Æblesorter og deres anvendelse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Æblesorter og deres anvendelse."

Transkript

1 Æblesorter og deres anvendelse. Dette dokument er et forsøg på at lave en smule guide igennem junglen af æbler der på markedet i de danske butikker. Der vil være mange sorter som ikke er nævnt og som måske burde men der er mange så dette er en start. Da der er meget stor forskel på resultaterne af bagværk med de rigtige æbler og de forkerte så ville jeg selv gerne vide mere og have en guide. Så derfor -. Æbler er en kilde til både opløselige og uopløselige fibre. Opløselige fibre såsom pektin der rent faktisk hjælper til at forhindre at kolesterol bliver opbygget via foring af blodkarrenes vægge, og dermed reducere graden af åreforkalkning og hjertesygdomme. Den uopløselige fiber i æbler giver fylde i tarmkanalen, tilbageholder vand der hjælper til at rense og flytte fødevarer hurtigt gennem fordøjelsessystemet. Det er en god idé at spise æbler med skræl. Næsten halvdelen af C-vitamin indholdet er lige under skrællen. Spises skrællen også hæves indholdet af de uopløselige fibre. De fleste af æbles duft celler er også koncentreret i skrællen og som de modnes, udvikler cellerne i skrællen mere aroma og smag. Æbler klarer ophold i køleskab godt. Ananas Det er et lille, rundt, velformet æble, der kan være helt lysende rødt. Men det kan også være helt grønt. Æbler der sidder i skygge under blade får ingen farve. Derfor skal træet ved beskæring holdes godt åbent. Det er meget velsmagende, fint, saftigt og sødt sommeræble med en god aroma. Meget lig Discovery og dog ikke så frugtbar som dette. Autento Sorten er en krydsning mellem Cox Orange og en anden specialsort ved navn Delbar Jubilee. Det er et velfarvet æble, som betegnes som sødt og velsmagende. Et sprødt æble som er svært at dyrke i Danmark. Smagstest har placeret Autento i gruppen med bl.a. Rubens.

2 Baldwin Et stor, rødlig eller gullig æble med røde striber. Opkaldt efter Loammi Baldwin - opdaget af ham nær Chestnut street i Wilmington, Massachusetts under en af hans ture langs en kanal. Skarp smag, saftig, og højt respekteret for sin holdbarhed. Velegnet til cider. Bellida er en relativt ny sort som giver flotte store frugter. Æblet smager godt, er sødt og meget saftigt, det har en god fasthed, og holder sig godt selv under mindre gunstige opbevaringsforhold. Et godt valg hvis man har børn, da de plejer at være glade for Bellida. Belle de Boskoop æbler er kraftfulde æbler fulde af syrlig aromatisk smag. Et fantastisk æble til bagværk, salater og mad, men også dejligt til spisebrug. Belle de Boskoop er blandt de bedste gemmeæbler og gemmes normalt til efter jul. De smager bedst fra januar - april. Opbevares så køligt som muligt. Æblerne kan godt klare lave frostgrader, hvis de dækkes over med et tæppe eller lignende. Der skal desuden være en vis fugtighed i luften, ellers rynker æblerne. Det kan hjælpe at pakke hvert enkelt æble ind i avispapir. Sorten stammer fra Holland fra begyndelsen af 1800-tallet. Braeburn Opstod i New Zealand i slutningen af 1940'erne. En vidunderlig blanding af sure og søde smage. De er aromatiske, sprøde og saftige. Høje i både sukker og syre indhold. Kødet er gult-grønt til cremet gul og sprød i konsistens. Allround brug. Et godt valg til bagning. Skrællen har et bruneret look, frugten fastholder sin form særdeles godt, og kødet har en behagelig æble aroma og smag. Bliver ikke brunt hurtigt, hvilket gør det fremragende til salater. Giver en sød æblemos uden tilsat sødestof.

3 Cameo Et æble med en behagelig sød-syrlig smag og fast konsistens - farvet med en rød stribe over en cremet baggrund. Fremragende både kogte og friske et godt dessert æble. Cortland let syrlig smag. Fremragende til at spise, salater, saucer, tærter, bagning - god til frysning er stor, fladrund med gullig grundfarve og rød dækfarve på solsiden. Huden er meget fedtet. Kødet er skørt, aromatisk med en mild, sød, lidt syrlig smag. Plukkes i oktober og anvendes fra december til marts. Fint spiseæble, dessertæble og madæble, der let koger ud. Cox la Vera er en ny rød variant af den alm. Cox Orange. Cox Orange stammer fra England og Cox La Vera er en ny rød variant af den alm. Cox Orange. Cox Orange stammer fra England og er formentlig en frøplante af sorten Ribston. Cox Orange kom til Danmark helt tilbage i år Frugten er moden sidst i september og er et lille til middelstort rundt æble. Alm. Cox Orange har en grøngul dækfarve, men de nye varianter som Cox Queen og Cox La Vera har en rødorange dækfarve, hvilket giver et bedre udseende. Smagskvaliteten er god, fast, halvtør og med kraftig aroma. Et lille dejligt og aromatisk æble med gode lageregenskaber. Cox Orange er et velsmagende æbler med fast, halvtørt og sødligt frugtkød med kraftig aroma. Cox Orange er et dejligt spiseæble, men egner sig også fortrinligt til bagværk, desserter, salater og madlavning. Sorten stammer fra England omkring 1825 og er antagelig en krydsning mellem 'Ripston Pippin' og 'Blenheim Orange'.

4 Civni æble, markedsføres som "Rubens", er en tofarvet æble sort. Den blev først udviklet i 1985 som et kryds af Gala og Elstar æbler af Consorzio Italiano Vivaisti (CIV), en italiensk avler 'konsortium fra Ferrara. De har fået tildelt et patent på Civni sort i Æblet har en slående, stribede eller fast lys rød farve. Smagen er sød som af Gala, men mere aromatisk og dens tekstur er mere solid og sprødy end Elstar. Civni sorten skal ikke forveksles med det hollandske "Rubens" æble, som er en krydsning af Cox 'Orange Pippin og Reinette Crispin (Mutsu) Et typisk stort æble. Har et godt bid og knæk. Dets størrelse gør det velegnet til skiver, tilbehør til stege, eller bare at spise frisk. Prøv det i sauce og tærter, også! Mutsu æbler er store og sprøde, saftige æbler med hvidt aromatisk frugtkød. Et herligt spiseæble, men også velegnet til madlavning og bagværk. Smagen i hvert eneste æble er helt i top takket være det gode danske klima. Sorten stammer fra Japan og er en krydsning mellem Golden Delicious og Indo. Høstes i Oktober Discovery Dette er helt sikkert et af vores favorit æbler i haven altid frisk og saftig lige fra æbletræet. Discovery stammer fra Suffol, hvor det blev udviklet i 1962, antagelig som en krydsning mellem Worcester Pearmain og Beauty of Bath. Det er et svagtvoksende, kompakt og rundkronet træ. Æblet er middelstort, buttet og rundt. Farven er pink gående mod postkasserød og dækker det meste af æblet. Det er saftspændt, sødmefuldt, ganske parfumeret og yderst velsmagende. Et af vore bedste spiseæbler. Glimrende mostæble. Dejligt i salater, til desserter og i det salte køkken. Storartet i fromager, sorbet, is. Ikke egnet til stegning eller grød, kompot o.lign. Elise Resistent efterårsæble gemmeæble. Smagen Velsmagende let, syrlig aroma. Frugtkødet er gult med meget fast frugtkød og farven er et Rødt æble med gul baggrund. Skrællen er tynd og glat. Det er et stort æble, som behøver udtynding. Frugt faconen er aflang. Anvendelse Spiseæble meget fin smag. En mulighed for personer med svag æbleallergi.

