderligere bemærkninger? Nej. Forklaringer

7 - 7 - Til brug for Højesteret er der afgivet supplerende forklaringer af speciallæge Joan Solgaard Sørensen, overlæge Claus Manniche, overlæge Tom Bendix, overlæge Karsten Thomsen og overlæge Jens Blicher. Joan Solgaard Sørensen har forklaret bl.a., at "instabilitet" primært er et klinisk begreb. Det kan ikke ses på MR-billeder. Modic-forandringer er en reaktion på noget, der er sket i discus, eventuelt som følge af en discusprolaps. Der er tale om tilstødende forandringer i knoglerne. Først fremkommer der en betændelsestilstand, der danner væske, og senere dannes der fedt. Modic-type 1-forandringer vedrører den første betændelsesagtige tilstand. Det, som er anført i Hvidovre Hospitals udtalelse om MR-scanning i 2004, tyder på en Modic-type 1-tilstand. Af det, hun har anført i journalen om indikation efter MR-scanningen i 2002, kan hun se, at hun ikke på scanningstidspunktet vidste, at der var et traume. Vedrørende de MR-billeder, hun har beskrevet, kan det konstateres, at discus generelt er reduceret. Hun ved ikke, om fundene på billederne kan være årsag til inflammatoriske gigttilstande. Det er mest sandsynligt, at der er tale om en tidlig discusprolaps, der langsomt har bevirket degeneration af discene. Det kan også have været en kombination af en discusprolaps og en genetisk betinget tendens til degeneration. På Ringe Rygcenter var proceduren, at radiograferne udførte scanninger. Når scanningen var foretaget, godkendte hun scanningen, før patienten gik. Hun foretog aldrig scanningerne selv. De senere år er radiograferne dog blevet givet mere frihed, således at hun kun skulle godkende billederne, hvis der var problemer. Hun kan ikke sige, om hun konkret har godkendt de pågældende billeder. Efterfølgende har hun imidlertid kontrolleret billedernes kvalitet i forbindelse med beskrivelsen af billederne. Hvis hun havde vidst, at der havde været et traume, der var friskere end 6 måneder, kunne det have foranlediget hende til at supplere med en stir-sekvens. Det ville i givet fald alene have været på baggrund af de kileformede hvirvler og ikke modic-type 1-forandringerne, der ikke kan være udløst af et traume. De kileformerede hvirvler, der konkret fremgår af MR-billederne, er lette og ville ikke have foranlediget hende til at gøre mere ud af det. Hun kan ikke se på billederne, om TH 9 er sort. Opgaven var alene at foretage en længdescanning. Det var ikke målet med scanningen, at den

8 - 8 - øvrige del af ryggen kom med på billederne. Hvis billederne ikke havde været i orden, ville hun have kaldt patienten ind igen. Hendes eneste opgave var at beskrive MR-billederne, ikke at foretage behandling af patienten. Om passussen i journaludskrift af 7. marts 2002: "Der er dog grund til at tro, at de lave smerter hænger sammen med de degenererede disci, og man kan jo tænke sig små nucleusbrokker sidde i degenerative annulussprækker uden på nogen måde at kunne være sikker på, at det er forklaringen" har hun forklaret, at det, som overlæge Tom Bendix her har anført, ikke kan ses af MR-billederne. Professor, overlæge, dr. med. Claus Manniche har forklaret bl.a., at han i 2002 overtog patienten som leder af rygcenterafdelingen, idet afdelingens øvrige personale enten manglede den nødvendige kompetence eller ikke ønskede at overtage patienten. Han foretog en totalscanning med en MR-scanner, der var særlig egnet til en scanning af hele rygsøjlen. Han lagde særlig vægt på denne scanning i forbindelse med den efterfølgende beskrivelse af patientens problemer. Undersøgelsen gjorde ikke, at man kunne komme en diagnose af patientens problemer nærmere. Den scanner, der blev brugt til undersøgelsen, var den eneste af sin art i Danmark og formentlig den eneste i Norden. Han vil beskrive anvendelsen af scanneren på baggrund af den foreliggende indikation som værende ekstravagant. I 2001 var MR-teknologien relativt ny. På grund af en forsigtig tilgang til ny teknologi i almindelighed anså de det for hensigtsmæssigt derudover at foretage en CT-scanning. De ønskede at være 120 % sikre på resultatet. I dag, hvor man er mere fortrolig med MR-scanningsteknologien, ville man ikke have foretaget en CT-scanning. Der fremkom ikke yderligere information ved CT-scanningen. Han var klar over, at patienten havde været udsat for en voldsom cykelulykke. Proceduren på rygambulatoriet var, at der kun foretoges en scanning, hvis der var en klinisk mistanke om skade på ryggen. I denne situation havde man ikke mistanke om, at der var en akut fraktur. Patienten havde status som kronisk rygpatient. Om sine journaltilførsler i 2002 har han forklaret, at det ikke var hans vurdering, at der var tale om en brudlignende tilstand. En akut eller frisk brudlignende tilstand ville kunne konsta-

