Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 95 AT BESKYTTE SIG SELV MODUL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 95 AT BESKYTTE SIG SELV MODUL"

Transkript

1 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 95 AT BESKYTTE SIG SELV 5 MODUL

2 96 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV

3 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 97 AT BESKYTTE SIG SELV MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn, så de trives, udvikler sig sundt og er trygge (artikel 5, 6, ). Børn har ret til at blive beskyttet mod forskelsbehandling (diskrimination) (artikel 2). Voksne (forældre og myndigheder) skal beskytte børn mod alle former for udnyttelse, vold og seksuelle overgreb og hjælpe børn, der har været udsat for dette (artikel ). De beslutninger, der træffes i forhold til et barn, skal tage hensyn til, hvad der er bedst for barnet. Staten skal have nogle regler, der beskytter børn og sikrer, at børn trives (artikel 3). LÆRINGSMÅL I MODUL 5: Eleverne har viden om, hvad vold er. Eleverne kan give eksempler på forskellige former for fysisk og psykisk vold. Eleverne har viden om, at det er voksnes ansvar at beskytte børn mod vold og hjælpe de børn, der er udsat for vold. Eleverne kan reflektere over og give eksempler på, hvad børn og unge, der er udsat for vold, kan gøre for at få hjælp. OVERBLIK OVER MODUL 5: Startlege: Kopleg (10 minutter) Opsamling fra sidst og introduktion (20 minutter) Indledende øvelse: Knytnæven fysisk øvelse og refleksion Temaøvelser (40 minutter) Temaøvelse 1: Vold hvordan håndterer vi det? film, vurdering og dialog (30 minutter) Temaøvelse 2: Handlemuligheder individuel skriveøvelse (10 minutter) Energizer: Bodyguard beskyttelsesleg (10 minutter) Afslutning og evaluering (10 minutter)

4 98 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV INDLEDNING TIL FAGPERSONEN Modulet handler om retten til at være tryg og til at blive beskyttet. Eleverne får gennem temaøvelserne mulighed for at reflektere over forskellige former for fysisk og psykisk vold og ikke mindst mulige handlestrategier, hvis man selv eller nogen, man kender, udsættes for vold. I det efterfølgende modul (modul 6) bliver temaet seksuelle overgreb taget op som et separat emne, der bygger videre på dette modul. Modul 5 er udviklet i samarbejde med Sex & Samfund. Undersøgelser viser, at mellem 4 og 20 % af børn er udsat for vold i hjemmet i løbet af et år, og mellem 5 og 12 % er vidne til vold i familien i løbet af et år. 33 Der er derfor en vis sandsynlighed for, at en eller flere elever i klassen har personlige erfaringer med emnet. Det kan vække stærke følelser blandt nogle elever at tale om fysisk og psykisk vold hvad enten eleverne har personlige erfaringer med emnet eller kender nogle andre, der har. Red Barnet anbefaler, at I, inden I arbejder med modulet, drøfter og forbereder jer på, hvordan I vil håndtere sådanne situationer. Når elever bliver mere bevidste om deres grundlæggende rettigheder (herunder retten til, at voksne beskytter dem imod vold), hvad vold er, og hvor de kan søge hjælp, så styrkes deres handlekompetence. Ved at sætte fokus på temaet i klassen vil eleverne hurtigere kunne identificere, hvis de selv eller nogen, de kender, udsættes for vold. Dermed øges muligheden for, at eleverne bruger deres viden forebyggende ved hurtigere at søge relevant hjælp. Modulets tema danner ligeledes udgangspunkt for at tale om vigtigheden af, at alle i fællesskabet passer på hinanden både fagpersoner og elever. PSYKISK VOLD: Hvis ordet psykisk er for abstrakt for eleverne, kan man forklare, at psykisk vold ikke kan ses eller mærkes uden på kroppen, men kan mærkes inden i, fx ved at man bliver ked af det, får ondt i maven eller tror, man ikke dur til noget. Psykisk vold kan fx være, hvis børn eller unge bliver truet med vold eller straf eller hele tiden bliver kritiseret, råbt ad eller skældt højlydt ud det kan man kalde at slå med ord. Det er også psykisk vold, hvis børn overværer vold eksempelvis mellem deres forældre. Fysisk vold er også altid psykisk vold. 33) Kilde:

5 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 99 Red Barnet anbefaler, at I på forhånd har drøftet og aftalt i lærerteamet og med skoleledelsen, hvordan I vil gribe det an, hvis en elev fortæller, at han/hun har været udsat for vold eller anden krænkende handling eller hvis I undervejs i forløbet bliver bekymrede for en eller flere elevers trivsel og tænker, om de udsættes for vold eller seksuelle overgreb hjemme. Læs mere i afsnittene Vold og seksuelle overgreb (s. 11) og Planlægning af STÆRKE SAMMEN (s. 22). D. 10. juni 1997 ophævede det danske Folketing revselsesretten, dvs. forældres ret til at slå deres børn. Alle former for vold mod børn er i strid med både Børnekonventionen og dansk lovgivning. Vold som opdragelsesform har altid negative konsekvenser for børn fysisk, psykisk og socialt. Det gælder både den kontinuerlige vold og det enkeltstående tilfælde. FORSLAG TIL AKTIVITETER I KLASSEN: I kan bestille plakater om BørneTelefonen gennem Børns Vilkår, som I kan hænge op rundt omkring på skolen. Hvis alle elever i klassen har en mobiltelefon, kan I aftale en dag, hvor eleverne skal tage deres telefon med i skole med henblik på i fællesskab at kode nummeret til BørneTelefonen ind. I den forbindelse er det vigtigt også at tale med eleverne om, hvad BørneChatten/BørneTelefonen er (I kan overveje at kontakte Børns Vilkårs skoletjeneste for at høre, om de kan komme ud og fortælle mere). Eleverne kan blive instrueret i at logge på Børns Vilkårs børnechat, så de kender den mulighed. Tal sammen om, hvad Ombudsmandens Børnekontor er. Du kan læse mere om Ombudsmandens Børnekontor og sammen med eleverne se filmen om, hvad børnekontoret kan hjælpe børn med, på: I kan tale med skolens sundhedsplejerske eller AKT-lærer om at komme på besøg i klassen en dag, så eleverne møder disse fagpersoner og ved, hvornår de er på skolen, og hvordan eleverne kan bruge dem. MATERIALER TIL MODUL 5 Smartboard/flipover/tavle Papkrus til alle Undervisningsfilmen Vold hvordan håndterer vi det?, som findes på: under Børns rettigheder To A4-ark, hvor der står henholdsvis FYSISK VOLD og PSYKISK VOLD Evt. farvet tape til at lave en linje Arbejdsark, modul 5, Her kan børn få hjælp til hver elev Plakat Her kan børn få hjælp... til at hænge op i klassen Blød skumbold Evalueringsark, modul 5 til hver elev