5 Elstar En intens sød skarp smag. Gode æbler til snacking, salater og frugt bakker. De har tendens til at beholde deres livlige smag og holder sig godt under tilberedningen. Brugbar til madlavning (f.eks. æblekage og æbleflæsk) pga. sin kraftige smag. Empire en krydsning mellem McIntosh og Red Delicious Rød, sød-syrligt æble. Skrællen bliver en attraktiv rosa-rød, kødet er normalt fast. Sød-syrlig smag. Fremragende til at spise direkte af hånden og i salater godt til bagning, tærter, sauce - god til frysning. Det er en sød-syrlig kombination, der er fantastisk til alt. Fiesta er frugten af en krydsning mellem Cox s Orange og Idared. Træet er middelkraftigt voksende med hængende vækst og sen blomstring. Frugten er middelstor med mere eller mindre mørkerød dækfarve, afhængigt af lysforholdene i kronen. Frugtkødet er fast og saftigt med en god balance imellem syre og sødme. Frugten høstes fra og med sidst i september og sælges i forlængelse heraf. Fiesta har en fin holdbarhed. Æblet minder en del om Elstar og ligesom dette æble har Fiesta all-round kvaliteter i køkkenet. Det kan bruges til stort set alle tænkelige tilberedninger, der kalder på æbler. Fuji Sød, mild, sprød og saftig. Man må ikke lade sig narre af rød skræl. En gul til gylden grundfarve er en langt bedre indikator for bedste spisekvalitet. Holder godt. Fremragende til frisk spise og salater - god til sauce. De er fremragende, når spises friske. De er også fint til madlavning og de gemmer godt.

6 Gala Sød og aromatisk med en rig fuld smag. Typisk har den en rødmen over en cremet gul baggrund. Det søde kød er cremefarvet, ret tæt og aromatisk. Gala modnes i sensommeren, og nydes bedst frisk i løbet af dets høst sæsonen fra slutningen af august til september. Fremragende til salater. De er bedst brugt frisk ud af hånden eller i salater. De er bare den rigtige størrelse til at putte ind i en lomme eller håndtaske. ADVARSEL: Madlavning ødelægger både aroma og tekstur. Ginger Gold Sød, tangy og saftigt, Ginger Gold æbler er et tidlig æble, høstet i begyndelsen af august. Det har en påfaldende hvidt, glat kød og er en af de højeste kvalitet sommeræbler der dyrkes i dag. Lækker til at spise frisk, det bliver også til sommerfin æblemos med en meget fin tekstur. Fint til tærter og er fremragende til snacking og salater, også! Ginger Gold æbler bevarer deres sprøde hvidt kød, når de skæres i skiver. Golden Delicious Ikke relateret til Red Delicious - søde og saftige med en uregelmæssig oval form, og er lys gul, med mørkere pletter og striber. Marked sæson er fra oktober til foråret. Alle formål æble. Fremragende til at spise af hånden, salater, saucer. Gode at bruge i tærter og bagning - god til frysning. Granny Smith Mrs Maria Smith plejede den første sætteplante i midten af Et rigt aromatiseret æble, Granny Smith er verdens bedst kendte grønne sort. Syrlig, behagelig smag og bouquet. Marked sæson er året rundt. God til alle formål. Granny Smith æbler er sprøde. De er fremragende til salater og at spise friske. God til bagning. Deres syrlige smag kommer igennem, når de bages og er sauterede.

7 Gravenstein sigende opstod i Tyskland i haven ved hertugen Augustenberg, Slot Graefenstein, Slesvig-Holsten. Godt, allround æble, men egner sig bedst til æblemos og tærter. Gråsten der tidligere også har været kaldt Gravenstener, Graastener og Graastenæble, er Danmarks nationalæble. Sorten er fremkommet af frø i haven ved Gråsten Slot i Sønderjylland. Gråsten danner høje, åbne træer med stærke grene. Blomsterknopperne er rosa og blomsterne er meget store og smukke, næsten hvide med fladt udbredte kronblade. Træet kan blive over 100 år gammelt på vildstamme. Det yder fint i gode år, men bærer ikke godt hvert år, hvorfor dets udbredelse i Danmark slet ikke svarer til æblets popularitet og storslåede spiseegenskaber. Helt generelt er frugten middelstor og noget varierende i størrelse og form. Grundfarven hos de to førstnævnte er gul gående mod guldgul med orangerøde flammer på solsiden. Rød Gråsten er - som navnet antyder - mere ensartet rødt. Kødet er gyldent undertiden laksefarvet. Det er delikat sprødt, næsten skørt, meget saftigt og særdeles velduftende. Smagen er frisk, læskende med en fint krydret aroma. Gråsten er et fremragende spiseæble. Gråsten er et glimrende madæble. Det er dejligt at bage som helt æble og glimrende til tørring, most, grød og de allerfleste desserter. I det salte køkken kan det med fordel bruges i salater o. lign på grund af den tynde skræl og den fint krydrede friske smag. Alt imens det har substans nok til at indgå i varme tilberedninger.

8 Guldborg Frugten er meget smuk, højbygget, kegleformet, svagt femkantet og ikke så stor. Ved modenhed er grundfarven lysegul til hvidgul. På solsiden har den på den gamle, oprindelige Guldborgklon, fine sarte striber og pletter af karminrødt. Kødet er hvidt, sprødt, men alligevel eftergivende og meget saftigt. Det har en fin frisk, sødmefuld smag og er delikat parfumeret. Guldborg er, når det høstes modent fra træet, et fremragende spiseæble og er en af vore allerbedste tidlige sorter. Man skal dog tage sig i agt for tidligt høstede Guldborg-æbler. De senere år er de første Guldborg-æbler på torvet blevet afregnet til endog meget flotte priser. Og da umodne æbler samtidig holder længere, er der mange avlere, der er blevet fristet til at sende alt andet end træmodne og bestemt ikke særligt velsmagende Guldborg-æbler på markedet. Guldborg er et fremragende mostæble. Det egner sig fint til salater og andre kolde anvendelser i både det salte og det søde køkken. Derudover er det ikke noget særligt godt madæble. Holstener Cox er en frøplante af Cox Orange fundet i 1918 i Schleswig- Holsten, Tyskland. Træet vokser kraftigt. Det er kun lidt følsom for skurv, men følsom for meldug og frugttræskræft. Det er en højtydende sort, der anbefales som hovedsort i økologisk dyrkning, fordi træet er sundt. Blomstringen er Sen. Sorten er triploid, og uegnet som bestøver. Frugten er stor. Frugtkødet er fast og saftigt. Smagen lidt syrlig og med megen aroma. Minder om Cox Orange, men er mere grov i frugtkødet. Plukketid er midt i september. Æblet har god holdbarhed og kan gemmes til januar. Optimal spisekvalitet i uge Holstener Cox er en velegnet æblesort til haven, der giver et stort udbytte af æbler med god spisekvalitet. Æblet kan forveksles med Cox Orange, Ribston og Laxton Superb. Honey Crisp Stammer fra Macoun, Golden Delicious og Haralson æbler, dette store, super-sprød og sød-endnu-tangy sort. Kødet har en svagt gylden farve og en mindeværdig sweet-men-fyldig smag. Indført i 1991 af University of Minnesota, er dens arv menes at være en blanding af Macoun and Honey Gold. Alle formål. Holder formen nogenlunde godt, når bagt, og dens rødlig-gul skræl får en attraktiv tawny nuance. Kendt for sin "eksplosivt" sprød tekstur, dette æble er en frisk spise sensation blande en behagelig, sød og let syrlig smag med en utrolig saftighed. Marked sæson er september til oktober.