9 - 9 - teres på en MR-scanning, men et tidligere, nu ophelet brud fra et traume 4 år tidligere, ville formentlig ikke have kunnet konstateres på en MR-scanning. Han kan ikke svare på, om man ville kunne konstatere noget sådant på en røntgenoptagelse. En CT-scanning ville formentlig have været et bedre egnet middel til at konstatere et ældre brud. CT-scanningen gav dog som nævnt heller ikke grundlag for mistanke om en tidligere brudlignende tilstand. Han står stadig inde for, at der var tale om et degenerativt forløb og en kronisk forandring hos patienten. Man kunne ikke gøre mere for patienten end det, han anbefalede. Han mener heller ikke i dag, at det ville have været lægefagligt indiceret at foretage CT-scanninger af de andre dele af patientens ryg, blandt andet fordi hver CT-scanning indebærer en risiko for at forkorte en patients levetid. Det er vigtigt med en klar indikation. Hvis man i dette tilfælde havde krævet en klar indikation, ville man ikke have foretaget MR-scanningen eller CT-scanningen. Overlæge Tom Bendix har forklaret bl.a., at han i 2002 var bekendt med, at patienten havde haft et traume. Han kan ikke erindre, om der var anden indikation for MR-scanning end, hvad der fremgår af hans journaltilførsel af 24. januar Indikationen, som er beskrevet, er i øvrigt et tilfredsstillende grundlag for en scanning. Det er almindelig procedure, at man scanner patienten, hvis patientens smertebillede er uklart, f.eks. ved langvarige smerter, og patienten er utryg. En af hans hypoteser i forbindelse med scanningen af A var, at nogle af smerterne kunne være forårsaget af slidgigt mellem to facetled, men det var blot én af flere mulige forklaringer. Der blev scannet for at få et samlet sygdomsbillede af patienten. Det er normalt ikke afgørende, at patienten tidligere har været udsat for et traume, når scanningstidspunktet ligger flere år efter traumet. Dette afhænger dog også af den kliniske undersøgelse af patienten. Man foretager normalt ikke i sådan en situation en columna totalis på baggrund af et ældre cykelstyrt. Når det skønnes, at smerterne kommer fra lænden, koncentrerer man sine undersøgelser om dette sted. Man har i dette tilfælde formentlig koncentreret sig om TH 10, fordi det var der, patienten havde mest ondt. Passussen i hans journaltilførsel af 7. marts 2002: "Der er dog grund til at tro, at de lave smerter hænger sammen med de degenererede disci, og man kan jo tænke sig små nucleusbrokker sidde i degenerative annulussprækker uden på nogen måde at kunne være sikker på, at det er forklaringen" indikerer usikkerheden af diagnosen. Det, han her refererer til, er den herskende opfattelse af, hvad årsagen til lændesmerter af den pågældende karakter kan være.