6 100 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV STARTLEG KOPLEG minutter Formål: at gruppen skaber en fælles rytme og får en oplevelse af samhørighed og af, at alle er vigtige deltagere. Materialer: Papkrus til alle deltagere Beskrivelse: 1. Alle sidder i en stor cirkel på gulvet med hver deres papkrus vendt på hovedet foran sig. 2. Fagpersonen forklarer og demonstrerer samtidig, hvordan I sammen skal skabe en enkel rytme med papkrusene. Understreg, at det ikke handler om at være hurtig, men om at skabe en rytme sammen. 3. Start med at øve jer på en enkelt rytme, hvor I slår toppen af papkruset blidt mod gulvet (tap). Gør det i et roligt tempo indtil alle er med, og I har en fælles rytme. 4. Overbygning på rytmen er at tappe papkruset i gulvet to gange og efterfølgende klappe en gang i hænderne (tap, tap klap). 5. Når rytmen fungerer, så lav ovenstående rytme, og efter klappet sender alle deres papkrus en gang til venstre (tap, tap klap send videre). 6. Hvis rytmen fungerer, kan I selv bygge oven på sekvensen, fx med knips, for at øge udfordringen. Du kan se kopleg demonstreret på under Børns rettigheder. I filmen får du også tips til, hvordan du kan facilitere legen. OPSAMLING FRA SIDST OG INTRODUKTION 10 minutter Fagpersonen indleder modulet med en kort opsamling på, hvad eleverne arbejdede med i det foregående modul. Spørg eksempelvis eleverne, hvad der gjorde særligt indtryk på dem, og om der er noget, de har tænkt på efterfølgende. Spørg evt. gruppen, hvem der kan huske, hvad I lavede sammen sidst, for at genaktivere elevernes viden. Start med at lave den indledende øvelse Knytnæven. 34) Inspireret af klassiske cup songs.

7 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 101 INDLEDENDE ØVELSE KNYTNÆVEN 35 Formål: at aktivere eleverne og få dem til at tænke over grænser og forskellen på en fysisk og en sproglig tilgang til problemløsning. Beskrivelse: 1. Sæt eleverne sammen to og to. 2. Bed nu en af eleverne i hvert par om at knytte sin ene hånd hårdt. 3. Fortæl de andre elever, at opgaven går ud på, at de skal få deres makker til at åbne sin hånd, men de må ikke gøre noget, der gør ondt eller virker ubehageligt på deres makker. 4. Stop øvelsen efter ca. 1 minut. 5. Spørg eleverne, hvad de gjorde for at få deres makker til at åbne sin hånd. De fleste har sikkert forsøgt fysisk at åbne deres makkers hånd. Undersøg fx: Hvor mange der startede med at spørge deres makker, om han/hun ville åbne sin hånd? Hvordan føltes det for de elever, der holdt deres hånd lukket? Hvorfor mon nogle vælger at bruge fysiske måder at løse problemer på som den første mulighed, når de ofte godt kan løses ved at tale sammen? Hvis eleverne ikke nævner det selv, kan man supplere med en kommentar om, at øvelsen kan vise os, at problemer eller konflikter lettere kan løses, hvis man taler sammen og at vold ikke gør det nemmere at løse et problem tværtimod kan det gøre tingene sværere. Fagpersonen fortæller herefter, at klassen i dag skal arbejde med de rettigheder, der handler om, at børn har ret til at have det godt, trives og udvikle sig, og at børn har ret til, at voksne beskytter og hjælper dem, fx mod fysisk og psykisk vold. Modulet hedder At beskytte sig selv og handler om vold samt de forskellige måder, som vold kan komme til udtryk på både fysisk og psykisk. Tal med eleverne om, at vold kan være et svært emne at snakke om, men at det er vigtigt at have en forståelse af, hvad vold er, så man også ved, hvornår man skal søge hjælp, og hvad man kan gøre, hvis man selv eller en, man kender, bliver udsat for vold. Eleverne skal vide, at det er de voksnes ansvar at sikre, at børn aldrig udsættes for vold, og at hjælpe de børn, der udsættes for vold. Eleverne bliver introduceret til modulets læringsmål og indhold. Fagpersonen præsenterer modulets fire læringsmål, fx på smartboard eller flipover, og fortæller eleverne, at I skal lave to temaøvelser, der handler om disse mål. Den første temaøvelse tager udgangspunkt i nogle korte filmklip, der handler om forskellige situationer, hvor der forekommer vold. Den anden temaøvelse handler om, hvor børn kan søge hjælp, hvis de udsættes for vold. Afslutningsvis vil I lave en energizer, inden modulet sluttes af med opsamling og evaluering. DET TRYGGE RUM Mind eleverne om vigtigheden af ikke at fortælle meget personlige ting om sig selv, som man kommer i tanke om i forbindelse med modulet. Gentag for eleverne, at de altid kan henvende sig til en af jer voksne efter modulet, hvis de gerne vil tale om nogle af deres tanker, følelser eller oplevelser. Det er også vigtigt at italesætte, at voksne har et ansvar for at beskytte børn, og at man derfor som voksen ikke altid har tavshedspligt. 35) Inspireret af The United Nations Secretary-General s Study on Violence against Children (2006).