9 Idared sødt syrlig og saftig. Fast bleg gult-grønt kød - nogle gange tonet lyserød. God til at spise, madlavning, bagning og salater. Bliver til en smuk pink æblemos, når kogt med skind på. Kan oplagres længe. Ingrid Marie er et usædvanligt velformet rundt, buttet æble. Farven på træer af den oprindelige sort er postkasserøde, mens æblerne af sorten Rød Ingrid Marie (mutation af Ingrid, ca. 1950, også kaldet Karen Schneider) kan blive næsten sortrøde på solsiden. Kødet er hvidgult med et svagt grønligt skær. Det er skørt og saftigt. Smagen er forfriskende syrlig og sødmefuld og æblet er karakteristisk parfumeret. Ingrid Marie er et glimrende madæble. Det holder formen godt under bagning. I is, fromage og sorbet giver æblet, rent bortset fra den fine aroma, en meget smuk farve fra sig. Det egner sig også fint til de fleste tilberedninger i det salte køkken. Ingrid Marie er et dejligt æble til kompot og pande eller ovnstegt sammen med vildt. Jonagold er et smukt kegleformet, fast, saftigt, sprødt æble med en intens syrlig-sødmefuld og fint krydret smag. Farven er rød-orange med en stribet solside. Jonagored er - som navnet antyder - mere dækkende rød. Jonagold er et attraktivt spiseæble med international appel, men det er også helt generelt velegnet til madlavning, særligt i det søde køkken. Sød med et strejf af syrlighed. Sprødt, saftigt kød. Fremragende til frisk spise, salater, saucer, bagning. Velegnet til brug i tærter og frysning.

10 Jonathan Medium-størrelse, meget rundt æble, lyse rød og stribet med gul. Med en rig karakteristisk smag. De holder deres form og bevarer deres fulde smag, når kogt. Generelt en medium størrelse æble, der blander en moderat syrlig og sød smag. Dette æble kan være fuld rød farve, men ofte viser en baggrund gul-grøn farve samtidigt. Anvendes enten rå eller kogt. Gode til at spise friske og bagning. Gør en fantastisk tærte og kan blandes med andre æbler til en robust sauce. God til alle formål. Pigion Ildrød Pigeon som æblet også kaldes, menes at være identisk med Pigeonnet Jérusalem som oprindeligt stammer fra Normandiet og som antagelig er kommet her til landet gennem den kongelige Frugttræsplanteskole i Odense. Pigeon har været anbefalet til dyrkning her i landet siden Træet kan blive meget gammelt. Sunde træer plantet i den sydlige del af Danmark i områder, som er gunstige for æbledyrkning, kan fint opnå en alder af 100 år. Træerne skal stå i fuld sol og de skal stå i læ fordi æblerne skal sidde længe på træet og udsættes for vekslende temperaturer for at blive godt farvede. Æblerne er kegleformede, noget uens i størrelsen, og de er som regel ganske små med en højde på 5,5-6 cm. Frugtkødet er hvidt eller rosenrødt og det er i gode år skørt. Smagen er karakteristisk syrlig-sødmefuld med en delikat bitterhed og fine mandelagtige aromaer. Pigeon karakteriseres med rette, ligesom flaskeæblet som vinøst. Det er et fremragende spiseæble. Ildrød pigeon giver en storslået kompot og den fint parfumerede smag er vidunderlig i most og sirup. I det salte køkken kan de steges hele til vinterens retter, eller indgå i salater og andre kolde tilberedninger, som de beriger med deres særegne karakter, sprødheden og den smukke farve.

11 Pink Lady vokser i hele Australien, og også i Sydafrika, Chile, Argentina, Brasilien, New Zealand, Californien, Washington State, Italien og Provence i det sydlige Frankrig. Anvendelse som en dessert æble med ost, som en snack, i salater eller til tærter. Red Delicious Stort og langt, med seks små knapper i slutningen af æblet modsat stilken. Dets farve er normalt mørk rød, med mørkere striber, selv om nogle er gule. Søde og saftige, normalt bedst spist råt. Markedet sæson er fra oktober til foråret. Bedst til mellemmåltider og i salater. De er dårlige til bagning. Sunrise stammer fra Canada og er resultat af en krydsning imellem blandt andet McIntosh og Golden Delicious. Træet er middelkraftigt voksende med åben krone. Sunrise er et smukt gul-rødt æble med et sprødt, saftigt frugtkød og en fin syrlig-sødmefuld smag. Sunrise er et fortrinligt mostæble. Det er dejligt i salater, både desserter og det salte køkken. Storartet i fromager, sorbet og is. Æblet er ikke egnet til stegning eller grød, kompot, o. lign.

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015

Frugtrunden. Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Frugtrunden Stampetoften Etableret 4. oktober 2015 Blomme Opal Æble Elstar Pære Coloree De Juillet Kirsebær Lapins Blomme Ouillins Reine Claude Æble Gul Gråsten Æble Cox Orange Pære Clara Frijs Æble Cox

Læs mere

Månedens Smag: Oktober

Månedens Smag: Oktober Månedens Smag: Oktober af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Æblet Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Slyngplanter. Frugttræer

Slyngplanter. Frugttræer Slyngplanter Parthenocissus quin. 'Engelmannii' Højde cm. Klatrevildvin Vækst Kraftig, klatre med hæfteskiver co. opb. Løv Mørkegrønt og 5-koblet, smuk rød høstfarve sol. 7,5 l co. opb. 150-175 Blomst

Læs mere

Sortsforsøg Udvalgte sorter

Sortsforsøg Udvalgte sorter Santana Rød Topaz Sortsforsøg 2015 2016 Udvalgte sorter OBS - Resultater i dette bilag er foreløbige og må ikke publiceres Bevillingsgiver: Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget og Projektet