10 Generelt betyder forskellige MR-forandringer meget lidt i et samlet sygdomsbillede. I hvert fald, når der er gået noget tid, betyder det forhold, at patienten går og spænder, meget mere. Herudover vil utryghed og fokuseren på sin sygdom i sig selv medvirke til at vedligeholde patientens symptomer. Det er yderst sjældent, at et påført traume er eneårsagen til en skade på en normal disc. Hvis discen i forvejen er degeneret, ses det dog oftere, at en skade endeligt kan udløses af et traume, der påføres discen. Hos ca. 25 % af 40-årige ses noget, der ligner discusprolaps, forårsaget af degeneration, uden at der nødvendigvis kommer symptomer. Overlæge, dr. med. Karsten Thomsen har om sit journalnotat af 10. september 2003 forklaret bl.a., at det generelt er sådan, at jo mere patientens sygdomstilstand er afgrænset, jo bedre er mulighederne for at afhjælpe tilstanden kirurgisk. I dette tilfælde var der for mange berørte led at afhjælpe, og de enkelte forandringer i leddene var for milde til, at der var grundlag for en operation. Hans anbefaling om ikke at operere var således to-leddet. Ved en operation er der også en fare for, at man ikke får behandlet det led, der er smertefremkaldende, ligesom man ved afstivning af et led risikerer at overbelaste andre led. Patientens tilstand var derfor ikke af en sådan karakter, at det var tilrådeligt at operere. Formuleringen: "der er let translatorisk instabilitet på degenerativ basis" betyder, at noget mellem leddene er flyttet i forhold til hinanden. Hvis discus mister fugtighed, kan de rykke sig i forhold til hinanden. Det var, hvad man kunne se, der var sket på røntgenfotoet af Det fremgik heraf, at 5. lændehvirvel var skredet lidt tilbage fra korsbenet. Han skønnede, at det var sket ved degenerative forandringer. Hvis der havde været tale om et traume, havde patientens tilstand været meget dramatisk med behov for akut indlæggelse og svær smertepåvirkning. Man kan også af røntgenfotoet konstatere, om skredet var sket ved en akut påvirkning, eller om der er tale om en følge af en almindelig degenerativ udvikling. Det var hans vurdering, at det var den sidstnævnte følgevirkning. For så vidt angår spørgsmålet om betændelse i leddene skelner man normalt mellem degenerative forandringer og specifikke problemer som f.eks. leddegigt. I den almindelige degenerativt udviklende sygdom forekommer der imidlertid også betændelse. Man kan imidlertid formentlig ikke sige, at traumer har indflydelse på betændelseshyppigheden. Overlæge Jens Blicher har forklaret bl.a., at det han har forklaret for landsretten, er alment gældende lægefaglig viden. Han har ikke nogen klar erindring om de konkrete faktuelle observationer, der lå til grund for hans forklaring.

11 Vedrørende journaltilførsel af 28. juni 2001 forklarede han, at henvisningen til røngtenundersøgelserne af 31. marts 1995 og 10. oktober 1996 kan bero på datoen for optagelsen af det billedmateriale, han havde tilgængeligt i forbindelse med sin undersøgelse. Han har ved journaltilførslen, på baggrund af det materiale han har været i besiddelse af, bekræftet Søren Ydes konklusioner af den 19. december 2000, som de fremgår af Søren Ydes journaltilførsel af samme dato. Han kan se, at overlæge Mogens Holms journaltilførsel den 10. oktober 1996 er sket på baggrund af en undersøgelse af A stående oprejst. Det er hans erfaring, at det er den bedste måde at foretage en undersøgelse af en rygpatient på, idet patienten, når vedkommende er stående, belaster ryggen, som man går og står. Mogens Holm har konstateret, at patientens rygtilstand er uændret fra den 31. marts 1995 formentlig på grundlag af billedmateriale optaget den 31. marts 1995, som Mogens Holm har haft. Ved Søren Ydes journaltilførsel af den 19. december 2000 konstateredes normale forhold i bækkenet. Søren Yde konstaterede blandt andet lettere kileform af tre hvirvler, men vurderede, at disse uregelmæssigheder næppe levede op til den klassiske definition af en morbus Scheuermann. Endvidere konstaterede Søren Yde en let drejning af rygsøjlen (torsionsskoliose). Ud for RD (røngtendiagnose) konstaterede Søren Yde en degenerativ forandring i discusmellemrummene. Man ville næppe på det tidspunkt have kunnet påvise, at de degenerative forandringer stammede fra en konkret hændelse. Det ville formentlig have været umuligt med en konventionel røngtenoptagelse. MR-scanninger kan i videre omfang bidrage med oplysning om traumer, idet sådanne scanninger kan påvise væskeansamlinger. Også for MR-scanninger er der dog en tidsmæssig grænse for muligheden for at konstatere noget sådant. Som et "slag på tasken" vil han antage, at den tidsmæssige grænse ligger cirka et halvt år efter hændelsen. I 2000 havde man formentlig en MR-scanner i Ringe, men der var tale om en forskningsscanner, som ikke kunne bruges til almindelig diagnostik. Vedrørende sin journaltilførsel af 2. oktober 2001 forklarede han, at han har konstateret en i forhold til røntgenundersøgelserne af 10. oktober 1996 og 19. december 2000 let udvikling i slidgigtforandringerne i de små lændeled i ryggen. Herudover er der tilkommet en let fremadglidning af hvirvellegemerne. Det svarer til, hvad man ser hos rigtig mange patienter, der har degenerative forandringer i ryggen. Retsgrundlag