8 102 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV TEMAØVELSE 1 VOLD HVORDAN HÅNDTERER VI DET? film, vurdering og dialog 30 minutter Formål: at eleverne tilegner sig viden om fysisk og psykisk vold. Undervisningsfilmens scener kan lægge op til refleksion over og dialog om, hvad vold er, hvor vold finder sted, hvordan vold opleves, konsekvenser af vold samt børns rettigheder og handlemuligheder i forhold til vold. Materialer: Undervisningsfilmen Vold hvordan håndterer vi det?, som findes på: under Børns rettigheder. To A4-ark, hvor der står henholdsvis FYSISK VOLD og PSYKISK VOLD. Evt. farvet tape til at lave en linje. UNDERVISNINGSFILMEN Undervisningsfilmen om vold viser fire forskellige scener, der hver især illustrerer aspekter af psykisk og fysisk vold med børn i centrum. Undervisningsfilmen er iscenesat i et tydeligt teatersetup, så eleverne får mulighed for at forholde sig mere distanceret til de scener, der udspilles. En skuespiller fungerer som vært, der etablerer rammen ved at præsentere sig selv, og introducerer til temaet om vold med korte fakta om, hvad vold er, og hvad der er filmens intention. Scener: Scene 1: FAMILIEN Scene 2: SKOLEN Scene 3: FAMILIEN Scene 4: FRITIDSLIVET Efter hver af de fire scener sættes filmen på pause, så eleverne kan lave en vurderingsøvelse. Efter vurderingsøvelsen faciliterer fagpersonen en fælles dialog med udgangspunkt i opstillede fokuspunkter. Undervisningsfilmen afsluttes med, at værten opsummerer og understreger vigtigheden af at søge hjælp hos en voksen, hvis man udsættes for vold, og BørneTelefonens nummer vises.

9 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 103 Beskrivelse: 1. Indled temaøvelsen med en fælles brainstorm over, hvad fysisk og psykisk vold er. Følgende eksempler kan medtages, hvis eleverne ikke selv nævner dem: Slå, sparke, bide, kaste, skubbe, kvælning, brænde, lussing, endefuld, ruske, at blive spyttet på Jævnligt at få at vide, at man ikke er god til noget, nedværdigende sprog, grov kritik, afvisning At blive truet med vold eller straf At se andre blive udsat for vold i de fællesskaber, man er en del af (skolen, familien, fritiden) At blive låst inde eller blive holdt fast mod sin vilje Mobning/grov ignorering 2. Lav en lang linje med farvet tape eller en imaginær linje i rummet. Placér et ark med FYSISK VOLD i den ene ende af linjen og et ark med PSYKISK VOLD i den modsatte ende. FYSISK VOLD PSYKISK VOLD 3. Fagpersonen forklarer, at eleverne nu skal se en film, der handler om, hvad vold er, og at der i filmen vil være fire forskellige scener. Fortæl, at filmen bliver sat på pause efter hver scene, og at eleverne to og to skal vurdere, om de synes, det er den fysiske eller den psykiske vold, der er mest fremtrædende i scenen. Eleverne viser deres vurdering ved at placere sig på linjen. 4. Sørg for, at eleverne er inddelt i makkerpar. 5. Filmen startes. 6. Efter scene 1 sættes filmen på pause. Eleverne placerer sig på vurderingslinjen, og fagpersonen faciliterer en fælles dialog om den konkrete scene med fokus på, hvad vold er, og hvad man kan gøre, hvis man selv eller nogen, man kender, udsættes for vold (viden og handling). Man kan også vælge at perspektivere til andre lignende situationer. Se nedenstående forslag til mulige fokuspunkter i dialogen efter hver scene. 7. Ovenstående gentages efter scene 2, 3 og Eleverne ser til sidst undervisningsfilmens afsluttende budskab.

10 104 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV Mulige fokuspunkter til dialogen: Scene 1: VOLD I FAMILIEN Hvad sker der her? Hvordan er det fysisk/psykisk vold? Hvordan tror I, Camilla har det? Hvordan kan man se det på hende? Hvordan tror I, Lauritz har det? Hvordan kan man se det på ham? Hvorfor er der ikke nogen af dem, der siger noget til hinanden? Hvad kunne man sige til hinanden i denne her situation? Hvordan tror I, man har det som barn, hvis det her er noget, man oplever ofte? Hvilke rettigheder bliver ikke overholdt her? Hvis I skulle give Camilla og Lauritz et godt råd, hvad ville I så sige til dem? Hvad kunne de gøre? Hvorfor kan det være svært at tale med nogen om, at man er udsat for psykisk vold? Hvad tror I, man kan være bekymret for? Scene 2: VOLD MELLEM BØRN I EN SKOLEKONKTEKST Hvad sker der her? Hvem er udsat for vold i den her situation? Hvad er det for en form for vold, Johanne er udsat for? Hvem er ellers udsat for vold? Hvordan tror I, Johanne har det? Hvordan tror I, de andre har det? Hvorfor kan det være svært for Johanne at gøre noget i den her situation? Hvad synes I, Johanne skal gøre? Hvem kan ellers gøre noget? Hvor mange af børnene i den her situation får ikke overholdt deres rettigheder? Hvad tænker I, man kan gøre i en klasse som denne, for at alle børn får opfyldt deres rettigheder? Hvilke andre eksempler på, at nogen bliver udsat for vold eller ikke får overholdt deres rettigheder i en skolesammenhæng, kan I komme i tanke om? Hvem har ansvaret for, at børn får opfyldt deres rettigheder? Hvad kan eleverne gøre? Hvad kan de voksne gøre?

11 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 105 Scene 3: VOLD I FAMILIEN Hvad sker der her? Hvad er det for en form for vold, Karla er udsat for? Tror I, Karla selv tænker på, at hun er udsat for vold? Hvorfor/hvorfor ikke? Hvordan tror I, Karla har det i denne situation og til hverdag? Kan I nævne andre situationer, hvor man som barn kan blive i tvivl om, om det er en selv eller de voksne, der gør noget forkert? Hvad med de situationer, hvor man selv har været provokerende eller har gjort noget, man ikke måtte og de voksne så reagerer med at råbe, ruske eller slå? Hvad er det, der gør, at man som barn tager skylden på sig, selvom man måske godt ved, at børn ikke må udsættes for fysisk og psykisk vold? Hvad kan man som barn gøre i den slags situationer for at få støtte eller hjælp? Tror I, der er mange børn, der oplever den her slags vold uden at tænke over, at det er vold? Hvad tror I, Karla har brug for i den her situation? Hvem kan hjælpe Karla? Hvad synes I, Karla skal gøre? Hvem skal hun tale med? Hvilke rettigheder bliver ikke opfyldt her? Hvem kan gøre noget for, at børn får opfyldt deres rettigheder? Hvad kan børn selv gøre? Hvad kan voksne gøre? Scene 4: VOLD I FRITIDSLIVET Hvad sker der i denne situation? Hvordan vil I beskrive den form for vold, drengen er udsat for? Kan der være nogen situationer, hvor det er ok at blive rusket eller presset, for at man kommer til at yde sit bedste? Hvad tænker I, drengen skal gøre? Hvem kan han tale med? Hvad kan de andre, som er tilskuere til situationen, gøre? Hvorfor tror I, at moren ikke gør noget? Hvorfor tror I, at træneren ikke gør noget? Hvordan kan drengen få talt med sin træner om den her situation? Tror I, der er mange børn, der oplever, at de bliver udsat for fysisk eller psykisk vold, fordi de eksempelvis ikke lever op til de voksnes forventninger? Hvordan kan man sætte fokus på det?