Læs mere

Spis et æble, pluk en blomme

Spis et æble, pluk en blomme Frugttræer Et æble om dagen holder lægen væk. Det gør en pære vel sagtens også. Men hvorfor nøjes med et stykke frugt om dagen. Med kun nogle ganske få frugttræer i haven kan man ofte høste nok til fl

Læs mere

Vækst Moderat voksende co. Frugt Stor og orangegul med rød solside Modner August Bestøver Selvbestøvende I øvrigt Espalieres på øst- eller vestvæg

Vækst Moderat voksende co. Frugt Stor og orangegul med rød solside Modner August Bestøver Selvbestøvende I øvrigt Espalieres på øst- eller vestvæg Abrikos - i sorter Vækst Moderat voksende co. Frugt Stor og orangegul med rød solside Modner August Bestøver Selvbestøvende I øvrigt Espalieres på øst- eller vestvæg Blomme 'Italiensk Sveske' Vækst Svag

Læs mere

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011

Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Temadag i kernefrugt den 2. februar 2011 Kirsten Stentebjerg-Olesen GartneriRådgivningen Agrovej 1 4800 Nykøbing F. Mail: kso@vfl.dk Mobil: 23 20 83 60 Tlf. 54 84 09 86 Blommer til det danske marked RÅDGIVNING

Læs mere

Æblesorters anvendelses egenskaber. Resultater af tests ved Pometet Ved Lektor Torben B Toldam-Andersen og Maren Korsgaard.

Æblesorters anvendelses egenskaber. Resultater af tests ved Pometet Ved Lektor Torben B Toldam-Andersen og Maren Korsgaard. Æblesorters anvendelses egenskaber. Resultater af tests ved Pometet Ved Lektor Torben B Toldam-Andersen og Maren Korsgaard. Spisekvalitet Det mest saftige æble var Gul Gråsten, dernæst sorterne Elshof,

Læs mere

Beskrivelse af dyrkede æblesorter i Danmark. Kim Nielsen Institut for Fødevarer Aarhus Universitet Kim.nielsen@agrsci.dk

Beskrivelse af dyrkede æblesorter i Danmark. Kim Nielsen Institut for Fødevarer Aarhus Universitet Kim.nielsen@agrsci.dk Beskrivelse af dyrkede æblesorter i Danmark Kim Nielsen Institut for Fødevarer Aarhus Universitet Kim.nielsen@agrsci.dk Ahrista Ahrista kommer fra et forskningsinstitut i Ahrensburg i Tyskland, og er en

Læs mere

ELSTAR Æble. Elstar hører til blandt de bedste spiseæbler, men er også velegnede til madlavning.

ELSTAR Æble. Elstar hører til blandt de bedste spiseæbler, men er også velegnede til madlavning. ELSTAR Æble Elstar er udviklet i Wageningen, Holland 1955, og er en krydsning mellem Golden Delicious og Ingrid Marie. Træets vækst er middel til kraftig med tæt krone. Der er sent bladfald og skudafmodning,

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 28. AUGUST 2012 ÆBLET SOM RÅVARE. MERETE EDELENBOS, INSTITUT FOR FØDEVARE Merete.edelenbos@agrsci.dk

AARHUS UNIVERSITET 28. AUGUST 2012 ÆBLET SOM RÅVARE. MERETE EDELENBOS, INSTITUT FOR FØDEVARE Merete.edelenbos@agrsci.dk 1 AARHUS ÆBLET SOM RÅVARE MERETE EDELENBOS, INSTITUT FOR FØDEVARE Merete.edelenbos@agrsci.dk Indhold Æblets kvalitetsegenskaber Sensorisk beskrivelse Hvilke faktorer påvirker æblets kvalitet Sort Dyrkning

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Delemne 1 Plantekendskab

Læs mere

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle.

Æblenøgle. Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Æblenøgle Sådan undersøger du et æble med udgangspunkt i en æblenøgle. Er du rigtig dygtig, kan du bruge denne metode til at bestemme, hvilken sort det er. 1. Ydre egenskaber 5. Egenskaber for træet 2.

Læs mere

Æblekogebogen ll 2014 Nina Sigmund og Forlaget mellemgaard

Æblekogebogen ll 2014 Nina Sigmund og Forlaget mellemgaard 1 Æblekogebogen ll 2014 Nina Sigmund og Forlaget mellemgaard Sat med Myriad Pro og Bradley Hand ITC Redaktør: Rikke Kirchheiner Grafisk produktion : KWG Design, Odense Grafiker og omslagslayout: Bente

Læs mere

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: September af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Gulerod Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

En verden af æbler Et projekt i Brobækhus Børnehave

En verden af æbler Et projekt i Brobækhus Børnehave En verden af æbler Et projekt i Brobækhus Børnehave 29-10-2016 Beskrivelse af forløbet og foto fra aktiviteterne. På stuernes- og naturvejlederens blogs på www.brobækhus.dk kan du se flere beskrivelser

Læs mere

Smagens Dag Smagens Kemi. Workshop 1: Oplev de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft, salt, rucola og løvstikke.

Smagens Dag Smagens Kemi. Workshop 1: Oplev de fem grundsmage. Smag på sukker, citronsaft, salt, rucola og løvstikke. Smagens Dag 2008 Smagens Kemi Intro På Smagens Dag skal du træne din smagssans. Du smager med tungen og i mundhulen, hvor der sidder sanseceller, der kan registrere de fem grundsmage: Sødt, surt, salt,

Læs mere

Arbejdshæfte. Sæt ord på maden smag og konsistens Introduktion til æbleopskrifter. 4 stk. Æbleopskrifter. Æbleværksted. Vi guider Vælg det rette æble

Arbejdshæfte. Sæt ord på maden smag og konsistens Introduktion til æbleopskrifter. 4 stk. Æbleopskrifter. Æbleværksted. Vi guider Vælg det rette æble Arbejdshæfte Sæt ord på maden smag og konsistens Introduktion til æbleopskrifter 4 stk. Æbleopskrifter Æbleværksted Vi guider Vælg det rette æble Inspiration til andre råvarer end æbler Eksempler på de

Læs mere

Chili og Jalapeños i haven

Chili og Jalapeños i haven Apache Cap.annuum 5 cm lang middelstærk chili. Først grøn så dybrød. Stort udbytte som modner fra midt august. Utrolig rigtbærende og tidlig høstudbytte. En lav sort, som egner sig bedst til krukke, hvor

Læs mere

Nye Økologiske Frø fra Camilla Plum 2017

Nye Økologiske Frø fra Camilla Plum 2017 Nye Økologiske Frø fra Camilla Plum 2017 Vi har en masse nye frø i år, de fleste af dem har vi selv dyrket her på Fuglebjerggaard. Vi prøver mange spændende nye grøntsager, chili, tomater, blomster og

Læs mere

Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler

Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler Tøv en kende - hvis du vil plante søjleæbler Dyrkning af æbler på meget smalle træer, der danner en frugtmur, giver en god kvalitet af æbler, der er lette at plukke. Søjletræer er forædlet til netop at

Læs mere

Månedens Smag: December

Månedens Smag: December Månedens Smag: December af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Grønkål Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Børn er ikke kræsne - det er de voksne

Børn er ikke kræsne - det er de voksne Børn er ikke kræsne - det er de voksne Nydelse og det at være tilstede er kodeordet. Kom nu prøv at smag salaten smag nu mors mad hun har stået i køkkenet hele dagen nej den kan du nok ikke lide De kære

Læs mere

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder:

Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade. Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Prisen indeholder: Prisoverslag på etablering af Læhegn, Drejøgade Her er prisoverslag på etablering læhegn på Drejøgade i Rinkøbing jf. kort. Sagsbehandler Dan Overgaard Direkte telefon 20343906 E-post Dan.overgaard@rksk.dk

Læs mere

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning

Kampen om madvanerne. Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Kampen om madvanerne Undersøgelse af Ny Nordisk Hverdagsmad lærervejledning Formålet: med dette materiale er at give eleverne indsigt i Ny Nordisk Hverdagsmad. Mål: Eleverne har til opgave at finde ud

Læs mere

Sensorik: Smager en smule bitter og af umami. Lugter behagligt af abrikoser og skov. Kødagtig og fast konsistens.