12 Den dagældende patientforsikringslovs 1, stk. 1, 1. pkt., og 2, stk. 1, nr. 1 (jf. nu 19, stk. 1, nr. 1, og 20, stk. 1, nr. 1, i lovbekendtgørelse nr. 24 af 21. januar 2009 om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet), lyder således: 1. Til patienter, som her i landet påføres fysisk skade i forbindelse med undersøgelse, behandling eller lignende foretaget på offentlige sygehuse og sygehuse, det offentlige har driftsoverenskomst med, ydes erstatning efter reglerne i denne lov. 2. Erstatning ydes, hvis skaden med overvejende sandsynlighed er forvoldt på en af følgende måder: 1) hvis det må antages, at en erfaren specialist på det pågældende område under de i øvrigt givne forhold ville have handlet anderledes ved undersøgelse, behandling eller lignende, hvorved skaden ville være undgået, Højesterets begrundelse og resultat Det må som antaget af landsretten efter Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 1 lægges til grund, at A har en grundlidelse. Han led således af uspecifikke rygsmerter på grund af degenerative forandringer i ryggen også før, han blev udsat for et styrt på cykel i Efter Retslægerådets erklæringer, som har støtte i andre lægelige udtalelser og sagens øvrige oplysninger, finder Højesteret, at det må anses for usandsynligt, at As ryggener er forårsaget af forkert diagnosticering eller manglende behandling på Ringe Sygehus i perioden Højesteret tiltræder på denne baggrund, at betingelserne for at tilkende erstatning efter 1, stk. 1, i den dagældende patientforsikringslov ikke er opfyldt. Højesteret tager herefter Patientskadeankenævnets frifindelsespåstand til følge. A skal i sagsomkostninger for Højesteret betale ,40 kr. til Patientskadeankenævnet, heraf kr. til dækning af udgifter til advokatbistand og 1.475,40 kr. til dækning af rejseudgifter i forbindelse med vidneafhøringer. Thi kendes for ret: Patientskadeankenævnet frifindes.

13 I sagsomkostninger for Højesteret skal A betale ,40 kr. til Patientskadeankenævnet. De idømte sagsomkostningsbeløb skal betales inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse og forrentes efter rentelovens 8 a.

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. februar 2011 Sag 36/2008 (2. afdeling) Boet efter A (advokat Bjarne Skøtt Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Mikkel Holm Nielsen) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 8. november 2013 Sag 31/2012 (2. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 3. november 2016 Sag 192/2014 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2012 Sag 361/2010 (1. afdeling) Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Christian Bentz) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 21. april 2010 Sag 493/2007 (1. afdeling) A (advokat Rasmus Larsen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg Retten i Helsingør DOM Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagens hovedspørgsmål

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt mandag den 20. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 20. afdeling den 16. marts 2018. HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. maj 2019 Sag BS 36187/2018 HJR (2. afdeling) Boet efter A ved B (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

Sagen vedrører prøvelse af en afgørelse truffet den 22. maj 2015 af Ankenævnet for Patienterstatningen.

Sagen vedrører prøvelse af en afgørelse truffet den 22. maj 2015 af Ankenævnet for Patienterstatningen. Retten i Svendborg Udskrift af dombogen DOM fsagt den 2. januar 2019 i sag nr. BS R6-955/2015: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 305/2016 (2. afdeling) Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for A A/S (advokat Merete Preisler) mod Finansforbundet som mandatar for

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. september 2015 Sag 92/2014 (1. afdeling) Jordemoderforeningen som mandatar for A (advokat Finn Schwarz) mod B og C (advokat Carlo Siebert for begge) I tidligere instanser

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 26. august 2010 Sag 293/2007 (1. afdeling) A (advokat Michael Elkiær Andersen) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.