12 106 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV TEMAØVELSE 2 HANDLEMULIGHEDER individuel/gruppeskriveopgave 10 minutter Formål: at styrke elevernes bevidsthed om, hvem de kan henvende sig til, hvis de selv eller en, de kender, udsættes for vold eller får sine grænser overtrådt. Denne øvelse er en overbygning på netværksblomsten, da den mere specifikt handler om, hvem der kan hjælpe børn, hvis de udsættes for vold eller får deres grænser overskredet. Samtidig handler denne øvelse ikke kun om de nære omsorgspersoner og kammerater som i netværksblomsten, men inddrager også relevante fagpersoner og andre instanser. Øvelsen kan enten laves individuelt eller som en gruppeøvelse. Fagpersonen vurderer, om det er mest hensigtsmæssigt med en fælles dialog inden eller sideløbende med øvelsen, hvor relevante personer og instanser bliver italesat. Materialer: Arbejdsark, modul 5, Her kan børn få hjælp til hver elev. Plakat Her kan børn få hjælp... til at hænge op i klassen (du kan finde plakaten på under Børns rettigheder ). Beskrivelse: 1. Udlevér elevarket Her kan børn få hjælp til hver elev, og gennemgå arket. Eleverne skal på arket tegne eller skrive personer, som børn kan henvende sig til, hvis de selv eller nogen, de kender, udsættes for fysisk eller psykisk vold eller på anden måde får deres grænser overskredet. 2. Eleverne sætter det færdige ark i deres mapper, og plakaten Her kan børn få hjælp... hænges op i klassen. Forslag til personer/steder, der kan være relevante at nævne, er: Voksne, man kender godt, fx forældre eller andre voksne i familien Voksne i skolen, fx lærer eller pædagog Voksne, man er i kontakt med i forbindelse med fritidsaktiviteter Skolens sundhedsplejerske En god ven Skolens AKT-lærer Skolens socialrådgiver eller psykolog (hvis skolen har en fast rådgiver tilknyttet, der tilbyder åben rådgivning) Læge Kommunen BørneTelefonen/chatten/brevkassen (Børns Vilkår) Ombudsmandens Børnekontor (læs mere om dette på: ) Politiet Muligheden for at få en bisidder (du kan læse om Børns Vilkårs bisidderordning her: )

13 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 107 ENERGIZER BODYGUARD minutter Formål: at eleverne aktiveres med bevægelse og får mulighed for refleksion og fælles dialog om beskyttelse og tillid.! OBS.! Materiale: Blød skumbold Mind eleverne om, at de ikke må kaste bolden hårdt. Det er helt frivilligt for eleverne, om de ønsker at stille sig ind i midten af cirklen. Beskrivelse: 1. Alle står i en cirkel. Spørg i gruppen, om der er to elever, der kunne tænke sig at stå i midten af cirklen. 2. Når de to elever står i midten af cirklen, så fordel rollerne superstjerne (fx en berømt skuespiller, musiker eller sportsudøver) og bodyguard mellem de to. 3. Forklar gruppen, at legen går ud på at kaste bolden ind og ramme superstjernen, mens bodyguarden forsøger at forhindre, at superstjernen bliver ramt af bolden. Bodyguarden bliver måske ramt af bolden undervejs, og det er ok. 4. Deltagerne skal blive stående i deres cirkel og kan kaste skumbolden rundt til andre i cirklen, som kan forsøge at ramme superstjernen. Imens forsøger bodyguarden at beskytte superstjernen fra at blive ramt. 5. Eleverne er inde i midten af cirklen, til superstjernen bliver ramt af bolden, eller til det er to andre elevers tur. Legen fortsætter, indtil alle, der har lyst, har været inde i cirklen. 6. Når legen afsluttes, sætter alle eleverne sig ned i cirklen, og fagpersonen faciliterer en fælles drøftelse af legen. Gode samtaleemner at tage op i forbindelse med legen er: Hvordan føltes det at stå i midten og være superstjernen? Hvordan føltes det at være bodyguard? Hvordan føltes det at være dem, der forsøgte at ramme superstjernen med bolden? Hvordan hænger legen sammen med dagens emne om vold? 36) Inspireret af Save the Children (2006).

14 108 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV AFSLUTNING OG EVALUERING 10 minutter Formål: at eleverne får mulighed for at melde tilbage, hvordan de synes, det har været at deltage i dagens modul, samt evaluering af elevernes læring med afsæt i de opstillede læringsmål. Materialer: Evalueringsark, modul 5 til hver elev Beskrivelse: Udlevér Evalueringsark, modul 5 til alle elever, og gennemgå arket med dem. Eleverne kan enten udfylde arket alene eller sammen med andre. I kan også have en fælles dialog i gruppen, mens eleverne skriver eller tegner på deres eget ark. Sørg evt. for at have ekstra papir til de elever, der helst vil tegne. Det udfyldte evalueringsark sættes i elevens mappe. Alternativt brug evalueringslegen Kaste med bold, som er beskrevet sidst i modul 8 side 154. Mulige samtaleemner kunne være: Hvad ved du nu, som du ikke vidste før? Har det været et svært emne at tale om? Hvis ja, hvad var særlig svært? Hvad synes du, at alle børn bør vide om vold? Hvad af det, vi har arbejdet med i dag, vil du gerne dele med dine forældre/en god ven/andre voksne, som du kender godt og er tryg ved?

15 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 109 ARBEJDSARK, MODUL 5, HER KAN BØRN FÅ HJÆLP Skriv/tegn eksempler på, hvor børn kan henvende sig (steder og personer), hvis de udsættes for vold:

16 110 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV EVALUERINGSARK, MODUL 5 Skriv det vigtigste, du ved nu, om fysisk og psykisk vold. Hvad betyder det, at voksne skal passe på dig? Hvad kan man gøre, hvis man bliver udsat for fysisk eller psykisk vold? Hvordan var forløbet for dig i dag?