Sensorik: Smager en smule bitter og af umami. Lugter behagligt af abrikoser og skov. Kødagtig og fast konsistens. Almindelig kantarel (Cantharellus cibarius) Smager en smule bitter og af umami. Lugter behagligt af abrikoser og skov. Kødagtig og fast konsistens. Maj til november. Løvskov, nåleskov. Lille og nydelig

Læs mere

Æbler: Æbletræerne er i potter og er i bedste kvalitet. Højde ca. 150 cm.

Æbler: Æbletræerne er i potter og er i bedste kvalitet. Højde ca. 150 cm. Æbler: Æbletræerne er i potter og er i bedste kvalitet. Højde ca. 150 cm. Skovfoged : Små til middelstore, aflange æbler med rødbrun dækfarve. Plukkes fra sidst i august og skal spises med det samme. Middelkraftigvoksende

Læs mere

Månedens smag: August af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: August af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: August af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Tomat Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke grundsmage

Læs mere

Inspiration fra Pharmakons køkken

Inspiration fra Pharmakons køkken Inspiration fra Pharmakons køkken Maj 2014 Maj måneds inspiration fra køkkenet har overskriften Du skønne rabarber. Vi har lavet 4 dejlige opskrifter, hvor rabarber indgår. Rabarber-cava med ingefær Rugboller

Læs mere

High Five 10 - Australien

High Five 10 - Australien High Five 10 - Australien High Five is Back! Endnu en Holstebro vine, tegnet af Pauls børn; Jamie, Theresa, Tobias & Dj Glimrende Shiraz og Cabernet Sauvignon som byder på friske aromaer af brombær, solbær

Læs mere

Hermed forslag til julegaveidéer. Har du specielle ønsker til gaverne, er vi gerne behjælpelige med at finde det rigtige indhold.

Hermed forslag til julegaveidéer. Har du specielle ønsker til gaverne, er vi gerne behjælpelige med at finde det rigtige indhold. Julegaveidéer HUSK! Det er os der forhandler ESE-BRYG Hermed forslag til julegaveidéer. Har du specielle ønsker til gaverne, er vi gerne behjælpelige med at finde det rigtige indhold. Helgolandsgade 26

Læs mere

Gode Billige Planter. Høstperioder: Juni - - - - - - - Juli - Lambada. Svanemosegaard. Din jordbærplante-leverandør K D R A G O M.

Gode Billige Planter. Høstperioder: Juni - - - - - - - Juli - Lambada. Svanemosegaard. Din jordbærplante-leverandør K D R A G O M. Høstperioder: Juni - - - - - - - Juli - Lambada -nyhedrumba Honeoye Senga Sengana Korona Elsanta Vivaldi Polka Sonata Salsa Florence Jive Malwina Pandora Svanemosegaard Din jordbærplante-leverandør K.D

Læs mere

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst?

Høst-vejledning. Haver til Mavers guide til høst i skolehaven. Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Høst-vejledning Haver til Mavers guide til høst i skolehaven Hvordan kan du se, at dine afgrøder er klar til høst? Hvordan kan du høste på en god måde? Målgruppe: Elever 3.-6.klasse Læringsmål: Eleven

Læs mere

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat

Kokkelærerens madplan. Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag. Tortilla med oksekød, avocado, dressing og grøn salat Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til, hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Pasta med asparges og parmaskinke Rester fra weekenden Fiskefrikadeller

Læs mere

Appelsinmarineret andebryst

Appelsinmarineret andebryst Appelsinmarineret andebryst Ingredienser, 4 port. ca. 150 g gulerødder ca. 300 g rødbeder ca. 200 g løg ca. 600 g andebrystfileter (ca. 2 stk.) 10 stk. Hele nelliker salt og peber Marinade: ca. 150 g appelsinsaft

Læs mere

Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11.

Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11. 20. april 2009 Blindsmagsprøvning af ufiltrerede æblejuicer/moster. Dommerpanel: 13 studerende fra Århus, i alderen 20-26 år Dato for smagning: 11. april 2009 Testede produkter: Cirli Æblemost Cox Æblemost

Læs mere

Vinkort. VILHELMSBORG KRO Ringkøbingvej 139 7620 Lemvig Tlf. 9788 9970

Vinkort. VILHELMSBORG KRO Ringkøbingvej 139 7620 Lemvig Tlf. 9788 9970 Vinkort VILHELMSBORG KRO Ringkøbingvej 139 7620 Lemvig Tlf. 9788 9970 Hvidvine Glas 1/2 flaske Pearl Valley White, Sydafrika 32,- 128,- I smagen går mange af noterne fra duften igen, og vinen opleves frisk

Læs mere

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager

EAT på skemaet Opgaver/Indskoling. Frugt og grønsager Frugt og grønsager tema Frugt og grønsager Indhold Intro Frugt- og grøntbrikker Tænk og tegn dit kvarter Frugtsalat Hør om og smag på asparges Kongegrøntbold Quiz Over eller under jorden Intro Der findes

Læs mere

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk.

Birkes-citronkage. 6 æg 350 g sukker 250 g smør skal af 3 citroner saft af 1 citron 1 dl sorte birkes 1 dl sødmælk 350 g hvedemel 1 spsk. Birkes-citronkage 1 KAGE TIL 10-12 PERSONER Denne her kage er den mest populære kage, jeg nogen sinde har lavet. Ideen om en kage med citron og birkes er en klassiker, men lige denne her opskrift er min

Læs mere

Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019

Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019 Chili 2019 ÅRETS FAVORITTER & NYHEDER 2019 Årets favoritter! Must- have chili - du ikke må gå glip af. Et varieret sortiment: Forskellige farver Forskellige former Super anvendelsesmuligheder Chili Styrke

Læs mere

ØKOLOGISK HAVTORN ØKOLOGISK HAVTORN VIN. Se hele sortimentet på www.biogan.dk ØKOLOGISK HAVTORN MARMELADE M/AGAVESIRUP