D O M. afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst. D O M afsagt den 24. juni 2015 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Vogter og Anette Fogh (kst.)) i ankesag V.L. B 3026 13 Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Sanne Christensen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 Sag 179/2012 (1. afdeling) As Fond (advokat Christian Harlang) mod Civilstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Thorbjørn Sofsrud) I tidligere instans

Læs mere

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende:

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende: RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. marts 2014 i sag nr. BS 10-1370/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. D O M afsagt den 19. november 2015 af Vestre Landsrets 11. afdeling (dommerne Vogter, Henrik Estrup og Lisbeth Kjærgaard (kst.)) i 1. instanssag V.L. B 1181 14 A (advokat Lars Sandager, Lyngby) mod Ankestyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. april 2011 Sag 393/2008 (2. afdeling) TrygVesta Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. september 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. september 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. september 2010 Sag 30/2009 (1. afdeling) Helle Midtgaard, Jesper Levin Aamand og Luke Simmonds (advokat Jens Jordahn for alle) mod Nykredit Forsikring A/S og Lokal

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B364400C - JRH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 11. oktober 2013 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Lone Kerrn-Jespersen, B. O. Jespersen og Bodil Dalgaard Hammer). 14. afd.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 Sag 212/2007 (2. afdeling) Jürgen Carsten Thews og Fiberline Composites A/S (advokat Ulrik Christrup for begge) mod Energiklagenævnet og Energistyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 Sag 255/2015 (1. afdeling) Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) mod A (advokat Sophie Becher, beskikket) I tidligere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer.

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer. RETTEN I RNDERS Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. september 2018 i sag nr. BS 5-200/2016: 8900 Randers C mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. juli 2012 Sag 26/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove, beskikket) mod Forsvarets Personeltjeneste (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. november 2011 Sag 131/2009 (1. afdeling) BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Odense Kommune (advokat Claus Munk) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 19. januar 2011 Sag 526/2007 (1. afdeling) Skandia Link Livsforsikring A/S (advokat Michael Grønbech) mod A (advokat Birgitte Pedersen) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 300/2016 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for B A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 290/2008 (2. afdeling) Indenrigs- og Sundhedsministeriet (tidligere Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse) (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 Sag 302/2007 (1. afdeling) A (advokat Lars Ulrich) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.

D O M. afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst. D O M afsagt den 1. juli 2016 af Vestre Landsrets 12. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Torben Geneser og Tine Ginnerup (kst.)) i ankesag V.L. B 1985 15 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 29/2012 (1. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) mod Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. november 2014 Sag 131/2013 (2. afdeling) A (advokat Preben Dickow, beskikket) mod B (advokat Finn Sandgaard) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 Sag 189/2011 (1. afdeling) A/B Klodsen (advokat Niels Hupfeld) mod A (advokat Janus Fürst, beskikket) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 Sag 174/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Krebs) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 30. november 2012 Sag 350/2010 (2. afdeling) A og B ved værgerne M og F (advokat Thomas Stigaard Hansen, beskikket) mod Købstædernes Forsikring G/S (advokat Christina

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 Sag 75/2011 (2. afdeling) A (advokat Finn Roger Nielsen, beskikket) mod Justitsministeriet (tidligere Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 Sag 74/2017 (1. afdeling) Josefine Breinholdt Andersen (advokat Lars Langkjær, beskikket) mod Frederiksberg Boligfond (advokat Anne Louise Husen) I tidligere

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 Sag 288/2013 (1. afdeling) A og B (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte

Læs mere

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.)

H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) H.D. 1. september 2016 i sag 270/2015 (1. afd.) Ankestyrelsen var berettiget til at ændre sin afgørelse, således at man ikke længere anerkendte, at der forelå en arbejdsskade. (Hovedresumé) Ankestyrelsen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 Sag 149/2012 (1. afdeling) DiBa Bank A/S (advokat Georg Lett) mod A (advokat Henrik Emil Rasmussen, beskikket) Biintervenient til støtte for A: Forbrugerombudsmanden

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 Sag 101/2012 (2. afdeling) Tommy Lund, Anna Fuhlendorf og Palle Kløve Pedersen (advokat Jørgen Chr. Dan-Weibel for alle) mod Randers Kommune (advokat Per

Læs mere

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag

D O M. afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag D O M afsagt den 8. august 2016 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Elisabeth Mejnertz, Karen Foldager og Stig Glent-Madsen) i ankesag V.L. B 1992 15 nkestyrelsen (Kammeradvokaten v/advokat Christian

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013 Sag 70/2012 (1. afdeling) Michael Juhl (advokat Rasmus Juvik, beskikket) mod Tanja Nielsen (advokat Knud-Erik Kofoed) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. marts 2012 Sag 335/2009 (1. afdeling) A (advokat Henrik Qwist, beskikket) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Lars Bøgh Mikkelsen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.