17 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 111 INSPIRATION TIL OPFØLGNING I SKOLENS FAG OG EMNER (MODUL 5 AT BESKYTTE SIG SELV) Tværfagligt: dansk og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: Viden om børns ret til beskyttelse mod vold samt handlemuligheder, hvis denne rettighed krænkes, er væsentlige elementer i færdigheds- og vidensområdet Rettigheder for mellemtrinnet under kompetenceområdet Sundhed og trivsel i Fælles Mål for sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. Ved at inddrage litteratur, film og faglige tekster om vold og retten til beskyttelse mod vold kan der tilrettelægges læringsforløb, som går på tværs af dansk og sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab. Her finder I nogle konkrete eksempler: På kan man under 'Børns rettigheder' finde forløbet 'Børns rettigheder... beskytter dig mod mere end du tror til mellemtrinnet. Her finder I afsnittet Når forældre slår. Afsnittet indeholder filmklip og information om vold. Man kan tilrettelægge et læringsforløb på tværs af færdigheds- og vidensområdet Præsentation og evaluering for dansk efter 6. klassetrin og færdigheds- og vidensom-rådet Rettigheder for sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, der knytter an til, at eleverne udvikler egne præsentationer med viden om vold. Red Barnet har produceret filmen Den perfekte middag, der handler om at vokse op med vold i hjemmet. Filmen og det tilhørende elevmateriale + undervisningsvejledning er udviklet til elever i udskolingen, men kan med tilpasninger bruges til 6.-klasserne. Læs mere på: Børnerådet har produceret 16 film, der under overskriften Rettidig omsorg giver en grundig gennemgang af ens rolle som fagperson ved vold og overgreb samt gode råd fra en række fagpersoner til, hvilke tegn hos barnet man skal være opmærksom på. I filmene Freja og Ulla: En spildt barndom og Anna: Redskaber til at bryde tavsheden fortæller tre unge kvinder om en barndom med vold og omsorgssvigt. Se mere her: Organisationen Danner har udgivet undervisningsmaterialet Om vold målrettet elever på klassetrin. Undervisningsmaterialet består af en lærervejledning, elevmaterialer og novellen Dagen derpå. Novellen tematiserer de modsætningsfyldte udfordringer, et liv med vold rummer, og giver derfor mulighed for at arbejde med et alvorligt emne med en fiktiv distance. Undervisningsmaterialet kan anvendes i et tværfagligt forløb med inddragelse af læringsmål for færdigheds- og vidensområdet Rettigheder fra Fælles Mål for sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab samt færdigheds- og vidensområdet Fortolkning fra Fælles Mål for dansk. Undervisningsmaterialet Om vold er tilgængeligt på Danners website: Novellesamlingen Jesper en historie om vold er skrevet til elever i klasse af forfatter Lotte Kjærup (Bogforlaget Her&Nu, 2012). Samlingen består af otte noveller centreret om en voldshistorie, der opleves forskelligt gennem otte personer, som på forskellig vis er involveret i voldsepisoden. Et arbejde med de skiftende synsvinkler og den betydning, de har, for opfattelsen af det, der sker, kan knytte an til et arbejde med fortællerpositioner, som er et aspekt i færdigheds- og vidensområdet Undersøgelse under kompetenceområdet Fortolkning i Fælles Mål for dansk efter 6. klassetrin. Til novellerne er udgivet Lærerens opgavehæfte til kopiering for klasse med spørgsmål og opgaver til novellerne.

18 112 Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV Historie: Et historisk perspektiv på lovgivning og rettigheder i relation til vold mod børn kan indgå i et selvstændigt forløb i historieundervisningen eller som en del af et tværfagligt forløb. På 4. klassetrin kan forløbet knyttes til færdigheds- og vidensområderne Kronologi og Samfund, og på 5. og 6. klassetrin kan der tages afsæt i færdigheds- og vidensområdet Kronologi, brud og kontinuitet. INSPIRATION TIL HISTORISK ARBEJDE Fysisk og psykisk afstraffelse af børn er ikke noget nyt fænomen. Det vidner dansk lovgivning om. Helt tilbage i Jyske Lov fra 1241 og Danske Lov fra 1683 måtte manden revse børn, kone og tyende med Stock eller Vaand, hvis de forseer sig. At revse er kort sagt at afrette, opdrage eller disciplinere barnet. Der var dog begrænsninger: Ifølge Jyske Lov måtte man ikke bruge våben, mens Danske Lov sagde, at man ikke måtte slå sit barn så hårdt, at helbredet kom i fare. Fra 1920 måtte manden ikke længere slå sin hustru og fra 1921 heller ikke tyendet. I 1967 blev det forbudt for lærere at slå børnene i skolen. Først i 1997 blev det forbudt for forældre at slå deres børn. Det skete, da Folketinget afskaffede forældres revselsesret. Loven blev vedtaget på grundlag af undersøgelser, der viste, at børn risikerer alvorlige fysiske og psykiske skader, når de udsættes for vold eller er vidne til vold i familien. Undersøgelser har også vist, at det kan være lige så skadeligt for børn at overvære vold mod ens nære fx mor, far eller søskende som selv at blive udsat for vold.

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL

Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK GRÆNSER OG NETVÆRK MODUL Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 83 GRÆNSER OG NETVÆRK 4 MODUL 84 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK 85 GRÆNSER OG NETVÆRK MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER MODUL

Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER MODUL Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 53 BØRNS RETTIGHEDER 2 MODUL 54 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Modul 2 - BØRNS RETTIGHEDER 55 BØRNS RETTIGHEDER MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN MODUL

Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN MODUL Modul 5 - AT BESKYTTE SIG SELV 113 MIN KROP ER MIN 6 MODUL 114 Modul 4 - GRÆNSER OG NETVÆRK Modul 6 - MIN KROP ER MIN 115 MIN KROP ER MIN MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN:

Læs mere

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL

Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING MODUL Modul 8 - AFSLUTNING 147 AFSLUTNING 8 MODUL 148 Modul 8 - AFSLUTNING Modul 8 - AFSLUTNING 149 AFSLUTNING MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til at gå i skole

Læs mere

SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29

SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29 SKOLE-HJEM-MODULET SKOLE-HJEM-MODUL 29 30 SKOLE-HJEM-MODUL SKOLE-HJEM-MODUL 31 SKOLE-HJEM-MODULET MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn,

Læs mere

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning

Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning Undervisning og dialog om seksuelle overgreb i grundskolens seksualundervisning National Konference for seksuel sundhed 2015 Nyborg Strand Lone Smidt National projektleder Sex & Samfund ls@sexogsamfund.dk

Læs mere

Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN MODUL

Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN MODUL Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 37 STÆRKE SAMMEN 1 MODUL 38 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Modul 1 - STÆRKE SAMMEN 39 STÆRKE SAMMEN MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Børn har ret til

Læs mere

Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER MODUL

Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER MODUL Modul 3 - FØLELSER 69 FØLELSER 3 MODUL 70 Modul 3 - FØLELSER Modul 3 - FØLELSER 71 FØLELSER MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn, så de

Læs mere

#stopvoldmodbørn 11/2/2017

#stopvoldmodbørn 11/2/2017 Links til materiale fra Red Barnet Fakta og film om skærpet underretningspligt: redbarnet.dk/stopvold Fire film, bl.a. Den perfekte middag om vold i familien: redbarnet.dk/sigdet Kvinders vold og seksuelle

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder.

STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder. STÆRKE SAMMEN Red Barnets undervisningsmateriale om trivsel, resiliens og rettigheder. Man kan jo ikke sige det til de voksne, hvis man ikke ved, at det er forkert. (Elev) AKT Konferencen 21.3, 2018 Sita

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS MODUL

Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS MODUL Modul 7 - MIG OG OS 129 MIG OG OS 7 MODUL 130 Modul 7 - MIG OG OS Modul 7 - MIG OG OS 131 MIG OG OS MODULET BERØRER SÆRLIGT FØLGENDE RETTIGHEDER FRA BØRNEKONVENTIONEN: Voksne skal hjælpe og beskytte børn,

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

OM GRÆNSER TIL KLASSE

OM GRÆNSER TIL KLASSE UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN 1 OM TIL 0. 3. KLASSE 2 3 Hvad er grænser? Modulet indledes med en snak om ordet grænser. Her arbejdes med elevernes forforståelse af arbejdet med at mærke sine egne grænser. Bed

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser FÆLLES GRUNDREGLER LEKTION #1 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 1 Fælles grundregler Digitale Sexkrænkelser Fælles grundregler INTRODUKTION 3

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 0. 3. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Hvad er børns rettigheder? Modulet indledes med en snak om ordet rettigheder. Her arbejdes med elevernes forforståelse i forhold

Læs mere

Opdrag med hjertet ikke med hånden

Opdrag med hjertet ikke med hånden Opdrag med hjertet ikke med hånden I Danmark er det FOrBUdt at SLÅ BØrN Det er strafbart og det er på alle måder skadeligt for børn at blive slået. Alligevel er der stadig mange danske børn, der bliver

Læs mere

U N D E R R ET NINGER

U N D E R R ET NINGER U N D E R R ET NINGER Louise Jensen Skolesocialrådgiver Supervisor Lars Jonasson Kriminolog Psykoterapeut Glostrup Kommune HVAD SKAL VI TALE OM I DAG: Præsentation af os og programmet Stoledans Tip en

Læs mere

2016 FORLØB KLASSE

2016 FORLØB KLASSE sociale medier 2016 FORLØB 0.-3. KLASSE INDHOLD 1. Introduktion.......................................................................3 Fælles mål for forløbet "Sociale medier"....................................................4

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Klassens egen grundlov O M

Klassens egen grundlov O M Klassens egen grundlov T D A O M K E R I Indhold Argumentations- og vurderingsøvelse. Eleverne arbejder med at formulere regler for samværet i klassen og udarbejder en grundlov for klassen, som beskriver

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM

LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM Klassesættet Mobbestop - Bland dig ikke udenom indeholder materiale til, at klassen kan udarbejde sine egne samværsregler og øve sig på

Læs mere

1. HVOR ER BØRNEKONVENTIONEN?

1. HVOR ER BØRNEKONVENTIONEN? 1. HVOR ER BØRNEKONVENTIONEN? Beskrivelse Klassen deles i grupper af 3-4 elever. Udvalgte artikler fra Børnekonventionen lamineres på små kort, som lægges ud i området (skolen, klassen, skolegården, udeområdet,

Læs mere

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne kan fortælle om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE

OM BØRNS RETTIGHEDER TIL KLASSE 1 UDDRAG AF STÆRKE SAMMEN OM TIL 7. 10. KLASSE 2 Modul 1 - STÆRKE SAMMEN Til dette tema indgår en stribe links til undersider på redbarnet.dk/skole og andre hjemmesider. Når du har dette dokument åbent

Læs mere

TRIVSELSPLAN JEG ER OK DU ER OK. A a l e s t r u p S k o l e INDHOLD INDHOLD: Plan side 2 4. Konkrete tiltag 5. Litteraturliste 5

TRIVSELSPLAN JEG ER OK DU ER OK. A a l e s t r u p S k o l e INDHOLD INDHOLD: Plan side 2 4. Konkrete tiltag 5. Litteraturliste 5 A a l e s t r u p S k o l e INDHOLD TRIVSELSPLAN INDHOLD: Plan side 2 4 Konkrete tiltag 5 Litteraturliste 5 JEG ER OK DU ER OK Maj 2015 Vores arbejde har været meget inspireret af www.dcum.dk 1 Hvad forstår

Læs mere

Undervisningsvejledning til udskolingen

Undervisningsvejledning til udskolingen Undervisningsvejledning til udskolingen INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Anvendelse af materialet Tidsforbrug Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4 4

Læs mere

Undervisningsvejledning til mellemtrinnet

Undervisningsvejledning til mellemtrinnet Undervisningsvejledning til mellemtrinnet INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Anvendelse af materialet Tidsforbrug Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4

Læs mere

DET VIDERE ARBEJDE DET VIDERE ARBEJDE 187

DET VIDERE ARBEJDE DET VIDERE ARBEJDE 187 187 188 189 MIT OMRÅDE en kortlægning 59 60-90 minutter Formål: at give eleverne mulighed for at skabe overblik over deres lokalsamfunds ressourcer og identificere evt. udfordringer, samt hvad de selv

Læs mere

GRUNDSKOLER. Ved mobning sker sådan noget gentagne gange, og det er vanskeligt for den, der bliver udsat for det, at forsvare sig.

GRUNDSKOLER. Ved mobning sker sådan noget gentagne gange, og det er vanskeligt for den, der bliver udsat for det, at forsvare sig. GRUNDSKOLER Antimobbestrategi for: Møllevangskolen Udarbejdet (dato): januar 2007 Hvad forstår vi ved trivsel? Vi ønsker, at Møllevangskolen er et rigtig rart og lærerigt sted at være. Vi ønsker at alle

Læs mere

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv.