ØKOLOGISK HAVTORN ØKOLOGISK HAVTORN VIN. Se hele sortimentet på www.biogan.dk ØKOLOGISK HAVTORN MARMELADE M/AGAVESIRUP NYHEDER OG TILBUD MAJ/JUNI 2014 ØKOLOGISK HAVTORN Køb 2 varianter og få 5% rabat Køb 4 varianter og få 10% rabat Nyd et glas vin lavet af havtorn og ikke andet. Havtorn vin har en frisk smag Nyd den kold,

Læs mere

PIEMONDO Piemonte DOC Rosso 2015

PIEMONDO Piemonte DOC Rosso 2015 PIEMONDO Piemonte DOC Rosso 2015 Piemondo er en dejlig saftig og fyldig rødvin fra Piemonte i Norditalien. Vinen er produceret af 60% Barbera, 20% Nebbiolo og 20% Dolcetto. Vinmarkerne er beliggende omkring

Læs mere

Om Æblet. Hjemkundskabslærernes Dag 2012 Fokus på nordisk mad og DM i Hjemkundskab

Om Æblet. Hjemkundskabslærernes Dag 2012 Fokus på nordisk mad og DM i Hjemkundskab Om Æblet Hjemkundskabslærernes Dag 2012 Fokus på nordisk mad og DM i Hjemkundskab Kursusmappe Odense 2012 Program Odense Tirsdag d. 28 august 2012 Kl. 9.00 9.10 Velkomst & kaffe Kl. 9.30 10.15 Ronny Isvik,

Læs mere

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College

Løgkompot til fisk. Opskriften er udviklet for Gyldensteen Gods af KOLD College Løgkompot til fisk 3 stk. Kepaløg. 2 stk. Stjerne anis. ½ spsk. Karry. 25 gram. Cashewnødder. ½ dl. Hvid balsamico. 1 stor spsk. Honning. Salt og peber. Rapsolie. Pil og rens løgene. Skær fra top til bund

Læs mere

Om Æblet. Hjemkundskabslærernes Dag 2012 Fokus på nordisk mad og DM i Hjemkundskab

Om Æblet. Hjemkundskabslærernes Dag 2012 Fokus på nordisk mad og DM i Hjemkundskab Om Æblet Hjemkundskabslærernes Dag 2012 Fokus på nordisk mad og DM i Hjemkundskab Kursusmappe København 2012 Program København Onsdag d. 22 august 2012 Kl. 9.00-9.20 Helle Brønnum Carlsen og Anna-Lise

Læs mere

Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr.

Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr Vare nr. Vare nr. Bryggerhest er en ravfarvet ale med et strejf af Jalapeno. Den har jalapenoens aromatiske karakter, men er ikke stærk og passer godt til krydrede retter - helt specielt til det mexicanske køkken. 27-01

Læs mere

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER

Madens historier. Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Madens historier Ruth og Rasmus opdager nyt om FRUGT, GRØNT OG KARTOFLER Frugter og grønsager Ruth og Rasmus er på besøg hos Ruths mormor. De sidder i haven og spiser rugbrødsmadder. Ruths mormor serverer

Læs mere

Makeupartistens have og plantesalg

Makeupartistens have og plantesalg Makeupartistens have og plantesalg Plante liste Her er vort udvalg af: Stauder Buske krydderurter Side 2 Papaver orientale Royal Wedding Hvid med sort m idte Blomstrer juni-juli 80 cm høj Velegnet til

Læs mere

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48

Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Madtilheleugen.dk Opskrifter 22/03/15 16.48 Uge 13 Mandag: Glaseret skinke med flødekartofler og karamelliserede løg 5 stk. kartofler 2 stk. løg 1 fed. hvidløg 1 stk. hønsebouillon terning 0,25 l fløde

Læs mere

Naturcenter Tranbjerg

Naturcenter Tranbjerg Naturcenter Tranbjerg Arbejdsark: Naturens Spisekammer lokal flora efterår. (mrk1) ***= nem at finde i området. 1 Brændenælde *** Plukketid: maj-august Kendetegn: Stor nælde eller brændenælde som den også

Læs mere

sukkerets store SMAGSVERDEN! Opdag BRUN FARIN

sukkerets store SMAGSVERDEN! Opdag BRUN FARIN sukkerets Opdag store SMAGSVERDEN! BRUN FARIN SMAGSCIRKLER Hvordan kan man vise, hvordan noget smager? Ved hjælp af vores smags cirkler får du et billede af sukkers forskellige smagsnuancer og af smagens

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler

Tid til haven. Havetips uge 46. Hjemmesysler Tid til haven Havetips uge 46 Af: Marianne Bachmann Andersen Hjemmesysler I disse uger venter vi alle på, at december måned med stearinlys og hjemmebag dukker op af kalenderen. Indkaldelser til arrangementer

Læs mere

NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014

NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014 NYHEDER OG TILBUD JANUAR/FEBRUAR 2014 TILBUDENE ER GÆLDENDE I PERIODEN 20/1 28/2-2014 Lækre ovnbagte Bornholmske SPELT SNACKS Disse lækre snacks er velegnede både som snacks og som crackers. De er bagt

Læs mere

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere..

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. 7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. TIL SPORTSFOLK, SKØNHEDER, VITAMINHUNGRENDE, LÆKKERTØRSTIGE, MÆND, KVINDER OG BØRN! Ønsker du at optimere din energi, din vitalitet og booste dit immunforsvar på

Læs mere

VINkort. (Til velkomst og dessert)

VINkort. (Til velkomst og dessert) Champagne og Mousserende vine (Til velkomst og dessert) Crémant d Alsace Brut Cave Vinicole de Hunawihrs Cremant er ren, frisk og elegant. Bouquet en er fint duftende og blomsteragtig, og smagen er tør,

Læs mere

- top kvalitet Rødvin - - æble-is-vin - - æblemost -

- top kvalitet Rødvin - - æble-is-vin - - æblemost - BESØG EN LOKAL GÅRD og gårdbutik i Karrebæksminde med egen økologisk produktion af: - top kvalitet Rødvin - af tørrede druer! - æble-is-vin - cry-extraktion - æblemost - naturligt ufiltreret KATALOG Vesterhavevej

Læs mere

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk

Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Hokkaidosuppe 1 hokkaido 1 løg 1spsk olivenolie 1l grøntsagsbouillion eller vand 1 rød peberfrugt 1 rød chili 1 spsk. spidskommen 2-3 dl kokosmælk Skræl græskarret. Hvis skallen er tynd, behøver du ikke

Læs mere

Gode gamle æblesorter

Gode gamle æblesorter Gode gamle æblesorter Ved Maren Korsgaard, Faglig sekretær, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Afgrødevidenskab, Tåstrup Den 22. august 2013. De gamle æblesorter De gamle sorter repræsenterer en enorm

Læs mere

Gamle og nye robuste sorter af æbler og pærer

Gamle og nye robuste sorter af æbler og pærer ft her Gamle og nye robuste sorter af æbler og pærer older Ved hortonom Maren Korsgaard, Faglig sekretær, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Afgrødevidenskab, Tåstrup KUdre s navn og dato : ulinjen,