D O M. afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst. D O M afsagt den 24. maj 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Jens Hartig Danielsen, Esben Hvam og Anne Knie Andresen (kst.)) i ankesag V.L. B 0756 16 A (advokatfuldmægtig Ida Grelk, Aarhus)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 Sag 312/2012 (1. afdeling) A (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere

Læs mere

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 o 1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 J. nr. 750222-A Z- 0 ^ UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET OS-02-2014- KFM 1 VJ23 : i>es S- 1 - ZO-^^O DOM afsagt den 5. februar 2014 af Vestre Landsrets 4. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 Sag 12/2011 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Retten i X-købing (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 Sag 201/2009 (2. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) mod A (advokat Lasse Dalberg) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 6. afdeling den 28. juni 2000.

I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 6. afdeling den 28. juni 2000. UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG DOM afsagt af Højesteret tirsdag den 19. november 2002 i sag 388/2000 2. afdeling (advokat Finn Altschuler, e.o.) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 492/2007 (1. afdeling) Dansk Metalarbejderforbund som mandatar for A (advokat Asger Tue Pedersen) mod Skoventreprenør Michael Henriksen A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 Sag 116/2011 (1. afdeling) Halmtorvet 29 A/S (advokat Carsten Lorentzen) mod Rebekka Nørgaard Bach (advokat Karsten Cronwald) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 Sag 297/2011 (1. afdeling) VOS Transport B.V. (advokat Philip Graff) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 23/2010 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod B (advokat Michael S. Wiisbye) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre Landsrets 9. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. februar 2012 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. februar 2012 Sag 104/2010 (1. afdeling) A/S Roskilde og Omegns Fællesbageri (advokat Jens Ahrendt) mod Aktieselskabet Arbejdernes Landsbank

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018 Sag 246/2017 (2. afdeling) Location A/S (advokat Lars Langkjær) mod Grundejernes Investeringsfond (advokat Erik Wendelboe Christiansen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. januar 2010 Sag 523/2007 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag

D O M. afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag D O M afsagt den 15. maj 2018 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Poul Hansen og Elisabeth Mejnertz) i ankesag V.L. B 0336 16 (advokat Niels Lomborg, mod Planklagenævnet (tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 3. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 3. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 3. maj 2017 Sag 145/2016 (2. afdeling) A (advokat Bo Hansen, beskikket) mod Erstatningsnævnet (Kammeradvokaten ved advokat Sanne H. Christensen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017 Sag 270/2016 (1. afdeling) Jette Sebbelov og Lars Erik Sebbelov (advokat Kasper Meedom Westberg for begge) mod Andelsboligforeningen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 20. november 2012 Sag 35/2011 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen)

Læs mere

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016

Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 7503519 HNT/IHO Notat om Højesterets dom af 9. november 2016 Ankestyrelsen har ved e-mail af 13. november 2016 bedt mig om at kommentere Højesterets dom af 9. november 2016 (Ankestyrelsens j.nr. 2012-5032-44579).

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017 Sag 55/2016 (2. afdeling) A (advokat Eduardo Vistisen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 16. marts 2018 af Østre Landsrets 9. afdeling (landsdommerne Steen Mejer, Norman E. Cleaver og Lotte Calundann Noer (kst.)). 9. afd. nr. B-842-15: Topdanmark

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 Sag 151/2007 (1. afdeling) Nordjysk Lift A/S (advokat Henrik Hougaard) mod VMC Pitzner A/S (advokat K.L. Németh) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2009 Sag 81/2008 (1. afdeling) Johnson Controls Denmark (tidligere York Køleteknik A/S) (advokat Morten E. Christensen) mod

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010 Sag 489/2007 (1. afdeling) A og boet efter B ved de privatskiftende arvinger C og D (advokat Sys Rovsing for alle) mod E (advokat Ole Bernt Hasling) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2017 Sag 107/2016 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund som mandatar for A (advokat Jakob Bjerre) mod Vallensbæk

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21 august 2014 i sag nr. BS D-1434/20 12: A mod Patientskadeankenævnet Patientombuddet 15 2000 Frederiksberg og den 2012, har sagsøgeren, A Patientskadeankenævnet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. september 2017 Sag 199/2016 (2. afdeling) MAN Diesel & Turbo, filial af MAN Diesel & Turbo SE, Tyskland (advokat Henriette Gernaa) mod J. Lauritzen A/S og J. Lauritzen

Læs mere

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS /2008:

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS /2008: Retten i Herning Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 22. marts 2010 i sag nr. BS 3-1384/2008: N mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Under

Læs mere