Viden om rettigheder. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt og trygt liv. Viden om rettigheder At børn har rettigheder betyder, at de har ret til noget. At der er noget de har lov til, og noget de kan kræve. Alle børn skal have opfyldt deres rettigheder, så de kan få et godt

Læs mere

Digitale sexkrænkelser. Workshop. En workshop udviklet af

Digitale sexkrænkelser. Workshop. En workshop udviklet af Digitale sexkrænkelser Workshop En workshop udviklet af Digital Exploitation and Sexual Harassment Among Minors in Europe Understanding, Preventing, Responding Co-financed by the European Union Workshop

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

børns RETTIGHEDER UNDERVISNINGSVEJLEDNING Klasse

børns RETTIGHEDER UNDERVISNINGSVEJLEDNING Klasse børns RETTIGHEDER UNDERVISNINGSVEJLEDNING 4.-6. Klasse indhold TIL LÆREREN HELE TRE PÅ ÉN GANG SIDE 3 MÅLGRUPPE, TIDSFORBRUG OG ANVENDELSE AF MATERIALET KORT OM BOGEN SIDE 4 FAKTA BAGGRUND SIDE 5 MÅLENE

Læs mere

Drejebog for KA-forældre-workshops

Drejebog for KA-forældre-workshops Drejebog for KA-forældre-workshops Redskaber: Modul 1: Mindset og faldskærmsmodellen.tangram-brikker og -opgaver. Faldskærmsmodeller til at tage med hjem. Papir med anbefalinger til hvordan forældrene

Læs mere

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik NORDVESTSKOLEN Antimobbepolitik 2017 Vi har et ønske om, at man på Nordvestskolen ser elever, der er glade, trives, tager ansvar for hinanden og har overskud til undervisningen. Det er derfor skolens målsætning

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED?

INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? INTROFORLØB: HVAD ER SUNDHED? Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

... Undervisningsvejledning 0.-3. KLASSE

... Undervisningsvejledning 0.-3. KLASSE ... Undervisningsvejledning 0.-3. KLASSE Indhold Til læreren side 3 Hele tre på én gang Målgruppe, tidsforbrug og anvendelse af materialet Målene giver ramerne nye Fælles Mål side 4 side 5 side 7 Redaktion:

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune BAGGRUND 194 Vennemappen Konflikthåndtering Beskrevet med input fra pædagogerne Henrik Nielsen, Sara Bistow, Heidi Ingemann Ivarsen, Løvspring, Viborg Kommune Vennemappen BAGGRUND Kort om metoden Hvad kan børn

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

Voldsformerne. Klip arkene med fysisk og psykisk vold ud. Laminer dem eventuelt for genbrug og sæt magneter eller klæbemasse på efter behov.

Voldsformerne. Klip arkene med fysisk og psykisk vold ud. Laminer dem eventuelt for genbrug og sæt magneter eller klæbemasse på efter behov. TIL 4.-7. KLASSETRIN Voldsformerne Formål Begrebet vold leder ofte tankerne hos børn og unge hen på historier fra nyhedsmedierne og til vold i film. Episoder fra skolegården og klubben kan også være noget

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg

Titel Udgiver Redaktion/forfatter Salg Introforløbet er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik

Læs mere

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Forebyggelse af blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Marts 2019 Forebyggelse af blandt unge Co-financed by the European Union Evaluering af deshames undervisningsmaterialer 3 Det

Læs mere

Undervisningsvejledning til indskolingen

Undervisningsvejledning til indskolingen Undervisningsvejledning til indskolingen INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion til Min skole Min ven Målgruppe Tidsforbrug Kort om undervisningen Forberedelse Drejebog for undervisningen Fælles Mål 3 4 4 5

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Klasse. Jeg vil bygge en verden, hvor alle børn kender deres rettigheder, er trygge og har det godt. En bog om børns rettigheder

Klasse. Jeg vil bygge en verden, hvor alle børn kender deres rettigheder, er trygge og har det godt. En bog om børns rettigheder En bog om børns rettigheder Jeg vil bygge en verden, hvor alle børn kender deres rettigheder, er trygge og har det godt.... Shane Brox, tv-vært, legetøjsmager og forfatter. 0.-3. Klasse Redaktion: Pernille

Læs mere

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er I Netwerks lærervejledning kan du læse om forberedelse, refleksioner og tilgange til den første indledende samtale med en elev. Dette dokument er et supplement til lærervejledningen, og giver dig nogle

Læs mere

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse

Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Vi læser og fortæller gode historier - Gennemførelse Lektion 1-2 Lytte til historie Hvad gør læreren? a. Læreren indretter et hjørne af klassen til læsehjørne. Eleverne skal sidde (hvis muligt) i kreds,

Læs mere

Curriculum for Mental Sundhed 10. Klasse - inspirationsmaterialer

Curriculum for Mental Sundhed 10. Klasse - inspirationsmaterialer Curriculum for Mental Sundhed 10. Klasse - inspirationsmaterialer Læringsmål Inspirationsmaterialer Tænkte fag Positiv tænkning Eleven kan anvende positiv tænkning i hverdagen. Eleven har viden om strategier

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

Vold mod børn. Typer, grader og distinktioner af vold mod børn. Skadevirkninger ved vold mod børn

Vold mod børn. Typer, grader og distinktioner af vold mod børn. Skadevirkninger ved vold mod børn Vold mod børn PROGRAM Typer, grader og distinktioner af vold mod børn Omfang af vold mod børn Skadevirkninger ved vold mod børn Hvem udøver vold? Anbefalinger fra handlingsplaner m.v. - kan de omsættes

Læs mere

Trivselspolitik for Ølsted Skole

Trivselspolitik for Ølsted Skole Trivselspolitik for Formål: Et godt skolemiljø - hvor elever, forældre og personale trives og føler sig godt tilpas Vi har en anerkendende tilgang til hinanden og skolens fællesskab bygger på omsorg, mod,

Læs mere

Velkommen. Mødegang 8 Dagens program. Familiedynamik. Pause kl. ca. 18.00 18.20 Aktiviteter med barnet og barnets signaler Evaluering

Velkommen. Mødegang 8 Dagens program. Familiedynamik. Pause kl. ca. 18.00 18.20 Aktiviteter med barnet og barnets signaler Evaluering Velkommen Mødegang 8 Dagens program Familiedynamik Pause kl. ca. 18.00 18.20 Aktiviteter med barnet og barnets signaler Evaluering Mødegang 8 30.06.15/DHH Program Præsentation af Tværfaglig Team Hverdagsliv