Læs mere

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning

Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015. ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Nyt fra forskning, forsøg og praksis i frugt og bæravl 2015 ved Økologikonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning Økologisk Inspirationsdag d. 10. nov. 2015 Mild vinter, 2015 i frugtplantagen tidligt

Læs mere

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot

Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian. Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Menu: Pastinaksuppe med rå kastanjer og timian Vildsvinebov glaseret i øl med braiserede porrer, kastanjer, kastanjesauce og æble-rødløg kompot Ristet kastanjekage med kastanjeis og rehydreret hasselnød

Læs mere

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA

KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 600 g hakket oksekød, 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon 2 tsk. tørret oregano salt,

Læs mere

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG

Sylvester Andersen. Spiselige blomster. muusmann FORLAG Sylvester Andersen Spiselige blomster muusmann FORLAG 2 3 Forord 4 5 Blomster. En raffineret tilføjelse til maden, der efterhånden er flittigt brugt i det professionelle køkken, ikke mindst på de finere

Læs mere

Ebeltoft gårdbryggeri ligger i Mols Bjerge Nationalpark. Læskedrikken er lavet på hindbær, økologisk rørsukker og vand fra byens brønd.

Ebeltoft gårdbryggeri ligger i Mols Bjerge Nationalpark. Læskedrikken er lavet på hindbær, økologisk rørsukker og vand fra byens brønd. RAMBLA BRUCE COST GINGER ALE - ORIGINAL Denne læskedrik er lavet på frisk ingefær (ingen ekstrakt eller olier) og ren rørsukker. Det er en simpel, lækker, krydret drik med ufiltreret ingefær og en smule

Læs mere

UDVALGTE VINE FRA HØRKRAM

UDVALGTE VINE FRA HØRKRAM UDVALGTE VINE FRA HØRKRAM UDVALGTE VINE I dette katalog vil vi præsentere dig for en række nye vine i vores sortiment. Vinene er særligt udvalgt af vores egen sommelier eksklusivt for Hørkram i Danmark.

Læs mere

De små redskaber er vigtige

De små redskaber er vigtige De små redskaber er vigtige Jeg bruger det lille rivejern til ingefær som er en af mine ynglings ingredienser. Jeg bruger det også til hvidløg, nødder, og tusinde andre ting. En spiseske er altid handy

Læs mere

http://www.lf.dk/~/media/lf/tal%20og%20analyser/forbrug%20og%20detail/markedsanalyse%20om%20frugt%20og%20gr%c3%b8nt.ashx

http://www.lf.dk/~/media/lf/tal%20og%20analyser/forbrug%20og%20detail/markedsanalyse%20om%20frugt%20og%20gr%c3%b8nt.ashx Mad fra æbletræet DANMARK HAR VERDENS BEDSTE ÆBLER Danmark har et godt klima til æbler, og det giver saftige æbler, der er kendt for deres tynde skræl og gode kombination af sødme og syrlighed. Desuden

Læs mere

Kokkelærerens madplan

Kokkelærerens madplan Kokkelærerens madplan Aftensmad Madpakke - små forslag til hvordan vi kan bruge vores rester Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Kylling i karry Sur sød suppe med med ris og svinekødsstrimler salat og

Læs mere

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret

Bryndzové halusky slovakisk bolle ret Opskrift til 2-3 personer. Ingredienser: Bryndzové halusky slovakisk bolle ret - 750 g skrællet rå kartofler, fint revet. - salt - 250 g mel - 250 g gæret fåreost (i form af smøreost, kendt som bryndza)

Læs mere

Madspild undgås med omtanke

Madspild undgås med omtanke Madspild undgås med omtanke Brug dine oste-rester i madlavningen DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET www.mammenost.dk DET ER GOD STIL FOR DIG OG MILJØET Bønne fettuccine med smagfuld Mammen Guld sauce,

Læs mere

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens

Opskrifter. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 51. mesterslagterens KRYDRET KØDSAUCE MED BÅNDPASTA 600 g hakket oksekød 2 stilke bladselleri 2 fed hvidløg 2 gulerødder 1 renset rød chili 1 spsk. olivenolie 50 g bacon i små tern 1 ds. flåede hakkede tomater 2 dl bouillon

Læs mere

er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som

er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som 2015 er en af Skandinaviens største honningproducenter. Produkterne sælges som Vores honningproduktion bygger på traditioner helt tilbage fra 1921. Biavlen var oprindeligt et familieforetagende, der er

Læs mere

SMAGSKAFFE WWW.PURISTO.COM

SMAGSKAFFE WWW.PURISTO.COM W W W. P U R I S T O. C O M SMAGSKAFFE Puristo Ludicrous Liqourice Coffee Arabica bønner fra Honduras, Colombia og Brasilien er her blandet med velsmagende lakridssmag. Noterne af lakrids kan tydeligt

Læs mere

Signatur Foto Vare nr. Beskrivelse Antal

Signatur Foto Vare nr. Beskrivelse Antal Signatur Foto Vare nr. Beskrivelse Antal JU 3JUGREGBUC M.KL- Juglans regia 'Buccaneer' / Valnød AM 3PRUSERAMA MTK-4 Prunus serrulata 'Amanogawa' 3 FS 3FAGSIL M.KL5-50 Fagus sylvatica Særdeles velegnet

Læs mere

STANDARD SELECTION - Cubes 140 g

STANDARD SELECTION - Cubes 140 g STANDARD SELECTION Wally and Whiz er skabt ud fra en drøm om at lave en vingummi til hele verden. En inkluderende vingummi, alle kan samles om uanset smag, intolerance, alder, religion eller geografisk

Læs mere

AGERBÆK HOTEL. Velkomst

AGERBÆK HOTEL. Velkomst - vinkort AGERBÆK HOTEL Velkomst Abrikos, alkoholfri 15,00 FRANKRIG Concert de Paris, Peche Concert de Paris er en mousserende vin med en vidunderlig smag af fersken 20,00 SPANIEN Miquel de March, Cava

Læs mere

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret

Nr. 1 - Michael Pedersen. Forret Råvarer: Pighvar Østers Forskellige Kartofler Kørvel Agurk Persille Purløg Dild Estragon Skalotteløg Perleløg Løg Citron Sukker Æbleeddike Smør Fløde Hønsefond Forret Tatar af pighvar og østers Syltet

Læs mere

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens

Opskrifter. Indbagt oksefars med salat. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 46. mesterslagterens Indbagt oksefars med salat 500 g hakket oksekød 2 løg 500 g friske champignoner Salt og peber 200 g butterdej 4 spsk. rapsolie Salat 4 tomater 1 agurk 2 peberfrugt 1 hovedsalat 1 ds majs Skyl champignon

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum

Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Månedens smag: Juni af Kirsten Marie Pedersen og Hanne Birkum Nye danske kartofler Til eleven Hver måned kan du opleve smagen i en dansk råvare eller krydderurt, der er i sæson. Du skal undersøge, hvilke

Læs mere

Smag for naturvidenskab

Smag for naturvidenskab Smag for naturvidenskab Når grønt bliver brunt Silje Sofie Sloth Langhave, Estrid Rose Schou Haugen og Cathrine Harbo Christiansen 4. klasse Sct. Mariæ Skole Vinteren 2015 1 Æbler bliver brune Hvorfor?