Læs mere

10/29/2018. NÅR VI BLIVER BEKYMREDE FOR ET BARN redskaber til at handle på bekymringer INDHOLD. Lina Sjögren Kuno Sørensen Heidi Ritto

10/29/2018. NÅR VI BLIVER BEKYMREDE FOR ET BARN redskaber til at handle på bekymringer INDHOLD. Lina Sjögren Kuno Sørensen Heidi Ritto NÅR VI BLIVER BEKYMREDE FOR ET BARN redskaber til at handle på bekymringer Lina Sjögren Kuno Sørensen Heidi Ritto INDHOLD Fysisk og psykisk vold Seksuelle overgreb mod børn Underretninger tavshedspligt

Læs mere

... ELEVAKTIVITETER KLASSE

... ELEVAKTIVITETER KLASSE ... ELEVAKTIVITETER 0.-3. KLASSE Indhold Er du klar? Velkommen side 3 Inden du går i gang Kan du finde svaret i bogen? Under læsning af bogen Find ud af mere Gå på nettet. MEGAFONEN side 4 side 4 side

Læs mere

Via foredrag, filmklip og øvelser får eleverne nogle redskaber til at løse konflikter og bekæmpe mobning og dårlig stemning i klasselokalet.

Via foredrag, filmklip og øvelser får eleverne nogle redskaber til at løse konflikter og bekæmpe mobning og dårlig stemning i klasselokalet. Program for VI SKABER FRED! udstilling i Øksnehallen 28.dec. 27.jan. Dato Arrangement 2. jan: Udstillingen åbner 4.jan: AMOK ved Jon K. Lange Tidspunkt: 10.00-12.30 Klassetrin: 4.-6. klasse Varighed: 3

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål.

Medbring bilag 1: Er du enig eller uenig // på en skala fra 1-10?. Læs øvelsen og bilag 1 igennem og overvej, om der skal stilles andre spørgsmål. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen, jf.

Læs mere

Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed.

Eleverne kan i tale sætte hvilke livsstilfaktorer, der påvirker deres sundhed. Forløbet har til formål at arbejde med kompetenceområdet sundhed og trivsel. Øvelserne i forløbet tager udgangspunkt i kompetencemålet Eleven kan fremme egen og andres sundhed med udgangspunkt i demokrati

Læs mere

- Karakteristika - Signaler - Hvordan tager jeg hånd om et krænket barn/ung?

- Karakteristika - Signaler - Hvordan tager jeg hånd om et krænket barn/ung? PROGRAM 1. Hvornår er noget et seksuelt overgreb? 2. Grooming 3. Særligt udsatte børn/unge - Karakteristika - Signaler - Hvordan tager jeg hånd om et krænket barn/ung? 4. Børn/unge med krænkende adfærd

Læs mere

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet.

Plan T inviterer til overleveringsmødet og mødet afholdes på elevens skole umiddelbart efter Plan T- opholdet. Overleveringsmøde Vi oplever at elever, der har været på Plan T, kan have svært ved at vende hjem og bl.a. holde fast i gode læringsvaner, fortsætte arbejdet med nye læsestrategier, implementere it-redskaber

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER

DIALOG OM KROP OG GRÆNSER SKOLE/HJEM DIALOG OM KROP OG GRÆNSER DILEMMAKORT MÅLGRUPPE: Forældre i 6.-7. klasse OM AKTIVTETEN Denne aktivitet til skole/hjemsamarbejdet handler om krop, grænser og relationer. Den er udviklet som en

Læs mere

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18 Antimobbestrategi for Seden Skole Gældende fra den Skoleåret 2017/18 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi på Seden Skole? Formålet med antimobbestrategien er at: alle børn er glade for at gå

Læs mere

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold!

Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelevs politik til forebyggelse af seksuelle overgreb og vold! Dagtilbud Vemmelev består af to integrerede dagtilbud, Vejsgården og Nygården. I dagtilbud Vemmelev er vores mål, at alle børn

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om Leg, bevægelse og motion er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Lærervejledning Før Under Efter. sorg

Lærervejledning Før Under Efter. sorg Lærervejledning Før Under Efter sorg i børnehøjde Indhold Om lærerens ansvar og rolle 2 Før 3 Under 4 Efter 4 Anbefalet materiale til videre arbejde 5 Rådgivning til børn og hjælp til selvhjælp 6 Om forestillingen

Læs mere

Kvalificeret seksual-og sundhedsundervisning i grundskolen et samarbejde mellem Sex & Samfund og landets kommuner

Kvalificeret seksual-og sundhedsundervisning i grundskolen et samarbejde mellem Sex & Samfund og landets kommuner Kvalificeret seksual-og sundhedsundervisning i grundskolen et samarbejde mellem Sex & Samfund og landets kommuner Ved Rikke Christine Stobbe og Jeppe Hald Projektledere, Sex & Samfund Program for workshoppen

Læs mere

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet DEPRESSION Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om depression. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Lærernes og pædagogernes ansvar

Lærernes og pædagogernes ansvar Trivselsplan Vi ønsker, at Marie Mørks skole skal være et trygt og udviklende sted at være, så alle børn trives optimalt. Den enkeltes trivsel anser vi som en forudsætning for, at fællesskabet kan styrkes

Læs mere

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov

Storebæltskolen. Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Storebæltskolen Helhedstilbud for børn og unge med særlige behov Retningslinjer for håndtering af trusler, vold eller krænkende adfærd Elever imellem Revideret 15.01.18 Retningslinjer for håndtering af

Læs mere

Låsby skole ANTIMOBBESTRATEGI april 2016 Formål. Dækningsområde Alle skolens elever. Det vil sige i afdeling A, B, C, D og E.

Låsby skole ANTIMOBBESTRATEGI april 2016 Formål. Dækningsområde Alle skolens elever. Det vil sige i afdeling A, B, C, D og E. Låsby skole ANTIMOBBESTRATEGI april 2016 Formål At sikre bedst mulig trivsel og udvikling for alle skolens elever. Herunder forebyggelse af og strategi for mobning. Ifølge: Bekendtgørelse om foranstaltninger

Læs mere

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Vold

DIALOGKORT. SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn. Daginstitution. Vold DIALOGKORT Daginstitution Vold SISO Videnscentret for Sociale Indsatser ved Vold og Seksuelle Overgreb mod børn 12986 Dialogkort_Daginstitution-Vold.indd 1 15/01/13 11.22 Ved en samtale med treårige Mias

Læs mere