Læs mere

SUNNY CLASSIC SORTSBESKRIVELSER PR (Nyhed 2013)

SUNNY CLASSIC SORTSBESKRIVELSER PR (Nyhed 2013) SUNNY CLASSIC SORTSBESKRIVELSER PR.27.09.2013 (Nyhed 2013) Sunny Classic DINA Blomst: Varm pink farve med intenst blåt øje og orange pollen. Starter lidt lysere og farver så op. Stor blomst med diameter

Læs mere

Mejeriprodukter og mere frugt

Mejeriprodukter og mere frugt Mejeriprodukter og mere frugt Bilag Side 1 Morgenfrisk Frugtyoghurt (4 pers.) 8 dl yoghurt naturel af letmælk eller skummetmælk 200 g frugt, fx banan, melon, appelsin, æble, bær 25 g. mandler Vælg én eller

Læs mere

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder Indskolingen: 1.-3. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

OPSKRIFTER FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 48 MESTERSLAGTERENS. Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time.

OPSKRIFTER FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE. Fremgangsmåde. Ingredienser. Uge 48 MESTERSLAGTERENS. Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. FORLOREN HARE MED VILDT SAUCE 1 stk. forloren hare 200 g ribsgele 1 l. sødmælk 100 g margarine 4 spsk. hvedemel 200 g Dana Blue Salt og peber Kulør Sæt haren i ovnen, ved 225 C i ca. ½ time. Sovs: Hæld

Læs mere

Tid til velsmagende sundhed

Tid til velsmagende sundhed biogan biogan.dk Tid til velsmagende sundhed Nyheder & tilbud 01.01.2018-15.03.2018 Kontakt salgskonsulent Niels Esbjerg på 2138 4881 eller niels@biogan.dk for at få glæde af de gode tilbud Biogan A/S

Læs mere

Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring

Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring Sensorik Et strategisk værktøj til kvalitetsudvikling og bedre ernæring Ved Karina Kyhn Andersen www.viffos.dk Sensorik Kulinarisk sensorik er læren om alle de oplevelser vi har omkring et måltid. Alle

Læs mere

Kartoffelmad. Kartoffelmad. Det skal I bruge: 6 nye kartofler. Pynt til kartoffelmad Vælg 1-2 forskellige løgtyper og 1-2 forskelligt sprødt

Kartoffelmad. Kartoffelmad. Det skal I bruge: 6 nye kartofler. Pynt til kartoffelmad Vælg 1-2 forskellige løgtyper og 1-2 forskelligt sprødt Kartoffelmad Kartoffelmad 6 nye kartofler Pynt til kartoffelmad Vælg 1-2 forskellige løgtyper og 1-2 forskelligt sprødt Det kan I vælge imellem: Løg: Karse Forårsløg Alm. løg Purløg Sprødt: Hakkede hasselnødder

Læs mere

Hvordan passer du din surdej?

Hvordan passer du din surdej? Hvordan passer du din surdej? En surdej kan overleve i flere år, hvis du bare giver den lidt førstehjælp i ny og næ. Derfor er det en god idé at blive gode venner med den, det kunne jo ende med et langt

Læs mere

70- Hacienda Araucano 95- 150 KR. 2008 cabernet sauvignon, Chile. pr. FL. v/6 FL. www.holtevinlager.dk SPAR

70- Hacienda Araucano 95- 150 KR. 2008 cabernet sauvignon, Chile. pr. FL. v/6 FL. www.holtevinlager.dk SPAR T0531453 Hacienda Araucano 2008 cabernet sauvignon, Chile Den berømte Lurton-familie fra Bordeaux, som ejer flere Grand Cru Classé slotte, er for nogle år siden begyndt at dyrke vin rundt om i verden.

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag

Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Den Forheksede Store Pandekage Smagedag Opskrifter De gule majspandekager - 15 små 100 g mel 100 g fint majsmel 1 tsk fint salt 1 tsk karry 4 ½ dl letmælk 50 g fintsnittet porre. (Se tips) 150 g kogte

Læs mere

Protein kakao spread

Protein kakao spread Protein kakao spread 1 dåse kikærter (240 gram) 10 juicy dadler uden sten 4 spsk afskallede hampfrø 2 økologikse appelsiner 1 moden avocado 3 spsk økologisk kakao 8 spsk mandelmel Evt 40 gram pecan nødder

Læs mere

Tip til servering: Pandekager med skinke og spinat Server med en salat af spæde spinatblade, skalotteløg, citron og olivenolie.

Tip til servering: Pandekager med skinke og spinat Server med en salat af spæde spinatblade, skalotteløg, citron og olivenolie. Pandekager med skinke og spinat Server med en salat af spæde spinatblade, skalotteløg, citron og olivenolie. Varenr.: 1009791 Vafler (uden tilsat sukker) Server med hakkede jordbær og creme fraiche pisket

Læs mere

Tandoori grillet Bornholmerhane med marinerede kartofler. (kuglegrill opskrift)

Tandoori grillet Bornholmerhane med marinerede kartofler. (kuglegrill opskrift) Morten Staal Eriksen er vores hus- og demonstrationskok Tandoori grillet Bornholmerhane med marinerede kartofler. (kuglegrill opskrift) Opskrift til 4-6 personer 1 Bornholmerhane 2 spsk.tandoori krydderimix

Læs mere

Hold dine frugttræer sunde

Hold dine frugttræer sunde Hold dine frugttræer sunde Æble- og pæretræer kan angribes af sygdomme og skadedyr og påvirkes af klima og jordbund. I dette katalog kan du se de 20 mest almindelige problemer i æbler og pærer og få tip

Læs mere

Skurvresistente æblesorter

Skurvresistente æblesorter Havebrug nr. 45 Oktober 22 Skurvresistente æblesorter Birka Falk Kühn, Afdeling for Prydplanter of Vegetabilske Fødevarer, Forskningscenter Årslev Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks

Læs mere

Opskrift og fremgangsmåde til 4 personer

Opskrift og fremgangsmåde til 4 personer Opskrift og fremgangsmåde til 4 personer Syltet gul vandel med mos af polaris, dild, brunet smør og citron, samt lbe-2. Saltet pighvar og østers Opskrift syltet gul vandel og mos af polaris, dild, brunet

Læs mere

NYHEDER. Januar 2019

NYHEDER. Januar 2019 NYHEDER Januar 2019 1 BRUNCH STYKKER, MIX 3 klassikere i delikat størrelse - nu i mix karton Morgenbrød i fin, delikat størrelse Mix af 3 lækre, velkendte varianter Duftende friskbagt på kun 9 minutter

Læs mere

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2

Eriks Mad og Musik Tema: Italiensk mad 2 Eriks Mad og Musik Tema:.0. 0 Parmesan snacks 0 g revet parmesan spsk. olivenolie 0g hvedemel æggehvider Blend alle ingredienser. Smør dejen ud på bagepapir og form som kiks. Bag kiksene i ovnen ved 0

Læs mere